Page 1

Femeia

TIMPUL săptămânală. timpulsă să știi! știi! TIMPULEdiție - Ediție SpecialăApare luni E Etimpul

14 NOIEMBRIE 2011, NR. 40 (49)

Argument

„Nu ar fi plăcut, dacă…?” Când ai un gând bun, e bine să-l împarţi cu alţii. Recent, mi-a căzut în mâini o carte care te învaţă să gândeşti pozitiv şi să zâmbeşti Tatiana mai des. Se numeşte „Cere şi Corai ţi se va da” şi a fost scrisă de doi americani: Esther şi Jerry Hicks. Când suntem descurajaţi şi înclinăm să vedem lumea în negru, autorii ne recomandă să ne oprim din a gândi negativ şi să ne punem întrebări care ar începe cu sintagma: „Nu ar fi plăcut, dacă...?”. Ai ajuns cu maşina într-un ambuteiaj. În loc să te enervezi şi să înjuri, îţi spui: „Nu ar fi plăcut, dacă traficul ar fi fluent şi am călători minunat?”. Te-ai întors din vacanţă şi realizezi că ai pus câteva kilograme în plus. Decât să te autoflagelezi, întreabă-te: „Nu ar fi plăcut, dacă aş putea avea din nou greutatea pe care o aveam înainte de concediu?”. În ultimul timp te simţi tot mai singură şi, parcă într-adins, trec pe lângă tine numai perechi, perechi... Ce gând îţi dă târcoale? Probabil, îţi zici că pe tine te ocoleşte norocul. Ei bine, autorii te sfătuiesc să-ţi pui întrebarea: „Nu ar fi plăcut, dacă ar exista cineva care să caute o prietenă (sau o soţie) exact ca mine?”. Poate că cel pe care îl aştepţi nu va veni imediat, dar prin aceste cuvinte ai dat un semnal că, de fapt, nu accepţi să fii singură... E luni şi ai deja stereotipul că e „cea mai grea zi a săptămânii”. Dar de ce să te stresezi de dimineaţă cu gândul că va fi o zi proastă? Mai bine spune-ţi: „Nu ar fi plăcut, dacă aş avea o zi productivă la serviciu?”. „Sigur, vei avea o zi foarte bună”, îţi va răspunde eul tău interior. Şi anume aşa se va întâmpla… Nu ar fi plăcut, dacă ai lua şi tu acest joc în serios? Te-ar ajuta, cel puţin, să zâmbeşti şi să nu mai fii atât de sigură că… toată lumea e împotriva ta.

Sabina Vesnin:

„Mi-au plăcut întotdeauna provocările…”

Culinar.md

Pagina 7

Descoperă parfumul unui moment fără inhibiţii

Apă de parfum Outspoken Intense by Fergie

Celebra Fergie revine cu un nou hit parfumat, Apa de parfum Outspoken Intense by Fergie, care cu siguranţă se va bucura de acelaşi succes precum predecesorul său - Outspoken by Fergie. Curajoasa compoziţie floral-fructată le va încuraja pe prietenele tale să se simtă bine în pielea lor. „Outspoken Intense surprinde acele senzaţii pe care le experimentezi atunci când eşti în centrul atenţiei! Vreau ca de fiecare dată când porţi această aromă să te simţi specială!” - Fergie Categoria floral-fructată Apa de parfum Outspoken Intense by Fergie se încadrează în categoria floral-fructată, având ca note de bază moscul, ambra şi lemnul de cedru, notele de mijloc fiind gardenia, floarea de portocal şi floarea pasiunii, iar notele de vârf sunt citricele, murele şi

Pagina 8

Porc prăjit în chifle fructul stea. Outspoken Intense by Fergie este perfectă atât pentru femeile puternice, pentru care cuvintele nu sunt de ajuns pentru a-şi exprima personalitatea, cât şi pentru cele care au nevoie de un impuls pentru a căpăta un plus de încredere.

TALON DE PARTICIPARE NUME________________________________________________ PRENUME____________________________________________ ADRESĂ______________________________________________ TELEFON Câştigătoarea concursului AVON din ediţia precedentă este Lina Mincev din Chişinău.

17 noiembrie Ziua Abonatului Abonaţi-vă la TIMPUL + FEMEIA cu o reducere de 20%


6

LUNI, 14 NOIEMBRIE 2011

www.timpul.md

FEMEIA

DOSARELE MINTII Liber prin mintea femeilor

Adevăr şi oroare

Sunt un gentleman Petru Stratulat petru@umbluliber.com www.umbluliber.com

Am fost invitat, cu ocazia Halloweenului, la o petrecere de apartament. Opt bărbați şi vreo douăzeci şi ceva de femei, mult alcool, muzică şi voie bună. Matematica a lucrat în favoarea mea. Am stat o perioadă pe margine, analizând fiecare femeie în parte şi deducând disponibilitatea, după limbajul corpului. La un moment dat, una dintre ele a venit lângă mine cu o sticlă de vin, arestată definitiv şi irevocabil, din care m-a servit, aruncându-mi priviri iscoditoare. Am schimbat vorbe, am râs foarte mult, m-a luat în brațe, a început să mă pipăie în timpul dansului, după doar o oră… Lucrurile au evoluat exponențial, până când a ajuns să tragă la propriu de mine spre o cameră liberă. Femeia deja se clătina. Sticla arestată mai devreme făcuse prima victimă. Am refuzat-o politicos, pentru că ar fi fost prea uşor, şi am salvat-o din ghearele altuia bucuros să o aibă chiar şi inconştientă. O pradă sigură nu-mi oferă satisfacţie. Am aşezat-o în patul în care m-ar fi vrut pe mine, am învelit-o şi m-am întors printre petrecăreți. Mi-a mulțumit a doua zi pentru grija de care am dat dovadă.

Atitudinea „Nu există femei urâte, ci bere proastă”, zice o vorbă din popor, privită cu amuzament, dar care de curând a fost demonstrată ştiințific. Compatiblitatea sexuală nu ține cont de aspectul fizic, iar aici feministele ar putea sta liniștite. Îmi amintesc câteva cazuri, în care atracția a fost extraordinară, discuțiile premergătoare foarte incitante, dar, odată ajunşi unul lângă celălalt, un mare eșec. Te uiți ca bărbat la femeia din fața ta, admiri tot ce i-a oferit natura şi nu înțelegi ce anume nu funcționează. Ce lipseşte din reacția chimică? Ei bine, de acolo lipseşte, dragile mele, atitudinea. O femeie fără atitudine este precum o femeie casnică, şi nu mă refer aici la femeia care spală, gătește şi are grijă de copii, activități lăudabile, la care ar trebui să ia parte şi masculul, ci la acea lipsă de atitudine care le caracterizează pe femeile ce nu mai întrezăresc nici un scop în viață, nici un viitor luminos. Nu este de mirare că într-o asemenea căsnicie sexul dispare încet-încet, până când ajunge să absenteze cu desăvârşire. Un bărbat care caută chiar şi numai o aventură, va aprecia cu adevărat femeia cu atitudine. Vorbesc aici de un bărbat adevărat, nu de vreun

băiețel cu pretenții de om mare. Atitudinea este cea care excită creierul, iar creierul este cel care poate transforma rahatul în aur prin schimbarea percepției. Am reluat legătura anul acesta cu o prietenă din copilărie, care pe atunci nu se afirmase cu nimic, dar care acum arată foarte bine. Am schimbat idei, i-am dat sfaturi şi am devenit foarte atras de ideea unei nopți împreună, care a şi avut loc, dar care a fost un real eșec. Nu am înțeles de ce, pentru că toate ingredientele au fost acolo, dar este clar că ceva a lipsit şi am înțeles abia mai târziu ce. Poate au contribuit şi inhibițiile sale, dorința de a păstra lumina închisă, refuzul de a se simți liberă în aşternut… Nici nu este de mirare, având în vedere că suntem învățați de mici că sexul este murdar, nedemn şi păcătos. Mă gândesc la fetele îndoctrinate din fragedă pruncie să rămână virgine până la nuntă, să se păstreze pentru cel ce le va fi alături pe viață. Tot la ele ma gândesc în noaptea nunții, la surpriza plăcuta ori neplăcută de care ar avea parte, odată dezvelit monumentul înălțat în cinstea dragostei eterne. Este o loterie pe care nu aş vrea ca fiica mea să o ia ca atare. (P. S.)

