Page 1

Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)


EDITORIAL Un curs més, i un altre número de Lo basquet, el quinzè. Enguany hem celebrat, amb il·lusió i èxit, les primeres Jornades d’Identitat Digital. En felicitem el comitè organitzador, al capdavant del qual ha estat Maria José Monserrat, que ha dut a terme una gran tasca, plena de motivació, a l’hora de planificar-ne les diferents activitats. L’orquestra, la coral Stop i Joglaresca Teatre continuen recollint èxits. FELICITATS! Felicitem l’alumnat i el professorat que ha estat premiat en els concursos en els quals ha participat. Així mateix, creiem que cal valorar, i aplaudir, la dedicació de les persones responsables de les activitats extraescolars, i de les que s’han fet al centre, durant aquest curs. Una altra novetat important que cal esmentar és que l’Institut Roquetes, a més de ser Escola Verda, a partir d’aquest curs, és també Escola Blava. Agraïm a l’AMPA, un cop més, el fet de subvencionar econòmicament la revista i d’altres activitats promogudes per l’institut. Així mateix, donem gràcies als ajuntaments dels municipis adscrits al centre per la seva aportació econòmica, juntament amb la de l’AMPA, a l’hora de patrocinar el Premi-Beca de l’Institut Roquetes, que premia, cada curs, l’alumnat que ha acabat el batxillerat amb els millors resultats acadèmics. Gràcies també a aquelles persones que han contribuït a confeccionar la revista. I sobretot a Joan Antoni Gonzàlez, per haver-nos ajudat, des del primer dia, en el seu muntatge. La professora de Matemàtiques,Tere Solé, s’ha jubilat. Li desitgem una jubilació plena de salut i de felicitat. Malauradament, ens ha deixat Joan Carles Ventura, professor de Geografia i d’Història. Benvolgut Joan Carles, el teu record sempre ocuparà un boci del nostre cor. Finalment, l’equip de redacció de la revista dona la benvinguda a Gisela Daura, que ens ajudat, i ajudarà, a partir d’aquest curs, en l’elaboració de la revista. Gràcies, Gisela, per ajudar-nos de manera incondicional i amb tantes ganes. També hem comptat, en l’elaboració d’aquest número de la revista, amb l’ajuda de Josep Sànchez, alumne del segon curs de batxillerat, que ha realitzat una magnífica tasca a l’hora de dissenyar-ne la portada i la contraportada, a més d’ajudar en el muntatge d’altres pàgines d’aquest exemplar. Josep, agraïm la teva aportació i et desitgem sort en el teu futur universitari. Revista de l’Institut Roquetes Núm.15 Curs 2017-2018

Impressió Impremta Monllau S.L.977503126

Equip de redacció Marià-Blai Lleixà Sumpta Moya Gisela Daura

Dipòsit Legal T-1762-2001

Disseny de les portades Josep Sànchez


Jubilació de Tere Solé Acabo de començar una nova etapa, la de la jubilació. A través de la revista, en la qual he col·laborat sovint, vull adreçar, a tota la comunitat educativa de l’Institut Roquetes, unes paraules d’agraïment, d’afecte i d’acomiadament. He estat trenta-set anys fent classe a diferents llocs de les Terres de l’Ebre: al Col·legi Municipal de Gandesa (l’actual Institut Terra Alta); a l’Institut Ramon Berenguer IV, d’Amposta; a l’Institut Joaquín Bau, de Tortosa; i finalment, durant més de vint anys, a l’Institut Roquetes; ara m’ha arribat el moment de la jubilació voluntària. Cal donar pas a les noves generacions. Durant tots aquests anys he estat molt afortunada en fer una feina que m’agrada molt. He intentat ensenyar i transmetre al meu alumnat el gust per les matemàtiques. De vegades ho he aconseguit; d’altres, no. Però sempre hi he posat tota la meua força, passió i entusiasme. He engrescat alguns alumnes a participar en concursos matemàtics, cosa que els ha suposat un treball i un esforç addicional, encara que crec que sempre els ha resultat profitós. Des que vaig començar com a docent, he estat en diferents etapes educatives; primerament, en BUP i COU, i després en l’ESO i en el batxillerat. Durant aquests cursos he vist posar en marxa diversos projectes educatius amb l’objectiu de millorar l’aprenentatge i d’aconseguir que l’alumnat fos més competent. A l’Institut Roquetes he estat gairebé des de la seva creació. Els primers anys a l’edifici provisional, en unes aules on cent anys enrere s’havia fet molta recerca científica. Després, a l’actual l’edifici amb unes instal·lacions més adequades per a l’ensenyament del segle XXI. Voldria acabar dient-vos que tinc molt bon record de tot l’alumnat que he tingut durant aquests cursos, del professorat i del personal de secretaria i de consergeria. Gràcies a tots per l’ajut i per la convivència del dia a dia. Si en algun moment us he ofès, us demano disculpes. Podeu comptar amb mi per al que cregueu oportú. Us recordaré sempre!, Tere Solé


22 D El dia 22 de desembre, abans de començar les vacances nadalenques, professorat i alumnat van participar de tot un seguit d’activitats com a cloenda del primer trimestre. L’alumnat de primer d’ESO va decorar de Nadal el centre. L’alumnat de segon d’ESO va fer un taller de papiroflèxia nadalenca. L’alumnat de tercer va participar en diferents tallers (d’imatge personal, d’stop motion, d’informàtica i de ràdio); alguns alumnes de quart van preparar la performance que més tard seria representada per tot l’alumnat i per tot el professorat. La resta d’alumnes de quart van assistir a diferents tallers (de vídeo, d’informàtica, de karaoke i de jocs de taula). Finalment, antics alumnes de l’institut van fer una xerrada, relacionada amb la seva experiència universitària, a l’alumnat de primer i de segon de batxillerat. Tot plegat es va desenvolupar durant dues hores, que es van viure intensament i emocionadament. Després, alumnat i professorat van anar al gimnàs per sentir el concert de Nadal, interpretat per l’orquestra i la coral Stop. Després d’un petit descans per esmorzar, tot l’alumnat i tot el professorat va participar en una performance, a través de la qual la comunitat educativa de l’Institut Roquetes es va desitjar mútuament unes bones festes nadalenques. Per un moment, el pati es convertí en el cor de l’institut. En finalitzar aquesta actuació, va arribar l’hora de tornar cap a classe per buscar les notes del primer trimestre i celebrar una festeta amb el tutor o la tutora. Tothom va marxar cap a casa amb alegria i amb la il·lusió de viure uns dies de joia i de pau envoltats pels éssers estimats.

4


PER A TU, JOAN CARLES

5


TALLER DE CUINA VEGANA Una persona que segueix una dieta vegetariana és aquella que no consumeix ni carn ni peix, però sí que en menja productes derivats (lactis, ous o mel). L’alimentació vegana, en canvi, és aquella que es troba lliure de productes d’origen animal. Sempre que es faci correctament i equilibradament, és l’alimentació més saludable; a més, resulta beneficiosa per al medi ambient, per al clima, per als animals i per als humans. Durant el primer trimestre, l’alumnat de 1r A d’ESO van preparar hamburgueses vegetals, amb ingredients de l'hort ecològic de l’institut. Per cuinar la recepta, van necessitar els següents aliments i productes:

L’alumnat va comentar que aquesta experiència els havia agradat perquè havien après i havien xalat. Alguns cuinaven per primer cop; d’altres van repetir dues vegades d’hamburguesa. Segons ells, aquest taller fou una mena de Masterchef Junior que els va fer sentir un bon equip de cuiners. TAULER D’EINES. RECICLEM, RECICLEM I RECICLEM El taller de tecnologia té com a objectiu reciclar palets per construir materials útils per a l’hort escolar ecològic. L’alumnat de tercer ha construït un tauler per organitzar les eines usades per treballar la terra. L’han situat en un lloc arrecerat de la pluja per conservar-les al màxim. L’alumnat, un cop definit l’objectiu, ha seguit les següents fases d’aquest projecte tecnològic: recerca d’informació a partir dels models ja construïts a l’aula d’EVP; disseny d’un palet gran per aprofitar l’espai; redistribució dels espais al palet segons les mesures de les eines; construcció del palet i col·locació dels claus necessaris per posar-hi les eines; i avaluació per comprovar si s’ha acomplit l’objectiu.

SORTIDA A LA COOPERATIVA SOLDEBRE Alguns alumnes de 2n i de 4t d’ESO, al primer trimestre, van realitzar una sortida, a la Cooperativa Soldebre, relacionada amb el projecte de l’hort ecològic i, en el cas de 4t, amb el treball de recerca. La finalitat de la sortida va ser veure com s’hi elaboraven i confeccionaven els aliments de les nostres terres i visitar també l’agrobotiga i el magatzem del pagès. L’alumnat va tenir l’oportunitat de veure en directe el procés de l’elaboració de d’oli d’oliva, la manipulació i comercialització de cítrics (mandarines), i la secció de fruits secs amb la comercialització de garrofes i ametlles. El que més va cridar l’atenció a l’alumnat fou que a Soldebre tot es reutilitza, fins i tot els pinyols de les olives serveixen després per escalfar la llar. En acabar, Soldebre va preparar un esmorzar amb els diferents tipus d’oli d'oliva verge extra que hi ha. Els alumnes van tenir l’oportunitat de provar-ne els diferents sabors (morrut, sevillenc, farg i arbequí).

