Page 1

AR, K Ö VI NU 0 ex 0 0 0 6

NR 11 2009

VÄRLDENS STÖRSTA TIDNING MED GLADA NYHETER

“PEACE” En modig röst för fred sid. 8-9

Foto: Lovis Björkil

Sanna Nielsen

Dogge & Kodie

På filmcasting

”Ett skratt är verkligen underbart”

Om fred frid och drömmar .

Den nya svenska långfilmen En självklar destination ”Jag saknar dig”

Sid. 5

Sid. 12-13

Marit Bergman Sid. 27

Världsmarschen Sid. 18

Dalai Lama, Bryan Adams, m fl. tar steg för fred.

Sid. 7

kekt det kra

ç i valuta fran krike spelar på plan plan lerverk

Darfur

Clown utan gränser Samandarshini

Är fyllt med färg och glädje .

Joel vill göra människor glada i Sudan

Sid. 16-17

Sid. 5

Vi gifter oss

Fredligt pyssel

Fri Ren Energi från Oneness Göran Stangertz och Kajsa University Ernst Sid. 10-11

FRED OCH FRIHET

Sid. 23

Korsord och papperstrana .

Sid. 28,31

Den 21 september är FN:s internationella fredsdag med syfte att skapa vapenvila i världen en dag. 2009 firar fredsdagen 10 års jubileum.


2 TilliT Fred och frihet

Ledare

Innehåll

TilliT Uppmaning Sprid frid! Gör någon glad och var snäll mot skogen. Ge vidare denna tidning efter det att du läst den. Gärna till en främling!

TilliT - Fred och Frihet

Världsmarschen Den 29 oktober 2009 kommer den till Stockholm Sid. 7

Redaktion

Fri Ren Energi!

info@tillit.info 0737 666 647 07 6000 2000 www.tillit.info

Sid. 10-11

Dogge Doggelito och Kodie

Sid. 12-13

Ett stort tack till dig!

Ansvarig utgivare: Mikael Engström

Sid.. 14

Chefredaktör: Anneli Trast

TilliT - Hallandsredaktionen

Den nya redaktionen

AD: Fredrik Oviedo

– Halland! Gör er redo för den positiva journalistiken Sid. 15

Originalare: Camilla Eriksson

Darfur är färg och glädje

Redaktör Halland: Lise-Lotte Fredén

Sid. 16-17

Marit Bergman

Webmaster: Jan Hellgren

Sid. 18 Foto: Emma Grimm

TilliT Drömprojekt

På jakt efter det sublima Skribenten och fotografen från Beligen Otto Van De Steene Sid. 25

Skriv din egen glada nyhet

Välkomna ombord på detta, det 11:e numret av TilliT, världens största tidning med glada nyheter. Temat för denna resa är Fred och Frihet. Destination: Ditt hjärta!

För att skapa fred så vill jag kunna lyssna till mitt hjärta och min intuition. Jag vill vara fri att vara den jag är och fri att få följa mina högsta drömmar.

Sid. 24

Dynamiskt Tillväxtkaptial Sid. 24

Tvåtusen vingar för fred Sid. 21

TilliT Underhållning

Filmcasting Skribenten och fotografen Emma Grimms berättelse om drömrollen Sid. 27

Barnkorsord och pyssel Sid. 28

Korsord Sid. 31

En av dessa högsta drömmar är att media återger en mer rättvis bild av vad som händer i verkligheten ute i världen och visar mer av allt det goda och vackra som sker dagligen. Innan jag kom i kontakt med TilliT mådde jag väldigt dåligt, och blev ofta nedstämd av att ta in all denna negativitet. Gissa om jag blev GLAD när jag upptäckte att TilliT fanns. Att jag dessutom själv får vara med att se till att positiva nyheter når ut till omvärlden. JA, då känner jag att jag skapar fred och frihet både i mig själv och i världen. ”Tänk så underbart det är, att ingen behöver vänta ett enda ögonblick innan de börjar med att göra världen bättre på något sätt”. Dessa ord yttrades av Anne Frank under andra världskriget. Ett syfte med TilliT är att utveckla journalistiken i samklang med sin samtid. All

sund utveckling går framåt, journalistiken står still. Därför startar vi från och med nu och skriver om ämnen som i medierna beskrivs extremt negativt. Vi lyfter fram de positiva sidorna av en händelse/ situation. Läs mittuppslaget med glada rapporteringar från ett färgglatt Darfur! En kille som själv upplevt krig och som nu är en väldigt positiv kraft i samhället är Kodie. Läs mer om honom och Dogge Doggelito på sid. 12-13 Fred och Frihet börjar med oss själva. När en modig människa naket gestaltar Jesus på korset, blir hon censurerad, ja ”korsfäst” av youtube. Regina Lund är en modig och fri kvinna som skapar fred. Henne kan du läsa mer om på sid. 8-9. I det här numret fortsätter TilliTs serie om Fri Ren Energi. Denna gång handlar det om en kvinnlig ledare, Samandarshini från Oneness University. Artikeln handlar om de kunskaper, visdom och om den fria rena energi som hon förmedlar. Vill du ta några steg tillsammans med andra människor? TilliT har anslutigt sig till Världsmarschen för fred, liksom väldigt många andra globalt erkända profiler! När alla människor lyssnar på sitt hjärta då har vi fred på jorden! Och glöm inte bort Det är vi själva som avgör vad som har högt nyhetsvärde!

Anneli Trast – (nästan) fri chefredaktör för fred

Webredaktörer: Lise-Lotte Fredén Jack Johansson Redaktionen: Emma Grimm, Jack Johansson Camilla Christiansson Sabine Clausson Albin Glasell Klas Hendberg Carina Johnsson Fotografer: Otto Van De Steene Emma Grimm Omslagsfoto: Lovis Björkil Annonsavdelning: annons@tillit.info 0737 666 647 07 6000 2000 Tryckeri: Pressgrannar AB Pappersleverantör: StoraEnso Upplaga: 60 000 (+4 000 sedan förra numret)


1BQQFSFUMFWFSFSBUBW

4UPSB&OTP4JMLHN


Fri Köpenskap om Årets Kampanj: ”[Santa Maria] har i lanseringen av kryddserien more visat prov på genomtänkt och konsekvent kampanjarbete. En kampanj som håller ihop hela värdekedjan från design, butiksmaterial, smakrabatter och konsumentbearbetning…”

MiG om Årets marknadsförare: ”Långsiktighet, klokskap och nyskapande i kombination med att ständigt fånga upp nya trender i världen har gett frukt. Vi hyllar ett kryddstarkt företag som lyckats inspirerar och attrahera med smakupplevelser från jordens alla hörn.”

– Och vinnare är: Santa Maria! – Just Belgien och Holland är länder som vi är starka i. Där finns en nyfikenhet på nya smaker.

Årets kampanj. Årets marknadsförare. Utmärkelserna har kommit tätt för Santa Maria. Göteborgsföretaget som vuxit från kryddbod till Nordens ledande smaksättare med verksamhet i 30 länder. – Det här är ett kvitto på att vår produktutveckling och arbetet med varumärket har lyckats. Även konsumenterna tycker om våra kryddor, det märks på en ökad försäljning, säger Henrik Billger, marknadsdirektör på Santa Maria.

S

ANTA MARIA ÄR en framgångssaga. Från att ha varit en liten kryddbod i Göteborg har man i dag hela Europa som spelplan och världen som marknadsplats. Santa Marias inköpare gör regelbundna resor till kryddproducenter på alla kontinenter. – Det är bara så vi kan garantera vår höga kvalitet och få rätt smaker. Men det är också i andra länder som vi hämtar inspiration och fångar upp nya, spännande maträtter och kulturer, säger Henrik Billger. Väl hemma i Göteborg analyseras intrycken. Produktutvecklare och egna kockar diskuterar och tar fram nyheter. Till slut får en konsumentpanel säga sitt. – Det är först när alla är nöjda som vi kan lansera en ny krydda eller smak. Det gäller både för konsument, storkök och restaurang. SANTA MARIAS SJÄL ligger i kryddor och smaksättning. Nyfikenhet, hög kvalitet och innovativa lösningar har varit nyckeln till framgången. – Vi ska fortsätta satsa på produktutveckling och kvalitet. Dessutom vill vi behålla vår

ledande position när det gäller att utveckla etniska matkoncept.

DE SENASTE ÅREN har Santa Maria lanserat en rad nya produkter och koncept. Mest framgång har more.by Santa Maria rönt. Elva vågade och utmanande kryddblandningar, till exempel Cacao & Chili, Mint & Lime och Wasabi & Sesame. – Med more vänder vi oss till en målgrupp som aktivt söker nya smakupplevelser och som inte är rädda för att prova nytt. Här fick vi också god hjälp av stjärnkocken Marcus Samuelsson. Även designen och kommunikationen spelar stor roll: – Det gäller att sticka ut i kryddhyllan. Designen på more-serien är stram och okonventionell. Det går igen i butiksmaterial, konsumentbearbetning och marknadsföring.

I DAG ÄR Santa Maria Nordens största smaksättningsföretag inom kryddor, BBQ, Tex Mex, thai och indiskt. – Men den stora tillväxten sker i Europa. Vi ska bli störst på kryddor och Tex Mex och ligga i toppen på övriga områden, säger Henrik Billger. Som ett led i expansionen har Santa Maria köpt Discovery, Storbritanniens ledande varumärke för mexikansk mat. Nyligen skrevs ett avtal med den belgiska livsmedelskedjan DelHaize, som har över 600 butiker.

DET VAR JUST FÖR kryddserien more som Santa Maria fick utmärkelsen Årets kampanj av Fri Köpenskap, detaljhandelns branschtidning. En dryg vecka senare korades Santa Maria till Årets marknadsförare av Marknadsföreningen i Göteborg, MiG. – Jag är fantastiskt glad och stolt. Jag vill också betona att det handlar om en lagvinst, där alla på företaget har bidragit med sitt bästa. Kan vi få bättre betyg än att branschen prisar oss samtidigt som konsumenterna gillar våra kryddor, säger Henrik Billger.

Henrik Billger på Santa Maria fick ta emot utmärkelsen Årets marknadsförare ar Marknadsföreningen i Göteborg, MiG.


TilliT Fred och frihet 5

Sanna Nielsen ”Ett skratt är verkligen underbart!” Sanna: Ja, det är där eller hemma hos mamma och pappa i Skåne. Där jag själv bor i Stockholm vill jag ut till sjön för att ta det lugnt. Man träffar så mycket människor i den här branschen att man ibland har svårt att hitta sitt eget lugn, men det får jag där.

Teresa och Sanna träffas efter Sannas konsert på Taubespelen på Ängön mitt i Bohuslän. Sanna är glad och skrattar.

Teresa: Vi börjar med ett skratt, det är ju underbart! Sanna: Ett skratt är verkligen underbart! Teresa: Ditt framträdande var verkligen fantastiskt. Vad gör dig lycklig?

Sanna: Min familj. När jag får träffa min familj – den har betytt så mycket för mig. Utan mina föräldrar hade jag inte kunnat stå här idag. De körde mig fram och tillbaka, vart jag än ville, för att få sjunga. Vad som mer gör mig glad är människor som bryr sig. En skogspromenad i naturen. Jag älskar att bo nära vatten och skog. Teresa: Är det där du tankar kraft?

Teresa: Du förmedlar väldigt mycket med din starka, klara röst, man blir väldigt glad och man hör att det kommer från hjärtat. Vi i TilliT pratar mycket om att följa sitt hjärta.

av eller inte klarar av och vad man vill. Det är du som skall stå där på scenen eller vad du nu än gör i ditt liv och det är du som skall stå för det.

Sanna: Ja, jag gör verkligen det! Teresa: Det syns på dig för du strålar verkligen. Sanna: Ja, vad roligt!

Teresa: Vad är din högsta dröm?

Teresa: I detta nummer skriver vi om fred och frihet. Vad är fred och frihet för dig?

“Ett leende eller bara att folk visar att man bryr sig om människan, det är frihet.”

Sanna: Ja, precis! Det är många som frågar om goda tips till unga tjejer som börjar och då brukar jag säga att man inte skall lyssna på goda råd utan att man skall följa sitt eget hjärta. Det tipset fick jag själv en gång av Lotta Engberg. Det är lite svårt att inte lyssna på goda råd, men man vet oftast själv vad man klarar

Sanna: Det känns som om min högsta dröm redan har slagit in. Det är mitt liv att få stå på scen och få sjunga och glädjas åt det. Om folk uppskattar när jag står på scen och blir glada av det, då finns det inte så mycket mer för mig att drömma om. Teresa: Så du lever din högsta dröm?

Sanna: Ja tänk om fred och frihet kunde vara att alla kom överens och få leva ett normalt och bra liv. Nu är det ju inte så för alla, men man lär sig så mycket av människor som man träffar ute i världen, t.ex. att bara ett litet leende kan betyda frihet för någon. Ett leende eller bara att folk visar att man bryr sig om människan, det är frihet. Teresa: Har du en glad nyhet idag?

Fakta Taubespelen ● Startades 22 juli 1995 ● Utomhusevenmang på Ängön, Bohuslän ● Visor, poesi, konst och anekdoter av och om Evert Taube ● Gästas av många kända artister såsom Sven-Bertil Taube, Sanna Nielsen, Lill Lindfors och Brolle Jr m fl. ● www.taubespelen. com

Sanna: (Skratt) Det enda jag kan tänka på just nu är att jag faktiskt hann till spelningen. Jag satt fast i en och en halv timme på tåget i Hallsberg, så jag kom fram en halvtimme innan spelningText: Teresa Thurell Foto: Calle Engström

Clown utan gränser: Joel vill göra människor glada Joel Lindh, 32, jobbar som artist och clown för ”Clowner utan gränser”. Han reser världen runt för att utöva sin passion: att få människor glada, börja skratta och leka. Mest reser han till utsatta områden som Palestina, Sudan och Libanon.

I Nablus, Palestina, har Clowner utan gränser hjälpt till att bygga upp en cirkusskola från grunden.

– Cirkusskolan blir en frizon för de ungdomar som lever här. De kan lämna konflikten utanför, och finna rum för sin egen kreativitet och lek. Cirkusskolan tar inte upp konfliktsituationen, säger Joel. Han ser en parallell till sitt eget liv, när han som barn gick till cirkusskolan i sin hemort Sala. – Det var också en frizon. Inte från krig, men från rykten, jantelag och åsikter. Nu kan jag ge den gåvan vidare.

Joel berättar om palestiniernas utsatta situation i Libanon. Men att de möts med nya ögon när de uppträder på stränderna i Beirut – iförda cirkuskläder. – ”Är det palestinier som gör det där”, säger Joel och citerar det som kan höras från lokala åskådare.

göra något meningsfullt. Han ville ut i världen, träffa människor och se hur de har det. – Gemenskap ger mervärde för mig. Att människan tillhör samma släkte, oavsett färg, kön eller nationalitet. Att bara stå i en ring och kramas är fantastiskt, säger Joel och skrattar. Lek, skratt och bus. Clownen är på många sätt barnens figur och symbol. – Vi kan ge barnen och andra, framför allt i konfliktområden, en chans att leva och inte bara överleva, avslutar Joel.

“Att bara stå i en ring och kramas är fantastiskt...” Fördomar minskar, och därigenom kan sägas att ”Clowner utan gränser” bidrar till fred. Många år innan han blev professionell clown kände Joel en längtan att

Text: Peter Löwenberg Besök: www.skratt.nu

Om fotografen Alex Hinchcliffe har arbetat ideellt med clowner utan gränser under 2 års tid och brinner för dokumentation: “att med bild fånga och bevara det som jag upplever och min möjlighet att förmedla dessa händelser”. www.hinchcliffe.se


Nytt, snyggt och riktigt bra! Nu lanserar vi datorer från MSI.

