Page 1

Werk boek Branddesign Tijs Kolhoop C1H


Week 1 Google personal search: De uitkomst van de zoekopdracht naar mijn naam was vrij duidelijk: alleen maar sociale media accounts die ik ooit in het verleden heb aangemaakt. Denk hierbij aan Hyves, myspace, twitter & soundcloud. Ook staat er een link bij naar een stamboom van mijn familie. Spiegel: Naam: Mark Relatie: Buurjongen Hoe lang bekend: 15 jaar Extra: Daar ging ik vroeger vaak mee om. Steekwoorden: Eerlijk, open, aardig. Naam: Gerben Relatie: Neef Hoe lang bekend: 17 jaar Extra: Zie ik een aantal keer per week. Steekwoorden: Idioot, vriendelijk, expliciet. Naam: Kevin Relatie: Kameraad, oud-klasgenoot & teamgenoot Hoe lang bekend: 5 jaar Extra: Steekwoorden: Apart, eerlijk, mister nice-guy. 100 vragen/10 antwoorden Hoe zien vrienden mij? Hoe zie ik mijn omwonende? Wie ben ik? Met welk gevoel sport ik? Ben ik altijd eerlijk tegenover mezelf? Zorg ik goed voor mezelf? Ben ik betrouwbaar? Ben ik een dromer? Hoe ga ik mensen tegemoet? Leer ik van mijn fouten? Zie ik alles positief? Ben ik wel creatief? Hoe oud voel ik me? Wat gaat er nog komen in mijn leven? Maak ik de juiste beslissingen? Ga ik altijd tot het uiterste? Maak ik me om alles zorgen?


Ga ik altijd tot het uiterste? Maak ik me om alles zorgen? Ben ik iemand die meteen actie onderneemt? Heb ik moeite met relaxen? Ben ik gemakkelijk afgeleid? Rook ik teveel? Drink ik teveel? Gok ik teveel? Kan ik zonder een computer? Kan ik zonder een telefoon? Wat is het mooist aan mezelf? Wie bewonder ik enorm? Waar loop ik het liefst in rond? Wanneer functioneer ik het best? Ben ik een avondpersoon? Ben ik genoeg buiten? Kan ik mezelf corrigeren? Blijf ik altijd mezelf? Waar kom je het liefst? Waar wil je liever niet komen? Ben ik tevreden met mijn bouw? Hoe kijk ik tegen de dingen des levens aan? Wat zijn mijn afwijkingen? Wat kan ik niet verdragen? Wat haat ik het meest? Waar irriteer ik me aan? Wie heeft mijn hulp nodig? Ben ik een open persoon? Ben ik gezellig? Ben ik er voor de mensen? Waar hecht ik de meeste waarden aan? Wat vinden mijn ouders van mij? Zou ik later dingen doen die ik wil doen? Ben ik een goed voorbeeld voor mijn broertjes? Ben ik onmisbaar? Herken ik zelfgemaakte fouten? Ben ik optimistisch? Zullen mensen mij herinneren? Werk ik graag? Ben ik een gedreven persoon? Waar komt mijn inspiratie vandaan? Maak ik soms misbruik van de situatie? Is er genoeg orde in mijn leven? Heb ik veel geheimen? Hoe kom ik aan al mijn vrienden? Wat ga ik na deze school doen? Ben ik respectloos tegen over anderen? Weet ik hoe het is om iemand dierbaars te verliezen? En hoe voelt dit aan en hoe ga ik daar mee om?


