Page 1

MAGAZINE

NOV 2016

ELITSERIEN KÖR IGÅNG

Fair Play är regerande mästare för herrar & damer

#HISTORY

10 år med Fair Play Magazine

CORNELIA LISTER SIKTAR HÖGT

Klubbresa till Spanien


#history #teamwork

Stolt huvudsponsor till FairPlay Vårt stöd till FairPlay är en viktig del i vårt lokala engagemang. Vi vill vara en aktiv part i föreningen och bidra till att våra barn och ungdomar får en meningsfull fritid. En bank för dig. Nära dig.

”Nu är det full fokus på Elitserien igen - härligt” Players are ready. Nu kör Elitserien i tennis snart igång igen och det skall bli riktigt spännande att följa. I färskt minne har vi de dubbla SM-finalvinsterna från förra året och den högkvalitativa tennis som vi fick uppleva på hemmaplan på Fair Play Stadion. Våra A-lag för damer och herrar är klubbens stolthet och nu håller vi tummarna för många sevärda matcher & fina framgångar även denna säsong. Det blev SM-guld för damlaget förra året för andra året i rad efter en imponerande säsong och finalsegern säkrades på hemmaplan mot GLTK med 5-1. Dessutom försvarade damlaget också SM-guldet utomhus i somras i Norrköping. Årets serie känns på förhand jämnare än på länge och vår målsättning är att försöka försvara guldet. Övriga segerkandidater är Helsingborg och fjolårsfinalisten GLTK, men även lag som SALK och Tabergsdalen kommer att vara med och slåss om SM-guldet.

bl a om Catarina Lindqvist och Mikael Pernfors i Jonas Arnesens artikel.Läs mer och se bilder på s. 42 och 44-47. #history Tennistränarna har en väldigt betydelsefull och central roll i vår verksamhet och tack vare alla våra engagerade och duktiga instruktörer så kan vi inspirera och träna alla våra 1650 elever i ca 460 träningsgrupper varje vecka – läs mer om vad som inspirerar några av dessa tränare och vilka mål och utmaningar som de har på s.16.

Vårt herrlag är regerande mästare efter fjolårets finalseger mot SALK på hemmaplan. I sommar försvarade även herrlaget sitt SM-guld utomhus och nu är målet inställt på guld igen. Men årets serie känns verkligen som ett getingbo, och vårt lag har mycket starka utmanare i fjolårsfinalisten SALK, GLTK (med flera nyförvärv), Solna, KLTK och Upsala – läs mer i artikeln på s.10 inför elitserien.

Vår breddverksamhet är motorn i verksamheten och prioriteras alltid starkt - vi är stolta över ”vårt breddtänk” och en av våra viktigaste uppgifter som tennisklubb är att sprida tennisens glädjefyllda budskap till så många som möjligt och skapa ett intresse, som man kan ha med sig hela livet. Våra kärnvärde glädje, kvalitet & engagemang präglar vårt synsätt i verksamheten och vi är vad vi heter. Se alla våra härliga bilder från breddverksamheten på sidan 26-27. Och missa inte artikeln om klubbresan till Spanien på s.70, dit du fortfarande kan anmäla dig. Medlemsantalet i verksamheten är per 30 juni 2016 2.966 medlemmar, vilket är det högsta antalet medlemmar i klubbens historia och detta gör oss stolta. Men det skapar också en stor portion ödmjukhet inför uppgiften att fortsätta arbetet med att förbättra verksamheten och höja kvaliteten för ungefär 1% av Malmös befolkning, som numera är medlemmar hos oss.

Damernas premiärmatch är på bortaplan mot tuffa Tabergsdalen 8/11 och sedan spelar damlaget första hemmamatchen mot Näsbypark 12/11. Herrlaget spelar hemma i premiären mot Trollbäcken 13/11 – se spelprogrammet på s.7. Tennis skall upplevas LIVE inkl fart, spänning, underhållning och intensitet – hjärtligt välkomna.

Vi fick i samband med Malmö Stads föreningsgala motta priset som årets förening i Malmö 2016 på Svenska Tennisförbundets årsmöte i april fick vi motta utmärkelsen Sveriges största tennisklubb 2015 och den typen av utmärkelser skänker både glädje och stolthet – läs mer på s.22-24.

Vår anläggning och vår förening har en anrik historia. I årets nummer kan du läsa och se bilder från ett axplock av ett antal historiska händelser från 1934 och framåt och vi hoppas att DU som läsare uppskattar detta och övrigt innehåll i Fair Play Magazine. Läs

Vår förening har på det sportsliga planet haft sitt bästa år genom tiderna med bl a totalt sju lag-SM guld. Läs mer & se bilder på s.22-24. Se även andra ”highlights”på s.64. Många av våra spelare är väldigt duktiga och satsar hårt på sin tennis – därför är det

också kul att kunna uppmärksamma några av dessa – se artiklarna på s.12, s.18, s.72, s.74 & 76. Läs också om vår internationella juniorturnering, EuroElite ITF Malmö Junior Open, på s.50. Fair Plays företagsnätverk är med ca 120 medlemsföretag en oerhört viktig faktor i föreningen, som skapar utmärkta förutsättningar i verksamheten för bl a satsningar på barn- & ungdomsverksamheten o dyl. Dessa företag stöttar gemensamt totalt med ett bruttovärde på ca 3,3 Mkr, vilket återigen är alltime-high för elfte året i rad. Läs mer om företagsnätverket på s.56. Vi har långsiktigt byggt en stabil plattform för vår verksamhet på många område och vi ser givetvis många spännande och intressanta utmaningar framför oss. Vi arbetar bl a med att stärka klubbkänslan och skapa bättre förutsättningar för våra tränare men också med att utveckla vår anläggning ytterligare och försöka skapa förutsättningar för en ny utomhusanläggning i samarbete med Malmö Stad. Avslutningsvis vill jag också tacka Peter Erlandsson, Jesper Kolezar, Jonas Widerberg & Victoria Roos för ett mycket bra samarbete med årets jubileumsnummer av Fair Play Magazine. #teamwork

Varmt välkomna till Elitserien 2016 & till Fair Play Stadion! Janne Immonen, Klubbchef Glädje, Kvalitet & Engagemang. Vi är vad vi heter.

#teamwork Vi firar 10 års jubileum för Fair Play Magazine med ett rekordstort nummer med hela 88 sidor spännande tennisläsning. Tänk vad 10 år går fort. Det känns som igår när min son Axel berättade om sin idé att göra ett tennismagasin i sitt projektarbete tredje året på gymnasiet. Läs mer om hur detta utvecklades i artikeln på sid. 78. På sidan 44 tittar vi ännu längre tillbaka, nämligen ända till 1934 och får följa Fair Plays och hallens historia, som nog inte många känner till. Årets tema är just #history men även #teamwork. Tennis är ju en individuell sport, men ingen spelare når framgång utan teamwork idag. Jag tänker på alla de resurser som Fair Play TK erbjuder sina medlemmar. Att vi idag kan erbjuda Fair Play Magazine på 88 sidor är också ett tecken på ett lyckat #teamwork. Det är som i tennis: man måste vara på topp när det gäller och det är under en kort tid som alla fotograferingar, intervjuer, annonsförsäljning, texter och lay-out ska ske. Ett stort #teamwork, då spelarna dessutom mestadels är på resande fot. Det är inte utan stolthet vi erbjuder dig passionen vi delar - TENNIS. Trevlig läsning! Peter Erlandsson, redaktör och fotograf redaktion Peter Erlandsson, Janne Immonen, Victoria Roos, Jonas Widerberg art director Jesper Kolezar text Janne Immonen, Mats Nilsson, Jonas Widerberg, Jonas Arnesen fotografi Peter Erlandsson styling Larsson & Lange repro & tryck MittMedia Print omslag Kung Gustav V( t v), som var en duktig tennisspelare, invigde vår anläggning 1935

3


*Vid löpande avtal gäller 2 månaders uppsägningstid. Lokala avvikelser i utbudet kan förekomma. Med reservation för slutförsäljning och tryckfel.

träna hos oss! Vi erbjuder

Träning utan bindningstid* Öppet dygnet runt Gym & gruppträning Wellness Online – träna hemma Personlig träning på hög nivå Barndans & barnpassning Rehab & sjukgymnastik Företagsfriskvård Seniorklubb för de äldre Sol, relax & spa Triggz motivationskoncept Vi bjuder alltid på kaffe :)

PT-TIMMA I N GÅ R V I D KORTKÖP (VÄRDE 695 )

#history

UTMANA HISTORIEN

”Vi måste våga tänka i nya banor” Det finns många klyschor om historien men trots allt ligger det en sanning i att man behöver känna sin historia för att kunna förstå och fatta kloka beslut om framtiden. Internationellt sett tycker jag att tennisen i många avseende varit framgångsrik när det gäller att varsamt förändra regelverk och ramar runt sporten. När man är inne och ändrar i spelets grunder kräver det känsla för att både bevara det historiska ursprunget men samtidigt våga göra de förändringar som är nödvändiga för att passa in i en ny verklighet med nya förutsättningar. Vår sports regelverk fick sina första former redan under 1870-talet och de befästes 1924. 1970 infördes tiebreak för att lättare kunna beräkna speltiden för en match och på det sättet anpassa spelet till den växande TV-bevakningen. Frågan är högaktuell idag, men inte så mycket för att anpassa spelet till TV utan mer om att formatet med långa femsets-matcher inte passar vårt samhälle idag, där tid är en knapp resurs. 2002 användes det s k Hawk-Eye systemet för första gången inom tennisen i samband med en Davis Cup-match och fr o m 2003 har det funnits med i Grand Slam-sammanhang. Tekniken möjliggör att i efterhand visa bollens bana och nedslag i förhållande till en linje på en bildskärm. Jag skulle vilja säga att införandet av detta varit en stor succé, förutom att det tagit bort det mesta av osäker-

heten kring domslut så har det tillfört ett nytt moment av spänning till matcherna. Vad kommer i framtiden? Jag tror bland annat att det behövs kortare matcher och det är bra att man arbetar för att gå i den riktningen. Det har sedan länge funnits en max tid mellan varje boll och regelverk för konsekvenser om man överskrider detta, men känslan är att domarna inte följt upp det konsekvent och vissa spelare har nog passat på att tänja på gränserna. Sedan har vi två saker som jag gärna hade sett att man tog bort. Det första är den obligatoriska handduken som bollkallarna ska hämta och lämna till spelarna efter var eller varannan poäng. Det andra jag tänker på är det eviga urvalet av bollar som servaren gör genom att kalla på tre bollar från bollkallen och sedan välja ut de två ”bästa” bollarna och returnera den tredje bollen till bollkallen. Ta bort de här olaterna och tillämpa strikta tidsgränser så får vi matcher med ännu högre tempo. Det är viktigt att vi inom Svensk Tennis också vågar utmana historien och göra saker annorlunda jämfört med vad vi gjort historiskt. Historiskt har vår klubbverksamhet t ex byggt på ideella krafter. Idag ser vi hur kraven på verksamheterna ökar och många klubbar växer med anställd personal både på och utanför banan. Verksamheterna blir mer komplexa vilket ställer högre krav på kompetenser både i föreningarnas organisationer och styrelser. Hur mycket av

de här kompetenserna kommer vi att kunna attrahera den ideella vägen i framtiden? Hur kommunicerar vi med våra intressenter, vilka kanaler ska vi använda? Listan kan göras lång. Vi utmanas hela tiden av att vårt samhälle utvecklas och vi måste våga tänka i nya banor. Vi har precis lagt verksamhetsåret 2015/16 till handlingarna som man brukar säga. Sportsligt sett var det klubbens mest framgångsrika år hittills och vi blev också under 2016 utsedda till årets förening i Malmö, som ju är en av Sveriges allra bästa idrottskommuner. Vi är idag 2.966 medlemmar och ekonomin är på väg att återställas efter sviterna av översvämningen 2014. Med det här året i ryggen ser framtiden ljus ut! Stort tack till alla, ingen nämnd ingen glömd, som varit med och bidragit till att vi är där vi är idag! Mats Nilsson, Ordförande Glädje, Kvalitet & Engagemang. Vi är vad vi heter.

Post– och besöksadress: Fair Play Stadion, Erikslustvägen 56, Malmö. Telefon: 040-16 55 70. www.fairplaytk.se KLUBBCHEF, VD, ANSV. UTGIVARE & FÖRETAGSNÄTVERKET Janne Immonen

349:/ MÅN

ANSV. ELITBLOCKET, TÄVLINGSGRUPP & MALMÖ TENNISGYMNASIUM

RECEPTIONS- & BUTIKSBLOCKET

Ansv. Linda Jönsson

janne.immonen@fairplaytk.se 040-165572

50 st timanställda tränare 040-165571

CHEFSASSISTENT

MINITENNIS & TENNISLEKIS

victoria.roos@fairplaytk.se 040-165577

stefan.hansson@fairplaytk.se 0708-154464

BOKA BANA, RECEPTIONEN & FAIR PLAY STORE reception@fairplaytk.se www.fairplaytk.se 040-165570

INNEBANDY & FOTBOLL, BADMINTON & SKOLPROJEKT

ANSV. BREDDBLOCKET & TENNISSKOLAN

TÄVLINGAR

A-LAG HERRAR, TEAM FAIR PLAY & ACADEMY

DRIFTSBLOCKET

husseinftouni@hotmail.com 0737-181401

jorgen.windahl@fairplaytk.se 0704-248044

Charlotte Kroon Rickard Rasmussen

Stefan Hansson

Victoria Roos

GYMKORT FR.

Erik Lindskog Torbjörn Nyberg Peter Zakariasen

Piotr Rogowski

piotr.rogowski@fairplaytk.se Laurent Dairiam Garret Hussein Ftouni Stefan Hansson Axel Lagerlöf

Torbjörn Nyberg

torbjorn.nyberg@fairplaytk.se 040-165579 Hussein Ftouni

ADMINISTRATION

Annmari Paulcén

annmari.paulcen@fairplaytk.se Eva Persson

eva.p@fairplaytk.se 040-165574

fredrik.lundh@fairplaytk.se Irmin Glavas, fysansvarig

linda.wahlstrom@fairplaytk.se Victoria Roos, abonnemang victoria.roos@fairplaytk.se

040-165576

5 timanställda Strängning – Jimmy Wallin 040-165570

A-LAG DAMER & SERIESPEL

EKONOMI- & BANBLOCKET

mervana.jugic@fairplaytk.se 0733-897667

nina.nystrom@fairplaytk.se 040-165578

Fredrik Lundh

Mervana Jugic-Salkic Jon Sigurdsson Jörgen Windahl

Mervana Jugic-Salkic

Jörgen Windahl

UTVECKLINGSGRUPP & NEXT GENERATION

Hanna Kosowska

Ansv. Nina Nyström

Ansv. Ulf Landin

ulf.landin@fairplaytk.se 040-165575

Jon Sigurdsson

jon.sigurdsson@fairplaytk.se 0735-422823

Glädje, Kvalitet & Engagemang. Vi är vad vi heter.

”Fair Play skall upplevas som den ledande och trevligaste tennisklubben”

www.fairplaytk.se

Fair Play Tennisklubb

@fairplaytk

@FairPlayTK

5


FRI ENTRÉ

BMW 6-serie Förenade Bil Gran Coupé

forenadebil.se www.bmw.se

Elitserien

HERRAR Fair Play TK – Trollbäckens TK

BMW 520d TOURING MED xDRIVE, AUTOMAT OCH SPORTPAKET. FÖR OMGÅENDE LEVERANS. Just nu är det extra förmånligt att uppgradera BMW 5-serie Touring Comfort Edition med Sportpaket, xDrive och automat växellåda. Du får med all utrustning som ingår i Comfort Edition samt en hel del mer; larm, läderklädsel, sportstolar, 18-tums lättmetallfälgar,sportläderratt och LED-dimljus. Och om du vill göra det ännu mer förmånligt finns fler paket att lägga till.

