Page 64

Doživite Hrvatsku

PLITVIČKA JEZERA

tip: Za obilazak se opremite udobnom sportskom odjećom i obućom budući da je u parku, zbog visinske razlike od 133 metra između prvog i posljednjeg jezera, velik broj stepenica i uspona.

Fotografije: Plitvička jezera omiljena su destinacija i među mladencima, koji se upravo ovdje odlučuju zavjetovati na vječnu ljubav (lijevo); zimska idila jezera (desno).

Za organizirane grupe posjetitelja u ponudi parka su obilasci na hrvatskom, engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom i španjolskom jeziku.

64

tipTravelMagazine prosinac 2014. / siječanj 2015.

trajanju tri do četiri sata) i cjelodnevnih (u trajanju pet do šest sati). Programi su kružni i većim dijelom ćete park obilaziti pješice, a dijelom i panoramskim vlakom i elektro-brodom. Iako je park ispresijecan šetnicama i drvenim mostićima koji će vas većim dijelom voditi uz jezera i slapove, za one odvažnije su na raspolaganju i planinarska te dvije poučne staze.

Glavne atrakcije Glavne atrakcije parka, šesnaest jezera i jezeraca, podijeljenih na Gornja i Donja jezera, vodom pune potoci i rječice, a međusobno ih spajaju slapovi. Najveće je jezero Kozjak ili Kozje jezero, po kojem vozi elektro-brod. Dugo je 2.350 metara, a najveća dubina mu je 46 metara. Legenda kaže da je ime dobilo jer su se u njemu utopile koze dok su po nedovoljno čvrstom ledu jedne zime prelazile s obale na otočić. Posebnost ovog jezera upravo je i Štefanijin otok, dug 275 i širok 60 metara, za čiju su izgradnju zaslužne dolomitne stijene. Gornja jezera skrivaju i niz drugih zanimljivosti poput špiljskog vrta, kojim se nekad moglo prolaziti, i malog kamenog zdanja, u kojem je bilo pokušaja proizvodnje električne struje. Ipak, najveću atrakciju parka, koja će vam se ovdje 'smiješiti' sa svake razglednice, 'čuvaju' Donja jezera, formirana u kanjonu. Ovdje se nalazi najveći, najimpresivniji i najfotografiraniji slap, "Veliki slap", visok 78 metara. Osim po ovom ljepotanu, ova je skupina jezera zanimljiva još po mnogočemu. Uz nekoliko kamenih vidikovaca, s kojih se pružaju krasne panorame parka, ovdje možete proći i špiljom Šupljarom te

zaviriti u Modru špilju, u koju se nekad ulazilo čamcem. Osobitost parka su i sedrene barijere (šupljikava vrsta kamena) koje su nastajale tijekom desetak tisuća godina, a nastaju i danas, taloženjem kalcijeva karbonata iz protočne vode i zahvaljujući posebnim vrstama algi i mahovina. Kada je riječ o vegetaciji, park prekrivaju šume bukve, jele, smreke i bora, te brojne livade, a od rijetkih i zaštićenih biljnih vrsta ovdje rastu kamenika, tisa i planinski božur. Uz brojne vrste ptica i sitne divljači, park je dom i srnama, jelenima, vidrama i mnogobrojnim vrstama leptira. Ipak, "zaštitni znak" parka je smeđi medvjed. Nakon obilaska, slegnite dojmove i odmorite u nekom od ugostiteljskih objekata u sklopu parka, kušajte lokalne specijalitete i nabavite suvenir ili autohtone proizvode lokalnih proizvođača u jednoj od suvenirnica ili trgovina. Poželite li u plitvičkim ljepotama uživati duže od jednog dana, smjestite se u nekom od hotela, autokampova ili kod privatnih iznajmljivača.

Vjenčanja i novogodišnji dočeci Osim brojnih turista iz niza zemalja i sa svih kontinenata, u parku ćete nerijetko susresti i mladence koji su u romantici i egzotici parka, među stoljetnim šumama i pjenušavim slapovima, odlučili izreći svoje "sudbonosno da". Plitvička jezera su omiljena destinacija i za ispraćaj stare i doček nove godine u sasvim drugačijem, idiličnom okruženju. Provjerite i sami... 

tip Travel magazine Hrvatska 009 (hrvatsko izdanje) 12/2014 - 01/2015  

Dubrovnik | Shopping turizam | Tanzanija | Plitvička jezera | Opatijska rivijera | Vukovarsko-srijemska županija | Samobor | Krašić | Advent...