Page 1

HemmaLiv E s k i l s t u n a

m ä l a r d a l E n

inredning:

i t s u g u a – juli

Rosa, Rött oRange

Vad hände när åsa fick barn?

FörLäng sommaren med uterum

Impa vid grillen!

Lisa Lemke visar bästa recepten

t s ä H ! L a i spec iska d r o N Allt om rskapen Mäste

mini cooper – en pigg engelsman // god rabarberglass Lugna katten // ditt nya vardagsrum? // Korsord – vinn biobiljetter!

hemmaliv_juli_01_omslag.indd 1

2012-06-20 11.39


Ta färjan ut på vackra Vinön mitt i Hjälmaren Sommaröppettider Söndag - Torsdag Fredag - Lördag

12.00 - 17.00 12.00 - 16.00 & 18.30 - 00.00

(Utöver dessa tider kan större sällskap boka) Vi slår upp portarna Midsommarafton Fredagen den 22 juni - 11 augusti Midsommarafton 13.00 - 16.00 Midsommardagen 12.00 - 17.00

019 - 44 80 10 el. 0722 - 50 50 80 För bokning av bord och biljett artistkvällar gå in på www.ticnet.se Temavandringar

S

Ställ bilen, ta färjan. Gå backen upp mot Örtboden, en gammal lanthandel med egen örtträdgård. Här finns cykeluthyrningen. Värdshuset ligger utmed vägen. Promenera eller cykla vidare till fiskare Brynolf som har gösfiléer och annan rökt fisk. Har du tur finns abborre, kräftor eller lax. Sedan kommer Cafe´V med sin vackra berså, scen, trädgård och lekpark för barnen. Vill du uppleva mer av Vinön boka en vinöguidning genom Temavandringar. Ön har en omkrets på 1 mil. 3 km från söder till norr. Vid norra badet finns en kiosk med glass. www.vinon.se

hemmaliv_juli_02-03_annons-entre.indd 2

n ö in

2012-06-20 16.31


ENTRé Den första du träffar på Picher’s kan vara Malin Jalmberg.

hemmaLiv E s k i l s t u n a

m ä l a r d a l E n

sti juli/augu

Redaktion/ SkRibenteR/Foto Kristina Adolfsson Åsa Andersson Marie Halldestam Thomas Mako Ia Wadendahl Eric Robertson tipSa oSS gäRna Alla evenemang eller andra tips är välkomna till redaktion@tiomedia.se FoRm & Layout Lisa Millqvist/FeatureFamiljen tRyck Lönnberg Print & Promo annonSeR Susanna Kosonen 0735-346448 annonsbokning@tiomedia.se diStRibution Vi finns på 100 publika platser i Eskilstuna. Besök www.tiomedia.se för att se var du kan hämta ditt ex av tidningen. näSta nummeR 25/8

Ett EgEt rum

FOTO ERIc ROBERTSOn

Ibland finns det behov av sovrum som inte ligger därhemma. Av en hel massa olika orsaker. då kan det vara gott att veta att Stadshotellet som brandhärjades 2009 återuppstår i höst med hela 130 sovrum under namnet Elite Stadshotell.

Home away from home

Sov gott på Elite Stadshotell i höst.

aLLa behöveR ett mysigt vardagsrum. även utanför hemmet. Pitcher’s, som öppnade i slutet av maj, har en hög myspotential. Inte minst i biblioteket med sin moderna, men värmande, öppna spis. Och är det dit du väljer att förlägga ditt vardagsrum utanför hemmet är chansen stor att du träffar Malin Jalmberger.

Malin är hovmästarinna på Pitcher’s. Samt första servitris. -det betyder att jag är den första kunden möter och att jag har extra koll på servicen, berättar Malin. Själv vill hon gärna slå ett slag för Pitcher’s olika frågesporter som något trivsamt att göra väl där. -Vi har både veckofrågesport, då du kan vinna en mid-

dag, och månadsfrågesporter. Och då kan du vinna en resa, säger Malin Jalmberger. Mycket av tyngdpunkten på Pitcher’s vilar på whisky och öl. Malin har redan gått en utbildning i ölsorter och snart ska hon får en utbildning i whiskysorter. Och vilken öl tycker hon själv bäst om? -Smithwick’s är min favorit.

Hemmaliv 3

hemmaliv_juli_02-03_annons-entre.indd 3

2012-06-20 16.31


Kallt & mumsigt Sötaste sommarpresenten är boken ”Gör din egen isglass” (Bonnier Fakta) komplett med fyra isglassformar. Varför inte testa oväntat gräddiga (utan grädde i receptet) rabarberisglass! • 750 gram rabarber • 550 gram strösocker (6 dl) • en nypa salt u  Skala rabarberstjälkarna och skär dem i 1 centimeter långa bitar. Blanda socker och 3 ¾ dl vatten i en kastrull. Koka upp på medelstark värme och rör om till sockret löst sig. Tillsätt rabarber och salt och koka till rabarberna är mjuka, ca 5 min. Rör om då och då. Ta från plattan och låt svalna. Lägg rabarberblandningen i en mixer eller matberedare och

Hemmaliv_juli_04-05_isglass + kök.indd 6

kör till den är mycket slät. Fördela blandningen i formar. Täck över och låt stå i frysen i minst 4 timmar. Om du använder pinnar: stick ner dem när glassarna är halvfrysta, efter ungefär 1 timme, och forsätt frysa till klara, i minst 3 timmar till.

2012-06-21 10.41


hemmaliv

Strunta i gräSmattan

Bohemiska bordet

www.lenasfrisersalong.se

De Kallar Det bohemisk brukskeramik för vardag och fest och har snabbt blivit en av de mest omtalade designduos i Sverige just nu. Susanna Theander och Helena Åkessons vackra och prisvärda stengods - tål både ugn, diskmaskin och micro – är en fröjd för ögat var de än hamnar!

låt Den istället skötas av den intelligenta robotgräsklipparen Bosch Indego som klipper i långa raka linjer – istället för kors och tvärs som andra robotklippare. En laddning varar ungefär 20 minuter (ca 200 kvm), därefter tar den sig själv tillbaka till laddaren och fortsätter sedan där den slutade. Den är tyst som en mus och kan ställas in att klippa gräset varannan dag, eller så ofta man önskar. För att inte lämna spår i gräsmattan väljer den att klippa en ny vinkel vid varje start. Dessutom sker anslutningen via pinkod och ett larm aktiveras om den skulle avlägsnas. Så stanna lugn i hängmattan.

Varmt välkommen! Lena, Gun & Åsa Måndag- Fredag 09.00-17.30

Lena’s Frisersalong

VÄSTERÅS Erikslunds Shopping Center 021-240 43

ESKILSTUNA 21:an köpcentrum 016-12 41 40

Eskilstuna-Fröslunda Centrum

Björkhultsvägen 1 C | 632 29 Eskilstuna | 016 - 422810

Hemmaliv_juli_04-05_isglass + kök.indd 7

2012-06-21 10.41


Starta grillen! TACOS EL VAQUERO ”Det här är sommargrillning när den är som bäst. Massera in kryddor och marinera. Lägg på grillen och glöm bort. Ja, nästan åtminstone. Men hur som helst får du utan större arbetsinsats ett helt sagolikt kött, saftigt och mört, under tiden som du kan pyssla med något annat.” • 1 kg hel fläskkarré med ben • kryddpasta • 3 vitlöksklyftor • 1/2 dl tomatpuré • 1/2 dl vitvinsvinäger • 1 msk malen spiskummin • 1 msk chipotlepasta • 3 finkrossade kryddnejlikor • 2 tsk salt • 1 tsk svartpeppar Till servering

• tortillas

• salsa • avokado • koriander • silverlök • tomat u Riv vitlökskyftorna och blanda med resten av ingredienserna till kryddpastan. Lägg karrén med bensidan neråt och skär djupa snitt i köttet. Klappa in kryddblandningen ordentligt, även ner i snitten.