Nu från 373.900 kr (ord. pris 469.900 kr) Under 8,5 prisbasbelopp Förmånsvärde från 2.388 kr/månad Företagsleasing från 2.690 kr/månad Billån från 2.822 kr/månad Privatleasing från 5.048 kr/månad

Välkommen att uppleva den hos oss.

MALMÖ Förenade Bil

Djurhagegatan 15 040-24 37 50 Vard 8-18, Lör-sön 11-15

LUND Förenade Bil Traktorvägen 7 046-31 15 50 Vard 9-18, Lör-sön 11-15

Fair Play Stadion, Malmö, söndag 13/11, kl. 14.00

GLTK - Fair Play TK GLTK, Göteborg, torsdag 17/11, kl.16.45

Fair Play TK – KLTK Fair Play Stadion, Malmö, söndag 20/11, kl. 14.00

Garnisonsgatan 15 042-32 97 00 Vard 8-18, Lör 11-15, sön 12-15

ÄNGELHOLM Förenade Bil Klippanvägen 0431-41 57 30 Vard 9-18, Lör-sön 11-14

KRISTIANSTAD Förenade Bil

DAMER Tabergsdalens TK - Fair Play TK Bergslagshallen, Norrahammar, tisdag 8/11, kl. 17.00

Fair Play TK – Näsbyparks TK Fair Play Stadion, Malmö, lördag 12/11, kl. 14.00

GLTK – Fair Play TK GLTK, Göteborg, tisdag 15/11, kl.16.45

SALK - Fair Play TK

Fair Play TK – Lidköpings TK

SALK-hallen, Stockholm, onsdag 23/11, kl.17.00

Fair Play Stadion, Malmö, lördag 19/11, kl. 14.00

Fair Play TK - ATL Fair Play Stadion, Malmö, söndag 27/11, kl.14.00

Fair Play TK – Upsala TK Fair Play Stadion, Malmö, tisdag 29/11, kl. 17.00

Solna TK – Fair Play TK Solna Tenniscenter, Solna, fredag 2/12, kl.16.00

HELSINGBORG Förenade Bil

2016

spelprogram

När du älskar att köra

Söndag 11/12: ev. SM-final, 1:an - 2:an i grundserien

Fair Play TK – Helsingborgs TK Fair Play Stadion, Malmö, tisdag 22/11, kl. 17.00

SALK - Fair Play TK SALK-hallen, Stockholm, lördag 26/11, kl.14.00

Fair Play TK – Upsala TK Fair Play Stadion, Malmö, måndag 28/11, kl. 17.00

Söndag 4/12: ev. SM-final, 1:an - 2:an i grundserien

Sävvägen 2 044-620 31 00 Vard 10-18, Lör-sön 11-14

Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. BMW 520d xDrive Touring Comfort Edition. Pris från 373.900 kr (ord.pris 469.900 kr). Effekt 190 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,8 l/100 km. Koldioxidvärde från 127 g/ km. Miljöklass: EU6. Billån baseras på 3,95% (ränteläge juni 2016), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Effektiv ränta 4,43%. Privatleasing är inklusive moms, avser 36 månaders löptid och en avtalad körsträcka om 3.000 mil. Förmånsvärdet är beräknat netto baserat på 50% marginalskatt. Företagsleasing är exklusive moms och beräknad på 25% särskild leasingavgift och 50% restvärde efter 36 månader. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Finansiering via BMW Financial Services. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel. Erbjudandet gäller t o m 31 december 2016.

#teamwork

7


T H E N E W P R O S T A F F D E S I G N E D B Y R O G E R A N D W I L S O N

#teamwork

FAIR PLAYS A-LAG I ELITSERIEN 2016

Isak Arvidsson

Cornelia Lister

Född: 1992 Högsta ATP-ranking: 489 Moderklubb: Hjo TK

Frederik Nielsen

B:11.125”

T:10.875”

S:10.5”

Född: 1983 Högsta ATP-ranking: 190 Moderklubb: Lyngby

Daniel Windahl

Född: 1996 Högsta ATP-ranking: 825 Moderklubb: Ödåkra TK

Martin Pedersen

Född: 1994 Högsta WTA-ranking: 513 Moderklubb: Collegium TK

Pablo Figueroa

Född: 1985 Högsta ATP-ranking: 604 Moderklubb: Båstad-Malen

Daniel Appelgren

Född: 1996 Högsta ATP-ranking: 695 Moderklubb: KFUM Borås

Henrik Atlevi

Karen Barritza

Född: 1992 Högsta WTA-ranking: 412 Moderklubb: Birkeröd

Chayenne Ewijk

Född: 1988 Högsta WTA-ranking: 229 Moderklubb: Colegio Hispano Britanico, Lanzarote

Sydney Berlin

Sandra Roma

Född: 1990 Högsta WTA-ranking: 550 Moderklubb: Edsbergs TK

Emma Ek

Född: 1996 Högsta WTA-ranking: 1148 Moderklubb: Söderhamns TS

Hanna SchmidtAxelsson

Född: 1987 Högsta ATP-ranking: 344 Moderklubb: Holbaek TK

Född: 1998 Högsta Sverige-ranking: 103 Moderklubb: Fair Play TK

Född: 2000 Högsta Sverige-ranking: 84 Moderklubb: Miller Tennis Center, Buffalo

Född: 2000 Högsta Sverige-ranking: 80 Moderklubb: Lugi TF

Ema Burgic-Bucko, Filip Bergevi, Ervin Eleskovic, Timothy Elgegren, Emma Flood, Thomas Kromann, Emma Laine, Tobias Lindberget, Tadeja Majeric, Mathilda Malm, Brenda Njuki, Mohammed Shabib, Piia Suomalainen kan också bli aktuella för spel. Coacher: Jörgen Windahl, Mervana Jugic-Salkic

9


#teamwork

INFÖR ÅRETS ELITSERIE

”Elitserien ser tuffare och jämnare ut än på många år” Nu är det dags för Elitserien igen. Fair Play TK är regerande mästare, men det kommer att bli tufft att försvara gulden. - Alla lagen har vässat sina trupper. Serien känns helt öppen, säger Jörgen Windahl, lagledare för Fair Plays herrlag.

Fotograf, Bengt Helmersson

När Elitserien drar igång i november är Fair Play TK laget som alla vill slå. Stommen från fjolårets guldlag finns kvar. Isak Arvidsson, Daniel Windahl och Pablo Figueroa är redo för intensiva serieveckor i landets tennishallar. Dansken Martin Pedersen, som var en klippa på fjärdesingeln förra året och vann alla sina matcher, kör vidare även denna säsong. - Vi får se hur många matcher Martin kan vara med i. Han är en bra lagspelare som bidrar med skön stämning i gruppen, säger Windahl. Daniel Appelgren är ny i truppen, men 20-åringen har redan seriedebuterat för Fair Play. I somras kastades han in med kort varsel i SM-finalen utomhus och vann både sin singel och dubbeln i par med Filip Bergevi. - Daniel är en duktig spelare som är ute och tävlar flitigt. Bra i både singel och dubbel, han kommer att bli nyttig för oss, säger Windahl. Dessutom kommer säkert någon av de unga talangerna Henrik Atlevi eller Tobias Lindberget att ingå i herrtruppen. Vilka tror du utmanar om guldet? - Elitserien ser tuffare och jämnare ut än på

Får vi se en repris på dessa glada miner i årets elitserie?

många år. Alla lag har riktigt starka trupper. GLTK har fått in Markus Eriksson och Dragos Madaras, Solna har ett starkt lag och Upsala kommer säkert att förstärka med ett par spelare. SALK kan ställa ett hur bra lag som helst på banan om bröderna Ymer, Milos Sekulic, Lucas Renard och Joachim ”Pim-Pim” Johansson spelar. Serien blir ett getingbo. Men en sak kan vi vara säkra på: Det kommer att bjudas på tennis av hög klass, säger Windahl. Fair Plays damlag jagar tredje raka guldet. Lagledaren Mervana Jugic-Salkic räknar med tufft motstånd i årets serie. - Inget lag är favorit. I Elitserien har vi åtta lag med duktiga tennisspelare. Vi måste fokusera på vår egen prestation och ge allt i alla matcher, säger hon.

Truppen är i stort sett densamma som förra året. Hanna Schmidt-Axelsson och Ema Burgic-Bucko har tagit plats i truppen. Brenda Njuki har en tävlingsresa till Asien inplanerad och ser ut att missa även årets elitserie. - Om planerna ändras kommer hon att spela för oss, säger Jugic-Salkic. Damlaget inleder serien med bortamatch mot Tabergsdalens TK. - Vi kommer att samlas tidigare i år, så att vi kommer väl förberedda till första matchen. Tabergsdalen är en tuff match, men vi siktar alltid på att vinna. Det är viktigt att vi tar tag i det från början och bygger upp en bra känsla i gruppen, säger Jugic-Salkic.

r a r s n o p s Vi s n e d i t m a r f ! e r a l e p ss i nn te

Jonas Widerberg

Premiäromgången herrar 12 november: Solna TK-SALK 13 november: Fair Play TK-Trollbäckens TK, GLTK-ATL, Upsala TK-KLTK Premiäromgången damer 8 november: Tabergsdalens TK-Fair Play TK, Näsbyparks TK-Helsingborgs TK, GLTK-SALK, Lidköpings TK-Upsala TK Nyförvärvet Daniel Appelgren är laddad inför elitserien.

10

Läs hela Fair Plays spelschema på sidan 7.

erikslust limhamn


FEM DUBBELTITLAR FÖR CORNELIA LISTER I ÅR

”Elitserien är en av årets höjdpunkter” Fed Cup-debut, SM-guld, WTA-debut och nya dubbeltitlar. 2016 har varit ett händelserikt år för Cornelia Lister som laddar om för elitseriespel. - Det är en av årets höjdpunkter, säger hon. När vi träffas på Fair Play Stadion är Cornelia just hemkommen från den senaste tävlingsresan till Frankrike. I 100 000-dollarsturneringen i Biarritz gick hon i par med slovenskan Nina Stojanovic hela vägen till final i dubbelklassen och var bara två bollar från seger. - Det är det bästa resultatet jag har gjort i en så stor tävling. Synd att vi inte lyckades vinna när vi var så nära titeln. Är du en dålig förlorare? - Ja, riktigt dålig. Förut kunde ingen prata med mig på hela dagen efter en förlust. Nuförtiden är det något bättre. När de bästa spelarna förlorar är det som ingenting har hänt, det är så man måste ta ett nederlag. Men jag har svårt att glömma en förlust och se fram emot nästa match i nästa turnering.

bara in och körde och hade mina chanser att vinna mot Kerber då jag ledde med 6-2, 4-3. Det låter kanske lite konstigt men det var så mycket enklare att spela mot världstvåan än mot en spelare som ligger runt 500 på världsrankingen. Snackade ni något efter matchen? - Ja, hon berömde mig och tyckte att jag spelade riktigt bra.

Inne på centercourtens röda grus storspelade Cornelia och pressade tyskan till en tresetare. - Min pojkvän var i Båstad hela veckan och tränarna Mervana (Jugic-Salkic) och Irmin (Glavas) var på plats. Det hör inte till vanligheten att jag har någon bredvid när jag spelar. Stödet betydde jättemycket. Jag kände mig lugn, trygg och fokuserad. Jag gick

Sedan ett drygt år tillbaka är basen Malmö och Fair Play Stadion. - Jag tränar med Mervana och Irmin sköter ”fysen”. Sedan har jag precis blivit antagen till Malmö Idrottsakademi. Där kan jag köra gemensamma rörlighets-, snabbhets- och styrkepass i veckorna. Det kommer att bli jättebra, det känner jag redan nu efter första passet.

Foto: Senad Honic

2016 är året då Cornelia fått visa upp sig för den stora tennispubliken. I våras gjorde Cornelia Fed Cup-debut mot Portugal och i somras fick hon chansen i Båstad. Lottningen i Ericsson Open blev tuff för 22-åringen som i WTA-debuten ställdes mot dåvarande världstvåan Angelique Kerber. - Förra året förlorade jag mot en duktig spelare i kvalfinal och missade chansen att få möta Serena Williams. Jag kände att jag borde vunnit den matchen, men fick en ny chans i huvudtävlingen i år tack vare ett wild card. Det gav mig en unik möjlighet att få möta en toppspelare igen.

Cornelia Lister in action.

12

Cornelia Lister är fokuserad på årets elitserie.

Till skillnad från många andra spelare på touren reser hon runt själv. - Jag har rest själv sedan jag var 14 år. De flesta spelarna på touren har tränare eller föräldrar med sig. Jag har inte råd att ha någon med mig. Om jag inte får in en sponsor som vill vara med på min resa, det hade varit drömmen. Jag känner att jag kan slå vem som helst med rätt uppbackning och stöd. I november väntar Elitserien igen och Fair Play-ankaret är laddad. - Elitserien är en av årets höjdpunkter. Vi har ett starkt lag med en fantastisk sammanhållning och siktar naturligtvis på tredje raka guldet. Vi tänker inte så mycket på de andra lagen utan fokuserar på vår egen prestation. Jag lovar att vi verkligen ska göra allt för att vinna igen.

Hon trivs bäst i hemmahallen, men åker med stort självförtroende till årets bortamatcher mot Tabergsdalens TK, GLTK och SALK. - Jag har faktiskt vunnit titlar i alla tre hallarna. Vintertourtävlingar och SM-slutspel i Tabergsdalen, Tennis Europe-tävling i GLTK:s hall och ITF-tävling i SALK-hallen. Jag har bra minnen från alla hallar! Jonas Widerberg Cornelia Lister Ålder: 22.

See you in court...

WTA-ranking singel: 622. WTA-ranking dubbel: 232. Titlar 2016: Båstad 10 000 $ (Emilie Francati), Båstad 10 000 $ (Emilie Francati), Ystad 25 000 $ (Nina Stojanovic), Plzen 25 000 $ (Katarzyna Kawa), Equeurdreville 25 000$ (Polina Monova, Ryssland). Dubbeltitlar i karriären: 17. Övrigt: Var med och försvarade Fair Play TK:s SM-guld utomhus under SMveckan i Norrköping. Målsättning 2017: Fortsätta utvecklas och bli en bättre spelare i både singel och dubbel. Jag hoppas jag får äran att spela för Sverige i Fed Cup och vara med i Ericsson Open i Båstad igen.

Men helst ses vi så tidigt som möjligt. Vi är en av Sveriges ledande affärsjuridiska advokatbyråer som levererar juridiska tjänster med högsta kvalitet och med ett starkt fokus på våra kunders affärer. Vårt mål är enkelt: Vi ska vara bäst på att finna lösningar som ger dig fördelar i affärslivet. Så utmana oss, vi är nyfikna på din affär!


string® works ritat av anna von schewen och björn dahlström. ladda ner

3d på string.se


#teamwork

Revision • Ekonomiservice • Skatt • Rådgivning

STORT ENGAGEMANG I FAIR PLAYS TRÄNARKÅR

”Det är fantastiskt att ha sitt stora intresse som jobb” Sju dagar i veckan. Tennis, minitennis, innebandy och fotboll. Här är delar av den stora tränarkår som får Fair Play TK:s verksamhet att gå runt. På Fair Play Stadion rullar verksamheten från morgon till kväll. I Sveriges största tennisskola tränar 1600 spelare varje vecka, elitspelarna håller igång, skolklasser gästar anläggningen och klubben håller i populära arrangemang som ”frukosttennis”, ”damfredag”, ”Öresundsserien” och olika ”kul-aktiviteter” på skolloven. Fair Play har totalt 77 tränare, varav elva är heltidsanställda – ett gäng med stark gemenskap, som brinner för att lära ut tennis. - Utmaningen ligger i att få alla att gå från ett tennispass med ett stort leende och en stark vilja att komma tillbaka. Ingen ska tycka att det är tråkigt och intetsägande att spela tennis, säger Toto Johansson, som tränar både barn- och vuxengrupper.

