Page 1

1


Voorwoord Het is weer de eerste van de maand dus ook weer een nieuwe uitgave van de Grepolis Times! Het is wel is waar vakantie maar toch hebben wij hard gewerkt aan een nieuwe uitgave en kunnen wij ook een nieuwe uitgave presenteren die misschien wat minder groot is dan normaal, maar dat betekent niet dat het blad enig minder is. Veel plezier met de nieuwe editie van de Grepolis Times, Jullie Grepolis Times team!

Artikel Voorwoord Alpha Beta Zeta Theta Iota Kappa Grepolis.nl-nieuws Interview met ‌ Ciberth De zwarte band in supergebouwen Helpdesk Credits

P. 2 3 10 11 17 19 21 24 28 31 33 36

2 2


Alpha Written by: Ciberth Ik heb ervoor gekozen in deze editie enkele verschillende zaken te behandelen. Ik wil een hoofdstuk afsluiten waar ik de vorige edities toch vaak de nadruk op lag, nl. het einde van Theoi Thalassa. Verder wil ik het hebben over het simulatiespel en om af te sluiten ga ik proberen jullie elkaar beter te leren kennen. Geniet ervan! Het einde … Eén van de oudste allianties van Alpha, Theoi Thalassa heeft deze maand definitief de stekker eruit getrokken. In de vorige edities van de Grepolis Times kon je al reeds kennis maken met misschien wel de langste oorlog van de Nederlandse Grepolis! Het ging al een tijdje niet goed met TT en af en toe van kwaad naar erger. Leden gingen spontaan bij de vijand, later bij de bondgenoot (waar men eerlijk gezegd ook twijfels bij had) en nog anderen stopten er gewoon mee. Uiteindelijk, toen het doek viel, ging ieder zijn eigen weg. Enkelen vertrokken bij U FAILED en anderen namen de beslissing om Triade (hun eeuwige vijand) te versterken onder het motto: „If you can‟t beat them, join them!‟. Ik wil nadrukkelijk nog eens iedereen het hart onder de riem steken omdat de spelers van TT en zeker de leiders het tot het einde hebben geprobeerd. Geniet van het spel en veel succes! Simulatiespel (?) Ik heb hier al een tijdje over gesproken en we gaan dit een klein beetje behandelen. Helaas ben ik wel wat teleurgesteld in de opkomst en interesse van de spelers uit. Ik kreeg vaak geen antwoord terug! Anderen vonden dan dat ik hun techniek of tactiek niet mocht analyseren omdat ze hierdoor nadelig waren ten opzichte van andere allianties. Ik begrijp dit laatste en bedank hen voor hun antwoord. Ik heb ervoor gekozen een topic (thread) aan te maken onder het kopje ‟Grepolis Times‟ op het forum. Hierin krijgt iedereen de kans om een situatie te posten die naar hun mening interessant is. Ik kan niet garanderen dat ik elke post neem, en ik ga er van uit des te uitgebreider de simulatie is beschreven, des te meer kans je hebt dat ik de jouwe ga nemen. Om toch niet iedereen teleur te stellen die dit zag zitten heb ik de volgende schetsen gevraagd aan enkele spelers. Eerste Simulatie: Je hebt een dorp net veroverd maar bent een tijd niet meer online geweest(enkele uren). In het dorp staan 400 biremen van jezelf en enkele aanvallende troepen van tijdens de overname. Na een nachtje rust log je in en zie je plotseling 5 aanvallen. Alle 5 zijn ze op het dorp dat je net hebt overgenomen. Het dorp is volledig uitgebouwd. Alle 5 de aanvallen komen aan voordat jij van een ander dorp ondersteuning kan sturen. Je kan 1 maal uiltje van athene inzetten. Hoe ga je tewerk (denk zo ruim mogelijk!)?

3 3


Tweede Simulatie: Er komt een kolonisatieboot aan, begeleid met veel te veel landeenheden en 30 vuurschepen. Je kan in de tijd dat kolonisatieboot komt kiezen uit twee mogelijkheden. Of je maakt 37 biremen (deze houden de 30 vuurschepen tegen) of je maakt 30 branders (idem). In beide gevallen zijn de 30 vuurschepen stuk, samen met jouw verdedigingsboten. Voor welke keuze zou je toch gaan en waarom? Derde Simulatie: Je speelt al een tijdje op een wereld. Op een bepaald moment ben je een speler die niet meer aangevallen wordt omdat je omringt bent door je alliantie- en bondgenoten. Je wil even niet meer actief deelnemen aan de strijden en besluit even al je dorpen op punt te stellen (en ondertussen stadsfeesten te houden). Hoe zou jij je dorpen uitbouwen (wetende dat je niet meer aangevallen zal worden in een bepaalde reeks) en hoe andere dorpen (wetende dat je met die dorpen wel eerder zou aanvallen en aangevallen worden). Met andere woorden. Kies je een centrum die je volledig defensief instelt (zoja hoe ?(welke boten) en wat met het offensieve gedeelte?) of niet? Cyano (Silverlight): Simulatie 1: Het eerste wat ik zou doen, is niks. De eerste aanvallen zullen vuurschepen zijn (Het moet wel, anders lopen de transport boten gewoon kapot) dus daar zou ik geen wijsheid op gebruiken. Ik denk dat je in deze situatie best je wijsheid gebruikt op de laatste aanval die het hoogstwaarschijnlijk een kolo is. Het beste wat je kan doen, indien de laatste aanval een overname is, is de militie aanzetten juist voor de laatste kolo. Ook andere gunsten kunnen helpen bv. strijdwagen,... Je valt je stad ook best al op voorhand aan. Zodat je aanval vlak na de mogelijke overname komt en de vijand geen mogelijkheid krijgt om zichzelf te ondersteunen. Moest zijn/haar kolo stuklopen, kan je nog altijd je aanval ontwijken. Stuur natuurlijk wel geen katapulten mee. Simulatie 2: Ik zou gaan, net zoals vele anderen voor de biremen. Er bestaat nog alijd zoiets als geluk. geluk is willekeurig. Het kan zowel in je voordeel werken, als in je nadeel. De transportboten zouden zoiezo aankomen als je branders gebruikt. Het is dus handiger als je biremen maakt. Moest het zo zijn dat het geluk in jouw voordeel werkt, kan je tenminste nog een paar transportboten meeslopen. Zoniet, ja, dan worden jouw biremen vernietigd, maar dan zou het nog steeds hetzelfde effect hebben als bij branders. Biremen is dus naar mijn mening de beste keuze! Simulatie 3: Ik zou geen centrum maken, maar een buitenste ring. Om te beginnen zou je best je steden in kaart zetten. Zodat je een overzicht krijgt van hoe je steden er in groep uitzien. Dan neem je al je buitenste steden, en plaats je daar biremen. Biremen zijn snel en handig en dus snel bij de andere steden. Landeenheden zijn niet nodig als er

4 4


genoeg biremen zijn. (je kan ook nog altijd militie inzetten). Het offensieve gedeelte dan. Ik vermoed dat als je al een tijd op grepolis speelt, je ook verspreidt ligt in verschillende oceanen. Per oceaan zou ik 2 steden offensief instellen nl. 1 stad vol met vuurschepen en 1 vol met ruiters of slingeraars. De overige steden kan je dan gebruiken voor stadsfeesten, en al de rustigere dingen.

Evertvb (The Dominators)

Simulatie 1: Het eerste wat ik zou doen is naar vaartijden kijken. Dat zijn meestal de duidelijkste kolo-verklikkers. Als deze wegens het te lang afwezig zijn niks belangrijks meer weggeven, kijk ik of er OS toekomt na de laatste of voorlaatste aanval. De 400 biremen laat ik sowieso staan, wegsturen heeft namelijk geen zin aangezien je ze niet onmiddellijk kan terugroepen. Voor de rest militie activeren, kijken of je geen aanvallen kan timen na de kolo, en wachten maar. Ook een leuk trucje is een kolo sturen naar de stad van waaruit de eerste aanval komt. Dit is meestal een grote vlootclear, stel een 230-tal VS. Die zullen kapotlopen op jouw brims, waardoor jouw kolo met ietwat geluk in een lege stad toekomt. Simulatie 2: Simpel: 30 branders. Hoewel biremen mijn voorkeur genieten, hangt hier alles van geluk en een Kapitein/gunsten af. Stel de aanvaller heeft een Kapitein, een beetje geluk aan zijn kant en hij zet Gunstige wind op zijn aanval in, je biremen maken geen schijn van kans. Bij branders maakt dit echter helemaal niks uit.

Simulatie 3: Dat is een moeilijke. Ik ben al een hele tijd aan't puzzelen met hoe ik mn dorpen zou indelen, ik zit namelijk in zo'n situatie, met een kern in een erg saaie oceaan en van daaruit een sliert dorpen naar buiten. Een tactiek die nu mijn voorkeur geniet is de centraal gelegen dorpen verdedigend uitbouwen, en die troepen en boten dan ter OS leggen in de "risico-dorpen". Dan kan je je daar aanvallend uitbouwen. Maar centraal gelegen VS-dorpen zijn ook erg leuk, veel spelers besterven het als ze lange vaartijden op hen zien afkomen. Ook moet je altijd een risico-dorp of twee verdedigend uitbouwen, om snel OS te kunnen bieden aan kolo's.

5 5


Ruben (Triade) Simulatie 1: Iedere aanval is weer net iets anders en daarom is het verstandig om iedere verdediging af te stemmen op de aanvallen die je binnenkrijgt. Maar goed: 5 aanvallen komen binnen in een volkomen uitgebouwd dorp met een beetje leger en 400 biremen. Allereerst zou ik zorgen voor wat extra leger en schepen, dus direct in het dorp de kazerne en haven aanzetten en daarmee mogelijk wat speelruimte creĂŤren. Vervolgens mijn ally en Bondgenoten waarschuwen en vragen om wat extra leger laten neerzetten via Gunsten: Goddelijk Teken en Beschermvrouwe. Met de 400 biremen die al staan kun je rustig de eerste (en waarschijnlijk ook nog wel de volgende) aanvallen afwachten. Het Uiltje van Athene zet je in op de laatste aanval - als dat onmogelijk blijkt door Gunstbescherming dan op de voorlaatste. En dan maar afwachten tot de allerlaatste aanval, daar zet je dan alle nog beschikbare leger en boten in, inclusief je Militie. Simulatie 2: Branders worden zwaar onderschat als mogelijk verdedigingswapen, ze zijn veel nuttiger dan de meesten -gelukkig- denken.

