Page 15

Interview

σουν την επένδυσή τους. Έχουμε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι η κυρίαρχη τάση είναι οι καταναλωτές να στρέφονται στις πιο δυνατές μάρκες της αγοράς, στην υψηλότερη τεχνολογία. Ανάμεσα σε αυτές είναι και τα brands που αντιπροσωπεύουμε: Castrol, Aral και BP.

τους και συλλογή και απόδοση φόρων στο Δημόσιο –, προφανώς δημιουργεί σε πολλές εταιρείες πιέσεις στο κεφάλαιο κίνησης. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα. Αναφέρομαι στον πρόσφατο νόμο σε σχέση με την απόδοση του ΦΠΑ. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

Στο σύνολό της η αγορά πώς κινήθηκε; Συρρικνώθηκε σε όγκο, σε λίτρα λιπαντικών. Όμως δεν συρρικνώθηκε σε τεχνολογία. Αντιθέτως τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος προτιμά ολοένα και περισσότερο, λιπαντικά υψηλότερης ποιότητας. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές καταλαβαίνουν ότι είναι πιο ορθό να χρησιμοποιούν λεπτόρρευστα λιπαντικά, που είναι πιο μοντέρνα και πιο καλά για τον κινητήρα. Ολοένα και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη λανθασμένη εικόνα που είχαν ότι τα πιο παχύρρευστα λιπαντικά είναι καλύτερα.

Πώς θα μπορούσε όμως να αποφορτιστεί η κατάσταση από την πλευρά των εταιρειών; Κοιτάξτε, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν φόρους, δασμούς και φόρο προστιθέμενης αξίας με την έκδοση του τιμολογίου. Αυτό γίνεται κάθε μήνα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις – και είναι πάρα πολλές – όπου η πληρωμή τους, η είσπραξή δηλαδή από τους πελάτες , μπορεί να είναι ως και τρεις μήνες.. Εμείς προσπαθούμε να τα μαζεύουμε τις εισπράξεις ούτως ώστε να έχουμε μια ισορροπία και, αν θέλετε, να αντιμετωπίζουμε τις όποιες καθυστερήσεις πληρωμών. Προσπαθούμε να μην έχουμε παρατάσεις στους όρους πληρωμής, έστω και αν αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει δυσκολίες στην επέκτασή μας. Προσπαθούμε και επιλέγουμε πελάτες οι οποίοι να είναι αξιόπιστοι και δεν ανοίγουμε τις πιστώσεις. Ανάλογη πρακτική εφαρμόζουμε σε όλη την εμπορία – όχι μόνο στα αεροπορικά καύσιμα αλλά και στα λιπαντικά. Τώρα υπάρχει ένα άλλο θέμα, σε σχέση με τη ρευστότητα των εταιρειών. Η BP Ελληνική – και στα περσινά και στα φετινά αποτελέσματα – είναι από άποψη ρευστότητας μεταξύ των πιο ισχυρών εταιρειών και ανάλογα με το μέγεθός της, μια από τις ισχυρότερες στην ελληνική αγορά. Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε την επέκτασή μας και την υποστήριξη των πελατών μας και να μεγαλώνουμε όπως ζητάει η αγορά. Πάντως σε ό,τι αφορά το θέμα που θίγετε, δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω αφού ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών συζητεί με τους αρμόδιους φορείς τους τρόπους επίλυσής του. Αλλά η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να παραμορφώνουμε την αγορά. Οποιαδήποτε παρέμβαση και, αν θέλετε, εκτεταμένη πίστωση σε πελάτες δημιουργεί παραμόρφωση της αγοράς.

