Issuu on Google+

timothy harkin

graduate portfolio

timothyharkin@gmail.com 703.599.2746


Timothy Harkin, LEED AP M. Arch University of Oregon 2011 timothyharkin@gmail.com 703.599.2746


table of contents

STUDIO PROJECTS nw film center

3

pcca

14

national museum in oslo

22

osc

32


nw film center

4


PORTLAND, OR FALL 2010 CRITIC: BOB HERMANSON This project was the expansion of the NW Film Center, a Portland institution currently based in a small building by the Portland Art Museum. Our project was for a larger center that included extra classrooms, labs, and an auditorium for film screenings. The first phase in the design of the NW Film Center was to watch and analyze a number of films, both recommended and of our own choosing, and to imagine interpreting the film through a physical model. Through model studies and short films we reinterpreted the one of the films as a three-dimensional object or space. I chose the 1976 film “Taxi Driver�, directed by Martin Scorcese and starring Robert DeNiro. Our final designs for the film center were meant to represent our interpretation of the films based on our initial model studies.

5


film analysis

1.

1.

2. 3.

2. travis

4.

3. betsy

iris

other males

6

4.

1. isolation 2. failed connections 3. determined isolation 4. violence


“taxi driver” interpretation The film “Taxi Driver” follows a character named Travis Bickle, a loner who gets a job driving cabs as a way to deal with his insomnia. He views his customers and the rest of New York City with disgust, and purposefully places a barrier between himself and society. Through the film he attempts to break this barrier and make connections with two females, one a pretty campaign assisstant he attempts to date and the other a young prostitute he believes he can mentor. When both attempts fail, Travis lashes out at society by attacking the men in both these women’s lives that he believes are standing in the way of his relationship with them, one is the man running for political office and the other is a pimp.

interpretive models These models represent the character of Travis as he relates to the rest of society. He is represented by the folding plane, which begins in isolation from the rest of the pieces and after a few failed attempts of connection, reverts back to self imposed isolation and then violence. The other pieces in the model represent the female characters he is attempting to connect to and the male character he sees as in the way.

7


translation to building design

2.

4. 1.

When translating the film interpretation into an actual building design, I used the character arc of Travis Bickle as the basis for the public procession within the building. The public procession through the Film Center weaves and shifts like the character of Travis. The everyday functions of the building, such as the classrooms and offices, are more standard in form. In this way they relate more to the film’s supporting characters.

FU_COLD FU_HOT FU_WASTE FU_TOTAL FIXT_CODE

3.

floor 01

8

2. EXHIBIT Space

WC

WC

SHIPPING/RECEIVING

STOR.

STOR. STOR.

DVD/REEL LIBRARY

WC CAFE WC

floor plans

1. ENTRY

S O U N D

EQUIPMENT

ARCHIVES


floor 02

floor 03

floor 04

CLASSROOM

CLASSROOM

CLASSROOM

OUTDOOR STUDIO STUDIO EDITING

EDITING

EDITING

WC

FIXT_CODE FU_TOTAL FU_WASTE FU_HOT FU_COLD

LOUNGE WC

REEL EDITING

P R O J E C T I O N

SCREENING ROOM

OPEN OFFICE

EEVENT VEN NTT SP SSPACE PA PA AC CE CE

CONFERENCE

CONFERENCE OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

EXHIBIT SPACE

3. MEDIA Path

4. EVENT Area

9


massing diagrams

view from upper level

view of projection wall from entry 10


building elements

METAL SEAM Roof

section looking west

STEEL Truss System

CONCRETE AND STEEL Columns

CONCRETE Slabs

METAL GRATE Walkways

GLASS/ALUMINUM Curtain Wall

section looking south

KALWall

COATED METAL Panels

IPE WOOD Panel Walls

PLASTIC Stairs/Walls/Shelves

PROJECTION/MEDIA Walls 11


model images

final model 1” = 10’ - 0” 12

site model 1” = 20’ - 0”


ne view

13


portland center for comedic arts 14


sw broadway

PORTLAND, OR SPRING 2010 CRITICS: BRENT YOUNG/MITCH RICHMOND

This studio was taught by local architects from the firm Yost Grube Hall. The focus of the studio was to evolve a building design from a simple diagram. As a starting point, each student was chose to pick a type of action based from one of three categories: displaying objects, reading, or oratory. My category was oratory, and my proposed action was stand-up comedy. Based on initial diagrams analyzing the experience of stand-up comedy, a physical space was created and eventually my task was to design an institution centered around comedic training and the performance of stand-up comedy.

initial diagrams

1. Source (comedian) emits emotions (through jokes)

sw jefferson

2. Recipients (audience) respond (through laughter)

3. Emotions build off of each other, laughs enhance comedian’s act and other audience member’s enjoyment

translation to physical form

The comedian/audience member connection can be strenghthened in two ways: First, closer proximity to the stage. Second, proximity to others in audience to share laughs