Låt köttet vila i kylskåp i minst 2 timmar. Förbered en grill med lock för indirekt grillning, det vill säga kol på bara ena sidan av grillen, eller tänd ena sidan av gasolgrillen. Bryn köttet med köttsidan neråt till den har fått fin färg. Vänd det sedan med bensidan neråt på den del av grillen där det inte är någon glöd och lägg på locket. Grilla karrén i cirka 2 timmar eller till den är riktigt mör och helt genomstekt (innertemperatur på cirka 70 grader). Vänd inte på karrén utan låt den grilla på bensidan hela tiden. Däremot kan det vara bra att

vrida lite på den med jämna mellanrum. Bensidan kommer att bli bränd men själva köttet kommer att bli saftigt och välsmakande. Låt köttet vila i cirka 10 minuter, skär det i småbitar och lägg det i en form. Servera köttet med tortillas och valfria tillbehör och salsor. Avokado, koriander, silverlök och tomat är till exempel strålande kombinationer. Lever du utan grill går köttet lika bra att tillaga i ugn. Bryn det först runt om och tillaga det på 125 grader i 2-3 timmar eller till köttet är riktigt mört, saftig och genomstekt.

Hemmaliv 6

Hemmaliv_juli_06-07_mat.indd 6

2012-06-20 16.36


mATLIV

ÖRT OCH PRäSTOSTBAKAD FäRSKPOTATIS “Egentligen vet vi ju alla att det godaste du kan göra med en färskpotatis är att äta den nykokt, rakt upp och ner med en rejäl klick salt smör på toppen. Men sedan är det ju såklart väldigt gott med ost till färskpotatisen. Och örter. Och …äsch, vi slänger väl in allt på en gång då!” Tips: Använd så små potatisar som möjligt och lägg dem i en lite tajtare form så att smöret inte rinner ut för mycket utan hamnar runt potatisarna.

Det finns gott om tid till annat när karrén ligger på grillen.

• 800 g färskpotatis • 1/2 tsk salt Topping

• 50 g riven vällagrad prästost • 25 g rumstempererat smör • 1 dl hackade oreganoblad • 1/2 tsk salt • svartpeppar u    Värm upp ugnen till 225 grader, gärna grillfunktion. Lägg potatisarna i en ugnsform. Strö salt över och rosta dem i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills de är nästan mjuka. Rör under tiden ihop ingredienserna till toppingen. Ta ur formen ur ugnen och toppa varje potatis med blandningen. Gratinera i cirka 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.

Lisa Lemke är frilansande TV-kock

och matskribent som precis kommit med den helt underbara kokboken ”Till sommaren”. Full med smarriga recept och fina bilder. En enda stor hyllning till sällskapsmat.

Hemmaliv 7

Hemmaliv_juli_06-07_mat.indd 7

2012-06-20 16.36


FYRAĂ…RINGSTEST

Hemmaliv_juli_08-09_annons+inredningsplock.indd 8

24 JULI

2012-06-20 16.39


3

InrednIng

1 2

Lys upp hemma

Det blir alltid varmare, skönare och gladare med accenter i rött, rosa och orange. En oslagbar kombination för hemmet.

9

4

1. uppläggningsfat från bluebox.se, 279 kr. 2. fågelholk från kitsch.se, 115 kr. 3. lampa från Indiska, 299 kr.

8

4. glas i akrylplast från Cervera, 79 kr/2-pack. 5. kuddar från Indiska, 249 kr/st. 6. Liten tekanna från Åhléns, 99 kr. 7. gungstol för barn, Åhléns, i butik från vecka 34, 399 kr. 8. Jordglob från Indiska, 199 kr. 9. dörrmatta , Åhléns, i butik från vecka 30, 279 kr.

5

7

6

Hemmaliv 9

Hemmaliv_juli_08-09_annons+inredningsplock.indd 9

2012-06-20 16.39


Nästa projekt är trädgården som Sirpa redan satt igång med.

mellan ute & inne Gör sommaren längre - och få ett extra rum. Ett uterum är en av de trivsammaste investeringarna du kan göra för ditt hus. Och dig själv. tExt Kristina adolfsson FOtO Eric robErtson

S

irpa och Ari Hakkarainen skaffade uterum av två tungt vägande anledningar. - För att slippa myggen faktiskt! Och vi vill kunna sitta ute hela året mitt i trädgården. Nu kan vi göra det 8-9 månader per år. Till och med på julafton satt vi här med långbord. På vintern värmer vi upp med gasolvärme och mycket kärlek, skrattar Sirpa. Förut var de där ljumma sommarkvällarna inte alls lika ljuva för Sirpa. Hon avskydde knotten som kom på kvällarna och frös ofta. Ari fick helt enkelt sitta ensam där ute. De testade med markis, men det funkade inte hela vägen. Då väcktes tankar på ett uterum och från tanke till handling tog det ett år.

- Huset är så speciellt, så vi funderade länge på vad som skulle passa in och matcha huset. Huset är arkitektritat 2005. Det låg ett gammalt torp här förut och vi ville att det skulle passa in i

och det var skönt att ha samma personer här genom hela arbetet – framförallt när vi inte skulle vara hemma. Hela arbetet tog 10 dagar totalt, det var som ett trolleri nästan, säger Sirpa och Ari nickar. Själv uterummet är av dubbelglas och taket är isolerat. Även golvet har 10 cm isolering. Alla glasdörrar är öppningsbara och går att skjuta ihop så att det bara blir ett enda parti kvar. För Sirpa och Ari är det bästa med uterummet kontakten mellan ute och inne. Värme och kyla regleras genom hur och vilka fönster de öppnar. När dörrarna är öppna känns det nästan som att sitta utomhus. Dessutom fick de plötsligt ett extra och väldigt användbart rum på nästan 30 kvadratmeter.

När dörrarna är öppna är det som att sitta utomhus” omgivningarna, berättar Sirpa. I samband med Sirpas 50-årsfest åkte de utomlands en vecka. Under tiden fanns Centralglas AB från Eskilstuna på plats och byggde allt. -De är både snickare och glasmästare Hemmaliv 10

Hemmaliv_juli_10-11_uterum.indd 10

2012-06-20 16.41


inne/uteliv

Oslagbar kontakt mellan ute och inne i Sirpa och Ari Hakkarainens uterum.

-Vi är verkligen hundra procent nöjda. Vi var noga med att ha kvar att man kan se genom hela huset även i uterummet. Den känslan kändes viktig och speciellt för huset anda, säger båda. Det enda arbete de har gjort själva var att lägga golvet. Och att inreda. Fast där hade de redan större delen av möblerna och pyntet hemma. -Mattan är egentligen det enda vi har köpt till uterummet. Sirpa har satt ihop allt, men vi har samma smak och tycker oftast lika. Basen är vit på de flesta väggar, men det är viktigt att det inte får kännas stelt, säger Ari. Sirpa beskriver sin inredningsstil Shabby Chic...på sitt eget vis. -Sen är det två viljor som ska bli en, men oftast gillar vi samma saker. Vi

lägger ner mycket tid på inredning. Båda tycker om att gå och titta i butiker. Tiden finns nu när alla barn är utflugna. Men egentligen är det roligare att förändra med saker man redan har. Vi har begränsat utrymme, så man kan inte handla på sig så mycket mer, berättar Sirpa. Nästa projekt är trädgården. -När vi flyttade in för två och ett halvt år sen fanns bara gräsmatta, en lavendel och någon enstaka tulpan. Nu vill vi ha en trädgård – inte bara en gräsmatta. Det ska bli mer stigar, fler sittplatser, mer frukt och blommor. Sen blir det antagligen en pool på baksidan. Ja, det måste vi göra. Det passar, fortsätter Sirpa. -Det här är våra bäst investerade pengar, det här uterummet, vi älskar det och är alltid här ute. n Hemmaliv 11

Hemmaliv_juli_10-11_uterum.indd 11

2012-06-20 16.41


Barn

Måååååål

Fotbolls-EM sätter sina spår och får de små inte nog finns Playmo Playmobils nya mobila spel som snabbt går att veckla upp komplett med spelare från tolv olika länder, domare - och för säkerhets skull också sjukvårdspersonal.