Eşti ceea ce simţi

Emoţii ce ne influenţează organismul Majoritatea oamenilor privesc boala ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, mai ales dacă este vorba de o maladie ereditară sau e luată de la cineva. De fapt, orice boală sau accident apărut în viaţa noastră este provocat tot de noi. Boala este pur şi simplu un semnal al corpului nostru. DIABETUL nu-i atât o boală, cât o reacţie de apărare a organismului. Organismul trebuie să blocheze programele distructive ale altor oameni pătrunse în câmpul acestuia. Cauza principală este dorirea unui rău din tot sufletul unei persoane iubite şi de care te-ai despărţit. FICATUL este foarte sensibil la supărări. Să ne amintim de un proverb popular care spune că de supărare i s-a vărsat fierea în sânge. Ficatul este sediul celor mai negative emoţii (ură, mânie, furie). Problemele de ficat vin dintr-o mânie îndreptată împotriva propriei persoane. Ficatul suferă la persoanele cărora le place să facă o apreciere dură celor apropiaţi. De asemenea, stresul de orice natură are un efect negativ asupra ficatului. Orice problemă legată de GÂT co-

respunde temerii de a întreba şi de a se exprima, sau un blocaj al creativităţii inspirate. Refuzul schimbării, rigiditate, mânie ascunsă din cauza unor cuvinte jignitoare. HIPERTENSIUNEA subliniază o facultate de a iubi prea limitată şi o lipsă de compasiune. Persoana trebuie să-şi exprime iubirea pentru tot ceea ce întâlneşte şi pentru tot ceea ce vede. O altă cauză pot fi vechile probleme emoţionale, nerezolvate.

HIPOTENSIUNEA arată, de asemenea, o iubire limitată, dar în sensul că această persoană a fost foarte negativă şi defetistă, necrezând în iubire. TUSEA - cine tuşeşte tot timpul este o fiinţă sufocată de viaţă. Trece printr-o stare de mare nervozitate. Se simte strivită de o situaţie oarecare. O tuse ocazională este un semn de plictiseală sau dorinţa de ceartă. URECHILE - refuzul de a înţelege ceva sau pe cineva. Te laşi afectat de ceea ce auzi. Senzaţia lăuntrică că eşti superior faţă de persoanele iubite - părinţi, copii, soţ - declanşează un program de autodistrugere care este blocat prin apariţia unor dureri în ureche. STOMACUL reprezintă facultatea de a digera experienţele existenţei şi de a accepta cele învăţate. Ura, mânia, frica, regretul legat de trecut, precum şi grija, teama şi îngrijorarea faţă de viitor favorizează bolile stomacului, ale vezicii biliare şi intestinelor. Aversiunea, neliniştea, o agresivitate conştientă şi resentimentul de ură împotriva oamenilor sunt principalele cauze ale ulcerelor. (S. U.)

În oglindă

Cât de puternice sunt femeile puternice? Silvia Ursu psihologie@timpul.md

La nivel mondial, femeile continuă să urce pe treptele puterii, devenind şefe de stat, lidere în companii multinaţionale sau voci importante în mass-media. Cu toate acestea, fiind în minoritate, femeile trebuie să facă faţă în continuare unor evaluări dure, bazate pe stereotipuri. Iar paradoxul este că, de cele mai multe ori, femeile sunt aspru judecate de

alte femei. Dacă un bărbat va sancţiona angajaţii, strigând şi ameninţând, el este considerat un lider în companie, axat pe performanţe. Dacă un astfel de lucru va face o femeie, ea automat va fi considerată iresponsabilă, nesimţită şi… lista o puteţi completa dvs. Am dat şi peste judecăţi de genul: dacă un bărbat este gânditor, nemulţumit, înseamnă că are foarte multe responsabilităţi la muncă şi cu siguranţă face un plan pentru salvarea lumii. În cazul femeilor, acestea nu prea au voie să fie nervoase, iritate, căci imediat li se dă şi diagnosticul - au o lipsă acută de afecţiune din partea unui bărbat. Comparaţiile de genul celor menţionate mai sus pot continua. Astfel, dacă un bărbat este emotiv la serviciu, este „om ca şi noi”, iar dacă nu-şi arată emoţiile înseamnă că e un profesionist. Când vine rândul femeilor să-şi arate emoţiile la locul de muncă, ele sunt isterice, instabile, prea slabe pentru a conduce. Dacă nu-şi împărtăşesc emoţiile, li se pune eticheta de „regina zăpezii”. Şi desigur, bărbaţii când obţin un loc de muncă bine plătit înseamnă că au calificări excelente, iar femeile ajung în astfel de posturi doar dacă sunt fiica, iubita, soţia cuiva sau sunt recomandate de cineva. Iar asta în situaţia când în ţara noastră sunt mai multe femei care au studii superioare. Concluzia - o facem fiecare în parte…


FEMEIA

LUNI, 14 NOIEMBRIE 2011

www.timpul.md

7

femeia Sabina Vesnin:

„Mi-au plăcut întotdeauna provocările…”

S

abina Vesnin este realizatoarea emisiunii „Descoperă Femeia” de la Radio Moldova. Îi plac provocările, poate de aceea le trăieşte nu doar în plan profesional, ci şi în cel personal. Soţul Sabinei munceşte la negru peste hotare, dar ea e optimistă şi crede că într-o zi va veni şi-i va spune: „Gata, am acumulat bani pentru apartament şi acum putem să-i aducem lui Nichita o surioară…”. Fiul lor are acum şase ani şi Sabina zice că ar fi păcat ca „singurele lui amintiri din copilărie să fie legate de faptul cum îl petrece şi îl întâlneşte pe tata la gară sau la aeroport…”.

