Page 1

8/30/2013 Augustus | Freddie

PC

Een op drie gezinnen heeft tablet.

Een gezin op vijf heeft geen computer.

Zonder facebook profiel ben je verdacht

Rayman orgins review

PC MAGAZINE


Page

2 Een op drie gezinnen heeft tablet Een op drie Belgische gezinnen beschikt over een tablet. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK Retail and Technology waarover de krant Le Soir bericht. De verkoop van tablets boomt volop. In de eerste zes maanden van dit jaar gingen er in BelgiĂŤ 720.000 over de toonbank. Dat is dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. In waarde steeg de markt minder snel, omdat de gemiddelde prijs van een tablet fors daalde, van gemiddeld 430 naar 334 euro. GFK verwacht dat er dit jaar in totaal 1,5 miljoen tablets verkocht zullen raken, tegen 980.000 in 2012. Ook smartphones blijven vlot verkopen. In het eerste semester werden er 1,1 miljoen smartphones verkocht, een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De smartphones domineren intussen de markt voor mobiele telefoon. Ze vertegenwoordigen 62 procent van de verkoop en 90 procent van de marktwaarde.


Page

3 Een gezin op vijf heeft geen computer In 2012 had 20 procent van de Belgische huishoudens geen computer en 21 procent beschikte niet (meer) over een internetaansluiting. Het aantal gezinnen dat over een computer of internetaansluiting beschikt stijgt wel jaarlijks. Dat blijkt vandaag uit de resultaten van de ICT-enquĂŞte die in 2012 door de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie werd uitgevoerd. Internetgebruikers winkelen ook steeds vaker online. In 2012 bezat 80 procent van de huishoudens (met minstens een persoon tussen 16 en 74 jaar oud) een computer, terwijl dat in 2006 slechts 58 procent was. Bovendien is 5 procent van de gezinnen die niet over een computer beschikten van plan er binnen de twaalf maanden een aan te schaffen. Daarnaast heeft 78 procent van de huishoudens een internetaansluiting, een stijging van 24 procentpunten ten opzichte van 2006. "De manier waarop we verbinding maken met het internet evolueert", zegt de FOD in een persbericht. Er wordt namelijk steeds vaker een verbinding gemaakt met gsm's (33 procent van de huishoudens) of tablets (14 procent). In 2011 was dit nog maar 22 procent voor gsm's en 4 procent voor tablets. De FOD wijst er nog op dat het aantal internetgebruikers dat online winkelt in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld is. "In 2012 gaf 45 procent van de Belgen aan in de laatste twaalf maanden goederen of diensten via internet te hebben besteld", luidt het. BelgiĂŤ overschrijdt daarmee het Europees gemiddelde van 44 procent lichtjes. De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie voerde het onderzoek uit op basis van een representatieve steekproef waarin meer dan 6.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar zijn opgenomen.


Page

4 Zonder Facebook-profiel ben je verdacht Wie vandaag – in tegenstelling tot bijna 1 miljard mensen – geen Facebook-profiel heeft, maakt zich zo verdacht bij anderen en kan zelfs als mogelijke misdadiger worden beschouwd. Dat blijkt uit een artikel van het Duitse dagblad Der Tagesspiegel. In het artikel verkondigt een Duitse psycholoog dat massamoordenaars Anders Breivik en James Holmes, de schutter die twaalf mensen doodschoot tijdens de Amerikaanse Batmanpremière in Aurora, niet terug te vinden waren op Facebook. Volgens de expert kan de afwezigheid van een Facebook-profiel er bijgevolg op wijzen dat men te maken heeft met iemand die niet over een ‘gezond sociaal netwerk’ beschikt en dus misschien wel … een massamoordenaar is.

Verdacht vs. normaal Beetje (serieus) kort door de bocht, vinden wij, maar toch roepen mensen zonder een Facebookaccount alsmaar meer vragen op. Facebook is vandaag immers zo geïntegreerd in ons dagelijkse leven dat er wel iets mis moet zijn met diegenen die deze sociale netwerksite bewust afwijzen. Iemand die geen Facebook-profiel heeft, moet toch iets verbergen, niet? Of heeft de persoon in kwestie misschien bewust zijn profiel verwijderd omdat er te veel bezwarend materiaal opstond? Kortom, geen Facebook-account hebben, maakt je verdacht en doorbreekt de vanzelfsprekendheid dat iedereen tegenwoordig wél een profiel op het sociale netwerk heeft.

