Page 1

Afgiftekantoor Tielt 1

oPde HOOGTE www.tielt.be

stadsmagazine van Aarsele . Kanegem . Schuiferskapelle . Tielt

MEI 2019

LENTE

EROP UIT!

Verschijnt maandelijks behalve augustus


Beste inwoners, Deze maand zetten we je graag aan om Tielt volop te beleven!

BRANDWEER P. 12

WEEK VAN DE KORTE KETEN p. 16

OPVOEDEN DOEN WE SAMEN P. 26

verder leve het buitenleven 3 . BEVOLKING 6 . UIT DE RAAD 8 . BELASTINGAANGIFTE 9 . VERKIEZINGEN 10 . BIJ DE BRANDWEER 12 . WESPENNESTEN 13 . PLASTICS@TIELT 15 . WEEK VAN DE KORTE KETEN 16 . AMUSANT PLATTELAND 17 . LATENIGHT SHOPPING 17 . TIELT IN BEELD 18 . DE ENERGIEKAART 20 . SLOOP- EN HEROPBOUWPREMIE 20 . PLANNEN VOOR PLAATS 21 . FAIR TRADE 21 . KLIMAATTAFEL 21 . REISDOCUMENTEN 22 . LEEFBAARHEIDSONDERZOEK 23 . TIELT SCHOLENSTAD 24 . OPVOEDEN DOEN WE SAMEN 26 . EXPO VLAAMSE MEESTERS 28 . BOEKSTART 29 . VAKANTIEWERKING 30 . UIT IN TIELT 32 . TOT UW DIENST 42

Colofon Op de hoogte is het officiële informatieblad van de Stad Tielt. Het Stadsmagazine verschijnt maandelijks (behalve in de maand augustus) en wordt gratis aangeboden aan de Tieltse bevolking. Redactieadres Communicatie, Stadhuis, Markt 13, 8700 Tielt, T 0514 2 81 70, info@tielt.be Binnenbrengen teksten Suggesties voor teksten voor het Stadsmagazine van juni 2019 dienen uiterlijk op 1 mei om 8u00 bezorgd te worden aan de dienst Communicatie, Stadhuis, Markt 13, T 051 42 81 70 of info@tielt.be. Activiteiten voor de UIT-kalender dienen uiterlijk op 5 mei ingevoerd te zijn in www.uitdatabank.be. Verantwoordelijke uitgever Luc Vannieuwenhuyze, burgemeester Realisatie Kliek Creatieve Communicatie, www.kliek.be © Stad Tielt - Niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Tijdens het jubileumjaar Briek100 mag je je fiets hierbij niet aan de kant laten staan. We geven je alvast wat tips om Tielt én haar groene contreien van een andere kant te leren kennen. Tielt beleven kan je ook op zaterdag 4 en vrijdag 10 mei. Wie graag winkelt, zal dan zijn of haar hart ophalen. Op zaterdag 4 mei is er immers een feesteditie van de boerenmarkt, met proevertjes, promoties, een tombola en een optreden … Wil je graag je levensstijl verduurzamen? Breng dan zeker eens een bezoekje aan deze gezellige markt die je op zaterdagnamiddag rond onze Hallentoren vindt! Maar er is meer. De Tieltse handelszaken uit het kernwinkelgebied verwennen je ook volop, en dit op vrijdag 10 mei. Winkelen wordt die avond extra gezellig, met een hapje, drankje of een andere attentie. Niet te missen! In dit nummer besteden we extra aandacht aan onderwijs en opvoeding. Naar aanleiding van de jaarlijkse opendeurdagen brengen we een overzicht van alle basis- en secundaire scholen in onze stad. Interessant voor wie binnenkort keuzes op dat vlak moet maken. Opvoeding staat dan weer centraal tijdens de talrijke activiteiten die het Huis van het Kind Tielt organiseert tussen 16 en 22 mei: van sessies over smartphones en de puberteit tot spelletjesmomenten … Ook de Boekstart-dag, op 18 mei in de bib, kadert binnen dit aanbod. Kinderen en jongeren vinden dit wellicht allemaal wel oké, maar tellen ondertussen stiekem al af naar de zomervakantie. Ze kunnen zich verheugen, want de Tieltse stadsdiensten stelden een bijzonder leuk en afwisselend opvangaanbod samen. Een voorproefje vind je binnenin dit nummer! Tot slot graag nog wat aandacht voor onze brandweermannen en -vrouwen. We brengen een interview met Ian De Blaere die nog maar vrij recent de brandweer vervoegde. Petje af! Spreekt dit je ook aan? Aarzel dan niet en informeer gerust bij brandweerzone Midwest naar de voorwaarden. Geniet van de lente en graag tot binnenkort, in Tielt! Vriendelijke groeten, Luc Vannieuwenhuyze Burgemeester, namens het schepencollege


in de kijker

Leve het

buitenleven! In mei kan je volop genieten van al het moois van de lente! De lente op haar best, zeg maar. Tielt heeft dan ook heel wat in huis om korte tripjes aan te bieden. En als je weet dat geboren Kanegemnaar en wielerlegende Briek Schotte leerde fietsen in het Tieltse landschap, dan krijgt elke tocht net dat tikkeltje meer. Trek er dus op uit!

Briek Schotte

achterna

BRIEK 100 Het hoeft niet meer gezegd: Briek zou op 7 september 2019 100 jaar geworden zijn. Deze verjaardag gaat niet onopgemerkt voorbij. Ongetwijfeld spotte je al de mooie letters in kunstgras aan zijn standbeeld in Kanegem. Deze letters zijn een idee van Stijn Verhalle en werden ontworpen door Warre Devriese. Verschillende ondernemers met een boontje voor Briek financierden deze letters. De koersdirectie van Dwars door Vlaanderen bracht tijdens de doortocht van 3 april hulde aan Briek. Briek, de laatste Flandrien Briek spreekt tot de verbeelding. Zijn hoekige wielerstijl en de moeilijke omstandigheden waarin hij koerste, gaven hem de bijnamen ‘De laatste Flandrien’ of ‘IJzeren Briek’. Doorbijten, afzien, nooit opgeven en oersterk vormen dé eigenschappen van een Flandrien. En deze eigenschappen zijn onlosmakelijk verbonden met de wielercarrière van Briek. Of zoals Briek het zelf zei:

“Een Flandrien duwde op de pedalen tot hij niet meer wist van welke parochie hij was.” MEI 2019

3


Brieks palmares Briek was profrenner tussen 1940 en 1959. Hij nam maar liefst twintig keer deel aan de Ronde van Vlaanderen en won deze twee keer (in 1942 en 1948). Hij werd twee keer wereldkampioen (in 1948 en 1950) en nam viermaal deel aan de Ronde van Frankrijk. In 1948 werd hij tweede. Hij fietste maar liefst bij 37 verschillende ploegen. Na zijn actieve carrière bleef Briek nog zo’n 30 jaar ploegleider. Hij won ook twee keer 'Dwars door België', nu 'Dwars door Vlaanderen' genoemd. Standbeeld IJzeren Briek Zijn standbeeld waakt over Kanegem sinds april 1996. Het standbeeld kreeg de naam ‘IJzeren Briek’ en is het werk van Jef Claerhout. Briek stelde twee voorwaarden aan het ontwerp. Het standbeeld mocht niet op een voetstuk geplaatst worden, want een Flandrien is een man van het volk. Tweede voorwaarde was dat het standbeeld een monument voor alle Vlaamse wielrenners moest zijn, want zij maakten van Vlaanderen een waar wielerland. De kunstenaar slaagde ongetwijfeld in dit opzet. Het standbeeld zit vol met subtiele

Fietsroute

D O ET I

P

‘Beelden van Jef Claerhout’ Deze fietsroute is gebaseerd op het fietsnetwerk. Je fietst voorbij standbeelden van Jef Claerhout. Een bijhorende fietskaart vertelt je alles over de symboliek van Jefs beelden, ook van ‘IJzeren Briek’. Je kan starten op de Markt in Tielt en kan kiezen voor een zuidelijke lus van 54 km, op te splitsen in een grotere lus van 41 km en een kleinere van 23 km. Gratis op te halen aan het Stadspunt.

4

Tielt Stadsmagazine

verwijzingen. Zo is het kasseistraatje een knipoog naar het harde labeur van onze Vlaamse renners. De slakken op de grond verwijzen ironisch naar de ‘trage’ mederenners en de kikker die grote sprongen neemt, is ook van de partij. Tielt in de ban van Briek Op 6 april vond een succesvolle boekvoorstelling van Herman Chevrolets ‘Briek! De laatste Flandrien’ plaats in de kerk in Kanegem. De wielrenners van De Melkerie fietsten op 27 april een Briek Schottetraject. De ramen van de Collegesite in de Kortrijkstraat zijn intussen het decor voor mooie retrofoto’s van Briek. Ook zijn legendarische quotes sieren de ramen. Verder worden nog heel wat initiatieven uitgewerkt om Briek te eren in augustus, september en oktober. In juni kan je Briek letterlijk achterna fietsen tijdens een nieuwe ‘Briek 100’-fietsroute. Meer info hierover volgt in het volgende stadsmagazine. Er werd ook een warme oproep gelanceerd bij Tieltse bakkers en horeca om een typisch Briek-gerechtje aan te bieden. Voor de meest recente info kan je terecht op de Facebook-pagina ‘Briek 100’. Liken maar!

expo

D O ET I

P

Bezoek het Flandrienhuis Het kleine Flandrienhuis in het oud-gemeentehuis in Kanegem biedt een nostalgische blik op Brieks wielercarrière. Een leuk filmpje laat je kennismaken met de laatste Flandrien. Open op zondag 5 mei, zondag 9 juni, pinkstermaandag 10 juni en elke zondag in juli en augustus van 14u00 tot 17u00. Gratis toegang. Met deskundige uitleg van stadsgidsen.


DE FIE T

SO

© jan d'hondt

P! Tijden s de fie ‘Amus t s ro u te ant Pla t telan o nt d e d' (zie k je he p. 17 ) t lands p ro e f chap m je ook aar de lan db o u w Zin in ! e e n vo Kom o o r s ma p z ate a kje? r da g 4 b o e re m e i na nmar k ar de t en sm ul van p r o e ve gratis r tjes (z ie p. 16 )!

Kronkelende roadtrip rond tielt Om grootse avonturen te beleven hoef je niet ver te gaan. Dat Tielt heel wat te beleven heeft, daar ben je wellicht al van overtuigd. Toch kan je nog verrast worden! Het Brugse Ommeland pakt in het ‘Vakantiegidsje Brugse Ommeland’ uit met 9 inspirerende minivakanties die je instant goesting geven om de groene contreien rond Brugge te verkennen. Ze maken ook een roadtrip door ons eigenste Tielt, waarbij vergezichten en fantastische stops moeiteloos aan elkaar geregen worden. 48 uur cruisen in het Tieltse … Geen Amerikaanse highways, wel kronkelende boerenwegels die je continu op verrassingen trakteren. Van inventieve dorps­winkels over een trage boekenboetiek in een oude cinema tot een fruitige aardbeienautomaat. Of het platteland in al zijn glorie beleven. Zet je schrap voor een oldschool roadtrip! De roadtrip bestaat uit twee lussen, eentje van 54 km en eentje van 65 km. Op de kaart die je in de gids vindt, kan je aanduiden welke stops je absoluut niet wil missen. Dit wordt pittoresk touren! Je hoeft alleen maar te volgen, stoppen doe je telkens als je er zin in hebt … In het gidsje worden ook suggesties gedaan voor logies. Ideaal als je vrienden of familie op bezoek hebt die onze streek willen verkennen!

TIPS VOOR REGIO ROND BRUGGE Wil je graag wat meer van de regio rond Brugge verkennen? Een tweedaagse trekking stuurt je door Velden en Meersen, een uitgestrekt natuurgebied dat uitpakt met zijn eigen wandel­netwerk. Wil je nog meer kilometers op de teller? Originele adresjes bij de vleet in het Brugse Ommeland en ook de kleintjes worden op hun veeleisende wenken bediend. Stilte en rust vind je dan weer in polders die grossieren in couleur locale of in de vele bossen die het Ommeland rijk is. Kom er achter hoe je optimaal van die bossen geniet en hoe je aan zo’n bosbad begint. En mocht het ruisen van de bomen niet voldoende blijken om je hoofd leeg te maken, ontdek dan de muzikale kant van Brugge en proef van de vele symfonieën die je geserveerd krijgt. Geen files, geen jetlag, geen stress. Meteen genieten! Het ‘Vakantiegidsje Brugse Ommeland, 9 minivakanties met praktische info en routes’ is permanent gratis af te halen bij het Stadspunt. De uitgebreide versie (met wandelkaarten) kan je bestellen via www.brugseommeland.be/ nl/vakantiegidsje.

meer info TOERISME

MEI 2019

5


bevolking

geboorten 01.03 te Brugge: Mare en Suze Vanoosthuyse 01.03 te Deinze: Aster Langeraet 02.03 Céleste Verfaillie 05.03 Aukje Windels 05.03 Matteo Serlet 06.03 Laura Vergote 06.03 te Deinze: Lena Lava 08.03 Kamiel Al-Azzawi 13.03 Klowé Van de Kerckhove 13.03 Stella Van der Donckt 15.03 te Waregem: Elodie Ivens 15.03 te Deinze: Tyas Deruyck 16.03 Lion Isakaj 19.03 te Gent: Kevin Mateta Nianga 20.03 te Gent: Jef De Wever 25.03 Matias Romaniuc

26.03 te Gent: Omar Jaiteh 27.03 Gisèle Lagrange 29.03 te Deinze: Brent Staelens 30.03 Julie Vandermeulen 30.03 Felix Juárez Verhulst 01.04 Franne Vandenbroele 01.04 Josephine Cannoot 01.04 Thibaut Vrielinck 02.04 te Brugge: Fran Devos 03.04 Marie-Alix De Jaeghere 04.04 Aline Van Mol 04.04 Tibe Van Colen 04.04 te Izegem: Marthe Deprez 05.04 te Gent: Bas Vangansbeke 08.04 Asiel Kasmi 10.04 te Deinze: Marie Brabant

overlijdens 04.03 Clara Meirhaeghe, °Tielt 01/08/1925, w. André Everaert 08.03 Mariette Vermarcke, °Aarsele 02/06/1930, w. Joseph Bonné 08.03 te Dentergem: Maria Vandewalle, °Ruiselede 24/06/1929, w. Rogerius De Smet 12.03 Lea Haerens, °Wakken 17/07/1930, w. Roger Deman 23.03 André Vander Meulen, °Tielt 17/12/1930, e. Leona De Leersnyder 24.03 Marijke Vandevyvere, °Tielt 29/06/1958 26.03 Maria Vanhoutte, °Oostrozebeke 14/01/1921, ongehuwd 28.03 Leo De Soete, °Brugge 11/07/1934, e. Germaine Verbrugge 29.03 Dorsan Truyaert, °Tielt 11/04/1933, w. Christiane De Blieck 29.03 Margareta Derammelaere, °Tielt 06/09/1926, w. Hector Vanderplaetse

6

Tielt Stadsmagazine

29.03 te Roeselare: Jan Tindemans, °Lokeren 21/01/1981, e. Valerie Huttener 29.03 te Roeselare: Rogier Minne, °Tielt 06/09/1933, e. Denise Vanpoucke 31.03 Paul De Marrez, °Kanegem 06/04/1933, ongehuwd 01.04 Paul Van Bruwaene, °Pittem 19/02/1945, e. Frieda Callens 03.04 Odrada Maes, °Oostrozebeke 16/09/1926, e. Jean Langerock 03.04 Yannick Vandenbossche, °Kortrijk 10/02/1954, ongehuwd 04.04 Chris Lannoo, °Zwevezele 19/08/1965, ongehuwd 05.04 Noël Spiesschaert, °Pittem 18/12/1931, w. Simonne Tytgat 06.04 Maurice Lievens, °Markegem 20/03/1938, w. Igna Arens 14.04 Paula Dierckens, °Tielt 30/04/1937, e. Adiel Blondeel


jubilea

Honderdjarige

60

65

Zaterdag 9 maart

Donderdag 28 maart

Jeannine Beirnaert en Albert Loosveldt

Willy Decroos en Ghislaine Duron

50

60

Zaterdag 30 maart

Zaterdag 6 april

Donderdag 11 april

Luc Tack en Christina Deblaere

Gerard Plesier en Anny Denys

Maurice Minne

50

60 Zaterdag 13 april

Zaterdag 13 april

Guido Verschaetse en Francina De Splenter

Walter Braekevelt en Sonja Vanseveren

MEI 2019

7


onze stad

uit de raad van 4 april 2019

GEMEENTERAAD

De raad verleende goedkeuring aan volgende punten:  het voorwaardelijk bod van de NV Onesto Kredietmaatschappij op de aandelen van Stad Tielt in de erkende kredietmaatschappij voor sociaal woonkrediet NV De Meiboom - Voor Ons Volk;  het bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) in het kader van de TAC rally 2019;  de ingebruikname van bewakings­ camera’s op het grondgebied van Tielt en het bijhorend reglement cameratoezicht;  het hervaststellen van volgende adviesraden:  de Stedelijke Verkeerscommissie;  de Stedelijke Noord-Zuidraad (met naamswijziging naar Stedelijke Mondiale Raad);  de Stedelijke Milieuraad;  de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid;  de Stedelijke Sportraad;  de Raad voor Lokale Economie;  de Land- en Tuinbouwraad;

8

Tielt Stadsmagazine

 de Tieltse Ouderenadviesraad;  de Raad van Bestuur van Cultuurcentrum Gildhof;  de Raad van Bestuur van de Openbare Bibliotheek;  het wijzigen van het e-boeken­ reglement zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 2 juli 2015 en 6 juli 2017;  het opheffen van het tariefreglement zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 3 juli 2014 en het goed­keuren van een nieuw tariefreglement.

