Issuu on Google+

TIMOTHY GALE

Architecture + Design Portfolio


Timothy Gale

412 County Road 31 Norwich, NY 13815 timothy.e.gale@gmail.com timothygaledesign.com Dual Citizenship : USA and UK/EU

Syracuse University School of Architecture Expected May 2011

Bachelor of Architecture [B.ARCH] _ Dean’s List Thesis: Liquid Infrastructure On The Crisis of Politics in the Infrastructural Landscape

Syracuse Architecture London Fall 2009 London UK Visiting Critic: Nicholas Boyarsky Syracuse Architecture Firenze Spring 2010 Florence Italy Unadilla Valley Central School 2006

Advanced Regents Diploma with Honours


CONTENTS Individual Work + Collaborative Work Parallax Onondaga Park Centre Music Centre Hill House Living Typology NOSOA Homogenous Fold Yale Art Centre White House Redux


PARALLAX Parallax is the effect whereby appears to differ when viewed from different positions. This project examines the theoretical and tangible notions of parallax and building ecologies. The work of Louis Kahn was studied, focusing specifically on an addition to the Salk Institute. Focusing on the potential effectivity of civic institutional space when calibrated by siting, sightlines, and surface modulation, the parallax scheme refined geometric articulations within a courtyard typology that grafted the civic ecology of Kahns Rochester meeting house parti with the luminous potentials of La Jolla’s coastal sunset terrain and environmental ability. The project embeds itself in transcendent space, the meeting of knowledge and tectonic manifestations. By formally refracting the courtyard outward rather than inward, while incorporating many of its systems and service logics, the project embraces the challenge to engage the original Salk Center without citations. Preservation versus Provocation Competition Collaboration with Brandon Mermelstein


Inner Courtyard Renderings Rhino + VRay + Photoshop

Section Rhino + AutoCad + Illustrator


Project Perspective Rhino + Illustrator

Plan Rhino + AutoCad + Illustrator


ONONDAGA PARK CENTRE The park centre program combines community function with visitor function. In order to achieve this requirement of an intersection between community members and visitors to an urban park, the building functions as a completely public building constructed along a circulation path which traverses through the building. The parti relates to two datum axis within the site. The surrounding architecture is strongly embedded in a mix between victorian and modernism. The project enables the architecture to humbly reference the historical and contemporary.


Concept Process Sketch’s

Section AutoCad + Illustrator


Elevation AutoCad + Illustrator

Plan AutoCad + Illustrator

Detail Section AutoCad + Illustrator


MUSIC CENTRE Located in Manhattan New York City, the architecture creates a new porous street corner condition to connect people from the urban fabric into the building. Program includes auditorium, public music library and archives as well as a restaurant. Facade creates voids symbolic as urban symbol. The conceptual design focused on an architectural framework that is a beacon on the urban street corner, creating an identity for the program. The building prompts public entry up a large ramp into the building, mediating between inside/outside and compressive/expansive space.


Building Component Axon Rhino + VRay + Illustrator

1

2

3

4

5

1 2 3 4 5

Ramp System Connecting Street to Interior Public Music Library Vertical Circulation Core Steel Structure Ribs Spatially divides Public and Private Copper Exterior


Exterior Rendering Rhino + 3DS Max + Photoshop


HILL HOUSE A design focused on supporting two separate spaces for two people in a house, and a common meeting area in the middle, while supporting water and human movement through the site. The Hill house mergers with its surroundings. Designed for two artists who live together but have spatially separate studio spaces. The site design is located on a lake combining two major paths of circulation; one of water and the other of the occupants Dividing the site is a wall which becomes the shared living space. Growing out of it’s context the juxtaposition between nature and man-made space creates a symbiosis between landscape and house. The roof is covered with a sedum grass roof type minimizing construction height and maintenance. The house cantilevers out from the hillside with south facing glass facade providing views and lighting for living and work spaces.


Site/Building Model Wood + Chipboard

Longitudinal Section Ink + Photoshop

Model Detail Wood + Chipboard


Traverse Section Ink + Photoshop


LIVING TYPOLOGY Museums are armatures for collective societal experience and cultural expression, present new ways of interpreting the world. They contain knowledge, preserve information and transmit ideas; they stimulate curiosity, raise awareness and create opportunities for exchange. As instruments of education and social change, museums have the potential to shape our understanding of ourselves and the world in which we live. As our global environment faces ever more critical challenges, a broader understanding of the interdependence of natural systems [food and ecosystems] and the relationship with ever increasing dense urban environments is becoming more essential to our survival and evolution. Museums dedicated to agriculture and urbanism play a role in expanding our understanding of these complex systems. Rejecting the notion of museum architecture as neutral background for exhibits, the new typology becomes an active tool for discussion, learning, testing, speculation, and interaction.