Fixa lunchen själv Alla ungar borde få testa att fiska. Sportfiskarna erbjuder därför tillsammans med Abu Garcia barn upp till tretton att låna ett haspelset eller inkapslat set över sommarlovet från de sportsaffärer som deltar i projektet. Tyvärr har än så länge ingen i stan gjort det – men väl på en massa andra orter. I sommarpaketet ingår en fiskehandbok, en film om fiske, fiskekort och Sportfiskar-

nas medlemstidning. I och med registrerat gratis medlemsskap i Unga Sportfiskares förbund ingår även Trygg-Hansas olycksfallsförsäkring. För mer info www.sportfiskarna.se, kolla på Upp till 13 under fliken Ungdom.

Bygg

ditt eg

Vi har

et ute

allt du

behöv

rum!

er - till

hyggli

ga pris

er!

SS

RING O

IDAG!

"Vi bygger ditt rum från grunden till fullt färdigt med egna snickare" XL Bygg Brägår´n Vägmästarvägen 8 635 02 Eskilstuna 016-13 57 00

www.xlbygg.se hemmaliv_juli_12-13_barn+kronika.indd 12

2012-06-20 16.43


KröniKan

Vad Hände egentligen?

J

ag har fött tre fantastiska barn och ingen förlossning har varit den andra lik. Min yngsta son är snart 9 månader och föddes i slutet av oktober förra året. Han var en liten heffaklump när han väl bestämde sig, ytterst motvilligt, för att komma ut. Jag gick 14 dagar över tiden. För en vanlig Svensson är 14 dagar inget att bråka om, för en gravid kvinna är 14 dagar i stil med hundår där varje graviddag motsvarar minst sju vanliga dagar. Matematiken är enkel, 14 övertidsdagar känns som närmare 100! För att göra en lång historia kort så slutade det med akut kejsarsnitt. I efterhand så begärde jag ut min förlossningsjournal för att kunna läsa lite om vad som (egentligen) hände. Min uppfattning av förloppet behöver ju inte nödvändigtvis stämma överens med verkligheten. Jag kunde läsa bla följande noteringar: Patienten upplever att det gör ont hela tiden. Upplever? Anar jag lite misstro här? Det gjorde så inihelvetejävlaskitont att jag allvarligt övervägde att svälja hela lustgasmasken, att kvävas och dö av den skulle ha varit lindrigare än att ligga kvar där i sängen och andas mig igenom värkar. Uppmanar patienten att ändra läge men hon vill absolut ej i nuläget. Vill? Som om vilja hade något med saken att göra. Det var fysiskt omöjligt att röra sig en millimeter i sidled. Det hade varit enklare att vinna Nobels fredspris än att få mig att stå eller gå i detta läge. Den som hade försökt hade antagligen dött på kuppen. Förlossningshinder orsakat av missförhållande mellan bäcken- och fosterstorlek. No shit? Han var ju en heffaklump. Alla som såg min mage de sista

veckorna hade kunnat klura ut med lillfingret att det skulle bli problem. Skyll inte på mitt bäcken, det hade inget med saken att göra. Det var heffaklumpen som var boven i dramat! Urakut sectio. Det betyder att de springer korridoren fram med dig på en bår och det är bråttom. När du vaknar har du ett ärr på magen som ett minne av språngmarschen! Ett ärr och en alldeles fantastisk liten krabat! Buken uppdriven av gaser. Korrekt uppfattat, jag såg ut som en jätteballong efter snittet. Tips för dig som snittas: fis efteråt om livet är dig kärt. Ingen idé att vara finkänslig. Synd att ingen upplyste mig om det innan magen svällde upp som om jag var höggravid igen. Sen ansträngde jag mig som aldrig förr, något den käre fadern tyckte var otroligt skoj. Varenda lite fis var en seger. Mor orolig att ingen mat finns. Handmjölkar fram fin råmjölk som lugnar mor. Ehhh, mor? Vem var den där mor som tydligen delar journal med mig? Handmjölkar? Kommentar onödig egentligen. Där ligger man med en jättemage, uppblåst med ofantliga mängder gas, och inkommer en redig barnmorska och handmjölkar dig? Just shoot me! Spännande läsning var det i alla fall. I journalerna är allt så kortfattat och odramatiskt. I min värld var det jättedramatiskt (Real Housewifes of Beverly Hills - släng er i väggen-dramatiskt), åtminstone upplevde jag det så och jag tror min sambo är beredd att hålla med. Skulle jag kunna göra om det? Minnet är kort… n

“Fis efteråt om livet är dig kärt!”

Åsa andersson

Trebarnsmamma, inredningsanalfabet, Strängnäsbo, bohem och en aningens lat. Jag lever i ett ordnat kaos som domineras av tre vilda barn, ett stycke sambo och huset som gud glömde. Vad du ser är vad du får! På gott och ont…

Läs mer av vår krönikör Åsa på kaosredan.wordpress.com

Hemmaliv 13

hemmaliv_juli_12-13_barn+kronika.indd 13

2012-06-20 16.43


Engelsk elegans

Mini Coupé är som gjord för färder på kurviga sörmländska landsvägar.

Sportig, kaxig och med ett fantastiskt väggrepp. Mini S Coupé är som gjord för den som älskar kurviga landsvägar en fin sommardag. Men det är inte en fartmaskin för alla – barnen och farmor får stanna hemma när du och kärestan åker på sörmländsk bilutflykt. text Ia Wadendal

M

ini Coupé har nämligen bara två säten. Lite knäppt kan man ju tycka, men för mig snarare kaxigt och rätt tilltalande ur den politiskt inkorrekta vinkeln. Konkurrenternas pyttesmå baksäten får man ju ändå inte in en vuxen människa i. Mini har gått hela vägen och bestämt sig för att ta fram en bil för singeln eller paret utan barn. Men visst – den kan ju fungera som en andra bil också, för den körglade som gärna lämnar den tråkiga tjänstebilen hemma i garaget på helgerna. Den som kört en vanlig Mini Cooper känner igen sig – det är likadana stora runda retroinspirerade instrument där framme, samma motoralternativ och drivlina. Men eftersom Coupén saknar baksäte så är bagageutrymmet extremt stort för en sådan här liten bil – hela 280 liter. Man klämmer lätt in flera resväskor, en större handväska eller portfölj. Apropå handväska och portfölj, så finns det även en liten förvaring bakom stolarna där sådana småväskor lätt går in.

Coupén är lägre än den vanliga Minin och chassit är nytt med ett tak som ser ut ungefär som en bakåtvänd keps. Den är 25 kilo tyngre i framvagnen vilket ger framdäcken bättre grepp. Baktill sitter en rörlig vinge som åker upp när man kör fortare än 80 kilometer i timmen – det är för balansens och aerodynamikens skull. Oavsett vilken Mini man har förmånen att få köra så uppstår ett leende på läpparna när man trycker ner gas-

Instrumentbrädan är snygg med sitt retrostuk men inte så intuitiv. Reglagen till vindrutorna är små som tumnaglar och svåra att hitta. Irriterande. Men allt är ju en fråga om tillvänjning, och för de flesta överväger nog körglädjen med den här lilla krabaten ändå. Coupén är inte svindyr, men heller inte billig. I basversion kostar den 228 500 kronor, och standardutrustningen är bra med bland annat läderratt, sportstolar, klimatanläggning med kylbart handskfack, parkeringsassistans, eluppvärmda säten, elhissar och elspeglar. Den som också vill ha multifunktionsratt, läderklädda stolar, färddator och sportknapp till exempel får punga ut med ytterligare 30 000 kronor för Chili och Red Hot-paketet. Tillvalet med navigationssystem går på 6 000 kronor och stöldlarm med fjärrkontroll på 3 300. Förutom bensindrivna Mini S Coupé finns basversionen Coupé med 122 hästkrafter, den 143 hästar starka dieseln SD Coupé – som bara släpper 114 gram koldioxid per kilometer – och värstingen JCW på 211 hästkrafter. n

“Coupén ligger stadigt – men ger ändå sportkänsla” pedalen och styr på kurviga vägar. Den sexväxlade manuella lådan är smidig och kortslagig. Coupén ligger stadigt på vägen men ger ändå sportkänsla, och motorljudet är härligt. Det är definitivt på mindre vägar den här bilen kommer till sin rätt, och sådana finns det ju gott om att sträcka ut på i Sörmland. När jag kör Coupén inne i stan får den visserligen beundrande blickar från både byggjobbare och unga tjejer, men det är också här man upptäcker minusen med bilen. Sikten bakåt är undermålig, och än värre när bakvingen fälls upp. Eftersom bilen är så låg måste man luta sig fram vid rödljusen för att se ljusväxlingarna.