Tatiana Corai - Dragă Sabina, cum ţi-a venit ideea emisiunii „Descoperă Femeia”? - Ca orice femeie, sunt fascinată de revistele glamuroase, cu coperte de calitate, cu imagini şi materiale deosebite. Şi m-am gândit: de ce nu aş încerca să fac o asemenea revistă la radio? Cât se poate vorbi numai despre violenţă în familie, femei bătute, migraţiune, copii abandonaţi? Oare femeia nu vrea şi ea să se bucure de viaţă, să fie la curent cu tendinţele modei, să cunoască nişte mici secrete - cum să se machieze reuşit, cum să-şi lege o eşarfă, ce culori sunt astăzi în trend… - În ce măsură urmezi tu însăţi recomandările pe care le faci publicului ascultător? - În măsura posibilităţilor şi a salariului. De cele mai multe ori îmi pun în mişcare imaginaţia - combin haine un pic mai ieftine, cu cele puţin mai scumpe şi atunci, din acest colaj, o haină simplă capătă o alură mai sofisticată. Dacă adaugi şi nişte bijuterii originale, hand-made, aspectul exterior se schimbă spre bine. De fapt, bijuteriile sunt un hobby al meu - am deja o întreaga colecţie. - Contribuie şi soţul cu ceva la această colecţie? - Soţul m-a susţinut întotdeauna. Ţine cont de gusturile mele. Dar, principalul e că îl văd foarte ataşat familiei. Are grijă şi de copil... - Şi tu, în ce relaţie eşti cu copilul? - E încă mic, are doar şase ani, la această vârstă nu există divergenţe între copii şi părinţi. Aşa că suntem foarte buni prieteni. Mai ales că, în prezent, Nichita e mai mult cu mine, fiindcă soţul pleacă foarte des în deplasări de

lucru în Rusia şi se văd mai rar. Soţul meu e designer de profesie, dar munceşte constructor la negru. Probabil, feciorul nostru va păstra în amintirile lui din copilărie cel mai mult imaginea cum îl petrecem împreună pe tata la tren, sau la avion, cum îi pregătim bagajele, cum îl întâlnim când se întoarce acasă… - Plecarea unuia dintre soţi la muncă peste hotare se face şi cu acordul celuilalt. Deci, este un mod de a accepta benevol nişte sacrificii. - În cazul nostru, a fost o decizie luată conştient. Locuim acum într-un apartament de o cameră, ne dorim foarte mult să-l putem schimba pe ceva mai spaţios, pentru că eu aş fi vrut să mă gândesc la al doilea copil, dar la moment mi-e groază. În mod normal, o femeie nu ar trebui să fie preocupată de ideea dacă să mai nască sau nu un copil - ea, pur şi simplu, ar trebui să-l nască. Dar în prezent nu am condiţii nici pentru băiat. La anul, când va merge la şcoală, va avea nevoie de un colţişor al său, să-şi facă lecţiile, şi nu am unde să-i ofer acest colţişor. - Nu crezi că migraţia

este adesea cauza unor divorţuri? - Este adevărat, depărtarea lasă amprente. Dar important e să te opreşti la timp. Mama mea a fost şase ani plecată în Italia, ca să putem eu şi sora mea să facem studii superioare. A plecat pentru noi. Până la urmă, când a înţeles că fetele ei şi-au făcut deja studiile, nu a mai plecat. Familia a fost pentru ea ceva prioritar. - Migraţia a dat naştere unui fenomen foarte interesant - oamenii s-au obişnuit să trăiască singuri. Familia parcă a trecut pe planul al doilea… - Da, se întâmplă şi aşa: femeia rămâne singură cu copiii, are grijă de cămin, merge la serviciu, gestionează de una singură banii, şi atunci când vine soţul după o absenţă de câteva luni sau de câţiva ani… deja parcă simte un disconfort. Unele decizii trebuie luate împreună, dar ei nu-i convine ca soţul să participe la luarea deciziilor - s-a deprins să facă ce vrea în timpul liber, să nu dea nimănui darea de seamă unde şi cum cheltuieşte banii, cu cine iese în lume şi cât de târziu se întoarce seara acasă… Lucrurile se complică, atunci când trebuie să ţină cont de prezenţa şi părerea lui. - Care ar fi ieşirea din situaţie? - E nevoie de un efort comun pentru a readuce familia în albia ei firească. Totul trebuie reparat la nivel de familie… Aici statul nu te poate ajuta… - La o adică, statul ar putea să creeze mai multe

locuri de muncă în ţară, pentru ca bărbatul tău, sau alţi cetăţeni moldoveni să nu fie nevoiţi să lipsească din familie… - Mi-aş dori foarte mult ca soţul meu să fie alături de mine şi de copil, pentru că multe decizii importante leam luat şi eu de una singură. Mi-amintesc ziua când trebuia să merg la maternitate - mi-am luat singură valiza, am chemat Urgenţa. Am avut emoţii, neştiind ce mă aşteaptă. Iar soţul nu putea lăsa lucrul şi a venit să-şi vadă copilul abia peste vreo trei luni. M-am descurcat singură. - De ce se plictisesc şi se dezamăgesc atât de uşor tinerii, unii de alţii? - Pentru că, de obicei, începuturile unei relaţii sunt tare frumoase şi romantice. La această etapă, bărbatul îşi controlează şi gesturile, şi cuvintele, şi tonul, îşi piaptănă gândurile în aşa fel, încât să fie cât mai plăcute pentru ea, care le aude… Iar după

ce se căsătoresc intervine… proza vieţii. În condiţii de casă, bărbatul deja se relaxează: gata, s-a terminat cu perioada „vânatului”, acum poate să acţioneze liber, să fie el înşişi… Iar părerea ei nu mai contează. - Şi atunci, cum eviţi un divorţ? - Prin comunicare. Pentru mine a fost un pas important să deschid gura şi să spun ce mă supără. Un alt pas important a fost să ne aşezăm la masă şi să-l întreb: acum, aş vrea să aud de la tine, cum explici tu situaţia? Am simţit că nu s-a aşteptat la o astfel de întrebare. Pentru că nici bărbaţii nu obişnuiesc să spună ce îi doare. Uneori sunt prea orgolioşi ca să recunoască faptul că au greşit. Îţi zâmbesc şi merg înainte, chipurile, da, am făcut o mică greşeală, dar o voi şterge din memoria ta cu un buchet de flori. Din păcate, nimic nu se şterge, totul rămâne în suflet, se clădeşte, se coace şi cu prima ocazie răbufneşte din nou… Atunci când se întâmplă să mă supăr, eu mă gândesc că m-am căsătorit cu omul acesta, pentru că am vrut să avem copii şi să îmbătrânim împreună… Acesta e gândul de care mă conduc. - E mai bine să întemeiezi o familie până la 25 sau după 30 de ani? - Atunci când te căsătoreşti mai tânără, cel puţin aşa a fost în cazul meu, care m-am căsătorit la 23 de ani, ai posibilitatea să te formezi împreună cu soţul tău pe aceleaşi principii, în jurul aceloraşi valori. Dar nu cred că există o reţetă de succes,

nu poţi spune că, procedând aşa sau altfel, îţi asiguri fericirea pentru toată viaţă. Poţi spune doar cum te simţi în acest moment. Eu, de exemplu, astăzi, mă consider o femeie fericită. Am un soţ care mă sprijină, am o profesie care îmi place, am un copil sănătos şi bun. Comunic des cu fostele mele colege de universitate, multe dintre care sunt necăsătorite, şi le văd în dilemă: să se căsătorească sau să mai aştepte? Cu trecerea anilor, cresc şi cerinţele lor faţă de bărbaţi. Ar vrea să întâlnească un superman - care să aibă maşină, să aibă şi un apartament, de dorit bine mobilat şi amenajat, să aibă un job bine plătit şi să fie realizat în carieră… - Să nu fie divorţat… - Da, să nu fie implicat în alte relaţii, să nu aibă copii, să fie de aceeaşi vârstă cu ele… După mine, acest lucru este imposibil. - Cum îţi vezi viitorul imediat? În Moldova, într-o altă ţară? - Nu ne gândim să plecăm. Aş vrea să mai nasc un copilaş, dacă s-ar putea, o fetiţă. Cu intuiţia mea feminină, simt că anume aşa va fi. Aş mai vrea ca soţul meu să nu fie nevoit să muncească la negru… Şi, bineînţeles, pe viitor să fac progrese şi în profesie, la radio… - Să prezinţi în continuare „Descoperă Femeia”… - Nu neapărat. De felul meu, sunt omul care caută noi provocări, nu-mi place să stau într-un singur proiect. Ţin la emisiunea „Descoperă Femeia”, dar nu exclud că într-o zi o voi înlocui cu un alt proiect…


