Page 1

Picknick op de Bosbaan

Geslaagde generale

Het WK Roeien is niet alleen een fantastisch sportevenement. Langs de Bosbaan kun je tijdens het toernooi ook culinair genieten.

Hoe staat de Nederlandse ploeg ervoor in aanloop naar het WK? Het EK in Belgrado was een mooi meetmoment voor de Nederlandse roeiers.

Pagina 2-3 >>

Pagina 4-5 >>

Celebrate Rowing! Celebrate Rowing | Maandelijkse krant over WK Roeien 2014 | Juni 2014 | NR 2 | www.amsterdamrowing.com |

Roeien in hartje stad

worldrowing2014

wkroeien2014

Roeiwedstrijden op hot spots zijn razend populair. Op 26 juni staat de Keizersgracht in het teken van Aegon City Rowing. Pagina 16-17 >>

FOTO MERIJN SOETERS

WORLD ROWING AND WWF PARTNERS FOR CLEAN WATER


2

Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

Picknicken aan de Bo Het WK Roeien is niet alleen een fantastisch sportevenement, maar langs de Bosbaan kun je tijdens het toernooi ook culinair genieten. Van woensdag tot en met zondag wordt de bezoeker verwend met een divers aanbod van heerlijke eettentjes. Verrassende, ‘gezonde’ menukaarten, verse producten en veel uit keukens op wielen.

Grensverleggende smaken

Mag ‘t ietsje meer zijn?

Aan het WK doen roeiers uit meer dan zestig landen mee. De picknick is bijna net zo internationaal.

Roeiers houden van lekker eten en toch ook wel van grote porties. Voor deze combinatie zit je hier goed.

Thaico

Internationaler kan een keuken nauwelijks zijn. De jongens en meisjes van Thaico serveren Mexicaanse wraps met Thaise vulling. Wie zijn smaakpillen eraan heeft gewaagd is verkocht en wil elke dag zijn tanden in zo’n lekkere en voedzame wrap zetten.

Old Scuola

Echte pizza’s vliegen door de lucht! Old Scuola maakt pizza’s zoals pizza’s moeten zijn. En er komen geen deegpletters of uitrol-machines aan te pas. De pizza’s van Old Scuola zijn zo vers als ze maar kunnen zijn. De mobiele pizzabakkers bereiden het deeg waar je bij staat en verzorgen de toppings naar keuze. Jouw Italiaanse delicatesse wordt vervolgens voor je neus de houtoven in geschoven. Dat is wat je noemt old school!

Pepe’s pinxtos

Pinxto’s zijn heerlijke Baskische tapas, geserveerd op een stokje. Vaak in combinatie met vers brood; met ansjovis, garnalen, ham of tortilla. In de coole rode truck van Pepe’s Pinxtos worden de tapas op ambachtelijke wijze bereid. Geniet van je pinxto’s met een koud glas witte wijn of een lekker biertje en ontdek waarom de Basken zo trots zijn op hun culinaire tradities.

Slurp mobiel

Ilja Gort is reclameman, schrijver van boeken over wijn, presentator van een tv-programma en bovenal maker van zijn eigen biologische wijn in “La douce France”. Op het WK Roeien serveert hij Slurp, een wijn met spierballen. ‘Een slobber van topkwaliteit’, noemt Ilja zijn rosé, rode- en witte wijn zelf. Kom proeven en vooral lekker slurpen.

Thrill Grill

Twee Michelin-sterrenkok Robert Kranenborg vertelt elke maand bij ‘De Wereld Draait Door’ over de best bewaarde culinaire geheimen van de Hollandse keuken. Met de Thrill Grill foodtruck wil hij Nederland laten kennismaken met de beste hamburgers. De culinaire hamburgers worden bereid met biologische producten en op houtskool gegrild. De Thrill Burger is inmiddels een klassieker, maar ook de zalmburger, skinny burger en de hotdog van de Thrill Grill zijn aanraders. En vergeet de saus niet, gebaseerd op een geheim recept van Kranenborg.

Van onder de rivieren

De beste worstenbroodjes komen uit Brabant. Laat dat nou precies zijn waar ‘Van onder de rivieren’ vandaan komt. Al van ver ruik je de worstenbroodjes in de oven. Volg je neus en je komt vanzelf uit bij de groen-witte caravan. Hier word je onthaald met Brabantse gastvrijheid. De traditionele worstenbroodjes moet je hebben ‘afgevinkt’. Daar komen ook fijnproevers van boven de rivieren op af.

Bloempie

Laat je verrassen door de heerlijkste ragouts in verse deegbereidingen. De culinaire broodamuses van Bloempie zijn een hit op de food festivals. Ze zijn lekker, voedzaam en gezond. Heerlijk bij de lunch of de borrel of gewoon tussendoor. Bloempie maakt de vullingen met verse en eerlijke producten. De bijzondere combinaties zorgen voor heerlijke smaken. Wat te denken van de combinatie gegrilde paprika, ricotta, ansjovis en basilicum of ragout van eekhoorntjesbrood en peterselie. Ragouts om je vingers bij af te likken! De bloemvormige broodjes worden geserveerd in large en small.

Van onder de rivieren

Old Scuola

Thrill Grill


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

3

osbaan Mega vega

How sweet it is

Zo lekker is verantwoord eten! Voor vegetariërs, maar eigenlijk voor iedereen die van de goede keuken houdt.

Het WK is een evenement voor de hele familie. Jong en oud zullen op de picknick niet worden teleurgesteld.

Vleesch noch Visch

Passie voor koken, liefde voor mens en dier en het rotsvaste geloof dat het beter kan; met die filosofie worden de gerechten van Vleesch noch Visch gemaakt. Het creëren van smaaksensaties met pure en eerlijke vegetarische producten. De vegetarische gyros wordt bijvoorbeeld geserveerd op een Griekse pita met zelfgemaakte tzatziki, rucola, tomaten, rode ui, oregano en heel veel liefde. Niet alleen genieten voor de vegetariërs en flexitariërs, maar ook echte vleeseters zullen hier ontdekken hoe lekker vegetarisch eten kan zijn.

Pieper Mobiel

Alles wat je maar kunt bedenken met een aardappel staat op het menu van de Pieper Mobiel. Van een aardappelpannenkoek tot aardappelcurry, van een empanada tot patatas bravas en biologische frieten. De Pieper Mobiel is een ware ode aan de pieper, de kleine aardappel die groeit in de Hollandse klei. En de wagen? Dat is bijna vanzelfsprekend een gigantische aardappel op wielen...

Dames van het Verboden Fruit

Geef je over aan de heerlijkste smoothies en milk shakes. De Dames van het Verboden Fruit verwennen en verleiden je met hun verse sappen, limonades en fruit. Super lekker en bovendien ontzettend gezond. Wie een lekker sapje bestelt bij de dames in hun gezellige standje is allesbehalve een zondaar!

Poffertjes

Na een lange sportdag gaat er niks boven een portie poffertjes. En na een lange dag sport kijken is het niet anders. Plof daarom gezellig neer op een van de picknickbanken. De perfecte plek om de wedstrijden van die dag nog eens door te nemen. Vers gebakken zijn poffertjes op hun lekkerst. Hier krijg je ze direct van de bakplaat, met een klontje boter en extra veel poedersuiker op je bord. Grote kans dat de roeiers ook hier een sport van maken: wie kan de meeste poffertjes op?

Waffels op wielen

Zo blits heb je een wafel nog nooit gegeten. Combineer deze lekkernij met roomijs, verse aardbeien en slagroom. Groot en klein smelt bij het proeven van de Belgische choco-dip. Alle wafels op een stokje!

De Melk Meisjes

Houd je van vintage? Dan zit je goed bij de Melk M eisjes. Het is moeilijk kiezen uit het enorme aanbod van taartjes, cakes, schepijs, swirls en Oud Hollands snoepgoed. Kun je echt niet kiezen, ga dan voor een milkshake, de specialiteit van de melkmeisjes, vol vers fruit en met de heerlijkste toppings.

Pieper Mobiel

De Melk Meisjes

Dames van het Verboden Fruit


4

Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

Nederlandse ploeg vertrekt met zes medailles

Met zilver ric De Holland Acht bleef steken in de herkansingen.