N

Hemmaliv 14

hemmaliv_juli_14-15_bilar.indd 14

2012-06-20 16.45


UtomHUsliv

Retroinspirerad instrumentbräda. Bagaget är på 280 liter och rymmer flera väskor.

Mini Cooper S Coupé

• Grundpris: 228 500 kr • Motor: fyrcylindrig bensin med turbo • Effekt: 184 hk • Vridmoment: 240 Nm vid 1600-5000 varv/min • Acc. 0-100 km/tim: 6,9 sek • Toppfart: 230 km/tim • Tjänstevikt: 1 165 kg • Bränsleförbrukning (blandad körning): 5,8 lit/100 km • Co2-utsläpp: 136 g/km

Ta med annonsen till butiken och få 10% rabatt på arbetet! Erbjudandet gäller t.o.m 30/9 2012

Packat & klart?

Serva bilen inför resan

016-146464 Ni är inbokad: ....... dag

/

Kl: ..........

Välkommen! Nystrandsgatan 7, höger vid Underbara Hem (f.d. Norrservice AB)

hemmaliv_juli_14-15_bilar.indd 15

2012-06-20 16.45


Korsord f ly ga n d e

oo rd-

a s ä ta r e

n ing

m ä ta ç sträcka med

ç ekopkoumfrfpriss-

g e tt f i n krit i k s k i p pa röda ko rset gjorde narren medlare

kliv

snask fegisdj u r

÷

÷

l at i n jag

kno rra k ä r l fö r och k l a ga bu kett

b ä r på anlag yttersta del

för älskad

o r da

tas

ge pikar fluo r blev

slag

varse

ho n är en knasig tjej

skred ha på känn

m att e knep solgu d sen iorförbu n d

först i namn en kopphan dtag m å ste pe rs o n som saknas

l ite r

ge ut bok t.ex.

det lj u der vid fara

eldrest g r å ta öve r . . . mjölk

riktn ing kajan

a l fa irlan d

klister lars uggla

vå n in g u n der vi lla

nypo n-

det är mj u kt i redet

sussa

blom ma

Kryssa loss Vinn ett äventyr i mörker! (dvs biocheckar)

polen

kaffet i lltugg

markhyro r n i len

dam i

med ur

ki lle i

i isen

sprutar eld i s a ga n s l i ta

vitsar

då l igt

rän na

paradiset är de som o rkar mycket

to p p team k a dav ren

genom-

sädes-

÷

invå nare i grekisk huvudstad lufto rd t ro p i s k ko tte lik frukt omodern

Ç

n e rvo sitet damnamn

i vä g fikaställe

glå m iga i ansi ktet

l ä tt t u g ga d biff

a fto n u n derhå lln in g knastra

s itte r barn i vagn nedstoppade i blev retad i skolan t.ex.

piter ä tt grön i öknen

kan man ligga och s itta i p rö va r

k l öve och verktyg å thävor

ڊ r

Ç

å k a på semester k ly ve r

du bba lå g i täten ko rta da g e n bes e g ra

l u kta

ç pa p pa

simfå gel

ko m isk n o rs k figur pa s s a r

tratt so m förstärker rösten

rå r om tätt dj uren int i ll

Ç

© svenska korsord ab

år f e ar n ck! n i e v h c Tre n bio i vars

NamN: adress: Postadress: telefoN: mejladress: Skicka in ditt ifyllda kryss till Tiomedia, Kyrkans Hus, Smörparken, 632 20 Eskilstuna Senast måndagen 24 augusti behöver vi ditt kryss. Lycka till!

ViNNare fråN juNi-Numret: Charlotta lundin • Per Johansson • Kethy lindvall

Hemmaliv 16

hemmaliv_juli_16-17_korsord + djur.indd 16

2012-06-20 16.47


djurliv

Lugna och fina

Erbjudandet gäller t.o.m. 2012-06-15

PROVA GRATIS! Så här fungerar det: Ta med din tomma förpackning hundmat eller kattmat*, köpt i din matvarubutik. I utbyte får du välja någon av följande produkter:

Vissa kaTTer - och

hundar – tycker verkligen inte om att sitta i sin transportbur. Spraya buren med de lugnande feromonlösningarna Feliway (för katten) och Adapatil (för hunden) och resan blir troligtvis betydligt lugnare. För både djur och människor.

Hill´s kattfoder 2x400gr (ord.130:-) Hill´s hundfoder 1 kg + våtfoder (ord.117:-)

*Av annat märke än de nämnda i annonsen.

Lugn i bur.

alltid vatten

Bra i sommar är en utfällbar vattenskål. Ger dig möjlighet att bjuda på vatten när som helst.

Lohegatan 43 Eskilstuna Tel. 016 - 13 16 44 Vard. 10 - 18, Lörd. 10 - 15, Sönd. 11 - 15

Tuffa Tonår

Hundägarutbildningar

i Tumbo & Råby Rekarne

aTT barn kommer i puberteten och genomgår en om-

välvande period är välkänt. mindre känt är att även hundar genomgår en pubertet, allmänt kallat ”spökperioden”, då de gärna skäller på allt och alla. ta det bara lugnt, din hund känner sig osäker och ängslig. avstå gärna från för många nya intryck för hunden under den perioden. och precis som med puberteten går det över.

HUNDPROMENA

DER

ITETER

SOMMARAKTIV V 27 & V 28

.

På väg in i puberteten

Tel. 016 - 34 71 21 Mob. 070 - 40 282 40 helenashundskola@telia.com www.hundmassoren.com

hemmaliv_juli_16-17_korsord + djur.indd 17

Västerås

Traversgatan 4

Tfn: 021-30 28 28

Eskilstuna

Nystrandsgatan 29

Tfn: 016-13 11 00

Strängnäs

Storgatan 13

Tfn: 0152-132 00

2012-06-20 16.47


Min Häst är den största serietidningen för alla unga hästälskare! Här finns hästiga serier, faktareportage, artiklar, postrar, roliga tävlingar och läsarsidor. Naturligtvis finns världens mesta häst Mulle alltid med! Min Häst är en blandning av sådant som är roligt, mysigt, spännande, sorgligt och lärorikt! Ta chansen och testa denna tidning!

MIN HÄST • 10-11 • 2012

Avel & uppfödning Fakta:

RASFAKTA::

rfi E! Supeed MULL m

7 388016 704505

10

TIDSAM 0167-10

016 7 388

703 508

Mulle l med P ysse Poster n

Lååånga & spännande

vår Var med i vling! ustä an em ri se

R SEN MJU K A HR LIGT MAN M„R I HEL N! OCH KRO PPE

13 • 2012

0167-13

Freddie Jippi! på ViFirefoot vann ett ridläger!

Muelcleia-l! 10Musllideo! r sp Nummer

13

TIDSAM

I stallet t på S tälle

DE NANNG Å SPÄN LÅÅ ELL! NOV

6,10 • 35:- €

OM MER ERN DIG D LÄR ERLÄN D GEL

eta Att arhbästar d e m

1s0 ido0 r!

