Page 1

Str. Tuşnad, nr. 5, Tel.: 0365.566.888, SMS: 0728.23.68.37

Să arborăm tricolorul!

Cu ocazia zilei naționale a României, tirgumureseanul.ro a iniţiat un nou concurs: „Să arborăm tricolorul!” Astfel, cei care au trimis la adresa tirgumureseanul@ gmail.com o fotografie cu drapelul românesc arborat pe una dintre clădirile TîrguMureșului au intrat în competiția pentru câștigarea unui televizor Watson LED. Foarte mulți tîrgumureșenii s-au fotografiat cu drapelul arborat și au trimis poza pe adresa noastră, trimițându-ne și mesaje de felicitare cu ocazia zilei naționale: „ La Mulți Ani România! De ce majoritatea Asociațiilor de proprietari nu arborează steagul? Ca de altfel și multe firme sau chiar instituții? Noroc cu unii locatari, care nu uită niciodată de această zi. De ce le e rușine unora de steagul nostru?”, ne-a scris Claudia Duca.

Apare marţi şi vineri

2 - 5 decembrie 2011, An I, Nr. 37

I GRATU

T

Steagul de 100 de ani

Părintele Flavius Miheţ, de la Parohia Greco-catolică nr. 1 din Tîrgu-Mureș, a fost de 1 Decembrie prezent cu feciorii săi şi cu prietenii în Piaţa Victoriei, la ceremoniile prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. El a ridicat în vânt şi a

fluturat cu această ocazie un steag bătrân de 100 de ani, găsit în comuna Mura şi care se zice că a fost dus şi fluturat şi la Alba Iulia, de 1 Decembrie 1918. Foarte mândru de steagul său, părintele Flavius Miheţ a declarat: „Steagul acesta este un simbol

care rezistă peste veacuri. Mă bucur că sunt cu feciorii mei de 1 Decembrie în piaţa Victoriei şi sărbătorim împreună cu mii de oamenii Ziua Naţională a României”. Apoi, părintele Miheț ne-a povestit „istoria” steagului: „Steagul l-am găsit în podul casei părintelui Partenie Grama, în Mura Mare. Steagul era adăpostit în pod, sub țigle și, din cauza căldurii, partea de deasupra, unde e pânza de culoarea albastră, s-a deteriorat puțin și s-a decolorat. Acest steag a fost fluturat de părintele Partenie la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”. Cei doritori să admire steagul vechi de 100 de ani, un adevărat simbol istoric, pot face acest lucru la Parohia Greco-catolică nr.1, în proprietatea căreia se află acest steag. Ei trebuie să știe că atât pânza steagului, cât și coada (lemnul) sunt originale, păstrate din vremurile istorice ale Marii Uniri.

La mulți ani, România! Parcă niciodată nu a fost atât de multă lume la sărbătorirea Zilei Naţionale a României din centrul TîrguMureșului. Spre seară, numărul tîrgumureșenilor adunați la sărbătoare a ajuns la impresionanta cifră de 14.000 de cetățeni. Acest lucru demonstrează că tîrgumureșenii sunt adevărați patrioți, mai ales ținând cont de faptul că mercurul în termometre a coborât la – 6 grade Celsius. Manifestările au început la ora 11:00 cu intonarea Imnului Naţional al României, de către cântăreţul de muzică populară Ciprian Istrate. Prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, a dat citire mesajului premierului Emil Boc, după care au rostit alocuţiuni vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Cristian Chirteş, şi primarul municipiului Tîrgu-Mureş, dr. Dorin Florea. Nu au lipsit nici depunerile de coroane din partea instituţiilor mureşene şi a partidelor politice.

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României, de la Tîrgu-Mureş, s-a încheiat seara, cu spectacolul intitulat „La Mulţi Ani, România!”, la care și-au dat concursul artiştii Nicolae Furdui Iancu, Aurel Tămaş, Dumitru Fărcaş, Ioan Bocşa etc. De apreciat este gestul Primăriei, care a distribuit gratuit tîrgumureșenilor adunați în centrul orașului mii de stegulețe, insigne și fulare tricolore. La sfârșitul sărbătorii nu a lipsit nici tradiționalul foc de artificii.

Redacţia bisăptămânalului tirgumureseanul.ro iniţiază petiţia

„Reabilitaţi canalul Poklos!”

Dacă sunteţi de acord şi sprijiniţi solicitările cetăţenilor din cartierul Tudor de reabilitare a pârâului Pokloş şi de eliminare a acestui focar de infecţie din centrul oraşului, vă rugăm să semnaţi petiţia noastră accesând următorul link:

www.petitieonline.com/reabilitai_paraul-canalul_poklos_din_tirgu-mures


2

ÎNVĂŢĂMÂNT

Patinoar la Platou

Vineri - Luni, 2 - 5 decembrie 2011

În acest an patinoarul copiilor va fi amplasat la Platoul Corneşti. O noutate sunt cele două instalaţii de frig care vor asigura gheaţă atât pentru patinoar, cât şi pentru pista de tubing. Patinoarul copiilor va avea o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, dar la baza pistei de tubing va mai fi amenajat un patinoar artificial, de circa 900 de metri pătraţi, care va putea fi folosit în perioada în care pista de tubing nu funcţionează. O altă surpriză o constituie preţurile practicate, care în cazul copiilor rămân la nivelul celor de anul trecut, adică 8 lei pentru o tură cu patinele pe gheaţă. Şi închiriatul patinelor a rămas la nivelul anului trecut: 12 lei. Preţul pentru închirierea unui colac pentru pista de tubing este de 1 leu. În plus, atât cei mici, cât şi cei mari, vor putea

