Page 1

Femeia

TIMPUL săptămânală. timpulsă să știi! știi! TIMPULEdiție - Ediție SpecialăApare luni E Etimpul

21 mai 2012, NR. 16 (70)

Viola Julea:

„Muzica este ca o epidemie, dacă porţi acest virus atunci fii sigur că va recidiva” P.7

Argument

Cât de des ne gândim la noi? De câte ori avem puterea să ne gândim la noi luni sau mai des la medicul ginecolog (15%). şi la ce este mai bine pentru noi? Fiecare om, dar Nu mergem la medic din proprie iniţiativă poate mai ales femeie ar trebui să se gândească decât când avem o problemă. Când ne simţim la starea lor de bine şi la cât este de important rău şi ne dăm seama că ceva este în neregulă. să prevenim ceva decât să ne confruntăm pe neDacă se întâmplă să ni se spună că avem ceva ce Mira Tănase pregătite cu o situaţie anume în ceea ce priveşte putea fi prevenit sau că, dacă se descoperea mai starea noastră de sănătate. devreme, se mai putea face ceva pică cerul pe Când aţi fost ultima dată să vă faceţi analizele noi. Este mai important serviciul, familia sau sau aţi fost consultate de un medic ginecolog? alte lucruri decât sănătatea noastră. Se spune că analizele ar trebui făcute cel puţin o Este important ca tu, ca femeie, să ştii totul dată la şase luni şi că nu trebuie să treacă mai mult de un despre corpul tău. Să mergi la medic şi să vorbeşti despre an până să vă vadă un ginecolog. Eu sunt de acord cu asta contracepţie (aşa alegi varianta potrivită pentru tine), şi de mulţi ani încerc să nu depăşesc aceste limite. să îi pui întrebări despre ceea ce vrei să ştii, să îţi faci Întrebate cât de des merg la un control ginecolo- analizele cele mai banale - pot fi lucruri simple, dar gic, femeile se împart în patru mari categorii: cele care te salvează. care nu o fac niciodată (25%), cele care merg o dată Haideţi să începem noi să fim primele pe care ne la trei ani sau mai rar (22%), care merg o dată pe preocupă ceea ce se întâmplă cu noi şi să nu lăsăm pe an la un control (23%) şi cele care merg o dată la 6 mai târziu ceea ce puteam preveni astăzi.

Apă de parfum Today Tomorrow Forever

Aroma este dedicată femeilor romantice, visătoare care descoperă în fiecare zi noi laturi ale iubirii. Un amestec provocator de piper, floare de portocal şi mosc alcătuieşte aura florală, care surprinde esenţa viselor romantice. Este aroma unei poveşti de dragoste. Încearcă aroma nouă de la AVON, creată exclusiv pentru tine!

Câştigătoarea concursului AVON din ediţia precedentă este Olesea Bunduchi din Chişinău.

TALON DE PARTICIPARE NUME_____________________________________________________________________ PRENUME_________________________________________________________________ ADRESĂ___________________________________________________________________ TELEFON

Dosarele minții

Pagina 6

Ai fost cerută în căsătorie? Ia cea mai bună decizie! Culinar.md

Pagina 8

Ciorbă de pui

Frumusețe

Cum tratăm acneea

Pagina 11


6

LUNI, 21 MAI 2012

www.timpul.md

FEMEIA

DOSARELE MINTII Liber prin mintea femeilor

Adevăr şi oroare

Reţeaua socială Petru Stratulat petru@umbluliber.com www.umbluliber.com Prin natura jobului meu, sunt în contact cu foarte multă lume, şi aici mă refer la sute de persoane. După zece ani de radio, am ajuns să am trei id-uri de yahoo messenger, pagină de facebook, mii de prieteni pe acolo şi aşa mai departe. Am nevoie de ei aşa cum ei au nevoie, uneori, să comunice cu mine. Nu voi ascunde faptul că cele mai multe sunt femei, dar nu e neapărat vina cuiva aici. Realizez că este destul de incomod pentru iubita mea, oricare ar fi aceea, să poată accepta că se ajunge atât de uşor la mine. Am întâmpinat în repetate rânduri situaţii conflictuale care au escaladat fără ca eu să contribui cu ceva, din neant, reproşându-mi că discut banalităţi cu străine pe internet, abordat fiind de ele. Privind acum peste fileu, am avut şi eu strângeri în stomac, văzând că femeia de lângă mine este interpelată de tot felul de bărbaţi ce ar dori să o scoată la cafea sau doar să o audă vorbind ori să citească ce răspunde, pe monitorul computerului. Am reuşit, aproape întotdeauna, să-mi stăpânesc sarcasmul, dar e posibil ca pe viitor să mă transform într-o femeie frustrată ce va ţipa la cel mai mic semn.

Cărţile pe masă

O relaţie există prin investiţia de energie şi atenţie a ambilor parteneri, altfel ar fi doar o joacă în nisip pentru o perioadă scurtă de timp, oricât de frumoasă, iar o relaţie serioasă, de lungă durată, poate exista dacă cei doi sunt întotdeauna împreună, aproape, sprijinindu-se reciproc la greu şi bucurându-se împreună la bine. Dar ce faci, când afli că este posibil ca persoana iubită să se mute în afara ţării? O poţi ţine captivă, printr-un şantaj emoţional, poţi încerca să o manipulezi, dar în acest fel va avea în suflet regretul, la un moment dat, că nu a făcut pasul acesta când s-a ivit ocazia, sau să calci peste ceea ce simţi pentru ea şi să o încurajezi, păstrând o poziţie neafectată şi zâmbind înţelegător că alegerea aceasta îi va aduce doar lucruri bune, chiar dacă în interior se prăbuşesc toate clădirile din

oraşul sufletului tău. Mai există o variantă, la care puţini se gândesc - cea neutră. Dar cum poţi sta impasibil, în timp ce tot ce aţi construit în jurul vostru se destramă în urma unei singure decizii? Probabil e cel mai dificil, dar, consider, drept. Persoana iubită nu trebuie încurajată să facă pasul cu pricina şi nici nu trebuie ţinută captivă de un om devastat de vestea cu pricina, ci îndemnată să facă

Ai fost cerută în căsătorie? Ia cea mai bună decizie! Dacă te afli într-o relaţie serioasă şi ai sentimente aparte pentru bărbatul de lângă tine, cu siguranţă te-ai gândit şi la ziua cea mare, în care tu şi iubitul tău vă veţi încununa dragostea prin căsătorie. În această perioadă apar şi multe îndoieli privind relaţia dintre voi doi. Află care sunt cele mai importante aspecte la care trebuie să reflectezi înainte de căsătorie, pentru a fi sigură că iei cea mai bună decizie.

Împăcarea cu sine, calea spre armonie în cuplu

Frustrările, complexele şi nemulţumirile legate de propria persoană nu vor dispărea dacă vei avea alături de tine un bărbat care să te sprijine condiţionat şi care să te copleşească cu dragoste şi sprijin. Dacă eşti conştientă că eşti datoare cu nişte explicaţii propriei persoane şi sunt încă lucruri pe care trebuie să le faci pentru a te putea iubi şi aprecia, împărtăşeşte-i iubitului tău aceste gânduri, spune-i delicat că e nevoia ta de a te simţi bine cu tine însăţi. E un pas mare, aşadar aşteptarea merită, din partea amândurora.

Aţi locuit suficient timp împreună?

