__MAIN_TEXT__

Page 1

NÖJESLIV S V E R I G E S

E S K I L S T U N A

S N Y G G A S T E

S T R Ä N G N Ä S

G R AT I S M A G A S I N !

juni

# 0 5

2 0 1 6

Trender & shopping

PROVKÖRT: KIA OPTIMA

- med optimal komfort

LJUST MODE FÖR HONOM

Sofia

VAD ÄR

CULTURA?

MC-RUN 10 ÅR! VI HAR BESÖKT

Sala silvergruva

Somrigt gravidmode

VAD HÄNDER I HELGEN? Vi har tipsen!

PROFILEN • MODE • KULTURKOLL • KALENDARIUM MINGEL MED MONICA • NÖJESTIPS


sommartider | Vi firar 1 år |

tack för ett härligt första år tillsammans med oss

Fantastiska

jubileumspriser i sommar

ons 17-22

GRILL I GRÄNDEN 179 kr Öl Vin Cider

49kr After Work

| Ät så mycket du orkar, så länge du vill |

under Hela sommaren

storbild sittplatser

FOTBOLLS 400

| Bistro & taverna |

| Kolla på EM med oss |

EM

Vi visar såklart matcherna i fotbolls-EM. Inomhus eller utomhus – välj själv!

| Pssst... Vi firar som om Sverige redan har vunnit |

| Bistro & taverna |

Öppet: mån-lör 16-sent Lunch: mån-fre 11-14 | www.granden.se | 016-51 91 21 | Gymnastikgatan 2 |


ENTRÉ

NÖJESLIV juni E S K I L S T U N A

S T R Ä N G N Ä S

ANSVARIG UTGIVARE Jan Perämäki REDAKTÖR Susanna Perämäki PRODUKTION TioMedia AB SKRIBENTER Susanna Perämäki Monica Lampa Olsen Marianne Hulkko

3

Sommartider hej hej!

FAVOR I just nTER u

I

det här numret får du veta vart du hittar midsommarfesterna, vilka artister som kommer till stan, utflyktsmål du bör besöka och vart en kulturfestival hålls! Alen på Biff Grill & Bar visar hur man komponerar en grym klassiker till sommardrink på sidan 22 och vi får veta mer om Martin Wallström som tillsammans med sin fru Marie driver eventet Run mot Bröstcancer i Strängnäs för tionde året i rad! Vi ser fram emot en sommar med underhållning, musik och teater. Sommar 2016, nu kör vi!

FOTOGRAFER Maria Eberfors Marianne Hulkko Mikael Sjösten Emelie Almhager ANNONSER Oskar Karlsson 076-271 08 58 oskar@tiomedia.se UPPLAGA 14 000 ex DISTRIBUTION Vi finns på 200 publika platser i Eskilstuna och 100 i Strängnäs.

BLOMMIGA KJOLAR från Ril´s

Redaktionen

NÄSTA NUMMER 1/7 2016

BAKLUCKELOPPIS

TIPSA OSS GÄRNA Alla evenemang eller andra tips är välkomna till redaktion@tiomedia.se

Fynda på loppis, den första söndagen i varje månad, under hela sommaren!

tips!

Gör fina fynd och samtidigt en god gärning. Eller har du en massa saker som vill få nya ägare? Boka plats på loppan@ftok.se eller på 076 – 795 19 65.Kostnad 100 kronor/bil, 150 kronor/bil och släp. Överskottet går till arrangören ToK – Tabu och Kunskap, en förening som ger stöd till sexuellt utnyttjade och deras anhöriga. Loppisen finns på Tuna Park, parkeringen mot Västerleden. 5 juni, 3 juli, 7 augusti och 4 september klockan 11 -16.

VI ESKILSTUNA

Från oss på

Följ oss på instagram där vi heter @ tiomedia

Innehåll

VÄLGÖRANDE RUN mot bröstcancer

sid 09

LJUST OCH FRÄSCHT sid 21 för herrar

SOMMARTID Vad händer i stan?

sid 12

MINGEL med Monica

sid 29

KULTURFESTIVALEN sid 19 Maria Sjöberg berättar

GRAVIDMODE med sommarkänsla!

sid 14

SALA SILVERGRUVA sid 30 - ett spännande utflyktsmål! NÖJESLIV_5


FREDAGAR

Tisdagar

Från halva priset hela sommaren på mat & dryck

Fri entré hela kvällen

LIVEBAND + NATTKLUBB

LÖRDAGAR

“Full house party”

DJ’S + 2 DANSGOLV + LIVEBAND

FOTBOLLS

EM

Fri entré till 23 | Rek ålder 21år

Vi visar alla matcher Boka Sveriges 13 jun

SVERIGE - IRLAND 17 jun

SVERIGE - ITALIEN 22 jun

SVERIGE - BELGIEN

Stan’s mysigaste

uteservering

DRYCKEN UNDERHÅLLNING miljön www.granden.se

Foto: Emelie Otterbeck

dans

maten


Härliga godbitar ur nöjeslivet

Kulturkol

l

FOTO: PHOTOGRAFEN.NU

Med över tio års turnerande och som flitig programdeltagare i barnprogrammen Bolibompa och Lattjo Lajban har Filiokus Fredrik blivit ett välbekant ansikte för många barn. Som skicklig buktalare och trollerikonstnär fångar han snabbt sin publik. Det här är en mästare på barntrolleri som nu kommer till Parken Zoo och trollar för alla som vill se saker försvinna, komma tillbaka eller förvandlas till något heeelt annat.

THE ELECTRIC MZ

Den fristående teatergrupen Teater7 tolkar Molière i sann 1700-talsanda, med inslag av commedia dellárte. Komedin är en klassisk Molièrepjäs där makt, pengar och kärlek styr. Och som sig bör, i Molières komedier, så förlöjligas de dåraktiga, det goda belönas och kärleken segrar. Medverkar gör Amanda Jalmberger, Ola Wallinder och Per Christian Mollan i regi av Micke Klingvall.

The Electric MZ bildades våren 2013 av Eskilstunas jazzikon Stefan Wistrand. Bandet spelar en groovebaserad tidig 70-talsinspirerad jazz/funk vars medlemmar har rötter i band som Yvonne, Lolita Pop, Memento Mori, Nods Off, Broder Daniel, The Domus och Per-Henrik Walin. Förutom Stefan Wistrand (sopransax, tenorsax och basklarinett) består gruppen av David Lindh (gitarr), Mattias Green (bas och flygelhorn), Johannes Rytzler (keyboards), Johan Carlsson (trummor och percussion) samt Peter Lampa-Olsen (trummor). Just go with the flow!

17-18-19/6, 24-25-26/6 Rademachersmedjorna 30/6, 1-2/7 Sundbyholms slott

Cultura Kulturfestival 4/6 Ölkultur kl. 21.00

27/6 – 22/7 Parken Zoo, Wilma & Morris Lekland, Scen Skeppet måndag – fredag kl. 14.00

DET PÅTVINGADE ÄKTENSKAPET

Clas Lundqvist Något som kommit att bli en årlig tradition är trubaduren och Eskilstunamusikern Clas Lunqvists spelning i Sundbyholms gästhamn på midsommardagen. Sedan minst fem år tillbaka har han bjudit publiken på Eagles, Queen och Journey.

FOTO: JOHAN BOKSTRÖM

FOTO: ROBERT HRUŠOVAR

Filiokus Fredrik

– Publiken uppskattar att höra bra musik och gillar man själv låten så blir det ännu bättre! menar Clas. Clas har arbetat som trubadur på heltid sedan 1998 och är van att underhålla även den mest kräsna publik. Så i år står han där igen, i gästhamnen, och ger oss en One man show som bara han kan.

Du firar väl

Världsmiljödagen?

I år infaller den på en söndag. Sedan 1972 har temadagen firats den 5 juni världen över. I Eskilstuna är vi inne på det 20:e året i rad. Är du nyfiken på vem som får Eskilstuna kommuns miljöpris i år så ta dig ner till Fristadstorget. Här dukas det upp med mat, aktiviteter och musik. 5/6 kl. 12 – 16.00

25/6 kl. 19.00 – 23.30 i Sundbyholms gästhamn NÖJESLIV_7


STRÄNGNÄS NYA NATTKLUBB

11/6 ANDREAS LIEDBERG 9/7 ALEXANDER D´ROSSO Håll koll på våra event - följ oss på Facebook!

Eskilstunavägen 34 0152 - 189 55 Zatine.se #zatinenightclub

Öppettider Zatine 22-03 Lördagar Bakfickan 17-03 Lördagar


PROFILEN

VÄLGÖRANDE RUN Martin och Marie Wallstöm har under tio års tid arrangerat ett motorcykel-run mot bröstcancer. Det är ett välgörenhetsevent med deltagare från hela världen. Det har växt sig stort genom åren och många ser det som en självklar del av sin semester. TEXT: MONICA LAMPA OLSEN FOTO: EMELIE ALMHAGER

E

ventet var från början min frus idé som vi två sedan utarbetade. Vi har varit mycket på MC-fester när vi var yngre och tyckte det vore kul att göra något bra av själva motorcykelåkandet. Vi ville göra något välgörande. Att det blev just bröstcancer berodde på att vi hade folk i vår närhet som blivit drabbade och vi fick en otroligt positiv respons från Aurora och BRO. Insamlingen har slagit väl ut med ständigt nya rekord. 5000 kronor samlades in det första året och förra året landade summan på fantastiska 114 500 kronor. Av 2016-års insamling skänks

hälften till BCF Aurora (Södermanlands läns bröstcancerfond) och hälften till forskningen hos BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation). Vi skulle vilja få ihop 50 000 i sommar – då har vi spräckt en halv miljon sammanlagt. Och uppslutningen är bred. Förra året kom över 500 startande deltagare, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Även folk från USA, Rumänien, Italien, Tyskland, Norge, Danmark, Belgien, Australien och Polen dök upp. Motorcykel-runet har över 5500 följare på sin Facebooksida. Motorcykelklubben No Name MC Strengnäs är medarrangörer och uppsamlingsplatsen den 9 juli är därför vid deras

klubblokal i Malmby. Startavgiften är 100 kronor och man åker en runda på 6.5 mil i Strängnäs kommun, med fem stopp där man drar ett spelkort, ett så kallat pokerrun. - Den som har fått ihop de bästa korten, utan att byta med någon, vinner. Den bästa hand vi fått in var fyrtal i damer, det är svårslaget. Det har varit lätt att få sponsorer, menar Martin. Många företag och privatpersoner är väldigt välvilligt inställda och vill hjälpa till. Våra prisbord är otroligt välfyllda, du måste ha en släpkärra om du vinner! Det har varit allt ifrån mc-tillbehör NÖJESLIV_9


PROFILEN

till resor, presentkort, smycken, vanliga kläder och upplevelser. Ja, allt utom djur och mediciner. Och blommor har vi haft dåligt med, skrattar Martin.

- I höstas utsågs vi till årets ljusbärare i P4, vilket är hedrande. Det är vi väldigt glada för, vi vet ju att pengarna är mer än välkomna för de som behöver dem.

Till runet den 9 juli är alla typer av motorcyklar och motorcyklister välkomna. Det är fria starter mellan klockan 12-14, beroende på om man vill åka själv eller i klunga. Utan mc är du också välkommen, för att titta, umgås med folk och för att äta gott.

Martin har satsat mycket av sin tid på motorcykelintresset. Idag väljer han istället att lägga mer tid på familjen. Som yngre byggde han bland annat två chopprar. Han kör fortfarande motorcykel även om han numera inte sysslar med custom bikes. Och det märke som gäller är glasklart för Martin: - Jag kör bara Harley Davidson! Nu kör jag en Soft Taylor Standard från -91, lite lätt modifierad. Kör man gamla chopprar krävs mycket pyssel. En nyare HD behöver man inte hålla på med så mycket.

- Vi har alltid haft tur med vädret så det hoppas vi att vi får i år med. Martin och Maries initiativ har gett ringar på vattnet. Liknande insamlingar finns bland annat i Värmland, Västerås och Skåne, något Martin är smickrad av. Förra året blev de även nominerade eldsjälar.

- Marie fyller i februari och jag i september, så vi ska försöka fira så mycket som möjligt det här året. Vi ska gå på dejter och teater, göra lite olika events under hela året som går i kärlekens tecken. Det blir ett firandets år, helt enkelt! Facebook: Motorcykel-Run mot bröstcancer

Martin och hans fru Marie har förutom runets 10-års jubileum även 10-årig bröllopsdag. Som om det inte vore nog, fyller de båda även 50 år i år!

PROVA VÅR

NYA MENY Boka Ert bord ikväll på 016 14 20 00

Kommande sport, menyer och mer på pitchers.se Pitcher’s Eskilstuna

016-14 20 00

www.pitchers.se

Kriebsengatan 5

Eskilstuna


VAD HÄNDER

kalendarietjuni 2–6/6

6/6

18-19/6, 25-26/6 27/6 – 22/7

Mässa, SM i dressyr, Lag-SM i hoppning för ponny, SM i hovslageri med mera, Strömsholm start kl. 07.30

Flagghissning, tal och servering, Sundbyholms gästhamn kl. 8.00

Molièrepjäs med Teater7, Rademachersmedjorna kl. 14

Parken Zoo, Wilma & Morris Lekland, Scen Skeppet måndag – fredag kl. 14.00

6/6

17/6, 24/6

28/6

Flagghissning, tal och servering, Holmberget Torshälla kl. 16.00 – 17.00

Molièrepjäs med Teater7, Rademachersmedjorna kl. 19

- Indianerna, Elitserien, Eskilstuna Motorstadion kl. 19.00

NATIONALDAGSTÄVLINGAR NATIONALDAGSFIRANDE

3 - 5/6

TJEJHÄNG I STUDION

Prova på att skriva musik och spela in, Balsta musikslott kl. 17.00

4/6

KULTURFESTIVAL

Föreningen Cultura, Rademachersmedjorna och Ölkultur kl. 11 – 23.30

4/6

ESKILSTUNA KONSTMUSEUM FIRAR 10 ÅR

En dag fylld av aktiviteter kl. 11 – 17.00 Gratis!