‘EK is een uitstekende benchmark’ Met zes podiumplaatsen voldeed de Nederlandse ploeg op het EK aan de verwachtingen. Twee maanden voor het WK is technisch directeur Hessel Evertse positief gestemd over hoe de equipe ervoor staat. Wat is de conclusie van de technisch directeur na het EK? ‘We presteren goed, maar nog niet goed genoeg voor goud. In de week na het EK hebben we de resultaten meteen met alle coaches geëvalueerd. Voor elke ploeg nemen we uitgebreid de tijd om die door te spreken. Voor Belgrado hebben we ook al een evaluatie gehouden over de aanloop naar het EK. Dat is belangrijk omdat je dan niet gekleurd wordt door het resultaat. Verder hebben de coaches ook individuele gesprekken met de roeiers over hoe in de komende tijd de puntjes op de i gezet kunnen worden.’ Twaalf finales op zestien nummers, in de breedte zit het wel goed. ‘We hebben na het WK van vorige zomer een aantal keuzes gemaakt en die pakken goed uit. We hebben bewust gekozen om te starten in veel kleine nummers. We vinden het op dit moment belangrijk om de roeiers individueel door te ontwikkelen. We hebben sterke mensen nodig om sterke boten te vormen. Het moet straks niet uitmaken wie we opstellen. Dat we in Belgrado in tien Olympische klassen meedoen om de medailles is een gevolg van de keuzes die we hebben gemaakt.’ Zes medailles is een fraaie score, maar goud ontbrak. ‘We horen gewoon goud te halen op het EK. Dat het niet is gelukt, is frustrerend. Van een aantal boten hadden we misschien meer verwacht. De vier-zonder eindigt naast het podium. Dat is even schrikken, maar misschien is het goed dat zij een tikje op de neus

hebben gehad van de Engelsen. De mannen acht had geen scherpte in de repechage waardoor ze de A-finale missen. Dat gebeurt ze geen tweede keer. Je mag er nog geen grote conclusies uit trekken. Het is nog te vroeg om te oordelen of de basis die is gelegd, rendeert op het WK.’ Wat zegt het EK over de kansen voor Nederland op het WK? ‘De hele Europese top was aanwezig. Het toernooi was daarom een uitstekende benchmark. Op de Olympische Spelen waren we twintigste van de wereld, vorig jaar waren we tiende op het WK en nu zijn we het derde land in Europa gemeten naar het aantal medailles. We laten een sterk land als Italië achter ons. Als je kijkt naar de resultaten van het EK vorig jaar in Sevilla en je legt die naast onze prestaties dit jaar, dan hebben we een stap gemaakt. Vorig jaar kwamen we terug met zeven medailles, maar toen waren de Britten er niet bij. We halen één medaille minder dan in Sevilla, maar als je reëel bent hebben we in Belgrado beter gepresteerd.’ Hoe belangrijk is het WK in Amsterdam voor de equipe? ‘Heel belangrijk, maar we kijken verder dan het WK in Amsterdam, verder dan de Olympische Spelen in Rio zelfs. We zijn ook al bezig met Tokio 2020. Uiteindelijk willen we naar de top-5 van de wereld. Daarom investeren we nu in talent, in goed materiaal en in goede trainingsomstandigheden. Het is Nederland nog nooit gelukt om twee keer goud te halen bij het roeien op de Olympische Spelen. Dat moet ons doel zijn.’

Na het EK lijkt de mannen twee-zonder van Rogier Blink en Mitchel Steenman de belangrijkste Nederlandse troef om op het WK het podium te halen.

H

et verschil tussen goud en zilver was akelig klein. Slechts twee tienden van een seconde scheidden Rogier Blink en Mitchel Steenman in Belgrado van de Europese titel. De Nederlandse mannen werden tweede, achter de Serviërs Veselin Savic en Dusan Bogicevic die voor eigen publiek de wedstrijd van hun leven roeiden. Na goud in 2012 en brons in 2013, was er nu zilver op het EK voor de twee-zonder. ‘Ik begrijp dat je blij moet zijn met elke medaille, maar als je ziet hoe ons toernooi is verlopen dan hebben we een kans gemist om Europees kampioen te worden’, aldus Blink. ‘En zo veel kansen op een Europese titel krijg je niet.’ Niettemin kunnen Blink en Steenman terugkijken op een goede week in Belgrado, waar ze de bevestiging kregen op de goede weg te zijn richting het WK in Amsterdam, het hoofddoel van dit jaar. Vorig jaar eindigden Blink en Steenman als derde bij het WK in Zuid-Korea. In eigen land is in augustus opnieuw het podium het doel. Twee maanden voor de start van het toernooi geldt de tweezonder misschien wel als belangrijkste Nederlandse kanshebber op een WK-medaille. In de voorbereiding is het team een stuk verder dan een jaar geleden. Ook in 2013 werd bij het EK het podium gehaald, maar op dat moment kampte Blink met een

Rogier Blink en Mitchel Steenman kwamen 0.2 seconden tekort voor de Eu-

ribblessure waardoor hij in juni en juli gedwongen was een pauze van zes weken in te lassen. In Belgrado merkte Blink dat er het afgelopen jaar veel progressie is geboekt. ‘Wij zijn vooral goed als de wind tegen is, maar tijdens het EK hebben we ploegen weten te verslaan die beter zijn met wind mee, terwijl de condities hen beter lagen. We hebben laten zien dat we stappen hebben gemaakt. Vorig jaar knokten we tegen de Spanjaarden en de Italianen, die lieten we nu ruim achter ons. Al mag je hen niet afschrijven.’ Daarvoor in de plaats is er een aantal nieuwe concurrenten bijgekomen. Servië prolongeerde weliswaar de Europese titel, maar deed dat in een andere samenstelling dan

vorig jaar en ook de Duitsers houdt Blink scherp in de gaten. ‘Het wordt dringen op het podium in Amsterdam. Ik verwacht dat alle ploegen in augustus nog vier, vijf seconden uit de hoge hoed weten te toveren.’

Goud lijkt vergeven Hun belangrijkste WK-concurrenten kwamen Blink en Steenman dit seizoen nog niet tegen. Huizenhoog favoriet voor de wereldtitel in de twee-zonder zijn Hamish Bond en Eric Murray, de schier onverslaanbare Nieuw-Zeelanders. Als de regerend wereld- en Olympisch kampioenen in Amsterdam fit aan de start verschijnen is het goud zo goed als zeker vergeven. Bond en Murray scherpten de voorbije seizoenen het wereldrecord met liefst


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

van EK in Belgrado

chting WK

Vrouwen haken aan bij wereldtop Het waren de vrouwen die op het EK voor het meeste Oranje succes zorgden. Alle zeven inschrijvingen bij de dames bereikten de A-finale, vier boten haalden het podium.

D

ropese titel. 

zes seconden aan. Achter de Nieuw-Zeelanders ligt de strijd om de plaatsen twee en drie echter wijd open. Een goed resultaat op het WK is volgens Blink belangrijk omdat daarmee roeiers die de overstap naar de tweezonder overwegen, ontmoedigd kunnen worden. ‘Met het oog op de Olympische Spelen in 2016 richten veel landen zich nu op andere nummers, omdat Bond en Murray te dominant zijn. Als wij dit jaar laten zien dat we dicht achter de NieuwZeelanders eindigen, beseffen andere landen dat er niets te halen valt in Rio.’ De progressie die Blink en Steenman het afgelopen jaar maakten, is volgens de boordroeiers niet los te zien van hun volledige focus op het

FOTO’S: KATIE STEENMAN

roeien. Bewust kiezen ze ervoor om geen werk, studie of stage te doen naast hun trainingsarbeid. Het team kan bovendien beschikken over een eigen coach, Titus Weijschedé. Hij richt zich volledig op de twee-zonder. De WK-medaille in Zuid-Korea was vorig jaar al een bevestiging dat de gerichte aanpak tot resultaat leidt. Blink en Steenman maakten tot de Olympische Spelen van Londen deel uit van de Holland Acht. Na de teleurstellend verlopen Spelen besloten ze samen verder te gaan in de twee-zonder en hun eigen koers uit te stippelen. ‘Achten is wachten’, verwoordt Blink het belangrijkste verschil. ‘Als je in de acht roeit, zijn er zo veel meer factoren waar je als roeier rekening mee moet houden.