8

LUNI, 14 NOIEMBRIE 2011

www.timpul.md

FEMEIA

Culinar.md

Bucuria de a comunica Mira Tănase mirabela.tanase@timpul.md Fiind o persoană sociabilă (sau cel puţin aşa mă consider), întotdeauna mi-a făcut plăcere să comunic cu oamenii. Nu contează că stăm în faţa unei căni cu ceai sau la un prânz, că ne cunoaştem de ani de zile sau că ne-am cunoscut acum o săptămână, dacă avem ce discuta eu mă strădui ca de fiecare dată să mă simt bine

Universul condimentelor

Fenicul - Foeniculum vulgare Feniculul este o plantă perenă, cultivată anual; atinge înălţimea de 1,5-2,5 m. Seamănă cu mărarul, dar trebuie ţinut la distanţă de acesta, deoarece pot poleniza încrucişat, iar seminţele rezultate vor fi fără aromă. Florile sunt culese înainte ca seminţele să fie coapte şi sunt treierate atunci când

sunt complet uscate. Seminţele de fenicul au o lungime de 4-8 mm, sunt subţiri şi curbate, culoarea lor variind de la cafenie la verde-deschisă, cele de culoare verde având calitate superioară. Mirosul lor este dulce şi aromat, iar gustul - dulceag şi un pic mentolat, similar cu cel al anasonului, dar mai blând. Polenul de fenicul are o aromă subtilă, mai puţin dulce. Pregătire şi depozitare: Seminţele pot fi folosite întregi sau măcinate. Se păstrează la adăpost de lumină, aer şi umezeală. Origine: Feniculul este de origine mediteraneeană. Popularitatea plantei a crescut mult în Evul Mediu, când era cultivata în mănăstiri. Seminţele de fenicul sunt un component al amestecului de condimente chinezesc „cinci arome” (wu xiang fen); feniculul este popular în bucătăria chineză, dar este extrem de rar folosit de unul singur; este prezent însă în amestecuri de condimente.  Feniculul este important şi în câteva bucătării regionale din India, mai ales în Bengal, unde întră în componenţa unui alt amestec de condimente tradiţional, „panch phoron”. Utilizarea sa nu este restricţionată la Bengal; în Kashmir şi Sri Lanka seminţele de fenicul sunt adesea prăjite, procedură care nu numai că sporeşte aroma, dar schimbă şi caracterul feniculului, făcându-l mai puţin dulce şi un pic mai iute.  Cum feniculul este originar din zona mediteraneeană, este tipic pentru bucătăriile din această parte a lumii, unde este folosit la condimentarea cărnii, peştelui şi fructelor de mare. Şi aici este ingredient al unui amestec de condimente tradiţional, „herbes de Provence”.  Polenul de fenicul are o aromă mai iute şi este folosit mai ales în bucătăria italiană. Fiind mai puţin robust decât seminţele, polenul trebuie adăugat în mâncăruri la sfârşit, chiar înainte de a fi servite. (M. T.)

şi să mă bucur de fiecare conversaţie. De multe ori îmi place să-mi adun prietenii în jurul unei mese şi să încercăm să găsim puterea de a lăsa grijile cotidiene de-o parte pentru a ne bucura de momentele petrecute împreună. Voi când aţi făcut asta ultima oară? Când aţi discutat ultima oară cu cineva despre altceva decât problemele de serviciu sau cele de acasă? O poveste haioasă despre cum aţi ars ultima dată mâncarea poate face minuni într-o conversaţie. Un banc

spus câteodată nelalocul lui poate uimi, dar apoi poate detensiona atmosfera. Mie mi s-a întâmplat nu doar o dată să spun bancuri cu olteni şi în grup să avem câte unul de care eu am uitat, dar credeţimă că nu s-a întâmplat o catastrofă. Până la urmă, viaţa nu e chiar aşa de lungă şi nu merită să o trăim încruntaţi şi singuri, niciodată nu se ştie când se termină, aşa că haideţi să ne bucurăm de ea aşa cum este, sau mai bine zis cum reuşim fiecare să ne-o facem.

Porc prăjit în chifle Ingrediente - patru-cinci bucăţi carne de porc - o ceapă mare, galbenă - o  ceaşca  sos de grătar  (după preferinţe) - sare şi piper - patru-cinci chifle de pâine Mod de preparare Într-o oală mai mică puneţi jumătate de ceapă tăiată rondele şi lăsaţi până se rumeneşte, apoi puneţi peste ceapă carnea tăiată felii, după ce aţi presărat pe ambele feţe sare şi piper. Adăugaţi peste bucăţile de carne restul de ceapă şi acoperiţi cu o ceaşcă de apă. Aşezaţi capacul şi lăsaţi aşa aproximativ o oră şi jumătate. Între timp, puteţi să vă mai uitaţi dacă nu a scăzut de tot apa ca să se ardă carnea. După acest timp, scoateţi capacul  şi  cu atenţie scoateţi carnea din oală. Folosind două furculiţe, rupeţi în bucăţi mici bucăţile de carne. Se amestecă apoi cu sos de  grătar, condimente şi se ajustează în funcţie de preferinţe, dacă este necesar. Tăiaţi chifla în jumătate (dar nu de tot) şi puneţi în mijloc carne amestecată cu sos şi ceapa rămasă în oală. Puteţi servi aceste chifle cu carne de porc cu murături.

Notă: Proteinele furnizate de carnea de porc de calitate (musculatură) sunt proteine de prima calitate, adică furnizează toţi aminoacizii esenţiali necesari în proporţiile apropiate ale proteinei etalon. Lipidele din carnea de porc (reprezentând în medie circa 7,5 g/100 g carne) sunt o sursă importantă de acid linoleic conjugat, care în lumina celor mai recente studii poate furniza protecţie împotriva unor forme de cancer, precum şi a unor afecţiuni cardiace datorită proprietăţilor sale antioxidante.

Ceaiuri de băut toamna Trebuie să recunosc că în mod special toamna şi iarna îmi place foarte mult să beau ceaiuri, consum două-trei căni pe zi, în general ceai verde. Chiar dacă sunt în timpul zilei la serviciu sau într-o pauză binemeritată seara în faţa televizorului îmi place să savurez un ceai bun. Mai consum uneori şi ceai negru, în loc de cafea la birou, pe la orele prânzului. În afară de gustul deosebit de plăcut pe care îl are şi căldura pe care mi-o imprimă, ceaiul este deosebit de sănătos. Conform unui nou studiu, anumite componente ale ceaiului verde pot îmbunătăţi puterea minţii şi pot mări vigilenţa. Cercetătorii au observat efectele acestor compuşi, ce se găsesc în ceaiul verde, cu ajutorul a 44 de tineri voluntari. Efectele acestor componente, l-teanina şi cofeina, în doze găsite de obicei într-o ceaşcă de ceai verde, au fost comparate cu efectele unui tratament fictiv. Substanţele active au îmbunătăţit semnificativ acurateţea la îndeplinirea anumitor sarcini a celor ce au consumat ceai verde, în comparaţie cu cei ce au consumat placebo. De asemenea, cei ce au băut ceai verde au fost mult mai vigilenţi. Văzând atâtea părţi bune ale unei căni cu ceai, de ce să nu ne bucurăm în fiecare zi de ea? Voi aveţi preferinţe la ceai în funcţie de anotimp? (M. T.)