SORTIDA A LA VIANDA Al segon trimestre, l’alumnat de 1r i de 2n, que ha treballat en el projecte de l’hort ecològic, va fer una sortida per visitar La Vianda, que és una cooperativa formada per un grup de famílies que treballen pel consum conscient i ecològic. Paquita Gomis, antiga professora del centre, ens va guiar en aquesta visita. Ens va explicar que la cooperativa, que ja té 10 anys, es va crear amb l’objectiu de consumir productes ecològics a un preu just. Funciona com una petita botiga, que és gestionada per les mateixes famílies. Una de les seves prioritats, a banda que tots els productes siguin ecològics, és que siguin de proximitat.

6


7


#aquiproubullying Més enllà del Projecte de Mediació de Conflictes entre Iguals, el nostre centre ha participat en un projecte pilot del Departament d’Ensenyament, anomenat #aquiproubullying, que es desplegarà durant els cursos vinents. El programa no parla únicament d’assetjadors i de víctimes, sinó que posa molt d’èmfasi en la figura de l’observador. Per això, amb aquest projecte volem canviar la mirada del nostre alumnat i professorat, fent-nos més sensibles al sofriment aliè i menys còmplices de conductes no desitjades. Cal remarcar que les famílies tenen una missió important en aquesta lluita per implantar en el si familiar aquells valors que ens ajudin a apartar del nostre entorn conductes irrespectuoses que puguin acabar en un possible assetjament. Per a aconseguir-ho, el programa #aquiproubullying posa a l’abast dels centres la formació, les estratègies i els recursos necessaris per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament i amb la participació de tota la comunitat escolar, especialment de l’alumnat, que actuarà com a agent actiu i compromès en la lluita contra aquest tipus de maltractament. Esperem que el projecte tingui un fort ressò en el nostre centre el curs vinent i que entre totes i tots puguem millorar al màxim la convivència a les nostres classes, als passadissos i als espais d’esbarjo. Tot això no serà fàcil. Sabem que tenim un repte important per endavant, però no patiu, que hi ha feina per a tothom.

Tutories Júnior El projecte de Tutories Júnior va prenent més força amb cada curs. Un cop més, l’alumnat de primer d’ESO que ha arribat nou al centre ha tingut el suport de les tutores i dels tutors júnior. Segons els resultats de les enquestes que passem anualment a l’alumnat de primer, i a tots els tutors de segon i de tercer, el grau de satisfacció va en augment: un 85,5% ha tingut el suport del seu tutor júnior i un 86% de l’alumnat vol ser tutor més endavant. Tot l’alumnat coincideix en el fet que la festa de clausura del projecte de Tutories Júnior, que se celebra a la fi del primer trimestre, és tot un èxit. Aquest any, a més dels parlaments i de les fotos, s’hi ha fet una petita dramatització i un ball. L’esmorzar, la pizza de les nostres cuineres i tots els suculents dolços que prepara l’alumnat de primer són la millor manera d’acabar un trimestre ple d’emocions i de noves coneixences.

8


Mediació La mediació, com a eina de resolució de conflictes, té com a objectiu que l’alumnat de l’institut Roquetes aprengui que hi ha altres maneres d’afrontar les contrarietats i de gestionar les pròpies emocions. Després d’uns quants cursos en funcionament, ja tenim un teixit de mediadors formats que poden acompanyar el qui demani ajut al nostre servei. Aquest curs hem pogut ampliar la matèria optativa de Mediació a segon curs de l’ESO, de manera que pugui tenir continuïtat a tercer i puguem tenir alumnat més ben format per a la gestió dels conflictes entre iguals. Val a dir que tota la resta d’estudiants es va impregnant a poc a poc d’aquesta filosofia, i dels valors de respecte i de diàleg que s’intenten transmetre en el dia a dia de la vida de l’institut per contribuir a millorar la convivència al nostre centre.

Homenatge a Joan Carles Malauradament, enguany, el grup de mediació hem patit la pèrdua del company i estimat amic Joan Carles. Ell ha estat un dels impulsors del Projecte de Convivència del centre i l’ànima del Projecte de Mediació. El seu tarannà conciliador ens ha facilitat la nostra feina com a educadors i ens ha engrescat a treballar en un projecte comú en benefici de tota la comunitat educativa. Joan Carles, tu ens has marcat el camí; ara ens queda la difícil tasca de recórrer aquesta via amb la il·lusió i l’esforç que tu ens vas saber transmetre. No deixarem que el sotrac i la tristesa de la teva pèrdua esborri la teva inestimable vocació d’ajuda i de lliurament als altres, en la qual ens emmirallem cada dia. T’estimem per sempre, Joan Carles.

9


L’INSTITUT ROQUETES SOM ESCOLA VERDA, I ARA TAMBÉ ESCOLA BLAVA Aquest curs 2017-2018 s’ha posat en funcionament un nou projecte pilot a vuit instituts de les Terres de l’Ebre. És un projecte que tracta de sostenibilitat, com el d’Escoles Verdes, però no des de qualsevol perspectiva, sinó des de la dels mars i dels oceans. El professorat del Departament de Ciències ens vam il·lusionar molt quan ens van proposar de participar-hi i ens vam posar a treballar en el projecte de seguida. Els centres que hem format part d’aquest projecte de divulgació de ciència i ecologia marines hem estat els següents: l’Institut de Flix, l’Institut Mare de Déu de la Candelera, de l’Ametlla de Mar; l’Institut Blanca d’Anjou, d’El Perelló; l’Institut de Deltebre; l’Institut Joaquim Bau, de Tortosa; l’Institut Manuel Sales i Ferré, d’Ulldecona; l’Institut Sòl de riu, d’Alcanar; i l’Institut Roquetes. No estem molt prop de la costa per estudiar de manera pràctica els continguts marins, però, tot i això, hem fet moltes activitats que han agradat molt a l’alumnat. Esperem que els hagin conscienciat per donar als mars i als oceans l’atenció que es mereixen. Les activitats que hem realitzat han estat les següents: pràctiques per reproduir les termoclines dels mars, al laboratori de l’institut, amb alumnat de segon d’ESO; una sortida, per practicar snorkel, amb l’alumnat de ciències de primer i de segon de batxillerat; una altra sortida, per prendre mesures físiques i químiques de la platja de Les Avellanes, de l’Ampolla, amb un estudi posterior de totes aquestes variables, amb l’alumnat de primer d’ESO que cursa l’específica Petites Investigacions; un taller de posidònia i contaminació marina, amb l’alumnat de quart que fa l’específica de Biologia i Geologia; classes teòriques sobre el medi marí en els diferents cursos del centre; i un treball de recerca de batxillerat sobre l’efecte dels eriçons de mar en la cobertura algal. Després de tot això, ara, a més de ser Escola Verda, també tenim el distintiu d’Escola Blava, que podeu veure a l’entrada de l’institut.

10


Cyrano de Bergerac

Dirty Dancing

Retret teatre

Jorge Gamero

Emiliano Valdeolivas

Retret teatre

Fernando Lalana

Albert Forns

Jaume Copons

Joglaresca

11


Fa dos cursos vam decidir apuntar-nos a una activitat proposada pels professors de català, per tal de fomentar la lectura en veu alta. Tot i que no sabíem en què consistia, vam voler provar-ho a veure si ens agradava. Vam participar en els quarts de final i ens ho vam passar d’allò més bé. Aquesta experiència ens va motivar a inscriure’ns-hi de nou aquest curs. Després de passar la prova de selecció, i de moltes hores de pràctica, vam assistir el dia 15 de març als quarts de final a Tortosa. Aquesta vegada, amb molt d’esforç i dedicació, vam arribar a les Semifinals, a Tarragona! Tot i que no vam guanyar, vam passar un dia molt divertit amb tots els companys i amb les actuacions que ens va oferir l’organització del concurs. Ens va agradar especialment el màgic, que ens va sorprendre amb els seus trucs i el seu bon humor. Per acabar, us volem deixar un petit comentari de les integrants de la Lectura en Veu alta que aquest curs vinent ja no hi podrem participar, perquè farem batxillerat. Sofia Audí: El primer curs vaig participar com a suplent, així que vaig veure l’espectacle des de la banqueta. Vaig poder observar la tècnica emprada pels guanyadors i l’he pogut aplicar aquest any, ja que hi he participat. Us ho recomano. Cinta Audí: Aquests dos anys de Lectura en Veu Alta han sigut genials! Tina Folqué: Ha estat molt gratificant poder arribar a les Semifinals de la Lectura en Veu Alta, ja que no és gens fàcil aconseguir-ho. Penso que és molt bonic poder representar el teu Institut en una activitat d’aquest tipus.