OCMW-RAAD

De raad keurde de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Inburgering en Integratie aangaande sociaal tolken en vertalen voor 2019 goed.

meer info De volgende ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD EN VAN DE OCMWRAAD VINDT plaats op 2 mei om 20u00 in de raadzaal van het stadhuis www.tielt.be /gemeenteOCMWraad

enquêtes in tielt In de loop van de volgende weken en maanden organiseert Statbel, het Belgische statistiekbureau, enquêtes in Tielt. Men doet enerzijds een onderzoek naar de inkomens- en levensomstandigheden en anderzijds een onderzoek naar de werksituatie en arbeids­krachten. De geselecteerde huishoudens worden per brief verwittigd en ontvangen er op die manier ook de nodige duiding over. We moedigen je graag aan om deel te nemen aan de onderzoeken, want de resultaten daarvan zijn slechts betrouwbaar wanneer er voldoende huishoudens aan meewerken. De enquêteurs zijn steeds voorzien van een legitimatiekaart.

https://statbel.fgov.be/nl/lfs https://statbel.fgov.be/nl/silc


kort

AANSLAGJAAR 2019 INKOMSTEN 2018

HULP BIJ AANGIFTE PERSONENBELASTING Ook in 2019 staan ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Financiën - Algemene Administratie van de Fiscaliteit in juni tot jouw dienst om je belastingaangifte te helpen invullen. In Tielt zijn er invulsessies in het dienstgebouw van de FOD Financiën, Tramstraat 50, op volgende data:  maandag 3, 17 en 24 juni  dinsdag 4, 11 en 18 juni  donderdag 6, 13 en 20 juni telkens van 9u00 tot 15u00. Je dient steeds in het bezit te zijn van:  een toegangsticket dat vanaf 13 mei (9u00-12u00) of op de voormelde dagen in juni aan het onthaal van de FOD Financiën in de Tramstraat te verkrijgen is. De dag en het uur zijn vrij te kiezen. Het tijdsblok van 9u00 tot 10u00 is voorbehouden voor de wachtenden van de dag zelf.  de identiteitskaart (minstens 1 eID per aangifte; voor een aangifte van iemand anders is er een volmacht en kopie van de eID nodig). In mei (van 9u00 tot 12u00) en in juni (van 9u00 tot 15u00) kan je ook terecht in verschillende

kantoren van de Administratie Particulieren buiten jouw regio. Locaties en data vind je op www.financiën.belgium.be. De aangifte kan ook gemakkelijk worden ingevuld via de online toepassing Tax-on-Web via de e-service MyMinfin op www.myminfin.fed.be. De meest voorkomende codes (gezinslasten, alle inkomsten zoals loon, vakantiegeld, pensioenen, de aftrekbare uitgaven zoals dienstencheques, pensioensparen …) zijn vooraf reeds ingevuld. Inloggen kan met de eID (met kaartlezer) of via de app itsme. Voor algemene fiscale vragen of hulp bij het invullen van de aangifte kan je het Contactcenter contacteren via het webformulier of op werk­ dagen via T 0257 257 57 (doorlopend van 8u00 tot 17u00).

www.financien.belgium.be

lees het stadsmagazine digitaal Het Stadsmagazine kan je steeds digitaal nalezen op www.tielt.be > Onze stad > Bekendmakingen en publicaties. Of je klikt gewoon op de banner onderaan de openingspagina van de website. Wie graag het digitale bestand van het magazine in zijn/haar mailbox ontvangt, kan zich abonneren op onze digitale nieuwsbrief. Inschrijven kan via de button onderaan de openingspagina van www.tielt.be. VOLG STAD TIELT NU OOK OP INSTAGRAM! Fijne dag beleefd in Tielt? Misschien vertoefde je op een mooi plekje, ging je shoppen of kon je voluit ontspannen in een van de vele horecazaken die onze stad rijk is? Snoof je een portie cultuur op in Gildhof Cultuurcentrum Tielt of liet je je van je sportieve kant zien ...? Laat het de wereld weten! Deel je foto’s hierover via Instagram met de hashtag #igtielt. Op die manier kunnen we allemaal samen meegenieten van de vele impressies van onze stad! Je vindt ons op Instagram, Facebook en Twitter via het account 'Stad Tielt'. Mochten we instagramfoto’s gebruiken in onze publicaties, dan zal steeds het account van de fotograaf vermeld worden. herdenking einde WO II Op 8 mei wordt traditioneel het einde van de Tweede Wereld­ oorlog herdacht. Alle oorlogs­ monumenten in Tielt worden die dag bebloemd als eerbetoon aan de gesneuvelden. Een mooie traditie om te koesteren.

MEI 2019

9


verkiezingen op 26 mei

Op zondag 26 mei trekken we opnieuw naar de stembus voor de verkiezing van drie parlementen: het Europees, het Federaal (Kamer) en het Vlaams Parlement. Hieronder vatten we de belangrijkste info nog even samen.

Oproepingsbrief Alle personen die ingeschreven zijn in Tielt op 1 maart 2019 en voldoen aan de kiesvoorwaarden werden opgenomen op de kiezerslijst van Tielt. Ten laatste op 11 mei wordt de oproepingsbrief verzonden. Indien je na 15 mei nog geen oproepingsbrief ontvangen hebt of die verloren bent, kan je een duplicaat ophalen bij de dienst Bevolking tot op de dag van de verkiezingen. Daarvoor kom je persoonlijk langs met je eID. De dag van de verkiezing In Tielt wordt nog steeds met pen en papier gestemd. De stembureaus zijn open van 8u00 tot 14u00 (dit is 1 uur langer dan voorheen). Je begeeft je met jouw oproepingsbrief en jouw identiteitskaart naar het stembureau dat vermeld staat op jouw oproepingsbrief. Om wachtrijen in het stembureau te beperken, wordt er op de oproepingsbrief een uur gesuggereerd om je stem uit te brengen. Je bent niet verplicht om die suggestie te volgen maar het kan wel nuttig zijn. Stemlocaties Er zijn voor deze verkiezing nieuwe stemlocaties in Tielt en de indeling van de kiezers in stembureaus werd ook gewijzigd: er werd zoveel mogelijk betracht de kiezers te laten stemmen in een stembureau zo dicht mogelijk bij hun woonplaats. Dit betekent dat je niet automatisch op

10

Tielt Stadsmagazine

dezelfde stemlocatie zal stemmen als vroeger. Kijk goed naar het adres op je oproepingsbrief!  Tielt  Europahal (bureaus 1-8)  Nieuw Kleine zaal Europahal (‘JOC’) (bureaus 9-10) ingang via dienst Jeugd  ’t Vijverhof (bureaus 11-13)  Nieuw RVT Deken Darras (bureaus 14-15)  Aarsele Ontmoetingscentrum (bureaus 16-18)  Kanegem Parochiecentrum (bureaus 19-20)  Schuiferskapelle Club 77 (bureaus 21-22)  Telbureaus Sporthal De Ponte, Tielt 15.700 kiezers zullen hun stem uitbrengen, er zal dus veel volk op de been zijn. Kom, indien mogelijk, te voet of per fiets. Rond elke stemlocatie is ook gratis parkeermogelijkheid voorzien.


Als je op 26 mei tijdelijk in het buitenland verblijft om andere dan beroeps- of dienstredenen (bv. vakantie), kan je een volmacht geven door uiterlijk op 25 mei een attest van de burgemeester aan te vragen bij de dienst Bevolking. Daarvoor moet je bewijsstukken voorleggen (bv. hotelreservatie, vliegtickets …). Enkel ingeval deze bewijsstukken niet voorgelegd kunnen worden (bv. reis met eigen vervoer in eigen woning in het buitenland) kan je een verklaring op erewoord afleggen. De dienst Bevolking is op 26 mei open van 8u00 tot 14u00 voor kiesaangelegenheden, verlies van identiteitskaart of oproepingsbrief, ophalen volmachtformulier … Volmachtformulieren zijn ook beschikbaar via www.tielt.be of www.verkiezingen.fgov.be. Belgen in het buitenland die hun stem uitbrengen in Tielt Belgen ingeschreven bij een Belgisch consulaat in het buiten­land kunnen ook hun stem persoonlijk of bij volmacht uitbrengen in Tielt. Als zij kiezen voor de laatste optie, dan hebben zij een kiezer uit Tielt aangewezen om hun volmacht uit te oefenen. De volmachtdragers krijgen in de maand mei van de dienst Bevolking het volmachtformulier thuis toegestuurd per post.

Volmacht Indien je een volmacht uitoefent van een andere kiezer, dan neem je zijn oproepingsbrief, het volmachtformulier en het bijgevoegde attest, dat de reden bevestigt waarom de volmachtgever niet kan stemmen, mee naar het stembureau waar de volmachtgever moest gaan stemmen. De voorzitter van het stembureau zal op je oproepingsbrief vermelden ’heeft bij volmacht gestemd’.

Je bent in de onmogelijkheid om te stemmen (wegens ziekte, studies, beroep, verblijf in het buitenland …)  Je wil GEEN volmacht geven. Oproepingsbrief en bewijsstuk waaruit je verhindering blijkt, indienen bij de dienst Bevolking liefst vóór de verkiezingen of uiterlijk binnen de week na de verkiezingen of laten afgeven bij de voorzitter van het stembureau.  Je wil een volmacht geven. Volmachtdrager brengt jouw stem uit met jouw oproepingsbrief, volmachtformulier en bewijsstuk waaruit je verhindering blijkt (samen met zijn eigen oproepingsbrief en identiteitskaart) in het stembureau vermeld op jouw oproepingsbrief.

Hoe kan je geldig stemmen? Je zal drie stembiljetten ontvangen: blauw voor het Europees Parlement, wit voor de federale Kamer en roze voor het Vlaams Parlement. Om geldig te stemmen mag je op elk stembiljet afzonderlijk slechts op één en dezelfde lijst stemmen. Je hebt verschillende mogelijkheden:  jouw stem uitbrengen in het vak bovenaan de lijst (lijststem);  jouw stem uitbrengen in het vak naast één of meerdere namen van de kandidaat-titularissen (naamstem);  jouw stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-titularissen én één of meerdere kandidaat-opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen);  jouw stem uitbrengen in het vak naast de naam van één of meerdere kandidaat-opvolgers op de gekozen lijst (naamstemmen). Als je een lijststem uitbrengt, betekent dit dat je akkoord gaat met de lijst en de volgorde van de kandidaten. Een naamstem voor één of meerdere kandidaten geeft jouw voorkeur weer. Als je een lijststem en één of meerdere naamstemmen uitbrengt, dan wordt jouw stem als naamstem beschouwd. Stemmen uitbrengen op verschillende lijsten op één en hetzelfde stembiljet, is ongeldig.

meer info bevolking www.tielt.be www.verkiezingen.fgov.be

MEI 2019

11


EEN HART VOOR HULPVERLENING EEN GESPREK MET IAN DE BLAERE

Heb jij een hart voor hulpverlening? Dan ben je gegarandeerd meer brandweer dan je denkt en is een job in bijberoep bij de brandweer van Tielt misschien wel iets voor jou. Want de brandweer zoekt jou! Geen uitzonderlijke helden of bovenmenselijke sporters, maar mensen die helpen waar ze kunnen. In een team dat voor elkaar door het vuur gaat. Ian De Blaere (24) maakt deel uit van zo’n team. Naast zijn job als havenarbeider is hij vrijwillig stagiair-brandweerman bij de Tieltse brandweer. Wij hadden een gesprek met hem.

12

Tielt Stadsmagazine

KINDERDROOM Ian De Blaere: “Mijn passie voor de brandweer begon al van jongs af aan. Telkens ik de sirene van de brandweerauto’s hoorde, was ik razend benieuwd over wat er was gebeurd en, belangrijker nog, wat de brandweer deed om de mensen zo vlug en goed mogelijk te helpen. Ik wilde eigenlijk zelf iets kunnen doen, zelf kunnen helpen. Ook de adrenaline die daarbij komt kijken, ervoer ik al heel sterk als kind. Maar nu nog steeds voel ik de adrenaline door mijn lijf gieren wanneer ik op interventie mag.


PARCOURS “Ik kende niemand bij de brandweer, dus de drempel om uiteindelijk zelf brandweerman te worden, was nogal groot. Op een bepaald moment vernam ik toevallig van mijn kapster dat haar vriend zich inschreef voor de proeven om brandweerman te worden. Ik zag mijn kans schoon en heb mij meteen ook geregistreerd. Nadat we beiden te horen kregen dat we geslaagd waren voor alle proeven, konden we aankloppen bij hulpverleningszone Midwest voor een sollicitatie. Deze zone overkoepelt 15 gemeenten en heeft een netwerk van 17 posten, waar­ onder de brandweerposten Tielt en Aarsele. Ondertussen zijn we allebei stagiair-brandweerman in de post Tielt en zijn we sinds januari 2018 bezig aan onze opleiding. Een intensief traject dat je zeker niet mag onderschatten, maar tegelijk een ongelofelijk avontuur! Tijdens deze opleiding leer je alle kneepjes van het vak zodat de burger maar ook je collega’s op jou kunnen rekenen wanneer nodig. BRANDWEERCULTUUR De sfeer bij de brandweer is fantastisch en zou ik voor geen geld ter wereld nog willen missen. Toen mijn papa eind vorig jaar de diagnose van pancreaskanker kreeg, en begin dit jaar overleed aan de gevolgen ervan, heb ik ongelofelijk veel steun gekregen van mijn collega-brandweermannen. Nu nog steeds, wanneer ik het moeilijk heb, trekken zij mij er door. Zo’n extra vangnet, dat doet toch wel veel met een mens. Je kan eigenlijk zeggen dat ik er een grote vriendengroep bij heb. TOEKOMSTBEELD Ik zie mijn toekomst bij de brandweer heel rooskleurig. Je kan immers verschillende specialisaties uitoefenen zoals duiker, hoogtewerker, pompbediener, enzoverder. Daarnaast kan je ook stijgen in de hiërarchische lijn, opties genoeg dus. Mijn stoutste droom? Da’s om ooit beroepsbrandweerman te worden, maar laat mij eerst maar nog een tiental jaar ervaring opdoen. BRANDWEER EN GEZIN Ik ben momenteel nog vrijgezel en kan me dus heel vaak beschikbaar stellen voor de brandweer. Ik hoor wel regelmatig van collega’s dat de combinatie tussen gezin, hoofdberoep en brandweer niet altijd even gemakkelijk is. Je hebt echt wel een partner nodig die achter jouw keuze voor de brandweer staat. Brandweerman/-vrouw zijn is immers meer dan een hobby, ’t is een passie waar je heel wat tijd in moet investeren maar waar je gelukkig ook heel wat voor terugkrijgt.