Maar bij een Kolonisatie zou ik zeker geen branders inzetten ter verdediging omdat die geen kolonisatieschip tegen kunnen houden.

Dus het antwoord is simpel: biremen bouwen Simulatie 3: Ook hier is het antwoord weer heel simpel: ik bouw NOOIT gespecialiseerde dorpen alleen voor aanval of verdediging ook niet in veilige en stabiele gebieden. Ik kies bewust altijd voor hybride dorpen, waarbij er overigens wel accenten te leggen zijn op verdediging of aanval. Dus ik zou kiezen voor: verschuiven van accent naar wat meer verdedigende dorpen, te denken valt hierbij aan dorpen met 100 biremen plus 50 vuurschepen, aangevuld met gelijke aantallen hoplieten en boogschutters en wat transportboten.

Beschrijf jezelf eens ! Wereld Alpha was de Nederlandse wereld van Grepolis. Mensen die hier in de top 100 zitten, zijn spelers die het al geringe tijd spelen en toch wel intensief en goed. Daarom ben ik van plan elke maand enkele spelers eruit te kiezen. Deze krijgen de

6 6


kans zichzelf eens voor te stellen en ik hoop dat men elkaar nog beter leert kennen en zo meer vrienden maakt! Welkom, beschrijf jezelf eens!

7 7


UFJE Mij is gevraagd om wat te vertellen over mezelf en zit nu al bijna 15 minuten naar het scherm te staren omdat ik niet goed weet hoe ik hier mee om wil gaan. Een beetje mysterie kan geen kwaad vind ik, bij het spelen van een on-line game dus ik laat niet het achterste van mijn tong zien. Ik ben een jonge oudere die de pubertijd al een tijd is ontgroeit en door omstandigheden genoodzaakt is om veel tijd thuis door te brengen. Ik heb zo'n vier jaar Torpia gespeeld en ben via via op Grepolis terecht gekomen. In het begin viel mij de spel snelheid nogal tegen, maar dat is een kwestie van wennen geweest. Het valt mij op dat Grepolis regelmatig wordt geupdate, maar ik heb het idee dat het voornamelijk cosmetische dingen zijn. De nieuwe versie ziet er al beter uit maar is eigenlijk nog in de kinderschoenen. Van huis uit ben in erg geinteresseert in de luchtvaart en gerelateerd aan die hobby ben ik in bezit van drie spiegelreflex camera's met bijbehorende lensen. Ik speel op wereld Alpha en op wereld Iota en voor beide heb ik eigenlijk andere doelen. Op Alpha doe ik mijn best om een speler te worden die zich kan handhaven in de top. Wereld Alpha veranderd razend snel en dat vereist aanpassingsvermogen. Op Iota zit ik nog in de ontdekkingsfase. Het is een nadere manier van spelen dan dat ik gewend ben en dat levert best wel wat problemen op. Ik weet ook niet of ik het volhoud om op beide werelden te blijven spelen. Echte negatieve ervaringen heb ik niet. Er zijn altijd spelers die niet volwassen reageren op bepaalde acties, maar je moet niet vergeten dat het maar een spel is. Net zoals iedereen heb ik steden verloren, maar ook steden veroverd. Ik mis wel een soort van eindspel op wereld Alpha en vraag me serieus af hoe men wereld Alpha wil laten eindigen. Je hebt er tenslotte als speler een hoop tijd (en soms ook een hoop Geld) in ge誰nvesteerd. Er komt een tijd dat het op Alpha gewoon genoeg is. Je kan het mijnsinziens niet laten doodbloeden. Ik denk dat mijn leukste ervaring tot nu de aansluiting bij de alliantie Triade op wereld Alpha is. Het is volgens mij zeldzaam dat je bij het spelen van een on-line game bij een hechte club terecht komt. Ook het samenvoegen van leden van theoi thalassa met triade zie ik als een positieve ervaring. Beide hebben een lange tijd als water en vuur met elkaar gestreden en het feit dat er nu wordt samengewerkt zie ik als een keerpunt op wereld Alpha. Op Iota ben ik nog lang niet zover en zoek ik nog steeds mijn plek. er zijn wel spelers waar ik redelijk goed mee om kan gaan, maar een echt 'thuis' heb ik daar nog niet gevonden. Voor zowel Alpha als Iota ben ik erg benieuwd naar de ontwikkelingen die nog gaan volgen.

8 8


Kijk Ik Heb Een Vis (Auctoritas) Bij deze volgt het soelaas van een der grepolissers over het verleden, heden en de toekomst van wereld Alpha in een notendop.

Te beginnen bij het verleden: ik heb zeer genoten van het spelen op wereld Alpha, een unieke wereld in mijn ogen. Dit laatste onder andere omwille van de snelheid (die relatief traag is) en zo toelaat om ook mensen die net iets minder kunnen inloggen op een degelijk niveau te spelen. Bij niveau denk ik spontaan terug aan "de goede oude tijd" die ik bij The Magical Saints beleefde, een alliantie die garant stond voor klasse spelers met goede samenwerking. De meeste spelers die al even meegaan kunnen dit beamen, toch? Maar die tijd is voorbij (en misschien idealiseer ik die wat uit nostalgie).

Over de toekomst heb ik niet erg veel te vertellen zoals de meesten onder ons waarschijnlijk (behalve misschien de GP-visionaire Direct op Beta, allen daarheen en onderspammen met PM's!), het is slechts speculeren. Echter wil ik dit (als stoppend GP-speler) wel zeggen: dat ik iedereen los van verleden of allianties hier en irl voor de toekomst het beste toewens! Misschien ook even het woordenboek citeren:spel het; o; -letje 1 -en bezigheid ter ontspanning. Dus mocht GP even een sleur worden: je bent niet de eerste noch de laatste die dat voorheeft. Neem even wat afstand, een break of gewoon vakantie en daarna zie je wel weer ;) Tot slot het heden, wij in het nu. Als stoppend GP-speler en leider bij Auctoritas neem ik de moeite om te blijven inloggen tot de zaakjes geregeld zijn, dit is voor mij een kwestie van trouw aan de leden met wie ik nader samenwerk(te) en menig gesprek had op de chat soms tot in de late uurtjes. En dan nu een bedankje aan alle spelers die tijd (en sommigen ook geld) in GP steken. Het zijn jullie die het spel zo interessant maken! Ook bedankt aan de weinige vijanden die ik had, zonder hen was ik al lang gestopt uit verveling. Beter een dichte vijand dan een verre vriend. Laat dit een lijfspreuk zijn voor elke GP-speler. Ook even reclame maken voor de grepolis chat die veel te weinig gebruikt wordt.. (Allen daarheen!) http://webchat.quakenet.org/?channels=%23grepolis.nl irc://quakenet/grepolis.nl Groetjes van Kijk Ik Heb Een Vis,

9 9


Beta Written by: Grepolisanne De zomervakantie is aangebroken en veel mensen gaan er even tussenuit. Ook ik heb wat vakantie genomen en heb me niet veel met Grepolis beziggehouden deze maand. Vandaar dat er deze maand geen artikel is over de tofste wereld van Grepolis.nl: Beta. In ruil hiervoor wil ik jullie volgende maand een exta lang artikel bezorgen, eventueel met iets speciaals, aangezien er volgende maand ook een kleine verandering zal zijn ten opzichte van de andere werelden. Wat dit precies is, lees je volgende maand. Omdat dit een speciale gebeurtenis zal zijn, wil ik iets extra doen. Hieronder staan enkele ideeën voor volgend artikel. Vergeet zeker niet je mening te geven hierover op het forum. Als je zelf een idee hebt, stuur het me zeker op! Alle ideeën zijn welkom! Gesprek met de doden Reuzechat Verschillende spelers zijn gekomen en Iedereen heeft al wel eens gechat gegaan. Sommigen zijn gestopt, anderen met alliantiegenoten, bondgenoten, werden volledig veroverd. Hoe kan je persoonlijke vrienden of vijanden. beter terugblikken op het prille begin dan Soms zijn deze gesprekken heel met deze spelers te gaan praten? Laat hen gezellig, soms zijn deze minder hun verhaal doen en hun mening geven aangenaam. Waarom niet eens met op de verschillende gebeurtenissen in de heel veel andere Beta-spelers geschiedenis van Beta! gezellig praten over verschillende De mooiste clusters onderwerpen? Dit kan in de vorm Samen sta je sterk; met je alliantie kan je dit van een echte chat of een bereiken door mooie clusters te maken. alliantieforum dat gedeeld wordt Maar welke alliantie heeft zich nu waar met verschillende allianties. Met z‟n gevestigd? Ligt jouw alliantie allen, dat kan tof worden! samengetroept op enkele samenliggende eilanden of liggen jullie verspreid over alle Top! Of flop? oceanen van de wereld? De topics over top- en flopspelers en Het mooiste duo –allianties werd de laatste tijd niet Beta bestaat al heel lang en in meer gebruikt waarvoor het deze tijd werden veel bestemd was. Wie wordt nu eigenlijk vriendschappen gesmeed tussen het meest top gevonden en wie is spelers. Maar welke spelers een echte flopspeler? En welke kunnen elkaar echt voor 100% allianties doen het goed en welke vertrouwen? Welke spelers kennen allianties falen? elkaar door en door? Welke 2 spelers vormen het mooiste duo? De kleine man… Iedereen kent wel de grootste namen van Beta die al enkele keren in het nieuwsblad Je eigen idee kwamen. Maar Beta is meer dan dat; er zijn een heleboel spelers die minder Heb je zelf een goed idee voor Grepolis gekend zijn, maar ook vele uren aan Beta Times BETA-nieuws? Stuur het op naar spenderen. Hebben ze ook kleine relletjes Grepolisanne en wie weet komt jouw of zelfs grote oorlogen achter de rug? idee wel in een artikel! Welke Welke van van deze deze ideeën ideeën spreekt spreekt je aan je aan en dewelke en dewelke vind je vind maar je niets? maar Laat niets?jeLaat reactie je reactie achter op het forum of laat het weten via een mailtje aan Grepolisanne! achter op het forum of laat het weten via een mailtje aan Grepolisanne!

