Page 1


Sisällysluettelo Pääkirjoitus ..............................................................................s. 3 Sanastoa Internetummikoille.....................................................s. 4 Ilmaisia ohjelmia.......................................................................s. 4 Tutustumisen arvoisia linkkejä..................................................s. 4 Ikäihmiset verkossa...................................................................s. 5 Mikrotukea aloittelijalle.............................................................s. 6 Kuka rahoittaisi köyhän tietokoneen.........................................s. 6 Aulis panikoi.............................................................................s. 7 Johannan vinkit koneen valintaan.............................................s. 8 Digivalokuvauksen ABC..........................................................s. 10 Muista myös tämä...................................................................s. 12

Taidot hanskaan! Tietotalkoo­luotsien julkaisu, ilmestynyt 3.3.2010 Otavassa Päätoimittaja: Eero Mäntymaa Toimittajat: Auli Hackman, Tuija Rimmi ja Jaana Paju Kuvat ja grafiikka: Työryhmä Taitto: Työryhmä

Taidot hanskaan!


Pääkirjoitus Koetko tietokoneet pelottaviksi? Ihmetteletkö, mikä se internet oikein on ja mitä ne kaikki ihmiset siellä oikein tekevät? Et ole yksin! Suomessa on satoja tuhansia kaltaisiasi, tietoyhteiskunnasta ”syrjäytyneitä”. Käsissäsi on Taidot hanskaan! ­lehti. Tämä lehti sopii sinulle, joka koet jääneesi jälkeen tietotekniikan kyydistä. Kuin hansikas kouraan! Tarjoamme kattavan paketin työkaluja ensiaskeleitasi varten digitaalisessa maailmassa. Huomaat, että alun ei tarvitse olla ylitsepääsemättömän vaikea. Tarkoituksenamme ei ole paasata ja julistaa, vaan pikemminkin opastaa oikeaan suuntaan ja herättää ajatuksia. Haluamme herättää mielenkiintoa myös niiden keskuuteen, jotka eivät näe tietotekniikassa mitään hyvää. Uskomme, että kaikki voivat löytää joitakin digitaalisia työkaluja elämäänsä helpottamaan. Esittelemme teille tässä lehdessä joitakin niistä. Palvelut siirtyvät verkkoon kiihtyvällä tahdilla. Laskun maksaminen, kirjastovaraus, tai vaikka junalipun osto onnistuu nykyisin kotikoneelta käsin. Kaikkea ei tarvitse hoitaa verkosta käsin, mutta joskus on ihan mukavaa, kun ei tarvitse tarpoa räntäsateessa. Saat johdatuksen vapaan lähdekoodin, eli ilmaisten tietokoneohjelmien maailmaan. Sivulla 10 saat pikaperehdytyksen digivalokuvaukseen. Vieläkö epäilet, että turha yrittää, en minä kuitenkaan osaa? Osaat kyllä. Tärkeintä on avoin mieli ja halu oppia. Usein ainoana esteenä uuden omaksumiseen on oma asenne.

Taidot hanskaan!


Sanastoa Internetummikoille Internetissä surffailuun tarvitset

www­selaimen. Kaikissa myy­ dyissä tietokoneissa on sellainen valmiiksi asennettuna. Esimer­ kiksi Firefox on nopea, luotet­ tava, monipuolinen ja ilmainen selain. Hakukone on ohjelma, joka etsii internetsivun puolestasi. Hakukone toimii etsimällä haluamiasi sivuja eritellen ja liittäen ne hakemistoonsa käyt­ tämiesi hakusanojen mukaan. Maailman suurin ja suosituin hakukone on Google.

ILMAISIA OHJELMIA? Hakukoneen lisäksi Googlella on tarjota asiakkailleen muun

muassa sähköposti, kuvagalleria, kuvankäsittelyohjelma ja doku­ menttiohjelma, jolla jokainen voi luoda dokumentteja, esityksiä ja taulukkoja. Kaikki ilmaiseksi. Palveluiden käyttö vaatii Google­ tilin, mutta sen saa helposti ja ilmaiseksi. Parasta tässä palvelussa on se, että se ei vaadi uusia ohjelma­ asennuksia omalle tietokoneelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palvelua käytetään kokonaisuudessaan verkossa. Palvelu on kokonaan suomen­ nettu, joten sen käyttö on todella helppoa, kunhan rekisteröidyt.

TUTUSTUMISEN ARVOISIA LINKKEJÄ: www.google.com ­ Google ylläpitämiä palveluja www.jaiku.com ­ mikroblogipalvelu www.picasa.google.com ­ilmainen kuva­ ja albumiohjelma www.maps.google.fi ­ Kartta­ ja paikannuspalvelu www. earth.google.com VINKKI: Parhaat ilmaisohjelmat ­ www.ilmaisohjelmat.fi

Taidot hanskaan!