METEO

Iarnă grea

Trebuie să ne pregătim sufletește pentru cel puțin trei luni de iarnă reci. Dacă, potrivit meteorologilor, decembrie se anunță ceva mai blândă și fără prea multe ninsori, în ianuarie vom tremura din toate încheieturile. În luna decembrie, în majoritatea regiunilor vor fi temperaturi maxime apropiate normei climatologice. Acestea vor oscila între -1 și 8 grade, iar noaptea temperaturile vor coborî până la minus 9. Temperaturi ceva mai ridicate vor fi însă în sud-estul și vestul țării. Cât despre ninsori, meteorologii spun că vor fi ceva mai sla-

să se încălzească la un pahar de ceai, ciocolată caldă sau vin fiert la Căsuţa

din pădure, care a fost inaugurată recent de municipalitate.

be în sudul țării, dar normale în cea mai mare parte a României. În ianuarie vine frigul, deși temperaturile se mențin în regimul termic normal. Ziua vor fi între minus 4 și 8 grade, iar noaptea pot ajunge la minus 15, dacă nu mai scăzute. La fel, ninsorile vor fi mai rare în sudul, dar și în sud-vestul țării. În luna februarie 2012 vom avea temperaturi între - 1 și 8 grade ziua și între -11 și -1 grad noaptea.

creşterea siguranţei în exploatare, precum şi a confortului dumneavoastră. În plus, tarifele CNCIR sunt cele mai mici de pe piaţă”, declară directorul CNCIR Tîrgu-Mureş, ing. Constantin Ungureanu. CNCIR este o societate comercială de interes strategic naţional, având ca unic acţionar statul român. Specialiștii CNCIR pot interveni prompt şi eficient pentru realizarea testărilor şi analizelor tehnice necesare în soluţionarea problemelor tehnice pe care le pun instalaţiile/echipamentele pe care le deţineţi.

SOCIAL

Siguranța locuinței Ca urmare a exploziei centralei termice de la Ibăneşti, soldată cu două victime (un mort şi un rănit), dar şi cu pagube materiale, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune S.A. (CNCIR) recomandă deţinătorilor de cazane de apă caldă să efectueze verificarea tehnică periodică a acestora. „Dorim ca prin profesionalismul echipelor noastre să transformăm o verificare formală într-una tehnică, prin care să asigurăm

JUSTIŢIE

Castrarea pedofililor Legea prin care pedofilii condamnaţi cu circumstanţe agravante pot fi castraţi chimic, iar cei eliberaţi să fie monitorizaţi prin GPS, a fost adoptată luni de către Senatul României. Pentru pedofilii a căror victime au sub cinci ani, pedeapsa va fi închisoare de la doi la şapte ani. În timpul detenţiei acestora li se va aplica o pedeapsă suplimentară pentru „inhibarea pornirilor sexuale”, prin castrarea chimică.

La mulți ani, România!

Tîrgumureșenii s-au simțit foarte bine la manifestările organizate în centrul orașului cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

Orașul luminilor Potrivit directorului adjunct al Serviciului de Administraţie a Domeniului Public din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureş, Florian Moldovan, cu prilejul sărbătorilor de iarnă oraşul va fi iluminat de peste 23 de milioane de beculeţe. Numai pe bradul din centrul oraşului vor fi amplasate peste un milion de leduri albe şi roşii, la care se adaugă perdelele luminoase agăţate de-a lungul principalelor artere din oraş şi în cinci parcuri din cartiere. Tot pe bradul din centrul oraşului vor fi amplasate 400 de metri de beteală roşie şi argintie, 100 de baghete luminoase, 200 de becuri stoboscoape albe, 200 de globuri roşii şi argintii, 50 de pachete viu colorate şi 6 figurine 3D, reprezentând oameni de zăpadă şi reni. Peste 25 de crenguţe luminoase au fost amplasate transversal de-a lungul Pieţei Trandafirilor, iar în Piaţa Teatrului vor fi instalate 5 globuri de lumină, un brad din becuri de 6 metri înălţime, dar şi 20 de brazi mai mici, de 3-4 metri.

Camera Deputaţilor este forul decizional în cazul acestui proiect de lege.

EDUCAŢIE

Elevii voluntari Şcoala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir” din Tîrgu-Mureş a încheiat un protocol de colaborare cu firma „SC Îngrijiri la domiciliu SRL”, în urma căruia elevii unităţii de învăţământ vor efectua voluntariat pe perioada practicii de specialitate, oferind îngrijiri la domiciliu unor pacienţi reali. Voluntariatul reprezintă o activitate extrem de importantă în perspectiva găsirii unui loc de muncă în domeniul medical, după absolvire, cântărind de cele mai multe ori decisiv în analizarea unui CV de către angajatori. „Voluntariatul este foarte bine apreciat de către angajatori, atât în ţară cât şi în spaţiul Uniunii Europene şi categoric în cadrul acestor stagii elevii vor avea foarte multe de învăţat întrucât vor lucra cu pacienţi, fără să fie atmosfera oarecum încărcată a spitalelor”, a arătat prof. Lucian Cepoi, directorul Şcolii Postliceale „Dimitrie Cantemir”.


Meci dificil, FCM poate înnoda seria pozitivă După două victorii consecutive, FCM Tîrgu-Mureş va avea duminică, de la ora 14.00, o misiune dificilă la Piatra-Neamţ, în partida cu formaţia locală Ceahlăul, joc din cadrul etapei a XVI-a a Ligii I de fotbal. Echipa tehnicianului Maurizio Trombetta a reuşit să urce pe un loc care asigură rămânerea în prima divizie şi ar avea şanse să rămână acolo chiar şi în cazul unei înfrângeri, în cazul în care Voinţa Sibiu şi Sportul Studenţesc nu obţin victoria (prima întâlneşte pe „U” Cluj, pe teren propriu, Sportul Studenţesc pare victimă sigură la Rapid). Cele două formaţii se află pentru prima dată faţă în faţă. FCM a promovat în ediţia trecută, iar Ceahlăul a revenit pe prima scenă în această vară.