FEMEIA

LUNI, 14 NOIEMBRIE 2011

www.timpul.md

9

Culinar.md

Beneficiile naturii - mazărea verde M

azărea este originară din Asia Centrală şi Europa şi a fost consumată de către oameni timp de mii de ani. Este menţionată în Biblie şi a fost preţuită de civilizaţiile egipteană, greacă şi romană. Abia în secolul al XVI-lea tehnicile de cultivare au obţinut mai multe varietăţi de mazăre, iar oamenii au început să o consume în stare proaspătă, nu doar uscată. Chinezii au fost primii care au consumat atât păstăile, cât şi boabele de mazăre. Pentru că temperaturile sunt tot mai scăzute afară şi avem nevoie de cât mai multe vitamine şi minerale, trebuie să ştim că mazărea verde este un adevărat depozit de nutrienţi, conţinând opt vitamine, şapte minerale, fibre şi proteine. Iată câteva din beneficiile acesteia asupra organismului:

Întăreşte oasele Mazărea verde conţine nutrienţi foarte importanţi pentru menţinerea sănătăţii oaselor. E o bună sursă de vitamina K pe care organismul nostru o descompune parţial în K2, substanţă ce activează osteocalcina – o importantă proteină noncolagenică din os. Osteocalcina ancorează moleculele de calciu în interiorul oaselor. Mazărea verde este, de asemenea, o bună sursă de acid folic şi vitamina B6. Aceşti doi nutrienţi reduc înmagazinarea unui produs metabolic numit homocisteină, o moleculă periculoasă ce poate determina osteoporoza.

Beneficii asupra cordului

Pe lângă afectarea oaselor, homocisteina contribuie la arteroscleroză prin abilitatea de a

deteriora vasele sanguine. Prin urmare, acidul folic şi vitamina B6 sprijină sănătatea cardiovasculară. Vitamina K este elementară pentru păstrarea unei abilităţi sănătoase de coagulare a sângelui.

Energizarea organismului Multitudinea de nutrienţi din mazărea verde ajuta la energizarea organismului. Vitamina B1, vitamina B2, Vitamina B3, vitamina B6 sunt toate elementare pentru metabolizarea carbohidraţilor, a proteinelor şi a lipidelor. Fierul din mazăre ajută la o funcţionare normală a celulelor din sânge. Carenţele de fier provoacă anemie, oboseală, sistem imunitar scăzut şi capacităţi de învăţare diminuate. Mazărea este, de asemenea, o bună sursă de vitamina C, substanţă

care protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Păstrează sănătatea organismului O parte din nutrienţii din mazăre, inclusiv vitamina C, sunt elementari în protejarea organismului împotriva cancerului. S-a dovedit că un consum ridicat de vitamina

C reduce riscul de apariţie a celor mai multe forme de cancer: leucemie, limfom, pulmonar, colorectal, pancreatic, mamar, de prostată, ovarian etc. Vitamina C oferă cea mai eficientă protecţie antioxidantă, ajutând organismul să facă faţă cu bine poluării din mediu şi toxinelor la care suntem expuşi. Stimulează sistemul imunitar şi inhibă formarea substanţelor ce pot cauza cancer (de exemplu, nitrosaminele pe care organismul le produce când

digeră cărnuri procesate ce conţin nitraţi). Alte beneficii ale mazării ar fi: Prin conţinutul scăzut de calorii, este o alegere bună pentru persoanele care încearcă să slăbească. Fibrele din componenţa mazării o recomandă persoanelor care suferă de constipaţie. Luteina din mazăre protejează împotriva degenerării maculare şi a cataractei ce se instalează odată cu înaintarea în vârstă. Mazărea verde încetineşte procesul apariţiei glucozei în sânge, păstrând astfel constant nivelul de energie necesar organismului. Precauţii în consumul de mazăre: Mazărea verde conţine purine, substanţe ce pot cauza probleme persoanelor sensibile la efectele lor. Purinele se pot transforma în acid uric, excesul de purine din organism conducând inevitabil la exces de acid uric. Două dintre afecţiunile provocate de excesul de acid uric sunt guta şi calculii renali. De aceea, persoanele ce suferă de aceste boli e bine să limiteze sau să evite consumului de mazăre. Reţete ce au la bază mazărea sunt nenumărate şi o puteţi combina de fiecare dată cu altceva. Important este să o combinaţi cu legume şi carne potrivită şi să nu uitaţi că beneficiile ei sunt nenumărate, făcându-vă doar bine atunci când o consumaţi. (M. T.)

Beneficiile fibrelor în dietă Multă vreme, fibrele nu au fost apreciate la adevărata lor valoare pentru că din punct de vedere nutritiv nu par a fi prea importante. Recent însă, cercetătorii au demonstrat că fibrele sunt foarte importante în organism în principal pentru combaterea unor afecţiuni precum constipaţia, colonul iritabil şi hemoroizii, obezitatea, diabetul, cardiopatia ischemică. Dacă iubeşti mâncărurile preparate din fasole, iată o scuză bună ca să le mănânci cât de des vrei, mai ales dacă le amesteci cu produse preparate din făină: fibrele. Fibrele sunt ingrediente magice care ajută la menţinerea în formă bună a sistemului digestiv. Digestia sănătoasă contribuie la scăderea greutăţii şi la îmbunătăţirea sănătăţii, înseamnă un risc scăzut faţă de multe dintre bolile zilelor noastre - cum ar fi: cancerul de stomac, diabet şi multe altele. Fibrele nu sunt digerabile şi nu conţin nutrienţi. Dar fibrele sunt foarte recomandate datorită capacităţii lor de a se mişca prin tractul digestiv mai repede, prevenind „putrezirea” mâncării în tractul digestiv, evitând astfel apariţia multor boli moderne. Ceea ce

înseamnă că mâncarea se digeră mai repede şi bucăţile nedigerabile, inclusiv fibrele, sunt eliminate mai rapid. În plus, fibrele sunt cunoscute prin faptul că absorb apa, făcând-o mai uşor de transportat. Acest lucru ajută la prevenirea constipaţiei. De asemenea, când apa este absorbită în stomac, îi oferă acestuia senzaţia de „plin”, de saturaţie, şi deci micşorează cantitatea de mâncare pe care aţi consuma-o. Consumul zilnic recomandat de fibre este de 35 grame. În realitate, o dietă normală

oferă doar 12 grame sau te - mai mult de 11 grame; chiar mai puţin de fibre. ● trei morcovi proaspeţi pe zi vor oferi Fibrele vin în forme diferite şase grame de fibre; şi surprinzătoare. ● varza şi salatele sunt de asemenea surse Aşadar, care alimente bogate de fibre. sunt bogate în fibre? Dar trebuie reţinut că nu este indicat să Un mic dejun sau cina creşti nivelul de fibre din dietă dintr-odată. care să includă fasole îţi va Aceasta ar putea să te facă să te simţi nu oferi aproape 10 grame de fi- prea confortabil. Cel mai bine este să adaugi bre. Fasolea uscată, mazărea, fibrele în alimentaţie treptat, pentru a-i da lintea sunt surse excelente corpului timp să se adapteze la noul, dar de fibre. sănătosul, mod de a manca. Pâinea din făină inte(M. T.) grală are mai multe fibre decât cea albă: aproape 3 grame pe felie, în comparaţie cu 0,6 grame la făina albă. Ceea ce înseamnă că jumătate de ceaşcă de fasole gătită cu o felie de pâine din făină integrală vor oferi o treime din fibrele care sunt necesare zilnic. Dacă nu-ţi place fasolea gătita, există şi alte alimente pe care să le alegi: ● un măr conţine în jur de patru grame de fibre; ● un pahar de prune usca022.21.18.45, 022.24.42.69


10

LUNI, 14 NOIEMBRIE 2011

www.timpul.md

FEMEIA

timpul practic O lady la masă

Dezastrele din timpul mesei

Oricând şi oriunde, la un restaurant sau la o petrecere privată, o lady poate constata că i-a rămas în dinţi ceva dizgraţios sau necomestibil, ori că nu poate înghiţi ceea ce are în gură. În asemenea momente, nu trebuie să-şi piardă capacitatea de a reacţiona din cauza stânjenelii. Soluţia este una foarte simplă. Dacă bucăţica ostilă poate fi eliminată cu furculiţa sau lingura, doamna va apela la respectivul tacâm. Dacă e nevoie să-şi folosească degetele pentru a lua un fir de spanac de pe buze, o va face, utilizând un şerveţel pentru a-şi masca acţiunea şi apoi pentru a pune obiectul dizgraţios pe farfurie. Nu are de ce să le împărtăşească problema celorlalţi invitaţi. Asemenea neplăceri fac parte, până la urmă, din viaţa oricărei persoane.

