__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

WWW.TIELT.BE | STADSMAGAZINE VAN AARSELE . KANEGEM . SCHUIFERSKAPELLE . TIELT | APR21

1


INHOUD Beste inwoner De vaccinatiecampagne is goed op dreef en het vaccinatiecentrum Tielt mocht al een kleine 5.000 mensen ontvangen. De eerste ‘tweede prikken’ komen er ook aan. Goed nieuws dus, dat ons een stapje dichterbij het einde van deze moeilijke tijden brengt. Van harte bedankt aan allen die zich hiervoor inzetten!

deze maand

Ik doe graag een warme oproep aan iedereen om zich te laten vaccineren. Elke inwoner, ouder dan 18 jaar, kan dit gratis laten doen in het vaccinatiecentrum in de Europahal. De overheid zal je hiervoor een uitnodiging bezorgen per brief, per mail of per sms. Alle info over het vaccinatiecentrum vind je binnenin dit nummer, in een handige, uitneembare katern.

Ook het kunstproject ‘Represent’ breng ik graag even onder de aandacht. We nodigen alle inwoners van de Tieltse deelgemeenten uit om ons hun mooiste glimlach te schenken en we maken er een bijzondere fotocollage van. Verder uiteraard ook heel wat ander nieuws in dit nummer, onder meer over de heropfrissing van het Hulstplein en het nieuw dagverzorgingscentrum met assistentieflats op de zorgcampus Deken Darras. Veel leesplezier.

Luc Vannieuwenhuyze Burgemeester, namens het schepencollege

© Veld K Architecten

De lente bezorgt ons nieuwe energie en daar zeggen we geen nee tegen. We geven je een overzichtje van de verschillende Tieltse wandel- en fietsroutes, en sporen je meteen aan om deel te nemen aan de 10.000 stappenclash tussen verschillende gemeenten. Bewegen doet ons allen goed, dat staat vast. Wist je trouwens dat je je straat kan omvormen tot een speelstraat op de Buitenspeeldag van woensdag 21 april? Meer info vind je binnenin dit nummer.

15

19

Vaccinatie­ centrum Europahal Tielt

Nieuw dagverzorgings­ centrum en assistentieflats

en verder

Trek erop uit in Tielt! 3. 10.000 stappenclash 4. Bevolking 6. Uit de raad 7. Vacatures 8. Phishing/Smishing 9. Gratis huisnummers 9. Digital Reaction Plan 10. Ik Koop Lokaal 10. Heropfrissing Hulstplein 11. Word jij brandweerman/-vrouw? 11. Heraanleg rotonde Tieltsesteenweg in Aalter 12. Blue-bike deelfietsen 13. Telraamcamera’s 13. Optimalisatie hemelwaterinstallatie 14. Bied je afval correct aan 14. Vlaams Energie- en Klimaatagentschap 14. Vaccinatiecentrum Europahal Tielt 15. Nieuw dagverzorgingscentrum en assistentieflats 19. Daar is de lente! 20. Tielt in beeld 21. Tieltse sportkampioenen 22. Beleef een te gekke zomervakantie 23. Campagnebeeld BK judo 24. Muurschildering 24. Sporthal De Ponte in het nieuw 25. Multisport voor kleuters 26. Openingsuren zwembad 26. Buitenspeeldag 27. Eerste lezertjes 28. Vlaanderen Feest 28. Represent 29. Erfgoed 30. Tot uw dienst 31.

COLOFON Op de Hoogte is het officiële informatieblad van het Lokaal Bestuur Tielt. Verschijnt maandelijks (behalve augustus) en is gratis voor de Tieltenaar. Redactieadres Communicatie & Dienstverlening, Markt 13 – T 051 42 81 70 – communicatie@tielt.be Suggesties teksten voor het meinummer bezorgen uiterlijk op 1 april. UIT-activiteiten uiterlijk invoeren op 5 april via www.uitdatabank.be Verantwoordelijke uitgever Luc Vannieuwenhuyze, burgemeester Realisatie KIXX – www.kixx-concept.be © Lokaal Bestuur Tielt – niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Beeld cover: Meikensbossen


IN DE KIJKER

Trek erop uit in Tielt! Wat nodigt meer uit om naar buiten te gaan en in beweging te komen dan een heerlijk lentezonnetje? Trek je wandelschoenen aan, stap op de fiets en ontdek de talloze wandel- en fietsmogelijkheden in en rond onze stad.

WANDELEN

Happy Feet

STEEGJESWANDELINGEN

3.571 tot 4.285

Deze bewegwijzerde wandelingen van 2,5 tot 3 km lang gidsen je doorheen Kanegem, Aarsele, Schuiferskapelle en de omgeving van de Poelberg. Volg de rode 'Happy Feet'-bordjes: start in de drie deelgemeenten aan de kerk en in Tielt aan de Poelbergsite.

14.286

Dwars door Tielt

In Tielt is er ook een steegjeswandeling van 10 km, die niet bewegwijzerd is. De routeplannetjes van alle steegjeswandelingen kan je gratis afhalen aan het Stadspunt in het stadhuis of downloaden via www.visittielt.be. Let op: de steegjeswandelingen zijn niet echt geschikt voor rolstoelgebruikers.

WANDELNETWERK POELBERG-MEIKENSBOSSEN

KLAVERTJE-4

7.143

Vier steegjeswandelingen die het Tieltse stadscentrum in klavervorm omsluiten, kregen de roepnaam ‘Klavertje-4’ mee. Elke wandeling is 5 km lang, ideaal voor een korte maar deugddoende uitstap. Je kan ze trouwens perfect onderling combineren. De wandelingen zijn bewegwijzerd en starten en eindigen telkens aan de Hallentoren. Volg de pijlen met het nummer van je wandeling.

Bij elk van deze wandelingen vind je aangeduid hoeveel stappen ze tellen. In mei vindt immers opnieuw de stappenclash plaats. Je leest er meer over op de volgende pagina's. Ideaal dus om je wandelschoenen aan te trekken en je stappen te laten oplopen door enkele wandelingen te verkennen in Tielt en omstreken. Veel wandelplezier!

© Westtoer

Klavertje-4

Suggestielus 1 Suggestielus 2

POELBERG

10.429 6.429

Dit netwerk met 15,2 km wandelpaden laat je kennismaken met het glooiende landschap op de grens tussen Tielt en Dentergem. De 45 meter hoge Poelberg met Poelbergsite, kronkelende veldwegen, het beschermde landschap rond de Poelbergmolen en uiteraard de Meikensbossen vormen het aantrekkelijke decor van dit wandelnetwerk. Op www.visittielt.be vind je twee suggestielusjes van 7,3 km en 4,5 km. De wandelfolder kost € 5 en kan je bestellen via de webshop van Westtoer. 3


WEST- EN OOSTHOEKWANDELING KANEGEM Westhoekwandeling

9.285

Oosthoekwandeling Met uitbreidingslus

8.571 12.857

Vanuit de dorpskern in Kanegem trek je op avontuur langsheen de mooiste en verborgen plekjes van het bloemendorp. De Westhoekwandeling is 6,5 km lang, de Oosthoekwandeling telt 6 km (met uitbreidingslus tot 9 km). Beide routes zijn bewegwijzerd. De wandelfolder, met heel wat info over de geschiedenis van Kanegem, de Neringenbeek, het Groot Goet ten Broucken, de rozenstruiken … kan je downloaden via www.visittielt.be.

ERFGOEDWANDELROUTE

4.285

FOTOZOEKTOCHT-BANKENWANDELING

3.571

Een tip voor wie het liever wat kalmer aan doet: in mei organiseert dienstencentrum ’t Vijverhof een fotozoektocht van 2,5 km met voldoende zitbanken onderweg. Praktische info volgt later.

FIETSEN

LOKALE FIETSROUTES Amusant Platteland Deze fietstocht brengt je langsheen 19 verschillende landbouwbedrijven en laat je kennismaken met alle aspecten van de landbouw, het landschap, de natuur en de geschiedenis van de streek. Er is een overkoepelende fietslus van 36 km, die start op de Markt in Tielt. Daarnaast zijn er ook drie kindvriendelijke fietslussen van 17, 15 en 13 km. Alle fietslussen zijn bewegwijzerd met aparte bordjes. Elke route kreeg een kleurtje (blauw, rood, groen en geel).

© Westtoer

Een gratis fietskaart kan je downloaden op www.visittielt.be of afhalen aan het Stadspunt.

ERFGOEDWANDELROUTE

De erfgoedwandelroute is 3 km lang en start aan Huis Mulle de Terschueren. Ze gidst je langs statige herenhuizen van textiel­ baronnen en lokale politici en voorbij diverse stedelijke symbolen zoals het belfort dat erkend is als werelderfgoed. Een wandelkaart kost € 3 en kan je kopen in het Stadspunt of via de webshop van Westtoer.

AMUSANT PLATTELAND

Tel je stappen! Wil je meer bewegen en ben je wel te vinden voor een uitdaging? Doe in mei mee aan de 10.000-stappenclash in Midden-WestVlaanderen en leid Tielt naar de overwinning! ELKE DEELNEMER WINT

Je gezondheid vaart er wel bij: 10.000 stappen zetten per dag is goed voor je spieren en botten, verlaagt je kans op kanker, diabetes en overgewicht én je voelt je vanzelf ook beter in je vel. Stap je Tielt mee naar de overwinning?

4 | WWW.TIELT.BE


TIELTSE BELPOP BONANZA FIETS- EN WANDELROUTE

BRIEK 100

Briek 100 Naar aanleiding van de 100ste (postume) verjaardag van flandrien Briek Schotte werden in 2019 twee fietstochten uitgestippeld: een ‘Briekske’ van 32 km en een ‘Briek XL’ van 70 km. Beide trajecten starten in Tielt, doen Brieks geboortedorp Kanegem aan en laten je het zuidelijke gedeelte van het Brugse Ommeland ontdekken. ‘Briek XL’ maakt de oversteek naar de Leiestreek; KOERS. Museum van de Wielersport in Roeselare is mee opgenomen in de route. Download de gratis fietskaart op www.visittielt.be. De kaart is ook verkrijgbaar aan het Stadspunt.

Ga op stap doorheen het centrum van Tielt en ontdek de rijke en bijzondere muzikale geschiedenis van onze stad. Vakmannen bij uitstek Jan Delvaux en TIELT Jimmy Dewit zijn jouw gids onderweg. Op tien stopplaatsen vind je een QR-code met een mooi verhaal in woord en beeld. Het routeplan kan je afhalen bij Cultuurcentrum Gildhof of downloaden via www.gildhof.be.

KUNSTROUTE FRAGILE BRICKS

Sinds begin maart prijken op tien gevels in het stadscentrum uitvergrote prints van kunstwerken. Een eigenzinnige bezinning over een jaar samen leven met corona, aan de hand van tien krachtige, genereuze beelden van hedendaagse kunstenaars. De brochure met het routeplan en een streepje commentaar bij de werken is gratis verkrijgbaar BRICKS tijdens de openingsuren in Cultuurcentrum Gildhof, het Stadspunt in het stadhuis, de bibliotheek en Standaard Boek­handel. Je kan ze ook digitaal raadplegen via www.tielt.be (zoekterm ‘Fragile Bricks – Billboard project in de openbare ruimte’). socially distant, closer by art

FIETSNETWERK BRUGSE OMMELAND

Het Fietsnetwerk Brugse Ommeland, dat is ruim 930 km fietsplezier door bossen en polders, langs kastelen en kanalen met pittoreske dorpen en stadjes onderweg. Stippel zelf je fiets-

© Westtoer

route uit en geniet van knooppunt tot knooppunt. De onmisbare fietsnetwerkkaart leidt je naar de leukste plekjes. De groen-witte bewegwijzering wijst je in twee richtingen de weg. Onderweg kan je verpozen op de vele rust- of picknickbanken. De fietsnetwerkkaart kan je bestellen voor € 9 via de webshop van Westtoer.