12


13


FRANCISCO DE PEDRO. PROFESSOR DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA. ACTOR I DIRECTOR DE TEATRE. ALMA MATER DE JOGLARESCA.

All the world is a stage, and all the men and women merely players that play their parts. William Shakespeare

1. Quan vas començar a interessar-te pel món del teatre? Vaig començar a fer teatre a la Complutense. Havia deixat un curs en blanc per un canvi de vida. I, entre altres coses, vaig fer teatre. Em vaig apuntar en una escola teatral i vaig col·laborar amb grups de la facultat que representaven teatre clàssic i contemporani. 2. Ets director de teatre, però també actues? He actuat abans de dirigir. El fet de dirigir va començar a l’institut. Però sobretot he actuat en grups de teatre com un actor més, sense grans capacitats i emprenent-m’ho com una diversió. 3. Què t’agrada més: actuar o dirigir? M’agrada més estar sobre l’escenari. El moment més bonic de la vida d’un actor s’esdevé justament damunt de l’escenari. També és emocionant el moment previ abans d’entrar a escena, quan tot és a punt (el públic atent; les actrius i els actors amatents i curosos del que s’ha de fer). S’hi crea una màgia especial. El teatre és irrepetible. S’ha de degustar i de consumir a l’instant perquè és un producte efímer. 4. Quin és l’origen del grup de teatre Joglaresca? Uns alumnes de primer de batxillerat volien representar unes escenes de La Celestina. Els vaig proposar de muntar l’obra i en van agafar el repte. Alguns professors hi van col·laborar. Xelo Serrano va dissenyar-hi uns decorats molt bonics. En la Mostra de Teatre del Baix Ebre vam tenir èxit. La gent va quedar bocabadada. Va sorprendre que una obra de teatre tan complicada tingués un resultat tan bo i tan solvent. 5. Què t’agrada més de la direcció d’una obra? Dirigir és molt interessant per veure com creixen els actors i les actrius. Com aprenen i com maduren. Com usen, cada vegada millor, el cos, la veu i la intel·ligència per transmetre emocions, sentiments i idees que, damunt d’un escenari, cobren vida i es transformen per crear una història nova i per donar missatges enriquidors. 6. Prefereixes dirigir un grup de teatre o dirigir una classe? Són activitats diferents. M’agrada ensenyar. El teatre és més lliure. És un joc. Hi compten molt les relacions entre companys i això determina que una obra surti millor o pitjor. Sempre hi ha algun moment d’empipament perquè no et trobes a gust o satisfet amb el que has fet... El teatre és com la vida. És un aprenentatge. No saps què passarà, però sempre el fas amb bona voluntat i amb ganes de gaudir i de millorar. 7. Què és pitjor: un alumne conflictiu o un actor conflictiu? No recordo haver tingut cap actor conflictiu en els grups de teatre que he dirigit. Els actors i les actrius de Joglaresca ho han fet tan bé com han pogut i sabut.


Alguns amb més gràcia; d’altres, amb més habilitat, però tots amb un bon comportament. En guardo de tots un bon record. S’hi han implicat. Això és el que els demanem. Crec que ho han passat molt bé i n’han tret un profit. 8. Com a director, què valores més en un actor o en una actriu? La sensibilitat i la intel·ligència; que sàpiga expressar, amb la veu i el cos, allò que ha de transmetre; que a escena sigui ell mateix. Cadascú pot interpretar un personatge des de la seva perspectiva i amb els seus recursos. L’important és adonar-se que l’actor o l’actriu s’ha endinsat en el món del personatge, se l’ha cregut i ha sabut transmetre’l al públic amb habilitat. 9. Quant temps dedica Joglaresca a l’obra de teatre de cada curs? Com que volem participar en la Mostra de Teatre del Baix Ebre, al setembre seleccionem el grup. Llavors fem un treball previ: jocs d’expressió, de respiració, de memorització, de moviment per l’escenari. Al desembre, triem l’obra i repartim els papers. Al gener, comencem a assajar tots els dimarts a la tarda. L’assaig de l’obra dura tres o quatre mesos. 10. Conta’ns una anècdota relacionada amb Joglaresca, des dels inicis fins ara. D’anècdotes, n’hi ha un munt. En representar La Celestina per segon cop, a La Lira de Roquetes, la protagonista principal, Mercè Abad, es va quedar afònica però, miraculosament, al moment de fer l’obra, va recuperar la veu. No era la seva millor veu, però se la va entendre bé. Ella va donar tot el que tenia, i més, perquè l’obra tirés endavant. 11. Creus que la gent valora el teatre? Per què? El teatre agrada a la gent, però moltes vegades no el valora suficientment. El considera només un entreteniment. No pensa en la seva transcendència. Crec que el teatre és un joc on es juga amb personatges. Els autors i els actors inventen mons a l’escenari. Això és bonic perquè captiva la imaginació i provoca sentiments i històries meravelloses. A més, ens fa créixer culturalment, intel·lectualment i psicològicament. 12. Penses que hi ha suficient cultura teatral en la nostra educació? Crec que no. El teatre es pot inserir més en l’educació i en la vida. Molts cops, per resoldre un conflicte, se’n fa una dramatització. És un terreny a explorar. L’educació artística està menysvalorada en favor d’altres ensenyaments més tècnics i més teòrics. Es pot treballar el llenguatge audiovisual, el teatral i l’artístic des de tots els àmbits. Si fos així, segur que l’aprenentatge seria més divertit i agradable. 13. Com es pot convèncer la joventut perquè vegi més teatre? Educant en el teatre a les escoles, en les famílies i al carrer perquè la gent s’adoni que el teatre és molt bonic. És curiós que l’alumnat que fa teatre no en veu regularment. Aquí no tenim la cultura d’anar al teatre i omplir sales, tal com es fa en altres països. 14. Ja per acabar, quin director o quina directora de teatre admires? I quin actor o quina actriu teatral? M’agrada Julio Manrique, que és actor i director. Quant a actrius, esmentaria Mercè Sampietro, Lola Herrera i Emma Vilarasau, per exemple. Pel que fa als actors, José Sacristán, Josep Maria Pou, Luís Homar i Rafael Álvarez. Sumpta Moya i Joan Vericat


El dia de Sant Jordi és la festa nacional en honor del patró de Catalunya; és la diada del llibre i dels llibreters; és la festa de l’amor i dels enamorats. Un curs més, l’Institut Roquetes ha celebrat aquesta festivitat d’una manera especial, tot atorgantli el paper de protagonista principal d’una pel·lícula que ha parlat de l’amor romàntic i de l’amor a la lectura. Es diu que, per a fer grans viatges, no hi ha cap opció millor que un llibre. Cada lectura promet un trajecte diferent, una experiència única i personal, amb un destí incert, però apassionant. Begonya Ferré, Judit Tomé i Marc Jornet, persones responsables de la Biblioteca Mercè Lleixà, juntament amb Cinta Llatje i Tere Sabaté, professores jubilades del centre, han estat enguany les persones convidades per llegir, a les aules d’ESO i durant el temps del Pla de Lectura, textos literaris triats al seu gust. Des d’aquí, els agraïm de tot cor la seva col·laboració incondicional. L’acte de lliurament dels premis dels diferents concursos ha clos una jornada màgica i sentimental, que ha estat enriquida per diferents actuacions protagonitzades per l’alumnat. Caterina Avinyó, Abril Rosa i Eloi Huruglica, a través de les paraules i dels gestos, han mostrat els efectes que la lectura produeix en les persones. Joan Vericat ha creat i ha representat un monòleg còmic amb la seva particular visió de la història de Sant Jordi. Dahiana Bogado, Eusebi Llaó, Maria Gordo, Llorenç Sánchez, Francesc Ferreres, Alexia Rueda, Marina Marí, Elena Cid, Adela Romero, Marc Vericat i tota la classe de quart C d’ESO han recitat poesia acompanyats al piano per Tina Folqué i Katherine Rueda. Finalment, Lluís Morales ha interpretat un rap, el tema del qual ha girat al voltant de la biografia de l’escriptor Mariano José de Larra. L’orquestra i la coral, amb els professors Raúl Perales i Juan Miguel Alfonso al capdavant, ens ha continuat acompanyant, com sempre, amb molt de caliu. Des d’aquí, felicitem les guanyadores i els guanyadors dels diversos certàmens i donem les gràcies a totes aquelles persones que, d’una manera o altra, han fet que la diada de Sant Jordi s’hagi celebrat, amb èxit, un curs més.