6.495:MSI X340 MSI CX600 Kraftfull allroundmaskin i läcker förpackning som ger ett mycket gediget intryck, bra prestanda med separat grafikkort, tvåkärning processor och väl tilltagen lagringskapacitet. Datorn är utrustad med 6-cells batteri, numeriskt tangentbord, webbkamera och väger endast 2.5kg. Levereras med Windows Vista Home Premium (uppgraderbar till Windows 7). Bildskärm: 16” (1366x768) Processor: Intel® Pentium Dual Core™ T4200 Internminne:4GB

X-serien från MSI är något helt unikt på PC-marknaden, tjockleken är som mest knappa 2cm och endast ett fåtal millimeter i framkant, datorn upplevs som otroligt slimmad! Vikten är på endast 1.3kg med det medföljande 4-cells batteriet. Bluetooth, HDMI-port, webbkamera och Windows Vista Home Premium (uppgraderbar till Windows 7) medföljer. Bildskärm: 13.3” LED (1366x768) Processor: Intel® Celeron™ ULV 723 Internminne: 2GB Hårddisk: 320GB Garanti: 2år

Hårddisk: 500GB Grafikkort: ATI Radeon HD4330, 512MB Garanti: 2år

5.995:MSI GX 623 Powered by Intel® Core™2 Duo processor

5.495:-

9.995:417:-/mån*

MSI Wind U200 Perfekt dator i skolan eller på resande fot, extremt låg vikt (1.3kg) men ändå en ordentlig skärm och batteritid på över 6 timmar. Levereras med 6-cells batteri, HDMI, webbkamera och Windows Home Premium (uppgraderbar till Windows 7).

MSI GX623 Gaming Prestanda utöver det vanliga, framtagen för seriös gaming med extremt kraftfullt grafikkort från ATI Radeon och dubbelkärning Intelprocessor! Väldigt välbyggd och exklusiv med finish i metall och en knivskarp högupplöst skärm. Datorn levereras med 6-cells batteri, HDMI-port, webbkamera, Bluetooth och Windows Home Premium (uppgraderbar till Windows 7). Bildskärm: 15.4” (1680x1050) Processor: Intel® Core™2 Duo P7350 Internminne: 4GB

Bildskärm: 12” (1366x768) Processor: Intel® Celeron™ ULV 723 Internminne: 2GB Hårddisk: 250GB Garanti: 2år

Hårddisk: 320GB Grafikkort: ATI Radeon HD4670, 512MB Garanti: 2år

För dig som köper ny dator! Office 2007

*Gäller vid 24 månaders räntefri avbetalning, uppläggnings och aviavgift tillkommer. Vi kan även erbjuda 4, 6 eller 12 månaders räntefri avbetalning, prata med våra säljare. Sedvanlig kreditprövning genomförs. Alla priser inkl. moms, vi reserverar oss för slutförsäljning och ev. tryckfel i annonsen. Annonspriserna gäller så långt lagret räcker dock längst t.o.m. 091004.

INET RINGÖN INET SISJÖN

Hem & Student

995:-

endast endast

Norton Internet Security 2009

395:-

INET TORP

Lergodsgatan 1 Ringön, Göteborg

Hantverksvägen 15 Gulinshuset, Sisjön

Hem&Fritidshuset, vån 2 Torp Köpcentrum, Uddevalla

vard 10-18 lörd 11-15

vard 10-19 lörd 11-16 sön 12-16

vard 10-20 lörd 10-17 sön 11-17

www.inet.se 031 - 65 27 00

Celeron, Celeron Inside, Centrino, Centrino Inside, Core Inside, Intel, Intel-logotypen, Intel Atom, Intel Atom Inside, Intel Core, Intel Inside, Intel Inside-logotypen, Intel Viiv, Intel vPro, Itanium, Itanium Inside, Pentium, Pentium Inside, Viiv Inside, vPro Inside, Xeon och Xeon Inside är varumärken som tillhör Intel Corporation i USA och andra länder. För mer information om betyg för Intel-processorer, gå till www.intel.se/stars.


TilliT Fred och frihet 7

Skapa fred och bli fri! Vi på TilliT tycker att freden börjar inuti var och en. Att alla människor har en rätt att vara fria och följa sin egen intuition och sitt eget hjärta. När vi mår bra och känner oss tillfredsställda då vill vi också tillfredställa andra i vår omgivning. Vad gör du för att skapa fred? Smäller du näven i bordet när

någon gör något som inte är bra. Säger du nej tack när medierna serverar dig sliskiga historier i följetonger om andra människors tragedier?

Berömmer du det du ser som du tycker om? Umgås du med barn? Är det lätt för dig att hjälpa en främling? Är du modig? Modig nog att stå kvar i kärlek fastän omgivningen är fylld av rädsla? Är du snäll mot dina kompisar och blir sams snart igen efter att ni bråkat. För en del människor är frihet att få sin första 15 minuters permission utan-

för ett inhägnat område. För andra är frihet att få uttrycka sig fritt, skriva och säga det man vill. En del människor tycker om att vara nakna. Det är frihet för dem. Ja, att skapa fred är att skapa större frihet för sig själv helt enkelt! Detta kan man göra genom

att vara snäll mot sig själv och sin omgivning. TillliT erbjuder oss människor friheten att ta del av och att

vi själva får vara med och publicera positiva och glädjande händelser som sker i vår omvärld, eller som vår folkhälsominister Maria Larsson uttryckte i förra numret av TilliT: ”Det här behöver världen! Positiv kraft förlöser så mycket annan positiv kraft”. Hälsningar TilliT

Världsmarschen tar steg för fred

”Tillsammans gör vi skillnad”

Den 2 oktober 2009, på Gandhis födelsedag, startar Världsmarschen för fred och icke-våld på Nya Zeeland. Nittio dagar senare, den 10 januari 2009, sker målgången i bergskedjan Anderna i Argentina. Då har marschen passerat 90 länder, 6 kontinenter och 160 000 kilometer. En mångkulturell så kallad kärntrupp på omkring 100 människor kommer att genomföra hela resan. Utöver det ansluter sig människor över hela världen. Presidenter, skådespelare och fredpristagare har anslutit sig till marschen. Bland annat Dalai Lama, Desmond Tutu, Viggo Mortensen, Martin

- alla som delar samma önskan om fred - är välkomna att bidra med egna initiativ och kreativa projekt. Mabel Cruz och Francisco Qvintmark är två eldsjälar och Världsmarschens talesmän i Sverige. – Vi som vill ha fred på planeten är en klar majoritet. När vi uttrycker vår vilja tillsammans blir det kraftfullt, och ger avtryck, säger Francisco. Sheen, Jane Fonda, Jimmy Carter, Yoko Ono, Nina Hagen, Bryan Adams, Lou Reed, Art Garfunkel, och Penelope Cruz. I Sverige har Regina Lund, Malin Berghagen och Mikael

Wiehe anslutit sig. Det unika med marschen är att den skapas och utformas av alla som vill delta. Privatpersoner, organisationer, politiska partier, företag

Syftet med marschen är att skapa medvetenhet om hur situationen är just nu, och att vi kan välja en annan väg. Mabel och Francisco ser ett samhälle helt utan våld framför sig. Ett nytt sätt att leva.

– Alla kan bidra till fred. Det börjar med varje individ. Övervinner vi vårt eget inre våld kommer det yttre att förändras automatiskt. Vi kan välja hur vi vill ha våra liv, och hur vi vill ha det på jorden, säger Mabel. Hon valde att engagera sig för sin möjlighet att påverka och välja sina barns framtid, och för att hon ser det som en värdig sak att göra. Francisco för att han ser att tiden är mogen att agera. – Människan vill ha fred. Genom marschen kan människor få tron på att det är möjligt. Att viljan finns och att vi tillsammans kan göra skillnad.

Fem punkter sammanfattar Världsmarschens budskap: • Global kärnvapenavrustning. • Omedelbart tillbakadragande av militära styrkor från ockuperade områden. • Fortskridande proportionell nedrustning av konventionella vapen. • Undertecknande av icke-aggressionsavtal mellan länder. • Regeringars avsägande av krig som en lösning på konflikter. Text och foto: Peter Löwenberg

VÄRLDSMARSCHEN

TilliT DARE - tävling

Startar: den 2 oktober 2009 på Nya Zeeland. Avslutas: den 2 januari 2010 i Argentina.

Nu kan du och dina vänner vara med och skapa fred! “Gör precis vad du vill men gör något”. Dokumentera fredsinsatsen med bilder, texter, video.

I Stockholm: den 29 oktober 2009. Där kommer tidningen TilliT att medverka tillsammans med tusentals svenska ambassadörer för freden. Initiativtagare: Den internationella organisationen ”Värld utan krig” som arbetat för fred och icke-våld i femton år.

Världsmarschen är en öppen manifestation för fred där alla är välkomna att delta och bidra. Så kan du hjälpa: Kom och var med, vi marscherar två kilometer för freden i Stockholm den 29 oktober. Kontakta Mabel och Francisco via hemsidan: www.theworldmarch.org Mejl: macru09@gmail.com Tel: 076 2073058 Tala om detta för dina vänner!

De 10 bästa bidragen belönas med Regina Lunds senaste CD, DARE, och presenteras i nästa nummer av TilliT med temat Klimat och Miljö. TilliT förbehåller sig rätten att publicera de insända bidragen på nyhetsportalen och i tidningen- www.tillit.info

Sänd in ditt bidrag senast den 22 november till info@tillit.info. Märk mejlet DARE.


8 TilliT Drömprojekt

REGINA LUND EN MODIG RÖST FÖR FRED

TilliTs Mikael Engström möter Regina Lund på en uteservering vid Nytorget, på Söder i Stockholm. “Vad ska du säga till det svenska folket om hur vi skapar fred? Du är en fredsaktivist och du har kraft att manifestera. Du kommer bli talesperson för freden i det här numret av TilliT. Jag vill gärna veta: hur får vi fart på fler kvinnor? Hur får vi

balans mellan man och kvinna?” Regina tackar för att hon får representera freden i detta nummer av TilliT. Sen svarar hon på Mikaels fråga.

Regina: Jag vill inte separera man och kvinna. Jag tror att nyckeln till fred är att man ser allt levande som en helhet. Löser vi inte frågor som handlar om att leva sunt, då kommer vi heller inte lösa frågorna som

handlar om det monetära samhället eller krig eller att försöka få bort droger eller att leva hälsosammare. Det tror jag vi måste göra tillsammans, vi måste åtgärda allting. Jag kanske är radikal när jag säger att vi har några få men riktigt akuta problem som vi måste ta itu med på jordklotet; Pengar, vi måste hitta ett annat sätt att leva och få tag på det vi behöver. Det monetära samhället ger

inte det som mänskligheten behöver: empati, kärlek, värme. Det ger bara ökad girighet vilket jag anser är

munikationen mellan människor. Alltig är en relation. Jorden är inte en resurs, det är en relation. Det viktigaste är att vi tänker att vi inte kan se jorden som en resurs, som vi försöker få ut så mycket som möjligt av, utan att vi ser det som en relation att vårda. Om vi slutar att tänka att vi ska få ut något av allting och istället ser allt som en relation där vi ska samspela,

“Jorden är inte en resurs, det är en relation.” grunden till alla krig. Vi kan fundera på vad rikedom är och våga omvärdera våra liv. Lägga vår energi i kom-

då blir det mycket enklare och mer organiskt. Den största kärleken vi har är den till våra barn, till jordklotet och till varandra. Vi lever i ett samhälle där vi har inbillat oss att den enda relationen är den romantiska relationen. Vi har förstorat kärleken mellan man och kvinna och upphöjt den till högre än alla andra relationer och på så vis gjort den mer problematiserad. Om alla skulle älska och känna empati för så många


TilliT Fred och frihet 9

människor, platser, djur och växter vi bara kunde då tror jag också att vi skulle få det enklare i relationen mankvinna, eller andra relationer, tvåsamheten. Vi kan faktiskt älska fler än en människa i taget. Jag är för en värld utan droger både vad det gäller partydroger men även receptbelagda droger De förstör våra astralkroppar och gör att vår medvetenhet inte höjs, vår utveckling avstannar. Om vi börjar ta droger blir vi svartsjuka, nojiga och giriga. Bort med droger av alla sorter. Jag tror att vi måste lära oss hela varandra med våra händer, med våra kroppar, med vår kärlek. Vi kan hela varandra. Jag inte bara tror, jag vet att vi kan hela. Jag har varit med om det. Det är extremt provocerande för många. De säger, ”ska man hela folk istället för att ge dem medicin som fungerar?”. Men medicin fungerar många gånger bara kortsiktigt. För att överleva som mänsklighet tror jag att vi måste våga lita på vår egen kapacitet. Nästa sak vi behöver åtgärda är information och nyhets rapportering. Jag tror varken på sensationsjournalistik eller politik, för det löser ingenting. De nya ledarna tror jag skall vara frivilliga och helt och hållet tillsatta på sina positioner av oegoistiska och idealistiska orsaker. Trots att jag har en släkting som jag älskar, som är politiker, så tror jag att sådana yrken kommer att försvinna. Jag tror att vi kan komma på andra sätt att lösa våra problem. Kanske frångå problemen helt och fokusera på hur vi skapar fler saker som vi tycker om. Det kanske låter naivt för folk som alltid kräver ett svar på ”hur gör vi istället?”. Men jag har inget svar. Kanske kan vi börja från början. Kanske kan vi kämpa för vad vi verkligen älskar och tycker om. Hopiindianerna har ett ordspråk som säger: ”Om platsen är bra att dö på är den också bra att leva på”. Om jag känner att här är den bästa

platsen som jag kan vara på, då är det också här jag ska vara. När vi mår bra gör vi ingen illa. När jag är bland människor jag tycker om och är på en plats jag älskar, då mår jag bra. Varje dag ser människor över hela jordklotet nyheter. Varför måste vi ta in en massa negativa nyheter? Vi avtrubbas empatiskt och det blir lätt en hopplöshet. Det är det som är så bra med TillliT som fokuserar på goda nyheter. Det är kontroversiellt! Låt oss gå försiktigt fram över jorden, låt varje steg vara en kyss. Försiktigt vända blicken mot det som vi tycker är viktigt och fokusera på det vi verkligen tycker om, det vi verkligen älskar. Låt oss göra allt vi kan för att vända blicken

Fråga på stan 1. Vad gör du för att skapa fred i din vardag? 2. Vad är din senaste glada nyhet?

“När vi mår bra gör vi ingen illa.”

har försonats efter döden. Det är aldrig försent, man kan alltid ta hand om sina relationer. Det handlar om att gå från tanke och ord till handling.

hämndbegäret vilket gör att länder och familjer och organisationer och gäng som legat i krig inte har något att bråka om längre. Klockan har blivit elva och restaurangen plockar in sina bord från uteserveringen. Det är dags att avsluta intervjun och bege oss hem åt olika håll. Som avslutning vill hon säga något och hon ber oss filma, ”det här är viktigt”.

“...vi människor är fantastiska varelser och att det är så spännande att vara människa!” mot ljuset. Fred har att göra med allt. För att få fred ska vi se till helheten, till allt. Vi ska se till barnen, växterna, djuren, varandra och vi ska se: vad är det vi skapar? Vi tillverkar så mycket saker som vi inte har någon användning av. Varje sak vi har, som vi äger, kan vi fråga oss om vi verkligen behöver. Dessutom finns det roligare saker att göra än att skaffa en massa pengar och prylar. Det är viktigt för freden att vi omger oss med personer, saker och platser vi tycker om. Det är i otillfredställelsen som krig startas. Regina berättar om att hon just nu håller på och skriver en bok tillsammans med sin pappa som talar från andra sidan . Boken skrivs på engelska och har titeln ”Nothing but the veil, a conversation in ordinary”. Den handlar om fred, förlåtelse och försoning och är en konversation mellan Regina och hennes döda pappa, Christian Lund.

“Jag tror på det kollektiva medvetandet. “

Mikael: För att skapa fred behövs mod, öppenhet och ärlighet. Du har en relation med din döda pappa, ni

Regina: Det är aldrig försent med försoning. Om man kan förlåta de som redan har gått över till andra sidan då minskar det

Regina: Jag tror på det kollektiva medvetandet. Att vi kan höja vårt mänskliga

medvetande tillsammans, genom att tänka ljusa, positiva, tillitsfulla tankar. Jag tror på TilliT. Tänk att vi kan påverka, inte bara vår situation utan allas situation. Vi som läser detta nu kan påverka ett helt land på andra sidan jordklotet med bara vad vi känner och tänker. Och det är sant! Min glada nyhet är att vi kan och håller på att skapa fred på jorden och att vi människor är fantastiska varelser och att det är så spännande att vara människa! Text: Anna Bock Foto: Mikael Engström

Erik Strömbäck: 1. Jag tillåter mig själv och andra att vara sig själva. Dessutom arbetar jag med massage, gestaltterapi i fängelset och biodanza - en gruppterapi där vi väcker livsglädjen. 2. Varje dag så hittar jag ett nytt fruktträd i min trädgård. Igår så hittade jag vindruvor. Det fanns så mycket att jag kunde ta med till mina kunder och vänner!

