Page 1


Horizon stageverslag

Tim van Tergouw 4VA1


004


005

“Achter de horizon, waar niemand kan kijken, ligt een wereld vol fantasie�


006

Voorwoord

Ik heb iets goed te maken. Mijn vorige stageperiode heb ik niet goed afgerond. Ondanks dat ik een voldoende heb gekregen, was de eerste stageperiode geen voldoende waard. En voor mijzelf vond ik dat ik niet direct daar de oorzaak van was. Toen op 2 april mijn laptop werd gestolen ging alles razendsnel, werd ik ontslagen en maakte ik de stageperiode af op school. Met een dubbel gevoel ging ik de vakantie in, maar ik had één doel: de tweede periode moest ik het goed doen. En dit is het bewijs. Hier is ’ie dan! Mijn tweede stageverslag: Horizon. Een nieuwe en een oude denkbeeldige lijn tot waar ik kan kijken. Ik weet dat ik vanaf nu alleen nog maar verder wil gaan kijken, mijzelf ga laten twijfelen, maar op den duur ook ga verplichten een keuze te maken. Voor nu, voor de toekomst. Waarom ik zo zweverig praat? Mijn toekomst binnen de grafische wereld is onzeker. Het verschilt met de dag over wat ik wil, ik loop te treuzelen. Al heb ik stiekem mijn keuze al gemaakt. Dit stageverslag is het bewijs van een goede stageperiode. En daar ben ik stiekem best wel een beetje trots op. Nu het wel goed is gegaan, zijn de sterke verhalen op een verjaardag over


007

de eerste periode niet meer nodig. Ik kan nu vertellen dat ik goed kan werken, dat mijn netwerk vergroot is en dat ik altijd nog zal terugdenken aan “tips and tricks” welke ik bij Fletcher Hotels heb geleerd. En dat zijn er zoveel, dat kan ik je niet allemaal vertellen. Ik bereid je er alvast op voor dat ik waarschijnlijk van alles vergeet vertellen, te laten zien en mee te laten beleven. Daarvoor had je erbij moeten zijn. Ben je er klaar voor? Durf je de bladzijde om te slaan en in de cirkel te springen aan mijn horizon? Fletcher Hotels heeft van alles voor je in petto! En ik ook! Je kent ze misschien nog niet, want als grootste Nederlandse hotelketen hebben ze eigenlijk nog wel wat naam en faam te winnen tegenover Van der Valk, NH Hotels en Ibis, maar je leert ze vanzelf kennen. En dat mag ook wel, want de medewerkers zetten zich vol in voor Fletcher Hotels. En ik ben daar 90 dagen (en een beetje meer) onderdeel van geweest. Eén geluk, als het in de eerste stageperiode niet zo goed gaat: je kan het alleen maar beter doen. Lekker slapen doe je bij Fletcher. Lekker lezen doe je bij mij.

Daar gaan we!


008

Praktische Over de stageplaats Stageplaats

Fletcher Hotels

Adres

Clarissenhof 1a 4133 AB Vianen

Telefoonnummer

0347 - 750 430

Website

http://www.fletcher.nl

E-mailadres

info@fletcher.nl / traffic@fletcher.nl

Contactpersoon

Maurice Kool

E-mailadres

mkool@fletcher.nl

Praktijkopleider

Victoria Kooijman

E-mailadres

vkooijman@fletcher.nl

Datum in dienst

31 augustus 2015

Datum uit dienst

29 januari 2016

Over de stagiair Naam

Tim van Tergouw

Studentnummer

401813

Klas

4VA1

Telefoonnummer

06 - 20 67 90 06

E-mailadres

401813@student.glu.nl

Over de opleiding Instelling

Grafisch Lyceum Utrecht

Opleiding

Grafisch Vormgeven

Leerjaar

4

Studieloopbaanbegeleider

Jessica van der Hout

Stagebegeleider

Henk van der Gronde

Over dit stageverslag Inleverdatum

5 januari 2016


009

informatie


010

Inhouds 006

Voorwoord

008

Praktische informatie

010

Inhoudsopgave

014

Conceptomschrijving

032

Het verhaal van Fletcher Hotels

038

De huisstijl van Fletcher Hotels

059

Leerdoelen

064

Collega’s op de eerste etage

071

Van briefing tot eindproduct

128

Waar gehakt wordt vallen spaanders

150

Heb ik alles geleerd?


011

opgave

De toekomst

154

Terugblik

156

Bronvermelding

162


012


013

Alles heeft een verhaal, zo ook dit stageverslag. Vaak start een verhaal met een vraag, zoals: ‘Waarom ziet het er zo uit?’.


De horizon (Grieks: ὁρίζων, begrenzing), ook kim of einder genoemd, is de denkbeeldige lijn tot waar men het aardoppervlak kan zien. Het is de lijn waar het aardoppervlak en de lucht elkaar lijken te raken. De horizon wordt ook wel de kim, de einder of de

014


gezichtseinder genoemd. De zichtbare horizon is afhankelijk van de (oog)hoogte van de waarnemer en kan beschouwd worden als een cirkel op het aardoppervlak waar de raaklijnen uit het oog van de waarnemer het oppervlak raken.

015


016

Dit is het bewijs dat ik het wel kan Voorafgaand aan de tweede stageperiode was er veel gebeurd. En alles wat er was gebeurd was het bewijs van eigen falen, vergeten persoonlijkheid en verdwenen menselijkheid. Ik was misschien te ambitieus geweest of wilde het allemaal te graag zelf oplossen. Of ik had simpelweg begeleiding welke tekort schoot, of mijn denkwijze niet lag. Vele opstapelingen van irritaties en meningsverschillen resulteerden toen in een dramatische stageperiode. Dat moet beter kunnen. Nieuwe horizon Nadat alles fout was gegaan sloegen de twijfels toe. Vooral aan mijzelf en of het vak als vormgever of ontwerper mij wel lag. Ik moest opnieuw aan mijzelf gaan werken en de eindeloze irritatie aan de eerste stageperiode vergeten. De zwarte bladzijdes moest ik omslaan om mijn horizon nieuwe blikken te gunnen en het nieuwe bedrijf ‘carte blanche’ geven. Het concept is daar een visuele vertaling van. Kijken Tijdens de stageperiode komt de stagebegeleider vanuit school, in mijn geval Henk van der Gronde, twee keer op bezoek om te kijken naar de voortgang. Tijdens het eerste bezoek vroeg hij aan mij wat voor mij stage was. Het was een vraag waar ik al vaak over had nagedacht, zeker na het falen van de eerste stage. Wat ik daar miste was de werkelijke kijk in de praktijk, het kunnen meedoen als vormgever en serieus genomen worden. Dagelijkse boodschappen voor de lunch hoorde er misschien bij, maar


017

mochten niet de hoofdtaak van het stagiair-zijn zijn. Ik merkte niet direct op wat ik zei, maar op aandringen werd ‘kijken’ een belangrijk woord als basis van mijn concept. Kijken is breed en doe je altijd en overal, zeker op stage. Ik kwam kijken, letterlijk op de vloer en in het bedrijf, maar ook figuurlijk als vormgever. Ik was, en ben, nog een groentje. Het vastleggen van een concept is een mentaal onderdeel van het vormgeven. Het is denkwerk, op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden en openingen in je eigen tunnelvisie. Persoonlijk ga ik altijd aan de slag met mindmaps, woorden opschrijven en daar weer synoniemen en bijpassende onderdelen voor zoeken. Mijn doel was om een ijzersterk concept, in zowel tekst als beeld, te kunnen afleveren. Het concept en dit stageverslag voelen als mijn laatste kans om te bewijzen dat ik wel kan meedraaien in een bedrijf en dat de gemaakte fouten niet voor niks zijn geweest. Wederopstanding Dankzij het mindmappen kwam ik steeds dieper in het woord kijken terecht. Om verder te zoeken naar wat de fouten in de vorige periode mij hebben geleerd, kwam ik erachter dat mijn reflectieperiode die daar op volgde kan worden omschreven als wederopstanding. Ik had kunnen stoppen met de opleiding, en heb op een moment ook op dat punt gestaan. Wederopstanding is een woord wat als paraplu diende, ik kon er veel onder hangen, zoals zelfreflectie, dromen en schaduw. Maar hoe slecht het ook ging, ik ging toen door. Als ik terugkijk vind ik mezelf sterk, maar ik moet ook zeggen dat ik – ondanks wat ik eerder allemaal heb gezegd – voor een korte periode goed ben opgevangen op school. Ze zagen me afglijden, de motivatie plotsklaps verdwijnen, en vingen mij op. Achter alle wolken schijnt de zon. Horizon Nadat alle woorden naast elkaar stonden, en ik daarvan de belangrijkste woorden had gemarkeerd, bleek er één naam de gehele stageperiode te kunnen dekken. Bij Fletcher Hotels werk je met angstvallige tunnelvisie in een huisstijl. De regels liggen vast, maar als eigenwijze stagiair ga je natuurlijk soms (onbewust) op zoek naar de grenzen. En dat is lastig. De periodedekkende naam van dit stageverslag werd daarom Horizon. Het concept van kijken tot waar je kunt en altijd maar doorgaan ondanks tegenslag.


018

Hori


019

rol in

on

en ev sl

De

l ke r i c

lt een prominent e e e sp

zon


020

Zon • Planeet • Aarde • Draaien • Cirkel • Branden • Schijnen


021

Oog • Zien • Bekijken • Beleven • Scherpstellen • Opnemen


022

Tijd • 90 dagen • Deadlines • Spoed • Rust • 9-tot-5-mentaliteit


023

Wiel • Draaien • Vooruitgang • Reizen • Ontdekken • Vrijheid


024

Druppel • Badge • Tijdregistratie • Toegangscontrole • Eindeloze herhaling


025

Hotel Amsterdam • Futuristisch • Aantrekkelijk • Vernieuwend • Spannend


026

De cirkel is het bewijs van oneindigheid en niet te stoppen groei


027

Onbewust maakt de cirkel dagelijks een prominent onderdeel uit van ons leven. De cirkel is zelfs de bron. Kijkend naar ons zonnestelsel, de Melkweg, hadden wij niet bestaan zonder de cirkel. Onze planeet, de Aarde, is een (niet perfecte) cirkel, een bol. Dankzij de Zon hadden wij niet bestaan. In Horizon zit het woord zon. Maar naast de zon, is de cirkel ook in andere zaken dagelijks aanwezig. Zo kunnen wij onszelf niet vervoeren zonder de cirkel, de banden van de fiets, de bus en de auto’s in de drukke spits, zijn allen een cirkel. Zonder de cirkel had ik niet dagelijks naar binnen gekund in het kantoor van Fletcher Hotels. De druppel, met een witte cirkel, is de toegangsbadge. En natuurlijk bevindt de cirkel zich ook in het logo van Fletcher Hotels. Op een abstractere manier is de cirkel ook aanwezig in een andere gedeelte van mijn concept, waar het allemaal begon: kijken. De cirkel is een vaak gebruikte vorm om het oog weer te geven. Dankzij de prominente rol van de cirkel in ons alledaagse leven, kon ik de cirkel niet als toevoeging op mijn concept voorbij laten gaan. De cirkel is de rode draad door mijn stageverslag geworden, zal daar waar nodig ruimtes opvullen, of nieuwe ruimtes creÍren. De cirkel is het bewijs van oneindigheid, nieuwe mogelijkheden, frisse kansen en de herhaling en overdracht van kennis.


028

Futuristisch, minimalistisch, elegant en tijdloos? Dat moet Circular zijn!


C 029

Met een grootte van 8 lettertypes is deze familie, genaamd Circular, een mooi vervolg op Akkurat uit 2004, van de ontwerper Laurenz Brunner. Hij stapt de wereld in met een nieuw hoofdstuk voor het geometrische typografieboek. Wat begon in 1927 met Paul Renner’s Futura (welke aanwezig is in de huisstijl van Fletcher Hotels) zoekt hij naar meer warmte en een vriendelijkere draaicirkel. De naam is gebaseerd op de cirkel, een belangrijk onderdeel in dit stageverslag. De toevoeging van dit lettertype, ontworpen in 2013, is te logisch om het over het hoofd te zien. De balans tussen afgeronde vriendelijkheid en vernieuwing van het bestaan van typografie oogt alsof het altijd al zo heeft moeten zijn. Het is onderdeel van het ritme, de kracht der herhaling.


030


031

Welkom in de wereld met een brede, oudere doelgroep, culinair dineren en luxe bedden. Welkom bij Fletcher Hotels!


032

Het verhaal van Fletcher Hotels

Een bedrijf heb je niet zomaar. Bloed, zweet en tranen zitten daarin. En dat kan niet anders dan ook bij Fletcher Hotels. Ruim zeventig hotels in Nederland staan er niet zomaar, of zijn niet zomaar te koop. Stapje bij beetje is Fletcher Hotels gegroeid. Dat het inmiddels een succesfactor is, dat is duidelijk. Dat het een grote speler is, met soms nog grotere dromen, staat als een huis. Maar die jaren van voorbereidingen hebben wel gezorgd voor sterke verhalen op verjaardagen. Alhoewel de naam en faam van Fletcher Hotels soms nog niet zo sterk is, is dat het geschiedenisverhaal wel. Chris Luken was in 2012, in het personeelsblad ‘Check In’, aan het woord over de geschiedenis en het ontstaan van Fletcher Hotels. Uitgegroeid van een huisdier, naar de grootste hotelketen van Nederland.


033

De geschiedenis van Fletcher Hotels Fletcher Hotels is van klein uitgegroeid tot groots en werd opgericht door Chris Luken. En grappig genoeg is Chris Luken het levend bewijs dat school afmaken om succes te krijgen niet altijd nodig is. Toen hij op zeventienjarige leeftijd stopte met school besloot hij colporteur te worden. Hij verkocht gevulde koeken rond koffietijd en aardappelschilmesjes rond etenstijd. Jarenlang had hij succes. En hoogstwaarschijnlijk begon daar zijn vlotte babbel. Dat hij vanwege de strenge winters bij Van der Valk begon is uiteindelijk een mooie anekdote.

Gat in de markt De maand was uiteindelijk voor Chris Luken altijd te lang. Hij kwam vaak zo’n 500 gulden per maand tekort. En daar is toen de eerste steen voor het huidige Fletcher Hotels gelegd. Hier begon hij met het concept ‘Hotelbon’, een merk wat nog altijd onder de merken van de Fletcher Hotels-groep valt. Samengevat is Hotelbon een concept waarbij je gratis slaapt in een hotel, als je maar wel ontbijt en dineert. Het bleek een gat in de markt. Veertig hotels waren de prille eerste maanden aangesloten bij Hotelbon. Toen het succesvoller werd dan hij had verwacht besloot hij door te groeien. Eind 1996 werden dan ook de eerste aandelen aan Free Record Shop verkocht. Hij bleef directeur.

Een nieuwe kans Zijn hotelkennis uit de Van der Valk-periode deed hem goed. Eind jaren ’90 zag Chris Luken iets nieuws ontstaan. Hoteliers uit de babyboomgeneratie kampten met problemen in de opvolging, en de babyboomgeneratie wilde nu wel eens zelf genieten van vakantie in eigen land. Hij sprong in zijn nieuwe concept, een sprong in het diepe: Een nieuwe hotelketen. Er zou iets nieuws gebeuren in hotelland. Chris Luken besloot hotels over te nemen, en vele backofficezaken niet meer in de hotels laten. Het hoofdkantoor zou de centrale worden als ware denktank, met kennis van zaken en maar één doel: alle hotels goed laten draaien.