år, men för ett år sedan bestämde jag mig för att sluta. Nu får jag fortsätta med det jag brinner för, även om jag själv inte spelar. Jag får också chansen att lära ut allt jag själv lärt mig som spelare, säger hon. Laurent Dairiam Garrett, en annan tränarprofil som har många timmar på banan, stormtrivs. - Det är fantastiskt att ha sitt stora intresse som jobb och se hur eleverna utvecklas som tennisspelare, säger han.

Lina Åkesson och Axel Lagerlöf är några av de senaste tillskotten i tränargruppen. Lina tvekade inte när hon fick chansen. - Jag har själv varit tävlingsspelare i många

Sedan 20 år tillbaka är han ansvarig för minitennisverksamheten för 4-7 åringar. - Det är en ganska stor utmaning när man får in ett gäng spralliga fyraåringar på banan.

Att få till ett pass med så mycket glädje som möjligt och som fungerar för den åldern kan vara lite klurigt. Den ena veckan är inte den andra lik, så det gäller att så snabbt som möjligt läsa av barnen, se vilket humör de är på och lägga upp passet efter det, säger Hansson. Glädjen och gemenskapen är viktig i klubben. Utöver den vanliga undervisningen anordnar klubben tävlingar och andra trivselaktiviteter. - Det händer alltid något kul på och runt banan, säger Erik Lindskog, som håller i cirka 30 träningspass varje vecka. - Vi är mycket stolta över vår tränarkår, som gör en mycket stor och värdefull insats i föreningens verksamhet. Tack vare våra duktiga tränare så inspireras många av våra elever att fortsätta med sin tennis i många år och målet är att så många som möjligt spelar tennis hela livet. En hel del av eleverna utbildar sig dessutom till tränare i klubbens interna tränarutbildningsprogram varje år. Detta genererar ca tio nya tränare årligen och fler är självklart välkomna till vårt tränargäng, säger Piotr Rogowski, breddblocksansvarig, och Janne Immonen, klubbchef. Jonas Widerberg

Foto: Håkan Målbäck

Lars Svensson, Torbjörn Nyberg och Hussein Ftouni är inne på samma linje: - Som tränare vill man att eleverna ska trivas, stanna kvar i klubben och utvecklas optimalt.

I tennisskolan använder sig Fair Play av konceptet Play & Stay, som ska göra det enklare och roligare att spela tennis. Eleverna ska vara aktiva och lära sig spelet snabbare. Klubbens tränarhandbok finns som stöd för tränarna som vidareutbildas kontinuerligt och ofta bollar idéer med varandra. - Jag inspireras av många av våra egna tränare i klubben, allt från nya minitennistränare som kommer in med nya idéer till våra tennisskoletränare och elittränare som besitter ett mycket stort kunnande, säger Stefan Hansson som själv tillhör den rutinerade skaran i tränarkåren.

Handla. Fota. Klart.

Få ordning och reda på dina kvitton Med vår smarta digitala tjänst för kvittohantering förenklar vi hanteringen av dina kvitton och sparar dig mycket tid. Du fotar kvittot direkt med din smartphone, lägger till belopp och kommentarer och sedan är underlaget klart för vidare elektronisk hantering och automatisk bokföring. Med dessa enkla steg slipper du högar av kvitton i slutet av månaden och riskerar inte att något kvitto glöms bort i hanteringen.

16

Delar av Fair Plays stora tränarkår.

grantthornton.se/kvittohantering


FRIDA BOSTRAND ÄR SVENSK MÄSTARE

www.bakertillymlt.se

”Nu väntar spel i klassiska Orange Bowl”

Revision Redovisning Rådgivning

Frida Bostrand är ett av klubbens stora framtidsnamn. I år har 14-åringen spelat sin bästa tennis och visat att hon hör hemma i Sverigetoppen. Höjdpunkten är JSM-guldet utomhus. - Det känns fortfarande helt overkligt att jag vann, säger hon. Frida Bostrand skiner upp när JSM i Linköping kommer på tal. En magisk vecka för Fair Play-spelaren som tog guld i singel och silver i dubbel. Finalmotståndare i FS14klassen var Sverigeettan Maria Petrovic, en spelare Frida aldrig vunnit mot tidigare. - När vi möttes i JSM inomhus i våras vann hon med 6-4, 6-3, men jag kände att jag var nära även om det inte räckte hela vägen den gången, säger Frida som stod för en imponerande insats i finalen och vann med stora siffror. - Jag hade spelat bra tidigare i turneringen och var inte nervös. Tanken var bara att gå in och ha kul på banan, sen gick allt jättebra. Det kändes stabilt hela vägen, säger hon. På frågan vad som ligger bakom hennes spelmässiga lyft nämner hon tränaren Mervana Jugic-Salkic. - Hon har hjälpt och stöttat mig under året. Nu börjar sakerna vi tränat på fungera. Vad gör Mervana till en bra tränare? - Träningarna är väldigt varierade, det gillar jag. Vissa dagar har vi tuffa träningar, andra pass drar vi ner på tempot och kör poäng. Och så är hon bra på att förklara saker. Frida började spela tennis som sjuåring i Fair Play TK. - Jag tror det var någon aktivitet på ett

Härligt för Frida Bostrand att få lyfta SM-bucklan efter den sensationella segern i JSM.

februarilov som jag var med på. Jag fortsatte i tennisskolan, men spelade också med pappa, som har varit tennistränare, hemma på gatan. Samtidigt var hon med i Malmöflickorna och höll på med rytmisk sportgymnastik. - När jag var elva år var jag tvungen att välja sport. Tiden räckte inte till och då valde jag tennis. Ett val hon inte har ångrat. Nu är det tennis hela veckan lång med klubbträningar, egna fyspass och matcher. Som en av spelarna i Svenska Tennisförbundets och SOK:s nya utvecklingsprojekt åker hon med jämna mellanrum iväg till gemensamma träffar och drillas av tränaren Jonas Svensson och förbundets fystränare Fredrik Johansson.

bästa spelare i 14-årsklassen gör upp om medaljerna. I december ska hon för första gången spela klassiska Orange Bowl i USA. Tävlingen brukar kallas inofficiella VM och är en av världens mest kända juniorturneringar. - En av mina kompisar Emma Shasteen ska också åka dit, så vi kommer att kunna träna och tävla tillsammans. Det är en stor turnering. Att vara med i den ska bli riktigt kul! Jonas Widerberg

Hinner du med skolan och alla läxor? - Ja, det är tufft, men jag har klarat det hyfsat bra. Landslagsdebuten gjorde hon förra året. I år har hon representerat blågult vid två tillfällen. I maj vann Frida alla sina singelmatcher när Sverige blev totalsegrare i Nordiska mästerskapen i Norge. I slutet av juni var hon i Bulgarien och spelade kval till lag-EM, men Sverige tog sig inte vidare till slutspel. - Det var väldigt tufft motstånd, de bästa spelarna i Europa. Själv var jag inte i min bästa form då, säger hon. Närmast väntar Svenska Juniortourens Mastersslutspel i Näsbypark, där landets åtta Frida Bostrand ser fram emot klassiska Orange Bowl i USA

18

Kontakta Stein Karlsen, auktoriserad revisor, partner T: 040-661 20 69 eller 0707-14 24 91 Baker Tilly Sverige är en rikstäckande organisation av revisionsbyråer som erbjuder ett brett tjänsteutbud inom revision, skatt, företagsservice & redovisning, affärsrådgivning, finansiella tjänster och verksamhetskonsultation. I Malmö, Lund och Trelleborg är vi nästan 60 medarbetare. I Sverige arbetar drygt 550 personer fördelat på över 60 kontor från Luleå till Trelleborg.


Det här är det roligaste vi vet

*

*förutom tennis!

Så roligt att:

Bokföring. Momsredovisning. Skattedeklaration.

med bokslutsrapport, tar hand om leverantörsreskontra,

För oss på Ekonomihuset Moberg är de orden som

hanterar löneutbetalningar och hyr ut ekonomichefer.

ljuv musik för våra öron. Ända sedan 1991 har vi

Allt för att du ska slippa tänka på finanserna för ett tag

hjälpt hundratals företagare med allt som rör ekonomi.

och istället kunna fokusera på det du gör bäst – driva

Vi sköter din löpande bokföring, upprättar bokslut

ditt företag så framgångsrikt som möjligt.

25 VI FIRAR

år

19

91

Geijersgatan 2 C, 216 18 Limhamn | Tel: 040 16 77 50 Vallgatan 6 A, 242 31 Hörby | Tel: 0415 164 50 www.ekonomihusetmoberg.se

25 VI FIRAR

år

19

- 2 016

evivent.se

Nya kunder får en timmes gratis konsultation. Boka på: 040-16 77 50

91

- 2 016

Uthyrning för ett lyckat evenemang!

21


#history

BÄSTA ÅRET I FAIR PLAYS HISTORIA

BÄSTA ÅRET I FAIR PLAYS HISTORIA

”Vi är stolta över våra duktiga spelare och ledare”

Foto: Senad Honic

P18-laget är Svenska Mästare inomhus 2016. Fr v Peter Zakariasen, Henrik Atlevi, Zacharias Rankloo Rasmusson, Valdemar Holm, Oskar Johnsson, Tobias Lindberget, Mikko Malinen och Lukas Ridemar. Sittande: Jörgen Windahl. Marcus Lind, Erik Carlsten och Isak Mulder saknas på bild.

P15-laget kvalificerade sig också till SMslutspel och spelade hem ett brons i Umeå. I april såg 18-årslagen till att Fair Play tog en dubbel i lag-SM. På pojksidan förlorade Fair Play inte någon match och försvarade sitt guld. 6-0 slutade finalen mot SALK på Fair Play Stadion.

Herrlaget är Svenska Mästare inomhus 2015. Fr v Pablo Figueroa, Ervin Eleskovic, Isak Arvidsson, Daniel Windahl, Frederik Nielsen, Martin Pedersen och Daniel Berta. Sittande: Jörgen Windahl.

att ta fram spelare från de yngre leden, säger klubbchefen Janne Immonen. Guldfirandet började redan i december förra året. Damlaget besegrade GLTK i SM-finalen på Fair Play Stadion och tog andra raka guldet. I herrfinalen en vecka senare slog ett revanschsuget Fair Play, som förlorade en

jämn final mot Upsala TK 2014, SALK med 4-2 och var mästare igen. Dagen efter herrguldet tog F15-laget SM-guld i Stockholm. - På vägen fram till final gick prestationerna upp och ner. Vi tog ett snack innan finalen mot KLTK och tjejerna gick ut och gjorde en kanonmatch, säger lagledaren Mervana Jugic-Salkic.

i finalen. Tio Fair Play-spelare fanns på plats under finaldagen. - Det var ingen lätt uppgift att ta ut laget med så många jämnbra spelare, men de som fick chansen spelade riktigt bra, säger Mervana Jugic-Salkic.

Herrlaget är Svenska Mästare utomhus 2016. Fr v Jörgen Windahl,Tobias Lindberget, Daniel Windahl, Pablo Figueroa, Filip Bergevi, Henrik Atlevi och Daniel Appelgren.

Foto: Senad Honic

Dubbla SM-guld för elitlagen inomhus och utomhus. Tre guld för juniorlagen och individuella mästare. - Utan tvekan klubbens bästa år genom tiderna. Vi är stolta över våra duktiga spelare och ledare och deras insatser på tennisbanan. Framgångarna på ungdomssidan visar också att vi är bra på

- Vi har ett gäng duktiga 98:or i klubben och kunde ställa upp med fyra starka singlar. Det kan inte alla klubbar matcha. De måste ha en bred trupp för att slå oss, säger Jörgen Windahl, lagledare för P18-laget. Klubbens flicklag vann den tuffa semifinalen borta mot KLTK och besegrade sedan ATL

Damlaget är Svenska Mästare inomhus 2015. Fr v Sydney Berlin, Melis Yasar, Emma Ek, Sandra Roma, Mathilda Malm, Cornelia Lister och Patricia Mayr-Achleitner. Sittande fr v Mervana Jugic-Salkic och Chayenne Ewijk. Karen Barritza och Emma Laine saknas på bild

F18-laget är Svenska Mästare inomhus 2016. Fr v Irmin Glavas, Hermon Mikael, Josefin Opitz, Amanda Citré, Olivia Pezo, Frida Bostrand, Beatrice Källmén, Therese Ekdahl, Isabel Källmén och Melis Yasar. Sittande fr v Alexandra Ngo och Mervana Jugic-Salkic. Sydney Berlin saknas på bild.

23


BÄSTA ÅRET I FAIR PLAYS HISTORIA

Frida Bostrand är Svensk Mästare för 14-åringar utomhus 2016.

Damlaget är Svenska Mästare utomhus 2016. Fr v Mervana Jugic-Salkic, Beatrice Källmén, Sydney Berlin, Emma Ek och Cornelia Lister. Sandra Roma, Josefin Opitz och Mathilda Malm saknas på bild.

Pablo Figueroa är Svensk Mästare i herrsingel utomhus 2016.

Framgångarna fortsatte utomhus. Under SM-veckan i Norrköping försvarade elitlagen sina guld. Herrarna finalbesegrade KLTK med 3-1 och damlaget slog Trollbäckens TK med 3-0 på Holmen Tennis Park. På Sommartouren tog klubbens spelare 16 turneringssegrar. Pablo Figueroa, Daniel Windahl och Emma Ek gick vidare till SM-slutspelet i Norrahammar. När det gällde som mest tände Figueroa till och tog sitt sjätte guld i sin åttonde raka SM-final. En av sommarens stora skrällar stod annars Frida Bostrand för när hon vann FS14-klassen på junior-SM. Fair Play-spelaren gav inte Sverigeettan Maria Petrovic någon chans i finalen och vann i raka set. Färska SM-vinnare är Daniel Windahl, Pablo Figueroa och Emma Ek som hamnade överst på pallen i dubbel-SM i Uppsala. Framgångarna på tennisbanorna runt om i landet bidrog till att Fair Play TK blev utsedd till årets förening i Malmö 2016. - Malmö är en av Sveriges bästa idrottsstäder och konkurrensen är tuff med många framgångsrika klubbar, så att tilldelas priset är stort för oss. Men jag vill än en gång lyfta fram våra duktiga spelare, ledare och tränare, utan dem hade detta inte blivit verklighet, säger Janne Immonen.

Foto: Upsala TK

Emma Ek och Adna Sofradzija, Jönköpings TK, är Svenska Mästare i dubbel inomhus 2016.

Foto: Upsala TK

Jonas Widerberg

24

F15-laget är Svenska Mästare inomhus 2015. Fr v Sydney Berlin, Isabel Källmen, Melis Yasar och Josefin Opitz. Therese Ekdahl, Amanda Citré, Olivia Pezo och Mervana Jugic-Salkic saknas på bild.

Pablo Figueroa och Daniel Windahl är Svenska Mästare i dubbel inomhus 2016.


VI GILLAR ATT TRÄNA TENNIS PÅ FAIR PLAY

#teamwork

Photo: Peter Erlandsson


Vår största styrka är vår förmåga att förstå din business.