5/6

VÄRLDSMILJÖDAGEN

Utdelning av Eskilstuna kommuns miljöpris 2016, musik, mat, utställare och aktiviteter, Fristadstorget kl. 12 -16.00

5/6

SMEDERNA

Elit B, Eskilstuna Motorstadion kl. 15.00

5/6

BAKLUCKELOPPIS

Tuna Park kl. 11-16 Arrangör: ToK - Tabu och Kunskap

NATIONALDAGSFIRANDE

7/6

SMEDERNA

– Rospiggarna, Elitserien, Eskilstuna Motorstadion kl. 19.00

8/6

WILDFIRE WILLIE AND THE RAMBLERS

Mary´s Café och Butik kl. 15.00

10/6

MIRIAM BRYANT & DARIN

Sundbyholms gästhamn kl. 17.00

12/6

ESKILSTUNA UNITED DFF

- Kopparbergs/Göteborg FC, Tunavallen kl. 17.00

13/6

DET PÅTVINGADE ÄKTENSKAPET

DET PÅTVINGADE ÄKTENSKAPET

18/6

LILLA Å-LOPPET

Start och mål Hamngatan vid Nybron kl. 12.00

FILIOKUS FREDRIK

SMEDERNA

29/6

JEAN AND THE MEAN MACHINE

Folkmusik, Hanebergs säteri kl. 19.30

18/6

Å-LOPPET

Kvartsmaraton, Start och mål Strömsholmen kl. 15 - 19.00

27-29/6

LUNCHQIGONG

Inga förkunskaper krävs, Fristadstorget kl. 12.15 – 13.00

23/6

ESKILSTUNA UNITED DFF

– FC Rosengård, Tunavallen kl. 19.00

30/6

DET PÅTVINGADE ÄKTENSKAPET

25/6

Molièrepjäs med Teater7, Sundbyholms slott kl. 18.30

Trubadur, Sundbyholms gästhamn kl. 19.30

25/6

CLAS LUNDQVIST

SPELMANSSTÄMMA

26/6

TOBBE TROLLKARL

Parken Zoo kl. 14.00

Allspel, buskspel och folkmusik-konsert vid dansbana, Södermanlands Spelmansförbund, Julita gård kl. 10.30 – 17.30

KLÄDBYTARDAGAR

Max 5 hela och rena plagg per person och dag, alla vardagar, Fristadstorget kl. 10 – 17.00

6/6

VINPROVNING

samt 3-rätters, Lilla Saluhallen kl. 17.30 – 21.00. Förköpsbiljett

Dans i Barva Bygdegård 2/6 9/6 16/6 19/6 23/6 30/6

MICKE AHLGRENS STENSONS JONTEZ DREAMS CALLINAZ JANNY SALÉNS

kl. 19 - 23.00 kl. 19 - 23.00 kl. 19 - 23.00 kl. 18 - 22.00 kl. 19 - 23.00 kl. 19 - 23.00

NÖJESLIV_11


HÄR KAN DU FIRA MIDSOMMAR

å , sm a n r o grod r lustiga å m S na ä r o d gro e! att s

HÄLLBYBRUNNS HEMBYGDSFÖRENING

10.00 Stången kläs. Levande musik, kaffe med jordgubbstårta, fiskdamm och lotteri. Ta gärna med egen picknickkorg och utflyktsfilt.

FRILUFTSGÅRDEN KFUM SOLVIK

10.00 Stången kläs, öppen picknick för alla. 12.30 Stångresning, dans och lek med Rekarne Folkdansgille. 13.30 Tävlingar, anmälan på plats. Hinderbana, fiskdamm, lotteri, café, rodeotjur, hoppborg, hamburger- och korvförsäljning, kiosk och glass.

SUNDBYHOLMS SLOTTSPARK OCH GÄSTHAMN

11.00 Stången kläs. 12.00 Lottförsäljning av Uniteds ungdomar. 16.00 Dans kring stången med Rekarne folkdanslag. Fiskdamm och chokladhjul.

ÄRLA-STENKVISTA SOCKENSTUGA

Kom på morgonen med blommor och klä stången. 13.30 Lotteriförsäljning. 14.00 Musik och dans. Servering med jordgubbs-tårta i församlingshemmet.

JULITA GÅRD

13.15 Musik under ledning av Ingvar Andersson. 14.00 Avmarsch från caféet med midsommarstången. 14.10 Stångresning. 14.30 Lek kring midsommarstången. 14.50 Dansuppvisning med barngruppen Dansfötter. 15.10 Lekarna fortsätter Entré vuxna; 100 kr, barn; gratis. Andra platser som kan vara aktuella för midsommarfirande är Vilsta camping, Hållsta IP, Barva Bygdegård samt Krusgårdsparken i Torshälla.

va i denna lju

SOMMARTID

EN K R PA ZOO li 26 ju

Å-loppet

Så var det dags igen! Den sjätte upplagan av Å-loppet tar bokstavligen avstamp lördagen den 18 juni. Kvartsmaran påbörjas och avslutas på Fristadstorget. Anmälan till loppet kan göras på a-loppet.se fram till 13 juni, därefter gäller anmälan på plats.

MIDSOMMARSTÅNG

FOTO: MARTIN LUNDSTRÖM

TOBBE TROLLKARL syntes först som Tobbe Blom, som han egentligen heter, i Dr Alban’s 10 små moppepojkar. Det var år 1990, sedan dess har mycket hänt. Han har hållt i barnprogram, lett Idol tillsammans med Johan Wiman och varit programledare för en rad olika TV-program. Idag leder han programmet Katt&Company, han äger - tillsammans med en kollega - trolleributiken magicland.se där man kan inhandla magirekvisita samt är ambassadör för Min Stora Dag. NÖJESLIV_12

Redan under medeltiden kom midsommarstången till Sverige, troligtvis från Tyskland. I andra länder kallar man den för majstång. Maj av ordet maja = smycka med löv. Dess utseende har skiftat med tiden. Från början hängde kransarna runt pålen istället för, som de vanligtvis gör nu, i varsin ände av ett kors. Långt tillbaka i tiden tillskrev man midsommarnatten magiska krafter och man menade att övernaturliga väsen var mer aktiva än vanligt. Att spå in i framtiden och att samla läkande växter var därför något man ägnade sig åt. Rullade du dig dessutom naken i midsommardaggen gav det dig god hälsa för resten av året.

Källa: nordiskamuseet.se


SOMMARTIDER

PARKEN ZOO 3 juli

Den svenska musikduon SAMIR & VIKTOR bildades 2014 och har sedan dess gjort ett namn av sig själva med Success som blev listetta på iTunes redan under första veckan. De är också ansiktena bakom låtarna alla har hört; Groupie och Bada Nakna vilka de framförde i Melodifestivalen 2015 och 2016.

SUNDBYHOLMS SLOTT 10 juni KÖP DINA BILJETTER PÅ: WELCOMECENTER.SE ESKILSTUNA TURISTBYRÅ TICKSTER.SE

FOTO: ERIK ASLA

DARIN ZANYAR, först känd bland svenska folket via första säsongen av TV4’s Idol, har bland annat hunnit ge ut sju album, vinna en Grammis och specialskriva en låt till kronprinsessan Victoria och prins Daniel. 2015 släppte Darin sitt första svenska album Fjärilar i magen och singeln Ta mig tillbaka via sitt eget skivbolag.

FOTO: FREDRIK ETOALL

MIRIAM BRYANT började skriva låtar 2011 med sin barndomsvän Victor Rådström som är producent och låtskrivare. Hennes debutsingel Finders, Keepers gavs ut mars 2012. Den 14 februari 2016 intog hon platserna ett, två och tre på Svensktoppen, något som tidigare aldrig hade hänt en artist.

BILDMATERIAL: MYNEWSDESK CREATIVE COMMONS

NÖJESLIV_13


Klänning med vackert klockad ärm 599 kronor MQ Sjal 399 kronor MQ

mode

GRAVID

FOTO OCH STYLING: MARIA EBERFORS/ STUDIO56 PHOTOGRAPHY MAKE UP: MERIT BERTILSSON/ MAKE UP STORE ESKILSTUNA HÅR: SOFIA GUSTAFSON/ SALONG HALLBERTS MODELL: SOFIA Å

NÖJESLIV_14


MODE

Om sminkningen: Vackra gravida Sofia bland körsbärsblomningen! Jag kände direkt att jag därför ville sminka henne i en romantisk men ändå en lite tuffare look. Mörkt markerade ögon och bronzeskimrande ögonlock fick det därför bli. Det är såå snyggt med markerade ögon till Sofias lugg. Grunden/foundation är lätt och med lyster/highlighter på kindben, näsrygg och på brynbenen, som känns väldigt rätt just nu. På läpparna ville jag få fram en lätt kylig känsla för att bryta lite mot det varma bronziga. Använ Därför mixade jag ett brunt läppprodukte da r i urva stift med ett kallt läppglans l: - Microsh adow De med drag åt lila/grått. adly, Moo

Merit Bertilsson

/Make Up Store Eskilstuna

Tunika 399 kronor Lindex Stråhatt 149 kronor Stadium Kofta 699 kronor MQ Favoritväska i mocca med fransar 899 kronor Lindex Flipflop 199 kronor Stadium

nshado - Contou w Copper ring - Lipgloss kit Light Bellflowe r - Lipstick M - Blush C alibu omplex

NÖJESLIV_15


Randig tight trikåklänning 299 kronor Lindex Klänningen är ett hållbart alternativ som Lindex har. Gummistövlar 399 kronor Stadium

Om stylingen: Jag valde dessa outfits för att visa att man kan köpa vanliga kläder istället för gravidkläder även när bäbiskulan börjar växa till sig. Lösa klänningar passar alldeles utmärkt! Njut av kurvorna och dra på dig en härlig trikåklänning som dessutom är ett bra val ur miljösynpukt för kommande generationer. Bredrandigt gör dig ännu kurvigare, passa på att frossa i det och stoltsera med magen. Det här är plagg som passar lika bra när graviditeten är över.

Maria Eberfors

/Studio 56 Photography

NÖJESLIV_16


MODE Om håret: Modellen hade en fantastisk färg på håret! Vi ville därför behålla det utsläppt. Jag blandade in detaljer med flätor som fortfarande är väldigt trendigt. Sedan satte jag upp håret med nålar och gjorde en blomkrans med de fantastiska körsbärsblommorna. Ett tips är att blanda in blommor i frisyren till sommarens alla fester och bröllop!

Sofia Gustafsson /Hallberts salong

Klänning av det svenska märket Branting från Modell Madeleine 1499 kronor Halsband 79.50 kronor Lindex

NÖJESLIV_17


NYHET!

Nu är Sofia en Sveriges 100 Certifierade Haircolorister.

www.hallberts.se www.hallberts.se | Fristadstorget 7 | 016-130 120 | mån-fre 9-18, 10-15

OVÄNTADE UPPLEVELSER PÅ NÄRA HÅLL www.sagolikasormland.se

Boka in sommarens skönaste kvällar i Sundbyholms gästhamn Räkfrossor och Taco-kvällar vid Mälarens bästa läge.

Hos oss kan du hyra bryggflotte, tandemcykel och vår vedeldade bastu. Du kan lägga till i gästhamnen med båt eller med husbilen. Hjärligt välkommen till en ny säsong hos oss i gästhamnen. itionsenlig kväll på MIDSOMMAR I HAMNEN Trad erhållning av Clas midsommardagen med und 016-965 71 på bord ditt a Lundqvist. Bok

HÄNG MED OSS. FACEBOOK.COM/ SUNDBYHOLMSGASTHAMN

TEL. 016 - 965 71 :: INFO@SUNDBYHOLMSGASTHAMN.SE SUNDBYHOLMSGASTHAMN.SE


ROLIGHETER

på g!

KULTURFESTIVAL

Ett sätt att stärka föreningslivet är att samarbeta föreningar emellan, något Cultura tagit fasta på. Årets kulturfestival har en bredare repertoar och fler samarbetspartners med sig. TEXT: MONICA LAMPA OLSEN FOTO: MIKAEL SJÖSTEN

C

ultura är en nystartad växande kulturförening med syfte att stärka, bevara och bilda kultur- och historieintresset. Maria Sjöberg, ordförande i Cultura, ser ett behov av samarbetet med andra föreningar för att främja kulturlivet i Eskilstuna. Hon menar att föreningslivet många gånger kan vara lite segt och ett sätt att komma runt det och stärka det är att starta ett samarbete. – En sådan här dag vill jag även ta chansen och lyfta fram olika föreningar, ge dem ett uppsving. Det här är ett eget intresse och jag tror mycket på idén att få igång en årlig kulturfestival. Maria startade Cultura i mars 2015 med en mer eller mindre oplanerad festival som tog plats i Teaterladan i somras. I år blir den både större och bättre på många plan. Maria tycker att hon lärde sig en läxa från förra gången, nu vet hon vad som krävs. – Framförhållning framförallt. Jag var lite för naiv och hade ingen bra koll på allt som krävs, som ljudtekniker, backup

och så vidare. Förra gången räknade jag dessutom med för mycket folk. Cultura samarbetar rikstäckande. Strängnäs, Västerås, Stockholm, Örebro, Karlskrona och Göteborg är orter som berörs. Även Köpenhamn är med på ett hörn. – Det roliga är faktiskt att flera av artisterna själva hört av sig till mig och vill vara med. En del har jag tagit kontakt med själv, det är band som inte riktigt slagit igenom än, som är väldigt duktiga och nu får chansen att visa upp sig. Till festivalen samverkar Cultura med Rademachersmedjorna för användning av scenen, med Form & Färgverkstaden som har konstutställning samt med Ölkultur som håller sin scen öppen för inbokade band. Några av artisterna som uppträder under dagen är Ola Aurell, Elona Planman, Comminor och Eskilstunas egna grooveband The Electric MZ. Det bjuds även på dansperformance, bokrelease och work shops. Idén till en ren kulturförening väcktes då Maria blev erbjuden att ta över Gamla stadens förening efter Fred Larsson. – Då var jag inte riktigt redo, men jag insåg

vilken chans och möjlighet det fanns att starta en. Det finns många intresseföreningar, men att samla olika kulturarbetare på samma ställe - det är där jag kommer in. Jag brinner för så mycket; bild, musik och böcker och vill ta fram alla i samma koncept. Maria nämner att hon har ett bra nätverk, vilket underlättar när man håller i en kulturförening. Verksamheten är helt ideell, Maria arbetar till vardags som specialpedagog på Eskilstuna Folkhögskola. Hon menar att ett ideellt jobb i en förening är bland det bästa man kan göra, för man får syssla med det man är intresserad av och kan vara med och påverka. – Att arbeta ideellt innebär att man kan göra det man vill och känner att man orkar. Det är bland det roligaste jag gjort. Jag kommer fortsätta med det här för att det är så viktigt och kul.