Nu kunnen we volledig onze gang gaan en hoeven we aan niemand verantwoording af te leggen, behalve aan elkaar.’ In het programma dat de Nederlandse twee-zonder heeft uitgestippeld richting het WK is de Holland Beker het volgende testmoment, direct gevolgd door Henley en de World Cup finale in Luzern. Drie grote wedstrijden, die dit jaar allemaal in het teken staan van de laatste week in augustus. Tijdens het wereldkampioenschap in eigen land wil de twee-zonder vlammen. Dan zal het zilver in Belgrado al lang zijn vergeten. ‘Het EK was een tussenstation. We hebben de bevestiging gekregen dat we er goed voor staan, maar er moet nog wel veel gebeuren.’

e zeven ploegen waarmee vrouwenbondscoach Josy Verdonkschot zich voorbereidt op het WK van deze zomer liggen op koers. Het EK, de eerste belangrijke test van het jaar, pakte positief uit. Met zeven finaleplaatsen, vier medailles en flinke een dosis zelfvertrouwen keerden de vrouwen terug naar het trainingscentrum op de Bosbaan. De EK-resultaten bieden perspectief op een succesvolle zomer voor het Nederlandse damesroeien. Afgelopen jaar was er op het WK in Chungju maar één Nederlandse medaille te bejubelen in het vrouwentoernooi. In de niet-olympische lichte dames dubbelvier werd de wereldtitel behaald. Goed voor de positie van Nederland in het medailleklassement, maar internationaal geen resultaat dat indruk maakt. Dit jaar lijkt er meer mogelijk voor de dames. Hoopvol is het sterke debuut van Nicole Beukers en Inge Janssen in de dubbeltwee. Twee weken voor het EK, bij hun eerste gezamenlijke internationale optreden in Duisburg, boekten de vrouwen hun eerste zege. Na een furieuze eindsprint werd de Duitse boot naar de tweede plaats verwezen. Op het EK, bij een veel sterkere bezetting, voer de ploeg naar de derde plaats achter Groot-Brittannië en Roemenië. Alle zeven equipes eindigden in de top-5. Brons was er in Belgrado voor Aletta Jorritsma en Heleen Boers in de twee-zon-

der. Lichte skiffeuze Marie-Anne Frenken roeide met een persoonlijke besttijd naar zilver. Vierde plaatsen waren er voor de Nederlandse vrouwen dubbelvier en de vrouwen acht. Misschien wel het beste nieuws van het damesfront was er al twee weken voor het EK. In Duisburg maakte Claudia Belderbos haar rentree na anderhalf jaar afwezigheid door blessures. In Belgrado roeide Belderbos in de dubbelvier met Olivia van Rooijen, Carline Bouw en Ellen Hogerwerf naar een vierde plaats. Op wat dit betekent voor de samenstelling van de dubbelvier tijdens het WK in Amsterdam is nog geen definitief antwoord te geven. Belderbos stapt eind juni in de dubbeltwee met Inge Janssen. Samen starten ze tijdens de tweede World Cup van het seizoen in Aigebelette. Nicole Beukers neemt de plek van Belderbos over in de dubbelvier. De kans lijkt groot dat Chantal Achterberg voor de zomer terugkeer naar de dubbelvier, de boot waarin ze vorig jaar ook actief was op het WK in Chungju. Op dat toernooi werd de Nederlandse vrouwen dubbelvier vierde. Voorlopig blijft Achterberg actief in de in skiff. Op dit nummer pakte ze op het EK verrassend het zilver. Eind juni start Achterberg tijdens de World Cup in Aiguebelette opnieuw in de skiff. Deze wedstrijd, in aanwezigheid van de wereldtop, moet meer leren over haar kansen in de skiff.

Chantal Achterberg roeide naar zilver in de skiff.

5


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

‘Extremely urgent’

‘A

ls organisator van een internationaal sportevenement moest je in 1977 ook een klein beetje politicus zijn. Het was de tijd van grote spanningen tussen Oost en West en de sport werd geregeld gebruikt als pressiemiddel. Minder dan twee weken voor de start van het WK in 1977 ontvingen we als organisatiecomité een telegram van de internationale roeifederatie. Het bericht was gericht aan Jan Fortuin, de voorzitter van de WK-organisatie en was ondertekend door FISA-president Thomas Keller. De Nederlandse ambassade in Moskou weigerde om visa te verstrekken aan het Sovjet roeiteam, waardoor de 86 Russische roeiers niet naar Amsterdam konden komen. In het telegram dreigde Keller om de wereldkampioenschappen af te gelasten als de Russen niet onmiddellijk hun visa zouden krijgen. We maakten ons niet echt druk om het dreigement. Vlak daarvoor hadden ook de Russen moeilijk gedaan met het verstrekken van visa voor Nederlandse atleten die zouden meedoen aan wedstrijden in Donetsk. We wisten dat de Nederlandse ambassade ook even haar tanden wilde laten zien. Dat gebeurde voortdurend in die periode. Dat wist Keller ook wel, maar hij moest even met zijn vuist op tafel slaan. Keller kwam uit Zwitserland en was een sportbestuurder van de klassieke stempel. Veel mensen in zijn omgeving waren als de dood voor hem en deden precies wat hij verlangde. Ik kon het goed met hem vinden; de directheid van ons Nederlanders sprak hem wel aan. Vicepresident bij de FISA was

Uit het WK-archief van Lex van Drooge Deze zomer is Nederland voor de tweede keer organisator van het WK Roeien. In 1977 was de Bosbaan ook het decor van de wereldtitelstrijd. Lex van Drooge was secretaris van de Commissie Wereldkampioenschappen 1977. Op deze plek haalt hij herinneringen op aan het eerste WK in Amsterdam.

Het telegram van FISA-voorzitter Keller dat de organisatie twee weken voor de start van het WK 1977 ontving.

Evgeny Kabanov, een Rus die altijd werd geflankeerd door zijn ‘vertaler’ Juri. De beste man sliep zelfs bij Kabanov op de kamer in het Hilton. Wij wisten zeker dat die assistent een ‘stille’ was van de Russische geheime dienst die was meegestuurd om een oogje in het zeil te houden. Het slotfeest van het WK voor atleten en officials was op Nereus. Ik bleef niet tot het eind en ging eerder naar huis, doodop van een lange week. Ik had maar drie uurtjes geslapen toen ik de volgende ochtend in alle vroegte werd gebeld door een arts van het Wilhelmina Gasthuis.

Thomas Keller

Tijdens het slotfeest was een roeier in coma geraakt en na vier uur was hij nog steeds niet bij bewustzijn. Uit een belronde langs de Engelssprekende equipes bleek dat er dertien roeiers werden vermist, van wie de meeste waarschijnlijk ergens onderdak hadden gevonden in gastvrij Amsterdam. De roeier in comateuze toestand bleek een Australiër. Ook de Oost-Duitsers waren roeiers kwijt. Ik kreeg de chef de mission van het team aan de lijn. Hij was woedend en vertelde me dat er twee van zijn teamleden waren verdwenen. Zij hadden het WK ge-

Skiff circus Cabaretier Hans Sibbel, bekend als Lebbis, bracht zijn studententijd door op roeiverenging Skøll. Hij kijkt nog eens achterom.

A

7

h. De heerlijke herinnering. De zomer, de Amstel, het riet, een skiff. Kent u het Skiff circus? Ik heb geen idee of het nog bestaat, of het iets is bij andere verenigingen, of het alleen in de jaren tachtig werd gedaan, maar wij hadden bij Skøll een Skiff circus. Ik ga nu vertellen wat ik mij ervan herinner. En zoals alle mooie dingen zullen mijn hersenen het wel weer spannender hebben gemaakt, maar verdomme, dat maakt het leven toch mooi. En als je niet snapt wat ik bedoel, kijk de film Big Fish. Kijk 'm sowieso maar. Het Skiff circus was één keer per jaar. Op een mooie zomeravond was het zover. Iedereen stond op het vlot, met alcoholische versnaperingen natuurlijk en een aantal skiffeurs deed trucjes. In de skiff. Ik weet dit klinkt niet als een vette wauw, maar het was de sfeer. Er werd

bruikt om te vluchten, zoals OostEuropese sporters wel vaker deden bij buitenlandse wedstrijden. Ik heb de politie gebeld met de vraag wat ik moest doen, maar kreeg het dringende advies om de zaak te laten rusten. Van die twee roeiers heb ik nooit meer iets vernomen.’