LAST VAN WESPEN? Het wespenseizoen is opnieuw volop van start gegaan. Hoewel deze beestjes je heel wat last kunnen bezorgen, zijn ze toch erg nuttig. Wespen spelen immers een belangrijke rol in de natuur en fungeren als insectenbestrijder. Zo kan één wespennest instaan voor het opkuisen van duizenden muggen in slechts enkele uren tijd. Een wespennest hoef je dus niet per se te verwijderen. Zit het wespennest toch op een hinderende plaats, dan kan je het laten vernietigen door de brandweer. Hiervoor kan je een afspraak maken via www.zonemidwest.be. Let op, het verwijderen van een wespennest is niet gratis. Na de verdelging ontvang je een factuur van 48,40 euro, btw inbegrepen. Indien de brandweer een tweede of volgende maal moet langskomen voor hetzelfde nest in hetzelfde kalenderjaar is dit gratis. Nesten van hommels en bijen mag de brandweer niet verwijderen. Hiervoor kan je terecht bij een imker in jouw buurt. Indien de brandweer voor de vernietiging van een wespennest ter plaatse komt en vaststelt dat het niet om wespen, maar om hommels en bijen gaat, wordt er geen actie ondernomen en zal er bijgevolg geen factuur opgemaakt worden.

www.zonemidwest.be

MIJN TIP Tot slot, mijn belangrijkste raad aan toekomstige kandidaatbrandweermannen: twijfel niet te veel en ga er gewoon voor. Je mag het opleidingstraject zeker niet onderschatten want er wordt heel wat van je verwacht. Maar da’s ook nodig, want uiteindelijk moet je wel de vaardigheden onder de knie hebben om branden te blussen en om mensen in nood te helpen.”

MEI 2019

13


BRANDWEERVRIJWILLIGER WORDEN, HOE DOE JE DAT? Om je kandidaat te stellen als brandweerman/-vrouw in bijberoep moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Kan je deze afvinken? Dan kan je intekenen voor de proeven om het Federaal Geschiktheidsattest (FGA) te behalen. Dat attest heb je nodig om te kunnen solliciteren bij de brandweer. DE VOORWAARDEN 1. Je bent Belg of burger van de E.E.R. of van Zwitserland. 2. Je bent meerderjarig. 3. Je bent in het bezit van een rijbewijs B. 4. Je dienstplichtwetten zijn in orde. 5. Je geniet van burgerlijke en politieke rechten. 6. Je kan een uittreksel van het strafregister voorleggen. 7. Je beschikt over een medisch attest waarin wordt verklaard dat je in staat bent om de lichamelijke geschiktheidsproeven af te leggen. DE PROEVEN In West-Vlaanderen organiseert brandweerschool Wobra de proeven om het FGA te behalen enkele keren per jaar. Deze proeven bestaan uit twee modules. Module 1 bevat een competentietest, waarbij je redeneervermogen wordt getest, en een handvaardigheidstest,

waarbij wordt gepeild naar jouw handigheid en technische kennis. Slaag je voor module 1? Dan mag je door naar de tweede module: een reeks lichamelijke geschiktheidsproeven. Sinds 25 april kan je online intekenen via de website www.ikwordbrandweer.be. De proeven vinden plaats op deze data:  competentieproef + handvaardigheidsproef: 22, 25 of 29 mei  fysieke proef: 14 of 15 juni Snel inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt. Net te laat? Geen probleem! Op 19 juni stelt de school de inschrijvingen opnieuw open. De proeven vinden dan plaats op deze data:  competentieproef + handvaardigheidsproef: 4 of 7 september  fysieke proef: 20 of 21 september SOLLICITEREN Wanneer je dit attest op zak hebt, kan je aankloppen bij hulpverleningszone Midwest om te solliciteren als brandweervrijwilliger. Dat kan tot en met 30 september 2019. Na de sollicitatieprocedure word je uitgenodigd voor een aanwervingsgesprek, waarbij wordt gepeild naar jouw motivatie, beschikbaarheid en inzetbaarheid. Daarnaast moet je ook nog slagen voor een eliminerend medisch onderzoek. Het is immers heel belangrijk dat jouw gezondheid het toelaat om brandweerman of -vrouw te worden.

OPLEIDING Geslaagd voor je sollicitatie? Proficiat! Dan begin je in januari 2020 met jouw opleiding tot brandweerman/-vrouw. Deze opleiding is niet te onderschatten en neemt minstens 2 jaar in beslag. Je steekt hierbij veel theorie achter de kiezen, maar die kennis wordt vrij snel (na ongeveer één jaar) omgezet in praktijktrainingen. BEZOLDIGING Vanaf het moment dat je als stagiairbrandweerman/-vrouw start aan je opleiding en je ook actief deelneemt aan de oefeningen in de post, ontvang je hiervoor een vergoeding. Dit uurloon stijgt navenant de opbouw van je anciënniteit of bij een bevordering. In 2019 is het inkomen verworven uit de brandweer belastingvrij tot 6.120 euro. OEFENSESSIE Hulpverleningszone Midwest organiseert op woensdag 8 mei om 19u00 een oefensessie zodat jij je optimaal kan voorbereiden op de proeven om het FGA te behalen. Je zal er zowel je handvaardigheid kunnen testen als de fysieke geschiktheidsproeven kunnen oefenen. Dit oefenmoment vindt plaats in het Sint-Jozefsinstituut in Tielt, Kroonstraat 19. Inschrijven hiervoor is verplicht en kan enkel via http://bit.ly/oefensessiemidwest.


ondernemen

Plastics@Tielt-bedrijf in de kijker

VULKOPRIN, 55 jaar innovatie

Na VR Plastics en Mitsubishi Chemical Advanced Materials rollen we in onze rubriek van Plastics@Tielt-bedrijven verder naar Vulkoprin. En dit rollen mag je letterlijk nemen, want Vulkoprin is dé specialist in de productie van onder andere wielen. Opgericht in 1964 straalt het bedrijf, gevestigd in de Industriezone Zuid, nog steeds innovatie en technologie uit.

IDENTITY KIT Bedrijf Vulkoprin nv CEO Broers Jan Maes (algemeen directeur) en Bert Maes (operationeel directeur) Locatie Vestiging 1: Herderstraat 4, Tielt Vestiging 2: Tenhovestraat 6c, Tielt Bebouwde oppervlakte in Tielt 24.000 m² Aantal werknemers 94

Expertise, innovatie en flexibiliteit Vulkoprin werd opgericht in 1964 en is sindsdien wereldwijd een referentie op het vlak van technische wieloplossingen en polyurethaanstukken. Het bedrijf ontwerpt en produceert al 55 jaar een volledig assortiment polyurethanen dat voldoet aan de meest veeleisende technische toepassingen. Voor de productie van hoogkwalitatieve wielen, rollen, banden en technische vormstukken wordt enkel gebruikgemaakt van de beste materialen, zoals Vulkollan®. De toepassingen zijn zeer verschillend. De Vulkoprin-onderdelen worden ingezet in de pretparkindustrie, de heftruckmarkt, de machinebouw … Het bedrijf heeft de volledige regie in eigen handen: ontwikkeling, planning, productie en kwaliteitscontrole. De volledig geïntegreerde en ultramoderne

productievestiging laat het toe om zowel individuele items als grote volumes te produceren. Hierdoor kan Vulkoprin zich heel flexibel opstellen om veranderende marktvragen om te zetten in nieuwe productoplossingen, op maat van de klant. Duo-leren Vulkoprin is vanaf de start lid van Plastics@Tielt en heeft een lange samenwerkingsgeschiedenis met technische scholen, waaronder VTI Tielt. Dat het bedrijf van in het begin meestapte in het project ‘Duo-leren’ was dan ook helemaal geen verrassing. Leerlingen (en ouders/ grootouders) warm maken voor de industrie, en meer in het bijzonder de kunststofverwerking: daar doet Vulkoprin het voor. Bovendien vinden de medewerkers het aangenaam om ook eens uitdagingen voorgeschoteld te krijgen die niet voor een klant bestemd zijn. De wisselwerking tussen de leerlingen

Product Hoogwaardige zwaarlastwielen en technische vormstukken in polyurethaan Productieproces Gieten en een geautomatiseerd polymerisatieproces Afzetmarkt Wereldwijd, van Brazilië tot China

en de operatoren levert voor beide partijen nieuwe ideeën op en schroeft de competenties aan. Dat leerlingen op die manier ook kennismaken met de techniciteit, de doorgroeimogelijkheden en de aantrekkingskracht van Vulkoprin, is natuurlijk een groot pluspunt. meer info LOKALE ECONOMIE

MEI 2019

15


WEEK VAN DE KORTE KETEN Tijdens de Week van de Korte Keten van 4 tot 12 mei heten organisaties en producenten je welkom op hun activiteit waarbij ze lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers plaatsen. Ook de Tieltse boerenmarkt zet haar beste beentje voor, met een feesteditie op zaterdag 4 mei. WAT IS DE KORTE KETEN? ‘Korte keten’ is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassa­ deur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten, recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie. VERKOOPPUNTEN IN DE KORTE KETEN Een boerenmarkt zoals die in Tielt is maar een van de vele verkooppunten binnen de korte keten. Ook kopen bij een hoevewinkel, een zelfpluktuin, een automaat van bijvoorbeeld een landbouwer, het nemen van een groenteabonnement … is deelnemen aan de

16

Tielt Stadsmagazine

korte keten. Je vindt de mogelijkheden (verkooppunten) in de Tieltse regio op www.rechtvanbijdeboer.be. TIELTSE BOERENMARKT De boerenmarkt van Tielt bestaat bijna 40 jaar en is daarmee één van de oudste van het land! Nog lang voor er sprake was van de korte keten bundelden enkele lokale landbouwers de krachten en richtten een eigen boerenmarkt op in Tielt. Nu, bijna 40 jaar later, staan er nog altijd enkele van de pioniers van toen op de markt. Ondertussen is het aanbod van producten ferm uitgebreid! Je vindt op de Tieltse boerenmarkt een heel ruim aanbod: hoevevlees, zuivel, eieren, artisanaal brood, diverse biogroenten en -fruit (asperges, witloof, champignons, tomaten, appelen en peren, aardbeien…) maar ook escargots en gerookte vis, kruiden, pickles en honing ... Zelfs bloemen en vaste planten hebben er een stekje. Onze boerenmarkt is ondertussen gekend tot ver buiten de stadsgrenzen en lokt elke week weer vele bezoekers. De markt vindt wekelijks op zaterdag plaats, van 14u00 tot ongeveer 16u30. De stalletjes staan gezellig opgesteld rond de Hallentoren.

FEESTELIJKE EDITIE OP 4 MEI Op zaterdag 4 mei krijgt de boeren­markt een feestelijk tintje naar aanleiding van de Week van de Korte Keten. Je wordt er verwend met proevertjes, promoties, een tombola met mooie prijzen ... De Almost Swinging Jazz Band zorgt voor extra veel sfeer en ambiance tijdens de boerenmarkt. Aan elk kraampje krijg je een proevertje of een leuke korting aangeboden! Bovendien kan je leuke en lekkere prijzen winnen! Je hoeft enkel een bonnetje in te vullen en te deponeren in de bus aan het kraampje van stad Tielt en wie weet maak je kans op een mooie prijs ...

LAADPAAL Op zaterdag 4 mei wordt er bovendien een laadpaal voor smartphones op de markt ingehuldigd, gerealiseerd door het VTI van Tielt. De laadpaal werkt via een zonnepaneel. Goed voor het milieu, net zoals kopen in de korte keten! Meer hierover later in een van onze volgende Stadsmagazines.


OP FEEST DE BOER ELIJKE VAN 4 ENMARK T JE EEN MEI KRIJG FIE ‘AMUSTSROUTE PL AT T ANT E MEE NL AND’ AA HUIS! R

Amusant platteland Naar aanleiding van de Week van de Korte Keten zetten we onze Tieltse fietsroute ‘Amusant platteland’ in de kijker. De landbouw en het landschap zijn immers de twee uitgangspunten van deze route. Het landschap bepaalt het type landbouw, maar ook de landbouw bepaalt mee het landschap ... Landbouw geeft mee vorm aan de identiteit van onze stad en platteland. En daar zijn we fier op! De landbouw omarmt heel wat zaken zoals landschap, landbouw­ verbreding, hoeveverkoop, duurzaamheid, innovatie ... Op deze route 'zie' je landbouw, 'voel' je landbouw én 'proef' je landbouw! INFOBORDEN BIJ LANDBOUWBEDRIJVEN Verspreid over de routes staan infoborden bij landbouwbedrijven. De borden geven tekst en uitleg bij de bedrijfsactiviteiten, bieden een blik op het omliggende landschap of vertellen iets over de geschiedenis of over een algemeen gegeven van de landbouwsector, én er is ook een leuk weetje voor kinderen in verwerkt. PRAKTISCH Er zijn vier afstanden: 36 km (de overkoepelende route), 17, 15 en 13 km. Elke afstand heeft een eigen kleur en is apart bewegwijzerd. Je kan inrijden op startpunten in Tielt (de markt en de Poelbergsite) en in elke deelgemeente (telkens de dorpskern). Meer info over deze en andere fietsroutes vind je op www.tielt.be > Ontspannen > Toerisme > Fietsen.

meer info Lokale economie www.rechtvanbijdeboer.be www.boerenmarkt.com

VRIJDAG 10 MEI

LATENIGHT SHOPPING Een gezellig avondje shoppen, persoonlijk advies krijgen, de nieuwste modetrends ontdekken, een hapje en een drankje tussendoor ... Klinkt aantrekkelijk, toch? ‘Latenightshopping’ is een shoppingevenement dat voor de derde keer wordt georganiseerd in Tielt. De vorige edities vonden op woensdag plaats, maar deze keer kiezen we voor een vrijdagavond! Kom op vrijdag 10 mei na je werkuren shoppen in het kernwinkel­ gebied en laat je uitgebreid verwennen door onze handelaars. Tal van deelnemende zaken beloven een mooi extraatje voor de shoppers. De ene trakteert met een hapje en/of een drankje, de andere biedt een geschenkje aan en nog anderen voorzien een degustatie. Bovendien maak je kans op een leuk cadeautje. Doe tussen 18u00 en 21u00 twee aankopen bij twee verschillende handelszaken, ontvang evenveel stempels en lever je volle stempelkaart in aan het pop-upkraampje op de Markt van Tielt. Meer dan 30 winkels uit de centrumstraten verwelkomen je en blijven open tot 21u00!

meer info LOKALE ECONOMIE

MEI 2019

17


tielt in beeld

WERELD DOWNSYNDROOMDAG

Naar aanleiding van Wereld Downsyndroomdag op 21 maart overvloog Oskar, de allereerste piloot met het syndroom van Down, de zogenaamde ‘Meridiaan van de Trisomie’. Die trekt een rechte lijn tussen Spiere-Helkijn en Knokke-Heist. Bij de doortocht over Tielts grondgebied knipten een Mivaltibewoner en vertegenwoordigers van het stadsbestuur een rood lint door om de aandacht te vestigen op trisomie.

KNIKKERFEEST

De Jeugdboekenmaand werd op 30 maart knetterend afgesloten met een heus Knikkerfeest in de Tieltse bibliotheek. De kinderen traden tegen elkaar in het strijdperk met hun bijeengespaarde knikkers en bolleketten en de Boutique Madammen zorgden voor extra ambiance.

TIELT GEZONDE GEMEENTE

Tielt ondertekende op 1 april samen met heel wat andere lokale besturen uit Midden-West-Vlaanderen het vernieuwde charter Gezonde Gemeente. Daarmee engageren we ons om ook de komende legislatuur onze inwoners maximale kansen te bieden op een goede gezondheid.

18

Tielt Stadsmagazine


ONTHAAL NIEUWE INWONERS

© josé houtteman

Op 31 maart ontving het stadsbestuur de nieuwe inwoners van de stad. Na een uitgebreid ontbijt verkenden ze onder leiding van een stadsgids hun nieuwe thuisstad. We heten allen van harte welkom!

CARNAVAL 46STE TAC RALLY

Tijdens het weekend van 12 en 13 april vond in Tielt de 46ste TAC rally plaats, een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een begrip in de rallywereld en meetelt voor heel wat kampioenschappen. Snelle wagens die bij valavond over landelijke openbare wegen scheuren, het levert alvast mooie plaatjes op …

Tijdens het weekend van 23 en 24 maart was onze stad weer in de ban van het carnaval. De stoet op zondag leverde zoals gebruikelijk heel wat knotsgekke en kleurrijke taferelen op.

PYJAMAZWEMMEN

Naar jaarlijkse gewoonte vond in maart de leukste zwemavond van het jaar plaats: het pyjamazwemmen! Gedimde lichten, aangepaste sfeermuziek en een rits bonte pyjama’s toverden het Tieltse zwembad om in een megacoole swimmingpool.