JORNADES D’IDENTITAT DIGITAL Els dies 19 i 20 de març, tot l’alumnat d’ESO del centre va participar en la primera edició de les Jornades d’Identitat Digital. La identitat digital, les xarxes socials i el ciberbullying són fenòmens protagonistes del segle XXI. Tanmateix, malgrat tots els avantatges que ens ofereixen les noves tecnologies, tothom sap que és necessari fer-ne un bon ús, si no volem que ens perjudiquin molt seriosament. Durant aquestes jornades, l’alumnat va respondre unes enquestes, de manera individual, i va treballar en grup aquest tema per tal d’estudiar-lo, reflexionar-hi i extreure’n tot un seguit de conclusions. Com a cloenda de les Jornades, el dia 17 d’abril, l’institut va celebrar un acte per a les famílies en el qual l’alumnat d’ESO va exposar-hi els resultats de les enquestes i va explicar-hi algunes de les conclusions a què es va arribar. Finalment, Miquel Ayuso, mosso d’esquadra responsable de les relacions amb la comunitat, va donar a les famílies alguns consells sobre seguretat a les xarxes i va informar dels recursos que tenim, com a usuaris de les noves tecnologies, per poder gaudir de més seguretat en el món digital.

18


19


COPA CANGUR El dia 25 de gener vam celebrar a l’Institut Roquetes, per segona vegada consecutiva, la V Copa Cangur. Aquesta edició va comptar amb la participació de gairebé dos mil alumnes, distribuïts en dinou seus arreu de Catalunya. La Copa Cangur és un concurs convocat per la Societat Catalana de Matemàtiques, una filial de l’Institut d’Estudis Catalans, que consisteix a resoldre en equip, de 7 alumnes de segon i de tercer d’ESO, i excepcionalment de primer, dotze problemes de dificultat variable en un temps màxim d’una hora. Està organitzat per una comissió integrada per un professor de Matemàtiques de cadascuna de les seus. Van acudir al nostre institut un centenar de nois i noies de 10 centres de les Terres de l’Ebre, agrupats en 15 equips: Institut Els Alfacs, de Sant Carles de la Ràpita; Institut de Deltebre; Col·legi Teresià de Tortosa; Institut de Camarles; Institut Roquetes (amb 2 equips); Col·legi Sagrada Família, de Sant Carles de la Ràpita (amb 2 equips); Institut Cristòfol Despuig, de Tortosa (amb 2 equips); Institut Joaquín Bau, de Tortosa (amb 2 equips); Institut Blanca d’Anjou, del Perelló (amb 2 equips); i Col·legi Diocesà Sagrada Família, de Tortosa. L’equip A del nostre centre estava format per Elie Chouaib (1r A), Núria Lorenzo (2n A), Paula Giménez (2n A), Hermini Carreras (3r B), Maria Castellà (3r B), Albert Garriga (3r D) i Emma Gavaldà (3r B). L’equip B, per Gemma Gil (2n B), César Cervera (2n D), Jordi González (2n C), Christian Queralt (3r C), Sami Calvo (3r C), Eudald Rodríguez (3r C) i Martí Fontvila (3r B). En un principi, en veure com els contrincants anaven entrant a poc a poc al menjador, que era on s’havia de fer el concurs, ens anàvem posant més nerviosos. L’ambient era tens però, al ser un joc en equip, ens sentíem segurs. En començar el concurs, la pressió augmentava per moments. La puntuació dels problemes variava en funció del temps que es trigava a resoldre per primer cop cada problema. L’objectiu era resoldre el màxim nombre de problemes en el mínim temps possible, tot i que era molt difícil de fer els problemes correctament per la seua elevada dificultat. La prova consistia a resoldre 12 problemes de nivell elevat. Un membre de l’equip era l’encarregat de dur la solució de l’exercici al tribunal. Al menjador, la sala on ens trobàvem els alumnes participants, hi havia una pantalla on s’anaven introduint els punts aconseguits i les respostes correctes o incorrectes. Cal destacar que els grups de l’Institut Roquetes van fer molt bon paper; un d’ells, l’equip A, va aconseguir quedar en segona posició. Després d’haver participat en el concurs dos anys, aconsellaríem a l’alumnat de segon i de tercer d’ESO que es presentin en les properes edicions perquè, tot i el temps dedicat, val molt la pena i és una experiència molt divertida i enriquidora. Hermini Carreras, Maria Castellà i Emma Gavaldà

20


Com a novetat, el concurs va ser parcialment retransmès en directe per Facebook Live, al canal de l’Institut Roquetes, de manera que els pares, professors familiars i amics, a més de poder veure el marcador amb els resultats dels equips, podien observar les noies i els nois treballant en directe. Un cop acabada la prova, a la sala d’actes de l’institut va tenir lloc la cloenda de la primera fase de la Copa Cangur 2018. En primer lloc, s’hi van lliurar els diplomes de participació a tot l’alumnat; tot seguit, es van donar a conèixer els guanyadors del concurs. L’equip vencedor de la seu de Roquetes va ser el de l’Institut de Camarles; en segon lloc va quedar l’equip A de l’institut de Roquetes; i en tercer lloc, l’equip A del Col·legi Sagrada Família, de la Ràpita. Des d’aquí volem felicitar l’equip A, subcampió del concurs, amb molt bona puntuació, i l’equip B, que també va obtenir una meritòria posició amb un resultat destacable. Cal esmentar la il·lusió dels nostres participants, que van estar preparant-se per al concurs sense escatimar esforços. També volem agrair la col·laboració de l’alumnat voluntari de quart d’ESO, que va desenvolupar un paper fonamental durant la jornada. Entre tots, alumnat i professorat organitzador del concurs, vam fer possible que Roquetes tornés a ser la seu de la Copa Cangur per segona vegada consecutiva. FEM MATEMÀTIQUES El Departament de Matemàtiques de l’Institut Roquetes, durant aquests darrers cursos, ha anat participant en el concurs Fem matemàtiques. Es tracta d’una activitat organitzada anualment per la FEEMCAT, Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya, amb el suport del Departament d’Ensenyament. La primera fase té lloc al mateix centre escolar i hi poden participar tots els nois i noies de 1r o de 2n d’ESO. El concurs té la finalitat de contribuir a fomentar la capacitat de comunicació i argumentació matemàtica per ajudar-los a adquirir seguretat i confiança pel que fa a les seves capacitats matemàtiques, tot presentant-los activitats motivadores, que els suposin un repte. Aquest curs hi han participat dos equips de primer d’ESO i dos equips de segon. Els concursants van haver de resoldre tres problemes, amb diversos apartats de complexitat creixent, que els van obligar a fer servir diferents estratègies, experimentacions, càlculs, reflexions i verificacions. Tot plegat van haverho d’explicar en un informe clarament detallat i amb una presentació acurada. Un dels equips, format per César Cervera (2n D), Joan Cid (2n C) i Gemma Gil (2n B), es va classificar per passar a la segona fase del concurs, que es va celebrar el dia 18 d’abril a l’Institut Escola 3 d’Abril, de Móra la Nova. Com que era un equip format només per tres membres, per si de cas algú no s’hi pogués presentar, i tenint en compte que l’altre equip de segon va obtenir una puntuació molt propera a la de l’equip classificat, una membre d’aquest segon equip, Marta Parejo, de 2n A, escollida per sorteig, va reforçar l’equip que va anar a competir a Móra la Nova.

21


Les proves de la segona fase es van realitzar a Móra La Nova i a quatre emplaçaments més d’arreu del País. Hi van participar els alumnes seleccionats d’entre els 20.000 que hi va haver a la primera fase. A l’Institut 3 d’Abril, hi van assistir els 119 classificats de la província de Tarragona. En arribar, ens vam dirigir cap al Pavelló Firal on ens van servir l’esmorzar. Poca estona després, van repartir els problemes de la Prova Ràpida a tots els participants. Teníem mitja hora per fer-los. En acabar, ens vam reunir amb la professora que ens guiaria fins al lloc on realitzaríem la Prova de Camp al Mas de la Coixa. Allí hi havia unes plantes disposades de tal manera que formaven el nom de Móra la Nova; vam mesurar la superfície de cada lletra, el volum i el cost de les plantes necessàries per a representar el nom del poble. L’activitat ens va fer adonar que trobem també les matemàtiques al carrer. Després de la Prova de Camp, vam ser obsequiats amb l’espectacle “M’agrada fer-me preguntes”, a càrrec del professor José Rey, membre del Museu de Matemàtiques de Catalunya. A continuació, vam tornar al pavelló, on ens van servir un suculent dinar per reparar forces, descansar i fer nous amics. Finalment, vam anar a l’Institut Escola 13 d’Abril per fer-hi la prova individual. Cèsar Cervera, Joan Cid, Gemma Gil i Marta Parejo

La cloenda de la jornada matemàtica va tenir lloc al Casal Municipal on van obsequiar tots els participants d’aquesta segona fase amb un diploma i una motxilla. Els tres primers classificats de les diferents proves van ser premiats amb un diploma i una samarreta commemorativa. Marta Parejo, Gemma Gil, César Cervera i Joan Cid van rebre emocionats el premi corresponent al tercer lloc de la Prova Ràpida de la segona fase del concurs Fem Matemàtiques. Moltes felicitats! Els nois i les noies van gaudir d’una diada de les matemàtiques en la qual s’ho van passar molt bé treballant en equip i resolent els diferents reptes plantejats d’una manera lúdica i divertida. Cal remarcar la bona organització i l’excel·lent atenció que es va donar a l’alumnat i al professorat acompanyant. No volem acabar sense esmentar que la major part dels equips participants del nostre institut van realitzar un bon treball; per això els felicitem i encoratgem a seguir participant en les properes edicions del certamen.

