Page 1

Onderzoek doelgroep en gebruiker.

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05

De verkoop van platenspelers is de afgelopen jaar flink opgelopen. Uit onderzoek van Computerworld is het volgende gebleken: De verkoop van LP’s steeg met 14% van 2006 op 2007 en met maar liefst 39% van 2008 op 2009. Je zou bijna zeggen dat deze terugkomt! Maar in tegenstelling tot vroeger jagen deze platenfans lang niet meer ter voet. Nee nee, gewoon vanuit de luie stoel door de webshops browsen, van Adele (artiest) haar nieuwe song bestellen of nog een keer kijken op je Smartphone of je nog steeds het hoogste bod hebt op die veilingsite. LP verzamelaars zijn tegenwoordig een selecte doelgroep, met een aantal beurzen en een magazine of twee. Muziek zelf heeft onze interesse lange tijd geleden ook al gegrepen en wij willen er achter komen hoe we deze fans hun verzamelervaring naar een hoger niveau kunnen tillen.

Doelstelling

We doen dit onderzoek om te kijken of we de verzamelaar van een specifiek product binnen een week of 8 een betere gebruikerservaring kunnen laten ervaren. Probleemstelling

Ervaart een Vinylverzamelaar problemen tijdens het uitoefenen van zijn hobby? Deelvragen

• Waarom prefereert onze doelgroep ouderwetse platen boven moderne digitale mogelijkheden? • Zijn er verschillende soorten verzamelaars? • Verzamelt de verzamelaar ook (exclusieve) CD's? • Hoe bemachtigt de verzamelaar tegenwoordig zijn collectie? • Zit er veel verschil tussen het bemachtigen van een plaat in de winkel of het internet? • Welke keuze wordt over het algemeen geprefereerd bij de doelgroep?

• Geslacht: 100% man. • Leeftijd: 20 % tussen de 51 en 70, 80 tussen de 35 en 50. •Gemiddelde beoordeling van internetervaring 1/10 = een 4. Ook geven bijna geen van de personen aan op social-media actief te zijn. •Modaal inkomen ligt over het algemeen laag. •Opleidingsniveau is meestal Middelbaar of MBO.

1


Onderzoek doelgroep en gebruiker.

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05

We hebben onderzocht door middel van verscheidene onderzoeksmethoden, ik zal ze opsommen in chronologische volgorde: Ten eerste begonnen we met Desk Research op fora en online sites om een beetje de sfeer en gewoontes te kunnen proeven. Wat gaat er zoal om op zulke fora’s en wat voor mensen zijn het? Na zoveel mogelijk informatie bij elkaar te hebben verzamelt zijn we gaan observeren en zijn we naar 3 verschillende platenwinkels gegaan, waar we behoorlijk wat duidelijkheid uit kregen. Daarna zijn we begonnen met een enquête opzetten en rondvragen naar evt. interviewpartners, de enquête hebben we op de fora gepost met de vraag alleen in te vullen wanneer je meer dan 1 plaat per 2 weken koopt. Hierop hebben we zo’n 18 reacties op gehad. Hierna zijn we begonnen met de interviews op te zetten, wat behoorlijk lastig was omdat vele personen in deze doelgroep erg schuw zijn. Uiteindelijk hebben we er 4 interviews uit kunnen trekken waarvan 2 eigenaren waren van platenwinkels. 1 van deze interviews staat op band.

Uit dit onderzoek hebben we toch wel kunnen concluderen dat ten eerste de LP het nog steeds beter doet dan de CD, mede omdat je een CD ook kunt downloaden en een plaat eigenlijk niet, daarbij geeft het een hele andere gebruikerservaring. Maar ondanks dit lopen de vinylwinkels van tegenwoordig wel steeds vaker vast. Veel verzamelaars geven aan het tastbare van een LP een kritiek punt te vinden. Een hoesje van een LP ziet er nou eenmaal mooier uit dan die van een CD. Daarbij zijn er zoveel verschillende uitgaven van 1 dezelfde plaat dat het soms niet eens om de muziek gaat, in tegenstelling tot een MP3. Hierna zijn we de mensen ook gaan vragen over het feit dat je ook online elke LP die je wilt kunt kopen, maar vele verzamelaars geven toch aan het echt zoeken naar een plaat en dan na zoveel jaar zoeken eindelijk vinden wel het beste is wat er is en dus zullen ze niet snel naar het internet stappen. Dit komt natuurlijk ook voort uit het feit dat verzamelaars eerst een LP helemaal willen bekijken, ruiken, voelen etc. etc. voordat ze er een grote hoop geld voor neerleggen. Dit kan natuurlijk online niet. Als uiteindelijke conclusie hebben wij daarom ook het volgende: Het enige probleem waar verzamelaars mee zitten is het feit dat steeds meer tastbare LP winkels failliet gaan en daarmee hun hele hobby. Daarom denken wij dat het bekender maken van Vinylwinkels in Nederland het belangrijkste is. Aangezien ze zonder meer koopkracht uiteindelijk onderuit zullen gaan. Wanneer deze winkels wel weer goed zaken kunnen gaan doen zullen ze ook blijven bestaan, en daarbij ook de hobby van onze doelgroep.