MEI 2019

19


wonen

DE ENERGIEKAART Eind januari lanceerde de Vlaamse overheid de Energiekaart. Die nieuwe tool moet uitgroeien tot het online informatieplatform over energie in Vlaanderen, de provincies en de gemeenten. Op www.energiekaart.be kom je aan de hand van grafieken, kaarten en tabellen te weten hoe ver we staan met de productie van groene stroom en groene warmte, welke gemeenten en provincies het meest inves­teren in zonnepanelen of windturbines, welke energiecoöperaties actief zijn in je buurt … Voorlopig beperkt de Energiekaart zich tot cijfers en evoluties over groene energie. In de toekomst breidt het Vlaams Energieagentschap het platform verder uit met cijfers over de energiezuinigheid van het gebouwenpark, een overzicht van de lokale Energiehuizen, info over energiepremies … In het stadsmagazine van februari communiceerden we nog over de ‘Baro­meter Groene Energie’. De informatie uit deze tool is ondertussen opgenomen in de Energiekaart.

www.energiekaart.be

VLAAMSE SLOOP- EN HEROPBOUWPREMIE Inwoners van Tielt die hun vervallen woning willen vervangen door een energiezuinige nieuwbouw, kunnen daarvoor sinds 7 maart een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Het gaat om een premie voor gebouwen in het Vlaams Gewest, met uitzondering van de 13 Vlaamse steden waar het verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop en herbouw van toepassing is (Aalst, Antwerpen, Brugge, Gent, Dendermonde, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Sint- Niklaas, Oostende en Roeselare). De aanvraag gebeurt in twee stappen via een webapplicatie op www.energiesparen.be. Je kan de premie enkel aanvragen voor een bouwproject waarbij de afbraak van één of meer gebouwen en de herbouw van één of meer woningen of een appartementsgebouw gecombineerd wordt. De premie geldt enkel voor sloopen heropbouwprojecten waarvoor de aanvraag van de omgevingsvergunning is ingediend in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019.

aanvraag van de sloop- en herbouwvergunning. Je moet de premie aanvragen binnen de maand na de aanvraag van de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw. Hierop zijn enkele uitzonderingen van toepassing. Je vindt deze op www.energiesparen.be/ slooppremie. De grond, het af te breken gebouw of de af te breken gebouwen, en de op te richten woning(en) of appartementsgebouw(en) zijn op moment van de aanvraag van de omgevingsvergunning voor de geheelheid volle eigendom van één of meer natuurlijke personen. De premie zelf bedraagt 7.500 euro en wordt binnen de drie maanden na aanvaarden van het geleverde bewijs van sloop uitbetaald.

Opgelet! De premie wordt toegekend voor de gecombineerde

20

Tielt Stadsmagazine

meer info WOONWINKEL www.energiesparen.be/ slooppremie


leven

Film: Plannen voor Plaats De Tieltse Mondiale Raad (vroeger Noord-Zuidraad) en Oxfam Wereldwinkel laten je kennismaken met ‘Plannen voor Plaats’, een film van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en Nic Balthazar rond verstandige ruimtelijke ordening ten voordele van het klimaat. Er is een nabespreking met Charlotte Scheerens en Ruth Kennivé, beiden met Tieltse connecties. Charlotte is coördinator bij Climate Express, betrokken bij de eerste grote klimaatbetoging. Ruth is medewerkster bij het architectenbureau dat meewerkte aan ‘Plannen voor Plaats’. Een aanrader voor wie zich verder wenst te informeren omtrent de klimaatproblematiek!

Internationale Dag van de Fair Trade

Voor dit initiatief is er een samenwerking met de Gezinsbond, Natuurpunt De Torenvalk, Tannekes Tuin en Velt.

Tijdens de Internationale Dag van de Fair Trade op 11 mei is een van de centrale thema’s ‘faire landbouw’. Dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers zijn er vandaag 200 FairTradeGemeenten in Vlaanderen, waaronder ook Tielt. De wereld staat echter niet stil en het is tijd om samen nog verder te gaan. Landbouwers wereldwijd staan immers onder druk. Niet alleen in het Zuiden, maar ook dichter bij ons. Onder meer het vrijmaken van de Europese markt confronteert landbouwers steeds vaker met te lage prijzen met onder meer stopzetting van landbouwactiviteiten als gevolg. Sinds kort loopt er een nieuwe FairTradeGemeenten-campagne in Vlaanderen die streeft naar een rechtvaardiger en duurzamer voedsel- en landbouwsysteem. Ook de fairtradewerkgroep van de Stedelijke Mondiale Raad zet hierop in.

Wanneer? Dinsdag 7 mei om 19u30 In Gildhof Cultuurcentrum Tielt Waar? Gratis toegang Prijs? Inschrijven? Graag inschrijven via de dienst duurzaamheid of via T 051 40 41 03 owwtielt@oww-tielt.be

In de periode rond de Internationale Dag van de Fair Trade wordt in Vlaanderen de aandacht gevestigd op eerlijke producten, ook in Tielt. Zo kom je bijvoorbeeld in Oxfam Wereldwinkel Tielt op zaterdag 11 mei meer te weten over hun nieuwe Europese partners en kan je kennismaken met de nieuwe producten afkomstig van Europese landbouw.

Neem deel aan onze klimaattafel Tielt ondertekende samen met de andere gemeenten van ‘Klimaatoverleg Midwest’ een tijdje geleden het Burgemeestersconvenant 2030, de opvolger van het convenant 2020. De doelstellingen zijn:  de uitstoot van CO2 op het gezamenlijke grondgebied met minstens 40% terugdringen tegen 2030;  het veerkrachtig maken van het gezamenlijke grondgebied tegen de klimaatverandering. Onze stad wil het bestaand energieactieplan graag upgraden tot een volwaardig klimaatplan.  Wil je actie ondernemen voor een lagere energiefactuur?  Heb je goede ideeën om het verkeer in je buurt veiliger te maken?  Geniet je van groen in de stad en ken je een geschikte plek voor wat extra?  Wil je problemen met te veel of te weinig water mee helpen aanpakken? Antwoordde je minstens één keer ja? Kom dan zeker naar onze klimaattafel waarin we samen bekijken wat er kan en nodig is in Tielt 2030. We gaan samen op zoek naar concrete kansen, ideeën en projecten voor een klimaatactieplan op maat van de stad. Jouw ideeën, ervaringen en inzichten zijn immers een onmisbare bouwsteen voor een goed actieplan.

Kan je n iet aanwez ig zijn tijd ens de Klima attafel? Vul dan zeker en vast teg 5 mei de en digitale enquête in op w w w.daadv ooro klimaat. be/enqu nsete Op die m anier ka n je ook inhoude lijke inp ut geven voor het actiepla n.

Wanneer? Maandag 20 mei 19u30-21u30 Waar? In het stadhuis Inschrijven? Graag vooraf inschrijven via de dienst duurzaamheid

MEI 2019

21


vakantieplannen?

Vraag je reisdocumenten op tijd aan! Wie op reis gaat, dient aandacht te besteden aan de nodige reisdocumenten die vereist zijn om naar het buitenland te gaan. Controleer minstens een maand voor vertrek of je beschikt over de noodzakelijke documenten! Vraag info bij het reisbureau of bij de dienst Bevolking. REISDOCUMENTEN KINDEREN JONGER DAN 12 JAAR Kids-ID Om binnen de Europese Unie te kunnen reizen, dient een kind te beschikken over een Kids-ID. Het document is 3 jaar geldig (ook al wordt het kind in deze periode 12 jaar). Bij de aanvraag is het kind vergezeld door de persoon die het ouderlijke gezag uitoefent. Breng een recente pasfoto (met witte achtergrond) mee van het kind en de vervallen KidsID (indien van toepassing). Biometrische reispas Om buiten de Europese Unie te kunnen reizen, moet een kind in principe net zoals volwassenen beschikken over een

biometrische reispas (internationale reispas). Sommige landen aanvaarden echter ook een Kids-ID, wanneer het kind vergezeld is van de ouders. De lijst van landen is beschikbaar bij de dienst Bevolking of via www.diplomatie. belgium.be. Bij de aanvraag is het kind vergezeld door de persoon die het ouderlijke gezag uitoefent en die zijn toestemming verleent. Breng 1 recente pasfoto mee van het kind. Je kan cash of met Bancontact betalen.

 jouw kaart een defect vertoont (verloren chip, loszittende chip, barst in kaart),  jouw kaart gestolen of verloren is, wacht dan niet tot kort voor de afreis, maar neem onmiddellijk contact op met de dienst Bevolking. Je kan immers aan een grenscontrole de toegang tot een land geweigerd worden indien je niet beschikt over een geldige identiteitskaart of indien je beschikt over een eID met gebreken.

Reisdocumenten volwassenen en jongeren eID De eID-kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie.

Biometrische reispas Een reispas is noodzakelijk om te reizen buiten de Europese Unie. De reispas is 5 (<18j.) of 7 (>18j.) jaar geldig en vraag je persoonlijk aan bij de dienst Bevolking. Jongeren tussen 12 en 18 jaar moeten vergezeld zijn door de persoon die het ouderlijke gezag uitoefent en die zijn toestemming verleent. Breng bij de aanvraag de volgende documenten mee: jouw identiteitskaart, 1 recente pasfoto in het vooraanzicht getrokken en met witte achtergrond, eventueel jouw oude reispas of een bewijs van verlies

Als je dus vaststelt dat:  jouw kaart vervallen is of vervalt kort vóór of tijdens je vakantie,  jouw kaart niet lang genoeg geldig is volgens de inreisvoorwaarden van het vakantieland (bijvoorbeeld Turkije, waar je eID nog minimaal 2 maanden geldig moet zijn na datum van inreis), Document

Aanvraag (plaats en uur)

Afhaling (plaats en termijn)

Kostprijs (volwassenen)

Kostprijs (minderjarigen)

Kids-ID (gewoon)

Tielt

Tielt - 2 weken

/

6,50 euro (<12j.)

eID (gewoon)

Tielt

Tielt - 2 weken

16 euro

16 euro (>12j.)

reispas (gewoon)

Tielt

Tielt - 5 werkdagen

70 euro

35 euro (<18j.)

eID + Kids-ID (spoedprocedure)

Tielt, voor 15u00

Tielt - 2 dagen

84 euro

84 euro

eID + Kids-ID (superspoedprocedure)

Tielt, voor 15u00

Tielt - 1 dag

128 euro

128 euro

eID + Kids-ID (superspoedprocedure)

Tielt, voor 15u00

Brussel - 1 dag

96 euro

96 euro

reispas (spoedprocedure)

Tielt, voor 15u00

Tielt - 24 uur

250 euro

210 euro

reispas (superspoedprocedure)

Tielt, voor 15u30

Brussel - 4,5 uur*

310 euro

270 euro

reispas (superspoedprocedure)

Brussel, voor 15u30 (week)

Brussel - 4,5 uur*

350 euro

320 euro

kantoor Brussel is in de week geopend van 08u30 tot 20u00 en op zaterdag van 08u30 tot 12u30 (kwartier voor sluitingstijd aanmelden)

*

22

Tielt Stadsmagazine


of diefstal opgemaakt door de politie. Je kan cash of met Bancontact betalen. De aanvraagprocedure neemt normaal 5 werkdagen in beslag vanaf het doorsturen van de biometrische gegevens. In drukkere vakantieperiodes is het echter mogelijk dat de leveringstermijn oploopt. Vandaar dat wij aanraden om minimum 3 weken voor vertrek de reispas aan te vragen. Heb je ook een visum nodig, dan moet je nog vroeger langskomen. Dringende gevallen In dringende gevallen kan je ofwel een eID in spoed of een reispas in spoed aanvragen. De kostprijs verschilt naargelang de snelheid waarmee het reisdocument moet afgeleverd worden en de opgelegde inreisvoorwaarden. Heb je een dringend probleem met je reisdocument, contacteer onmiddellijk de dienst Bevolking, zodat wij een gepaste (en de goedkoopste) oplossing voor jou kunnen vinden.

Meer info BEVOLKING

OPROEP

NEEM DEEL AAN het LEEFBAArHEIDSONDERZOEK In samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen voeren we een onderzoek naar de leefbaarheid in de stad Tielt en deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle.

www.diplomatie.belgium.be

Per gebied worden 10 tot 15 sleutelfiguren bevraagd. Sleutelfiguren zijn mensen die omwille van hun beroep, hobby of engagement de kern goed kennen en een beoordeling kunnen geven die hun eigen persoonlijke visie overstijgt. Het gaat bijvoorbeeld om volgende profielen: directeur basisschool, bibliothecaris, wijkagent, voorzitter wijkcomité, bestuursleden socio-culturele vereniging, verpleegkundige Kind & Gezin, medewerker dienstencentrum, lid gemeente­ lijke commissie voor ruimte­lijke ordening, ambtenaren gemeente­ diensten, huisarts, lokale winkeliers, thuisverpleegkundige, lokale gids … Een sleutelfiguur kan meerdere gebieden beoordelen. In het onderzoek komt leefbaarheid van het gebied in al haar facetten aan bod: fysiek woonklimaat, veiligheid (sociale veiligheid, verkeersveiligheid), sociaal woonklimaat, voorzieningen, mobiliteit en beleidsbetrokkenheid. Per thema is er een beoordeling van een aantal facetten, de evolutie en een globale beoordeling. We verwachten dat de sleutelfiguren een enquête invullen, wat ongeveer 20 minuten duurt. Indien je wil deelnemen, contacteer dan de wijkwerking van het lokaal bestuur via T 0479 60 09 69 of deborah.verschelde@ocmwtielt.be.

meer info SOCIAAL HUIS

MEI 2019

23


ONDERWIJS

TIELT SCHOLENSTAD Het einde van dit schooljaar komt in zicht en het is alweer uitkijken naar de zomervakantie! Omdat het schooljaar 2019-2020 er sneller zal zijn dan gedacht, geven wij je alvast een overzicht van alle basisscholen en secundaire scholen in Tielt.

BASISONDERWIJS Gemeenschapsonderwijs

De Springplank

Vrije basisschool De Wijzer vestiging Aarsele

Kleuter en lager Tulpenlaan 14, Tielt - T 051 40 27 63

Kleuter en lager Molenweg 2, Aarsele - T 051 63 31 08

www.despringplank-tielt.be

Leefschool De Dorpsparel Peuter t.e.m. 4de leerjaar met doorgroei tot 6de leerjaar Henri D'Hontstraat 42, Schuiferskapelle T 051 40 46 87 www.dedorpsparel.weebly.com

Voor de 'Koekeloeredagen' of een bezoekje: zie website

Freinetschool Het Reuzenhuis Kleuter en lager Gruuthusestraat 90, Tielt - T 051 40 92 72 www.reuzenhuis.be

katholiek basisonderwijs

Vrije basisschool ’t Nieuwland vestiging Sint-Michiel 2de en 3de graad lager Ontvangerstraat 7, Tielt - T 051 40 20 62

Vrije basisschool De Wijzer vestiging Kanegem Kleuter en lager Kanegemstraat 168, Kanegem - T 051 63 31 08

Vrije basisschool Het Spoor Kleuter en lager Stationstraat 22, Tielt - 051 40 62 63

Vrije basisschool Heilige Familie Kleuter en lager Driesstraat 1, Tielt - T 051 40 47 50 buitengewoon onderwijs

Vrije lagere school voor buitengewoon onderwijs De Vlinder BLO (6-13 jaar) Oude Pittemstraat 1, Tielt - 051 40 15 90 www.blo-devlinder.be

Opendeur: zaterdag 4 mei 14u00 - 18u00

Vrije basisschool ’t Nieuwland vestiging Beukenhove De scholen van het Katholiek Secundair Onderwijs hebben één gezamenlijke webstek:

Kleuter en 1ste graad lager Ontvangerstraat 9, Tielt - T 051 40 20 62 Opendeur: zaterdag 4 mei 14u00 - 18u00

Vrije basisschool ’t Nieuwland vestiging Heilig Hart Kleuter en 1ste graad lager Mgr. Van Hovestraat 6, Tielt - T 051 40 28 80

De katholieke basisscholen hebben één gezamenlijke webstek: www.sbrt.be

24

Tielt Stadsmagazine

www.molenland.be


SAMEN BOUWEN WE AAN JOUW TOEKOMST OPEN D ZATER EUR DAG

De scholengemeenschappen zijn klaar voor de modernisering van het secundair onderwijs die op 1 september 2019 in het eerste jaar start.