Column Hans Sibbel naartoe geleefd, er deden geruchten de ronde wie er wat gingen doen, er werd stiekem geoefend op nieuwe trucs. Het was bijna een ritueel. En de stilzwijgende afspraak was dat je alleen een nieuwe truc mocht doen als je eerst alle oude ook kon. Dus je kon geschiedenis schrijven, want als je iets deed, moesten bij het volgende Skiff circus alle deelnemers dat in ieder geval proberen. Het begon met staan. Dan op één been. Op je handen. Eén hand, jazeker. Was al bijzonder. Op één hand in de boot. Twintig keer opdrukken. Met een vrouw op je rug. Twee man en een hond in een skiff. Voorwerpen erbij. Een bal erbij. Een fiets. Het kon niet gek genoeg. Dat kon dus wel. Ik weet niet meer welk jaar, het slachtoffer weet het waarschijnlijk nog wel, maar het was zomer, windstil, en er werd al weken van te voren aangekondigd dat het ging gebeuren. Twee man. Op elkaar. Het onmogelijke ging gebeuren. Twee beren in een fragiel houten skiffje. Dat vergeet je je leven niet meer. Er kunnen

FOTO: KOEN SUYK

foto's van zijn. En ooggetuigenverslagen. Man 1 ging staan in de boot. Een tweede skiff

kwam langszij en man 2 klom in de eerste skiff. Het was doodstil. Dit was echt bijzonder. Man 2 klom omhoog. Op man 1 die alles deed om de skiff in evenwicht te houden. En ergens ging het mis. Hij stond op de schouders van man 1. Dus in principe is er een foto van twee lachende mannen op elkaar. Een enkele seconde . Het was een zeer labiel evenwicht. Man 2 klapte naar beneden. Was niet erg is, water is zacht, behalve vanuit een vliegtuig op tien kilometer hoogte, water is zacht. Maar hij kwam niet in het water. En ook wel. Dat was het probleem. Een been in het water, het ander ging door de huid van de boot heen als was het papier. En onvermijdelijk kwam datgene wat hem man maakte keihard op de rand. Ik ga u niet vertellen hoe hij met boot en al naar de kant werd gehaald omdat het hout in zijn been zat. Dat was het laatste Skiff circus dat ik ooit gezien heb. Legendarisch. Ik hoop dat man 2 mij vergeeft dat ik dit heb opgeschreven. En dat hij inmiddels kinderen heeft kunnen maken.


wijn met spierballen gemaakt van biologische sportdruiven

ilja gort

official supplier

WK Roeien 2014 Adv_WKRoeien_263x375.indd 1

slurp je mee? slurp.nu

28-04-14 10:24


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

Op pad met de Muda’s Het Aegon Nationaal Roei Team bereidt zich voor op het WK Roeien in eigen land. We geven je een kijkje achter de schermen bij de ploegen op weg naar het belangrijkste evenement van 2014.

EENMAN

ST FOTO: KATIE

alleen strijd leveren niet rs e ro b g lin e wedstrijd e twe iers voor hun ubbeltwee. D e d ro te h te m h lic lic e d n e mog eten doen o en uit in n wat ze mo ’s. Gemiddeld o Muda kom e lo zi ch ki o e Ty d d n t ra e e lg t e n m in B ince aar ook jdens het EK currenten, m uda’s lieten ti M e met hun con D . n e g e 70 kilo w niet meer dan komen. op gewicht te s

V

demuda

ter.com/ it w T n e l .n s p: Demuda

e Muda’s o d r e v o r e e M

7:15 uur ‘Als lichte roe ier worden we twee uu r voor de wedstrijd ge wogen. Officials zijn on ve rbiddelijk: wie te zwaa r is, mag niet starten. Op de ochtend voor de wegin g eten we niet. We vra gen in het hotel om een do ggy-bag en nemen he t ontbijt mee.’

7:40 uur ‘In de bus op weg naar de roeibaan. Nog even snel een selfie maken voor onze fans op Twitter @demudas.’

8:10 uur ‘Op de weegschaal dragen we inweegpakjes, die zijn 150 gram lichter dan ons wedstrijdpak. Elk grammetje scheelt.’

8:17 uur ‘Meteen na de weging mag er weer gegeten en gedronken worden. Er is nog twee uur tijd om voldoende energie in te nemen voor de start van de wedstrijd.’

10:15 uur ‘We racen in Belgrado drie dagen achter elkaar. Vrijdag en zaterdag zijn we goed en plaatsen we ons voor de A-finale. Zondag worden we zesde, niet het resultaat waarop we bij het EK hadden gehoopt.’

12:25 uur ‘Terug in het hotel, even relaxen op de kamer met een dvd-tje. Zo herstellen we voor de wedstrijd van de volgende dag.’

15:50 uur ‘Na een goede massage nog een half uurtje spinnen om de benen los te maken en lekker te zweten, want ook morgen moeten we weer op gewicht zijn!’

9


10

Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

Programma WK Roeien 2014 24-31 augustus Zondag 24 augustus

Maandag 25 augustus

Dinsdag 26 augustus

Woensdag 27 augustus

Vanaf 13.30 uur Heats: Mannen lichte skiff Vrouwen lichte skiff Vrouwen twee-zonder Mannen twee-zonder Mannen lichte dubbel twee Vrouwen lichte dubbeltwee Mannen vier-zonder Vrouwen dubbelvier Mannen dubbelvier Mannen skiff

Vanaf 11.15 uur Pararoeien heats

Vanaf 13.20 uur Pararoeien herkansingen

Vanaf 14.05 uur Heats en herkansingen: Mannen lichte twee-zonder Mannen lichte skiff Mannen lichte dubbelvier Vrouwen lichte dubbelvier Mannen lichte dubbeltwee Mannen dubbeltwee Vrouwen dubbeltwee Mannen lichte vier-zonder Vrouwen acht Mannen skiff Vrouwen skiff Mannen acht

Vanaf 15.20 uur Herkansingen: Vrouwen vier-zonder Vrouwen lichte skiff Mannen lichte acht Vrouwen twee-zonder Mannen twee-zonder Vrouwen lichte dubbeltwee Mannen vier-zonder Vrouwen dubbelvier Mannen dubbelvier

Vanaf 11.45 uur Pararoeien B finales en halve finales

Donderdag 28 augustus

Vrijdag 29 augustus

Zaterdag 30 augustus

Zondag 31 augustus

Vanaf 9.30 uur Halve finales C/D en E/F finales

Vanaf 9.30 uur B/C/D finales

Vanaf 9.30 uur B/C/D finales

Vanaf 10.30 uur B finales

Vanaf 14.15 uur Halve finales: Mannen dubbeltwee Vrouwen dubbeltwee Mannen lichte vier-zonder Mannen skiff Vrouwen skiff

Vanaf 13.30 uur Finales: Vrouwen twee-zonder Mannen twee-zonder Mannen lichte dubbeltwee Vrouwen lichte dubbeltwee Mannen vier-zonder Vrouwen dubbelvier Mannen dubbelvier

Vanaf 13.00 uur Finales: Mannen dubbeltwee Vrouwen dubbeltwee Mannen lichte vier-zonder Vrouwen acht Mannen skiff Vrouwen skiff Mannen acht

Vanaf 14.15 uur Halve finales: Mannen lichte skiff Vrouwen lichte skiff Vrouwen twee-zonder Mannen twee-zonder Mannen lichte dubbeltwee Vrouwen lichte dubbeltwee Mannen vier-zonder Mannen dubbelvier Vanaf 17.15 uur Pararoeien finales ASW1x ASM1x TA2x LTA2x LTA4+

Vanaf 16.00 uur Finales: Vrouwen vier-zonder Mannen twee met stuurman Mannen lichte twee-zonder Mannen lichte skiff Vrouwen lichte skiff Mannen lichte dubbelvier Vrouwen lichte dubbelvier Mannen lichte acht

Vanaf 14.05 uur Herkansingen en kwartfinales: Mannen twee met stuurman Mannen lichte twee-zonder Mannen lichte skiff Mannen lichte dubbelvier Mannen licht dubbeltwee Mannen dubbeltwee Vrouwen dubbeltwee Mannen lichte vier-zonder Vrouwen acht Mannen skiff Vrouwen skiff Mannen acht

Openingstijden: Zondag t/m dinsdag van 9.00 uur - 19.00 uur Woensdag t/m zaterdag van 09.00 uur - 22.00 uur Zondag van 10.00 uur - 18.00 uur

Mis niets van het WK Roeien 2014 WKROEIEN2014

WORLDROWING2014

CELEBRATEROWING


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

Kort WK-nieuws

Tickets

Vrijwilligers maken van WK een feest

Er zijn twee soorten tickets beschikbaar: veld en tribune. De eerste vier toernooidagen bieden veldtickets ook toegang tot de overdekte hoofdtribune bij de finish, zolang er plek beschikbaar is. Op de finaledagen is voor een plek op tribune een tribuneticket verplicht. Kijk voor het bestellen van tickets op www.amsterdamrowing.com

Je kunt ze deze zomer niet missen langs de Bosbaan, de vele vrijwilligers die het WK Roeien in goede banen leiden en tegelijk bepalend zijn voor de sfeer van het toernooi. Samen vormen ze de Celebrate Rowing Crew. De belangstelling vanuit de roeiwereld om als vrijwilliger mee te werken aan het WK is groot. Het aantal aanmeldingen was begin mei de vierhonderd gepasseerd, aldus Tessa Knaven, vrijwilligerscoördinator binnen de WK-organisatie. ‘We hopen uit te komen op een totaal van ongeveer 800 vrijwilligers. Niet alleen tijdens het toernooi, maar ook in de maanden vooraf maken we gebruik van de inzet van vrijwilligers. Mensen vinden het leuk om te helpen bij de side-events in de aanloop naar het WK, zoals bij de Aegon Celebrate Rowing Tour en Aegon City Rowing.’ Het WK duurt acht dagen, maar er zijn rondom het toernooi zestien dagen waarop vrijwilligers nodig zijn. De eerste week gaat het om de opbouw van het terrein en het opvangen en begeleiden van de internationale teams die aankomen in Amsterdam. Tijdens het WK wordt er gewerkt in twee blokken per dag. De functies lopen dan uiteen van het bemannen van de informatiedesk en het klokken van tussentijden tot het vasthouden van boten bij de start of host zijn voor de verschillende teams.

