Page 1

#1 mars 2014

d Exklusivt möte me

l r a k l l Tro yrke som

HOGESTADh framtid Skapa din egen

Representeramera Öka din omsättning


LÅT OSS MARKNADSFÖRA DIG VÅRA KANALER

r

hemmaliv 3 be okto # 9

a s t u n E s k i l

E n r d a l m ä l a

2 0 1 3

vinn!

LCHF-PT RECE

on tea afterno & på Ulvhäll cket pingisra a från stig

NÖJESLIV / HEMMALIV Gratis konsumentmagasin

r tipsen Vi hadri ck ät och gott i höst

din Njut av

ÖnJnEigSLIV rd oN E SKILSTUNA

december

& reda •

MÄLARDAL

Närmast kroppen

E N

# 1 2

2 0 1 3

Smakfullt under till julAS VIN • ÅSAS KRÖSORNIKDA • TÄVLINGAR ARIN PÉ • KOR EM • KAT

BUSINESSLIFE Magasin till alla företag

CEPT COU KVARNH CHARLOTTE • BIL VOLVO KON

25

HÄRLIGA ÅR MED ESKILSTUNAREVYN

MINDFULNESS PÅ FIAS VIS ABBA -NOSTALGI PÅ LOKOMOTIVET

ETUNA.SE Eskilstunas största nöjessite

Markoolio akt uell me

d TROLLKARLEN FRÅN OZ

REKLAMFILM

PROFILEN: MARK OOLIO • UNDERKLÄD KOLAR • KALEN DARIUM • MING ESMODE • KULTURKOLL MED EL MED MAKO • FIAS HÄLSA

UPPDRAGSTIDNINGAR efter kunds önskemål STORFORMAT Rollups, affischer och fototapet

Vi gör även film

NÖJESLIV E S K I L S T U N A

M Ä L A R D A L E N

HEMMALIV NÖJESLIV BUSINESSLIFE E S K I L S T U N A

M Ä L A R D A L E N

E S K I L S T U N A

M Ä L A R D A L E N

etuna.se

HEMMALIV E S K I L S T U N A

M Ä L A R D A L E N

VÅRA KONTAKTUPPGIFTER

TioMedia AB, Kriebsensgatan 18, 63220 Eskilstuna www.tiomedia.se, info@tiomedia.se, 0735-34 64 48

Kontakta oss


ny affärstidning! BusinessLife vill inspirera, underlätta och motivera företagare och anställda att göra ännu bättre ifrån sig. I vårt marsnummer tipsar vi om aktiviteter för dig och kollegorna som för er närmare varandra och underlättar framtida samarbeten. Vi berättar om Adeccos annorlunda satsningar emot studenter. BusinessLife har även träffat Göran Hogestadh som drivit flera företag. Inspireras av hans berättelse och se att hårt arbete lönar sig. Vi på redaktionen önskar dig en trevlig vår!

/Redaktionen

Nästa nummer kommer i september!

innehåll

Bokförarens heta tips Evas krönika sid. 15

Profeelen Hogestadh

Adecco

Representation

Göran Hogestadh sid. 6-8

Om sommarjobb sid. 12-13

Stans bästa ställen sid. 20-21

Öka din omsättning!

Samarbete lönar sig

Ett annorlunda yrke

Lär känna varandra sid. 16-17

Trollcarlen berättar sid. 24-25

Säljgurun tipsar sid. 11

ANSVARIG UTGIVARE: Jan Perämäki REDAKTÖR: Susanna Perämäki PRODUKTION: TioMedia AB LAYOUT: Five Senses SKRIBENTER: Thomas Mako, Susanna Perämäki FOTOGRAF: Eric Robertson, Företagsfoton UPPLAGA: 5700 ex. DISTRIBUTION: Med posten till alla företag i Eskilstuna NÄSTA NUMMER: September 2014 TIPSA OSS GÄRNA: redaktion@tiomedia.se

3


Öppettider Mån-Fre 10.00-18.00 Lör 12.00-14.00

WWW Det är viktigt att synas på Internet! Vi har eget webbhotell och skapar hemsidor alla har råd med. info@proxdata.se

Du får hjälp med allt från idé till publicering på Internet. Vi uppdaterar även din nuvarande sida.

Hälsar teamet på Proxdata


friskvård

med kollegorna

Å så roligt!

Den 14 juni kl. 15.00 går startskottet för årets Å-lopp på Strömsholmen. Ta med vännerna, familjen och kollegorna och gör det till en rolig och hälsosam aktivitet tillsammans. Text: Susanna Perämäki

Stefan Bengtsson är grundaren och Å-lopps­ generalen. I maj 2011 var det första loppet och nu växer deltagarantalet för varje år. Folk kommer från hela landet för delta. Loppet är en kvartsmara vilket är exakt 10 549 meter. Det arrangeras av idrottsföreningarna Eskilstuna Guif och Eskilstuna Friidrott. Kostnaden är 250 kr för att delta varav 25 kr går till en valfri förening i Eskilstuna som du väljer vid anmälan. Hittills har Guif och EA Friidrott blivit sponsrade med 1,5 miljoner till sin verksamhet från Å-loppet på tre år!

Kul fakta:

År 2011 Anmälda: 1700

Det blir alltså flera flugor i en smäll: du hjälper föreningslivet i Eskilstuna, ger din kropp härlig friskvård och blir en del av festligheterna. Vi frågade Stefan varför han tycker att företag bör anmäla sig till Å-loppet: – Det skapar gemenskap, man strävar mot gemensamma mål. Alla kan delta då man kan gå, jogga eller springa fort. Det här ska vara en folkfest som är till för alla! Vi har folk som går i mål på allt mellan 30 och 120 minuter.

