Tim Purves Part 1 Architecture Portfolio

Page 1

Portfolio Tim Purves 1


Tim Purves | 3rd Year Undergraduate at the WSA Profile

Experience

Location: Cardiff, CF24 Mobile: 07960852832 Email: Tim@Purwell.net

A creative, practical and technically-minded Part 1 Graduate and Designer. I am highly motivated with experience working with live clients from initial meeting to pre-application stage. I have a passion for details and honestly-expressed structure with experience as an amateur woodworker in addition to summer work experience, which supplied an in-depth understanding of design for ease of construction, joinery and material efficiency. My experience in Project Management and Engineering firms provide me a broader perspective when interacting with clients and professionals. I am graduating from the WSA at Cardiff University with a Bsc in Architecture (on track for 1:1) in July. I am technically proficient in Photoshop, Illustrator, In-Design, Autocad, Sketchup and Enscape, with growing experience in Rhino and Revit. I hope to secure a 1 year work placement alongside my 4th year Masters in Architecture at the WSA.

References Available upon Request

Summer 2021:

Rance Booth Smith Architects 2 Weeks shadowing an associate director on various mid and large scale projects, including site visits and client meetings. This experience allowed me to observe and understand the criticality of client-architect relations and their importance in creating a productive and collaborative working environment. Key Experiences: • Shadowed multiple site visits including visiting a construction-in-progress, as well as various client meetings, observing the key interactions between architect and client at different stages of the RIBA plan-of-work. • Conducted feasability studies and initial design work for three projects, all three of which are now well into development.

Summer 2021:

Extended Design Project for Bethel United Church of Jesus Christ Apostolic A 5 week paid extended design project with a live client, working in a group of 5 Students to deliver a package of drawings for pre-planning application (RIBA Stages 0 - 2) and to help the clients articulate their needs and intentions to their congregation. This experience was my first time working within strict cost limitations for a project that could actually be built, and through this experience I understood how important being able to interact with clients is for me as a designer. Key Experiences: • Conducted an initial meeting with the clients and produced a design brief according to those needs • Produced a series of feasability studies and design iterations which we then presented to the client. • Undertook a series of drawings and renderings to visualise the clients favoured iteration and presented this to a larger group of clients and stakeholders at the end of the 4 weeks. • Valuable experience of working entirely remotely.

Summer 2018:

Balfour Beatty PLC, Maidstone: Shadow Site Engineer A week spent shadowing various members of the BB team overseeing motorway repairs in preparation for project STACK on the M3. Key Experiences: • Shadowed multiple site visits and roadside inspections to confirm various details, observing the close interplay between engineers and contractors. • Aided in trialling new BIM software and Augmented reality solutions. • Shadowed a Health and Safety engineer and observed the many factors surrounding active motorway repairs and working conditions. • Observed concrete pours and specification testing. • Aided in the efficient and effective communication between the on-site and remote sides of Balfour Beatty PLC, including between detail architects and site engineers. • Observed and aided in the communication and vetting of construction details between the London office and Site headquarters.

Summer 2017:

Artelia UK, London: Shadow Project Manager 1 Week shadowing Project Managers and Architects from the Artelia offices in London on numerous projects including the Slough Curve Library, Costa Coffee Roastery, Starbucks Drive-through Pilot project, and Queen Mary University Hospital rennovation. Key Experiences: • Shadowed project managers into initial client meetings with a board of governors, and observed from the project managers perspective the interactions between Architect, Client and Contractor. • Aided in writing and submission of bids for large and valuable schemes. • Shadowed and aided a Project Architect in the snagging of the Slough Curve Library, where I experienced the interactions between project architect and contractors.


Volunteering Summer 2020 - present

WSA-ON-DISPLAY Exhibition Curation Team Team member as part of the WSA-ON-DISPLAY end of year Exhibition curation team allowed me to develop my teamwork, remote communication and time management skills under a strict deadline.

2021-22:

Treasurer: Help for Homeless Society, Cardiff University Elected treasurer for the Help for Homeless society Cardiff university, from which I have gained valuable experience working as part of a committee and organising fundraising, events, meetings with charities and other communication for a cause I believe in.

2021-22:

Social Media Rep for WSACAN The Social media role for the WSA branch of the STUCAN Students’ Climate Action Network involved organising events, designing and publishing promotional material and social media posts.

2016 - Present

Education & Qualifications

Summer Volunteer/Assistant Coach at Bewl Bridge Rowing Club (BBRC) Volunteering as an assistant coach allows me to develop both my communication and leadership skills.