10

dit anne?

10


Zeta Written by: Tirion Fordring Het is weer zomer en dat heeft zeker effect op Wereld Zeta. Toch heb ik mijn best gedaan om een goed artikel te schijven voor wereld Zeta, zo kun je deze maand lezen over de oorlog tussen Odysseys Confederation en Cosa Nostra en over de verschuivingen in de ranglijsten. In ieder geval is het een drukke zomer geweest met toch wel wat gebeurtenissen. Kort Nieuws op 5 juli haalde Beware als eerste 5000000 aanvalspunten Op 6 juli haalde Ron59 als eerste 1.00.000 punten Op 15 juli pakte Moonliner de kop positie van Ron59, gefeliciteerd!

De Ranglijsten We beginnen zoals gewoonlijk bij de spelerranglijsten, waar er weinig verschuivingen zijn. De punten zijn nauwelijks toegenomen en in de top 3 is maar een kleine verschuiving geweest. Jenne1310 is de top 3 binnengekomen op de derde plaats. Hierdoor staat Girewi nu 4e. Voor de rest zijn er weinig grote verschuivingen. Bij de allianties zijn er echter grote verschuivingen. Beware is hun koppositie verloren en Enfusion heeft de koppositie weten te pakken, die nu op grote voorsprong staan tegen over Cosa Nostra die 2e staan. Ook is Select weer iets aan het opkrabbelen, zij staan nu recht onder Beware op de 4e plaats. Hierdoor is Odysseys Confederation gezakt naar de 5e plaats. Voor de rest zijn er weinig grote verschuivingen. Bij de aanvalslijsten zijn er weinig verschuivingen in de top 3. Maar wel verder, zo is Provincenl nu terecht gekomen op de 5e plaats in de aanvalsranglijst en is select nu ook vertegenwoordigd in de top 10. Odysseys confederation die eerst veel stond in de top 10 van de aanvals ranglijst is zelf veel ruimte verloren en heeft dit moeten inleveren aan Mutua fidellis. Binnen de defensie zijn er weinig verschuivingen tot bijna geen. De hoeveelheid leden van iedere alliantie blijft ongeveer gelijk. Met Cosa Nostra nog steeds de alliantie met de meeste leden erin. Dan de alliantie aanval. Hier staat Beware net als vorige maand nog op 1, odysseys Confederation op 2 en Select op 3. Eigenlijk is de gehele top 5 gewoon ongewijzigd gebleven met een paar kleine veranderingen.

11 11


Bij de alliantie defensie zijn er wel wat verschuivingen, Select staat nog steeds op 1 maar wordt niet opgevolgd door Cosa Nostra maar door Beware. Cosa Nostra is nu naar de 4e plek gezakt en Erotica staat nu 3e. Voor de rest zijn er weinig veranderingen binnen de defensie lijst. Wat echt opvalt in de ranglijsten is dat het toch wel vakantie is, er worden wel oorlogen gevochten maar minder intensief dan voorheen door de vakanties, overnames gebeuren altijd maar zijn ook minder te reflecteren aan wat er nou is veranderd. Je merkt zeker dat een wereld toch rustiger is tijdens de zomer door de ranglijsten, terwijl dit toch misleidend is want er gebeurd wel een hoop in een wereld. Cosa Nostra Versus Odysseys Confederation Vorige maand waren we nog druk bezig met een verhaal over de oorlog Select vs Piranha/Beware/Cerberus Verbond. Deze maand gaan we het hebben over een oorlog die hier iets mee te maken heeft, het is niet zo dat hier Beware of Select veel aan meedoet, maar het zijn wel bondgenoten van Odysseys Confederation of Cosa Nostra. Hierdoor krijg je eigenlijk een dubbel oorlog, terwijl de ene bondgenoot zich met de andere bondgenoot bezighoud, wordt er aan de andere kant ook flink gevochten tussen de andere twee bondgenoten. Deze oorlog is zeker om deze reden ook een van de grotere op Zeta waar over een jaar waarschijnlijk nog over gesproken zal worden. Ik heb een interview afgenomen met de twee betrokken partijen, Green Dragon namens OC en Manbechir namens Cosa Nostra. Ik nam als eerste een interview af met Green Dragon, lees hieronder het verslag zelf van het begin van de oorlog. Hoe is de oorlog volgens OC begonnen? “Hiervoor gaan we even terug in de tijd. In het begin van deze wereld hadden wij "The Odyssey" een machtige pakt gevormd met "Isles Confederacy". waarna we als Woesten de ene na de andere alliantie kelderden. Waaronder: Imperial maisons ,Sparta remade, Elite piraten en Sephora. maw: we hadden ons bij sommige spelers niet bepaald populair gemaakt. Vele van die spelers vluchten naar andere en grotere allianties waaronder Cosa Costra. Toen die plots een fusie aangingen met countdown to victory wisten wij dat er een oorlog ging van komen. Wij r reageerden hier ook op door zelf te gaan fuseren tot Odeysseys Confederation. Twee waardige allianties dus , die het elkaar in de toekomst nog knap lastig kunnen maken!!!!!” Was het niet zo dat jullie hiervoor ook al een oorlog hadden met Countdown To Victory? “The odyssey niet nee! Isles Confederacy had wel al wat kleine confrontaties maar over een oorlog kon je zeker niet spreken ,nee.”

12 12


Hoe wisten jullie toen der tijd dat er een oorlog vanaf ging komen met Cosa Nostra? “Ja dit stond in de sterren geschreven hé ."als eerste" moet je de de twee oceanen eens bekijken. oc 45 en oc55 aan de kant van cosa nostra oc 55 viel er niet veel meer te veroveren. de enige weg was door oc 45 waar wij ons bevinden. dit hadden we al vroeg in de mot. "als tweede" hadden we al een kwade reputatie bij sommige spelers die overstapte naar cosa nostra. " als derde" was isles en countdown to victory elkaar al aan het uitdagen. om het duidelijker uit te leggen: wij vermoeden dat hun plan was om eerst isles zwaar aan te pakken en daarna the odyssey. dit gebeurde allemaal tijdens onze samensmelting plannen,nadat zij waren gefusieerd. onze motto was dus "samen uit samen thuis". waar bondgenoten voor staan dus!!!” En wie heeft toen de eerste klappen uitgedeeld? “Op de vraag wie de oorlog is gestart gaan wij de bal aan Cosa Nostra geven. het begon allemaal met wat onschuldige aanvallen hier en daar. vanaf dit moment wisten we met zekerheid dat hier een echte oorlog ging van komen. over echte klappen kunnen we niet spreken! laat ons zeggen dat de echte klappen nog moeten komen!” Hierna sprak ik met Manbechir over het begin van de oorlog en hoe de kijk van Cosa Nostra hierop was. Wie is de oorlog begonnen en waarom? “Enkele maanden terug was de kern van Zeta een "dode" wereld. Spelers waren wel actief, maar er was nauwelijks strijd. Via een nieuw verworven BG met Select viel ook de machine van Countdown to Victory plat. Resultaat was dat 3 allianties zich heel hard verveelden. Weken was er nauwelijk iets te doen en daardoor haakten steeds meer spelers af. Om weer wat leven in de keet te brengen besloten we een nieuw target te zoeken en na enig speurwerk kwamen we bij de "slapende reus" The Oddyssey. Ook zij hadden te kampen met een groot aantal afhakers, en daarom besloot Cosa Nostra, samen met Countdown to Victory, ons front te verleggen van midden oceaan 55 naar onze buren in oceaan 45. Na een eerste zware aanvalsgolf van onze kant vielen we zonder CP en verzwakten onze aanval. The Oddyssey speelde daar perfect op in en sloeg samen met Isles Confederacy terug... De oorlog ging officieel van start!” Waarom dan in dit geval TO en niet Beware? “Daar hadden we diverse goede redenen voor. De grootste reden is vooral omdat CtV dichter bij oceaan 45 (TO gebied) lag dan bij

13 13


oceaan 65 (BeWaRe gebied). CtV was op het ogenblik van het uitbreken van de oorlog de meest aanvallend ingestelde bende. Ook de aanvallende spelers van CN lagen meer in het westen, terwijl het oosten vooral uit ons defensieve blok bestond. TO lag voor onze aanvallers dus veel gunstiger. Tevens was TO wegens het stoppen van diverse spelers steeds aan het afzwakken. Tussen de nog resterende spelers waren er nog een paar die actief leken, maar de meesten deden enkel hun dagelijkse klikjes. Daartegenover was BeWaRe nog vol actief en wisten we dat een offensief tegen hen, door het gebrek aan stevige steden aan ons oostfront op dat ogenblik, een zinloze zet was. Op het ogenblik van het uitbreken van de oorlog hadden wij een NAP met BeWaRe, die wij wilden respecteren. Helaas was het BeWaRe die het bestand later opblies door een van onze meest gerespecteerde speelster aan te vallen. Daardoor verslechterde onze relatie met BeWaRe, maar het zorgde ook voor een nauwe samenwerking met Select” Hoe is het bondgenootschap met Select die jij nu voor de tweede keer aanhaalde dan tot stand gekomen? “Gegroeid door de onderlinge banden van onze leden. Als de helft van je ledenbestand goed overeen komt met een hoop van een andere alliantie, en ook de leiders kunnen elkaar vinden in hun visie, dan is een BG de enige juiste beslissing.” Wie is de oorlog begonnen en waarom? Cosa Nostra heeft het startschot gegeven omdat we vast zaten in ons gebied. Oceaan 55 was volledig van ons en dan moet je automatisch over de grens gaan kijken. Het heeft dus absoluut niets te maken met meningsverschillen want tussen de spelers heerst een groot respect. Altijd leuk om gezellig bij te praten terwijl je elkaars troepen aan het slopen bent Toen gingen we het hebben over het tweede deel van de oorlog, eenmaal het begonnen was is er toch een tijd over gegaan en ik sprak met Manbechir en Green Dragon over die tijd. Ik begon weer met Green Dragon. Toen Odysseys Confederation voor het eerst werd aangevallen door Cosa Nostra. Wat waren jullie doelen toen geworden in de oorlog? Onze hoofd doel was hen duidelijk maken dat er met onze alliantie niet te spotten valt! Waar we tot op heden deftig zijn in geslaagd. We weten dat we op elkaar kunnen rekenen en één voor één team players zijn. Natuurlijk willen we onze doelstelling wat opkrikken en uitbreiden. Zijn er dan al grote veldslagen gestreden tussen Cosa Nostra en OC. Zo ja, wat was volgens jou dan een van de betere? aA bij al vielen de grote veldslagen wat tegen aan beide kanten.dit bewijst opnieuw dat we elkaar waardig zijn qua concurrentie.Maar wij zijn de enige die 6 steden op één dag hadden overgenomen van actieve spelers. Wie is volgens Odysseys Confederation de oorlog aan het winnen en waarom? Geen van beide!

