Page 1


GESCHIEDENIS VAN HOUSE

INHOUD

PAUL OAKENFOLD

Oakenfold is al vanaf het jaar 1987 actief in de dansscene. Met als hoogte punt eind jaren negentig maar wat doet hij tegenwoordig?

OPKOMENDE ARTIESTEN

Wie gaat het de komende jaren maken en wie moet je dan ook goed in de gaten houden houden?

ARMADA MUSIC

Wat maak het label Armada Music nou zo goed en welke artiesten zitten erbij?


16

DJ MAG

SCANDINAVIAN SOUND

Zal Armin van Buuren dit jaar weer eerste worden? Of wat gaan nieuwkomers zoals Hardwell doen en stijgt Afrojack weer?

DJ TIPS

Wat kun je het best doen om meer draaiplekken te krijgen? Waar kun je goed feedback krijgen?

PARTY AGENDA

Wat kun je het best doen om meer draaiplekken te krijgen? Waar kun je goed feedback krijgen?

DREAMERSLAND ALBUM VAN DE MAAND


PAUL OAKENFOLD

GROENTJE

In zijn tienerjaren was Paul Oakenfold al bezig met dj’en. In 1987 kwam hij voor het eerst in aanraking met elektronische dansmuziek tijdens zijn verblijf op Ibiza. Voor zijn eerste werken liet hij zich inspireren door de toen populaire Italo disco, soul en housemuziek. In 1989 richt hij zijn eigen platenlabel Perfecto op. Zijn eerste grote succes was de remix van Unfinished Sympathy van Massive Attack dat een wereldwijde hit werd.

JAREN NEGENTIG

Begin jaren negentig verdiept Oakenfold zich in de opkomende muziekstroming trance en wordt daarom beschouwd als één van de pioniers in dat genre. Hij combineerde Europese dance met Goa Trance die hij in Goa (India) heeft ontdekt. Hij liet het grote publiek kennismaken met zijn op dat moment unieke geluid tijdens een twee uur durende dj-set voor het BBC-radioprogramma Essential Mix in 1994. Deze uitzending is tot op de dag van vandaag de meest gevraagde radio-uitzending van de BBC.

HOOGTIJDAGEN

Zijn hoogtijdagen als dj waren tijdens de internationale opkomst van trance vanaf 1997 tot de eeuwwisseling. Hij was toen één van de vaste dj’s van de beroemde Engelse club Cream en bracht een aantal legendarische trancecompilaties uit, zoals Tranceport en Perfecto Presents Another World. In 1998 en 1999 was Oakenfold eerste in de DJ top 100 van het Engelse tijdschrift DJ Magazine.


SOUNDTRACKS

Na de eeuwwisseling maakte hij diverse soundtracks voor films, zoals Swordfish, The Matrix Reloaded, Collateral, Die Another Day en Transformers the Movie. Ook heeft hij muziek geproduceerd voor videospelletjes, zoals James Bond en FIFA 2005. Maar hij scoort ook nog hits, zoals Starry Eyed Surprise en Southern Sun (de geremixte versie van TiĂŤsto was in Nederland populair). Zijn eerste soloalbum Bunkka verscheen in 2002. Op dit album staan remixen van beroemde artiesten zoals Nelly Furtado en Ice Cube, maar ook eigen producties zoals Zoo York.

DJ

MA1# 19 G

19998 9

NU

De laatste tijd brengtPaul Oakenfold nog steeds nieuwe nummers en remixes uit zoals Tokyo, Full Moon Party en Grace die hoog staan in de stream 40 van Armada Music. Ook heeft Paul Oakenfold weekelijks een radio programma op Sirius XM Satellite Radio’s met Perfecto on tour. Hierdoor draait hij nog steeds over de hele wereld maar hij heeft ook een vaste plek weekelijks waar hij samen met 75 circus artiesten voor 3.000 man draait om ze het toppunt van entertainment te laten voelen. De club waar die dit doet is de legendarische Rain nightclub in de Palms.


ERICK ARBORES

Erik Arbores is zijn dj naam normaal heet hij Erik van der Boom (Rotterdam, 4 augustus 1997).

Van der Boom sloeg een klas over op de basisschool en deed de eerste vier jaar gymnasium in één jaar. Op

13-jarige leeftijd deed

hij eindexamen gymnasium en won met zijn profielwerkstuk over kwantummechanica Entanglement and Bell’s inequality de Wijnand Wijnenprijs 2011. Door dit kreeg hij al veel mediaaandacht. Hierin kwam zijn hobby muziekcomponeren ter sprake. Tijdens een interview met Van der Boom en Robbert Dijkgraaf in De Wereld

Armin van Buuren gevraagd Draait Door werd

commentaar te geven op de muziek van Van der Boom via Skype.

