Page 1

PORTFOLIO Tim Zelazny

CLICK HERE TO BEGIN


(exterior)

BEFORE

AFTER

1

tourists centennial olympic park dr.

assignment editors

Project goal: To increase interaction and dialogue between CNN and the community by studying:

production directors broadcasting publication andrew young int. blvd.

news diagram - before (closed loop)

1

assignment editors

.how the building is currently being used .the flow of people on site .the available spaces that exist, or spaces which could become available .new architecture that could allow people to communicate further with CNN

hallway

public discussion

interactive touch screen for commenting

existing metal framing

existing concrete struc-

production directors broadcasting publication

public

convention

associated press

associated press

[centennial olympic park]

[georgia world congress center]

PROJECT DESCRIPTION The CNN Center is located in downtown Atlanta, Georgia. With a vast amount of information and knowledge surrounding the building due to a diverse population, CNN is overlooking an opportunity to connect with their market and push their product (the news) further by collecting viewer feedback on site.

news diagram - after (continuous and open loop)

hallway

meeting space

[georgia dome] sports

[philips arena] CENTER sports [parking] employees downtown

integration study - section macro scale (road, rail and plane)

micro scale (figure/ground)

2

site context

SPORTS

wall connection

CONVENTION TOURISTS get news

EMPLOYEES DOWNTOWN

BEYOND BRANDING businesses need to be faster and looser to remain competitive in today’s market Beyond Branding: A response which is value-laden (values consistent between a business and society) rather than value-centric (values are only held by a business). Graduate Thesis: CNN Center. Atlanta, Georgia.

3

SPORTS CONVENTION TOURISTS EMPLOYEES DOWNTOWN

circulation

2

provide feedback

meet w/ cnn employees

programming

6”X13/8” “C” joist

design

wood veneer (changeable) anchor bolt

5”X 3“ steel column By utilizing a scrolling marquee system to communicate the news and viewer feedback, those inside of the building begin to feel engaged with the news and realize the opportunities to provide their own feedback at interactive touch screens placed throughout the building.

existing tv

3 1/2” bracket steel angle anchor bolt

Instead of the CNN Center being a place where news is broadcasted, it can become a place where the news is made, discussed, and made news again.

steel angle

I believe this approach to design is something of value for a business and their community. Having this consistent dialogue between the two groups will allow for organizational sustainability to occur and new ventures to be realized.

design integration (interior)

a place where the news is made, discussed, and made news again

movement of people/knowledge 3

interaction - before

LED ticker (by trans-lux)

interaction - after

design integration (exterior)

6”X12“ steel beam

floor connection

NEXT PROJECT


design

Entrance through back alleys and sidewalks sustains a safe living environment. Orientation of the tensile fabric allows for unqiue sun shading and area for residents to interact.

Desert Living International Competition Honorable Mention

To create an innovative house design that fosters a sense of community and embraces the desert environment. . city of henderson, nevada

site plan

Juror Comments: The jury was impressed with the diversity of innovative site planning and design approaches to urban housing in the Mojave Desert. It allows for a great deal of the of the year to be spent living outdoors. . Scott Nelson, City Administrator

sustainability

air scoop. cross ventilation. operable curtain walls. thermal barriers. photovoltaic cells. solar water heater. rainwater collection. xeroscaping. undercraft cooling. bike and walking paths. nearby public transportation. “

NEXT PROJECT


c r e a t e

c o m m u n i c a t e i n s p i r e

Schematic design issue: Change building form to capture more wind energy.

LEED requirement > 75% floor area above threshold LEED NC 2.2 EQ Credit 8.1 Daylight & Views:

PASS

Total floor area (ft2)

Carbon Output ZERO CO2 Energy Source Wind Power (Electricity) Energy Used 70,525 kWh (15.5 kWh/sf x 4,550sf)

4550.431

Total floor area above threshold (ft2) 4012.526 % floor area above threshold (%) 88.2 % External Window/Wall (building)

16

Analysis Comparison (against previous assessment) Total

The wind energy market currently focuses on large-scale turbine production. These are expensive, hard to install, and very location sensitive. By modifying these elements, we can reach a larger market due to cost, size, and efficiency.

10

Daylight levels (fc) Percentage area above threshold (%)

30.070 88.2

Energy Produced 73,000 kWh (turbines)

le

center for wind technology

The final design of the center is modeled after the Venturi Principle to maximize wind energy production. It is on this building’s west elevation that my patent, turbine louvers, are featured. These louvers provide both shading for the exterior envelope, and energy for the building as they rotate.

schematic design

Energy Model Results

Current Results

cip

north dakota state

With a mission to promote, educate, and innovate; students, faculty and community members at the NDSU Center for Wind Technology will be given the opportunity to become more involved in wind energy production.

