Page 26

93. HIEKKAHARJUN KOULUN VANHEMPAIN­ YHDISTYKSEN JULKAISUTALKOOT Harmaana toukokuisena lauantaina pidettiin Hiekkaharjun koulun vanhempainyhdistyksen julkaisutalkoot. Talkoot vietiin läpi yhteen putkeen kahdessatoista tunnissa. Talkoilla tehtiin vanhempainyhdis‐ tyksen 30‐vuotishistoriikki. Talkoolaisia oli 11 ja luotseina talkoissa olivat Johanna ja Olli.

Talkoolaisia oli paikalla kymmenkunta, osa täysipäiväises‐ ti ja osalla oli menoa kesken talkoiden, joten he kävivät joustavasti menoissaan ja palasivat talkoisiin puurtamaan esitteen loppuun. Talkoot alkoivat yhdeksältä lauantaiaamuna. Talkoita var‐ ten käytössämme oli koulun opettajienhuone. Opettajien‐ huoneessa oli pieni keittonurkkaus, mutta vastakohtaisesti hyvät työskentelytilat. Talkoiden alussa nautittiin aamupa‐ laa ja käytiin läpi talkookonseptia sekä käytännön asioita. Todettiin, etteivät kaikki olleet ymmärtäneet talkoiden kes‐ tävän kahtatoista tuntia. Asia kuitenkin ratkaistiin luovasti ja joustavasti ja kaikki pystyivät talkoilemaan! Seuraava vaihe oli historiikin suunnittelu: kuinka monta sivua, mitä sivuille, kuka tekee mitäkin jne. Ja kuten his‐ toriikin tekoon kuuluu, jokaisen arkistoja, vanhoja teoksia, papereita ja ties mitä kaiveltiin ja summattiin, jotta juttuja syntyi. Muistia tarvittiin myös, sillä kaikkea ei ollut vielä kirjattu. Ruokakin pisteytettiin työnteon lomassa ja luotsit lähtivät seikkailulle paikalliseen markettiin. Ja huh, se olikin pitkä reissu! Pääkaupunkiseudultakin löytyy niin isoja kauppoja, että tarvitsisi kartan paikantaakseen tomaatit, muut salaat‐ titarpeet ja lihat nopeasti. Päädyimme ruokaisaan salaattiin, jolla pärjäämme koko päivän, sillä 12 tunnin talkoissa menisi kaikki aika ruoante‐ koon, jos tehtäisiin kaksi ruokaa. Näin ainakin monesti. Niinkuin monissa muissakin talkoissa, aikaraja alkoi tul‐ la eteen, iltayhdeksän lähestyi. Ei kuin luotsi puikkoihin ja viimeiset sivut vauhdilla kasaan, jotta valmis tuote saatiin jokaiselle talkoolaiselle käteen! Ja hienohan tuosta historii‐ kista lopulta tuli. Asiapitoinenkin.

Talkoiden opetukset:

‐ Luotsien pitää tiukasti sa‐ noa aikaraja, jolloin on jo alettava taittamaan, muuten tulee kiire ‐ Varsinkin paljon keskuste‐ lua vaativa tekeminen pitää suunnitella niin, että jotain saadaan aikaiseksi. Talkoot menevät helposti tekemisen sijasta puhumiseen.

Luotsit: Johanna ja Olli 26

Talkootarinoita 2011  

Talkooluotsien kirjoittamia talkootarinoita vuodelta 2011

Talkootarinoita 2011  

Talkooluotsien kirjoittamia talkootarinoita vuodelta 2011

Advertisement