Det kommer även att vara musikunderhållning inför loppet. På scen finns Peter Thorsén från ca kl. 14.00. Efter loppet, ca kl. 17.00, spelar två stjärnor från ”Så ska det låta”, nämligen musikalartisterna Peter Johansson och Bruno Mitsogianis.

Vill du veta mer? Gå in på www.a-loppet.se eller maila till info@a-loppet.se

I mål: 1400 • År 2012 Anmälda 2600 I mål: 2300 • År 2013 Anmälda: 3205 I mål: 2800

Förhoppning 2014 Att 4000 anmäler sig i år!

5


6


Profeelen

Härliga

hogestadh Att han har många bollar i luften kan nog alla hålla med om. Efter ett två timmars härligt samtal, går jag därifrån med ett leende på läpparna och en massa nya kunskaper. Jag förstår att man vill arbeta med Göran Hogestadh. Text: Susanna Perämäki foto: Eric Robertson

– Jag gör inte det som är tråkigt, börjar Göran. Mixen av mitt arbete är allra bäst. I dagsläget är jag coach till tre olika VD:ar och arbetar på olika sätt med styrelsen i 13 olika bolag.

Göran arbetar uteslutande med ägarledda bolag, då hans erfarenheter gett honom stor förståelse för ägarna. Han lär dem att bli bättre i styrelse­ rummet och att ta de rätta frågorna i rätt forum. – Framförallt i mindre bolag kan en person ha så många olika hattar. Han kan vara både ägare, sitta i styrelsen, vara VD och den bästa säljaren på bolaget samtidigt, berättar Göran. Då går jag in och hjälper till att styra upp allt från hur man håller riktiga styrelsemöten till vad som bör tas upp där. Göran har alltid tillhört företagsledningen på de bolag han arbetat i. Totalt har han 23(!) års erfarenhet av att arbeta som VD och vid vissa tillfällen har han varit VD i flera olika bolag samtidigt. Och med det kommer styrelse­ arbetet nästan på köpet. Har man så mycket erfarenhet och brinner för det man gör, är det en nästan självklar förlängning att fortsätta

arbeta på det viset. Under alla år har han haft 60-70 olika styrelseuppdrag. Det ger synergier och han nätverkar och interagerar med ännu fler människor och tar med sig kunskap från de olika uppdragen som gör att man hela tiden utvecklas. Utöver det utbildar sig Göran kontinuerligt, då nya lagar och regler hela tiden kommer.

Jag har jobbat mycket med ”turn-arounds” – jag får alltså ett visst antal år på mig att få det att vända för ett bolag. De har röda siffror från början och sedan är mitt arbete att se till att siffrorna blir svarta. Och när de är det – då är mitt arbete klart och det är dags för en ny utmaning.

– Tidigare jobbade jag alltid 16-18 timmar per dygn. Numera är det bara 40-60 timmar i veckan, det är ju nästan semester, skrattar Göran.

Det märks verkligen att Göran brinner för det han gör. Han ler när han pratar och gestikulerar med sina händer. Första gången har var VD var han 29 år och redan då målmedveten.

Att arbeta som ordförande i en styrelse ger en stor makt – det är du som ska styra bolaget och se till att ägarnas intressen och mål efterföljs. Enda gången ägarna har högre makt än styrelseord­ föranden är på årsstämman.

– Ett bra ledarskap är så viktigt. Man har ett ansvar att få andra att må bra. Medarbetarsamtal är jätteviktigt till exempel. Om folk inte trivs så är det upp till chefen att se till att de gör det och kanske placera ut dem i ett annat arbete. Och har man inte det inom det egna företaget så kan man hjälpa dem att få ett annat arbete där de trivs, via sina kontakter.

– Ja, det är makt i positiv bemärkelse, börjar Göran. Att vara ovan ledningen gör att man kan ta stora beslut som gör stora förändringar i ett företag. Med makten kan man även besluta att få andra att vara med och besluta. Det är kul att se folk växa i en organisation.

1998 skrev Göran en Ledarskapsutbildning, en branschutbildning för mötesindustrin på Yrkeshögskolenivå för Västerås Stad. Denna körs fortfarande och skrivs om och uppdateras vartannat år, allteftersom branschen förändras.

Namn: Göran Hogestadh Ålder: 57 år Familj: Fru och 2 utflugna barn. Bor: I centrala Eskilstuna. Gör: Styrelsearbetare och ackrediterad

styrelse­utbildare för privata och kommunala bolag. Bakgrund: Snickare, slöjdlärare, VD på flera större bolag samt styrelseproffs. Smultronställe: Gästhamnen i Sundbyholm. Lyssnar på: Allt. Just nu är det mycket storbandsjazz. Men jag gillar också klassiskt och gammal hård­

rock som Metallica och Ozzy. Äter helst ute: Råbiff på Calle´s. Vad visar du en ny besökare i stan: Parken Zoo, Sundbyholm och Fristadstorget när det är färdigt. Ser upp till: Styrelseordförande som är schyssta och har en bra moralisk kompass. Kopplar av med: Tränar regelbundet på Actic. Läser mycket. Och så har jag en hobbybil som jag älskar. Bästa i livet just nu: Min familj och att jag är farfar till lilla Vera som är 5 månader.

7


Profeelen

Härliga

hogestadh

– Jag har alltid varit intresserad av vad som händer ovan ledning och styrelse. Att driva eget företag har jag aldrig hunnit med. Jag tar generellt bara ordförandepositioner, för då känner jag att jag kan göra mest skillnad för ett företag. Och är de inte nöjda, så kan de ju alltid bara av­­ sätta mig, skrattar Göran.