Oamenii nu se schimbă

Nu de puţine ori s-a întâmplat să te cerţi cu iubitul tău din cauza obiceiurilor sale, pe care tu nu le poţi accepta nici în ruptul capului? Jocuri de noroc, nopţi pierdute în baruri cu prietenii sau orice alt viciu care, cu siguranţă, vă afectează viaţa de cuplu ar trebui să îţi ridice semne de întrebare. Poate e atent, drăguţ, liniştit, iubitor, sincer, însă aceste calităţi pot fi umbrite cu uşurinţă de acutizarea acestor vicii sau de nemulţumirea ta în legătură cu acestea. La început, amândoi puteţi estompa aceşti spini, însă acceptă că, în timp, ei vor creşte şi vă vor înţepa în fiecare situaţie delicată pe care o veţi întâmpina.

Locuitul împreună poate redimensiona considerabil coordonatele unei relaţii, într-o direcţie favorabilă sau negativă. Iar dacă ţi-e teamă că farmecul relaţiei se va pierde după această perioada în care vei adormi, te vei trezi şi vei fi răcită, nervoasă, stresată, fericită lângă iubitul tău, află că este de ajuns şi jumătate de an pentru a-ţi forma o idee despre cât de compatibili sunteţi pentru a alcătui o familie.

Magia nu poate fi inventată

Dacă de pe acum îţi lipsesc fluturaşii din stomac atunci când îl vezi sau te sărută, dacă nu îl doreşti şi nu poţi fi pasională în momentele intime alături de el sau pur şi simplu nu simţi nicio schimbare în starea ta de spirit când îl vezi sau te gândeşti la el, îţi iroseşti timpul. Nu confunda obişnuinţa şi comoditatea de a te afla într-o relaţie stabilă cu dragostea şi dorinţa de a-ţi împărtăşi toată viaţa cu omul care îţi oferă acest confort emoţional. (S. U.)

aşa cum simte. Nu ai încotro decât să îi înţelegi motivele şi să îi laşi spaţiul necesar să ia o decizie. Până la urmă, este viaţa ei şi trebuie să aleagă în cunoştinţă de cauză. Tu, în momentul acela, devii un simplu spectator care va fi de acord cu ea, indiferent ce va alege. Cu ocazia aceasta vei putea afla ce preferă: mutarea ori pe tine. Din păcate, orice astfel de alegere va duce, în cele din urmă, la o despărţire

asumată de ambii parteneri, căci ar însemna să fii lipsit de maturitate, încercând să tragi după tine o relaţie ce nu mai funcţionează. De aceea, lucrurile ar trebui să fie clare, discutate matur şi cu cărţile pe masă: relocarea va duce, inevitabil, la o despărţire, imediat ce persoana în cauză va părăsi ţara, dacă o va face pe o perioadă nedeterminată. Mi-a plăcut întotdeauna să port discuţii reci, clare, pe detalii incomode cu femeia căreia i-am încredinţat inima, să ştiu că putem ieşi din registrul emoţional, afectiv pentru a intra într-unul oarecum „profesional”, pentru a reuşi, astfel, să punem pe tapet probleme ce ne-ar putea afecta profund negativ şi, în acest fel, să le şi rezolvăm. E o calitate pe care o caut la o femeie. Fără aceasta, nu ar exista comunicare... (P. S.)

În oglindă

Vrei să fii testată? În fiecare dimineaţă, pe drumul ce mă duce spre serviciu sunt întimpinată de poza unei fete care zâmbeşte subtil trecătorilor. Nimic ciudat până aici. Voi adăuga că respectiva fată, care-şi acoperă goliciunea cu un presupus sacou Silvia Ursu bărbătesc, ne întâmpină cu mesapsihologie@timpul.md jul „Sună-mă şi o să-ţi ofer!”. Ce oferă nu mai aflăm, căci semaforul trece repede în verde. În fiece seară, în timpul unei emisiuni sau unui film, admir atentă emoţiile unui băiat, care vorbeşte atât de politicos în faţa „viitorului” socru, pentru a face o presupusă cerere. Nimic ciudat până aici, şi alţi băieţi trec prin aceleaşi emoţii în faţa socrului. Pupila mi se măreşte, iar auzul devine şi mai ascuţit, când în urechi răsună cererea oficială „Aş putea să o testez pe fiica dvs. două luni?”. Mă întreb dacă actualii publicitari au avut la universitate cursuri speciale despre stereotipuri şi publicitate sexistă. Altfel, nu-mi dau seama de unde vine această îndârjire de a trata femeile ca pe-un obiect sexual, care poate fi oferit la primul apel şi testat la prima dorinţă. Aceiaşi publicitari ne „învaţă” că scopul în viaţă al unei femei este: să miroase frumos atât ea, cât şi casa în care locuieşte, să fie cât mai atractivă şi să fie văzută la braţ cu cel mai arătos bărbat proaspăt bărbierit. Iar după ce „obţinem” toate astea, rolul nostru în societate este domesticit, trecând la cratiţă şi la schimbat scutece. Nu pot boicota toată publicitatea în care imaginea femeii este reflectată doar în baza unui stereotip. Totuşi, am decis să ignor oferta turistică propusă de tânăra din publicitatea de mai sus. Cât despre compania de televiziune prin cablu, care propune clienţilor să încerce noile produse, am hotărât să închei contractul. Şi chiar aş vrea să ştiu dacă mamele şi taţii din CCA ar fi de acord să-şi dea fiica spre testare pentru două luni.


FEMEIA

LUNI, 21 MAI 2012

www.timpul.md

7

femeia Viola Julea:

„Muzica este ca o epidemie, dacă porţi acest virus atunci fii sigur că va recidiva” P

ovestea s-a muzicală se configurează destul de precoce. După despărţirea părinţilor, decide să rămână cu tatăl său, care în 1991 revine în Moldova. Cu muzicalitatea-n prenume şi talentul în gene, adolescenta îşi continuă studiile artistice la Liceul de muzică „Rahmaninov” din Chişinău, pe care îl absolvă în 1996. Tot atunci se înscrie la Conservator, specialitatea dirijat coral, la clasa profesoarei Ilona Stepan. În 2001, în cadrul aceleiaşi instituţii face aspirantura, iar în paralel desfăşoară diverse activităţi didactice. Un an mai târziu devine componentă a bandului „UniVox”, iar din 2003 şi până în 2009 face parte din Corul de Cameră al Sălii cu Orgă. Este vorba despre Viola Julea, interpreta din inima Uralului, cea care trăieşte alături de Alex Calancea şi fiul lor Damian într-un laitmotiv de armonie. Ea mi-a împărtăşit cât de mult poate durea incultura, cât de jazzmani sunt moldovenii şi cum e să-ţi clădeşti propriul nume. Nadia Tătaru