14 14


In onze ogen moet de oorlog nog zijn toppunt bereiken. Meer en meer topspelers willen naar de frontlinie en dit zal In de toekomst vast nog wel vuurwerk geven. Wanneer zal de oorlog dan zijn toppunt bereiken? Ik vermoed dat de oorlog na de zomerdip zal toenemen. De vm modus slaat weer toe bij alle allianties wat teamplay quasi onmogelijk maakt. Zeker tegen zeer goed georganiseerde teams zoals cosa nostra en de onze. Hoe is het verloop van de oorlog tot nu toe geweest? Hierop antwoorden wij als volgt. Deze oorlog is net gestart voor de zomerdip. Waarbij wij jammer genoeg veel te leden kregen met inactieve en stoppers. Ik vermoed dat dit niet enkel bij onze alliantie is maar bij velen. Ik persoonlijk vind dat er tot nu toe geen echte oorlog is geweest. Enkel wat afsnoepen van inactieven en en stoppers. Dit zal in de toekomst zeker veranderen vooral een andere wending nemen. Hierna sprak ik met Manbechir Wat was het hoofddoel van de oorlog toen Cosa Nostra er mee begon. Wat wilde jullie als eerste bereiken? Ons was het er vooral om te doen om terug wat leven in de brouwerij te brengen. Oceaan 55 moest volledig in ons bezit raken (en dat van onze bondgenoten) en daarna wilden we stelselmatig opschuiven in het "vijandelijk" gebied. Wat was het hoofddoel van de oorlog toen Cosa Nostra er mee begon. Wat wilde jullie als eerste bereiken? Ons was het er vooral om te doen om terug wat leven in de brouwerij te brengen. Oceaan 55 moest volledig in ons bezit raken (en dat van onze bondgenoten) en daarna wilden we stelselmatig opschuiven in het "vijandelijk" gebied. Zijn er al grote veldslagen geweest tussen CN en OC, zo ja wat was de beste? Het gaat meestal om losse flodders met af en toe een geplande aanval tussen. Deze zijn voor beide kanten met wisselend succes geweest. Onze beste veldslag is er een van lange adem. Het eiland van mijn stad Eburonia was vroeger volledig van OC. Via een spookstad heb ik daar deze stad kunnen vestigen. Gaandeweg hebben wij meer en meer steden van hen ingepakt. Eerst met een groot offensief waardoor de helft van het eiland in ons bezit kwam, later stadje per stadje dankzij afhakers van hun kant, schijnaanvallen, goed geplande offensieven en af en toe een dikke portie geluk. Wie is de oorlog aan het winnen? Ik denk dat we niet echt een winnaar kunnen benoemen. Statistisch gezien hebben zij waarschijnlijk net meer steden veroverd, maar als je het in detail gaat bekijken waren dit voornamelijk steden die ongunstig voor ons lagen en zo goed als onverdedigbaar waren. (onze grote gestopte leden Michelll en steef4000000 lagen diep in vijandelijk gebied) Ook wij hebben grote winsten gemaakt via gestopte spelers, maar we hebben ook een paar mooie "actieve" overwinningen gehaald. Een uiteindelijke winnaar zal er nooit komen. De oorlog dooft stilaan uit en het zullen de aanhouders zijn (die grepolis blijven spelen) die het zullen halen.

15 15


Hoe is het verloop van de oorlog tot nu toe geweest? Met up's en downs. Meestal wordt een gepland offensief van ons gevolgd door een zwaar offensief van hen. Vallen zij ons aan, dan antwoorden wij op onze manier. Maar telkens met heel veel respect voor de tegenstander, en dat siert onze "vijand" en deze oorlog! Momenteel is de oorlog van Cosa Nostra en Odysseys Confederation duidelijk aan het afzwakken, maar dat geld voor meerdere oorlogen. Het is zomer en men is graag buiten, dit heeft zeker effect op alle allianties en je ziet van de vakantie toch wel zekere verschuivingen bij de allianties, dit zal later weer erg belangrijk zijn.

16 16


Theta Written by: Tirion Fordring Het is weer hartje zomer maar toch heb ik gezorgd voor een nieuw theta-artikel. Het is misschien wat aan de korte kant, maar toch is er weer wat gebeurd deze maand. Met als belangrijkste feit de oorlog die Camelot won en de “oorlog� waar Camelot nu aan is beland. Kort nieuws Op 3 juli versloeg Camelot Imperium-Romanum Op 19 juli had Ironfist als eerste 250k punten. De ranglijsten Het is zomer en dat is zeker te merken in de ranglijsten, die weinig vooruit zijn gegaan en waar weinig verschuivingen merkbaar zijn. Zo heeft Last Order nog steeds de meeste leden in de top 10 van de spelers, gevolgd door Elan Finest met 2 spelers en Camelot met 1 speler. Dit is wel een verschuiving ten opzichte van vorige maand waar Camelot toen nog 3 leden in de top 10 had en Elan Finest maar 1. Binnen de allianties zijn er ook weinig verschuivingen; Last Order blijft fier op 1 staan met een grote voorsprong tegenover Camelot, bijna het dubbele van de punten nu. Elan Finest staat nu derde, die iets heeft weten in te lopen op Camelot. Voor de rest zijn er een paar verschillen, wolves and knights is doorgeschoven naar de 5e plaats en leg liv vexilum is gezakt naar de 6e plaats. Dan de speler aanvalranglijst, hier zijn ook weinig verschuivingen. Last order is iets verloren ten opzichte van vorige maand betreft de hoeveelheid leden; ze zijn van 4 naar 3 gegaan. Deze plaats is naar Elan Finest gegaan, waar Gebbel nu in de top 10 staan. Daarnaast heeft Otheani de derde plek overgenomen van TwinBrotherhood. Bij de speler defensie is wel wat gebeurd, met 6 mensen in de top 10 domineren ze nog steeds de top. Dit is te herleiden aan de hoeveelheid aanvallen die Camelot de laatste tijd heeft gehad, voor de rest zijn er weinig verschuivingen. Op de binnenkomst van Darkusy van Elan Finest na. Bij de alliantie aanval is veel gebeurd, Last Order is omhooggeschoten zoals verwacht en staat nu 1e met 3,2 miljoen aanvalspunten. Nu gevolgd door Camelot, die eerst 4e stond en daarna door Elan finest, die maar een klein verschil hebben. Het is wel opvallend dat ook al verschuiven de andere ranglijsten weinig, in de aanvalspunten ranglijst zie je grote verschillen, betreft de punten van vorige maand.

17 17


Tenslotte de alliantiedefensie; Camelot staat nog steeds 1e met 2,4 miljoen punten en ze staan ook op grote voorsprong van Elan Finest, die nu tweede staat. Voor de rest zijn er weinig opvallende verschuivingen binnen de defensie ranglijsten. Aan deze ranglijsten merk je zeker dat de zomer toch wel een groot effect heeft op Wereld Theta; er gebeurt weinig & de puntenverschillen zijn klein. Maar toch wordt er heel veel aangevallen en toch worden er veel overnames verricht. Je merkt zeker dat Last Order een opmars aan het maken is binnen de aanvalsranglijst, en dit gaat ten kostte van andere allianties.

Oorlog Camelot vs Imperium Romanum : Het einde Op de derde van deze maand kwam er een eind aan de oorlog tussen Camelot en Imperium Romanum, bij Imperium Romanum heerste al langer inactiviteit: veel mensen wilden niet meedoen aan gezamelijke acties en hierdoor kwam de oorlog versus Camelot toch moeilijk verder, terwijl Imperium-Romanum steden verloor. De leiding van Imperium-Romanum besloot dus actie te ondernemen. In plaats van zich maar in te laten inmaken, wilden ze met een aantal leden overstappen naar Camelot. Camelot vond dit goed en stond het toe dat een aantal leden overstapte. Natuurlijk was niet iedereen bij imperium-romanum hier blij mee en gingen andere spelers naar andere allianties. Dit was dus ook het einde van Imperium-Romanum en dit boodt ruimte voor nieuwe oorlogen. Camelot heeft zich met deze zet waarschijnlijk niet al te beroemd gemaakt, maar dit levert wel leuke speelstijl op in wereld Theta. Ik ben zelf benieuwd hoe dit gaat aflopen!

