Page 1

Comprehensive Portfolio •

Tiffany Dell’Aquila

1

Gangi Residence Attwood Residence Bengbu Train Station Xinyu Natural History Museum Beijing Urban Planning Project Li Jiang Old Town Research Living Machine Culver City Contemporary Art Museum 3 Unit Housing Art Space

Tomb of Humayun, India


2 Gangi Architects •

Gangi Residence

In Progress

This is a 5,000 SF Design-Led-Build

custom residence that I have been working on since Design Development in 2011. It is currently still in progress.

This is a cutting edge, mid-20th century

residence. It employs numerous sustainable systems such as solar photovoltaic, greywater landscape irrigation, passive daylighting, and radiant heating and cooling.

I played a pivotal role during the entire

progress of this project, from the Construction Documents phase where I coordinated manufacturer details as well as steel shop drawings, through Building Permitting and the current Construction Administration Phase.

This will be a true showcase house

upon completion, which is expected to occur in the Spring of 2014. Water Heating & Cooling Diagram, and Radius Diagram

Design Model

Complete Framing Model Used to solve numerous RFIs in advance.

Construction Progress: Master Bedroom Overhang


In Progress

Gangi Architects •

Gangi Residence

Design Rendering: Ramp

Construction Progress: Ramp Location

Design Rendering: Family Room

Construction Progress: Family Room

3


4 Gangi Architects •

Attwood Residence

December 2012

This is a 6,000 SF Design-Led-Build

custom residence that I worked on from Design Development in 2011 up through its completion in December 2012 in conjunction with Gangi Builders, Inc.

It is located in the hills of Glendale,

and though it is sited on a prominent ridge, the design allows for a seamless integration with the natural surrounding environment.

I played a pivotal role while prepar-

ing the Construction Documents, coordinating specific product and manufacturer details. I assisted in the thorough vetting of details from various window and door manufactures. I was involved in every step of the process, including the Building Permitting Process and Construction Administration. Siting Diagram and Privacy Diagram

Completed Construction Interior: Family Room

Design Model

Construction Completion: Bedroom Entry


December 2012

Gangi Architects •

Attwood Residence

Design Rendering: Front Entry

Construction Completion: Front Entry

Design Rendering: Family Room

Construction Completion: Family Room

5


6 Paul Tang Architecture •

Bengbu Train Station

I assisted with the schematic de-

The hotel and office buildings pos-

sign and master plan for the new 323,000 sqft sess 34,000 sqft each. The facades are sloped transportation hub in Bengbu, China. We had to create a larger footprint on the lowest levthe opportunity to design the two commercial els, and those facing south have been coated buildings that flank the station - the train

with photovoltaics.

station itself was already contracted with Govenment agencies. Construction was

The landscaping in the plaza is ori-

completed in 2012.

ented to true north, as indicated by the large sundial at the center. Thin water channels

In 2013 the building was nominated course through the ground, indicating the

to the World Architecture Festival (WAF) short- hour of the day, as well as lighting up at the list for the Transportation category.

A series of small retail shops line the

perimeter of the plaza on the ground floor. Directly above lies is a public promenade that connects the train station to the two commercial buildings.

appropriate hour at night.

Spring 2010


Spring 2010

Paul Tang Architecture •

North Building Section

Bengbu Train Station

7


8 MADA S.P.A.M •

XINYU Natural History Museum

Fall 2008

This fall I worked in Shanghai on the roof design for the

Xinyu Natural History Museum. With a structural roof system already established, my task was to design a series of window openings that would reveal the complex structural system.

The architectural theme of this museum is that it is one

with the rolling mountains that envelop it. As such, the building literally emerges from the earth with six columns that form an undulating roof canopy.

A triangular grid supports this unique structural design.

A hexagon shape is naturally formed from a triangle if the corners are trimmed. Where the columns are located, the grid converges downward, and the triangle grid transforms into a rectangular one. The challenge is allowing the hexagon to morph with the column.

After much exploration, I devised a way for the open-

ings to stretch proportionally while still retaining reference to the original hexagon shape. The average hexagon diameter in plan is about 2 meters. At the top tier, the height stretches to 3 meters. At the second tier it becomes 5, and at the bottom the hexon height is 8 meters tall.