- Dragă Viola, recent ai revenit de la Sibiu, unde aţi luat trofeul „Jazz Festival 2012”. Cum ai reacţionat când au fost anunţaţi câştigătorii? - Nu ne-a venit să credem. Eu şi colegii mei de trupă ne uitam perplecşi unii la alţii şi ne întrebam dacă într-adevăr despre noi este vorba. A fost un moment magnific. De fapt, nu ne-am aşteptat să luăm trofeul, dat fiind faptul că mai erau mulţi concurenţi buni din România. - Ce te-a făcut să alegi jazzul ca gen muzical? - Pentru mine nu a fost o alegere aleatorie sau accidentală, ci genul cu care am făcut cunoştinţă şi pe care îl ascult încă din copilărie. Tata cânta într-o orchestră, iar jazzul era nelipsit la noi în casă, nu pot spune că era şi foarte variat, însă aveam multe compoziţii muzicale. Încă din copilărie mi-am dorit foarte mult să cânt, la grădiniţă eram un fel de ministar, iar la şcoală aveam aceeaşi predilecţie pentru muzică. Talentul nu ştiu în ce cantităţi era prezent, cert e că îmi plăcea să cânt. Aflarea mea în „UniVox” m-a îndreptat oarecum pe o altă filieră de gen, ca să zic aşa. Până atunci făcusem muzică clasică, aici în schimb am avut posibilitatea să fac cunoştinţă cu muzicieni ca Dorel Burlacu, un pianist de excepţie. Mi-a plăcut enorm să lucrez cu Geta Burlacu. Admir ceea ce face, este sinceră în meseria sa, calitate pe care puţini o mai posedă astăzi. Astfel, nimerisem într-un alt mediu, cu un anturaj diferit de cel cunoscut, lucru care mi-a fost extrem de util. - Dacă rămâneai în Rusia, crezi că traiectoria ta profesională era altfel? - Probabil, deoarece acolo

unde eu trăiam mai mult decât o simplă şcoală muzicală nu aş fi avut posibilitatea să fac şi ar fi fost necesar să merg în altă parte. O eventuală opţiune ar fi fost Institutul de Medicină; mama este de profesie medic, meserie care la fel m-a tentat, dar şi pedagogia. Am convingerea că în viaţă lucrurile se aranjează cum trebuie. Înseamnă că aşa a trebuit să fie, să ajung aici, apoi să intru la Academia de Muzică, să întâlnesc oameni interesanţi şi frumoşi. Muzica este ca o epidemie, dacă porţi acest virus atunci fii sigur că va recidiva. - În ce măsură ai reuşit să te faci înţeleasă şi, la rândul tău, să-i înţelegi pe moldoveni? Cum îi percepi de fapt? - Am sentimentul că poporul moldav este nefericit. Iar asta pentru că noi, vorbesc la persoana a doua plural, suntem nefericiţi din cauza propriei inculturi, pe toate planurile, nu doar cel muzical. Ea porneşte de acolo de unde lipsesc cei şapte ani de acasă şi doar apoi celelalte. Ca s-o iau pe o notă mai gravă - şoferi ce te calcă pe zebră, maşini parcate pe trotuare, chiar şi în faţa primăriei, bădărănia şi lipsa de politeţe sunt omniprezente. Desigur asta este o latură urâtă a vieţii din R. Moldova. Iar toate aceste dileme existenţiale: de ce trăim?, cum trăim?, cu ce şi cu cine trăim? - sunt probleme generate de lipsa unei culturi elementare a fiecăruia dintre noi. Este trist să vorbesc despre astfel de lucruri. Aici există oameni talentaţi şi inteligenţi, o categorie care, din păcate, se diminuează... - Care este calitatea jazzului de la noi? - Vocalişti foarte, foarte buni sunt puţini, probabil de aceea că este un gen mai specific. Personal am avut

o studentă care a plecat în America fiind în anul III de studii, a fost nevoită să facă acest lucru. După mine, este singura care ar fi putut să devină un veritabil interpret de jazz şi nu pentru că a fost studenta mea, ci deoarece avea un timbru specific pentru jazz. Mai sunt câţiva oameni buni, dar nu au acea consistenţă vocală tipică genului. - Cum te pregăteşti de un spectacol şi dacă ai anumite tabieturi sau chiar un ritual pe care îl respecţi? - Niciunul. Eventual acela de a-mi face machiajul, lucru care nu prea mă încântă, şi vestimentaţia. Cât despre emoţii, mărturisesc că nu prea există, în cazul meu se manifestă mai degrabă prin intensitatea bătăilor inimii, aşa printr-un freamăt uşor. Dacă eşti sigur de ceea ce faci, emoţiile te ocolesc. Dar însăşi ieşirea în scenă şi publicul îmi dau fiori. Este o stare de extaz, pe care dacă interpretul nu o simte atunci nu-i dă voie muzicii să iasă din el. - Ai mai flirtat şi cu alte genuri muzicale? - Aş vrea să fac estradă. Consider că sunt suficient de pregătită pentru un debut solo şi chiar îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Nu cred că sunt potrivită pentru alte genuri, deşi îmi place muzica pop, pop-rock, funck, jazz funck. Eu sunt ca budiştii - aştept momentul şi nu fac compromisuri cu timpul. - Ce rol a avut pe plan muzical partenerul tău de viaţă, Alex Calancea? - Nu pot afirma că a intervenit esenţial şi nici nu mi-a schimbat viziunea în acest sens. De fapt, lipsesc momentele în care ambii simultan să avem dispoziţia şi confortul psihologic necesar pentru a crea. De regulă, începem să ne contrazicem, ba el încearcă să-mi dovedească ceva, ba eu şi nu ajungem prea departe. De aceea păstrăm o distanţă vizavi de acest aspect. Recunosc însă că, cunoscându-l pe el, orizontul meu muzical s-a lărgit considerabil. - De cât timp sunteţi împreună? - Anul acesta facem zece ani. - Unde v-aţi cunoscut? - În blocul III al Academiei de Arte. În ograda din spatele clădirii erau nişte studiouri unde fiecare îşi desfăşura repetiţiile, atunci deja cântam în „UniVox”. Din câte îmi amintesc, ne mai întâlnisem undeva şi vizual îl ţineam

minte. Apoi trebuia să evoluăm într-un concert unde participa şi trupa „Trigon”, care era în căutarea unui nou basist. Acest rol căruia i-a revenit lui Alex. Astfel, am avut ocazia să ne întâlnim la un eveniment comun. Dar firul prieteniei noastre s-a legat doi ani mai târziu la o petrecere corporativă. Pe atunci Alex colabora cu Geta Burlacu, care urma să meargă în concediu de maternitate, aşa am ajuns s-o înlocuiesc. În acest fel s-a înnodat firul dragostei noastre. - De ce încă nu v-aţi oficializat relaţia? - Atât eu, cât şi Alex nu ne-am propus acest lucru, dar recunosc că nici părinţii nu ne-au cerut asta. În ce mă priveşte, nu mă deranjează acest lucru, nu am visat la aşa ceva. Poate cândva vom face acest lucru, însă eu nu prea văd sensul. Poate doar să ne cununăm la biserică..., dar pentru acte nu se merită. În schimb, fiul nostru a fost planificat. Aveam deja 31 de ani şi simţeam nevoia unei schimbări majore, mai ales că treceam şi printr-o perioadă nu foarte favorabilă - plictiseală, extenuare şi apatie. Aşa s-a făcut că dorinţa mea a coincis şi cu cea a lui Alex şi l-am conceput pe Damian. De regulă, când îl întreabă cineva cum îl cheamă, răspunde „Damian Calancea band ciburaşka”. Nu ştiu de unde a luat-o. - Faptul că aţi păstrat discreţie maximă în relaţia voastră este cumva o strategie de afirmare prin propriile forţe? - Nu mi-a plăcut niciodată să mă fac cunoscută prin asocierea cu cineva. Dacă îmi doresc ceva, ţin neapărat să obţin prin propriile forţe.