22


Prova Cangur 2018 Més de 110.000 alumnes de tot Catalunya, de més de 1.100 centres escolars diferents, van participar, el dia 15 de març, a la XXIII Prova Cangur de Matemàtiques. Eren alumnes de cinquè i sisè de primària, d’ESO, de batxillerat i de cicles formatius. Aquesta prova és d’àmbit internacional, es realitza a més de trenta països i és impulsada per Kangorou sans Frontières. A Catalunya, Illes Balears i País Valencià és convocada per la Societat Catalana de les Matemàtiques. Es defineix com un “joc concurs”, ja que té com a objectiu passar una bona estona fent matemàtiques. Els problemes a resoldre es basen més en el raonament i en l’enginy que no pas en coneixements matemàtics específics. En aquesta edició, 59 alumnes han realitzat la Prova Cangur a l’Institut Roquetes. Han obtingut menció honorífica el següents: Elie Chouaib Bravo, de 1r A (ha quedat en la posició 54 d’un total de 23.718 participants); Cèsar Cervera Curto, de 2n D (posició 45 d’un total de 21.554 participants); i Albert Garriga Grau, de 3r D (posició 26 d’un total de 18.847 participants). També apareixen en la pàgina oficial del Cangur, on figuren les millors puntuacions fins al 6%, el següent alumnat: Jordi González, de 2n D (posició 318); Hermini Carreras, de 3r B (posició 514); Andrés Lorenzo, de 4t B (posició 184). Cal destacar, a més, els resultats d’Àngel López Castejón (1r B), de Martí Fontvila Tienda (3r B) i d’Albert Soler (4t C); tots tres han quedat entre el 10% dels millors classificats. Felicitem tot l’alumnat guanyador i agraïm a tots els concursants la seua participació. Hi han posat voluntat, interès i, en alguns casos, moltes hores de treball. Animen a tots a seguir gaudint de les matemàtiques en la vessant més lúdica que ofereixen aquests certàmens. Tampoc volem desaprofitar l’oportunitat que ens brinda Lo Basquet per agrair a la professora Teresa Solé, que s’ha jubilat, la seua dedicació en la dinamització i organització dels diferents concursos de matemàtiques en els quals, any rere any, ha participat l’Institut Roquetes. Ens ha contagiat a tots amb la seua passió per apropar els alumnes a la part més divertida de les matemàtiques. Felicitats per la teua merescuda jubilació, Tere! Departament de Matemàtiques

23


VIATGE FINAL D’ETAPA

24


25


Les classes més sostenibles Un curs més, l’AMPA ha subvencionat el premi a les dues classes més sostenibles del centre. Aquest any han estat 2n A d’ESO, amb Rosa Solé de tutora, que ha tret una nota mitjana de 9.6; i 3r D d’ESO, amb Toni Vañó de tutor, que ha tret un 9.7 de mitjana. El Comitè Verd vol felicitar les classes guanyadores; també vol agrair, i aplaudir, l’esforç de l’Aula Oberta (9.3 punts), de 4t B (8.6 punts), de 2n C (9 punts), de 2n D (8.9 punts) i de 1r C (8.7 punts). El premi ha estat una sortida, el dia 30 de maig, a la Casa de Fusta de l’Encanyissada. Hi vam arribar d’hora i estava plovent. Quin dia de premi! Tot i això, vam agafar les bicis i ens vam arriscar a fer la volta per tot l’Encanyissada. No va parar de ploure. Vam arribar banyats i enfangats, però això no va ser un obstacle per gaudir del passeig entre arrossars i de la fascinant fauna del parc natural del Delta de l’Ebre. Sort que no ens vam encantar gaire amb les bicis perquè, en deixar-les a la Casa de Fusta, va començar a ploure a bots i barrals. En tornar les bicis, i mentre la pluja queia amb més intensitat, vam esmorzar tranquil·lament. Després tocava un bany a la Platja del Trabucador, però amb aquell temps... El professorat va mirar de canviar la platja per una visita al museu; tanmateix, la idea no va agradar a alguns alumnes que, malgrat la pluja, insistien a banyar-se al mar. Al final, gràcies al temps, es va acomplir el desig de la majoria de l’alumnat: banyar-se a la platja. Des d’aquestes línies, el Comitè Verd vol recordar que l’objectiu d’aquest concurs no és que les dues classes guanyadores puguin anar a la platja. La finalitat d’aquesta competició és que tot l’alumnat adquiriu uns hàbits de sostenibilitat amb el medi ambient i que els mantingueu quan acabi el concurs i quan acabeu els estudis a l’institut. Perquè sempre hem de ser sostenibles. Comitè Verd

El concurs continuarà el proper curs i, si fa bon temps i el pressupost ho permet, qui guanyi es tornarà a banyar al mar

28


A year in English: A summary. We could not wave goodbye to the present academic year 2017-18 without summarising all our work. Work that has been done for and by you too. We, teachers of English, have encouraged many proposals to improve your English language learning. These projects took many forms. For instance, 1st and 2nd of ESO have experienced Flipped English lessons for the first and second time respectively. Due to its advantages, widely proved, we have decided to encourage Flipped teaching methodology among the rest of colleagues at Institut Roquetes. We’ll do our best to promote that methodology because after all, this is the teaching methodology of the future. You can take a look at the digital book and Flipped blog on Institut Roquetes web page (menu + Flipped English). Regarding 1st of ESO, students were amazed at a magic show at school by Jack Silva the Magic English Teacher. Students love magic and Jack made the most of an hour-long show with tricks, laughs and English language, of course! Moreover, 2nd of ESO groups were engaged in new apps and webpages like Flipgrid or Storybird. The former is an app that allows students to share, in their own virtual community, their speaking products in the form of mini videos. They found it very appealing and motivating! Furthermore, Storybird has been an excellent choice this year to work on and improve their writing skills. We selected Laia Reverté’s Storybird “11 Reasons Why I Love You” to represent 2nd of ESO Storybirds during Open House Days at Institut Roquetes. In addition, this year, our AO students have worked in an interdisciplinary project based on history, the production process, fun facts and a wide range of activities, including the creation of posters, iclouds, advertisements … around the world of Beer. Man has been making beer for 7,000 years. Although many techniques have changed since our loincloth days, the basic process is the same. For more information you can check: https://penyaaulaoberta18.webnode.cat Last, but not least, a resounding “THANK YOU” to students and families for supporting us in this fascinating process of teaching and being innovative at the same time. We know that many of the activities we start at school require supportive families at home. Your sons and daughters and we teachers are really thankful for that. Keep it up! Next year more! Happy summer everybody! English Department

29


QUELQUES IMPRESSIONS SUR LA FRANCE 30


31


ENTREVISTA Emma Martín Queralt té 15 anys, viu a Roquetes, fa 4t ESO a l’Institut Roquetes, trau molt bones notes i és una bona estudiant. Compagina els estudis amb el seu esport preferit, el futbol.