Cardiff University 3rd Year Bsc

2:1 Primer Project, on track to 1:1 overall

1st Year Bsc

1:1

2nd Year Bsc

2:1 Retrofit Project, 1:1 Public Project

Tunbridge Wells Grammar School for Boys A-Levels:

Design & Technology: Product Design

A*

Physics ADV (Engineering Physics)

B

Extended Project Qualification (EPQ) on Mental Health in Architecure Mathematics GCSEs:

A* C

10x , 1x ‘A*’ (English Lit.), 5x ‘A’s, 4x ‘B’s

Other Qualifications & Awards Full Driver’s Licence RYA Powerboating Level 2 RYA Sailing level 4 and Start Racing Design of the Year Award 2019 - Tunbridge Wells Grammar School for Boys TeenTech Nationals 2016 - Second Place for Digital Innovation

Software Experience Sketchup

7 Years

Microsoft Word/Powerpoint

14 Years

Illustrator

3 Years

Autodesk Fusion 360

2 Years

3 Years

Rhino

Photoshop In-design AutoCAD Enscape

Velux Daylight Visualiser

3 Years

Microsoft Excel

3 Years

Revit

2 Years

3 Years

2 Years

2 Weeks 1 Week


Castelfranco Veneto Product and Community Hub, Italy

Based in the town of Castelfranco Veneto in the North-East of Italy, the project is situated on the ‘green belt’, a ring of land between the town’s historic defensive walls and its moat, which has been underused and inaccessible for many years. The aim of the project is threefold: To provide new access to and invigorate the green belt for the citizens of Castelfranco, to introduce and maintain a new culture of repair by providing services to repair, resell and remake old or used electronics, household items, and furniture, and finally to provide new product streams for the local market to increase its resilience to changing populations and an increasingly globalised economy.

The Design is based around the Open-Building Concept, which requires all elements of the construction to be Demountable and deconstructable to extend the lifespan ofthebuilding.Thisconceptalsoallowsthebuildingtoadapt quickly and cheaply to changes of use, further extending its expected lifespan. The primary structure is comprised of Cross-Laminated timber Panels. The scheme is positioned low under the wall to preserve the Iconic views, as well as to tie it more closely into its surroundings. The deepest elements of the building form a concrete ‘spine’ that is designed through the Servant/ Served spacial organisation method pioneered by Louis Kahn, which allows the primary (served) spaces to be free from clutter of smaller and more functional spaces such as W/Cs, plant rooms and storage.

4


The Project provides facilities for repair, through the repair workshops, Tool and other item borrowing through the library of things, Item resale and reuse through the Second Hand Shop, as well as Community Centre facilities shuch as the Cafe/ Bar and events hall.

13.

12. 1.

2.

11. 3. 4.

10. 9.

6.

5.

7.

Legend 1. Workshop 2. Repair Cafe 3. Library of Things 4. Second hand shop 5. Foyer/Hangout space 6. Cafe Seating Space 7. Cafe/Bar 8. Events space 9. Store 10. Disabled/Unisex W/Cs 11. W/Cs 12. Plant room 13. Workshop and Second Hand shop Store

8.

5


View of the Cafe

View of the Cafe Courtyard

6

View from the Bridge across the Moat


hex

Lakeside Primary Nature garden Competition: “Finding Sanctuary” 19

40 xx40

6-5 pent

6-5 hex

30 xx30

35 xx35

30 xx30

70 xx 70

11

66

22

77

6-6 hex

6-5 pent

xx 55

22 6 - 5 Pent 6 - 66-6Hex 6 6-5 - 5hex Hex hex 6-5 pent

46 xx 46

11 11

14 14

12 12

15 15

6 - 5 Pent 6 -6-6 6 Hex 6 6-5 - 5hex Hex hex 6-5 pent

6-5 hex

3 3

8 8

4 4

9 9

5 5

10 10

6-6 hex

13 13

6-5 pent

6-5 hex

6-6 hex

6-5 pent

6-5 hex

16 16

225 x 75mm

20 20

17 17

23 23 After cutting

18 18

21 21

19 19

22 22

The Lakeside Primary School Sanctuary Competition brief was to design a “Sanctuary” for small groups of primary students to use during playtime and for larger groups for use during rainy days in conjunction with their wild school program. The project was also to be used by small groups of SEND students to use a safe space during school hours. It was to be cheaply made from commonly available materials.

Working in a group of 3, Our concept for this sanctuary was to create a safe space for children which was entirely unique from the more sterile environment of a conventional school. By choosing an unconventional geometry the space automatically distances itself from the rest of the school. This was combined with the Idea that the interior wall panels could be drawn and painted on by the students, allowing them to take ownership of the space. The external facade would be covered with vines and surrounded by similar shaped “insect hotels”, allowing it to become a sanctuary for nature too. 6-6 hex

6-6 hex

6-5 pent

6-5 pent

6-5 hex

6-5 hex

6-6 hex

6-6 hex

6-5 pent

6-5 pent

6-5 hex

6-5 hex

My contribution to the project is shown in the images. I planned out the construction of the shelter from the cutting of the lumber for minimal waste, to the complete fabrication and assembly of the standardised components. The total cost of materials for the project came to be just over £4000, the primary cost being for the external Ship-lap cladding at £1550.