Mama mă întreabă uneori de ce nu apărem împreună la diverse emisiuni TV. Explicaţia este că nu vreau să apar în calitate de soţie, consoartă, prietenă şi aşa mai departe. Chiar luasem în calcul eventuale întrebări de acest gen şi am stabilit de comun acord că fiecare îşi va crea propriul nume. - Ştiu că micul Damian bate deja propriile tobe. Îl vedeţi un viitor muzician? - La început era o distracţie pentru el, ca o joacă cu maşinuţele, dar cred că este timpul să ne ocupăm mai serios de formarea lui. Este un moment pe care nu trebuie să-l ratăm. E pasionat de muzică şi are deja anumite preferinţe. Când mergem cu maşina, el stă în scăunel şi simulează bătăile în tobă, apoi când coborâm îşi strânge cu grijă instrumentele sale virtuale. Are şi anumite reflexe. Rămâne doar să hotărâm cu cine va face lecţii. Muzica este o meserie care cere muncă şi exerciţiu sistematic. - Viola este un nume muzical. Cine ţi l-a ales? - Tata mi l-a pus. De fapt, mă cheamă Violeta. Este numele unei eroine din „Traviata” de Giuseppe Verdi, dacă nu greşesc. Aşa eram scrisă în acte, însă atunci când mi-au fost transcrise, au omis litera T, aşa m-am transformat în Viola. - Ai avut nişte modele, mentori în muzică? Cine sunt ei? - O influenţă considerabilă a avut Ilona Stepan, ea mi-a dat posibilitatea să-mi evaluez potenţialul muzical şi desigur tatăl meu, trombonistul Ştefan Julea. A fost un tată foarte modern, acordându-mi toată libertatea de a decide. El era ca aerul pe care

îl respir. Spre regret, a plecat la ceruri... Printre muzicienii pe care îi admir sunt Ella Fitzgerald, Dianne Reeves, Rachel Ferald, Milan Hause, Pink Jamiro Cuai, Bruno Mars, Maroon Five şi alţii. - În R. Moldova un artist poate trăi doar din muzică? - Vezi, doar noi trăim... cumva. De fapt, în această ţară e greu să supravieţuieşti, uneori chiar mă întreb cum ne reuşeşte acest lucru. Se pare că oamenii de aici se adaptează tuturor situaţiilor. Mai rău nu poate fi. - Care a fost cel mai dificil moment din viaţa ta? - Momentul în care tatăl meu s-a stins. S-a întâmplat ca în mai 2009 să-l nasc pe Damian, iar în octombrie să moară tata. Marea încercare a fost că trebuia să ţin în braţe un copil de şase luni şi să mă strădui să nu cedez emoţional, pentru a nu pierde laptele. Dar şi momentul în care copilul nostru s-a îmbolnăvit foarte grav. Au fost cele mai critice clipe din viaţa mea. Restul sunt fleacuri. - Spune-mi dacă o femeie poate să fie mamă, soţie şi să facă carieră în acelaşi timp. - Da, poate. Dar în ce mă priveşte am cam lenevit la unele capitole. Recunosc că nu îmi place să gătesc, deşi îmi iese foarte bine, dar o fac fiindcă trebuie... În carieră mi-ar fi plăcut să fiu mai activă, un pic mai mult. Cu toate că în concediu maternal am stat doar cinci luni. La noi în ţară este imposibil să trăieşti din aceste 20% din salariu, pe care le primim drept compensaţie, mori de foame instantaneu. În schimb, dacă trăieşti din salariu, mori mai lent. Poţi plânge şi râde în acelaşi timp.


8

LUNI, 21 MAI 2012

www.timpul.md

FEMEIA

Culinar.md

Ochii care nu se văd se uită Mira Tănase mirabela.tanase@timpul.md

În sfârşit am înţeles conţinutul zicalei „Ochii care nu se văd se uită”. Oamenii sunt grăbiţi, fiecare cu motivele lui, cu scuzele şi peisajul mai mult sau mai puţin create de propria imaginaţie. Nu înţeleg de ce nu ne privim în ochi atât pe noi, cât şi pe ceilalţi. Oameni care locuiesc pe aceeaşi planetă, în

aceeaşi ţară, uneori de doi bani, în acelaşi oraş sau pe aceeaşi stradă, uneori în aceeaşi casă. Nu ne privim în ochi. Pentru că ochii au darul de a transpune ceva dincolo de măştile purtate zilnic. În ochi în schimb se poate ghici. Dacă nu poţi vedea gândurile celuilalt, îţi poţi vedea chipul tău reflectat şi nu întotdeauna eşti pregătit să îţi accepţi reflecţia. Zilele trecute m-am gândit tare mult la ceea ce este dincolo de privirea noastră şi la

subconştientul nostru care procesează totul fără încetare. Fiind o persoană vizuală, pentru mine contează foarte mult contactul cu privirea celuilalt şi chiar dacă nu sunt alături de cine este în gândurile mele reuşesc aproape de fiecare dată să am în faţa ochilor priviri şi imagini care m-au marcat într-un fel sau altul. O să susţin întotdeauna că atunci când ochii nu văd pe cineva, nu înseamnă că nu este nimeni acolo.

Ciorbă de pui Ingrediente - două bucăţi spate de pui - doi morcovi - o ceapă roşie - un pătrunjel - 1/2 ţelină - doi cartofi - un ardei - două linguri de ulei - 100 g orez - mărar, pătrunjel verde - sare, piper, cimbru Mod de preparare Se taie ceapa solzişori, se pune într-o oală la călit în uleiul încins în prealabil. Între timp, se taie ardeiul cubuleţe, morcovul, ţelina şi pătrunjelul se dau pe răzătoarea mare. Când ceapa a început să devină cristalină, se pun şi cubuleţele de ardei şi legumele rase, amestecându-se până când se înmoaie, apoi se pun doi litri de apă. Bucăţile de spate se spală, se taie în jumătate şi se pun în oală la fiert peste legume.

Se adaugă sare şi piper după gust. Când începe să se înmoaie carnea, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe. Se lasă în continuare pe foc până când se fierb şi cartofii, se drege de sare şi piper după gust. Se spală orezul şi se pune în oală la fiert. Se toacă mărunt verdeţurile, se amestecă cu frunzuliţele de cimbru şi se toarnă în ciorbă. Se stinge focul şi se lasă oala acoperită aproximativ 15 minute înainte de a se servi alături de o linguriţă de smântână şi un ardei iute… Notă: După ghimbir, ardeiul iute este foarte căutat pentru digestie, dar gătit poate crea arsuri, iritaţii ale sistemului digestiv sau chiar ulcere în cazul în care este consumat în exces sau de către oamenii cu aceste probleme avute în prealabil. Dacă vreodată simţiţi cum se apropie gripa, consumaţi puţin ardei iute pentru a îndepărta simptomele neplăcute. Proprietăţile curative ale ardeiului vor stimula circulaţia care vă va ajuta să transpiraţi şi astfel să combateţi simptomele răcelii.

Tartă cu caramel Ingrediente - 200 g zahăr - un ou - 200 ml lapte - trei linguri făină - 150 g unt - un blat de tartă Mod de preparare

Notă: Un desert pufos, nepretenţios, bun pentru orice zi a săptămânii. Se prepară rapid şi efectul este unul de zile mari. Deasupra puteţi orna cu cocos, cu nucă măcinată sau chiar cu ciocolată rasă.

