49 tinten groen

Page 1

49 tinten Groen GEMENGDE SLA OP ROLLES WIJZE Wil je eens iets anders dan alleen maar wat sla op je bord? Hier geef ik mijn kwekersgeheimen prijs om een mix van sla te maken met maar liefst 11 verschillende groenten en kruiden. Je zaait in kleine hoeveelheden en regelmatig volgende gewassen: rode en blonde krulsla babyleaf – purple frills - bladmostaard – regenboogwarmoes – dille – italiko rosso –rucola – smalle weegbree –zomerpostelein – mizuna –en je werkt af met bloempjes van Oost-Indische kers en bernagie blauw en wit. Ook kan je er kropsla en andere sla’s in mengen. De zaden zijn te verkrijgen en te bekijken op de prachtige website van www.denieuwetuin.be, www.bolster.nl of, als je lid bent, via Velt: www.velt.be .

De favoriete recepten van Rolle

Roos

RABARBER OP ROOS’ WIJZE Een eenvoudig zoetzuur receptje voor groot en klein Rabarber in stukjes snijden en met evenveel rietsuiker verwarmen tot ze zacht is. Laten afkoelen en verdelen in glaasjes. Hierover vanilleplattekaas of mascarponé gemengd met suiker gieten. Eventueel versieren met kruimeltjes speculaas.

Op volgende pagina’s lees je ons recept voor de toekomst van Beernem

Beste inwoner, “In mijn hoofd is alles heel eenvoudig”, zingt Raymond Van Het Groenewoud, die ik een vriend mag noemen. Zo voel ik het soms ook aan als ik denk over oplossingen voor problemen in de wereld of in de gemeente. “Als we met zijn allen dit of dat doen, dan komen we er toch uit?” Een andere vriend van me, Doudou Sow, die met zijn duurzaam landbouwproject en zijn gemeenschap vecht om te overleven in het noorden van Senegal, zegt het heel gevat : ”Het is veel belangrijker een deel van de oplossing te zijn dan een deel van het probleem.” Laten we zijn voorbeeld volgen en onze stem laten horen in het beleid. Als consument kunnen we door een duurzamer aankoopgedrag heel wat positiefs bijdragen. Ons winkelmandje is machtiger dan we denken. Dit jaar ben ik als biotuinbouwer 36 jaar bezig met de aarde, met de zorg voor gezond voedsel. Onlangs kregen we met ons bedrijf de Bio Life Time Award voor onze voortrekkersrol in de biologische landbouw. Daar ben ik fier op. Fier ben ik ook op onze lijst. Het is opnieuw een mix van jonge nieuwe energie en levenswijsheid en ervaring. We hebben met Groen goed gewerkt in de gemeenteraad en in diverse gemeentelijke raden. Ook in de media en via onze vele acties kwamen we naar buiten met onze mening. Oppositie voeren blijft een moeilijke, soms frustrerende, bezigheid. Onze ambities reiken verder. We willen mee het beleid van de gemeente bepalen. Daarom hebben we op 14 oktober uw steun en stem nodig. Rolle De Bruyne, 1ste plaats Groen

Toen ik zes jaar geleden mijn wekelijkse boodschappen deed in de Hogen Akker vroeg Rolle me of ik interesse had om op de Groenlijst te staan. Ik en politiek? Nee, maar wel interesse in het gedachtegoed van die groene. Dus eens naar een vergadering gaan kon geen kwaad. Ik bleef de laatste zes jaar regelmatig vergaderingen volgen. Ik kwam in een groep boeiende mensen die het goed meenden met iedereen en die me veel bijleerden over de gemeente. Ik vond het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan milieuzorg, om mee te denken over een degelijk jongerenbeleid. Ik werd lid van de cultuurraad, richtte een speelstraat op, … Een goed en gezond leven, genieten van muziek, aandacht voor iedereen, jong en oud, in het bijzonder voor mensen die het moeilijk hebben, inspraak voor iedereen, het deed me nadenken, … “Maar politiek is niets voor jou”, zei mijn man. Jij zou wakker liggen van die problemen. En? Wordt het dan geen tijd dat men er wakker van ligt? Een collega van mijn werk noemt me soms Jeanne d’Arc. Opkomen tegen onrecht op een vriendelijke maar doordachte manier ligt nu eenmaal in mijn aard, dus misschien toch een politieker? In elk geval met veel goesting wil ik inzetten op ons groene recept! Een echt recept voor een perfect Beernem bestaat niet, maar we kunnen het wel nastreven! Roos Lambrecht, 2de plaats Groen