Spika in datumet lördagen den 4 juni i almanackan. Plats: Rademachersmedjorna, Form & Färg Verkstaden samt Ölkultur. Facebook: Föreningen Cultura NÖJESLIV_19


Vi har bara en kvalitet - den BÄSTA

Vi styckar vårt kött själva. Korv och charkvaror producerar vi på plats.

Aktiv i vår! Välkommen till Aktiv-butiken i Eskilstuna. Vi hjälper dig som har problem med till exempel fötter, knä eller rygg till ett aktivt och rörligare liv. Boka tid för fotanalys och utprovning av individanpassade inlägg. Vi har även ett brett sortiment av skor och hjälper dig gärna att hitta rätt sko för just dina fötter. Vi skapar förutsättningar för ett aktivt liv.

Öppet Mån 8-16, tis-tor 10-18, fre 8-16 Tel. 016 - 514801 | aktivortopedteknik.se Bryggaregatan 7A, Eskilstuna eskilstuna.butik@aktivortopedteknik.se

d för Boka ti s y fotanal


HERRMODE SEMESTERSNYGG

Skjorta Samsøe & Samsøe 899 kronor

SOMMARKVÄLL

Tröja Boomerang 1000 kronor

SEGLATSREDO Tröja

r Bric-a-Brac 1099 krono

SOLSKENSBLICK

Glasögon E&E Glasses 2100 kronor

och våra t k e f r i Per rbåga a m er! som yans n a s lju

UTEsoBLÅSER mmarvind SOLBRÄNNA Armband

Nic and Friends 400 kronor

Shorts kronor 599 øe ms Sa & øe Sams

STRANDPROMENAD

SAN

DDY Nilson NER Canv ask shoes 699 kr ängor onor

band 0 kronor s d rien 75 Nic and F NK Arm

SALTSTÄ

NÖJESLIV_21


NÖJESLIV TIPSAR

Älskar du också att åka nedcabbat?

FOTO: NEWHOUSE

En av Eskilstunas absoluta stoltheter är Slagsta glass. Som även finns i Strängnäs. De hälsar på sin hemsida alla välkomna med en underbar text: ”Vi har öppet den ljusa delen av året när tussilagon blommar och solens strålar värmer.” Slagsta glass är främst berömda för sina fantastiska snäckor med mumsig topping men har även laktosfria, glutenfria och sockerfria alternativ, vilket vi tycker är väl värt en guldstjärna. Mer glass åt folket!

Tommysita Margar Drinken med en fyllig smak av tequila. Serveras alltid med en saltad kant runt glaset. Lika klassiskt snygg som syndigt god, komponerad av Alen på Biff grill & bar. Kyl shakern innan. 5 cl Sauza Gold Tequila 3 cl limejuice 1 msk agavesirap Skaka om med isbitar. Dra en limeklyfta runt kanten på ett rocks glas och doppa kanten i salt. Sila ner drinken i glaset. NÖJESLIV_22

FORDON + MODE

= CLASSIC DAMRALLY Från kl. 8.00 fram till avfärden kl. 11 .00 kan du spana på snygga damer i flotta bilar vid Lögarängen i Västerås. Eller stå längs färdvägen och se damerna glida fram genom landskapet. Ekipagen tävlar om Classic Damrally-pokalen och priset för Best i Show. Cruisingen går genom Västerås city, ner till Mälaren vid Öster Mälarstrand med stopp i Tillberga för picknick. Sedan vidare mot Skultuna och Bruksparken i Surahammar för en andra picknick. Ramnäs och Svanå passeras fram till målgången vid den gamla folkparken i Svedboäng, där det blir dans till T-Cats efter prisutdelningen. Arrangeras av Cruising Kompaniet i samarbete med Lions. Facebook: Classic Damrallyt

GRINDA GLASS Vad är en sommar med glass i stora lass? Helt underbar förstås. På en gård i Malmköping har det producerats färsk mjölk i flera generationer. Här finns mer än 40 olika sorters gräddglassar och flera olika sorbéer. Glassen innehåller inga konserveringsmedel eller färgämnen utan endast mjölken från gårdens egna kor och ägg från närområdet.

ål! Perfekt utflyktsm

Matcha brännan!

Snyggt i guld från Dyrberg/Kern.

ROTHOFFSPARKEN är som vackrast såhär års.

Gå ett varv och titta på de prydliga rabatterna och lummiga träden. Ta med picknick och kubbspel till en öppen gräsplätt eller köp fika på Roxy’s Kafé i Rothoffsvillan. Det finns även en härligt stor lekplats för de små!


NÖJESLIV TIPSAR

En högtidsstund för alla

dragspelsvänner För 18:e gången anordnar DK Smedbälgarna dragspelsstämman, Smédraget i Vilsta sportcenter. Publiken bjuds på ett scenprogram med 16 olika programpunkter och vi får höra virtuosen och dragspelsmästaren Ari Haatainen från Eskilstuna. Förutom Smedbälgarnas egen stora grupp kommer skickliga musikanter ifrån många andra dragspelsklubbar att uppträda på scenen. Allspel, buskspel, dragspelsförsäljning och lotteri är andra trevliga och roande programinslag. På kvällen från klockan 19.30 avlöser flera dragspelsorkestrar varandra och spelar upp till dans. 2/6 klockan 12.00 Hälsningar projektledare Bertil Stjernefors Mer info: smedbalgarna.se

DRA EN BANJO... ... är Strängnäsbandet som gör om låtar till umpa och bluegrass. Coverlåtarna serveras med ett rejält upptempo som varvas med mycket humor. – Banjo, klockspel, ukulele, dragspel och fyrstämmig sång skapar tillsammans det unika soundet där banjon har ett bra driv, säger Jocke Engberg, gitarrist och banjospelare i bandet. För att skapa rätt stämning åker den klassiska bonnkostymen på när bandet uppträder – hängselbyxor och hatt. Sin bluegrassmusik bjuder dem på vid bröllop, privata fester och krogar. En populär spelning på sommaren är den på Restaurangen Riva i Strängnäs. Slå mig hårt i ansiktet eller Dueling banjos (ledmotivet från filmen Den Sista färden) sätter rejäl fart på fotsulorna.

Det här (bland annat!) hä nder i

SUNDBYHOLMS GÄSTHA

de nna månad:

SKATEBOARDMEET

MN

6/6: Nationaldagen firas klockan 08.00 med tal och hissning av flagga vid slottstrappan, däre fter har serveringen öppet.

FÖR SENIORER

10/6: Förfest på verandan innan kon sert med Darin & Miriam Brya nt.  Från klockan 16 serveras mat från grillen.

Johan Liljedahl, 36 år, har skejtat sedan 15-års ålder. Förra året, när köpte han sig en ny bräda, funderade han på om det var fler som gått i samma tankar – att plocka upp brädan igen! Fast nu på ett mer vuxet sätt. Så Johan startade en Facebook-grupp för att kolla in intresset av att mötas upp och åka ett varv ihop. I Strängnäs är det många som skejtat genom tiderna. En hel del skejtade på Stureskolan, Finningeskolan och Karinslundsskolan. Fast mest skejtades det hemma hos varandra där man byggde egna grejer att åka på. Den 9 juli kl. 15.00, med start vid Dammens Pizzeria, tar sig skategänget vägen förbi Finningeskolan för att sedan fortsätta ner mot stan. Det kommer snackas gamla minnen om tiden då kroppen pallade med skrubbsår eller en smäll på fotknölen. Greppa brädan och haka på!

16, 23, 30/6: Räkfrossa i gästham nen från klockan 18.00. Endast förbokningar.  17/6: Tacobuffé i gästhamnen. Serv eras från klockan 17.00. Endast förbokningar.  24/6: Midsommarfirande i Slottspa rken och Sundbyholms Gästham n.  Du som vill vara med och klä stången bör vara i slottsparken till 11.00.  Uniteds ungdomar finns i Slot tsparken från klockan 12.00 oc h säljer lotter, chokladhjul och fiskdamm till barnen. I samarbete med Eski lstun a United bjuder Rekarne folkdansgille upp till dans från klockan 16.0 0.   25/6: Midsommardagen firas med trubadur Clas Lundqvist klockan 19.30, som blandar både sven ska och engelska låtar. Boka bord på 016-96571 NÖJESLIV_23


NÖJESLIV TIPSAR

Novellix

Som en Pixi-bok för vuxna är dessa litterära godbitar i fickformat! Lena Hammargren, vd för Novellix, tilldelades nyligen Svenska Humanistiska Förbundets pris ”till en yngre person som har utfört ett lovvärt intellektuellt arbete i sann humanistisk anda” för sitt novellföretag. De kommer som fysiskt fickformat, som e-bok och som ljudbok - nyskrivet som klassiker! Läs mer och beställ noveller på novellix.se.

Vårt junitips är När Marnie var där 7/6, 19:30. En japansk animerad film producerad på Studio Ghibli, regi av Hiromasa Yonebayashi. Biljetten som köps i foajén kostar 70 kronor. Foajén öppnar 19:00. Håll koll på royaleskilstuna.se för kommande filmer och information!

JOHANNA SANDBERG

med rötter i Stallarholmen är aktuell med hela tre böcker denna månad! Hejdå fåren släpps den 1/6, en bilderbok där Johanna gjort både bilder och text. Hon har valt att göra FarmenGutta till en av bokens huvudkaraktärer. ”Vi följer med två barn den dag som det är slakt på fårgården. Allt är gestaltat på ett nära, snällt vis, eller så snällt som slakt kan bli, där vi hoppas förmedla respekten och närheten till djuren. Själva slakten är en hemmaslakt vilket inte representerar verkligheten, men boken är ingen propaganda utan ett svar på frågan ’vad är kött’. Guttas viktiga budskap att djur aldrig får behandlas som kött genomsyrar boken”. I Ramsiga Tramsor har hon bidragit med innehåll tillsammans med 31 andra författare och illustratörer. Sofia med knuff- Inte ett dugg annorlunda har Annelie Strömberg skrivit och Johanna illustrerat. Baksidan av Sofia med knuff: "Vattnet i toan färgas rosa av alla glada hjärtan. Sofia spolar, hon är inte det minsta glad. Hon är så arg att toalettlocket spricker. Sofia vill vara sig själv. Inte tjejen med Adhd. Det är inte lätt. Speciellt inte när hennes bästa vän överger henne. Sofia känner sig ensammast i världen." NÖJESLIV_24

FOTO: © 2014 GNDHDDTK

Royal

På , som du finner på Järntorget 2 i Nyfors, så visas tisdagsbio. Smala, ofta utländska, filmer som sällan syns någon annanstans - kul tycker vi!

Pettsson och Findus Den uppfinningsrika gubben Pettson bor med sin katt Findus i en stuga på landet. Findus är katten som gillar lek och bus och som tycker att gubben är tråkig när inget skoj händer. Egentligen heter gubben Pettersson men katten döpte om honom till Pettsson istället. Vad ska dem hitta på för hyss den här gången? Se barnteatern Pettson och Findus på Rådhustorget i Mariefred den 20 augusti klockan 11.00.

Nationaldagsfirandet i Strängnäs Det kommer att finnas en öppen scen under Nationaldagen i Ugglans Park där ALLA får uppträda. En scen som hålls öppen för alla förmågor och uttryck som finns i kommunen. Och för att fira mångfalden i varje person - det som gör oss unika. Kom och se morgondagens stjärnor! Ugglans Park i Strängnäs klockan 14.15 – 16.00 den 6 juni.


FÖRENINGSLIV

ESKILSTUNA SPELMANSGILLE

g Chiraz Mober Ordförande: 88 – 689 27 Telefon: 073 ail.com oberg@hotm m z. ira Mail: ch .s et e spelmansgill Webbplats:

CARL GUSTAF ing stföre n Kon

MEDLEMSANTAL: Cirka 180 medlemmar BILDADES: 23 mars 1977 MEDLEMSKRITERIER: Alla konstintresserade är välkomna. KOSTNAD: 360 kronor/år SYFTE: Att främja kännedom om- och stimulera intresset för konst genom utställningar, anordnande av resor till konstutställningar, utlottning av verk samt medverka till trivselbefrämjande åtgärder i form av exempelvis konstinköp.

kt Konta

ung Tedenlj de: Lisa n ra fö Ord 4 21 83 om : 016-54 otmail.c Telefon onst@h fk ta s u e s g rl f. a ta us Mail: c w.carl-g örening lats: ww f Konstf ta s Webbp u G rl a C ” : k o Facebo na” i Eskilstu

BAKGRUND: Vid föreningens start fanns det en stark koppling till arbetsgivarna FFV och Bofors i Eskilstuna. Idag är det andra arbetsgivare som är väl representerade. Många är anställda vid Energimyndigheten, Trafikverket och Hexagon Metrology. SÄSONG: Året runt, med årsmöte och konstutlottning under mars månad. PLATS: Inköpta tavlor hängs upp i Energimyndighetens lokaler tills årsmötet hålls. Tavlor kan också hängas upp på andra arbetsplatser.

"Fyra onsdagar under sommaren spelar vi ute på Djurgården, vilket är riktigt roligt då det är fina dagar. Gillet har våroch sommarstämmor också, där vi spelar och dansar och där alla är välkomna att delta."

”FISKMÅS” AV DICK LJUNGGREN

Kontakt

MEDLEMSANTAL: 55 stycken BILDADES: 1985 MEDLEMSKRITERIER: Inga, du behöver inte ens kunna spela något instrument. KOSTNAD: 120 kronor/år. SYFTE: Värna och bevara den sörmländska spel- och danstraditionen. BAKGRUND: Gillet låg vid ett vägskäl för några år sedan då den gamla styrelsen avgick. Några medlemmar gick ihop och räddade föreningen från att läggas ner. Och nu har föreningen fått ny energi. SÄSONG: Vår och sommar med olika spelarrangemang. Höst och vinter för att träffas och spela ihop. PLATS: Dansens Hus i Eskilstuna.

”Alla konstresor jag har varit med på har varit jättetrevliga. Det är alltid lika roligt att vinna en fin tavla på årsmötet. Det är ofta en bred blandning av stilar på de tavlor som lottas ut, det är bra då smaken ofta är olika.” /Lisa

NÖJESLIV_25


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED GALLERIAN

Kom och ! s s o s o h a p p sho

HEMKÖP För en riktigt god fiskrätt krävs färsk fisk. På Hemköp finns den manuella disken som erbjuder dig som kund alla möjliga tänkbara fiskdelikatesser. Godbitar som makrill, röding, forell och marulk. Svårt att veta hur den ska tillagas? Bara fråga – bakom disken finns hjälpsam personal med bred kunskap.