SHAGYA-ARAB

av

le! Mul sor

Mas

99:-

Massor av serie r!

Nummer 10/11 • 2012 • 45:- € 7,80

5

av Min Häst + nr Mulles badlakan

SERIER!

Seriespecial!

rie: nande se

spän nna hästen Den försvu

Otroligt

Sessan ‰r b‰ttre! Jag hinner inte f™rklara nu!

BARA Furberg! 5Dmed s id u fårofirna

MuSTlleIC! KERS! ‰nsla Marit henne!

Skynda dig! SMS Skicka MINHÄST

Pinto

Ev SMS-taxa tillkommer

RAS FAK TA:

Posta kupongen eller:

Att Favohr a en ithäst

(mellanslag) 1267 till 72772

INTERNET gå in på:

Weste temarnDu får fin ! a ...d‰r gick och nummer starte ledning n 18 stormy... nummer ‰r i weathe 4 hade blem lite pro r och ligger sist just nu...

kampanj.egmont.se Ange kod MH1267

bara nu h‹ller h‰sten loppet f™r , s‹...

...nu led er num 11 men mer r kommer p‹ utsidan nummer 4 sto starkt rmy wea the ... hon upp mer g‹r r och mer...

POSTERS!

Du får ett JÄTTESTORT och SUPERFINT badlakan med Mulle! JA TAcK! Jag vill ha 5 nummer av Min Häst & Mulles fina badlakan för endast

99:-!

Inget frimärke behövs Mulle bjuder på portot

© Lena Furberg

Fyll i dina uppgifter nedan så kommer tidningarna och ditt fina badlakan med posten. BESTÄLLARE NAMN: PERSON NR:

E-POST:

ADRESS: POSTNR:

Egmont Kärnan AB POSTORT:

UNDERSKRIFT: TELEFON: TIDNINGSMOTTAGARE (om annan än ovan):

MOBIL:

1267

Beställare måste vara över 18 år. 14 dagars returrätt, allt du betalar är returportot. Egmont Kärnan AB behandlar kunduppgifter med modern informationsteknik och lagrar dessa för att fullgöra kundrelationer samt lämna erbjudanden för egna och andras produkter. Erbjudandet är giltigt tom 2013-06-30, endast i Sverige och endast om du inte redan är prenumerant. Egmont Kärnan förbehåller sig rätten att byta ut premien mot en likvärdig produkt om lagret skulle ta slut.

Hemmaliv_juli_18-19_HORSE_annons + intro.indd 18

SVARSPOST 201 418 30 781 20 Borlänge 2012-06-21 10.31


nordiska mästerskapen

-

ga & nande

IER!

FOtO JENNy MuKKa

!

ra nu h‰sten ‹lle r oppet, f™r s‹...

er num mer utsidan r mme r eather g‹r r h

© Lena Furberg

!

Vackra hästar skickliga ryttare –ochen hejdundrande folkfest! Mellan den första och femte augusti går en av Eskil­ stunas största sporthändelser av stapeln – Nordiska Mäster­ skapen för Islandshästar 2012. Kom och upplev Nordens skickligaste och vackraste is­ landshästekipage, som bjuder på spännande tävlingar och en kamp om medaljer, titlar och ära till sig själva och sitt land

AB

ST

e

på Sundbyholms Islandshäst­ anläggning. Osäker på vad som skiljer en islandshäst från övriga hästar? Vad det är man kommer att få se under dessa dagar? Och hur stort är det egentligen det här med islandshästar i Sverige? Svaren får du alla i vår Nord­ iska Mästerskaps­special! n

Hemmaliv 19

Hemmaliv_juli_18-19_HORSE_annons + intro.indd 19

2012-06-21 10.32


Öppettider Onsdag - Söndag Lunch, kaffe, smörgås, glass Altan & terrass 2 st Fullständiga rättigheter Utegrill med korv & hamburgare Fredag-Söndag Tel. 016 - 966 55

www.travrestaurangerna.se

Hästklinik på väg Behöver Du veterinärhjälp hemma?

• • • • • • •

Digitalröntgen Ultraljudsundersökningar Luftvägsundersökning med endoskopi Hältutredningar Munhåle- och tandundersökningar Kastrationer Dräktighetsundersökningar

Kontakta oss så kommer vi ut till Dig. Telefon 0220-45200 vardagar kl. 8.00-16.00 receptionen@stromsholmdjursjukvard.se

Hemmaliv_juli_20-21_HORSE_kortisar.indd 20

2012-06-21 09.55


foTo: jenny muKKa

nordiska mästerskapen

Eskilstuna –

HEM TILL EN AV SVERIGES BÄSTA ISLANDSHÄSTANLÄGGNINGAR! Sundbyholm rymmer förviSSo en fin travbana,

foTo: PHoTodune

men också en av Sveriges bästa islandshästanläggningar. Här finns dubbla ovalbanor, snabba och välpreparerade passbanor, hundratals fasta boxar, samt två fasta restau­ ranger. 2011 arrangerade tre av Sveriges största lokalfören­ ingar Svenska Mästerskapen här. Det arrangemanget var egentligen en generalrepe­ tition inför årets NM och det utnämndes till det bästa Svenska Mästerskapet genom tiderna. Det sätter nivån för årets NM!

bra mat, inga köer & Specialbryggd öl

Nordiska Mästerskapen har förmånen att hålla till på en anläggning som är byggd för stor publik. De två fasta restaurangerna kommer att hålla öppet under lunch­ erna, men det finns även ett grilltält nere vid tävlings­ banan, där det serverar det specialbryggda NM­ölet.

Ansiktsmålning, hoppborg och kul för hela familjen…

En festival för hela familjen

P

å ett Nordiskt Mästerskap är det medaljer, ära och poäng som står på spel. Men Nordiska Mästerskapen är mer än så. För de i familjen som kanske inte alltid delar det brinnande intresse för att titta på ovalba­ neaktiviteter timme efter timme

kan ett avbrott vara guld värt. För barnen finns det hoppborg och en barnhörna med pyssel där det på lördagen också kommer vara ansiktsmåln­ ing. Även pausunderhållning i form av avelsuppvisning samt uppvisning av andra töltande hästraser, så som American Saddlebred, Paso Peruano, Morgan, samt töltande travare.

Det kommer också en fin up­ pvisning av svenska polishund­ ars arbete, fallskärmshoppning, samt en hästinriktad konstut­ ställning. Det finns självklart en välfylld marknadsgata för den shoppingsugne, eller ta en tur med häst och vagn runt omgivningarna utanför tävling­ sområdet och komma tillbaks en stund senare.

ALLT DETTA HÄNDER uNDE R HELGEN: • Tävl ingar

• Töltande

hästraser – inte bara is landshästar • Välfylld ma rknadsgata • Hoppborg & barnhörna • Häst & vag n • Polishundsu ppvisning • God mat & specialbrygg t NM­öl Avels • Konstutstä show llning

Hemmaliv 21

Hemmaliv_juli_20-21_HORSE_kortisar.indd 21

2012-06-21 09.55


Nordiska mästerskapeN Bakom varje lyckad fest finns en duktig värd. Under Nordiska Mästerskapen för Islandshästar heter han Timo Rajasaari – en tävlingssinnad hobbyryttare som tänkt på allt. TexT anne ralf

Timo –häsTarnas fesTfixare

N

ästan ett år har förberedelserna för Nordiska Mästerskapen för Islandshästar pågått. Att på bästa sätt ta emot omkring 110 tävlande ryttare och lika många hästar, en publik på närmare 7000 personer per dag samt ett antal särskilt inbjudna människor och djur är inget för latmaskar. – Det har varit ett jättestort jobb. Vi har varit ett järngäng på ungefär tio personer som arbetat med det här och som fått hjälp av ungefär lika många till, berättar Timo Rajasaari som i egenskap av projektledare för hela Nordiska Mästerskapen har lett arbetet. – Vi fick en försmak förra året, då vi arrangerade SM för islandshästar, som också hölls här på Sundbyholm. Då lärde vi oss en hel del om vad som gör ett lyckat meeting, säger Timo. Sju tävlingsgrenar, med kval och två finaler på fyra och en halv dag, kräver förstås minutiös planering. Och till det kommer allt annat som ska klaffa – från att se till att alla i publiken sitter bra på läktaren till att de har något att göra mellan klasserna. När det gäller det sistnämnda har