Waarom niet? De meeste redenen om NIET op Facebook te zitten, liggen nochtans voor de hand en zijn zelfs perfect normaal. Vandaag kiezen mensen immers bewust voor een afwezigheid op Facebook uit privacyoverwegingen, omdat de sociale netwerksite verslavend werkt, of simpelweg omdat ze er geen behoefte aan hebben om te zien waar hun oude kameraden tegenwoordig uithangen.


Page

5

Rayman origins review Introductie Tussen al het geweld van games waarin een hoop geslagen, gemoord, geschoten, gehakt, gebeukt en afgemaakt wordt, is het een ware verademing om eindelijk weer eens een game te spelen dat (kind)vriendelijk oogt, speelt en genoeg uitdaging biedt om zelfs de doorgewinterde gamer ‘weerstand’ te bieden. We hebben het over Rayman Origins.Ergens in het denkbeeldige Glade of Dreams staat De Snurkboom. En in De Snurkboom wordt keihard … jawel, gesnurkt. Rayman en zijn vriendjes snurken er op los. Zo luid dat een gemene oude oma diep in de grond onder De Snurkboom er niet van kan slapen en daardoor hartstikke geïrriteerd is. Dat oude wijf is zo boos dat ze zogenaamde ‘Darktoons’ oproept om heel Glade of Dreams onveilig te maken. Rayman en z’n matties mogen de puinzooi (die ze wezenlijk zelf hebben veroorzaakt) opruimen.rayman origins screenshot 1Een eenvoudig verhaal dat op humoristische wijze wordt gebracht. Wat we alleen niet snappen is dat eigenlijk Rayman, Globox en de Teensies eigenlijk de helden zijn van de dag terwijl het in onze optiek niet meer dan logisch is dat oma uit haar slof schiet. Onze wederhelften gaan soms ook door het lint wanneer we te hard snurken. Maar goed, het is allemaal lekker luchtig en vooral niet serieus. Met de handgetekende animaties en vrolijke kleurtjes erbij kun je Rayman Origins onmogelijk ’niet leuk’ vinden. Voor kinderen is de humor geweldig. De wat oudere gamers kunnen de eenvoud ervan wel waarderen en zal voornamelijk het 2D-platforumavontuur hun aanspreken. Nostalgisch zonder in te boeten op hedendaagse kwaliteit.

Gameplay Vanuit De Snurkboom (die als uitvalsbasis dient op de kaart) kun je naar de verschillende gebieden op de kaart. In het begin kunnen we niet anders dan het gebied Rimboektoe selecteren. Rimboektoe als gebied is weer onderverdeeld in verschillende levels. Nu is het eigenlijk de bedoeling dat je alle ‘Electoons’ in elk level verzameld. Sommigen van deze Electoons zitten verstopt in het level, doorgaans achter slot en grendel waardoor je ze moet bevrijden. Maar je moet goed kijken, want je ziet deuren waarachter ze verstopt zitten vaak over het hoofd. Andere Electoons moet je vrijspelen door een bepaald aantal Lums te verzamelen in een level. Lums zijn gele zweverige oplichtende wezentjes. Wanneer je een level voor de eerste keer uitspeelt, krab je je al gauw achter je hoofd over waarom je maar niet genoeg Lums hebt verzameld. Speel je hetzelfde level nog een keer dan kom je


Page

6

er al gauw achter dat er veel meer Lums te verzamelen zijn, maar dit vergt vaak wel enige skills. Zo is er bijvoorbeeld een reuze Lum die, als je die pakt, alle andere Lums tijdelijk in rode zingende Lums

veranderd waardoor hun waarde wordt verdubbeld. Pak je een gouden munt, dan wordt je ook beloond met flink wat extra Lums. Maar heel moeilijk wordt het nooit hoor. Het is overduidelijk dat Ubisoft een Rayman wilde afleveren die door iedereen, jong of oud (wij beschouwen onszelf als oud, vraag maar aan Benny P.), met open armen wordt ontvangen en gespeeld kan worden.rayman origins screenshot 2Om bepaalde nieuwe levels vrij te spelen heb je eveneens een bepaald aantal Electoons nodig. Dit betekent dus dat je sommige levels opnieuw moet spelen om net die laatste Electoon te spotten. En dan bemerk je pas dat Rayman Origins als platformgame zeer uitgebreid is. Er zijn allerlei vertakkingen naar nieuwe levels die rijp zijn om gespeeld te worden. Meer dan 60 levels! Met de besturing zit het wel snor. Het is een 2D-platformgame, maar het heeft gelukkig niet de straffe uitdaging zoals een Castevania of Mega Man (je weet wel, die uitdagende 2D-platformers die weinig vergevensgezind zijn wanneer het op de besturing aankomt en timing een vereiste is). Nee, Rayman Origins is speelbaar op ieder niveau. Je kunt er lekker doorheen rossen wanneer je als 8jarige aan het gamen bent, maar anderzijds kun je ook als volwassene moeite doen om bijvoorbeeld moeilijk te bereiken gouden munten te pakken waarbij een kleine beetje timing en precieze besturing nodig zijn (tenzij je motoriek niet in orde is). Hoe het ook zij, Rayman Origins speelt als een zonnetje en brengt een gevoel van nostalgie bij je naar boven wanneer je leeftijd boven de 30 jaar ligt (vraag maar aan redactielid Benny P.) zonder in te boeten aan de hoge maatstaven die tegenwoordig worden gesteld. En dan hebben we het nog niet eens over de epic boss battles gehad.rayman origins screenshot 3