POELBERG

Nam je vorig jaar al deel? Dan hoef je enkel je gezette stappen te registreren in mei op www.10000stappen.be. Is het je eerste deelname? Registreer je gratis op www.10000stappen.be, sluit je aan bij de groep Tielt en geef elke dag je stappen in.

Toerisme

jou als inwoner zo eenvoudig mogelijk te maken om meer te bewegen in je dagelijks leven. De stappenclash is een eerste actie in een reeks van initiatieven.

Elke week krijg je een update van de tussenstand op de facebookpagina van Gezonde Stad Tielt. Tel je stappen met een app, activity tracker of klassieke stappen­ teller. Meer info hierover vind je op www.10000stappen.be. Als Gezonde Stad Tielt engageren we ons om de komende vier jaar werk te maken van beweegvriendelijke buurten en het voor

Sociaal Huis

5


BEVOLKING

geboorten 05.02 te Deinze: Renée Campe 08.02 te Deinze: Stine Arickx 09.02 Odette Verwilst

huwelijken 20.02 Noé De Backer 20.02 te Roeselare: Pippa Vandenbogaerde

10.02 Doan Ademi

25.02 Damian Horváth

11.02 Jan Dubraczewski

27.02 te Knokke-Heist: Lowie Demeyer

11.02 Lia Callens

28.02 Renée Vandendriessche

11.02 Nikolas Dobrescu

02.03 Jonas Tuyn

12.02 Warda Ismail

02.03 te Deinze: Lewis Wielfaert

13.02 te Gent: Mila Dewaele

03.03 te Brugge: Stella Decorte

15.02 Haroun Abuhamad

09.03 Bianca Strisca

19.02 te Deinze: Broes Lievens

11.03 Louis Debuck

overlijdens

ZATERDAG 9 JANUARI Dea Veseli en Agim Gyler

10.02 Andrea Vanoverschelde, °Merkem 04/01/1938, e. Sylveer Depypere 12.02 Nelly De Grande, °Tielt 26/04/1932, w. Raoul Vande Voorde 12.02 Miriam Vannieuwenhuyze, °Tielt 17/01/1957, e. Hugo De Vooght 15.02 Luciana Callewaert, °Tielt 25/10/1926, w. Roger Blancke 25.02 Marie Jeanne Langeraet, °Tielt 17/01/1937, w. José De Cuypere 26.02 Xander De Roo, °Tielt 13/05/1998, ongehuwd 01.03 Gilbert Vannieuwenhuyse, °Kanegem 15/11/1931, e. Marie-Odette Moyaert 07.03 Leander Quintyn, °Tielt 15/04/1988, ongehuwd 08.03 Maria Callens, °Oostrozebeke 03/04/1926, w. Lucien Maes 09.03 Yvan Tuyttens, °Tielt 30/12/1952, e. Rebecca Logie 10.03 te Roeselare: André Vandekerkhove, °Tielt 26/09/1943, e. Rosette Heytens 12.03 Andrea Mattheeuws, °Oostende 08/08/1935, ongehuwd 14.03 Frans Duyck, °Tielt 19/11/1930, w. Alphonsa Simoens 15.03 te Deinze: Rachel Vandaele, °Kanegem 25/07/1938, w. Achiel Lannoo

6 | WWW.TIELT.BE

VRIJDAG 5 MAART Leonora Sahini en Festim Ujkani


Burgerlijke stand enkele bevolkingscijfers voor 2020

mannen 10.182

166

84

82

255

131

124

vrouwen 10.191

Tielt 15.084

57

20.373

Aarsele 2.949

959

452

507

514

591

Kanegem 1.188 Schuiferskapelle 1.152

4 MAART 2021

Uit de raad GEMEENTERAAD

De raad nam kennis van: het besluit van de burgemeester dd. 15.02.2021 houdende het uitbreiden van de locaties op grondgebied Tielt waar het dragen van een mondmasker verplicht is n.a.v. het inrichten van het vaccinatiecentrum Europahal; het schrijven van de provincie West-Vlaanderen houdende de toezichtsbeslissing van de gouverneur over de klacht tegen de beslissingen van de hybride gemeenteraadszitting dd. 12.11.2020, over de klacht tegen de samenstelling van de Gecoro in de gemeenteraadszitting dd. 12.11.2020 en over de klacht tegen de het volledige Tieltse gemeenteraadsbesluit dd. 03.12.2020. De raad keurde goed: de ontwerpaktes tot aankoop van een handelshuis gelegen Kortrijkstraat 73 en tot kosteloze verwerving van een perceel grond gelegen Deken Darraslaan, beide Tielt;

1.105

het ontwerp en de offerte van Fluvius voor het ondergronds brengen van bovengrondse netten in de Egemsesteenweg Tielt; een terrasreglement voor horecagelegenheden Tielt; de voorgestelde wijziging van het belastingreglement op het privaat gebruik van de openbare weg en/of openbaar domein dd. 05.12.2019; een impulssubsidiereglement voor het uniformiseren van parasols en/of luifels horecagelegenheden Tielt. De raad aanvaardde de schenkingen 2020 zoals opgenomen in het schenkingenregister van het stads- en OCMW-archief.

OCMW-RAAD

De raad nam kennis van de notulen van de raad van bestuur van de Welzijnsvereniging Zorg Tielt dd. 11.01.2021.

De volgende zitting van de gemeente- en OCMW-raad vindt plaats op 1 april om 20u00 in de oude sporthal. www.tielt.be/gemeenteocmwraad 7


STAD TIELT ZOEKT NIEUWE COLLEGA’S M/V Voltijds contractueel onbepaalde duur

ADMINISTRATIEF MEDEWERKER DIENST JEUGD C1 – C3

Voltijds contractueel bepaalde duur 6 maand met eventuele mogelijkheid tot verlenging

POLYVALENT KLUSJESMAN D1 – D3

Je staat in voor de administratieve ondersteuning van de dienst en voor het ondersteunen, voorbereiden en coördineren van verschillende activiteiten voor kinderen en jongeren.

Je voert diverse onderhoudswerken en algemene herstellingen uit in diverse stadsgebouwen. Als collega van de dienst Gebouwen spring je bij waar nodig. Ervaring met sanitair, HVAC of dakwerken is een pluspunt.

TEAMLEIDER WEGEN EN WATER C1 – C3

Solliciteren kan tot en met 19 april. Bijkomende info over hoe dat kan, de functie-inhoud, de aanwervingsvoorwaarden en ons aanbod kan je vinden op www.tielt.be/vacatures.

Je staat in voor het personeelsbeleid en voor het coördineren van de werking van de dienst (opvolging van de werken in eigen beheer, opmaak van planningen …).

TOEZICHTER SOCIO-CULTURELE INFRASTRUCTUUR E1 – E3 Je beheert mee de socio-culturele infrastructuur (o.m. sporthal, evenementenzaal en zwembad). Je staat onder meer in voor toezicht, reservaties, herstellingen en onderhoud van de sportterreinen.

Voor de volledige functiebeschrijvingen en meer informatie kan je terecht bij CC Select via www.ccselect.be/vacatures, T 02 467 35 40 of jobs@ccselect.be. Solliciteren kan tot en met 19 april via https://ccselect.probisgroup.be/vacatures/.

JOBSTUDENTEN Ben je 18 of word je 18 dit jaar? Dan kan je aan de slag als jobstudent bij: • Stadsarchief: alle vakanties • Schoonmaak en logistieke dienst: zomervakantie • Groendienst en wegendienst: zomervakantie • Redders: alle vakanties/weekends Solliciteren kan tot en met 18 april via www.tielt.be/vacatures. Geef zeker door wanneer je beschikbaar bent.

VRIJWILLIGERS BEGRAAFPLAATSEN We zoeken vrijwilligers voor het openen en sluiten van de poorten van de begraafplaatsen in Tielt en deelgemeenten. ’s Avonds doe je dit nadat je controleerde of iedereen de locatie verlaten heeft. Het uitvoeren van deze taak kan gebeuren in een beurtrolsysteem. Je ontvangt hiervoor een vrijwilligersvergoeding. Solliciteren kan tot en met 14 april door contact op te nemen met de dienst Burgerzaken via T 051 42 81 31 of bevolking@tielt.be.


ONZE STAD WEES WAAKZAAM

Opgelet voor

phishing/smishing Politiezone Regio Tielt waarschuwt voor phishing/smishing. Dit is een vorm van cybercriminaliteit waarbij oplichters gevoelige informatie proberen te verkrijgen om later te misbruiken. zijn veelvoorkomende afzenders. De oplichters doen alsof ze een van deze afzenders zijn en nemen zo contact met jou op.

ENKELE TIPS

Kijk altijd het e-mailadres na. Het deel na @ moet eindigen op de domeinnaam van de officiële website. Als je twijfelt, open dan zeker geen links of bijlagen en neem op een andere manier contact op met de afzender om na te gaan of zij jou wel degelijk gecontacteerd hebben. Er staan meestal spel- en taalfouten in een phishingmail. Een bank of andere instantie vraagt nooit vertrouwelijke bankgegevens.

HEB JE TOCH GEGEVENS DOORGEGEVEN?

Wanneer men gevoelige informatie probeert te bekomen, denken we vooral aan gebruikersnamen, wachtwoorden, kredietkaartgegevens … die opgevraagd en misbruikt worden. Vooral bankkaart-oplichting is in opmars. Fraudeurs proberen via e-mail, telefoon, sms (smishing) of per brief je bankkaart en bijhorende codes te pakken te krijgen. Dat doen ze door te beweren dat je bankkaart moet worden vervangen. Helaas wordt ook de coronacrisis door cybercriminelen misbruikt om mensen op te lichten. Zo kreeg Politiezone Regio Tielt al melding van verschillende verzonnen coronapremies. FOD Financiën, de Vlaamse Overheid, bankinstellingen, Cardstop, Bpost, Microsoft …

GRATIS HUISNUMMERS Voor de hulpdiensten is het belangrijk dat woningen een duidelijk zichtbaar huisnummer hebben. Daarom biedt het stadsbestuur al jaren gratis huisnummers aan met blauwe achtergrond en witte cijfers. Een nieuw huisnummer wordt toegekend door de dienst Bevolking op het ogenblik van de goedkeuring van de omgevingsvergunning. De bewoners zijn verplicht om binnen de maand na de voltooiing van de bouwwerken een huis-

Als je een wachtwoord hebt doorgegeven, verander het dan onmiddellijk. Verander het op alle plaatsen waar je het gebruikt. Als je credit- of bankkaartgegevens hebt doorgegeven, verwittig je Cardstop op T 070 344 344. Neem contact op met je bank zodat de rekening geblokkeerd kan worden. Als je merkt dat er effectief geld gestolen is van je bankrekening, doe dan aangifte bij de politie. Stuur het verdachte bericht waarop je geklikt hebt naar verdacht@safeonweb.be. Lokale Politie

nummer aan te brengen. Dat gebeurt bij voorkeur naast de voordeur die uitgeeft op de straatzijde (of in andere gevallen, op de frontale gevel uitgevend op de straatzijde). Wanneer je woning niet langs de openbare weg gelegen is, dien je aan de toegangsweg van het perceel een huisnummer aan te brengen. Is je huisnummer kapot of versleten? Vraag gratis een nieuw exemplaar aan bij de dienst Bevolking. Het wordt per post thuis bezorgd of je kan het komen ophalen aan het Stadspunt in het stadhuis.