BASCHET

Pregătiri pentru un final dificil

Formaţia Nova Vita Tîrgu-Mureş va juca sâmbătă, 3 decembrie, în Sala

Piatra-Neamţ ocupă locul 10, cu 20 de puncte, la patru de locul 9 şi tot atâtea avantaj faţă de locul 11. Au obţinut 10 puncte în ultimele patru etape, cu o victorie cu 1-0 în faţa Stelei, în ultima

partidă disputată pe teren propriu şi o remiză albă la Astra Ploieşti, în etapa precedentă. În partidele de acasă au reuşit câte un punct cu Pandurii Tîrgu-Jiu şi Concordia Chiajna şi au cedat în faţa

Sporturilor ,,Horia Demian”, din Cluj, unde vor întâlni echipa locală Universitatea, în etapa a XII-a a Diviziei A de baschet feminin. Adversara ocupă poziţia 13 în clasament, cu 12 puncte, în timp ce Nova Vita se af lă pe locul 4, cu 20 de puncte. Echipa lui Stacey Nolan are două înfrângeri în cele 11 etape disputate şi pornesc favorite în partida de sâmbătă, la fel ca şi în jocul din etapa viitoare, când vor primi vizita bucureştencelor de la Sportul Studenţesc. Nova Vita va avea însă în ultimele două etape ale turului două meciuri grele, cu echipe care aspiră la locuri fruntaşe. Mai întâi, în deplasare, la Timişoara, cu Danzio, apoi pe teren propriu, cu BCT Alexandria, ocupanta locului doi, cu o singură înfrângere, echipă învinsă în Cupa României, dar calificată în sferturi în urma unor greşeli ale oficialilor.

FOTBAL

VOLEI

Meciuri importante

Partida din etapa a VI-a a Diviziei A de volei feminin dintre CSM Lugoj şi CSU Medicina CSŞ Târgu-Mureş se va disputa duminică, 4 decembrie, ora 20.00. După cinci etape disputate, bănăţencele se află pe locul 7, cu două victorii şi trei înfrângeri, în timp ce echipa

mureşeană se află cu două locuri mai sus, cu 9 puncte, reuşind trei victorii. CSU Medicina va susţine după aceasta două meciuri dificile pe teren propriu: 7 decembrie, echipa spaniolă Valeriano Alles Menorca, iar după alte trei zile vor primi vizita celor de la Unic Piatra Neamţ.

Programul etapei a XVI-a

Vineri, 2 decembrie Petrolul - Pandurii Tîrgu-Jiu 20.30 Digi Sport Sâmbătă, 3 decembrie Voinţa Sibiu - Universitatea Cluj 13.00 Digi Sport FC Braşov - Astra Ploieşti 19.00 Dolce Sport CFR Cluj - CS Mioveni 20.30 Digi Sport Duminică, 4 decembrie Ceahlăul - FCM Tîrgu-Mureş 14.00 Digi Sport Concordia - Gaz Metan Mediaş 16.00 GSP TV FC Vaslui - Oţelul Galaţi 18.00 Digi Sport Rapid - Sportul Studenţesc 20.30 Digi Sport

FOTBAL

Fetele încheie turul

Echipa feminină de fotbal FCM TîrguMureş susţine duminică, de la ora 11.00, ultima partidă a turului Ligii I, Seria Est. Mureşencele vor evolua în deplasare, la Braşov, unde întâlnesc formaţia locală Blue Angel Cristian, ocupanta locului

5, cu 4 victorii, un rezultat de egalitate, trei înfrângeri, 13 puncte şi golaveraj 21-13. Echipa pregătită de Seches Carol este lideră autoritară, cu 24 de puncte, în urma a opt victorii şi un golaveraj care scuteşte de orice comentarii: 84-2.

celor de la Oţelul, Rapid şi Dinamo. Aşadar, Ceahlăul se prezintă ca o echipă redutabilă în deplasare, unde au obţinut 12 din cele 20 de puncte, cu victorii la Vaslui, Petrolul şi Mioveni, remize la Sportul Studenţesc, Braşov şi Astra. Au pierdut doar cele două partide de la Cluj, cu U şi CFR. Un egal sau, de ce nu, trei puncte, lear oferi mureşenilor şansa de a se desprinde de „plutonul suferinţei”, mai ales dacă acesta ar fi completat cu o victorie în ultima etapă a turului, când vor primi vizita unei echipe aflată în aceeaşi zonă, FC Braşov. FCM a început prima lor ediţie cu echipa de sub Tâmpa şi sorţii au decis ca această ediţie să fie încheiată cu acelaşi adversar.