1. Què et va motivar per jugar a futbol? Exactament no sé què és el que em va motivar per jugar però, suposo, que va ser el fet d’anar sempre amb una pilota al peu el que em va impulsar a jugar-hi. 2. Trobes que el futbol afecta negativament els teus estudis? El futbol no afecta de manera negativa els meus estudis, simplement he de ser més constant i organitzada. 3. Com et sents havent jugat per a la selecció? És un orgull haver pogut jugar amb la selecció espanyola. Saber que estàs dintre de les vint millors jugadores d’Espanya és una satisfacció molt gran. 4. A què has hagut de renunciar per jugar al futbol? La veritat és que no he hagut de renunciar a res per jugar a futbol. Sí que de vegades no puc quedar amb els amics o anar amb la família a algun lloc ja que tinc entrenament o partit. 5. Què valores en un contrincant i què no t’agrada? El que valoro d’un contrincant és que sigui net a l’hora de jugar i que sigui esportista i educat. D’aquesta manera es juga millor i molt més concentrat, tant nosaltres com l’altre equip. 6. Has tingut alguna lesió greu que t’hagi impedit jugar alguna temporada? He tingut petites lesions que m’han obligat a estar dues setmanes, i fins i tot un mes, sense poder jugar, però de llarga durada no n’he tingut cap. 7. En quina posició jugues al futbol? Normalment jugo d’interior o de migcampista, però algunes vegades he pogut jugar de central. 8. A qui admires com a esportista? Des de petita que sempre he admirat Xavi Hernàndez, no només per ser un dels millors esportistes en aquest món, sinó també per la seva manera de ser, senzill i educat i que sempre ha portat la fama de manera humil. 9. T’han fet moltes entrevistes? En l’últim any he tingut unes 3-4 entrevistes. 10. De l’1 al 10, el futbol quin lloc ocupa a la teva vida? En aquests moments ocupa la primera posició, és a dir, un 10. Està clar que la família és el primer i en la meva vida també ho és, però ho dono per descomptat. 11. Creus que hi ha masclisme al futbol, és a dir, que la societat no té en compte que les dones poden destacar en un esport igual que els homes? Sí que n’hi ha. Sempre s’ha dit que el futbol és un esport de nois i, tot i que el futbol femení ha tingut una molt bona evolució, segueix havent-hi gent amb aquesta mentalitat “masclista”. 12. A qui voldries donar les gràcies per això que estàs vivint? Vull donar les gràcies als meus pares, per fer sempre tot el possible perquè jo sigui feliç fent el que m’agrada, des de realitzar llargs viatges per veure’m fins haver de sortir abans de la feina per portar-me a Barcelona. Alumnat de la matèria específica de 3r, Al peu de la lletra

32


APLICACIONS MÒBILS i TECNOLÒGIQUES DE LA SALUT L’alumnat de primer de batxillerat vam assistir a una xerrada sobre les aplicacions mòbils i tecnològiques de la salut. La presentació va girar al voltant dels següents quatre punts: El mòbil: més enllà del telèfon; Aplicacions del mòbil en el món de la salut; Aprenentatge en salut a través de la tecnologia; i Noves perspectives tecnològiques en l’àmbit de la salut. A través d’aquesta presentació, ens vam adonar de com ha evolucionat la tecnologia en pocs anys. El 2006, es va iniciar la gran revolució de la telefonia mòbil (pantalles tàctils; els processadors converteixen els mòbils en petits ordinadors; incorporació d’Internet; descàrrega d’apps; música...). A més, va aparèixer l’anomenat smartphone. També vam aprendre com ha evolucionat el mòbil durant aquests anys (llargada, gruix, pes, mida de la pantalla, preu, duració de la bateria...). El primer mòbil (no smartphone) va aparèixer l’any 1983. L’any 2000, va sortir a la venda el primer telèfon que podia ser adquirit per tothom perquè tenia un preu raonable. També va ser el primer mòbil que incorporava jocs. L’any 2007, va aparèixer el primer Iphone. A més, ens van mostrar algunes aplicacions relacionades amb la salut i d’altres per a fer exercici (iVacunes, Mediktor, Runtastic, Mysgur, Full fitness, Jefit, Endomondo). Val a dir que les aplicacions mòbils ens motiven a realitzar alguna acció. Tot i així, no poden substituir els professionals de la salut. Anna Vila Escoda

33


TREBALLS DE RECERCA En el batxillerat, el treball de recerca és un conjunt d’activitats que realitza tot l’alumnat, estructurades i orientades a la investigació, amb l’orientació i seguiment del professorat, per tal de consolidar la competència en recerca. És un treball que es realitza entre finals del primer curs i inicis del segon curs del batxillerat. Tot seguit, us mostrem els resums dels continguts dels treballs de recerca del curs 2017-2018 que han estat valorats amb la màxima puntuació. Si voleu consultar algun d’aquests treballs, en trobareu un exemplar en el departament corresponent.

Influeixen els nutrients en el creixement de les plantes? Aquest treball de recerca parla de les necessitats nutricionals dels vegetals, d’agricultura, dels sòls i de la relació de tot això amb la biologia i amb la química. L’objectiu principal és mostrar la manera com els diferents nutrients afecten els diversos tipus de vegetals. Al llarg del projecte, s’intenta provar, de manera experimental i per mitjà del mètode científic, com influeixen el nitrogen, el potassi i el fòsfor en el creixement i desenvolupament dels diferents tipus de plantes. Carme Roig Mayor


Turisme a les Terres de l’Ebre Aquest treball parla dels paisatges, dels monuments i de les ciutats que podem gaudir en fer turisme per les Terres de l'Ebre. També hi conté la creació d’una pàgina web on s’hi troben els atractius turístics, allotjaments i restaurants de les ciutats més emblemàtiques del territori. Ivan Marin Buj

Valoració de l’efecte de la llum i de l’aire en l’oli Aquest treball valora com es conserva l’oli, segons el tipus de llum i en contacte amb l’aire, a certs paràmetres fisicoquímics de qualitat (l’acidesa, l’índex de peròxids, l’absorbància en l’ultraviolat, l’índex de color global (ICG), el rancimat i el tast). Ha estat una valoració feta amb una mostra d’oli d’oliva verge i amb una mostra d’oli refinat de gira-sol. Amb els resultats obtinguts s’ha pogut concloure que la llum és el paràmetre que afecta més les mostres d’oli d’oliva verge i que l’aire és el paràmetre que afecta més les mostres d’oli refinat de gira-sol. A més, també s’ha observat que l’oli d’oliva verge és més estable que el de gira-sol. Marina Mendieta Homs

Els dentífrics Aquest treball es centra, principalment, en els components que conté un dentífric. S’hi explica els seus efectes sobre la salut i la diferència que existeix entre els dentífrics de farmàcia i els de supermercat. També s’hi mostra una pràctica per tal de poder verificar la capacitat antibacteriana de les pastes dentals. Així mateix, i finalment, s’ha elaborat una nova pasta dentrífica. Mercè Roig Mayor

La pauma: història d’un treball d’artesania Aquest treball tracta sobre la pauma, i la seva història, des dels inicis fins a l’actualitat. El projecte s’ha basat en la investigació d’aquest tema, desconegut pels joves del segle XXI de les Terres de l’Ebre, que va ser un gran motor econòmic per als avantpassats de la zona. S’hi ha elaborat una pràctica per promoure aquesta tradició i per veure quin serà el futur d’aquesta feina que actualment només és feta pels artesans. Nerea Forés Pinedo


Economia compartida: un gir cap a una nova era A través d’aquest treball es coneix i s’analitza una nova tendència anomenada economia compartida, que no tan sols abraça l’economia, sinó que està afectant, i afectarà, diversos àmbits, com ara el social o el polític. Per tal d’aprofundir en aquest moviment, primer s’analitza d’una manera més global; després, s’estudia tot centrant-se en els canvis relacionats amb la producció. Finalment, el treball presenta una comunitat anomenada Maker i un aparell ben diferent a tots els que es coneixen: la impressora 3D. Jordi Castellà Fàbregues

Comunicació i xarxes socials Les xarxes socials s’han convertit, en només una dècada, en un fenomen global. Ningú pot mantenirse’n al marge, i si algú ho fa, simplement no existeix per a la resta de la humanitat. En aquest treball de recerca, s’analitza aquest vertiginós fenomen per tal de fer-lo més evident i comprensible; se’n valoren les característiques essencials i se’n preveu l’evolució en un futur proper. Íngrid Lleixà Sancho

Procés de producció de l’ou Aquest treball mostra una primera aproximació a les característiques de la gallina i de l’ou. També hi apareix informació sobre la producció, la comercialització i la distribució dels ous, amb tot el que això comporta. El tema principal d’estudi és la comparació de la producció d’una granja pròpia i la producció establerta, així com l’observació dels diferents paràmetres que l’envolten i l’afecten. Joana Cid Bertomeu

Entrenament de la força amb adolescents Aquest treball està basat en la força, més específicament, en la força màxima en adolescents. La part pràctica s’ha basat en un entrenament de força realitzat amb sis adolescents. En aquesta investigació, l’objectiu principal ha estat observar quin mesotip era el predilecte a l’hora de guanyar força màxima. Ivan Ortí Fort


Germinació de llavors. Factors que les afecten L’objectiu principal d’aquest treball ha estat investigar les condicions més favorables per a la germinació de les llavors. A partir d’aquesta idea, s’ha recollit informació sobre els vegetals i les millors condicions per al seu desenvolupament. La part pràctica consta d’uns experiments per veure quines són les condicions òptimes per germinar la llavor de la llentia. Oriol Platero Belmonte

L’hidrogen aplicat al transport Aquest treball fa una recerca sobre la situació actual de les tecnologies d’hidrogen, concretament, les que es podrien utilitzar per renovar el sistema de transport civil perquè esdevingués més net i sostenible. A més, per mitjà de la construcció de diferents generadors d’hidrogen, s’ha intentat comprovar i entendre un dels camps més problemàtics d’aquest gas: una obtenció rendible. Oriol Segura Blanch