18 18


Iota Written by: Ephor In de top 15 van spelers is er, mede te wijten aan vakanties, relatief veel gewijzigd. Goalllwizard heeft na een spelletje haasje-over met Acropora en anderen de eerste plek weer voor een tijdje veroverd, Acropora volgt als tweede. Daarna is het een nipte strijd met TinyTino op drie, HeelVerWeg komt de top 15 binnen met een vierde plaats en kan dus terecht sterkste stijger genoemd worden. Debrink is gestegen in de ranglijst, hij staat nu knap eerste in de ranglijst van aanvallers. Hierna nog twee nieuwkomers, arrav19 en Rambootje. Wildi is een stijger deze maand, net als Robvdh die hier de top 15 binnendringt. Nog twee nieuwe namen daarna, ConstanceBonacieux en clarinda. Sanka06 is licht gestegen, net als Sosie. Hierna komen we de eerste daler tegen: Genade. Toch heeft hij zijn positie in de top 15 mooi weten te bezegelen. Oidipous is ten slotte de nummer 15 op het eind van deze eerste vakantiemaand. Zoals jullie dus zagen zijn er redelijk wat mensen uit de top 15 verdwenen. Dit is in de meeste gevallen slechts 'vals alarm'. Xaviera, Sir Arlinn, SpoeMeister, Berry42 en ahlmann: allen staan ze, ondanks eventuele vakanties, nog steeds in de top 25. Deze personen strijden dus nog steeds mee op het hoogste niveau. Rensji heeft daarentegen de strijd gestaakt en is gestopt op wereld Iota. PureMagic is de zwaarste daler in de top, hij staat nu op een (nog steeds mooie) 64e plaats. In de top zien we een zestal Never Minders, vier Deaths Edgers, twee Inglorious Bastards, een Titan, een bloodbrother en iemand van een relatief onbekende alliantie: Divinus Dominator. Deze alliantie heeft deze maand een opmars gemaakt en zal ons misschien nog verrassen. De groei kent geen grenzen, zo is te zien als we de huidige ranglijst van allianties vergelijken met die van vorige maand. Never Mind, onlangs terug aan de top gekomen op Iota, is van 3,300,000 naar 10,500,000 gestegen. De magische grens van tienmiljoen is zo overschreden. Met een redelijk ruime afstand volgt Inglorious Bastards, nog steeds op twee. SyCH is van de derde plaats verstoten door Deaths Edge, maar daarover volgt later meer. United Dragons is ook knap gestegen en komt op plaats vier. TraCeurs. vervolledigt de top 5. Hierna een reeks bekende namen als The Titans, Mercurius, bloodbrothers en Dark Knight. De eerste nieuwkomer is Divinus Dominator. Voor het eerst dringen ook opleidingsallianties en wings de top 15 binnen, dit zijn Little Bastards, Future TraCeurs. en Dark Knight Academy. De vraag is of dit systeem zal werken, waarbij een alliantie toch lichtjes in de schaduw van zijn hoofdalliantie lijkt te staan, maar dat is mijn visie. Best of Beta en Play4Fun verdienen hier ook een vermelding, ook zij behoren tot de top op Iota. Elite oceaan 46 en Gladius Elite zijn definitief naar de eeuwige jachtvelden gestuurd. Nu even iets over een redelijk ingrijpende verandering op gebied van allianties. SyCH, een alom gerespecteerde alliantie, is onlangs opgegaan in Never Mind. Onder deze naam strijden zij nu voort, het voormalige SyCH is niet meer. Het merendeel van de leden van SyCH zijn overgestapt, een enkeling verkoos Inglorious Bastards (ook een voormalig bg van SyCH) als nieuwe thuishaven. Never Mind heeft zijn eerste plaats nu dus zeker te danken aan de overstap van deze leden, maar de eerste samenwerkingen wijzen uit dat dit een verstandige zet was.

19 19


Tot slot wil ik vermelden dat er op de krijgsranglijst het een en het ander veranderd is. Zo heeft Never Mind ook daar de fakkel overgenomen van Inglorious Bastards, hun achterstand qua defence weegt niet meer op tegen de voorsprong qua attack. Toch belooft het in de toekomst een spannende strijd te worden tussen diverse allianties en lijkt in deze wereld nog lang niets zeker.

Oceaan van de Maand Nu neem ik de oceaan van de maand onder de loep. Ik roep iedereen op om te stemmen op het algemeen forum, zodat jij mee kan beslissen welke alliantie volgende maand gesproken wordt. Goed, deze maand kozen jullie OC54 uit. In het zuidwesten van deze oceaan zijn Inglorious Bastards en Never Mind het felst vertegenwoordigd. In het zuidoosten duikt Green Street Elite op, net als Never Mind en Deaths Edge. Ook in de noordelijke delen is Green Street Elite vertegenwoordigd, maar ik denk persoonlijk dat Dark Knight daar zal zegevieren. De ranglijst wordt hier aangevoerd door Never Mind, waarna Inlorious Bastards en Green Street Elite de andere ereplaatsen bezetten. Dit lijkt me een erg boeiende oceaan, vele topallianties en individuen zullen hier belangen te verdedigen hebben. Deze maand was de bespreking iets korter, dit heeft te maken met vakanties. Als je iets te melden hebt, een vraag behandeld wil zien of iets anders te zeggen hebt kan je dit nog steeds in-game of op het forum doen. Ik hoop op veel leuke nieuwtjes om de volgende editie mee vol te stouwen. Vergeet zeker niet te stemmen op het algemeen forum, bij 'oceaan van de maand'. Groeten, uw Iota-reporter Ephor.

20 20


Kappa Written by: Cazador Welkom bij het Kappa nieuws van deze maand! Een maand vol verschuivingen, zowel in de spelers- als in de alliantieranglijst. Ik zal jullie wat meer gaan vertellen over deze verschuivingen, naast wat interviews met verschillende spelers/leiders. Daarnaast zal ik nog een oordeel vellen over welke allianties er momenteel het beste voor staan en waarvan ik verwacht dat ze het goed zullen doen komende maand. Kortom, genoeg te lezen! Allereerst zal ik mezelf even kort voorstellen. Ik ben Cazador, oprichter/leider van Chillax. Ik ben sinds ongeveer 2 weken de nieuwe reporter voor wereld Kappa, en deze taak zal ik zo goed en zo objectief mogelijk proberen te vervullen. Indien je tips, opmerkingen of aanmerkingen hebt, dan hoor ik deze graag en zal ik zien of ze mee kan nemen in mijn volgende verslag. Tot zover over mij, laten we overschakelen naar wereld Kappa. De ranglijsten – Spelers Juli, een maand waar vele mensen genieten van een welverdiende vakantie. Dat was ook te merken op Grepolis. Waar eXiled vorige maand nog met een grote voorsprong op nummer 1 stond, heeft hij vanwege zijn vakantie die plek af moeten staan aan Childsplay, die inmiddels weer ingehaald is door zijn medeleider TheVon. Ook Hollowson heeft een mooi sprongetje gemaakt van de vijfde rang naar nummer drie. Tussen de top 3 zit een klein verschil in punten, met Hollowson die 14.000 punten achterloopt op Childsplay. Echter zit er een grotere kloof met de nummer 4, Sono; een verschil van 29.000 punten. Ook zijn er wat nieuwe gezichten in de top. ArmageddonP uit Ifrit komt sterk opzetten en vliegt van rang 38 naar de vijfde plek. Ook Calgeiral uit Orion is nieuw in de top. Hij komt van 24 en staat nu op de tiende plek. De ranglijsten – Allianties Ook op de alliantie ranglijst is er een hoop gebeurd. Wederom krijgen verschillende allianties zoals Chillax en This is not an alliance te maken met vele stoppende spelers. Laten we het maar de vakantievibes noemen. Waar eerst Chillax op de eerste plaats stond, heeft nu Orion deze plek ingenomen en Chillax is teruggezakt naar de 8e plaats. Nog steeds heeft Chillax het hoogste gemiddelde van momenteel 82k, gevolgd door Orion met 72k gemiddelde. This is not an alliance die vroeger 5e stond is afgezakt naar rang 12. Ook The KCT is teruggezakt en staat nu 5e terwijl ze eerder de 23 plek bezetten. Maar waar de ene alliantie het minder doet, presteert de andere juist beter. Ifrit maakt een mooie stijging en houdt de 5e plaats vast. e

21 21


Zoals eerder gemeld maakt Orion een mooie sprong naar de toppositie. Ze hebben ook een stevige voorsprong van zoâ€&#x;n 25% op de nummer 2, Lions, die overigens ook een mooie stijging hebben laten zien. De verschillen tussen de top 2 t/m 10 zijn niet zo heel groot, en ik ben dan ook van mening dat deze aan elkaar gewaagd zijn en allen wel in de top zullen blijven hangen. Interview – TheVon Zoals jullie wellicht weten, is er een nieuwe nummer 1 van Kappa: TheVon. En deze dame komt niet zomaar uit het niets verschijnen. Ze hangt al een tijdje rond in de top-3. Maar niet alleen op Kappa doet ze het goed. Op wereld Delta speelt ze nog steeds goed mee op rang 23 met een 1,3 miljoen punten. De hoogste tijd om haar eens wat vragen te stellen. Goedemiddag TheVon, alles goed aan die kant? Goeiemiddag Cazador Aan deze kant is alles oke. Sinds enige tijd sta je als nummer 1 op de ranglijst genoteerd. Hoe ben je daar terecht gekomen en hoe vind je het om op die plaats te staan? Ik ben op de eerste plaats gekomen door er heel veel tijd in te steken. De eerste paar spelers liggen heel dicht bij elkaar, dus de ene dag sta je 1e en de volgende weer 2e of 3e. Maar ik zal zeker proberen in de top 3 te blijven :). Ik vindt het natuurlijk leuk om op de 1e plaats te staan maar het heeft ook een paar nadelen. Je wilt echt niet weten wat een pm's ik krijg, daar zitten soms hele vervelende tussen maar die probeer ik maar te negeren en als ze aan de gang blijven dan blokkeer ik ze; gelukkig hebben we die mogelijkheid . Wat vind je ervan om (momenteel) 1 plekje hoger dan je zoon, Childsplay, te staan en hoe gaat dat bij jullie in zijn werk qua samenspel? Het maakt mij niet zoveel uit wie er van ons 1 of 2 staat, als we maar in de top meedraaien. Echt veel samenspelen doen we niet. Natuurlijk kijken we wel naar gezamenlijke targets maar dat geldt hetzelfde voor andere alliantiegenoten en bondgenoten. Gezamenlijke acties zijn altijd leuker. Naast proberen je top-3 positie vast te houden heb je ook nog een top 3 alliantie, Dispar Vulgo, te runnen. Kost je dat niet enorm veel tijd en inzet? Ja het kost me heel veel tijd (ik ben minstens 12 uur per dag met Grepolis bezig) maar ik vindt het erg leuk om te doen.