Luni, 5 decembrie Dinamo - Steaua 20.30 Digi Sport Clasamentul 1. Dinamo 15 11 3 1 30- 7 36 2. CFR Cluj 15 10 2 3 32-13 32 3. Rapid 15 9 4 2 25-13 31 4. U Cluj 15 7 5 3 22-15 26 5. Pandurii 15 7 4 4 23-15 25 6. Steaua 15 7 4 4 19-12 25 7. Oţelul 15 7 4 4 14-13 25 8. FC Vaslui 15 7 3 5 24-14 24 9. Astra Ploieşti 15 6 6 3 17-14 24 10. Ceahlăul 15 5 5 5 13-18 20 11. Petrolul 15 4 4 7 14-19 16 12. Gaz Metan 15 5 1 9 22-29 16 13. FC Braşov 15 4 3 8 15-16 15 14. FCM 15 3 5 7 16-23 14 15. Voinţa Sibiu 15 3 4 8 10-20 13 16. Sportul 15 2 6 7 14-26 12 17. Concordia 15 2 3 10 8-25  9 18. Dacia Mioveni 15 2 2 11 9-35  8

PERSONALITĂŢI

Jubilee FCM

Primul gol, marcat din 11 metri de căpitanul echipei FCM în partida cu Concordia Chiajna, Robert Ilyes, este cu atât mai important cu cât a venit în meciul cu numărul 350 al acestuia pe prima scenă a fotbalului românesc. Robert Ilyeş ocupă locul 3 în clasamentul prezenţelor în

Liga I, al jucătorilor activi, după Ionel Dănciulescu şi Petre Marin. Tot în partida de luni seara, alţi doi jucători au bifat cifre rotunde. Fundaşul Dan Matei a disputat meciul cu numărul 150, iar Alexandru Vagner a ajuns la borna 50 la prezenţele pe prima scenă.


Mircea Răchită redactia@sportulmuresean.ro

4

Vineri - Luni, 2 - 5 decembrie 2011

Un meci-cheie pentru BC Mureş Divizionara A de baschet masculin BC Mureş TîrguMureş va avea o misiune deosebit de dificilă vineri, de la ora 19:00, când vor întâlni în Sala Sporturilor Transilvania din Sibiu formaţia locală CSU Atlassib, în cadrul etapei a XI-a. Este unul dintre meciurile cheie ale etapei. Deşi la începutul sezonului echipa gazdă nu s-a prezentat ca fiind una cu pretenţii la locurile din vârful clasamentului, după zece etape se af lă pe locul al treilea, la egalitate în puncte cu a doua clasată, CSU Ploieşti. Misiu-

nea mureşenilor este grea din mai multe puncte de vedere. În primul rând, va fi prima partidă a noului antrenor, sârbul Srecko Sekulovic; al doilea argument, dar poate cel mai important: echipa sibiană este una dintre cele mai puternice ale actualului sezon. CSU Atlassib a fost mereu un adversar redutabil. Confruntarea dintre cele două se af lă la partida cu numărul 15, iar bilanţul indică egalitate, 7-7. Avantajul, prin prisma ultimelor trei confruntări, este de partea mureşenilor, care au obţinut de fiecare dată victo-

POPICE

mul loc până la finalul campionatului. Din echipa secundă, Carina Mircea a fost singura care a reuşit să treacă de 500 de „beţe”.

Campioanele la junioare confirmă În turneul IV al Campionatului Naţional de popice pentru junioare, disputat sâmbătă pe arena Electromureş, formaţia Romgaz Electromureş TîrguMureş s-a impus clar într-o reuniune în care patru dintre componentele echipei au depăşit graniţa celor 500 de popice doborâte. Cel mai valoros rezultat al etapei a fost realizat de Alina Suciu, cu 554 de popice doborâte. Ea a fost urmată de Tatar Andrea, cu 531, Adela Ban (530) şi Birtalan Antonia (516). Cele 3.047 de popice reuşite de prima echipă

ria. Ultima partidă disputată la Sibiu a avut loc în returul ediţiei trecute, în luna februarie a acestui an, rezultatul fiind 83-68 în favoarea lor. A fost a doua victorie a „tigrilor” în afara „junglei”, precedenta fiind înregistrată în urmă cu cinci ani. În acest campionat, sibienii au suferit doar două înfrângeri, faţă de trei ale mureşenilor, care se af lă înaintea jocurilor cu primele două clasate, CSU Ploieşti şi BC Timişoara, în ultimele două deplasări ale turului, în etapele 13 şi 15. Pentru ei,

TENIS DE MASĂ

a mureşencelor au fost completate de Orban Kata (476) şi Melisa Ungureanu (212), înlocuită cu Gal Timea (228). În clasament le-au urmat Corona Braşov, echipa secundă a echipei tîrgumureşene şi Gaz Metan Mediaş. Elevele antrenorilor Seres Sandor şi Orosz Istvan au câştigat toate cele patru etape disputate şi nu mai au practic cum să piardă pri-

îşi măreşte echipa!

Site-ul şi ziarul tirgumureseanul.ro angajează colaboratori. • Agent de vânzări - fişa postului: - vânzarea de spații de publicitate în paginile bisăptămânalului tirgumureşeanul.ro şi pe site-ul tîrgumureşeanul.ro; întocmirea de contracte corespunzătoare vânzărilor; salariu motivant, în funcţie de vânzări. • Jurnalişti on-line - fişa postului: - redactarea de ştiri şi postarea acestora pe site-ul tirgumureşeanul.ro; cunoştinţe medii în domeniul operării calculatorului (cel puţin Microsoft Office şi Photoshop); această activitate poate fi îndeplinită şi de la propriul domiciliu; salariu motivant, în funcţie de rezultate. CV-urile se trimit la adresa tirgumureseanul@gmail.com.

Doi laureaţi la Memorialul Verzar Ediţia a XVII-a a Memorialului Alexandru Verzar la tenis de masă s-a disputat în Sala Sporturilor din Tîrgu-Mureş. Competiția a reunit la start 110 sportivi, de la 15 cluburi din 13 localităţi. Clubul organizator, CSŞ Tîrgu-Mureş a participat cu 21 de sportivi, la cele două categorii de vârstă

deplasările la favorite constituie un punct vulnerabil. Sibiul are avantajul terenului propriu, este într-o formă bună, iar echipa mureşeană se af lă într-un moment în care se poate întâmpla orice, avantajul lor concret fiind lotul mai valoros şi o bancă de rezerve pe măsură. BC Mureş are aşadar trei deplasări, toate la echipele af late pe primele trei poziţii, în ordine crescătoare. Dintre acestea, tîrgumureșenii vor susţine partide pe teren propriu cu BCMU Piteşti şi Energia Rovinari.