ROLLE DE BRUYNE, 1ste plaats BURGERS AAN HET WERK ZETTEN VOOR ONDERHOUD GROEN Er zijn zeker vrijwillige buurtbewoners die bereid zijn om het gemeenteplantsoentje voor de deur te onderhouden. Zo kunnen velen hun burgerzin tonen. Er is toch zeker iemand te vinden om een kerkwegel zoals tussen de Rogierveldstraat en de Beekstraat te vrijwaren van hoog gras en brandnetels zodat het leuk fietsen blijft? Een verzekering en opleiding wordt voorzien.

ANDERE INVULLING BUNKER EN MEER GROEN OP HET PLEIN De bunker stoort iedereen door zijn lelijkheid. We maken er een zitkuil van, met rondom het kabbelende water van de fonteintjes, wat een rustgevend en louterend effect heeft. In de zitkuil brengen we een gedenkplaat aan met uitleg! Zo blijft de herinnering bestaan aan de wrede oorlog. Met de koptelefoon op kan je de bombardementen die er waren boven “de onderstand”, zoals de bunker vroeger heette, herbeleven, samen met de historische uitleg. De toeristische dienst is vlakbij als uitvalsbasis.

MAATREGELEN OM DE DUURZAME LANDBOUW TE VERSTERKEN EN OM DE KLIMAATVERANDERING TEGEN TE GAAN: AGROFORESTRY

We geven een gemeentelijke subsidie voor de boeren die percelen omturnen tot agroforestry-systemen. Dit betekent dat men gewassen zoals graan combineert met rijen vruchtbomen. Uit studies blijkt dat meer dan gelijk welke andere landbouwtechniek, agroforestry het bodemorganische stofgehalte kan opkrikken. Houtachtige gewassen en éénjarige teelten kunnen samen tot 30% meer dan apart. De kunst is ze te integreren. In Frankrijk wordt het al toegepast. Waar wachten wij nog op?

BEHAAG HET LANDSCHAP

Als biotuinder behaag ik moeder aarde in mijn landbouwmethode. Ik behaag ook het landschap. Ik heb 1,7 km wilde hagen en heggen op mijn bedrijf, wat de biodiversiteit ten goede komt. We maken van de gemeente één pluktuin. Waar het veilig is planten we vrucht- en fruitbomen aan zoals kastanje en notelaar voor iedereen.

EIWITHOUDENDE GEWASSEN

Ook een ondersteuning voor boeren die hier eiwithoudende gewassen telen als krachtvoer, zoals peulgewassen in plaats van de import van soya over 9000 km uit Latijns-Amerika.

GROENE LINGERIE

Ook boeren die hennep willen telen voor kledij (in plaats van te kiezen voor het veel water en pesticidenverslindend katoen) of voor voedsel, isolatie, zepen en oliën en krachtvoer verdienen onze steun. Hier kun je zonder schroom de resultaten die je met hennep kunt bekomen bekijken: www.wervel.be/downloads/fotoverslagcannabizondergoedshow.pdf. Surf ook eens naar de ontwerpster van ecologische lingerie Stella McCartney: www.stellamccartney.com of www.facebook.com/marjoleingerie.brussels en www.wervel.be. Verder zijn er nog de sites: www.eco-lana.be en www.duarteartenativanl.blogspot.be .

ECOSIA

Vervang zoekmachine GOOGLE door ECOSIA. Deze zoekmachine staat een deel van haar winsten af aan ecologische projecten.

Op volgende pagina’s lees je ons recept voor de toekomst van VLEES VAN HIER? MET PLEZIER Beernem ! VEEVOER VAN GINDER ? LIEVER WAT MINDER!

