Educare 2013-3 Dromerige Plantenwereld

Page 1

Een dromerige plantenwereld Zomaar wat voor je uit tekenen, steeds hetzelfde lijntje volgen en loslaten… als vanzelf ontstaat er een prachtige tekening, terwijl jij heerlijk wegdroomt. Doe deze tekenmeditatie eerst zelf voor je hem aan kinderen leert. Bijgaande kleurplaat kun je gebruiken om te oefenen. De eerste plant is al een heel eind gedaan, ernaast kun je zelf stengels tekenen. Zelf stengels maken is het beste, je volgt namelijk gemakkelijker je eigen bewegingen. Doel: Je hoofd leeg maken door steeds dezelfde beweging van onder naar boven te herhalen, en dan los te laten. Subdoelen: vertrouwen in eigen kunnen ontwikkelen; verbinding met de kringloop Redenen om deze kleurplaat te laten maken: -

De opwaartse beweging verbeeldt de groeikracht die in het kind zit, het beleven daarvan kan kinderen die niet groot willen worden helpen om moed te vatten; Het van je af bewegen vraagt om lef, de kracht die je nodig hebt om jezelf in de wereld te zetten; De blaadjes aan het uiteinde vergen vertrouwen in het eigen kunnen; Het kind leert keuzes maken: waar zet ik de steeltjes, wat voor blaadjes, bloemen en vlinders? Na elke lijn moet het kind accepteren dat het is zoals het is.

Welke kinderen hebben vooral baat bij deze vorm van kleuren? -

Kinderen met faalangst, blokkades door perfectionisme en gebrek aan zelfvertrouwen; Kinderen die te druk en onrustig zijn kunnen zichzelf hiermee tot rust leren brengen; Kinderen die teveel in hun hoofd zitten.

Zo werkt het:  Print de kleurplaat.  Gebruik een groen kleurpotlood (groen is rustgevend)  Teken van onder naar boven een licht golvende lijn. Ga telkens lichtjes over dezelfde lijn, steeds van onder naar boven en eindig een stukje lager steeds met een zijsteeltje.  Zet om en om een steel naar links en naar rechts. Ga door tot je er geen steel meer bij wilt.  Begin weer onderaan en ga helemaal naar de bovenste tak en eindig aan het eind van de steel met een luchtig boogje. Dat is de helft van een blad. Doe het snel, zonder erover na te denken. - Bij elke plant kun je een ander blad bedenken.  Herhaal dezelfde beweging en teken aan de andere kant van de steel de andere helft van het blad.  Herhaal dit voor elk steeltje dat je aan de stengel hebt getekend, tot alle steeltjes een blad hebben.  Teken nu op dezelfde dromerige manier de allermooiste bloemen aan je plant en vlinders er omheen. Dit is een activiteit uit de cursus Zinvol Tekenen met Kinderen van Marijke Sluijter.

©Marijke Sluijter www.zinvoltekenenmetkinderen.nl Hier kun je je ook inschrijven voor gratis tekentips.