En hoe voelt dit aan en hoe ga ik daar mee om? Doe ik wel eens een leugentje om bestwil? Wat vind ik van commentaar? Moeten mensen met mij bemoeien? Domineren anderen mensen over mijn leven? Maakt het je uit hoe je jezelf kleed? Slaap je genoeg? Ben ik een te lief persoon? Ben ik daadkrachtig? Heb ik plezier in school? Heb ik nu bijna genoeg van de vragen? Hoe voel ik me nu dat ik 100 vragen over mezelf heb gesteld? 1. Q: Wanneer ben ik tevreden? A: Als ik succes boek met een bepaalde actie. 2. Q: Wat zijn mijn positieve eigenschappen? A: Aardig, open, accepterend, tolerant & geen opschepper. 3. Q: Leef ik zoals ik wil leven? A: Ja. 4. Q: Wat vind ik belangrijk in anderen? A: Dat ze ook tolerant zijn en geen vooroordelen uitten. 5. Q: Ben ik een slechte verliezer? A: Nee, echt niet. 6. Q: Kan ik zonder mijn familie? A: Nee, die doen heel veel voor mij, emotioneel ook. 7. Q: Waar voel ik me het best? A: Thuis, in Nederland. 8. Q: Wat maakt me gelukkig? A: Muziek kunnen maken, uitgaan & veel slaap krijgen. 9. Q: Ben ik een open persoon? A: Niet heel erg, nee. 10. Q: Ben ik een goed voorbeeld voor mijn broertjes? A: Ja sowieso.


Mindmap:


Blackboxes 1: Vaag. Dat is mijn visie voor mijn toekomst. Die is nog niet helemaal duidelijk. 2: Open. Ik sta open voor feedback en kritiek, mits dit nuttig is. 3: Diep. Dat staat voor mijn vele interesses. 4: Mijn plaats. Ik zie mijzelf als een heel klein wezen in een grote samenleving. De andere 2 blokken in het midden zijn mijn kameraden en familie. 5: Muzikaal. Mijn grootste hobbie. Ik maak/speel veel muziek. Ik luister het ook veel en hou er van om naar feestjes/festivals te gaan.


Week 2 Recensie lezing Ruud Boer Manier van presenteren Ruud Boer heeft een goede manier van presenteren. Hij staat rustig op het podium. Het lezen doet hij in een rustig, goed volgbaar tempo, zelfs als de diavoorstelling stil valt blijft hij rustig vertellen. Hij weet een serieus onderwerp goed te brengen d.m.v. humor en duidelijke spreektaal. Hij lacht zelf niet om zijn eigen grappen, dat vind ik ook een pluspunt. Ook gebruikte hij een goed voorbeeld. Hij dwaalde op een gegeven moment wel af, maar hij corrigeerde zichzelf snel en goed. Omdat hij het zo leuk weet te brengen, blijft ook het publiek aandachtig luisteren. Indeling Het boek / vak Brand Design bestaat uit veel onderwerpen. Deze onderwerpen heeft hij goed opgedeeld en uitgelegd met behulp van dia’s. Voorbeelden van A-merken Bij het geven van voorbeelden gebruikt hij A-merken. Hierdoor kan het publiek veel beter een voorstelling maken van wat Ruud Boer exact bedoelt met zijn uitleg. Anders zijn het alleen maar lappen tekst die onthouden moeten worden. Met inbeelding wordt het plaatje veel duidelijker. Slot Aan het eind geeft hij dingen goed aan. Dat wanneer je jouw doelen in de toekomst wil bereiken je er gewoon keihard voor moet werken. En als laatste sluit hij goed af met enkele situationele en grappige (weer de humor) voorbeelden. De twee eigenschappen waardoor ik de lezing erg goed vond waren; humor en ontspannen.