Europa heeft zowat de oppervlakte van Duitsland nodig buiten haar grondgebied om veevoeders te telen, nodig voor onze veestapel. Vee dat hier gevoederd wordt met soya-krachtvoer uit Latijns-Amerika, zonder onderscheid ‘vlees van bij ons’ noemen, is dan ook een brug van 9000 km te ver. Nochtans zijn er veehouders die bewijzen dat je perfect smaakvol rundsvlees kan produceren door koeien te laten grazen en de nodige krachtvoeders hier te telen (peulvruchten zoals erwt en boon en lupine enzoverder).

WATER EN LANDBOUW EN BIJEN

Water en landbouw dat is de basis van het menselijk bestaan. Bijen zijn dat ook want zonder bestuiving zijn er geen vruchten te oogsten. Als water en landbouw oké zijn dan zijn er bitter weinig problemen op het vlak van milieu. En de samenleving spaart enorm veel geld op het vlak van gezondheidszorg alleen al. Daarom moeten we volop inzetten op verschillende manieren om landbouw duurzamer te maken.

Beste inwoner,

DUURZAME LANDBOUWERS EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Er leven op de wereld 1,3 miljard boeren. Daarvan hebben er 300 miljoen een ploeg met merendeels ossentractie. Maar 30 miljoen onder hen heeft een tractor. Conclusie : 1 miljard boeren beoefent landbouw met een hak en een kapmes. Grote technologieën helpen hier niet, wel kleinschalige landbouwmethoden. Vooral de eigen markten en niet de wereldmarkt zijn belangrijk voor deze boeren in ontwikkelingslanden.

SNOEPEN VAN FAIR TRADE EN BIO

FIJN STOF

Op scholen is er nog heel wat te doen om maaltijden en speeltijden met fruitdessert biologischer te maken. In automaten van de sporthal, het zwembad en het cultureel centrum kan de inhoud aangevuld worden met bio- en fairtrade drankjes en gezonde snoeprepen. Recepties zijn er op de gemeente ook veel dus is er ook ruimte voor biocatering.

Cardioloog Marc Goethals, ooit spreker in Beernem o.a. op uitnodiging van Groen: “Onze leefomgeving heeft een gigantische impact op onze gezondheid. Dat blijkt uit elk onderzoek. Het effect is groter dan preventieve geneeskunde zoals bv borstkankerscreening. Elke euro besteed aan betere levensomstandigheden levert iets op. De rekening is dus snel gemaakt als dokter. Ik wil vooral de onverschilligheid rond luchtvervuiling en lawaai laten verdwijnen.”

IS ROLLE WEL EEN ECHTE VLAMING? Het bewijs van Vlaamse identiteit volgt hier. Als Belg en Vlaming en Beernemnaar spreek ik ook “Oelems”, AN, Frans en Engels en een mondje Duits en Spaans. Ik ben dus een SPREKEND bewijs dat Vlaamse identiteit bestaat. Ik ben immers een product van alle bezettingen uit vervlogen eeuwen. Iedereen is hier over de vloer geweest: Duitsers, Spanjaarden, Habsburgers, Nederlanders, Fransen, Canadezen, …


GUIDO GEZELLE Je moet zeker eens een (gratis) bezoekje brengen aan de mooie siertuin van het Gezellemuseum. Op deze plek heb ik, samen met een tiental vrijwilligers, buurtbewoners een educatieve biomoestuin aangelegd. Adres: Rol(le)weg 64, bij de molens te Brugge

ROOS LAMBRECHT, 2de plaats DE JEUGD IS DE TOEKOMST VAN BEERNEM Door mijn beroep en als mama ligt de toekomst van onze jeugd me nauw aan het hart. Zowel op het gebied van ontspanning, veiligheid, onderwijs, wonen, milieu en gezondheid zijn de jongeren voor mij belangrijk. Ik wil hier enkele van mijn groene ideeën beter toelichten.