Van Buuren zei erg onder de indruk te zijn met als enige commentaar dat de bass nog miste. Maar voor Armin was het genoeg om Erick een contract aan te bieden bij Armada Music. Zijn debuutsingle Bliss kwam uit in september 2011 net als de EP Take it out.

Waarom hebben wij nu voor Erik Arbores gekozen omdat hiernaast al gezegd wordt dat hij heel jong is. Maar de uitgekomen tracks zijn ook van zeer goede kwaliteit en hebben ze echt de sound die nu erg in. De nummers zijn vergelijkbaar met Marcus Maison & Will Dragen.


W&W staat voor het duo Willem van Hanegem en Wardt van der Harst. Willem van Hanegem is de zoon van gelijknamige voetballer. W&W staat net als Erick onder contract bij Armin van Buuren hij deed zelfs de uitspraak :’’W&W

are truly the rising stars of trance. If I have to put my money on somebody, I put it on W&W.”

Waarom W&W omdat zelfs de nummer een dj van de wereld vindt dat W&W het grootste talent is op trance gebied. Als dat niet genoeg is Het Debuutalbum

Impact is dan ook dit jaar verschenen onder de naam Impact. Aantal singles op dit album zijn Impact, Beta en AK-47.

Ook draaien ze inmiddels op alle grote festivals van Bratislava tot aan het Belgische Tommorowland waar dit jaar 180.000 bezoekers waren.


OPRICHTING Armada is opgericht in 2003 door Armin van Buuren, Maykel Piron en David Lewis. Hier komt ook gelijk de naam vandaan namelijk de eerste twee letters van hun namen vormen niets minder dan ‘Armada’. Ze bestaan nu al acht jaar in 2011 en dit heeft geleid tot veel goede releases, wat resulteerde in de titel van de ‘Best Global Dance Label’ drie jaar op een rij, zoals toegekend door de International Dance Music Awards van 2009, 2010 en 2011. Armada zit gevestigd in Amsterdam gevestigde label werkt samen met en beheert

enkele van de grootste namen in de dance muziek industrie. Bijvoorbeeld Markus Schulz, StoneBridge, MIKE, Aly & Fila, Dash Berlin, Roger Shah, Max Graham, Andy Moor, Mischa Daniels, Josh Gabriel en van de Natuurlijk Armin van Buuren zelf. Deze dj’s werken samen met het Armada team, met vaak nog hun eigen individuele labels. Zo heb je Coldharbour Recordings, Perfecto Records, Ava Recordings, Pilot 6, elektronische elementen, Armind, subcultuur en A State Of Trance. Dit is maar een deel want er zijn in totaal 23 sub-labels bij Armada. In Totaal hebben ze dan ook al meer dan 2600 releases op de wereldwijde muziekmarkt gepubliceerd. Maar het stopt daar niet.


De vertaling er van is dat het belangrijk is, en het maakt dan niet uit wat voor genre het is house of trance, als het goed klinkt moet het uitgebracht kunnen worden.

EVENMENTEN Naast dat Armada muziek uitbrengt organiseren ze ook succesvolle evenementen wereldwijd. Zo zijn er jaarlijkse evenementen op Ibiza met duizenden partij liefhebbers op de witte stranden, zonsondergangen en de beste DJ’s van Armada. Hier is quote van Maykel Piron over wat belangrijk is in zijn ogen bij Armada: “It’s mainly important to be able to release high quality dance music. That basically means we should be able to release every genre of track. No matter if it’s trance or house; if we love it, we have the opportunity to release it.”

Hier geldt ook gelijk de grote aantrekkingskracht van Armada Music in, omdat ze met zoveel verschillende en bekwame artiesten werken die allemaal goed weten of iets goed klinkt of niet.


House is eind jaren ‘70 ontstaan. De eerste house klinkt niet echt als de latere house. Het wordt daarom ook wel proto-house genoemd. Rond 1983 ontstaat langzaam de vorm waarin house bekend werd in onder andere de Warehouse in Chicago (waarhousemuziek ook zijn naam aan dankt),waar onder anderen Frankie Knuckles draaide en in de Paradise Garage (waar de term garage vandaan komt) in New York, waar Larry Levan zijn draaikunsten vertoonde.

In de zomer van 1987 slaat tijdens de Summer of Love housemuziek, waaronder ook de techno uit Detroit over naar Europa. Eerst van Ibiza naar Engeland, daarna volgt de rest van Europa snel, ook mede dankzij MTV’s Party Zone, een dan net gestart dance programma op MTV Europe.