Göran arbetar ideellt i StyrelseAkademien Mälardalen. Det är en Sverige-förening med 18 regionala föreningar. (Självklart har han positionen Ordförande!) StyrelseAkademien arbetar för opinionsbildning, bättre styrelse­ arbete samt med utbildningar. De arbetar även med utvärdering av styrelser och har en hel bank med externa ledamöter. De vill hjälpa folk att gå utanför sitt egna nätverk och hitta den där externa kompetensen som behövs i deras bolag. Så skapas bättre förutsättningar för att fler bolag ska växa och frodas.

Som de flesta vet, blev Profeel ”Årets Företagare 2013”. – Jag har alltid Där har Göran varit Vad är då en Ackrediterad tyckt att jag haft för styrelseord­förande styrelseutbildare för prijäkla kul på jobbet! sedan starten. vata och kommu­nala Och det är ju inte en – Framgångs­ bolag? Jo, ut­­bildning one-man-show. Jag har haft konceptet är att det och bakgrund som samma hustru hela livet. är ett bolag under byggerpå egna Man måste vara överens ständig utveckling erfarenheter, man ska med sin partner för att och har fem starka och gärna ha varit VD och det ska fungera i kompetenta ägare. Vi arbetat som styrelseordarbetslivet. gör även mycket jippon för förande. Det räcker alltså våra kunder och exponerar inte att bara ha det ena eller oss mycket och berättar om våra det andra. mål. Jag som extern styrelseordförande – Grundtipset för att ett företag ska fungera är kan se saker utifrån i ett annat ljus. Ordning Och Reda, säger Göran. Det måste Göran betonar vikten av extern kompetens i vara ordning på dokument, struktur och styrelsen. Många mindre bolag sätter grannen, organisation. Jag har byggt och organiserat frun eller någon annan i sin närhet i styrelsen. många företag genom åren. Ofta finns inga Andra låter personer som är duktiga på papper eller klara direktiv. Till exempel, vad vill många sätt, men inte passar för produkten ägarna att styrelsen ska fokusera på? Vad vill eller fasen som bolaget befinner sig i just nu. vi att VD ska rapportera? Finns inga sådana klara direktiv, så rapporterar VD:n det som – Om du har en ung produkt till exempel – så han tror att styrelsen vill höra. Och då står kanske du behöver en ung person i styrelsen, man där när skutan sjunker och säger berättar Göran. Tänk på att styrelsen har ”vi visste inget”. Och det kan man absolut det övergripande ansvaret för bolaget. Satsa inte stå i Tingsrätten och säga. Styrelsen på mångfald. Ska du börja importera från måste veta vad som händer. Kina, ja då ska du kanske ha en person som talar kinesiska eller är kines i din styrelse. Göran arbetar som sagt i flera styrelser, Fundera över VAR befinner i vissa som Advisory board.

sig bolaget nu? Passar de personer du har i styrelsen in fortfarande? Våga byt ut till rätt personer!

8

Det betyder att man inte har lika stor roll som en ledamot/ordförande utan är mer rådgivande.

– Om det blir kris i ett eller ­flera av bolagen jag arbetar för kan jag fokusera mycket på dem och be de bolag där jag är Advisory board att de får avvakta med min hjälp. Advisory board är också ett sätt för ett företag att ta extern hjälp, men inte behöva vika ut sig totalt. De behöver till exempel inte visa upp känsliga dokument eller siffror för mig om de inte önskar. Avslutningsvis kommer vi in på ett ämne som gör att jag gillar karln framför mig ännu mer. Han berättar att han arbetar ideellt med unga och deras företag. X% av hans omsättning ska också gå till olika projekt kopplade till olika socialt ansvar. – Ja, det är lite pay-backtime. Folk har ju trott på mig och stöttat mig genom åren, nu får jag göra det jag kan för andra. Och det handlar inte om att hitta på några nya egna projekt, utan stötta de befintliga som finns, det är väldigt enkelt. Jag vill uppmuntra större företag att avsätta en del pengar och kanske även mänskliga resurser och hjälpa något befintligt projekt, avslutar Göran.


att

du ansvarar för ditt liv våga fråga lämna på ett bra sätt ta chanser gemensamma mål ta hjälp utifrån konsekvenser? prova

lyckas

TIPS FÖR KARRIÄREN Våga följ dina drömmar!

Gläds åt andras lycka – då kommer det gå bra även för dig! Går det bra för en vän eller kollega på jobbet? Fantastiskt – då kan det betyda att även du ”drabbas” av det.

Studier visar att vi blir som man umgås. Inspireras av dem i din närhet och fråga gärna hur de gjort för att ta nästa steg i sin karriär. Omge dig med människor som vill komma framåt, våga fråga och ta åt dig av konstruktiv kritik. Då kommer det att gå uppåt för dig också!

Gemensam målsättning Ett av de allra viktigaste delarna i vår karriär är faktiskt det som inte finns på jobbet. Om du vill bli framgångsrik och nå dina mål, måste det även fungera på det privata planet. Har du barn? En livskamrat? Gå hem till denne och prata igenom dina planer. Sätt upp gemensamma mål och speca upp vilka eventuella uppoffringar det kommer att ta.

Är ni beredda att ta dessa konsekvenser? Kanske får din partner ta ett större lass hemma en tid? Sätt upp realistiska mål tillsammans och ta gärna hjälp av någon utifrån. För fast det är den ene som gör karriären på jobbet så är ni två om att lyckas med det på ett långsiktigt plan.