Het eerste hotel Het was 1997 toen Chris Luken zijn eerste hotel, Hotel-Restaurant Koogerend op Texel, kocht. Op dat moment had Chris nog geen naam voor de hotelketen in spé, al had hij wel een idee. Zo zei hij zelf: “Ik dacht als eerste


034

heleboel gebeurd, Fletcher Hotels is gegroeid en uiteindelijk ook weer gekrompen: Nederland bleek groot genoeg, de Belgische hotels van Hotelbon werden afgestoten. Toen Chris Luken in 2001 Hotelbon toch weer terugkocht van Free Record Shop was er een nieuwe groei in zicht. Alle hotels werden toentertijd gekocht door Chris Luken zelf. Vandaag de dag is dat, sinds de verandering in 2010, niet meer het geval. Al moeten de hotels nog altijd aan bepaalde eisen voldoen, zoals de sfeer, het verhaal, maar ook de locatie. Je moet er kunnen ontstressen, wandelen, fietsen en recreëren. De doelgroep van Fletcher Hotels ligt bij ouderen, al draait dat langzaamaan naar een ietwat jongere doelgroep. Wel is de doelgroep van Fletcher Hotels op zoek naar 3- en 4-sterrenhotels in het middensegment. Dat betekent dat Fletcher Hotels trots eigenaar is van kwalitatief goede hotels met een culinaire keuken en enthousiast personeel. Ook op het hoofdkantoor. De toekomst Er is tijdelijk een kleine pas op de plaats, al is er altijd oog voor groei met het aantal hotels, alsook met de naamsbekendheid. In 2012 zei Chris Luken in het interview dat er binnen Nederland ruimte is voor zo’n 75 Fletcher-hotels. Stilzitten? Dat zit er bij Chris Luken, maar eigenlijk bij niemand op het hoofdkantoor, in. Er is altijd genoeg (en soms heel veel) te doen. Aan de slag!

aan Christoffel Hotels, omdat Christoffel mijn naam is en het heilige Christoffeltje staat voor veilig reizen.” De naam bleek al in gebruik. Het duurde lange tijd voordat er daadwerkelijk een naam was. En toen, in pure tijdsnood, was daar Chris’ eigen Jack Russel, die hij Fletcher had genoemd. De speurhond, vernoemt naar Jessica Fletcher uit de detectiveserie ‘Murder, She Wrote’, bleek nu ook de naam van Nederlandse nieuwe hotelketen! Vandaag de dag Sinds 1997 is Fletcher Hotels continu gegroeid en zit Chris Luken nog altijd in het bestuur. Aan zijn zijde staat de huidige CEO van Fletcher Hotels, Rob Hermans. Er is in de tussentijd een

Deze tekst is geïnspireerd op het interview “Ik luister altijd naar mijn onderbuikgevoel” uit ‘Check In (Fletcher Flits)’, juli 2012.


035


036

De regels liggen vast. Structuur zorgt voor herkenning, een duidelijk werkpatroon en maakt het samenwerken makkelijker.


037


038

De huisstijl van Fletcher Hotels Als grootste hotelketen van Nederland bereik je, soms onbewust, dagelijks een grote groep mensen. Dit kan natuurlijk via verschillen mediums zijn, waaronder het standaard drukwerk als flyers, briefpapier en enveloppen. Maar ook social media speelt natuurlijk een rol in het bereik. Bij het bereiken van een grote groep mensen is het belangrijk eenheid uit te stralen, dit zorgt direct voor herkenbaarheid. Deze herkenbaarheid bereik je door het gebruik van kleuren, typografie, plaatsing van het logo en de beeldtaal. Dit alles moet passen bij de doelgroep. Deze stageperiode was het aan mij de doelgroep te leren kennen en de verwachtingen van de Fletcher-huisstijl waar te maken. Ik kon niet anders dan mijzelf leren vast te houden aan de huisstijl en mijzelf continu de vraag te stellen: past dit bij eerder gemaakt werk?

Onderdeel 1: Het logo Bovenaan iedere uiting welke voor Fletcher Hotels wordt geproduceerd staat een logo. Aangezien vele van de uitingen bij Fletcher Hotels worden geproduceerd voor één hotel, staat er bovenaan de uiting één van de hotel-logo’s, zoals Hotel-Restaurant Carlton, Hotel-Landgoed Huis Te Eerbeek of Familiehotel Paterswolde. Al deze hotels dragen onder de naam van het hotel het Fletcher Hotels-logo. Bij hoge uitzondering, dit moet dan vermeld worden in de briefing, is dit niet nodig. Bij uitingen voor meerdere hotels, of ketenbreed, is altijd het algemene Fletcher Hotels-logo in gebruik. Het gebruik van het logo is doorgaans ‘Fletcher-blauw’, Pantone 295. Bij F&B-uitingen, en wanneer er geen andere mogelijkheid is, worden de logo’s in wit geplaatst.


039

Fletcher Fletcher Fletcher

Fletcher

Fletcher Fletcher Fletcher Fletcher

Onderdeel 2: De typografie Al sinds jaar en dag is de huisstijllettertype van Fletcher Hotels Helvetica Neue. Geen poespas, gewoon straks en eigentijds. Sinds enkele jaren is Futura Medium de extra stijlletter van Fletcher Hotels, deze wordt alleen maar gebruik voor titels en (korte) introteksten, al is dat laatste al niet zeer gebruikelijk. Als extra stijlletter, voor een korte titel in een lezersaanbieding of nieuwsbrief, zit Zapfino in de huisstijl. Om nog een toevoeging te doen op het al gebruikte lettertypebestand is de standaard blauwe balk van Fletcher Hotels geschreven in het lettertype Legacy Sans. Natuurlijk kan het zomaar voorkomen dat eerder genoemde lettertypes niet de lading dekken, zo kan er gebruik worden gemaakt van Caflish Script Pro als ‘handgeschreven’ lettertype. Een belangrijk detail bij de typografie van Fletcher Hotels, is dat het gebruik van 100 procent zwart vaak niet aan de orde is. De huisstijl is gebouwd op het gebruik van 75 procent zwarte tekst. Onderdeel 2.1: De typografie van F&B Naast de algemene Fletcher Hotels-huisstijl, loopt er een speciale huisstijl voor de F&B-uitingen van Fletcher Hotels. Met een jonge, verfrissende insteek wordt er gebruik gemaakt van het handgeschreven KG Second Chances Sketch en Solid. Het krijtbord-effect wordt versterkt door het gebruik van een groene krijtbord-afbeelding. Ook deze stijl kent een handgeschreven lettertype, namelijk Ashley Marie. Deze kan probleemloos voor korte teksten (zonder Euroteken, deze zit helaas niet in dit lettertype) worden gebruikt. Voor langere teksten ben je terug aangewezen op Helvetica Neue. De blauwe balk, die op een andere manier aanwezig is, is ook opnieuw in Legacy Sans. Onderdeel 3: De kleuren en witruimtes Een belangrijke smaakmaker in de vormgeving van Fletcher Hotels is kleur. Aangezien de marketingafdeling geen kloppend hart voor de kleur rood heeft, is het niet aan te raden deze in de huisstijl te gebruiken, maar het is natuurlijk belangrijk een kleur te gebruiken welke goed past bij ‘Fletcher-blauw’ of ‘krijtbord-groen’. Vanwege de leesbaarheid van witte tekst, wordt geel ook vaak afgeraden. Als vormgever heb je qua kleur een vrije hand, veel van de kleuren liggen bij Fletcher immers niet vast, uitgezonderd 75 procent zwart voor tekst, de Wellness-bruin (41/40/47/5) en Trouwen-roze (0/100/0/0). Bij Fletcher Hotels is het gebruik van grote witruimtes afgeraden. De opmaak dient er wel ‘ruimtelijk’ uit te zien, met een 50/50-verhouding, maar weer niet ‘te kaal’. Om dit op te vullen kan gebruik worden gemaakt van de zogenaamde ‘Curls’. Deze worden op witruimtes geplaatst met 15 of 25 procent zichtbaarheid, in de kleur welke op dat moment in gebruik is.


040

Onderdeel 4: De juiste schrijfwijzes Naast het goede gebruik van typografie, kleuren en logo is het ook belangrijk dat de uiting tekstueel binnen de huisstijl past. Zo kent Fletcher Hotels een eigen spelling, met het soms opzettelijke gebruik van foute spaties. Koppeltekens in lopende teksten zijn geen graag geziene gast, evenals ook een ampersand. Een belangrijk detail is het gebruik van spaties tussen het euroteken en het getal, deze moet worden verwijderd. Naast deze kleine details, zijn ook de namen van de hotels een belangrijk onderdeel van de checkrondes, zo mag een hotel nooit alleen “Hotel” worden genoemd. Een hotel van Fletcher is altijd een Hotel-Restaurant, op enkele hotels na. Zo is er bijvoorbeeld Familiehotel Paterswolde en Landgoed Hotel Renesse. In een eigen uiting hoeft de naam Fletcher niet voor de hotelnaam, in externe uitingen wel. Natuurlijk zijn ook de sterren een belangrijk onderdeel van de communicatie, deze dienen met tussenkomst van een spatie achter de hotelnaam te worden geplaatst. Onderdeel 5: Fotografie Fletcher Hotels speelt, onbewust, in op een oudere doelgroep. Deze lijn zet zich voort in de fotografie van de menu’s en diverse gerechten in de hotels. Zo speelt culinair een belangrijke rol in de uitingen van Fletcher en F&B. Eten bij Fletcher moet een ‘beleving’ zijn en je laten watertanden naar de meest opvallende en smaakvolle gerechten. Tegelijkertijd is culinair een breed maar ook fragiel begrip. Culinair is een persoonlijk beeld, maar deze wordt vaak aangetrokken met kleine porties met opvallende vormen en sausspetters op het bord. Natuurlijk zijn ook hamburgers en porties friet geen ongebruikelijk menu op de menukaart van het hotel, al draait het daar natuurlijk ook om een hele andere soort fotografie! Samenvattend moet het een smakelijke en uitnodigende foto zijn, welke je niet ziet in de snackbar om de hoek, maar ook niet in een restaurant met een Michelinster. Over de huisstijl De Fletcher-huisstijl is streng, omdat het draait om ‘herkenning’ en ‘eenheid’. Het handboek dat er ligt wordt vaak aangehouden als richtlijn, al blijft er ruimte voor eigen inbreng en de zoektocht naar vernieuwing. En persoonlijk denk ik dat Fletcher Hotels dat nodigt heeft én er aan toe is. De doelgroep is, soms onbewust, gericht op de oudere medemens. En dit oogt de huisstijl soms ook: oubollig, stoffig en gedateerd. De huisstijl is een eenheid welke op sommige momenten te druk en te los aan elkaar hangt. De enorme hoeveelheid aan typografie past niet bij deze tijd en zorgt voor een (te) druk geheel.De witruimtes, welke worden opgevuld door ‘curls’ of soms nog meer tekst, zijn in de huidige vormgeving een groot goed, maar worden vaak uit het oog verloren. Stilstand is achteruitgang en continu vastpakken aan de actie die vorig jaar goed liep is eveneens achteruitgang. Het is tijd voor vooruitgang, vernieuwing en tegemoetkoming naar een jongere doelgroep.


041

Checklist DTP BESTAND Logo

Lagen

Kleur

Marge

Is het logo gecentreerd? Juiste logo?

CMYK / PMS / Wit / Zwart (Zwart altijd bij Amsterdam & Nautisch Kwartier)

Overige logos

Zoover / Green Key

Zijn alle objecten in de juiste laag met de juiste naam?

n Logo / n Blauwe balk (+rand bij advertenties) / n Tekst / n Beeld / n Prijs / n Landkaart)

Zijn er overbodige lagen?

Zo ja verwijderen

Zijn alle kleuren in de stalen?

Zijn de overbodige kleuren verwijderd?

Fletcher kleuren gebruikt?

Fletcher blauw: PMS 295 / CMYK: 100/57/0/40 Fletcher licht blauw: PMS 279 / CMYK: 75/32/0/0 Grijs: PMS 877 (Zilver) / CMYK: 10/5/0/60 Magenta Trouwen CMYK: 0/100/0/0 Wellness CMYK: 41/40/47/5

Heeft de uiting de juiste marge?

Kliklijst: 10 mm binnen marge. Advertentie: Juiste zetspiegel?

Juiste lettertype?

Kop - Futura medium Platte tekst - Helvetica Neue Regular 9 pt 75% zwart Blauwe balk - Legacy Sans ITC - Bold

OPMAAK Tekst

Overige lettertypes

Sierlijk: Zapfino

Handgeschreven: Caflish Script Pro Regular

F&B

Kop - KG Second Chances Sketch Subkop - KG Second Chances Solid Handgeschreven - Ashley Marie Food Doodles Too - dkljdlkj

Sterren (hotels of tussen menu)

ITC Zapf Dingbats «««

Prijzen

Prijsster of blok toegepast?

Is de spatie tussen euroteken en getal weg? Dit geldt ook voor de platte tekst.

Blauwe balk

Kloppen de gegevens?

Informatie gekopieerd uit de materiaal map?

Telefoonnummer

Schrijfwijze

+31 (0)345 - 750 430

Tijden

0345 - 750 430

077 - 678 12 13

06 - 12 34 56 78

Alle tijden worden met een punt geschreven en niet met dubbele punt. GOED: 10.00 uur FOUT: 10:00 uur

BEELD Resolutie

Verhouding 50/50?

Streven is dat de opmaak er ruimtelijk uitziet.

Minimaal 300 dpi?

De resolutie moet minimaal 300 dpi zijn op ware formaat.

Uitzondering

Voor spandoeken is een resolutie van 60 dpi minimaal.

CONTROLE Uitlijnen

Is alles netjes uitgelijnd? Staat alles recht onder elkaar?

Afloop

3, 5 of 10 mm

Heb je voldoende afloop? Komt de afloop overeen met wat er in de briefing/aanleverspecificaties staat vermeld?

Informatie

Is de juiste informatie overgenomen?

Check hotelnaam, adres, aantal sterren hotel & plaatsing op landkaart

Correcties

Heb je alle correcties juist uitgevoerd? Loop voor de zekerheid alles na

OPSLAAN PDF

Job map

Opzet

Opslaan als LR PDF (smallest file size Fletcher) en een kopie in de SWAP map plaatsten. Mail vervolgens naar de des betreffende persoon of traffic dat deze in de swap staat.

Akkoord

Opslaan als CPDF voor druk (let op afloop) of LR PDF voor print/web. Verwijder proef uit SWAP en plaats de CPDF en/of LR in de CPDF SWAP.

Staan alleen de definitieve versies in de map?

C_15-00798 Leisure-Flyer-Val Monte-Vierdaagse-A5 LR_15-00798 Leisure-Flyer-Val Monte-Vierdaagse-A5


042

LOGO Plaatsing - marge op 5/10 mm, logo tegen marge rand

1/4

plaatsen

25 mm

- horizontaal/verticaal centreren

100 mm

- liggende variant, links centreren tussen de rand van de bladspiegel en kolom

Voorbeeld verhouding 100 / 4 = 25 mm

Horizontale tussenruimte

125%

BASIS LAY-OUT

VISUELE MEDIA-UITINGEN

- “Fletcher Hotels” 1/4 of 1/3 van de totale breedte (keuze uit 1/4 of 1/3 is afhankelijk van de verhouding)

125%

Voorbeeld tussenruimte, de “Fletcher cirkel met F” vergroten met 125% 100%

125%

TITEL

Stok en staart hoogte 100% transparant

1mm

75% transparant

Vulling

Letterype

Plaatsing

- tint 100% en 75% (vooringesteld)

- Futura: medium

- horizontaal centreren

- bodemvlak 1/4 van de hoogte van bovenste vlak

Voorbeeld verhouding 18 mm

1/4 4,5 mm

- grootte: in verhouding van breedte (min. 24 pt) - wit

SUBTITEL

Dat is genieten

Lettertype

Plaatsing

- Zapfino: regular

- onder de titelbalk

- grootte: in verhouding - wit - transparant (voorkeur 75%) - optioneel: slagschaduw, dichtheid 25 of 50%, afstand 0 mm, grootte 1 mm

1

1

TUSSENRUIMTES

PRIJS ELEMENT OPVALLENDE VERTONING PRIJSCIRKEL

P.P.

€29 P.P.