Zandra Snellman: 1. Jag försöker le mot folk jag möter 2. Jag ska få ge blod igen – Jag är blodgivare!

Emma Svensson: 1. Jag är snäll mot mina kompisar. 2. Jag och min kompis Jennifer blev sams!

William Kanhagen: 1. Jag försöker vara trevlig mot alla jag kan. 2. Att jag ska få fara till min bästa kompis som bor i Stockholm!


10 TilliT Fred och frihet - Artikelserie om Fri Ren Energi Tidigare artiklar publicerade i samma serie är: 16

TilliT KLIMATSPECIAL

17

TilliT KLIMATSPECIAL

“Tekniken finns, det som m behövs är mod!” VÄRLDEN - Dennis Pamlin, klimatexpert på Världsnaturfonden (WWF), åker världen runt och är med där lösningar tas fram för att motverka klimatförändringen. - Tekniken Änns, pengarna Änns och kunskapen om vad som behöver ske Änns. Nu behövs det mod, säger han.

När Dennis svarar på våra frågor är han på väg från Ängelholm. Här har han deltagit i ett möte med IKEA för att diskutera hur de kan bli en del av lösningen på klimatfrågan. Nu ska han vidare till Stockholm där han skall vara med i SVT’s morgonsoffa med Gunilla Carlsson (svenska biståndsministern) och diskutera hur biståndet kan hjälpa till i klimatfrågan.

och ständigt bli påmind om hur lite jag vet: Jag får se de vackra platser som jag tycker vi skall göra allt för att bevara för kommande generationer; Jag blir påmind om att ett utrotat djur är borta för evigt och att vårt ekonomiska system inte värderar detta.

Vad behöver ske i världen för att vi ska lyckas stoppa klimatförändringarna? - Mod! Det kan tyckas trivialt men det är faktiskt det enda som behövs. Tekniken finns, pengarna finns och kunskapen om vad som behöver ske finns. Men det kräver att grupper som idag tjänar mycket pengar på att förstöra inte ställs i centrum, vilket ofta sker i media och av politiker. Istället skall vi utgå utifrån att vi skall ha en hållbar framtid och se hur vi tar oss dit.

Vad som krävs för att ta oss dit är att alla som har en möjlighet gör något. Tänk på alla de som lever i fattigdom och som redan nu drabbas av klimatföräningen, det är för deras skull vi skall ställa om också, inte bara för framtida generationer. Då måste vi göra mer än att bara byta en glödlampa, vi måste också fundera på hur vi vill att våra liv skall se ut. Det kan ju kännas jobbigt till att börja med, men att inte göra något är faktiskt att vara en del av problemet. Men att bidra är att vara en del av lösningen som gör att vi kan lyfta människor ur fattigdom och skapa ett samhälle där vi lever i harmoni med miljön.

Tror du att vi kan lyckas med det? Man läser och hör i media var - Självklart! Vissa dagar känns och varannan dag om klimatdet givetvis tungt, men alterkrisen och dess konsekvenser. nativet är ju att bli en del av Vad är det bästa med det du Är det som sägs sant? Hur all- problemet och det är inte det liv gör idag? varlig är situationen? jag vill leva. Med alla de som - Så mycket; Jag får träffa pas- Det beror på vad man läser, jag träffar och alla de lösningar sionerade människor som sälmen tyvärr så är jag sett så är lan syns i media men som är verkligheten och det uppenbart de som kan hjälpa oss att få en det som forskatt vi kan lösa Ansvaret för bättre värld; Jag får känna att arna talar om klimatutmaatt minska jag gör mitt bästa för att vi skall ofta betydligt mer ningen; Städer få en bättre planet; Jag får se obehagligt än det som Baoding utsläppen konkreta lösningar som många man ser i media. i Kina vill i Kina vilar av de som skapar problemen Vi står inför ett bli världens gärna försöker tysta ner; Jag av de första och förmodligen centrum för får lära mig saker hela tiden största hoten mot förnyelsebar tyngre på oss den mänskliga energi, Tesla i väst än på civilisationen och bilen i USA är stora delar av lien elbil som kineserna. vet på vår planet. är snabbare Redan nu är ju än sportbilar, planeten pressad till gränsen en ny generation artister i Kina och har mycket små marginaler. gör kortfilmer om klimatsmarta

Då det gäller konsekvenserna tycker jag Desmond Tutu formulerade sig bra:

“Anpassning till klimatförändringarna har blivit en förskönande omskrivning för social orättvisa i global skala. Medan medborgarna i den rika världen hålls skadeslösa, utsätts de fattiga, de sårbara och de hungriga för de hårda konsekvenserna av klimatförändringarna i sitt dagliga liv. Rent ut sagt, får världens fattiga lida för ett problem de inte själva skapat.” (Desmond Tutu, ärkebiskop emeritus i Kapstaden citerad i sammanfattningen av Human Development Report 2007/2008)

Tesla bilen i USA är en elbil som är snabbare än sportbilar.

lösningar, Indiska företag kräver nya ramverk för innovation och hållbarhet, etc. Listan kan göras hur lång som helst! Vilka länder släpper idag ut mest koldioxid idag? - Det är faktiskt inte så viktigt vilka länder som släpper ut mest, frågan är vilka länder som har en livsstil som bygger på att vi förstör planeten. Tittar vi på Kina och USA som länder så släpper de ut ungefär lika mycket. Detta spelar dock inte så stor roll eftersom:

och kan därmed ses som ansvariga för dessa utsläpp 3. Historiskt är det USA och vi i väst som fyllt atmosfären med koldioxid så vi kan inte bara se till vad som händer idag.

1. Kina är ungefär fyra gånger större än USA. Per person släpper Kina med andra ord ut mycket mindre 2. Människorna i USA importerar massa saker från Kina

- Allt detta gör inte Kinas roll mindre viktig, men ansvaret för att minska utsläppen i Kina vilar förmodligen tyngre på oss i väst än på kineserna. Vår jakt på mer och billigare konsumtion har ju resulterat i att Kina blivit en smutsig fabrik för västvärldens överkonsumtion. Sedan skall vi inte heller underskatta det faktum att vi ses som förebilder då det gäller hur man skall leva. Allt fler kineser vill äta mer kött, ha en egen bil och flyga kors och tvärs... Ytterst är

arbetsmiljöer, misshandel, olagligt övertidsarbete och en epidemi av arbetsskador som varje år försätter tusen-

tals familjer i brutal fattigdom. En bok som är svår att lägga ifrån sig och svår att glömma.

Boktips! ”Sjukt Billigt - vem betalar priset för ditt extra pris?” av Ola Wong, Thella Johnson och Jörgen Huitfeldt

Boken berättar om det mänskliga pris som betalas på det kinesiska exportundrets bakgård: livsfarliga

TilliT nr 7 “Tekniken finns, det som behövs är mod!”

Vad kan den enskilda individen göra för att påverka situationen på riktigt och inte bara dåligt-samvetes-sopsortera? - Engagera sig i någon form av grupp är det som levererar resultat. Jag tror faktiskt inte Foto: Tesla Motors den enskilda individen kan göra så mycket ensam. Självklart har vi alla ett moraliskt ansvar att handla så klimatsmart som möjligt och informera oss om nog detta den största påverkan och makt att göra dessa stora hur vi kan placera våra pengar, vi har. Så länge vi inte lever på förändringar agera. Det vill säga transportera oss, köpa el, etc. ett sätt som också kineserna - politiker och näringsliv måste Då förvandlas dock engageoch andra i fattigare delar av dra det tyngsta lasset. manget lätt till en konsumvärlden kan göra så är vi en del tionsfråga och det räcker inte, av problemet. Men varje steg vi Vad är skillnaden mellan oss vi måste vara med och ställa uppe i norden och de nere tar för att leva på ett sätt som om samhället. Det viktiga blir i Kina/Indien när det gäller alla på planeten kan göra så är då att vi organiserar oss inom inställningen till klimatfrågan? något område, och det bör vara vi en del av lösningen. - För oss uppe i norden upplever ett område där vi har passion Vem anser du att behöver dra jag ofta att klimatfrågan ses och kan finna glädje. Skuld är det tyngsta lasset och gå före i som en lyxfråga. Det är som om ingen bra drivkraft på lång sikt. kampen mot klimatförändrin- det också ofta är en fråga som På samma sätt som ilska kan handlar om vad vi skall göra då den väcka en insikt om att vi gar? - De med mest makt har det vi är ute och shoppar. I Kina måste agera eftersom vi förstör största ansvaret. Allt för ofta och Indien ses det mer som en vår planet. Men sedan måste vi försöker politiker och VD:s överlevnadsfråga och en fråga hitta drivkraften som handlar inom näringslivet vältra över om rättvisa. De ser mer till hur om varför vi bryr oss om planeansvaret till enskilda medborhela samhället måste förändras. ten och det som lever på den. gare. Självklart skall vi alla ta vårt ansvar, men de förändringar som krävs är stora och då måste de som har resurser

En av alla de vindkraftsparker som växer fram över jorden just nu.

Om man tycker om matlagning kan man ju jobba tillsammans för att ta fram en receptbok med goda, vackra och klimatsmarta måltider, lobba för att företag och statliga myndigheter köper in klimatsmart mat och att affärerna ställer fram klimatsmarta varor. Om man tycker om film kan man ordna festivaler där filmer om klimatet visas, starta kortfilm-

TilliT 13 vår planet - det måste vara tydligt att de har fel. Vi försöker inspirera ålänningarna till att sätta Åland på världskartan som ett klimatvänligt föredöme. Tror du att det är något som skulle göra en skillnad globalt? - Absolut. Det viktigaste är att hitta en väg fram där människor hittar en livsstil som folk njuter av och som tar hand om vår planet, alla djur, natur och framtida generationer. Om det är en plats som Åland så skulle världen få ett konkret exempel på att det är möjligt. Inte minst Kina, Indien och de framväxande ekonomierna behöver se att vi i den rika världen tar frågan på allvar. Om Åland skulle bli det första “landet” som blir klimatsmart och inte bara själva minskat utsläppen utan också exporterar smarta lösningar så är det en historisk händelse vars betydelse inte kan underskattas. Jag skulle gärna vara den första som kom till Åland och gratulerade och för att se till att

Foto: WWF

Dennis Pamlin på en vindkraftsfabrik i den kinesiska staden Baoding som vill bli världens centrum för förnyelsebar energi. stävlingar bland ungdomar, etc. Det är viktigt att inte hitta på ursäkter för att man inte agerar, men lika viktigt är det att hjälpa andra hitta vägar där det är kul att rädda planeten. Allt för många försöker få oss att tro att det är ett lidande att bry sig om

Åland hamnar på världskartan. Kanske genom att sätta upp en permanent videolink till Kina så att folk i Kina varje dag skulle kunna ha ett “fönster” till framtiden. Text: SaveThePlanet.ax

Fri energi. Nu. Om inte politikerna vill (vågar) så gör vi det i TilliT! ”Save the planet for our children”

Bilden är tagen ur Stanley Meyers US patent nr 5,149,407 och beskriver hur kranvattnet separeras med resonansfrekvens i motorns modi½erade tändanordning. Där vätgasframställning och förbränning sker i princip samtidigt. Resultatet blir ren fri energi som driver bilen och i "avgasröret" kommer det endast ut rent vatten.

Enligt folkomröstningen i Sverige om kärnkraften på 70-talet, då vi beslöt att avveckla kärnkraften till år 2010, skulle medel avsättas för att ta fram alternativa energikällor. Vart detta löfte tagit vägen är ett mysterium… Därför kommer tidningen TilliT med den glada nyheten att gemensamt med er anordna en LIVE AID GALA den 6

juni 2009 ”Save the planet for our children” i syfte att samla in alla resurser för att kunna införa och använda den fria och rena energin i samhället. Vi kommer att gå ut med ett gemensamt upprop världen över för att få slut på det vansinniga missbruket av miljöfarlig energi, maktmissbruk, fattigdom och orättvisa. I boken “Vakna Sverige! Framtiden är här”, avslöjar Professorn och före detta diplomaten Jens Jerndal san-

ningen om Áera alternativa energikällor som olika maktintressen satt stopp för. Enligt Jens hade vi så tidigt som 1989 framgångsrika försök inom den rena energiformen ”Cold Fusion”. Denna och Áera andra innovationer hade troligtvis kunnat ersätta kärnkraften redan nu om inte ekonomiska maktintressen satte stopp för utvecklingen. Trots att det Ànns godkända patent har fantastiska uppÀnningar förtalats och

motarbetats. I vissa fall har även klarsynta vetenskapsmän hotats, då de vägrat att sälja sina patent. Detta hände bland annat vetenskapsmannen Stanley Meyer som Àck patent på vattenbilen redan 1992, US patent nr 5,149,407. Han separerade vattenmolekylen med hjälp av resonans, med bilbatteriet som enda energikälla och drev sedan motorn på den vätgas som bildades. Nu är Stanleys patent i ”Public Domain” och patentet är nu fritt att använda av vilka som helst. Stanley Meyer dog 1998. Nu kommer tidningen TilliT att skapa medel för utveckling av uppÀnningar som i direkt mening gynnar planeten. Om ni googlar på Stanley Mayer får ni ca 2 miljoner träffar. Just nu Ànns Stanleys bil ”körklar prototyp” (se bild) till försäljning på Internet för en miljon dollar. Det är många som fortsatt att vidareutveckla Stanleys forskning, men uppÀnningarna tillåts inte komma ut. TilliT samlar kraft och mod

TilliT Drömverkstaden för DRÖMPROJEKT 15

DRÖMPROJEKT nr 007: Fri Ren Energi (FREE) Det är en briljant lösning att utvinna elektricitet genom vår planets egen rotation. Jorden fungerar som en gigantisk cykel ”dynamo” som genererar elektricitet som täcker jordens hela energibehov. Denna upp½nning är lösningen på miljö och klimatförändringarna. Denna El som genereras är helt och hållet miljövänlig och utan några som helst föroreningar. Dessutom är den gratis! GRATTIS till alla!

Detta är vattenbilen som Stanley Mayer utvecklade som prototyp och demonstrerade för att få trovärdighet hos vanliga människor som satsade pengar i hans projekt.

för mänsklighetens bästa! Därför mobiliserar vi vår gemensamma kraft för att få fram all kunskap och alla medel som krävs. Vi har de kontakter som behövs för att starta en industriell verksamhet av ren fri energi.Vad detta

Alla är inbjudna till LIVE AID GALAN den 6 juni 2009, i syfte att äntligen och på riktigt befria den Fria Energin! Tillsammans kan och ska vi rädda världen! Tidningen TilliT tar tacksamt emot förslag och bidrag till LIVE AID GALAN den 6 juni 2009.

“Nu är Stanleys patent i ‘Public Domain’ och patentet är nu fritt att använda av vilka som helst.” handlar om rätt och slätt är att rädda planeten för våra barn och barnbarn. TilliT ställer inte upp på den rådande manipulationen och det ideliga förvrängandet av verkligheten. Det är dags att gå från tankar och ord till handling. Därför tar vi ställning och direkt initiativ till action.

Vattenbilen är bara en av alla innovativa uppÀnningar!

Upptäck Áer på… theorionproject.org zeitgeistmovie.com culture.zapto.org Mikael Engström

Denna artikel är en uppföljare till tidigare artiklar i TilliT 7 (“Tekniken ½nns, det som behövs är mod!”) och TilliT 8 (Fri Energi. Nu.)