Timo och hans gäng lagt ner extra krut. – Vi vill att de riktiga fantasterna – som till 90 procent är kvinnor – ska få med sig sina familjer också. Därför har vi sett till att det finns annat att göra för dem som inte bara vill andas hästlukt från onsdag till söndag, berättar Timo, Den som kan visa upp en biljett till NM får flera dagars inträde till Eskilstuna Zoo för samma pris som en. Och den som

mesta som handlar om hästar är en annan publikmagnet. Liksom avelsshowen på söndagen, där några av landets allra främsta hingstar och ston visas upp. Men viktigast är förstås tävlingarna. Sju av de åtta klassiska grenarna – 150 meter speedpass utgår – är med och Timo själv ser särskilt fram emot passlöpen. – Det är roligt när det går fort och två tävlar mot varandra. Men tölten tänker jag inte missa. Den ökade tölten i finalen i T1 är härlig att se! Själv rider Timo numera mest i markerna runt gården strax utanför Eskilstuna, där han bor med sin sambo och sex egna islandshästar samt ett antal inackorderingar. – Jag började rida som vuxen och var med på en del klubbtävlingar. Sedan köpte jag en häst som jag hoppades komma upp i lite högre klasser med, men det funkade inte riktigt. När NM är över ska Timo ägna sig åt att göra något helt annat. Rida enbart för nöjes skull och vid sidan av det ordinarie jobbet som projektledare på Skanska förhoppningsvis ta sin jägarexame. Och sedan är det dags att börja se fram emot nästa stora event: VM i Berlin nästa år. Men då åker Timo dit som publik. n

“Alla vill inte andas hästlukt från onsdag till söndag” är sugen på en runda golf på banan alldeles bredvid tävlingsplatsen, betalar bara halva greenfeen. Men för de flesta är det ändå hästarna som lockar mest. Ett inslag som Timo är väldigt glad över att ha fått i hamn är uppvisningen av andra töltande hästraser än islänningen. – Det var med på SM förra året och blev enormt uppskattat. Då visades en american saddlebred och i år har man samlat ihop ytterligare tre töltande raser som vi kommer att visa, berättar han. Marknadsgatan där man kan köpa det

Hemmaliv 22

Hemmaliv_juli_22-23_HORSE_timo_intervju.indd 22

2012-06-21 09.56


Nordiska m채sterskapeN Timo och Andvari fr책n Sn채llbyn.

Hemmaliv 23

Hemmaliv_juli_22-23_HORSE_timo_intervju.indd 23

2012-06-21 09.56


www.uppleva.nu

Skräddarsydda upplevelser på Island Studieresor Teambuilding Ridresor Gårdsresor

073 - 40 53 120

Hemmaliv_juli_24-25_HORSE_annons + godmodig häst att förälska sig i.indd 24

2012-06-21 09.57


ENTRé nordiska mästerskapen

En godmodig hästatt förälska sig i! Trots att islandshästarna är små är de tillräckligt starka för att bära stora vuxna män. foTo: photodune

I

slandshästen är en genuin urhäst, anpassad till att klara sig i frihet under tuffa förhål­ landen. Den är liten, kompakt, robust och starkt byggd med ett lugnt, tryggt sinnelag och med förmåga att tända till när det behövs. Hästens mankhöjd är oftast 125–145 cm och vikten 300–400 kg. Trots att de egentligen är i ponnyhöjd kallas de hästar Det finns ett 100-tal turridningsföretag och ridskolor med islandshästar runt om i Sverige, som tar emot hundra­ tusentals ryttare varje år.

Det är framförallt gångarterna och ett stabilt och bra psyke som gör att vuxna människor fastnar för islandshästen. Att rida tölt är mycket bekvämt för ryttare som upplever att de sitter alldeles stilla i sadeln medan hästen flyter fram över marken i denna fyrtaktiga springande skritt. Rida flygande pass är en hisnande kraftupplevelse som kräver träning och samspel mellan häst och ryttare, inget för en nybörjare med andra ord. Islandshästarna som har fått växa upp naturligt i flock på stora markytor utvecklar ett gott psyke. De blir överlag pålitliga och uthålliga ridhästar. Detta

tilltalat många som är sugna på att börja rida, men är lite rädda för stora hästar och inte så tilltalade av gå på vanlig ridskola. Många väljer istället turridning med islandshästar. Även den ovane kan följa med på långritt ut i skog och mark. Islandshästarna är vana att gå i flock med sina hästkompisar. De går gärna tätt intill och följer varandra utan bråk. Islandshästarna som används vid tur­ ridning, är godmodiga och låter ryttare ”åka häst” om han är osäker. Den som är mera van ryttare och rider mer aktivt kan få en härlig upplevelse på en vaken, känslig och framåt häst med stor kraft.n

Hemmaliv 25

Hemmaliv_juli_24-25_HORSE_annons + godmodig häst att förälska sig i.indd 25

2012-06-21 09.57


Foto: jEnny mukkA

nordiska mästerskapen

TölT, pass – och en bra känsla Att se en vältränad islandshäst i snabb tölt är imponerande – även för den som inte kan något om hästar.

I

slandshästen är den enda europeiska hästras som har kvar de ”bortglömda” gångarterna tölt och pass. De hästar som deltar i tävlingarna är antingen fyreller femgångare. En femgångare har förutom de tre grundgångarterna – skritt, trav och galopp – även tölt och pass. En fyrgångare kan dock mycket väl ha anlag för pass, men den flygande passen är då i regel inte framtränad På grund av att islandshästen har fyra eller fem gångarter har islandshäst också en större kapacitet i sitt rörelsemönster i förhållande

till ett halvblod som bara har tre gångarter. Svårigheten ligger därför i att kunna rida gångarterna åtskilda i ren takt. Det är till exempel lätt att få inslag av passens två takt i både skritt och tölt. Det är också lätt att in få en töltens fyrtakt i galoppen. Att dessutom kunna rida i olika tempo ökar svårighetsgraden. Ska det dessutom göras vid exakt rätt plats och tidpunkt på ovalbanan så blir det riktigt svårt. Svårigheten för ryttaren ligger därför i att hitta rätt balans och form för gångarten. För att lyckas bra krävs det väldigt mycket balans och ryttarkänsla.n

islan d gång shästens Skritt: arter H Trav: t ästens långs amma våtakt s ig

te gån Galop gånga gart p: rt Tölt: L tretaktig gå med sväv iksom ngart m skritte Den h ed svä n en ar v kan va skrittens fotfö fyrtaktig gå rieras n gart. r fl y t tn från lå tölten ngsam ing men tem är myc t pot il l ket be sitter n ökad t kvä ölt äs Pass: F tan helt stilla m för ryttare . n som ly i sadeln med s gande pass väv dä är en t . r hä våt fram- o ch bak sten sätter i aktig gånga rt ben nä s högt t empo stan sa amma sidas över k orta st mtidigt. Rid si räckor.

så Tävlar ävlar man De moderna Islandshästtävlingarna har utformats dels utifrån den traditionella isländska ridkonsten samt de tävlingsoch uppvisningsformer som utvecklats på Island, dels utifrån den centraleuropeiska ridkonsten, anpassad till islandshästens säregenheter. Varje år arrangeras cirka 100 tävlingar runt om i landet av de olika klubbarna som ingår i Svenska Islandshästförbundet. Mitt i sommaren arrangeras sedan Svenska Mästerskap. Årets landslag går vidare och

tävlar i Världs Mästerskap och Nordiska Mästerskap som hålls växelvis vartannat år. Ovalbanan är en 250 meter lång och 4 meter bred ridbana, den har rundade hörn, 12 meter raksträcka på kortsidorna och 72 meter raksträcka på långsidorna. Det som premieras i ovalbanegrenarna är lätt och harmonisk ridning med taktrena, lösgjorda och schvungfulla gångarter. I ovalbanegrenarna finns det två moment – uttagningar och finaler.