Ta chanser! Om du har en ny affärsidé eller vill satsa på en ny karriär – GÖR det! Man brukar säga att ”Du är din egen lyckas smed”. Och det stämmer. Du har ett ansvar över ditt liv och är skyldig dig själv att göra det som du tycker om och växer av. Du kanske kan tala med din chef om andra arbetsuppgifter på företaget eller gå en kvällskurs vid sidan av

som stimulerar dig. Var alltid kvar på din arbetsplats tills du har ett nytt arbete eller studier på gång och sköt dig lika bra fast att du tröttnat på dina arbetsuppgifter. Om du lämnar arbetsplatsen är det viktigt att du gör det på ett bra sätt och på så sätt kan få meriter och kanske andra framtida samarbeten med sin arbetsgivare. Summan av kardemumman är – om du får en chans att göra det du drömt om – våga ta den chansen! Det är helt okej att lyckas, men också att misslyckas. Du kommer att lära dig saker av det också. Det viktigaste är att man provat och försökt sitt yttersta att göra det man tror på. Världen är spännande och helt öppen för dig!

Get out there and create your own future. 9


Kaffeautomat? JEDE s책 klart

Vi finns p책 Facebook

08-550 886 00 www.jedesormland.se

10


öka

omsättningen

Säljmer BusinessLife har träffat Peter Paunovic som driver Novus Kunskap AB och PSP Media. Han hjälper företag att öka sin omsättning med de resurser som redan finns i företaget. Vi fick chansen att ställa fyra snabba frågor till honom. Vad är de tre främsta egenskaperna som gör en bra säljare? Lyhördhet. Förmågan att förstå kunden. Och att personen ska vara orädd.

Finns det några gyllene regler för ett företag som vill öka sin omsättning? Ja, det finns faktiskt tre bra regler. VAD? Testa produkten och din presentation på dina närmaste vänner. Det får inte vara för svårt eller komplicerat, utan väldigt enkelt. Ta reda på VAD du säljer. VEM? Det här är väldigt viktigt. VEM ska jag sälja min produkt till?

Detta är alltså de tre grunderna som behövs för en bra plan. Om du vet vad du gör, så har du en större chans att lyckas med din försäljning.

Vad är det ultimata sättet att peppa sig själv inför ett viktigt möte? Den bästa peppen är helt klart att ställa sig framför spegeln, sträcka upp händerna och säga Peter Paunovic (sitt eget namn förstås), du är helt fantastisk. Det här blir en grym dag! Undersökningar visar faktiskt att det här fungerar på riktigt. Det ökar testosteronet och sänker stresshormonet.

HUR? HUR ska vi sälja detta? Besök, telefon, dagligvaruhandeln? Namn: Peter Paunovic Familj: Har även:

Fru och två barn. Är: Säljguru. Gör: Håller i säljutbildningar. Skrivit boken BESTSELLER om försäljning. Erfarenhet: Världens bästa mediesäljare.

11

Så... mellan dig och mig, Peter – gör du verkligen det här själv? – Jajjamen! Hjärnan är ett väluppfostrat organ och lyssnar på vad man säger. Så inför stora möten när jag är nervös, går jag alltid avsides innan och peppar mig själv på det här viset framför spegeln, avslutar Peter med ett skratt.


Kul kampanjer BusinessLife har träffat Mårten Johansson, kontorschef på Adecco i Eskilstuna. Han berättade om deras annorlunda sätt att nå ut till studenter. Text: Thomas Mako foto: Eric Robertson

– När många hör namnet Adecco tänker de säkert på ordet ”bemanningsföretag” och att ”dit kan jag ringa om jag behöver personal”, säger Mårten. Men Adecco är mycket mer än så. Vi erbjuder även utvecklingstjänster för företag inom områden som till exempel kommunikation och konflikthantering. Det kan handla om att utveckla den enskilde individen, att få grupper att fungera bättre och att i slutändan öka lönsamheten för företaget.

Den som lyckas gå hela vägen får prova på att arbeta som koncernchef för Adecco i Sverige. Förmodligen är det också Sveriges bäst betalda sommarjobb med en månadslön på 100.000 kr (!). I korta drag fungerar urvalsprocessen enligt följande: • Studenten laddar hem en app. • Via appen ska studenten genomföra olika utmaningar och den testar även kandidatens ledaregenskaper.

– Bemanning är givetvis den största biten och redan nu börjar många företag höra av sig till oss gällande sommarvikarier, berättar Mårten. Även om det fortfarande är mycket vanligt att många sommarjobb hamnar hos anhöriga till de anställda så krävs det ibland vissa specialkompetenser och det är då vi kan hjälpa till. När det gäller just sommarvikarier så är en stor del av dem studenter. Många företag använder redan studenter löpande på deltid under året och låter dem sedan arbeta mer under sommaren och andra ledigheter. Det här är något som kommer att öka ännu mer framöver om studiemedlen sänks samtidigt som fribeloppet hur mycket en student får tjäna per termin höjs, säger Mårten.

På senare tid har Adecco inriktat sig mycket mot just gruppen studenter genom olika kampanjer. Adeccostipendiet är en av dem. Där delas 1000 kronor ut till tre stipendiater per månad för de vardagliga, men ack så viktiga utgifterna som kan svida när man är student. Att ansöka är hur enkelt

• Om du klarar utmaningarna kan du bli kallad till en telefonintervju. • De som går vidare hamnar i ett så kallat ”accessment center” vilket är en fiktiv företagsmiljö där individerna ska lösa olika utmaningar, både individuellt och i grupp.

som helst – du surfar bara in på adecco­ stipendiet.se och skriver vad du behöver ha pengarna till.

En ny dammsugare? En resa till solen? Snabbmakaroner? Kurslitteratur? Allt är möjligt!

Det kan handla om faktiska affärscase att förhålla sig till och här får de även träffa koncernchefen. Den som slutligen blir utvald får till att börja med gå en månad bredvid koncernchefen. Därefter väntar två veckors praktik i juni och sedan fyra veckors jobb i augusti och då har det plockats fram flera projekt som ska tittas på och genomarbetas.

– Adeccostipendiet är en rolig grej riktad mot studenter, som ju kan ha det lite knapert ibland, men är samtidigt också en otroligt viktig kampanj för att marknadsföra vårt varumärke mot den målgruppen, säger Mårten.