(8-10 ani şi 11-13 ani, fete şi băieţi). Dintre aceştia, Mathe Matyas, la 8-10 ani şi Daniel Zsombor, la 11-13 ani, s-au clasat pe primul loc. La categoria 8-10 ani, fete, Varga Krisztina a încheiat competiţia pe locul II. Tot la fete, Andreea Huduşan şi Feher Orsolya au încheiat pe locul III, la 11-13 ani.


5

Vineri - Luni, 2 - 5 decembrie 2011

City’us reia cursa pentru noi trofee

Campioana României la futsal, City’us Tîrgu-Mureş, a reluat campionatul intern cu o victorie fără emoţii (scor 116) obţinută la Focşani, în faţa formaţiei locale SCM, partidă din cadrul celei de-a doua etape a returului. Golurile formaţiei mureşene au fost înscrise de Florin Ignat (minutele 2, 3 şi 11), Carlao (16), Mimi Stoica (18), Viola (18), Szocs (22, 23, 36), Florin Matei (33) şi Nicuşan (38). Mureşenii, reveniţi de la turneul UEFA Futsal Cup, disputat în urmă cu o săptămână la Lisabona, unde s-au

DANS

Spectacol de gală la Polivalentă

clasat pe locul III în grupa C din grupa Elite au avut liber în prima etapă din retur, în urma retragerii formaţiei Concordia Chiajna, cea care le era adversară în prima etapă. Echipa lui Kacso Endre a abordat partida cu maximă seriozitate din start şi şi-au asigurat un avantaj confortabil, pe care, fără să forţeze nota, l-au menţinut până la final. Un punct de atracţie al partidei l-a constituit golul înscris de portarul Carlao, al patrulea al echipei, venit după trei goluri înscrise de Ignat. City’us, cu 27 de puncte, obţi-

nute în urma celor nouă victorii, din tot atâtea meciuri disputate, a revenit pe primul loc al clasamentului, ocupat tem-

În perioada 3-4 decembrie, Sala Sporturilor din Tîrgu-Mureş găzduieşte ediţia a V-a a Cupei Dance Art la dans sportiv. Evenimentul este organizat de Asociaţia Clubul Sportiv Dance Art din Tîrgu-Mureş şi se anunţă unul deosebit de spectaculos, unde amatorii se pot delecta pe parcursul celor două zile de concurs. Competiţia este una de nivel naţional, la care vor participa aproximativ 500 de perechi de dansatori sportivi din toată ţara. Aceasta va demara sâmbătă dimineaţa şi se va încheia duminică seara, cu Gala Laureaţilor. Se vor întrece sportivi la toate categoriile de vârstă, la toate secţiunile unei ramuri sportive care îmbină în cel mai armonios mod muzica, arta şi sportul. Rezultatele dansatorilor sportivi mureşeni, precum şi momentele de relaxare pe care aceștia vi le vor oferi sunt argumentele care vă invită să luaţi parte la acest spectacol.

porar de Spicom Sfântu Gheorghe, care avea două jocuri în plus. Campionii vor susţine următorul joc din campionat pe

ÎNOT

Înotul mureşean, pe val Ştafetele feminine de nataţie ale CS Torpi Tîrgu-Mureş au dominat cea de a V-a ediţie a Cupei Orca la înot masters, disputat la sfârşitul săptămânii trecute, la Cluj Napoca. Clubul tîrgumureşean, ca şi în ediţia trecută, a fost prezent la această competiţie doar cu reprezentanță feminină, formând două grupe de ştafete. Prima, compusă din Gabos Andrea, Demeny Helga, Szekeres Andrea şi Szeghalmi Andrea, a participat la probele de 4x50 m craul, 4x50 m mixt şi 4x200 m craul, câştigând toate probele. A doua ştafetă, compusă din micuţele poloiste a clubului, Demeter Dora, Dan Alexandra, Torok Eniko şi Szeghalmi Krisztina, a participat la probele de 4x50 m craul şi

FUTSAL

teren propriu, în compania formaţiei United Galaţi. Până la acel meci, mureşenii mai aveau de trecut de formaţia Clujana Cluj-Napoca, în sferturile de finală ale Cupei României, care au disputat-o pe teren propriu, în data de 1 decembrie. În aceeaşi fază a competiţiei, cu echipa focșăneană se va întâlni şi echipa secundă a tîrgumureşenilor, luni, 5 decembrie, de la ora 17:00, tot pe teren propriu. City’us urmăreşte în această ediţie un nou event, după cele reuşite în ultimii doi ani şi al cincilea trofeu consecutiv în

4x50 m mixt, câştigând ambele probe. Această ediţie a debutat cu o probă inedită, proba de 2x50 m craul, la care au participat un părinte şi un copil, unde mama şi fiica, Szeghalmi Andrea şi Krisztina, ambele componente la rândul lor a echipei de polo au câştigat locul II.

Ziarul sosește la tarabe marți și vineri între orele 15 și 17. Cei care nu găsesc ziarul pot să îl ia de la redacţie – strada Tuşnad, nr. 5.