Ikäihmiset verkossa Toisin kuin monet luulevat, Internet sopii kaikenikäisille. Parhaimmillaan se on turvallinen ja vaivaton tapa pysyä yhteydessä, ajan tasalla ja menossa mukana. Tässä koottuna hyödyllisiä linkkejä, joilla Internetistä saa enemmän irti, ole hyvä. * Senioriet ­ aluekirjastojen kokoama sivusto senioreille. Aihepiireinä ovat muun muassa opiskelu, terveys, kulttuuri, vapaa­ aika, sukututkimus ja tiedonhaku. www.seniorinet.net * Eläketurvan perusteet? Eläketurvan perusteet sekä kansaneläkkeen määrä ja hakeminen. Tietoa myös erilaisista työeläkkeistä sekä yleisimmät hakemus­ lomakkeet. www.kela.fi * Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry pyrkii kehittämään ikäihmisten valmiuksia tietotekniikan hyödyntämisessä ja välittää tietoja ikäihmisille sopivista kursseista. www.entersenior.fi LINKKIVINKKI: Tee sopimus oman pankkisi kanssa ja voit maksaa laskut ja seurata tilitapahtumiasi verkosta käsin. .

Taidot hanskaan!


Mistä tukea aloittelijalle?

Tietokoneen ostaminen on vähä­ varaiselle tai vammaiselle kallis hankinta, tosin koneiden hinnat ovat tulleet kovasti alaspäin. Nykyisin peruskoneen saa muu­ tamalla satasella ohjelmineen päivineen. Tärkeintä on löytää ammattitaitoinen myyjä, joka ei tuputa liian ”hienoa” ratkaisua. Kannattaa tehdä hintavertailuja ennen ostamista. Koneen hankintaan voi saada avustusta tai koneen voi saada jopa lahjoituksena. Vammaisille myöntää tukea Tukilinja. Lisätietoa: www.tuki­ linja.fi Hyvillä perusteluilla, myös Kela voi myöntää tietokoneen. Lisä­ tietoja www.kela.fi Kotikuntakin voi myöntää har­ kinnanvaraisena toimeentulotu­ kena tietokoneen ohjelmineen ja joillakin on tarjolla sosiaalisia luottoja, joiden avulla koneen voi maksaa vähitellen. Monet järjestöt antavat apu­ rahaa tietotekniikan hankkimi­ seen, varsinkin aktiivijäsenille.

Kuka rahoittaisi köyhän koneen?

Kun tietotekniikan aloittelija hankkii peruskoulutuksen ja sen jälkeen oman koneen, menee monta kertaa sormi suuhun, kun koneen kanssa sähläilee. Tällöin pitäisi olla oma ”mikrotukihenkilö”, jolta voi kysyä neuvoa ja joka osaa puhua maallikon ymmärtämää kieltä eikä insinöörimongerrusta. Mikrotukihenkilön pitää myös olla riittävän hidas, että asiakas ehtii seurata, mitä hän tekee.

Mikrotukea voi löytää • Omalta lapselta tai lap­

senlapselta tai joltakin muulta sukulaiselta, joka on riittävän taitava ja kärsivällinen. • Joltakin opiskelijalta, joka parhaillaan opiskelee juuri tällaista tehtävää varten ja joka saa opinnoissaan ”lisäpisteitä” neuvomisesta. • Joillakin valmistajilla on maksuton ”helpdesk” eli neu­ vontapalvelu jonkin aikaa ko­ neen hankkimisen jälkeen.

Taidot hanskaan!


Tietokoneet ovat hankalia kapis­ tuksia. Niiden kanssa on aina ongelmissa. "Sellaista en ikinä hanki." Näinhän moni sanoo ja pelkää edes koskettaa näppäi­ mistöä tai hiirtä. Mutta: eikös se vanha sul­ kakynä tai täytekynäkin joskus hajonnut? Ja eikös joskus lop­ punut tolposta muste? Miten kävi ennen pitkää ensimmäisen remingtonin kirjoituskoneen kanssa? Kestikö se ensimmäinen kännykkä montakin vuotta ja oliko se ajan tasalla koko käyttöikänsä? Tietokone ei ole sen kummempi vekotin. Kyllä sen kanssa oppii tulemaan toimeen ja ennen pitkää se tietysti hajoaa. Mutta sitä ennen sen kanssa voi hoitaa asioita ja pitää hauskaa. Mieles­ täni tietotekniikkaan suhtaudu­ taan usein turhankin kunnioit­ tavasti ja vakavasti. Sillähän voi