Plats för projektet: Carl Gustavsgatan, Göteborg. Syfte och målsättning: SYFTE: Att se till att vi människor använder de bästa energilösningarna NU. MÅL: Att i samverkan realisera och rulla ut på marknaden VÄRLDENS MEST FANTASTISKA PRODUKT ”TilliT TOY - Guldbollen”. - Stoppa din kontakt i uttaget på Guldbollen och du erhåller 100% miljövänlig elektricitet producerad trådlöst via planetens rotationsenergi! Bakgrund: Jag heter Mikael Engström och är ansvarig

utgivare för TilliT - Tidning, WebbTV och nyhetswebbportal. TilliT har under två års tid blivit kontaktat av ett Áertal experter inom energiområdet som givit belägg, uppvisat information och patent som tydligt bevisar att det Ànns fantastiska energilösningar. Varför händer det inget? TilliT har tagit initiativ till action för att skapa samarbete för de som önskar medel till utveckling av den Fria Rena Energin. Vad behövs för att projektet ska vidareutvecklas: En Ànansiär som investerar 250 000 SEK i Fas1 och som i Fas 2 satsar 1,5 MSEK. Detta belopp är fullt tillräckligt för att starta produktion

av produkten ”TilliT TOY - Guldbollen” som genererar Fri Ren Energi rakt från vår planets rotationsenergi. Det behövs endast 6 månader från start till färdig produkt. Var Ànns mer information om projektet: TillIT och Mikael Engström har tillgång till patent och all information som behövs för att genomföra projektet. Kontaktuppgifter: Mikael Engström, mikael@tillit.info, tel 07-6000 2000 Nyhet, aktuellt i projektet: läs nedan.

Nyhet, aktuellt i projektet: TilliT TOY - Guldbollen PRODUKTEN som genererar helt ren energi gratis ”TilliT TOY Guldbollen”.

Är du redo att ta ett projekt? Vill du bygga på dina kunskaper?

Namn på projektet: Fri Ren Energi – ”TilliT TOY - Guldbollen”.

Startdatum: 2008-11-01 i Göteborg.

Fri Ren Energi Ànns i alla former överallt i obegränsad mängd. Den enda begränsning att nyttja denna energi är vår brist på tillit. Tekniska lösningar att tillhandahålla denna miljövänliga energi har funnits i många år men har inte förverkligats. Nu är det dags! Allt är energi i olika former. Rörelseenergi (planetens rotation) kan enkelt omvandlas till elektricitet (se illustration). Energi kan vara levande (POSITIV ENERGI) eller energi kan vara död och

avstannande (NEGATIV ENERGI). Är vi människor ärliga genereras positiv energi. Som när jag skriver denna text. Fri Ren Energi förvandlas direkt ur ärligheten hos människan till ”livsenergi” tex. kraft/empati/ kärlek (se illustration). På samma vis kan människans bästa vän maskinen omvandla planetens rotationsenergi till elektricitet/ ström (se illustration). Med en enkel och genialisk metod sker denna omvandling. Egentligen inte konstigare än vindkraft eller att tex. solceller kan omvandla solenergi till elektricitet. Det bästa med den här metoden är att här

genereras elektricitet 24 tim/ dygn året runt, även om solen har gått i moln och det är

Detta DRÖMPROJEKT är unikt. Det är ett projekt som kommer att förändra människans tillvaro i sina grundvalar och frigöra människans inneboende egen kraft. Det har gjorts Áera försök att lansera Fri Ren Energi. VI KOMMER ATT LYCKAS. DÄRFÖR ATT VI LEVER DET VI LEVERERAR = POSITIV FRI REN ENERGI!

“...omvandla planetens rotationsenergi till elektricitet...” vindstilla. Energin genereras så länge vår jord snurrar och det är enorma mängder energi som skapas av vår stora vackra planet när hon roterar. Det enda vi behöver göra för att tillgodogöra oss denna energi är att vara ÄRLIGA med att den Ànns. Det Ànns vetenskapskvinnor och -män, tekniker och uppÀnnare som har de praktiska lösningarna.

Text: Ansvarig utgivare Mikael Engström Illustration: Pia Tistelö och Ann-SoÄe Donning TilliTs ansvarige utgivare, Mikael Engström, visar vägen till Fri Ren Energi.

Utbildningarna för dig som projektledare hittar du på www.wenell.se Välkommen! 08-545 700 90

Dennis Pamlins hemsida och blogg: www.pamlin.net Mer om WWF: www.wwf.se

TillIt TillI nr 8 “Fri Energi. Nu”

TilliT nr 10 “DRÖMPROJEKT nr 007: Fri Ren Energi”

Samadarshini Ett geni från Oneness University förmedlar Fri Ren Energi Under en resa år 2000 hade jag förmånen att träffa denna vidunderliga kvinna för första gången.

Jag arbetade då som Informationschef på IT/ telecom företaget A Brand New World. Vi utvecklade 3G tekniken som ingen riktigt kunde förklara vad det var, knappt vi själva! TV 4 ringde till mig och frågade, kan vi komma till er och filma ”3G”? Visst svarade jag, kom och filma. Idag har var och varannan människa en avancerad 3G mobiltelefon med fantastiska och fungerande avancerade funktioner. Den tekniska utvecklingen går otroligt fort. Vad har kvinnan Samadarshini från Oneness University med 3G telefoner att göra? Jo det skall jag nu berätta! Jag, Mikael är en kille som alltid har önskat mig allt! Konsekvensen av den önskan är att jag räddar världen! Jag letade efter något meningsfyllt att göra och började resa runt. Startade ett reseföretag specialiserat på Västindien. Jag testade olika saker. Jag testade

det mesta förutom droger. Jo till och med det testade jag vid ett tillfälle. Det slutade med att jag hoppade ut från ett tvåvåningshus på landsbygden i Ecuador. Människorna i huset försökte lugna ner mig. Ingen kan lugna ner mig! Jag slog knytnäven rakt genom takfönstret och hoppade ner från taket. De försökte stoppa min framfart då jag

nan vän till mig tog då med mig på en träff, vilket ledde mig in på yoga. Detta var mycket välgörande för mig som stressad informationschef i IT branschen, som vid den tiden brakade fram med en enorm fart. Jag beslutade mig för att åka till Indien under julledigheten. Någonstans inom mig visste jag att detta beslut skulle komma att förändra mitt liv. När jag steg av planet i Chennai kände jag en enorm frihetskänsla. Efter en serie oförklarliga, häpnadsväckande händelser hamnade jag på ett campus till den skola som nu blivit Oneness University. På plats fanns en grupp seriöst sökande svenskar och japaner som var där för att förverkliga sina drömmar att nå ett högt ”andligt tillstånd”. Jag var helt novis och tog plats i den enkla salen där undervisningen gavs. Den leddes av tre unga kvinnor i 20-25 års ålder, varav Samadarshini var den person som ansvarade för undervisningen och de filosofiska samtalen. Vad jag upplevde under dessa dagar är bortom ord. Jag blev

“Jag letade efter något meningsfyllt att göra och började resa runt.” sprang som en vilde rakt ut i den mörka natten med flera personer efter mig. Jag sprang tills de tröttnade. Nästa morgon vaknade jag upp i en porlande bäck. Jag letade mig tillbaka till huset genom den fantastiska naturen. Med husägarens pickup åkte vi sedan iväg för att köpa en ny glasruta. Flera år senare dog min bästa vän Sture 83 år. Jag hann aldrig ta adjö av underbara Sture, minröjarhjälte från andra världskriget. Jag funderade på varför det blev så. Claes-Johan en an-


Artikelserie om Fri Ren Energi - TilliT Fred och frihet 11

guidad att komma i kontakt med min innersta intuition. Vi blev undervisade i gammal visdom varvat med direkta egenupplevda upplevelser av densamma. Jag fick uppleva tillstånd av enorm skönhet och ”total” stillhet. Varje ögonblick och händelse var helt perfekt och skapade den underbaraste vackraste musik. Jag blev helt hänförd, förundrad och även rädd. Vad händer med mig? Jag totalförvandlas! Sedan dess har jag regelbundet besökt Indien och detta Universitet, lett av unga medvetna killar och tjejer. På ett förunderligt vis förmedlar de kunskap som förvandlas till visdom för deltagarna. Enkelt utryckt kan man beskriva att lärarna på Oneness University har kunskapen och förmågan att med olika metoder få deltagarna att komma i direkt kontakt med sin innersta kraft, den fria rena energin. I början av augusti i år kom en av de främsta lärarna från Oneness University, Samadarshini för första gången till Sverige för att ge ett tredagars seminarium i Stockholm. Tidningen TilliT var på plats för att dokumentera för våra läsare. Dessa dagar var fantastiska och med tanke på gästernas överväldigade reaktioner verkar de flesta besökarna varit med om mycket fina upplevelser. Oneness University är

ett banbrytande modernt universitet med skickliga lärare som var och en lär ut och förmedlar sin egen frihet på sitt individuella vis. Vad våra mest framstående tekniska ingenjörer och företag är för den tekniska utvecklingen, detsamma är lärarna på Oneness University för utvecklingen av de mänskliga relationerna. De lär ut hur människor blir tillfreds med sig själva och

Vem är hon denna vackra kvinna med den enorma utstrålningen? (Anneli Trast, Chefredaktör i TilliT berättar om sina upplevelser från mötet med Samadarshini) Vi är ungefär 250 personer som sitter förväntansfulla i en stor sal på Hotell Clarion i Stockholm denna varma sommardag. Jag har ingen aning om vad jag har att vänta mig men jag känner att det pirrar i kroppen. Väldigt många av de andra deltagarna verkar känna varandra sedan tidigare och de utbyter varma leenden, kramar och hälsningsfraser. Själv så känner jag mig lite som en outsider men slår bort de tankarna. Tidigare i sommar, under midsommarhelgen, hamnade jag av en händelse på en festival i Luleå. Det var min konstlärare Margit som berättade att hon och några fler skulle dit. Festivalen hette Oneness Midnight Sun Festival och låg alldeles vid vattnet ute på en camping. Där skulle det för en blygsam summa pengar bjudas på musik, dans, teater, föreläsningar och någonting som hette Deeksha. Allt detta lät väldigt spännande och behagligt så jag bestämde mig för att följa med.

“När jag steg av planet i Chennai kände jag en enorm frihetskänsla.” därmed tillfreds med sin omgivning. Från åren med mina vänner i Indien har jag många magiska och fantastiska upplevelser som kan fylla flera böcker. Kanske kommer jag att skriva de böckerna en dag. Just nu väljer jag att skriva denna artikel. Tack Samadarshini och alla som byggt upp och utvecklat Oneness University. Med er genuina passion för mänskliga rättigheter har ni starkt medverkat till vad tidningen TilliT är idag. Världens största tidning med bara positiva nyheter som inspirerar övriga nyhetsmedier. Samadarshini du är fantastiskt vacker. Du är ett föredöme och en modern ledare. Ett kosmiskt geni som mycket vist lever efter universums sunda läkande naturlagar.

Fakta År 2002 grundades Oneness University av Sri Amma och Sri Bhagavan. Universitetet har studerande från hela världen och däribland många svenskar. Besökarna är från alla olika delar av samhället, entreprenörer, författare, troende, snickare, läkare, icke troende, kända profiler, muslimer, kristna, sångare, studerande, näringslivstoppar, sökare, företagare mfl. Oneness University är beläget i Italien, Fiji och Indien. info: www.onenessuniversity.org

Väl där så sprang jag på Modita, som jag några år tidigare hade bott med på en folkhögskola i Västerbotten. Det var ett kärt återseende! Hon berättade att hon några timmar tidigare hade fått Deeksha. Det syntes på henne, att hon på något vis var uppfylld av detta, vad det nu var. Under ett stort tält stod några stolar i en cirkel. Det fanns lediga platser så jag satte mig på en av dem. Det dröjde inte länge förrän ett par händer sattes mot min hjässa. En

upplevelse! På festivalen hade jag lyssnat på en ung kvinnlig föreläsare, Purnimaij, inte helt olik Samandarshini, båda från Oneness University i Indien. Det är hennes trick jag minns när jag sitter där i salen: Att boxa bort negativa tankar som försöker ta min uppmärksamhet! Så var det äntligen dags, Samandarshini kommer in i salen. Alla står vi upp och applåderar. Hon är mindre än jag hade föreställt mig, klädd i ljusa kläder och

“Jag upplever att den lilla varelsen där framme tar in och fyller hela rummet med sin närvaro.” varm ström av något som jag bäst kan beskriva som energivågor, sköljde över mig. Det liksom ”ploppade” runt i huvudet på mig och spirade vidare ut i kroppen. Mina ögon var slutna, så jag kunde inte se vem som gav mig all denna energi. Strax efter det att den första personen var färdig, kom det fram en annan och gjorde samma sak. Vilken underbar

otroligt vacker. Hon ger ett varmt självsäkert intryck och tar sig tid att omfamna en del av deltagarna som hon tycks ha träffat förut. Väl upp på den låga scenen står hon alldeles stilla. Ett lugn fyller salen. Jag upplever att den lilla varelsen där framme tar in och fyller hela rummet med sin närvaro. Jag skruvar på mig lite nervöst. Jag är rädd

och jag vet inte varför. Så känner jag plötsligt hennes närvaro rakt framför mig som om hon hälsade mig välkommen. All min smärta rusar upp till ytan och jag får känslan av att jag vill fly. Tiden måste ha stannat! En värme fyller plötsligt mitt bröst och jag förstår att oavsett vad som hänt tidigare, vad som orsakat sorg och smärta så är även jag välkommen. Under de dagar seminariet varade fick vi lära oss mycket av Samandarshini, Purnimaji, som även hon var där och av varandra. Bland annat så fick vi verktyg att hantera känslor på ett sätt som skapar mindre lidande för oss själva och vår omgivning. Vi fick kunskap om hur våra hjärnor behöver arbeta mot bestämda mål som är förankrade i våra hjärtan och att det är viktigt att vara disciplinerad och konsekvent när det gäller dessa mål. Om vi följer våra högsta drömmar har vi universum i ryggen. Äntligen föll allt på plats! Text: Mikael Engström och Anneli Trast Foto: Anneli Trast


12 TilliT Fred och frihet

Dogge & Kodie

r a m m ö r d & id r f om fred,

På café Gildas i Stockholm möter Mikael Engström Dogge Doggelito och Kodie. Det är ett varmt rum med familjär vardagsrumsstämning. Vi sitter i mitten av alla cafébordsöar tillsammans med Regina Lund och det är nära stängning. Dogge och Kodie har spelat in en musikvideo under dagen och Dogge gäspar stort när han sjunker ner på stolen. Mikael hälsar de båda rapparna välkomna och tycker att det är roligt att Kodie kunde följa med. Han öppnar snabbt och överrumplar dem med frågan ”Vad är fred?”.

Dogge: Jag tror att fred är olika för alla. Jag har aldrig upplevt krig, därför är det svårt för mig att svara på vad fred är. Jag tror att fred för mig är att känna lugn och ro, känna trygghet där man är på jorden. Kunna vara i fred med sig själv och sina tankar men även med andra runt omkring sig. För

mig är fred att det inte finns våld, bomber och krig. Att det inte är problem eller konflikt. Det är en positiv atmosfär, för mig är det fred. Dogge: Kodie föddes i krig. Berätta hur det var och vad du upplevde. Jag har aldrig upplevt det. Är det någonting som du vill dela med dig av?

Regina: Vad tycker du att man ska göra för att skapa fred? Kodie: Jag tycker att man ska börja med varje person. Få dem att hitta inre frid. En människa som känner inre frid sprider frid. Sen för att skapa fred måste man fightas också, mot alla problem. Man måste fightas med varje människa, fight life. Inte på ett negativt sett utan man måste fightas mot de problem som finns, till exempel sjukdomar, svält, analfabetism och motgångar. Fight life har gett mig väldigt mycket genom åren för ibland står man ensam som människa, man får lita på sig själv. Det är det fight life handlar om, precis som en boxare står man ensam i ringen och slåss mot sina problem.

“En människa som känner inre frid sprider frid.” Kodie: Jag föddes i Iran 1983, det var mitt under kriget mot Irak. Min familj hade flytt från södra Iran till Teheran. Vi bodde 10 personer i ett garage som var omgjort till lägenhet. Det var fattigdom, men mina föräldrar kämpade för att familjen skulle ha det bra och för att vi skulle ha mat. Jag tänkte inte så mycket på det innan jag kom till Sverige, jag var van. Vi var nöjda med det vi hade.

Regina: Man ska slåss mot sina problem istället för mot varandra.