11 ME I

SECUNDAIR ONDERWIJS gemeenschapsonderwijs

Campus De Reynaert

ASO - TSO - BSO Stationstraat 67, Tielt - T 051 42 63 63

De Bron ASO Hulstplein 32, Tielt - 051 42 49 00 www.debrontielt.be

www.campusdereynaert.be

Freinetschool Park Uniek Wittestraat 48, Tielt - T 0496 02 30 83 www.parkuniek.be

Katholiek Secundair Onderwijs

Scholengemeenschap Molenland in Tielt Vrij Technisch Instituut TSO- en BSO-richtingen binnen het studiegebied STEM Grote Hulststraat 28, Tielt - T 051 40 05 68 www.vti-tielt.be

Handelsinstituut Regina Pacis TSO - BSO binnen studiegebied Handel Patersdreef 5, Tielt - T 051 40 40 17 www.hrp-tielt.be

Sint-Jozefsinstituut TSO - BSO Kroonstraat 19, Tielt - T 051 40 03 30 www.sji-tielt.be

De Ster BuSO Steenstraat 42, Tielt - T 051 42 75 10 www.buso-tielt.be

KSO Internaat Tielt-Ruiselede Een internaat voor De Ster, VTI Tielt, Sancta Maria Ruiselede, Handelsinstituut Regina Pacis, De Bron en Sint-Jozefsinsituut Vestiging 1: Oude Stationstraat 59, Tielt Vestiging 2: Ieperstraat 32, Tielt www.ksotr.be/internaat

Op zaterdag 11 mei houden alle Tieltse secundaire scholen een opendeurdag, zowel het gemeenschapsonderwijs (14u00-17u00, ontvangst 5de en 6de leerjaar om 10u30) als het katholiek onderwijs (14u00-18u00, VTI Tielt 10u00-18u00).

KIES ZELF JE TOEKOMST

DEUR OPEN AG D ZATER

I 11 ME MEI 2019

25


Week van de opvoeding

Opvoeden

doen we samen De Week van de Opvoeding loopt van 16 tot en met 23 mei en zet het netwerk van organisaties en diensten die gezinnen ondersteunen op alle domeinen in de kijker. Want samen sta je sterker. Zo wordt het als ouder makkelijker om je batterijen op te laden en je energieniveau op te krikken.

Kinderen opvoeden en ondersteunen bij het opgroeien: ouders vinden het meestal verrijkend en leuk. Toch vraagt het ook heel wat energie. Wie de puzzelstukjes rond wonen, werken, gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs, vrije tijd en financiën vlot in elkaar schuift, houdt meer energie over om positief op te voeden. Het Huis van het Kind Tielt zorgt er met zijn website www.huisvanhetkindtielt.be alvast voor om het aanbod naar gezinnen zo com­ pleet mogelijk weer te geven. Via de kalender en de rubriek ‘Nieuws’ blijf je als ouder op de hoogte van wat reilt en zeilt in het opvoedingslandschap. Ontdek snel het aanbod van het Huis van het kind Tielt tijdens de Week van de Opvoeding. Donderdag 16 mei HOERA, EINDELIJK MIJN EERSTE GSM/SMARTPHONE! Uit het onderzoek ‘Apenstaartjaren’ blijkt dat de meeste jongeren 12 jaar zijn als ze hun eerste eigen smartphone in handen krijgen. Het stijgende belang van digitale media in de leefwereld van onze kinderen brengt vragen, zorgen en ongemak met zich mee. De mensen van www.digisaurus.be begeleiden ons bij

26

Tielt Stadsmagazine

de vraag hoe we goede afspraken kunnen maken rond het gebruik van dit toestel. We nodigen ouders én hun kinderen van 12 jaar uit om duidelijke afspraken te maken rond het gebruik van de langverwachte eerste smartphone. Om 19u30 Locatie: Sociaal Huis Graag per mail inschrijven bij het Sociaal Huis Vrijdag 17 mei GEZELSCHAPSSPELLETJESAVOND We gaan voor een digiloze activiteit! Spelletjesclub De Wildeman komt met zijn volledig arsenaal aan spelletjes langs in Club 77 te Schuiferskapelle. Je krijgt er niet-alledaagse spelletjes uitgelegd. Er is een aanbod voor zowel kleine als grote(re) kinderen als voor volwassenen! Benieuwd naar Azul, Clank! Qwirkle, Diamant, Escape Room the game, Carcasonne, Ticket to Ride … Kom dan zeker langs! Om 19u30 Locatie: Club 77 Graag per mail inschrijven bij het Sociaal Huis. Laat je weten met hoeveel je zal zijn en welke leeftijd de kinderen hebben?

Zaterdag 18 mei BOEKSTART-DAG Samen met Kind en Gezin wordt de Tieltse bibliotheek omgetoverd tot een paradijs voor de allerjongsten. MaBaSenso brengt er een totaalbeleving zonder veel woorden. Je bent welkom met je baby, peuter of kleuter ... Grotere broers en zussen kunnen gerust meekomen! Je leest er meer over op p. 29. 10u00-12u00 Locatie: bibliotheek Dinsdag 21 mei DE KRACHT VAN FAMILIE EN VRIENDEN BIJ SCHEIDING Hoe kan je ouderen en kinderen door de scheidingsstorm helpen? Een scheiding raakt ouders en kinderen, maar ook familie en vrienden. Als familielid, vriend, leerkracht, buur… wil je graag helpen. Maar hoe kan je tonen dat je er bent voor de betrokkenen?

A ACTIV LLE I ZIJN GTEITEN R ATIS


BLOEDINZAMELING Deze maand kan je in Tielt bloed geven op donderdag 2 mei, van 16u30 tot 20u00, in de polyvalente zaal van de Europahal, Generaal Maczekplein 5, Tielt.

Hoe ga je om met het verdriet en de boosheid van iemand (volwassene of kind) die je nauw aan het hart ligt? Als ouder heb je ook verwachtingen. Op welke steun van vrienden en familie kan je rekenen in deze situatie? De voordracht is gebaseerd op verhalen uit de praktijk en wordt gebracht door Vanessa Maes, CGG PassAnt vzw Alianza. Deze lezing organiseren we samen met Gezinsbond Tielt. Om 20u00 Locatie: Sociaal Huis Woensdag 22 mei (GROOT)OUDERS EN KLEINKINDEREN SPELEN SAMEN Spelen is van alle tijden! In het lokaal dienstencentrum ’t Vijverhof kunnen (groot)ouders samen met hun (klein)kinderen spelletjes van vroeger spelen. We verwachten jullie samen met de (klein)kinderen voor een namiddag nostalgie! 14u00-16u00 Locatie: dienstencentrum ’t Vijverhof

www.rodekruis.be

Woensdag 22 mei PUBERTEIT: ALS OUDERS LASTIG WORDEN Het ouderschap brengt heel wat onzekerheden en twijfels met zich mee. Soms is het ook niet wat je ervan verwacht had. Een avond in kleine groep waarin we praten over relativeren, de lat lager leggen, je buikgevoel volgen en de schone schijn doorbreken. Om 19u30 Locatie: Sociaal Huis Graag per mail inschrijven bij het Sociaal Huis

meer info SOCIAAL HUIS

Inzamelactie GUN JE OUDE NOG DRAAGBARE BH EEN 2DE LEVEN Breng die tussen 1 mei en 30 september binnen in een van de volgende inzamelpunten: Sociaal Huis Deken Darraslaan 60, Tielt Dienstencentrum ‘t Vijverhof Kortrijkstraat 68, Tielt meer info SOCIAAL HUIS

MEI 2019

27


ontspannen

Expo

Vlaamse Meesters vakmanschap inspireert! Heden en verleden ontmoeten elkaar in een bijzondere expo in de bib! Tien hedendaagse kunstenaars kiezen hun favoriete meesterwerk

BEZO DE E X EK PO NO TOT E G NM 14 ME ET DINSDA OPEN I TIJDENS D G ING E DE BIB SUREN VAN LIOTH EEK

van de ‘oude’ Vlaamse Meesters en vertellen waarom precies dit werk hen inspireert, boeit of ontroert. Niemand minder dan de internationaal gerenommeerde Jan Fabre gaat het gesprek aan met Rubens; Adil El Arbi, door Time bekroond tot een Next Generation Leader, heeft iets heeft met Van Dyck en de eigenzinnige en gepassioneerde auteur Saskia De Coster steekt haar boon voor Rogier van der Weyden niet onder stoelen of banken. WIE ZIJN DE VLAAMSE MEESTERS? In de 15de, 16de en 17de eeuw ging onze regio door een periode van uitzonderlijke voorspoed. Er traden een aantal kunstenaars op de voorgrond die de schilderkunst naar een veel hoger niveau tilden. Deze schilders blonken uit in hun meesterschap en werden als inspiratiebron gezien door hun Europese tijdgenoten. Het is best bijzonder dat er op een vrij klein geografisch gebied toch zoveel grote kunst werd gemaakt. Vanwege hun uitzonderlijke kwaliteiten wordt er vandaag naar deze schilders

verwezen onder de noemer ‘Vlaamse Meesters’. De gebroeders Van Eyck, Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens zijn de meest gekende namen.

is uiteraard op voorwaarde dat deze toekomstige generatie kunstenaars ook in contact komt met de lichtende voorbeelden, en dat kan in de bibliotheek.

INSPIRATIEBRON Uit de expo komt duidelijk naar voor dat de Vlaamse Meesters nog steeds als voorbeeld gelden. Tien hedendaagse kunstenaars getuigen op welke manier vroege voorgangers een ‘gids’ voor hen waren. Op die manier ontstaat er als het ware een ketting van inspiratie. De oude Vlaamse Meesters zijn een inspiratiebron voor nieuwe Vlaamse Meesters. Zij zullen op hun beurt ook weer een rijke bron van ideeën zijn voor de toekomstige generatie. Dat

VLAAMSE MEESTERS IN DE BIB De bibliotheek beschikt over een ruime collectie kunstboeken van Vlaamse Meesters van toen en nu. Door je te verdiepen in deze meesterwerken, prikkel je ongetwijfeld je eigen creativiteit. Zit je vast in een creatief project en raak je er niet meteen uit? De Vlaamse Meesters kunnen jou helpen. Kom naar de bib, raadpleeg enkele kunstboeken en verdiep je in de meesterwerken. De schilderijen van de Vlaamse Meesters zitten vol hoekjes en kantjes. Wedden dat je een antwoord vindt in één van die hoekjes? Op die manier maak ook jij misschien ooit deel uit van deze ketting van inspiratie die 500 jaar geleden startte bij een generatie getalenteerde schilders ... De expo wordt opgezet i.s.m. vtbKultuur. VtbKultuur maakt cultuur in al haar vormen toegankelijk voor iedereen. Meer info op www.vtbkultuur.be.

28

Tielt Stadsmagazine

meer info bibliotheek


kort B O EK OP ZA START-DAG T VAN 1 ERDAG 18 M 0U0 0 T OT 11U EI m e t vo o r s telling 00 MaB a va S tot 11u enso van 10 n 0 0 en u0 0 d ve r h a len in oorlopend de v van 10 u0 0 to er teltent t 12u0 Gratis 0 de

De beste start!

Boekstart

e vooraf lname, graag inschr ij ven

Om van een boek te genieten, moet je niét kunnen lezen. Klinkt dit onlogisch? Toch is het waar! Kinderen die nog niet kunnen lezen, kunnen wel degelijk genieten van boeken. Meer zelfs, het komt hun ontwikkeling op heel veel manieren ten goede. Van zodra baby’s beginnen rond te kruipen, ongeveer vanaf 6 maanden, doen ze niets liever dan met hun kleine vingertjes al prutsend de wereld verkennen. Elke kruimel wordt bestudeerd, elk blaadje wordt omgedraaid. Allemaal in de hoop om iets verrassends tegen te komen. Laat dat in babyboekjes nu net het geval zijn. Babyboekjes zijn gemaakt om heel jonge kindjes op elke pagina met iets verrassends te confronteren. Een rare vorm, een vreemde kleurencombinatie, een spiegelend blad, een aparte textuur … Al bladerend door zo’n boekje komen ze heel wat fascinerends tegen! Daarbij gaan ze uiteraard nog niet op zoek naar woorden, maar naar zintuigelijke prikkels. BOEKSTART Om de allerkleinsten van jongs af aan met boekjes in contact te brengen, werkt de Tieltse bibliotheek onder de noemer Boekstart al vier jaar samen met Iedereen Leest en Kind&Gezin. Boekstart is een landelijk project waarbij Iedereen Leest, Kind&Gezin en de Vlaamse bibliotheek­sector de handen in elkaar slaan om kinderen van jongs af aan in contact te brengen met boekjes. Baby’s van 6 maanden ontvangen van ons hun eerste boeken-

pakketje, op 15 maanden ligt er al een tweede boekenpakketje klaar. BOEKSTART-DAG OP ZATERDAG 18 MEI Op zaterdag 18 mei zetten we Boekstart volop in de schijnwerpers en wordt de bib voor één dag een paradijs voor de allerjongsten (1 tot 4 jaar)! Kom dus zeker met je (klein)kinderen naar de bib en laat ze proeven van alles wat boeken te bieden hebben! De dames van MaBaSenso zullen de interesse van kindjes in zintuigelijke prikkels zeker stillen. Op de Boekstartdag brengen ze een verhaal waarin woorden eens niét de hoofdrol spelen. Met veel oog en oor voor detail bieden ze de toeschouwers een totaalervaring waarbij het verhaal aangepast wordt naargelang de reacties van het publiek. Belevingstheater ten top! Voor ‘Boekstart’ werkt Tielt samen met de bibliotheken van Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Wielsbeke en Wingene.

meer info bibliotheek

Lidmaatschap en leengeld De jaarlijkse bijdrage voor lidmaatschap van de bib en het leengeld worden aangepast. Voortaan kost het 5,00 euro om een heel jaar te genieten van ons rijk aanbod boeken, dvd’s, e-boeken, kranten en tijdschriften. Goed nieuws voor de filmfans want het leengeld van 2,00 euro per film valt weg. Dvd’s ontlenen is voortaan gratis. De bib wuift haar cd-collectie UIT Vanaf maandag 17 juni leent de Tieltse bib niet langer cd’s uit. Die beslissing is ingegeven door jaar na jaar teruglopende uitleencijfers. De collectie van de Tieltse bib telt exact 10.287 cd’s, die tijdens de zomerperiode aan het publiek te koop worden aangeboden (meer info daarover in het volgende Stadsmagazine). Anno 2019 consumeren mensen muziek op een geheel andere manier dan 20 jaar geleden. De openbare bib heeft haar rol gespeeld maar moet nu dus de fakkel doorgeven. Na de zomer plant de bib nog een workshop rond online muziek beluisteren. Meer info volgt. De door de stopzetting vrijgekomen ruimte krijgt een andere invulling. Zo krijgt de tot dusver noodgedwongen eerder compact opgestelde dvd-collectie bijkomende exporuimte toebedeeld. Hierdoor zal het ruime 2.959 titels tellende dvd-aanbod een stuk beter tot zijn recht komen. Daarnaast wordt er ook extra zit- en studeerruimte ingericht. Studeren in de bib Van maandag 20 mei tot en met vrijdag 21 juni kan je studeren in de bib. De polyvalente ruimte staat ter beschikking van maandag tot vrijdag, doorlopend van 9u00 tot 19u30. Maak buiten de openingsuren gebruik van de dienstingang, Lakenmarkt 9. Veel Succes!

MEI 2019

29


Vakantiewerking

Alles voor een ZOMER!

grave

Het aftellen naar de zomervakantie kan beginnen! Kinderopvang Tanneke en de dienst Jeugd presenteren een spelaanbod om duimen en vingers bij af te likken. De dienst Sport stelt een uitgebreid aanbod van spetterende sportactiviteiten en -uitstappen voor.

Kinderopvang Tanneke

De Tieltse Stedelijke Buitenschoolse Kinderopvang voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar heeft locaties in Tielt, Aarsele en in Kanegem. In Tanneke beleven de kinderen een boeiende variatie tussen vrij spel en voorbereide activiteiten binnen een thema. In de locatie Tielt worden de kinderen onder meer ondergedompeld in de thema’s ‘Hakuna Matata’, ‘Color Fun’ en ‘Op schattenjacht’. In de locaties Aarsele en Kanegem zijn er onder meer deze themaweken: ‘Camouflage’, ‘Tannekes spelen 2019’ en ‘Zonnige groetjes’.