pelailla kaikenlaista kivaa ja ennen ennen kaikkea käydä vaikka internetin välityksellä kuussa tai puussa tai vieraassa maassa. Monissa vanhoissa yhteisöissä tietotekniikan käyttöönotto kam­ mottaa aktiivisiakin toimijoita. Pitkänkin uran yhdistyksessä tehnyt pistää helposti hanskat tiskiin, kun ruvetaan edes ehdot­ telemaan tietokonetta, sähköpos­ tia, nettisivuja ja ryhmäviestejä kännnykällä. Päälle päätteeksi tämä henkilö vielä loukkaantuu verisesti ja kaikki hiljainen tieto katoaa yhdistyksestä hänen mukanaan. Tässä olisi uusilla yhdistys­ aktiiveilla aika katsoa peiliin ja miettiä, miten houkutellaan kaikkia suhtautumaan avoimesti uusiin asioihin ja ottamaan niistä se ilo, mikä kulllekin sopii ­ ei väkisin, mutta väsyttämällä.

Taidot hanskaan!


Vinkit tietokoneen ostajalle Medianomiopiskelija Johanna Viherän mien hankinnasta vasta­alkajille.

vinkit tietokoneen ja ohjel­

Peruskäyttöön miniläppäri

Miniläppäri soveltuu tietokoneen peruskäyttöön. Internetin selai­ luun ja kirjoittamiseen. Miniläppäri on kätevä, pieni­ kokoinen ja kulkee helposti mu­ kana. Myynnissä on sellaisia kytky­ kauppakoneita suoraan operaat­ toreilta, että niillä selviää ilman mokkuloita tai nettitikkuja, sillä koneissa on sisäänrakennettuna sim­korttipaikka. Kytkykauppakoneeseen ostetaan kiinteähintainen kk­maksullinen nettiyhteys. Kun ostetaan kone suoraan operaattorilta, heiltä tuleva takuu sisältää internet­ tuen. Miniläppärin käyttö on helppoa. Koneessa on valmiina kevyt tekstinkäsittelyohjelma. Miniläppärit ovat todella pieniä ja tämä asettaa rajoitteita käy­ tettävyydelle. Suurimmat käytet­ tävyysongelmat ovat näppäimis­

Taidot hanskaan!


töissä. Kahdella sormella kir­ joittavalle näppäimistö on ok,

mutta suurikätisemmälle ja kymmensormijärjestelmää käyt­ tävälle näppäimistön hallinta tuottaa hankaluuksia. Johanna suosittelee miniläp­ pärin omistajaa hankkimaan erillisen hiiren, kosketuslevyt eivät ole niin laadukkaita kuin isommissa läppäreissä. Mini­ läppäreiden kuvaruudut ovat pienet ja näyttöresoluutiot matalat.

Enemmän kokoa ja tehoa

Jos taas haluaa koneelta enem­ män, esim. käsitellä valokuvia tai tehdä pientä taittoa Johanna suosittelee hankittavaksi Macin halvinta läppäriä. Koneessa on valmiina vuoden takuuturva. Kuluttajasuoja kattaa kaksi vuotta. Macin koneet ovat help­ pokäyttöisiä. Perusohjelmat ovat koneessa valmiina ja esimerkiksi digikameralle ja tulostuslait­ teelle ei tarvitse asentaa erillisiä ajureita. Ohjelmien asentaminen Maciin on helppo. Se onnistuu aloit­

telijaltakin, sillä kone ohjaa käyttäjää selkeällä suomen

kielellä eteenpäin. Valikot koneessa ovat selkeät, suomenkieliset ja niitä ei ole liikaa sekoittamaan käyttäjän päätä. Koneet ovat hyvälaatuisia ja kestäviä. Koneen akku on pitkä­ kestoinen. Viruksentorjuntaoh­ jelmia ei tarvita.

Suojaus ajan tasalle

Jos hankit Windows­käyt­ töjärjestelmäkoneen Johanna painottaa erityisesti koneen suojausta. Viruksentorjuntaan tulee kiinnittää erityistä huo­ miota. Windows­käyttöjärjestelmä on aloittelevalle vaikeaselkoisempi kuin esim. Macin. Kyseessä ovat kuitenkin hen­ kilökohtaiset valinnat. Teknisillä eroavaisuuksilla ei ole merki­ tystä, vaan sillä mikä on käyt­ tötarve ja kuinka helposti/­ monipuolisesti tietokonetta voi ja haluaa käyttää.

Taidot hanskaan!