Bijzonder is de belangstelling vanuit het buitenland om tijdens het WK actief te zijn als vrijwilliger. Knaven: ‘Een groep roeifans heeft elkaar tijdens de Olympische Spelen van Londen ontmoet als volunteer en nu reizen ze gezamenlijk naar de grote roeitoernooien om te helpen als vrijwilliger. Het zijn liefhebbers die beschikken over veel ervaring en zeer gemotiveerd zijn.’ Vrijwilligers zijn bepalend voor de sfeer van een groot sportevenement, heeft Knaven zelf ervaren als roeister bij deelname aan de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 en andere internationale toernooien. ‘Vrijwilligers zijn het gezicht van het evenement. Het WK is voor mij geslaagd als atleten, begeleiders, pers en publiek achteraf zeggen: “Op geen eerder evenement voelden we ons zo thuis, welkom, goed geholpen en plezierig als tijdens het WK in Amsterdam”.’ Aanmelden als vrijwilliger voor het WK Roeien is mogelijk via inschrijven.amsterdamrowing.com

Dagkaarten zondag 24 augustus maandag 25 augustus dinsdag 26 augustus woensdag 27 augustus donderdag 28 augustus vrijdag 29 augustus zaterdag 30 augustus zondag 31 augustus Passepartouts 24-31 augustus 28-31 augustus 30-31 augustus

Veld €10 €10 €10 €10 €15 €20 €25 €25

Tribune nvt nvt nvt nvt €20 €30 €35 €35

Veld €70 €60 €45

Tribune €140 €110 €65

11

* Voor jeugd t/m 12 jaar is de algemene toegang op alle dagen gratis. * Voor toegang tot de tribune is ook voor jeugd een tribuneticket verplicht. Kinderen t/m 4 jaar mogen gratis op de tribune, mits ze op schoot plaatsnemen.

Doe met je bedrijf mee aan het WK Het WK Roeien op de Bosbaan biedt voor bedrijven een uitgelezen mogelijkheid om netwerken op niveau te combineren met bedrijfsfitness en een bedrijfsuitje. Doe mee aan het WK Business Sprint. Tijdens het WK wordt een exclusieve roeiwedstrijd voor bedrijventeams georganiseerd op de Bosbaan. Deelnemende bedrijfsachten mogen elk honderd collega’s of relaties meenemen om hen aan te moedigen en gezellig te borrelen en te netwerken in de Aegon Fanzone. Roeien is een intense teamsport en de voorbereidingen en verrichtingen van een bedrijfsacht vormen dan ook een mooi onderwerp voor de interne communicatie binnen bedrijven. De sprints vinden plaats op donderdag 28 augustus aan het begin van de avond en gaan over een afstand van 500 meter. Dat is een kwart van de afstand die de WK-roeiers afleggen. In totaal kunnen twaalf achten deelnemen. Op het WK-water gaan onder andere AEGON, Boekel de Nerée, Interbest en Rand-

Kom naar de WK-Reünie Kom vrijdag 29 augustus met je oud-ploeggenoten naar de reünie voor eerstejaars wedstrijdploegen. Ontmoet op het WK je oude roeimaatjes van weleer! Alle eerstejaars wedstrijdploegen van de afgelopen veertig jaar zijn uitgenodigd. Spoor zo veel mogelijk van je oud-teamgenoten op en kom samen een fantastische dag beleven op het WK. Samen wordt er natuurlijk gekeken naar de WK-finales en oude ploegen kunnen zich samen laten fotograferen. Op de ergo-

meter kun je nog één keer je oude tegenstanders uitdagen. De oudste, meest compleet aanwezige ploeg krijgt een borreltegoed van 250 euro, aangeboden door de Club van Broekhuijzen. Kun je niet de hele dag aanwezig zijn. Geen probleem, wie na 17.00uur binnenkomt krijgt 10 euro korting op de entreeprijs. Meer informatie en aanmelden: Amsterdamrowing.com/reunie

stad de strijd aan. Er is nog een beperkt aantal startplaatsen beschikbaar. Deelname is inclusief een dagprogramma voor de roeiers en honderd toegangskaarten voor collega’s en relaties (die kaarten zijn de hele dag geldig, ook voor het bekijken van de halve finales en finales eerder die dag). Na afloop van de races worden de winnaars gehuldigd in de AEGON Fanzone tijdens een borrel met alle aanwezige bedrijven. Voor rechtenvrije foto’s ten behoeve van de interne communicatie wordt ook gezorgd. Bedrijven die nog niet over een ploeg beschikken, worden door de organisatie geholpen met materiaal en roeilessen. Meer informatie via clarine.bronkhorst@ amsterdamrowing.com

Alle finales op tv Nederlandse roeiliefhebbers hoeven niets te missen van het WK in eigen land. Op radio en televisie wordt in de laatste week van augustus uitgebreid verslag gedaan van de wedstrijden op de Bosbaan. De NOS is host broadcaster van het evenement en werkt nauw samen met de WK-organisatie. Alle A-finales op vrijdag, zaterdag en zondag worden rechtstreeks uitgezonden op televisie. De wedstrijden worden met achttien camera’s in beeld gebracht . De beelden van de Bosbaan gaan de hele wereld over. Niet alleen in Nederland is er uitgebreid aandacht voor het WK op televisie. Ook in het buitenland is er veel belangstelling voor het belangrijkste roeitoernooi van het jaar. In Groot-Brittannie en

Duitsland wordt het WK Roeien alle finaledagen rechtstreeks uitgezonden door de BBC en de ZDF. Vanaf donderdag zijn alle races live te zien via een stream op de website van de internationale roeibond: www.worldrowing.com.


12

Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

Sjoerd Hamburger nam twee keer deel aan de Olympische Spelen. In 2008 kwam hij uit in de skiff, vier jaar later startte hij in de mannen acht. 

FOTO: ACTION IMAGES


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

13

Sjoerd Hamburger zette twee jaar geleden een punt achter zijn loopbaan als toproeier. Toch zit hij nog bijna dagelijks in de boot en volgt hij de ontwikkelingen in de sport op de voet. Tijdens het WK gaat hij bij de NOS aan de slag als expert. Door Paul Steens

‘Roeien begint een volkssport te worden’ H

et is twee dagen na de Europese Kampioenschappen Roeien in Belgrado. Sjoerd Hamburger somt zonder aarzeling de resultaten van de Nederlandse equipes van het voorbije weekend op. ‘Ik heb de finales niet live gezien, maar wel alle uitslagen in de gaten gehouden. Ik vind het nog steeds leuk om te volgen. Ik heb tien jaar in de equipe gezeten en spreek veel van de jongens nog regelmatig, weet waar iedereen mee bezig is en waar ieders talenten liggen.’ Zijn roeikennis gaat Hamburger komende zomer met heel Nederland delen. Tijdens het WK maakt hij deel uit van het team van de NOS dat tijdens het WK de televisie-uitzendingen zal verzorgen vanaf de Bosbaan. ‘Ik weet veel van het roeien, ik ken de mensen en kan het zo vertellen dat ook de niet-roeiers het leuk gaan vinden. Dat is volgens mij essentie van het WK in Nederland, mensen interesseren voor onze sport.’ Hamburger weet waarover hij spreekt. De geboren Fries startte zelf vijf keer op een WK, nam twee keer deel aan de Olympische Spelen en vertegenwoordigde twee keer Oxford in de Boat Race. Na de Olympische Spelen van Londen zette Hamburger een punt achter zijn loopbaan als topsporter, voorlopig in elk geval. Na het WK neemt hij de beslissing of hij nog eenmaal al zijn tijd en energie in topsport wil steken met de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als mogelijk einddoel. Nog altijd stapt Hamburger gemiddeld vijf keer per week in de boot om te trainen. Vaak in alle vroegte op de Bosbaan, voordat hij naar zijn werk gaat. Als Hamburger zijn boot de loods binnen draagt, beginnen

