Hoe blijf je energiek en in balans?

Page 1

Hoe blijf je energiek Een mens bestaat niet alleen uit lichaam en bewustzijn. Je hebt ook nog levenskracht, oftewel Qi. Bewustzijn, lichaam en Qi vormen een drie-eenheid en zijn heel sterk met elkaar verbonden. Je voelt je het prettigst als ze alle drie verenigd zijn.

Qi-rijk voedsel Als kinderen ‘moeilijk’ of ‘jengelig’ zijn aan het eind van de middag, kan dat te maken hebben met een tekort aan Qi. De lunch moet genoeg Qi leveren om de middag door te komen. Geef kinderen Qi-rijk voedsel, zoals avocado, kiemen van linzen, noten en zaden, of rijst met kip, zalm of kikkererwten.

Qi is de meest fundamentele bouwsteen van het leven. Alles bestaat uit Qi (spreek uit: ‘tjie’), komt van Qi en gaat weer over in Qi. Maar wat is Qi dan? Je kunt Qi vergelijken met lucht; beide zijn niet zichtbaar, zonder kun je niet leven en net zoals je lucht kunt voelen, kun je ook Qi leren voelen. Zonder Qi is er geen leven mogelijk. Simpel gezegd is Qi een verfijnde substantie die bestaat uit energie en informatie. Kinderen staan vaak heel open voor Qi en over het algemeen worden kinderen geboren met een goede hoeveelheid gezonde Qi. Door kinderen op een positieve en gezonde manier voor te leven kun je hun Qi sterk en gezond houden.

Slapen, eten en warmte Een gezond slaapritme houdt je Qi sterk en in balans. Ga op tijd slapen en sta samen met de vogels op. Het is belangrijk om goed te eten. Een gezond ontbijt en een voedzame lunch zijn cruciaal voor het op peil houden van Qi. ’s Avonds hoef je niet veel te eten, want als je slaapt, verbruik je niet veel energie en als je ontspannen slaapt, vult de Qi zich vanzelf aan. Pas op met kou, want kou onttrekt veel Qi uit je lichaam. Je gebruikt Qi om warm te blijven. Kleed je dus warm genoeg, 16

educare | juni 2014

want als je te koud gekleed bent, moet je lichaam continue energie steken in het op peil houden van je lichaamstem­ peratuur.

Wees positief Maar een van de belangrijkste voorwaarden voor een gezonde Qi-balans is actief positief zijn. Actief betekent dat je je er bewust van bent positief in het leven te staan. Die positieve levenshouding kun je je kinderen voorleven. Vertrouwen in jezelf en in wat er om je heen gebeurt, maakt dat je kalm en ontspannen bent. Die kalmte en ontspanning zorgen ervoor dat tevredenheid op een heel natuurlijk manier aanwezig is. In deze gemoedstoestand verlies je niet alleen minder Qi, je bouwt je Qi ook veel gemakkelijker op.

Meer weten? Lezing van Aiyanna Leenheer over Qi en kinderen: 12 juni in de Inspiratieruimte van Educare in Culemborg Meer informatie vind je op www.CenterofNewDirection.nl