Grand finale blir sedan att hålla i ett ledningsgrupps­ möte på Sverigenivå.

I början av mars avslutades något som kallas för ”Är du en ledare?”. Det är en rekryterings-

– Det vore ju otroligt kul och spännande om det kunde bli någon från Mälardalens högskola, avslutar Mårten.

process som Adecco kör för fjärde året.

12

Men det slutar inte där. Den utvalde får även ett fortsatt mentorskap från koncernchefen.


Intervjun

Fått-min-cyke lstulen-IGENstipendiet Ansök på ade

ccostipendiet.

se

Vi på Adecco vill bidra till att du som student kan guldkant på tillvar sätta en on mellan varve Adeccostipend n. Därför har vi iet. Varje mån ad delar vi ut 1000 infört studenter. Det enda kr var till tre varför du är i beho vi kräver i gengäld är en kort motivering om v av pengarna eller ring oss på . Ansök på adec costipendiet.se 0200-22 22 22 om du har frågo r.

13


Ett mobilt kontor t g i t k i r på Många pratar om det mobila kontoret och menar en mobil i fickan och din e-mail lättillgänglig. Scanna, faxa, lagra, dela, redigera, fakturera och analysera med 500 gram äkta mobilt kontor. Kombinera dessa väl valda appar med en läsplatta och ett externt skrivbord – klart.

TeamViewer Ja, det faxas fortfarande dokument. Skicka och ta emot fax med din e-mailadress.

Arbeta i din stationära dator i läsplattan. Du ser hela skriv­ bordet precis som att du sitter vid skärmen.

TinyScan Att ha hela bokföringen på nätet ger dig full kontroll över ekonomin när du vill.

Skanna och beskär dokument med plattan vid ditt skrivbord eller ute på språng.

Dropbox

Logitech Keyboard

Ett eget lagringsutrymme med enkel delningsfunktion samlar dina viktiga dokument på samma ställe.

Tangentbord utformat att passa till läsplatta. Fungerar som ett tunt skal när det inte används.

14


evas

krönika

Bil i firman Är firman ditt egna aktiebolag? Har du bilförmån för bilen? Här finns pengar att erhålla.

Om man har ett eget aktiebolag så finns ju möjligheten till att ta ut aktieutdelning från bolaget. Beloppet för den här utdelningen kan baseras på hur mycket löner som tagits ut i företaget under året och hur mycket aktieägaren själv haft i lön. Det gäller till exempel alltid att innan årsskiftet stämma av hur mycket som är utbetalt och om det kanske behövs tas ut något litet extra lönebelopp av aktieägaren för att inte missa ett större belopp i utdelning. Bilförmåner ingår inte i löneunderlaget vid beräkningen av utdelningen. Det är ju synd eftersom summan för bilförmånen kan bli ett ganska stort belopp under året och som skulle kunna bidra till en högre utdelning. Däremot kan man istället höja lönen lika mycket som bilförmånen är upptagen till och därefter göra ett nettolöneavdrag på lönespecifikationen för bilförmånen, innan resterande betalas ut i lön.

Exempel 1: • Lön 30 000 kr plus 3 000 i bilförmån. • På detta belopp ska det dras av skatt, ca 8 100 kr. • Utbetald lön 21 900 kr. • Vid beräkning av löneunderlag för utdelningen är det beloppet 30 000 kr/ månad som används.

Om detta gällt till exempel för lönerna under år 2013 och det bara var aktieägaren själv i bolaget som tagit ut lön så hade utdelnings­ beloppet (med ett aktiekapital på 50 000 kr) ökat från 185 600 kr till 206 650 kr. Alltså ökad utdelning med 18 050 kr utan några andra ändringar än att ändra lite i lönehanteringen.

Exempel 2: • Om man istället tar en lön på 33 000 kr minus skatt ca 8 100 kr blir det 24 900 kr innan utbetalning. • Sedan görs sedan ett nettolöneavdrag för bilförmånen med 3 000 kr och resterande 21 900 kr betalas ut. • Beloppet för beräkning av löneunderlag för utdelningen är nu 33 000 kr/månad.

”Se till att din redovisningsbyrå har med den tid som behövs för att göra skillnad för ditt företag! Det är då de blir en inkomst till ditt företagande och inte en kostnad.” Gällande bilar i företaget så se gärna tidigare krönika: www.etuna.se/main.php?articleId=6417

15

Eva Andersson driver E. A. Bokföringstjän st. De är anslutna till SRF vilket är bransc h­ organisationen för redovisningskonsulte ri Sverige. I Businesslife ger hon dig goda råd , som inte är dyra.


kul med kollegorna

Äventyr FÖR DIG

r& Utmaningang teambuildi

Prisexempel 8 personer : Äventyrsbana ca 2 timmar 250 kr ex. mom s/person

Namn: Peter Kindlund Familj: Fru och två barn. Bor: I Strängnäs. Arbetar: Är mobil, men mest i Strängnäs och Eskilstuna.

16


Vi hörs. Och syns! Vi på Dizzy Duck Productions har gjort det till vår specialitet att höras och synas. Kanske inte så konstigt egentligen, eftersom vårt affärsområde omfattar just ljud- och ljusteknik.

Peter Kindlund har drivit företaget Äventyr 4 you i 18 år i Strängnäs. För fyra år sedan etablerade han sig även i Eskilstuna med en äventyrsbana i Vilsta.