Bevolking

9


ONDERNEMEN DIGITAL REACTION PLAN

Is jouw onderneming klaar in geval van een incident? Om bedrijven bij een incident of ramp te ondersteunen en te helpen om de continuïteit van hun activiteiten te garanderen, ontwikkelde de FOD Economie het Digital Reaction Plan. Dankzij het Digital Reaction Plan kunnen bedrijven online en volledig gratis een gepersonaliseerde ‘quickscan’ uitvoeren. Zo komen ze te weten hoe goed ze voorbereid zijn op verschillende incidenten. Op www.digitalreactionplan.be is een reeks voorbeelden, modeldocumenten en adviezen beschikbaar die ondernemingen toelaten om: risico’s te identificeren, analyseren, beoordelen en aan te pakken; Incidenten te beheren; een bedrijfscontinuïteitsplan voor de activiteiten van de onderneming op te stellen; doelgericht te communiceren. Ontdek de risico’s van jouw onderneming en anticipeer erop! Lokale Economie www.digitalreactionplan.be

IK KOOP LOKAAL

Stem op jouw favoriete winkelier en win

en win

Lokale winkeliers geven zuurstof aan jouw stad. Ben jij trots op jouw winkelier, zijn of haar kwalitatieve producten, vakkennis en persoonlijke service? Geef hem of haar jouw stem via www.ikkooplokaal.be! Of like Ik koop lokaal op sociale media, maak leuke ‘stoef’-foto’s en post deze op de Facebookpagina van Ik koop lokaal of op je publiek Instagramprofiel. Vernoem @ikkooplokaal en de winkel en gebruik de hashtag #ikkoop­lokaal! Zo maak je kans op mooie prijzen, zoals weekendarrangementen en cadeaucheques. Stemmen op je favoriete winkelier kan vanaf 13 april tot en met 11 mei. Lokale Economie www.ikkooplokaal.be 10 | WWW.TIELT.BE

Win een weekendarrangement en nog veel meer

Stem op jouw favoriete winkelier en win Lokale winkeliers geven zuurstof aan jouw stad of gemeente. Ben jij trots op jouw winkelier, zijn of haar kwalitatieve producten, vakkennis en persoonlijke service? Geef hem of haar jouw stem via www.ikkooplokaal.be! Of like Ik koop lokaal op sociale media, maak leuke ‘stoef’-foto’s en post deze op de Facebookpagina van Ik koop lokaal of op je publiek Instagramprofiel. Vernoem @ikkooplokaal alsook de winkel en gebruik de hashtag #ikkooplokaal! Je kan mooie prijzen winnen, zoals weekendarrangementen en cadeaucheques van de deelnemende gemeenten.

www.ikkooplokaal.be #ikkooplokaal


WONEN

Word jij vrijwillig brandweerman/vrouw? Een hart voor hulpverlening? Dan ben je gegarandeerd meer brandweer dan je denkt en is een job als brandweervrijwilliger bij

Heropfrissing Hulstplein

hulpverleningszone Midwest, brandweerpost Tielt, misschien wel iets voor jou.

Tieltenaren die er dagelijks gebruik van maken.

Want de brandweer zoekt jou! Geen uitzonderlijke helden of bovenmenselijke sporters, wel gemotiveerde mensen die helpen waar ze kunnen. Voldoe je aan een aantal voorwaarden, dan kan je de proeven afleggen om het federaal geschiktheidsattest (FGA) te behalen. Deze proeven bestaan uit een competentietest, een operationele handvaardigheidstest en lichamelijke geschiktheidsproeven. Met het FGA op zak kan je je kandidaat stellen als brandweervrijwilliger bij de hulpverleningszone.

Afgelopen maand is de oude haag rondom het plein ingesnoeid. De restanten van de oude omheining alsook de klimop in de haag zijn verwijderd. Wanneer de haag weer aangegroeid is, zal ze in glooiende vorm gesnoeid worden.

We organiseren een infoavond in de brandweerpost van Tielt op donderdag 22 april vanaf 19u30. Je zal er ook een oefening van de brandweer kunnen meevolgen. Inschrijven is verplicht en kan via www.bit.ly/2021infosessievrijwilligers.

In een latere fase vernieuwen we de padenstructuur van het plein op een duurzame manier. Het asfalt verdwijnt en de paden worden smaller en waterdoorlatend. De zone rond de centraal gelegen fontein wordt onthard en vergroend. Scholen zullen het park kunnen blijven gebruiken om er sport- en spelactiviteiten te organiseren.

De FGA-proeven vinden plaats in mei en juni of in augustus en september. Inschrijven voor de proeven in mei en juni kan vanaf 22 april via www.ikwordbrandweer.be. We voorzien hiervoor een oefenmoment in de brandweerpost van Tielt op woensdag 5 mei vanaf 18u00. Inschrijven is ook verplicht en kan via www.bit.ly/2021oefensessievrijwilligers.

Er komen nieuwe zitbanken en er blijft voldoende ruimte voor sport en ontspanning. Extra speeltuigen voor kinderen komen er niet. Daarvoor verwijzen we graag naar de vele speelpleintjes en groenzones in Tielt en deelgemeenten.

www.jobs.brandweerwestvlaanderen.be www.ikwordbrandweer.be www.zonemidwest.be

Het Hulstplein krijgt een opknapbeurt. Het vertrouwde beeld van het park zal niet drastisch veranderen, maar met een aantal ingrepen maken we het plein aantrekkelijker voor de vele

Openbaar Domein

personeel@zonemidwest.be T 051 80 60 16

11


FASE 1 WERKEN SINDS 15 MAART

Heraanleg rotonde Tieltsesteenweg in Aalter Sinds maandag 15 maart voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) herstellingswerken uit aan de rotonde aan de Tieltsesteenweg (N37) in Aalter. De kwaliteit van het beton voldeed niet aan de opgelegde eisen en de aannemer zal de rotonde opnieuw aanleggen. De betonwerken gebeuren in drie verschillende fasen om de hinder zoveel als mogelijk te beperken. De werken duren ruim drie maanden. Tijdens de werken wordt het verkeer op de Tieltsesteenweg omgeleid.

van Tielt naar N44/E40 blijft dezelfde omleidingen volgen. In deze fase gaat de op- en afrit Aalter richting Gent dicht. Oprit Aalter richting Gent rijdt lokaal om via de rotonde aan de Brouwerijstraat. Afrit Aalter richting Gent wordt omgeleid via Oostkamp (E403) bestemming Ruiselede/Tielt en via Nevele met bestemming Aalter/N44.

Er wordt vastgesteld dat het zwaar verkeer een sluiproute gebruikt om via Kanegem en Aarsele de Deinsesteenweg te bereiken. Er werd een verbodsbord (tonnagebeperking 3,5 ton) geplaatst bij het begin van de Kanegemstraat, op grondgebied Ruiselede. Er zal gecontroleerd en beboet worden.

FASE 1 VAN 15 MAART TOT MIDDEN APRIL ZUIDOOSTELIJK DEEL VAN ROTONDE

Het verkeer van Maldegem naar Tielt blijft mogelijk. Alle verkeer richting Deinze moet omrijden. Het verkeer (-3,5 ton) richting Deinze volgt lokale omleidingen. Zwaar verkeer (+3,5 ton) van Maldegem (N44) naar Deinze rijdt om via N35. Ook het verkeer van Tielt richting E40 zal dezelfde omleidingen moeten volgen. Alle op- en afritten blijven open. Het verkeer op de E40 ondervindt geen hinder. Ook het fietsverkeer ondervindt geen hinder. De carpoolparking blijft beschikbaar.

FASE 2 VAN MIDDEN APRIL TOT EIND MEI NOORDOOSTELIJK DEEL VAN ROTONDE

Het verkeer op de N37 wordt volledig onderbroken. Alle verkeer moet omrijden. Het verkeer van Maldegem (N44) richting Tielt rijdt om via de Steenweg op Deinze. Het verkeer op de N37 komende 12 | WWW.TIELT.BE

FASE 2 FASE 3 VAN EIND MEI TOT EIND JUNI HERAANLEG BYPASS

In de derde en laatste fase wordt enkel gewerkt aan de bypass aan de kant van de parking. Deze fase geeft geen hinder meer voor het verkeer.

www.wegenenverkeer.be/Aalter


© telraam.net

Blue-bike deelfietsen Sinds 2018 kan je in Tielt gebruik maken van acht blauwe stadsfietsen van Blue-bike. Ze staan opgesteld bij het NMBS-station aan het stationsplein. Dit project rond georganiseerd fietsdelen past binnen het streven van het Tieltse stadsbestuur om het autogebruik terug te dringen en de fiets te promoten, zowel als solovervoersmiddel als in combinatie met het openbaar vervoer. Het Tieltse station vormt immers een uitstekende fietsuitvalsbasis voor woon-, werk-, school- of vrijetijdsverkeer. Via het aanbod van Blue-bike evolueert Tielt verder in de richting van een fietsvriendelijke stad en een duurzamere mobiliteit.

PRAKTISCH

Je kan de Blue-bikes 24/24 & 7/7 uur ontlenen via de sleutelautomaat naast de NMBS-ticketautomaat aan de zijkant van het station. Wie een lidkaart heeft (kost € 12 per jaar, lid worden kan via www.blue-bike.be) kan in Tielt voor € 1,15 per dag een fiets ontlenen. Per lidkaart kan je telkens tot twee fietsen huren. Je brengt de fiets telkens naar hetzelfde uitleenpunt terug. Vooraan in de fietsenstalling is plaats voorzien voor de Blue-bikes. Met een lidkaart kan je ook op alle overige Blue-bike locaties een deelfiets ontlenen.

ENKELE CIJFERS VOOR TIELT

Vorig jaar waren er 76 unieke gebruikers. Er werden in 2019 in totaal 478 ritten afgelegd met de deelfietsen, in het jaar 2020 tijdens de coronacrisis nog 261 ritten. De laatste drie jaar komen de meeste gebruikers uit Gent (46), Tielt (26) en Deinze (9). Ze maakten respectievelijk 222, 149 en 74 ritten. De laatste drie jaar ontleenden Tieltenaren het vaakst een Blue-bike in het station van Deinze, gevolgd door het station van Tielt en het station Gent-Sint-Pieters.

