Page 51

Foto: Darko Kokot (arhiva: Turistička zajednica Daruvar - Papuk)

tip: Ne propustite odmor za dušu i tijelo u Daruvarskim toplicama, najljepšu Božićnu bajku u ovome dijelu svijeta, na imanju obitelji Salaj u Grabovnici kod Čazme, i otkrijte mitološka divovska bića bilogorskih šuma, dobre divove Vede.

kupusom, dizane knedle na pari, bramborak, a u Hrvatskoj ih rijetko gdje drugdje možete kušati. Dio jedinstvene ponude je i Staročeško pivo, koje se proizvodi po izvornoj recepturi od 1893. godine, što je čak dvije godine prije nego u poznatom češkom pivarskom gradu Plzenju. Od novih turističkih priča koje, zajedno s lokalnim TZ-ovima, razvijamo na Bilogorskom turističkom putu je i ona o bilogorskim mitskim bićima, Vedima. Tako se na izletištu "Na malenom brijegu" uspješno provodi program Skriveno blago bilogorskih divova - Veda, koji turiste vodi u svijet mitskih bića Bilogore i potragu za njihovim skrivenim blagom. Otvorili smo vrata i fototurizmu, jer etno-baština živopisne Bilogore pravi je fotografski izazov. A znamo da se fotografski doživljaji danas munjevitom brzinom šire internetom, društvenim mrežama. Turistička zajednica Bjelovarskobilogorske županije jedan je od finalista ovogodišnjeg EDEN-a. Koje pogodnosti donosi ovaj plasman i koje aktivnosti su prethodile?

Doista brojne aktivnosti su prethodile našem plasmanu u ovogodišnje finaliste Europske destinacije izvrsnosti (EDEN), jer su se prema uputama Europske komisije, osim gastro ponude, ocjenjivali i drugi uvjeti koji su bitni za turiste: smještajna ponuda, biciklističke i druge tematske staze, ponuda izleta, ponuda gastro manifestacija. Provjeravala se zastupljenost tradicijskih jela na jelovnicima, korištenje izvornih namirnica, educiranost kuhara i konobara... No, biti finalist EDEN-a, vrijedno je ne samo zbog daljnjeg brendiranja naše lokalne gastronomije, već i zbog trajne brige o razvoju održivog turizma, očuvanju baštine, kulture i tradicije, korištenju izvornih namirnica i sl. Pogodnosti su svakako i to što će destinacija TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, "Daruvar-Bjelovar-Garešnica", kao jedna od četiri destinacije finalista, biti predstavljena kao primjer dobre prakse na europskoj razini te će postati dijelom europske mreže destinacija koje promoviraju održive oblike turizma. A to nam donosi još jednu bitnu prepoznatljivost u promociji kvalitete destinacije raznolikosti.

Fotografije: Božićna bajka (gore); dvorac grofa Antuna Jankovića u Daruvaru (sredina).

Početkom godine su učenici daruvarske Ekonomske i turističke škole za projekt "Slatki suvenir" osvojili glavnu nagradu na turističkom sajmu "Alpe-Adria". Riječ je o medenjacima i čokoladicama, spravljenima prema staroj recepturi.

studeni 2015. - siječanj 2016.

tipTravelMagazine

51

Profile for tipTravel magazine

tip Travel magazine Hrvatska 013 (hrvatsko izdanje) 11/2015 - 01/2016  

Zima u Hrvatskoj | Advent Zagreb | Dubrovačko-neretvanska županija | Nacionalni park Plitvička jezera | Zagrebačka županija | Krapinsko-zago...

tip Travel magazine Hrvatska 013 (hrvatsko izdanje) 11/2015 - 01/2016  

Zima u Hrvatskoj | Advent Zagreb | Dubrovačko-neretvanska županija | Nacionalni park Plitvička jezera | Zagrebačka županija | Krapinsko-zago...

Profile for tiptm