- beeld: 2 mm Lettertype

- standaard kleur van de uiting

- Helvetica: bold

- tint 100% en 50% (vooringesteld)

- grootte: proportioneel vullend

- infovlak: 2 mm (top 1,5 mm)

2mm

- banner: 2 mm

2mm

€29

50

Overzicht

Vulling

- tekstvak: 4 mm

- 75% zwart Plaatsing

De tussenruimte is flexibel

- diameter: ± 30 mm

4mm 4mm

5mm

SUBTIELE VERTONING PRIJSVLAK P.P.

€29

P.P.

als er geen verhouding kan worden gevonden.

flexibel Lettertype

Vulling - dekking 100% standaard kleur van de uiting

- Helvetica: bold - grootte: vullend

Plaatsing

- wit

- breedte: ± 25 mm

SFEERBEELD

Vulling - de standaard kleur van de uiting

★★★

5mm (gelijk aan marge)

Mosselen

met een frisse salade en frietjes ★★★

Grand Cru chocoladeschuim

met vanille ijs en Ouddorpse aardbeien

€2950 P.P.

2mm

- draaien en schalen voor de juiste uitstraling

flexibel (minimaal 4mm) 2mm

GELIEVE TE RESERVEREN

4mm

- op witruimtes

4mm

In ons restaurant Paviljoen Duinoord kunt u iedere dag genieten van een Live Cooking diner. U kiest de ingrediënten en in het restaurant worden de gerechten ter plekke bereid door onze koks. U zult verrast worden door de heerlijke en verse streekproducten. Dineren in Paviljoen Duinoord is een ware belevenis!

flexibel (minimaal 4mm) 1,5 mm Kinderen van 0-3 jaar eten gratis mee. Kinderen van 4-11 jaar eten bij ons voor de helft van de prijs. Wij serveren het 3-gangen Mossel Menu van maandag t/m vrijdag.

2mm

Plaatsing

Kopje mosselsoep

4mm

€2950

Overheerlijk 3-gangen Mossel Menu

3mm

5mm (gelijk aan marge)

Reserveren? 0592 - 530 099 | info@hoteldezeegserduinen.nl Schipborgerweg 8 | 9483 TL Zeegse | www.hoteldezeegserduinen.nl

- tint 100% en 50% (vooringesteld) - dekking 25 of 50% Beeld in rechterkolom

Doel

tussenruimte: 4 mm

- opvullen van witruimte - evenwicht in de lay-out behouden

Grotere tussenruimte om

- gevoel van sfeer versterken

de overzichtelijkheid te behouden.

4mm 4mm

Reserveren? 0592 - 530 099 | info@hoteldezeegserduinen.nl Schipborgerweg 8 | 9483 TL Zeegse | www.hoteldezeegserduinen.nl

3

4

12mm


043

AFWIJKENDE OPMAAK: LEZERSAANBIEDING

ENKEL BEELD 2 KOLOMMEN

Bijzonderheden: De opmaak van de lezersaanbiedingen heeft geen titelbalk en Fletcher Hotels logo bovenaan de pagina.

fietsen en wandelen 3 of 4 dagen

Proef de zomer! Dat is genieten

3 DAGEN VANAF

€94 P.P.

in Nederland Nederland kent een groot netwerk met mooie wandel- en fietsroutes. Wandel en fiets door de prachtige natuurgebieden en historische binnensteden en laat u verrassen door de mooie natuur die Nederland rijk is. Onze unieke 3- en 4-sterren hotels zijn gelegen op de mooiste plekjes van Nederland en beschikken over alle ingrediënten voor een aangenaam en sportief verblijf. Bent u niet in de gelegenheid om uw eigen fiets mee te nemen? Bij Fletcher Hotels kunt u een fiets of e-bike huren. U kunt dit aangeven bij stap 2 van uw reservering.

In ons restaurant Paviljoen Duinoord kunt u iedere dag genieten van een Live Cooking diner. U kiest de ingrediënten en in het restaurant worden de gerechten ter plekke bereid door onze koks. U zult verrast worden door de heerlijke en verse streekproducten. Dineren in Paviljoen Duinoord is een ware belevenis!

1

2

3- EN 4-DAAGS FIETS EN WANDEL ARRANGEMENT • • • • • •

Ontvangst met welkomstdrankje 2 of 3 x overnachting 2 of 3 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 of 2 x luxe 3-gangen diner 1 x lunchpakketje voor onderweg Informatiepakketje van de omgeving inclusief diverse fiets- en wandelroutes

Overheerlijk 3-gangen Mossel Menu

4

Hotel-Restaurant Bon Repos ««« Noorbeek, Limburg

Kopje mosselsoep ★★★

Hotel-Restaurant Elzenduin «««« Ter Heijde aan Zee, Zuid-Holland

3 2

Mosselen

3

met een frisse salade en frietjes

4

★★★

€2950

Grand Cru chocoladeschuim

met vanille ijs en Ouddorpse aardbeien

P.P.

1

De prijs is exclusief dranken

Hotel-Restaurant Nautisch Kwartier ««« Huizen, Noord-Holland

Familiehotel Paterswolde «««« Paterswolde, Groningen

Dit arrangement is het gehele jaar te boeken o.b.v. verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs van het arrangement is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking) en eventuele tax and handling fee.

Reserveren? 0592 - 530 099 | info@hoteldezeegserduinen.nl Schipborgerweg 8 | 9483 TL Zeegse | www.hoteldezeegserduinen.nl

Meer informatie of boeken? Ga naar www.fletcher.nl/fiets of bel +31 (0)347 - 750 430

10

7

EMAIL NIEUWSBRIEF Bijzonderheden: Er worden 2 kleuren gebruikt voor de nieuwsbrief. De banners hebben de kleuren van de desbetreffende actie.

Home | Hotels | Zakelijk | Feestelijk | Kadowinkel | Belevenissen | Arrangementen | Last minutes

Home | Hotels | Zakelijk | Feestelijk | Kadowinkel | Belevenissen | Arrangementen | Last minutes

Top 3 Zomerse Arrangementen

5-daagse Mini Vakantie in eigen land EN 5 DAG VANAF

€169

HOOFDREGEL

P.P.

Beste nieuwsbrieflezer,

GEBRUIK DIT HANDBOEK ALS STRENGE RICHTLIJN MAAR VOLG JE GEVOEL.

1. 5-daagse Mini Vakantie

De zomer is de perfecte periode om er lekker op uit te gaan in eigen land. Verwen uzelf daarom nu met een van deze Zomerse Arrangementen en geniet van een aantal ontspannen dagen in een van de Fletcher hotels. Of u nu kiest voor de 3-daagse Zomerknaller, de 5-daagse Mini Vakantie of een All Inclusive Arrangement, bij Fletcher Hotels bent u verzekerd van een heerlijk verblijf.

5 dagen vanaf €149 p.p.

Boek nu »

Beste nieuwsbrieflezer,

2. 3-daagse Zomerknaller

Genieten van een heerlijke mini vakantie in eigen land? Boek dan nu de 5-daagse Mini Vakantie in een van de unieke 68 Fletcher hotels. De 3en 4-sterren hotels zijn gelegen in natuurrijke gebieden waar u heerlijk kunt fietsen en wandelen. Ook kunt u een bezoek brengen aan een nabijgelegen historische stad. Welk hotel u ook kiest, bij Fletcher Hotels bent u verzekerd van een heerlijk verblijf!

Boek nu »

3 dagen vanaf €95 p.p.

3. 3-, 4- of 5-daags All Inclusive Arrangement

Bekijk alle arrangementen »

3 dagen vanaf €149 p.p.

Boek nu »

5-daagse Mini Vakantie

• Ontvangst met welkomstdrankje en regionale specialiteit • 4 x overnachting • 4 x uitgebreid ontbijtbuffet • 2 x luxe 3-gangen diner op de eerste en derde avond • 1 dag fietshuur of Nordic Walking poles • Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes

Bekijk de 5-daagse Mini Vakantie! » 5-daagse Mini Vakantie

VANAF

VANAF

€149

€149 P.P.

P.P.

Boek nu »

• Ontvangst met welkomstdrankje en regionale specialiteit • 4 x overnachting • 4 x uitgebreid ontbijtbuffet • 2 x luxe 3-gangen diner op de 1e en 3e avond • 1 dag fietshuur of Nordic Walking poles • Informatiepakket van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes

Boek nu »

3-, 4- of 5-daags All Inclusive Arrangement

3-daagse Zomerknaller

Boek nu »

• 2, 3 of 4 x overnachting • 2, 3 of 4 x uitgebreid ontbijtbuffet • 2, 3 of 4 x à la carte lunch • 2, 3 of 4 x 3-gangen diner • Vanaf 12.00 uur onbeperkt koffie, thee en non-alcoholische dranken • Vanaf 17.00 uur bier, huiswijn en binnenlands gedistilleerde dranken • Gratis WiFi

3 DAGEN VOOR

€95P.P.

Boek nu »

BOEK VÓÓR 30 JUNI 2015 EEN OVERNACHTING OF ARRANGEMENT VIA WWW.FLETCHER.NL EN PROFITEER VAN DEZE SUPERSCHERPE TIJDSCHRIFTENAANBIEDING! LEVEN › FIT LEVEN › MOOI

VAN NEDERLAND

P.P.

11 gênante seksvragen die je eigenlijk niet durft te stellen

Couperose

WAAROM KOM IK ALTIJD OP DEZELFDE PLEKKEN AAN?

Minder stress, beter slapen, mentaal sterker?

5 EDITIES

GA EENS MEDITEREN

Strakke bovenarmen in 5 minuten

LIEVER TELEFONISCH RESERVEREN? BEL 0347 – 750 430 (ma t/m vr 09.00-21.00 uur, za & zo 10.00-17.00 uur)

MAANDBLAD

3Upgrade dieet jeEDITIES MAAK JE LEEFSTIJL NU NOG GEZONDER

€ 3,95

€99

€2950

VANAF

Tijdelijk boekbaar in 43 hotels

P.P.

Fiets en Wandel in een van de 68 Fletcher hotels Boek nu »

STUUR DEZE NIEUWSBRIEF DIRECT DOOR

Fletcher Hotels biedt voor ieder wat wils. Maak uw keuze uit onderstaande acties en arrangementen! • Last Minute aanbiedingen • Lentekriebels • Kennismakings Arrangementen • Keukenhof Arrangementen • Vrolijke Paasarrangementen • Shopping Arrangementen

3=2 Special Boek nu »

ANNA NOOSHIN

4 OPLOSSINGEN

Mei 2015 • adviesprijs • www.sante.nl

• Last Minute aanbiedingen • Lentekriebels • Kennismakings Arrangementen • Keukenhof Arrangementen • Vrolijke Paasarrangementen • Shopping Arrangementen

€69

LEVEN › LEKKER LEVEN

De leefstijl van

TOTAL BODY CHECK-UP Maar dan gewoon thuis

SANTÉ | MEI | 2015

TISCH! STOPT AUTOMA

› GEZOND LEVEN › GELUKKIG

HET GEZONDSTE BLAD

WEEKBLAD

3 dagen

€5

VANAF

2 dagen

Ontvang je favoriete tijdschriften voor maar

Bekijk alle hotels »

Dit arrangement is het gehele jaar te boeken o.b.v. verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking) en tax and handling fee.

4 dagen

• Ontvangst met welkomstdrankje en regionale specialiteit • 2 x overnachting • 2 x uitgebreid ontbijtbuffet • 1 x luxe 2-gangen diner op de dag van aankomst • Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes

• Last Minute aanbiedingen • Lentekriebels • Kennismakings Arrangementen • Keukenhof Arrangementen • Vrolijke Paasarrangementen • Shopping Arrangementen

VANAF

P.P.

Last Minute in een van de 68 Fletcher hotels Boek nu »

LIEVER TELEFONISCH RESERVEREN? BEL 0347 – 750 430 (ma t/m vr 09.00-21.00 uur, za & zo 10.00-17.00 uur)

12

STUUR DEZE NIEUWSBRIEF DIRECT DOOR


044

LOGO


045


046


047

LANDKAART


048

BLAUWE BALK + RAND BIJ ADVERTENTIES


049


050


051

PRIJS


052

TEKST


053


054


055

BEELD


056

Lagen op volgorde en kleur Een belangrijk onderdeel van het werken bij Fletcher Hotels is jezelf laten houden aan regeltjes. En deze regeltjes zijn er niet zomaar. Ze zijn gegroeid uit ontevreden en een zoektocht naar structuur, herkenbaarheid en jezelf makkelijker laten werken. Een opvallend – en misschien ietwat autistisch – regeltje is dat de lagen in alle Fletcher-documenten hetzelfde moeten zijn. Meestal bestaat een document bij Fletcher Hotels uit zes lagen. Er zit een volgorde in en de lagen moeten in ieder document dezelfde kleur hebben. Laag 1, rood: Logo Bovenaan alle lagen staat het logo. Dat is niet gek, het is namelijk ook de bovenkant van je document. Zo zorg je er ook voor dat alle andere logo’s die mogelijk in de uiting voorkomen, Zoover.nl, en GreenKey nooit zullen worden ‘overschaduwd’ door een effect, tekst of een afbeelding.

Laag 2, geel: Landkaartje Wanneer de landkaart aanwezig is in de uiting, hangt deze meestal onder het logo in de lagenvolgorde. Zo is het mogelijk deze, om diepte te creëren, over de blauwe de balk te plaatsen. Laag 3, donkerblauw: Blauwe balk + rand bij advertenties Wanneer een advertentie wordt geplaatst in bijvoorbeeld een krant komt het maar weinig voor dat deze de hele pagina beslaat. Dan wordt er een

blauwe rand toegevoegd, om zo de kadering aan te geven. De blauwe komt standaard voor in iedere uiting, al heeft deze niet altijd de kleur blauw. Deze bevindt zich onderaan het document, maar staat boven de tekst en de afbeeldingen. In de blauwe balk staan alle adres- en contactgegevens van het hotel. Laag 4, roze: Prijs Aangezien de Fletcher Hotels-huisstijl gebruik maakt van een prijscirkel, of prijsblok, is het handig deze los te houden


057

van de tekst. Zo heb je vrij spel met plaatsing van de prijscirkel. Laag 5, lichtblauw: Tekst Dit is de laag waar alle tekst in terechtkomt van de uiting, uitgezonderd de blauwe balk en prijscirkel. Hij staat boven de afbeelding beeld, waardoor je de veiligheid hebt geen tekst ongemerkt kwijt te raken door een foto. Laag 6, groen: Beeld We eindigen met de laag beeld. Wanneer je deze als

laatste plaatst heb je de veiligheid dat je geen enkele tekst, prijs of landkaart zal overschaduwen met beeld. Daarnaast heb je nu ook de mogelijkheid de afbeelding over de gehele achtergrond te gebruiken, zoals bij de F&B-uitingen het geval is.

In de praktijk Het is belangrijk in ieder document deze volgorde en kleuren aan te houden. Het lijkt misschien overdreven en pietluttig, het is zeker handig wanneer verschillende mensen in ĂŠĂŠn document gaan werken. Je spreekt dezelfde taal en weet waar wat terechtkomt en hoort. Zo zorg je voor structuur, een nette werkomgeving en duidelijkheid voor jezelf en anderen bij het controleren van je bestand. Onbewust heb ik deze werkwijze al mee naar huis genomen.


058


059

Zo! Dat heb ik alvast geleerd! Maar ik was (en ben) er nog lang niet, wat wilde ik nog meer gaan leren op stage?