VERKEERSTELLINGEN

20 telraamcamera’s geïnstalleerd Het stadsbestuur investeerde in de aankoop van 20 Telramen en vond ondertussen 20 enthousiaste inwoners in Tielt en deelgemeenten bij wie een volautomatische verkeersteller werd geïnstalleerd achter het raam. Een Telraam is een slimme sensor met een camera die bij daglicht permanent 4 verkeersmodi kan tellen: voetgangers, fietsers, auto’s en groot verkeer (vrachtwagens, bussen en grote bestelwagens). Het geeft ook een indicatie van de gemiddelde snelheden van het autoverkeer. In Tielt tellen volgende straten mee: Sint-Michielstraat, Grote Hulststraat, Kasteelstraat, Bruggestraat, Oude Pittemstraat, Europalaan, Hondstraat, Holdestraat, Bedevaartstraat, Felix D’Hoopstraat, Oude Stationstraat, Stationstraat en Krommewalstraat. In de Deken Darraslaan, Kortrijkstraat en Beneluxlaan wordt er geteld via een Telraam van de Fietsersbond. In Aarsele staan er verkeerstellers in de Aarselestraat, de Pastorijstraat en de Jules Van Ooststraat. In Kanegem wordt het verkeer geteld in de Kanegemstraat en de Neringenstraat; in Schuiferskapelle in de Jan Vinckestraat, Biermanstraat, Henri D’Hontstraat en Veldstraat (in samenwerking met het Bewonersplatform Schuiferskapelle). De verzamelde gegevens zullen gebruikt worden in het kader van de verkeersleefbaarheidsstudie die we momenteel uitvoeren. Deze moet uitmonden in een nieuw verkeerscirculatieplan, een fietsbeleidsplan en een parkeerbeleidsplan voor onze stad.

Mobiliteit

Mobiliteit

www.blue-bike.be

De gegevens kan je raadplegen via www.telraam.net.

13


EUROPAHAL

Optimalisatie hemelwaterinstallatie Aan de hemelwaterinstallatie in de Europahal zijn onlangs verbeteringswerken uitgevoerd. De nodige middelen daarvoor waren voorzien in het meerjarenplan 2020-2025. Doorheen het jaar wordt de Europahal normaal gezien veelvuldig gebruikt voor verschillende activiteiten. Er zijn drie hemelwaterputten van 10.000 liter aanwezig. Door de werken kan de derde put voortaan opnieuw aangewend worden. Daarnaast is er een automatisch omschakelsysteem voorzien. Indien er te weinig regenwater is, dan zal de installatie automatisch overschakelen op leidingwater tot er opnieuw voldoende regenwater voorhanden is. Er hoeft dus ook niet meer manueel bijgevuld te worden. Na voldoende neerslag zal de installatie automatisch terugschakelen op regenwater. Ook zijn alle filters van de installatie vervangen. Het hemelwater wordt gebruikt voor de toiletten en urinoirs in de Europahal. Met deze maatregel wil het stadsbestuur verder inzetten op rationeel watergebruik in het kader van het klimaatplan voor ‘Klimaatoverleg Midwest’ en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

TIP Wil je ook op een doordachte manier omgaan met regenwater? Op www.vmm.be/water/regenwater kan je heel wat nuttige info vinden.

Beheer en Uitbating Infrastructuur

Bied je afval correct aan Om de afvalophaling vlot te laten verlopen en de hinder op het openbaar domein zoveel mogelijk te beperken, gelden een aantal richtlijnen. Helaas stellen we vast dat die niet altijd goed worden opgevolgd. We vatten nog even samen hoe je je afval correct aanbiedt. Je afval mag je ten vroegste buiten zetten vanaf 17u00 de dag vóór de ophaling en ten laatste om 6u00 de dag van de ophaling zelf. We merken dat vuilniszakken soms dagen op voorhand al buiten worden geplaatst. Dat verhoogt de kans op ongedierte – met een vieze buurt tot gevolg – en het belemmert ook de doorgang op het voetpad voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Zet je afval wel op tijd buiten, zodat de ophaaldienst zijn werk kan doen. Er zomaar op vertrouwen dat men altijd laat in de voormiddag aan jouw deur voorbij komt, is geen goed idee: er kunnen altijd wijzigingen zijn aan het ophaaluur door een herindeling van de straten, een andere chauffeur ... Plaats je afval voor je eigen woning op de stoep. Als de ophaaldienst het niet meeneemt, kan je het zo makkelijk weer binnen nemen en bij een volgende ophaling opnieuw aanbieden. Indien jouw woning door werken, feestelijkheden of andere omstandigheden niet bereikbaar is op de dag van de ophaling, mag je jouw afvalfracties op de dichtstbijzijnde hoek van de straat plaatsen die wel te bereiken is. Wil je weten wanneer welk afval in jouw straat wordt opgehaald? Raadpleeg de papieren ophaalkalender van I.V.I.O. of bekijk de online versie via www.ivio.be/nl/afval-ophaling/ophaalkalender. Is je afval niet opgehaald? Contacteer dan de dienst Milieu.

Milieu

VLAAMS ENERGIE- EN KLIMAATAGENTSCHAP Sinds 1 januari is het Vlaams Energieagentschap (VEA) versterkt met een deel van de afdeling Energie, Klimaat en Groene Economie (EKG) van het departement Omgeving. Samen vormen ze voortaan één verzelfstandigd agentschap van de Vlaamse overheid: het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap of kortweg VEKA. Het VEKA zal de komende jaren het energie- en klimaatbeleid in Vlaanderen verder vorm geven en coördineren. Je kan het VEKA bereiken via het algemeen nummer 1700 of via veka@vlaanderen.be. In afwachting van een nieuwe website, kan je nog steeds terecht op www.energiesparen.be, waar je nu ook een extra rubriek ‘klimaat’ vindt.

14 | WWW.TIELT.BE


VACCINATIECENTRUM EUROPAHAL

Het gaat vooruit Dank dat je een jaar lang mee de coronamaatregelen naleefde. We kijken er allemaal naar uit om ons gewone leven weer op te pikken. Toch moeten we nog even volhouden, al is dat moment weer wat dichterbij nu Vaccinatiecentrum Tielt ook effectief van start ging in de Europahal en in de komende periode nog verder zal opschalen. Een samenvatting van de meest essentiële informatie vind je hierna. OVER HET BELANG VAN VACCINATIE WAAROM IS HET VAN BELANG DAT OOK JIJ JE LAAT VACCINEREN?

Een vaccin voorkomt dat je ernstig ziek wordt en beschermt zowel jezelf als de ander. Het traint jouw immuunsysteem en je bouwt mee aan de noodzakelijke groepsimmuniteit, waardoor we het virus uit onze samenleving kunnen bannen. Meedoen dus, niet enkel voor jezelf maar ook voor elkaar.

ZIJN DE VACCINS VEILIG?

Elk door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) goedgekeurd vaccin is uiterst veilig; ze zijn alle ruim getest en voldoen aan strenge eisen. Je kan niet zelf kiezen welk vaccin je krijgt; dat zou het vaccinatieproces vertragen. Bij elk vaccin is er een beperkte kans op bijwerkingen,

zoals pijn op de plaats waar je bent geprikt. Koorts of spierpijn verhelp je eenvoudig met een pijnstiller.

WANNEER BEN IK AAN DE BEURT?

Na de inenting van het zorgpersoneel is intussen ook de vaccinatie van de 65+’ers gestart; zij worden gevolgd door mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en de essentiële beroepen. In de laatste fase wordt de brede bevolking 18+ uitgenodigd. In principe komt iedereen aan de beurt vόόr midden juli, zoals steeds onder voorbehoud van wijzigingen in de aanlevering van de vaccins weliswaar.

MEER WETEN OVER DE VACCINATIECAMPAGNE?

Algemene info rond de inenting en de vaccins plus veelgestelde vragen zijn gebundeld op laatjevaccineren.be.

WWW.VACCINATIECENTRUMTIELT.BE Alle mogelijke praktische gegevens rond ons vaccinatiecentrum vind je terug via de uitgebreide nagelnieuwe website www.vaccinatiecentrumtielt.be. Van algemene info rond de uitnodigingsbrief over het eigenlijke vaccinatieverloop, bereikbaarheid en inrichting van de Europahal tot een overzichtelijke lijst van ‘Veelgestelde Vragen’. Je kan er ook terecht voor de meest recente info en kunt ons je specifieke vraag voorleggen. Neem zeker een kijkje. www.vaccinatiecentrumtielt.be - www.laatjevaccineren.be

15


VACCINATIECENTRUM EUROPAHAL TIELT

Situering WAAR KRIJG JE JE PRIK?

met een beperking parkeren vlakbij de ingang van het vaccinatiecentrum, aan het zwembad. Voor minder mobielen is er vόόr de ingang een ‘Kiss & Ride’-zone, waar auto’s even mogen stilstaan om iemand te brengen of op te halen.

Inwoners van Tielt en partnergemeenten Dentergem, Pittem, Meulebeke, Oostrozebeke, Ruiselede en Wingene krijgen hun coronavaccin in Vaccinatiecentrum Europahal, Generaal Maczekplein 5.

KOM JE PER FIETS OF MET DE BUS?

HOE BEREIK JE VACCINATIECENTRUM EUROPAHAL?

Kom zo mogelijk met de fiets; de Europahal biedt een ruime bewaakte fietsenstalling. Wie met de lijnbus komt, stapt af aan halte ‘Sint-Andries’, ‘Sportlaan/Tramstraat’ of ‘Dekenij’ (hoek Ieperen Krommewalstraat). Elke halte ligt op ca. 400 m wandelafstand van de Europahal. Je kan ook een beroep doen op belbus 77 Tielt: reserveren via T 059 56 52 56. Aan het vaccinatiecentrum is een tijdelijke bushalte voorzien.

Op alle invalswegen staan richtingaanwijzers, in de kleur van het vaccinatiecentrum. Voor een vlotte verkeersdoorstroming, word je via de Ringlaan geleid. Van daaruit is de Europahal prima bereikbaar en er zijn ruime parkeermogelijkheden. Na de inenting vind je even makkelijk de weg terug via een andere route, aangegeven met ‘uitrit’-borden.

HULP NODIG VOOR VERVOER?

Heb je verplaatsingsproblemen door ouderdom, ziekte, handicap of een sociale noodsituatie en vind je geen vervoer via familie, kennissen of buren? Dan kan je terecht bij de Minder Mobielen Centrale van Zorg Tielt. Die is elke werkdag bereikbaar van 8u00 tot 12u00 via T 051 40 75 74. Neem zeker twee dagen op voorhand contact. Voorwaarden: € 3,50 voor leden, € 5 voor niet-leden. Je begeleider kan gratis mee. Als je rolstoelvervoer nodig hebt, vermeld dat dan expliciet. Vaccinatiecentrum Tielt heeft rolstoelen ter beschikking.

WAAR KAN JE VLOT PARKEREN?

Langsheen de Ringlaan parkeer je gratis. Vlakbij de Europahal is de parking op het Generaal Maczekplein zelf voorbehouden voor bezoekers aan het vaccinatiecentrum. Die is tijdelijk omgevormd tot blauwe zone (max. anderhalf uur, mét parkeerschijf). Mensen

RINGLAAN

Roeselare - Pittem

Deinze

Ziekenhuis St-Andries eenric

P

htingsv

erkeer

PARKING MACZEKPLEIN

SPORTPISTE

UITGANG

P

P

P

P

P

P

VACCINATIECENTRUM -

Europahal Tielt

P

KISS & RIDE

P

INGANG

90 min.

P

P OPGELET BLAUWE ZONE! - MAX. 120 MIN.

belbushalte

mindervaliden - 5 p.