#teamwork AV: P E T E R E R L A N D S S O N FOTOGRAF: PETER ERLANDSSON HAIR & MAKE UP: LARSSON & LANGE

Emma Ek JACKA RAVN COPENHAGEN SPETSBODY BY MALENE BIRGER SKINNBYXOR BY MALENE BIRGER VÄSKA BY MALENE BIRGER SKOR TORY BURCH

Vilka utmaningar står er verksamhet inför? Oavsett hur verkligheten ser ut hjälper vi er med en affärssystemlösning som står pall. I 35 år har vi lyssnat och lärt av så vitt skilda branscher som avfallshantering och bilar. Stått på lager för att följa logistiken på nära håll. Pressat ekonomiavdelningar på rutiner, flaskhalsar och surdegar. Vågat ställa de där obekväma frågorna som kan göra riktigt stor skillnad.

iiSA of Malmö St. Nygatan 31, 2ll 37 Malmö

Ja, vi är ganska krävande. Men det är vårt jobb. Det vi kallar affärssystem med kärlek.

iiSAs hemsida & webshop www.iisa.nu

28

Photo Peter Erlandsson

Följ oss på facebook och instagram!

Orango är en av Sveriges främsta specialister på affärssystem. Vi erbjuder heltäckande konsultlösningar för affärssystemen Microsoft Dynamics AX, Microsoft Dynamics NAV, Bison och PRMS. www.orango.se


Cornelia Lister

Photo Peter Erlandsson

ROCK PALTO BYXOR DONDUP SJAL ROSI SKOR BUTTERO PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmö Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

Isak Arvidsson MÖSSA INVERNI BLUS TORY BURCH KOFTA BY MALENE BIRGER VÄSKA ANINE BING SKOR SEE BY CHLOÉ iiSA of Malmö St. Nygatan 31, 2ll 37 Malmö

Följ oss på facebook och instagram!

30

Photo Peter Erlandsson

iiSAs hemsida & webshop www.iisa.nu

31


Daniel Appelgren

Tillsammans ger vi tillbaka JACKA ASPESI TRÖJA MORGANO BYXOR DONDUP SKOR CHRISTIAN KIMBER VÄSKA JAMA

Under 25 år har vi gemensamt delat ut mer än 500 miljoner kronor till 1 000-tals lokala initiativ. Genom att ge tillbaka delar av vårt överskott till idrott, kultur, utbildning och näringsliv, är vi med och bidrar till en positiv utveckling av samhället.

PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmö Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

Varje år får ytterligare många nya och spännande projekt vårt stöd.

32

Photo Peter Erlandsson

Läs mer på www.sparbanksstiftelsenskane.se

33


Sandra Roma

VÄSKA BY MALENE BIRGER SKOR FLATTERED JEANS CURRENT ELLIOT BLUS SEE BY CHLOÉ KAPPA TOTÊME

Våra specialistområden

iiSA of Malmö St. Nygatan 31, 2ll 37 Malmö iiSAs hemsida & webshop www.iisa.nu

Förbättra inomhusmiljön. Sänk energikostnaderna.

Följ oss på facebook och instagram!

GK har expertkompetens inom inomhusmiljö. Genom vår helhetsförståelse säkrar vi att dina anläggningar fungerar optimalt, att onödig energiförbrukning undviks och att en god inomhusmiljö upprätthålls.

34

Photo Peter Erlandsson

Vi finns i hela Sverige och kombinerar lokal närvaro med den stora koncernens alla möjligheter och styrkor. På vår hemsida hittar du samtliga kontor. Ring oss eller besök vår hemsida redan idag.

Ventilation • Kyla • Rör Byggnadsautomation Rådgivning • Energibesparingar Fastighetsservice • Teknisk drift

Kontaktperson i Lund och Trelleborg & Malmö Markus Apelstam markus.apelstam@gk.se Tel. 0702-911778

Gunnar Karlsen Sverige AB | Tel: 020-63 10 00 | www.gk.se 35


Daniel Windahl

PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmรถ Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

36

Photo Peter Erlandsson

JACKA FREE RAIN TRร–JA DONDUP JEANS C.O.F. STUDIO


Photo Peter Erlandsson

Henrik Atlevi

Hanna SchmidtAxelsson BLUS SEE BY CHLOÉ VÄSKA SEE BY CHLOÉ JEANS FRAME SKOR TORY BURCH ARMBAND AURIÉLIE BIDERMANN iiSA of Malmö St. Nygatan 31, 2ll 37 Malmö

KAVAJ L.B.M. 1911 VÄST L.B.M. 1911 BYXOR MASON’S SKOR BUTTERO SJAL ROSI

iiSAs hemsida & webshop www.iisa.nu Följ oss på facebook och instagram!

Photo Peter Erlandsson

38

PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmö Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

39


Tobias Lindberget

Photo Peter Erlandsson

Sydney Berlin KLÄNNING PAUL AND JOE SISTER STÖVLAR TORY BURCH HATT INVERMNI VÄSKA SEE BY CHLOÉ POMPOM TORY BURCH iiSA of Malmö St. Nygatan 31, 2ll 37 Malmö iiSAs hemsida & webshop www.iisa.nu Följ oss på facebook och instagram!

40

Photo Peter Erlandsson

TRÖJA ASPESI BYXOR INCOTEX SJAL DONDUP VÄSKA DANIEL & BOB PER LJUNG Kalendegatan 21, Malmö Facebook: Per Ljung shop www.perljung.se

41


FAIR PLAYS BÄSTA SPELARE GENOM TIDERNA

”Mikael Pernfors & Catarina Lindqvist var topp-10 i världen” Många Fair Play-spelare har under åren skördat stora framgångar och två av dem har varit världstior. Tennisjournalisten Jonas Arnesen ser tillbaka på duons största ögonblick. När vi pratar om det svenska tennisundret på 1980-talet är det i stort sett alltid ett namn som glöms bort. Ändå gjorde just den spelaren en bedrift som i många stycken överträffar vad flera av de mer hyllade stjärnorna mäktade med. Så när vi nu och i framtiden pratar om det svenska tennisundret och vilka spelare som under den fantastiska eran tog sig in på tiobästalistan hoppas jag att det är lika naturligt att prata om Catarina Lindqvist som om Mats Wilander, Stefan Edberg, Mikael Pernfors, Anders Järryd och alla de andra stjärnorna på herrsidan. Nej, Catarina blev inte världsetta som Wilander och Edberg och nej, hon nådde inte som Pernfors en Grand Slam-final och nej, hon är inte som Järryd en av tidernas bästa dubbelspelare. Men hon är unik. Den nu 53-åriga skånskan är enda svenska som tagit sig in på WTA-rankningens topptio. Hon hade inte den draghjälp Wilander & Co hade fått av ledstjärnan Björn Borg och hon kunde inte heller dra nytta av de svenska herrarnas framgångar på samma sätt som herrarna själva gjorde. ”Kan du så kan jag”, fungerade liksom inte utan Catarina fick på egen hand bryta ny mark och hon blev Sveriges genom tiderna främsta damspelare. 1984 tog hon sina två första av totalt sex WTA-titlar, säsongen efter klev hon in på den prestigefyllda tiobästalistan och om det inte varit för att Catarina spelat under samma era som Martina Navratilova är frågan om inte Fair Play-spelaren också skulle haft minst en Grand Slam-titel. Det var nämligen just Navratilova som satte stopp för Lindqvist i semifinal i såväl Australian Open 1987 som i Wimbledon två år senare. Navratilova hade redan sex Wimbledon-titlar på meritlistan inför deras möte på gräset. Lindqvist låg 25:a på rankningen och var oseedad då hon på vägen fram till semifinalen besegrade niondeseedade Natasha Zvereva och sjätteseedade Helena Sukova.

42

Catarina Lindqvist, Sveriges och Fair Plays bästa damspelare genom tiderna

Inte minst tack vare sin lika effektiva som vackra enhandsbackhand (ett av de mest tekniskt fulländade och mest eleganta slag jag sett i damtennisen) pressade Lindqvist damtennisens stora stjärna mycket hårt. Lindqvist nådde kvartsfinal i ytterligare tre Grand Slam-turneringar, bland annat i Wimbledon 1986 – året den svenska dominansen i Franska mästerskapet såg ut att brytas. Sexfaldige Parissegraren Björn Borg hade ju lagt av. Titelförsvarande världstvåan Mats Wilander gjorde sorti i tredje omgången. Även om det var ytterligare tolv svenskar bland de 132 i startfältet figurerade ingen av dem i förhandssnacket. Då fanns där ändå sjunderankade Stefan Edberg, åttonderankade Joakim Nyström, som dessutom var mycket stark på grus, och nian Anders Järryd. Samt en 23-åring som visserligen var rankad 27 men ändå var ett relativt okänt namn eftersom han gått en annorlunda väg fram till proffscirkusen. Mikael Pernfors hade segrat i det nationella collegemästerskapet (NCAA) 1984 och -85 och kände under de åren på hetluften i proffstennisen. Ja, -85 gjorde han mer än kände på och klättrade 269 platser på rankingen. Pernfors inledde efterföljande säsong på plats 165 och började snart att låta höra tala om sig. Semifinal i Memphis efter seger mot bland andra världstian Kevin Curren och ett par kvartsfinaler ingav respekt. Segern mot Guillermo Vilas på gruset i Indianapolis kunde ha varit en tidernas skräll – om den inträffat runt tio år tidigare. Men nu konstaterades mer att Pernfors besegrat den 36-rankade tidigare gruskungen. Så då såväl Wilander som utpräglade grusspecialisten Kent Carlsson föll bort i tredje omgången pekade inget mot fortsatta blågula framgångar i VM på grus. På de senaste åtta upplagorna hade Sverige sex titlar och ytterligare en final. Nu var det över. Trodde alla. Istället presenterade sig en bolltrollare och underhållare som både genom sin spelstil och sin personlighet kom att bli en stor publikfavorit och som under de två veckorna i Paris spelade sig rakt in i svenska folkets hjärta. Mikael Pernfors inledde med seger mot Olivier Delaitre, följde upp med att slå ut Stefan Edberg som visserligen inte trivdes så bra på grus men ändå var en topptio-spelare med Grand Slam-titel på meritlistan. Edberg ledde matchen då den bröts på grund av regn. Mikael Pernfors visade sina stora kvaliteter utanför banan, när han förklarade efter matchen att han förmodligen inte vunnit om det inte hade blivit regnavbrott. I åttondelsfinalen gjorde Micke vad han själv tycker sin bästa match i turneringen. Elfteseedade Martin Jaite slogs tillbaka efter två avslutande tiebreakset som spelades i duggregn. I kvarten tappade svensken första set men klädde sedan av Boris Becker och även i semifinalen mot hemmafavoriten Henri Leconte vände Pernfors 0-1. Dags för final mot fruktade världsettan Ivan Lendl. Roboten tog titeln men artisten vann publikens hjärta. Mikael Pernfors hade tänt sin stjärna och i september samma år tog han steget in på tiobästalistan och fick göra DC-debut – en debut jag har ett speciellt minne av och som berättar

Bolltrollaren Mikael Pernfors.

Catering, Hemma hos, Cook a long, Julbord, Gåsmiddag, Kräftskiva, Student, Disputation, Bröllop och Företagsfest.

så mycket om den folkkäre Fair Play-spelaren. På gruset i Prag hade Carlsson och Edberg skaffat Sverige 2-0 mot Tjeckoslovakien, en ledning som tjeckerna reducerade genom dubbelseger. Sista dagen skulle grusspecialisten Carlsson möta kanonservaren Milan Srejber innan Stefan Edberg avslutade mot världsnian Miloslav Mecir som hade 3-0 inbördes mot Edberg och också var bättre på grus. Att Carlsson skulle besegra Srejber kändes nästan som ett måste. De båda svenska singelspelarna hade redan åkt ut till arenan för att värma upp då reserven Pernfors kom ner till frukosten. Han hade ingen brådska eftersom söndagens första match skulle börja först några timmar senare. Pernfors och jag bestämde att vi skulle åka tillsammans till arenan. Efter ett tag kom han lugnt fram och frågade om vi möjligen kunde åka tidigare än bestämt, ja, faktiskt helst så snart som möjligt. Det gjorde vi. Under bilfärden var han precis som vanligt, avslappnad och rolig. Så här långt efteråt minns jag förstås inte exakt hur mina ord löd men det var något i stil med:

Vad väntar ni på?? We have it all!!

”Det känns tryggt att ha Kent i laget. Han kommer att vinna mot Srejber och fixa en finalplats”. Micke log och höll med. Framme vid arenan fick han lite bråttom ur bilen men det var ändå inte så att jag tänkte på det just då. Däremot en halvtimme senare. Då kom beskedet att Kent Carlsson var skadad och inte kunde spela. Sverige skulle sätta in – Mikael Pernfors! Micke hade fått beskedet under frukosten men röjde inte med ett ord eller en min att han snart skulle göra DC-debut. Förstå att jag ångrade orden under bilfärden om hur tryggt det kändes att Kent Carlsson skulle spela. Pernfors förlorade första set med 7-5. Sedan vände han lika övertygande som iskallt: 6-0, 6-0, 7-5. Sverige var i final. ”Det trodde du inte va”, sa Micke och blinkade då han efter matchen kom till presskonferens. Jonas Arnesen, frilansjournalist Driver bland annat bloggen Challenge (arnesen-tennis.blogspot.com)

Ni når oss på: info@nystromsgastronomi.se Välkomna önskar Johan, Ted och Kamilla.


ETT AXPLOCK UR FAIR PLAYS HISTORIA

”Grundarna ville se till att klubben var fri från mygel och orättvisor och gav den namnet Fair Play” Fair Play Stadion har en anrik historia. Tennisstadion byggdes redan 1934 och invigdes året efter av kung Gustaf V, som själv var med och introducerade tennisen i Sverige. Kungen tävlade under pseudonymen Mr. G och var en hygglig dubbelspelare med lobben som främsta vapen. Elva år efter invigningen i Malmö tvingades kungen lägga racketen på hyllan. Krafterna sinade och synen var så dålig att han inte kunde fixera bollen, men hans tenniskarriär varade i imponerande 67 år.

1935

Kung Gustav V (vita byxor) i samband med invigningen av Tennisstadion oktober 1935.

1947 tog Malmö FF tillsammans med HSB över tennisstadion. Den legendariske MFF-ledaren Eric Persson blev vd för MFF-Stadion i Malmö AB och föreningen flyttade sitt kontor dit. I hallen spelades tennis, badminton och handboll. MFFStadion, som var Malmös största inomhusarena fram till Baltiska hallens tillkomst 1964, fungerade även som festlokal och konsertarena.

#history Svenska Hep Stars på MFF-stadion. Okänt årtal.

Stora jazzstjärnor som Louis Armstrong, Billie Holiday, Duke Ellington, Oscar Peterson, Count Basie och Benny Goodman uppträdde i hallen. 1966 var tunga band som The Kinks, The Who och The Hollies på plats och bjöd på minnesvärda konserter. Fem år senare sålde MFF anläggningen till en privat köpare som skulle använda den till den allt mer populära sporten squash.

Jazzsångerskan Billie Holiday på scen 1954.

Konsert med The Kinks på MFF-stadion 29 september 1966.

1966

1954

1948 Malmö FF:s starke man Eric Persson, även kallad ”hövdingen”, hade sitt kontor på MFF-stadion i många år.

1947 Entrén till Tennisstadion ut mot Erikslustvägen 1947.

Konsert med engelska popgruppen The Who med Pete Townshend på MFF-stadion i oktober 1966.