060

Leerdoel één: Photoshop Al sinds mensenheugenis loop ik bij Photoshop op tegen een muur van te weinig kennis. En dat is eigenlijk al heel vroeg en snel begonnen. Toen ik op X11, de vmbo-opleiding voor grafische vormgeving in Utrecht, eigenlijk al niet met Photoshop leerde werken is er een verkeerde basis gelegd. Photoshop bleef een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Zo kan ik mij herinneren dat ik, wanneer het mogelijk was, Photoshop inruilde voor InDesign. In het eerste leerjaar van Photoshop heb ik bijvoorbeeld weinig van en met Photoshop geleerd, de parfumadvertentie maakte ik bijvoorbeeld in InDesign. Er was dus een heleboel land te winnen, het kon eigenlijk alleen maar beter! Dit leerdoel nam ik ook al mee in mijn eerste stageperiode, maar helaas ben ik er daar niet aan toegekomen. Dat was simpelweg ook omdat mijn praktijkopleider dezelfde afkeer had voor Photoshop als ik, en ook omdat mijn stageperiode te kort was om hier mijn kennis te vergroten. En dat heb ik geweten ook! In deze tweede stageperiode

werd er ook veel met Photoshop gewerkt. Een hotelketen moet zichzelf goed verkopen, dus een beetje knutselen aan een kamer-, gerecht- of pandfoto is daar aan de orde van de dag. En toevallig heeft de huisstijl van Fletcher Hotels ook veel momenten dat er ‘extra’ beeld nodig is in een foto, zoals lucht, een stuk weg of een bos. De basiskennis van Photoshop zit inmiddels in mijn vingers, maar het programma heeft

nog vele geheimen. Gelukkig kan ik al wel een mens op een normale manier vrijstaand maken en in een nieuwe afbeelding plaatsen. Dat het op sommige momenten nog altijd oogt dat dat persoon normaal niet in de foto aanwezig was, is en blijft een leerdoel. Ik ben al stukken vooruit, maar ben er nog niet. En heel misschien is het ook wel niet mijn meest favoriete programma.


061

Leerdoel twee: Administratie en structuur Werken kost tijd en tijd is geld. Als stagiair is het gebruikelijk dat je langer werkt aan een opdracht dat een ware beroepsbeoefenaar, zoals een praktijkopleider. Dat je daardoor minder gedaan krijgt op een dag, is niet gek. En dat de praktijk anders werkt dan school, daar kijkt niemand meer van op. En dat ik op school goed en snel werkte, wilt niet zeggen dat ik evenveel, of misschien wel meer, gedaan krijg op een dag, dan op school. Mijn vraag was dan ook: hoe lang ben je gemiddeld met iets bezig. Wat is kort, wat is precies goed en wat is vooral té lang? Tijd inschatten is één van de lastigste dingen van een creatief vak. Er zijn momenten dat je overstroomt van ideeën, maar er zijn ook momenten dat je totaal vastloopt op een simpel iets als een flyer, een kortingsbon of een Facebook-advertentie. Graag wilde ik mijn kennis verbeteren en mijn zogenaamde urenbewustzijn vergroten. Ook zou ik graag mijn collegialiteit vergroten op dat gebied. Als ik klaar ben met een nieuwsbrief bij Fletcher Hotels, gaat de nieuwsbrief door naar de afde-

ling E-commerce. Deze bouwt de PDF om naar een ware e-mail. Wanneer geef ik dit persoon te weinig tijd, wat dus inhoudt dat ik mijn werktempo moet verhogen? En dan het moment dat er een bepaalde tijd is ingepland, bijvoorbeeld een uur voor een lezersaanbieding. Het is dan de uitdaging om binnen dat uur een eerste opzet te hebben en deze te kunnen laten zien. Feit is: dat is lastig. En nog een feit is dat ik daar, zo aan het einde van mijn stageperiode, nog

altijd best wel mee in de knel kan komen. Als stagiair krijg je natuurlijk opdrachten die je, negen van de tien keer, kunt verschuiven naar de volgende dag. Maar bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel is een groot goed en belangrijk om te ontwikkelen. Strenger zijn voor mezelf mag dan best wel. Ik heb sprongen gemaakt en werk soms met een prima tempo de dag door. Eén ding weet ik zeker: ervaring maakt sneller. Hoe langer ik dit doe, hoe sneller ik zal worden.


062

Leerdoel drie: Werken binnen een huisstijl Op het Grafisch Lyceum Utrecht werk je eigenlijk maar één keer écht in een huisstijl. De overige opdrachten ben je meestal zelf het persoon wat de huisstijl verzint. Het was dan ook een interessante stap voor mij, om te kiezen voor een stage met een al bestaande huisstijl. Er is namelijke een reële kans dat ik in de toekomst op een werkplek terechtkom waar ik moet gaan werken binnen een bepaalde huisstijl. Ik wilde mijzelf 90 dagen de tijd geven om op zoek te gaan naar bewegingsruimte van een huisstijl. Kan ik mijzelf de ruimte aanmeten, of is het te klein, of misschien zelfs nog iets te groot? Zoek, vind en respecteer deze bewegingsruimte. En toen zat ik er opeens middenin: de huisstijl van Fletcher Hotels. Ik was heel benieuwd wat deze, voor mij onbekende, huisstijl in petto had. Welke typografie had ik tot mijn beschikking, hoe moest ik een tekst plaatsen, welke kleur moest ik deze tekst geven en ook interessant: welk beeld is absoluut “not done” naast de tekst? De regels van de huisstijl moest ik streng volgen. Herkenbaarheid en eenheid waren het

motto. En daar had ik soms, inwendig, best wel moeite mee. Ik ben erachter gekomen dat ik de huisstijl niet bij vond passen. Hij was mij misschien niet experimenteel genoeg, de typografie was basis en het kiezen van foto’s was een ontzettend struikelblok. Het kiezen van culinaire foto’s, evenals sfeerbeelden bij een advertentie, waren anders dan van mijn praktijkopleider. Het bleek een gevalletje smaak. Ik kon niet anders dan mij overgeven, maar wees niet bang:

ik ben daar geen moment boos of teleurgesteld over geweest. Ik had de grenzen gevonden en moest mij toen leren aanpassen. Leerdoel geslaagd!


063

Maar er is nog meer! Drie leerdoelen zijn een mooi begin, zeker om aan te geven bij zowel de praktijkopleider, alsook de stagebegeleider vanuit school. Maar natuurlijk leer je gaandeweg veel meer dingen, open je je ogen, verbreed je je horizon en zie je veel meer dan je dacht dat er was. Wat hoopte, en dacht, ik nog meer te gaan leren bij Fletcher Hotels? Het maken van digitale uitingen Ik heb een voorliefde voor drukwerk. Dat heb ik altijd al gehad. Een leuke bijverdienste zou dan ook het maken van digitale uitingen zijn. Nieuwsbrieven zijn bij Fletcher Hotels tenslotte aan de orde van de dag. En ik had geluk: vele laagdrempelige nieuwsbrieven kwam bij mij terecht. Al moet ik toegeven dat nieuwsbrieven, ondanks dat ze ook gewoon in InDesign werden opgemaakt, toch minder leuk waren om te maken. Onbewust was en ben ik een drukwerk-ontwerper. Print is niet dood!

Sneller werken en deadlines leren beheersen Dit leerdoel is eigenlijk een toevoeging op mijn tweede leerdoel. Mijn werktempo moest, wat ik zeker merkte na enkele weken, omhoog. Deadlines staan namelijk op je te wachten en ze komen alsmaar dichterbij. Ondanks dat er vaak nog wel wat speling is, moet een bepaalde opdracht wel op tijd af zijn. Deadlines zorgen gelukkig niet snel voor klotsende oksels, maar het belangrijkste in tijden van stress is het overzicht blijven houden en naar de details te blijven kijken.

Oog voor detail Ik dacht dat ik ze had: ogen voor detail. Maar tijdens vele checkrondes zag ik dingen over het hoofd. Een hotel met een ster te weinig, of een verkeerde plaatsnaam. Jezelf controleren is en blijft belangrijk: het bespaart correcties, en dus werktijd. En dat is voor jezelf alleen maar fijn: je bent sneller van een opdracht af en bent dan op tijd voor de deadline. Ik heb mijzelf veel moeten controleren en verbeteren, maar dat is alleen maar goed: een extra controleronde wordt vanzelf onderdeel van het systeem en werkritme.


064

Het leren kan beginnen! Maar, dat doe ik natuurlijk niet alleen. Naast een praktijkopleider heb ik ook nog andere collega’s!


065

Wie werken er nog meer op de eerste etage? Het is een flinke aanblik, wanneer je voor de eerste keer aan komt lopen. Drie kantoortorens, met lichtreclame op het dak en gemarkeerde parkeerplaatsen voor de deur. Deze drie torens waken over de grootste hotelketen van Nederland. Als boze baas, lieve collega en meelevende buurvrouw die op het balkon haar bloemen water geeft. Zoveel mensen, zoveel wensen. Indirect heb ik zo’n 2500 collega’s, verdeeld over alle hotels en het hoofdkantoor. Het is onmogelijk om met al deze mensen contact te hebben, volgens mij lukt dat zelfs de afdeling Human Resources niet. En ondanks dat we met 2500 mensen werken aan het succes van Fletcher Hotels, is het soms nog onderbezet. Dat zorgt voor een hoge werkdruk, maar ook veel eindproducten waar ik trots op kan zijn! Maar – gelukkig – kan ik de 2500 collega’s door heel Nederland

flink verkleinen tot zo’n veertig. En waarschijnlijk nog minder, want na het uitdelen op mijn verjaardag had ik nog gevulde koeken over. Met drie vergaderruimtes is deze vloer groot genoeg voor ons allemaal. Op de eerste etage zitten dan, naast de DTP-afdeling, de afdeling Marketing, E-Commerce, Zakelijk, en Revenue gevestigd. Ook de dochteronderneming Boon-APart Bridgereizen ontbreekt natuurlijk niet!

Ondanks dat het onderlinge contact snel en goed verloopt, bij vragen loop je simpelweg even langs of bel je ze even op, ken ik van velen de naam nog altijd niet. Veel van het contact ging namelijk via de algemene Traffic-mail. Het is bijna beschamend! Natuurlijk is het wel zo leuk om een beetje een beeld te geven van de mensen waar ik direct mee heb gewerkt.


066

Studio We beginnen op de thuisbasis, de vaste werkplek, mijn bureau. Hier werkte ik samen met hoofdontwerper Victoria aan de eindproducten voor Fletcher Hotels. Hier zag ik van alles voorbij komen. Er werd wel eens mooi gesproken: “Alles waar het logo van Fletcher Hotels op staat, maken wij!”. En zo is dat. Van een lezersaanbieding in de Weekend, Party of Privé, tot aan een medaille voor Hotel-Restaurant Prinsen tijdens Carnaval. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt vormgegeven op één van onze vier Mac’s. Vier? Ja, inderdaad. Vier! Naast Victoria is er natuurlijk ook rots in de branding Maurice, die volgens verhalen niet boos te krijgen is. Hij werkt bijna net zo lang bij Fletcher Hotels als dat ik op deze Aarde rondloop, hij kan dus inmiddels bij het interieur. Eén voordeel: hij heeft natuurlijk bakken vol ervaring en vakkennis! Naast Maurice hebben we dan ook nog (last but not least) collega Suzanne. Zij is twee dagen per week aanwezig als mede-Traffic-manager en vormgever-in-de-dop. Soms stonden Suzanne en ik op hetzelfde niveau, en waren we eigenlijk allebei een beetje stagiair en een beetje volwaardig medewerker. Wij vangen op wat er anders niet gedaan zal worden.

Boon-A-Part Bridgereizen En dan mijn dichtstbijzijnde buurman, Laurence Drescher. Met zijn luide Rotterdamse keel overstemt hij ieder pratend persoon of aanstaande radio in onze hoek. En ook zijn telefoon staat vaak op standje gehoorbeschadiging, zelfs wanneer hij deze niet opneemt. Daarnaast helpen zijn sterke verhalen en vrolijke telefoongesprekken met ‘de oudjes van de bridgereizen’ voor sfeer. Zeker wanneer hij een vrouw van in de negentig, een vaste gast, weer eens op speaker zet. Aan het begin van mijn stageperiode werkte Laurence vol goede moed samen met collega Elise. Helaas heeft zij gedurende mijn stageperiode de afdeling verlaten en haar werkplek ingeruild met een werkplek in Hotel-Restaurant ’s-Hertogenbosch. Boon-A-Part Bridgereizen was eerst een op zichzelf staande organisatie, maar is vandaag de dag onderdeel van Fletcher Hotels. Gericht op de oudere doelgroep verkoopt Laurence helemaal alleen (hij is directeur, manager, callcenter medewerker en pedagogische praatpaal in één!) diverse bridgereizen en -arrangementen door heel Nederland. Hierbij maakt hij gebruik van diverse Fletcher en externe hotels.

Marketing Zonder Marketing zou er geen werk voor mij zijn geweest! Vanaf de afdeling Marketing komen (bijna) alle briefingen binnen en maken wij daarvoor de eindproducten op. Zij lezen vaak voor de laatste keer de advertentie door en geven akkoord. De lijntjes waren kort met Femke, Rachelle en stagiaire Melanie. En dat is maar goed ook, want vaak zijn zij het contact tussen de opdrachtgever, vaak één van de hotels, en de uitgeverijen van de magazines en kranten. Bij vragen sta je dus vaak bij hen aan het bureau. Stress, haast en gezonde bloedspoed zit ook in hun bloed en alledaagse werkritme. De deadlines zijn vaak strak en streng, en spoedjes zijn aan de orde van de dag. Maar, hoe het ook gaat: het komt uiteindelijk altijd weer goed. En daar zijn zij natuurlijk een onderdeel van!


067

E-Commerce Een belangrijke schakel was aanwezig tussen mijn DTP-afdeling en E-Commerce. Wij maakten de nieuwsbrieven op, maar zij zorgden er uiteindelijk voor dat de nieuwsbrief klikbaar en verzendbaar werd. En natuurlijk is Victoria bewaker van de huisstijl, dus E-Commerce komt nog wel geregeld langs wandelen om te vragen of de kleur wel kan, en wat Victoria van de kerstbal op Facebook vindt. De hele digitale Fletcher-wereld wordt daar op de Windows-computers bestuurt en bestudeert. Het is een interessante nieuwe wereld waar ik eigenlijk vaker had moeten gaan kijken, als ik de tijd ervoor had gehad. De lijntjes met Ricardo, Melvin en Lisa waren kort, al waren er nog veel meer gezichten in ‘die hoek’ die ik nog niet bij naam ken. Sorry!

Zakelijk Een belangrijke speler in de Fletcher-wereld is Zakelijk. Het is een belangrijke doelgroep voor Fletcher Hotels, en dat kon ik ook zien aan de opdrachten die ik voorbij zag komen. Zo heb ik het voor elkaar gekregen een Banqueting-map in elkaar te zetten voor één van de nieuwe hotels, Hotel-Restaurant Doorwerth-Arnhem. Een leuke anekdote: in mijn tweede week van mijn stage ben ik daarmee begonnen en tijdens het ter druk gaan van dit stageverslag, midden december, heb ik deze opdracht nog niet afgerond. Zo zie je maar: de kerstperiode gaat gepaard met andere prioriteiten en interesses.

Revenue Het is een afdeling waar ik vandaag, zo vlak aan het einde van mijn stage, eigenlijk nog niet echt kan vertellen wat er daar precies gebeurt. Ik weet dat daar, door een zestal medewerkers continu de prijzen van de hotels in de gaten worden gehouden. De afdeling Revenue beslist hoe lang elke actie kan duren, en hoeveel de kamer dan per persoon, per nacht of per kamer mag kosten voor de consument of de zakelijke markt. Het is het financiële hart van de etage. Alles wat met exacte geldbedragen te maken had was een schimmige en onbekende wereld, een zogenaamde vervan-mijn-bed-show.


068


069

Ik kan aan de slag! Laat alle hectiek maar komen! Deadlines zijn heilig, maar het eindresultaat is ook reuzebelangrijk!