Daylight Study

rin

p r e s e r v e

260

ip

i n n o v a t e

The state of North Dakota is the nation’s leader in wind energy potential. With an average wind speed of 10 mph, production can occur year round.

daylight (footcandles)

s u s t a i n

NDSU Center for Wind Technology

tur

r e a c t

ven

d e s i g n r e s e a r c h r e u s e

NEXT PROJECT THIS GRAPHIC WAS LATER SUBMITTED TO A REGIONAL ADVERTISING COMPETITION AND TOOK THE TOP PRIZE

schematic design

design development - wind study

wind diagram

wind tunnel


KIREI Sustainable Innovations

is a substitute of wood. it is the byproduct of the Sorghum plant grown around the world for feed. the stalks left over after harvest are heatpressed with a non-toxic adhesive to form light and strong Kirei board.

south elevation

ndsu has researched the possibility of growing this plant species in north dakota, and came back with positive results. this material could soon become the latest innovation at Marvin Windows, saving the company on manufacturing while increasing its environmental impact.

section

north elevation

gathering space energy farming

west elevation

solar cells

sleeping unit

NEXT PROJECT


Bickerdike Affordable Housing Competition community garden garden community

Develop fresh ideas to existing affordable housing models. Looking for design innovation, a clear sustainable strategy, and an emphasis on improving the quality of life for residents.

2 BD UNIT

2 BD UNIT

OBJECTIVES:

Participate in a fast paced “concept design competition� for Bikerdike Redevelopment Corporations new affordable housing development. The development will serve to increase affordable housing rental housing in Humbolt Park while also stabilizing the community by infilling vacant lots with attractive new construction.

CORRIDOR

COMPETITION BRIEF:

TYPICAL UNIT

1 BD UNIT

typical layout

NEXT PROJECT site context

sustainability diagram

design study


Lowell General Hospital Observation Unit Job Captain 5,000 SF Levi + Wong Design Associates Project Brief Transform an existing medical records office into the new Emergency Department Observation Unit. The overall focus of this project was to introduce a new design aesthetic for the hospital to later emulate in the new emergency department that was being constructed next to this unit. Next to patient-centered design, the hospital wanted a modern and hospitable appearance, and for construction to be minimal during Phase II when linking to the new emergency department. Circulation patterns and response times were the most critical items when it came to laying out the unit.

nursing desk study

nursing desk study

key plan

nursing station detail

before medical records office

= Phase II patient room sink

construction

NEXT PROJECT main corridor

nursing station

patient room


SOUTH ELEVATION WALL ASSEMBLY (R -21)

EL TRAIN

LAKE STREET STUDIOS 40,000 SF / 61 Units - Studios / designed under Enterprise Green Communities criteria Harley Ellis Devereaux

Enterprise Green Communities criteria: . compact development . access to public transportation . passive solar heating/cooling . adaptive reuse site . 20% reduction in ASHREA 90.1 . reduced heat island effect

NORTH ELEVATION WALL ASSEMBLY (R -41)

window head/sill detail

metal panel corner detail

EL TRAIN

LAST PROJECT north elevation

revit model


CONTACT INFORMATION: Tim.Zelazny@gmail.com 773.531.5452 COMPETITION OBJECTIVE:

represent void to solid in one meter.

PROJECT DESCRIPTION:

i explored 3d text to communicate literature as a movement of void to solid. when readers first pick up a piece of literature, they are void of the information. however, upon completing the text, they begin to feel the impact of the author’s message as an embodied whole.

in one meter, i created a sculpture from a poem written by john a. hees to communicate this process. at first, the text creeps from the void crevices of the plywood base. later, it becomes intertwined with its surroundings before concluding into a solid mass.

The air we breathe cannot be seen, and yet it fills our breasts. POEM TEXT: The stars so high we cannot touch, but we admire them never the less. The depth of the world is oh so shallow, for we judge only what is in sight. If we close our eyes and open our minds, it will be revealed that night is day and day is night. Nothing is what it seems, if you trust in only with your eyes. Open your heart and release the spirit. Leave behind the tears and cries. True joy can only be found if you take the time to look deep within. The outer appearance is only a shell, while the truth is under the skin. Distance in fact is many miles. It is far if that is what you see. But if you look with your heart and not the eyes, I’m as close to you as you are to me. - John A. Hees

1 meter

VOID to SOLID A DESIGN COMPETITION

SCALE: if built at a larger scale, the sculpture could become an interactive piece of artwork. one could walk through the static form, or rest at a favorite point to watch the text move on the ground during the course of the sun.

THANK YOU SEPARATE FROM THIS COMPETITION, THE SCULPTURE WAS LATER FEATURED IN THE 2012 AIA EMERGING PROFESSIONALS EXHIBITION IN WASHINGTON D.C.

Portfolio  

Portfolio, Tim Zelazny