de roeiers van het Aegon Nationaal RoeiTeam pas aan hun ochtendtraining. Vlak na de Olympische Spelen van Londen maakte Hamburger een zware val tijdens een fietstocht met vrienden. Hij sloeg over de kop en brak zijn beide schouders en hield er blijvende lichamelijke klachten aan over. Het maakt een eventuele terugkeer naar de competitieve wedstrijdsport gecompliceerder, maar niet onmogelijk. Zou de keuze om terug te keren op topniveau makkelijker zijn geweest als je geen problemen met je schouders had gehad? ‘Het is zinloos om jezelf die vraag te stellen, want het is zoals het is. Op basis van je situatie maak je een afweging. Vind je het nog leuk en kun je het aan? Ik train nu omdat ik het gewoon leuk vind en niet om wedstrijdfit te blijven. Ik heb een leuke baan en ernaast ben ik een beetje aan het sporten. Ik beslis rond het WK of ik wel of niet doorga met roeien. Ik slaap door mijn schouders niet altijd lekker, maar roeien gaat goed. Het is bijzonder wat ik er nog mee kan, als je weet wat er kapot is.’ Ook heel hard roeien kun je nog steeds. Vorig jaar maakte je in Luzern een korte comeback in de twee-zonder. Heeft dat eenmalige optreden je geprikkeld? ‘Rogier Blink had een blessure aan zijn rib en Mitchel Steenman had iemand nodig om samen mee te starten. Hij is toen bij mij uitgekomen. Ik had vorig jaar veel getraind en we wisten dat we samen een boot hard kunnen laten gaan, maar het ging toch een stuk harder dan we verwacht hadden. De tijden die we daar neerzetten, kun je niet neerzetten als je niet fit bent. Het was heel leuk om op koningswater van Luzern mee te doen. Invallen in

de twee-zonder wereldbekerfinale is bijzonder, maar ik heb daar niets ontdekt wat ik nog niet wist.’ We zijn ruim twee maanden voor het WK. Heeft het EK in Belgrado je een goed beeld gegeven van hoe de Nederlandse ploeg ervoor staat? ‘Het is mooi om te zien dat de dames het goed doen in de breedte. Ik denk dat Josy (Verdonkschot, coach van de dames ploegen, red.) veel credits verdient, hij heeft het bij de dames goed voor elkaar. Ik verwacht dat er nog wel wat geschoven zal worden in de samenstelling van de scull-nummers. We hebben drie goede boten waarbij in de dubbelvier nog de meeste winst is te behalen. Met een goede dubbeltwee en een goede dubbelvier hebben we de meeste kans op een WKmedaille. Het is een leuke puzzel.’

‘De essentie van het WK is dat we mensen weten te interesseren voor onze sport. Sjoerd Hamburger En bij de mannen? ‘De twee-zonder is een heel stabiel project dat alle randvoorwaarden goed voor elkaar heeft. Die boot is een stabiele klant om mee te doen om de medailles. De vier-zonder wacht een grotere uitdaging. Ik denk dat ze nog een stuk beter kunnen dan ze nu doen, maar met de komst

van de Britten is het veld een stuk sterker dan vorig jaar. De Holland vier wordt niet zo maar weer wereldkampioen. Ik denk ook dat de mannen acht voor het EK dachten dat ze verder waren. Ze zijn zevende van Europa, straks op het WK komen daar Canada, Australië en de Verenigde Staten nog bij. We moeten de acht beschouwen als een ploeg in opbouw. Op dit moment is het is niet realistisch om die voorin in de A-finale te zien.’ Je hebt zelf vier jaar in de acht geroeid en daarvoor in de skiff. Zijn dat ook de nummers waar je op het WK het meest naar uitkijkt? ‘Het zijn de twee blue ribbon events in het roeien. Vergelijken van de twee is bijna niet mogelijk want de een is een puur individuele sport, terwijl de ander eigenlijk een teamsport is. Met z’n achten deel je de overwinning en kun je elkaar de schuld geven van het verlies. In de skiff ben alleen jij verantwoordelijk voor het resultaat. Het gave van de acht is de bizarre power die acht mannen samen kunnen opwekken. Het geweld dat daar losbarst is echt fenomenaal. Als zo’n acht loopt weet je niet wat je meemaakt. Zeker als er bij een wedstrijd zes boten naast elkaar liggen. De skiff is veel stiller, maar juist extra gaaf als je iemand mentaal kan breken door op het goede moment te pareren en aan te vallen.’ Een WK in eigen land. Hoe bijzonder is dat voor een roeier? ‘In 2005 heb ik meegedaan aan het WK onder-23 in Amsterdam. Ik won er goud in de skiff. Een WK in eigen land is natuurlijk gaaf, maar het leidt ook heel erg af. Het is allemaal net even anders dan als je in het buitenland roeit. Daar slaap je in een hotel en ben je min of meer afgesloten

van de buitenwereld. Als roeier moet het er niet om gaan waar een toernooi plaatsvindt, maar gaat het om het winnen van medailles. Maar voor het Nederlandse publiek is het bijzonder om zo’n groot evenement van dichtbij te kunnen volgen.’ Wat verwacht je van de entourage op de Bosbaan? ‘Ik ben heel benieuwd. Ik denk dat het een heel mooi WK gaat worden. Met de Celebrate Rowing Tour truck die door het hele land rijdt en de City Rowing in het centrum van Amsterdam is er in de aanloop naar het WK al een heel gevarieerd programma. Het is uniek wat er in augustus op de Bosbaan komt te staan met tribunes en publieksvoorzieningen. Het heeft alle potentie om een fantastisch evenement te worden. Ik hoor van veel mensen in mijn omgeving dat ze van plan zijn om kaarten te kopen. Het is een geweldig sportjaar met de Olympische Winterspelen, het WK voetbal en het WK hockey in Den Haag. Het WK Roeien is de perfecte afsluiter van de sportzomer.’ Denk je dat er sprake zal zijn van een WK-effect voor roeien in Nederland? ‘Roeien is een volkssport aan het worden, daarvoor heeft het alle essentiële kenmerken in zich. Maar dat gebeurt niet binnen één jaar. Kijk naar het schaatsen, dat was 25 jaar geleden ook nog geen hele grote sport in Nederland. Ik denk dat er nog heel veel groei mogelijk is voor de roeisport. Roeiers zijn fitte en gezonde mensen die veel buiten en op het water bezig zijn. Dat spreekt mensen aan. Het is bovendien een leuke sport om te doen, toegankelijk en duurzaam . Het WK in Amsterdam is een mooi moment om dat aan zo veel mogelijk mensen te laten zien.’


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

15

‘Veel van roeien zie je terug in advocatuur’ Boekel De Nerée is sponsor van het WK Roeien. Het internationale topsportevenement op de Bosbaan zorgt bij zowel medewerkers als cliënten voor enthousiasme. ‘Het is voor Boekel de perfect fit,’ vindt bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang.

I

n de lobby van het hoofdkantoor van Boekel De Nerée hangt een levensgroot doek met daarop het campagnebeeld van het WK Roeien. Lang niet alle bezoekers van het kantoor aan de Amsterdamse Zuidas zullen roeisters Claudia Belderbos en Chantal Achterberg herkennen, maar dat Boekel het belangrijkste roei-evenement van 2014 ondersteunt, kan niemand die het kantoor binnenstapt ontgaan. Een paar verdiepingen hoger vertelt Frederieke Leeflang, bestuursvoorzitter van Boekel, dat de respons op het sponsorschap onverdeeld positief is. ‘Van zowel medewerkers als van cliënten krijgen we heel veel enthousiaste reacties. We merken dat

Wolter Blankert (links) and Paul Drewes bij het WK 2005 in Gifu.

het WK Roeien mensen aanspreekt. Ik denk dat het komt doordat het zo herkenbaar is.’ De roeisport en de advocatuur vullen elkaar mooi aan, vindt Leeflang. ‘Denk aan focus, concentratie, inspanning en doorzettingsvermogen, dat zie je in allebei terug. Bij roeien gaat het om het leveren van een teamprestatie, maar aan de andere kant is het ook heel individueel. Dat is ook van toepassing op ons vak. Soms zit iemand tot laat op de avond alleen een pleidooi voor te bereiden, maar op andere momenten werk je samen met een team van vijf mensen. Het WK Roeien

past bij wie we zijn.’ Leeflang was zelf als junior een zeer verdienstelijk hockeyster en schopte het tot de hoofdklasse, de hoogste hockeycompetitie in Nederland. Als bestuurslid van NL Sporter, de belangenorganisatie voor topsporters, kwam ze regelmatig in contact met roeiers uit de nationale ploeg. Met bewondering kijkt Leeflang naar roeiers. ‘Ik heb altijd veel waardering gehad voor wat roeiers moeten opbrengen voor hun sport.’