070


071

Van briefing tot eindproduct Bij Fletcher Hotels is geen opdracht te gek. Hotels, de afdeling Marketing of Events kan van alles nodig hebben om Fletcher Hotels, een lokaal hotel, een diner arrangement of evenement aan de man te brengen. Meestal is dit drukwerk in de vorm van een A5-flyer, een banner onderaan een nieuwsbrief of een kliklijstposter voor in één of meerdere hotels. Dankzij de vele submerken van Fletcher Hotels, zoals Fletcher Trouwen, Fletcher Events of Boon-A-Part Bridgereizen, is er altijd voldoende werk. Gapen is natuurlijk toegestaan, maar dan wel van de vermoeidheid door werken. Alleen de vraag is dan natuurlijk wel: hoe komen wij aan al dat werk? Lopen ze langs, sturen ze zomaar een mailtje, komt de postduif aanvliegen of verstuurt de afdeling marketing een ouderwetse fax of futuristische audio-boodschap? De keuze is reuze: maar Fletcher Hotels heeft structuur, een duidelijk en streng systeem. Eén zekerheid heb je daardoor wel: het eindproduct is altijd een succes!

Meestal komt een briefing van de afdeling Marketing, maar ook hotels, Events, Trouwens of de afdeling F&B kunnen een briefingsformulier invullen. Deze is simpelweg te vinden op het intranet van Fletcher Hotels. In het briefingsformulier is het de bedoeling dat de ‘briefer’ invult wat nu exact het plan is. Zo moet het eindformaat worden ingevuld, evenals het de oplage en of het voor de drukkerij of de eigen printer is. Natuurlijk is ook digitaal gebruik niet vergeten. Voor nieuwsbrieven gebruikt Fletcher Hotels een ander briefingsformulier, waarin moet worden aangegeven of er een video moet worden geplaatst, welke banner onderaan de nieuwsbrief moet komen en natuurlijk wanneer de nieuwsbrief zal worden verzonden. Een


072

belangrijk onderdeel van allebei de briefingsformulieren is de mogelijkheid tot het toevoegen van een referentie. Vaak is er een soortgelijke opdracht geweest. Dankzij het systeem dat iedere opdracht een eigen nummer krijgt is dit makkelijk terug te vinden ter inspiratie, of simpelweg als ombouw. Stap 1: Inplannen Nadat de briefing is verstuurd komt de briefing terecht in de algemene mailbox van de afdeling. Vanuit hier worden Victoria en ik aangestuurd door Maurice en Suzanne. Zij houden het overzicht en plannen de opdrachten in. Wanneer de opdrachten ingepland zijn, krijgen ze een jobnummer en komen ze in de joblist terecht. Stap 2: Voorbereiden Victoria of ik krijgen de opdracht in de mailbox toegestuurd, met daarin het briefingsformulier. Het is belangrijk het briefingsformulier aandachtig door te lezen, een goed begin is tenslotte het halve werk! Nadat het briefingsformulier aandachtig is gelezen, en een map is aangemaakt in de “Lopende Opdrachten”-map met daarin de briefingsnaam (beginnend met het jobnummer) moeten er nog twee mapjes worden toegevoegd aan de jobmap, namelijk “Links”, voor de afbeeldingen in je document en “Briefing”. In laatstgenoemde plaats je, zoals de naam al doet vermoeden, een kopie van je briefingsmail. Daarna kun je een document aanmaken. Dit document draagt de naam van de job. Stap 3: Aan de slag! Zoals al gezegd: een goed begin is het halve werk. Het (om)bouwen kan beginnen. Voor mij was het belangrijk vaak terug te kijken in de briefing, om te kijken of ik alles wat werd aangeleverd ook plaats. Ook kijken naar eerder gemaakt werk, en mogelijk de referentie, was wel zo handig. Natuurlijk laat ik Victoria vaak over mijn schouder meekijken. Wanneer ik dacht klaar te zijn (“Weet je zeker dat je klaar bent?”) liet ik het werk aan Victoria zien. Vaak had zij nog wat op- en aanmerkingen, en paste ik dat aan of toe. Stap 4: Eerste opzet! Bij een zogenaamd akkoord van Victoria maakte ik een “Fletcher Smallest File Size”-PDF van het document. Deze plaats je in de Swap-map.


073

Deze servermap is voor heel het kantoor te bereiken en te bekijken. Voor opdrachtgevers buiten Fletcher, zoals hotelmanagers of hotels zelf, is een bijlage in mailtje altijd de oplossing. Bij spoed stuur je een eerste opzet direct door naar de desbetreffende afdeling. Hierbij was de Traffic-mailbox altijd één van de mede-ontvangers. Wanneer spoed niet aan de orde was, kon je gewoon Traffic mailen. De Traffic-mailbox (Maurice en Suzanne) was dan het tussenpersoon tussen de opdrachtgever en wij als vormgevers. Stap 5: Correcties Het is uniek dat een opdracht direct bij de eerste opzet direct akkoord is, al komt het natuurlijk wel enkele keren voor. Meestal zijn er correcties. Deze pas je, wanneer mogelijk, natuurlijk toe. Wanneer dit niet mogelijk is zijn de lijntjes binnen Fletcher kort. Je kunt even bellen, of loopt simpelweg gewoon even langs bij Marketing, Zakelijk of Events. Een mailtje sturen dat je de correctie niet hebt toegepast, maar dat er wel een nieuwe versie in de Swapmap staat, kan natuurlijk ook. Van de afdeling Marketing krijg je de correcties meestal op papier erbij gekrabbeld, van overige afdelingen krijg je meestal een mailtje. Aangezien je als afdeling binnen een groot bedrijf werkt, en alles moet doen om collega’s te vriend te houden, werk je als afdeling niet met een maximum aantal correctierondes. Ondanks dat dit in de gemiddelde grafische en creatieve industrie natuurlijk de normaalste zaak van de wereld is, ligt dat bij Fletcher lastiger: je werkt tenslotte niet met een uurloon. Stap 6: Akkoord! Zo. Dat zit er bijna op. Bloed, zweet, tranen en pure passie zitten natuurlijk in het document verwerkt, maar stiekem is een akkoord ook best wel fijn. Het drukklaar maken van het bestand gebeurt aan de hand van de Checklist DTP. Zeker in de beginnende periode van de stageperiode is deze dagelijkse kost. Gedurende de tijd sluipt deze in je automatische piloot. Zo moeten de overbodige lagen en kleurenstalen zijn verwijderd, je werkruimte in je document leeg zijn van eventuele ‘schetsen’ en mogen er liever geen Pantone-kleuren in aanwezig zijn. Een extra keer checken of je Preflight aanstaat is natuurlijk geen overbodige luxe en afbeeldingen onder de

300 DPI zijn ten strengste verboden! Én: vergeet de adresgegevens in de blauwe balk niet te controleren! Stap 7: C_ en LR_PDF Het document is gereed om opgeslagen te worden naar een drukklare PDF. Dit kan zowel een C_PDF (Certified PDF) zijn voor advertenties, brochures en flyers. Natuurlijk heb je dan nog de keuze voor met en zonder snijtekens. Kliklijstposters, social media-uitingen en banners mogen worden omgezet naar een LR_PDF of LR_JPG. Je plaatst je drukklare PDF in de C - LR_SWAP, stuurt een mailtje naar Traffic dat de opdracht is afgerond, verwijdert de eerste opzet uit de Swap-map en je markeert de joblist in “Lopende Opdrachten” met groen. Klaar! Op naar de volgende opdracht!


074

Advertenties F&B


075

15-01317 Leisure-Advertentie-LVB-Herfstmenu-1Maasgouw-131x190


076

15-01424 Leisure-Poster-Shof-Menukast-A3


077

15-01333 Leisure-Poster-Kempen-High Tea-B1


078

15-01348 Leisure-Advertentie-Zon-Ooststellingwerver-139x95


079

Najaarsactie Inclusief gratis

broodplankje!

€29,50

€2450 P.P.

Geniet van een heerlijk 3-gangen à la carte diner van onze nieuwe kaart Liever onbeperkt genieten? Reserveer dan een All-in diner voor slechts €39,50 p.p. en geniet van: Ontvangst met glaasje prosecco • Broodplankje • 3-gangen à la carte diner • Koffie met lekkernij • 2 uur onbeperkt frisdrank, bier en huiswijn

Meer informatie of reserveren? Bel +31 (0)548 - 655 425 of mail naar info@hotelhellendoorn.nl Johanna van Burenstraat 9 | 7447 HB | Hellendoorn | www.hotelhellendoorn.nl

15-01455 Leisure-Advertentie-Hellendoorn-Dinerkorting-Ijspret Nijverdal-130x195


080

High Tea Sunday Gelieve te rese

rveren

€1950 P.P.

Geniet van een heerlijke High Tea en klets bij onder het genot van een heerlijke kop thee of koffie met zoete en hartige lekkernijen. Bent u 65 jaar of ouder? Dan profiteert u van maar liefst 25% korting! • • • • •

Diverse soorten scones, muffins en kleine cakejes Diverse soorten bonbons Koekjesassortiment Kleine sandwiches en minibroodjes luxe belegd met vis en vlees Onbeperkt koffie en thee gedurende de High Tea

Meer informatie of reserveren? Bel 0541 - 551 215 of mail naar info@hoteldegrotezwaan.nl Bentheimerstraat 21 | 7587 ND | De Lutte | www.hoteldegrotezwaan.nl

15-01370 Leisure-Flyer-Grote Zwaan-Tea Sunday-A5


081

15-01179 Leisure-Advertentie-Hunzebergen-Chefs Special-EmmenNu-97x131


082

Op wa re g roo tte !

Personeelsadvertenties


083

Voor ons prachtige en snelgroeiende Hotel-Restaurant De Cooghen in De Koog zoeken wij per direct een enthousiaste

Zelfstandig Werkend Kok fulltime/parttime

Je werkt samen met de chef en je team aan nieuwe gerechten en verrassende recepturen. Wil je werken in een leuk team met doorgroeimogelijkheden? Mail dan je sollicitatie naar Barbara Schakelaar, bschakelaar@fletcher.nl!

Kijk voor het uitgebreide functieprofiel op www.fletcher.nl/vacatures

15-01121 Leisure-Advertentie-De Cooghen-Personeels advertentie-Texelse Courant-120x100


084

Voor Hotel-Restaurant De Dikke Van Dale in Sluis en Hotel-Restaurant Nieuwvliet Bad in Nieuwvliet-Bad zoeken wij per direct enthousiaste collega’s (vast werk, het hele jaar rond):

Chef-Kok (m/v) Sous-Chef (m/v) Zelfstandig Werkend Kok (m/v) Keukenhulp (m/v) Medewerker Bediening (m/v) Medewerker Ontbijt (m/v) Medewerker Receptie (m/v) Medewerker Housekeeping (m/v) Ben je enthousiast? Mail dan je sollicitatie naar: Micha Theissen (Hotel Manager Hotel-Restaurant Nieuwvliet Bad) mtheissen@fletcher.nl, of naar Clan Willemse (Hotel Manager Hotel-Restaurant De Dikke Van Dale) cwillemse@fletcher.nl

Kijk voor de uitgebreide functieprofielen op www.fletcher.nl/vacatures

15-01219 Leisure-Advertentie-Nieuwvliet en Dikke van Dale-Personeelsadvertentie-PZC BN De Stem-104x70


085

Wij zoeken per direct een enthousiaste

Chef-Kok fulltime

Als Chef-Kok ben je verantwoordelijk voor alle F&B outlets van het Nautisch Kwartier. Hieronder vallen onder andere: J Restaurant, De Kalkovens en Kleine Café aan de Haven. Je takenpakket bestaat onder meer uit: • • • • • • •

Leidinggeven aan het volledige keukenteam Voorbereiden, bereiden en doorgeven van gerechten Keukenvoorraad op peil houden Eindcontrole op de presentatie van gerechten Bestellingen plaatsen bij vaste en lokale leveranciers Het bedenken en uitwerken van nieuwe gerechten Werkroosters opstellen en zorgen voor voldoende bezetting

Ga jij voor een eindresultaat om trots op te zijn, ben je bereid om je handen uit de mouwen te steken en wil je werken in een leuk team? Stuur direct je sollicitatiebrief onder vermelding van Chef-Kok, inclusief cv, naar personeel@fletcher.nl

Kijk voor het uitgebreide functieprofiel op www.fletcher.nl/vacatures

15-01167 Leisure-Advertentie-Nautisch Kwartier-Vacature Chef-kok-86x142


086

Lezersaanbiedingen


087

Sfeervol genieten 3 dagen

in een prachtige omgeving

Heeft u zin om er een aantal dagen tussenuit te gaan in Nederland en wilt u verzekerd zijn van een heerlijk verblijf? Ga dan naar Fletcher Hotel-Restaurant Sallandse Heuvelrug in het Overijsselse Rijssen. In de omgeving vindt u rust, ruimte en prachtige natuur, de ideale uitvalsbasis dus om even lekker tot uzelf te komen. Tevens bevindt het hotel zich op 6 kilometer afstand van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, waar u buitengewoon mooie fiets- en wandeltochten kunt maken. Ook een bezoekje aan de gezellige steden Deventer, Almelo of Hengelo behoort tot de mogelijkheden. Kortom, reden genoeg om eropuit te trekken naar Overijssel! FLETCHER HOTEL-RESTAURANT SALLANDSE HEUVELRUG ★★★★ Bovenop De Rijsserberg, aan de rand van het Rijssenseveld ligt dit sfeervolle 4-sterren hotel. In het hotel vindt u een groot aanbod aan faciliteiten die garant staan voor een ontspannen verblijf. Na een dag vol impressies kunt u in de gezellige bar nagenieten onder het genot van een hapje en drankje. ’s Avonds kunt u genieten van een voortreffelijk diner in het sfeervolle en culinaire restaurant. Bij Fletcher Hotel-Restaurant Sallandse Heuvelrug bent u verzekerd van een heerlijk verblijf.

INHOUD ARRANGEMENT • • • • • • •

Ontvangst met welkomstdrankje en regionale lekkernij 2 x overnachting 2 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x luxe 3-gangen diner op de dag van aankomst Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes Gratis WiFi Gratis parkeren

€139

€95 P.P. Dit arrangement is geldig t/m aankomst 31-03-2016 (m.u.v. feestdagen en evenementen) o.b.v. verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking) en tax and handling fee (€2 p.p.p.n.).

MEER INFORMATIE OF BOEKEN? GA NAAR WWW.HOTELSALLANDSEHEUVELRUG.NL/ANBO OF BEL +31 (0)548 - 516 900

15-01226 Leisure-Advertentie-SallandseH-Lezersaanbieding ANBO-210x270


088

Luxe, cultuur en natuur 3 dagen

in Bergen op Zoom

Vlakbij het bruisende stadscentrum van Bergen op Zoom vindt u het 4-sterren Hotel-Restaurant Stadspark. Vele middeleeuwse monumenten, straten en panden van deze stad zijn goed bewaard gebleven. Een bezoek aan deze culturele stad is dan ook zeker een aanrader. Echte winkelliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Rosada Fashion Outlet in Roosendaal of aan de Belgische stad Antwerpen. Wilt u uitwaaien op het strand? De Zeeuwse stranden liggen op slechts een halfuurtje rijden. Maar ook wandelen en fietsen langs recreatieplas De Binnenschelde is een optie. Na een drukke dag kunt u heerlijk relaxen in het luxe Beauty & Wellness Fonteyn Thermen.

INHOUD ARRANGEMENT

FLETCHER HOTEL-RESTAURANT STADSPARK Uw verblijf in dit hotel staat volledig in het teken van luxe en ontspanning. Alle hotelkamers zijn voorzien van flatscreen televisie, telefoon, airco en een badkamer met douche en/of bad, toilet en föhn. Verder beschikt het hotel over een culinair à la carte restaurant, sfeervolle brasserie, gezellige lounge met bar en het luxe Beauty & Wellness Fonteyn Thermen. In Hotel-Restaurant Stadspark bent u verzekerd van een luxe en ontspannen verblijf.

★★★★

• • • • •

• •

Ontvangst met welkomstdrankje 2 x overnachting 2 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x heerlijk 2-gangen diner op de dag van aankomst 1 dag toegang tot Beauty & Wellness Fonteyn Thermen Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes Gratis WiFi Gratis parkeren

€95

P.P.

Dit arrangement is geldig t/m aankomst 31-03-2016 (m.u.v. feestdagen en evenementen). De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking), tax and handling fee (€2 p.p.p.n.).