6

Controale și nereguli

Vineri - Luni, 2 - 5 decembrie 2011

Acţiunile de control derulate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş în perioada 21.11- 25.11.2011, au vizat, în principal, combaterea fenomenului privind munca la negru, reducerea evaziunii fiscale şi respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă a angajaţilor. În doar 5 zile, echipele de control ale ITM Mureş au efectuat 113 controale la nivelul unor angajatori din judeţ care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum prestări servicii, comerţ, construcţii şi producţie, iar suma totală a amenzilor care au fost aplicate pentru neregulile depistate de inspectori a depăşit 150.000 de lei. În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele aspecte în

FLORI DUHOVNICEŞTI

„Sunt dator să dau…”

Vorbind despre bunătatea lui Dumnezeu, părintele Ludușan, de la biserica din Dâmbu, a transmis câteva gânduri credincioșilor: „În orientarea noastră trebuie să fie, întâi de toate, bunătatea și dragostea lui Dumnezeu, apoi mulțumirea pentru tot belșugul pe care el ni l-a dat și, nu în ultimul rând, recunoașterea: dacă Tu ne-ai

domeniul relaţiilor de muncă: în perioada de referinţă, Serviciul Control Relaţii de Muncă a depistat 11 persoane ce lucrau fără forme legale; inspectorii ITM Mureş au sancţionat, în total, 23

angajatori, dintre care 7 angajatori pentru muncă la negru. Valoarea totală a amenzilor aplicate în urma controalelor s-a ridicat la 114.500 de lei, din care 110.000 de lei a fost cuantumul celor

dărui, sunt și eu dator la rândul meu să dau celor ce sunt în nevoie”. Astfel, creștinul este îndemnat să facă milostenie, mai ales acum în perioada postului. Și, să nu uităm, săptămâna aceasta creștinii l-au sărbătorit pe Sfântul Andrei, despre care Tradiția Bisericii ne spune că, după Înălțarea Domnului la cer și după Cincizecime, a propovăduit tradiția creștină inclusiv pe teritoriul țării noastre. Tot din Tradiție, mai știm că Sfântul Andrei a avut și un sfârșit de mucenic, fiind răs-

tignit, la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.

SOCIAL

40.000 de euro pentru tineri Începând de luni, 28 noiembrie, până pe data de 13 ianuarie 2012 tinerii cu vârsta de până în 40 de ani, care vor să se mute la ţară pot depu-

SOCIAL

acordate pentru munca la negru; pentru deficienţele constatate la angajatorii controlaţi, inspectorii ITM Mureş au aplicat 23 sancţiuni contravenţionale, din care 7 pentru lucru fără forme legale, dar în acelaşi timp au mai dispus şi 185 măsuri. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă bilanțul stă în felul următor: în perioada 21.11-25.11.2011, inspectorii ITM Mureş au efectuat 45 controale, în urma cărora au fost constatate 48 deficienţe, fapt pentru care au dispus tot atâtea măsuri care s-au impus pentru remedierea deficienţelor în cauză; echipele de control au sancţionat 28 angajatori şi au aplicat 34 sancţiuni contravenţionale, din care 29 avertismente şi 5 amenzi, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 41.000 de lei; în perioada de referinţă s-a înregistrat 1 accident de muncă mortal şi 2 accidente cu incapacitate temporară de muncă. ne la OJPDRP Mureş documentaţia necesară pentru a obţine finanţări nerambursabile, în cadrul Măsurii 112. Aceştia pot beneficia de o finanţare de cel mult 40.000 de euro, sumă cu 60 la sută mai mare decât cele din sesiunile anterioare. De aceşti bani pot beneficia persoanele fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă este cuprinsă între 6 şi 40 UDE (Unitate de Dimensiune Economică).


Semnează pentru viață!

SCRIE-NE! IMPLICĂ-TE! Prin ziarul nostru problema ți se va rezolva!

www.tirgumureseanul.ro Publicăm anunţuri gratuite de mică publicitate, locuri de muncă, anunţuri umanitare şi decese. Nr. tel 0365.566.888, SMS 0728.23.68.37 sau vino la sediul nostru de pe strada Tuşnad nr.5 și noi vom face publică problema ta!

Fac menaj, îngrijesc persoane bolnave sau în vârstă, îngrijesc copii. Telefon: 0746-500.195, 0755-179.880. Vând sirop de coacăz negru - 15 lei/l, seminţe de dovleac fără coajă – 20 lei/ kg. Telefon: 0746.202-787. Maseur tânăr şi cu experienţă fac masaj de orice tip, relaxare, anticelulitic, sportiv, reflexoterapie, doar la domiciliul clientului. Telefon: 0757-949.590. Cer şi ofer seriozitate. Cumpăr teren extravilan minim 1 ha, lângă DN sau aproape de drum de asfalt. Telefon: 0743-799.819. PF cumpăr teren agricol/fânaț/ livadă prin apropiere de Tîrgu-Mureș sau în județul Mureș, suprafață peste 1ha. Telefon: 0740-876.853. Vând CART, 270 cmc, roți atv, culoare roșie, lichid pe frână, înscris în

continuă în cardiologia intervenţională a medicilor de la Clinica de Cardiologie Intervenţională din Tîrgu-Mureş. Astfel, în ultimii 11 ani, mortalitatea provocată de infarct a scăzut foarte mult. „În 2004 mortalitatea era de 23%. În primele şase luni ale anului 2011 a ajuns la 7%. Din o sută de bolnavi, mor doar şapte”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek, medic primar Clinica de Cardiologie Intervenţională. Dar, pentru a continua performanţele obţinute şi pentru a scădea şi mai mult procentajul mortalităţii este nevoie de un angiograf performant, cu ajutorul căruia să fie realizate procedurile de cateterism (cea mai modernă intervenție prin care se salvează vieți în urma unui infarct). În prezent, angiograful aflat în dotarea Cli-