Κύριε Μιχαλακάκη, δώστε μας μια εικόνα για την παρουσία της BP στην αγορά των λιπαντικών αυτοκινήτων. Η BP είναι ο market leader. Δεν υπάρχουν απόλυτα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα όμως με έρευνα του περιοδικού Auto Τρίτη – έγινε το 2012 –, οι αυτοκινητιστές στην ερώτηση «τι λιπαντικά χρησιμοποιείτε;» ανέφεραν την Castrol ως την πρώτη μάρκα, 24%-25%. Ως δεύτερη ανέφεραν την Aral, με περίπου 10%. Στην τρίτη, τέταρτη θέση βρέθηκε το brand BP, με 7%. Μιλάμε δηλαδή για ένα 40% για τα brands Castrol, Aral και BP. Δεν είμαστε τόσο ψηλά, παρ’ όλα αυτά είμαστε σαφώς οι leaders της αγοράς. Σε ποιους άλλους τομείς στη λίπανση δραστηριοποιείστε; Δραστηριοποιούμαστε σε κάθε αγορά, για τα προϊόντα της οποίας απαιτείται λίπανση. Εκτός από τα επιβατικά αυτοκίνητα, δραστηριοποιούμαστε στην κατηγορία των οχημάτων εμπορευματικών μεταφορών, των μηχανημάτων έργων, των αγροτικών μηχανημάτων και των μοτοσικλετών. Στην τελευταία αυτή κατηγορία η Castrol είναι κάτι σαν θεός, για μια σειρά ιστορικούς και τεχνικούς λόγους. Δραστηριοποιούμαστε επίσης στη λίπανση διαφόρων βιομηχανικών εφαρμογών, επίσης στην αγορά των πλοίων. Θέλω να επισημάνω ότι η BP στα λιπαντικά ναυτιλίας είναι διεθνώς ο market leader. Πέρα από τα λιπαντικά, πού απλώνεται η δραστηριότητα της BP στην Ελλάδα; Η δραστηριότητα της BP Ελληνική απλώνεται κυρίως σε τρεις τομείς: στα λιπαντικά, στα αεροπορικά καύσιμα και στη δραστηριότητα λιπαντικών ναυτιλίας. Δώστε μας μια εικόνα για τα αεροπορικά καύσιμα. Φαντάζομαι ότι αυτή η δραστηριότητά σας είναι αυξανόμενη λόγω της αύξησης των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού και άρα των πτήσεων από και προς την Ελλάδα. Είναι ακριβώς έτσι. Η αποτελεσματικότητα και επιτυχία μας σχετίζεται με την αυξανόμενη αεροπορική επιβατική κίνηση. Το 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά: η BP ανταμείφθηκε για αυτά που διαθέτει στους πελάτες της, με αρκετά καλύτερη απόδοση. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης σήμανε βελτίωση και της αεροπορικής αγοράς. Τουλάχιστον σε εμάς αυτό είχε πολύ θετικά αποτελέσματα διότι έχουμε πολύ ισχυρή παρουσία, η οποία σχετίζεται και με τον τρόπο που εξυπηρετούμε τους πελάτες μας. Η δραστηριότητα της BP στην αεροπορική βιομηχανία ασκείται με το διεθνές όνομά Air BP. Και είναι μια εταιρεία η οποία κατ’ επανάληψη έχει αναδειχθεί κορυφαίος προμηθευτής αεροπορικών εταιρειών. Το 2014 αναμένεται να είναι μια ακόμη καλύτερη τουριστική χρονιά. Αυτό όμως είναι και λίγο πρόβλημα όταν το συντριπτικό κομμάτι του τζίρου σας είναι φόροι και εσείς καλείστε να λειτουργήσετε ως φοροεισπράκτορες του ελληνικού Δημοσίου. Καταβάλλετε τους φόρους κρατώντας την επισφάλεια της είσπραξης από τους πελάτες σας; Θα σας απαντήσω με δύο τρόπους. Κατ’ αρχήν αυτός ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η αγορά των καυσίμων, όπου ουσιαστικά οι εταιρείες παίζουν ένα διπλό ρόλο – εξυπηρέτηση των πελατών