Brandstimeline Ik word wakker. Het eerste wat ik doe is mijn Philips wekker uitzetten. Daarna check ik voor updates op mijn HTC. Tijdens het douchen gebruik ik nivea shampoo. De gel die ik in doe is van Schwarzkopf. Tanden poetsen doe ik met tandpasta van Prodent. De kleren die ik aantrek zijn van het merk Jack & Jones, en mijn schoenen zijn van G-Star. Ik start mijn HP computer op. Daarbij gaan ook mijn KRK monitoren aan. Deze lopen via de geluidskaart van Focusrite. Het besturingssysteem dat opstart is Windows. Tijdens het wachten loop ik naar beneden en smeer ik mijn broodjes met salade van de Johma of pindakaas van CalvĂŠ. De melk die ik daarbij drink komt van het merk Campina, van Unilever. Soms drink ik ook een kopje koffie uit de Douwe Egberts machine. Als ik weer boven ben, kan het zijn dat ik even muziek draai. Dat doe ik met CD spelers van Numark, en een mixer van Pioneer. De koptelefoon is van het merk Technics. Als ik naar school zou moeten, dan zou ik op mijn batavus naar het station fietsen. Daar stap ik in een trein van de NS. Naar school neem ik ook drinken mee in mijn Eastpack tas. Dit drinken is over het algemeen een flesje Ice tea van Lipton, van de Coca Cola fabriek. Ook vaak een blikje energydrink van het merk slammers. Op school gebruik ik de hele dag mijn HP laptop, met logitech muis.


Week 3 Recensie lezing ‘Jildou van der Bijl’ Inhoud Jildou begon met een introductie over haarzelf. Dat is naar mijn mening wel een goed begin. Ze vertelde dat ze graag verbaasd wilde worden en dat het niet uitmaakt waar je de dingen wel niet overal vandaan haalt, maar waar je ze naar toe brengt. Het gaat dus om het eindresultaat, niet de manier. Verder was de inhoud van de presentatie vooral over hoe de magazines zijn opgebouwd, hoe alles gepland is en wat het idee achter bepaalde covers en foto’s is. Wat heb ik er van geleerd? Het feit dat het heel veel werk is om een magazine te maken, werd vooral heel erg benadrukt. Dat verbaasde mij wel. De planning, logistiek, ideeën en uitwerking er van gaat meer tijd in zitten dan je lief is (in mijn geval). Het eindresultaat kan al (meestal negatief) worden beïnvloed door een foutje in de planning een jaar van tevoren. Zo kan een andere fotograaf of een ander model een hele andere sfeer of doelgroep neerzetten. Het geen dat mij het meest aansprak in de lezing was de opsomming van ‘Linda wetten’ die Jildou opnoemde: - Hart en ziel, lef en liefde. - Alleen de beste mensen in het vak. - Geen concessie in kwaliteit. - Herken kwaliteit - Hou je aan je merk waardes. - Weet wie je bent en waar je naartoe gaat. - Creëer een unieke beeldtaal. - Kleine dingen, groot effect. - Denk vooruit.


Moodbords


Ik heb gekozen voor 3 verschillende voorbeelden. 2x een hele duidelijke/begrijpbare tekst. Dit zijn de eerste 2, deze zijn heel basis en je ziet gelijk wat ze er mee bedoelen. De laatste is er eentje met meerdere verschillende kleuren en veel verschillende teksten op 1 bord. Dit is onduidelijker en je ziet minder snel wat het precies is.


5 Fonts Dit zijn de 5 fonts die ik heb gekozen. Er zitten een aantal hele simpele tussen. Deze zijn erg basis en zijn goed te lezen, maar komen toch wel stijlvol over. Dit vind ik mooi bij mijn concept ‘Simplicity’ passen. Mooi in zijn eenvoud. Ook heb ik de font ‘Gang Wolfik’ er tussen gezet. Deze is iets hoekiger en komt iets ruiger/stoerder over. Dit vind ik mooi bij mijn andere ‘muzikale’ kant passen: harder. Ook de font doulos heb ik gekozen omdat deze erg stijlvol overkomt. De ronde hoeken maken hem, in mijn ogen, prettig om naar te kijken.

Kernwoorden: Kravitz: Simpel, dun, stijlvol. Gang Wolfik: Mooie scherpe hoeken, iets vetgedrukter, stoer. Doulos: Stijlvol, normaal, goed leesbaar. Universal Accredation: Hoog en smal, iets dunner, rechte hoeken. Origin: Simpel, goed leesbaar, smal, ronde hoeken.