Digivalokuvaamisen ABC Onko orastava valokuvauksen intosi lopahtanut joskus siihen, että touhu on kallista, aikaa vievää ja tulos ei ole miellyttänyt silmää? Digitaalisten kameroiden, eli digikameroiden tulon myötä valo­ kuvauksen maailma on muuttunut. Samalla kynnys valokuvauksen oppimiseen on madaltunut. Päteväksi valokuvaajaksi tulo ei välttämättä enää tarkoita kalliiden kameroiden ostoa ja vuosien harjoittelua.

Miksi digikamera?

Olennaisimpia eroja digikameran ja perinteisen filmikameran välillä on se, että digikameralla voit ottaa rajattomasti kuvia. Ainoa rajoite on kameran muistikortin koko. Enää ei tarvitse tuhlata aikaa ja rahaa ylivalottuneiden, sumeiden, tai omasta peukalosta otettujen valokuvien kehittämiseen. Digitaalisen kameran näytöstä valokuvia voi katsella, ja huonot otokset voi kätevästi poistaa. Opit välittömästi tekemistäsi virheistä ja kehityt nopeasti valokuvaajana.

Näillä alkuun

Perehdytystä kuvaukseen voi saada valokuvauksen peruskurssilla, tai miksei kaverin kameraakin lainaamalla. Hauskinta kuvaaminen on kuitenkin oman kameran kanssa. Helpoin tie digitaalisen kuvauksen maailmaan ovat digipokkarit, taskukokoiset digikamerat. Kameroiden tarkkuus on viime vuosina kasvanut huikeasti ja kameroiden hinta on samalla pudonnut alas. Ummikon kannalta digipokkarin tärkein ominaisuus on se, että ne ovat helppokäyttöisiä. Kameroista löytyy paljon lisäominaisuuksiakin, mutta hyvien kuvien ottamiseen ei tarvita muuta kuin asettaa kamera automaattiasetuksille ja painaa laukaisinta. Digitaalinen valokuvaus ei edellytä tietokoneen omistamista.

Taidot hanskaan!


Kehittämöön voi kiikuttaa kameran muistikortin.

kameran

sellaisenaan,

tai

pelkän

Kuvien käsittely

Kaipaavatko kuvasi lisää valoa, tai väriä? Oleellinen osa valokuvausta on kuvien jälkikäsittely. Useimmissa tietokoneissa yksinkertainen kuvankäsittelyohjelma on jo valmiiksi asennettuna. Ohjelmiin perehtyminen vaatii alussa hieman opastusta. Yleisimpien työkaluje, kuten valon, kontrastin, tai värikylläisyyden lisääminen, sekä kuvan rajaaminen, ovat kuitenkin nopeasti opittavissa. Mikäli ohjelmaa ei ole valmiina kotikoneella, voit kokeilla joitakin ohjelmia ilmaiseksi internetissä: www.phixr.com

6 vinkkiä digivalokuvauksen aloittamiseen

• Opi muilta. Jos kamera on käsissäsi ensimmäistä kertaa, pyydä neuvoa viisaammalta. Valokuvaus on harrastuksena yleistynyt ja jokaisen lähipiiristä löytyy varmasti kameroihin perehtyneitä. Kameran tärkeimmät toiminnot oppii nopeasti, kun on joku opastamassa. • Kuvaa paljon, kokeile rajojasi ja hulluttele. Nyt ei tarvitse säästää kallista filmiä! Joskus parhaat otokset syntyvät puolivahingossa.

• Ole itsesi ankarin kriitikko. Poista huonot ja tarpeettomat kuvat kamerastasi. Koska digikuvaus kuvien otto maksa mitään, tulee kuvia helposti napsittua tolkuton määrä. Satoja tärähtäneitä kuvia omasta kissasta ei silti tarvitse säästää jälkipolville. • Digipokkarit ovat pieniä, joten pidä kameraa mukanasi. Kun kuljet kamerasi kanssa, päädyt kamerasi kanssa myös usein mielenkiintoisiin tilanteisiin. Näin saat mielenkiintoisia kuvia.

• Pölyttyykö komeron nurkassa vanha filmikamera? Älä suinkaan heitä sitä pois, vaikka digikameran hankkisitkin. Ota vanha uuden rinnalle. Digitaalinen valokuvaus antaa uusia mahdollisuuksia, mutta filmin taikaa se ei korvaa! • Kameran ostossa kannattaa konsultoida valokuvaukseen perehtynyttä. Kallis ei aina tarkoita sitä, että kamera olisi paras sinun käyttöösi.

Taidot hanskaan!


Taidot hanskaan  

Luotsikoulutuksen keskiviikon tuotos