circulație, în stare perfectă de funcționare, la un preț avantajos. Telefon: 0740876.853. Masseur cu experiență, fac masaje și reflexoterapie la domiciliul clientului. Ieftin și bun. Pentru detalii contactați-mă: 0757-949.590. Reparații frigidere, congelatoare, lăzi frigorifice, Clima auto CU GARANȚIE și la domiciliul clientului. Telefon: 0740.967.114 Dau în chirie spațiu comercial de 45 m2, cu un vad comercial extraordinar, pe Bulevardul 1 Dec 1918, lângă Complexul Dacia. Telefon: 0745.300.244. Vând 22 ari teren la Week-End, construibil, bun de parcelat. Preţ negociabil, telefon: 0751475231. Vând casă nouă (P+M, BCA+Lemn), terminată 65%, în cartie-

rul Unirii. Teren: 268 mp. Preț: 46.000 euro. Telefon: 0743-122.460. Pentru iubitorii de animale, ofer căţei, 3 luni şi 1 an, frumoşi şi buni de pază. Telefon: 0744-573.699, 0365883.305, 0265-260.618. Doamnă serioasă, 37 de ani, caut de lucru în domeniul curăţeniei, cameristă sau ca lucrător comercial. Am experienţă şi rog seriozitate. Telefon: 0754-895.728. Cumpăr apartament în Cartierul Dâmbu prin programul prima casă. Telefon: 0729-853.514, 0722-826.536. Repar frigidere, congelatoare, com­bine frigorifice la domiciliul clientului, cu garanţie. Telefon: 0722-846.011, 0365-801.517. Societate de transport angajăm şoferi de TIR internaţional, numai cu experienţă. Telefon: 0744-777.992.

Transmiteţi anunţul dumneavoastră la SMS - 0728.236.837 sau la tirgumureseanul@gmail.com.

Mica Publicitate

Este o groapă în asfalt și nu o repară nimeni? Stâlpul din fața blocului pune în pericol vieți? Crezi că nu se calculează bine consumul la apă?

Judeţean de Urgenţă (SCJU) TîrguMureş, condusă de prof. dr. Benedek Imre, există personal specializat însă deficitar ca număr (mai ales în privința asistentelor medicale); în plus, ar fi nevoie de un aparat angiograf performant, care să facă faţă numărului mare de pacienţi care ajung să fie trataţi aici. Simptomele cele mai frecvente care ne atenționează că am putea deveni victima unui infarct miocardic acut este o durere sfâşietoare în piept. Dacă această durere ţine mai mult de 20 de minute este cazul să apelăm la serviciul de urgenţă. „Un alt semn este oboseala excesivă pe care nu ne-o explicăm. De multe ori se întâmplă să nu conştientizăm că suntem la riscul de a face infarct”, a atenţionat dr. Monica Chiţu, medic cardiolog la Clinica de Cardiologie Intervenţională. În acest context este important de reținut că tratamentul în primele 12 ore de la debutul infarctului miocardic acut, de la primele semne de durere, este esenţial pentru evoluţia ulterioară a pacientului. Astăzi, speranța de viață a pacienților care au suferit un infarct este mult mai mare decât în urmă cu câțiva ani. Acest progres medical a început în anul 2000, când prof. dr. Benedek Imre punea bazele primului registru regional al infarctului miocardic acut în Mureş, Harghita şi Covasna, dezvoltând o adevărată reţea, bazată pe colaborarea cu medici din fiecare judeţ şi specializarea

nicii de Cardiologie Intervenţională este folosit din anul 2000 şi este deja uzat. Conducerea clinicii a făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea unui aparat nou, însă fără nici un rezultat. Prin intermediul campaniei „Salvează-ţi Inima! Salvează-ţi Viaţa!” a fost demarată o acţiune de strângere de semnături de la mureşenilor. Astfel, la sfârșitul întâlnirii de marți, s-au strâns și primele sute de semnături de susținere a echipei Clinicii de Cardiologie în vederea sensibilizării autorităților pentru achiziționarea unui angiograf nou în beneficiul pacienților. Listele cu semnături şi solicitarea Clinicii de Cardiologie pentru dotarea unităţii medicale cu un nou aparat angiograf vor fi înaintate din nou Ministerului Sănătăţii, în speranţa că noul demers va avea un ecou. „Întotdeauna am luptat pentru un aparat, un medicament care lipsea. Nu pot înţelege de ce reprezentanţii lucrând la Ministerul Sănătăţii pot repartiza patru angiografe la Bucureşti şi niciunul în Tîrgu-Mureş”, a declarat prof. dr. Benedek Imre, şeful Clinicii de Cardiologie Intervenţională a SCJU Tîrgu-Mureş. Acesta a adăugat că întâlniri de genul celei de la Casa de Cultură a Studenților vor mai avea loc și în alte cartiere din Tîrgu-Mureș, precum și în alte orașe, pentru a conștientiza populația în privința riscului pe care îl prezintă infarctul miocardic acut și pentru a-i oferi informații despre un mod de viață sănătos.