Even wat anders: de namen van je steden. Op wereld Delta heb je je steden vernoemd naar plaatsen uit Tolkien's In de ban van de ring. Hier beginnen ze allen met een A, maar dat is ook het enige verband wat ik eraan kan ontdekken. Zit er een verhaal achter?

22 22


Het zijn namen van Griekse plaatsen en dat vond ik wel toepasselijk. Ze beginnen met een A omdat ik nog niet genoeg dorpen heb om ze met een B te laten beginnen. Ik ga gewoon de alfabetische lijst af. Om af te ronden: wil je nog iets kwijt aan de lezers? Aan de lezers zou ik graag mee willen geven. Zorg dat je plezier in het spelletje hou en behandel je medespelers met respect. Ik kan me behoorlijk irriteren aan de pm's die ik af en toe krijg van spelers die met allerlei ziektes en verwensingen gaan gooien en waarom ze dat doen, daar begrijp ik niets van. Het is een oorlogsspel en als je pech hebt dan verlies je een dorp , of misschien wel meer dan 1. Maar dat kan nooit een reden zijn om andere mensen respectloos te behandelen.

En dat was al weer het Kappa nieuws van deze maand! Vanwege een kort tijdsbestek was het niet erg veel, maar ik beloof jullie dat er volgende maand weer meer inzit. Tot dan!

23 23


Grepolis.nl-nieuws Written by: Grepolisanne Ben je net terug uit vakantie? Misschien ben je naar een ver land geweest of heb je een weekje doorgebracht aan de kust. Misschien ben je op kamp geweest met enkele vrienden. Als je moe thuiskomt en wil weten wat er allemaal gebeurd is op grepolis.nl, lees dan snel dit artikel! Hierin staan namelijk alle aankondigingen van voorbije maand! Dinsdag 5 juli 2011: Update 1.26.7 Een hele tijd kwamen er enkel updates voor de 2.0-werelden Iota en Kappa, maar deze maand was er eindelijk weer een update voor de andere werelden. Deze bracht enkele leuke wijzigingen met zich mee, maar niet erg veel. Gamefeatures/wijzigingen: Handelsoverzicht: mogelijkheid om ontvangst stad 'vast te pinnen'. Verandering in het sorteren van de vakantielog. Na herstart zal je nu niet meer uitgelogd worden, maar kun je direct een nieuwe windrichting kiezen om opnieuw te beginnen. Bugfixes: Soms kon men geen hout handelen via het handelsoverzicht (IE8). De map was geblokkeerd wanneer je de coรถrdinaten veranderende met Opera. Wereldmap: niet sleepbaar met Firefox 4. Boerderij level 39: Uitbouwen naar max inwoners voor het volgende level werd niet weergeven. Nutteloze tooltip info bij award verwijderd. Geselecteerde stad werd niet goed gemarkeerd (FF 3.6.16). Bestuurder: verschillende problemen met het handelsoverzicht verholpen (IE8). Overzichten: Stadsfeest werden langer getoond dan het werkelijk duurde. IE9: Foute positie schaduw tooltip. Godenoverzicht werkte niet correct met FF 4.0.1. BBCode voor award werkte niet goed met IE8. Gebouwen in het stadsoverzicht zullen niet langer een omlijning hebben in Internet Explorer 9 wanneer deze worden aangeklikt. Aanvalsicoon naast stadsnaam weergaf soms verkeerde aantal inkomende aanvallen. Fout verholpen waarbij spelers nog steeds zilverstukken konden opslaan in hun grot terwijl hun stad overgenomen (oude kolonisatiesysteem) was. Dinsdag 12 juli 2011: Update 2.06 Een week later waren Iota en Kappa aan de beurt. Update 2.06 bracht redelijk wat wijzigingen in het spel en verschillende bugs werden opgelost. Vooral de gratis bestuurder wanneer je 2 steden bezat, werd geapprecieerd.

24 24


Gamefeatures/wijzigingen: Spelers met 2 of meer steden krijgen de bestuurder gratis voor één dag Een nieuwe tutorial toegevoegd voor spelers met de bestuurder welke de premium optie uitlegt Bouw notificaties geven nu het nieuwe gebouwlevel aan zodra de uitbouw of vernietiging afgerond is Spelers zullen een rapport krijgen met het aantal teruggekeerde troepen bij het gebruik van de hades kracht "Terugkeer uit de dood" Het is nu mogelijk berichten door te sturen naar een alliantie of een ontvangers-lijst De overzichten van de bestuurder en de aanvalsplanner staan nu aangegeven als extra's in het premium scherm Spelers kunnen het totaal aantal doden zien in de stadsmuren Als een speler van folder wisselt in een rapport, gaat de speler hier naar terug na het lezen van het rapport Bugfixes: Probleem opgelost waarbij twee steden op dezelfde locatie op een eiland stonden In een aantal gevallen kwam het aantal verliezen niet overeen tussen de simulator en de daadwerkelijke rapporten. Probleem opgelost waarbij het benodigde aantal grondstoffen voor onderzoeken niet rood was. Het scherm met de dagelijkse beloning werd niet ververst bij het wisselen van een stad met een god naar een stad zonder god, of andersom Probleem opgelost waar spelers zichzelf in een ontvangerslijst konden zetten Probleem opgelost waarbij spelers grondstoffen kregen, al kozen ze gunsten in het scherm van de dagelijkse beloning De rapporten aangepast bij alliantie bondgenoodschap notificaties om deze gelijk te maken aan de rapporten uit versie 1.x Probleem opgelost waarbij het spel onder IE7 en specifieke omstandigheden niet laad Probleem opgelost waarbij spelers de kleur toewijzing niet ongedaan konden maken Bij het wisselen van een veroverde stad naar een onveroverde stad sloot het overname scherm niet Probleem opgelost waarbij een speler in vakantiemodus een inactiviteits email kreeg Probleem opgelost waarbij de notificaties in de verkeerde volgorde stonden Een opmaakprobleem verholpen op de pagina om op een nieuwe wereld te beginnen met IE7 Een aantal opmaakproblemen verholpen waarbij het geluk niet juist werd weergegeven in een rapport Ingezette krachten op steden geven nu de juiste tijdsduur aan Een aantal opmaakproblemen opgelost met de aanvalsplanner en het forum Onder bepaalde omstandigheden werd er één gunst te veel weergegeven in het gunstenscherm boven in Een aantal vertaalproblemen opgelost

25 25


Woensdag 20 juli 2011: nominatie ‘European Games Award’ Grepolis is niet het enige spel in de computerwereld; er zijn nog vele andere spellen. Maar het is moeilijk te zeggen welk spel nu het leukste of het beste is. Daarom zijn er de EGA’s, European Games Awards, die prijzen uitreiken voor verschillende categorieën. Iedereen kan erop stemmen en het spel met de meeste stemmen, wint dan een mooie prijs. Grepolis en Innogames, de makers van o.a. Grepolis, The-West en TribalWars werden hiervoor genomineerd. Iedereen werd opgeroepen op hen te stemmen… De "European Games Award" is waarschijnlijk de meest belangrijke prijs voor de spelontwikkelaars en hun producten in Europa. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt, en de categorieën worden gekozen door toonaangevende ontwikkelaars, game-specialisten, en spelers, met als doel om de video-game ontwikkeling in Europa te verhogen. Omdat deze prijs zo bijzonder is, zijn we verheugd te kunnen aankondigen dat zowel InnoGames ("Best customer support") en Grepolis ("Best Browser Game ') genomineerd zijn. We zijn erg trots dat Grepolis zoveel spelers heeft, en natuurlijk is ons ondersteunend personeel heel erg enthousiast over deze nominatie. Klantenservice is een groot deel van al onze spellen, we zullen deze blijven verbeteren en ons best doen in de toekomst. Grepolis zou niets zijn zonder onze spelers en de gemeenschap, dat is waarom we jullie hulp vragen tijdens deze wedstrijd zijn! Stem op Grepolis en InnoGames, en worden een deel van onze gezamenlijke succes wanneer we de "European Games Award" ontvangen. Dinsdag 26 juli 2011: Update 2.07 2 weken na de vorige update, tijd voor een nieuwe update. Met deze update kwamen enkele handige gamefeatures en redelijk veel bugfixes werden opgelost. Gamefeatures/wijzigingen: Spelers hebben de mogelijkheid om alliantie-uitnodigingen te activeren en uit te schakelen in de instellingen. Oceaangrenzen zijn nu zichtbaar op de minimap om makkelijker het verschil te zien tussen de oceanen Spelers kunnen nu berichten centreren in berichten en forumposts door middel van BB-codes Spelers kunnen troepen van een publiek rapport inbrengen in de simulator Wanneer een speler een deel van de troepen wil terugtrekken, wordt er nu de benodigde capaciteit van transportboten getoond Vanaf nu krijgen spelers enkel aan de rechterkant van het scherm te zien wanneer ze een langdurige goddelijke kracht gebruiken op een stad, en niet langer bij de rapporten

26 26


Bugfixes: Probleem opgelost wanneer ondersteunende troepen niet aankwamen vooraleer de overname was beëindigd Fout opgelost waarbij het eerste tabblad van een alliantieforum was verstopt Fout opgelost waarbij spelers een award niet konden tonen in hun profiel Een weergavefout van de bouwtijd van de troepen in het eenhedenoverzicht is opgelost Fout opgelost waarbij de aankomsttijd in de aanvalsplanner niet aanvaard werd De schuifbalken zijn verwijderd op de kaart wanneer het cirkelvormige menu maar gedeeltelijk zichtbaar was Fout opgelost wanneer de verdediger geen spreuk kon uitspreken op een aanval van een geblokkeerde speler Bug opgelost waarbij de speler nog altijd eigenaar was van de boerendorpen op een eiland, wanneer hij op dat eiland zijn laatste dorp heeft verloren Probleem opgelost wanneer de melding „Groep geselecteerd‟ verscheen wanneer er een stad geselecteerd werd die niet tot een groep behoort Fout opgelost waarbij de dagelijkse award maar één keer werd afgebeeld bij een speler, terwijl deze meerdere keren behaald werd Fout opgelost waarbij troepen verdwenen bij terugkeer onder bijzondere omstandigheden De cirkelvormige menu van steden en boerendorpen is veranderd van layout De layout van de premiumvoordelen koopman en kamitein zijn veranderd Fout van het centreren van de kaart in Opera is opgelost Bug in IE9 waar het eerste tabblad van de instellingen verdween is opgelost Een interne fout is verdwenen wanneer een speler zijn instellingen bewaarde in IE7 wanneer er geen premiumvoordelen actief waren Een schuifbalk is toegevoegd bij de „Troepen buiten‟ in de agora De grondstoffenbalk in de premiumoverzichten werkte niet goed in IE7 en IE8. Dit is nu verholpen Aanbiedingen maken op de markt zijn nu mogelijk met IE7 De tekstkleur van de „aanmaken‟-knop op de marktplaats is veranderd Een bug is opgelost bij de layout van de bevestigingsemail Sommige niet-vertaalde zinsdelen zijn nu vertaald Enkele minder belangrijke stijlproblemen zijn opgelost