P

16 | WWW.TIELT.BE

eenrichtingsverkeer

ZWEMBAD

P

JEUGDINFRASTRUCTUUR DE KOMMEL

P

6 plaatsen

PARKING RINGLAAN

parking gratis en onbeperkt

parking blauwe zone

voorbehouden medewerkers vaccinatiecentrum - 15 plaatsen

P

PARKING SPORTLAAN parking voor mensen met een beperking

parking medewerkers vaccinatiecentrum


VACCINATIECENTRUM EUROPAHAL TIELT

Vaccinatieverloop Uit praktische overwegingen is de ingang van het vaccinatiecentrum achteraan (kant sportvelden) en de uitgang vooraan de Europahal (kant parking) gesitueerd. Ter plaatse doorloop je vier stappen. ONTHAAL

je ontsmet je handen: een steward meet je temperatuur; je meldt je met je identiteitskaart aan bij het onthaal; je krijgt er het nummer en de kleur van de vaccinatielijn waar je wordt verwacht (groen, rood, blauw of geel).

WACHTRUIMTE

na het onthaal kom je in de wachtruimte; je route is in kleur aangegeven; vόόr elke vaccinatieruimte geeft een gekleurde rechthoek duidelijk de wachtzone aan; de stoelen respecteren de afstandsregels; voor rolstoelgebruikers is een plaatsje voorzien helemaal vooraan.

VACCINATIERUIMTE

het medisch onthaal geeft uitleg rond het vaccin en bespreekt kort je medische historiek en huidige gezondheidstoestand; daarna ga je naar het vaccinatiecompartiment waar een verpleegkundige je een prik geeft in de bovenarm; na de inenting verlaat je de vaccinatieruimte langs achter en volg je de pijlen richting uitgang en observatiezone.

OBSERVATIEZONE

net voor de uitgang is een observatiezone voorzien; je neemt er plaats en wacht er een kwartier alvorens te vertrekken, onder toezicht van een arts; je krijgt er ook de folder ‘Wat na je vaccinatie?’.

TIP

NOG VRAGEN?

ONZE INSTRUCTIEVIDEO

Op www.laatjevaccineren.be vind je heel wat info. Je kan ook bellen naar het centrale infonummer 1700. Voor specifieke medische vragen raadpleeg je je huisarts. Alle informatie over ons vaccinatiecentrum vind je via www.vaccinatiecentrumtielt.be. Je vragen kan je kwijt via info@vaccinatiecentrumtielt.be. Op je uitnodigingsbrief staat het telefoonnummer van ons callcenter. Daar kan je

Wil je vooraf het precieze vaccinatieverloop kunnen inschatten, bekijk dan zeker de instructievideo. Je vindt die op de homepagina van www.vaccinatiecentrumtielt.be.

terecht voor hulp bij je afspraak of met specifieke vragen over het centrum. Heb je een andere bezorgdheid of vind je geen antwoord op je vraag, bel dan het Stadspunt via T 051 42 81 11 of mail naar stadspunt@tielt.be. Ken je iemand die de informatie nodig heeft in een andere taal? Via www.integratieinburgering.be/corona-meertalige-info vind je de info in meer dan 25 talen. www.laatjevaccineren.be www.vaccinatiecentrumtielt.be

17


Koning Albert II Laan 35 1030 Brussel

Bijlage: belang

www.laatjevaccineren.be

9

COVID-1 UITNODIGINGATIE VACCIN

rijke vragen

Je persoonlijke vaccinatiecode: V3c7f84bc4f41423

Waarom is

Beste Piet Pieters,

praken

Maak je afs

trum weet vaccinatiecen aan zodat het je dat nodig hebt. aken zeker pas je afspr iemand in je buurt als Bevestig of of aan familie Vraag hulp /registratie . jevaccineren.be e V3c7f84bc4f41423 .laat www ecod Surf naar vaccinati aan met je En meld je ne. je smartpho QR-code met Of scan deze

Dit is een uitnodiging voor je gratis vaccinatie tegen het coronavirus COVID-19. Hou deze brief goed bij. De vaccinatie is aangeraden, maar niet verplicht. Vaccinatie is belangrijk voor je eigen gezondheid en die van de mensen in je omgeving.

dat je komt.

Meer info over de vaccinatie en de vaccins lees je in de bijlage. Waar en wanneer word jij gevaccineerd? Laat weten dat je komt!

Waar

Wanneer Eerste vaccinatie:

Tweede vaccinatie:

• Bevestig vóór 15-02-2021 dat je komt. Kan je absoluut niet op deze momenten? Maak dan nieuwe afspraken.

Of bel naar

• Wil je geen vaccin of ben je al gevaccineerd? Laat dat weten. Zo kunnen we je vaccin aan iemand anders geven. Je ontvangt dan geen nieuwe uitnodigingen meer. • Surf naar www.laatjevaccineren.be/registratie en meld je aan met je vaccinatiecode V3c7f84bc4f41423. Of bel naar het nummer . Wat doe je op de dag van je vaccinatie? Kom op tijd en breng zeker mee: het e-ticket en je identiteitskaart. Opgelet! • Draag een mondmasker: een chirurgisch of een stoffen masker, geen bandana of sjaal. • Je krijgt een vaccinatie in je bovenarm. Draag hiervoor makkelijke kleding. • Kom alleen, behalve als je hulp nodig hebt. • Voel je je ziek? Heb je koorts boven 38°C, keelpijn, moet je hoesten, kan je moeilijk ademen? Stel je afspraak dan uit en maak een nieuwe als je volledig genezen bent.

n en op: in-andere-tale dere talen vindrief-covid-19-vaccinatiebrief in meer ingsb Je kan deze cineren.be/uitnodig www.laatjevac

et mee ng dit E-tick

Bre

Heb je nog persoonlijke vragen of twijfel je om je te laten vaccineren? • Spreek met je vaste huisarts of vraag uitleg aan je apotheker. • Lees de bijlage bij deze brief. • Surf naar www.laatjevaccineren.be • Bel naar 1700, de Infolijn van de Vlaamse overheid.

um

cinatiecentr

naar het vac

het belangrij k dat je je • Het vacc laat vacciner in zorgt ervo en? or dat je niet antistoffen ziek wordt • Elk vaccin aan. van COVID-19. Door de vacc • Als meer werkt. Ze worden stren inatie maakt dan g gecontroleerd je lichaam en zijn alle 70% van alle mensen mensen besc zich laat vacc op veiligheid, betrouwb hermd: dat aarheid en heet groepsimineren, kan het virus kwaliteit. Ben je in één zich minder muniteit. van volgende snel verspreide situaties? n • Reageerd Stel je vacc e je ooit heel inatie dan aller medicijn nam eventueel ? Bespreek gisch op een vaccin? uit. • Voel je je dat Had zeker met je je ziek? huisarts vóór ooit medische hulp nodi afspraak dan Heb je koorts bove je g nadat je een • Heb je een uit en maak een nieun 38°C, keelpijn, moet afspraak. je hoesten, we als je volle coronatest kan gehad dig gene je moeilijk o Ben je in ademen? Stel de 14 dagen en bleek je corona te hebb zen bent. je na die test • Neen? Je ziek geworden en? mag ? afspraak uit. dan een vaccin krijg en vanaf 14 • Ja? Je mag dagen na die een vaccin test, anders krijgen als Maak dan stel je je • Ben je nu je 14 dagen of op de dag pas een afspraak. geen klachten van iemand met van corona meer corona? Stel je vaccinatie in quar hebt. met iemand antaine omd met corona. je afspraak dan uit. Je mag pas een at je bijvoorbeeld cont act vaccin krijg Je hebt een en 14 dagen had met chronische na je contact ziekte. Mag Ja, de vaccins je gevaccin eerd worden? ziekten krijg zijn ook getest bij men en dus extra belan vaak ergere symptomesen met een chronisch e ziekte. Ze n als ze besm grijk. zijn veilig. Mens et zijn met het COVID-19 en Je bent zwa virus. Een vaccmet chronische nger of wil inatie is voor zwanger wor Ja, je mag geva hen den. Mag je ccineerd word gevaccineerd en. Spreek met worden? je arts als je Het lukt je vragen hebt niet naar het . vaccinatiece Als je in staat ntrum te kom bent naar het nummer en. Wat kan vaccinatiecen je doen? trum te kom van het Als je om med ische redenen vaccinatiecentrum. Zij en, maar geen geschikt vinden een niet naar het vervoer hebt oplossing. , bel dan naar vaccinatiecen Woon je sam trum kan kom het en met iema en, bespreek nd die ook Dat kan. Bel dat met je 65+ is? En hiervoor naar huisarts. wil je sam het nummer en gevaccin eerd worden? van het vacc inatiecentrum .

We danken je voor je hulp bij een vlotte vaccinatie. Zo bescherm je jezelf en ook je naasten tegen het virus. Met vriendelijke groeten,

84bc4f41423

Jouw uitnodiging V3c7f

18/03/2021

15:41

Dr. Dirk Dewolf Administrateur-generaal

Je krijgt een persoonlijke uitnodiging via brief en/of e-mail of sms, twee weken vóór je in het vaccinatiecentrum bent verwacht. Je krijgt een datum en uur, zowel voor de eerste inenting als voor de herhalingsprik een paar weken later (varieert per vaccin). Die afspraak bevestig of verplaats je, hetzij online hetzij telefonisch via het callcenter van ons vaccinatiecentrum. Het nummer vind je terug op je uitnodigingsbrief zelf. Iedereen ontvangt een brief.

HOE ZIET DIE BRIEF ERUIT?

De brief telt 3 bladzijden: een pagina met een streepjes- & QR-code, die je meebrengt naar het vaccinatiecentrum; de tweede pagina vermeldt het tijdstip waarop je wordt verwacht, voor beide prikken; de afsluitende pagina geeft praktische informatie mee rond de eigenlijke vaccinatie.

dan telefonisch via het nummer op de uitnodiging: je komt dan rechtstreeks terecht bij Vaccinatiecentrum Tielt.

JE KAN NIET OP DE AFSPRAAK ZIJN OF WIL JE NIET LATEN VACCINEREN?

Als de voorgestelde data niet passen, kan je een nieuw moment afspreken. Wie geen vaccin wil, geeft dat expliciet mee. Dan krijgt iemand anders je vaccin en vermijden we nodeloze herhalingsoproepen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid en Vaccinatiecentrum Tielt hopen evenwel dat iedereen op de uitnodiging ingaat. Enkel dan halen we het volume nodig om groepsimmuniteit te halen.

WAT DOE JE NADAT JE WERD UITGENODIGD?