7

Vineri - Luni, 2 - 5 decembrie 2011

Asociația Prolegalitatea și Asociația Transilvană de Terapie Transvasculară și Transplant Kardiomed, în colaborare cu colectivul Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureş a lansat marți, 29 noiembrie 2011, campania de informare „Salvează-ți Inima! Salvează-ți Viața!”. Evenimentul, găzduit de Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea tîrgumureșenilor interesați de un mod sănătos de a trăi. Discuţiile au fost moderate de către dl. profesor universitar dr. Benedek Imre, iniţiatorul primului registru regional de infarct miocardic acut din România. Această întâlnire cu tîrgumureșenii a fost organizată „pentru a lupta împotriva bolilor cardiovasculare și pentru a conștientiza despre acest lucru concetățenii noștri”, a spus dr. Benedek Imre. În cadrul evenimentului, au fost prezentate publicului larg şi pacienţilor următoarele aspecte: drepturile bolnavilor suferind de boli cardiovasculare şi în special de infarct miocardic acut; posibilităţile terapeutice existente în prezent pentru asistarea bolnavilor cu infarct miocardic; experienţa acumulată în ultimii 10 ani de către colectivul de medici ai Clinicii de Cardiologie în ceea ce privește organizarea asistenţei medicale a bolnavilor cu infarct în teritoriul judeţelor Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu, Bistriţa. Precum a precizat și dr. Benedek, campania de informare „Salvează-ţi Inima! Salvează-ţi Viaţa!” a fost lansată cu scopul de a informa pacienţii cardiaci care sunt drepturile lor, conferite de legislaţia românească, precum şi posibilităţile terapeutice existente în prezent. Astfel, este important de știut că intervenţia medicală de urgenţă în primele 12 ore la pacientul cu infarct miocardic acut este vitală pentru a-i salva acestuia viaţa. Dar, pentru aceasta, este nevoie de personal medical specializat, dispozitive medicale şi aparatură de specialitate. La Clinica de Cardiologie Intervenţională a Spitalului Clinic

EVENIMENT


8

Vineri - Luni, 2 - 5 decembrie 2011

Azomureş amendat, oraşul poluat! Garda de Mediu Mureş a aplicat încă o amendă combinatului Azomureş pentru poluarea aerului cu amoniac: sancţiune de 50.000 de lei după ce staţia mobilă de măsurare a emisiilor de amoniac din aer a înregistrat mai multe depăşiri ale concentraţiei de amoniac în perioada 17-20 noiembrie. La măsurătorile efectuate la 30 de minute în intervalul amintit, concentraţia amoniacului din aer a fost la Tîrgu-Mureş între 0,311 şi 0,910 mg/mc, faţă de concentraţia maximă admisă de 0,300 mg/ mc. Garda de Mediu a precizat că şi concentraţiile medii la 24 de ore au înregistrat depăşiri, situându-se între 0,103mg/ mc şi 0,176 mg/mc, faţă de 0,100 mg/mc cât este valoarea maximă admisă. Astfel, combinatul din Tîrgu-Mureş este pentru

Concert. Sâmbătă, de la ora 19:00, puteți participa la un Concert coral-instrumental, la Palatul Culturii. În program: lucrări muzicale sacre din literatura autohtonă şi universală şi versuri din lirica sacră. Improshow. Sâmbătă, ora 20:00, la Caractere Art and Coffee Lounge (Piața Trandafirilor, nr. 48) va avea loc un Improshow cu Improspectorii. Intrarea costă 15 lei (consumație). Informații suplimentare puteți obține la numărul de telefon 0748-048.349 sau la adresa info@caracter-e.ro.

a şaptea oară amendat din aceeaşi cauză de către Garda de Mediu Mureş. De reţinut

că în data de 17 noiembrie s-a înregistrat o concentraţie DUBLĂ faţă de cea admisă.

Cum ne petrecem timpul liber Petrecere. Sâmbătă, de la ora 22:00, la Dublin Irish Pub va avea loc Mikulash Party. Pentru rezervări sau pentru mai multe detalii puteți scrie pe adresa contact@dublinpubms.ro sau puteți suna la telefon: 0265-211.200, 0757 - 570.777.

Day, Kövérgép, Detox și Vírus. Intrarea se face pe bază de bilet de intrare în valoare de 7 lei. Cei care prezintă bilete tip „Bloody Roots”, pot să intre pentru 5 lei. Bilete „Bloody Roots” se pot cumpăra la VHR Pub sau la Jazz&Blues Club.

Rock. Duminică, de la ora 18:30, Jazz&Blues Club găzduiește o seară de rock. Interpretează formațiile: Elendil, Captivus, Chance at Last

Folk. Luni, de la ora 20:00, puteți învăța dansuri și cântece populare maghiare din toate zonele Ardealului, la Jazz&Blues Club. In-

Produse de post, la control Pentru a evita neplăcerile pe care consumatorii le pot avea în perioada sărbătorilor de iarnă, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Mureş, Liviu Todoran a declarat că în următorul interval acţiunile CJPC Mureş se vor axa, în principal, pe consilierea agenţilor economici. Todoran a spus că s-a pus accent pe verificarea produselor de post şi că la unele brânzeturi a fost descoperit în componenţă zerul praf, care de fapt este un derivat din produse de origine animală, respectiv lapte. Se va acorda o atenţie deosebită prestărilor de servicii din domeniul hotelier şi restaurante, dar şi agenţiilor de turism, pentru evitarea unor situaţii în care aceştia nu se achită de obligaţiile pe care le au. Liviu Todoran a recomandat cetăţenilor ca aprovizionarea pentru sărbătorile de iarnă să se facă din unităţi care sunt verificate sanitar-veterinar. structor de dans: Fazakas János. Interpretează: Moldován István și formația Öves. Accesul se face pe bază de bilet de intrare în valoare de 7 lei pentru adulți și 4 lei pentru studenți. DOD. Luni, de la ora 21:00, la Dublin Irish Pub vine Doru Octavian Dumitru, cu un spectacol de Stand Up Comedy. Cinema. Casa de Cultură a Studenților „Mihai Eminescu” găzduiește în zilele ce urmează filmul „Jaf... la turnul mare” (2011), cu Alan Alda, Ben Stiller, Eddie Murphy, Téa Leoni.

tirgumureseanul nr.37  

tirgumureseanul nr.37

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you