2


Onderzoek doelgroep en gebruiker.

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05

Scenario De Verzamelaar wil online een plaat kopen. Schakelt computer aan Start internet op a) Googled op de gewenste platen naam of zoekt naar een algemene platen website. b) Gaat naar een eerder gevonden website. Zoekt vanuit de site de plaat op. a) Betaald direct digitaal voor de plaat. b) Bied op plaat en wacht op of. a. Het volgende bod om zelf een nieuw bod te plaatsen of te besluiten niet verder te bieden. b. De eind datum van het mogelijke bieden en betaald nu digitaal de plaat. c) Neemt contact op met de verkoper en wacht op een response voor de transactie. Scenario De verzamelaar wil een plaat kopen cash of via pin. a) Weet uit vorige ervaring waar de winkel zich bevind. b) Heeft of via bv. Internet geleerd waar de winkel zich bevind. Vervoert zich naar de winkel. OriĂŤnteert zich. Zoekt naar de plaat door middel van rondneuzen of het te vragen aan de eigenaar of hulp van de winkel. Betaald de plaat en neemt deze in ontvangst. Scenario De verzamelaar wil een plaat afspelen. a) In sommige gevallen moet de platen spelen ook open gemaakt worden. Haalt de naald van de platenspeler omhoog. Kiest een plaat die hij/zij graag wil horen. Haalt deze uit de hoes en legt met beleid de plaat in de platenspeler. Zet de platenspeler aan. Laat de naald zakken.

3


Onderzoek doelgroep en gebruiker.

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05

setting Wij hebben twee grote vrienden gehad in het onderzoek. Ten eerste het internet en ten tweede, platenwinkel eigenaren. Op het internet hebben we op verschillende fora topics geplaatst over onze probleemstelling en later ook onze enquete. Dit heeft redelijk wat aandacht gehad. Verschillende mensen hebben gereageerd en zijn heel serieus in gegaan op onze vragen. Natuurlijk zijn er ook reacties geweest die we zelf onder spam zouden stoppen maar over het algemeen is iedereen behulpzaam geweest. Voor de interviews besloten we eerst te gaan zoeken bij de bron van alle verkoop van de platen. De winkels zelf. Van de drie winkels die we bezocht hebben is één eigenaar niet erg behulpzaam geweest en we laten de resultaten van deze ook achterwegen. In de winkels zelf hebben we geobserveerd naar de kopers en hoe deze hun ding deden. Later hebben we de eigenaren zelf gëinterviewd op de locatie zelf en deze gaven goede resultaten.

representativiteit We hebben twee groepen die ons onderzoek vertegenwoordigen en allebei deze groepen hebben ons belangrijke informatie verstrekt. Terwijl de groep van de enquête ons heel veel demografische gegevens geeft, hebben we van de interviews heel veel meningen en ideeën gehoord. Eigenaren van winkels komen continue verzamelaar tegen waardoor deze een zelf ook een goed beeld krijgt van wat het meerder deel van de verzamelaars vindt. Aan de andere kant hebben we niet zo’n groot scala aan interviews en mensen die onze enquete hebben ingevuld dat we niet met zekerheid kunnen zeggen dat we namens het meerderdeel van de verzamelaars kunnen spreken. Natuurlijk hebben we wel een zo goed mogelijke steekproef genomen en daarom kunnen we zeker wel een goede user experience ontwerpen op wat deze mensen ons duidelijk hebben gemaakt.

4


Onderzoek doelgroep en gebruiker.

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05

Barry van Da Capo Leeftijd 29 Beroep Platenzaak eigenaar Internet ervaring Enige Mobiele ervaring Weinig

Barry, de winkel eigenaar “ongeveer een week geleden kwam een klant langs die al meer dan 20 jaar opzoek was één plaat. Toen hij in mijn winkel die ene plaat daar zag liggen was hij zo gelukkig dat hij bijna letterlijk een gat in de lucht sprong.”