MEER INFORMATIE OF BOEKEN? GA NAAR WWW.FLETCHERSTADSPARKHOTEL.NL/PARTY OF BEL +31 (0)164 - 260 202

15-01214 Leisure-Advertentie-Stadspark-Lezersaanbieding Party-221x274


089

Leeuwarden ontdekken 2 dagen

De Friese hoofdstad Leeuwarden telt enkele bijzondere musea en heeft een rijk Nassauverleden, wat goed is terug te vinden in de historische binnenstad. De stad kent veel bijzondere winkels waar u lekker kunt winkelen of geniet van de rust en natuur in het stadspark de Prinsentuin. FLETCHER HOTEL-PALEIS STADHOUDERLIJK HOF ★★★★ Dit monumentale pand kent een rijke historie en is tot 1971 in het bezit geweest van de koninklijke familie. Alle vertrekken in dit paleis zijn vorstelijk te noemen. Voor culinaire hoogstandjes kunt u terecht in restaurant Us Heit. De chef-kok laat u genieten van heerlijke gerechten, bereid met streek- en seizoensgebonden producten.

INHOUD ARRANGEMENT •

Ontvangst met koffie/thee en een stuk

1 x overnachting

• • •

appelgebak

1 x uitgebreid ontbijtbuffet

1 x luxe 3-gangen diner op de dag van aankomst

Gratis WiFi

€79

P.P.

Dit arrangement is geldig t/m aankomst 31-03-2016 (m.u.v. feestdagen en evenementen) o.b.v. verblijf van twee personen in een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking) en tax and handling fee. (€2 p.p.p.n.).

MEER INFORMATIE OF BOEKEN? GA NAAR WWW.HOTELSTADHOUDERLIJKHOF.NL/ONTDEKKEN OF BEL +31 (0)58 - 216 21 80

15-01350 Leisure-Advertentie-Shof-Lezersaanbieding Royalty-220x284


090

€99

Volledig ontspannen P.P.

3 dagen

Speciaal voor u hebben wij deze twee sfeervolle 4-sterren hotels geselecteerd waar u zich volledig in de watten kunt laten leggen. Maak gebruik van de verschillende faciliteiten, waaronder een binnenzwembad, Turks stoombad en sauna. Deze unieke hotels bieden u een tal van faciliteiten om volledig tot rust te komen. 1

Fletcher Hotel-Restaurant De Hunzebergen ★★★★ Exloo, Drenthe

Wilt u even tot rust komen in het prachtige Drenthe? Dan bent u bij dit hotel aan het juiste adres. U geniet van ware elegantie, luxe en welgemeende persoonlijke aandacht. Met veel verschillende faciliteiten zult u zich geen moment vervelen. Zo kunt u zich laten verwennen in de beautysalon, een duik nemen in het zwembad of ontspannen in het Turks stoombad. In het zwembad is badkleding verplicht. De sauna mag zowel met als zonder badkleding betreed worden.

Inhoud arrangement • • • • • • • • •

2 x overnachting 2 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x luxe 3-gangen diner op dag van aankomst 1 dag toegang tot Wellness Center van het hotel 10% korting op een behandeling naar keuze Gebruik van badjas, handdoekenset en badslippers Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes Gratis WiFi Gratis parkeren

1

2

Fletcher Hotel-Restaurant Stadspark ★★★★ Bergen op Zoom, Noord-Brabant

Nabij het historische centrum van Bergen op Zoom vindt u dit sfeervolle hotel. Ga er lekker op uit in de bruisende binnenstad of maak gebruik van het moderne en luxe Beauty & Wellness Fonteyn Thermen. U kunt heerlijk ontspannen en volledig tot rust komen in het thermaalbad of de whirlpool. Tevens vindt u er een opgietsauna, verschillende bubbelbaden, beautysalon en een stoomcabine.

2

Op dinsdag en zaterdag is badkleding verplicht.

Dit arrangement is geldig t/m aankomst 31-03-2016 (m.u.v. feestdagen en evenementen) o.b.v. een verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking), tax and handlig fee (€2 p.p.p.n.) en weekendtoeslag bij verblijf op vrijdag en/of zaterdagnacht (€5 p.p.p.n.).

Meer informatie of boeken? Ga naar www.fletcher.nl/weekend46 of bel +31 (0)347 - 750 430

15-01379 Leisure-Advertentie-Stadspark-Hunzebergen-Lezersaanbieding Weekend-220x272


091

Heerlijk ontspannen 3 dagen

op de Veluwe

Midden op de Veluwe en op steenworp afstand van het centrum van Apeldoorn vind je het gezellige 4-sterren Hotel-Restaurant Apeldoorn. Geniet te voet of per fiets van uitgestrekte bossen, eindeloze heidevelden en stromende beekjes. De binnenstad van Apeldoorn ligt op korte afstand van het hotel, dus een dagje winkelen en cultuur snuiven is ook zeker een optie. FLETCHER HOTEL-RESTAURANT APELDOORN ★★★★ Na een actieve dag is het heerlijk bijkomen in dit luxe hotel. Zo is er een sfeervol à la carte restaurant waar je smaakpupillen worden verrast door de culinaire creaties van de chef-kok. Verder beschikt het hotel over een eigen Wellness Center met sauna, Turks stoombad, jacuzzi, zonnebank, rustruimte en fitnessfaciliteiten. Wil je ’s avonds nog gezellig een drankje doen? Neem dan plaats in de gezellige bar of Engelse pub. Bij Hotel-Restaurant Apeldoorn ben je verzekerd van een heerlijk verblijf!

INHOUD ARRANGEMENT • • • • • • •

Ontvangst met welkomstdrankje 2 x overnachting 2 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x luxe 2-gangen diner op de dag van aankomst Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes Gratis WiFi Gratis parkeren

€79

P.P.

Dit arrangement is geldig t/m aankomst 31-03-2016 (m.u.v. feestdagen en evenementen) o.b.v. verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking), tax and handling fee (€2,75 p.p.p.n.) en weekendtoeslag bij verblijf op vrijdag- en/of zaterdagnacht (€5 p.p.p.n.).

Meer informatie of boeken? Ga naar www.hotelapeldoorn.nl/vriendin of bel +31 (0)55 - 355 45 55

15-01397 Leisure-Advertentie-Apeldoorn-Lezersaanbieding Vriendin-221x274


092

Veluwse verwennerij Speciaal voor Weekend-lezers

Pure verwennerij op de Veluwe beleeft u met dit arrangement bij Hotel-Restaurant Veldenbos in Nunspeet. In de omgeving is veel te beleven! Ervaar koninklijke tijden in Paleis Het Loo of breng een bezoekje aan de leuke winkelsteden Apeldoorn en Amersfoort. Natuurlijk mag een mooie wandeling of fietstocht door Nationaal Park De Hoge Veluwe niet ontbreken tijdens uw verblijf! FLETCHER HOTEL-RESTAURANT VELDENBOS ★★★ Het charmante 3-sterren hotel ligt in de bossen van Nunspeet en beschikt over verschillende faciliteiten. Zo is er een gezellige lounge, twee bars en een knus à la carte restaurant waar u zich kunt laten verwennen met heerlijke gerechten. Wilt u extra ontspannen? Dan kunt u gebruik maken van de sauna of het Turks stoombad. Voor whiskyliefhebbers is Whiskybar De HeerenkameR een echte aanrader!

INHOUD ARRANGEMENT • • • • • • • •

Ontvangst met welkomstdrankje 2 x overnachting 2 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x heerlijk hoofdgerecht op de dag van aankomst 1 x drankje met een bijpassend hapje in Whiskybar De HeerenkameR Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes Gratis WiFi Gratis parkeren

€75

P.P.

Dit arrangement is geldig t/m aankomst 31-03-2016 (m.u.v. feestdagen en evenementen) o.b.v. verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking), tax and handling fee (€2 p.p.p.n.) en weekendtoeslag bij verblijf op vrijdag- en/of zaterdagnacht (€5 p.p.p.n.).

MEER INFORMATIE OF RESERVEREN? GA NAAR WWW.HOTELVELDENBOS.NL/WEEKEND OF BEL +31 (0)341-252 334

15-01439 Leisure-Advertentie-Veldenbos-Lezersaanbieding Weekend-220x272


093

Ontdek

het veelzijdige Wassenaar

Zin in een paar dagen weg waarin je van alles ziet en beleeft? Kom dan naar Wassenaar en geniet van drie heerlijke dagen in de bossen en aan het strand. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen langs villa’s en door schitterende natuurgebieden. Op zoek naar stadse drukte? De steden Leiden, Delft en Den Haag liggen om de hoek. Of ga je liever even fris uitwaaien aan het strand? In Wassenaar kan het allemaal! FLETCHER HOTEL-RESTAURANT AUBERGE DE KIEVIET ★★★★ Je verblijft in het luxe 4-sterren Hotel-Restaurant Auberge De Kieviet in Wassenaar. In dit sfeervolle hotel voeren gastvrijheid en kwaliteit de boventoon. Laat je na een gezellige dag culinair verwennen met de meest heerlijke gerechten die de chef-kok met passie voor je bereidt. ’s Avonds kun je voor een afzakkertje terecht in de sfeervolle lounge met open haard.

INHOUD ARRANGEMENT • Ontvangst met welkomstdrankje en een zoete lekkernij • 2 x overnachting • 2 x uitgebreid ontbijtbuffet • 1 x luxe 3-gangen diner op de dag van aankomst • Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes • Gratis WiFi • Gratis parkeren

€109 €119 T/M MAART

APRIL T/M JUNI

P.P. P.P.

Dit arrangement is geldig t/m aankomst 30-06-2016 (m.u.v. feestdagen en evenementen) o.b.v. verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking), tax and handling fee (€2,50 p.p.p.n.) en weekendtoeslag bij verblijf op vrijdag- en/of zaterdagnacht (€5 p.p.p.n.).

MEER INFORMATIE OF RESERVEREN? GA NAAR WWW.HOTELDEKIEVIET.NL/VRIENDIN OF BEL +31 (0)70 - 511 92 32

15-01445 Leisure-Advertentie-Auberge De Kieviet-Vriendin-221x274


094

LLER A N K R E T IN W E S G A 3-DA akantie Ook geldig in de kerstv 24 HOTELS

23 HOTELS

19 HOTELS

€65 €75 €85 Ontdek de winter bij Fletcher Hotels De winter is dé tijd om eropuit te gaan in eigen land. Speciaal voor u hebben wij daarom deze unieke 3-daagse Winterknaller samengesteld. Geniet van al het moois dat de winter te bieden heeft en verblijf heel voordelig 3 dagen in een sfeervol hotel inclusief heerlijk hoofdgerecht. Wacht niet te lang, want op=op!

3-daagse Winterknaller • • • • •

Ontvangst met welkomstdrankje 2 x overnachting 2 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x heerlijk hoofdgerecht op de dag van aankomst Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes

Niet inbegrepen • Weekendtoeslag bij verblijf op vrijdag- en/of zaterdagnacht (€5 p.p.p.n.) • Reserveringskosten (€5 per boeking) • Tax and handling fee Dit arrangement is geldig t/m aankomst 29 februari 2016 in 66 hotels (m.u.v. feestdagen en evenementen). U boekt de 3-daagse Winterknaller in 24 hotels voor €65 p.p., in 23 hotels voor €75 p.p. en in 19 hotels voor €85 p.p. De prijs is op basis van verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. Hotel Amsterdam en Hotel Gilde zijn uitgesloten van deze actie.

€65 p.p.

€75 p.p.

€85 p.p.

her.nl/margriet eren? Ga naar www.fletc Meer informatie of reserv 430 of bel +31 (0)347 - 750

15-01498 Leisure-Advertentie-Winterknaller-Margriet-221x274


095

15-01556 Leisure-Advertentie-Lezersaanbieding Fiets en Wandel-Te Voet-255x360


096

Nieuwsbrieven


097

15-01092 Zakelijk-Nieuwsbrief-Elzenduin-Hotel van de maand 7sep-692x?px


098

15-01274 Leisure-Nieuwsbrief-Herfstknaller 9okt-692x?px


099

15-01274 Leisure-Nieuwsbrief-Herfstknaller 9okt-692x?px


100

15-01082 Leisure-Nieuwsbrief-Heiloo-All Inclusive Lezersaanbieding 28 september-692x?px


101

15-01323 Events-Nieuwsbrief-Marijke-Ships Revival-22okt-692x?px


102

15-01444 Leisure-Nieuwsbrief-Kempen-25=25-692x?


103

15-01443 Leisure-Nieuwsbrief-Veldenbos 25=25 19nov-692x?


104

15-01504 Events-Nieuwsbrief-Heiloo-Walkman Discman 1dec-692x?px


105


Ev

106

en

lag draaien! s t r wa k n ee

Spandoeken


15-01322 Leisure-Spandoek-ZeegserD-Wia Buze-4000x2000

107


15-01324 Leisure-Spandoek-ZeegserD-Wia Buze-3960x1490

108


15-01365 Leisure-Spandoek-Val Monte-Kerst-3500x1500

109


110

Kerstadvertenties


111

GELIEVE TE RESERVEREN

Sfeervol genieten

tijdens Kerst

€59 P.P.

4-gangen kerstdiner Eerste en Tweede Kerstdag

Terrine van gevogelte en eendenlever

met râs al hânout gebrande macadamianoot, structuur van vijg en een dressing van kruidnagel ★★★

Sashimi van gepekelde zalm

met gebakken gamba, atjar van witlof en een saus van limoen en sereh ★★★

Gebraden kalfshaas

met een crème van pastinaak, gestoofde paddenstoelen en saus van jeneverbes ★★★

Chocoladedessert

magnum van tonkabonen, mint sponge cake, brownie en pistachetoffee

Meer informatie of reserveren? Bel 020 - 311 36 70 of mail naar info@fletcherhotelamsterdam.nl Schepenbergweg 50 | 1105 AT | Amsterdam | www.fletcherhotelamsterdam.nl 15-01232 Leisure-Advertentie-Amsterdam-Kerst-Amstelveen Dichtbij-131x190


112

Sfeervol genieten

tijdens Kerst

Kerstbrunch €27,50 p.p.

Eerste en Tweede Kerstdag Aanvang 11.30 uur Inclusief koffie en thee

5-gangen diner €49,50 p.p.

Eerste en Tweede Kerstdag Aanvang 19.00 uur Ontvangst met een amuse in de RIVA Wijnlounge

All-in Kerstbuffet €39,50 p.p.

Eerste en Tweede Kerstdag Aanvang 18.30 uur Inclusief wijn, bier en frisdrank

WINTERTERRAS RIVA WIJNLOUNGE Iedere dag geopend!

Meer informatie of reserveren? Bel 035 - 523 00 10 of mail naar Kerst@HotelNautischKwartier.nl Mastspoor 1 | 1271 GL | Huizen | www.HotelNautischKwartier.nl 15-01239 Leisure-Advertentie-Nautisch Kwartier en Kalkovens-Kerst-Gooi en Eemlander-131x190


113

Sfeervol genieten

GELIEVE TE RESERVEREN

tijdens Kerst

5-gangen kerstdiner

4-gangen kerstdiner

Tartaar van diamanthaas

Krokant gebakken varkensprocureur

Eerste Kerstdag Aanvang 18.00 uur

met cassave, ei en salsa verde

of Zalm ‘mi-cuit’

sous-vide gegaarde zalm met waterkers en mierikswortel ★★★

€47

50 P.P.

Wildbouillon

met geïnfuseerde olie en kruiden gnocchi ★★★

Gebakken coquilles

met een kleurrijk bietenpalet

of Kalfssucade

met Granny Smith en peulvruchten ★★★

Gebakken hertenbiefstuk

met cranberry en gegrilde boleet

of Gebakken kabeljauwfilet

met een crème van knolselderij en chips van lotuswortel ★★★

Mousse van camembert

met vijgencompote en een huisgemaakt broodje

of Panna cotta van witte chocolade

Tweede Kerstdag Aanvang 17.00 uur

met ingelegde groenten

of Vispalet van zeeduivel, rivierkreeft en gerookte schelvis geserveerd met een ziltig schuim ★★★

Wildbouillon

met huisgemarineerd spek ★★★

Gebakken parelhoen suprème met een rilette van eend en een saus van appelcider

of Gebakken doradefilet

met een saus van yuzu en een crème van truffelaardappel ★★★

Chocoladeparfait

geserveerd met peer, frambozenglas en limoen cress

of Kaasplateau

€3950

met krokant brood en friszure appel

met een bonbon van rode bes

Meer informatie of reserveren? Bel 0180 - 663 344 of mail naar info@hoteldewittebrug.nl Kerkweg 138 | 2941 BP | Lekkerkerk | www.hoteldewittebrug.nl 15-01241 Leisure-Advertentie-WitteB-Kerst Kontakt-130x194

P.P.


