Je tong spreekt veel talen

Page 1

Je tong spreekt veel talen Bijna vakantie…. We bereiden ons voor op zomerse sferen, nieuwe ontmoetingen, talen, culturen en toevallige ontdekkingen. Al deze ontdekkingen, onbedoeld en onbewust vanuit vakantiesferen aangereikt, geven kinderen voor het komende schooljaar weer nieuwe inspiratie tot leren.

Heb je wel eens bedacht hoe ongelooflijk veel we met onze tong kunnen? Het proeven van voeding en stemmingen, het bespelen van een instrument, het vormen van klanken, het spreken van verschillende talen, zoenen - wat we zo plastisch uitdrukken in het woord tongen… Het is een hele kunst. De tong is onze meest krachtige spier. En de zangers onder ons weten dat hij erg veel oefening, rust en discipline nodig heeft om helemaal ontspannen in de mondbodem te liggen. Als de tong daar eenmaal toe in staat is kan hij ons op vele niveaus in contact brengen met ons eigenlijke willen, met onze bestaansgrond. En dat is toch wat we onze kinderen gunnen?

Lingua Waarom is dat ontspannen van die tong toch zo moeilijk? En welke rol kan een vakantie hierin spelen? Lingua betekent letterlijk zowel taal als tong. Onze eerste taal leren we thuis, als we klein zijn. Thuis, waar we het gebruik van de klank en beweging nog herkennen en waar taal en tong in de verfijnde en intense klanken van onze eigen cultuur ontwikkeld worden. Naarmate we ouder worden gaan we steeds verder ‘van huis’. We vergroten en intensiveren stapsgewijs onze wereld en ontwikkelen zo translinguaal - door alle talen heen - onze eigen specifieke tong & taal, gevormd door alle culturen die we hebben ontmoet en nog zullen ontmoeten. Een tong met multi-culturele ervaring opent perspectieven 6

educare | mei 2012

voor communicatie en begrip tussen mensen met hun verschillende gebruiken en dialogen. En wanneer kun je dit beter vrijuit beleven dan tijdens onze vakantietijd? Wie heeft niet de eerste tongzoen beoefend tijdens de vakantie? Moet je je eens voorstellen hoeveel historie, cultuur en taal daar in die eerste zoen is uitgewisseld!

Ruimte en vertrouwen Doordat onze tong de bewegingen kan maken die nodig zijn om in de eigen cultuur verstaanbaar te maken wat we nodig hebben, ontwikkelen we het vertrouwen om ook andere talen, culturen en contexten te ontmoeten en daar klanken ten gehore te brengen en te horen. Als onze tong fysiek ontspannen in zijn mand, de mondbodem ligt, is er ruimte voor de tong die van huis uit spreekt, om zich in het ongewisse op vakantie kenbaar te maken. De consequenties hiervan zijn groot, deze tongruimte genereert een palet aan mogelijkheden van ontmoetingen. Ontmoetingen met andere generaties, sociale klassen, buurten, culturen, talen, inhouden, vaardigheden. Zo kunnen er even zoveel klanken als er mensen, gedachten en handelingen zijn tot uitdrukking gebracht worden en kunnen we resoneren met de wereld en de mensen om ons heen. Ken je de veranderingen van je stem wanneer je het ene of het andere kind aanspreekt? Of het ene of het andere thema aansnijdt?