LLOYDS APOTEK Njut av solens strålar med ett bra solskydd.

Fram till 19/6 får du 25 % rabatt vid köp av 2 valfria solprodukter. Öppet alla dagar 9 - 19 Tel: 016-551 19 00 www.lloydsapotek.se

BOWLINGhallen Dags för barnkalas? Boka hallen för ett hejdundrande kalas med lek, bowling och något gott att äta! Här finns två olika kalas att välja mellan; Pannkakskalas eller Tacokalas. Från 6 år. Boka gärna på nätet: eskilstunabowling.se

NORDIC WELLNESS Medlem? Ladda ned den nya appen Triggz - för maximerad motivation och minimering av träningströsklar. Passera olika milstolpar och lås upp nya mål och belöningar. Ju fler Triggz desto mer rabatt på produkter och tjänster. Appen ger dig en övergripande helhetskoll på träningen. Trigga din träning med Triggz!

Mr & Mrs Glamour till studenten? Glittrigt glammiga ugglor i olika varianter till en strålande student. Den perfekta studentpresenten! Till sommarhuset och till den inredda altanen passar en trädgårdshylla i lantlig stil. Utmärkt att fylla med de små minnessaker som sommaren bjuder på.

ÖPPET

Mån-Fre Lördag Söndag

10 - 19 10 - 16 12 - 16

HEMKÖP Mån-Fre Lördag Söndag

7 - 22 8 - 22 8 - 22

De n perfekta studen tprese nte n!


DETTA ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED GALLERIAN

Söderbönan

Elina Pousar värnar om det ekologiska och närodlade. I hennes butik är varorna noga utvalda. – Jag är mån om vad jag tar in, säger hon. TEXT: MONICA LAMPA OLSEN FOTO: MARIANNE HULKKO

Elina har ägt Söderbönan i över fyra år. Hon öppnade te- och kaffebutiken i december 2011. Innan har hon bland annat ägt Kungsmålet (grill och gatukök) och April Fashion (kläder). Hon har även testat på att ha restaurang i Spanien. En entreprenör som ständigt är sugen att prova på nya saker. – Att det blev just en te- och kaffebutik beror på att jag fick möjligheten att ta över Kahlsbutiken för länge sedan. Jag hade den i 5 – 6 månader. Kahls The & Kaffehandel gav en bra kunskapsgrund till Elinas egna butik som hon sedan valde att öppna. Som egen företagare ansvarar Elina över det sortiment som finns till försäljning. – För mig är möjligheten att kunna ta in rättvisemärkta varor i butiken superviktig. Det står mig varmt om hjärtat. Jag

är mån om det närodlade också, att vi ska tänka hemåt. När jag studerade miljö och kvalitet gjorde jag en uppsats om kaffeodlingar och arbetarnas villkor. Det är viktigt att man kämpar för att arbetarna ska få sitt. I butiken arbetar även Mia och dottern Elise. Båda med god kundorientering vilket är betydande när man jobbar i en affär. – De är väldigt service minded. Inga kunder - ingen butik, konstaterar Elina. Eskilstunaborna väljer ekologiska varor i allt större omfattning än tidigare. Elina berättar att det är en ökad efterfrågan på det ekologiska, oavsett pris. De populäraste lösviktsteerna är Brunkullans gröna (te från Jämtland) och Granna Päron (rött te med torkade fruktbitar). Är du nyfiken på hur kaffet som serverats på Nobelfesten de senaste fyra åren smakar så finns det att köpa här- Sumatra gayo från Johan

& Nyström. Elinas egen bönfavorit är Bourbon Jungle som har mycket arom. I butiken hittar du även närodlad honung från Vallby prästgård och Geranis olivolja direktimporterad från Grekland utan mellanhänder. Elinas nyfikenhet på nya saker gör att butiken får ett varierat sortiment. Förra månaden provade hon till exempel att ta in en ölvinäger från Lövnäs som visade sig bli väldigt populär. Framöver kommer hon bland annat utöka sortimentet med några nya ekologiska tesorter.

Sommarnyheter hos Söderbönan:

• Pipersglace – ekologisk pinnglass från Hamburgsund. • Beriksson Karma Cola - ekologiska burkdrycker i smakerna ginger, kola och lemon.

HEMKÖP • ESKILSTUNA BOWLINGCENTER • NORDIC WELLNESS • MY LORD & LADY • MATSU SUSHI • SYSTEMBOLAGET HEMTEX • LLOYDSAPOTEK • LA CRÉPERIE • DIREKT OPTIK • KINGS TOBAK & LOTTERI • KLACKBAREN • PANTBANKEN SVERIGE • COFFEEHOUSE BY GEORGE • SPICE ’N RICE • SVEA EKONOMI • MR & MRS • SÖDERBÖNANS KAFFE & TE


Vi söker helt vanliga familjer. Du kan jobba eller vara arbetslös. Bo i lägenhet eller hus, bara du har hjärtat på rätt ställe. Arvode: 18.000 kr barn/månaden. Omkostnad: 5.000 kr/månaden skattefritt per barn.

Kontakta oss idag 076-349 30 10 eller 073-934 30 10 www.pangelius.se info@pangelius.se

Pangelius Familjehemsvård AB

birka

R E S E RVAT I O N F Ö R E V E N T U E L L A P R O G R A M Ä N D R I N G A R

Vill ni bli familjehem?

sa en tidsre

Sommarens höjdpunkter

6 juni • Nationaldagsfirande på Birka Maj & augusti • Matvandringar • För datum se hemsidan 17 juni – 8 juli Barnens arkeologi • Prova på att vara arkeolog 9 juli – 30 juli • Vikingar på Birka Vikingabåtar, hantverk, musik, uppvisningar och pilbågsskytte.

Dagliga avgångar från Mariefred 2/7-14/8 kl 10:10

För mer info och övriga avgångar se birkavikingastaden.se

Sommarkryssa med M/S Havsörnen - Upplev Mälarens skärgård från 28/6 - 11/8 Tisdagar

Stora skärgårdsturen till Västerås samt upplevelsepaket på Ridön - avgår från Sundbyholm och Torshälla. Onsdagar Välkommen till kakslottet Taxinge. Vi reser via Mariefred och Strängnäs med möjlighet till vidare färd till Stockholm. Slottet är en av Mälarens pärlor med norra Europas största kakbord som har ca 65 sorters kakor. Vidare färd till Stockholm sker via en ångbåt från Mariefred, hemfärden sker enklast med tåg eller buss. Torsdagar Besök den legendariska Vikingastaden Birka. Färden dit går via Strängnäs och vidare mot Stockholm. Birka sägs vara Sveriges första stad på ön Björkö. Ön erbjuder en vacker naturskön vandring och om du inte väljer att äta ombord så kan restaurang Särimner säkert erbjuda vad du söker. Lördagar Åk på Mälarens Hurtigrutt, en sällsamt vacker kryssning där du sniffar förbi paradisöar, över vidsträckta ärdar och in i den vackra Hjälmare Kanal - avgår från Sundbyholm.

En bra start på dagen!

Drottninggatan 9 016-15 00 00 plazahotel.nu


PÅ STAN

Nu möts vi av de varma sommarsolstrålarna när vi stiger upp på morgonen. Vad planerar du att göra i sommar?

l med Monica

Minge

FOTO: MARIANNE HULKKO

1. MARIANNE GRUDEWALL – Träna ukulele. Vi ska försöka slå världsrekordet på 5000 spelande på stadion i september.

2. ALICIA SJÖBERG – Göra småutflykter med familjen. Kanske en resa till Legoland eller till Astrid Lindgrens värld.

3. KJELL BERGLUND – Jobba ute på Eskilstuna Flygklubb. Där finns mycket att göra hela sommaren.

4. SUSANNE LUNDQVIST – Resa till Alanya i Turkiet i juli. Det är ganska varmt där vid den tiden men det går bra ändå.

5. JONAS LAURENTZON – Jobba om jag har tur. Och så blir det kaffe i solen.

6. MIO HEDQUIST – Vara mammaledig och renovera hemma. Det blir även en tripp till Havsbaden i Grisslehamn.

7. TORO ESCALONA – Ta det lugnt med en iskall dryck.

8. TIM LINDEBERG – Utomlandsresa. Åker till Rhodos i Grekland. Jag har varit där två gånger förut.

9. LENNART SANDSTRÖM – Åka husvagn. Jag gör det varje sommar. Det är bekvämt. NÖJESLIV_29


FOTO: ANDREAS VOLLMER

GRYM GRUVA Det här är riktigt spännande för både barn och vuxna. Turerna ner i gruvan, går ända ner till 60 respektive 155 meter under jord. En inspirerande guide berättar om hur allt gick till, då för länge sen...  TEXT: SUSANNA PERÄMÄKI

S

ala Silvergruva var under långa perioder Sveriges viktigaste producent av silver. Det är en av världens bäst bevarade gruvmiljöer. Verksamheten i storgruvan pågick i över 400 år. GUIDEN berättar om gruvarbetarnas liv och hur de eldade timme efter timme och sedan slog sönder berget. Det tog ett helt år att utöka gruvan med 10 meter för att komma åt det eftertraktade silvret. Förr var säkerheten knapp och på många ställen fanns varken trappor eller något form av skydd. Stora korgar fylldes med stenar som hissades upp och ner. TräNÖJESLIV_30

stegar stod lutade och via facklor fick man ljus. En gruvarbetares mardröm var om elden slocknade, det fick man ha stenkoll på för att vara trygg. En kolsvart gruva med branta stup och vassa stenar var inget man ville bli kvar i utan ljus. Det var ett mycket tungt liv och ett hårt arbete. Det pågick alla dagar i veckan utom söndagar, då alla var tvungna att gå till kyrkan. För att idag komma ner och se den gamla vägen som gruvarbetarna använde, får man gå runt 370 trappsteg ned i berget. På vägen ser du det hisnande Christinaschaktet som sträcker sig hela 257 meter ned i gruvan. Det största rummet i visningsgruvan har 50 meter i takhöjd! Det är otroligt att beskåda och man har svårt att ta in att

människor byggt det. På 60-meters-turen får man med spänning gå den sista biten med endast ficklampans ljus. Alla som vill får en egen ficklampa till låns, att lysa fram vägen med. Längst bak får siste man en extra stark för att lysa med om det skulle behövas. En och annan fladdermus svischar knappt märkbart fram i mörkret. Trapporna är flera och en del ganska långa och branta men med bra trappräcken att hålla sig i. VÄRLDENS DJUPASTE SVIT 

155 meter under jord, som är den djupaste delen av gruvan som man kan besöka i idag, finns Gruvsviten. Den är känd över hela världen och här kan du boka en natt tillsammans med någon du är trygg med.


UTFLYKTSTIPS

"Vandringen i gruvan var lika spännande för mig som för vår yngsta flicka på 6 år." Den är uppbokad flera dagar i veckan och många väljer den som bröllopssvit. På vägen ner behöver du varma, bekväma kläder och skor då temperaturen är runt två grader plus. Miljön är magisk med undervattenssjöar och stora salar. I själva gruvsviten är det uppvärmt och här råder en temperatur på ca 18 grader. Sängen har flera varma och sköna täcken och kuddar. Vickningskorg och frukost avsmakas nere i berget och en com-radio gör att kontakten kan hållas med personalen över jord. Är du ute efter en upplevelse att minnas, då har du helt klart kommit rätt! HÖGHÖJDSBANAN

Det här är en perfekt aktivitet för företaget, möhippan, svensexan, familjen eller polarna som vill göra något kul tillsammans. Den passar både barn och vuxna, men har krav på att du måste vara minst 150 cm lång och ha en vikt på mellan 40-110 kg. Det här är ett häftigt äventyr på hög höjd med elva olika stationer. Banan avslutas med en lång linbana högt över marken! Wiii-hoo! SÅ HÄR TYCKTE CALISSA 6 ÅR:

- Det var lite läskigt att gå i trapporna under marken. Det var spännande, nästan som en spökrunda. Det roligaste var att äta glass ute i solen. SÅ HÄR TYCKTE ELIAS 8 ÅR:

- Det var spännande nere i gruvan. Det var riktigt coolt! Det var lite obehagligt att det var mörkt. Jag skulle verkligen vilja göra det igen! Det fanns jättegoda pannkakor och fisk med potatis som vi åt.

även för oss vuxna som är intresserade av historia. Glada barn = glada föräldrar! Presentshoppen var trevlig med humana priser och spännande stenar att handla med sig hem.

Gruvsviten

SÅ HÄR TYCKTE PAPPAN:

-Den guidade turen på 60 meter var på svenska och engelska vilket var roligt då vi hade utländska besökare i vår grupp. Guiden talade med stor inlevelse på båda språken och det var spännande. Han brann verkligen för sitt jobb, vilket smittade av sig! Vandringen i gruvan var lika spännande för mig som för vår yngsta flicka på 6 år. Man gick som ett frågetecken och förundrades över hur gruvarbetarna kunde vara så ihärdiga och lyckas med allt som de gjorde. 60 METER  SOFIA MAGDALENA GRUVA

FOTO: PAIPILLABILD

ÖVERNATTNING I VÄRLDENS DJUPASTE SVIT: GRUVSVITEN

I paketet ingår: En natt i gruvsviten, guidad tur av gruvans 155 meters nivån, en vickningskorg med choklad, ost, kex, mousserande vin, frukt med mera samt frukost. Går endast att boka för 2 personer. Pris för två personer: 4890 kronor BESÖKSADRESS: Drottning Christinas väg,

Pris per person: Vuxen: 175 kronor Barn (-15 år): 85 kronor

733 36 Sala TELEFON: +46(0)224- 67 72 60 E-postadress: bokning@salasilvergruva.se

155 METER ULRICA ELEONORA GRUVA

Flygplats 45 km Järnvägsstation 3 km Stadscentrum 3 km

Bra att veta! Det är endast runt +2 grader på denna nivå. Hissfärd både upp och ner i gruvan. Pris per person: Vuxen: 225 kronor Barn (-15 år): 115 kronor

AVSTÅND:

MER INFORMATION PÅ: webben: http://salasilvergruva.se Instagram: salasilvergruva Facebook. Sala silvergruva

kan Det lt och ! s Tip kal ta åde na, så b a var gruvor kläder i a vått varm skor. d e a m br och

- Helheten av upplevelsen får verkligen toppbetyg. Vi hade sådan himla tur med vädret! Allt var så bra planerat för barnen. Stora, härliga ytor för busiga barnben att springa av sig på, god mat i rejäla portioner och en massa saker att titta på, både för små, stora barn och

FOTO: LARS OLSSON

SÅ HÄR TYCKTE MAMMAN:

NÖJESLIV_31


Vad ska du äta idag? Vi har samlat Eskilstunas restauranger och deras menyer på×

Lunchguiden

www.etuna.se/lunchguiden


SHOPPING JEANSDETALJ Klänning med urringning och detaljer i jeans. 7199 kronor, Replay

FRANSVÄST i mocka 2495 kronor, Jofama HALSBAND 149 kronor, Glitter

SOL G 1600 LASÖG O kron or, E N &E G lasse s

PÄRLBRODERAD Klänning med dubbla axelband och olikfärgade pärlor. 449 kronor, Zalando

BOHO ls

summer JEANS 2469 kronor, Rai

PLÅNBOK 129 kronor, Glitter

ORDIAT GLA AL D SAN nor, kro 599 ndo Zala

MAXIKJOL 199 kronor, Zalando

MÖNSTRAD Kjol med snördetaljer 1400 kronor, Boomerang

GULDFLÄTAT Sandaler med glittrig detalj. 349 kronor, DinSko

NÖJESLIV_33


Nu har Jossan börjat hos oss på Salong Skägg & Lockar. Välkommen att boka tid!