5 Logo’s 1. UP Deze vind ik mooi omdat er gebruikt is gemaakt van typografie en van symbolen. Deze 2 elementen zijn goed verwerkt tot 1 logo. Je ziet gelijk wat er staat, ook al is de ‘U’ hier geen echte letter. 2. Pizza Deze is leuk/grappig omdat er geen echte letters zijn gebruikt. Er zijn vegen gemaakt in de vorm van de letters ‘Pizza’. Deze zijn daarna ook nog weer omgevormd tot een Pizza punt. 3. Knife Deze is om te beginnen natuurlijk superduidelijk en goed leesbaar. maar als je verder kijkt, zie je dat de letters gemaakt zijn van blokjes met uitsnijdingen in de vorm van het lemmet van een mes.


4. Alien Pirates Deze is naar mijn mening leuk omdat deze het beste van 2 werelden combineerd. De Sci-Fi uitstraling van Aliens en juist het oude van piraten. Dit zijn 2 hele tegenstrijdige dingen, maar zijn in dit logo goed gecombineerd. 5. Israel Kids Hier is naar mijn mening goed gebruik gemaakt van kleuren. Het is opvallend en fel. Toch is het vriendelijk. Ook leuk dat ze de initialen van het merk gecombineerd hebben tot een soort van kindje.

5 Covers 1. Players Het eerste wat je ziet is een hele aparte foto. Deze foto is anders dan veel magazine covers. Dit trekt gelijk je aandacht uit de hele lijst met covers. Verder is de tekst gewoon heel duidelijk. Alleen de witte tekst in het midden van de foto over de witte verf op het gezicht is wat lastig te lezen daar had beter over nagedacht kunnen/moeten worden.


2. Worth Deze is wat abstracter qua uiterlijk. Als je wat verder kijkt en de betekenis achter de afbeelding zoekt, en de tekst leest, kom je er achter dat er wel degelijk over na is gedacht. De berg die in het midden ontstaat is gemaakt van een soort van lijnen die je normaal in grafieken op beurzen ziet. Het magazine gaat dan ook over de top 100 belangrijke beurs mensen. Verder is er niets aparts met typografie gedaan. Dit vind ik wel jammer.

3. Boston. Het hoofdonderwerp van dit magazine is in 1 opslag duidelijk. Dat vind ik heel goed. Dat komt deels ook omdat er goed gebruik is gemaakt van typografie. De letters Boston bestaan hier uit de rook van de joint die weer is gegeven in de afbeelding.


4. Dazed & Confused Om te beginnen heb ik deze cover gekozen omdat deze er van verre bovenuitspringt bij de rest in verschillende lijsten. De foto is, om het maar zo te zeggen, heel erg excentriek. Het onderwerp van het magazine staat hier wel goed op de voorgrond. Je ziet dus meteen waar het over gaat. De naam van het magazine is minder goed zichtbaar, omdat hij naar de achtergrond is verschoven. Persoonlijk vind ik dit minder.

5. 360 Oslo Deze knalt er ook lekker uit. Deze heeft voor mij echt iets meer het ‘in your face’ idee. De letters op de voorgrond zijn ook allemaal een ander lettertype. Dit is naar mijn mening hier goed gebruikt, het is niet storend. Verder zijn alle onderwerpen die aan bod komen goed te zien. Ook het pagina nummer staat er duidelijk bij. Dat vind ik persoonlijk wel handig.