Je laat telefonisch of online weten of je aanwezig zal zijn op het voorgestelde afspraakmoment. Dankzij je bevestiging kan het vaccinatiecentrum zich organiseren in functie van het aantal te verwachten mensen. Online registreren kan via je persoonlijke code. Vraag gerust hulp aan familie of vrienden. Werk je liever niet digitaal, registreer je

RUIMERE MONDMASKERPLICHT OMGEVING EUROPAHAL

Zolang het vaccinatiecentrum operationeel is, geldt een uitgebreider mondmaskerplicht in de onmiddellijke omgeving van de Europahal. Het al eerder afgebakende kerngebied is verruimd met Lakenmarkt, Generaal Maczekplein, Sportlaan en Diksmuidse Boterweg. Dank om je respect voor deze extra veiligheidsmaatregel. www.vaccinatiecentrumtielt.be www.laatjevaccineren.be

18 | WWW.TIELT.BE

WAARAAN DENKEN BIJ JE BEZOEK AAN HET VACCINATIECENTRUM?

breng je uitnodigingsbrief en je identiteitskaart mee kom stipt, niet te vroeg of te laat; zo vermijden we wachtrijen draag steeds een mondmasker, van aankomst tot vertrek zorg voor kledij waarbij je makkelijk je schouder kan ontbloten volg de instructies en veiligheidsmaatregelen ter plaatse kom alleen, tenzij je hulp nodig hebt ben je ziek, blijf thuis en bel voor een nieuwe afspraak


LEVEN © Veld K Architecten

DEKEN DARRASLAAN

Nieuw dagverzorgingscentrum en assistentieflats Op zorgcampus Deken Darras, waar ook woonzorgcentrum Deken Darras en Residentie Ampe gevestigd zijn, wordt een nieuw dagverzorgingscentrum opgetrokken in een groene omgeving. Er komen ook 16 nieuwe assistentiewoningen. DAGVERZORGINGSCENTRUM

Met een maximale opvangcapaciteit van 25 mensen stond de werking van het huidige dagverzorgingscentrum onder druk. Het nieuwe dagverzorgingscentrum, dat op de benedenverdieping van de nieuwbouw komt, zal ruim genoeg zijn om 40 mensen gelijktijdig te ontvangen. De grote centrale ruimte kan in drie delen opgesplitst worden dankzij mobiele wanden. Dat maakt een flexibele werking en een gedifferentieerd aanbod mogelijk. Zowel mensen die op zoek zijn naar sociaal contact als mensen met een zorgvraag kunnen er terecht. Op de benedenverdieping is tevens een ontmoetingsruimte voorzien voor de bewoners van de serviceflats.

ASSISTENTIEWONINGEN

Op de bovenverdiepingen komen 16 assistentiewoningen die voldoen aan alle hedendaagse comfortnormen.

Dit is, gezien de lange wachtperiode, de bestaande wachtlijst en de toenemende vergrijzing en de daarmee gepaard gaande zorgvraag, zeker geen overbodige luxe.

GROENE OMGEVING

In een volgende fase is de heraanleg van de parkzone aan de beurt. Het parkeren brengen we zoveel mogelijk naar de buitenrand van de site, zodat op het binnenplein meer groene ruimte gecreëerd kan worden voor bewoners, bezoekers en omwonenden. Het gedenkteken voor deken Joannes Marcellinus Darras, ontworpen door de Tieltse kunstenaar-beeldhouwer Maurice Vander Meeren, en de openluchtkapel – beide gecatalogeerd als erfgoed – worden in ere hersteld en geïntegreerd in de omgevingsaanleg.

TIMING

Tegen april wordt het betonnen plateau gegoten en de eerste steen gelegd. Daarna zal het gebouw snel verrijzen om, zonder tegenslag, een open ruwbouw te vormen tegen het bouwverlof. Vanaf augustus volgen dan de ramen, het dak en de binnenafwerking en gaan ook de werken aan de parkzone van start. De ingebruikname van het dagverzorgingscentrum en de assisentiewoningen is voorzien voor september 2022. Met deze investering zetten we als lokaal bestuur een belangrijke stap om de uitdagingen van de vergrijzing het hoofd te bieden en voorbereid te zijn op de demografische realiteit van morgen. Zorg Tielt www.ztielt.be

19


Daar is de lente! Na de winterdip is daar eindelijk de langverwachte lente. De ideale periode om vast te houden aan nieuwe inzichten en verrassende ervaringen die de coronacrisis ons ongetwijfeld óók bracht. Wat zijn de positieve veranderingen die jij wil behouden? Eind maart sloten we 'In een wip door de winterdip!?' af. De actie liep sinds november en werd actief ondersteund door een facebookgroep die inmiddels ruim 800 leden telt. 800 mensen die zich lieten/laten inspireren door de diverse thema’s die het Sociaal Huis in samenwerking met andere stadsdiensten aanreikte. 800 mensen die ook eigen positieve ervaringen gretig deelden/delen met elkaar, zodat we stilaan over een echte gemeenschap kunnen beginnen te spreken.

BLIJF POSITIEF DENKEN

Wat er nu gebeurt, hebben we zelf niet in de hand. Laat los wat je niet kan veranderen, focus op dingen die je wel kan doen en ga aan de slag. Lucht je hart bij iemand als dat nodig is.

De facebookgroep blijft ook na de winterdip bestaan. Het lokaal bestuur brengt zelf geen thema’s meer aan, maar zal wel info blijven delen die past binnen de filosofie van de groep: positiviteit, verbondenheid en solidariteit stimuleren.

LAAT CORONA NIET NAAR JE HOOFD STIJGEN

Zorg jij goed voor jezelf? Hieronder geven we enkele tips om mee aan de slag te gaan.

WEES NIET TE STRENG VOOR JEZELF

Lopen de dingen niet zoals je wil? Wees dan niet te streng voor jezelf. Het is oké als het even allemaal niet lukt. Wanneer er veel op je afkomt, kan het helpen om ‘richtingaanwijzers’ te kiezen. Stel jezelf (kleine) doelen, maak een planning. Maar leg de lat niet te hoog. Breng structuur aan in je dag en voorzie de nodige afleiding.

BLIJF NIET BIJ DE PAKKEN ZITTEN

Hoewel de maatregelen regelmatig bijgesteld worden, is niet alles nog mogelijk in deze tijden. Ga op zoek naar wat wél kan. Probeer af en toe naar buiten te gaan en te bewegen: dans (met de kinderen), doe de afwas al shakend, zet je tuin op orde … Onderhoud je weerstand en probeer gezond te eten en te drinken.

HOU AFSTAND MAAR BLIJF SOCIAAL VERBONDEN

Hou contact met andere mensen, ook al is het met een mondmasker of vanop afstand. Ga langs bij je oudere buurvrouw voor een babbeltje op afstand of een boodschap, sla een praatje – op veilige afstand en met mondmasker – in de wachtrij bij de supermarkt … Vriendelijkheid, warmte en respect kosten niets maar zijn essentieel. 20 | WWW.TIELT.BE

ZET JE IN VOOR ANDEREN

Weet je met jezelf geen blijf? Help iemand anders, je zal verrast zijn hoeveel deugd dit doet. Kijk en luister eens rond in je buurt: misschien is er iemand die je kunt helpen met boodschappen doen? Bel naar wie alleen is of maak samen een wandeling.

BOUW RUST IN VOOR JE GEEST

Probeer elke dag bewust tijd te maken voor een activiteit die rust brengt: ademhalingsoefeningen, een wandeling, muziek luisteren … Pieker je veel? Dat is oké. Voel je daar niet schuldig over, maar wees er bewust van. Geraak je toch de trappers kwijt of merk je dit bij iemand uit je omgeving? Op www.tegek.be/psychische-problemen/hulpnodig/waar-kan-je-terecht/waar-terecht vind je een overzicht van hulplijnen die je kan inroepen. Vind je je weg hier niet in of heb je ook andere hulp nodig, bijvoorbeeld bij papierwerk, betalingen, aankoop van voeding of opvoeding van kinderen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Sociaal Huis.

Sociaal Huis


TIELT IN BEELD Begin maart werd Tielt verrast met tien kunstwerken in het straatbeeld. Cultuurcentrum Gildhof grasduinde met toonaangevende hedendaagse kunstenaars door hun werk. Steven Peters Caraballo, DD Trans, Goran Djurovic, Filip Dujardin, Bart Gielen, Gideon Kiefer, Hans Vandekerckhove, Igor Van de Poel, Nathalie Vanheule en Jonas Vansteenkiste gingen samen met het cultuurcentrum op zoek naar beelden die aansluiten bij wat we het voorbije, vreemde jaar hebben gevoeld. Om samen stil te staan bij een jaar leven met corona. Want waar woorden te kort schieten, kan beeldend talent je raken, dwars door de muren die we dezer dagen optrekken. Zoek de tien beelden op in een wandeling door het centrum, of laat je dagelijks verrassen. Nood aan een sleutel om het werk te smaken? Haal de begeleidende brochure gratis af in Cultuurcentrum Gildhof, de bibliotheek, het Stadspunt in het stadhuis of bij Standaard Boekhandel.

FRAGILE BRICKS: SOCIALLY DISTANT, CLOSER BY ART

NIEUWE STRAATNAAMBORDEN

39 straten in groot-Tielt werden aangeduid met een nieuw straatnaambord. De 39 straten verwijzen naar personen die in het verleden hun naam toegekend kregen aan een straat: Jan Vinckestraat, Lenaart De Boplein, Joris Minnaertlaan, enz. Op de borden vind je beknopt wat info over de persoon die zijn naam aan de straat gaf.

21


ONTSPANNEN

Hulde aan de Tieltse

sportkampioenen

Ook op sportief vlak was corona een spelbreker in 2020. Meerdere competities en tornooien werden vroegtijdig stopgezet of geannuleerd, maar toch kroonden heel wat Tieltse sporters zich tot kampioen in hun discipline. Een evenement om hen te huldigen kan dit jaar helaas niet doorgaan, maar via deze weg bedanken we hen graag voor hun sportieve inzet en prestaties. COMPETITIESPORTEN PROVINCIAAL JEUGD

Ella Debie, Janna Fraeyman, Magnus Lambrecht, Laura Beke, Britt Lessens (allen turnclub Atlas), Louis Carpentier, Emile Carpentier (tafeltennisclub Meulebeke)

COMPETITIESPORTEN PROVINCIAAL VOLWASSEN Estee Lievens (Poelbergruiters), Igor Haelvoet, Gust Vandenbruwane, Gert Gelaude, Emma Vandendriessche, Marthe Quintyn (allen turnclub Atlas)

Foto gemaakt voor de coronamaatregelen.

RECREATIESPORTEN REGIONAAL VOLWASSENEN

Jacques Huvaere (vogels - fraters), Robert Verbeke, Nicole Hoste, Christiane De Witte (allen kaartclub De Link), Marc De Waal (squashdevils), Stefaan Ampe, Toni Lambert, Darline D'Haenens (allen de Zalmvissers), Roger Tassaert, Eric Vande Velde (beiden biljartclub ‘t Vijverhof)

BASKET MIDWEST TIELT

KAMPIOENENPLOEGEN BASKET MIDWEST TIELT Boven v.l.n.r.: Maxim Van Meenen, Egbert Vermeire, Xander Tuytschaever, Michiel Deloof, Vincent Jiroflee, Jasper Lisabeth, Thiemen Nuttynck Onder v.l.n.r.: Nils Monsieur, Hans Van Oosthuyze, Jasper Dejonghe, Jeroen Couckuyt, Jens Nuttynck 22 | WWW.TIELT.BE


TIEVOLLEY TIELT DAMES 1

Foto gemaakt voor de coronamaatregelen.

TIEVOLLEY TIELT DAMES 1

Boven v.l.n.r.: Otto Rosseel, Bente Dossche, Cosette Lievens, Bieke Vandevoorde, Leontien Deloof, Leonie Lanssens en Stefanie Desmet Onder v.l.n.r.: Luka Vandenbunder, Lore D'Hulster, Jara Verhegghe, Merel Kerckhof, Marie Vandeputte, Marte Callewaert, Marie Debusschere Lisanne Debusschere ontbreekt op de foto.