Vi syr och säljer Sverigedräkten med tillbehör. Tr ar HE nik NY ntu e x Vu

Öppettider: sönnmån stängt, tis-fre - -, lör - -.

Stort sortiment MUMINprodukterr Sommarkopp, baddräkter, plyschdjur m.m.

Följ oss på instagram: salongskaggochlockar

016-120700 | Köpmang. 38, Gamla Stan | www.skäggochlockar.se

GAMLA STADEN

Köpmangatan

HÅR -förlängning -utfyllnad -ersättning

|

www.sverigedrakter.se

|

----

fransförlängningar frisörbehandlingar nagelbehandlingar vi har även peruker

Köpmangatan 35 | 0700-621 021 | fakelook.se

Strosa i Eskilstunas skönaste stadsdel! KOMMANDE EVENT Det här kan du skriva in i kalendern redan nu, sommarens roligaste aktiviteter för hela familjen! 4/8

RIX FM FESTIVAL på Strömsholmen. Sveriges populäraste artister uppträder och möjlighet att träffa dem för skivsignering. 5-7/8

ESKILSTUNA PARKFESTIVAL

På Strömsholmen och i centrum. Den efterlängtade drakbåtstävlingen är tillbaka och mello-vinnaren Frans avslutar på Parken Zoo. 20/8

Snacka om

! R A M M O S L A V I FEST

NÖJESLIV_34

GAINESVILLE på Strömsholmen med start klockan 12.00. Hit kommer bland annat Jose Gonzalez och trion Plura, Ebba Forsberg och Mikael Wiehe. 28 – 30/8

STRÄNGNÄS SOMMARFESTIVAL

har invigning klockan 12.00. Butikerna håller extraöppet, allsång med Septemberfamiljen och lokala band spelar.


VARD 11-18 LÖRD 10-14

Öppet: Mån-Fre 10-18, Lör 10-14

Rådhustorget 1

016-14 14 00

ESKILSGATAN 1

016-14 10 43

WWW.MODELLMADELEINE.SE

Välkommen till vår mysiga salong

Strandgatan 5, Eskilstuna | 016-13 44 40 www.studiospeculo.se | 016 - 12 30 11 | Köpmangatan 60

Kvalité & variation - en smaksensation

Boka d online! Välkommen in ll frisörerna på Studio Speculo och låt oss inspirera dig! Erfarenhet • Yrkesglädje • Engagemang • Krea vitet

Nu finns vi på ny adress!

Ruddammsgatan 9 016-13 61 61 www.lokens.se

Tandblekning, hudfillers, botox, vaxning ekologisk ansiktsbehandling och peeling.

ESKILSTUNA ESKILSTUNA

FÄRGHANDEL FÄRGHANDEL

Estetik kliniken

& KONSTNÄRSMATERIAL & KONSTNÄRSMATERIAL Ruddammsgatan 17 | Eskilstuna 632 20 | Tel: 016-12 53 20 | Mobil: 070-311 83 89

Stensborgsgatan 3A | 0761 - 61 71 44 | www.estetikkliniken.se


NÖJESLIV TIPSAR ESKILSTUNABASERADE

Josephine A. Andersson ÄR FÖRFATTAREN BAKOM VÄLKOMNA HIT.

Det är en pedagogisk bok för personer som kommer till Sverige och vill lära sig om hur samhället ser ut i en koncis och lättförståelig överblick.

UTELIV!

Boken finns att ladda ned kostnadsfritt på svenska, engelska, arabiska och dari från och med den 2 juni på valkomnahit.se eller på migrationsverket.se.

FRISKIS & SVETTIS Eskilstuna anordnar gratis uteträning på Djurgården i sommar. I träningsmixen finns bland annat Jympa, Intervall Flex, Dans afro och löpning. - Varje tisdag och torsdag från vecka 24 till vecka 33 kör vi träning på Djurgården. Passen börjar klockan 19.00 och samlingsplatsen är gräsmattan mittemot Djurgårdsskolan, berättar Pernilla Sjöberg som är träningsansvarig på Friskis. Vill du veta mer om Friskis uteträning går du in på www.eskilstuna.friskissvettis.se, där hela schemat finns.

kia.com

När du ser på fotbolls-EM i sommar så ser du resultatet av ändlösa timmar av skjuts, lottförsäljning och ideellt arbete. Välj en skjutsmaskin från Kia, så kan du njuta av körupplevelsen, samtidigt som små spelare med stora drömmar åker både bekvämt och säkert i baksätet.

1.6 ACTION REK. CA PRIS 204.900 KR

Lägg till UEFA Edition-paket: 22.900 kr (VÄRDE 35.000 KR) Nya Sportage 1.6 UEFA Edition är utrustad med bl.a. autobroms, aktivt filövervakningssystem, helljus assistans, skyltscanning, parkeringssensorer bak, eluppvärmt baksäte, 17” aluminiumfälgar, xenonljus, 7” navigationssystem med sju års fria kartuppdateringar, backkamera, eluppvärmd läderratt, farthållare, regnsensor och Bluetooth ®.

Kör utan att köpa Kia Privatleasing är ett superenkelt sätt att köra en ny Kia. Försäkring, service, nybilsgaranti och vägassistans ingår under hela leasingperioden.*

PRIVATLEASING FRÅN 3.790 KR/MÅN* LÄGG TILL DIESEL 22.000 KR

Mått Johanssons väg 40 Tel 016-10 81 90 www.serranderbil.se Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 10/6 2016 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia Sportage 4,6-6,7 l/100 km, CO2-utsläpp 119-156 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 6. *Kia Privatleasing: 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1500 mil/år, övermil debiteras. Sedvanlig kreditprövning sker. Slitagedelar, övriga reservdelar och ev. tillval från kund ingår inte i priset. Fordonsskatt betalas av kunden. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för ev.tryckfel.


HEMMALIV S V E R I G E S

E S K I L S T U N A

S N Y G G A S T E

S T R Ä N G N Ä S

NATURENS SKAFFERI

G R AT I S M A G A S I N !

juni

#05 2016

FERM LIVING

Svalkande drycker TRENDIG INREDNING

GUILTY PLEASURES guide till

GÅRDSBUTIKER

l Bjud in til

D N A R T S FEST! ÅSAS KRÖNIKA • FÖR HEMMET • MAT & DRYCK • INREDNINGSTIPS • LOKALA BUTIKER

Dansk design när den är som bäst

BOKTIPS


ENTRÉ

HEMMALIV juni E S K I L S T U N A

S T R Ä N G N Ä S

ANSVARIG UTGIVARE Jan Perämäki REDAKTÖR Susanna Perämäki PRODUKTION TioMedia AB OMSLAG H&M Home SKRIBENTER Susanna Perämäki Marianne Hulkko Monica Lampa Olsen Åsa Sollén Katarina Sjöström Agnes Lindholm Ia Wadendal

Varma solhälsningar!

Ä

ntligen kan vi snacka sommar på allvar. Vi kommer med tips på plaggen och tillbehören för den rätta feelingen - klänningen till studenten, bålskålen till festen och hängmattan till uteplatsen. På sidan 13 listar vi gårdsbutiker som erbjuder gott och ekologiskt perfekt för dig som vill smaka på sommarens godsaker och samtidigt slå ett slag för miljön. Mer om ett lite grönare liv på sidan 29. Vi bjussar även på gott om snygg inredning för såväl barn-, som vardags- och sovrum. Trevlig läsning!

Redaktionen

FOTOGRAFER Emelie Almhager ANNONSER Susanna Perämäki 0735-34 64 48 susanna@tiomedia.se UPPLAGA 14 000 ex DISTRIBUTION Vi finns på 200 publika platser i Eskilstuna och 100 i Strängnäs. NÄSTA NUMMER 1/7 2016 TIPSA OSS GÄRNA Alla evenemang eller andra tips är välkomna till redaktion@tiomedia.se

VI ESKILSTUNA Från oss på

PB HOME Kudde 79kr

GENSE FACTORY OUTLET Flaskset ”To Go” 119:-

Mason Jar Tappkran 3.75 L, 119:-

GRATTIS ALLA VINNARE! KORSORDET: Maria Elofsson, Karin Andersson, Peter Karlsson, Eskilstuna.

Följ oss på instagram där vi heter @ tiomedia

Innehåll

STRANDFEST sid 06 Finns det något bättre?

GÅRDSBUTIKER Perfekta utflyktsmål!

sid 12

GREJER VI GILLAR Inredning

sid 14

OPTIMAL KOMFORT Provkört Kia Optima

AGNES BOKTIPS För läslusar

sid 19

FERM LIVING Inredning

sid 27

NATURENS SKAFFERI sid 29 Hållbart leverne

sid 20

HEMMALIV_3


kia.com

När du ser på fotbolls-EM i sommar så ser du resultatet av ändlösa timmar av skjuts, lottförsäljning och ideellt arbete. Välj en skjutsmaskin från Kia, så kan du njuta av körupplevelsen, samtidigt som små spelare med stora drömmar åker både bekvämt och säkert i baksätet.

1.6T GT REK. CA PRIS 230.900 KR cee’d GT är utrustad med bl.a. 18” aluminiumfälgar, sportchassi, Recaro sportstolar fram, mocka-/läderklädsel med röda summar och GT-logga, aluminiumpedaler, LED-ljus fram & bak och dubbla kromade avgasrör.

LÄGG TILL UEFA EDITION-PAKET: 6.900 KR (VÄRDE 30.000 KR) UEFA Edition-paketet innehåller panoramasoltak, navigationssystem med 7” skärm, nyckelfritt system med startknapp, Xenon-ljus med AFLS och automatisk höjdjustering. FINNS ÄVEN MED 3-DÖRRAR

Mått Johanssons väg 40. Tel 016-10 81 90 www.serranderbil.se

Håkan 016-10 81 91

Anders 016-10 81 93

Daniel 016-10 81 92

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 10/6 2016 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia cee’d GT 7,4 l/100 km, CO2-utsläpp 171 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 6. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.


VÄLMÅENDE

Kontakt:

Facebook: Louisas massage Besöksadress: Eskilsgatan 1, Strängnäs Telefon: 070-244 88 25

Louisas massage TEXT: MARIANNE HULKKO FOTO: EMELIE ALMHAGER

H

ej, Louisa! Hur länge har du arbetat med massage och hur väcktes intresset? - Jag har alltid varit intresserad av idrott, hälsa och träning. Att bli massör har jag tänkt på lite från och till under åren. Det var strax innan jul förra året som jag verkligen bestämde mig för att satsa på det här. I mitten av februari blev jag diplomerad massör. Jag hade då gått en intensivkurs hos Massage2u och studerat teori, så som anatomi och gjort delar av min praktik på distans.

sak som utmärker mig är nog att jag har väldigt flexibla öppettider. Jag arbetar även helger och kvällar. Sedan anpassar jag massagen mycket utefter kundens behov och önskemål. Vill de bara ha en taktil mjuk massage så ger jag det eller om de vill ha en hårdare massage där jag löser upp så kallade muskelknutor så gör jag det. Vissa vill kanske enbart ha fotmassage i 30 minuter, då går givetvis det också bra. Jag utformar sessionen så det passar var och en. Jag lyssnar på kunden.

Hur var det att starta eget, hade du många som stöttade dig? - Jag berättade inte för så många när jag väl bestämt mig för att utbilda mig till massör, utan jag satsade och ville se om det gick vägen först. Men när jag väl berättade för familj och vänner var de positiva och väldigt glada för min skull.

Hur ofta går man på massage – är det en stor andel återkommande kunder? - Jag har ju inte jobbat här så länge, men ett tiotal stammisar har jag fått. Somliga vill gå en gång i veckan och andra kanske någon enstaka gång. Det är väldigt olika. Jag har precis utökat med en 90-minuters behandling då många tycker att 60 minuter går för fort. Då kan jag även ge en skön ansiktsmassage som avslutning till exempel.

Finns det något du tycker särskiljer dig ifrån andra massageföretag? - Jag har inte tittat så mycket på andra företag utan kör mitt eget race. En

- Vad tycker du är viktigt när det kommer till massage? Att kunden får sina förväntningar uppfyllda och känner sig nöjd med resultatet

efter behandlingen.

Har du några framtidsplaner? Främst att komma igång med verksamheten ordentligt och att komma till rätta på salongen som jag delar med Camilla Bergvall på Salong Camilla. Även att nå ut till företag som kan boka mig. Då åker jag ut och arbetar hos dem över dagen. Det är ett bra sätt att ta hand om sina anställda och att få tid över för avkoppling och stresslindring som en del av friskvården på ett företag. Vad är det bästa med ditt jobb? Att få träffa så många härliga människor som blir nöjda och glada. Vad finns det för fördelar med massage? Massage ökar blodcirkulationen, det frigörs hormoner som gör dig lugn och immunförsvaret stärks. Vad gör du på fritiden? Jag umgås med familjen och mina vänner, tränar och reser. HEMMALIV_5


Lyxig pick nick med grill ad majs, färskpress ad juice och hemb akat bröd . Mums!