Poco Loco

De speelpleinwerking voor alle kinderen tussen 3 en 12 jaar waarbij er iedere week een ander thema centraal staat. Met uitstapjes! De tienerweken zijn er voor tieners vanaf het 6de leerjaar beëindigd t.e.m. het 2de middelbaar. Poco Loco Mini  Doelgroep: vanaf 3 jaar t.e.m. 3de kleuterklas beëindigd  Locatie: St Paulus - Fonteinestraat  Activiteiten: ‘Feest in het circus’ met uitstap naar De Sierk, ‘Indianen in de jungle’ met uitstap naar Planckendael, ‘Ster zoekt chef’ met uitstap naar Plopsaland … Poco Loco Maxi  Doelgroep: 1ste leerjaar beëindigd t.e.m. 6de leerjaar beëindigd

30

Tielt Stadsmagazine

 Locatie: Watewy - Hondstraat  Activiteiten: ‘Leuke letters’ met uitstap naar Plantin Moretus Antwerpen, ‘Jumanji’ met uitstap naar het Africamuseum Tervuren, ‘Adventure Proof’ met bossurvival en expeditie WoodKid … Poco Loco Tieners  Doelgroep: 6de leerjaar beëindigd t.e.m. 2de middelbaar  Locatie: Europahal - Gen. Maczekplein  Activiteiten: twee geflipte weken vol uitdagende activiteiten, chique uitstappen en lollige onderonsjes, chillen, nieuwe vrienden maken, zelf jullie ideeën doorgeven … Rookbom­ fotografie, Bobbejaanland, blacklight minigolf, virtual escape room …

Sportactiviteiten en -uitstappen

Sport Mini  Doelgroep: 2de en 3de kleuterklas beëindigd  Locatie: Sporthal De Ponte  Activiteiten: drie kleutersportkampen met als thema ‘Piraten’, ‘Onderwaterwereld’ en ‘Alle kleuren van de regenboog’. Sport Maxi  Doelgroep: 1ste leerjaar t.e.m. 6de leerjaar  Themakampen: ‘Speurneuzen 2-daagse’, ‘Water- en sport­kriebel 3-daagse’, ‘Dans- en watersport 3-daagse’, ‘Circusmania 5-daagse’, ‘Circus 3-daagse’, ‘Wereldsport 3-daagse’ …


kort OPENBARE PROEVEN SAMW Aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord is de eindspurt van dit schooljaar ingezet. Op de openbare proeven ben je zoals gewoonlijk van harte uitgenodigd. Je vindt de volledige lijst op www.academietielt.be. De toegang is gratis, je geniet van kwalitatieve voorstellingen en met je aanwezigheid steek je een hart onder de riem van de leerlingen.

Sport Tieners  Doelgroep: 6de leerjaar en secundair onderwijs  Activiteiten: quad en paintball, karting, moerasparcours, avonturendag, poolparty … Verder zijn er ook nog de mobiele speelpleinwerking De Boemelkar, Babbeloe (voor kinderen van 5 t.e.m. 12 jaar en 13 t.e.m. 16 jaar met een beperking), De Taalsprong (taalspeelweek voor lagereschoolkinderen van wie de thuistaal niet het Nederlands is), Schatten van Vlieg in de bibliotheek ...

Inschrijven

Activiteiten van de diensten Jeugd en Sport en uitstappen van Kinderopvang Tanneke Online inschrijven kan vanaf zaterdag 4 mei om 10u00 t.e.m. 2 dagen voor de activiteit. Beslis je de dag voordien toch nog in te schrijven, dan neem je best telefonisch contact op met de dienst of loop je eens langs. Er kan niet per e-mail ingeschreven worden, behalve voor Poco Loco Schuiferskapelle. Opvang bij Kinderopvang Tanneke Inschrijven voor opvangmomenten in Kinderopvang Tanneke is nu al mogelijk en kan tot de dag voordien. Vanaf 4 mei zal het ook mogelijk zijn om in te schrijven voor uitstappen van Kinderopvang Tanneke.

meer info in het Vakantiemagazine (via de scholen verdeeld), op www.tielt.be en bij diverse stadsdiensten

WEST-VLAANDEREN BLIJFT BEWEGEN Naar jaarlijkse traditie vindt begin mei ‘West-Vlaanderen blijft bewegen’ plaats, een sportief evenement voor vijftigplussers georganiseerd door het Regionaal Sportoverleg in samenwerking met Sport Vlaanderen. Dit jaar is sportcentrum De Molen in Pittem de uitvalsbasis, op donderdag 16 mei. Inschrijven kan t.e.m. 1 mei bij onze dienst Sport. Je kan kiezen uit tal van activiteiten zoals wandelen, fietsen, petanque, dans … Wie reeds inschreef: breng zeker fluohesje en helm mee voor de wandel- en fietstochten, en uiteraard sportieve kledij en sportschoenen. Veel plezier! DOE MEE AAN DE 10.000-STAPPENCLASH In mei neemt stad Tielt het in de 10.000-stappenclash op tegen 14 andere gemeen­ten in Midden-West-Vlaanderen. De gemeente of stad die na één maand de meeste stappen zette in verhouding tot zijn totaal aantal inwoners, is de grote winnaar. Die gemeente of stad wint een fietstrapper om te installeren aan een zitbank. Help jij Tielt mee naar de overwinning? Registreer je gratis op www.10000stappen.be of meld je aan als je al een account hebt. Sluit je aan bij de groep ‘Stad Tielt’. Geef elke dag je stappen in op de website. Nieuw is dat je ook je afstanden fietsen, zwemmen, fitness, skiën ... kan laten meetellen. Hulp nodig bij de registratie? Wil je een stappenteller uitlenen? Het Stadspunt, Sociaal Huis of de dienst Sport helpen je graag verder. Lijkt 10.000 stappen minder haalbaar voor jou? Introduceer met mondjesmaat meer beweging in je leven. Want élk beetje beweging is beter dan niks. Een kleine stap voor jou, maar een grote stap voor je gezondheid!

www.tielt.be

MEI 2019

31


AGENDA mei 2019

THEATER © herman van den boom

DIVERSE DATA

Theaterfestival Afgestudeerden Woord SAMW

Tentoonstelling Van maandag 13 mei t.e.m. donderdag 6 juni

vorming

Fotografiecircuit

MAANDAG 13 MEI

‘Foto’s 1972-1976’ Herman van den Boom

evenement

Samenlezen

DONDERDAG 23 MEI

Lentewandeling

UIT-tips pag. 37-41


agenda Woensdag 1 mei sport

CREA-YOGAFUN In kleine groepjes van max. 6 kinderen tussen 3 en 9 jaar doen we op een leuke manier aan yoga en gaan we creatief knutselen. Elk kind gaat naar huis met een eigen kunstwerkje. 14u00-17u00 Locatie: Bedevaartstraat 20, Tielt Organisatie en info: kinderyoga Lucie T 0499 74 35 78 - Lucielane9@gmail.com

FILM

THE OLD MAN AND THE GUN Zie p. 39.

Donderdag 2 mei muziek

MEEZINGEN MET AMUZANG Zing gezellig mee met de nachtegalen van Amuzang. Ambiance verzekerd! Om 14u00 Locatie: WZC Deken Darras, Deken Darraslaan 17, Tielt

Zaterdag 4 mei muziek PEURE ROCK

evenement

OPENDEUR ATELIER GRAFIEKKUNST STEDELIJKE KUNSTACADEMIE TIELT DRUKDRUKDRUK Zie p. 37.

vorming

DRUKDRUKDRUK - ZEEFDRUK: STAP VOOR STAP Workshop volzet. Zie p. 37.

evenement

FEESTELIJKE BOERENMARKT Zie p. 16.

evenement

OPENDEUR DIVERSE AFDELINGEN 'T NIEUWLAND Zie p. 24.

muziek

GITAARCONCERT LUCIANO MASSA DOOR PRO MUSICA Luciano Massa is een Argentijnse klassieke gitarist met Italiaanse roots. Zijn repertoire brengt klassieke muziek en Argentijnse muziek samen. 15u00-16u00 Locatie: kapel Zusters van het Geloof, Krommewalstraat 7 (witte deur), Tielt Organisatie en info: Pro Musica info.consort@promusicatielt.be

Zondag 5 mei evenement

BEDEVAART MARIAGROT POELBERG TIELT

Vijfde editie van dit Tieltse rockfestival voor personen met en zonder een beperking, met op het programma: Bucht, White Ballot, Blunt, The Sore Losers en DJ Pulp Mixion. 17u30-2u00 Locatie: Mivalti, Christiaan Vande Vyverezaal, Gruuthusestraat 36, Tielt Organisatie en info: Mivalti T 051 40 52 52 - info@mivalti.be

in vorm

MECHELEN: ARCHITECTUUR IN DE STAD VAN DE MANEBLUSSERS Volzet.

15u00 Rozenkrans 15u30 Mariale Plechtigheid Organisatie en info: Pastorale Eenheid Sint-Jakob Tielt-Pittem - T 0486 78 47 26

muziek

SLOTCONCERT APERO CON FUOCO: EEN WAAR KLANKENFESTIJN! Zie p. 38.

evenement

OPENLUCHTROMMELMARKT Charmante rommelmarkt in de wijk Sint-Paulus. 6u00-17u30 Locatie: omgeving Sint-Pauluscentrum, Fonteinestraat, Tielt Organisatie en info: vzw Sint-Paulus T 0474 36 83 14

Dinsdag 7 mei FILM

PLANNEN VOOR PLAATS (MET NABESPREKING) Zie p. 21.

lezing

JOHAN DE WILDE Zie p. 37.

Vanaf dinsdag 7 mei in vorm

OP WEG NAAR HET MODERNE SCHILDERIJ - CÃ&#x2030;ZANNE, GAUGUIN, VAN GOGH Zie p. 41.

Woensdag 8 mei FILM ARCTIC Zie p. 39.

Vrijdag 10 mei theater

THEATERFESTIVAL AFGESTUDEERDEN WOORD ACADEMIE TIELT Jeugdig fris, heerlijk verwonderend en onbevangen creatief: zo zijn de eindproeven van onze afstudeerders Woord. Kom ze zelf ontdekken! 19u30 Kleine Teun 21u00 Geen familie Gratis Locatie: Theater Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt Organisatie en info: Stedelijke Academie voor Muziek en Woord

evenement

LATENIGHTSHOPPING Zie p. 17.

Zaterdag 11 mei Evenement

OPENDEUR SECUNDAIRE SCHOLEN TIELT Zie p. 25.

www.uitintielt.be

MEI 2019

33


agenda Theater

THEATERFESTIVAL AFGESTUDEERDEN WOORD ACADEMIE TIELT Zie vrijdag 10 mei. 15u00 Zot zijn doet wel zeer 17u00 Wij zijn grijs gebied 18u30 Opgeborgen

evenement

OPENDEURDAG OXFAM WERELDWINKEL TIELT

Locatie: GO! Atheneum Campus de Reynaert - Middenschool Salto Humano, Stationstraat 67, Tielt Organisatie en info: ColorFit http://colorfitrun.be

Zondag 12 mei theater

THEATERFESTIVAL AFGESTUDEERDEN WOORD ACADEMIE TIELT Zie vrijdag 10 mei. 10u00 Spreken & Presenteren 11u00 GOD 13u30 Cézar, de eigenaardige 15u00 Keefman

Maandag 13 mei vorming

N.a.v. de World Fair Trade Day zetten we de deuren open. Kom langs, bekijk onze werking, geniet van een kop koffie of thee en maak kennis met een aantal van onze lekkernijen. 9u00-18u00 Locatie, organisatie en info: Oxfam Wereldwinkel Tielt, Bruggestraat 17, Tielt - T 051 40 41 03 - www.oww-tielt.be owwtielt@oww-tielt.be

vorming

LANDDAG AA: NUCHTER-GELUKKIG-HELPEND In de voormiddag is er een open vergadering van Al-Anon en Alateen voor familieleden of vrienden die leven met een alcoholist. In de namiddag is er een open vergadering van de AA. 10u00-17u00 Locatie: Europahal, Generaal Maczekplein 5, Tielt Organisatie en info: Al-Anon Familiegroepen vzw - www.aavlaanderen.org

SAMENLEZEN Tijdens het samenlezen genieten we van een kortverhaal en een gedicht. Na het voorlezen gaan we dieper in op het verhaal … als je dat wil. Gewoon luisteren, kan uiteraard ook. Gezellig bij een kopje koffie, een drankje en een versnapering. Geen voorbereiding nodig. 10u00-11u00 Gratis Locatie: DC ’t Vijverhof, Kortrijkstraat 68, Tielt Organisatie en info: Bibliotheek

Vanaf maandag 13 mei in vorm LEREN MEDITEREN Zie p. 41.

Dinsdag 14 mei vorming

WORKSHOP BABYMASSAGE

sport

COLORFITRUN Deze kleurenloop heeft als doel het bevorderen van gezondheid, geluk en plezier door mensen bij elkaar te brengen en samen deel te nemen aan de gelukkigste kilometers van de wereld!

Een ervaren lesgever leert je op een speelse en creatieve manier alles over babymassages. 13u30-15u00 en 15u30-17u00 Locatie: CM-regiokantoor,

34

Tielt Stadsmagazine

www.uitintielt.be

Oude Stationstraat 12, Tielt Organisatie en info: CM Roeselare-Tielt T 051 26 53 00 - gezondheidsbevordering.roeselaretielt@cm.be

Woensdag 15 mei muziek

MUZIEKNAMIDDAG VOOR PERSONEN MET DEMENTIE Oltemets (gitaren en cello). 14u00-15u30 Locatie: Regiohuis Familiezorg West-Vlaanderen vzw, Krommewalstraat 1, Tielt Organisatie en info: Foton en OCMW Tielt - T 051 40 04 43 FotonThuis@familiezorg-wvl.be

evenement

STILTECIRKEL VOOR PALESTINA 12u15-12u45 Locatie: Hallentoren Markt, Tielt Organisatie en info: Oxfam Wereldwinkel Tielt, Bruggestraat 17, Tielt T 051 40 41 03 - owwtielt@oww-tielt.be www.oww-tielt.be

FILM

GRÂCE À DIEU Om 19u30 Locatie: brandweerkazerne post Aarsele, Molenweg 3, Aarsele Organisatie en info: Vriendenkring Brandweer Aarsele

Donderdag 16 mei vorming

HOERA, EINDELIJK MIJN EERSTE GSM/SMARTPHONE! Zie p. 26.

vorming

WISL VROUWENCAFÉ Het WISL Vrouwencafé brengt vrouwen samen en biedt hen een laagdrempelig platform om te netwerken en met elkaar van gedachten te wisselen over verschillende thema’s. 19u00-22u00 Locatie, organisatie en info: WISL, Stationstraat 62, Tielt - T 0479 62 71 80

Vrijdag 17 mei vorming

GEZELSCHAPSSPELLETJESAVOND Zie p. 26.


agenda theater Muziek

JUBILEE LANOYE - TOM LANOYE Zie p. 40.

Zaterdag 18 mei vorming BOEKSTART-DAG: BELEVINGSTHEATER MET MABASENSO Zie p. 26 en 29.

13u30-16u30 Locatie: Europahal, Generaal Maczekplein 5, Tielt Organisatie, info en inschrijven: Gezinsbond Tielt activiteiten@gezinsbond-tielt.be

sport

RUSTIG FIETSTOCHTJE

sport

sport

VLAAMS KAMPIOENSCHAP GYMNASTIEK Zie p. 40.

vorming

DIGIDOKTER: SOCIALE MEDIA IN VOGELVLUCHT Zie p. 38.

vorming

COMPUTERHULP ROLF Onze computerhulp weet raad met al je kleine computervragen. 10u00-12u00 Gratis Locatie, organisatie en info: bibliotheek

vorming

KIJK IK FIETS Gratis fietslessen voor jonge kinderen (vanaf 2de kleuter) onder begeleiding van een (groot)ouder. Max. 15 kinderen, met eigen fiets.