L’evolució de la didàctica de segones llengües Aquest treball mostra l’origen dels primers ensenyaments de segones llengües i la petjada que tenen en l’actualitat. Per a aconseguir-ho, s’hi expliquen els diferents mètodes d’instrucció de llengua estrangera, des del primer, de l’any 1900, fins a la metodologia comunicativa que s’utilitza actualment per aprendre un segon idioma. Paula Marro García

Hamilton: un musical en català Aquest èxit de Broadway, del 2015, explica la història d’Alexander Hamilton i se situa en la Revolució Americana del segle XVIII. Hamilton està escrit en anglès, i, malgrat ser una de les llengües més parlades del món, el seu llenguatge de rap i hip-hop és massa complicat per ser comprès per la gent no-anglosaxona. És per això que aquest projecte es proposa de divulgar aquest espectacle a Catalunya, per tal d’eliminar la barrera lingüística i perquè hi sigui encara més conegut. Rut Cortiella Fortuño


L’UNGLA NEGRA Primer premi al VIII Concurs de microrelats de terror de l’Institut Cristòfol Despuig

És una nit fosca; d’aquelles que, quan obres la porta de casa, el fred et colpeja la cara amb brutalitat i t’adones que l’hivern ha arribat a la seva plenitud. En algun indret d’una gran ciutat il·luminada per les típiques llums nadalenques que decoren els carrers, algú cau a terra col·lidint brutalment contra l’asfalt d’un obscur carreró sense sortida. Quan els primers rajos de sol donen un color groguenc als gratacels, la policia, notificada per un avís anònim, arriba al lloc de l’assassinat. El cap de detectius es canvia els seus guants d’hivern per uns de silicona per poder inspeccionar el cos. Les dues úniques pistes clares que es descobreixen, i que s’observen aparentment, són una mossegada pareguda a la d’un vampir, situada a la part esquerra del coll de la víctima; i a l’altre costat, una taca negra semblant a la que deixes quan dus les mans brutes i enganxifoses d’alguna substància. El cadàver el traslladen al laboratori per investigar-lo a fons però, passades unes hores d’intens treball, ningú ha obtingut nova informació. Els dies avancen i cada nit que passa una nova persona cau assassinada, seguint els mateixos patrons. Però es descobreix una cosa nova: la marca negra, situada al costat dret del coll de totes les víctimes, és fruit d’una fregada amb el dit polze, probablement amb la part de l’ungla, ja que no s’identifiquen empremtes dactilars d’altres persones en els cadàvers. La probabilitat que sigui un vampir és barallada molts cops pels detectius, fins que el cap els fa oblidar aquesta idea en dir-los que és més pròpia de contes de terror de nens petits. Al cap d’unes setmanes el cas està a punt de ser tancat per falta de pistes i d’indicis. Tanmateix, una nit ennuvolada, d’aquelles que empipen els fanàtics de l’astronomia, perquè no poden contemplar ni els estels ni la daurada Lluna, una noia jove passeja pel carrer, en acabar el seu torn de nit. L’assassí segueix el procés, arracona la seva víctima i se li llença a sobre immobilitzant-la. La noia lluita amb totes les seves forces per desfer-se’n fins que para, aterrida, en veure els ulls vermells intensos del seu agressor, juntament amb les seves dents afilades i llargues, com les d’un vampir; i així és. La jove fa memòria del que va sentir a la televisió fa unes setmanes; així que, ben valenta, abans que la mosseguin deixant-la sense sang, dona un bon cop de puny al subjecte i, quan aquest s’aparta atordit i adolorit, la noia aprofita per aixecar-se i engegar-li un cop de peu al cap, deixant-lo al terra estès i inconscient. Truca ràpidament a la policia però, abans que acabi de parlar amb ells, ja han arribat, fruit d’un altre avís anònim abans que el seu. Immobilitzen la bèstia amb unes manilles. Quan li il·luminen la cara amb una llanterna, es descobreix el vertader rostre de l’assassí: és el cap de la policia. La noia torna a casa seva, agraïda pels agents. Un cop porten el detingut a comissaria, se li examina la sang, se li fan proves d’ADN, i se li revisen les mans, on es descobreix que té l’ungla negra, bruta pel greix del motor d’un dels cotxes de la policia que s’havia espatllat uns dies abans que es trobés el primer mort, i que el cap va reparar personalment, ja que tenia coneixements sobre mecànica. Com que aquest duia sempre guants a les mans, ningú se n’havia adonat mai. Però hi ha una cosa que no han descobert: les trucades anònimes les feia jo. Jo ho observo tot; sento el que senten els altres i descric les històries des del meu amagatall; sempre soc present, però mai traspassant la barrera. Finalment, per molt incrèdul que sembli, totes les proves fetes han donat positiu quant a una mutació genètica, cosa que confirma que ha estat un vampir de debò. Aquesta última informació mai va arribar a la llum de la premsa. Va ser el secret de tot el departament. El cap va ser engarjolat en cadena perpètua per homicidi en primer grau. Extraoficialment, se li van extirpar els ullals i se li va neutralitzar la mutació. Ves a saber si, a banda d’ell, quedaven més vampirs. Fos com fos, la ciutat va quedar en pau per a sempre, i el cap de la policia mai més va trepitjar l’asfalt del carrer. El neguit va marcar amb força tota la població. Per això, la inseguretat que torni l’assassí de l’ungla negra hi sembra el terror cada dia quan cau la nit. Pot ser que avui et toqui a tu; pot ser que et toqui demà o pot ser que mai. El dubte sempre quedarà. Cinta Vega Tomàs

38


39


Sis alumnes han estat els encarregats de representar l’Institut en la primera participació a l’HP Codewars, un concurs d’abast internacional que, per quarta vegada, tenia una seu catalana: la fàbrica que la multinacional HP té a Sant Cugat del Vallés, a Barcelona. Ivan Tafalla(4B), Dani Audí (4B), Paul-Adrian Buha (4C), Sami Calvo (3C), Pere Roca (3C) i Christian Queralt (3C) van estar preparant-se quatre mesos, durant les hores de l’esbarjo, per tal d’aprendre el llenguatge de programació informàtica, Python 3, i per entrenar-se per resoldre el tipus de problemes que són característics d’aquest concurs. El dia de la prova els esperaven 31 problemes, ordenats per nivell de dificultat, i 3 hores de competició per a intentar treure’n el màxim nombre de punts possible, ja fos per resoldre’n molts dels senzills, que puntuaven poc, o uns pocs dels difícils, que eren els que major nombre de punts donaven. Com a rivals tenien, sobretot, gent que tenien més edat i, per tant, més anys d’experiència o de formació en aquest tipus de llenguatge informàtic. Això sí, quant a la il·lusió i a la motivació, els guanyaven ben pocs. Va ser un dia de nervis, de moments d’estrès, però sobretot de diversió, ja que van poder conèixer molta gent, gaudir d’un bon menjar a l’aire lliure, i visitar les impressionants instal·lacions i tecnologia d’aquesta seu d’HP. Cal dir que un dels nostres equips es va endur un regal dels molts que en van sortejar. Al final d’aquest camí, aquest és el resultat: molts coneixements apresos; una molt bona experiència; potser alguna vocació descoberta; i un punt de sortida per seguir aprenent a programar, en deixar de ser consumidors d’informàtica per convertir-se en creadors informàtics. Esperem, doncs, que sigui tan sols l’inici d’una pròspera trajectòria.

40


El 23 de febrer va tenir lloc la 4a edició de la Fira Impulsem la Robòtica - Tecnologies Creatives dins l'Aula (IRTCA). Per segona vegada consecutiva, el nostre institut hi ha participat gràcies al fet d’integrar aquest engrescador projecte STEM (Science Technology Engineering and Maths) dins de la matèria específica de Tecnologia, de quart d'ESO, en la qual s’han vertebrat els continguts curriculars al voltant de la robòtica, tot aplicant i integrant els conceptes teòrics en pràctiques i projectes automatitzats amb plaques Arduino. Com a novetat, aquest any hem estudiat els receptors Bluetooth per tal de construir projectes que es comandessin amb el mòbil. Les quatre hores que vam ser a la fira van passar volant. Vam explicar els projectes a la gent que s’apropava a la taula; vam visitar els expositors dels altres instituts (ocupaven dues plantes del Cosmocaixa!); i vam exposar en públic, dalt d’un escenari, la feina feta. L’anècdota, però, que mai oblidarà l’alumnat que hi va anar, es va produir quan van rebre la visita, amb les conseqüents preguntes sobre el funcionament i el procés de construcció, de David Cuartielles, cofundador d’Arduino, sense que ells l’haguéssin reconegut. Va estar xerrant una estona amb ells i fins i tot va atorgar una insígnia de reconeixement al grup de Marc Vericat (4t B) i Bryan Raya (4t A) pel seu projecte Launchpad Arduino. Les cames van trigar a deixar de tremolar quan van saber, poc després, qui era aquell home de barba quasi blanca i deixada, vestit amb texans i samarreta de l’organització, que poc deixava entreveure el càrrec que ocupa. La gran majoria dels alumnes estan molt satisfets de la feina feta. També s’han sorprès per haver estat capaços de dur a terme el seu projecte. En definitiva, una mescla d’orgull i ganes de millorar aquelles parts del treball que han quedat més fluixes. El curs vinent continuarem aplicant aquest projecte, ja que l’alumnat de 3r d’ESO, que cursen l’específica de Robòtica, porten tot el curs preparant-se per a l’edició de 2019. Els esperem, a ells i a tot aquell alumnat que s’hi vulgui sumar del proper curs.