1947

1935

Davis Cup-match Sverige - Tjeckoslovakien på MFF-stadion 1947

Jazzkonsert med Duke Ellington på MFF-stadion i september 1959.

1959 Jazzkonsert med Benny Goodman på MFF-stadion 1950.

1945 Kung Gustav V inviger Tennisstadion oktober 1935. Gustaf Andersson, ordförande i MFF:s tennissektion, syns på bilden tillsammans med spelarna Gottfried von Cramm och Nils Rohlsson.

44

Under och efter andra världskriget fungerade anläggningen en period som en flyktingförläggning. Här är det ungerska flyktingar i maj 1945.

1950

1966 Utomhusbanor som överbyggts med plasttält på MFF-stadion 1971.

Fair Play Tennisklubb bildades 1972. Grundarna ville se till att klubben var fri från mygel och orättvisor och gav den namnet Fair Play. Klubben flyttade in i hallen som gick under namnet Forum Sport fram till 1977 då den bytte namn till Fair Play Stadion. Två år senare spelades första upplagen av Fair Play Cup. 265 spelare deltog i tävlingen som avgjordes på fyra banor.

1971 45


1978

#history Delar av Fair Plays tennisskola 1978.

1979 Premiäråret var 1979 för Fair Play Cup, som numera är en av Europas största inomhusturneringar.

1985

#history

2012 blev ett extra festligt Fair Play-år. Klubben firade 40 år och nya Fair Play Stadion stod efter en lång byggprocess klar. Pernfors var på plats och uppvisningsspelade under invigningen och på kvällen fortsatte festligheterna i hallen. Det var inte första 40-årsjubileet på adressen. 1950 var det trångt runt borden när MFF firade 40 år på MFF-Stadion. Guldfester har det blivit många för Fair Plays elitlag under 2000-talet. Herrlaget har elva SM-guld, damlaget tio. 2016 är den mest framgångsrika säsongen i klubbens historia med SM-guld till herrlag, damlag, pojklag och flicklag – ett år då Fair Play TK utsågs till Årets förening i Malmö.

Mikael Pernfors spelade fantastisk tennis när han sensationellt gick till final i franska öppna mästerskapen 1986 på Roland Garros i Paris.

Jonas Widerberg

2009 Andreas Vinciguerra gjorde en bejublad comeback på ATP-touren när han gick till semifinal i Swedish Open i Båstad 2009.

Källor: Malmö idrottsmuseum, MFF:aren 1948, ”Stolt och stark” av Staffan Tapper, Micke Sjöblom och Klas Andersson. Bilder: Bilder i Syd & Privat Klubbens tränarlegend Urban Ek tillsammans med världsspelaren & A-lagsankaret Catarina Lindqvist 1985.

1986

Fair Play Tennisklubbs herrlag som representerade Sverige i Le Touquet i Europacupen 1984. Fr v Mikael Pernfors, Lars Svensson, Stefan Krüger, David Carnvik, Per-Ola Bertilsson och Joachim Hallström.

1984 Entrén till Forum Sport vid Erikslustvägen juni 1977.

1986

1977 46

Tre år senare skrev Frederik Nielsen tennishistoria när han i par med britten Jonathan Marray vann dubbelklassen i Wimbledon. Det var första gången ett wildcard-par gick hela vägen i Grand Slam-turneringen. Den kolugne dansken hade inte vunnit någon ATP-match när Wimbledon startade. När turneringen var över var han Grand Slammästare.

Catarina Lindqvists vackra backhand, Boca West I USA 1986.

2011 Verksamheten växte stadigt under svensk tennis storhetstid och i mitten av 1980-talet tog klubbens elitlag fem SM-guld. Som svenska mästare kvalificerade sig herrlaget för spel i Europacupen. Spelplats 1984 var Le Touquet i norra Frankrike och 1985 möttes de europeiska mästarlagen i Barcelona, Spanien. Mikael Pernfors spelade vid den här tiden collegetennis i USA, men han ställde upp och förstärkte laget första året i Frankrike. Motståndet var tufft. Fair Play åkte ut i första omgången, men vann tröstturneringen båda åren. Pernfors stora genombrott kom snart. Han radade upp segrar och vann collegemästerskapet (NCAA) 1984 och 1985. Året därpå gick han till final i Franska öppna mästerskapen, där det tog stopp mot världsettan Ivan Lendl. Fair Plays andra stora profil Catarina Lindqvist dominerade på damsidan och var Sverigeetta åtta år i rad (1984-1991). På gräset i Wimbledon var hon framme i semifinal 1987 och 1989. Båda gångerna förlorade hon mot Martina Navratilova. Pernfors och Lindqvist, två spelare som alltid var lojala och ställde upp för klubben, var som bäst rankade tia i världen 1986. På senare år sticker två individuella prestationer ut. 2009 stod Andreas Vinciguerra för en heroisk insats när han i sin comeback tog sig till semifinal i Swedish Open. Hårt skadedrabbade ”Vinci” fick ett wildcard till turningen och bjöd Båstadpubliken på en härlig tennis innan Robin Söderling satte stopp för framfarten.

A-lagsankaret Andreas Vinciguerra gjorde Davis Cup-comeback 2009 mot Israel i Malmö i en omstridd match som spelades utan publik och med massor av demonstrationer runt Baltiska hallen.

2009 Kristina Andlovic besegrade Marija Milutonovic med 6-0, 6-0 när Fair Plays damlag vann SM-finalen 2011 för damer mot KLTK med 4-2.

2012

Anna-Betty Kadar och Caroline Magnusson blev svenska juniormästare i dubbel för 14-åringar 2004.

Fair Plays träningsverksamhet ökade i omfattning med ca 100 % under 20052016. Ca 1650 elever tränar hos oss varje vecka i nuläget.

2004 2010

A-lagsspelaren Frederik Nielsen stod för skrällarnas skräll när han och Jonathan Marray fick wildcard och vann herrdubbeln i Wimbledon 2012.

47


EN BRA DUBBELPARTNER KAN VARA GULD VÄRD

U

ngdomen är vår framtid. Det är en anledning till att vi vill vara en bra ”dubbelpartner” till ungdomsverksamheten inom FairPlay’s tennisklubb. Och vem vet? En vacker dag kommer någon inom klubben att sälja eller köpa hus/lägenhet. Då finns vi här som rätt ”dubbelpartner”.Vi spelar ju på samma hemmaplan som FairPlay. Vi jobbar med att hålla stenkoll på vår planhalva. Här är vi väl hemmastadda både vad gäller lägen, priser och marknadsvärden. Som en bra ”dubbelpartner” är det vår uppgift att se till att bollen inte går i nät när det är dags för köp, försäljning eller byte av ditt boende.

Östra Fädriften 45 Höllviken 040 45 01 60 www.mhus.se info@mhus.se

Följ oss på facebook


INTERNATIONELL TENNISTÄVLING PÅ FAIR PLAY

”120 spelare från 17 nationer kom till spel” 2017 inleds med topptennis i Malmö. 7-14 januari spelas den internationella juniorturneringen EuroElite ITF Junior Malmö Open på Fair Play Stadion.

I rumspriserna ingår följande service: Stor ekologisk frukostbuffé, snabbt Wi-Fi, mindre gym, relaxavdelning med utsikt över Lund inifrån bastun, takterrass i söderläge, businesscenter, morgontidningar och kaffe/te.

Nu är det snart dags för den andra upplagan av EuroElite ITF Junior Malmö Open – en av totalt sex ITF-juniortävlingar i landet. Turneringen är öppen för spelare upp till 18 år och arrangeras av Fair Play TK i samarbete med Svenska Tennisförbundet. - Det ska bli kul. Vi ser fram emot turneringen och hoppas på ett lika starkt startfält som i premiärturneringen, säger tävlingsledaren Hussein Ftouni. Fyra klasser spelas (pojksingel 18, pojkdubbel 18, flicksingel 18, flickdubbel 18) i turneringen som avgjordes för första gången tidigare i år. - Premiärturneringen blev mycket lyckad. Vi fick bra respons från spelare och från förbundet, säger Ftouni. Svenska Tennisförbundet är mycket nöjda med arrangemanget. - Det fungerade alldeles utmärkt. Fair Play gjorde ett bra jobb i Malmö. Det finns alltid saker som kan förbättras, men det handlar om smågrejer, säger Johan Carlsson från Svenska Tennisförbundet som var turneringens supervisor. Intresset var stort för EuroElite ITF Junior Malmö Open. 120 spelare från 17 nationer kom till spel på Fair Play Stadion. - Vi hade långväga gäster från Australien och USA med i turneringen och startfältet

Varmt välkommen till det personliga, Svanenmärkta och 4-stjärniga Hotel Concordia mitt i Lund, 400 m från Lunds Centralstation! Detta familjeägda hotell öppnade 1982 och har sedan dess byggts till i omgångar samt renoverats kontinuerligt för att kunna erbjuda hotellgästerna en hög servicenivå. Vi erbjuder 62 rum och 2 moderna konferensrum. Hotellet är bemannat dygnet runt. Vi har förmånliga erbjudanden året runt!

Welcome to the personal, eco-labelled and 4-star Hotel Concordia in the centre of Lund, only 400 mtrs from Lund Central Station! This family owned hotel was established in 1982, since then numerous renovations and building extensions have been completed. Today we offer 62 rooms and 2 top modern conference rooms. The hotel reception is open 24 h/day. We provide excellent offers all year! Services included in the room rates: Diversified ecological breakfast buffé, high speed Wi-Fi, gym, relax area with a panorama view from inside the sauna, roof terrace facing south, daily newspapers and coffee/tea. Tävlingsledare Hussein Ftouni tillsammans med Joe Tyler och Duje Ajdukovic, som var finalister i pojksingeln.

höll verkligen hög klass, säger Ftouni. – Härligt att vi som förening fick förtroendet att arrangera en internationell juniorturnering på Fair Play Stadion och det betyder oerhört mycket för oss som förening. Inte minst för vår egna spelare som har chansen att spela en internationell tennistävling på hemmaplan men även för våra yngre spelare och övriga medlemmar som har möjligheten att se och uppleva riktigt bra tennis, säger klubbchefen Janne Immonen.

Jarlskog som tog dubbla titlar. I singelturneringen finalbesegrade Jarlskog polskan Stefania Rogozinska Dzik och tog även hem dubbelklassen i par med Kajsa Stegrell. Britten Joe Tyler ville inte vara sämre. Han spelade hem pojksingel 18 och vann dubbeln i par med Will Davies. Bland hemmaspelarna gick det bäst för Zacharias Rankloo Rasmusson, som i par med Erik Grevelius, Lidingö, gick till semifinal i pojkdubbeln.

Den svenska junioreliten fanns naturligtvis på plats – tio spelare i flickklassen och tolv i pojkklassen – och bäst lyckades ATL:s Ida

Jonas Widerberg

Finalresultat EuroElite ITF Junior Malmö Open 2016 Pojksingel 18: Joe Tyler, Storbritannien- Duje Ajdukovic, Kroatien 6-3, 1-6, 7-6. Flicksingel 18: Ida Jarlskog, SverigeStefania Rogozinska Dzik, Polen 6-1, 6-0

Kontakta oss gärna gällande förmånliga företagsavtal, grupprabatter och presentkort. www.concordia.se

+46 (0)46 13 50 50

info@concordia.se

Drop in för cellprov Måndagar 15:00-17:00 Är du osäker på när du tog provet senast? Kom ändå! Det gör inget att ta ett prov tidigare. Provet är gratis upp till 30 års ålder. Därefter 120 kr.

Pojkdubbel 18: Will Davies/Joe Tyler, Storbritannien-Jake Hersey/Louis Newman, Storbritannien 7-5, 6-4 Flickdubbel 18: Ida Jarlskog/Kajsa Stegrell, Sverige- Olga Helmi, Danmark/ Eliz Maloney,Storbritannien 7-6, 7-6

Foto: Senad Honic

Ida Jarlskog, ATL, imponerade stort när hon vann både singel- & dubbelklassen.

50

Samarbetspartners EuroElite (huvudpartner), Scandic Hotels S:t Jörgen, Malmö Stad, Svenska Tennisförbundet, Internationella Tennisförbundet och Tretorn.

Barnmorska direkt: 040-371764 eller 040-371775 bmm@orestadskliniken.com www.orestadskliniken.com Eddagatan 4, 2 tr, 217 67 Malmö


Att välja rätt är skillnaden Vi har tillsammans med Fair Play Stadion valt den bästa utrustningen när det gäller fiberuppkoppling och trådlöst nätverk. Vi erbjuder kundanpassade lösningar för telefoni och uppkoppling efter era behov och önskemål. Givetvis får ni allt installerat och klart på plats av våra tekniker.

NT

Från endast

399 kr/mån S

AT PL

T O C H KLAR

TP

Å

ST

IG

H

FIBER

AD

RA

ER

LE

AD HA

2 975 kr/mån

R IT

ST

AL

NTE R

1000 Mbit

Från endast P RIO

IN

BREDBAND

RA

ET

Upp till 60 Mbit

GA

KT

YG N E T R RT D U

RE

PO

DI

UP

BR

R

T

S

Hör av er, så ser vi hur vi kan hjälpa ert företag.

ED

BA

N DSG

A R A N TI

• SU

PP

O

Fokuserar ni på rätt tennisracket, så tar vi hand om er uppkoppling. Välkomna till ÖreTel!

ÖreTel i samarbete med Fair Play Vi har fibreranslutit arenan och ger alla besökare tillgång till fritt höghastighets Wi-Fi.

52

ÖreTel | Box 5209 | 200 72 Malmö | 040-627 03 00 | foretag@oretel.se | oretel.se


PADELTOTAL

å3åååBååååBåååååDå ååååååååå ååDååååå2åå åååååååååå å3å3åååDååååå åååååååååååå ååDååååååååååååDåå ååååååååDååå åååååååååå åååååD åååååååDååååå ååååååA2åååååååå åååD åååååååDåååååååå ååR2x-2åDåååååååååå motD

uuuuu u qååååå qSektionsuppbyggdDåå3ååå åååDååååå qåååD qååR22x52åååR-åå

TREnVINNAREnInSAMMAnLAGi Unikt för tennis, men en verklighet för oss. Vi samarbetar på den svenska marknaden och täcker på så vis hela landet till bästa pris.

Besöknossnochnutforskanhelanvårtnutbudnavnunikan ochnintressantanprodukteri

u:uu

www.svedborg.se

www.lawnit.se

www.trafik-fritid.se


#teamwork

NAVIGATOR OCH MALMÖHUSMÄKLARNA I FOKUS

”Aktiviteterna i Fair Plays företagsnätverk ökar” Fair Play TK:s företagsnätverk är ett välfungerande och växande nätverk med cirka 120 företag. Kommunikationsbyrån Navigator och Malmöhusmäklarna är två av företagen som har valt att samarbeta med klubben. Leif Lindau, vd för Navigator, sitter i Fair Plays styrelse och är ordförande i marknadsrådet som bland annat jobbar med att utveckla och driva företagsnätverket. Hur kom ni i kontakt med Fair Play TK:s företagsnätverk? - När mina barn spelat tennis i några år började jag intressera mig för föreningens olika aktiviteter. Navigator har flera positiva erfarenheter från andra företagsnätverk som är kopplade till idrotten så vi började forska i vilka möjligheter som fanns inom Fair Play. Varför valde ni att gå med i nätverket? - För att träffa och lära känna medlemmarna även utifrån ett yrkesperspektiv och på det viset skapa förutsättningar för att hitta nya samarbeten mellan företagen som stödjer tennisen. Det är fantastiskt att få vara med och stödja en verksamhet med så många aktiva barn och ungdomar.