Kodie: Precis, man måste lära sig att fightas mot sina problem istället för mot sina medmänniskor. Det är något jag vill förmedla till världen genom Fight life. Man ska känna att hur hårt livet än blir så kommer man alltid tillbaka. Man måste ta fighten. Jag vill förmedla till barnen att de ska vara starka. Livet kommer att bli tufft men de måste vara starka och lösa de problem som kommer upp. Fight life är ett uttryck jag kom på själv och började rappa om från -99, för att definiera mitt liv och image som boxare och rappare. Mikael säger att han tolkar Kodies ord som, att när man är ärlig mot sig själv och vågar vara den man är så kan man lösa de problem som dyker upp. Han berättar att det kan vara svårt att vara sig själv i ett samhälle som inte tillåter det och menar att det är viktigt med förebilder som Kodie och Dogge. Så att fler vågar vara sig själva. Kodie: Jag växte upp med Dogges musik som barn

och jag tycker att han är en otroligt bra förebild. När Dogge stod på scen och körde sin grej, då kände jag att jag kan vara mig själv. Jag tyckte han var så cool, han var en helt vanlig person som gjorde sin grej. För mig och andra betydde det jättemycket att få en förebild. På den tiden fanns det inte många invandrarförebilder. Jag minns att Muhammed Ali, Dogge och Malcolm X var mina förebilder. Mikael: Det måste vara kul att Dogge sitter här och

Mikael frågar Kodie om vad hans högsta dröm är. Kodie berättar att det är att bilda familj. Han vill uppfostra fina barn och ge dem alla möjligheter han själv inte hade som barn. Mikael frågar Dogge varför han är så bra. Dogge säger att han inte vet men att han alltid försöker göra allt med glädje och glimten i ögat. Han vill sprida glädje inom kulturella ramar och även om han inte är så bra på allting så säger han att det uppfattas som bra när det görs med glädje. Han säger att det bästa kvittot är när någon kommer fram efter en spelning och säger att han är bra, ”det är mer värt än pengar”.

“...jag vill förverkliga mina drömmar för då lever man alltid i en dröm...” promotar dig. Jag tyckte att det var väldigt kul när jag kom ut och fick vara med er när ni spelade in er video. Det var så coolt att ni hjälpte varandra, jag tycker det är vackert när man tar hand om varandra.

Mikael: Dogge, vad är din absolut högsta dröm? Dogge: Jag försöker uppleva mina drömmar så fort jag bara kan så att jag kan skaffa en ny dröm och göra den. Så min högsta dröm


TilliT Fred och frihet 13

TilliTs Mikael Engstrand tillsammans med rapparna Dogge Doggelito och Kodie.

just nu är att börja med min nya platta och göra klart den. Sen vill jag skriva en bok och göra en DVD. Jag vill skapa mycket, göra saker. Jag har haft mycket personliga problem som hindrat mig men nu är jag stark och nu kan jag kämpa och göra det här, uppfylla min dröm. Det kanske låter lite egoistiskt att jag vill göra en CD och så men det är mitt jobb och jag mår bra av det. Det är det jag vill göra nu. Jag har alltid drömmar som jag kan förverkliga och jag vill förverkliga mina drömmar för då lever man alltid i en dröm och då mår man bra. Jag har inte en så stor dröm att jag inte kan förverkliga den. Mikael säger att hans dotter har ett band och undrar om hon vill fråga Dogge något. Hon skakar på huvudet men efter att Dogge uppmanat henne med ett ”Någonting vill du väl fråga?” frågar hon ändå ”Hur blev du känd?”. Dogge berättar hur hans musiklärare i första klass tyckte att han skulle prova att stå på scen. Dogge fick lära sig en Torskvisa och framförde den framför hela skolan utklädd till torsk. Efter det kände han att det han ville göra var att stå på scen och sprida glädje Senare kom rap in i hans liv och han boxades. Han fick

ett erbjudande om att rappa några låtar på en fritidsgård, för det fick han 600 kronor. Då tänkte han ”shit, här rappar jag några sånger och får 600 kronor och tjejerna tycker om mig, men jag har boxats hela livet och det enda jag har fått är stryk.” Då bestämde han sig för att

något som Dogge saknat ända sedan han slutat boxas. Kodie säger att han tycker om att spela med sin barndomsidol och att Dogge lär honom saker om livet. Dogge berättar att de inte bara har en föreställning ihop utan vill även skapa ett gäng som rappar och tränar tillsammans.

“...mellan alla tallrikar och disk så rappade jag hela tiden.” han skulle rappa och genom det blev han känd. Han kom trea i SM och fick spela in en skiva. Han betonar att om man vill bli en bra musiker så måste man repa hårt och kämpa, man kan inte ta några genvägar. ”Jag jobbade hårt. Jag jobbade på restaurang och på skaleri, men mellan alla tallrikar och disk så rappade jag hela tiden. Min pappa bara skakade på huvudet, men idag förstår han att det där som vi gjorde blev någonting.” Mikael frågar Dogge och Kodie om hur de började samarbeta. Dogge berättar att han behövde en sidekick och Kodie ställde upp när hans kusin var sjuk. Sen tog Kodie med honom på boxningsträning,

Caféet stänger och vi tar farväl av Dogge och Kodie. Innan vi går bläddrar de gillande i ett par nummer av TilliT och berättar att de brukar träna på Linnea boxning och Dogge tillägger ”Men vi brukar alltid berätta att vi gillar Örebro BK, Kodies bror boxas för dem”. (Dogges glada nyhet är en rap som du kan se på youtube.com, sök på tillittv ” The happy TilliT rap”. Där kan du även se stora delar av intervjun. Om du sedan söker på ” The flow rap” så får du se Kodie rappa sin glada nyhet. Om du vill se Dogge sjunga torskvisan som han berättade om i intervjun söker du på ”torskvisan”.) Text: Anna Bock Foto: Sofia Flood


14 TilliT Drömprojekt

Ett stort tack till dig! Mikael Engström Inspiratör, Ansvarig utgivare, Initiativtagare ativtagare TilliT Tack till dig som läser positiva och glada nyheter. Vi som gör det blir gladare och gladare därmed också våra nära, kära och vår omgivning. Ja det är enkelt att göra saker enklare, roligare och med mer flyt och fläkt. Det är underbart att rida på uppvaknandets vågor och känna brisen virvla i håret. Ja det är fantastiskt att fler och fler uppskattar det autentiska och rena naturliga. Jag tillägnar detta uppvaknande, BARNEN. Barn är i sin natur autentiska och ärliga. Alla är vi barn eller hur? Vi är underbara, starka, vackra – vi är alla SUPERHJÄLTAR! När jag skriver dessa rader så är det söndag den 6 september. Jag tittar ut på rönnbärsträdet med sina familjer av röda bär. Jag kan känna närvaron som ligger och sover två rum längre bort. Jag kan verkligen känna hennes fantastiska närvaro, det rör mig till tårar. Jag är oerhört glad och tacksam att jag valt att anstränga mig för att försöka förstå och vara nära det barn jag är pappa till. Hon är bortom allt tvivel det viktigaste i mitt liv.

“Jag är oerhört glad och tacksam att jag valt att anstränga mig för att försöka förstå och vara nära det barn jag är pappa till”

Se och hör deltagare från Energi Workshops - www.tillit.info / Energi Workshops

Det är så lätt att glömma barnen. Men barn är som Mcdonald´s de finns överallt vart man än vänder sig. Så det är alltid nära till ett barn. BARN ÄR BÄST. Om du önskar känna ditt mod, din kraft, passion och balans i livet, ta kontakt med barnen! Gör dem till din jämlike eller om de är små barn behandla dem som KUNGAR och DROTTNINGAR. Varför läses det färre traditionella nyhetstidningar? New York Times, Metro med flera stora tidningar tappar fler och fler läsare. TilliT var på plats på den årliga World Newspaper Congress (WAN). När jag greppade mikrofonen för att tala om positiva nyheter blev det tyst i kongresshallen. Det blev så stilla och knäpptyst att man skulle kunna höra en löpsedel från Göteborgs Posten falla till golvet! Varför denna andaktiga tystnad? Svaret är mycket enkelt: Tidningsbranschen börjar förstå att det är något som är markant galet. Vi människor ser numera igenom negativ press, radio och TV nyheter. Vi har kommit till insikt att dagens negativa medier har som ett av sina syften att få människor att känna rädsla, tappa kraft, hålla sig på mattan och avvakta med sina DRÖMMAR. Istället invänta nästa nyhetssändning och får ytterligare anledningar att inte ta vara på våra möjligheter. En totalt bakvänd värld byggd av och på invanda mönster levererade av enkelspåriga journalister och nyhetsuppläsare på omedvetna, okunniga redaktioner. Ja precis så ligger det till. Det är bara en tidsfråga innan övriga medier sadlar om till en uppfriskande, ärlig och verklighetsanpassad nyhetsvärdering som ger upplyftande information och korrekta nyheter. Denna förbättring har redan påbörjats, fler och fler följer den nya trenden ”Positiva Nyheter”. Tills dess gott folk håll till godo med tidningen TilliT och övriga olika nyhetskanaler som sprider upplyftande inspirerande positiv energi. Du vet väl att allt är energi fast i olika former? TilliT har valt att leverera positiv ärlig energi. Vad fyller du dig själv med? Fräsch god färsk mat eller gammal oaptitlig skämd? Ja så enkelt är det. Valet är vårt. I HAVE A DREAM – and I am living my DREAM right NOW. My DREAM is to sit side by side with my daughter in the sofa. And for the first time ever watch the morning TV-news. And receive only POSITIVE, HAPPY and uplifting HONEST information for 30 minutes. IMAGING ALL THE PEOPLE, EXPERIENCING THIS EXPERIENCE, WHAT A BEAUTIFUL WORLD.


TilliT Hallandsredaktionen TilliT Fred och frihet 15

Halland, gör er redo för positiv journalistik!

Det hela startade då Carina Johnsson kom i kontakt med Mikael Engström 2005 i samband med en Workshop i Göteborg. Detta utvecklades till ett unikt samarbete mellan de två. Sedan dess har olika människor kommit i kontakt med varandra, vägar korsats, vilket sedan har resulterat i att TilliT - Halland startat upp i Varberg under sommaren.

”Vi utmanar övriga massmedia att skapa fler gläd-

jande nyheter varje dag. Tänk vad underbart om alla tidningar i Sverige levererar fler positiva nyheter än negativa, detta skulle resultera i att Sverige skulle bli världsledande för en ny journalistik. Som det ser ut idag är TilliT störst leverantör av positiva nyheter i världen.” säger Hallands redaktör Lise-lotte Fredén. Under sommaren har TilliTredaktionen med hjälp utav volontärer delat ut 6000 tidningar i Varberg. Nu satsar Varbergsredaktionen på att nå ut till fler än 10 000 människor. ”Vi har konstaterat att det finns ett

stort behov av ett positivt nyhetsflöde” berättar Sabine Clausson en av Varbergsredaktionens skribenter.”Det som sporrar oss främst är alla människor som berättar

man ögnar igenom första sidorna i olika tidningar, det är inte mycket som vinklas på ett positivt sätt, vilket är anmärkningsvärt!” Många människor som

med det igen! Det är ju så enkelt. Eller ännu bättre både starta och avsluta med positiva nyheter! Målsättningen för TillliT är att fler TilliTredaktioner ska poppa upp som svampar ur jorden runt om i Sverige, stora som små, alla behövs. Vi vill inspirera människor att koncentrera sig på det positiva i sin vardag. Att så många människor som möjligt är med och skapar ett massivt inspirerande nyhetsflöde. Tänk vad underbart att kunna slå upp en

“Vi har konstaterat att det finns ett stort behov av ett positivt nyhetsflöde” för oss att de tycker att det här är en fantastisk idé.” Jan Hellgren som är bildproducent på TilliT betonar att den nuvarande nyhetsbevakningen främst märks när

vi kommit i kontakt med, menar att det för några år sedan var vanligt att nyhetssändningarna på TV avslutades med en glädjande nyhet, varför inte börja

nyhetstidning på morgonen och bara läsa glada, aktuella nyheter. Hur skulle det påverka dig resten av din dag? Möt landets TilliTredaktioner på www.tillit.info där vi levererar roliga, glada inspirerande, aktuella, lyckliga, spännande nyheter på webben varje dag.  Med vänliga hälsningar Hallandsredaktionen Foto: Ulf Johansson


16 TilliT Hallandsredaktionen

Darfur är färg och glädje I två och ett halvt år jobbade Lizette Karlsson bland fantastiska kvinnor, män och barn i södra Darfur i Sudan, Afrikas största land vid Nilen och Röda havet. Darfur gränsar till Libyen, Tchad och Centralafrikanska republiken. Det är furfolkets land och består av tre provinser, norra, västra och södra. Lizette var stationerad i Nyala som är en av huvudbyarna i södra Darfur. Där koordinerade hon arbetet med att få ut mat till flyktingar i lägren och närliggande byar.

”Första upplevelsen av landet var otrolig. Det går inte att föreställa sig hur stora de här lägren är, eller hur situationen verkligen ser ut för alla de här människorna som bor där. Det är flyktingströmmar som inte avtar, utan varje månad ökar antalet människor. Där är väldigt primitivt och tufft eftersom det är en krigsmiljö man vistas i”, berättar Lizette. När hon vistades i Södra Darfur fanns där ca 1,1 miljoner flyktingar som var direkt beroende av kata-

format sin egen lilla grupp. Eftersom det är Sharialagen som styr så får man inte samlas i stora folkgrupper, vilket gör att det är ganska svårt att organisera sig. Den här gruppen med kvinnor besökte mig ofta och hade olika förslag på hur man skulle kunna förbättra olika saker i lägret. Ett av deras förslag ledde till en fantastisk upplevelse på internationella kvinnodagen. De ville själva hitta på någonting för att fira denna dag. Så vi organiserade att de fick nya kläder, speciella tygstycken så att de kunde bära sina traditionella dräkter. Nyheten att de skulle dansa spred sig över hela lägret, alla kom för att delta i firandet. Det var verkligen en dag med bara dans, sång och skratt.

“Nyheten att de skulle dansa spred sig över hela lägret, alla kom för att delta i firandet.“

Lizette är en människa som brinner för internationella relationer och mänskliga rättigheter. Efter sina studier fick hon jobb på FN-organisationen World Food Programme. Från 2002 var hon på huvudkontoret i Rom. När sedan konflikten i Darfur tog fart mot slutet av 2004 och början av 2005 blev det till Sudan som Lizette begav sig eftersom hon kände att hon ville ut på fältet och jobba.

strofhjälpen, varav majoriteten var kvinnor och barn. Hur påverkas lägren av att majoriteten är kvinnor och barn? Det finns självklart även män i lägren, men de traditionella byastrukturerna är totalt sönderslagna, vilket gett upphov till nya strukturer i lägren. Speciellt i en by där jag jobbade var det några kvinnor som hade

Vad känner du över din tid där? Eftersom det är ett katastrofbistånd är människor beroende av maten för sin

överlevnad. Maten kommer fram där den behövs, jag önskar att de ska kunna klara sig utan bistånd. Jag såg glimtar av hopp, det händer positiva saker och det finns många bra projekt som inger framtidstro. Skolprojekten är verkligen jättebra. Det är projekt som vi driver fastän det är mitt uppe i en konfliktsituation. Det finns områden med framförallt flickor som inte ens har gått i skolan innan konflikten bröt ut. Traditionellt sett har de inte prioriterat att gå i skolan eller så har det inte funnits några skolor överhuvudtaget. Byborna hjälper till att bygga skolorna med väldigt enkla medel. En tältduk spänns upp och vi bygger upp ett primitivt kök där mat kan tillagas till barnen. Barnen får utbildning samtidigt som de får ett mål mat om dagen. Alla föräldrar är jättepositiva! De här projekten hör man inte ofta om i massmedia, vilket är märkligt. Barnen är ju ändå framtiden. Många har levt där i flera, flera år så det är ju jätteviktiga projekt, som får för lite publicitet. Många gånger kan jag känna att de journalister

“Barnen får utbildning samtidigt som de får ett mål mat om dagen.”