Και ως ένα βαθμό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Ακριβώς. Σκεφτείτε ότι, αν κάποιος χρηματοδοτήσει επέκταση της πίστωσης σε μια οποιαδήποτε αγορά χωρίς αυτό να βασίζεται στα δεδομένα μιας σωστής επιχειρηματικής απόφασης και πρόκειται απλά για μια διοικητική πράξη, δεν θα το βρει κάποια στιγμή μπροστά του; Εγώ πιστεύω ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται με καθαρά, επιχειρηματικά κριτήρια, για να είναι καθαρή και αξιόπιστη η αγορά. Και νομίζω ότι όλες οι σοβαρές εταιρείες, όχι μόνο στο χώρο των πετρελαιοειδών, σκέφτονται με ανάλογο τρόπο. Η BP μέσα από τα brands – κατά κύριο λόγο μέσα από την Castrol – επενδύει στους πελάτες της. Επενδύει όχι μέσω του ανοίγματος των πιστώσεων… Αλλά με ποιον τρόπο; Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Ένας από τους μεγάλους πελάτες μας είναι τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Όταν λοιπόν ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο θέλει να επεκταθεί, να βελτιώσει τις υποδομές του, για να μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες του, εμείς συμβάλλουμε σε αυτή του την προσπάθεια. Αυτό όμως το κάνουμε στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου που καταρτίζουμε μαζί με τον πελάτη μας . Αυτή είναι η μία περίπτωση. Η άλλη είναι οι μεγάλοι έμποροι λιπαντικών, που παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην ελληνική αγορά. Συνήθως αναφέρονται ως μεταπωλητές. Στην πραγματικότητα όμως εμείς έχουμε αλλάξει και δουλεύουμε με ανθρώπους οι οποίοι ασπάζονται την ίδια φιλοσοφία εξυπηρέτησης των καταναλωτών με εμάς. Με αυτούς τους ανθρώπους δουλεύουμε σε πολύ στενή συνεργασία και επενδύουμε στις δικές τους υποδομές. Από υποδομές μηχανημάτων και υπολογιστικών συστημάτων, για να κάνουν τη δουλεία τους, μέχρι την πρόσληψη και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι επενδύουμε εμείς στους πελάτες μας. Είμαστε αντίθετοι στο να πέφτουν λεφτά στην αγορά τα οποία μπορεί να χάνονται. Αυτό το είδος επένδυσης είναι κάτι που και εταιρείες και τράπεζες το έχουν μετανιώσει πικρά. Δεν θέλουμε να βρεθούμε και εμείς σε αυτή την κατάσταση.