114

GELIEVE TE RESERVEREN

Sfeervol genieten

tijdens Kerst

4-gangen kerstdiner

Eerste Kerstdag Getruffelde rundercarpaccio met rucola, pesto en Grana Padano

★★★ Gevogeltebouillon

met ravioli en fijne groenten

★★★ Hertenbiefstuk

met basilicumjus, aardappeltaart en rodekoolstrudel

★★★ Kerstdessert

een verrassend dessert in het teken van Kerst

€4250 P.P.

Dinerbuffet

Tweede Kerstdag Soepen

• Lichtgebonden witlofsoep • Tomatenbouillon met prei en champignons

Koude gerechten

• Italiaanse vleeswaren • Rosbief • Tomaat met mozzarella • Vleespaté • Noorse garnalen

Vis- en vleesgerechten • Zeebanket • Panga-zalmmedaillons met bieslooksaus • Biefstuk met rozemarijnjus

• Gerookte zalm • Vispaté en surimi crab • Diverse salades • Cocktail- en remouladesaus • Kip in stroganoffsaus • Groentenpasta • Varkenshaas in pepersaus

Groenten- en aardappelgarnituur • Broccoli • Ratatouille • Rijst

Dessert

• Slagroomsoesjes • IJstaart • Aardbeienmousse • Crème brûlée

€3550

• Champignons in kruidensaus • Frites en aardappelgratin • Chipolatapudding • Gemarineerde bosvruchten • Dessertgebak

Meer informatie of reserveren? Bel 077 - 473 66 66 of mail naar info@hotelrooland.nl Roobeekweg 1 | 5944 EZ | Arcen | www.hotelrooland.nl 15-01245 Leisure-Advertentie-Rooland-Kerst 1Venlo-131x190

P.P.


115

GELIEVE TE RESERVEREN

Kerstbrunch Geniet met de hele familie van een uitgebreide kerstbrunch

â‚Ź2750

Kom tijdens de Kerstdagen gezellig met de hele familie uitgebreid brunchen bij Fletcher Hotels. Eerst even lekker uitslapen en vervolgens aanschuiven voor een heerlijk en uitgebreid brunchbuet? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Geniet van mooie kazen en vleeswaren, heerlijke zoetigheden, verschillende salades, warme brunchgerechten en als afsluiter een feestelijk dessert.

Eerste Kerstdag vanaf 11.30 uur | Tweede Kerstdag vanaf 12.30 uur Meer informatie of reserveren? Bel 0577 - 411 241 of mail naar info@hoteldemallejan.nl Nunspeterweg 70 | 8076 PD | Vierhouten | www.hoteldemallejan.nl 15-01247 Leisure-Advertentie-Mallejan-Kerst Nunspeets Belang-132,5x196

P.P.


116

5-gangen kerstdiner

Sfeervol genieten

GELIEVE TE RESERVEREN

tijdens Kerst

Eerste Kerstdag Ganzenborst

geserveerd met tarte flambée, granola en rode kool

€47

★★★

50 P.P.

Vis van het seizoen met peterselie, citroen, bagna cauda en bataat ★★★

Monte scroppino van hanami gin ★★★

Sukade

met Nicola, zuurkool, rookworstjus en spekkruim ★★★

Trifle

met hazelnoot, cranberry, chocolade en munt

4-gangen kerstdiner Tweede Kerstdag Paté

met cumberlandsaus, cornichons en brioche ★★★

€4250 P.P.

Wildbouillion

met meloeskes en koningszwam ★★★

Hoender

met pompoen, amandel, palmkool, pancetta en jus ★★★

Stoofpeer

met sinaasappel, kaneel en glühwein

Meer informatie of reserveren? Bel 072 - 581 23 81 of mail naar info@hotelmarijke.nl Dorpsstraat 23-25 | 1861 KT | Bergen (NH) | www.hotelmarijke.nl

15-01261 Leisure-Advertentie-Marijke-Kerst Bergens-265x195


117

Sfeervol genieten

GELIEVE TE RESERVEREN

tijdens Kerst

5-gangen kerstdiner

Eerste Kerstdag Gemarineerde zalm

Graved lachs, kruidensla en schaaldierencrème

★★★

Dubbelgetrokken wildbouillon

met bospaddenstoelen en verse kruiden

★★★

Loempia van gekonfijte eend

met gewokte spinazie en soja-olie

★★★

Malse hertenbiefstuk

met gemarineerde rode kool, stoofpeer en wildsaus

€4750 P.P.

★★★

Kersentaartje

Stertaartje van kers, zure kers en vulling van vanillecrème

4-gangen kerstdiner

Tweede Kerstdag Runderhaas

gepekelde runderhaas, knolselderijsalade met een vinaigrette van kappertjes en tomaat

★★★

Bosuicrèmesoep

schuimig en gebonden met garnalen en peterselie

★★★

Hoenderfilet suprème Beter Leven

met gekonfijte zuurkool, rozevalaardappel en morillejus

★★★

Chocoladedessert Ganache van pure chocolade gevuld met chocolademousse en framboos

€4250 P.P.

Meer informatie of reserveren? Bel 0174 - 272 625 of mail naar info@hotelcarlton.nl Tiendweg 20 | 2671 SB | Naaldwijk | www.hotelcarlton.nl

15-01247 Leisure-Advertentie-Mallejan-Kerst Nunspeets Belang-132,5x196


118

GELIEVE TE RESERVEREN

Sfeervol genieten

tijdens Kerst

À la carte dineren

Van 24 t/m 26 december en van 30 december t/m 1 januari 18.00 - 21.00 uur Wij hebben speciaal voor u een aangepaste menukaart samengesteld.

Kerstbrunch of High Tea Kom op Eerste Kerstdag gezellig met de hele familie uitgebreid brunchen of geniet op Tweede Kerstdag van een heerlijke High Tea. De kerstbrunch Brunch bestaat o.a. uit mooie 50 kazen en vleeswaren, P.P. heerlijke zoetigheden, 25 dec verschillende salades, warme brunchgerechten en als afsluiter een feestelijk dessert. Tijdens de High Tea geniet u o.a. van petit fours, sandwiches, cake, High Tea friandises en poffertjes. 50 P.P. 26 dec Eerste Kerstdag Brunch vanaf 12.00 uur Tweede Kerstdag High Tea van 13.00 - 15.00 uur

€29

€22

Meer informatie of reserveren? Bel 073 - 521 91 59 of mail naar info@fletcherhotelshertogenbosch.nl Burg. Burgerslaan 50 | 5245 NH | ’s-Hertogenbosch-Rosmalen | www.fletcherhotelshertogenbosch.nl 15-01267 Leisure-Advertentie-sHertogenbosch-Kerst Rosbode-124x185


119

Ook is er een levende kerststal

GELIEVE TE RESERVEREN

Sfeervol genieten

tijdens Kerst

3-, 4- of 5-gangen kerstdiner

Eerste en Tweede Kerstdag Stel zelf uw kerstdiner samen uit onderstaande gerechten

Voorgerechten

• Gemarineerde zalm met zoete mosterddillesaus • Gerookte wildzwijn coppa met vijgencompote • Gepekelde runderhaas met pijnboompitten en knolselderijsalade • Salade van gegrilde groenten en feta • Loempia van gekonfijte eend

Soepen • • • •

Dubbel getrokken wildbouillon Bosuiensoep met garnalen Pompoensoep met geitenkaas Tomatensoep met basilicumroom

Hoofdgerechten

3-GANGEN KERSTDINER

€3250 P.P.

• Stoofpotje van hert en haas • Hertenbiefstuk met gemarineerde rode kool, stoofpeer en wildsaus • Hoenderfilet met morillejus • Varkensschnitzel met Jägersaus 4-GANGEN KERSTDINER • Kabeljauwfilet met kreeftenjus 50 • Aubergines gevuld met bulgur P.P. • Zalmfilet op een bedje van spinazie met Hollandaisesaus • Varkenshaas met Amaretto-notensaus

€37

Nagerechten

• Luikse wafel met bosvruchtenijs 5-GANGEN KERSTDINER • Karamel-hazelnoot crubletaartje 50 van karamel en slagroom P.P. • Chocolade ganache van pure chocolade en chocolademousse • Kersentaartje met vanille-kersencrème

€42

Meer informatie of reserveren? Bel 0521 - 512 311 of mail naar info@fletcherhotelsteenwijk.nl Woldmeentherand 15| 8332 JE| Steenwijk | www.fletcherhotelsteenwijk.nl

15-01272 Leisure-Advertentie-Steenwijk-Kerst Steenwijker Courant-130x194


120

de

hu i ss

Na tu

ur l

l! tij

ijk

oe z op

ar de grenzen va a n n k

Overige uitingen


121

3 dagen uitwaaien in Wijk aan Zee De ideale locatie voor een paar heerlijke dagen weg

Vanaf

€99 p.p.

Fletcher Hotel-Restaurant Zeeduin **** ligt aan de rand van Wijk aan Zee op slechts 50 meter van het breedste strand van Nederland. Deze gezellige badplaats biedt veel sportieve mogelijkheden en is een ideale locatie voor een ontspannen vakantie aan de kust. Zo kunt u prachtige fiets- en wandeltochten door de duinen maken of een bezoek brengen aan het historische Haarlem.

3-daags arrangement • • • • • •

Ontvangst met koffie of thee en regionale lekkernij 2 x overnachting 2 x uitgebreid ontbijtbuffet 1 x luxe 3-gangen diner op de dag van aankomst Informatiepakketje van de omgeving inclusief fiets- en wandelroutes Gratis WiFi Meer informatie of boeken? Ga naar www.hotelzeeduin.nl/hah of bel +31 (0)251 - 376 161 Dit arrangement is geldig t/m aankomst 31-03-2016 (m.u.v. feestdagen en evenementen) o.b.v. verblijf van twee personen op een standaard tweepersoonskamer. De prijs is exclusief reserveringskosten (€5 per boeking), tax and handling fee (€2 p.p.p.n) en weekendtoeslag bij verblijf op vrijdag- en/of zaterdagnacht (€5 p.p.p.n.). In september boekt u dit arrangement voor €109 p.p.

deweekkrant.nl/reizen

15-01117 Leisure-Advertentie-Zeeduin-Wegener Huis aan Huis-85,3x194


122

lijk Carnaval e s n i r P

IJE ENTRÉE ALLE DAGEN VR

BOUWERSBAL

ZA 6 FEB

Tim Schalkx Dj Rick en Zanger e de Après-ski) . Bubbelbad & Lev (Bekend van o.a

BRABANTSE BONTEierAVOND

EB R 5 F uur

V

20.0

.00 0 – 01

Dj Rick, Paul BackB

FEB ZO –701.00 uur

13.00

EXTRA INFORMATIE:

Beveiligde garderobe • Op alle dagen is onze keuken geopend

DE OPTOCHT

Dj Rick, Zanger Johnny Gold (Bekend van o.a. We Gaan Roeien & Vrouwen) Extra info: Alternatieve prijsuitreiking

L INSEN BA FOUTE PR k lloween | Dj Ric Thema: Ha

19.00 – 01.00 uur

MA 8 FEB

20.00 – 01.00 uur

DI 9 FEB

20.00 – 01.00 uu

r

ODJES DE LAATSERicLO k Dj

MEER INFORMATIE? BEL 073 - 511 91 31 OF MAIL NAAR INFO@HOTELPRINSEN.NL JULIANASTRAAT 21 | 5251 EC | VLIJMEN

15-01462 Leisure-Advertentie-Prinsen-Carnaval-KWD-210x210


123

Kinderspeelweek

r Dinsdag 20 oktober Maandag 19 oktobecup cake n Maak en versier je eige met heerlijke high tea.

Sieraden maken en mas kers maken.

Woensdag 21 oktober

s Speurtocht door het Weberbo met onderweg knutselspellen het en broodjes bakken boven kampvuur.

Donderdag 22 oktober

Brandweerman of vrouw voor een dag. Brandjes blussen, tochtje op een ouderwetse brandweer auto. Onder leiding van de plaatselijke vrijwillige brandweer.

â‚Ź350 P.P.

PER DAG

tober Vrijdag 23 ok insen luitend een pr

â‚Ź15

Filmhuis en afs o. ndisc en prinsesse

Iedere dag van 13.00 - 16.00 uur LUCK Y

SNUF

R AKKER

P.P.

DE HELE WEEK

STIP

Opgeven uiterlijk vrijdag 16 oktober 2015. Activiteiten geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

Meer informatie of reserveren? Bel 0313 - 659 135 of mail naar info@fletcherhoteleerbeek.nl Professor Weberlaan 1 | 6961 LX | Eerbeek | www.fletcherhoteleerbeek.nl

15-01294 Leisure-Flyer-Eerbeek-Kinderspeelweek Herfstvakantie-A4


124

15-01373 Leisure-Flyer-Carlton-Moorddiner-A4


125

15-01378 Zakelijk-Flyer-Begeleiden brief contracten-A4


126

15-01550 Leisure-Advertentie-Lezersaanbieding Hotelgeschenk 100%NL-222x285


127

15-01346 Leisure-Poster-Waardecheck CAST-A3


128

Potjandorie! Waar gehakt wordt vallen spaanders. Er gaat ook wel eens iets mis.


129

Wanneer je in alle drukte op zoek gaat naar nieuwe mogelijkheden, binnen de soms nog wat onbekende programma’s, kan het niet anders dat je na verloop van tijd tegen een muur van foutmeldingen aanloopt. En niets is dan vervelender om je programma te moeten afsluiten, of dat de computer voor jou al beslist het programma geforceerd te stoppen. Geduld wordt op de proef gesteld en je irritatiegrens zal worden verlegd. Eigenlijk zijn foutmeldingen gewoon de afwezigheidsmelding, de voicemail, van een computerprogramma. Het zijn soms net mensen, die programma’s. Ze nemen gewoon even een pauze, gaan even weg en zijn dan korte tijd onbereikbaar. Gelukkig kwam het altijd ook weer goed. De foutmelding gaf meer aan dat ik iets wilde doen wat niet kon, zoals werken op een onzichtbare of versleutelde laag in Photoshop. De foutmeldingen krijg ik vandaag de dag nog steeds, omdat ik simpelweg te weinig geduld heb, niet goed genoeg kijk of gewoon het programma nog niet genoeg ken. Er is nog veel land te winnen, maar ik heb natuurlijk ook al stukken land weten te veroveren. En daar ben ik die foutmeldingen stiekem best wel dankbaar voor. Daarom verdienen ze (bijna) allemaal, stuk voor stuk, een keer een beetje ruimte in de offline wereld, want op het beeldscherm is zo digitaal.