FOTO: LENE BJERRE

HEMMALIV_6


SOMMAR HÄNGMATTA (Day Home) Återförsäljare för märket är Elin Maria Boutique

Bjud in till

STRANDFEST Somrig bål med färska bär, picknickfiltar och doften av nygrillat. Finns det något bättre? TEXT: SUSANNA PERÄMÄKI

Bjud med familj och vänner och njut av våra vackra badplatser när vädret tillåter. Plocka med riktiga glas, kanske de finaste du har i kristall, riktigt skönt sittunderlag och ha knytis. Då får du smaka på dina vänners paradrätter och ni inspireras av varandra. Breda plankor är häftigt att servera på och kan brännas efteråt i er brasa. Ta med lite musik och extra kläder till kvällen, så att ni kan sitta kvar när kvällssolen sjunkit ner i horisonten. Vill ni göra det extra mysigt kan ni ta med fina lyktor, vimplar, en gitarr och någon som kan hantera den, och på så vis skapa en magisk kväll att minnas. Varför spara sig till födelsedagar och bröllop? Gå all in ändå. Sommaren är kort som Ledin säger, så pass på.

GLAS, BÅLSKÅL OCH LYKTA (Lene Bjerre) Återförsäljare Wäsby Magasin i Mälarbaden

SKYDDA ÖGONEN! KappAhl 99 kronor

FOTO: NORDSJÖ IDÉ & DESIGN

Gör strandkänsla hemma

KNIV (Victorinox)

OUTFIT: Snygg bikini från DAY ca 500 kronor, armband från Pilgrim 299 kronor och ett par sköna ballerinaskor från Flattered 799 kronor. HEMMALIV_7


Lek och buskul för hela familjen i nya Munktellbadet i Eskilstuna!

Hos oss kan du leka och plaska bland barnpool med interaktiva lekstationer, vattenrutschen Pipeline, regntunnel, bubbelbänk, strömkanal med sprutande kobror, bubbelpool, vattenparaply, badbio, dykbassäng, klättervägg och trampoliner. Bland annat. Vi har även motion, vattenpass, gym, servering och relax. Välkommen in!

www.munktellbadet.se Facebook.com/Munktellbadet 016-100 130 Holger Lindmarks plats 4


SOMMAR

FOTO: LEXINGTON

Gör dig redo för skönt

STRANDHÄNG BALLERINASKO 199 kronor Din Sko STRANDBAG 129 kronor KappAhl HATT 179 kronor KappAhl MATTA Lexington

SOLGLASÖGON 799 kronor E&E Glasses (Återförsäljare Se & Synas) KLÄNNING 599 kronor Mint & Berry INREDNINGSDETALJ Svanefors

HEMMALIV_9


Ett andra hem

Visst blir man sugen på att skaffa sig en liten sommarstuga på franska rivieran? Låter det kostsamt så är det mysigt att bara ta med sig en picknickkorg, filtar, en god bok och kanske en god vän till stranden eller parken. INSPIRATION FRÅN LENE BJERRE.

FOTO: LENE BJERRE

HEMMALIV_10


INSPIRATION

SUMMER s g n i l fee Vackert i sin enkelhet. Kuddarna bjuder in till att sitta och umgås… vi tänker timslånga samtal med promenader i sommarnatten och en liten paus på den här bänken. Känner du?

BÄSTA TISCHAN! Ha sex. Som är bra för er båda. Ta hand om och respektera varandra. (T-shirten finns även med svart botten och vit text.) Peace 350 kronor Real Stars.

FOTO: SVANEFORS

detaljer i vit bas och d e bo! m g in nn hysst kom Kortare klä orange. Sc t g ig p h c la o pastelligt li

Handgjorda glasögon från svenska E&E Glasses 1600 kronor Se & Synas

SOLIGA SOMMAR

Och ibland inte lika solig. Men du kan vara lika snygg som vanligt, fast det regnar, i de här söta gummistövlarna. 279 kronor KappAhl FOTO:

OUTE

LA RED

HEMMALIV_11


Sommaröppna

GÅRDSBUTIKER!

Ta del av det ekologiska och närodlade. Åk en tur till de gårdsbutiker som ligger som mest en timmes bilfärd ifrån Eskilstuna centrum. Butikerna är fyllda med ett säsongsvarierat sortiment och ofta finns det möjlighet till en god fika. Ett naturnära sätt att omfamna den svenska sommaren på. TEXT: MONICA LAMPA OLSEN

CAFÉ TRÄSMAK Det lantliga fiket håller öppet på fredagar kl. 12 – 19 samt lördagar och söndagar kl. 10 – 16. Här kan du slå dig ned på en picknickfilt i gröngräset. Ankor och höns strövar fritt och det finns ägg att köpa efter tillgång. Loppis i ladugården med främst begagnade byggvaror som dörrar och fönster.

KALKUGNSTORP Här odlar man kretsloppsinriktat och du kan kika på får, höns, och grisar samt köpa honung från egna bin. I caféet kan du fika glutenfritt, raw food och veganskt. Gårdsbutiken i det gamla mjölkrummet har öppet lördagar och söndagar kl. 11 - 16. Lämna in dina äpplen och få din egen äppelmust.

JÜRSS MEJERI I mejeriet ystas exklusiva kvalitetsostar som smakar mycket. Osten är ekologiskt certifierad med mjölk från sörmländska gårdar. Mejeriet har varit igång sedan 2004 och hit kan du komma om du vill lära dig hur hantverket går till. Öppettiderna är måndag – fredag kl. 12 – 17 och lördag kl. 10 – 14.

HEMMALIV_12


UTFLYKTSTIPS

1. SOLBY GÅRD Potatis, ägg, rapsolja, honung, inredning. Öster om Torshälla, 073-505 09 00. 9 km - 16 min från Eskilstuna. 2. KALKUGNSTORP Grönsaker, äppelmust, kryddor, marmelader, kakor, groddfröer, nötter. Mot Ärla, 070-447 53 94. 18 km - 19 min från Eskilstuna. 3. BLOMSTERBÖNAN Odlar sommarblommor, kryddor, hallon och grönsaker till självplock. Småsjöga Fagervik, 073-040 30 85. 19 km, 20 min från Eskilstuna. 4. STORA EKEBY SÄTERI Kött, praliner, öl, surdegsbröd, ost, kokböcker, boots från Australien. Mot Strömsholm, 070-628 82 00. 21 km - 22 min från Eskilstuna. 5. FISKARN I BORGÅSUND Färsk fisk, rökt fisk, gravad lax, fiskspett, delikatesser och brygglunch. Strömsholm, 0220-432 37. 24 km - 25 min från Eskilstuna.

6. MAGDAKULLAN Kött, ost, rapsolja, ägg, skorpor, sylt och andra delikatesser, inredning. Västra Näshulta, 073-819 06 51. 28 km - 29 min från Eskilstuna.

11. ROCKLÖSA GÅRDSBUTIK Kaffe, olja, chokladparaliner, garn, fårskinn, tvålar, keramik. Stjärnhov. 0158-422 27, 070-550 11 49. 52 km - 56 min från Eskilstuna.

7. JÜRSS MEJERI AB Ost. Hälleforsnäs, 0157-141 10. 33 km - 32 min från Eskilstuna.

12. KLIPPINGEGÅRD Självplock av majs. Stallarholmen, 0152-412 50. 54 km - 46 min från Eskilstuna.

8. CAFÉ TRÄSMAK Begagnade dörrar/fönster, pelargoner, plantjord, ägg, sylt, glass och loppis. Mot Västerås Dingtuna/Tibble by. 021-18 68 55. 33 km - 32 min från Eskilstuna.

13. ÄLEBY GÅRD Viltkött, styckningskurs, lerduveskytte, matlagningsdag. Stallarholmen, 0152-421 48. 58 km - 52 min från Eskilstuna.

9. HORNUDDENS TRÄDGÅRD Marmelad, mjöl, glass, glutenfritt, hudvårdsprodukter, eko-godis, böcker, köksredskap. Strängnäs, 0152-32618. 43 km - 37 min från Eskilstuna. 10. MORRARÖ ODLINGAR Självplock jordgubbar, grönsaker, potatis. Strängnäs, 0152 – 32679, 070 – 444 31 52. 44 km - 37 min från Eskilstuna.

14. HERRVIKS GÅRDSBOD Ull, garn, lammskinn, smycken, grönsaker, örtsalt, honung, krukväxter. Nykvarn. 08-552 430 28. 65 km - 52 min från Eskilstuna. 15. ÄNDEBOLS GÅRD Nötkött, lammkött, lammskinn, tomater. Katrineholm, 0150 – 300 50, 070 - 687 15 00. 75 km - 1h från Eskilstuna.

HEMMALIV_13


MODE 1.

3.

4. 2.

ELLOS + Ida Sjöstedt

Plaggen kommer både i ljust och mörkt och passar fint till både dop som fest.

TEXT: MARIANNE HULKKO FOTO: ELLOS

Om du har hållit dig uppdaterad inom svensk design i modevärlden har du säkert hört talas om Ida Sjöstedt. Hon har hyllats i magasin, nominerats till ett antal utmärkelser samt vunnit Guldknappens Readers Choice Award för årets bästa designer. Hon har designat kläder till kändisar och är dessutom designern bakom prinsessan Sofias bröllopsklänning.

Nu finns Ida Sjöstedts kollektion för Ellos som går i en romantisk, lite parisisk anda. Vårkollektionen La Vie En Rose är en komplett serie som för tankarna till sommar och fest. Känningarna sätter tonen - prickigt, spets, skjortkragar och guldknappar. Tillsammans med röda pumps och den klassiska trenchcoaten är du redo att ta dig an både dagen och kvällen. I kollektionen finns totalt sju klänningar,

1. FILMISK 1799 kronor 2. FEMTIOTALSVIPP 799 kronor 3. FINSPETS 799 kronor 4. FJÄRILSÄRM 999 kronor 5. FODRAL 599 kronor 6. FRIDFULL 299 kronor 7. FINSKODD 599 kronor

Mer info på: idasjostedt.com ellos.se

HEMMALIV_14

två kappor, tre par skor, en kuvertväska, en lyxig mässingsbricka och ett doftljus. Ida ville gärna inkludera inredningselementen i kollektionen då Ellos som varuhus säljer både mode och interiör och det var för henne en möjlighet till att vidga sina vyer. Utmärkande för kollektionen är att plaggen sträcker sig från storlek 34 till 52 så att fler kan njuta av designsamarbetet. Det gillar vi!

6.

5.

av doft d e M ! rosor

7.


GODA DRYCKER

Förförisk försommar Nu är tid för uteliv! Unna dig en ny karaff, mixa en svalkande drink och prova säsongens allra bästa rosé!

Rätt rosé!

a Katarin

m

Sjäströ

Katarina Sjöström,

journalist och sommelier, ger månadens bästa dryckestips. Har du tips eller frågor. Maila: katarina.sommelier @gmail.com

Nu råder utan tvekan rosévinernas årstid nummer ett! Men det är inte alltid lätt att veta vilken rosa butelj man ska välja så här års i Systembolagets dignande utbud.

Svalkande

SOMMARDRINK Sommarfräsch och svalkande är dinken Grey goose Le Grand Fizz, som består av Grey Goose-vodka, fläderlikören St-Germain, soda samt lime.

Ingredienser:

35 ml GREY GOOSE (vodka) 15 ml ST-GERMAIN (fläderlikör) 70 ml sodavatten Två pressade limeklyftor

Gör såhär:

Fyll ett rödvinsglas med is och addera vodkan. Kläm ner två limeklyftor och släng skalet. Addera St-Germain och toppa med sodavatten. Garnera med tre fräscha limeklyftor.

Från vinhuset Château des Bertrands i Provence, bara ett stenkast från Saint Tropez, lanseras nu ett ikonvin på den svenska markanden. Reserve des Bertrands är en premiumrosé med hög kvalitetet och ursprungstypiska örtiga toner i kombination med bärtoner och en generös fruktighet. Klickas enkelt hem i Systembolagets beställningssortiment. Pris: 119 kronor (Nr 79748).

Romromantik

Några få gånger per decennium kommer den exklusiva romtillverkaren Ron Zacapa med en ny utgåva. Nyligen släpptes de Zacapa Edición Negra, en mörk nyanserad kryddig rom med liten sötma och tydlig fatkaraktär, inslag av arrak, torkad frukt, mörk choklad och vanilj. Precis som med de tidigare utgåvorna finns det tydliga kopplingar till det Guatemalanska arvet i form av smak och kultur. Zacapa Edicion Negra finns att köpa på utvalda systembolag. Pris: 749 kronor, 700 ml (Nr 10699).

Fint för fest Från Eva Solo kommer de här glasklara charmiga solgula nyheterna lagom till alla festligheter. Jag får vårkänslor av dem alla tre! Eva Solos produkter hittar du på alla välsorterade husgerådsbutiker och varuhus. Vattenflaska i nya färgen ”Yellow Lemonade”. Pris: 229 kronor. Kylskåpskaraff, också i färgen ”Yellow Lemonade”. Pris: 449 kronor. Citruspress: 199 kronor. HEMMALIV_15


ÅSAS KRÖNIKA

MY GUILTY PLEASURE…

H

ar du något du älskar men skäms lite för? Kanske smygröker du? Du läser Harlequin-noveller och frossar i tantsnusk? Du tittar på Days of Our lives och har gjort det varje dag de senaste 27 åren? Alla har vi något som vi älskar lite så där i smyg. Sådant som är lite pinsamt, sådant man inte vill stå för riktigt. Det kanske inte är helt politiskt korrekt eller ”passande” för någon i ens ålder? Min hemliga last, my guilty pleasure, är dokusåpor! Jag kan liksom inte låta bli att titta ens om jag försöker. Det är som när man skamlöst glor in i alla fönster när man är på promenad i ett villaområde. Man vet att man inte borde göra det men nyfikenheten tar över och man kommer på sig själv att stirra rakt in köket hos den inte ont anandes familjen som likt ett djur på Zoo försöker äta sin mat trots allmän beskådan… Jag har följt alla möjliga dokusåpor genom åren. Det blir dock mindre och mindre okej ju äldre jag blir. Att vara 40+ och titta på Paradise Hotel eller Ex on the Beach är inte OK nämligen. Det är fult, skamligt och skandalöst enligt de gängse normerna. Jag borde veta bättre helt enkelt. Men är det ett guilty pleasure så är det. Jag tittar, fnissar,

förfasas, förundras och förfasas lite till. Det är en annan värld, en värld så långt borta från livet på landet som heltidsarbetande trebarnsmorsa som man kan komma. Jag skulle inte vilja byta för allt smör i Småland. Jag är inte avundsjuk eller hyser någon bisarr längtan av att vilja vara med. Jag vill bara titta på eländet! Jag har genom åren sett min beskärda del av bla Big Brother, Ensam mamma söker, Bonde söker Fru, Geordi Shore, Teen Mom, Paradise Hotel, Farmen och nu senast Ex on the Beach. Upplägget blir bara mer och mer skruvat för varje såpa som sänds, det är som ett enda stort socialt experiment. En slags studie i mänskligt förfall, där jag sitter på första parkett i tryggt förvar hemma i mitt hus på landet och kan följa de unga, galna, snygga, tjocka, smala, naturliga, opererade och allmänt galna människorna som ställer upp framför kameran... Jag minns fortfarande när Jeppe kastade kulan i marken och snuvade Aina på hennes del av pengarna i Paradise Hotel. Jag får fortfarande en liten tår i ögat när jag tänker på hur fina Tyler och CateLynn var mot varandra i serien Teen Mom.