TilliT Hallandsredaktionen TilliT Fred och frihet 17

“Jag tror faktiskt att fler människor skulle engagera sig om det skrevs fler positiva saker.” som kommer till lägren, snabbt går igenom det på en dag och sedan flyger de därifrån. Det verkar som det är lätt att bara se alla dessa människor som nummer av ansikten. Det är lätt att glömma att de är individer, familjer, lekfulla barn, människor som du och jag som har drömmar, hopp och framtidstro. Det föds barn där, folk gifter sig, de har glädjeämnen trots sin situation. Tror du att fler människor skulle engagera sig om de fick se bilder på de dansande kvinnorna? Jag tror att man kan bli trött på att allting bara är negativt eftersom de få gångerna som det rapporteras från Darfur är när det har hänt någonting ganska drastiskt. Det är väldigt sällan det rapporteras om små projekt som är bra eller om projekt som går framåt. Jag tror faktiskt

att fler människor skulle engagera sig om det skrevs fler positiva saker. Något som imponerar på mig är deras uppfinnelserikedom. De har ingenting och bor i de här lägren men ändå hittar de sätt att försöka få en inkomst. De gör traditionella hantverk, väver korgar som de sedan går till marknaden med för att sälja. De är jättevackra samtidigt som de är funktionella, då man täcker maten med dem för att hålla flugorna borta. Lizette pekar på en av sina hyllor och visar just en av de traditionella korgarna som är typiska för de hantverk som görs i lägren. Lever människorna i Darfur i nuet och har de någon framtidstro? De är väldigt mycket i nuet eftersom det mest primära är att få mat för dagen. Samtidigt är det

människor, starka kvinnor med stark vilja. Om de vågar ha framtidshopp och tror på att det ska bli bättre. Då vågar man hoppas själv. Har du någon glad nyhet att berätta? Ja, det är många som visat intresse för mina foton under mina år i Darfur och jag ska ha vernissage den 20 september, i samband med firandet av Peace One Day. Lizette avslutar med att berätta, ”När jag lämnade Darfur var det inte arbetskamraterna som jag kände att jag skulle sakna mest, utan alla de barn och kvinnor i lägret som jag hade kommit att känna en sådan otrolig samhörighet med”. Text: Lise-lotte Fredén Foto: Lizette Karlsson

”När jag lämnade Darfur var det inte arbetskamraterna som jag kände att jag skulle sakna mest, utan alla de barn och kvinnor i lägret som jag hade kommit att känna en sådan otrolig samhörighet med” , säger Lizette Karlsson.


18 TilliT Hallandsredaktionen

Fråga på stan 1. Vad gör du för att skapa fred i din vardag? 2. Vad är din senaste glada nyhet?

Marit Bergman En självklar destination! TilliT träffar Marit Bergman innan hennes spelning på ”Majas vid Havet” i Varberg.

Nadia Hamouchi: Jag försöker lösa saker på en gång så att det inte leder till en större konflikt. Jag glädjer mig åt att min bästa kompis äntligen ska få åka utomlands!

Ida Degerfeldt och Lukas Lestander: Ida 1. Jag är ofta snäll mot alla. Lukas 1. Jag är med i friends och försöker stoppa mobbning! Ida 2. Det går bra för mig och min ponny i hoppningen. Lukas 2. Att jag har så bra kompisar!

Monica Goossens: 1. Jag försöker sprida glädje för glädjen vinner över rädslan. 2. Att min dotter börjat konstlinjen idag!

Axel Moe: 1. Jag sprider glädje genom att busa och fjanta mig. 2. Jag är väldigt glad att jag har bandet jag spelar i och mina vänner!

Har du haft någon semester ännu? Ja, jag har faktiskt haft en och en halv vecka för två veckor sedan Jag var i skärgården med kompisar och bara slappnade av.

“Jag hoppas att vi ska kunna skriva den där dreamfuturiska låten.” Vad händer just nu i ditt liv? Förutom det jag alltid gör, vilket är att jag skriver, spelar in och spelar, så håller jag på med ett filmprojekt, en dokumentärfilm som handlar om Sveriges första kvinnliga dragracingförare som började köra på 70-talet! Vad häftigt! Ja, hon har av olika anledningar lagt av att köra och har haft ett ganska tungt liv sedan dess. Nu är det ett filmteam som – förhoppningsvis- ska följa hennes väg tillbaka till dragracing banan. Hon har bestämt sig för att börja köra igen, och idag är hon runt 55 år! Nu håller vi på med att skissa lite grand och skriva musik till det. Jag hoppas att vi ska kunna skriva den där dream-futuriska låten till den sista slutscenen när hon är ute och kör igen. Men vem vet, eftersom det är en dokumentärfilm så kan den ju ta alla möjliga slags vägar!

som mig eller inte kan jag inte svara på, men det kommer att låta mer instrumen-

jag mer om det som händer omkring mig. Det kan vara nära, men också väldigt långt bort. Som med pridelåten jag gjort. Den är inte byggd på en verklig persons historia, utan på många olika liknande historier. Det blev två huvudpersoner i låten som jag vet precis allt om. Vilken typ av stad de bor i, hur de

“Jag har inte gjort mycket instrumentalt förut, så det här är himla roligt!”

Tror du att den musiken kommer bli annorlunda den du vanligtvis gör? Det är svårt att veta vad som är unikt i sin egen musik. Om det kommer att låta

talt. Eftersom det är en film, så vill vi inte ha för mycket text som kan störa handlingen. Jag har inte gjort mycket instrumentalt förut, så det här är himla roligt!

Har du förverkligat din dröm genom musiken? Ja det har alltid varit så. När jag var liten så hade jag en uppfattning om att jag vill göra musik när jag blev stor. Jag såg den där bilden av att jag stod på en scen och underhöll människor. Att jag sjöng och spelade, det var det enda! Det har alltid varit en självklar destination mer än en dröm. Visst har det varit en dröm men det har mer känts som att det är det här jag ska göra! Inte som ett beslut, mer som om jag alltid vetat att det är hit jag är på väg.

“Jag såg den där bilden av att jag stod på en scen och underhöll människor.”

Var hämtar du din inspiration? Musikinspirationen är ett hopkok av allt jag har hört och nya grejer som är väldigt långt ifrån min egen panel. Med text är det något helt annat! Då skriver

ser ut, deras familjehistorier. Ja, allt sånt har jag en uppfattning om fast de inte finns någon annanstans än i just den låten! .

Har du fler drömmar som du vill förverkliga? Jag skulle gärna vilja bo på landet och ha hästar och

odla blommor. Vi får se om det blir av någon gång. Det verkar mycket svårare än att vara popstjärna! Varför då? Jag vet inte. Kanske för att jag inte vill det tillräckligt mycket. Det är så mycket som ska falla på plats innan jag kan göra det, får jag för mig i alla fall. Har du någon glad nyhet som du vill dela med dig av? Vi har haft en otrolig flax med vädret hela den här helgen! Så det har blivit en kombination av både semesterkänsla och arbete. Så har vi spelat på kvällen. Helt underbart! Text: Lise-lotte Fredén Foto: Ulf Johansson


20 TilliT Drömprojekt

Lev ditt DRÖMPROJEKT! Passionen är vad som är bränslet för att förverkliga våra högsta drömmar. Passionen finns inom räckhåll när vi lyssnar på vårt hjärtas innersta önskemål. Alla som har lyckats med något fullt

ut i livet har på ett eller annat sätt använt samma recept - Vågat satsa 100%.

Vi utvecklas och växer i oss själva och kommer till insikt om var någonstans vi är i livet. - Är vi nöjda med

vad vi är, vad vi gör och med vem vi lever vårt liv? Om vi önskar mer av livet, möter vi vår längtan i vårt djupaste inre och ser verkligheten modigt i vitögat och låter den omvandlas till vår vision om vad vi önskar

skapa och var vi vill förflytta oss. Nu är det dags att bestämma oss för det nya. Det är underbart att ta det beslutet. Att ta steget fullt ut, släppa taget om det gamla och förlita sig på att naturlagarna bär oss i

satsningen i nästa stora steg i livet. Det är fantastiskt att uppleva flytet som infinner sig när vi tydligt ser vart vi är på väg – Mot målet! Det är mycket befriande och avslappnande att känna den tacksamhet som

Startdatum och plats för projektet:

Välkommen till Drömverkstaden för DRÖMPROJEKT! Här kan du enkelt förverkliga dina högsta drömmar i verkligheten. TilliT går från tanke och prat till handling. Vi skapar projekt från A till B på rekordtid och inspirerar andra att göra detsamma! Det är mycket enkelt att starta sitt eget DRÖMPROJEKT. Fatta en penna och svara på frågorna i formuläret till höger.

följa sina drömmar. Vi lovar att du kommer att lyckas, för inget gör oss människor mer effektiva och målmedvetna än om vi gör det vi är ämnade för.

Det finns ingenting som begränsar ett DRÖMPROJEKT. Våga kasta dig ut och bli en modern människa som genom att vara dig själv, inspirerar fler att

När vi finner passionen - förverkligas drömmen!

Namn på projektet:

Vad skulle ske med dig, din stad, landet du bor i och världen, om vi alla fick möjligheten att göra det vi alltid önskat? Om vi alla fick vara oss själva precis så som vi är?

sprider sig, när vi rider fram på frihetens vägar. – Vägen till att bli våra egna ledare! Mikael Engström, ansvarig utgivare TilliT

Vad behövs för att projektet ska vidareutvecklas:

Beskrivning av projektet:

Var finns mer information om projektet:

Syfte och målsättning med projektet:

Bakgrund (historien bakom projektet, hur det hela började):

Kontaktuppgifter:

Nyhet, aktuellt i projektet:

Fler tips och råd finns att läsa på www.tillit.info Din senaste glada nyhet:


TilliT Drömprojekt 21

Två tusen vingar av hopp I den japanska kulturtraditionen är tranan en symbol för ett långt liv, legenden säger att tranor lever i tusen år.

Den som viker 1000 papperstranor får sin högsta önskan uppfylld och ett långt och lyckligt liv.

När Sadako Sasaki var tolv år gammal blev hon sjuk i leukemi till följd av atombomben, som släpptes över Hiroshima 1945, då hon var två år gammal. För att hålla hoppet uppe bestämde hon sig för att vika tusen papperstranor. Sadakos önskan om att överleva sin sjukdom uppfylldes inte, däremot lyckades hon vika de tusen tranorna. Papperstranor har sedan blivit en symbol för fredsrörelsen och mot atombomben. Hennes öde har lett till att barn över hela världen viker tranor i fredens tecken. Sadakos klasskamrater startade en insamling efter Sadakos bortgång och i

maj 1958 restes ett fredsmonument i Fredsparken i Hiroshima. Monumentet är en staty av Sadako som står med utsträckta armar och håller i en papperstrana. Runt statyn hänger man upp tusentals papperstranor som barn över hela världen dagligen skickar som en önskan om fred i världen. På monumentet finns en inskription ”Detta är vårt rop, detta är vår bön, att skapa fred i världen”. I sommar har Yasuragi Hasseludden, ett japansk spahotell i Stockholm genomfört ett projekt där barn fått vika oragamitranor. För varje vikt trana så har Yasuragi Hasseludden skänkt

“Papperstranor har sedan blivit en symbol för fredsrörelsen...”

Anna på AJKON hjälper gärna till

TilliT träffade Anna på Gustav Adolfs torg i Malmö då TilliT distribuerade ut senaste numret av TilliT.

För att skapa fred då behöver man vara snäll mot sig själv och andra. Anna har i femton år arbetat med sin dröm med att skapa en förmedling av alternativa

terapeuter. Syftet med detta arbete är att människor på ett enkelt och överskådligt sätt ska kunna finna en hjälp i sin strävan att skapa fred inom sig själv - alltså att skapa en balans och harmoni i sitt liv. TilliT har en vision att alla människor ska känna i sitt hjärta att vi har rätt att få vara sådan som vi är. Att

vi har en självklar rättighet att förverkliga vår högsta dröm. Vi i TilliT upplever att det är när människor som förverkligar sina drömmar blir glada och positiva som det smittar av sej till andra. När Tillit var i Malmö för att sprida de glada nyheterna kom AJKON med Anna i spetsen och hjälpte

till. Med Anna körandes AJKON-bilen kunde vi nu tillsammans sprida positiva nyheter runt om i staden. Ibland när man söker efter fred och frihet inom sig själv så kan det vara bra att få stöd och hjälp av någon person som är duktig på ett område där man behöver finna balans. Det finns ett jätteutbud av sådan här hjälp t ex doktorer, tandläkare, veterinärer, psykologer, kuratorer och sjukgymnaster, inom den traditionella vården. Det finns även en så kallad alternativ vård bestående av coacher, healers, massörer, medium, cirkeldansare, djurkommunikatörer, naturmedicinare, tarmrenare mm. Annas idé med AJKON är att samla olika typer av terapeuter på ett sätt som gör dem lättillgängliga för allmänheten. Text: TilliT Foto: Anna Jönsson

10 kr till Choice Hotels Scandinavia som samarbetar med UNICEF. Pengarna går till projektet UNICEF:s ”Water for life”. Under 2009 går bidragen till Nepal. Syftet är att ge barnen där rent vatten för att de ska få bättre näring och hålla sig friska. Under sommaren har barnen på Yasuragi kids på Hasseludden vikt 293 stycken oragamitranor. Projektet har gett 3000 kronor till UNICEF. De 293 tra-

norna kommer att skickas till Japan och sedan hängas på barnens fredsmonument i Hiroshima där redan kaskader av små papperstranor hänger i alla regnbågens färger. Varje dag kommer grupper av barn från olika delar av Japan och hänger dit tranor, egenhändigt vikta, för att de vill ha fred på jorden. Text: Lise-lotte Fredén Foto: Mikael Engström

Pyssling på vift!

Hej, jag heter Pyssling. Kan jag få följa med dig en stund?

Vi har ett drömprojekt, att kunna försörja oss på det vi älskar att göra: skriva, teckna och undervisa. Som ett projekt i projektet skickar vi nu (10/9) iväg en Pyssling på resa. Denna Pyssling ska med början i Göteborg få ta sig genom Sverige med hjälp av välvilliga medmänniskor. Från hand till hand kommer han att inspirera människor att ta kontakt med varandra, att mötas och

känna gemenskap. De som vill kan ta foton av honom och maila till oss, så lägger vi ut bilderna på Facebook, där alla fans kan följa hans väg. Hur långt kommer han att ta sig? Kommer han hem till jul? För oss blir det en övning i TILLIT – att lita på att han blir väl omhändertagen på färden och förhoppningsvis kommer hem igen… Hanna Cederholm & Anders Clarin Förlag Gafleau www.forlaggafleau.se


Nyfiken på alternativ medicin? Boka tid hos någon av våra utvalda kontakter! Berit Mårtensson 0414–743 21, 0730-75 49 25 Simrishamn, Tomelilla, Ystad www.fredpajorden.se

Anette Thornell 0411-26 12 70, 0703-44 55 52 Ystad www.loveit.se

Karin Nilsson 0411-52 22 62, 0735-39 23 05 Ystad, Glemmingebro karinnilsson64@msn.com

Healing, Helhetsterapi, Kanaliserad rådgivning, Regressionsterapi

Boka tid för: Livscoaching, Hyposyntesterapi, Tarot, Tidigare-Liv-Terapi

Body Harmony, Healing, Kanaliserad rådgivning, Djurhealing, Jordstrålning

Katarina Johanson 070-746 14 10 Stockholm, Gustavsberg, www.katarinamedium.se

Charlotta Berglund 08-580 168 83, 070-757 56 89 Stockholm, Järfälla www.thesunnydolphin.com

Kerstin Löfdahl, 0735-45 53 34 Stockholm, www.kl-insikt.se

Andlig & medial vägledning, Reconnective Healing, Djurkommunikation, Regressionsterapi, The Reconnection

Regressionsterapi, Yoga, Djurkommunikation, Rökavvänjning, Taktil Massage, Spädbarnsmassage

Livscoachning, Hypnoterapi, Regressionsterapi, Reikihealing Våga förändra, sätt igång, gå vidare!

Christina Abrahamsson 040–45 11 07, 0733-83 20 75 Malmö, Vellinge www.helandehalsa.se

Cecilia L. Justusson, 042-22 04 13 Helsingborg, Rydebäck, c.justusson@telia.com

Ulla Wallin 042–20 60 29, 070-309 38 56

Regressionsterapi, Meditation, Reikihealing, Samtalsterapi, Healing

Kristallbad – från John of God, Regndroppstekniken, Reconnectiv healing

ACIM/ EKIM – En Kurs I Mirakler, Ho’oponopono, Reseterapeut, Samtalsterapi, The Work

Akademin för SER terapi 042-21 36 00 Helsingborg www.serterapi.se

Vi på AJKON förmedlar personliga kontakter inom alternativ medicin och personlig utveckling. Genom intervjuer och besök hos terapeuter och utbildare kan vi rekommendera alla som finns med på vår hemsida.

