Page 129

Od Stone Towna do Prison Islanda Zanzibar uglavnom posjećuju turisti kako bi se odmorili na bajkovitim dugim pješčanim plažama, nad kojima se izvijaju višemetarske palme i stabla kokosa, a zapljuskuje ih tirkizno more, koje mami na kupanje. Ovdje svakako posjetite i glavni grad, Stone Town, s bogatom istočnoafričkom arhitekturom koja se isprepliće s europskim, indijskim, arapskim i perzijskim utjecajem. Upravo je iz tog razloga Stone Town 2000. godine uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Ovaj je grad ujedno i glavno polazište za većinu turističkih izleta, od kojih je jedan od najzanimljivijih i najpoznatijih "Spice tour". Na ovoj turi možete uživati u

aromama brojnih začina poput papra, cimeta, muškatnog oraščića i klinčića, po kojima je Zanzibar poznat ne samo u Africi, već i u cijelome svijetu. Oko šest kilometara od Stone Towna je Prison Island, otočić koji je do sredine 19. stoljeća bio nenaseljen. Prvi sultan Zanzibara, Majid bin Said, je davne 1860. godine otočić dao Arapima koji su ga koristili kao zatvor za pobunjene robove. Robovi su tada bili slani u inozemstvo ili su bili prodavani na tržnici robova u Stone Townu. Osim zatvora, otočić je poznat i po divovskim kornjačama od kojih su neke stare i po nekoliko stotina godina. Kako su kroz povijest kornjače, nažalost, često bile na meti kradljivaca koji su ih prodavali kao kućne ljubimce ili za hranu, danas ih je na otoku ostalo manje od dvjesto.

Fotografije: Prison Island popularan je među turistima (gore); otok je poznat i po divovskim kornjačama, od kojih su neke stare i po nekoliko stotina godina (dolje lijevo); majmun u šumi Jozani na Zanzibaru (dolje desno).

Zanzibar je poznati svjetski proizvođač i izvoznik egzotičnih začina poput papra, cimeta, muškatnog oraščića i klinčića.

prosinac 2014. / siječanj 2015.

tipTravelMagazine 129

tip Travel magazine Hrvatska 009 (hrvatsko izdanje) 12/2014 - 01/2015  

Dubrovnik | Shopping turizam | Tanzanija | Plitvička jezera | Opatijska rivijera | Vukovarsko-srijemska županija | Samobor | Krašić | Advent...