Issuu on Google+

PORTFOLIO

MArch Application 2013| UBC | XIN LU


Academic Work

Professional Experience

Art Works


Seasonal Farm Location: UBC Farm Date: 2012 Winter Course: ENDS 401 Institution Instructors: Bryan Beca & Edward Porter

Vertical Journey Location: UBC Campus Date: 2012 Spring Course: ENDS 302 Construction Instructors: Martin Lewis & Joseph Fry Partners: Andy Wang & Natalie Zhong

Truss Bridge Gallery Location: Mitchell Island Date: 2011 Winter Course: ENDS 301 Terrain Instructors: Erick Villagomez & Marianne Lisa Amodio

Fast Residence Location: Canmore, AB Date: 2012 Summer Practice: Redant Designs Inc. Design: Alpine Design Studio

Laxgalts’ap Recreation Centre Location: Greenmill, BC Date: 2010 Summer Practice: Redant Designs Inc. Design: Vic Davies Architect Ltd.

Art Works Location: Various Date: 2001-2012


SEASONAL FARM UBC| Vancouver B.C.

The design of UBC farm will have the flexibility to vary its spatial arrangement according to the change of seasonal activities on the site. It allows the farm centre to adapt different amount of usage within the minimum space to preserve as much productive farmland as possible.


Market Community Centre

1. Space Requirements in Spring Different types of spatial arrangement can give people different experience throughout the four seasons. The variable edge encourages public engagements in different manner reflecting the seasonal behaviour of UBC farm. Connecting pathways and trails will create interesting interactive gardens and generate a clear guided exploration for visitors. Urban farming is a type of small scaled farm with high production. The program of the UBC farm centre will consider the students as its primary visitors and provides the most space in the winter.

Required Space for communal, economical, educational and farm operation usage are balanced.

Education Centre

2. Space Requirements in Winter

Fresh Processing Area

The educational usage requires three times more spaces

Centre Plan (Summer) Cafe Dining Hall

Classrooms

Classrooms

3. Proposed Plan in Spring The proposed multipurpose space installed with removable facilities

Resting Area

Resting Area

Resting Area Workshop

Farm Staff Support

Classrooms & Meeting Areas

4. Proposed Plan in Winter The spaces are adjusted for educational use

Centre Plan (Winter)


A. Resting Area & Knoll

B. Children’s Garden

C. Event Lawn

C B

Entrance from UBC D

A

D. Market Area


N

W

July 21 9:00AM

July 21 12:00AM

July 21 3:00pM

Sun and Shading Study Diagrams

E

S

The shifting shell is designed to solve the overheating problem in the summer, and also can be shifted outside to create semiopened resting areas in the winter.


Sliding Doors

Sliding Walls

Sheltered Market Area

Shifting Shell

Perspective (Summer)

Illustration of Shifting Shell

Perspective (Winter)


Section (Summer)

Section (Winter)


TM

S WE L AL

ER

W LO

CONTEXT MAP

V. BL

R

IVE

UN

Y SIT

LL

1:2000

MA

CONTEXT MAP 1:2000

Klinck Bldg

David Lam Learning Center

SUB

Hennings Bldg UBC Press

Klinck Bldg

Studios

HUB

Place Vanier Rez

Sauder School of Business

UNIVERSITY BLVD

Chemistry Bldg

Aquatic Center

Scarfe Bldg

PHASE 2

Studios Jack Bell Bldg

BEACH

Aquatic Center

SUB

EAST MALL

PHASE 1

Jack Bell Bldg

UBC Press

Chemistry Bldg

Hennings Bldg Chemistry Physics Bldg

MAIN MALL

Ponderosa Office Annexes

WEST MALL

LOWER MALL

E

RIV

ED

RIN MA

BEACH

David Lam Learning Scarfe Bldg Center

EAST MALL

E

PHASE 1

MAIN MALL

Ponderosa Office Annexes

WEST MALL

RIV

ED

LOWER MALL

RIN MA

Place Vanier Rez

Sauder School of Business

Chemistry Physics Bldg

HUB UNIVERSITY BLVD PHASE 2

Context Analysis Map

CONTEXT SECTION 1:2000

CONTEXT SECTION 1:2000

BEACH

BEACH DISTRICT

CAMPUS DISTRICT

BEACH DISTRICTHUB

CAMPUS DISTRICT

SUB

Context Analysis Section


VERTICAL JOURNEY UBC Campus| Vancouver B.C.

Combining the construction features of our different case studies — Potala Palace, Lugou Bridge and London Underground Tube — we chose to focus on hierarchy, circulation and penetration. To break the monotony of student apartment with floors isolated from each other, we want to create a journey flowing from level to level throughout the site to emphasize the connections between the exterior and the interior as well as the public and the private. It consists of mainly two parts: exterior ramps within re-forested landscape and an interior continuous-terrace garden. Fulfilled with various programming, all the public spaces are free for everyone to use and will serve as an important part of the surrounding campus, aiming to encourage communication and bonds between nature and people as well as residents and visitors.


ROOF GARDEN EXTERIOR OBSERVATION

ROOF GARDEN EXT. RESTING

ROOF GARDEN

ROOF GARDEN

CAFE INTERIOR OBSERVATION

SOCIAL

RESTING AREA

INFORMAL LEARNING SPACE

SOCIAL

SOCIAL

SOCIAL

SECTION 2 1: 300

Private / Residence

Program Diagrams

Public / Utility

SECTION

GALLERY STUDIO

SOCIAL

GALLERY STUDIO

SOCIAL

SOCIAL

GALLERY STUDIO

SOCIAL

SOCIAL

GALLERY STUDIO

SOCIAL

UNIT PLAN & SECTION 1: 400

ENTRANCE

LOUNGE

SOCIAL

OFFICE

MAIL STORE

CLASSROOM

CAFETERIA

CAFETERIA

REZ FRONT DESK

OFFICE

COLLEGIUM

LAUNDRY FITNESS ROOM

OFFICE

UTILITY MECHANIC


BEAUTY FROM INDUSTRY — TRUSS BRIDGE GALLERY MITCHELL ISLAND| VANCOUVER B.C.

Mitchell Island is in the North Arm of the Fraser River in British Columbia, Canada, located between the cities of Vancouver and Richmond. Originally agricultural, its land is now mainly used for industrial purposes. The design is inspired by the style and structure of the nearby truss bridge. The material of the design is the most used industrial materials in surrounding area — steel and glass. The central location of the building connects the truss bridge with the nearby green fabrics, aiming to blend the industrial elements within the natural environment and to emphasize the beauty of industry.

C

A A

B

C

D

B D


The walls in the truss bridge gallery is going to be angled to continue the style of the building structure.


FAST RESIDENCE

CANMORE A.B. | 2012 SUMMER


I was involved with this project as a drafter at Redant Design Inc. from the drafting stage through the construction documents phase. One of my main responsibilities was to translate the rough sketch into a finished 3D model that became part of the drawing set. Using Google Sketch-Up and Artlantis software, every detail of the design is fully rendered to provide an attractive representation.


Laxgalts’ap recreation centre GREENMILL B.C. | 2010 SUMMER This recreation center is designed for the use of First Nations people in Vancouver Island. I was not only tasked to produce a complete 3D model but also to render a detailed tour animation of the design. Aside from the original design of the building, I decorated the interior with some First Nations’ cultural symbols.



ENDS portfolio