Dacă o lady descoperă că a vărsat supă, sos de friptură sau orice altceva pe bluză, pe fustă, ori pe pantaloni…

Cum eliminăm mirosul neplăcut din casă? M

irosul este primul lucru pe care îl sesizează oaspeţii când ne trec pragul casei. Nici mobila scumpă, nici designul ei unic nu vor şterge impresia negativă a mirosului neplăcut din locuinţă. Stabiliţi cauza

Înainte să începeţi lupta cu mirosurile neplăcute, ar trebui să identificaţi cauza lor. De obicei, sursa cea mai frecventă se află în bucătărie, unde apar cele mai neaşteptate arome. Dar şi baia poate fi un astfel de focar, din cauza aerului cald şi umed, care creează condiţii favorabile înmulţirii bacteriilor. De asemenea, mirosul poate veni şi din dulapul cu haine, chiar dacă acestea sunt curate…

Soluţii la îndemâna oricui Când gătiţi, nu e obligatoriu să mergeţi afară să aruncaţi fiecare hârtie sau coajă de cartof. De obicei, gunoiul se aruncă o dată pe zi. Faceţi excepţie doar în cazul în care

Chiar dacă ia masa cu prieteni apropiaţi sau cu membri ai familiei, o lady se va scuza şi se va ridica de la masă fără să dea explicaţii - nici măcar una autoironică precum: „Ia te uită ce mizerie am făcut”. În baie, evaluează daunele. Dacă şi-a pătat rochia, foloseşte un şerveţel umezit cu puţină apă rece şi încearcă să scoată sau măcar să atenueze pata. Dacă nu o poate îndepărta, cel puţin va uşura munca celor de la spălătorie sau a maşinii de spălat a doua zi. Dacă o lady descoperă că i-a curs supă sau sos pe bluză, trebuie să fie mult mai precaută. Aproape întotdeauna, după ce se scuză de la masă şi se duce la baie, şterge uşor pata cu un şerveţel de hârtie sau de pânză. Dacă este pricepută şi încrezătoare că ştie să facă diferenţa între o pată de ulei, de vin sau de apă, doamna poate încerca s-o tamponeze rapid cu puţină apă caldă, dacă e de ulei, sau cu apă rece, dacă nu e de grăsime. Oricum, în ambele cazuri, doamna riscă să-şi strice bluza preferată. Dacă la toaleta respectivă există o îngrijitoare, o poate întreba: „Se pare că am o problemă. Ce credeţi că ar trebui să fac?”. Poate că respectiva se pricepe la îndepărtarea petelor sau poate că dispune de o soluţie pentru curăţat. Dacă nu rezolvă problema - sau dacă o agravează -, doamna nu se plânge. Ea i-a cerut ajutorul, la urma urmei, fără să aibă vreo garanţie că rezultatele vor fi pozitive. În orice caz, dacă angajata reuşeşte să rezolve problema, doamna îi va lăsa o sumă oarecare în semn de recunoştinţă, înainte să se întoarcă la petrecere. Dacă o doamnă observă că un alt invitat şi-a vărsat supă sau sos pe haine, îl anunţă cât mai discret: „Lynn, cred că ai un pic de sos Hollandaise acolo, pe jachetă”. Este acelaşi tip de curtoazie care intervine atunci când o doamnă îşi avertizează prietena că i s-a deschiat un nasture la bluză. (Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

curăţaţi peşte. De asemenea, luaţi în considerare faptul că veţi avea un miros dezastruos în casă, dacă pe punga de gunoi vor cădea câţiva stropi de apă. A dat laptele în foc sau aţi uitat terciul pe plită? Curăţaţi imediat aragazul, nu aşteptaţi să se usuce. Chiar şi mirosul bucatelor proaspăt pregătite poate crea disconfort. Pentru a scăpa de el, puneţi pe foc o tigaie curată în care turnaţi nişte oţet sau puneţi o coajă de lămâie. Oţetul va „înghiţi” toate mirosurile străine, iar coaja de portocală sau lămâie va umple locuinţa cu o aromă plăcută. Aveţi grijă de dulăpioarele din bucătărie, unde păstraţi zahăr, condimente, cereale

etc. şi stabiliţivă regula de a face curăţenie în ele o dată pe săptămână. Înainte să aranjaţi la loc produsele, ştergeţi pereţii dulăpiorului cu oţet şi lăsaţi să se usuce pentru două ore. Pentru a umple cu aromă plăcută dulapul, puneţi în el un păhărel cu cafea proaspăt măcinată. Aveţi grijă şi de frigider, unde sunt păstrate diferite produse. Puneţi pe unul din rafturi o felie de pâine neagră şi schimbaţi-o peste o zi. Sau plasaţi pe uşa frigiderului o jumătate de lămâie. Iar în baie amplasaţi în colţurile mai îndepărtate câteva farfurioare cu sare de bucătărie, care va absorbi umezeala. Dacă sesizaţi un miros în dulapul cu albituri, e bine să verificaţi fiecare piesă în parte, să le împăturiţi din nou şi să puneţi între rânduri câte un săculeţ cu plante aromate de mentă, melisa, sau oregano. Pe lângă faptul că plantele vor schimba aerul, vă vor ţine hainele departe de molii.

Mici secrete… Pentru ca mirosul plăcut să vă întâmpine chiar de la intrare, picuraţi trei-patru picături de ulei esenţial de portocale peste covoraşul din faţa uşii. De asemenea, nu ignoraţi florile uscate. O legătură din astfel de flori va umple cu aromă plăcută camera şi va diversifica decorul. Plasaţi în întreaga casă pliculeţe elegante umplute cu maghiran, scorţişoară, cuişoare sau vanilie. În baie optaţi mai ales pentru levănţică. Pentru sufragerie şi dormitor, plantele de cameră sunt alegerea ideală, deoarece produc oxigen şi împrospătează aerul. Când spălaţi podeaua, folosiţi nu doar apă simplă, ci infuzii de muşeţel sau mentă. După o astfel de curăţenie a casei, veţi avea senzaţia că vă aflaţi într-o pajişte plină cu flori. Dacă cunoaşteţi şi alte secrete pentru eliminarea mirosului neplăcut din casă, scrieţi-ne la adresa electronică: secretariat@timpul. md sau la adresa redacţiei (mun. Chişinău, bd. Grigore Vieru 22/2, MD-2005). Sfaturile dumneavoastră vor fi publicate în următoarele ediţii ale FEMEII. Elena Sărăteanu

Ce spune machiajul despre o noi?