Perspective of window openings


Fall 2008

MADA S.P.A.M •

XINYU Natural History Museum

Sectional render and wireframe

Transformation from triangular to rectangular grid

View from rear plaza

9


10 Site Analysis • American Academy in China •

Summer 2008

BEIJING URBAN PLANNING

For our first design project, we col-

story houses were built in the ‘50s to accomodate

laborated with graduate students from Columbia.

the massive factories in the city. In the ‘70s as the

This was our first major urban planning project.

factories were moved out of the city and a popu-

Our given site is a large area in Beijing’s northwest

lation increase occurred, the one story houses

quadrant, which contains many unique adjacencies.

were replaced with six story high-rises. Typically

It borders historical areas such as the Summer and

the worker’s family would move into these. Now,

Winter palaces, as well as several important educa-

tall high rise developments scatter across Beijing,

tional campuses, such as Tsinghua University and

containing mostly middle class and some small per-

Peking University. Additionally, there is a large inter-

centage of lower income housing.

national business district and a technology district.

The one-story housing, or hutongs (nar-

With over 44 students involved (22 from

row alleyways) have little to no infrastructural ame-

USC, 13 from Columbia) we began site analysis by

nities. The living conditions are inadequate, and the

breaking up into different topic groups: Built Envi-

people within only remain because it is their most

ronment, Circulation, Demographics, History, and

affordable option. When developers wish to demol-

Landscape. As part of the demographics team, we

ish an area, the government subsidizes them, but it

surveyed several areas in the site.

is not enough to warrant the move. The people that

We observed three major types of resi-

live here are typically from outside of Beijing, and

dential building typology: One story housing, six

live here by choice. As such, to call them slums is

story mid-rise, and the larger high-rises. The one

not accurate terminology.

Infrastructure Amenities and Density

Community space

Housing Typology

Beijing City. The road rings and the outline of our site.

One-story

Mid-Rise

High-Rise


Summer 2008

Demographics • American Academy in China •

In the strategic proposal segment of the Beijing studio, we worked in conjunction with

BEIJING URBAN PLANNING

11

students from Seoul National University.

Every person needs somewhere to live, work, obtain food, and engage in recreation. It is

given that there are many different demographics in this site. Currently, they each (lower, middle, upper classe) obtain these necessities from their local communities. Example: Local wet market versus

5th Ring Road

large corporate supermarket.

Interestingly, each of these demographics operates in very close proximity to one an-

other, but only to obtain some necessity provided in a different neighborhood. For example, in the case study mentioned earlier, residents from the high rises will pass through the one story/hutong neighborhoods as a shortcut to the street, or a grocery stand.

To accomodate all these different demographics, we propose a system of connected pub-

lic spaces, linked by developed public hubs along the subway. Rather than create something that can only benefit one demographic over another, if all demographics can enjoy a good public space then our goal will be achieved. We propose the following: 1.

To add two new subway stops in addition to the ones already planned by the government.

2.

To develop public hubs at major transportation intersections.

3. To reconfigure the connected public spaces to better serve the surrounding tracts of residential development. 4.

Once these point sof interest have been established, to create a sytem of connective pathways

to physically bring people from one point of interest to the next.

5th Ring Road

4th Ring Road RingRoad Road Underground Subway Aboveground Subway Green Institution Corporation Commercial 3rd Ring Road Public Space Residential

Strategic Proposal

One-story Mid-rise High-rise Landscape

4th Ring Road

3rd Ring Road

Outline of site


12 71 Street (Spurs) • American Academy in China •

Summer 2008

LIJIANG OLD TOWN

The last World Heritage example is Li Jiang. Lo-

cated in Yunnan, it has historically been a small minority town of the Naxi peoples. In 1996, Li Jiang experienced a devastating earthquake that damaged 90% of the Old Town. It was quickly rebuilt, and with this new opportunity Li Jiang became a major tourist destination. However, the building construction never ended. Even until today, the old town of Li Jiang continues to expand, with new buildings being built to look the same as the older buildings, and with the outer gates being pushed farther and farther away.