130


131


132


133


134


135


136


137


138


139


140


141


142


143


144


145


146


147


148


149


150


151

Het ging snel! Heb ik alles (en meer) geleerd? De eerste werkdag is altijd één van de spannendste dagen van een stageperiode. Je laat je aan iedereen zien en bent een lopende schietschijf voor vragen, opmerkingen en verbeterpunten. De leerdoelen komen niet veel later op tafel en je geeft je bloot. Je bespreekt de mogelijke wandelroute die door de stageperiode de rode draad zal worden, zijn en blijven. Na 90 dagen is de wandelroute voorbij, laat je de hand van je praktijkopleider weer los en Hoge verwachtingen sla je je eigen vleugels uit. Opnieuw. Er stond een heleboel te gebeuren op 31 augustus 2015. Na deze 90 dagen kijk je ook terug Eén van dat alles waren de eerste stappen bij Fletcher op de voorbij gevlogen stagepeHotels. Niet alleen voor mij waren er hooggespannen riode. Hoe ging het? Heb ik iets verwachtingen, ook voor Victoria waren de verwachtingeleerd, en vooral: heb ik geleerd gen hoog. Ze had flinke eisen, mede doordat de vorige wat ik wilde leren? De antwoorden stagiair (toevallig ook van het Grafisch Lyceum Utrecht) op deze vragen zorgen ervoor dat niet helemaal in de smaak viel. Was ze streng, of was ze zo’n terugblik misschien wel één van simpelweg gewoon duidelijk? Als ik niet zou gaan werken, de belangrijkste momenten is van kon ik vertrekken. Want de werkdruk bij Fletcher Hotels is alle 90 dagen. veel te hoog om te lanterfanten. De leerdoelen in praktijk Door de werkdruk bij Fletcher Hotels was het flink doorpakken, de afgelopen 90 dagen. De hoge werkdruk zorgt er tegelijkertijd voor dat er een hoog werktempo wordt


152

gevraagd en dat ik daarin zeker mijzelf heb moeten verbeteren. Met korte lijntjes tussen de afdelingen, met zo’n 20 flinke stappen sta je naast het bureau van de afdeling Marketing, is een overleg is zo geregeld. Mijn leerdoelen, respectievelijk Photoshop, het verbeteren van mijn administratie en urenbewustzijn en het werken binnen een huisstijl, stonden op het punt om aangepakt te worden. En als ik terugkijk op deze stageperiode kan ik ook daadwerkelijk zeggen dat ik iets geleerd heb! Nadat duidelijk werd dat Photoshop nog wel wat kon worden aangescherpt kwamen er verschillende (grote) Photoshop-opdrachten bij mij terecht. Soms tot ergernis aan toe, waardoor ik continu vast zou komen te lopen. Aanpakken en doorpakken Tijd voor Facebook, urenlange chatgesprekken in WhatsApp en winacties op internet is er niet bij Fletcher Hotels. Het is doorwerken en proberen de motivatie vast te houden voor de 90 dagen. En dat was op sommige ochtenden best wel even lastig mijn bed uit komen, dat kan ik natuurlijk niet ontkennen. Maar wanneer er wordt verwacht dat er een bepaalde opdracht af is voor 14.00 uur, omdat het dan bij de uitgeverij moet zijn, spring je weer in dat enorme golfslagbad van deadlines, Preflights en dubbele adrescontroles. Gaan met die banaan! Gedurende mijn stage liep ik tegen verschillende punten aan. Ook punten welke ik van te voren niet had zien

aankomen. Het is misschien thuiskomen van een koude kermis, maar het kan ook iets zijn, waarin je een nieuw leerdoel ziet. En dat zag ik. Ik had nooit verwacht zoveel moeite te kunnen hebben met het uitzoeken van beelden, dat komt ook omdat ik had verwacht dat de beelden zouden worden meegeleverd door het persoon dat de briefing invult. Van een culinair diner, een verliefd stelletje in besneeuwde bossen tot aan een kleine foto voor bij een Facebook-bericht, ik kon er veel te lang in blijven hangen. Natuurlijk nam dit gedurende de stage wel af, maar ik mis nog kennis van verwachtingen, alsook kennis van de geschiedenis van de Fletcher-huisstijl. Ik mis simpelweg nog wat ervaring uit de praktijk. Tevreden? Mijn functioneren heeft eigenlijk nooit ter discussie gestaan. Ik zat er om te leren, dus fouten maken deed ik inderdaad. De grootste fouten zijn tegelijkertijd ook de grootste leermomenten. Maar ook was ik een makkelijke schietschijf voor kritiek, of liever gezegd feedback. En als ik dat niet was, probeerde ik dat wel te zijn. Verbeterpunten om nog wat bij te schaven. Ik was er nog niet, toen ik de stageperiode begon, al dacht ik misschien soms van wel. Ik ben niet onaantastbaar, al soms misschien wel onuitstaanbaar. Mijn collegialiteit was aan het begin niet zo goed, ik keek ook nog wat de kat uit de boom en was bang misbruikt te worden als stagiair. Inmiddels weet ik gelukkig beter. Ik kan terugkijken op een zware, drukke, maar ontzettend leerzame

periode. De programma’s, waarvan vooral InDesign en Photoshop, ken ik alweer stukken beter. Er zijn nog wel wat geheimen, maar ik ben al begonnen met graven naar hun schatten. Wat vliegt de tijd!


153

! n a a n a b e i d Gaan met


154

De toekomst staat voor de deur. Hoe nu verder? Twijfel is aan de winnende hand. Al sinds mensenheugenis zeg ik dat ik journalist wil worden, of in ieder geval de media- en televisiewereld in wil. Vandaag de dag, zomaar een dag begin december 2015, ben ik verbaasd over het feit dat het mogelijk is om een hele werkdag in InDesign bezig te zijn. En dat ik mij daar best goed bij voel, ondanks dat de stijl mij niet direct ligt. Zie en voel ik een basis voor de toekomst, of volg ik toch het ietwat weggezakte gevoel in m’n onderbuik? De vraag is: word ik grafisch ontwerper, of word ik journalist? Of is er een middenweg en sluit ik een compromis met mezelf?

Na acht jaar grafisch onderwijs, vanaf het vmbo tot nu op het mbo, zal het gek voor mijzelf worden om afscheid te nemen van het grafische onderwijs. Het is een onderdeel van mijzelf geworden. Een stuk identiteit. Op straat herken ik lettertypes, ga ik op zoek naar fouten in de details en lees ik op menukaarten in restaurants de menu’s af in Times New Roman. Of zeg ik dat grafische onderwijs toch niet vaarwel? Om te weten te komen wat ik wil met mijn toekomst is het belangrijk goed te

gaan kijken, mijn horizon te verbreden en mijzelf niet vast te klemmen op een gevoel, alsof ik een eendagsvlieg ben. Er is zoveel meer. Journalistiek Het was eigenlijk altijd al de bedoeling om journalist te worden, het nieuws te gaan lezen bij de regionale en daarna de landelijke omroep. Ongeveer vier jaar geleden had ik het voor mijzelf op een rijtje. Ik zou jour-


155

nalist worden en niet veel later het gezicht van de omroep. Geld verdienen met praten, vertellen van verhalen en kennis delen via de camera achter de autocue.

de insteek het de volgende keer beter te doen, trok mij ontzettend aan. Maar het handwerk, het afstand te moeten doen van mijn laptop zorgde voor een afkeurend vertrek.

Maar na acht jaar grafisch onderwijs is zo’n droom allesbehalve zeker. Je hebt genoeg bagage om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel met je eigen bedrijfje, of jezelf wild te solliciteren naar een baan als grafisch vormgever bij de studio om de hoek. Óf om door te studeren. De keuze is reuze. De twijfel ook.

Op 3 december kwam er een vervolg op mijn open dag naar de Hogeschool Utrecht. Een meeloopmiddag Journalistiek. Een korte samenvatting van de open dag, en al veel nieuwe informatie over het vak als journalist en de studie. De keuze lijkt te zijn gemaakt.

Scholen kijken Als in Utrecht wonende student is de wereld binnen handbereik. Met de trein ben je binnen enkele uren aan de andere kant van Nederland, zonder te hoeven overstappen (of maar één keer). Of ik dan in Utrecht studeer of niet, is dan ook nog even bijzaak. Het belangrijkste is dat ik op zoek zou gaan naar een mogelijke vervolgopleidingen. Want dat staat vast, ik ben er nog lang niet, heb veel meer in mijn mars! Ik ben en blijf nog op zoek naar meer informatie en kennis. Mijn eerste open dag voor een hbo-opleiding bezocht ik op 7 november, de Hogeschool Utrecht. Ik zou mij laten overhalen om Journalistiek te gaan studeren. Een andere tak van de creatieve sport: teksten schrijven, luisteren, maar vooral zelf ook kritische vragen stellen. Het voelde onbewust, misschien wat onverwacht, maar ook onverhoopt als thuiskomen. Op 28 november bezocht ik de open dag van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de HKU. Het zou een aansluiting moeten zijn op het Grafisch Lyceum Utrecht. Het verlengstuk van de grafische vormgeving, met de insteek van de grafische kunst. Maar het leek mij te analoog. Het zweverige, de eeuwige zoektocht naar concepten en ‘lelijke’ dingen maken, met

En nu kiezen Kiezen voor de journalistieke studie voelt alsof ik verraad pleeg tegenover Fletcher Hotels. Meer dan 90 dagen zat ik op één van hun werkplekken te werken aan het vergroten van mijn kennis, om daar niet veel later volledig afstand van te doen. Ik ben bang mijzelf direct klem te zetten op Journalistiek, terwijl ik ver weg, onbewust, denk te weten dat dat is wat ik wil. In februari volgt er een open dag op de Willem de Kooning Academie, in Rotterdam. Om het grafische opnieuw een kans te geven. Ik zie de toekomst rooskleurig in. Ik ben sterker geworden, en vooral sterker uit de eerste stageperiode gekomen. Het zal allemaal goed komen, al moet ik mijzelf misschien wat extra tijd geven met een tussenjaar. Ik heb eerst ontzettende bindingsangst, kijk de kat uit de boom en wil mijzelf niet vastklampen. Maar wanneer ik eenmaal vastzit, laat ik mij roesten. Acht jaar is lang, maar misschien is het goed iets nieuws te zoeken. Of juist door te gaan met wat ik wil. De exacte keuze heb ik op zo’n decemberdag als deze nog niet gemaakt. Maar ik kom er wel. Eerst weer op weg naar de eindexamens!


156

Terugblik

En toen was het alweer voorbij. De tijd is voorbij gevlogen en ik heb onverwacht ontzettend veel geleerd. Over de programma’s, over collegialiteit en over het werken voor bijna 70 verschillende hotels. Verschillende hotelmanagers zorgen voor verschillende eisen en verwachtingen, al heb je altijd de huisstijl om aan vast te klampen. En ik heb geleerd dat het echt mogelijk is om de hele dag, onder een bepaalde tijdsdruk, te werken aan grafische eindproducten, zonder wiskunde, Nederlands of economische lessen tussendoor. Productie draaien, dat was de doelstelling.

De eerste werkdag was een flinke omschakeling in dit hele geheel. Ik had een verhaal en Fletcher Hotels had eisen: er moest gewerkt worden. En wel direct. En steeds ietsje sneller. De eisen waren dan wel hoog, de informatie die kreeg was handig om te werken binnen deze huisstijl, maar ook om in de praktijk te gebruiken voor mezelf. Zo zit dit stageverslag al, al is het soms maar klein, gevuld met tips and tricks geleerd op stage. Dat Photoshop nog altijd niet mijn beste vriend is, is een ander verhaal. Ik moet een beetje terugkrabbelen vergeleken bij de vorige stageperiode. Daar ging het simpelweg niet zo goed, was misschien iets te vol van mezelf, had misschien te hoge verwachtingen, maar ben natuurlijk ook teleurgesteld in mijn vorige stagebedrijf en in school. Gelukkig is allemaal zo goed als goed gekomen. Met mij, met stage, en ook wel met school. Ik heb goede moed voor


90 157

de toekomst gekregen, gezien dat ik het wel kan, werken in een bedrijf, samenwerken aan en in een huisstijl, kritiek en verbeterpunten ontvangen en eerlijk zeggen dat ik soms denk dat het beter anders kan. En ik heb gezien dat fouten niet altijd aan mij liggen, ondanks dat ik natuurlijk ook wel eens details over het hoofd zie. De 90 dagen zitten erop. Ondanks dat ik de wekker soms heel vervelend vond, opkeek om weer dat kantoor in te lopen omdat ik de huisstijl toch niet zo mooi vond en mijn persoonlijke smaak anders is dan daar verwacht, is het ontzettend snel gegaan. Ik heb er absoluut geen spijt van dat ik – zonder medeweten van school, zo eigenwijs ben en blijf ik nu eenmaal – heb gesolliciteerd naar een DTP-stage. De zee aan informatie die ik heb meegekregen over InDesign en Photoshop zullen mij de rest van mijn carrière (of dat nu wel of niet als grafisch ontwerper zal zijn) sneller, maar vooral ook handiger en georganiseerder laten werken. Een stage als DTP’er kan ik elke grafische student aanraden. Je leert productie draaien, het werken binnen (strakke) regels en pdf-documenten goed aanleveren bij de drukkerijen en uitgeverijen. Het is wel een beetje denken, maar vooral heel veel doen. Maar ook zag ik tunnelvisie, een angst of juist een afkeur voor het onbekende. Mijn kijk op de wereld, mijn kijk op kunst en mijn kijk op grafische ontwerpen is anders dan vormgevers die jarenlang zichzelf, onbewust en onbedoeld,


158

hebben vastgeklampt aan een huisstijl. En dat vind ik eeuwig zonde. Voor hunzelf, voor de huisstijl en het vak als grafisch ontwerper. De grens opzoeken is belangrijk. Zo blijkt dat ik, ondanks dat ik nu al veel heb geleerd, nog altijd zal blijven leren. Ik ben er nog lang niet, en zal er ook nooit komen. Er is een heleboel gebeurd afgelopen jaar. De eerste stage ging slecht en zal dan ook nooit terugkomen op mijn curriculum vitae. Ik heb daar ontzettend veel verloren. Deze tweede periode heb ik ontzettend veel gewonnen. Ik ben er weer. Ik kom er weer. Werken op een studio, met zo’n tien collega’s bleek niet voor mij te zijn weggelegd. Werken in een bedrijf met drie kantoortorens en eigenlijk maar één echte volwaardige vormgever lijkt kleiner, maar was toch anders. De lijntjes waren ontzettend kort, de deadlines soms nog korter. Werken als grafisch ontwerper is misschien niet mijn droom, maar altijd een vangnet voor de toekomst. De eeuwige twijfel over keuzes is persoon eigen. Wat ik ook doe, alles wat ik heb geleerd bij Fletcher Hotels is nu onderdeel van mij. Ik kom er wel en Fletcher Hotels blijft. Ontzettend bedankt! Moge er nog veel mooie lezersaanbiedingen worden gemaakt! Dankjewel.


159


160


161

Het zit erop. Voorbij, klaar, over en uit. Deze stage ging snel en is een basis voor de toekomst. Nog even en ik heb examens!


162

Bronvermelding Fotografie • Omslag – Handen: Shutterstock • Pagina 007 – Wijzende hand: Shutterstock • Pagina 020 – Z  on: NASA, https://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/ News111312-m6flare.html#.VnCkRBrhCL8 • Pagina 021 – Oog: Pexels, https://www.pexels.com/photo/eye-iris-anatomy-biology-8588/ • Pagina 022 – Wekker: Yumeko, https://www.yumeko.nl/blog/2010/11/tips-om-beter-te-slapen-5/ • Pagina 023 – Bus: Flickr, Amsterdam RAI, 2013 • Pagina 025 – Fletcher Hotel Amsterdam: Strukton, Michael van Oosten • Pagina 152 – Bananen: Khoirulpage, http://khoirulpage.blogspot.nl/ Tekst • Pagina 014/015 – Horizon (lijn): Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Horizon_(lijn) • Pagina 032/033/034 – G  eschiedenis van Fletcher Hotels: “Ik luister altijd naar mijn onderbuikgevoel” uit ‘Check In (Fletcher Flits)’, juli 2012


Stageverslag Fletcher Hotels - 2016 - Tim van Tergouw  
Stageverslag Fletcher Hotels - 2016 - Tim van Tergouw  

Ik had iets goed te maken. En dan vooral met mijzelf. Mijn eerste stage ging niet helemaal zo als verwacht. Deze tweede stageperiode moest b...

Advertisement