Pentru cremă se pune zahărul într-o oală şi se topeşte la foc mic, până se caramelizează. Separat se amestecă oul, făina şi laptele şi se toarnă peste zahărul caramelizat. Se fierbe până se îngroaşă, apoi se lasă la răcit. După răcire, se amestecă cu untul până se obţine o compoziţie cremoasă. Turnaţi crema peste blatul de tartă şi lăsaţi totul la rece aproximativ două ore înainte de a o servi. Un desert delicios şi foarte simplu de făcut.


FEMEIA

LUNI, 21 MAI 2012

www.timpul.md

9

Culinar.md Paradisul naturii

Ceaiul, evadarea noastră din cotidian Statele Unite ale Americii şi a devenit atât de îndrăgit, încât în straturile de sus ale societăţii au început să se organizeze petreceri ale ceaiului. Astăzi, ceaiul este cea mai populară băutură din lume. Întreaga producţie de ceai a fost, în 2010, de 4,1 milioane de tone. Nu doar că îmi place gustul ceaiului şi îl savurez cu plăcere în fiecare zi, dar îmi place să cred că ceaiul luminează raţiunea, ascute simţurile, ne umple de energie şi alungă plictiseala: chinezii cel puţin ne asigură de aceste lucruri. Au trecut a­p roape 4.700 de ani de când a început po­vestea de dragoste dintre împăratul chinez Sheng-Nung şi planta de ceai Camellia sinensis. Se spune că împăratul, care din motive igienice bea apa fierbinte şi fiartă în prealabil, stătea în grădină, iar vântul i-a adus în cana de apă trei frunze de ceai. I-a plăcut atât de mult mireasma lor, încât de atunci a vrut să bea tot timpul numai ceai.

O istorie lungă De atunci încoace chinezii şi-au păzit cu grijă băutura preferată, care este şi un bun medicament. Între anii 520 şi 800, călugării budişti au adus, pe ascuns, ceai din China în Japonia. Maeştrii zen au văzut în prepararea ceaiului un exerciţiu foarte bun pe calea iluminării şi au elaborat în mănăstirile lor ceremonia ceaiului. Din 1610, ceaiul a început să cucerească inimile europenilor, mai întâi pe cele ale olandezilor, apoi pe cele ale englezilor şi până la sfârşitul secolului al XVII-lea pe ale tuturor europenilor. În secolul al XVIII-lea a ajuns, prin imigranţii englezi, în

Ceremonia liniştii De-a lungul timpului, în China şi Japonia au fost elaborate ceremonii ale ceaiului: acestea erau un simbol al purificării interioare, dar şi un ritual privind mişcările şi ordonarea ustensilelor. Ele sunt celebrate şi astăzi şi reprezintă un cult al frumosului, în mijlocul cotidianului banal.

Binefăcător pentru corp

La începuturile sale, ceaiul era folosit ca medicament. Într-o carte de medicină din dinastia Tang de acum peste 1.000 de ani scrie că el vindecă toate bolile. Şi astăzi ceaiul, mai ales cel verde, care nu este fermentat, trece

drept unul dintre cele mai sănătoase alimente: el reduce formarea cariilor, distruge bacteriile şi virusurile, reglează nivelul glicemiei, combate infecţiile, protejează inima şi întăreşte nervii. O semnificaţie specială este atribuită substanţei EGCG (epigalocatehingalat), despre care se spune că ar inhiba dezvoltarea cancerului, după cum au arătat studii efectuate pe pacienţi cu leucemie limfatică cronică.

Ajutor pentru frumuseţe

Ceaiul verde este bogat în antioxidanţi, protejând pielea de efectul radicalilor liberi, vinovaţi pentru accelerarea îmbătrânirii. Foloseşte-l sub formă de mască pentru ten şi loţiune pentru corp (în com­binaţie cu alte ingrediente binefăcătoare). În plus, ceaiul verde este un bun aliat în curele de slăbire. Accelerează metabolismul şi arde grăsimile, diminuând depozitele adipoase. (M. T.)

Sănătate la pahar

Lămâia care te ajută să slăbeşti sănătos Destinată în special persoanelor cu imunitate scăzută, dar în acelaşi timp contraindicată celor care suferă de gastrită ori ulcer, dieta cu lămâie oferă rezultate eficiente dacă vrei să slăbeşti sănătos şi relativ repede. Principiile acestei diete sunt simple şi la îndemâna tuturor. O ceaşcă de apă caldă, cu o jumătate de lămâie stoarsă, băută dimineaţa pe stomacul gol ajută la eliminarea toxinelor acumulate în intestine în ziua precedentă. În acelaşi timp, vei preveni balonările, iar digestia va fi mult mai uşoară. Adaugă suc de lămâie în orice: salată, supe şi ciorbe, în ceaiuri. Mestecă încet, nu te grăbi să mănânci. Acesta este un mare defect al femeii active, care de cele mai multe ori îşi ia mesele cele mai importante, în special prânzul, în mare grabă. Consecinţele se manifestă prin stări de disconfort, balonări sau îngreunarea digestiei. Dacă nu te grăbeşti, porţiile vor părea mai mari, iar substanţele nutritive vor fi mai uşor absorbite de organism. Bea doar apă cu lămâie. Nu e doar un

slogan publicitar, ci o realitate. O cană mare de apă caldă sau ceai cu puţin suc de lămâie proaspăt stors sau cu câteva felii de fruct, la sfârşitul mesei, te ajută să metabolizezi grăsimile. Sucurile carbogazoase cu aromă de lămâie NU sunt indicate. Alte principii, la fel de simple, care te pot ajuta să slăbeşti natural şi să nu

mai creşti în greutate la loc: Mănâncă doar atunci când îţi este foame. Ideal este să iei trei mese pe zi, la distanţă de cinci ore, cu două gustări sănătoase între ele. Mâncatul excesiv şi mai ales determinat de stres duce la afecţiunea numită „colon iritabil” care, pe lângă faptul că este extrem de neplăcut ca stare, poate avea consecinţe foarte serioase pentru sănătatea ta în viitor. Atenţie la temperatura alimentelor şi băuturilor! Aceasta influenţează condiţia splinei, „bateria noastră” de energie, precum şi a altor organe. Este de preferat consumul alimentelor, băuturilor şi al apei la temperatura camerei sau uşor încălzite. Atunci când vă hotărâţi să ţineţi o dietă anume, gândiţi-vă bine dacă ingredientele acesteia sunt benefice organismului vostru şi nu treceţi de la o stare ce necesită dietă la una care necesită alte tratamente mai complicate. (M. T.)

Detalii convingătoare

Trucuri de prim ajutor în bucătărie

C

hiar şi cel mai bun bucătar greşeşte uneori. Nu-ţi face griji: poţi repara cu câteva trucuri pe care este bine să le înveţi de la cei care au greşit deja.