Bli dipl. Samtals(SER)terapeut! Vi utbildar inom Samtalsterapi, EFB-metoden, Regressionsterapi

Helsingborg, Kattarp, Karlshamn

www.levandeigladje.se

Läs mer om terapeuter, terapier, skolor, kurser, föredrag, utbildningar, mässor m.m. på

www.ajkon.se Sveriges bäst besökta hemsida inom alternativ medicin och hälsa sedan 1995

070-221 43 43 – mail@ajkon.se


TilliT Drömprojekt 23

Kajsa Ernst och Göran Stangertz Varför väljer ni att vara med i en artikel i tidningen TilliT? – Vi mötte Mikael på Pride i somras, och när han beskrev tidningens positiva attityd och dess syfte, ville vi absolut medverka. Och dessutom är Mikael en person som är svår att motstå! TilliT nr 11 har temat Fred & Frihet. Vad gör du för att skapa fred i ert förhållande? Göran: Prata, prata, prata! Ta upp alla frågor och tankar omedelbart. Det som upplevs som meningsmotsättningar och kan orsaka avstånd, kan om det förs upp till ytan, skapa närhet och utveckling. Kajsa: Ja, prata, prata, prata! Outtalade små upplevda oförrätter kan så lätt bli till tunga sanningar, om de inte sägs. Genom att uttala det jag känner och upplever, blir jag verklig och har då mindre lust och möjlighet att skuldbelägga andra, i det här fallet Göran. Vad är frihet för dig? Göran: Att våga vara mig själv, tillsammans med andra. Kajsa: Att våga vara mig själv, tillsammans med andra. Vad är din/er högsta dröm? Kajsa: Att våga vara mig själv, tillsammans med an-

“Jag lever min högsta dröm just nu, och hoppas på att få fortsätta vara närvarande i nuet.“ dra! Göran: Jag lever min högsta dröm just nu, och hoppas på att få fortsätta vara närvarande i nuet. Vad är att vara sig själv? Göran: För mig handlar det om att vara sann mot sig själv och sina behov, att följa den inre kompassen. Kajsa: Det finns nog inte bara ett svar på den frågan. Det sitter säkert många kloka människor just nu och mediterar över detta. Jag tror att det i första hand handlar om att följa sig själv, sina egna behov och inte skapa existensberättigande genom att svara på andras behov.

När blev du riktigt arg senast och varför? Göran: Det minns jag inte så det var nog inte så viktigt. Kajsa: Det var på Hemköp för ett par veckor sen. En förälder behandlade sitt barn orättvist, och som alltid när jag upplever orättvisor mot barn, blev jag väldigt arg. Och oerhört ledsen.

Hur gör man för att vara sig själv? Kajsa: Jag tror det är att acceptera sig själv med allt man bär på, otillräckligheten, osäkerheten, storheten, hela paketet som är jag. Att lita på att jag räcker som jag är. Det kan låta självklart men är dessvärre inget vi lär oss som barn. Göran: Lyssna på dig själv och var uppmärksam på vad du känner.

Vad föll ni för hos varandra? Kajsa: Göran är en person som jag alltid vill vara med. Han får mig att vilja vara en bättre människa. Göran: Jag föll för Kajsas vackra hjärna, och stora, stora hjärta.

Varför gifter ni er? – För att vi älskar varandra. (Och för att det var länge sen senast, fnittrar Göran.)

Kajsa har glömt det totalt! – Så sånt intryck gjorde jag, säger Göran. – Ett möte vi båda minns, skrattar Kajsa, är 1992 på Helsingborgs Stadsteater. Där gjorde jag Portia i Köpmannen i Venedig och Göran regisserade.

en puma, smidig och vacker. Men jag är nog en åsna! Envis och tålig. Dock inte dum. Göran: Jag säger som min son Niels 9 år: ” Jag är redan ett djur.”

Om du vore en färg, vilken färg skulle det vara och varför? Göran: Röd. För att det är blod, passion, kött, kärlek och revolution. Kajsa: Grön. För att det är en färg som gör mig lugn, den symboliserar växande.

Vad blir du upphetsad av? Göran: En tysk konstnär, Georg Baselitz. Hans sätt att vända upp och ner på världen och vårt sätt att se. Det gör mig upphetsad. Kajsa: Samvaro med vänner runt ett stort bord, massor med mat och långa, högljudda diskussioner om saker som engagerar. Det är toppen!

Vad är er senaste glada nyhet? – Det var när Olle Carlsson sa ja till att viga oss i Allhel-

Hur var du som barn? Göran: Jag var pigg, glad och osäker. Och samtidigt

“Jag skrattade så häftigt, så personalen på hotellet undrade om jag behövde hjälp!“

Berätta om när ni träffade varandra första gången? – Det var 1989 i en radiostudio i Malmö, under inspelning av en teaterpjäs. Göran minns det väl, men

gonakyrkan på Södermalm. Vi har båda varit i Allhelgonakyrkan vid flera tillfällen, där Olle har verkat i många år. Han har en djupt medmänsklig och tillåtande syn på människan, och han är en person som man vill ha nära inpå sig. Om du skulle vara ett djur! Vilket djur skulle du vara? Kajsa: Jag skulle vilja vara

ledsen och otillgänglig. Kajsa: Frågvis, blyg och hoppfull. Och samtidigt rädd och drömmande. Vad kan vuxna lära sig av barn? Kajsa: Barns förmåga att ta sig själva på allvar, att vara här och nu, och att det faktiskt räcker. Göran: Små barn reagerar omedelbart och ärligt, något som dess-

värre slipas av för att de ska leva efter vuxnas förväntningar på dem. Berätta om något tillfälle då du/ni skrattade mycket senast? (Gärna om någon skratt/fnissattack om det hänt..:) –Vi hade fantastiskt roligt på semestern i somras, då Göran försökte sig på vattengympa i grupp. Jag skrattade så häftigt, så personalen på hotellet undrade om jag behövde hjälp! säger Kajsa. Som sista fråga lämnar vi ordet fritt. Säg vad som helst till våra 100 000-tals läsare i Sverige, Europa och världen inklusive dina vänner, din familj, släkt, jobbarkompisar och grannar. Eller säg något till endast en person av alla dessa. Du/ni bestämmer! – Det är viktigt att inte ta sig själv på så stort allvar! Det finns alltid, varje dag, något att skratta åt och med. Inte minst sig själv! Börja dagen med ett leende direkt när du vaknar, vänd dig sen mot den som ligger bredvid, eller mot dig själv i spegeln. Och avsluta dagen med att formulera för dig själv, eller någon som står dig nära, vad du är tacksam för just idag. Text och foto:


24 TilliT Drömprojekt

Skriv din egen artikel!

Din rubrik här på två rader Din ingress här. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua consequuntur magni.

Din text här. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem

Din bild här.

quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut

“Ditt citat här på tre rader...”

labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi. Text: Ditt namn Foto: Fotografens namn här

Dynamiskt Tillväxtkapital

Med människan i fokus Hello my name is Axel? Nice to meet you. På Maltas flygplats möter vi en avslappnad kille som senare skulle visa sig vara professor i sociologi och huvudpersonen i en internationell konferens kring det abstrakta begreppet socialt kapital. Men först tillbaka där allting började.

det första finns det en inneboende dynamik som gör att resursen kan förändras,

som de skulle kunna. Andra utmärkande drag hos det sociala kapitalet är att det är enbart genom handling som denna resurs växer till. Tilliten behöver tid för att testas. Får den tid att växa fram så underlättas företagsamheten i samhället. Hur slutar då berättelsen vi började med? Jo, tiden med Axel på Malta blev ungefär som vi beskrivit ovan. Tid för lyssnande, samtalande och utbyte av idéer. Något som sedan möjliggjorde en konferens på dagen ett år senare. Ett år kryddat med möten, nya kontakter initiering av verksamheter i olika former som förhoppningsvis lever vidare och leder till nya möten. Hej, Jag heter Mikael, jag har grundat världens största tidning med positiva nyheter. Kanske vi kan göra något tillsammans… För Dynamiskt Tillväxtkapital, BertOla Bergstrand och PerEric Ullberg-Ornell

“Det är just det sistnämnda, att människan är en tillgång som Dynamiskt Tillväxtkapital utgår ifrån.”

Dynamiskt tillväxtkapital startade som så mycket annat i samhället utifrån ett samtal. Två tjänstemän inom förvaltningssfären var trötta på att allt som förknippades med utveckling och tillväxt i samhällsdebatten hade en ekonomisk tonvikt i bakgrunden. Människan och dess förutsättningar kom sällan till tals och den mänskliga tillväxten uppfattades som ett abstrakt fenomen, och ofta som ett hinder istället för en tillgång i utvecklingen. Det är just det sistnämnda, att människan är en tillgång som Dynamiskt Tillväxtkapital utgår ifrån. Genom att utgå från detta perspektiv flyttas fokus till den enda resurs som kan handla och skapa en hållbar utveckling i samhället, nämligen det sociala kapitalet. Vad är det då som är unikt med det sociala kapitalet kan man fråga sig? För

till och med utvecklas och förbättras. Andra kapitalformer försämras obönhörligen med tiden medan det sociala kapitalet alltså har potentialen att växa över tid. Naturligtvis följer det också att man investerar i resursen genom att man visar ansvar, respekt och lyssnar till vad andra har att säga i samhället. Gör man det utvecklas tilliten till varandras förmågor och också

“Det finns alltså en demokratisk värdegrund i botten på detta kapital.” till den egna. Det leder till att idéer och skaparkraft får grund att utvecklas. Det finns alltså en demokratisk värdegrund i botten på detta kapital. Tar man inte hänsyn till andra i samhället sviktar tilliten och resurserna nyttjas inte

Text: Bert-Ola Bergstrand och Per-Eric Ullberg-Ornell


TilliT Drömprojekt 25

På jakt efter det sublima Projektets namn På jakt efter det sublima Startdatum och plats för projektet: Kanske började det för redan ett år sedan när jag började sälja mina bilder efter att några agenter i Amerika sett dem på nätet. Eller kanske började det långt tidigare när jag började resa runt på min cykel. För tre månader sedan avbröt jag mina studier som motiondesigner och sedan dess har detta projekt varit mitt enda mål i livet.

Ett enkelt liv. En cykel och dess bagage runt om i världen. I bagaget finns det som behövs för att

medan jag reser runt på cykel. Historia och bakgrund: Jag har svår astma sen en olycka för fem år sedan. För att kunna återgå till ett normalt liv igen började jag cykla, springa och paddla. Jag begav mig iväg på en 2700 km lång resa på cykel från Belgien till Alperna och senare en ännu längre resa från Belgien till Spanien och tillbaks, totalt 3750 km. Nu är jag på väg tillbaks från en 2009 km lång resa till Norges fjordar, på jakt

“En kamera att fånga det sublima. Det storslagna är vad jag är på jakt efter. “

Beskriv ditt projekt:

överleva, samt en kamera. En kamera att fånga det sublima. Det storslagna är vad jag är på jakt efter. Sjuttonhundratalsfilosofen Edmund Burke skrev för länge sedan att det sublima bara går att finna vid gränsen. För mig innebär det att hitta den här beroendeframkallande magin

Otto lever ett enkelt liv. En cykel och dess bagage tar honom runt om i världen.

efter det sublima. Det innebär att jag cyklar mindre och fotograferar och vandrar mer. Och ja, jag har nu funnit det storslagna igen. I framtiden kommer jag kanske fylla gapet mellan mina motiondesignstudier och mitt fotograferande med filmskapande. Vad behöver utvecklas: För närvarande behöver nästan all min utrustning uppdateras. Ett exempel är mitt zoomobjektiv vars apparatur gick sönder under denna resa på grund av den fuktiga miljön. Nu har jag bara en gammal telelins. Jag söker både utrustning och sponsorer, men också

ett bra galleri. Duktiga agenter som kan sälja mina bilder skulle också vara en stor hjälp. Mer info: www.ottovelo.com Kontakt: Otto Van De Steene fotto@ottovelo.com

någon rik fotograf vilket gör att jag lättare kommer nära dem. Jag använder mig av de transportsätt som bidrar till minst förorening, vilket innebär att jag cyklar alla längre sträckor. Undantaget blir färjeturer över korta vattensträckor, och lastfartyg över längre. Det är ett resande utan hast, utan risk att missa det sublima.

“När du är snäll med dig själv kommer allt att gå bra.” Projektnyheter: Tack vare mitt enkla sätt att resa ser folk mig inte som

Min glada nyhet: När du är snäll med dig själv kommer allt att gå bra. Människor är gästvänliga. Text och foto: Otto Van De Steene, Belgien


EN RASANDE OBERÄKNELIG FÖRESTÄLLNING HELT ÖVER FÖRVÄNTAN På ett lekfullt, tänkvärt och överraskande sätt knyter föreställningen ett nät av röda trådar kring människan och hennes förväntningar på livet, kärleken och döden. OBS! Med allt om Zebrasketchen. Regi - Lars-Eric Brossner Scenografi - Lisa Hjertén Mask - Lars Carlsson Sammanställning - Lars-Eric Brossner, Hasse Carlsson, Sofia Palmström och ensemblen. Medverkande - Lena B Nilsson, Anders Granell, Lars Magnus Larsson, Niklas Román, Jonas Sjöqvist, Helena Thornqvist och Ulla Svedin.

URPREMIÄR 17/10 på Teater Aftonstjärnan Spelas hösten 2009 Info www.folkteatern.se Biljetter - ticnet.se, Pusterviksbilj. 031-13 06 80.

Rot

Thailand i pannkak a med ba nan och chockla dsås

35:-

chLun ande jud 11–14 erb

Är du redo att ta ett projekt? Vill du bygga på dina kunskaper? Utbildningarna för dig som projektledare hittar du på www.wenell.se Välkommen! 08-545 700 90

–Fre

5:a6 . r f kl. drick

Mån

Öppet: Mån-fre 11–20 Lör 12–20 Sön Stängt

in

Askims Pilegårdsv. 4 (Bakom Plantagen)

Tel.

0736-76 89 97

Bara billiga byggvaror

o 5 rabatt

kr 99:. pris 3

Ord

1 okt 1 okt-3behandling) im

1t (gäller

Klipp ur och ta med!

www.byggmax.se Även friskvård för företag Ring 0709-563304 för tidsbeställning!

E-handla med hemleverans

Öppettider: Mån - Fre 10-20 Lör - Sön 12-20

Välkommen! Pilegården 2 B WJE1MBOUBHFO Askim

Budbil fr. 325 Kranbil fr. 875


TilliT Underhållning 27

Drömrollen Under en riktigt varm sommardag i juli samlades närmare sjuttio ungdomar, däribland jag själv Emma Grimm skribent i TilliT . Platsen var företagsparken i Öjebyn, Piteå. Det som lockade var möjligheten att få en roll i den nya svenska långfilmen ”Jag saknar dig”.