Our group studied the streets that spur off of

71 street, one of the main commercial streets. Starting from Si Fang Jie (the main square) the price of rent goes from 150,000 to 6,000 in the span of of a half mile. Taking three samples from north to south, we found that the program changed accordingly. In the north, the spurs were completely commercial, and in the south, more residential.

Aerial of LiJiang Old Town

View of Mu Fu / Old Town Li Jiang

Research of 71 Street, Li Jiang


Summer 2008

71 Street (Spurs)• American Academy in China •

LIJIANG OLD TOWN

Area near Spur 1

Area near Spur 2

Commercial Commercial with Housing Tourist Housing Local Housing Restaurant

Area near Spur 3

Analysis: Spur 1

Analysis: Spur 2

Analysis: Spur 3

13


14 Exposition Park •

Living Machine

Spring 2008

This project focuses on a sustainable, concrete high rise structure located in Exposition Park between the California Science Center and the African American Museum. The building’s primary function is to display sustainable technologies to the public. It will showcase a Living Machine, which is an effective, space-efficient system of purifying and re-using water. It involves descending levels of tanks for water filtration, and each step can be viewed by the public. The floors higher up have laboratories for visiting scientists and office space for administrative purposes. Two vertical cores support the passive infrastructure of the building, and allow photovoltaics and sun shading devices to be mounted on the south facing side. The topmost floor contains weather sampling instruments, air purification, and wind turbine systems. Entry Into Living Machine

Positive Pressure

EXPOSITION

Air Exhaust

+ Speed

View to downtown

View to immediate surroundings

Off-Site Cool Air Intake Negative Pressure

Ground Circulation

Legend Scale: 1/128" = 1' Visitors/Locals Employees Service

N

Landscape, South Face VERTICAL SITE CONDITIONS Scale: 1/16” = 1’-0”

PASSIVE SUMMER COOLING Summertime Passive Cooling Scale: 1/16” = 1’-0”

Circulation Patterns


Spring 2008

Exposition Park • 1) Roof Construction: Seed Mixture System Substrate Fallnet Filter Sheet Floraset Separation and Protection 2) Sheet Metal Gutter bent to shape 3) 12 mm Fiber Cement Sheet 4) Guardrail

Living Machine

15

- Pressure

10

6 + Speed

View to downtown 5

9 View to immediate surroundings

Negative Pre

1) Aluminum Ventilaing Element 2) Computer Controlled Sun Shade Louver BERNOULLI EFFECT 3) Computer Controlled Scale: 1/16” = 1’-0” Window Vent 4) Operable Window 5) Mirror Soffit

Ground 4 Circulation

8

N

• Slows Runoff • Blocks UV • Increased Insulation

1) Subsoil Drainage System 2) Steel Dowels Foun dation Wall to Footing 3) Premolded Filler and Sealant at Expans ion Joint 4) Concrete Ground Slab 5) Waterproofing 6) Thermal Insulation 7) Foundation Footing

3

N

VERTICAL SITE CONDITIONS Scale: 1/16” = 1’-0”

7 11. Open Air + Helipad

Vegetated Roof

10. Cafeteria + Wind Display 9. Science Center Admin

2

8. Living Machine Admin 7. Laboratory Offices

Vegetated Balcony

6. Laboratories 5. Multi Media 4. Enclosure Display 3. Classrooms

B

2. Auditorium

Reuse

1. Ground floor B. Living Machines

EVAPOTRANSPIRATION Scale: 1/16” = 1’-0”

N

Plans N

Roof, Wall, and Foundation Details

N Program by Floor PROGRAM BREAK DOWN Scale: 1/16” = 1’-0”


16 Site Analysis •

Culver City Art District

Fall 2007

Our focus here is the Culver City Art District. In a meeting we had at Culver City Hall, we presented our analysis of the district and our proposal of how to best nurture the art community. The area needs to be re-zoned to accomodate commercial and artistic development, as it is currently light industrial. The streetscape can become pedestrian friendly by widening the sidewalk, increasing landscaping, narrowing lanes, and removing inappropriately scaled billboards. We also proposed the Culver City Contemporary Art Museum, which will serve as the heart of the art district. The museum is a renovation of an existing office building, we had to preserve the shell but could build up from within. Located on La Cienega just north of Washington, it will incorporate mixed-use program such as housing, cafĂŠs, a bookstore, and gallery space.