Supă prea sărată Te-ai îndrăgostit? Sau nu ai fost atentă? În orice caz, sarea în exces este o greşeală clasică. Dacă ai scăpat prea multă sare, este de ajuns să diluezi supa cu apă, lapte sau smântână. Sau poţi să pui un cartof crud ori o bucată de măr în supă, care se scot înainte de servire. La ghiveciuri e de ajuns să pui un pic de oţet de mere sau de zahăr. Sufleu ars Abia ai băgat un sufleu la cuptor şi, după câtva timp, partea de jos pare la fel de crudă, în timp ce stratul superior deja începe să se ardă treptat… În acest caz, sufleul se acoperă cu o folie de aluminiu, care se scoate doar în ultimele cinci minute. Dacă crusta de caşcaval e prea neagră, trebuie îndepărtată. Frişcă moale Dacă baţi şi iar baţi şi totuşi frişca nu se întăreşte, probabil că este prea caldă. Trebuie ţinută timp de 30 de minute la frigider şi apoi să reiei procesul. Dacă te grăbeşti, pune castronul în apă foarte rece şi încearcă din nou. Nu ai destulă frişcă? Atunci bate, în alt castron, un albuş de ou şi lungeşte cu el frişca. Verdeaţă ofilită Când verdeaţa proaspătă din ghiveci se ofileşte, taie tulpinile şi pune-le într-un pahar cu apă cu zahăr. Busuiocul şi alte plante îşi revin rapid. Sau pune‑le timp de câteva minute în apă călduţă. Prăjitură carbonizată Prăjitura e neagră în loc de aurie? Atunci răzuieşte stratul superior cu un cuţit. La fursecuri se foloseşte o răzătoare. După aceea presară zahăr pudră sau un strat de glazură şi nimeni nu observă. Orez ars Pune orezul care se poate desprinde din cratiţă în alt vas. Apoi pune deasupra o felie de pâine şi las-o să stea timp de cinci minute. Pâinea extrage mirosul şi gustul de ars. Dacă orezul nu este încă moale, îl poţi fierbe, cu atenţie, în continuare. Nu amesteca - acest lucru dizolvă amidonul şi orezul devine lipicios. Ou amestecat Uneori, când separi albuşul de gălbenuş, se mai întâmplă şi accidente. Dacă ţi-a căzut ou pe jos, înainte de a şterge, presară nişte sare deasupra - se strânge şi poate fi şters mai uşor cu un prosop de hârtie. Iar dacă mai ai nevoie de un ou pentru aluatul tartei şi ai rămas fără, înlocuieşte-l cu o lingură de amidon. Adevărul este că de fiecare dată în mintea voastră ar trebui să existe planul B care să poată înlocui orice greşeală, dar dacă nu se întâmplă aşa, nu vă faceţi griji pentru că nu există eşec în bucătărie care să însemne o catastrofă. (M. T.)


10

LUNI, 21 MAI 2012

www.timpul.md

FEMEIA

timpul practic

3 cauze neobişnuite ale oboselii Unele cauze ale oboselii nu sunt ţin deloc de starea respectivă. Mai jos veţi vedea care sunt aceste cauze şi cum să luptăm cu ele.

1. Obiceiul de a bea cafea

Ingredientele din cafea blochează hormonul antidiuretic, acesta având rolul de a controla excreţia apei din organism, favorizând absorbţia ei. Deficitul în hormon antidiuretic este responsabil de un diabet insipid, afecţiune caracterizată printr-o poliurie (emisie de mari cantităţi de urină) şi o polidipsie (sete intensă şi imperioasă). Adică, cu alte cuvinte, din cauza cafelei omul pierde mult lichid. Pierderea de lichide aduce cu sine reducerea volumului de sânge care circulă în organism. Ţesuturile şi organele primesc mult mai puţin oxigen, ceea ce cauzează apariţia senzaţiei de oboseală. Ce facem? Respectaţi un regim în ceea ce ţine de băuturi. Încercaţi să consumaţi pe parcur-

sul zilei cel puţin doi litri de apă. Savurând o ceaşcă de cafea, beţi numaidecât şi un pahar de apă după aceasta.

2. Deficitul de oxigen

Deficitul de oxigen provoacă un somn prost, ceea ce duce la slăbiciunea de a doua zi. Omul întâmpină greutăţi de respiraţie din cauza mucusului care se adună în partea de sus a nasului. Ca rezultat, acesta cauzează un deficit de oxigen şi perturbează alimentarea cu oxigen a creierului. Astfel, omul simte oboseală din cauza unei respiraţii grele. Ce facem? E necesară restabilirea respiraţiei nazale normale prin: Utilizarea de picături care dilată vasele sangvine; Spălarea nasului; Umezirea mucoasei nazale.

Mituri despre îngrijirea dinţilor

stomacale cauzate de ulcerul gastric sau duodenal. Cauza acestei boli este bacteria Helicobacter pylori, care afectează aproximativ 50% din populaţia lumii, fapt ce o plasează pe locul doi în clasamentul celor mai răspândite infecţii bacteriene din lume, după caria dentară. Simptomele pot fi arsuri acute de stomac, lipsa poftei de mâncare şi ca urmare - senzaţia de oboseală. Ce facem? În primul rând, mergeţi la medic ca să vedeţi dacă bacteria Helicobacter pylori este prezentă în organism prin: Gastroscopie; Biopsie; Testul ce indică prezenţa microbului în organism. Oricare ar fi cauzele oboselii, e nevoie să le depistaţi din timp şi cel mai bine este să faceţi acest lucru cu ajutorul medicului.

3. Probleme cu stomacul

Slăbiciunile pot fi cauzate şi de durerile

(E. S.)

№ 1: Nu e obligatoriu să-ţi cureţi zilnic dinţii Într-adevăr există efectul de auto-curăţare a dinţilor în momentul în care consumăm mere sau morcovi, însă noi consumăm şi alte produse. Acestea conţin glucide, acizi, taninuri, iar carnea, de exemplu, prin structura sa proteică este un mediu ideal pentru dezvoltarea microorganismelor în cavitatea bucală. Microorganismele duc la apariţia plăcii dentare care demineralizează şi înmoaie ţesutul dur al dinţilor, precedând apariţia cariilor. De altfel, e greşită opinia că animalele nu suferă de carii. S-a constatat că până şi şoarecii şi şobolanii, care vieţuiesc în preajma locuinţelor umane, au carii. De aceea, e necesar să curăţim dinţii după fiecare masă! № 2: Curăţatul frecvent distruge smalţul dinţilor Fals! Placa dentară apare deja peste 6 ore de la ultima curăţare a dinţilor, iar peste 48 de ore se transformă în tartru, care se înlătură foarte greu doar cu ajutorul periuţei de dinţi. Desigur că pentru o igienă orală impecabilă e necesar să alegeţi corect periuţa de dinţi şi să aveţi în vedere că dinţii se curăţă uşor şi atent nu mai puţin de 3 minute. № 3: Dinţii albi pot fi obţinuţi prin metode chimice de albire Dinţii nu pot fi mai albi decât vi i-a oferit natura. Culoarea închisă a dinţilor e cauzată de factorii externi ca alimentaţia, fumatul, medicamentele, iar albirea chimică poate întoarce doar albul natural al dinţilor. E.S.

CONCURS Sprijinit de EDITURA „LITERA” ŞI SUPLIMENTUL „FEMEIA”

Identificaţi persoana după ochii din imagine Chişinău, str. A. Şciusev, nr. 98, MD2012, sau la adresa electronică concurs@ timpul.md.