Section rendering by Elizabeth Rand, detail by the author

7


Bethel United Church of Jesus Christ Apostolic Extended Design Project

Flexibility Diagram by the Author showing different useage scenarios in the main spaces

Ground and First Floor Plans; drawing by Benjamin Cook, Designed by group

Section: drawing by Benjamin Cook, Design by group

8


Young childrens reading nook, Inbuilt bookshelves and space designed by the Author, rendering by Elizabeth Rand

Over the Summer of 2021, Myself and a group of four other 2nd Year students took part in the Bethel United Chuch Extended Design Project. The Project was a continuation of one of the Unit projects for 2nd year and was led by Ed Green (2nd Year Head at the WSA). Over the course of 5 weeks the group worked entirely remotely to produce a series of feasability study, Visualisations and planning drawings for RIBA stages 0 - 2 for the Churches’ planned expansion of their small Cardiff site The aim of the project was to improve and expand the facilities of the church and create a more welcoming and open feeling public face for the church. Our design centred around the idea of integrating a community cafe and fridge to serve the community, as well as developing a multi-stage plan for aquisition of a neighbouring site and converting it into a community garden and growing space to contribute to the cafe and community fridge. The Key challenge of this project was fitting the required spaces into the very constrained site. The Design included a flexible main worship space, an overlooking teaching space and sunday school reading nook, a rooftop garden, as well as counselling spaces and private prayer room.

9


Woodworking

Rough-sawn rustic ash bench

In my personal time I enjoy woodworking and designing furniture for myself. All my projects are self designed from scratch. I enjoy designing a wide range of objects using different methods of construction and manufacturing. I also enjoy model making and making of all descriptions, and more specifically I enjoy experimenting with newer and innovative construction methods such as 3D printing, Laser Cutting and CNC machining, and have experience to some extent with all of them.

Headphone Stand, Reclaimed Mahogany

Dovetailed cutting board, Ash with Oak Accents

10

Desk drawers and monitor stand, MDF

Heavy Chopping Board, Ash with Oak ends


Futuremakers 2020

Play in action at the Vertical Studio Exhibition, February 2020

The “Futuremakers” vertical studio took place over 2 weeks in late February 2020. The brief was to design a kit of parts for a life size play kit for encouraging “play as an artistic creation”. Over the course of the two weeks, I developed a kit of triangular elements that could interlink with slots, creating a climb-able frame that can be easily altered in small elements by children. This design was then developed with the group into a larger, more diverse kit of parts that I then drew up in Fusion 360 to be CNC routed before the exhibition at the end of the two weeks. The development work of the whole group can be seen at @play_futuremakers on instagram.

CNC drawings for 15mm ply, Designed in Autodesk Fusion 360

Vertical Studio Exhibition 2020

11


Retrofit: House for a woodworker

Existing Hand-drawn house plans

Kitchen and Living space render

12

Garden and swing window


10.

1.

7.

9. 8. 2.

3.

6.

4. 5.

Legend 1. Entryway 2. Dining room 3. Living space 4. Garden/Patio 5. Workshop 6. Covered walkway 7. “Dowel” threshold 8. Kitchen 9. Child’s Bedroom 10. Master Bedroom 11. Utility room 12. WC 13. Bathroom 14. Landing 15. Courtyard

15.

Axonometric Section

13.

14.

10.

9.

First floor plan

12.

7.

11.

6.

8.

1.

2.

3.

4.

5.

15.

“House for a Woodworker” was a retrofit of student house in second year, designed around the premise of a “live/work” space, providing space for a small workshop at the back of the existing garden. The ground floor is entirely reworked to open up the kitchen and dining spaces to the rear of the plan, and provide a dedicated entryway and utility room. This rework required the reinterpretation of the traditional entrance to a terraced house, turning the ground floor bay window into a porch and creating a clear dominant axis through the space, and creating a unique identity for the property. The living space is connected to the workshop and outdoor space through a “dowel” that gives a clear separation between life and work, which transistions into an outdoor covered walkway providing the ritual of a daily commute to and from the workshop. A bench seat window in the living room swings fully out into the courtyard to create a pleasant, exciting and dynamic outdoor space.

Ground Floor plan

13


Llandaff Gallery for Craft and Making

Mapping the Public access, avoid overshadowing

Defining available space

Extruding the gallery volumes to their respective heights, creating the levels.

Orienting the south facade, creating rear courtyard

Open Courtyard to the sun, angle north facades

Extrude exhibition volume to complete the courtyard

Define Gateways

Accentuate the separation, create clear volumes from the outside

“Llandaff Gallery for Craft and Making” was my Final 2nd year project. Based in the Cardiff Satellite town of Llandaff, The Gallery provides exhibition spaces for three resident craftspeople chosen for the diversity of their crafts, and their connection to Cardiff. The gallery itself is arranged in a tiered design that increases in height to culminate in an expansive view of the Cardiff skyline afforded by Llandaff’s elevated position. Each of the galleries are designed based on surveys filled out by each of the craftspeople and how privately they like to work. On top of this, the galleries are designed to allow each of their crafts produce different sensory experiences to their respective galleries.

Second Floor plan

First floor plan

Ground floor plan

14


Textile Gallery with central view down to the loom

B

B

Section through gallery spaces with workshops underneath

View from central courtyard

15