Fotograf, Ola Hansson.

Varför just tennis? - Av två olika anledningar, båda mina barn har spelat i klubben och min son gör det fortfarande. Den andra anledningen är att Fair Play har en stor verksamhet och vi bedömde att förutsättningarna för ett växande företagsnätverk finns.

Leif Lindau, VD, Navigator.

Vad är ni mest nöjda med hittills? - Att aktiviteterna i företagsnätverket ökar och det blir fler möjligheter att skapa nya kontakter. Vad händer i er verksamhet just nu? - Just nu är det full aktivitet. Vi har precis anställt några nya medarbetare på strategiska positioner och vi har många intressanta långsiktiga projekt igång tillsammans med våra kunder. Kommunikationsbranschen utvecklas oerhört fort just nu, vilket skapar många möjligheter för oss och våra kunder. Vilka utmaningar har ni framför er? - Att hjälpa våra kunder ta steget fullt ut i den digitala världen, så att de anpassar sina organisationer, strategier och aktiviteter för den nya verklighet som redan är här. Staffan Strand, fastighetsmäklare, Malmöhusmäklarna.

Staffan Strandh, fastighetsmäklare hos Malmöhusmäklarna. Hur kom ni kontakt med Fair Play TK:s företagsnätverk? - Det var via Leif Lindau som vi kom i kontakt med Fair Play TK. Att gå med i företagsnätverket kändes naturligt för oss i och med att föreningen verkar i ett område där vi själva verkar. Fair Play Stadion har alltid varit ett av ”landmärkena” när vi visar kunder runt i området. När vi fick frågan att gå med i nätverket så nappade vi direkt. Varför valde ni att gå med i nätverket? - Med många gemensamma kontakter kändes företagsnätverket som intressant för oss även om vårt primära syfte naturligtvis är att stödja ungdomsverksamheten i den del av Malmö där vi är aktiva som mäklare. Vårt motto är att stödja verksamheter där vi verkar. Vi har alltid känt oss hemma i västra Malmö och kan området utan och innan. Det var här Malmöhusmäklarna startade med lokaler mitt på Fridhemstorget. Varför just tennis? - Tennis har varit vår ”företagssport” i alla år och vi har till exempel haft lunchtennis inom företaget under vissa perioder. Att stödja tennisklubben var och är ett naturligt val för oss. Vad är ni mest nöjda med hittills? - Vi har fått många trevliga kontakter, inte minst från resan till Nice & Monaco i våras. Vårt nätverk har utvidgats och vi har skapat nya relationer som vi hoppas kunna leda till nya samarbeten framöver.

Fair Play Tennisklubb är Sveriges största tennisklubb med 2 966 medlemmar. Klubben bedriver Malmös största barn- och ungdomsverksamhet med cirka 1 650 elever i träning varje vecka. Som medlem i Fair Plays företagsnätverk knyter du kontakter och utbyter kunskap med övriga nätverksmedlemmar och målsättningen är givetvis att skapa affärer. Vi har regelbundna och attraktiva träffar. Du får möjligheten att nå våra medlemmar och totalt cirka 9000 besökare per vecka och stöttar samtidigt Fair Play i sin strävan att bli Sveriges ledande och trevligast tennisklubb. För mer information om Fair Plays företagsnätverk och de samarbetsmöjligheter som erbjuds, kontakta klubbchefen Janne Immonen, 0705-614 800, janne.immonen@fairplaytk.se.

Vad händer i er verksamhet just nu? - För tillfället har vi fullt upp med ett nybyggnadsprojekt i Skanör. Det är ett boende för 55+ som byggs i traditionell Skanörstil och som omfattar fem hus med tre lägenheter i varje. Vi har fått en fantastisk respons för projektet vilket är väldigt roligt att se. Efterfrågan är stor och vi har många köpare som söker nytt boende! Vilka utmaningar har ni framför er? - Vi vill gärna expandera och letar efter fler mäklare som vill komma och arbeta hos oss. Är du en person som vill utveckla din egen kraft och personlighet som fastighetsmäklare, så kommer du att känna dig hemma hos oss. Ring oss på 040-450160 så berättar vi mer. Nätverkets nästa internationella resa går till New York nästa höst. Då får nätverksmedlemmarna möjligheten att uppleva den fantastiska atmosfären på Flushing Meadows under US Open och se världens bästa tennisspelare göra upp i Grand Slam-turneringen. Den imponerande centercourten Arthur Ashe Stadium har plats till över 23 000 åskådare och tävlingen är känd som den med det bästa trycket på läktaren. Mats Wilander blev förste svensk att vinna turneringen när han finalbesegrade Ivan Lendl 1988. Stefan Edberg vann turneringen två gånger – 1991 och 1992. Schweizaren Stan Wawrinka och tyskan Angelique Kerber är regerande mästare. Jonas Widerberg

Vitamin Well är stolt sponsor till If Stockholm Open och bröderna Ymer En spännande resa till New York och US Open väntar för företagsnätverket 2017


Vi tar hand om er Tennisutveckling på bästa sätt.

VILKEN ÄR DIN FAVORITRACKET?

Välkommen till Tennisresor Kroatien/Zadar! 20

8

P

A

U G 16 O KT

I välsorterade Fair Play Store hittar du de senaste nyheterna på racketfronten från stora märken som Wilson, Babolat, Head och Prince. Här visar sju Fair Play-spelare sju modeller som finns i butiken.

A

2017

R - 19 J U

N

”Jag utnyttjade möjligheten att provspela racketar från Fair Play Store”

L

H H

R

Elite , Camps & Travels

Elite , Camps & Travels

När du anmäler dig till Tennisresor Kroatien/Zadar så anmäler du dig till en tennisresa av högsta kvalitet. Våra professionella Tränare/Coacher lär dig Tennis på ett snabbt, effektivt, roligt och givande sätt. Vi lägger fokus på utveckling, kvalite men även glädje o upplevelse.

Vår målsättning är att du får ditt livs tennisupplevelse. Vi vill att alla deltagare ska känna att de får ut så mycket tennismässigt individuellt som möjligt. Det ska vara roligt, lärorikt både på och vid sidan om banan.

Vad är det bästa med din racket?

Toto Johansson Racket: Prince Tour 100T - Som tennistränare passar racketen mig viktmässigt, den är inte för tung att stå med hela dagen. Jag tycker att det är en följsam racket med utmärkt känsla.

I vårt paketpris ingår: Tennisträning med Professionella tränare Boende på ett av dessa 4-stjärniga boendena (ingår i priset) Villa Zlatko Modernt lyxigt lägenhetskomplex Hotell Kolovare beläget vid tennisbanor o strand I Fair Play Store finns ett brett utbud av tennisracketar från Wilson, Babolat, Head och Prince.

HOTEL KOLOVARE TENNIS

Resan till o från Zadar ingår ej i priset o bokas på egen hand

& BOENDE VID HAVET våra paketerbjudande o priser kan du läsa om på vår hemsida

Boka online : www.tennisresorkroatien.se

Hermon Mikael Racket: Wilson Blade 98 - Jag hade en väldigt lätt racket innan och behövde byta. När jag testade den här lite tyngre modellen tyckte jag den var skön och trivdes snabbt.

APPARTMENTS VILLA ZLATKO SWIMMINGPOOL, JAKUZZI, SPA MED BASTU & TURKISK HAMAN (ÅNGBASTU) BAR, GRILLPLATS

Tennisresor till Kroatien/Zadar : Vi erbjuder tennisresor för Nybörjare, Fortsättningsspelare, och advancerade fortsättningsspelare. Familjepaket där vi erbjuder Tennisträning för hela familjen. Vi har samma höga ambitionsnivå oavsett din spelnivå. Det finns även en hel del utrymme för sol, bad och shopping

Sven Andrae Racket: Head Graphene Radical MP - Jag tycker att den är skönt balanserad. Jag utnyttjade möjligheten att provspela racketar från Fair Play Store och har spelat med Head i ungefär ett år nu.

Henrik Håkansson: tränat/coachat ATP rankade seniorer och ett antal landslagsspelare Filip Slavkovic Racket: Head Speed S - Jag har spelat med Head i tre-fyra år. Jag gillar racketen för att jag får mer fart i slagen. Det var därför jag valde den.

David Sanchez Racket: Babolat Pure Drive - Jag spelar med Babolat Pure Drive och är nöjd med min racket. Jag har inte spelat så länge, men känner att jag får mer kontroll på slagen med Pure Drive.

Sture Thott Racket: Babolat Pure Aero Lite - Jag spelar med Babolat Aero Lite. Det bästa med racketen är att jag får mycket spinn på bollen och kraft i slagen.

58

o Sverige ettor bland juniorer. Såväl SM vinnare, finalister, semifinalister o kvartsfinalister i Sveriges största tävlingar SM o SALK. Grundare o initiativtagare till Scandinaviantennisacademy.

Lovro Roncevic: Kroatisk landslagscoach U 14 2007-2008, U16, U18 2008-2012. Tränat/coachat bästa juniorena i Kroatien Borna Coric rankad 1:a i Världen som junior, idag högt rankad bland seniorer. Ana Konjuh rankad 1:a i världen som junior. Katarina Srebotnik Grand Slam vinnare och rankad som bäst nr 1 i världen i dubbel bland seniorer Tränat/coachat högt rankade spelare på ATP o WTA Touren. Grundare o initiativtagare till Mediterraneantennisacademy.

Försäljning:

Förslag på Flyg till Zadar:

Arrangör:

Från Sverige går det direktflyg till Zadar med Ryanair från Stockholm (Skavsta, Nyköping) Göteborg (Landvetter) Norge Oslo (Rygge) boka flyg i god tid på www.ryanair.com Det går även flyga från Sverige Stockholm (Arlanda), Danmark Köpenhamn (Kastrup), Tyskland o från ett antal andra destinationer runt om i Europa DESIGN BY LUBNA DAADOUSH LUBNADAADOUSH@GMAIL.COM

Tennisresor för Privat/Duo: 0700 -4 5 17 30 Tennisresor för Familj/Grupp: 0700 - 45 17 40 För mer information kontakta info@tennisresorkroatien.se Lovisa Valentinsson Racket: Wilson Burn 100 ULS - Racketen har en jämn balans och är skön att spela med. Och så är greppet lagom stort så jag kan hålla runt racketen.

Scandinavian Tennis Academy www.scandinaviantennisacademy.com Telefon: 0700 - 45 17 90


! d i t s g n i n d n i b n a t u a n ä r T ! a k c e v 1 s i t a r g a n provträ

Delar av vårt utbud: GYM KONDITION CYKEL GRUPPTRÄNING FRIA VIKTER PERSONLIG TRÄNING REHAB & SJUKGYMNASTIK FÖRETAGSFRISKVÅRD KIDZ CLUB & BARNDANS UNGDOMSKORT SENIORKLUBB SOL & RELAX

SERVA HÅRDARE OCH ORKA MER TRÄNA DIN STYRKA HOS OSS!

349

shopping4net.se

gents.se

stayhard.se

lyko.se

tradebanco.se @tradebanco

GYMKORT FR.

KR / MÅN

NORDIC WELLNESS FAIR PLAY STADION Trollenäsgatan 2, 040-12 91 00 nordicwellness.se


Team Fair Play 2016/2017. Fr v Jörgen Windahl, Oskar Johnsson, Zacharias Rankloo Rasmusson, Marcus Lind, Henrik Atlevi, Valdemar Holm, Isak Mulder, Josefin Opitz, Hanna Schmidt-Axelsson, Tobias Lindberget och Irmin Glavas

Team Fair Play-partners

62

· KALENDEGATAN 21 · MALMÖ


MÅNGA HÖJDPUNKTER UNDER ÅRET

”Ett historiskt tennisår 20 för Fair Play” jul

28 FEBRUARI: Henrik Atlevi vinner ITF-juniorturneringen i Åbo, Finland och tar sin första ITF-titel i singel.

14

20 JULI: Cornelia Lister gör WTA-debut i Båstad och pressar dåvarande världstvåan Angelique Kerber till en tresetare.

apr

Fotograf, Jimmie48TennisPhotography

31 JULI: Emma Ek vinner tre sommartourtävlingar (Höllviken, Karlskrona och Vetlanda) på tio dagar.

24 JULI: Brenda Njuki tar sin första singeltitel på ITF-touren när hon vinner 10 000-dollarsturneringen i Sharm El Sheikh.

28 feb

14 APRIL: Fair Plays Företagsnätverk är på nätverksresa till Frankrike där gruppen bland annat besöker Europas största tennisakademi, Mouratoglou Academy.

31 jul

27

4

maj

24 jul

mar

4 MARS: Daniel Windahl gör Davis Cupdebut i bortamötet mot Ryssland.

1 AUGUSTI: Fair Play-spelare på lyckad tävlings- och träningsresa till Hamburg. 6 MARS: Therese Ekdahl spelar i par med fransyskan Esther Bataille hem dubbeln i ITF-juniortävlingen i Sydafrika.

6

27 MAJ: Fair Play Tennisklubb fick utmärkelsen årets förening i Malmö 2016 i samband med den mycket välarrangerade föreningsgalan på Malmö Arena.

1

mar

aug

13

mar

27 AUGUSTI: Bana 1-4 i toppskick och öppna för spel igen. Banorna har gjorts om från grunden efter den stora översvämningen i hallen.

3 JULI: Sydney Berlin finalslår Hanna Wikberg, KLTK, i Björn Borgs Pokal och tar sin första sommartourtitel i karriären.

27

aug

11

sep 13 MARS: Isak Arvidsson tar sin första ATP-challengertitel när han i par med Fred Simonsson vinner RC Hotel Open i Jönköping.