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, mai ales în cazul femeilor. Vă provocăm să identificaţi femeia care se ascunde după ochii din imaginea propusă de noi. Răspunsurile corecte vor intra într-o tragere la sorţi bilunară. Premiul oferit este romanul „Misterele dragostei” de Daniellee Steel oferit de Editura LITERA. Hope Dunne este unul dintre cei mai buni fotografi ai lumii. După o tinereţe tumultoasă, în care a cunoscut bucuria căsătoriei, dar şi dis-

perarea şi pierderea, şi-a găsit în sfârşit liniştea în spatele lentilei aparatului de fotografiat. Mulţumită de viaţa pe care o ducea în apartamentul său şic din SoHo, nu-şi doreşte nimic mai mult. Totul se schimbă în clipa în care zboară la Londra, de Crăciun, pentru a-l fotografia pe unul dintre cei mai celebri scriitori din lume. Fascinată de prezenţa irezistibilă a romancierului, Hope ajunge în castelul strămoşilor lui din Irlanda, unde atenţia scriitorului Finn O’Neil se transformă

în obsesie. Tot acolo ea îi descoperă pe rând minciunile şi trebuie să accepte în cele din urmă că a căzut pradă unui sociopat. Danielle Steel sondează secretele adânci care pot apărea uneori la suprafaţa unei vieţi obişnuite şi ne oferă o poveste de neuitat despre primejdiile unei iubiri obsesive şi despre curajul de a triumfa în faţa răului. Aşteptăm răspunsurile dumneavoastră pe adresa poştală a redacţiei: mun.

Nu ezitaţi să aveţi în biblioteca dumneavoastră Colecţia LIRA. Aceasta cuprinde cele mai frumoase romane de dragoste ale contemporaneităţii. Pasiuni secrete, iubiri neîmpărtăşite, jocuri amoroase, trădare şi suspans… toate le puteţi trăi citind întreaga colecţie. Cărţile sunt în stoc la Librăria LITERA (str. Petru Rareş, nr. 39/1). Câştigătoarea romanului „Luminile Sudului” de Danielle Steel este Anişoara Melnic din Căuşeni . Vă felicităm şi vă aşteptăm la redacţie ca să vă ridicaţi premiul.


FEMEIA

LUNI, 21 MAI 2012

www.timpul.md

frumusete

Perfecţiunea feminină

Îngrijirea genelor (I) O

simplă privire poate fi extrem de seducătoare şi te poate face remarcată imediat. Pentru ca ochii tăi să fie scoşi în evidenţă nu este neapărat necesar să te machiezi puternic, în culori vii. Un machiaj simplu, care Oana Buzilă poate părea banal, te poate oana.buzila. timpul@gmail.com ajuta la fel de mult. Naturaleţea poate fi frumoasă şi te poate pune în valoare, fără ca tu să faci eforturi prea mari. Pentru a-ţi evidenţia ochii prin machiaje naturale, trebuie să ai gene desăvârşite, sănătoase. Cu cât acestea sunt mai arcuite şi mai dese, cu atât mai puţin timp vei pierde în faţa oglinzii pentru a aplica rimelul.

Cum ai grijă de gene? Hidratarea

Uleiul de ricin sau uleiul de măsline stimulează procesul de creştere şi le întăreşte baza. Aplică cu un beţişor de urechi uşor pe gene înainte de culcare şi dimineaţa clăteşte din abundenţă cu apă călduţă. În plus, poţi aplica comprese hrănitoare cu infuzie de gălbenele, iar procesul de demachiere trebuie să fie unul îngrijit, fără mişcări bruşte. În zilele în care nu trebuie să mergi la serviciu sau la diverse evenimente, poţi să renunţi la machiaj, oricât de simplu ar fi. Uită chiar şi de rimel şi lasă genele să respire!

Demachierea

Demachierea nu trebuie să lipsească din obiceiurile tale zilnice. Oricât ai fi de obosită, nu renunţa la a te demachia. Rimelul lăsat peste noapte este obositor pentru genele tale, care pot deveni casante. Demachierea nu durează mult, iar astfel îţi păstrezi tenul curat. Nu brusca genele! Demachiază-te cu atenţie şi foloseşte un demachiat delicat cu ochii tăi, care să nu irite pielea sensibilă. Pentru o demachiere complet naturală, spală-te pe faţă cu infuzie de muşeţel. Machiajul lăsat peste noapte este o adevărată povară pentru genele tale, care se pot rupe din cauza mişcărilor din timpul somnului. 

Rimelul

Pentru ocazii speciale puteţi opta pentru un rimel negru, cu efect de alungire a genelor. Pe timpul zilei, încercaţi un rimel maro, şi nu unul negru. Nuanţa uşor maronie vă va oferi un look natural, iar genele nu vor părea încărcate şi nu vor avea efectul de alungire forţată.  (Va urma)

Sănătate, graţie, armonie – E Timpul! masaj general masaj anticelulitic depilare cu ceară masaj facial Consultaţia GRATUITĂ!

Primul masaj GRATUIT! Tel.: 515338 Mobil: 079649940 sau 079300000

11

Sănătate

Cum tratăm acneea

Îţi vine să crezi sau nu, pielea se află întrun continuu proces de regenerare. La fiecare 24 de ore se produce o descuamare insesizabilă care în combinaţie cu praful, sebumul şi transpiraţia blochează porii prin care se elimină secreţia produsă de glandele sebacee. Astfel, procesul de oxigenare al ţesutului şi închiderea porilor sau apariţia unor infecţii sunt favorizate. Pe un astfel de fond, formarea coşurilor mari şi albe este imediată. Pentru a nu vă confrunta cu acneea, trebuie să apelaţi la exfoliere.

Reguli pentru o exfoliere corectă: 1. Folosirea produselor speciale pentru ten şi corp; 2. Aplicarea pe pielea ume-

1-3 ori pe săptămână, în funcţie de ten.

Reducerea debitului de sebum

Reducerea debitului de sebum se realizează prin tratament local, general (antibiotice) sau laser.

Reducerea inflamaţiei

dă pentru a nu răni suprafaţa; 3.Totul cu măsură: exfolierea se realizează de cel mult

De obicei, reducerea inflamaţiei se realizează prin tratament medicamentos, iar pentru acesta este nevoie să consultaţi un medic dermatolog. Tratamentele cosmetice sunt binevenite când vorbim de un ten acneic. Un astfel de tratament efectuat într-un salon special nu face de-

cât să ajute. Curăţat periodic, tenul se va împrospăta treptat. Nu încercaţi să scoateţi singure coşurile mari de pe faţă. În cazul în care rădăcina rămâne în interior, coşul se va reface. Dacă nu te demachiezi şi tenul nu este curat în momentul în care vrei să îţi scoţi coşurile, creşte riscul de infecţie.

Loţiuni speciale Foloseşte loţiunile care usucă acneea. Se găsesc în magazine. Acordă o mare importanţă curăţării tenului acneic. Demachierea este obligatorie, iar tonifierea se impune măcar o dată pe zi. Vara nu aplica fond de ten pe faţă şi încearcă să porţi la tine şerveţele demachiante care te vor ajuta să îţi menţii pe timpul zilei tenul proaspăt. (O. B.)

Sfaturi utile

Celulita (I) O

ricât ai vrea să scapi peste noapte de straturile adipoase şi pufoase de pe picioare, din jurul taliei sau a şoldurilor, trebuie să te obişnuieşti cu ideea că este practic imposibil. Stilul de viaţă, alimentaţia, lipsa mişcării sunt cele mai importante motive care permit celulitei să îţi strice buna dispoziţie şi să te determine să îţi schimbi ţinutele vestimentare. Cum vara este aproape, iar ţinutele lejere şi costumul de baie aşteaptă să fie scoase din şifonier, celulita trebuie îndepărtată rapid. Dacă eşti de aceeaşi părere, trebuie să ştii că nu poţi aplica tratamentul anticelulitic al fiecărei prietene. Celulita este de mai multe tipuri şi, în funcţie de asta, are nevoie de tratamente diferite.