Graphics / Sound Naast de goede gameplay, zijn we eveneens verbaasd over de heldere kleuren en messcherpe graphics die Rayman Origins ons voorschotelt. De animaties zijn met de hand getekend en draaien in volledig HD op 60 fps! Het kleurenpallet is om je vingers bij af te likken. Het deed ons denken aan tvcommercials van Panasonic om hun nieuwste TV’s aan de man te krijgen. Glasheldere kleuren die het uiterste van je TV vragen. Rayman Origins zou met gemak als promotiemateriaal gebruikt kunnen worden om de heldere kleuren van een LED TV onder de aandacht te brengen van potentiÍle kopers.Wat Rayman Origins ook tot een aangename ervaring maakt zijn de kleine details in de animaties van de Teensies, Globox, Rayman, Darktoons en andere creaturen die je onderweg


Page

7

tegenkomt; een vreemd gezicht dat wordt getrokken, de manier waarop een oog knippert wanneer je er een paar klappen op geeft. Het deed ons denken aan het hondje Idefix in de strip Asterix & Obelix. Als je goed oplet, dat zie je dat Idefix eigenlijk een heel eigen avontuur beleeft gedurende de

strip. Er wordt geen nadruk op gelegd, maar een oplettende striplezer pikt het eruit. Zulke kleine details vinden we terug in Rayman Origins. Kostelijk!rayman origins screenshot 4Van de soundtrack kun je alleen maar vrolijk worden. De gekke geluiden die worden gemaakt wanneer je een Darktoon een klap op z’n bek geeft, de bijgeluiden die je hoort tijdens het spelen, heerlijk! We vinden het misschien wat moeilijk om de juiste woorden te vinden die het gevoel en de ervaring precies omschrijven, maar wat we wel weten is dat het geluid naadloos aansluit op wat je op het scherm ziet en doet. Het ontbreken van ingesproken teksten zijn totaal geen gemis. Sterker nog, de manier waarop ‘gesproken’ teksten nu zijn aangepakt past ten eerste beter bij de stijl van de game, en ten tweede is de non-verbale communicatie duidelijk in alle talen en voor alle leeftijdscategorieën.

Lifespan Voor een 2D-platformer is Rayman Origins zeer uitgebreid. Met meer dan 60 herspeelbare levels, een sloot aan vrij te spelen personages en een 4-player coöp met een prima werkend drop-in/drop-out systeem maakt dit tot een van de beste Raymans uit de reeks. De verschillende personages waarmee je aan de gang kunt – nadat je ze hebt vrijgespeeld – zorgen er ook voor dat je bepaalde levels opnieuw gaat spelen omdat je bijvoorbeeld nieuwe dingen kunt ontdekken. Wat dat betreft is de houdbaarheid van Rayman Origins erg goed en blijft het leuk om deze – nu al door ons gebombardeerd tot klassieker – 2D-platformer te spelen voor zowel jong als oud (of daar ergens tussenin als je in je mid-life crisis zit).rayman origins screenshot 5

Conclusie rayman origins screenshot 6We waren van plan om hier nog uitgebreid te schrijven over dat iedere generatie haar eigen games heeft die gespeeld moeten worden, blablabla. Erg saai allemaal. Het komt hier op neer: Als jij vroeger de noodzakelijke 2D-platformers hebt gespeeld Super Mario Bros., Sonic The Hedgehog, Castlevania, Mega Man of zelfs de eerste Rayman, dan is Rayman Origins de game die je in huis moet hebben. Ben jij een gamer van deze generatie, ook dan hoort Rayman Origins eigenlijk in je collectie thuis. Rayman Origins laat nog wederom zien dat 2D-platformers


Page

8

helemaal niet uit zijn, nog prima mee kunnen draaien met het hedendaags geweld en voor iedereen toegankelijk zijn. Iedere zelfrespecterende gamer moet een exemplaar van Rayman Origins hebben.


Page

9

Magazine  
Magazine  
Advertisement