BADMINTON KAMPIOEN DAMES 1STE PROVINCIALE A

Judith Brandt, Elise Vandewiele, Anna Leyn, Sarah Depoortere, Stéphanie Vackier, Sara Careelmont

POSTUME HULDE

In het coronajaar 2020 moesten we afscheid nemen van heel wat bestuursleden van sportverenigingen in Tielt. Mensen die hun voetafdruk in of via de sport in Tielt hebben nagelaten. Mensen die blijvend herinnerd zullen worden bij familie, vrienden, buurt, dorp of stad en hun sportbestuur. Mensen met een hart van en voor de sport, die een voorbeeld waren en zijn voor hun naasten. In memoriam: Paul Duthoit, Roger Decock, Ronny Penninck, Eric Goossens, Clarine Coene, Eugène Houthoofd, José Van Hoe, Gerard Dhondt Onze grote dankbaarheid gaat naar hen uit voor wat zij allen voor de sport in Tielt hebben betekend.

BADMINTON KAMPIOEN 5DE PROVINCIALE GEMENGD A

Lotte Jacobs, Celine Herman, Astrid D'haene, Emma Deneweth, Melissa Devos, William Jacobs, Koen Van Der Meulen, Denis De Mil, Tibo Spiessens, Sven Deluyker, Tom Lievens, Rens Royaert

Sport

ZOMER 2021

BELEEF EEN TE GEKKE ZOMERVAKANTIE! Onze diensten Jeugd, Sport en Tanneke hebben heel wat moois in petto om je kind een fantastische zomer te bezorgen. Kinderopvang, speelpleinwerking, sportkampen, tienerweken, uitstappen, dagactiviteiten … ontdek het volledige aanbod vanaf begin mei op www.tielt.be. Via verschillende kanalen verspreiden we een flyer ter promotie van het vakantieaanbod. Online inschrijven kan vanaf woensdag 19 mei om 19u00.

Jeugd - Sport - Kinderopvang Tanneke

23


BK JUDO IN TIELT

Ontwerp jij het campagnebeeld? Na de succesvolle organisatie van acht opeenvolgende Vlaamse kampioenschappen, mag Tielt in 2022 en 2023 de Belgische kampioenschappen judo voor jeugd en volwassenen organiseren. Om dit evenement in de schijnwerpers te zetten, zijn we op zoek naar een sterk campagnebeeld.

ND BO

LI JK E

Sport

O

K

Het logo kan je downloaden via www.tielt.be/sport.

NIN KO

Het campagnebeeld moet volgende zaken bevatten: verwijzing naar judo/judoka's verwijzing naar Tielt Belgische kleuren logo van de KBJB moet duidelijk zichtbaar zijn verplichte tekst: Belgisch kampioenschap, Tielt

E BELGE YAL DE RO

DO JU

LIG UE

Ben jij creatief, Tieltenaar en wil je jouw ontwerp zien schitteren op de affiches en medailles van deze vier BK-edities? Neem dan deel aan onze wedstrijd en stuur jouw ontwerp in pdf-formaat vóór 1 juni door naar sportdienst@tielt.be.

BELGISCHE J

SPORTHAL DE PONTE

Kleurrijke muurschildering De muurschildering op de voorgevel van de oude sporthal op sportsite De Ponte is sinds kort helemaal afgewerkt. Kunstenaar Tomas Vangermeersch maakte er iets bijzonder moois en kleurrijks van. WIE IS TOMAS?

Tomas is afkomstig van Ronse, woont samen met zijn Tieltse vriendin in Gent en werkt bij Vegabike in Tielt. Al veertien jaar tekent en schildert Tomas zeer actief. Hij volgde ook kunstonderwijs. Pas de laatste acht jaar is hij bezig met street art en graffiti. Hoe Tomas zijn eigen stijl omschrijft? Als naïef realisme. Een realisme omdat hij steeds portretten verwerkt en naïef omdat ook abstracte kleurvlakken op het doek worden getoverd. Schuilt er een boodschap in zijn werk? Jazeker, Tomas wenst de 'street art'-cultuur op het publieke domein te brengen met de bedoeling zoveel mogelijk mensen hierbij te betrekken. Opzet geslaagd! Sport

24 | WWW.TIELT.BE

UD


Sporthal De Ponte

in het nieuw

In sporthal De Ponte is ledverlichting geïnstalleerd in een aantal ruimtes waar de oude verlichting niet optimaal meer werkte. Daarnaast is de inkomhal opgefrist en voorzien van bewegwijzering. bovendien voor zorgen dat deze locatie opnieuw voldoet aan de normen voor de organisatie van wedstrijden. Het beschikken over een goede sportinfrastructuur is een vereiste om een kwaliteitsvol sportaanbod te kunnen voorzien. Dit draagt bij aan een goede gezondheid en welzijn van de gebruikers. Voor dit project is steun voorzien vanuit de Provincie WestVlaanderen voor een bedrag van € 25.653,76.

INRICHTING INKOMHAL

De ruime inkomhal kreeg – naast een nieuwe verlichting – een nieuwe en aantrekkelijke aankleding. Dat gebeurde met eigen middelen en in samenwerking tussen verschillende stadsdiensten.

LEDVERLICHTING

In volgende ruimtes is overgeschakeld op ledverlichting:

GELIJKVLOERS

hoofdingang ingang kant piste inkom cafetaria toiletten nabij hoofdingang gang burelen dienst Sport gang naar de oude sporthal

EERSTE VERDIEPING topturnhal twee kleedkamers overloop toilet

In de topturnhal zijn de oude TL-armaturen vervangen door ledarmaturen en in de andere ruimtes kwamen er leddownlighters in de plaats van de oude downlighters (met PL-lampen). De werken werden uitgevoerd door de firma IndustryLED. In de topturnhal installeerden ‘alpinisten’ de nieuwe verlichting, waardoor de turntoestellen niet verplaatst moesten worden.

Door het aanbrengen van bewegwijzering in frisse kleuren zijn de verschillende verdiepingen, blokken en ruimtes makkelijk te vinden. Dezelfde kleuren komen ook terug op de deuren en bordjes per verdieping, blok of ruimte. Bij het binnenkomen zie je op de muur links voortaan een digitaal informatiescherm, dat aangeeft waar de verschillende sportactiviteiten plaatsvinden. Verderop vind je aan de linkerkant een muur waarop activiteiten en evenementen van verenigingen en van Stad Tielt geafficheerd kunnen worden.

BIJDRAGE AAN DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELSTELLINGEN

Een relighting uitvoeren in publieke gebouwen is als actie opgenomen in het klimaatplan voor de gemeenten van Klimaatoverleg Midwest, dat werd opgemaakt in het kader van het Burgemeestersconvenant 2030. De nieuwe verlichting zal het energieverbruik, de CO2-uitstoot en de energiefactuur verlagen. De omschakeling naar ledverlichting zal een besparing opleveren van ruim 25.000 kWh en ruim 5 ton CO2 per jaar. Voor de gebruikers zoals scholen en clubs zal ook het visueel comfort verhogen. De werken in de topturnhal moeten er

Sport Beheer en Uitbating Infrastructuur

25


Openingsuren zwembad Wegens jaarlijks onderhoud is het zwembad nog dicht tot en met maandag 5 april. Vanaf 6 april kan je er weer terecht om baantjes te zwemmen. Om alles vlot en veilig te laten verlopen, vragen we je om rekening te houden met een aantal richtlijnen. Er worden maximaal 36 zwemmers tegelijkertijd toegelaten. Het zwembad is opgedeeld in 6 banen; per baan is er plaats voor 6 zwemmers. Reserveer via www.tielt.be/zwembad minstens een halve dag op voorhand en maximum tot twee weken vooruit. Na aanvang van het door jou gereserveerde tijdslot dien je je binnen 15 minuten aan te melden.

VANAF MAANDAG 19 APRIL

In de paasvakantie is het zwembad open voor het publiek op volgende momenten:

Kleuters van de 2de en 3de kleuterklas maken kennis met een gevarieerd sport- en bewegingsprogramma. De algemene ontwikkeling van vaardigheden staat centraal.

Maandag: 14u00 - 20u00 Dinsdag: 14u00 - 19u00 Woensdag: 14u00 - 19u00 Donderdag: 14u00 - 20u00 Vrijdag: 14u00 - 19u00 Zaterdag: 14u00 - 18u00 Zondag: 9u00 - 12u00

AANBOD

Tijdens het schooljaar gelden volgende openingsuren:

Multisport voor kleuters

In Aarsele iedere maandag van 16u20 tot 17u20 In Tielt iedere woensdag van 14u00 tot 15u00 of van 15u30 tot 16u30

PRAKTISCH

Sporthal Aarsele of sporthal De Ponte Tielt Elk trimester € 15 per trimester Info, online inschrijven (vanaf zaterdag 3 april om 10u00) en betalen via www.tielt.kwandoo.com Sport

26 | WWW.TIELT.BE

Maandag: 16u00 - 20u00 Dinsdag: 16u00 - 19u00 Woensdag: 14u00 - 19u00 Donderdag: 16u00 - 20u00 Vrijdag: 16u00 - 19u00 Zaterdag: 14u00 - 18u00 Zondag: 9u00 - 12u00

Sport www.tielt.be/zwembad


WOENSDAG 21 APRIL

Buitenspeeldag Op 21 april, de eerste woensdag na de paasvakantie, is het opnieuw Buitenspeeldag. Niks houdt ons tegen om er een knallende editie van te maken! Doen jullie mee? SPEELSTRATEN

Wij roepen jullie massaal op om jullie straten op de Buitenspeeldag om te vormen tot speelstraten. Zo kunnen de kinderen vrij en ongehinderd spelen zonder gevaar voor gemotoriseerd verkeer. Enkel wie in de straat woont of er een garage heeft, mag de straat stapvoets inrijden. Bewoners mogen er parkeren, maar worden aangeraden om dat niet te doen om zoveel mogelijk speelruimte aan de kinderen te laten. Speelstraten kunnen in onze stad tijdens de zomer- en paasvakantie ingericht worden, en nu voor het eerst ook op de Buitenspeeldag. De aanvragen om een speelstraat in te richten op de Buitenspeeldag dienen de dienst Jeugd uiterlijk te bereiken op 8 april. Er zijn enkele voorwaarden om een speelstraat te kunnen inrichten. De straat ligt in een woonzone. De snelheid in de straat is beperkt tot max. 50 km/u. Er rijdt geen openbaar vervoer door de straat. De omliggende straten blijven na de invoering van de speelstraat bereikbaar. Twee derde van de bewoners van de straat gaat akkoord om een speelstraat in te richten.

Meer info en de formulieren vind je op www.tielt.be/speelstraat.

SPEELKOFFERS

Hoorde je al over onze speelkoffers? Deze zijn ideaal om te gebruiken als je een speelstraat inricht! Er zijn vier koffers beschikbaar met een verschillende inhoud. Denk maar aan: kruiptunnels, stoepkrijt, springelastieken, ballen, badmintonsets … mega spellen zoals Memory, Mikado, Jenga, Vier op een rij, Domino … spelletjes zoals Vissen vangen, Dassenroof, Badminton, Twister, Bowling, Jump & throw … en nog veel meer! De speelkoffers kunnen ook los van de Buitenspeeldag uitgeleend worden. Dit kan enkel door speelstraten, wijk­comités, buurtwerkingen en erkende Tieltse verenigingen. Je reserveert de koffer bij de dienst Jeugd, ten minste drie dagen voor de geplande activiteit. Ontlenen van de speelkoffers is gratis. Let op: de inhoud van de koffers is vrij groot en zwaar. Voorzie dus een grote auto en twee personen om alles in- en uit te laden.