41


Els dies 19 i 20 d’octubre vam celebrar, dins de la Codeweek, la segona edició de l’esdeveniment Institut Roquetes & Marcel·lí Domingo. Alumnes de 3r d’ESO, de la matèria específica de Robòtica, van impartir tallers de programació informàtica a l’alumnat de 5è i de 6è de l’Escola Marcel·lí Domingo. Val a dir que, en l’edició anterior, només hi va participar l’alumnat de 6è. Enguany, com a novetat, s’hi van afegir els de 5è. Cal destacar que l’alumnat de 6è va venir a l’institut a fer el taller d’Scratch. Així, ja van tenir un primer contacte amb el seu probable futur centre. L’alumnat de 5è, en canvi, es va quedar a l’escola per divertir-se fent el tastet de Hour of code. Aquesta activitat va ser més lúdica, ja que els personatges a programar eren molt coneguts: Frozen, Angry birds… Finalment, cal remarcar la seguretat que van transmetre els alumnes que ja van fer de formadors el curs passat. Una seguretat que va permetre als companys novells afrontar el repte amb molta més tranquil·litat.

42


El 6 de novembre de 2017, donàvem el tret de sortida a la segona edició del concurs del Rktenigm@. Cada quinze dies, tot l’alumnat ha rebut un correu, en el seu compte del centre, on hi havia, per resoldre, una endevinalla, un repte, un jeroglífic…, de diferents graus de complexitat. Tots els departaments de l’institut han estat implicats en l’elaboració d’algun dels deu enigmes que s’han anat presentant al llarg del curs. La finalitat d’aquest concurs és implicar i animar l’alumnat en l’ús del correu corporatiu del centre. És una eina dinàmica que tenen a l’abast per a enriquir-los culturalment. I què s’ha premiat? Doncs, d’una banda, que la resposta donada fos la correcta i, de l’altra, la rapidesa a l’hora de respondre. El recompte final es va produir després de les vacances de Setmana Santa i en la festa de Sant Jordi es van lliurar els premis de les diferents categories. Els premiats van ser els següents: 1r cicle d’ESO: Domènec Vallès (2n D) i Gemma Gil (2n D) 2n cicle d’ESO: Paul Buha (4t C), Maria Castellà (3r B) i Sami Calvo (3r C) Estudis postobligatoris: Albert Ventura (1r B Batxillerat) i Jordi Abelló (2n A Batxillerat) Des de l’equip del Rktenigm@ volem agrair a tots els departaments del centre la seva col·laboració en la redacció dels enigmes. També donem les gràcies a tot l’alumnat per la seva participació. L’equip del Rktenigm@

43


Com ho podem explicar? Sens dubte, Com Sona l’ESO és una experiència fantàstica. Abans del viatge no sabíem el que ens esperava. Riures, paraules, instruments, cants, música, plors i molt més. Quan vam arribar a Amposta, vam estar tot el matí muntant les tendes de campanya. Aquell camp s’anava omplint de gom a gom. A la tarda, havent dinat, vam assajar per primer cop fins a l’hora de sopar. Havíem decidit que la primera nit no dormiríem perquè volíem gaudir-la al màxim. La nit va passar i un nou dia venia. En despertar-nos, totes les tendes estaven mullades per la humitat, a la qual ens vam haver d’acostumar durant aquests tres dies. Dijous al matí, vam llevar-nos prompte (els qui vam dormir, es clar) i vam anar a esmorzar. Més tard, vam tornar cap a les tendes. Allí vam començar a socialitzar amb gent d’altres instituts. Hi vam estar parlant fins a hora de dinar. Quan el professorat ens van venir a buscar, pels volts del migdia, vam anar cap al menjador per dinar. Hi vam entrar per la porta de Max Plank. Després, tocava assajar un altre cop. Els assajos eren increïbles i “flipants”. En recordar-los, se’ns posa la carn de gallina. El fet de veure més de mil persones cantant, ballant, gaudint i esforçant-se per poder fer un concert ESPECTACULAR. Després de l’assaig, vam anar a fer un tomb per Amposta. Tot seguit, vam tornar per a veure l’ambient que hi havia a les tendes (la musica, el bon rotllo, els riures…). A la nit van venir Smoking Souls. Són únics. La musica que interpretaven era realment boníssima, L’últim dia era el dia del concert. Vam passar tot el matí passejant per la ciutat. Per dinar, vam menjar paella. Una paella per a més de 1.600 persones. Impressionant! A la tarda vam fer un petit assaig per perfeccionar algunes cançons. El sol s’estava amagant; ja s’acostava l’hora. Arribada la nit, el concert va començar. Va resultar impactant, fantàstic, perfecte. Aquella nit va ser una de les millors. Dissabte va arribar amb l’hora de l’adeu. Plors, llàgrimes i abraçades. Com Sona l’ESO 2018 ha estat una de les millors experiències que hem viscut i viurem mai. Una experiència inoblidable, on pots fer amistats meravelloses. Tal com diu la cançó, Com Sona l’ESO és un sentiment que es porta dins del cor; és una passió que atrapa tot el món. Astrid Porres, Eva Zhu i Candela Alonso


36è SALÓ DEL CÒMIC DE BARCELONA

El dia 12 d’abril de 2018, vàrem embarcar-nos cap al viatge que ens portaria al món de l’art seqüencial. Vam emprendre aquest camí tot un seguit d’alumnes de segon, de tercer i de quart d’ESO que, ansiosos d’arribar a la Fira de Montjuïc de Barcelona, ens delectaven amb música plenament de l’època.

Amb l’entrada a la mà, i amb algú “tunejat” fins a les entranyes, accedírem al recinte firal, on ens deixàrem seduir per cada una de les parades i exposicions que hi havia allà: manga, obra romàntica, originals; de l’oest, sèrie negra, d’humor, bèl•lica, i infinitat d’obra d’autor, que ens va traslladar allà on la nostra imaginació va voler.

46


Vàrem poder gaudir de les següents exposicions:; Exposició de Superlópez, de Jaime Martín, de Javi Rey i l’anomenada Dibuixos per somriures.

Les hores ens van passar volant... Amunt i avall; llegint; mirant; observant i buscant allò que cada un de nosaltres volia trobar; però el temps ens marcà el moment de retorn cap a l’institut, i cap a casa; vam gaudir d’un viatge de tornada on molts de nosaltres aprofitàrem per fer d’aquell temps,“un temps de lectura”. Gisela Daura

47


Projecte realitzat amb els alumnes de l’EVP de 4t d’ESO a la tanca de l’hort de l’institut

On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux. Antoine de Saint-Exupéry

48


TRENCADÍS

El project

49


CICLES FORMATIUS D’IMATGE PERSONAL

50


Carta oberta de l’ Estimades famílies, Ja s’ha acabat el curs 2017-2018; a través dels diferents cursos, l’alumnat conviu, gaudeix, coneix i experimenta amb l’objectiu de fer-se grans com a persones. L’AMPA, com ve fent des dels seus inicis, treballa per a l’alumnat i col·labora amb el centre; va de la mà dels pares i de les mares, de tots els qui formen part d’aquesta associació, i a qui volem fer arribar el nostre agraïment. Desitgem sort al següent alumnat: al qui ha acabat batxillerat. La majoria començaran uns estudis que els faran créixer acadèmicament. Als de 4t d’ESO que han escollit canviar de centre per continuar formant-se. Als qui comencen 1r ESO, per la nova aventura que els espera. I a la resta d’estudiants que són en aquest camí de creixement. No ens cansem de donar les gràcies a la direcció del centre i a tot el seu personal; a l’Ajuntament de Roquetes pel seu suport; i un cop més, a les mares i als pares per confiar en l’AMPA. Nosaltres continuarem duent a terme la nostra tasca per tal de donar suport als projectes educatius de les nostres filles i els nostres fills. Salut i bones vacances!, La Junta Directiva de l’AMPA de l’INSTITUT ROQUETES

Amb el suport de l’Ajuntament de Roquetes


Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Lo Basquet 2018  

Revista de l'Institut Roquetes

Lo Basquet 2018  

Revista de l'Institut Roquetes

Advertisement