Åsa

Sollén

Hemmalivs ÅSA SOLLÉN är Strängnäsbo,inredningsanalfabet och bohem. Hon skriver om livet med tre vilda barn och bloggar på kaosredan.se

Random bilder:

Lill-Zlatan är redo för träning!

Det var min bekännelse!

Vad har du för guilty pleasures?

Mamma och dotter på galej!

HEMMALIV_16


TILL BARNEN

RÄ 14 TT R 6/ 15 AN 2 Å DIG hlé T ns Sto 12 rle 9k k8 ron 6/9 or 2-

HÄRLIGA blå nyanser KEPS COOL or 69 kron s n lé Åh PASSANDE PORSLIN Prisexempel tallrik 199 kronor Bloomingville

et ppa i eg o t s n a Du k ksida! be ns ba o l g å p foto

SNÖGLOB 119 kronor. Lika rolig alla årstider! Sophie la Girafe

"Det finns tre sätt att få saker gjorda: göra det själv, anlita någon eller förbjuda sina barn att göra det" - MONTA CRANE –

KATT i 100 % naturgummi som är en förnybar, hållbar resurs och är biologiskt nedbrytbar. Sophie la Girafe, 98 kronor

ROLIGA ROBOTAR Påslakan-set Ferm Living

PALLA UPP! Bloomingville 599 kronor

LJUVLIGT DJUR Bloomingville 599 kronor

HEMMALIV_17


SOMMARFINT MED MATTOR Utgående plastmattor - halva priset!

Stor sortering heltäckningsmattor snabb leverans!

Strandgatan 4 Eskilstuna • www.mattboden.se vardagar 10-18, lördagar 10-14

Sommarfint hemma? Vi hjälper Dig!

www.svanefors.se

Kungsg 42, Eskilstuna, vard 11-18, lörd 10-14, Tel 016-12 15 50


FÖR LÄSLUSAR Ag nes

AGNES BOKTIPS Äntligen är den här! Näcken, sjätte delen i bokserien PAX! Full av både blodisande spänning, läskiga monster och vardagliga händelser man kan relatera till.

I

mitten av april var det världspremiär av Näcken i Mariefred. I de hittills sex utkomna böckerna för mellanåldern skriver Åsa Larsson och Ingela Korsell om bröderna Alrik och Viggo. De är utvalda att beskydda den lilla staden Mariefred från de övernaturliga väsen som dyker upp. Tillsammans med det hemliga bibliotekets väktare Estrid och Magnar är de med om spänningsfyllda äventyr. Bröderna är fosterhemsplacerade eftersom deras mamma har problem med alkohol. Man får även följa deras kamp i skolan där de alltid får skulden när det händer något. Henrik Jonsson har illustrerat böckerna och de svartvita teckningarna ger verkligen den rätta känslan. Han har tidigare tecknat bland annat Fantomen och Batman. I Näcken är det vinter och isen ligger tjock över Mälaren i Mariefred. Hela skolan är där och ska bada isvak. Men då händer det som inte får hända. Alrik går genom isen! Något eller någon drar honom neråt mot sjöns botten. Kan det vara näcken? Plötsligt dyker den nya slottsfogden upp, Jonas Bäckström, en mystisk man med rött hår som spelar munspel och beter sig precis som näcken själv. Vem är han och varför är han i Mariefred? Dessutom är Alriks och Viggos mamma på besök, med en stor överraskning... När jag väl börjat läsa boken gick det

inte att sluta. Vartenda kapitel har en så medryckande spänning att man bara måste fortsätta läsa vare sig man vill eller inte. Förbannade men underbara cliffhangers avslutar varje kapitel och när jag hade läst ut boken ville jag bara ha mer. Hade det funnits ett mästerskap i bästa cliffhangers hade Åsa Larsson och Ingela Korsell lätt kammat hem första priset!

olm

Lindh

"Jag är en glad fjortonåring från Eskilstuna. Jag tycker om dans, böcker och läsning! Oftast läser jag skönlitterära ungdomsböcker som är verklighetstrogna. Jag driver även en bokblogg där jag skriver om barn- och ungdomsböcker. Inläggen kan vara allt ifrån bokrecensioner till intervjuer med författare."

Agnes agnesbokblogg.blogspot.se

i texten. Bokryggarna är märkta med ett nummer så att det ska bli lätt för barnen att veta i vilken ordning man ska läsa dem. Bara genom att titta på boken blir jag sugen på att läsa den. De är utformade på ett nytt och häftigt sätt som jag tror fångar många barns ögon. Med färgade sidor och häftiga bilder blir det direkt superroligt att läsa! PAX-böckerna liknar inga andra böcker och det får dem att sticka ut i bokhyllan!

Det som gör boken så himla bra är att författarna blandar den spännande fantasybiten med vardagliga händelser och I varje bok får man möta nya spännande problem. Föräldrar som dricker alkohol, och läskiga varelser från nordisk mytologi. hur det är att bo i en fosterfamilj, jobbiga Det är intressant samtidigt som man klasskamrater och vuxna som inte förstår. också lär sig nya saker. Karaktärerna känns Samtidigt som det är spännande kan man verkliga och miljöerna är bra skildrade. känna igen sig i barnens tankar. Jag gillar också att man får läsa ur olika perspektiv, det gör att boken varieras och man får se händelserna från olika håll. Mycket tid och engagemang ligger bakom de här böckerna. De är välskrivna och jag tycker att allting hänger ihop med en tydlig röd tråd. PAX-böckerna passar alla eftersom att de är pedagogiskt gjorda. För de som tidigare tyckt att det är svårt att läsa blir det plötsligt roligt och Agnes tillsammans med förf attarna på bokreleasen av PAX Näcken i Mariefred 14 apr enkelt att hänga med il. HEMMALIV_19


OPTIMAL

KOMFORT Som ett rullande kontor med bekväma fåtöljer och fullt av avancerade förarassistansoch säkerhetssystem. Nya Kia Optima är en bil som kan tilltala både tjänstebilisten och den kräsne privatköparen som bara vill ha det allra bästa. TEXT: IA WADENDAL FOTO: KIA MOTORS CORPORATION KÄLLA: KIA STORY NR 1/2016

J

ag är rätt säker på att om min far hade levt och fått provköra den nya Optiman hade han med ett nöjt leende satt sig till rätta i lädersätet, låtit handen glida över aluminiumlisterna och gett omdömet: ”Det här är ju verkligen en riktigt bra direktörsbil!”. Tänker på det när jag kör omkring i ett snöigt och isigt Stockholm och kopplar in både ratt- och rumpvärme. Såna finesser var min far inte van vid – för honom var höjden av lyx i stället bekväma lädersäten och en snygg instrumentbräda. I kombination med en pigg motor och en kaross med

HEMMALIV_20

slanka och vackra linjer så var saken biff – och han hann avverka några sådana bilar under sitt liv. Förmodligen hade han nog haft lite blandade känslor inför dagens moderna förarassistanssystem. Min far var stolt över att vara en bra förare och själv kunna hantera sitt fordon med sådan finess så att olyckor i regel alltid kunde undvikas. Själv har jag svängt på den fronten och är snarast väldigt förtjust i att bilen hjälper mig att vara en avslappnad och trygg förare.

NYA KIA OPTIMA saknar inget när det gäller sådan hjälp på traven – här hittar man bland annat adaptiv farthållare, autobromssystem, filhållare, dödavinkelvarnare och det smarta Rear Cross Traffic Alert som varnar för passerande bilar när man backar ut från en parkering. Kombinerat med ett förbättrat krockskydd i form av mer höghållfasthetsstål i konstruktionen och en hel bukett krockkuddar så har det inte varit något problem för Optiman att plocka hem högsta betyget hos krocksäkerhetslabbet Euro Ncap – fem stjärnor. Instrumenteringen och knapparna på ratten är mer intuitiv än i tidigare utgåva


MOTORLIV

FAKTA

KIA OPTIMA 1,7 CRDI DCT KOMFORT

MOTOR: 4-cyl turbodiesel, 1,7 liter VÄXELLÅDA: sjustegad dubbelkopplingslåda EFFEKT: 141 hk vid 4 000 varv/minut, vridmoment 340 Nm från 1 750 varv/minut PRESTANDA: 0-100 på 11 sek TOPPFART: 203 km/tim PRIS: ej fastställt

av bilen. Som tillval kan man få en induktionsplatta på mittkonsolen där man kan koppla in sin Androidtelefon (flera Samsung-, LG- och Nokiatelefoner fungerar i nuläget och fler och fler modeller tillkommer över tid) och både kunna prata handsfree och ladda den trådlöst. Det mobila kontoret på riktigt, kan man nog säga. Versionen jag kör heter Komfort och det är verkligen bekvämt att framföra detta fordon. Dieselmotorn på 1,7

liter ryter sällan till utan spinner snarare, kanske för att en sån här bilmodell uppmuntrar till en mjuk och lugn körning. Växellådan är en sjustegad automatisk dubbelkopplingslåda som sköter sig väldigt smidigt längs vägen.

sig själv för att räta upp bilen så att den ligger mitt i filen blir det först lite fjärilar i magen – men på det hela taget känns det faktiskt väldigt bra. Det är väl så här det kommer att vara när bilarna blir helt självkörande om 10-15 år.

JAG HAR FILHÅLLNINGEN och den adaptiva farthållaren inkopplade när jag ligger i kökörning på motorvägen och det känns lite konstigt först när bilen i princip själv tar över körningen. Jag testar att bara ha några fingrar på ratten och när den rör

Avslutar med att prova självparkeringssystemet och släpper helt händerna från ratten då bilen rattar in sig i en lagom stor ruta vid trottoaren. Ingen anledning att svettas över fickparkeringar heller längre.

HEMMALIV_21


INREDNING STILLSAMT Jotun bjuder på en bild där få prylar låter väggarna komma fram. Den ojämna kalkkänslan känns varm i den här kulören. Ett avskalat rum är verkligen snyggt – ge bort saker som du inte behöver!

SKINANDE Löjligt cool lampa från Watt & Veke. Sladdis 570 kronor Glödlampa 198 kronor

grejer vi gillar

SKYMNING 4618 Kvällshimmel heter den här sköna färgen från Jotun LADY. Snygg tycker vi!

SAMSPEL

Matcha! Bricka och kudde från fräcka Dixie. 245 respektive 525 kronor

SPRIDDA SKURAR

SNIRKLIG Schysst kopparfärgad krok från Pipols Bazaar. 199 kronor

SNÄLLT OCH SNYGGT

ar Craft Collective tillverk dmysiga, bohemiska inre iska log eko i ofta , ylar spr ning material.

Traska runt i sommarregnet med söta stövlar från Rusta. 129 kronor

SITT FINT Stol R.O.O.M. 1395 kronor


Lions club sommarlotteri

Det är lugnt gumman...

1:a pris: Peugeot 307 Cc 2,0 2004

Hjälp Lions Hjälpa! Lokalt, nationellt & internationellt

Lokala sponsorer:

beckersverkstad.se Jord, sand, barK och grus Leverans och avhämtning från gropen mellan Kjula och Ärla.

Måleri PARTNER AB

070-6510539 070-3055351

Gunnarssons ÅKeri AB Vardagar 7-16. VälKomna!

mån-fre 10-19 lör 10-17 sön 11-17 Folkestaleden 40 016-35 13 13 partyverkstan.se

gunnarssons aKeri.se

Västerleden 50, 633 47 Eskilstuna

016-35 76 96 | www.maleripartner.nu

Köp en heliumflaska, 1liter, för endast 299:- med denna värdecheck (ord. pris 399:-). Klipp ut och ta med!

Gäller hela juni månad 2016


En extra hand hemma, i trädgården & med hantverk

Här hittar du både mönster och garn från Sandnes till fina tröjor med Muminmotiv.

Vi utför tjänster löpande eller punktvis, t.ex: Måleri Snickeri Trädgårdsarbete

Mönsterhäftet finns även med finsk text.

Hemstäd Barnvakt ...och mycket mer!

ROT/RUT direkt på fakturan, inga startkostnader eller bindningstider.

Privat

Företag

Ring: 016-35 30 00

Tis-Fre 10-18 Lunch 13-14 Lördagar 10-14 Bergsgatan 1 Eskilstuna 016-13 31 10 www.nystvindan.se

SERVICE AV ALLA MÄRKEN!

Välkomm-Len is hälsar May

Mån - fre 10.00 - 17.30 (lunch 13.00 - 14.00) Nybrogatan 5, Eskilstuna | 016 -12 26 40

– vårdvalet i din vardag

eskilstuna@veteranpoolen.se

www.symaskincenter.se

Hår

Lista dig hos oss, du också! www.fristadensvardcentral.se

Achima Care Fristadens vårdcentral Rademachergatan 1, 632 20 Eskilstuna info.fristaden@achima.se | www.fristadensvardcentral.se

Naglar

Eskilsgatan 3, Eskilstuna

016-541 12 00

016-13 00 90

PÅ UPPDRAG AV LANDSTINGET SÖRMLAND

bar under n e a H ar! somm


KORSORDET

Kryssa loss!

SKICKA IN DITT IFYLLDA KRYSS TILL

NAMN:

Tiomedia AB, Kriebsensgatan 18, 632 20 Eskilstuna. Senast den 18/6 behöver vi ha ditt kryss. Lycka till!

ADRESS:

Då har du chans att vinna ett presentkort från Presentkorttorget.se (värde 100kr).