Vi levererar teknik till konserter, event, konferenser, kick-off:er, invigningar etc men vi är även specialiserade på installation av professionellt ljud och ljus i butiker, restauranger och andra offentliga miljöer. Försäljning, installation, service och support. Allt under samma tak. Hör av er till oss så berättar vi mer! Auktoriserad Pro-återförsäljare för bl.a. BOSE och Yamaha

info@dizzyduck.se www.dizzyduck.se 016-12 57 90

– Jag har alltid blivit utsläpad i skogen av min pappa som är militär, börjar Peter. Friluftsliv har varit och är en stor del av mitt liv. Alla aktiviteter jag erbjuder är utomhus. Tidigare har Peter arbetat som fritidsledare i Eskilstuna och 1994 startade han företaget som han fortfarande kör idag. Han jobbar 50/50 med företag och privat­ personer i grupp. – Äventyrsbanan har 24 olika stationer som ligger mellan 5-9 meter upp i luften. När en företagsgrupp kommer hit så samarbetar man och lyfter varandra. Man kan vara rädd för höjder eller vara ovan att samarbeta till exempel. Det handlar om att utmana sig själv, spränga gränser och se nya sidor hos sig själv och andra. Ungefär som på arbetsplatsen – en arbetsuppgift kan kännas svår och besvärlig, men när du klarar den så växer du som människa och det känns bra. Man måste vara minst 8 personer för att få boka en tid. Det ideala antalet personer är runt 20 stycken. Om man är fler går det dock att lösa, Peter har tagit emot upp emot 300 personer samtidigt. Då delas man upp i grupper och får göra olika samarbetsövningar på marken. Här kan alla oberoende av fysisk status och ålder vara med. – Jag har något som heter Utmaningen. Det går ut på att lista ut ett hemligt tal med hjälp av ledtrådar som lagen kan vinna genom att utföra 7 olika samarbetsstationer. På marken finns även andra häftiga aktiviteter där alla tävlar mot alla. Vad sägs om skytte, pilbåge, slangbella eller blåsrör! Peter upplever att företagen ofta är mer stressade idag än för några år sedan. Förr kunde företag avvara en hel- eller halvdag eller till och med en övernattning. – Jag arbetade en hel del med paddling, klättring i berg och övernattning i militärtält utanför Strängnäs. Idag vill företagen ofta göra något som tar kanske 2-3 timmar max.

SommarkurSer 2014 på Eskilstuna folkhögskola

Poängjakten är en sådan variant som många företag med tajt schema väljer. Det är en samarbetsövning på en och en halv timme. Lagen satsar poäng på olika utmaningar. Klarar de utmaningen, så dubblas poängen, förlorar de, så dras poängen av.

Broderi • Textildesign • Skrivande • Ull Måleri • Återbruk • Drama • Bokbinderi Ritplatta • Bloggande • Teaterimprovisation Foto • Engelska • Musik • Skulptur

Till våren byggs en linbana och lite småfix ska göras, som alltid när en ny säsong börjar. – Jag vill alltid förnya lite. Och jag måste säga att jag är glad – det är inte många som kan jobba med sin hobby, säger Peter tacksamt. Många tar med sin egen fika eller grillsaker. – Men vill man, så löser jag det, bara man bokar i tid. Jag har till och med hyrt in kockar som gjort tre-rätters ute i skogen, skrattar Peter.

eskilstunafolkhogskola.nu

17


Orienten ett stenkast bort Unna dig hälsosam mat som ger dig smaker du drömt om Vi kör ut maten till ditt företag Ring 016-35 68 14

ns i Vi fin en på guid lunch

Rademachergatan 21, Eskilstuna www.royalindian.se

Trasselfritt koppel för gemensam motion av flera hundar

och företagsdeal! “Ta hand om er bil på ett proffessionellt sätt!” Marcus

Mekaniker

Beckers Fordonsverkstad AB Nystrandsgatan 7, Eskilstuna 016-14 64 64 | www.beckersverkstad.se

Från

-

450:


dryck &

DRICK KAFFe l i t s d e m Många av oss sitter och arbetar vid datorn och pimplar kaffe medan vi arbetar. Andra jobbar järnet och får sin väl­behövliga belöning av koffein på kafferasten. Kaffedrickan­det kan också användas i din egen marknadsföring.

marknadsföring

Har du en kund som ska åka hem efter ett trevligt möte? Skicka med en mugg fylld med rykande färskt kaffe som han kan smutta på i bilen. Hos bland annat Sigillet i Torshälla och Profeel i Eskilstuna kan du få en mugg i alla möjliga former och färger med företagets logotyp på. Det blir en uppskattad gest och du har delat ut en reklampryl som med stor sannolikhet kommer att användas. Många andra ser koppen efteråt i hans bil och din kund blir påmind om dig allt som oftast. En annan kul idé kan vara att göra muggar med en rolig bild på till exempel chefen (obs, vi rekommenderar att du frågar denne först, för att undvika repressalier!) eller använda något internskämt som alla ni på arbetsplatsen delar.

BusinessLife har listat sina favoritkoppar: 1. Take away-muggar med silikonlock från Saga Form 149 kr/styck • 2. Domino från Saga Form 79 kr 3. Tre muggar från Indiska 79 kr/styck, finns i butik från 15/5 • 4. Kopp Butterfly XL från Indiska 99 kr • 5. Retro-kopp med fat från Saga Form 199 kr

Företagskultur är deN Nya koNkurreNsfördeleN. Vem du är och Vad du står för är lika Viktigt som kValitÉN på diNa tjäNster och produkter. ctt - Culture traNsFOrMatION tOOls - är ett kraftfullt Verktyg som gör det möjligt för ledare att aktiVt mäta och haNtera företagskultureN och Varumärket. FIVeseNsesValues.se

Blå prickar gör skillnad


ckra

lä affärsluncher

REPRESENTATION r e ö j l i m a n ö i sk Får du besök från utlandet eller har du en viktig kund? Tänk efter vilken känsla du vill förmedla till din besökare. Det finns flera bra ställen i Eskilstuna som erbjuder bra mat i fin miljö. BusinessLife har listat några favoriter. Text: Susanna Perämäki foto: Eric Robertson

Finfin affärslunch Grosshandlarlunch på Trädgår´n är en skön break mellan mötena på kontoret och ett trevligt sätt att visa upp vad Eskilstuna har att erbjuda. Här sitter du i en annorlunda miljö som känns både inomhus och utomhus. Ingår: Förrätt, snyggt upplagd lunch. Kaffe och tryffel. Pris: 399 kr Stort plus: Ni kan välja att boka ett eget rum med 35 platser för representation i avskildhet med whiteboardtavla.