Wil je graag sneller op de hoogte zijn van wat er zich afspeelt in grepolis? Wil je weten wanneer er updates komen of nieuwe werelden online gaan? Hou dan aandachtig het grepolis.nl-forum in de gaten! 27 27


Interview met … Ciberth Written by: Tirion Fordring Kun je je zelf eens voorstellen? Ik ben Thomas Clauwaert, 18 jaartjes fysisch oud. Mijn gebruikersnaam is Ciberth, als officiële benaming, en Cibje in normale omgang (of voor de vrienden). Ik woon in Oost-Vlaanderen (België) en mijn hobbies zijn vrij algemeen. Alles wat maar iets met de computer te maken heeft, interesseert me wel. Mijn absolute droom is om uiteindelijk spelletjes te ontwikkelen en deel uit te maken van een bedrijf zoals Square Enix. Lezersvragen Waarom wilde je game mod worden en bevalt het je? (door Rubinho) Ik speel al een tijdje spelletjes van Innogames. Eerst Tribalwars dan The-West, en ik voelde toen al de drang om iets te doen naast enkel maar spelen. Helaas was ik toen nog te jong om te modereren. Er kwam (toen ik net 18 was) een post op het Grepolis forum dat men op zoek was, en ik heb dan een vrij uitgebreide sollicitatie gestuurd die mij in goede smaak liet vallen. Of het me bevalt ... Wel het is zo dat ik niet echt iemand ben die graag mensen straft en ze blokkeert. Ik probeer te geliefd te zijn. Het is echter zo dat vragen beantwoorden echt wel leuk is. En heel soms krijg je dan een complimentje van een speler wat natuurlijk altijd deugd doet! Met welke mod zou je het liefst op een onbewoond eiland zitten? (Door Tristiano) Tsja, je vraagt hier dus eigenlijk met welke mod ik het best overeen kom ... Op zich ga ik de ene niet voortrekken, maar puur omwille van het amusement zou dat toch wel Imrahil, Hysteria of Grepolisanne moeten zijn. Zuiver en alleen om de leeftijd denk ik dat ik dan voor Grepolisanne zou gaan. Hoe kwam je bij Grepolis terecht? (Door Martijn De Grote) Dat heb ik eigenlijk hierboven al een beetje uitgelegd. Mijn neefje wilde ooit dat ik op zijn Tribalwars dorpen lette, toen hij op vakantie was. Daarna probeerde ik het zelf eens op Tribalwars, later The-West en uiteindelijk Grepolis (ook Sevenlands - en vele andere browsergames - heb ik geprobeerd, maar Grepolis blijft mijn voorkeur hebben). Wat vind je van Wereld Alpha waar je verslag over doet? (Door Lol1ishier) Wereld Alpha is eigenlijk de eerste en enige wereld waar ik echt effectief op speel. Hier probeer ik alles te volgen (oorlogen, bondgenootschappen, ...) en ik heb het altijd tof gevonden. Velen haken af door de snelheid van de wereld. Maar als je op een wereld met snelheid 1 speelt dan hoef je in theorie maar 1 of 2 keer een periode online te zijn om te groeien (let op dit is niet voor bepaalde acties oid. uit te voeren). Hierdoor gaf dit mij niet de druk om er echt voor te gaan, en volgens mij is dat ook de reden waarom ik nog speel op Alpha. Omdat ik er nooit 'hardcore' voor gegaan ben.

28 28


Om op je vraag terug tekomen, vind ik het meer dan normaal dat ik zaken schrijf over een wereld die ik ken. Het was eigenlijk nooit de bedoeling dat ik als reporter zou fungeren want ik vind mezelf een verschrikkelijk schrijver. Welke Alliantie's in Alpha vind jij Top? (Door Lol1ishier) Ik zat oorspronkelijk een lange tijd in TT (Theoi Thalassa) maar deze is in juli opgeheven. Ik was er al even uit wegens conflicten. Desalniettemin vond ik TT altijd een top alliantie. Altijd in de top 5 meegedraaid zonder dat er grote of drastische herstructueringen kwamen. Helaas kwam daar ook een einde aan. Elysium was groot maar is ook al weg. U FAILED vind ik misschien wel een leuk initiatief maar waar ik het moeilijk mee heb is dat velen nu op elkaars vingers zitten te kijken. Het neigt naar een massa-alliantie. TMS en HE of Auctoritas en CV vind ik ook wel mooi in dit lijstje passen. Maar om mijn verhaal af te maken wil ik enkele spelers van Triade toch wel proficiat wensen. Mensen als Ruben, ufje, Kriscom zijn spelers die Triade altijd recht hebben gehouden en die er een top alliantie van maakten waar je u mag tegen zeggen. Wat is je grootste Grepo-blunder ooit gemaakt? (Door Unlock88) De grootste blunder, daar moet ik toch even over nadenken ... Het is zo dat ik vaak iets probeerde wat niet het slimste was. Zo stuurde ik ooit eens een kolonisatieschip met 5 vuurschepen en 12 biremen op weg naar een stad waar 50 biremen waren. De andere speler had met Athene's uitlje gezien wat de aanval was. Maar ik heb met hem zolang zitten praten dat ik hem gewoon in de zak heb gezet met wat bluf. Hij geloofde dat er op een bepaald moment nog iets ging gebeuren waardoor zijn biremen gingen zinken en de koloboot ging aanmeren. Hij trok ze dus terug en wilde dodgen... Helaas was hij 4 seconden te laat om zijn biremen terug te zetten en mijn boot is aangemeerd zonder dat er iemand me stond op te wachten Wat is je mooiste ervaring op Grepolis? En welke is juist je slechtste? (Door Iserbytje) De mooiste is absoluut de vrienden die ik heb gemaakt. Zowel ingame als op de chat en het forum. Ik heb een erg goede band nu met de vijanden van vroeger in de oude oorlog tussen TT en Triade. Naast ruben, Kriscom, ... heb ik ook op de chat mensen leren kennen waar je echt wel mee kan lachen. Ik denk aan Tristiano, Janiculus, Rubinho, Killergast en zovele anderen. Mijn slechtste ervaring was het moment waarop ik uit TT ben gestapt. Door een 'meningsverschil' en enkele acties van bepaalde personen was de fun echt helemaal weg. Ik liep zelf een weekje gefrustreerd rond omwille van de situatie. Het ontstaan van RtN was een nieuw hoofdstuk en gaf mij persoonlijk weinig mogelijkheden maar zoals ik voorspeld had ... TT ging vallen. Als je een andere speler zou kunnen zijn, wie zou je dan zijn en waarom. (Door KillerGast) Ik zou de gedachtengang en gedrevenheid, de wijsheid en kracht van ruben wel eens willen ervaren. Ik heb hem veel zien doen en tot nu toe is hij voor mij de beste speler op Alpha. Wie zijn je favoriete forum mensen (Door lol1ishier) Dit is weer een vraag waar ik mensen naar voor moet trekken. Daar hou ik niet zo van zoals je misschien al merkt. Ik vind de mensen die WvW spelen wel tof omdat die

29 29


ook vaak op de chat terug te vinden zijn. Verder zit ik graag eens op het forum voor een leuke discussie of om gewoon wat bij te praten. Maar ik heb niet echt 'favoriete' mensen eerder leuke situaties zoals bijvoorbeeld een potje WvW die ik ontcijfer, of een discussie over geloof waar ik mijn standpunt kan uiten. Wat vind jij van WvW? (Door Lodefabregas) WvW was vrij nieuw voor me. Ik kende het ongeveer wel van IRL ooit eens gezien te hebben. Maar ik draai nog maar enkele potjes mee. Op psychologisch vlak heb ik me hier wel al wat bewezen en ik vind het wel tof. Helaas kunnen er veel problemen ontstaan. Wat men wel niet mag vergeten is dat het een forum van Grepolis is en geen forum van WvW. Vind je jezelf de beste WvW'er? (Door Lodefabregas) Zeker niet. Ik heb hier en daar het wel goed gehad en dat kan ik vaak niet wegsteken. Maar ik was wel telkens dood. Dat betekent dat ik niet als winnaar uit de hoek kom. Ik ben er ook van overtuigd dat als ik wil proberen winnen (overleven), dat ik nooit zoveel informatie kan verzamelen. Verder denk ik dat er niet zoiets is als de beste WvW'er. Je kan goed spelen, goed analyseren maar dat betekent nog steeds niets.

30 30


De zwarte band in … supergebouwen Written by: Skullyhoofd

De supergebouwen spelen in Grepolis een grote rol in de opbouw van je steden. Je kan maar één supergebouw van elke kant bouwen, er is de „linkerkant‟ en de „rechterkant‟

Er zijn momenteel acht supergebouwen beschikbaar. Van links naar rechts: theater, badhuis, bibliotheek, vuurtoren, toren, godenbeeld, orakel en handelskantoor. Voor de linkergroep moet je senaat level 24 zijn, en voor de rechtergroep 21. Een verkeerde keuze in supergebouwen kan een grote impact hebben op de efficiëntie van de stad. Ik zal elk supergebouw naar mijn mening een cijfer geven om je te helpen in je keuze.