Filmen baseras på Peter Pohls roman ”Jag saknar dig, jag saknar dig” som vann Augustipriset 1992 och Tysklands Litterära pris 1995. Den handlar om två tonårsflickors uppväxt i en svensk småstad. Tvillingarna Tina och Cilla som rusar iväg för att hinna med skolbussen, Cilla blir påkörd bakom Tinas rygg. Kvar blir Tina som måste försöka hålla balansen i livet utan Cilla. För regi står Anders Grönros som fick guldbagge i kategorin Bästa Regi för filmen Agnes Cecilia – En sällsam historia. Han har även regisserat och skrivit Den åttonde dagen, Glasblåsarens Barn och Ambres – En död talar. Större delen av de väntande ungdomarna är flickor i åldern 14-17 år. Några är lite äldre, och några killar finns på plats för att försöka fånga sina drömmar. Solen lockar de flesta att spendera den nästan fem timmars långa väntan utomhus. Det hörs lite nervöst fnitter och den gemensamma drömmen hos de flesta sökande är att en dag slå igenom som skådespelare. Inomhus träffar jag Maria Åberg som har hållit på med teater sedan barnsben. Hon hoppas på att få en talroll i filmen, och har bred erfarenhet bakom sig. I gymnasiet gick hon estetisk linje och försöker nu ta sig in på en högskola, allt med inriktning på drama. Vid

lunchtid har hon redan väntat i över tre timmar. Innan hon ska in för provspelningen så berättar hon lite om förberedelserna. När man fyller i sin ansökan så får man ett papper med repliker som man ska lära sig utantill. Hon säger – ”Det gäller att kunna ta det lugnt och inte stressa upp sig när man väl kommer in framför kameran.” Hon har varit på andra provfilmningar och talar om att det är mycket enklare att, som här, bli tilldelad sina repliker på plats istället för att måsta söka eget material. Innan det blir hennes tur och hon går in så säger hon också att man oftast får lite regi av uppdragsgivarna, så man får hjälp in på rätt väg. Det blir Marias tur och jag önskar henne lycka till. Under tiden vi har pratat så har det kommit en sista ström med hoppfulla ungdomar som nu sitter och läser replikerna tyst för sig själva. Plötsligt tar någon enstaka person mod till sig att vara social och frågar en annan om de kan öva tillsammans. Allt eftersom släpper spänningen och deltagarna börjar småprata med varandra. Stämningen är god och alla önskar varandra lycka till när någon ska provfilma. Sedan är det bara att gå hem och vänta på att bli kontaktad, och kanske, kanske, bli erbjuden drömrollen. För att testa hur det var gjorde jag en provfilmning själv och jag tyckte det gick jättebra. Egentligen är jag som 21-åring för gammal för rollen som högstadieelev. Blev ändå uppringd och erbjuden en statistroll och tackade genast ja. Man blir varken rik eller känd genom att vara statist, men

som erfarenhet är det riktigt givande. När jag dyker upp på inspelningsplatsen så är allting försenat, och vi som sitter och väntar får fort lära oss att livet som statist går ut på att vänta. Trots den

ras ut. Vi statister ska agera ungdomar på en skolgård, och i det här fallet innebär det att vi ska gå från punkt A till punkt B. Varenda omtagning innebär att vi ska skynda oss tillbaka till

är det natt, småregnigt och ett ovanligt kyligt augusti. Vi står nästan 20 personer i midsommarkläder med varsin ölburk eller spritflaska i handen. Någon sprit är det dock naturligtvis inte, vatten och äppeljuice får vi hålla tillgodo med, och vi har vansinnigt roligt. De flesta statister går så mycket in i rollen att vi inte ens blir avbrutna när de tar om scenen. När sista scenen är färdig blir det applåder till alla deltagande och sedan springer de allra mest lättklädda iväg för att leta rätt på sina varma jackor. Klockan närmar sig elva på natten när vi frusna och

“Det hörs lite nervöst fnitter och den gemensamma drömmen hos de flesta sökande är att en dag slå igenom som skådespelare.” långa förseningen så är vi på gott humör. Blygheten försvinner fort och snart snackas det hej vilt i det lilla rummet. När sedan filmteamet anländer så går allting fort. Ljud och ljus riggas upp och filmkameror place-

Maria Åberg

punkt A och sedan gå helt normalt till punkt B igen. När skolgårdsscenen är färdig förflyttar vi oss ner mot vattnet för att spela in en midsommarscen. Det är kväll, sommar och fest, fast bara i filmen. I verkligheten

hungriga drar oss hemåt. Under dagen har vi hunnit knyta många nya kontakter och är nöjda med våra insatser. Nu gäller det bara att vänta till hösten 2010 då filmen kommer att visas på biograferna runt om i Sverige. Kanske kan vi statister peka ut oss själva i ett hörn av bilden och le vid tanken på att vi minsann är filmstjärnor nu. Eller ja, kanske inte filmstjärnor, men vi är i alla fall med på en film, och leendet är kvar, liksom minnena. Text och Foto: Emma Grimm


ava n c e - är ofta plusra d märkt f ly g öv n i n g ste n

vals-

skiva

in gen snäll typ

en man som led i skogen abdikera

to m är bra kan ge på att slant valsa i pant

köps vin o fta idag

underlig person

ste n är en ögrupp i atlanten

verkar hin dran de

skär i

overk-

öronen sam ma mynt för må n gen arab

bördigt ökeno mrå de spricka i berg s ko ts k dolk

hyllmöbel seko ndplats

skämta kan hautriggare

kort gasellik i dres- ksalnö java sen t j u ve n

sätta fart på

2 7 3 4 5 1 9 8 6

4 9 6 3 8 2 5 7 1

1 5 8 6 7 9 2 3 4

fç d a r t f y ⁄ g drar i

årorna ä r den som får bro ns

blin kar för sjö-

faran de ⁄ alkoholstark dryck

äter fint

jättebåt tråkmåns

t o r r i s

hç eç a s k r a e a f ö n r u p e skuttdj ur

seriekalle ä r sådan som vo n

finns i tu ber 100 på en kro na

hästunge på direkten

l ister runt tavlor

roddbåt väldigt snälla barn

ä n g l a r

oç r m k a a s k m aÇ a r ha kraft sätter fiskare på kroken

mats andersson

© www.korsordDIREKT.se

8 2 1 9 4 7 6 5 3

5 4 7 2 6 3 8 1 9

6 3 9 8 1 5 4 2 7

9 1 2 5 3 4 7 6 8

3 8 4 7 2 6 1 9 5

7 6 5 1 9 8 3 4 2

ska det obegå i på vissa gripligt tal vägar

förverkliga

leds ut via rör

kan sto r st j ä r n a bli

upphöjn ing i golv

smuts

tan kedikt ser det vackra

valuta i fran krike

spelar på plan plan

lerverk brukar allvar

l ä tt ga l e n han delsföre må l

perso n på expeditio n

på sam ma linje omges av vita

inri ktad på ett o mrå de fioldel

abbo rrfisk finns i tubform

gå r l i ks o m omkring

k avat kan ske t i ll m usi k

sam ma inläggn ingsvä ts k a

kondor

sç e k i n kan ej ta i keso

venetianskt guldmynt förband

vç l a e r g i g o r n a v b y o r n g a s t s ger hå llbart bröd ristn ing

på vi lken plats? nå got f ly kt i g t

bç g a g a m i k s u r d l e k e s l ö l å t m a a n n s s k u t s ö a k m p a n a s n a sväng

akter lj usna

tand

koläpp

lägga under sig

e po k dj up vila

ge på

nöten

bäst att dansa i

stran däng i n s ats k v itto

d d a e g r a ö s v r k a n a t t e r

bru kar lämnas in

frå n

moped

är inte sam ma m issa

behärskn ing

av finaste kvalitet postord

krypa ihop

k u r a

plötsligt

nära förestå en de

ha kraft sätter fiskare på kroken

k a n ha behov av kikare

ç

o s t m a s s a

roddbåt väldigt snälla barn

eç u t r o s e ä r g i g ö u s l a d a a n s

ç

peta så små tt är kletig

Ç mats andersson

dj ur

ç skutt-

ge

jättebåt tråkmåns

järnet

drar i

8

ç

1

huvu dsak i m idso mmart id

9

nç p i n g a å t s t i g k i n g y f n a r e d v i s a g a t r a d s l a o d i v e r a s t e t t r e v a e t a g r e k t s a k o t r a c‹ i l i k l l r a k r a g g a e

4 5

1

3 7 6

Ç p ÷ l o o p l a ÷ e l a v ÷ ‹ l ö g l å b ÷ k u f r ä s k r ⁄ ö p‹ i o a s ⁄ s k ⁄ s ÷ d i r v i ÷ k a n g ÷ s i d e

As taught by Matthew Gardiner on ABC TV Sunday Arts. You may print for personal use only, all other rights reserved. © www. papercrane.org

Vänd tillbaka Reverse fold dDIREKT

l ister runt tavlor hästunge på direkten finns i tu ber 100 på en kro na

ä r den som får bro ns seriekalle ä r sådan som vo n

årorna

4 3 2 6

e s p ÷ k å r

repeatpå behind Upprepa baksida

Traditional Japanese

7

4 5 2

k

fint äter

3 9 6 8

© www.korsordDIREKT.se

Lilla korsordet

musik frå n jamaica

Repeat 1000 times for a wish

Reverse fold Vänd tillbaka

Fågelbas Bird Base

5

6 3-6

4 3

Paper Crane Papperstrana ©

alkoholstark dryck

blin kar för sjöfaran de

8 6 1

6 1 4 2 4 7 Sudoku

Lösningar:

28 TilliT Underhållning


Vi har förverkligat vår dröm...

...vi har gjort administration av hemsidor tillgänglig och enkel för alla. My favorite tool – MediaVault EasyWeb®

www.mediavault.se

Tel 0141-20 25 40

HITTA DET TILL LÄGRE PRIS OM DU KAN!

SAMSUNG 40” LCD-TV HÄR FÅR DU ALLT

SAMSUNG 40” LCD-TV ELEGANT OCH PRISVÄRD

SAMSUNG 40” LCD-TV EN SUPERSMAL REVOLUTION

40-TUMS FULL-HD LCD-TV MED INBYGGD MPEG-4KOMPATIBEL DVB-T- OCH DVB-C-MOTTAGARE TILL BÅDE HDTV OCH VANLIGA TV-SÄNDNINGAR VIA ANTENN ELLER KABEL-TV. DEN INBYGGDA NÄTVERKSFUNKTIONEN ÖPPNAR EN HELT NY VÄRLD AV MÖJLIGHETER FÖR DIN TV. LE40B655T2W.

40-TUMS FULL-HD LCD-TV I OTROLIGT SNYGG VIT HÖGGLANSFINISH OCH MED INBYGGD DVB-T- OCH DVBC-MOTTAGARE FÖR DIGITAL-TV VIA KABEL OCH ANTENN, INKLUSIVE MPEG4/HDTV. DU FÅR OCKSÅ HELA TRE HDMI-KONTAKTER, VRIDBART STATIV OCH MÅNGA ANDRA GODSAKER. LE40B546P7W.

BARA 3 CM DJUP, SUVERÄN DIGITAL BILDKVALITET OCH MASSOR AV NYA MÖJLIGHETER TACK VARE DEN INBYGGDA NÄTVERKSFUNKTIONEN. SAMSUNGS NYA LED-TV ÄR EN ÄKTA REVOLUTION – UPPLEV DEN PÅ HI-FI KLUBBEN! UE40B7070WW.

11 290:- ELLER LÄGRE*

8 390:- ELLER LÄGRE*

* = LÄGSTA PRIS SOM VI HAR IDAG. FINNER DU ETT LÄGRE PRIS FÅR DU PRODUKTEN TILL DETTA PRIS.

SKÅNEGATAN 25 r 031 - 81 70 70 r GOTEBORG@HIFIKLUBBEN.SE r WWW.HIFIKLUBBEN.SE

16 390:- ELLER LÄGRE*

KOM TILL DET STORA LJUDET


FÜrändringarnas vindar blüser pü Herberts!

Ă„r cellen frisk

Nu har vi fÜrutom vüra fina baguetter och paninis, kebaboch tacotallrikar en hel del rätter pü menyn, bland annat har vi pastarätter och fler kÜtträtter. Vi har även tvü nya kockar som vi passar pü att välkomna!

sü är människan frisk!

trubadurer bla Calle Karlsson spelar minst 1 gĂĽng/mĂĽnad internet, mat, stor lekavdelning, fika

GĂ–R SOM VI BESĂ–K HERBERTS

Norrgatan 7, Varberg 0340-170 83 Det mesta fĂśr de flesta!

QRS 1 0 1.4

arje enskild cell i kroppen är ett litet energisystem, som tillsammans med 50 biljoner andra celler bildar den mänskliga organismen. 1900-talets stÜrsta medicinska upptäckt är troligtvis kunskapen om hur man med resonansfrekvenser frün ett yttre pulserande magnetfält kan püverka dessa energisystem, helt utan biverkningar!

Nu lanseras den nya generationen QRSŽsystem. Åtta minuter pü QRSŽmattan motsvarar tre timmars promenad fÜr cellernas energifÜrsÜrjning. I framtiden kommer vi att skapa �energioaser� i vür omgivning där vi kan stanna upp och fylla pü energi med denna fantastiska teknik.

Ett hot mot pillerindustrin, - men framfÜrallt en otrolig mÜjlighet fÜr människor att hülla sig friska!

Vill du vara med redan idag? Ring 0370-333675 eller läs mer pü www.QRS.nu!

Läkning Kraft Inspiration Spa Behandling Kurs Konferens Fest Träning www.enebackenskraftkalla.se Nackhälle 22 432 77 Tvüüker Tel. 0340 472 98, 0705 60 63 05

40-"/%&34:.104*6. 1*5&a 48&%&/+,3

4PMBOEFS4ZNQPTJVN JTCFJOHIFMEJOBTTPDJBUJPO XJUIUIF4XFEJTI&6 QSFTJEFODZJOBVUVNO

Havsnära konferens med helpenion frün

#JPESJWNFEFMGzS WBSFOEBLPUUF

1.070:-/pers i dubbelrum, exkl moms.

*1JUFlTLFSNJMKBSETBUTOJOHBSQlGSBNUJEFOTFOFSHJ/V TLFSHFOPNCSPUUFUGzSTBNBSCFUFUNFMMBOTLPHTJOEVTUSJO  PMKFCPMBHFOPDIGPSEPOTJOEVTUSJO

VĂ„LKOMMEN ATT KONFERERA OCH BO PĂ… CLARION COLLECTION HOTEL FREGATTEN

)jSCZHHTWjSMEFOTGzSTUB%.&QJMPUGSlOTWBSUMVUT GzSHBTOJOHPDIWjSMEFOTGzSTUB5BMMEJFTFMGBCSJL

Ett modernt personligt hotell i ljus nordisk stil med trevliga konferenslokaler och en härlig spa-avdelning – beläget c:a 200 m frün havet men ändü centralt i Varberg.

Ola Alterü, statsekreterare i näringsdepartementet med ansvar fÜr bland annat energifrügor inleder symposiet. Piteü är hans hemstad och han ser fram emot träffas och prata om dessa viktiga frügor.

Vi bjuder vüra gäster pü eftermiddagsfika med hembakad kaka, en enklare kvällsbuffÊ samt en ekologisk frukostbuffÊ. Ni har även fri tillgüng till vür relaxavdelning med bubbelpool och bastu.

*MMV"OUPO&SJLTTPO

'zSNFSJOGPSNBUJPO SPCFSUCFSHNBO!TPMBOEFSTDJFODFQBSLTF XXXTPMBOEFSTDJFODFQBSLTF

Clarion Collection Hotel Fregatten Hamnplan Varberg, tel 0340-677 000 cc.fregatten@choice.se | www.choice.se


TilliT Underhållning 31 ava n c e - är ofta plusra d märkt f ly g öv n i n g ste n

Ç

÷

sätta fart på

det obegå i på ç ska vissa gripligt vägar

tal

förverkliga

valsskiva en man som led i skogen abdikera

in gen snäll typ

÷

to m är bra kan ge på att slant valsa i pant

÷

leds ut via rör

upphöjn ing i golv

köps vin o fta idag ste n är en ögrupp i atlanten

underlig person

÷

kan sto r st j ä r n a bli

smuts

verkar hin dran de tan kedikt ser det vackra

⁄ skär i

ç i valuta fran krike

öronen sam ma

÷

ger hå llbart bröd ristn ing

e po k dj up vila

ge på nöten

hyllmöbel seko ndplats

kan ej ta i keso inri ktad på ett o mrå de fioldel

bäst att dansa i abbo rrfisk finns i tubform

bru kar lämnas in

frå n moped

stran däng i n s ats k v itto

är inte sam ma m issa

gå r l i ks o m omkring

kort gasellik i dres- ksalnö java sen t j u ve n

k avat kan ske t i ll m usi k

behärskn ing

sam ma inläggn ingsvä ts k a

krypa ihop

av finaste kvalitet postord

peta så små tt är kletig

musik frå n jamaica

lj usna

lägga under sig

på sam ma linje omges av vita

÷

÷

ç akter

koläpp

l ä tt ga l e n han delsföre må l

skämta kan hautriggare

÷

sväng

lerverk brukar allvar perso n på expeditio n

förband

på vi lken plats? nå got f ly kt i g t

tand

bördigt ökeno mrå de spricka i berg s ko ts k dolk

ç

spelar på plan plan

overk-

mynt för må n gen arab

vene-

tianskt ç guldmynt

plöts-

kondor huvu dsak i m idso mmart id

ligt k a n ha behov av kikare

ge järnet

nära förestå en de

© www.korsordDIREKT.se


SCIENCE DISCOVERY CENTER VID KORSVÄGEN I GÖTEBORG. TEL: 031-335 64 50. WWW.UNIVERSEUM.SE

http://www.tillit.info/filer/tillit_nr_11_webb3  
http://www.tillit.info/filer/tillit_nr_11_webb3  

http://www.tillit.info/filer/tillit_nr_11_webb3.pdf

Advertisement