I intim miljö Jernberghska krog i Rademachersmedjorna är också en av Eskilstunas mer representativa restauranger. Här passar affärslunchen som är lite mer intim, kanske runt 4-6 personer. Möjlighet finns dock för upp till 52 personer och förbokas då. Här får du tända ljus, små rum och vällagad husmanskost med en twist. Huset är från 1600-talet och andas historia och lämnar helt klart ett intryck i din gäst. Ingår: Förrätt, varmrätt och dessert, dryck och kaffe. Pris: 410 kr Stort plus: Det hembakade brödet är galet

gott. Dessutom är det oftast ekologiskt och lokalproducerat på menyn.

20


Lyxigt med många möjligheter Y-won Bar & Grill på Elite Stadshotellet är verkligen en av våra finaste restauranger. Modernt och fräscht, miljön är fantastisk. Hit kan du ta vilken kund som helst med stolthet. Ni kan välja ett bås för 4-5 personer eller få plats med upp till 200 personer. Kan man tänka sig att använda fler lokaler på hotellet blir det plats för betydligt fler än så, ca 500 personer.

Inspirerande fika-mycket kafébakat Maten-så god som hemlagad Glassen-Sia och Ben&Jerrys Å så känslan- vi gör skillnad carinaskafe@hotmail.com 070-685 10 66

Ingår: Förrätt och varmrätt, dryck, kaffe och kaka.

Vi finns i stadsbiblioteket

Pris: Från 245 kr Stort plus: Snygg dukning

och utsikten över ån. Uteserveringen på terrassen sommartid.

Relax med bastu Festlokal för 120 personer 45 rymliga rum, 84 bäddar Gourmetbingo Dryckesprovningar mm

Bergslagsv. 119, Ramnäs | 0220-380 90 | www.ramnaskonferens.se

132 Vackra rum 19 Möteslokaler Festvåning Y-Won Bar & Grill The Bishops Arms

016-540 23 00 www.elite.se

21


Grupper, företag & föreningar – vi arrangerar din resa! Det går även bra att boka busstransport

Besök vår hemsida www.julitabuss.se Tel: 016-12 80 00 • Köpmangatan 35, Eskilstuna

Gustafsvägen 9, Eskilstuna

iden

hgu Lunc

er

lbild

e Vimm

070-728 47 52

ge

orta

Rep

RADEMACHERGATAN 34 ESKILSTUNA | TEL 016 - 12 75 50

EKONOMIPARTNER@TELIA.COM | WWW.EKONOMIPARTNER.COM

Städhjälp? Lugn, vi hjälper dig! Tel: 016-35 01 85 | Kolstahattsv. 10 | 63509 ESKILSTUNA

Måleri PARTNER AB Eskilsgatan 7 633 56 Eskilstuna

016-35 76 96 | www.maleripartner.nu

Hyr billiga förråd! Automatiskt bokningssystem - Få tillgång direkt

011-33 33 111 | www.savespace.se


Däck och fälgar till både personbilar och entreprenadmaskiner Kungsgatan 84 | 016-14 90 09 | www.dackcentralenmalardalen.se

!

r

ök Bes

vå a n är

ing n l l tä

s

ut a y n

g

Nystrandsgatan 4 | www.kurtgoranselektriska.se | 016-16 59 90

Salong Solhälsan i Hällby

Vi öppnar i april Varje dag 8.00 – 18.00

blir ledig i och med pensionering!

es:

Finn

Inarbetad frisersalong med åtta år på nacken

es: Sök Någon som vill ta över

salongen vid midsommar

Ekenhillsvägen 12, fd Glasboden i Hällby | Kontakta Eva på 016-351 099

Dagens lunch Smörgås / Kaffe Á la Carte Fullständiga rättigheter Golfbanevägen 5 Surahammar | 0220-300 65 | www.estellesrestaurang.se


VILTVÅRD Har du problem med viltskador på din mark?

TROLLCARL på heltid Carl Tillenius åker land och rike runt och showar. Han har hittat sin egen pryl mer och mer: en standup-variant av trolleri som uppskattas varmt. Text: Susanna Perämäki

Vad är det bästa med ditt arbete? – Många saker! Även om jag skulle vara ekonomiskt oberoende skulle jag hålla på med trolleri. Man träffar så härliga människor och allt är verkligen positivt runt omkring en.

Hur kommer det sig att du började med trolleriet?

Vi uppskattar viltet på marken och håller efter stammen Lång erfarenhet Duktiga hundar för jakt och eftersök

076-168 51 71

– Jag har hållit på sen barnsben. När jag var 11 år visade pappa mig några korttrick som jag visade upp i skolan. Sen började jag läsa böcker om trolleri och öva mer. Mr. Colland var en trollkarl från Eskilstuna som blev min mentor. Han lärde mig mycket om hur man ska vara på scen. Precis innan Mr. Collands bortgång 1999 hade jag mitt första riktiga trolleriframträdande när jag kom hem från lumpen. Det var på VM Datas julgransplundring med ett par hundra personer i publiken. Innan dess hade jag ju bara showat på privata fester. Sen i 20-årsåldern gjorde jag familje­ föreställningar på Parken Zoo då och då. 2004 blev jag trollkarl på heltid.