POSTADRESS:

MEJLADRESS:

TELEFON:

HEMMALIV_25


Vill du lägga din tid på något roligt?

Kanon, vi fixar din städning under tiden. Tel: 016-35 01 85 | Kolstahattsv. 10 i Eskilstuna

Mälardalens enda hustillverkare

Produkter från bl.a. Olsson & Jensen, Affari, Mr Fredrik och THG.

Lokal tillverkning nu med kontor i Eskilstuna. Vill ni skissa fritt efter egna idéer eller anpassa något vi har färdigt? Vi på Mälarvillan hjälper er att forma ert boende precis så som ni vill ha det. Hos oss har ni många valmöjligheter inte bara hur huset ska se ut. Ni kan även välja vilken entreprenadform som passar er bäst. Vill ni göra en del själva? Eller bara ytta in? Välj mellan stomme, husbyggsats eller nyckelfärdigt.

Öppet: Tors kl. 17 - 19 Lör kl. 10 - 14 Ring för annan tid

TERASS: JOTUN 9073 SKIMMERGRÅ

Demidekkare laserar gärna. MEN INTE SÅ OFTA.

Vi har all kompetens inom företaget och hjälper er hela vägen hem!

Välkomna

Nina Ekberg

499:3 liter

DEMIDEKK TERASSLASYR Vackra utomhusgolv som håller färgen

Mälarvillan AB | 016-542 39 40 Kungsgatan 63, 632 21 Eskilstuna info@malarvillan.se | malarvillan.se FÄRG - TAPETER - KAKEL - KLINKER - PARKETT - HELTÄCK


DESIGN

BOKSTOPP 315 kronor

Ferm living

DANSK DESIGN

Tapet, 500 kronor/rullen

Den här tapeten är designad av Ferm Living som är ett design- och interiörföretag med rötter i Danmark. Trine Andersen grundade en designstudio år 2005 som sedan expanderade till att inkludera interiörprodukter då hon fann sig sökandes efter den perfekta tapeten. Hon bestämde sig till slut för att själv designa den grafiska tapet som hon var ute efter. Trine utvecklade sin egen tapetkollektion år 2006 och responsen hon fick var enorm. Det var så det började och idag arbetar Ferm Living med distributörer i flera länder. Företaget har tagit fram en mängd olika produkter för hemmets alla rum. Kuddar, sängkläder, sidobord, soffor, förkläden, stolar, hyllor - det är bara några av de möbler och föremål som de har till försäljning. Allt med distinkt design som andas retro och väl avvägda material och färgskalor. HYLLA 13 125 kronor

Blanda kulörer Vi älskar den här saliga blandningen av färger och mönster. Lika snyggt i kidsens rum som i vardagseller sovrummet.

KUDDAR 500 kronor /styck

HÄFTIG KONTRAST Den här soffans dyna kan vändas vilket gör att du har två soffor i en. Beroende på tillfälle och humör kan antingen ha en enfärgad eller en lite häftigare soffa med kontrast mellan dyna och helheten. Coolt!

HEMMALIV_27


INREDNING

7

FAVORITER från LENE BJERRE

Återförsäljare är Wäsby Magasin i Mälarbaden och Lundegården i Strängnäs.

Sundby holms camping n je ö n h c o r u t a n ll ti a r ä –n Campingen ligger vid Mälarens strand ca 1 mil från Eskilstuna centrum med gångavstånd till stor badplats och Sundbyholms slott, Sundbyholms Travbana och Sundbyholms Gästhamn. Läs mer och boka din plats på vår hemsida sundbyholmscamping.se

Tel: 016-35 01 75. 0736-10 87 42 sundbyholmscamping@live.se www.sundbyholmscamping.se


HÅLLBART LEVERNE

Naturens skafferi Det är dags för en grön revolution, gör något gott för planeten idag! TEXT: MARIANNE HULKKO FOTO: PHOTODUNE

Flexitarian, semi-, demi, lakto-, ovovegetarian. Vegan, cheagan, freegan. Det finns många termer där ute med vegetabiliskt fokus och fler dyker upp hela tiden. Varför då, kan man fråga sig. Det kan delvis bero på att man ofta lättare anammar förändringar om de sker gradvis. Alltfler väljer en vegansk livsstil. I en undersökning som beställdes av Djurens Rätt som gjordes av opinionsundersökningsföretaget Demoskop år 2014 är antalet vegetarianer och veganer kollektivt omkring 10 procent av befolkningen i Sverige (källa: Djurens Rätt). Även om vi svenskar överlag äter större mängd kött per person än tidigare, och mer än vad som brukar rekommenderas, så ser man det ökade vegointresset på restauranger, på tv, på nätet, i böcker och tidningar samt i matvarubutiker. Hyllorna med veganmat töms fortare än man hinner säga tofurky och restauranger hakar på trenden och

vågar beställa in veganska produkter för att laga burgare, tacorätter och kaffedrinkar veganerna jublar! Att ta steget till veganism är en lite drastisk tanke för många, men faktum är att de positiva effekterna för miljön är avsevärda även vid en reduktion av köttätandet. Minskar man sitt intag med 50 procent så motsvarar det en flygresa från London till New York i koldioxidutsläpp per år. I jämförelse; blir man vegan så kan det vara som att dela sin koldioxidbelastning på hälften (källa: natgeo.se). Det ekologiska fotavtrycket är ett begrepp som räknar på hur vi belastar jorden. Inräknat är den yta vi upptar, vår konsumtion, avfall, byggmaterial, förnyelsebar energi med mera. Svenskararna ligger på plats nummer 10 av länder som har störst avtryck med sina 6,4 globala hektar som genomsnittligt ekologiskt fotvtryck. Vi skulle behöva 3,7 jordklot om varje person på jorden skulle leva som oss (källa: wwf. se).

Det finns förstås saker vi kan göra för att kollektivt minimera vårt ekologiska avtryck! Som enskild person kan man köra bil mer sällan och åka kollektivt, gå eller cykla oftare. Slösa mindre, köpa färre saker, höra av sig till kommunen om att införa en köttfri dag i veckan (om den inte redan gör det) samt - du gissade det - äta närproducerad vegetabilisk mat. Skippa för all del allt-eller-inget tänket om det stillar din oro inför vegolivet Att göra något är bättre än inget alls. Om alla gör något så kommer miljön att förbättras markant och fler djur får leva i frid. Dra ditt strå till stacken för naturen och djuren och tänk efter före. Informera dig själv, inspirera andra och låt oss ha en nyrenässans under 2016. Sprid det goda ordet om det gröna livet!

Kram Marianne HEMMALIV_29


Järnvägsgatan 6 645 31 Strängnäs 0152-100 66

Trädgårdsgatan 24 64 531 STRÄNGNÄS tel: 0152-21995

En välsorterad garnbutik med tyger och symaskiner! Öppet: Vard 10-18, Lörd 10-13 (Lunch 13-14)

Järnvägsgatan 4, Strängnäs | www.forsblomsjaktcykel.se

FOTOGRAF I KERAMIKENS HUS

B R Ö L L O P - P O R T R ÄT T - L I F E S T Y L E www.emeliealmhager.se | instagram: emeliealmhagerfotograf | fotograf@emeliealmhager.se

Eskilstunav. 34 Strängnäs 0152-108 55 I Skogsborgsv. 14 Mariefred 0159-133 31 0152-71 10 88 | Sörgärdsgatan 1F kv | kund@heladej.com | www.heladej.com

Studenterbjudande Vackra fransar till bal & student Nytt set volume lashes 595:(ord. pris 795:-) Gäller t.o.m 30/6-16

Vi finns nu i både Strängnäs och Eskilstuna. Välkomna till oss!

Michael, arbetsledare Strängnäs 0152-44 99 90 info@abnyfors.se


tresoner.se Den lilla butiken med stort hjärta för miljön! Hos oss hittar ni bl.a. ekologiska småbarnsprodukter och leksaker.

VÄLKOMMEN ATT SHOPPA I SKÖNA

Strängnäs

Vi har även begagnade barnkläder och mammakläder. Vi finns i Galleria Präntaren.

Nyöpp nat!

Välkomna in!

BAD KLIPP TRIM KLOVÅRD

30 års erfarenhet! Gun-Mari & Josefin

strangnashundfrisor.se

Storgatan 14, Strängnäs

Hem & hantverk

Byxor från Meyer!

Inredning och presenter för alla tillfällen!

Galleria Präntaren i Strängnäs

INREDNING • PRESENTER • KLÄDER

0735 370 166

Nya delikatesser i gammal genuin miljö! Hospitalsgatan 17, 645 30 Strängnäs | 0152 - 103 79 Trädgårdsgatan 18

Ballerinor Olika färger och modeller Tamaris, Ara och Jana tel: 0152-10835


HEMMALIV_32


RECEPT

Glutenfria

GRÄSLÖKSCRÊPES Ingredienser: 6-8 CRÊPES (2-4 PORTIONER) 100 g (2 dl) bovete- eller rårismjöl 1 rågat krm fint havssalt (kan uteslutas) 2 ½ dl mjölk (valfri) 3 stora ägg en näve gräslök, finhackad kokosolja till stekning fyllning med avokado + varmrökt lax: 2 stora avokador 250 g varm- eller kallrökt lax, delad i flagor 1 citron, skuren i klyftor lite vitlöksolja nymald svartpeppar

Jag brukar göra en hel sats crêpes och förvara dem i kylskåpet så att jag snabbt och enkelt kan göra wraps. Gräslöken ger smak och färg, men crêpesen är också läckra naturella och kan fyllas med allt möjligt gott.

Gör så här: 1 Blanda mjöl och eventuellt salt i en stor bunke. Vispa ihop mjölk, ägg och gräslök i en annan skål. Häll mjölk- och äggsmeten i mjölet och rör om tills allt har blandats och det inte är några klumpar i smeten. Låt svälla i 5 minuter, rör sedan om igen och späd ut smeten med lite vatten, en liten gnutta i taget, tills den är lika tjock som vispgrädde. (Det är viktigt att smeten har rätt konsistens.) 2 Stek crêpesen: hetta upp en stor stekpanna med non stick-beläggning på medelvärme. Smält lite kokosolja och häll i drygt ½ dl (4 matskedar) smet så att pannans botten täcks. Snurra på pannan medan du häller i smeten så att hela bottnen täcks. Stek tills crêpen är gyllene och kanterna börjar vikas upp och resa sig. Vänd crêpen och stek den på andra sidan. 3 Lägg crêpen på en tallrik, lägg en ren kökshandduk över och stek resten av smeten. Om det blir smet över kan den förvaras i kylskåpet i några dagar – rör bara om och späd ut den med lite vatten om det behövs. Avokado + varmrökt lax Dela, kärna ur och skiva avokadorna tunt. Lägg lax och avokadoskivor mitt på varje crêpe, pressa lite citron och ringla vitlöksolja (se sidan 10) över och tillsätt lite nymald svartpeppar. Rulla ihop och ät.

Tess Ward har skrivit boken Ät naturligt! Här bjuder vi på två härliga recept ur den. Låt dig väl smakas!

HEMMALIV_33


TESS WARD ÄR FÖRFATTAREN TILL BOKEN ÄT NATURLIGT (NORSTEDTS).

HEMMALIV_34


MER RECEPT

!

a filibabb s m u M

FLÄSKFÄRSBULLAR med

MELASS, INGEFÄRA Ingredienser:

och

PAK CHOI

Ugnsbakade köttbullar är något av en uppenbarelse – de får en tilltalande frasig stekyta, men är mjuka och aptitretande mjälla inuti.

2-3 PORTIONER 500 g fläskfärs 100 g färskt ströbröd av råg- eller dinkelbröd 3 vitlöksklyftor, finhackade 1 msk riven färsk ingefära finrivet skal från 1 citron 1 rågad tsk starkt rökt paprikapulver 2 msk finhackade korianderstjälkar 1 msk blackstrap-melass 1 msk honung 1 rågad tsk havssalt nymald svartpeppar 1 + ½ msk kokosolja 6–8 dl kycklingbuljong 4 pak choi, delade på längden

Gör så här: 1 Värm ugnen till 200 grader. 2 Lägg fläskfärs, ströbröd, vitlök, ingefära, citronskal och paprikapulver i en bunke. Tillsätt korianderstjälkar, melass, honung, salt och lite svartpeppar. Blanda allt med händerna, forma sedan smeten till 12–14 bullar eller burgare. 3 Hetta upp 1 matsked kokosolja i en stor stekpanna och bryn köttbullarna runtom. Lägg dem i en låg ugnsfast form och häll på så mycket buljong att den täcker köttbullarna till tre fjärdedelar. Ugnsbaka i 15 minuter. 4 Hetta under tiden upp ½ matsked olja i stekpannan. Lägg i pak choi med snittytan nedåt och stek dem i ett par minuter, tills de blivit gyllene och mjuka. Tillsätt en matsked vatten efter halva tiden så att de inte bränns vid. 5 Ös upp köttbullarna och buljongen i sopptallrikar, tillsätt pak choi, mal lite svartpeppar över och servera.

HEMMALIV_35


SHOPPING

FÄRGGLATT! Till sommaren känns det extra roligt att sätta färg på sin vardag. Turkost och guld smickrar solbrun hy och lekfulla mönster och färgkombinationer piggar upp de annars ganska lågmält tonade hemmen. Guldockra, rostrött, kornblått och fuschia. Prova en extra kulör! TEXT: MARIANNE HULKKO

Sätt fast ! rlätt!

Fjäde

Prickigt!

6-pack MAGNETER Åhléns

KLÄNNING Design du Milde 1585 kronor Karin Sömmare

zaar från Pipols ba a! ÖRHÄNGEN och nickelfri e ad st ite rg 7 cm, alle i udblomman Finns hos Br samt på nätet: n Mälarbade udblomman.se webbshop.br

Sitt ute!

TRÄDGÅRDSMÖBLER Åhléns

Ät kallt!

GLASSFORM Åhléns

Bär svalt!

KYLVÄSKA Åhléns

jukt!nor Rusta Sitt Ym kro NA 199 SITTD

HEMMALIV_36

Profile for TioMedia

Nöjesliv Hemmaliv jun 2016  

NÖJESLIV riktar sig till alla som vill ha koll på vad som händer i sta´n den närmaste månaden. Vi skriver om lokala event och presenterar må...

Nöjesliv Hemmaliv jun 2016  

NÖJESLIV riktar sig till alla som vill ha koll på vad som händer i sta´n den närmaste månaden. Vi skriver om lokala event och presenterar må...

Profile for tiomedia
Advertisement