Milieu: Global Warming volgens Al Gore

Page 1

Milieu: Global Warming volgens Al Gore De oorzaak, de gevolgen en wat we eraan zouden kunnen doen An Inconvenient Truth De film ‘An Inconvenient Truth’ werd geproduceerd door Al Gore. Hij heeft er tevens een boek bij geschreven met dezelfde titel. In 2007 werd de film bekroond met een Oscar voor ‘beste documentaire’. De film gaat over het opwarmen van de aarde. Hieronder vind je een samenvatting van de theorie waar de filmmakers in geloven. Verderop staan kritische vragen over deze theorie die samengesteld zijn m.b.v. informatie gepubliceerd op de website: http://scienceandpublicpolicy.org/monckton/goreerrors.html en extra achtergrondinformatie.

Al Gore Geboren op 31 maart 1948. Van 1993 tot 2001 was hij vice-president van de Verenigde Staten in de regering van de ‘Democrats’ onder president Bill Clinton. Hij heeft geprobeerd zelf president te worden tijdens de verkiezingen van 2000 maar verloor van George W. Bush. Deze verkiezingsuitslag was bijzonder controversiëel – Gore had aantoonbaar meer stemmen, maar Bush had het grootste aantal kiesmannen. In 2007 kreeg Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede ("voor het vergroten en verspreiden van de kennis over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering en voor het bevorderen van maatregelen om deze tegen te gaan").

Kooldioxide = CO2 CO2 is de chemische formule van koolstofdioxide, ook kooldioxide of koolzuurgas genoemd. Het is een kleurloos en reukloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt en het wordt sinds enkele decennia door sommige wetenschappers in verband gebracht met de wereldwijde temperatuursstijging op aarde.

De oorzaak van de mondiale temperatuursstijging De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is bepalend voor de temperatuur op aarde. Onderzoek naar de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer laat een verband zien tussen CO2 en temperatuur: hoe warmer het is, hoe meer CO2 er in de atmosfeer zit. Gedurende de interglacialen (de periodes tussen de ijstijden), was een verandering in de concentratie CO2 de oorzaak van verandering in temperatuur. CO2 wordt gemeten in deeltjes per miljoen (ppm). Momenteel bevat de atmosfeer zo’n 400 ppm aan CO2 (390 ppm in 2009). Slechts 100 ppm maakt het verschil tussen een aangename dag en anderhalve kilometer ijs boven je hoofd... De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer stijgt sneller dan ooit door toedoen van de mens. Er is gedurende de geschiedenis van de aarde altijd sprake geweest van wisselingen in de concentratie CO2 in de dampkring. De afgelopen 60 jaar echter – dus sinds de Tweede Wereldoorlog – is de hoeveelheid CO2 in de dampkring extra snel toegenomen door toedoen van de mens. CO2 komt namelijk vrij door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. Doordat de bevolking wereldwijd explosief is toegenomen, worden er nu veel meer fossiele brandstoffen verbruikt: meer industrie, meer transport, meer huizen en gebouwen die verwarmd moeten worden etc.

Wereldoriëntatie VO Aventurijn: Milieu – pagina 1