64

3

jul

11 SEPTEMBER: Fair Play TK vinner Juniorligan och är bäst I Tennis Syd. I finalen i Båstad besegras Helsingborgs TK med 6-3.


www.yadayada.se foto charlotte carlberg bärg

become a


FULL FART PÅ NORDIC WELLNESS OCH I.M.C

”Vi siktar alltid på att ligga i framkant” Nordic Wellness har haft en fantastisk utveckling sedan starten 1997 och är idag en av Sveriges största friskvårdskedjor med över 100 klubbar. Och träningssugna i alla åldrar fortsätter att söka sig dit. Nordic Wellness har haft en fantastisk utveckling sedan starten 1997 och är idag en av Sveriges största friskvårdskedjor med över 100 klubbar. Och träningssugna i alla åldrar fortsätter att söka sig dit. - På Nordic Wellness ska träningen vara lättillgänglig, du ska kunna träna hela dagen. Vi tror på en hållbar träning och skruvar hela tiden på nya lösningar för att göra våra lokaler, maskiner och pass ännu mer tilltalande för våra medlemmar. Det har aldrig varit vår grej att stå stilla och vara nöjda. Vi vill upptäcka nya trender, träningsformer, produkter, branscher och samarbetspartners som kan vara till fördel för våra medlemmar. Vi siktar på att vara folkets bästa alternativ inom träning och hälsa, säger Malin Svensson, platschef på Nordic Wellness Fair Play Stadion. Vad är det bästa med klubben på Fair Play Stadion? - På Nordic Wellness Fair Play Stadion kan du alltid förvänta dig den bästa servicen av vår proffsiga och trevliga personal. Vi erbjuder en varierad träning i fräscha lokaler och har något för alla åldrar oavsett intresse. Ungdomar i 11-12-årsåldern kan träna i målsmans sällskap och för alla över 60 år finns gym, gruppträning och vår härliga seniorklubb. Hos oss är gemenskapen viktig. Alla ska känna sig hemma. Vilka aktiviteter är hetast hos er just nu? - Många gillar gruppträningen. Beläggningen ökar ständigt på alla våra pass och om man vill vara garanterad en plats får man boka en vecka i förväg när passet släpps. Styrketräning är också en populär träningsform. Utrustningen i gymmet är i toppklass och där finns något för alla. Och så anlitar många våra personliga tränare Madelene Axberg och Albin Annellsson som hjälper våra kunder att nå sina mål. I somras startade ni tjänsten Wellness Online. Hur har intresset varit? - Intresset är väldigt stort. Wellness Online är en möjlighet till onlineträning var du än befinner dig. Du kan träna på stranden i Spanien eller under lunchen på kontoret med våra licensierade instruktörer framför telefonen, datorn eller surfplattan. Onlineträning är ett perfekt alternativ för den som inte hinner ta sig till klubben. Några andra nyheter på gång? - Vi är under ständig utveckling och siktar alltid på att ligga i framkant i vår bransch. Under hösten satsar vi en del på att piffa

68

KONTOR LAGER BUTIKER

Malin Svensson, Nordic Wellness, och Dan Salomonsson,i.m.c, ser gemensamt framemot 5-årsjubileet 2017.

upp våra lokaler med nya maskiner, tapeter och så målar vi om. Vi har i dagsläget många kunder som ska känna sig nöjda när de kommer till oss. 2017 firar ni fem år på Fair Play Stadion. Kommer det att uppmärksammas på något sätt? - Självklart kommer vi att fira femårsjubileet. Vi kommer att ha en heldag med mat, dryck, levande musik, tävlingar av olika slag med fina priser och en del andra överraskningar. Idrottsmedicinskt Center (i.m.c.) är en annan framgångsrik verksamhet på Fair Play Stadion. Teamet på kliniken består av Dan Salomonsson, verksamhetschef och behandlande fysioterapeut, Johan Klingstam, manuell terapeut/idrottsmassör och Mats Björk, mental tränare/beteendevetare. - Inom kort börjar även Anders Glemme, fysioterapeut, hos oss och ytterligare en kollega som vi inte avslöjar namnet på i dagsläget, säger Dan Salomonsson. Vilka tjänster erbjuder ni? - Samlad speciallistkompetens inom idrottsmedicin och ortopedisk medicin. Vi erbjuder en bred och professionell service till alla som är fysiskt aktiva, såväl motionärer som elitidrottare. Ni har en bred kundgrupp, men är det någon grupp idrottare som ni jobbar mer med? - Racketidrottare, golfare och en stor grupp så kallade ”elitmotionärer”. En grupp som vi upplever växer. Elitmotionären vi ser ofta är motionären som tränar tre till fem gånger i veckan och håller på med flera olika aktiviteter såsom gym, crossfit, löping, cykel etc.

Hur samarbetar du med Henrik Stenson? - Jag har arbetat med Henrik Stenson sedan 2000. De senaste två åren rör det sig om några veckor om året, oftast på hemmaplan under uppbyggnadsperioder, men även på en och annan resa runt om i världen.

– DÄR MALMÖ ÄR SOM BÄST

Håller ni utbildningar? - Vi har arrangerat utbildningar i många år, främst inom vårt specialistområde ortopedisk medicin. Utbildningar för kollegor framförallt. Under hösten har vi inlett ett projekt som vi kallar imc Education, som kommer leda fram till många spännande utbildningar för såväl kollegor, tränare inom all idrott samt allmänt idrottsintresserade. Vi brinner verkligen för utbildning, det är den delen av verksamheten som utvecklar oss själva allra mest, vilket betyder mycket för alla kunder/ patienter vi tar hand om. Har ni några andra nyheter på gång? - Förutom ett par nya medarbetare, så ser vi fram emot att utveckla de förbyggande koncepten med träning för att utveckla idrottare. Vi träffar många unga idrottare med skador, detta gäller även tennisen. Skador kommer alltid förekomma, i synnerhet inom elitidrotten. Men vi brinner för att arbeta förebyggande. Här utvecklar vi ständigt nya system för att screena idrottare och bygga långsiktiga program/träningsplaneringar för att undvika skador och optimera förutsättningarna för att prestera i sin idrott. 2017 firar ni fem år på Fair Play Stadion. Kommer det att uppmärksammas på något sätt? - Inget är bestämt i dagsläget, men vi hoppas på att kunna fira lite tillsammans med våra betydelsefulla partners Fair Play TK och Nordic Wellness på anläggningen. Jonas Widerberg

Hör av dig, så kollar vi läget!

Anrikt och klassiskt, rymligt och

Malmö. Gemensamt för alla våra

har vi en lösning. Vi anpassar lokalen

modernt, toppläge vid vattnet eller

fastigheter är att de ligger ”Där

efter din verksamhet och lovar dig

effektivt vid motorvägen. I snart 20

Malmö är som bäst”. Oavsett om

en personlig service utöver det

Carl Brodelius, 040-664 47 24,

år har Volito Fastigheter förvaltat

du söker en central placering nära

vanliga. Hos Volito Fastigheter blir

carl.brodelius@volito.se

och utvecklat noga utvalda lokaler

Malmös affärscentrum eller ett läge

din verksamhet både välplacerad

Victor Sadner, 040-664 47 26,

åt både stora och små företag i

med de bästa tillfartsvägarna, så

och bekymmersfri.

victor.sadner@volito.se

VOLITOFASTIGHETER.SE


TENNISRESA MED FAIR PLAY TILL SPANIEN

” En härlig happening för våra medlemmar med stor valfrihet” Slipa på slagen i soliga Spanien och njut av en härlig weekend tillsammans med andra klubbmedlemmar. Våren 2017 arrangerar Fair Play TK en tennisresa för hela familjen till Alicante. - En perfekt uppladdning inför utomhussäsongen, säger klubbchefen Janne Immonen. Novemberkyla, mörker och långt till utomhussäsongen. Men redan nu kan du boka en plats till vårens hetaste tennisresa. Den 27 april lyfter planet mot Spanien där en helg fylld med tennis och andra aktiviteter väntar. - Det är första gången vi arrangerar en resa som riktar sig till alla i klubben. Vi har varit iväg tidigare, men bara med tävlingsspelare, så den här resan blir unik. Här kan alla vara med oavsett ålder eller spelnivå. Den riktar sig till motionärer, elever i tennisskolan, men även för spelare som satsar mer på sin tennis. En stor fördel med den här resan är att den riktar sig till alla nivåer och åldrar. Resan är t ex ett perfekt uppstartsläger inför utomhussäsongen för duktiga tävlingsspelare, men även för en hel familj där familjemedlemmarna spelar på helt olika nivåer, säger Janne Immonen.

i ett år för att stärka klubbkänslan. Discokväll för de yngre, familjekväll, grillaktivitet och World Tennis Day är några av aktiviteterna som genomförts utöver den vanliga verksamheten. - Vi vill skapa en ny och härlig mötesplats för våra medlemmar och hoppas att många följer med på resan. Förhoppningsvis blir den ett återkommande inslag i vår verksamhet varje år, säger Immonen. Inspiration har hämtats från en annan svensk tennisklubb. - Idén har vi fått från Näsbyparks tennisklubb, som vi tycker är ett föredöme inom tennisens föreningsliv. De har varit iväg på flera välarrangerade tennisresor genom åren och har lyckats att samla många av sina medlemmar på ett fantastiskt sätt, säger Immonen. Jonas Widerberg

Under weekendresan 27-30 april, som arrangeras med samarbetspartnern Eurotravel Sports, kan deltagarna skräddarsy sitt eget program och välja bland aktiviteter som tennis, golf och padel. - En härlig happening för våra medlemmar med stor valfrihet så man behöver faktiskt inte ens spela tennis utan kan välja andra aktiviteter, säger Piotr Rogowski, breddblocksansvarig, som tillsammans med Fredrik Lundh, Toto Johansson och Janne Immonen sköter tennisträningen. Albir Garden Resort är en mycket uppskattad anläggning för träningsläger året runt. Hit reser bl a flera av Spaniens bästa fotbollsklubbar varje år på försäsongen för att vässa formen inför La Liga. Här finns åtta tennisbanor – fyra grus och fyra hardcourt - i en vacker miljö. Fair Plays tennisresa är en del i ett stort projekt som klubben jobbat på

Hur anmäler man sig? Anmälan sker senast 15/12 per mejl och det är först till kvarn som gäller. Det finns ett begränsat antal platser till dessa priser. Anmälningsavgiften är 1 000 SEK/person och ska vara betald 15/12 och slutbetalning 30 dagar innan avresa. Det kan gå att anmäla sig efter 15/12 men då kan vi inte garantera de priser som finns nedan. Kontaktperson/frågor/anmälan: Stefan Rask, Eurotravel Sports AB, stefan@eurotravelsports.se, 0706 – 96 95 02 Grundpaket: Flyg Köpenhamn – Alicante t/r med Norwegian inkl incheckat bagage, transfer flygplats – hotell t/r, del i dubbelrum på anläggningen, helpension, reseledare från Eurotravel Sports PRIS: 4 990 SEK/medlem. 5 990 SEK/icke medlem. Detta grundpaket ingår för alla – dessutom kan man göra tilläggsbeställningar som t ex: Tennispaket: 6 x 90 minuters tennisträning med instruktör från Fair Play TK. PRIS: 600 SEK/person

70

En härlig weekend med bad, palmer, tennis, padel, sol och mycket mer väntar i Alicante.

Övriga tilläggspaket som golf, padel etc liksom det detaljerade programmet kan du läsa mer om på www.fairplaytk.se.


FAIR PLAY TOP

8

Tävling!

Vinn en presentask från Lacoste

Sydney Berlin Sverigeranking: Fyra, flickor 16. Racket: Wilson Blade 98S. Bästa matchen i år: Semifinalen i Århus ITF mot Oona Orpana. Favorittennisspelare: Garbiñe Muguruza. Bästa tennismatchen du har sett: Verdasco mot Berdych i stekhet sol i Miami 2010. Fritidsintressen: Resa, läsa, gå på bio, leka med min hund London och irritera mina föräldrar. Favoritplats: Florida. Dold talang: Jag kan göra en treklöver med tungan. Mål med tennisen 2017: Spela junior-Grand Slam.

Vi lottar ut två askar som innehåller: Lacoste L.12.12 Blanc EdT 50 ml + deostick - HERR (Värde 765 kr) samt två askar som innehåller: Lacoste L.12.12 ELLE Natural EdT 30 ml + shower gel 50 ml - DAM (Värde 520 kr)

Hur många singeltitlar har René Lacoste vunnit i Grand Slam-sammanhang? Mejla in ditt svar inkl. namn, adress och telefonnummer senast 30 november 2016 till victoria.roos@fairplaytk.se Vi har totalt fyra presentaskar att dela ut och vinnarna kontaktas senast 15 december 2016

Josefin Opitz Sverigeranking: Sexa, flickor 16. Racket: Prince tour 100T. Bästa matchen i år: Mot Emma Ek i Fair Plays vintertour. Favorittennisspelare: Sharapova och Williams (damer), Djokovic och Federer (herrar). Bästa tennismatchen du har sett: När jag var på Franska Öppna 2013 och såg Sharapova-Azarenka. Fritidsintressen: Tennis, träffa kompisar och kolla på serier. Favoritplats: Min säng. Dold talang: Lär mig alla låtar jag lyssnar på utantill. Mål med tennisen 2017: Klättra på Sverigerankingen och ta en del ITF-poäng.

Spana efter Buffé

* FPMAG 16

72

Buffé är varumärket som står för kvalitet och endast de finaste frukterna och grönsakerna väljs ut, oavsett om de kommer ifrån Spanien eller Sverige. Spana efter den svarta Buffélådan nästa gång du är i butiken om du också älskar kvalitet.

*Rabatten gäller alla träningsböcker fram till och med 31 december 2016

Henrik Atlevi Sverigeranking: Åtta, pojkar 18. Racket: Babolat. Bästa matchen i år: Kvalfinalen mot Robertas Vrzesinski, Lettland, i Vilnius futuretävling. Favorittennisspelare: Gael Monfils. Bästa tennismatchen du har sett: Kei Nishikori mot Andy Murray i årets US Open. Fritidsintressen: Hänga med kompisar, spela fotboll och golf. Favoritplats: Sydney, Australien. Dold talang: Spela piano. Mål med tennisen 2017: Skaffa ATP-poäng och börja spela collegetennis.

25% RABA T Använ d kode T n

Frukt och grönt för dig som älskar högsta kvalitet

NÅ DINA MÅL ÄNNU SNABBARE! Jobba med:

– Vision & mål – Spelidentitet & gameplan – Planering & uppföljning Gå in och registrera dig på: www.moretennis.se/signup

MORE TENNIS

.se

UTVECKLINGSPLAN | TRÄNINGSDAGBOK | MATCHTRACKER

MORE

Ett kvalitetsmärke från

#morefocusmoretennis

TENNIS

.se


FAIR PLAY TOP

8

Hanna Schmidt Axelsson

Ny utrustning ger resultat. Rätt racketar och bollar, rätt tennisskor, det senaste inom träningskläder, allt inom tennistillbehör. Ledande varumärken. Men också en god kopp kaffe, läskande sportdryck och läckra luncher och mellanmål. Allt du behöver finns i Fair Play Store, Sveriges kanske mest välsorterade tennisbutik. Välkommen!

Sverigeranking: Trea, flickor 16. Racket: Babolat Pure Drive. Bästa matchen i år: Segern mot Paulina Wulcan i ATL:s sommartour. Favorittennisspelare: Serena Williams. Bästa tennismatchen du har sett: OS-finalen mellan Juan Martin del Potro och Andy Murray. Fritidsintressen: Kolla serier och lyssna på musik. Favoritplats: Spanien på sommaren. Dold talang: Vända pannkakor i luften. Mål med tennisen 2017: Nå en högre ranking på ITF.

Tobias Lindberget Sverigeranking: Sjua, pojkar 18. Racket: Babolat. Bästa matchen i år: Mot David Norfeldt i Båstadtennis-finalen. Favorittennisspelare: Roger Federer. Bästa tennismatchen du har sett: Djokovic mot Wawrinka i årets US Open. Fritidsintressen: Fifa, fotboll och vara med kompisar. Favoritplats: Costa Rica. Dold talang: Rätt bra på handboll. Mål med tennisen 2017: Komma in på ett bra college i USA och utvecklas som spelare där samt få en bättre fysik.

Marcus Lind Sverigeranking: Åtta, pojkar 17. Racket: Wilson Blade 98. Bästa matchen i år: Lite svårt att bestämma mig, kanske när jag slog Axel Holm i FP Cup senast. Favorittennisspelare: Roger Federer. Bästa tennismatchen du har sett: Wimbledonfinalen 2008 mellan Federer och Nadal. Fritidsintressen: Vara med kompisar, spela golf. Favoritplats: ”Borta bra men hemma bäst”. Dold talang: Jag är faktiskt rätt bra på att spela tennis med vänsterhanden. Mål med tennisen 2017: Klättra på ITF-rankingen till topp 750 samt nå en femteplats i Sverige.

74

Fair Play Tennisklubb, Erikslustvägen 56, 21773 Malmö. Telefon: 040-165570. www.fairplaytk.se


FAIR PLAY TOP Victoria Carlsten

Sverigeranking: Åtta, flickor 15. Racket: Wilson. Bästa matchen i år: Har inte spelat matcher i år på grund av skada. Favorittennisspelare: Victoria Azarenka. Bästa tennismatchen du har sett: Grand Slamfinalerna mellan Kerber och Williams. Fritidsintressen: Läsa, resa och bada. Favoritplats: Havet. Dold talang: Simning. Mål med tennisen 2017: Hitta tajmingen och säkerheten i mitt spel.

