Page 27

Foto: Ivo Pervan, arhiva: Hrvatska turistička zajednica

Foto arhiva: PHOTOnet.hr

bijelih golubica ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahovog barjaka na središnje mjesto u staroj gradskoj jezgri - Orlandov stup. Tom se prigodom često ponavlja stara izreka: "Kandelora zima fora, za njom ide Blaž i govori da je laž". I uistinu, kažu Dubrovčani, na taj dan, kada su europske zemlje nerijetko pod snijegom i kišom, Dubrovnik će vas dočekati s mirisima mimoza, narcisa i raznog proljetnog cvijeća te sa sunčanim proljetnim danom. U zoru, 3. veljače, uz povijesne dubrovačke postrojbe, festanjuli (osobe zadužene za organizaciju Feste), koje čine ugledni obrtnik i pomorac, čekaju barjake s istoka i zapada koji će sudjelovati u svečanoj procesiji u čast ovog dubrovačkog parca.

Svečana procesija Na sam dan Feste, 3. veljače, tradicionalno se održava svečana sv. misa na otvorenome, od kuda kreće

vjerska procesija barjaka i brojnih vjernika iz cijele dubrovačke okolice. Stradunom i gradskim ulicama vjernici tada nose moći sv. Vlaha, a pod baldahinom i najveću od svih relikvija dubrovačke katedrale - Isusovu pelenicu. Ispred crkve sv. Vlaha barjaci se na poseban način vijore i klanjaju u znak poštovanja prema svecu koji niz stoljeća bdije nad gradom. Na dubrovačkim ćete ulicama toga dana primijetiti i svu raskoš narodnih nošnji dubrovačke okolice . Poseban doživljaj nastupa u sumrak blagdanskoga dana, kada posebnom svjetlošću zablistaju vitraji i lovorike na crkvi ovog sveca. Jedan od običaja svećenika toga dana je grličanje, blagoslov grla vjernika s blagoslovljenim svijećama koji, prema vjerovanju, čuva od bolesti grla. Na Festi se svake godine okupe brojni domaći i strani gosti kojima je ovaj crkveno-svjetovni događaj ujedno i jedinstvena turistička atrakcija. 

tip: U utorak, 3. veljače, budite u Dubrovniku na Festi sv. Vlaha, jedinstvenom događaju kojeg Dubrovčani obilježavaju još od davne 972. godine.

Dubrovački festanjuli pravi su 'gospari' i zaduženi su za organizaciju Feste u svim detaljima. Ovi čuvari tradicije i digniteta proslave dubrovačkog sveca zaštitnika su odjeveni u crno, uz obavezan dodatak šešira, bijelih šalova i rukavica. Jedan od festanjula uvijek je pomorac, a drugi obrtnik, čime potvrđuju važnost pomorstva i obrtništva, grana privrede na kojima su se temeljili slava i bogatstvo Dubrovačke Republike.

prosinac 2014. / siječanj 2015.

tipTravelMagazine

27

tip Travel magazine Hrvatska 009 (hrvatsko izdanje) 12/2014 - 01/2015  

Dubrovnik | Shopping turizam | Tanzanija | Plitvička jezera | Opatijska rivijera | Vukovarsko-srijemska županija | Samobor | Krašić | Advent...