(GROOT)OUDERS EN KLEINKINDEREN SPELEN SAMEN Zie p. 27.

vorming

PUBERTEIT: ALS OUDERS LASTIG WORDEN Zie p. 27.

vorming

DUBBELTORNOOI TAFELTENNIS

Zowel recreanten als competitiespelers zijn welkom. Er wordt gespeeld met handicap volgens de regels van VTTL. 13u00-18u00 Locatie: sporthal De Ponte, Sportlaan 3, Tielt Organisatie en info: TTC Tielt lien.dl@skynet.be

Woensdag 22 mei vorming

We rijden 30 km door het mooie Molenland naar Machelen-put. 14u00-17u00 Startlocatie: Hallentoren Markt, Tielt Organisatie en info: LETS Tielt en Molenland - T 0496 55 89 72 letstielt@gmail.com

Zondag 19 mei evenement

GEZINS-FIETS-SNEUKELTOCHT Fietstocht voor gezinnen met onderweg enkele stopplaatsen om te sneukelen. Afsluiten doen we met een lekker Belgisch frietje. 11u30-17u00 Startlocatie: sporthal Aarsele, Schoolstraat 12, Aarsele Organisatie, info en inschrijven: Gezinsbond Aarsele dominique.wambeke@telenet.be

muziek

BEESTIG GEESTIG - KONINKLIJKE HARMONIE VERMAAK NA ARBEID TIELT Zie p. 39.

Dinsdag 21 mei IN VORM HOPAS! Zie p. 41.

vorming

DE KRACHT VAN FAMILIE EN VRIENDEN BIJ SCHEIDING Zie p. 26.

'DE WIEG' KOMT NAAR JE TOE Een medewerker van ‘de wieg’ beantwoordt al jouw vragen rond zwangerschap, bevalling of kraamtijd. 9u00-12u00 Locatie: Regiohuis Familiezorg West-Vlaanderen vzw, Krommewalstraat 1, Tielt Organisatie en info: ECK De Wieg info@dewieg.be

Donderdag 23 mei evenement

LENTEWANDELING ‘DE TIELTSE HIGHLIGHTS’

Een gids brengt je tijdens deze wandeling langs de mooiste architecturale pareltjes en monumenten van de stad. Als afsluiter is er koffie en gebak in ’t Vijverhof. 14u00-16u00 Startlocatie: Hallentoren Markt, Tielt Organisatie: Tieltse Ouderenadviesraad Info en inschrijven: DC ’t Vijverhof

Vrijdag 24 mei lezing

HEKSEN/HETZE Vertelavond over heksenvervolging in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Naargeestige volksverhalen van toen het gevaarlijk was om ‘anders’ te zijn.

www.uitintielt.be

MEI 2019

35


agenda Om 19u30 Locatie: bibliotheek Organisatie en info: Heemkundige kring De Roede van Tielt en de Tieltse Gidsenkring

Zaterdag 25 mei muziek FLOWER POWER

Locatie: Theater Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt Organisatie en info: Gildhof Cultuurcentrum Tielt i.s.m. Theater Malpertuis en Vormingplus Midden- en ZuidWest-Vlaanderen

Open ma, di, woe, vr 9u00-12u00 en 13u30-17u00, do 9u00-12u00 en 13u30-18u00 en za en zo één uur voor de voorstelling Locatie, organisatie en info: Gildhof Cultuurcentrum Tielt

Woensdag 29 mei humor

Van vrijdag 3 mei t.e.m. zaterdag 1 juni tentoonstelling

HET BEEST IN U - TOM VAN DYCK Afgelast wegens ziekte.

theater

POPPENTHEATER 'PEDROLINO'

MODEL STAAN Zie p. 37.

OPROEP 65-JARIGEN

Ben je geboren in 1954? Stip dan alvast zondag 22 september in je agenda aan, want dan vieren de Aarseelse 65-jarigen feest in restaurant Het Stramien. Meer info via T 0477 07 00 89 of JohnyDeVrieze@skynet.be.

Wannes Bekaert en Bram Devlaminck, beiden laatstejaars van de Tieltse academie, treden als solist voor het voetlicht. Sara Couvreur en Victor Desmet verzorgen de presentatie. Koor en orkest staan onder leiding van Leen Van Hee en Bart Snauwaert. Om 20u00 Locatie: Gildhof Cultuurcentrum Tielt, Sint-Michielstraat 9, Tielt Organisatie en info: Koninklijk Koor & Orkest Zanglust - T 051 40 26 59 kaarten@zanglust.be

Zondag 26 mei vorming

MIJN ERVARINGEN ALS WETSGENEESHEER Wetsgeneesheer Jan Bolt vertelt over de huiveringwekkende kant van zijn praktijk. 10u30-13u00 Locatie: ’t Groenhuys, Aarselestraat 42, Aarsele

Maandag 27 mei in vorm

FILOCAFÉ TIELT Samen met een ervaren begeleider zoek je een antwoord op een fundamentele vraag. Voorkennis is niet vereist, een open geest is voldoende. 20u00-22u30 Prijs: 3,00 euro

Beleef de dolle fratsen van Pierke Pierlalala vanop de eerste rij. 13u45-16u30 Locatie: JOC Aarsele, Schoolstraat 1A, Aarsele Organisatie en info: beweging.net Aarsele - afd.aarsele@gmail.com

Van maandag 13 mei t.e.m. donderdag 6 juni tentoonstelling

FOTOGRAFIECIRCUIT: ‘FOTO’S 1972-1976’ - HERMAN VAN DEN BOOM De uitgestrektheid van het Amerikaanse landschap, het glinsterende licht, motels, neonreclames, billboards, autocinema's … Reizen is een centraal element in het werk van Herman van den Boom en veel van zijn foto’s zijn onderweg genomen. Ze zijn vaak korrelig en worden gekenmerkt door scherpe contrasten. Hij had geen Hasselblad of Leica, werkte met een TRI-X 400 Kodak-film, soms met rood filter, om een ‘La Nuit américaine’effect te creëren en altijd zonder een statief. "Zelfs met een slecht potlood kun je goede tekeningen maken - het gaat allemaal om het beeld, het beeld, dat is de sleutel", aldus van den Boom.

36

Tielt Stadsmagazine

www.uitintielt.be

Jouw activiteit in deze agenda van het Stadsmagazine editie junI 2019? Voer ze uiterlijk op 5 mei in op www.uitdatabank.be!


tips TENTOONSTELLING | van 3 MEI T.E.M. 1 JUNI

MODEL STAAN De laatste groepstentoonstelling van dit schooljaar staat in het teken van het afscheid, omwille van haar pensioen, van Rita Vlaeminck als docent aan de Stedelijke Kunst­ academie. Rita is naast leerkracht ook kunstschilder die zich toelegt op het portretteren van haar naasten. De expo confronteert haar werk met hedendaagse kunstenaars die net als Rita een intense verhouding hebben met hun model. Naast het werk van Rita Vlaeminck zie je werken van

onder meer Philip Van Isacker (beeldhouwkunst), Athos Burez (fotografie), Mieke Teirlinck (schilderkunst), Steven Peters Caraballo (schilderkunst), Dirk Bogaert (videokunst), Kati Heck (DE) (schilderkunst), Vincent Geyskens (schilderkunst/tekenkunst) en Anouk Kruithof (multidisciplinair). opening VRIJDAG 3 MEI OM 20U00 openingsuren Van dinsdag tot vrijdag 13u30-21u30 en zaterdag 08u30-12u00/14u00-16u00

gesloten op zondag, maandag, feestdagen en schoolvakanties LOCATIE ORGANISATIE EN INFO STEDELIJKE KUNSTACADEMIE

opendeur | ZATERDAG 4 MEI

DRUKDRUKDRUK Tijdens het weekend van 4 en 5 mei kunnen liefhebbers van grafische technieken overal in Vlaanderen terecht voor lezingen, workshops en tentoonstellingen over grafiek, onder de noemer ‘Drukdrukdruk’. Ook het atelier grafiekkunst van de Stedelijke Kunstacademie Tielt neemt deel en stelt haar deuren open voor het publiek op zaterdag 4 mei. Geïnteresseerden kunnen het atelier

doorlopend bezoeken en de studenten aan het werk zien. Er wordt ook een workshop zeefdrukken gegeven van 10u00 tot 16u00 (reeds volzet), die je als bezoeker passief mee kan volgen.

tijdstip 8U30-17U00 LOCATIE ORGANISATIE EN INFO STEDELIJKE KUNSTACADEMIE ATELIER GRAFIEKKUNST, DEINSESTEENWEG 71, TIELT

lezing | DINSDAG 7 MEI

JOHAN DE WILDE Johan de Wilde profileert zich in zijn werk als ‘betekenaar’. En nog meer dan de tekening is het hem te doen om de betekening. Het is niet wat hij tekent dat van belang is, maar hoe hij betekent. Het gaat daarom in hoofdzaak over de plek, en de richting van waaruit wordt waargenomen. Zo heeft Johan zelf vanuit verschillende punten zijn plek waargenomen, en deze afgebakend en de markeringen in het veld omcirkeld.

Op een onbestemd tijdstip, vanuit een onbestemde toestand en gericht op een onbestemd doel. Tijd bestaat niet, de plek bestaat niet, de kunstenaar bestaat niet. Er is alleen een doorstroming van prikkels.

tijdstip OM 19u00 LOCATIE ORGANISATIE EN INFO STEDELIJKE KUNSTACADEMIE ATELIER GRAFIEKKUNST, DEINSESTEENWEG 71, TIELT

LEZING OP DINSDAG 09.05.19 OM 20u00

www.uitintielt.be

IN HET ATELIER GRAFIEKKUNST - DEINSESTEENWEG 71, 8700 TIELT

MEI 2019

37

STEDELIJKE KUNSTACADEMIE TIELT - ADRES: LAKENMARKT 3, 8700 TIELT - TEL: 051 42 82 70 - E-MAIL: KUNSTACADEMIE@TIELT.BE - WEBSITE: WWW.ACADEMIETIELT.BE


tips muziek | zondag 5 mei

Apero con fuoco Een waar klankenfestijn! Het slotconcert in de reeks Apero con Fuoco wordt verzorgd door Belgian Brass Soloists. Hun virtuoze techniek, feilloos samenspel en sprankelende programma's staan garant voor luisterplezier op elk concert! Zij bouwden de voorbije drie decennia een internationale reputatie op met optredens in binnen- en buitenland in een bezetting van koperkwintet tot groot koperensemble. Voor dit concert musiceren ze samen met Tom Hoornaert, die zijn magistrale Pels & Van Leeuwen-orgel zal bespelen in de Sint-Pieterskerk. Ze brengen voornamelijk werken uit de Franse romantiek (o.a. César Franck, Gigout en Marcel Dupré), maar ook de befaamde Toccata en Fuga in d van Bach.

Enkele tientallen koperblazers van alle leeftijden sluiten aan voor het befaamde ‘Toreador-lied’ uit de opera Carmen van Bizet. Het zijn leerlingen uit de klassen koperblazers van de Tieltse academie. Ze brengen hiermee ook hulde aan Ignace Vanderschaeghe, die straks na 38 jaar met pensioen gaat. Een grootse afsluiter om nooit te vergeten!

TIJDSTIP OM 11U00 prijs 12,00/5,00 (LEERLINGEN ACADEMIE) EURO - APERITIEF INBEGREPEN locatie SINT PIETERSKERK, TIELT ORGANISATIE EN INFO STEDELIJKE ACADEMIE VOOR MUZIEK EN WOORD I.S.M. GILDHOF CULTUURCENTRUM TIELT EN THEATER MALPERTUIS

voRmING | zaterdag 18 MEI

DIGIDOKTER

SOCIALE MEDIA IN VOGELVLUCHT Dankzij het enorme succes van Facebook is ondertussen zowat iedereen vertrouwd met het belangrijkste concept van 'sociale media': interactie en dialoog stimuleren tussen gebruikers. Maar er is ook veel onwetendheid. Facebook is er enkel om banaliteiten uit te wisselen. Twitter dient om scheldtirades af te steken. In deze sessie stappen we af van de karikaturen en we schetsen een genuanceerder (en beter!) beeld van het socialemedialandschap. We staan vooral stil bij de populairste platformen: Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Wat zijn de

voornaamste kenmerken, welke functie vervullen ze, welke dynamiek maken ze los? Daarnaast hebben we het ook even over de kleinere spelers: LinkedIn, Pinterest en Snapchat.

38

Tielt Stadsmagazine

www.uitintielt.be

tijdstip 10U00-12U00 Prijs 5,00 EURO ORGANISATIE EN INFO BIBLIOTHEEK


tips FILM | diverse data

CINE GILDHOF mei

tickets 7,00 euro/5,00 (+65J.,-26J.) euro filmpas 5 films voor 25,00 euro Locatie Schouwburg Gildhof Sint-Michielstraat 9, Tielt Info en reservatie Gildhof Cultuurcentrum Tielt

The old man and the gun

Arctic

Grâce à Dieu

Van: David Lowery Met: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tom Waits, Sissy Spacek, Keith Carradine USA / 2018 / 93 min

Van: Joe Penna Met: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir ISL / 2018 / 99 min.

Van: François Ozon Met: Melvil Poupaud, Swann Arlaud, Denis Ménochet F / 2018 / 137 min.

Het scenario voor deze film is geba­ seerd op de true story van ene Tucker, die op rijpe leeftijd vrijkomt uit de nor en snel zijn oude passie van bankovervallen terug opneemt. Hij weet door zijn charme telkens weg te komen met de poen ... Een bankroversfilm met weinig geweerschoten of wilde achtervolgingen, maar met schelmige levenslust, schitterende dialogen en fabuleus acteerwerk van Redford en zijn achtervolger, gespeeld door Sissy Spacek.

Woensdag 1 mei om 20u00 Om 19u30

Een vliegtuig maakt brokken bij een noodlanding en de inzittenden bevinden zich hulpeloos en alleen in een onherbergzame streek. Mads Mikkelsen geeft gestalte aan Overgard, die hulpeloos in het barre noordpoolgebied belandt en zich aan een heikele voettocht waagt door de desolate, koude vlakte. De kijker wordt heen en weer ge­ slingerd tussen wanhoop en de betoverende, hypnotiserende natuur van IJsland ...

Woensdag 8 mei Om 20u00

We volgen Alexander, die met vrouw en kinderen leeft in Lyon. Alexander draagt de pijn van misbruik, maar slaagde erin zijn demonen te bevechten en een gezin te stichten. Op een dag ontdekt hij dat de priester die hem als prooi nam toen hij in de scouts was, vandaag nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te onder­ nemen. De gevolgen van zijn actie zullen niemand ongedeerd laten ...

Woensdag 15 mei om 20u00

muziek | zondag 19 mei

Beestig Geestig

Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid Tielt De Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid Tielt brengt de familievoorstelling Beestig Geestig, een muzikale beestenboel op de tonen van Carnaval des Animaux van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Geniet van dit verhaal vol beestige magie! Voorafgaand aan het concert krijgen kinderen de kans om een creatieve workshop te

volgen waarbij ze uitgebreid kennismaken met dit fenomenaal muziekstuk. tijdstip OM 17U00 (START WORKSHOPS: 15U00, 15U30 EN 16U00) prijs 10,00/7,00 (-12J.) EURO ORGANISATIE EN INFO GILDHOF CULTUURCENTRUM TIELT

www.uitintielt.be

MEI 2019

39


tips theater muziek | vrijdag 17 mei

Jubilee Lanoye Tom Lanoye

Zelfs ongewone stervelingen als Tom Lanoye, verwoed podiumdier en literaire divo, worden op een dag zestig. In Lanoyes geval op 27 augustus 2018. Bij die gelegenheid verscheen er een boek met foto’s en ongepubliceerd archiefmateriaal (samenstelling Anni Van Landeghem, vormgeving Dooreman), was er een tentoonstelling in de Gentse Krook en gaat hij een heel jaar op tournee met Jubilee Lanoye.

Het tweede deel wordt ingepalmd door Bloednoot, waarvoor Lanoye, samen met partners in crime contrabassist Nicolas Rombouts en drummer Teun Verbruggen woordkabaal en taalmuziek gaat maken. Ze spelen de rauwe, rake ‘blue notes’ die het oeuvre van Lanoye kenmerken sinds zijn eerste gedichten en zijn eerste optredens, reeds in de vroege jaren tachtig. Een reizend verjaardags­ festijn!

In het eerste deel daarvan brengt hij, live op aanvraag, als een levende literaire jukebox, teksten uit zijn inmiddels stevig uit de kluiten gewassen oeuvre.