Magazine Spreads

1

3


2

4


5

1: Naar mijn mening is hier goed gebruik gemaakt van abstracte vormen. Deze springen er meer uit dan de foto. Ook het kleurgebruik is goed. Rood met grijs is voor mij een mooie combinatie. Ook is het leuk dat links de tekst wit op grijs is, en rechts zwart op wit. Dit maakt het iets interessanter. 2: Deze is iets kaler (misschien wel saaier). Deze komt iets informatiever over. Je ziet ook een man in pak. Dit geeft wel een uitstraling die zegt dat er echt iets boeiends te lezen is. De foto geeft een mysterieus gebouw weer. Dat maakt gelijk dat jij de tekst wil lezen, omdat je wilt weten wat het nou eigenlijk is op de foto. 3: Spread drie maakt meer gebruik van vormen, kleuren en afbeeldingen. Hier is minder tekst te vinden. Deze lijkt dan ook iets meer 1 geheel te zijn. Hij is wel iets chaotischer, dus je ziet niet gelijk waar het over gaat. Dat is een minpunt. 4: Dit is alweer een spreak die geen gebruik maakt van kleuren combinaties. Daarom ziet hij er misschien iets saaier uit, maar dat compenseert voor mij weer d.m.v. de afbeeldingen. De afbeeldingen zijn nietstraight forward, dus maken dat je de tekst wilt gaan lezen. Wel maakt deze gebruik van tekst zwart - achtergrond wit & vice versa.


5: Deze heeft 1 foto over de hele achtergrond. Dat onderscheid hem meteen van de rest van de spreads. De typografie die gebruikt word in de titel is ook wel heel simpel; geen hoofdletters of leestekens. In de teksten zie je dat er woorden of letters groter zijn dan de rest. Dat trekt ook gelijk je aandacht. 5 Visitekaartjes


1: Grappig. Deze is echt het meest standaard wat kan volgens mij. Contactgegevens geprint in het meest standaard ‘notepad’ lettertype op een gelineerd blaadje. 2: Is heel simpel, maar heeft een stijlvol uiterlijk. Hij is van plastic, dus hij is sowieso stevig. Het doorzichtige zie je lang niet in elk visitekaartje, dus dat maakt hem wel uniek. 3: Geeft het idee van iemand die zijn visite kaartje is vergeten, en daarom maar even snel zijn gegevens opschrijft op een speelkaartje. Erg creatief dus. 4: Een hele erge spoof van een bekend logo. Het origineel ‘FedEx’ is natuurlijk een superbekend bedrijf. Verder maakt deze gebruik van een simpel lettertype waardoor hij erg duidelijk is. 5: Deze is voor een tandarts. Onderin zie je een rij met tanden. Daardoor lijkt het net een open mond. Dat vind ik persoonlijk wel grappig. Excursie Ik ben samen met Frank Berntsen en Nick Wiggers naar het MMKA (museum moderne kunst Arnhem) geweest. Dit vonden wij alledrie een redelijk interessant museum. Er hingen een aantal zeer imposerende/intimiderende schilderijen/foto’s/video’s. Er waren wel een aantal dingen die er bovenuit staken. Zoals de video van een paard dat geslacht werd, een compleet blauw schilderij & een tafel met zo’n 2000 mini-beeldjes. Bij de mini-beeldjes hing ook een lijst met de beschrijvingen van de beeldjes. Ik-Merk naamkeuze Voor mijn eigen merk heb ik gezocht naar een goede naam. Ik heb gekeken naar de dingen die ik over het algemeen mooi vond, in combinatie met hetgeen waar ik over wil gaan schrijven. Ik ben een grote fan van eenvoud, maar dan wel stijlvol en duidelijk. Het geen waar ik over wil gaan schrijven is muziek. Meerdere kanten of visies op muziek. De kant van de luisteraar, producent, dj & organisator. Daarbij was het al snel duidelijk dat ik ga voor een Engelse naam die lekker in de mond ligt. Om toch weer bij eenvoud en stijl uit te komen, ben ik gegaan voor de naam ‘Simplicity’. Dit ligt lekker in de mond en omschrijft in een woord het idee achter mijn ik-merk.


Werkboek Tijs Kolhoop, C1H - Brand Design  

Het werkboek van Tijs Kolhoop voor Brand design.

Advertisement