JEUGDGEMEENTERAAD Jongeren nemen deel aan onze samenleving en dus kies ik met Groen voor een echte betrokkenheid van kinderen en jongeren. Ik stel voor om een jeugdgemeenteraad te organiseren waarin kinderen uit de Beernemse scholen en jeugdbewegingen, de schepen voor jeugd, de voorzitter van de jeugdraad en de burgemeester maandelijks samen komen om vragen en suggesties te bespreken. Kinderen kunnen best wel verwoorden wat ze wel en niet willen in hun gemeente.

SPELEN AAN DE KLEINE BEER? Met Groen wil ik kinderen alle ruimte geven, door straten, parken en pleinen avontuurlijker te maken met speeltuigen. Er is echt nood aan een speeltoestel aan de Kleine Beer. Waarom geen (Beernemse) kunstenaar aanspreken om een kunstwerk te maken waarop kinderen kunnen spelen?

DE (SPEEL)BOSSEN VAN BEERNEM Kinderen dromen van speelbossen om te ravotten. Iedereen weet dat buitenspelen belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Buiten nodigt uit tot ontdekken van levende en dode natuur (insecten, vogels, planten, vlinders, vallende bladeren, dorre bloemen). Buiten liggen de materialen voor het oprapen wat inspireert tot fantasiespel, tot grote dingen ondernemen en met je handen creëren. Dus geef kinderen in een wijk een stukje groen… Bouwpromotoren verdienen genoeg aan de steeds maar kleiner wordende tuinen. Bij elke nieuwe wijk hoort een stukje speelgroen! Buiten zijn de uitdagingen die kinderen tegenkomen soms van een andere aard dan binnen. Zo val je eerder (en harder) als je rent, kun je een (te zware) tak makkelijk op je tenen laten vallen, enzoverder. We zien omgaan met (kleine) risico’s als aanvaardbaar en zelfs gewenst. Het maakt kinderen zelfstandig en vergroot hun zelfoplossend vermogen. Het nodigt uit tot samenwerking wanneer een probleem voor het kind alleen te groot is.

RECHT OP FUIVEN Kinderen en jongeren hebben recht om de publieke ruimte te gebruiken, net als iedereen. Voor jongeren in onze gemeente zijn een betaalbare fuifzaal en een geschikte repetitieruimte een must. Er is het jeugdhuis The Noodle, maar dit is geen eigendom van de gemeente. De buren klagen soms over geluidsoverlast. Dus een goed geïsoleerd jeugdhuis is nodig. Veel jongeren vragen om een degelijke fuifzaal in de deelgemeente Oedelem. Er is veel talent in Beernem, denk maar aan The Violent Husbands, Teddiedrum (foto), Jacko Bond, Arne Vanhaecke en Telefunken. Daarom moeten in Beernem meer podiumkansen gecreëerd worden voor beginnende artiesten, maar ook het aanbieden van voldoende repetitielokalen en ook zoeken naar mogelijkheden voor het opnemen van een CD of demo buiten het commerciële circuit.

TEKENACADEMIE De Academie in Beernem, als filiaal van deze in Aalter was ooit een idee van onze partij. Ik ben dan ook blij dat deze er gekomen is. Maar extra uitbreiding met de afdeling Beeld is dringend nodig. Deze opleiding houdt naast de traditionele opleidingen beeldhouwkunst, keramiek, tekenen en schilderen, ook fotografie en animatiefilm in.

Een gezonde en veilige leefomgeving is voor iedereen van belang. Natuurlijk is niet alleen jeugd voor mij belangrijk, maar het is een prioriteit voor een gezonde gemeente.


www.facebook.com/groenbeernem

Verkiezingsblues vanaf 1 oktober op de website van Groen Beernem te bekijken!

ROLLE DE BRUYNE Lijsttrekker gemeenteraad Groen

ROOS LAMBRECHT 2de plaats gemeenteraad Groen

GROEN WERKTE DE VOORBIJE JAREN VOOR IEDEREEN IN BEERNEM!

VU: Gemeenteraadsverkiezingen 14.10.2012 - Rolle De Bruyne, Hogenakkerweg 2, 8730 Oedelem