1. Theater - Als je het theater bouwt krijg je de extra optie „Theatervoorstelling‟ bij de agora om cultuurpunten te verdienen. Deze optie kost minder dan een stadsfeest maar hij duurt wel vijf keer zo lang. Een theatervoorstelling kost 10.000 hout, 12.000 steen en 10.000 zilver. Om hem te kunnen beginnen moet je academie level 30 zijn. Als je erg actief bent en veel aanvalt, is het theater niet de juiste keuze voor je steden. Maar als je wat meer steden hebt, en minder actief speelt is het theater een goede keuze. Het voordeel is ook dat je een theatervoorstelling en een Stadsfeest tegelijkertijd kan laten lopen. 7/10 2. Badhuis - Het badhuis geeft je 10% meer vrije inwoner (Let op! 10% van je boerderij, werkt niet het onderzoek „Ploeg‟) Een badhuis samen met ploeg geeft je 500 extra vrije inwoners. Dit is de beste keuze in de meeste gevallen. Ik bouw zelf altijd het badhuis. 10/10 3. Vuurtoren - De vuurtoren laat al je schepen van de stad 15% sneller varen. Dit gebouw is vooral handig in bireemsteden zodat je biremen overal net iets sneller kunnen komen, en dat kan steden redden! Als je ook cartografie onderzoekt in de academie varen je schepen 25% sneller! Uiteindelijk zal je moeten kiezen tussen 30 vuurschepen/37 biremen (van het badhuis) en de snelheidsbonus. 8/10

31 31


4. Bibliotheek - De Bibliotheek geeft je 12 extra onderzoekspunten voor de academie. En aangezien de andere gebouwen een betere bonus hebben dan de gelijkwaardige gebouwen is de Bibliotheek niet de beste keuze. In een stad kun je alle benodigde onderzoeken onderzoeken en je hebt niet echt extra onderzoekspunten nodig. 2/10 5. Toren - De toren geeft een 10% bonus aan verdedigende troepen (Let op! Deze bonus telt ook voor verdedigende schepen!) Het is een goede bonus, zeker als de stad vol staat met ondersteuning, maar als je bijna nooit wordt aangevallen is het best nutteloos. 8/10 6. Godenbeeld Het godenbeeld verhoogt de gunstproductie. Het Godenbeeld telt als 5 tempellevels. (Je gunstproductie is de wortel van het totaal aantal tempellevels voor de bepaalde God vermenigdvuldigd met de wereldsnelheid). En is dus een goede bonus. Tot nu toe gebruik ik het Godenbeeld het meest. Je kan immers nooit genoeg gunst hebben! 9/10 7. Orakel - Het orakel laat je weten wanneer mensen je bespioneren. Ikzelf, en de meeste mensen die ik ken op Grepolis, spioneren altijd met spionnen van 1000 zilver. Zo maak je de grot van de vijand leeg, en kom je meer intimiderend over. Ik wil mijn vijanden juist laten weten dat ik kom dus voor veel mensen zal het orakel niet veel nut hebben. Als je ongeveer 50.000 zilver in al je grotten hebt komen de meeste mensen er toch niet in ĂŠĂŠn keer door. 5/10 8. Handelskantoor - Het handelskantoor verhoogt de ratio voor het handelen met de boerendorpen en de Fenicische handelaar. Ook verhoogt het de marktplaats-capaciteit van 500 per level, naar 750 per level. Dit is het minst gebouwde en meest waardeloze supergebouw dat er is. Maar dit gebouw kan later in grepolis 2.0 belangrijker worden als de wereldwonderen gebouwd worden. Maar tot dan raad ik iedereen af dit ooit te bouwen. 2/10

Conclusie: Aan de linkerkant is de keuze niet al te moeilijk. Overal een badhuis en alleen in speciale situaties een vuurtoren, en als je wat minder actief bent hier en daar een theater. Aan de rechterkant daarentegen is de keuze iets moeilijker. Als je constant wordt aangevallen of dichtbij de frontlinie ligt, zijn torens de beste keuze, maar in andere steden kun je beter godenbeelden maken. Persoonlijk gebruik ik alleen het badhuis en godenbeelden. 32 32


Helpdesk De zomer, de tijd waarin velen op vakantie gaan. Misschien wil jij ook even genieten van je welverdiende rust aan de kusten van de Middelandse Zee of misschien ga je de rust opzoeken aan de Belgische kust? Als je slecht weer hebt, kan je nog altijd grepolis spelen, anders moet je de vakantiemodus inschakelen. Maar hoe werkt deze nou precies?

Written by: Grepolisanne Sinds deze maand kan je 14 vakantiedagen kopen voor 50 goud/dag!

Wat gebeurt tijdens de vakantiemodus? Tijdens je vakantiemodus staat de tijd even stil; je kan niet meer aangevallen worden, maar je kan ook niet online komen. Je mijnen produceren geen grondstoffen meer, je tempel produceert geen gunsten meer en de bouwwachtrijen vallen stil. Wanneer je terugkomt en je schakelt de vakantiemodus uit, zal je dorp weer meteen herleven; je kan terug aanvallen of ondersteuningen sturen, je krijgt weer grondstoffen en gunsten en kan weer gebouwen bouwen, eenheden trainen en onderzoeken voeren. Wanneer en hoe moet vakantiemodus inschakelen?

ik

mijn

De vakantiemodus moet 48 uur op voorhand worden ingeschakeld om goed te werken. Wanneer je je vakantie hebt gepland, moet je 2 dagen op voorhand naar instellingen gaan en kiest het kopje „Vakantie‟. Nu moet je enkel nog „Vakantiemodus activeren‟ kiezen. Vanaf dit moment kan je zelf geen aanvallen meer sturen, maar nog wel aangevallen worden. Na 48 uur (2 dagen) kan je niet meer inloggen en valt je account volledig stil tot je weer inlogt. Hoelang kan ik mijn vakantiemodus inschakelen? Iedereen heeft 42 dagen per jaar dat de vakantiemodus actief kan zijn. Voor 50 goud/dag kan je nog 14 dagen in vakantiemodus bijkopen. Je kan dus maximaal 56 dagen per jaar je account in vakantiemodus zetten. Als je vakantiedagen volledig

33 33


opgebruikt zijn, zal je account automatisch weer uit deze modus gehaald worden en kan dus terug aangevallen worden. Ik heb al mijn vakantiedagen gebruikt, wanneer krijg ik er weer bij? Ieder jaar krijg je je vakantiedagen terug. Dit gebeurt op de datum van registratie. Wanneer een speler zich registreert op 1 augustus 2011, zal het eerste jaar aflopen op 31 juli 2012 en op 1 augustus 2011, om 0 uur 00 zal je weer al je vakantiedagen terugkrijgen, behalve de gekochte dagen. Deze kan je weer opnieuw kopen, als je ze nodig hebt. Mag ik mijn account doorgeven als ik op vakantie ga? Mag ik inloggen op een ander account als de eigenaar op vakantie is? Nee, dit is absoluut niet toegestaan. Je mag volgens de regels geen vakantievervanger gebruiken of spelen. Indien je op vakantie gaat, moet je de vakantiemodus inschakelen (kijk hierboven).

De vakantiegangers hebben geluk, zij kunnen rustig genieten zonder zich zorgen te moeten maken over hun account. De thuisblijvers zullen moeten hopen op goed weer hier in Nederland/BelgiĂŤ en kunnen ondertussen op grepolis spelen. De vakantie is ook voor hen een voordeel, want traditioneel stoppen veel spelers rond de zomervakantie. Zo geraak je gemakkelijk aan nieuwe steden, maar wat als je met een probleem zit? Vraag het op het forum of de chat en je zal een antwoord krijgen. Hoe kan ik van mijn lege transportboten afgeraken? Als je je transportboten naar een lege stad of spookstad stuurt als ondersteuning en aanvalt met gevechtsschepen (bireem, vuurschip of trireem), dan zullen deze een gevecht voeren en de transportboten zullen zinken zonder schade aan te richten aan je andere schepen. Je krijgt hiervoor ook nog eens gevechtspunten!

34 34


Ik voldeed aan alle voorwaarden, maar ik kan een spookstad niet veroveren. Op de werelden met het nieuwe overnamesysteem moet je geen opstand starten in spooksteden om het verlaten dorpje in te nemen. Het is echter dit doet, kan geen enkele andere speler de stad overnemen zonder zelf een opstand te ontketenen of te wachten totdat alle opstanden zijn afgelopen alvorens nogmaals een overnamepoging te doen. Ik wil graag de beste worden. Welke tactiek moet ik gebruiken? Er is niet zoiets als de beste tactiek. Elke tactiek heeft voor- en nadelen en welke voor jou de beste is, hangt volledig af van je speelstijl en je activiteit. Spelkennis, ervaring en geluk kunnen hierin ook een belangrijke rol spelen. Als je graag een leidraad wil, kan je eens op zoek gaan naar een goede tutorial. In Grepolis Times vind je er maandelijks eentje en ook in de wiki (wiki.nl.grepolis.com) kan je enkele goede tutorials vinden. Je kan ook altijd raad vragen aan andere spelers! Wanneer komt een nieuwe wereld? Als er een nieuwe wereld komt, zal dit tijdig aangekondigd worden op het forum. Dit vragen aan moderatoren of Othiana zal dit zeker niet versnellen. Je zal geduldig moeten afwachten! Wanneer komt 2.0 op de 1.0-werelden? Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwste versie van grepolis zal ge誰nstalleerd worden op de 1.0-werelden (Alpha t/m Theta). Dit zal tijdig bekend gemaakt worden op het forum en de voorpagina van grepolis. Geduldig wachten is de enige oplossing.

35 35


Credits

Reporters Ciberth Grepolisanne Tirion Fordring Ephor Cazador Skullyhoofd Canisius .Hoplite JustOne

Leiding Tirion Fordring JustOne

Vormgeving Tirion Fordring Grepolisanne

Spelling- en Grammatica Grepolisanne

Cover Agganipe.

Eindverantwoordelijke Othiana

36

Grepolis Times  

De nieuwe Grepolis Times

Grepolis Times  

De nieuwe Grepolis Times

Advertisement