S

tudiile în domeniu demonstrează că stilul de machiaj al fiecărei doamne şi domnişoare depinde nu atât de tendinţele modei, cât de temperamentul fiecăreia. Atrageţi atenţia la clasificarea ce urmează şi veţi vedea cât de bine vă alegeţi tipul de machiaj şi dacă e momentul oportun să vă schimbaţi opţiunea.

portă singurătatea şi au întotdeauna în preajmă o mulţime de admiratori. Sunt emotive, sensibile şi sentimentale.

Machiaj cu accentul pe ochi

Aceste femei sunt atente şi foarte perceptive. Nu le place să vorbească mult, mai degrabă preferă să-i asculte pe cei din jur. Sunt destul de închise în sine, alegând să rămână în intimitate cu gândurile lor. Nu au tendinţa să-şi împărtăşească preocupările, considerând că acestea le vizează doar pe ele. Bărbaţii le consideră o enigmă…

Varianta „fără machiaj” Lipsa machiajului indică mai degrabă o subapreciere a propriei persoane. Pe aceste femei le deranjează feminitatea ca atare şi consideră că bărbaţii le iubesc şi le admiră mai mult decât dacă s-ar folosi de cosmetice. Aşadar nu are niciun rost să cheltuiască banii pe ele.

Machiaj minim (superficial)

Femeile care optează pentru un machiaj minim sunt de regulă mulţumite de propria persoană, destul de închise în sine, apreciază singurătatea. Posedă un simţ analitic foarte bine dezvoltat, fiind gata întotdeauna să

accepte compromisuri. Consideră că un bărbat poate fi cucerit mai curând prin calităţile spirituale decât cu ajutorul aspectului fizic.

Machiaj cu accentul pe buze

Un astfel de machiaj trădează faptul că aceste femei adoră să se afle în centrul atenţiei. Sunt fericite în momentul în care nu duc lipsă de nimic, nu su-

Machiaj provocător cu accent pe buze şi ochi

Acest machiaj vorbeşte despre o fire pedantă, care acordă atenţie la prea multe detalii, iar uneori dramatizează situaţia. Cantitatea mai mare de cosmetică are rolul unui scut faţă de realitatea crudă şi nedreaptă. Faţă de bărbaţi adoptă o atitudine precaută, protejându-se de eventuale dezamăgiri, de care nu au dus lipsă în viaţă. (E. S.)


FEMEIA

LUNI, 14 NOIEMBRIE 2011

www.timpul.md

frumusete

Perfecţiunea feminină

Fructele care distrug celulita Ca să faci celulita să dispară de pe corpul tău trebuie să te mobilizezi să faci mişcare şi să ai mare grijă la ceea ce mănânci. Pe lângă legume, fructele sunt o opţiune bună pentru a-ţi potoli foamea între mese şi ajută la îmbunătăţirea aspectului pielii. Fructele conţin substanţe nutritive care ajută organismul să funcţioneze aşa cum trebuie. Oana Carasâz oana.carasaz. Consumate în cantităţi moderate, ele timpul@gmail.com aduc multe beneficii pentru sănătate, iar dacă vei cunoaşte fructele care îţi asigură o hidratare optimă vei reuşi să atenuezi şi celulita. Pe lângă mişcare şi grija pentru alimentaţie, celulita trebuie combătută prin hidratarea organismului. Consumă multă apă plată în fiecare zi şi adaugă pe lista ta fructele care conţin apă. Femeile care obişnuiesc să consume alimente bogate în apă, precum mere, struguri, castraveţi, au mai puţine probleme cu celulita şi au o talie mai subţire.

1. Kiwi

Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, fibre, potasiu, magneziu care reglează digestia şi împiedică depunerea colesterolului pe artere. Poţi să le alegi cu încredere pentru că sunt şi foarte sărace în calorii.

2. Ananas

Conţine o enzimă numită bromelaină care are rol antiinflamator şi de curăţare a organismului, ajutând la îndepărtarea depozitelor de celulită, după cum arată studiile recent realizate. De asemenea, ea ajută la digestia proteinelor şi are un puternic efect diuretic, ajutând la eliminarea toxinelor din corp.

3. Merele

Conţin multă apă care ajută la menţinerea elasticităţii pielii şi fibre care favorizează eliminarea reziduurilor toxice care se formează în organism.

4. Grepfrutul

Ajută la detoxifierea organismului şi îl poţi consuma în siguranţă, fiind chiar indicat în cantităţi moderate în curele de slăbire. Este foarte bogat în vitamina C, A, potasiu şi ajută la arderea grăsimilor, atenuând foarte mult aspectul celulitei.

5. Strugurii

Îmbunătăţesc aspectul pielii, făcând-o mai elastică şi mai netedă.

11

Un atu pentru femei…

Picioare sănătoase

P

icioarele frumoase au fost dintotdeauna un MARE atu pentru femei. Pe lângă tratamentele de înfrumuseţare există şi câteva reguli care te ajută să-ţi păstrezi picioarele frumoase şi sănătoase.

Kilograme în exces! Obezitatea poate provoca apariţia varicelor, din cauza greutăţii pe care trebuie să o „transporte” picioarele. Deşi nu sunt periculoase, venele varicoase sunt inestetice şi pot fi dureroase.

Fii activă! Fă mişcare cât de mult poţi. Mersul este o activitate importantă pentru picioarele tale, tonifică, reduce grăsimea şi îmbunătăţeşte circulaţia. Picioarele sus! Activitatea din timpul zilei te poate lăsa cu picioare umflate şi obosite. Pentru a scăpa de această problemă, fă o pauză zece minute pe zi, întinde-te şi ridică picioarele, astfel încât să fie mai sus de nivelul inimii. De asemenea, poţi folosi şosete special create pentru îmbunătăţirea circulaţiei. Grijă la tocuri! Deşi pot da un aspect frumos piciorului, purtarea regulată a tocurilor poate provoca dureri de spate, afecţiuni ale picioarelor, deteriorarea articulaţiilor sau nervi şi ligamente inflamate. Când porţi tocuri poţi face o pauză de relaxare. Dacă ai ocazia, poţi să te aşezi pe un scaun, să te descalţi şi să întinzi piciorul trăgând călcâiul în faţă astfel încât talpa să fie flexată şi degetele îndreptate spre tine. Mănâncă sănătos Redu consumul de grăsimi saturate care se află în carnea roşie şi în produsele lactate şi optează pentru cele monosaturate.

Cum scapi de picioarele umflate ● Limitează consumul de sare, aceasta contribuie la retenţia de lichide; ● Picioarele sus. Întinde-te pe spate, ridică picioarele şi păstrează această poziţie timp de 10-15 minute; ● Foloseşte ciorapi elastici. Folosirea unor astfel de ciorapi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui;

● Nu uita de sport. Exerciţiile fizice ajută circulaţia; ● Scapă de kilogramele în plus. Greutatea în exces afectează circulaţia lichidelor din corp şi presează venele; ● Evită să stai prea mult timp aşezată. La fiecare o oră-două, ridică-te şi fă o mică plimbare. (O.C.)