Hemmaliv 26

Hemmaliv_juli_26-27_HORSE_gångarterna + fakta.indd 26

2012-06-21 10.49


Foto: ERic RobERtSon

nordiska mästerskapen Jag vill lära mig mer om att rida islandshäst!

Varför inte? kontakta gärna någon av de samarbetande arrangörerna bakom nordiska mästerskapen för islandshästar för mer info. Svenska islandshästförbundet, www.icelandichorse.se Stormur (föreningen för islandshästintresserade i norra Stockholm), www.stormur.nu Sleipnir (Strömsholm/Västmanland) www.sleipnir.se Eidfaxi (håller till på Sundbyholms islandshästanläggning här i Eskilstuna, bredvid Sundbyholms travbana). www.eidfaxi.se

men vad beTyder de där namnen? Stormur = Snabb, den som stormar fram. Sleipnir = Odens åttabente springare. .Eidfaxi = Edsvuren häst.

Hemmaliv_juli_26-27_HORSE_gångarterna + fakta.indd 27

2012-06-21 10.49


FO TO je NN Y Mu kk A

nordiska mästerskapen

tävlingsschema

onsdag torsdag fredag s ati e! gr träd n EftErmiddag start kl 15.00 i förmiddag start kl 09.00 tölt T1 Young Rider Senior

FOTO eRIc RObeRTSON

Invigning & flagghissning tölt T1 tölt T2

Senior

EftErmiddag femgång F1 fyrgång V1

Young Rider Young Rider

kväll stilpass PP1 stilpass PP1

Senior Young Rider

Prisutdelning NM Mästare PP1

förmiddag start kl 09.00 tölt T2

Young Rider

lunchuPPvisning femgång F1 Agility, lydnad tjänstehundar EftErmiddag Officiell invigning fyrgång V1 Passlöp P1 250 m, försök 1& 2 Passlöp P1 250 m, försök 1&2

Senior

Senior Young Rider Senior

EvEnt Hoppborg & lunchunderhållning

lördag söndag förmiddag start kl 09.00 tölt T2 tölt T2 fyrågng V1 fyrgång V1 Passlöp P1 250 m, försök 3&4 Passlöp P1 250 m, försök 3&4

a-finalEr inkl. PrisutdElning Young Rider Senior Young Rider Senior Young Rider Senior

Prisutdelning NM Mästare P1

Young Rider Senior Young Rider Senior Young Rider Senior

lunchuPPvisning Avelsshow

lunchuPPvisning Töltande hästraser EftErmiddag tölt T1 tölt t1 femgång F1 femgång F1 Ryttarfest

förmiddag start kl 09.00 tölt T2 tölt T2 fyrgång V1 fyrgång V1 speed pass P2 speed pass P2

Young Rider senior Young Rider Senior

EftErmiddag tölt T1 tölt T1 femgång F1 femgång F1

Young Rider Senior Young Rider Senior

avslutning/flagghalning

EvEnt Ansiktsmålning och hoppborg för de små

Psst!

Islandshästen finns och tävlas aktivt i många länder, bland andra Norge, Holland, USA, Frankrike, Österrike, Italien och Finland med flera. Men nedanstående är de största islandshästnationerna. Antalet islandshästar som finns i … … Island: 75 000 … Tyskland: 65 000 … Sverige: 30 000 … Danmark: 28 000

Öpp M-F Coo Övr se t

Hemmaliv 28

Hemmaliv_juli_28-29_HORSE_tävlingsschema + om tävling2.indd 28

2012-06-21 10.45


073 - 908 4921

100pin%g i

Kanonerbjudande på Cascohjälmar! Beställ smideshästar som är äkta dalamålade i Nusnäs! www.dinashastsport.se

shop 66 butiker VÄRDEKUPONG

KLIPP UT OCH TA MED KUPONGEN!

20% rabatt vid ett köp Ta med kupongen när vi ses på SM eller VM. Gäller även i vår webbshop. Använd kod, SM&VM

info@isirider.se Mobil: 070 582 49 94 Fax: 08 715 88 76

Öppettider: M-F 10-20, L 10-18, S 11-18 Coop, 07-22, alla dagar. Övriga butikers öppettider, se tunapark.nu Hemmaliv_juli_28-29_HORSE_tävlingsschema + om tävling2.indd 29

2012-06-21 10.45


nordiska mästerskapen

Hallå där, Eva Spegel…

Eva och Greven.

… ledare för svenska landslaget i islandshäst. text anne ralf foto Ingela BjurenBorg

Vad gör du under NM? – Jag är med för att se till att alla har det bra och får så bra förutsättningar som möjligt. Det handlar mycket om att ge information och hålla samman gruppen. Att vara rättvis och schysst och stöttande – lite som en mamma … Du var med och tog ut det svenska laget efter SM i juli. Hur var det? – Både roligt och svårt. Att välja ut 14 seniorer och åtta ungdomar bland över dubbelt så många som kvalificerat sig är inte lätt. Man måste tänka strategiskt och kolla in motståndarnas styrkor och svagheter. Laget måste vara så komplett så möjligt med rätt balans mellan fyrgångs- och femgångsekipage. Det är alltid tråkigt att tvingas välja bort någon. Vad krävs för att platsa i landslaget – förutom att man presterat bra på tävling under året? – För det första måste man förstås ha en fantastisk häst som man är ett med. Rutin och erfarenhet är jätteviktigt. Men man måste också vara en bra lagmedlem. Att rida i lag är speciellt, eftersom ridning är en så utpräglad individsport. Det är inte bara du och din häst som räknas, hela laget är viktigt. Tävlar du själv? – Nej, aldrig på den här nivån. Tidigare tävlade jag en del på regionala tävlingar, men när min dotter Julia började tävla la jag mitt engagemang på henne i stället. Hon blev väldigt framgångsrik, vann tre SM innan hon åkte till Island där hon numera bor och tävlar. Vilket är tråkigt för mig, men roligt för henne. Hur väcktes din kärlek till islands­ hästar? – Som så många andra red jag fram till någon gång i tonåren då annat tog

över. Då var det stora hästar som gällde, men när jag som vuxen småbarnsmamma skulle börja rida igen ville jag prova på islandshästar eftersom de är så bra med barn. Och jag blev totalt förälskad! Vad var det du föll för? – Det är en genuin och sund ras och de flesta invidiver är schyssta och trygga hästar, samtidigt som de har massor av explosivitet i en liten förpackning. Att lära känna en islandshäst är en häftig upplevelse. Du har varit modechef på tidningen Elle och är numera frilansande stylist med uppdrag runt om i Europa. Hur går det ihop med hästeriet? – Alldeles utmärkt. Men hästarna börjar ta över allt mer. Förut var det ungefär fifty-fifty, men numera skulle jag vilja säga att modet får trettio procent av min tid och hästarna sjuttio. Hur ser ditt hästliv ut idag? – Jag bor i Stockholms innerstad men driver en hästgård i Kungsängen: Örnäs gård, där det står ungefär 65 hästar – de allra flesta islänningar, men även några lusitanos. Här har vi ridskola, inackorderingsstall och avelsverksamhet, samt turridning i liten skala. Jag håller en del lektioner och jobbar med hingstarna, som jag äger tillsammans med några kompisar. I år är det fyrgångshingsten Midas fra Kaldback och femgångaren Fjörnir fra Holum som tar emot stona. Väldigt fina hingstar bägge två. Hinner du rida själv? – Ja, jag har min nioårige vallack Greven/Grefir som jag rider varje dag. Vi tar mycket lektioner och han är väldigt fin, skulle nog kunna bli riktigt bra. Men jag har som sagt övergett tanken på tävlande för min egen del. n Hemmaliv 30