Bekende naam bij roeiers Boekel is een bekende naam onder roeiers. Van 2003 tot en met 2008 was het advocatenkantoor hoofdsponsor van de roeibond. Boekel stond in die periode op de tenues van de nationale roei-equipe en was betrokken bij de ondersteuning van veel roei-evenementen. ‘Dat heeft ontzettend veel gedaan voor onze bekendheid. We staan bij studenten nog altijd bekend als het advocatenkantoor dat het roeien een warm hart toedraagt.’ Het WK in eigen land is voor Boekel een uitgelezen moment om de roeisport opnieuw te omarmen, zegt Leeflang. ‘We hebben de voorbije jaren vooral veel ad hoc gesponsord, zoals initiatieven in de culturele en juridische sector en we ondersteunen studentenverenigingen. Toch was er ook de behoefte om weer iets groters te doen. Voor een bedrijf dat in Amsterdam is gevestigd, met een internationale uitstraling, past het WK Roeien heel mooi. Het sponsorship van het WK beantwoordt aan al onze doelstellingen. Dat we vanuit het verleden al een band met

Frederieke Leeflang.

het roeien hebben, maakt dit een logische keuze.’

Doelgroepen Boekel wil zowel cliënten als medewerkers en studenten bij het WK Roeien betrekken. In aanloop naar en tijdens het evenement zijn er diverse activiteiten voor verschillende doelgroepen. Zo organiseert Boekel tijdens het toernooi aparte ontvangsten voor haar verschillende industry teams. Het kantoor brengt cliënten uit de sectoren waarin het actief is samen op de Bosbaan. Leeflang: ‘Op de uitnodiging naar onze cliënten om aanwezig te zijn op het WK wordt heel enthousiast gereageerd. Mensen willen er graag bij zijn. Roeiers of oud-roeiers kom je overal in het bedrijfsleven tegen.’ Ook binnen het advocaten- en notarissenkantoor begint het WK al te leven. Sinds januari volgen alle nieuwe medewerkers op hun eerste werkdag een roeiclinic, waarin ze kennis maken met elkaar en met het roeien. Tevens neemt Boekel tijdens het WK deel aan de WK Business Sprint op de Bosbaan, een race tussen bedrijfsachten over 500 meter. Boekel organiseert dan ook een personeelsdag, op het WK. ‘We gaan onze teams aanmoedigen die deelnemen aan het WK Business Sprint, gevolgd door een gezellige borrel naast de Bosbaan. Voor ons is het WK een mogelijkheid om te laten zien dat we de roeisport een

warm hart toe dragen, maar ook een middel voor relatiemarketing en een evenement waar we als kantoor gezamenlijk een mooie week beleven.’ Ook voor recruitmentdoeleinden wordt het WK Roeien ingezet. Deze maand start Boekel met een arbeidsmarktcampagne waarbij het roeien centraal staat. In de campagne figureren twee medewerkers die op hoog niveau hebben geroeid. ‘Onze focus ligt dit jaar op het WK Roeien, daarom is ook onze arbeidsmarktcampagne nu op roeien gericht. Het thema is “Binnen bij Boekel”. We geven een inkijkje hoe het er binnen ons kantoor aan toe gaat en wat onze aanpak is.’ Op woensdag 27 augustus worden veel studenten op de Bosbaan verwacht voor de studentendag. Boekel organiseert op deze dag een recruitmentevenement. ‘Het is voor ons belangrijk om de verbinding te leggen met studenten. Roeien biedt daarvoor een uitgelezen mogelijkheid. Onze ervaring is dat de recruitmentcampagnes gericht op roeien veel opleveren.’ Het WK speelt zich af op amper twee kilometer van de Zuidas. Leeflang verheugt zich al op de laatste week van augustus. ‘We zullen alle dagen met veel collega’s op het WK aanwezig zijn. De Bosbaan is een prachtige omgeving om een WK te organiseren en voor ons letterlijk om de hoek.’


16

Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

Heerlijke sport in fantastisch decor Op donderdag 26 juni wordt de Keizersgracht omgetoverd tot een spectaculaire roeibaan voor Aegon City Rowing. Roeiwedstrijden in hartje Amsterdam als voorproefje op het WK van deze zomer.

A

msterdam is van 24 tot en met 31 augustus een week lang het centrum van de roeiwereld. Zo’n 1200 roeiers uit meer dan zestig landen en vele duizenden internationale bezoekers komen naar het WK op de Bosbaan, het belangrijkste roeievenement van 2014. Een wereldkampioenschap zo dicht bij de stad is bijzonder in het roeien en dat maakt een bezoek aan het WK voor buitenlandse roeifans

Roel Braas was een van de roeitoppers die vorig jaar in actie kwamen tijdens

nog aantrekkelijker. Zij komen niet alleen voor de sport en de medailles, maar ook voor de vele andere attracties die Amsterdam te bieden heeft. Boven aan de checklist van velen staan de Amsterdamse grachten. De zeventiende-eeuwse grachtengordel met zijn vele monumenten en statige herenhuizen is uniek in de wereld. In dit prachtige decor vindt Aegon City Rowing plaats, spectaculaire roeiwedstrijden over 200 meter op een historische plek. De

Keizersgracht behoort niet alleen tot een van de mooiste plekken van de Amsterdamse binnenstad, het is tevens de gracht die zich het best leent voor het houden van roeiwedstrijden. Met een wijdte van 25 meter is het de breedste gracht van Amsterdam, drie meter breder dan de andere hoofdgrachten in de stad. De Keizersgracht wordt voor één dag omgebouwd tot een roeibaan met vlotten voor de start, banieren en vlaggen langs de kant en boeien die de twee banen

markeren. De start bevindt zich ter hoogte van de Vijzelstraat. Aegon City Rowing komt mede tot stand door de inzet van roeiverenigingen De Hoop, Nereus, Skøll, Willem III en Ric.

Uniek voor roeiers en publiek Voor de ruim honderd roeiers die mogen meedoen aan Aegon City Rowing is het een unieke mogelijkheid om te racen in de Amsterdamse binnenstad met veel publiek aan de kant. Er wordt gestart in

eenpersoons, tweepersoons en vierpersoons boten. De deelnemers racen head-to-head, waarna de snelste boten uit de voorronden in de finale strijden om de winst. Maar eigenlijk is winnen bijzaak op de Keizergracht en telt vooral de ervaring van het meedoen. Ook voor publiek is het een speciaal evenement om mee te maken. Toeschouwers zitten bovenop de actie en zien de roeiers op enkele meters afstand op topsnelheid voorbij komen of de boten letterlijk

Ook Den Haag maakt Vorige maand kregen roeiliefhebbers al een voorproefje van het spektakel dat op 26 juni losbarst in de binnenstad van Amsterdam. In Den Haag vond de WNF Hofvijver Regatta plaats. City Rowing wordt steeds populairder. Het was alweer vijf jaar geleden dat de Haagse studentenroeivereniging Pelargos roeiwedstrijden op de Hofvijver had georganiseerd. In een voor Nederland bijzonder roeijaar werd een traditie in ere hersteld. Met het oog op het WK in Amsterdam besloten de studentenroeiers samen met sponsor Aegon om de Hofvijver Regatta dit jaar weer te laten plaatsvinden. Met de organisatie van de regatta werd geld opge-

haald voor de actie ‘Roeiers voor de Amazone’, opgezet door het Wereld Natuur Fonds. Politici, medewerkers van bedrijven, studenten en roeiliefhebbers roeiden mee in het centrum van Den Haag. Tegen de achtergrond van het Mauritshuis en het torentje van de minister president werd gesprint over 200 meter. Bij de vieren was er winst voor de explosieve heren van Euros, in de acht waren de zware


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

17

Erben Wennemars toont zijn blaren na zijn eerste roeitraining.

Wennemars in training bij Rienks Ook een aantal bekende Nederlanders stapt in de boot tijdens Aegon City Rowing. Erben Wennemars is al de hele maand in training en wordt gecoacht door niemand minder dan Nico Rienks.