Σε κεντρικό επίπεδο η BP υπέγραψε μια συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μιλάω για το δίκτυο πρατηρίων. Θα ήθελα να μου πείτε πώς νιώθετε γι’ αυτή τη συμφωνία και πώς η βρετανική εταιρεία αντιμετωπίζει την εγχώρια αγορά. Κατ’ αρχήν νιώθω πολύ καλά από τη συνεργασία μας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, που είναι ένας πάρα πολύ αξιόλογος παίκτης της αγοράς. Κατά τη γνώμη μου, έχουν χρησιμοποιήσει σωστά την τεχνογνωσία μας. Διότι η συνεργασία με την BP δεν είναι μια απλή συνεργασία branding. Είναι συνεργασία που σχετίζεται και με τεχνογνωσία στα προϊόντα αλλά και στον τρόπο εξυπηρέτησης και χειρισμού του δικτύου. Για παράδειγμα όταν λέω τεχνογνωσία το BP Ultimate brand συνδέεται με τεχνολογία σε αυτά τα καύσιμα, κάτι που είναι πνευματική περιουσία της BP. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, η τεχνογνωσία περνάει στα Ελληνικά Πετρέλαια. Κατά τη γνώμη μου είναι μια επιτυχημένη συνεργασία γι’ αυτό έχει ανανεωθεί και συνεχίζεται. Βεβαίως είναι θέμα των Ελληνικών Πετρελαίων πώς θα το χειριστούν από εδώ και πέρα, όμως είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Οφείλω να πω ότι η συνεργασία μας με τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι μόνο το πολύ γνωστό branding. Αγγίζει μια σειρά από άλλες δραστηριότητες. Αγγίζει για παράδειγμα τη δραστηριότητα των λιπαντικών Castrol και BP, που είναι διαθέσιμα μέσα από τα πρατήρια του δικτύου των ΕΛΛΠΕ, όχι μόνο μέσα από τα πρατήρια με το brand της BP, αλλά και μέσα από τα πρατήρια με το brand της ΕΚΟ. Υπάρχει δηλαδή μια στρατηγική συνεργασία, η οποία επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, όπως της παραγωγής, της αποθήκευσης και της διακίνησης λιπαντικών. Είναι μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα. Βεβαίως στον εμπορικό τομέα είμαστε δύο διαφορετικές εταιρείες και άρα ανταγωνιστές. Αλλά είναι στρατηγική συμφωνία με την έννοια της αλληλοϋποστήριξης. Πώς βλέπει η ΒΡ την ελληνική αγορά; Η BP δεν έφυγε ποτέ από την ελληνική αγορά. Αντιθέτως εξακολουθεί να δραστηριοποιείται και να επενδύει σε αυτήν. Αν κάποιος δει τα οικονομικά μας στοιχεία θα διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό επενδεδυμένο κεφάλαιο από μέρους της BP. Είστε από το 1951 στην Ελλάδα. Πράγματι ως BP Ελληνική δραστηριοποιείται από το 1951. Η παρουσία της εταιρείας στη χώρα όμως είναι πάνω από 80 χρόνια. Από τη δεκαετία το ’20. Η BP βλέπει την Ελλάδα σαν μια σημαντική αγορά, γι’ αυτό και έχει επενδύσει πολύ σημαντικά κεφάλαια. Είναι δε μεταξύ των εκατό μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας. Τώρα στην αγορά των καυσίμων εδάφους διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε περισσότερο και ότι υπήρχαν άλλες επιχειρήσεις – τα ΕΛΠΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση - που είχαν τη δυνατότητα να την αναπτύξουν περισσότερο. Έτσι λοιπόν, αντί να έχουμε τη δική μας υποδομή, γιατί αυτό ήταν το βασικό που πουλήθηκε, προτιμήσαμε να παραμείνουμε στην ελληνική αγορά με τον τρόπο που είδατε, μέσα από το brand, που το χειρίζεται βέβαια ο στατηγικός συνεργάτης που είναι τα ΕΛΠΕ. Διατηρώντας και αναπτύσσοντας το υπόλοιπο κομμάτι. Ακριβώς, όπως σας είπα, είμαστε ο market leader στα λιπαντικά όπως και στα αεροπορικά καύσιμα ειδικά για το προϊόν Avgas που μόνο η air bp προσφέρει στην Ελληνική αγορά. Αλλά ι ταυτόχρονα ένας φορέας παροχής τεχνογνωσίας. Έτσι λοιπόν έχουμε μια σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, την οποία και επεκτείνουμε. Μάλιστα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι προσφάτως λανσάραμε ένα καινούργιο προϊόν για την αγορά των αυτοκινήτων, το Castrol EDGE TITANIUM FST™(Fluid Strength Technology) με μια επαναστατική τεχνολογία, βασισμένη στο τιτάνιο όπως λέει και το όνομά του, η οποία προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι ανταγωνιστές μας σύντομα θα προσπαθήσουν να μας φθάσουν, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να προχωράμε. Κύριε Μιχαλακάκη, σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συνομιλία. Και εγώ σας ευχαριστώ.

.

newtimes 15

NewTimes 98  
NewTimes 98  
Advertisement