Vanaf die tijd staat in Nederland de term house voor alle stijlen elektronische dansmuziek, maar al snel maakt men onderscheid tussen diverse substijlen. House en/of techno is al snel een eindeloze reeks van mengvormen (cross-overs) tussen vele soorten elektronische dansmuziek onderling en andere muziekstijlen, waardoor weer nieuwe stijlen ontstaan die steeds minder gingen lijken op de oorspronkelijke house en techno


House uit Chicago en de garage uit New York zijn de voorlopers van onder meer de clubhouse en de deep house. Hiphouse wordt gezien als voorloper van de muziekstroming eurodance. Dit is een commerciëler klinkende stroming, waarbij vaak rappers en zangeressen een eenvoudig refreintje zingen. Techno is de voorloper van een stijl als “Minimal”, inmiddels al weer over zijn hoogtepunt heen in 2009. Een recente ontwikkeling is “Rock ‘n’ Rave”, een stijl waarin allerlei soorten energieke elektronische dansmuziek

In 1993 kwam er in Nederland een splitsing tussen rustigere en hardere house: mellow en hardcore. Vanaf dat moment is men house steeds minder gaan gebruiken als parapluterm voor alle soorten dansmuziek. De meest gangbare parapluterm is nu dance, terwijl house nu staat voor een specifieke stroming die het meeste lijkt op de originele Chicago-house. In deze dance variant ligt de nadruk minder op de elektronische instrumenten, maar meer op de groove en de vocalen. Bekende house artiesten van de 21e eeuw zijn Bob Sinclar, Roger Sanchez. Ook Fedde le Grand schaart men soms onder de categorie house, maar zijn producties bevatten ook sterke electro kenmerken. “House”, of “dance”, is nu bijna net zo’n breed begrip geworden als “rock”.


DJ TIPS

1.

DJ worden; de basics. Voordat je kunt beginnen met leren draaien, moet je natuurlijk beschikken over dj apparatuur. Vanzelfsprekend is het belangrijk om te weten hoe je DJ apparatuur werkt, of je nu met vinyl, Cd’s of met mp3 software draait. Alle apparaten hebben specifieke voor- en nadelen, maar maak jezelf hier tot in de puntjes mee vertrouwd en zorg dat je over voldoende skills beschikt. Voor een goede DJ is het essentieel om de juiste muziek te selecteren en je publiek te vermaken.

2.

Muziek stijl: Kies een duidelijke eigen muziek stijl, waar mensen je aan kunnen herkennen en waar jouw muzikale ideeën in terug te vinden zijn. Of het nu club, urban, house of ski-hut is, je moet zelf achter je eigen stijl staan en je enthousiasme overbrengen op de dansvloer.

3.

Zorg voor naamsbekendheid en verspreid je naam: een veelgebruikte manier om aan feedback en PR te komen, is het opnemen van een DJ set. Met andere woorden: neem een set op (cd, mp3), post het op forums online of stuur het naar radiostations zoals radio 538 of 3FM. Naast radio stations zijn clubs, discotheken en platenlabels altijd geïnteresseerd in nieuw talent, dus zorg dat ze over een cd met jouw demo beschikken! Ook al luistert misschien niet iedereen naar jouw demo, het gaat vroeg of laat gebeuren dat je de kans krijgt om jezelf te bewijzen voor een gevulde dansvloer!


Muziekstijlen: club, deephouse, eclectic, electro, house, latin, techhouse Tickets: Verkrijgbaar bij de locatie zelf. (Weert club Eleven) Voorverkoop: € 12,50 Minimumleeftijd: 18

Muziekstijlen: progressive, trance Prijzen: Voorverkoop: Kč 1290,Deurverkoop: Kč 1490,VIP verkoop:Kč2500,-

Tickets verkrijgbaar via sazkaticket.cz. 02 Arena Praag Minimumleeftijd: 18

Muziekstijlen: club, deephouse, house, techhouse Tickets: Easyticket & Ticketscript Voorverkoop: € 49,50 Deurverkoop: € 47,50 (North Sea Venue) Minimumleeftijd: 21


Scandinavian sound komt zoals de naam al zegt uit scandinavie. De artiesten die een goed beeld geven wat de Scandinavian sound inhoud zijn bijvoorbeeld

The Swedish House MaFFIa, Marcus Maison, Will

Avicii

Dragen, en Matisse & Sadko. De laaste twee artiesten hebben zelfs een nummer die Hi Scandinavia! heet. De Scandinavian

sound is te herkennen aan de vrolijke deuntjes zoals bij Avicii vaak een piano. Dit wordt wel bijgestaan door een stevige kick en vaak een sterke snare waar ze ook mee opbouwen zodat het publiek echt mee doet. In het rijtje wat ik opnoemde gebruikt eigenlijk alleen The Swedish House MaffIa en toe vocalen maar ze worden niet echt veel gebruikt bij de Scandinavian sound.


House Magazine  

Test House Magazine

House Magazine  

Test House Magazine