Aegon City Rowing op de Keizersgracht in Amsterdam. 

onder zich door glijden onder de brug. Voor het publiek is er tijdens Aegon City Rowing bovendien meer te beleven dan alleen actie op het water. Een dj en speaker Wim Boohnenn zorgen voor een gezellige sfeer aan de gracht. Ook komen langs de Keizersgracht ergometers te staan. Hierop kan iedereen de basisprincipes van het roeien leren en is het mogelijk om te ervaren hoe het is om mee te doen aan het WK Roeien op de Bosbaan.

Toproeiers aan de start Aegon City Rowing wordt georganiseerd in dezelfde week als de Koninklijke Holland Beker op de Bosbaan. Verschillende toproeiers uit binnen- en buitenland die in actie komen op de Bosbaan doen daarom twee dagen eerder ook mee aan de korte sprints over 200 meter op de Keizersgracht in de binnenstad van Amsterdam. Niet alleen toppers van nu doen mee, tijdens Aegon City Rowing is ook een aantal oude roeihelden

FOTO: THOMAS DOORNBOS

in de boot te bewonderen. Onder anderen Olympisch kampioenen Nico Rienks en Ronald Florijn gaan het water op. Ook een aantal Amsterdamse jongeren neemt deel aan de wedstrijden op de Keizergacht. Op middelbare scholen in Amsterdam hebben scholieren zich in de aanloop naar Aegon City Rowing voorbereid. Zij krijgen op 26 juni de kans om te racen voor publiek op misschien wel de meest bijzondere roeibaan ter wereld!

In 2013 volgden Edwin van der Sar en Frank de Boer een spoedcursus roeien in de aanloop naar Aegon City Rowing. Op de Keizersgracht lieten de Ajax-coryfeeën zien ook in de roeiboot tot grootse prestaties in staat zijn. Van de Sar en De Boer komen dit jaar opnieuw in een Volans in actie tijdens Aegon City Rowing. Maar zij zijn niet de enige oud-sporters die deelnemen aan de roeiwedstrijd in hartje Amsterdam. Ook Erben Wennemars, Mark Tuitert en Mark Huizinga gaan de uitdaging aan in de skiff. De oud-schaatsers worden in de aanloop naar Aegon City Rowing getraind door tweevoudig Olympisch kampioen Nico Rienks. ‘Bij de roeivereniging in Zwolle hebben ze een boot voor me neergelegd’, vertelt Wennemars. ‘Ik heb een paar jaar geleden al een keer geroeid, maar nu train ik voor het eerst serieus. Nadat ik voor het eerst een uurtje had geroeid, had ik al zeven blaren. Ik trek veel te hard aan die riemen. Je moet ze een klein beetje vasthouden en er niet in knijpen.’

kennis met City Rowing

Meld je aan als vrijwilliger

mannen van Nereus oppermachtig. Niet alleen in Nederland is City Rowing in korte tijd zeer populair geworden bij zowel roeiers als publiek. De voorbije jaren werden roeisprints georganiseerd in steden in Zwitserland, Engeland en de Verenigde Staten. In 2012 konden de Zurich City Sprints rekenen op deelname van toproeiers en verschillende sterke universiteitsteams. Op het snelstromende water in de binnenstad van Zurich werden sprints afgewerkt over 450 meter. Het grote verschil met reguliere wedstijden is de lengte van de races, die veel korter zijn dan bij re-

Voor Aegon City Rowing 2014 is de organisatie nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Zo is er nog behoefte aan mensen die kunnen helpen met het opbouwen van de wedstrijdbaan, het bouwen van de vlotten, het begeleiden van deelnemers, helpen bij starten en andere functies. Er wordt gezocht naar mensen die (een dagdeel) beschikbaar zijn op 26 juni, met of zonder roei-ervaring, die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan een sportief én gezellig evenement.

guliere wedstrijden. Bovendien wordt er gestreden met slechts twee boten tegen elkaar, waardoor de verschillen vaak minimaal zijn. De nadruk bij City Rowing ligt vooral op het zorgen voor roeibeleving. Door wedstrijden te op aansprekende locaties komen meer mensen in contact met roeien. Het publiek zit dicht op het water en door de korte afstanden zijn de races makkelijk te volgen. De FISA streeft ernaar om in de komende jaren een reeks van internationale sprint series te organiseren met als doel het roeien naar het centrum van steden te brengen en vooral naar het publiek.

Meld je aan als vrijwilliger op: Amsterdamrowing.com/ aegon-city-rowing

Wennemars is niettemin enthousiast over de sport. ‘Ik heb natuurlijk geen techniek. Dat had ik als schaatser al niet en dat zal ik als roeier waarschijnlijk ook niet hebben. Maar het is wel een hele mooie sport. Het gevoel dat je hebt als je in je eentje over dat zwarte water glijdt, is geweldig.’ Wennemars verbaast zich erover dat de Nederlandse roeiers niet vaker met gouden medailles terugkeren van Olympische Spelen en WK’s. Hij ziet parallellen met schaatsen, waar Nederland de afgelopen jaren internationaal in uitblonk. ‘Roeien moet een sport zijn waarin we net zo domineren als in het schaatsen. Je moet voor roeien groot zijn en sterk zijn, over het algemeen zijn we dat in Nederland. Verder beschikken we met prachtige kanalen en rivieren over een geweldige infrastructuur voor roeien. Misschien moet het dit jaar maar gebeuren voor Nederland. Het WK in Amsterdam is een uitgelezen kans om roeien hier op de kaart te zetten.’

Aegon City Rowing vindt plaats op donderdag 26 juni. De wedstrijden beginnen om 17.00 uur en duren tot 20.00 uur. FOTO: THOMAS DOORNBOS


Celebrate Rowing! | juni 2014 | www.amsterdamrowing.com

Win n e t r kaa het r o o v K! W

19

Test je roeikennis en maak kans op twee vrijkaarten voor het WK Roeien op de Bosbaan. Naar welk woord zijn we op zoek? Stuur een Twitter-bericht met het juiste antwoord naar @WKRoeien. 1

2

3

4

5

6

Beantwoord deze zes vragen en noteer de letter die bij het juiste antwoord hoort. 1. In welk land werd het eerste WK ooit georganiseerd? R Zwitsersland S Frankrijk T Canada

2. Hoeveel medailles won Nederland op het WK 2013 in Zuid-Korea

4. Welke van deze roeiers zat niet in de Holland 8 tijdens de Olympische Spelen van 1996?

5. Wanneer werd het WK voor het laatst op de Bosbaan georganiseerd?

H I J

Koos Maasdijk Sjors van Iwaarden Nico Rienks

N O P

M N O

2 3 4

3. Wie is de meest succesvolle mannelijke roeier ooit op het WK? U V W

1966 1977 1988

Steve Redgrave Matthew Pinsent Daniele Gilardoni

6. Wie won in 2013 de Holland Beker?

E F G

Mahe Drysdale Ronald Florijn Roel Braas

Kalender Het WK in Amsterdam is het absolute hoogtepunt van het roei-jaar 2014. Maar er gebeurt de komende maanden nog veel meer op roeigebied. Een overzicht van de belangrijkste nationale en internationale evenementen in de aanloop naar het WK.

20-22 juni

26 juni

11-13 juli

De deelnemers aan de World Cup in Frankrijk krijgen vast een voorproefje op het WK van 2015. Volgend jaar wordt op het meer van Aiguebelette in de Franse Alpen geroeid om de wereldtitel.

Op de Keizersgracht in hartje Amsterdam gaan toproeiers uit heden en verleden en andere prominenten de strijd aan in sprints over 200 meter. Spektakel gegarandeerd!

Op de Rotsee staat de laatste van de drie wereldbekers van dit seizoen op het programma. In Luzern zien we welke ploegen de WK-vorm al te pakken hebben en welke boten de resterende maand voorbereidingstijd nog hard nodig zullen hebben.

World Cup 2, Aiguebelette

Aegon City Rowing, Amsterdam

World Cup 3, Luzern

28-29 juni

Aegon Koninklijke Holland Beker, Amsterdam

24-31 augustus

WK Roeien 2014, Amsterdam

Iedereen kijkt uit naar de internationale strijd tussen de beste skiffeurs op de Bosbaan in Amsterdam. Titelverdediger is Roel Braas, hij was in 2013 de eerste Nederlander in achttien jaar die de Holland Beker wist te winnen.

Het hoogtepunt van het roeiseizoen. Acht dagen toproeien, gezelligheid en genieten op de Bosbaan. Daar moet je als roeiliefhebber bij zijn!

Volg het WK Roeien ook online WORLDROWING2014

WWW.AMSTERDAMROWING.COM

WKROEIEN2014


Celebrate Rowing juni 2014  

Op 26 juni staat de Keizersgracht in het teken van Aegon City Rowing, een voorproefje op het WK Roeien in Amsterdam.

Advertisement