Section Concept Diagram

Section Detail Steel + Concrete Construction

Study Models Foam + Metal Mesh + Paint

Rendering Urban Approach Rhino + VRay + Photoshop


Plans AutoCad + Illustrator

Section AutoCad + Photoshop + Illustrator


NOSOA What could a School of Architecture be? The scheme deliberately eschews iconicity; it cannot be seen entirely from any point, but rather manifests itself as connective tissue. The vision is an architecture school as connective infrastructure; not an object, nor solution, but a process. The space of the school is autonomous, yet part of the city. A student on the rooftop can be enveloped by trees, yet occupy the space of an urban avenue. At this moment, they experience a juxtaposition that will define their careers: the balance between city and forest; natural and man-made. This scheme can be read as layers: (1) an interactive pedestrian corridor, (2) a dynamic studio space, and (3) a swath of forest embedded in the city. The corridor reflects the necessity of collaboration between students and the community; the studio promotes flexible, interconnected learning; the forest reflects NOSOA’s role in the ecological crisis. NOSOA Competition Collaboration with Dennis Harvey + Nilus Klingel + Nathaniel Wooten


Context Drawing Rhino + VRay + Illustrator

Section + Plan Rhino + AutoCad + Illustrator

Component Axon Illustrator


Site Context Illustrator

Sectional Axon Rhino + VRay + Photoshop

Renderings Rhino + C4D + Photoshop


HOMOGENOUS FOLD INSTALLATION Conceptualized within the Deleuzian ontology of the fold, it has become associated with diagrammatic techniques and digital morphogenesis, prolifically materializing in the projected and the built through continuity, curvature, smooth layering and manipulations of the ground. In the semantic network of present progressive architectural language, the verbs folding and unfolding manifest high conceptual connectivity. The homogeneous fold is a constructive dialectic between structure and form. Traditional folding technique of origami provides the beautiful properties of rigidity and lightness. The origami fold is embedded in the mathematics of ratios and structures. The potential of paper folding as a method of form generation is applicable as a spatial/architectural idea and physical form. The notions of surface, folding and unfolding, obliquity, systems, devices, paradoxes, origami, geometry, bends and unbends is the emergence of origami as an architectural idea. This project concluded in an ceiling installation to rethink the ceiling as a surface.


Axon Rhino + Illustrator

Study Models Paper + Laser Cutting


Plan Rhino + Illustrator

Section Rhino + Illustrator

Section Rhino + Illustrator


YALE ART CENTER INTERVENTION Renovating a building such as Louis Kahn’s Centre for Contemporary Art requires an intimate understanding of the relationship between the operation of the building and its aesthetic agenda. A detail analysis of the building allowed our team to bring the building up to contemporary integrated design standards while creating minimal impact on the appearance and experience of the building. The new office space achieves 1) passive ventilation while isolating the galleries in an autonomous climate zone, 2) increased daylighting of office spaces sufficient for desk work, 3) solution to the thermal bridging problems of the facade, 4) a vegetated and porous parking landscape that is used to collect rainwater from the roof. Collaboration between architecture students and mechanical engineering was vital to the process of the project. Collaboration with Yixing Chen + Dennis Harvey + Zhaozhou Meng + Nathaniel Wooten


Program Facade Ventilation Lighting Diagram Rhino + VRay + Photoshop

CFD Plan / Section Overlay AutoCad + CFD + Illustrator


Skylight Design AutoCad+ Illustrator

Original Section versus New Section Lighting / Ventilation Studies AutoCad+ Illustrator

r inte ˚W 25 80˚ Su mmer

New Skylight Detail

Original Section

Section Lighting Study AutoCad + Ecotect

New Section Summer

New Section Winter

CFD Testing Simulations AutoCad + CFD


WHITE HOUSE REDUX As society moves toward a change in technology and induced consumerism, the urban fabric is to be rethought as a globalized node connected to multiple typologies and cultures. Although urbanity is increasingly a hyper-visualization of information, a search for simplicity and rethinking of the global connectivity is thought on a localized level through the liberation of form and space as an induced parameter for the human soul. The White house becomes a synthesis and representation of this culture. A pixel matrix of information, political systems, ecological and technological variables into a vertical expression of central connection create a responsive node. The government and networks become transparent to society, commenting on current political frameworks and the influence by globalized consumerism, economics, cultures, foreign and domestic lobbyists. The president’s office is at the top. The White House becomes a public park of ideas, movements, and people. White House Redux Competition


Sectional Model Acrylic + Plasticine + Laser Cutting

Rendering Rhino + VRay


Site Plan AutoCad + Illustrator

Section Rhino + Illustrator


Architecture + Design Portfolio