Flow in de klas

Page 1

Flow in de klas! Shael E’lani in gesprek met Hans Kunneman

Iedereen kent het wel: die magische momenten dat alles als vanzelf gaat en het mooier wordt dan hij had durven dromen. Dan stroomt alles, krijg je energie van wat je doet en ben je gefocust, ontspannen en alert. Het zijn de dagen dat alles lekker loopt en je aan het eind van de dag uitgerust naar huis gaat en energie over hebt. Voor kinderen zijn het de dagen dat het fijn was op school, ze lekker hebben gespeeld en het leren gemakkelijk ging.

Flow, Hans Kunneman maakt zijn dagelijks werk van dit fenomeen. Als musicus heeft hij geleerd dat goede techniek en inzet niet genoeg zijn: “Pas wanneer je luistert naar de klank van de instrumenten samen en van daaruit meebeweegt, komt de muziek tot leven. Flow in het onderwijs ontstaat op dezelfde manier: wanneer we ons afstemmen op de klas, vinden we het juiste antwoord dat past op het moment zelf. Dan wordt lesgeven leuk en creatief.” “Ja, dat is waar, alles valt dan samen en stroomt als vanzelf. Flow is een trend, maar wat is het eigenlijk en hoe ontstaat het?” “Flow kan op verschillende manieren ontstaan, maar een van de belangrijkste factoren erin is de authentieke verbinding die je met jezelf hebt en van daaruit met je werk of spel. Wat mij in het lesgeven telkens weer frappeert, is dat hoe ik er zelf in sta eigenlijk de hele tijd het scharnier is. Iedereen kent dat wel: sta je chagrijnig op, dan doet de rest van je familie graag met je mee. Ben je vrolijk ook. Je humeur is de bril waardoor je de werkelijkheid steeds anders waarneemt, maar ook iets waarmee je de toon zet en waar mensen onbewust in mee gaan. Wil je meer flow ervaren, dan moet je als eerste je eigen signalen gaan begrijpen en ontdekken hoe je daar effectief mee om kunt gaan.” “Er zijn mensen die het idee hebben dat ze in flow de hele tijd positief moeten doen. Dat lijkt me onmogelijk, hoe zie jij dat? ” “Inderdaad, dit is precies de grootste valkuil rond het thema flow. Je moet als opvoeder vooral geen mooi weer gaan spelen en vrolijk doen als je dat niet bent. Kinderen merken 6

educare | september 2012

dat meteen en prikken daar met hun gedrag vlijmscherp doorheen. Het geeft juist onrust als kinderen niet precies weten waar ze aan toe zijn met je. Waar het om gaat is dat je je eigen signalen (h)erkent en van daaruit voelt wat er nu, op dit moment nodig is. Leerkrachten komen daar helaas vaak niet aan toe, omdat er zo veel regels en toetsen zijn waaraan zij moeten voldoen. En ouders zijn vaak ook druk, waardoor zij vergeten even stil te staan bij zichzelf en het moment. Toch is het eigenlijk heel eenvoudig en levert het veel op. Als je dit beheerst, wordt het lesproces soepeler en leuker en zijn er meer momenten in je gezin waarin iedereen floreert. Flow genereert energie en dat merk je.” “Ja,ik herinner me wel wat momenten uit mijn jeugd. Heb jij dat ook?” “Toen ik elf was zag ik Paul Mc Cartney op de televisie bezig in de studio en voelde ik me mateloos aangetrokken tot de geweldige creatieve uitstraling van die man. Aldus aangevuurd ging ik fanatiek experimenteren met de gitaar van mijn broer waarvan slechts drie snaren heel waren. Maar dat hinderde niet, ik was vol passie bezig. Zo begon mijn muzikale loopbaan … Als de verbinding klopt is leren geweldig leuk! Het onderwijs lijkt ook wel eens een kapotte gitaar, maar als de klas eenmaal betrokken is, gaat het toch op rolletjes. Hiervoor is het nodig dat een leerkracht de klas goed aanvoelt. Ik denk dat je je net als de meeste mensen nog wel die ene inspirerende docent herinnert die je wist mee te nemen in zijn of haar verhaal. Als uit het niets was er die geconcentreerde en open sfeer, waarin er opeens iets sprankelends in de atmosfeer was en de tijd verdween. Op zo’n moment was er niemand die verveeld wachtte tot het uur eindelijk voorbij was.”