Celulita moale

Este un tip de celulită care dă un aspect ondulat pielii şi, aşa cum îi spune şi numele, este moale la atingere. Celulita moale este prezentă în locurile în care există acumulări de grăsime, cum ar fi partea superioară a braţelor şi picioarelor sau pe fese şi este adesea însoţită de vene varicoase sau capilare vizibile. Atunci când te mişti, celulita moale se comportă ca o gelatină. Se agravează odată cu vârsta sau creşterea în greutate, dar este agravată şi de un tonus muscular redus. Este întâlnită în rândul femeilor care au între 30 şi 40 de ani. Zonele afectate: coapsele, abdomenul, braţele, pulpele sau fesele.

Tratament

Este recomandată o scă-

dere moderată în greutate şi o dietă care include numai proteine de cea mai bună calitate. Trebuie să faci exerciţii, în special cele cardio, precum alergat, înot, mersul pe bicicletă, aerobic, dar şi masaj cu creme speciale care intensifică circulaţia. Pentru un efect garantat, electrostimularea este cireaşa de pe tort.

Celulita dură sau fibroasă

Acest tip de celulită este mai des întâlnit la femeile tinere, în zona şoldurilor şi a pulpelor. Pielea are un aspect granulos, ca o coajă de portocală. Este tipul de celulită cel mai dificil de tratat, dar un avantaj îl constituie acţionarea de la primele semne de apariţie.

accentuată de retenţia de lichide. Apare în special pe picioare şi este dureroasă la atingere sau dacă stai timp îndelungat aşezată. Apare la femeile care au trecut de 20 de ani. Zonele afectate: picioarele.

Tratament

Zonele afectate: şoldurile, coapsele şi partea exterioară a pulpelor, dar şi zona genunchilor. Categoria de vârstă: apare încă în adolescenţă, afectând toate categoriile de vârstă pentru că nu dispare, dacă nu e tratată.

Tratament

Cremele anticelulitice pot avea rezultate benefice, dacă sunt aplicate de două ori pe zi şi doar în cure prelungite.

Celulita edematoasă

Este tipul de celulită cel mai rar întâlnit, dar şi cel mai dificil de tratat, fără o schimbare a stilului de viaţă. Este cauzată de circulaţia slabă şi

Acest tip de celulită este asociat cu problemele de circulaţie şi retenţia de apă, prin urmare este absolut necesară tratarea acestor

probleme. Exerciţii precum alergatul, mersul pe bicicletă sau înotul sunt cele mai eficiente. Duşurile alternative cu apă rece şi apă caldă stimulează circulaţia şi ajută la eliminarea apei. Suplimentele alimentare şi ceaiurile diuretice, precum ceaiul verde sau coada-calului sunt esenţiale în tratament. Dacă vrei să scapi de celulita edematoasă, trebuie să fii foarte atentă la cât de mult sărezi mâncarea, sau mai bine zis să fii atentă să nu o sărezi. Trebuie redus drastic consumul de sare, pentru că sarea în exces determină retenţia de lichide. (Va urma) (O. B.)


12

LUNI, 21 MAI 2012

www.timpul.md

FEMEIA

TENDINTE

Vidal Sassoon, vizionarul care a transformat tunsoarea într-o artă

Numele lui este legat de domeniul îngrijirii părului, în special de tunsorile „spală şi poartă”, uşor de întreţinut. În perioada anilor ’60, când femeile depindeau de vizitele de la salon, cocurile bufante, bigudiurile termo şi lacul de păr, el a decis să le elibereze. Vorbim despre legendarul coafor Vidal Sassoon, care a decedat la 84 de ani, la 9 mai a.c.

„În perioada anilor ’60, femeile reveneau la muncă, îşi asumau propria putere, nu-şi mai doreau să stea cu orele sub us cător u l din salon”, povesteşte Vidal Sassoon despre perioada când a schimbat modul femeilor de a-şi purta părul. Tunsoarea a obţinut o formă geometrică, asimetrică, coaforul considerând podoaba capilară o pânză, din care trebuie tăiat tot ce e de prisos. Părul era tuns sub diverse unghiuri, pentru a încadra cât mai bine structura feţei şi a oaselor. Astfel, a fost creată le-

Trucuri pentru casa ta direct de la designeri (III) Astăzi, poţi citi ultimele recomandări ale designerilor pentru casa ta. Sperăm că trucurile acestora te-au inspirat pentru o nouă redecorare a căminului tău.

Creează iluzia de spaţiu

Începe prin a zugrăvi pereţii în nuanţe pale, iar apoi adaugă oglinzi, care să reflecte lumina şi să creeze iluzia de spaţiu mai mare. Păstrează ordinea şi foloseşte mobilă cu suprafeţe lucioase. Sunt indicate şi piesele de mobilier acoperite cu sticlă, deoarece contribuie la senzaţia de spaţialitate. Pentru a crea senzaţia de spaţiu, foloseşte aceeaşi mochetă în toată casa (sau măcar covoare de acelaşi tip), pentru a lega în mod subtil camerele una de alta. Ideală ar fi o culoare luminoasă şi neutră.

Iar la final...

Chiar dacă ai visat toată viaţa să poţi sta tolănită pe propria canapea de piele, nu da banii pe ea! Oricât de frumoasa şi elegantă ar fi, este impersonală şi se potriveşte mult mai bine într-un club sau într-o instituţie decât într-o locuinţă. Nu îngrămădi prea multe lucruri într-o cameră mică, de bloc: canapea, fotolii, bibliotecă, plus măsuţă, calculator, colţ cu aparatură audiovideo, ghivece cu ficuşi. Lasă aerul să circule! (S. U.)

gendara „tunsoare în cincipuncte” - arătând ca un coif, aceasta avea în spate forma literei W, iar părul deasupra urechilor era tuns în V. Coafura putea fi aranjată cu o simplă mişcare a capului şi doar trecându-ţi degetele prin firele de păr. Sassoon a obţinut faima internaţională datorită regizorului Roman Polanski. Acesta a filmat o scenă din filmul „Repulsion” în salonul londonez al coaforului, în 1965. Trei ani mai târziu, acelaşi regizor îi plăteşte lui Sassoon 5 mii de dolari pentru ca acesta să-i tundă

părul actriţei Mia Farrow pentru rolul din pelicula „Rosemary’s Baby”. Momentul devine unul celebru, în special pentru că a fost realizat în faţa celor mai importanţi fotografi. Tunsoarea extrem de scurtă a actriţei devine o senzaţie. Astăzi, putem afirma că Sassoon este pentru îngrijirea părului ceea ce Picasso este pentru artă. Tunsorile marca Vidal Sassoon pot fi văzute pe covorul roşu, dar şi pe stradă, purtate cu nonşalanţă de femeile pentru care timpul este cel mai de preţ dar. Silvia Ursu

c m y k

TIMPUL - FEMEIA  

Timpul, Suplimentul Femeia Nr. 70

TIMPUL - FEMEIA  

Timpul, Suplimentul Femeia Nr. 70

Advertisement