© Dooreman

TIJDSTIP OM 20U30 prijs 16,00/14,00 (+65J., -26J., ABO) EURO ORGANISATIE EN INFO GILDHOF CULTUURCENTRUM TIELT

sport | ZATERDAG 18 MEI

Vlaams kampioenschap Gymnastiek De Gymnastiekfederatie Vlaanderen en Turnkring Atlas Tielt organiseren, voor het eerst in Tielt, het Vlaams kampioenschap Gymnastiek C-niveau. Om hier in aanmerking voor te komen, dienden gymnasten zich te selecteren via provinciale voorrondes. Momenteel zijn er 195 deelnemers uit 51 clubs geselecteerd voor deze wedstrijd. Ook de Tieltse Turnkring Atlas is vertegenwoordigd met zes geselecteerden. Toestelturnen is de populairste gymdiscipline bij meisjes. Het is een individuele sport waar geturnd wordt aan vier toestellen: sprong, brug met ongelijke leggers, balk en vloer. Het competitieturnen wordt opgedeeld in drie niveaus: A, B en C-niveau. Het A-niveau is enkel weggelegd voor gymnasten uit de topsportschool zoals

Nina Derwael. “Bij turnkring Atlas zijn we in 2012 gestart met het competitieturnen” zegt Oele Demeulemeester. “De eerste jaren was dit een beperkt groepje gymnasten. Ondertussen hebben we C-gymnasten van verschillende leeftijden. De kleinsten trainen 4 uur per week, de oudsten 9 uur per week. De trainers van het C-niveau leveren goed werk want de laatste jaren konden we ons al een aantal keer plaatsen voor het Vlaams kampioen­ schap. Intussen hebben we al drie gymnasten die meedraaien op B-niveau.”

TIJDSTIP VANAF 9U00 locatie SPORTHAL DE PONTE, SPORTLAAN 3, TIELT TICKETS (GANSE DAG GRATIS (T.E.M. 6J.)/ 6,00 (LEDEN GYMFED)/8,00 EURO

40

Tielt Stadsmagazine

www.uitintielt.be

ORGANISATIE EN INFO WWW.TURNKRINGATLAS.BE WWW.GYMFED.BE


tips

VE R G VOOREET NIET A SCHRI F IN TE JVEN!

in voRm | VANAF DINSDAG 7 MEI

OP WEG NAAR HET MODERNE SCHILDERIJ CÉZANNE, GAUGUIN, VAN GOGH Eind 19de eeuw interesseren schilders zich meer en meer in de eigenlijke taal van het schilderij. Niet alleen wat maar ook hoe het getoond wordt, is belangrijk: de opbouw, het ritme, de werking van kleuren, de vormen en lijnen van het schilderij. Deze moderne blik op het beeld leidt tot heel verschillend werk: van Gogh kennen we bijvoorbeeld van een expressief handschrift, Gauguin

herkennen we aan felle kleurpartijen, vaak omlijnd met zware lijnen, en Cézanne bouwde zijn landschappen en stillevens op met vlakjes in allerlei kleurvariaties. volgende data Dinsdag 14, 21 en 28 mei en dinsdag 4 juni tijdstip Om 19u15 BEGELEIDING Damien Deceuninck

prijs 65,00 euro (syllabus inbegrepen) ORGANISATIE, LOCATIE EN INFO Gildhof Cultuurcentrum Tielt (i.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen)

in voRm | VANAF MAANDAG 13 MEI

LEREN MEDITEREN Meditatie is de basis van diep zelfonderzoek, waarbij je licht laat schijnen in jouw bewustzijn. 'Bringing the mind home', zoals de boeddhisten zeggen. Het is diep ontspannen in de vredige onderlaag van je geest ... Trees Dewever leidt je met zachte hand doorheen een aantal stappen van meditatie. Zij is leraar Zijnsoriëntatie en wisselt stille en bewegende meditatie af met

theorie en gesprek. Er zijn stoelen, maar ook meditatiebankjes en -kussens aanwezig. Heb je zelf een meditatiekussen en mat, breng deze gerust mee.

volgende data Maandag 20 en 27 mei TIJDSTIP 19u00-21u00 BEGELEIDING Trees Dewever

prijs 45,00 euro LOCATIE Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42, Tielt ORGANISATIE en info Gildhof Cultuurcentrum Tielt i.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

in voRm | DINSDAG 21 MEI

HOPAS! Tapas, de creatieve culinaire hapjes met streeklekkernijen die je in Spanje kan nuttigen bij een lekker glas wijn, kent iedereen. ‘Hopas’ zijn hun Vlaamse broertjes. We hebben de lekkerste bieren ter wereld en kokerellen met streekgebonden ingrediënten kunnen we als de beste. Dus waarom beide niet combineren? Kok Patrick De Groote werkte een aantal lekkere

combinaties van bieren en hapjes uit. Leer ze zelf maken, proeven en keer huiswaarts met bruikbare recepten. tijdstip Om 19u00 BEGELEIDING Patrick De Groote Prijs 40,00 euro (alle ingrediënten en maaltijd inbegrepen)

LOCATIE Buurthuis, Zwartegevelstraat 66, Tielt ORGANISATIE EN INFO Gildhof Cultuurcentrum Tielt i.s.m. Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

www.uitintielt.be

MEI 2019

41


tot uw dienst

STADSDIENSTEN STADHUIS Markt 13 - Tielt info@tielt.be - www.tielt.be Volg ons ook op Facebook/StadTielt en Twitter (@StadTielt) ma: 9u00-12u00 di-woe: 9u00-12u00 / 14u00-17u00 do: 9u00-12u00 / 14u00-18u00 vrij: 9u00-12u00 za: 9u00-11u30: enkel Stadspunt en Dienst Burgerzaken zo: gesloten en op afspraak Gesloten op woensdag 1 en donderdag 30 mei.

Stadspunt

T 051 42 81 11 - stadspunt@tielt.be

burgerzaken

Burgerlijke Stand T 051 42 81 30 - burgerlijkestand@tielt.be Bevolking T 051 42 81 35 - bevolking@tielt.be

omgevingsloket

T 051 42 81 40 - technischedienst@tielt.be

ruimtelijke omgeving

Stedenbouw T 051 42 81 40 - stedenbouw@tielt.be Milieu-Duurzaamheid T 051 42 81 50 - milieudienst@tielt.be T 051 42 81 49 - duurzaamheid@tielt.be Mobiliteit T 051 42 81 42 - mobiliteit@tielt.be

evenementen

T 051 42 81 16 - evenementen@tielt.be

toerisme en lokale economie

T 051 42 81 79 - economie@tielt.be

BELEIDSCOĂ&#x2013;RDINATOR VRIJE TIJD T 051 42 82 56 - vrijetijd@tielt.be

bestuursadministratie

Secretariaat T 051 42 81 20 - secretariaat@tielt.be Archief T 051 42 81 75 - archivaris@tielt.be Leeszaal: do 14u00-18u00 en op afspraak

BEHEER EN UITBATING INFRASTRUCTUUR

Reservatiedienst T 051 42 82 30 - reservatiedienst@tielt.be

42

Tielt Stadsmagazine

andere stadsdiensten WOONWINKEL REGIO TIELT Markt 13 - Tielt - T 051 42 81 81 M 0474 12 80 66 - woonwinkel@tielt.be www.wonen-regio-tielt.be Enkel op donderdag (9u00-12u00 / 14u00-18u00) en op afspraak Gesloten op woensdag 1 en donderdag 30 mei.

Gildhof Cultuurcentrum Tielt Reservatiedienst: Sint-Michielstraat 9, Tielt T 051 42 82 20 - ccgildhof@tielt.be reservatiedienst.gildhof@tielt.be ma: 9u00-12u00 / 13u30-17u00 di: 9u00-12u00 / 13u30-17u00 woe: 9u00-12u00 / 13u30-17u00 do: 9u00-12u00 / 13u30-18u00 vrij: 9u00-12u00 / 13u30-17u00 za-zo: gesloten Gesloten op woensdag 1, donderdag 30 en vrijdag 31 mei.

Bibliotheek en kenniscentrum Hoofdbibliotheek Tielt Lakenmarkt 9 - Tielt T 051 42 82 10 - bibliotheek@tielt.be ma: 15u00-19u30 di: 15u00-19u30 woe: 13u30-19u30 do: 9u00-12u00 / 15u00-19u30 vrij: 15u00-19u30 za: 9u00-12u00 zo: gesloten Aarsele Aarselestraat 4 - Aarsele T 051 42 82 16 woe: 16u00-18u30 za: 10u00-12u00 Gesloten op woensdag 1 en donderdag 30 mei.

Jeugd Generaal Maczekplein 7 - Tielt T 051 42 82 40 - jeugddienst@tielt.be Tijdens het schooljaar: ma-vrij: 8u00-12u00 / 13u00-17u00 za: 10u00-12u00 zo: gesloten Tijdens de vakantie: ma-vrij: 8u00 tot 12u00 za-zo: gesloten Gesloten op woensdag 1, donderdag 30 en vrijdag 31 mei.

Kinderopvang Tanneke Kinderopvang Tanneke Tielt BelgiĂŤlaan 2 - Tielt T 051 42 82 50 - tanneke@tielt.be Kinderopvang Tanneke Aarsele Jules Van Ooststraat 43 - Aarsele T 051 54 43 88 - tanneke@tielt.be Kinderopvang Tanneke Kanegem Kanegemstraat 168 - Kanegem T 051 72 20 08 - tanneke@tielt.be Gesloten op woensdag 1, donderdag 30 en vrijdag 31 mei.

sport en sporthal De Ponte Sportlaan 3 - Tielt T 051 42 82 80 - sportdienst@tielt.be ma: 8u00-12u00 / 13u30-16u30 di: 8u00-12u00 / 13u30-17u00 woe: 8u00-12u00 / 13u30-17u00 do: 8u00-12u00 / 13u30-17u00 vr: 8u00-12u00 / 13u30-16u00 za-zo: gesloten Gesloten op woensdag 1, donderdag 30 en vrijdag 31 mei.

Zwembad Tielt Generaal Maczekplein - Tielt T 051 40 19 16 - sportdienst@tielt.be Tijdens het schooljaar: ma: 8u30-11u45 / 13u30-20u15 di: 8u30-11u45 / 13u30-19u15 woe: 8u30-11u45 / 13u30-19u00 do: 8u30-11u45 / 13u30-20u15 vrij: 8u30-11u45 / 13u30-19u00 za: 14u00-17u45 zo: 9u00-11u45 Tijdens de vakantie: ma: 14u00-20u15 di: 14u00-19u15 woe: 9u30-11u45 / 14u00-19u00 do: 14u00-20u15 vrij: 14u00-19u00 za: 14u00-17u45 zo: 9u00-11u45 Gesloten op woensdag 1, zaterdag 11, zondag 12 en donderdag 30 mei.

STEDELIJKE ACADEMIE voor Muziek en Woord Lakenmarkt 4 - Tielt T 051 42 82 60 - samw@tielt.be www.academietielt.be Gesloten op woensdag 1, donderdag 30 en vrijdag 31 mei.


Stedelijke Kunstacademie

Sociaal Huis

Belbuscentrale

Lakenmarkt 3 - Tielt T 051 42 82 70 - kunstacademie@tielt.be www.academietielt.be Gesloten op woensdag 1, donderdag 30 en vrijdag 31 mei.

Deken Darraslaan 60 - Tielt T 051 40 90 52 - sociaalhuis@ocmwtielt.be www.ocmwtielt.be ma: 9u00-12u00 / namiddag gesloten di: 9u00-12u00 / 13u30-17u00 woe: 9u00-12u00 / 13u30-17u00 do: 9u00-12u00 / 13u30-18u00 vrij: 9u00-12u00 / namiddag gesloten za-zo: gesloten Gesloten op woensdag 1 en donderdag 30 mei. Juridische bijstand 1ste dinsdag van de maand: 14u00-16u00 Pro Deo 2de en 4de dinsdag van maand: 13u30 Aanvraag sociale tegemoetkomingen 3de woensdag van de maand: 13u30-15u30 Aanvraag pensioen werknemers 1ste donderdag van de maand: 9u00-10u30 Aanvraag pensioen zelfstandigen 1ste donderdag van de maand: 9u30-10u30

T 059 56 52 56

openbaar domein Meulebeeksesteenweg 2D - Tielt Gebouwen T 051 42 81 52 - gebouwendienst@tielt.be Wegen en water T 051 42 81 53 - wegendienst@tielt.be Groen en proper T 051 42 81 54 - groendienst@tielt.be

brandweer midwest post Tielt Felix D'Hoopstraat 124 - Tielt lieven.rijckaert@zonemidwest.be Bij dringende gevallen: T 112 Noodnummer: T 1722* Opgelet! Enkel indien geactiveerd door de Vlaamse overheid en voor nietdringende oproepen in verband met wateroverlast en/of stormschade.

*

Brandweer Midwest Post Aarsele Molenweg 3 - Aarsele dirk.debeuckelaere@zonemidwest.be Bij dringende gevallen: T 112 Noodnummer: T 1722* Opgelet! Enkel indien geactiveerd door de Vlaamse overheid en voor nietdringende oproepen in verband met wateroverlast en/of stormschade.

*

Andere Recyclagepark Tenhovestraat 7 - Tielt T 051 31 17 96 ma: 14u00-16u45 di: 14u00-18u45 woe: 14u00-17u45 do: gesloten vrij: 9u30-17u45 za: 9u30-15u45 zo: gesloten Gesloten op woensdag 1 mei.

Lokaal Dienstencentrum â&#x20AC;&#x2122;t Vijverhof Kortrijkstraat 68 - Tielt T 051 40 26 46 dienstencentrum.vijverhof@telenet.be www.ocmwtielt.be Openingsuren dienstencentrum ma-vrij: 8u15-12u00 / 13u15-18u00 Openingsuren cafetaria ma-vrij: 10u00-12u00 en 14u00-18u00 Kantoor van de centrumleidster ma-do 9u00-12u00, in de namiddag op afspraak (behalve op vrijdag) Gesloten op woensdag 1, donderdag 30 en vrijdag 31 mei.

Lokale politie Kortrijkstraat 86 - Tielt T 051 42 84 00 - fax 051 42 84 09 pz.regiotielt.wijk.tielt@police.belgium.eu www.pzregiotielt.be ma: 8u00-20u00 di t.e.m. za: 8u00-18u30 zo: gesloten

Werkwinkel Lakenmarkt 6 - Tielt T 051 42 79 40 - wwtielt@werkwinkel.be www.werkwinkel.be

sint-andriesziekenhuis tielt Bruggestraat 84 - Tielt T 051 42 51 11 - info@sintandriestielt.be www.sintandries.be

FLUVIUS Algemene info T 078 35 35 34 - www.fluvius.be Gasreuk T 0800 65 0 65 Storingen en defecten T 078 35 35 00 Defecte straatlampen T 0800 6 35 35 - www. straatlampen.be

De Watergroep (VMW) Roggelaan 2 - 8500 Kortrijk T 056 23 17 11 www.dewatergroep.be

andere Medische spoedgevallen en brandweer T 112 Dringende politiehulp in BelgiĂŤ T 101 Huisartsenwachtdienst Tielt-Schuiferskapelle: T 051 40 22 22 Aarsele-Kanegem: T 051 68 99 88 Permanentiedienst apothekers T 0903 99 000 www.apotheek.be Tele-Onthaal T 106 of www.tele-onthaal.be Zelfmoordlijn T 1813 of www.zelfmoord1813.be Kinder- & Jongerentelefoon T 102 of www.awel.be Al-Anon en Alateen (voor familie en vrienden van alcoholisten) T 03 218 50 56 of www.al-anonvl.be Antigifcentrum T 070 245 245 Ophaling huisvuil Voor meer info kan je terecht bij de dienst Milieu, bij IVIO (T 051 31 17 96 of info@ivio.be) of via www.tielt.be > Wonen > Afval en containerpark.

Spoorwegstation Tielt Stationsplein 16 - Tielt T 050 30 48 23

MEI 2019

43


© José Houtteman

Op woensdag 3 april mocht Tielt Dwars door Vlaanderen verwelkomen. De dames kenden een schitterende ‘officieuze’ start aan onze Hallentoren. Wat verderop, op de Ring, kon het strijdgewoel echt van start gaan. Deze wielrensters lijken alvast wat wedstrijdtactiek te bespreken ... Tag jij jouw foto’s op Instagram ook met #igtielt? Zo creëren we een fijne community met inspirerende foto’s van Tielt!

Profile for Informatiedienst Stad Tielt

Stad Tielt | Stadsmagazine mei 2019  

Stad Tielt | Stadsmagazine mei 2019  

Profile for tieltmag
Advertisement