Sfaturi utile

Părul frumos se poartă şi iarna Nu numai pielea are nevoie de îngrijire specială în perioada de iarnă, ci şi părul. După ce soarele verii a fost un factor de stres pentru păr, acum vine rândul temperaturilor scăzute să afecteze structura şi rezistenţa podoabei capilare. Alternanţa temperaturilor frig-cald are un efect extrem de puternic asupra părului. Acesta tinde să se deshidrateze, ceea ce înseamnă că vârfurile se vor despica şi ulterior se vor rupe. Pentru a evita acest lucru este indicat ca părul să fie tuns mult mai des în sezonul rece decât în cel cald, mai exact la un interval de patru săptămâni. Alimentaţia are şi ea un rol destul de important în conduita părului. Dacă ne dorim un păr frumos şi plin de vitalitate, trebuie să respectăm un regim alimentar sănătos. O alimentaţie echilibrată şi bogată în minerale, în special, în zinc şi magneziu va contribui la protejarea părului în timpul sezonului rece. Dacă nu reuşeşti să ai o alimentaţie corespunzătoare, suplimentele nutritive sunt o soluţie la care poţi apela destul de uşor. Pentru ca părul să fie strălucitor şi sănătos, produsele de hair-styling trebuie alese cu mare grijă. Acestea trebuie să aibă o textură soft, light care să nu în-

carce firul de păr. Trebuie să evităm pe cât posibil îngrăşarea lui, fiindcă un par fragil şi uscat poate trece cu uşurinţă la starea de gras şi tern, şi asta din cauza produselor de hair-styling folosite în exces. O spumă pentru păr sau un fixativ uşor sunt alegerea ideală atunci când se doreşte o finisare perfectă.

Îngrijirea părului pe timpul iernii în trei paşi Spălarea Cea mai importantă etapă pentru a avea un păr sănătos este curăţarea. Aceasta trebuie făcută oricât de des simţi nevoia, pentru că altfel praful, poluarea şi uleiurile acumulate pe scalp îngreunează părul şi îi pot da un aspect tern. Spălatul părului, chiar şi zilnic, nu îl deteriorează. Pentru ca părul să fie sănătos trebuie clătit cu apă călduţă, nu fierbinte. Hrănirea Hrănirea părului are ca scop îngrijirea şi protejarea lui, asigurându-i totodată flexibilitate şi rezistenţă. O

hrănire optimă se realizează imediat după spălarea părului. Balsamul este indicat pentru o hidratare perfectă. Balsamul se aplică pe părul spălat; acesta trebuie să acţioneze mai puţin de un minut, cam 30 de secunde. Tratamentul Tratamentul este cea mai importantă etapă în îngrijirea părului. În saloanele de frumuseţe specialiştii aleg măştile

potrivite tipului de păr, dar şi în funcţie de anotimp. De cele mai multe ori masca pentru păr ajută la repararea firelor degradate şi previne ruperea cauzată de pieptănatul şi coafatul părului. Masca de păr poate fi aplicată o dată pe săptămână în cazul părului deteriorat, şi la două săptămâni dacă părul nu prezintă urme accentuate de degradare. Masca trebuie să acţioneze între două şi cinci minute.

Măşti preparate acasă Mască din banane şi miere Ai nevoie de: O banană coaptă bine, două linguri de iaurt, două linguriţe ulei din germeni de grâu, 1/4 linguriţă de lecitină, 1/8 linguriţă de miere de albine, două linguriţe de lapte condensat, două-patru picături ulei esenţial de ylang-ylang. Se amestecă ingredientele cu mixerul şi se aplică pe părul spălat şi şters. Masca se lasă să acţioneze timp de oră, apoi se clăteşte părul cu multă apă. Această mască se aplică o dată pe săptămână. Mască de îngrijire a părului vopsit - păr normal sau uscat Pentru părul normal sau uscat se recomandă o mască de hidratare intensă şi regenerare, care reface structura proteică a părului. Se pun într-un castron şi se amestecă două linguri de ulei de ricin, două linguri de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, zece picături de vitamina A uleioasă, o fiolă de vitamina E, un gălbenuş de ou şi două linguri de miere. Masca se ţine jumătate de oră pe păr, apoi se spală. (O. C.)


12

LUNI, 14 NOIEMBRIE 2011

www.timpul.md

FEMEIA

TENDINTE

Arta tablourilor vii Versatilă, neagră şi… ieftină

Fusta din piele - o piesă-cheie în garderoba ta O fustă de piele e o tendinţă care ne place tuturor, dar nu suntem sigure cum să o purtăm corect. Prin urmare, o ignorăm. Voi încerca să te conving să dai o şansă fustei din piele, cel puţin celei negre. Mai ales că o asemenea fustă este foarte versatilă, putând fi purtată la serviciu cu un sacou clasic, dar şi în cazul unei ieşiri în oraş cu prietenii. Ia în calcul şi faptul că este o piesă care se tot reîntoarce în atenţia stiliştilor, prin urmare costul acesteia poate fi împărţit

la 20-30 de ori în care poate fi purtată (chiar şi mai mult, lăsând-o drept moştenire fiicei sau nepoatei). Înainte de a-ţi achiziţiona o fustă din piele, ţine cont de faptul că o fustă cu un tipar A este potrivită chiar şi celor care au picioarele mai groase. Alege un model până sub genunchi, iar dacă ai gambele foarte evidenţiate ar fi bine să o porţi cu cizme înalte. Dacă îmbraci fusta pentru o ţinută office, lungimea acesteia e foarte importan-

tă, fusta trebuie să fie de lungime medie, dresul de culoarea piciorului sau mat, iar înălţimea tocului pantofilor nu ar trebui să treacă de şapte-opt centimetri. Dacă vrei un look sexy, iar fusta de piele va fi integrată într-o ţinută de seară, poţi purta pantofi cu toc înalt, stilleto, iar dresul poate fi negru transparent. Cheia spre o ţinută în care combini fusta din piele este să porţi o bluză cât mai simplă. Asta înseamnă să asortezi fusta cu o cămaşă

clasică albă, care poate fi şi din mătase, cu un pulover pe gât din caşmir, ori cu un sacou XXL. Ai grijă să nu combini fusta din piele cu o jachetă din piele sau una din blugi, cu un pulover extra-large. De asemenea, dacă din motive etice refuzi să porţi o fustă din piele, optează pentru una din piele ecologică. În plus, aceasta nu-ţi va afecta bugetul lunar. Silvia Ursu

.md spaţiu dedicat evenimentelor cotidiene de cultură, artă, sport şi divertisment

Te fascinează aranjamentele florale în stil japonez? Ai vrea să le descifrezi arta şi să le înţelegi mesajul? Cu un pic de imaginaţie, poţi să faci singură un aranjament ikebana. Potrivit unei anumite concepţii estetice, aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze. Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat. Asimetria este absolut necesară pentru ca un aranjament ikebana să fie atractiv. Legătura dintre om şi natură este redată prin trei linii, care simbolizează cerul, omul şi pământul. Cea mai importantă este reprezentată de ramura cea mai înaltă, care semnifică cerul. A doua ca importanţă este ramura mijlocie, ce simbolizează omul. Ea trebuie aşezată oblic în vas, iar lungimea trebuie să acopere trei pătrimi din prima ramură. A treia linie este cea mai scurtă şi trebuie aşezată în partea din faţă a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din acelaşi loc. Simbolurile trecerii timpului au o mare importanţă în ikebana. Niciun aranjament nu este acceptat dacă nu sugerează acest lucru. Trecutul este simbolizat de plante înflorite şi frunze uscate, prezentul - de flori întredeschise şi frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare. Cu puţină imaginaţie, un obiect considerat inutil poate deveni un vas potrivit pentru un aranjament ikebana (o cutie de tablă, un coş de nuiele, un polonic din lemn sau o piatră). Pentru ca tulpinile să nu se răsfire, ele se fixează pe suporturi. Pentru a susţine aranjamentul te poţi folosi şi de o mătură, o împletitură de nuiele sau bucăţi din fier îndoite şi legate între ele cu sârmă. (S. U.)

c m y k

TIMPUL - FEMEIA  

Ediţia săptămânală Femeia nr. 49

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you