15


translation to stage design

stage design

concept models

Based on the idea that different seating arrangements can lead to different experiences, the auditorium is zoned for allowing the visitor to choose what type of experience they want. Tables near the front will offer more interaction with the comedian. Group settings in the middle will for a communal experience with other audience members. Private booths in the back are for those wanting to enjoy the show with a little less interaction. The typical back wall of comedy stage is a harsh brick wall that centers all attention on the comic. This main stage acts as a marquee for Broadway Avenue, lighting up and projecting the comic’s silhouette on the translucent wall. As a center for comedic training, the lighting of the wall can also be used as an indication of the level of laughter inside the auditorium, and therefore as a visual cue to strength of the comic’s performance.

16

1. 2.

3.

4.


transformable classrooms The classrooms are for three types of learning: writing jokes, performing prepared jokes, and improvisation. The classrooms are therefore adaptable depending on the class size and the needs of the activity. Upper level classrooms in the mezzanine level are for focusing towards a presenter, but when the garage door is lifted they become additional seating for the main stage. Other classrooms come with movable walls for allowing classes of different sizes and the availability of an open space for improv activities. Mezzanine level for viewing comics

Closed garage door makes it a classroom

Mid-size class with open walls

Intimate small class with closed wall

auditorium shell

Aluminum paneled shell

Becomes projection wall at night

Signage lighting through perforation

Steel truss system 17


nw view

sw view at night 18


floor plans

floor 01

floor 02

floor 03

section looking north 19


model images

final model 1/16” = 1’ - 0” 20


21


norsk nasjonal museum pa vestbanen 22


OSLO, NORWAY WINTER 2010 CRITIC: DON GENASCI This studio project followed the criteria for a new national museum in Oslo, Norway. The site is 300,000sf located on a fjord in downtown Oslo, and the musuem program calls for approximately 300,000sf of new building area. In addition to the museum functions, my design calls for a new office building and new apartment complex to make the site a mixed-use development. The office building is constructed over a highway offramp that was previously a barrier for pedestrian site access. One of the main goals of the site design is to maximize pedestrian accessibility and create a lively 24 hour place.

Guidelines were created by connecting the site to other local landmarks and major destinations. These guidelines formed the access points of the sites and were drawn through the building to form the circulation paths.

23


site plan 24


diagrams strengthening street edge

defining access points

buiding program

nearby landmarks

25


floor plans

floor 01

26


floor 02

floor 03

floor 04

floor 05

floor 06

floor 07

section looking east 27


perspectives

1. 5. 6.

2. 3. 4.

1. rooftop 28

2. auditorium


3. atrium

4. museum

5. exhibit space

6. plaza 29


model images

final model 1” = 50’ 30

site model 1” = 100’


31


oregon sustainability center 32


Floor 00

M on tgom ery Harr

ison

Floor 01

4th St

This project was for the creation of an Oregon Sustainability Center based on the proposed program for the actual OSC currently in development. The actual project will be a net-zero building hoping to acheive the Living Building Challenge, and our criteria for the project was to create a mixed-use construction with sustainable elements and public spaces. The 10-week studio was divided into two parts, the first was an urban plan based on a the concept of a new Montgomery Street green street, and the second was the OSC building and direct site.

5th St

PORTLAND, OR FALL 2009 CRITIC: HAJO NEIS

St

St

Floor 02

Floor 03

Floor Typ.

33


montgomery street urban plan

Pettygrove Park

Street Section 1

Mixed-Use Development and river connection

Street Section 2

The first phase of our studio project was to examine the Montgomery green street to determine how it can better connect the Portland hills to the Willamette River. My goal was to improve interruptions in the pedestrian path by either making them more accessible or increasing density, which would create a livelier district.

34


OSC design process

Oregon Sustainability Center Proper definition of a public plaza was the carrying concept of the building design. The main mass of the building forms a border around the plaza and existing building. Although seemingly one mass, it is divided into two for access and program separation.

section looking east 35


sustainability concepts solar panels/light shelves photo-voltaic panels

Part of the mission of the OSC is to promote and practice sustainable building ideas. The program calls for heavy use of photo-voltaic panels for on-site energy production, and also calls for the storage, treatment, and reuse of all rainwater that falls on site. There is also the presence of experimental elements such as piezo-electric panels on the stairs. These panels, which when connected to the grid and generate electricity by the pressure placed on them, may help encourage use of the stairs, producing small amounts of electricity and saving electricity that would go to elevator use. green roofs green walls

piezo-electric panels

water collection

steel exo-skeleton

adaptive re-use

section looking east 36


solar studies

building elements solar

green wall

green roof

glass

nw view

structure

core

floors

existing

view through alley towards plaza 37


model images

38

final model 1/32” = 1’ - 0”


sw view

39


Harkin Portfolio