Vad hade du gjort annars, om du inte hade blivit trollkarl? – Jag hade varit egen företagare, säkert i underhållningsbranschen. Alla vill ju ha bekräftelse på något vis – trolleriet var min bekräftelseventil.

Vad vill du ge för tips till någon som vill göra det du gör? – Satsa på det! Ta varje tillfälle att visa upp dig och showa. Det är som med piloter – de behöver flygtid innan de är färdiga piloter. Det är samma sak med showande – det är en sak att göra det hemma och en helt annan att göra det för en fullsatt salong.

24


ett annorlun da

yrkelsval

Stöttade familjen dig i ditt annorlunda yrkesval? – Ja, men de var också noga med att jag behövde ha en utbildning i ryggen. Så jag pluggade och jobbade vid sidan av när jag började.

Din förebild?

I början svarade jag ”Underhållning” på frågan vad jag sysslade med, men så slutade det alltid med att jag ändå fick förklara trolleriet. Så nu svarar jag trollkarl på en gång.

Hur många trollkarlar finns det i Sverige?

– Penn & Teller. Jag har följt dem sedan jag började och sett dem i Las Vegas. Det är den bästa trollerishowen jag någonsin sett.

– Jag skulle uppskatta att det är runt 20-30 stycken. Om du jämför det med professionella komiker, standupare eller sångare, så är det inte så många.

Vilka kommentarer får du när du presenterar ditt yrke?

Behövs det fler?

– Ofta ska folk skämta och säga till exempel ”Ojdå, ja då får man hålla i plånboken!” Det blir alltid följdfrågor. Förr ville folk även se några tricks, men det har avtagit med åren.

– Ja, fler bättre trollkarlar. Trolleri har ingen jättehög status, om man jämför med till exempel professionella sångare. Men vi befintliga trollkarlar har ganska bra koll på varandra och har bra samarbeten. Ju fler

bra uppträdanden och ju mer det pratas om duktiga trollkarlar – desto bättre status får yrket.

Bilden av en trollkarl är ju ofta den med hatten och kaninen? – Ja, man vill ju helst inte ha den stämpeln. Själv blir jag gladast om man bokar ”Carl Tillenius” och inte en trollkarl. Jag har ett artistiskt arbete och använder humor och trolleri som verktyg. Showbiz är ett bra ord tycker jag! Har man inte det ena så kan man inte ha det andra. Ja, jag måste kunna trolla, men även kunna marknaden och veta hur jag ska marknadsföra mig för att det ska bli ett lyckat koncept!

Namn: Carl Tillenius Ålder: 35 år Familj: Dottern Elisabeth 10 år och flickvän. Bor: I centrala Eskilstuna. Yrke: Trollkarl. Aktuell med: LOL Sthlm som hade premiär i mitten av mars. Det är Stockholms nyaste humorshow. Fyra ordinarie och en gästartist

per föreställning på Clarion Skanstull.

25


eget företagande

Går du i

starta-eget-tankar?

Då finns en riktigt bra sida på webben där du får svar på väldigt många frågor. Där finns blanketter och telefonnummer till flera av de myndigheter och bolag du kan tänkas behöva kontakta. De har även checklistor beroende på om du ska starta en Enskild firma, Aktiebolag, Ekonomisk förening eller ett Handelsbolag. De förklarar också skillnaderna mellan dessa olika bolagsformer.

www.verksamt.se

Café starta och driva eget Ta en fika och inspireras av andra nyföretagare. Du får träffa experter och rådgivare som vet hur du ska göra för att starta och sedan driva eget företag på ett framgångsrikt sätt. Alla besökare får ett Starta Eget-kit. Anmäl dig på Facebook så får du fri entré (värde 100kr). Plats: Munktell Science Park den 24/4

kl. 09.30-11.30

Har du en Business Exit Strategy? Den bästa tiden i ditt företagande för att göra en exit-strategi är när du startar eller nyss har startat din verksamhet. För en dag kommer dagen då du slutar av ålder eller av helt andra skäl. Här är tips på en riktigt bra artikel på engelska om frågan: www.menzies.co.uk/en/news/

Tips för nyföretagare

år att bygga upp ett nytt företag. Även om din idé eller produkt är fantastisk, så får du räkna med att det tar tid att bygga upp ett välfungerande koncept. Arbetsförmedlingen kan erbjuda dig: • Att få din affärsidé prövad • I vissa fall utbildning för att utveckla din affärsidé • I vissa fall starta eget-stöd

Nyföretagarcentrum ger dig helt kostnadsfri rådgivning. Ta hjälp av dem – de är vana vid alla slags frågor och kan hjälpa dig med dina funderingar. De träffar dagligen personer i uppstartsfasen.

Almi företagspartner har även mikrolån som riktar sig till dig som har ett litet mindre kapitalbehov och behöver låna upp till 250 000 kronor. Läs mer på www.almi.se och boka ett möte med en rådgivare för att få veta mer.

Ekonomiskt?

Lycka till!

Hur ska du klara dig rent ekonomiskt den första tiden? Man brukar säga att det tar 1-3

26


Företagsstädning Flyttstädning Kontorstädning

Västermovägen 10C, Arboga | 0589-20 12 92 | www.laniassistans.se

STUDIO ETT

Shuffleboard 5-kamp Dart Skyttesimulator Ny pubdel

Frisörstol uthyres! Köpmangatan 62 Eskilstuna 016-40 40 380

Rademachergatan 7 | 016-14 07 31 | www.eskilstunabowling.se


www.tiomedia.se

Businesslife #1 april 2014  

BUSINESSLIFE riktar sig till alla företag. Allt skrivs i en positiv anda för att du ska kunna få tips och idéer för att bli en bättre företa...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you