Perspective looking north on La Cienega

Site Organization and Context


Fall 2007 Fall 2007 10. 11. 13. 14. 15.

Culver City Museum Culver CityContemporary Contemporary ArtArt Museum

Final Project •

ART SUPPORT

Administration 10. Administration Director’s Office 11. Director's Office 13. 5 Offices 5 offices 14. Conference Room Conference Room 15. Employee Kitchen and Lounge Employee Kitchen and Lounge

29

ART SUPPORT

16. 17. 18. 19. 20.

Art Preparation and Storage 16. Art Preparation and Storage Loading DockDock 17. Loading 18. Toilets Toilets 19. Live Work Lofts 20. Work Artist in Residence Apartments Live Lofts Artist in residence Apartments

ART SUPPORT

21. 21. 22. 22. 23. 23. 24. 24. 25. 25.

Mechanical & Electrical Rooms

Mech + Elec Rooms Janitor Closets Janitor Closets FREIGHT ELEVATOR Freight Elevator Elevator Machinr Room Elevator Data / ComputerMachine Rooms

Room Data / Computer Rooms

7 7 7

1

2

1

Foyer transverse section

East Façade

Foyer transverse section (Scale: 1/32" = 1')

East Façade (Scale: 1/32" = 1')

N

23 9

9

21

8

7

9

8

Third floor plan (Scale: 1/64" = 1')

Basement

Ground Floor

7

8

8

23

9

21

9

8

23 7

10

8

7

7

Fourth floor plan (Scale: 1/64" = 1')

Third Floor

8

21

7

7

Fifth floor plan (Scale: 1/64" = 1')

Fourth Floor

Fifth Floor

17


18 Echo Park, Los Angeles •

3 Unit Housing

The project consists of three housing units situated on a 4,810 sqft lot in Echo Park. In addition to solving this logistical challenge, I addressed a serious problem inherent with suburban housing: social isolation. This is perpetuated by a lack of unit identity and public space. To resolve this, a central community space was made a priority. Accessible only by pedestrian gates, the space is enclosed by the surounding three units. Open porches supporting roof gardens above allow neighbors to interact while maintaining a sense of personal privacy. Unit identity is fostered by, each compact floor plan is different from the next.

Fall 2006

Sitting adjacent to Temple Street is Unit 3 with a backyard as a buffer zone. Units 1 and 2 share a party wall, and are arranged next to the back alley. The parking lot also serves as a transition zone from public to private. This allows for a distinct articulation of each unit while still uniting them in a cohesive design. Garbage disposal and parking for residents is located toward the back alley, and guests can park on Temple Street and enter the complex by foot. Additionally, clerestory windows face north to take advantage of day lighting while minimizing solar heat gain.

Perspective of Courtyard

Unit arrangement

Site Plan


Fall 2006

Echo Park, Los Angeles •

Public-Private Diagram

Plans

Solid-Void Diagram

Sections

3 Unit Housing

19


20

ART SPACE

Spring 2005

Located within the USC campus, this art space exhibits large sculptural works like those of Richard Serra. To accomodate this the main gallery space has been condensed into one central area. A two story space is created by extending into the earth one story and up into the sky one story. This creates a canyon-like experience, formed by triangular planes exploring the notion of an informal shelter. These explorations are used to create three separate areas: the main exhibition space located below ground, the offices located at ground level along the western border, and the audio/visual rooms located at ground level surrounding the main gallery space.

Canyon View

Ground manipulation

Centralized organization

Perspective of Gallery

Circulation


Spring 2005

View of the galleries from ground floor

Pencil drawing of the east-west section

ART SPACE

View of offices, elevator, and entry to main gallery space

Pencil drawing of north-south section

21

Dell'Aquila Portfolio  

This is the portfolio of Tiffany Dell'Aquila, aspiring Architect and 2016 Olympic Fencer.