Hemmaliv_juli_30-31_HORSE_intervju Eva.indd 30

2012-06-21 10.31


“När jag som vuxen småbarnsmam­ ma skulle börja rida igen vill jag prova på islands­ hästar … och jag blev totalt förälskad”

Hemmaliv_juli_30-31_HORSE_intervju Eva.indd 31

2012-06-21 10.31


En lagom stor och stark kämpE – islandshästens historia

T

rötta på sin hårda kung Harlad Hårfager och sugna på ett nytt liv seglade mellan 800-talet och 900-talet ett antal vikingar till fristaden Island för att bosätta sig. De första namngivna kolonisatörerna är de norska hövdingarna Ingolfur och Leifur som landar på ön 871. Med i båtarna hade de sina husdjur, däribland de hästar som anses vara en del av Islandshästens stamfäder. Det var dock inte bara vikingar – från Norge och övriga Skandinavien – som kom farande. Även folk från Irland, Skottland och England tog sig över Nordsjön. Och då med sina hästar i bagaget. Man tror att det var nordeuropeiska vildhästar, kanske Tarpaner eller ättlingar såväl som Przewalskityp-hästar och keltiska ponnier som

kom till Island.Väl på ön släpptes de fria för att beta och kom snabbt att beblanda sig med varandra. Snabbt framträdde också de egenskaper som utvecklade dem till Islandshästar. På niohundratalet drabbades ön av en svår hästepidemi och många hästar strök med. Uppgifter

“Alltingets första sammanträde förbjöd införsel av hästar” varierar om huruvida detta berodde på smitta från medvetna försök till avel med importerade orientaler eller smitta från nyanlända nybyggares hästar. Resultatet blev i alla fall att man under Alltingets allra första sammanträde förbjöd införsel av hästar till Island.

foto: pHotodune

nordiska mästerskapen

Detta har inneburit att islandshästen blivit en av världens äldsta renrasiga hästar, som varit helt fri annat blod under 1000 år. Det är fortfarande strikt förbjudet för en en gång exporterad islandshäst att återvända tillbaka till Island. Hästar var ofta det enda sättet att röra sig över ön och islänningarna vördade sina små hästar. De nämndes ofta i sagor och en spreciellt fin häst offrades alltid vid bloten. En sedvänja som snabbt förbjöds när landet kristnades. Trots att häststöld sågs som ett synnerligen grovt brott på Island och den som dömdes för det blev fredlös, vilket innebär att ingen får prata med dig eller ge dig arbete, förbjöds inte det ofta blodiga eventet hingshetsning förrän 1592. Istället såg man dessa som en sorts naturlig avel.

LIND

635

070

Önsk

Hemmaliv 32

Hemmaliv_juli_32-33_HORSE_historia.indd 32

2012-06-21 10.01


nordiska mästerskapen “De överlevande var de allra tåligaste hästarna” I slutet på sjuttonhundratalet drabbades Island av ett vulkanutbrott som täckte ön med askregn och som också decimerade hästarnas antal drastiskt. Med gemensamma krafter fick man igång en avel på de överlevande hästarna. Många menar att de överlevande var de allra tåligaste hästarna och att detta gjort Islandshästen ännu ett snäpp segare. Under en period på artonhundratalet exporterades Islandshästar till bland annat England som gruvponnies och även till Sverige som en pålitlig hjälp i jordbruket för de

bönder som inte hade råd med Nordsvensk eller Ardenner. Först för femtio år sedan blev intresset för dessa lagom stora och starka kämpar stort i Sverige. Och intresset har växt sig så stort att vi idag är den tredje största islandshästnationen efter Island och Tyskland. På Island finns det cirka 100 000 islandshästar – och betänk då att befolkningen bara är på ca 300 000 personer. Varje år exporteras det också 40 000 islandshästar från Island. 500 av dessa kommer till Sverige. n

så här köper du biljetter

Biljetter finns att förköpa på www.ticnet.se Självklart kommer det också gå att lösa biljett på plats, men vill du vara säker på att få biljetter till de dagar du vill vara på nM, så beställ redan nu. Köper du biljetter för hela tävlingen, bjuder vi på programmet! biljettpriser

onsdag torsdag fredag Lördag Söndag Lördag och Söndag Hela veckan (inklusive program) Barn 10 – 14 Barn under 10

GRAtIS 100 kr 150 kr 225 kr 300 kr 425 kr 550 kr Halva priset Gratis

för mer information, gå gärna in på nordiska Mästerskapens hemsida – www.nc2012.se

Bu di tike g sjä n fö lv r d oc in h isl di an na d vä shä nn st, er

LINDHOLM HÖGBERGA 635 04 Eskilstuna 070 - 867 05 05

Öppet

Tisd, Ons, Tors 16 - 20 Lördag 12 - 16

Önskar ni komma annan tid än ovanstående, ring Kina.

Hemmaliv_juli_32-33_HORSE_historia.indd 33

2012-06-21 10.02


psst!

lite Fakta

Hello!

• I dag finns cirka 30 000 islandshästar registrerade i Sverige. En ökning med 30 procent sedan 2006.

foto: ErIc robErtSoN

nordiska mästerskaPen

foto: pHotoDuNE

• Islandshästen är den tredje största rasen i landet efter varmblodig travare och det svenska halvblodet.

Hästlivet på island

P

å Island finns en av världens sista levande hästkulturer. I den gamla asatron var hästen helig och stod i förbund med gudarna. Hästen har varit människans tjänare i detta karga svårframkomliga land utan vägar. Den har burit ryttare och varor över fjäll och glaciärer, genom lavaöknar, djupa dalar och simmat över strömmande älvar. Hästen var livsviktig. Vägnätet blev inte ordentligt utbyggt förrän efter andra världskriget. I dag är hästarna en betydande del av näringslivet på Island. På många bondgårdar finns flockar med mellan

200 och 300 hästar. De går ute året om och utfodras särskilt under vintern. När hästarna rids in och tränas hålls de på stall. Alla hästarna är registrerade i stamböcker på data. De stora hings­ tvisningarna och tävlingarna, lockar besökare från hela världen. Tusentals turister kommer till Island varje år för att rida på tur i fjällen. Sedan vikingatiden har det ordnats kappritter både i flygande pass ”Skeid­ Sprett” och galopp på Island. Under tidigt 1900­tal var detta en mycket populär tävlingsform, inte minst i Rey­ kjavik, där man under flera år kunde spela på hästar vid den stora kapplöp­ ningsbanan. n

• Hästen kan bli mycket gammal. 25 år är ingen ovanlig ålder för en islandshäst. • Svenska Islandhästförbundet har 6 500 medlemmar. • Det finns ca 1600 licensierade tävlingsryttare • Det arrangeras cirka 100 tävlingar runt om i landet varje år. • Varje år arrangeras Svenska Mästerskap med cirka 150 av de bästa ekipagen i Sverige. • De svenska Mästerskapen har haft en publik på över 4 300 betalande besökare de senaste åren – trots ösregn och värmerekord på 38 grader. • Vartannat år arrangeras Världsmästerskap och vartannat år Nordiskt Mästerskap i olika länder. I år är det Sveriges tur att arrangera de Nordisk Mästerskapen den 2–5 augusti här i Eskilstuna. • Ett 50-tal lokala klubbar runt om i landet ordnar kurser, tävlingar och andra aktiviteter för sina medlemmar.

Svenskdesignade hästtäcken när pris och kvalitet är avgörande! Hästtransporter från Cheval Liberte´ Se mer på vår websida www.joro.se eller ring: 070 - 499 40 30

Hemmaliv_juli_34_HORSE_hästlivet på island.indd 34

0709 - 62 14 82 www.ryttargarden.com

2012-06-21 09.15

Hemmaliv Juli Augusti  
Hemmaliv Juli Augusti  

HEMMALIV riktar sig till alla som föredrar att ägna sig åt aktiviteter i hemmets vrå. Det handlar om vårt boende och om livet i stort. Vi sp...