De platenboef Leeftijd 62 Beroep Platenzaak eigenaar Internet ervaring Geen Smartphone ervaring Geen

Erik Bakkers Leeftijd 31 Beroep Aardrijkskunde leraar Internet ervaring Enige Smartphone ervaring Nauwelijks

Bas Aldenzee Leeftijd 24 Beroep Auto monteur Internet ervaring Redelijk Smartphone ervaring Nauwelijks

Jan Vlieger Leeftijd 57 Beroep Bakker Internet ervaring Weet wat email is Smartphone ervaring Geen

5


Onderzoek doelgroep en gebruiker.

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05

Gebruikte registratie Deze drie onderzoeksmethode zijn allemaal van belang geweest. 

Interview Met de interviews hebben we goed kwalitatief onderzoek kunnen doen naar wat de meningen waren en wat zij zelf allemaal voor een ervaring hadden. Dit was naar ons idee de snelste en sterkste methode om dit uit te zoeken

Enquête Met enquêtes hebben we de meeste demografische gegevens kunnen uitvinden. We dachten eerst deze gegevens zo van het internet te kunnen plukken maar dit viel nog best tegen. We hebben serieuze fora opgezocht en hier onze vragen geplaatst. We hebben hier goede reacties op gehad en goed ingevulden vragen.

Observatie (desk research & in de winkels) We hebben vooral bekeken hoe verzamelaars reageerde op de situatie. Hier ook op Fora en in winkels zelf. Deze methode heeft misschien wel het minste opgebracht maar is zeker het belangrijkste geweest voor de oriëntatie.

Analyse Het blijkt dat het overgrote deel van de gebruikers helemaal geen Smartphone hebben of er behoefte aan hebben. De doelgroep zijn geen digibeten en de leeftijd ligt zoals verwacht hoog. Belangrijke resultaten zijn verder dat de doelgroep het belangrijk vind dat ze zelf kunnen zoeken. De jacht is leuker dan de prooi in veel gevallen. In de eerste instantie dachten we dat de doelgroep het verzamelen zeker ook deed vanwege de muziek zelf, maar volgens de resultaten doet de doelgroep het voor het gehele plaatje; Het fysiek hebben, de tijd nemen, de zeldzaamheid van de uitgaven en de hele mik-mak die erbij hoort om een plaat te bemachtigen. Fysieke winkels verdwijnen en een redelijk deel van de doelgroep vind dit zeker jammer. Aan de andere kant is er een ander deel dat het prima vind om het digitaal te verkrijgen. Verder is volgens deskresearch gebleken dat platen de laatste jaren weer wat populairder worden. Volgens onze resultaten klopt dat niet helemaal, de cijfers van verkoop zijn grotendeels omhoog gegaan door gigantische eenmalige aankopen. Het is zelfs zo dat er platenwinkels gedwongen zijn te stoppen (amsterdam). Webshops zijn aan de andere kant wel populairder geworden door de loop van tijd. Met deze resultaten kunnen we ons richten op een User Experience die er voor zorgt dat de doelgroep de ervaring van in de winkel op internet zou kunnen beleven. Commerciël gezien is het mogelijk om dit voor te stellen bij een leverancier of fysieke winkel die hier interessen in hebben. We zouden een website kunnen maken die het idee weg heeft van marktplaats maar dan specifiek voor platen. Natuurlijk ook helemaal ingericht voor platenfans met de mogelijkheid om in plaats te mailen ook direct een conversatie plaats te laten vinden door middel van een skype gerichte voorziening.

6


Onderzoek doelgroep en gebruiker.

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05

=

2 mensen

Wat is uw leeftijd?

Wat is uw geslacht?

Burgerlijke staat:

Wat is uw inkomen?

Wat is uw hoogst genoten opleiding?

Wat is uw beroep?

Kunt u een schatting geven van de grootte van uw platencollectie?

7


Onderzoek doelgroep en gebruiker.

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05

Vindt u platen in vergelijking met andere media beter of slechter klinken?

Bent u een ervaren internetgebruiker?

Bezit u zelf een Smartphone?

Waar schaft u bij voorkeur uw platen aan?

Bent u actief op Social Media?

8

7-onderzoeksverslag-tim-van-breda-ruben-werdmuller-von-elgg  

Tim van Breda Ruben Werdmuller von Elgg JDE-B05 Ervaart een Vinylverzamelaar problemen tijdens het uitoefenen van zijn hobby? Deelvragen Pro...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you