8

Frida Bostrand

Sverigeranking: Femma, flickor 14. Racket: Babolat Pure Drive. Bästa matchen i år: När jag slog Maria Petrovic i JSM-finalen. Favorittennisspelare: Angelique Kerber och Simona Halep. Bästa tennismatchen du har sett: Någon match mellan Kerber och Serena Williams. När de möts brukar det alltid vara bra matcher. Fritidsintressen: Hänga med kompisar. Favoritplats: Tennisbanan. Dold talang: Kan jonglera. Mål med tennisen 2017: Jag ska träna och tävla vidare. Spela ett par ITF-tävlingar.

ELIMINERA RISKEN FÖR FELREKRYTERING. SAMARBETA MED OSS.

MARCH 2015

14 års erfarenhet av rekrytering inom finans och ekonomi. Besök sifferverket.se

Waterfrontbuilding Stockholm | Amiralsgatan Malmö Kontakta oss på 08-52 50 51 05 eller rektrytering@sifferverket.se

www.princetennis.com

76


#history

10 ÅR MED FAIR PLAY MAGAZINE

”Varje nummer beräknas ha minst 100 000 läsare” Fair Play Magazine tioårsjubilerar. Första numret kom ut lagom till elitseriestarten 2007. Klubbtidningen började som ett skolarbete.

lan två träningspass. När de fick reda på förutsättningarna blev modefotograferingen snabbt ett populärt inslag, säger Erlandsson. Spelarna stylas, sminkas och fotograferas i de senaste kreationerna. - Efter det första numret så började vi diskussionerna inom föreningen om hur vi kunde lyfta Fair Play Magazine ytterligare och strategiarbetet påbörjades för att ta fram en ännu bättre produkt. I samband med det tredje numret 2009 så var organisationen redo för att utöka tidningen och ett bredare innehåll blev stegvis verklighet, annonsförsäljningen tog fart och Magazine-annonser blev också ett inslag i företagsnätverkets samarbetsavtal, säger Immonen.

- När vi skulle göra ett projektarbete i trean på gymnasiet valde jag att göra ett magasin. Jag spelade själv tennis och tyckte att elitseriespelarna marknadsfördes ganska dåligt. Nya spelare och lag kom fram som jag ville veta mer om. Jag minns att Linus Eriksson hade en blogg som uppdaterades flitigt, men mycket mer fanns det inte, säger Axel Erlandsson som drog igång Fair Play Magazine. Projektet fick en fortsättning. Hösten 2008 låg nästa nummer i hallen med en comebackande Andreas Vinciguerra på omslaget. Klubbens elitspelare agerade modeller i den 24-sidiga tidningen. - Vi i föreningen såg en stor potential i detta positiva initiativ som initialt var ett sätt att lyfta våra A-lag och marknadsföra elitserien, säger klubbchefen Janne Immonen. -Tennisspelare får inte så stort utrymme i svensk press, så det känns rätt att lyfta fram dem som stjärnor, säger fotografen Peter Erlandsson. - Första åren trodde spelarna att jag skulle fotografera dem svettiga mot en vägg mel-

MAGAZINE

NOV 2007

MAGAZINE

NOV 2008

VINCIGUERRAS COMEBACK

INFÖR ELITSERIEN

OPTIMISM I HALLFRÅGAN

MAGNUSSON/ELESKOVIC

LÄNGE LEVE ELITSERIEN

Derbystämning i Malmö

Morgondagens världsstjärnor

MAGAZINE

NOV 2012

MIRAKLET I WIMBLEDON

Fair Play Magazine skickas bl a ut till alla tennisklubbar i landet, klubbens medlemmar, nyckelpersoner inom idrotten och samarbetspartners. Cirka 12 000 hushåll i Malmö får den i brevlådan. Den sprids också via epost, hemsidan och sociala medier. På Fair Play Stadion ligger den året runt och varje nummer beräknas ha minst 100 000 läsare. Jonas Widerberg

OFF COURT

Fair Play-spelarna visar attityd

Elitserien första steget på vägen tillbaka

Fair Play vill bygga för 35 miljoner

Johan Porsborn slår ett slag för lagspelet

MAGAZINE

NOV 2013

ELITSERIEN BÖRJAR

MAGAZINE

NOV 2009

MAGAZINE

NOV 2010

ETT ÅR KVAR

HALLBYGGET ÄR IGÅNG

VINCI PÅ RÄTT VÄG

EN DAG PÅ FAIR PLAY

MIKAEL PERNFORS

SOCIALT ENGAGEMANG

Byggstart april 2010 - Avgörs i december

Andreas Vinciguerra på väg mot topp 100

Johan Porsborn hyllar Fair Plays bäste

MAGAZINE

NOV 2014

Klart januari 2012

Full fart på Sveriges största tennisklubb

Racketar till Afrika och fadderbarn

MAGAZINE

NOV 2015

ELITSERIEN BÖRJAR

MAGAZINE

NOV 2016

ELITSERIEN KÖR IGÅNG

Frederik Nielsen bragdvann

Fair Plays herrar är regerande Svenska mästare

MIKAEL PERNFORS

UTVECKLA SVENSK TENNIS Vilka åtgärder skall vidtas?

Vårt mål - en ny utomhusanläggning

10 år med Fair Play Magazine

INVIGNING & 40-ÅRS JUBILEUM

TEAM FAIR PLAY

JONAS BJÖRKMAN TRÄNAR MURRAY

CORNELIA LISTER SIKTAR HÖGT

Fair Plays legend på besök

Sparbanken Öresund Fair Play Stadion är klar1

78

Stora klubbprofiler som Mikael Pernfors, Catarina Lindqvist, Andreas Vinciguerra och Pablo Figueroa har porträtterats i magasinet genom åren. 2012 prydde inte oväntat Frederik Nielsen omslaget efter sin skrällseger i Wimbledons dubbelturnering. Klubbens stora juniorverksamhet, duktiga talanger, tränare och nya projekt lyfts naturligtvis fram i Fair Play Magazine som blivit matigare med åren och växt från 24 sidor till dagens 88 sidor.

- Vi är positivt överraskade över tidningens gensvar hos våra läsare, annonsörer och våra medlemmar. Innehållsmässigt har vi ändrat inriktning från att vara enbart ett elitseriekopplat magasin till en tidning som visar klubben som helhet och försökt att använda den som en viktig kanal utåt med de budskap som föreningen anser vara viktiga att förmedla. Jag vill passa på att tacka alla samarbetspartners i företagsnätverket och våra annonsörer som gör detta möjligt. Det kräver verkligen mycket teamwork i samband med varje nummer under en väldigt intensiv period och vi är ett bra gäng med fotografen Peter Erlandsson, art director Jesper Kolezar och skribenten Jonas Widerberg i spetsen som samarbetar mycket bra, säger Immonen, som själv också lägger ner mycket tid och energi i samband med varje nummer av tidningen.

När du vill ha hjälp med att navigera och kommunicera på den digitala arenan

En framtidssatsning på unga talanger1

Fair Plays damer är regerande Svenska Mästare

WE LOVE TENNIS Vi testar de hetaste racketarna

Fair Play är regerande mästare för herrar & damer

#HISTORY

Klubbresa till Spanien

Navigator är en strategisk kommunikationsbyrå med 20 medarbetare som hjälper företag och organisationer att bygga varumärken, skapa lönsamhet och navigera i en snabbt föränderlig fysisk och digital värld. I gränslandet mellan innovation och kommunikation genererar vi nytänkande och utvecklande lösningar för våra uppdragsgivare med framtidens trender i fokus. Lösningar som med rätt processer blir lika väl förankrade i företagets affärsstrategi som hos samtliga medarbetare. Vi tänker till, tänker om och tänker nytt. För att nå såväl ut som in. Läs mer på navigator.se


TEAM BABOLAT PRO PLAYERS MAY PLAY WITH A CUSTOMIZED OR DIFFERENT MODEL THAN THE EQUIPMENT DEPICTED.

(AUT)

*Except in Japan

Leatherbags Made in Italy

www.byaxel.se BABOLAT - OFFICIAL TENNIS RACKETS, SHOES*, BAGS AND ACCESSORIES OF THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON

Official Supplier

BABOLAT – OFFICIAL RACKETS, STRINGS, BALLS, BAGS AND ACCESSORIES OF THE FRENCH OPEN ROLAND-GARROS


#selfies #teamwork

Schöööönmålat med ROT-avdrag ROT-avdraget gäller både utvändiga och invändiga arbeten på småhus och sommarstugor samt invändiga arbeten i bostadsrätter. Få saker är så lämpade för ROT-avdraget som just målning och tapetsering eftersom så mycket som 85-90% av den totala kostnaden kan utgöra arbete som ger rätt till skattereduktion.

Hos oss är ni i trygga händer. Schööns Måleri är ett familjeföretag som har målat bostäder och sommarhus sedan 1917. Vi lämnar full garanti på alla arbeten och samtliga entreprenadarbeten utförs enligt vår miljöpolicy. Välkommen att kontakta oss! Pilotgatan 1, 212 39 Malmö Tel 040-18 00 35 info@schoonsmaleri.se www.schoonsmaleri.se

annons_schööns.indd 1

här tänder vi morgondagens stjärnor och skapar inspiration för livet. Tennis är perfekt för alla åldrar. Börja i tid och du får ännu större glädje som vuxen. Fair Play tennisklubb är Sveriges största tennisskola och Malmös största barn- & ungdomsverksamhet. Alla välkomna från 4 år och uppåt. Se www.fairplaytk.se för information. Kontakta Piotr Rogowski 040-165571 piotr.rogowski@fairplaytk.se Fair Play Tennisklubb. Erikslustvägen 56. 217 73 Malmö. Telefon 040-165570.

2015-10-13


FysioMedicinska Kliniken - ditt hälsoval Vi på FMK erbjuder ett snabbt omhändertagande via våra dagliga akuttider. Rätt diagnos i ett tidigt skede är en förutsättning för ett snabbt tillfrisknande. Vår spetskunskap ligger i att behandla besvär från leder, muskler och nervsystemet.

Henrik Solmenius Leg.Naprapat

Mer än bara pengar Att hjälpa våra ungdomar in i vuxenlivet ligger oss varmt om hjärtat. Ung ekonomi, Unga jobb och Ung företagsamhet är initiativ som vi skapat eller stödjer som en del i vårt samhällsengagemang.

FMK

FysioMedicinska Kliniken FMK - Fysiomedicinska kliniken Kronborgsvägen 8 217 42 Malmö Tel: +46 (0) 40 - 30 23 22 info@fysiomedicinskakliniken.se www.fysiomedicinskakliniken.se

För om vi kan ge ungdomar en chans att växa och få erfarenhet, relationer och kunskap, bidrar vi till att hela vårt samhälle växer. Det tjänar vi alla på.


#teamwork

ULF PEDER PAPPERSARK...

KAN STÅ KÄNSELTRÅD FÖR SLÅ “BULLEN”

BLEV TRÅNGT RENVATTEN PLOCKAD

SOM GRÄS & GRUS LUSTIGKURRARNA

FETA?

STORKORNIG

TROPIKFRUKTER

ARRESTEN

SMYCKESTEN YTVIDDEN

KLARAR

HÖJA RÖSTEN

ANHÅLLER RASHÄSTAR HUGINS HUSSE

GRAVITATION

TRÅCKLA

HÖRBARA NOTEN

FRAMÅTANDA

FINNS AV FOT& DUBBELTYP

GREPP

KNOPPA FÅR TIDIGT MÅL

GOTTGJORDE

KODNAMN

KAN FOREHAND VARA

KAN KUND STÄLLA

GLOSA FÖR DOSA

STRÄNG DIET

BAKFÖTTER

SAMLAR ALBANER

FÖRE SOL

RESLIG KORT MINNE RIKTIGT KAP

ÖVERORD STADSDELEN

LITEN VÄSTERBOTTENBO

FEMTE HJUL

KULEN OCH OTÄCK

SOM LASSIE & LADY TAX T.EX.

LYA REN VINST

VATTENURBAN VÄXT

GREK

MCC/CD

HAKE 1 ORD FÖR 2 SURRADE

LENDL

EN MARTINA

SES HÅRDA UMPIRE ORD FALSKA VITTNESMÅLET BÖLJA

UNG SÄL

TJI OFLAX

ÅTERANVÄNT PREFIX

BLÖT GUD STOR TANGENT

Adidas • Aqilles Invest • Babolat • Baker Tilly • EuroElite • Eurotravel Sports Frese Skyltar • Grant Thornton • Scandic S:t Jörgen • ICA Malmborgs • KP Syd MAQS Advokatbyrå • MicLev • Nyström Invest • Nyströms Gastronomi Navigator • Telenor • Öresund Advokat • ÖreTel

SMUTTA

PROV GÖR STAD AV BATOR

NAGGAR

ETTA HUNDRING

OFFENSIV

RINGDE FJÄRRSAMTAL

ODLINGSYTA

LÄMPA SIG BÖJA PÅ KNÄNA

LOTT LITE TILL

LJUDER ÅNYO

aurgrunn @live.se

Var med i korsordstävlingen! Vi lottar ut: 1 st värdecheck på 500:- i Fair Play Store 2 st hörlurar Hugo Boss 4 par kalsonger från Yada Yada 2 st schampoo från Larsson & Lange

Lämna in ditt lösta korsord senast 30 november 2016 till Victoria Roos i Fair Play Store eller skicka det till: Fair Play TK att: Victoria Roos Erikslustvägen 56 217 73 Malmö Det går också bra att mejla en bild på ditt lösta korsord till victoria.roos@fairplaytk.se Glöm inte ange ditt namn och kontaktuppgifter.

86

Förenade Bil • Nordic Wellness • Wilson Malmöhusmäklarna • Moosehead String Furniture • Trafik & Fritid

MODEHUS

ÖDLORNA

SPELA HARTSFIOL?

SLAGDONET

SOM CONNORS OCH MCENROE

VET ATT UPPFÖRA SIG

Foto: Bilder i Syd KONST- RYSARGJORD BOLL LUR

Lupinia

GAMMALT HJULSPÅR

KAFFE M. MJÖLK

Swedbank

Adentity Marketing • Amfibia Online • Art Byggcenter • Asics • Assemblin • Axis Beijer Ref • Bergströms Ur • Best Point • Bilder i Syd • Blomstra på Limhamn Cafégo • Coca Cola • Confixar • Dartfish • DRX • Ekonomihuset Moberg • Euroforest Evivent • Fyren Fastighetsförvaltning • Fysiomedicinska kliniken Gamla Bo Bygg & Snickeri • Grafotryck • Gunnar Karlsen Sverige • Head Hotel Concordia • iiSA • i.m.c – Idrottsmedicinskt Center • JC Ferrero Equelite Academy KA Lundbladh • Kock & Co • Lagerlöfs Advokatbyrå • Larsson & Lange Malmö Ljus & Kraft • Modcam • More Tennis • Nike • Orango Otto Magnusson Bygg • Per Ljung • Photo Peter Erlandsson • PMR Telecenter Prince • PP Data & Systemteknik • Saturnus • Scandinavian Cosmetics Scandinavian Tennis Academy • Schööns Måleri • Sifferverket • Sigeman & co Skåne Eco Städ • Spa & Beauty Studio • Sverigehälsan • Thomas Cook • Tradebanco Tretorn • Tygelsjö Gård/UDC • Vitamin Well • Volito Fastigheter • Wattguard Wilson Pro Cam • Örestadskliniken 87


Profile for Jesper Kolezar

Fair Play Magazine 2016  

Fair Play Magazine 2016

Fair Play Magazine 2016  

Fair Play Magazine 2016

Advertisement