EXTRA G-SPORT IN DE KIJKER

Kinderen van 5 tot 15 jaar kunnen dankzij Jeugdateljee, de jeugdwerking van VOC Opstap, een namiddag lang op een leuke en actieve manier gratis kennismaken met verschillende G-sporten. De sportnamiddag vindt plaats tussen 14u00 en 17u00 op het sporterrein achter de Europahal. Meer info en inschrijven (vóór 14 april) via tine.vansteenkiste@vocopstap.be of T 051 20 65 59.

SPORT IN DE BUURT

Twee studenten Lichamelijke Opvoeding van HOGENT trekken met een bakfiets gevuld met sportmateriaal naar het recreatiedomein Watewy. Tussen 13u00 en 16u30 krijgen kinderen van 6 tot 12 jaar de kans om gratis te komen sporten. Vooraf inschrijven is niet nodig. Je kan de bakfiets trouwens ook tijdens de paas­vakantie in Tielt spotten. Meer info via www.facebook.com/sportindebuurttielt.

Jeugd

27


LEESTIPS

Eerste lezertjes In het eerste leerjaar zetten kinderen hun eerste schuchtere stappen in de wondere wereld van letters, woorden en zinnen. Hoe zet je kinderen van die leeftijd aan om zelfstandig te lezen? Enkele tips. Kies boeken uit waarvan je denkt dat ze je zoon of dochter zullen aanspreken. Lees als ouder eerst zelf het boek. Zo zie je waar de moeilijke stukken zitten en waar de spannende of grappige momenten komen. Leg de lat in het begin niet te hoog: laat je kind de makkelijke stukken lezen en lees zelf de moeilijke passages. Kan je zoon of dochter volgens jou voldoende goed zelf lezen, stuur je kind dan subtiel in de richting van het zelfstandig lezen. Verzin desnoods een smoesje om even weg te gaan net op het moment dat er een spannend of grappig stukje komt. Wedden dat je kind enkele bladzijden verder zit als je terug komt? Beklemtoon dit succes: “Bravo! Zie je wel dat je ook op je eentje kan lezen”. Zorg ervoor dat er altijd ongelezen boekjes in het blikveld liggen. Vroeg of laat grijpt je kind spontaan naar een boekje om een leeg moment op te vullen.

Vanaf de kerstvakantie van het tweede leerjaar kunnen de meeste kinderen goed genoeg lezen om met strips aan de slag te gaan. Bied die dan zeker eens aan. Bij velen betekenen strips de grote leesdoorbraak. Pas na de kerstvakantie van het tweede leerjaar beginnen de meesten zelfstandig te lezen. Raak dus niet te snel ontmoedigd als het niet meteen lukt. Hou ook de bijzondere COVID-19-omstandigheden in het achterhoofd. De meeste kinderen lopen momenteel een volledig AVI-niveau achter vanwege de corona-impact.

Bibliotheek

SUBSIDIE VLAANDEREN FEEST Buurt- en verenigingsinitiatieven die specifiek worden georganiseerd naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap en die plaatsvinden in het openingsweekend van zaterdag 26 en zondag 27 juni of vanaf donderdag 1 juli tot zondag 11 juli, komen in aanmerking voor een extra subsidie van de Vlaamse overheid. Vraag nog tot eind april je feestcheque tot € 180 aan op www.vlaanderenfeest.eu. Onder voorbehoud en afhankelijk van de coronamaatregelen die op dat moment gelden. Beleidscoördinator Vrije Tijd

28 | WWW.TIELT.BE


JIJ WORDT GEMIST!

Represent Ben jij een fiere Tieltenaar uit Aarsele, Kanegem of Schuiferskapelle? Schenk ons dan je glimlach en neem deel aan het kunstproject ‘Represent’. In deze moeilijke tijden bezoeken inwoners van de Tieltse deelgemeenten de stad sowieso hoofdzakelijk achter een mondmasker. Zo moet dat nu eenmaal dezer dagen. Je ogen zijn zeker wel mooi en levendig, maar wat missen we je mond, je lach, je volle gekende gezicht. Spring mee op de kar en stuur ons je glimlach als ambassadeur.

FOTOCOLLAGE

In ‘Represent’ worden er foto’s gemaakt van de glimlach van de inwoners van Aarsele, Kanegem of Schuiferskapelle. Concreet worden de neus en mond in beeld gebracht, niet de ogen. Want net dat deel van je gezicht moeten we al zo lang missen. We maken er mooie, hartverwarmende collages van in de buurt van het Tieltse vaccinatiecentrum dat de komende weken onze hoop op een betere toekomst inluidt. Maar ook in jouw deelgemeente zullen de foto’s gepresenteerd worden. Doe mee en laat zien dat je je verbonden voelt met je streekgenoten. Je blik kennen we, maar toon dat je het praten en ademen niet verleerd bent. Je ogen zien we niet op de foto, maar wedden dat je voor velen nooit echt anoniem blijft? Aarzel niet, toon dat je ‘represent’ bent, ook in deze moeilijke tijden. Als herinnering ontvang je een print van jouw deel van de fotocollage.

PRAKTISCH

De fotograaf komt naar jou toe! Ga naar www.gildhof.be en klik door naar ‘Represent’. Reserveer een moment dat voor jou schikt. Past een datum niet? Bel naar T 051 42 82 20 en zoek samen naar een geschikt moment om af te spreken. Ook voor meer info kan je op dit nummer terecht.

Gildhof Cultuurcentrum Tielt 29


ERFGOED

Vereniging voor Vreemdelingen­verkeer ’t Tieltse In de erfgoedrubriek belichten we deze maand de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer ’t Tieltse, de voorloper van de huidige dienst voor Toerisme.

ONTSTAAN

VVV ’t Tieltse wordt in 1971 opgericht met als doel ‘het bevorderen van het toerisme in al zijn vormen binnen het arrondissement Tielt’. Daniël Vander Meulen, burgemeester van Tielt, Alphonse Vermeersch en Jozef Tack, stadssecretaris van Tielt, zijn aangesteld als respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester van de vereniging. De gemeenten Aarsele, Egem, Kanegem, Meulebeke, Pittem, Poeke, Ruiselede, Tielt en Wingene vormen het eerste werkingsgebied. In 1977, na de gemeentelijke fusies, komen daar ook Ardooie, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke bij.

INITIATIEVEN

Het eerste succesvol project is de Molenlandroute, die op 27 mei 1972 onder grote belangstelling officieel wordt ingereden. Regelmatig worden de route en de bijbehorende brochure aangepast. Vanaf 1977 gaat de aandacht naar het opkomende wandel- en fietstoerisme met een nieuwe brochure. In 1981 wordt het product ‘een dagje uit’ gelanceerd, opnieuw een schot in de roos. Zo doen in 1983 meer dan 60 bussen vol toeristen de streek aan.

In 1975 start het hoevetoerisme onder het motto: ‘Het Tieltse biedt u alle elementen om intens te leven in een andere wereld, rijk aan wandelmogelijkheden en onbegrensde ruimten’. Tien hoeve-uitbaters zijn bereid toeristen te ontvangen. Dat wordt een groot succes: naast de natuur en de rust waarderen de toeristen de gastvrijheid en de kennismaking met het leven op de boerderij. Midden jaren 80 gaat het hoevetoerisme echter om fiscale redenen teloor.

GENERATIEWISSEL

De ontplooiing van de stedelijke dienst voor Toerisme verdringt ondertussen VVV ’t Tieltse. In 1990 krijgt de organisatie geen toelage meer van de stad Tielt, onder meer omwille van ‘het geringe aantal activiteiten van VVV en omdat de bestaande activiteiten georganiseerd worden door de toeristische dienst en bekostigd worden door de stad’. De plooien worden gladgestreken, maar de oorspronkelijke voortrekkers verdwijnen van het voorplan. 30 | WWW.TIELT.BE

©Stadsarchief Tielt

Midden 1973 zet VVV ’t Tieltse Tielt en omstreken op de kaart als gastronomische aantrekkingspool. Zeer lang blijven de gastronomische herfst- en later ook lentefestivals een vaste waarde in het Molenland. Begin jaren 90 nemen niet minder dan 14 restaurants eraan deel.

In 2000 ziet VVV ’t Tieltse zich geconfronteerd met een nieuw probleem. De provincie West-Vlaanderen wordt opgesplitst in vier toeristische subregio’s, waardoor het Molenland verdeeld wordt over het Brugse Ommeland en de Leiestreek. In 2009 beperkt de activiteit van VVV zich tot het organiseren van dagtoerisme. De werking dooft helemaal uit en de vzw VVV ‘t Tieltse wordt ontbonden in 2019. Het archief van de vereniging is sinds dit jaar geïnventariseerd en raadpleegbaar in de leeszaal van het Stadsarchief. Archief


TOT UW DIENST

tot uw dienst STADSDIENSTEN STADHUIS

Markt 13 - T 051 42 81 11 - info@tielt.be www.tielt.be Gesloten op zaterdag 3 en maandag 5 april.

STADSPUNT

T 051 42 81 11 - stadspunt@tielt.be

BURGERZAKEN

Burgerlijke Stand T 051 42 81 30 - burgerlijkestand@tielt.be Bevolking T 051 42 81 35 - bevolking@tielt.be

OMGEVINGSLOKET

T 051 42 81 40 - technischedienst@tielt.be

RUIMTELIJKE OMGEVING

Stedenbouw T 051 42 81 40 - stedenbouw@tielt.be Milieu-Duurzaamheid T 051 42 81 50 - milieudienst@tielt.be T 051 42 81 49 - duurzaamheid@tielt.be Mobiliteit T 051 42 81 42 - mobiliteit@tielt.be

EVENEMENTEN, TOERISME EN LOKALE ECONOMIE

T 051 42 81 16 - evenementen@tielt.be T 051 42 81 79 - economie@tielt.be

BELEIDSCOÖRDINATOR VRIJE TIJD T 051 42 82 56 - vrijetijd@tielt.be

BESTUURSADMINISTRATIE

Secretariaat T 051 42 81 20 - secretariaat@tielt.be Archief T 051 42 81 76 - archivaris@tielt.be

ANDERE STADSDIENSTEN BEHEER EN UITBATING INFRASTRUCTUUR

Reservatiedienst Gen. Maczekplein 7 T 051 42 82 30 - reservatiedienst@tielt.be Gesloten op maandag 5 april.

WOONWINKEL REGIO TIELT Markt 13 - T 051 42 81 81 woonwinkel@tielt.be www.wonen-regio-tielt.be

GILDHOF CULTUURCENTRUM TIELT Sint-Michielstraat 9 - T 051 42 82 20 gildhof@tielt.be reservatiedienst.gildhof@tielt.be www.gildhof.be Gesloten op maandag 5 april.

BIBLIOTHEEK EN KENNISCENTRUM bibliotheek@tielt.be tielt.bibliotheek.be Hoofdbibliotheek Tielt Lakenmarkt 9 T 051 42 82 10 Aarsele Aarselestraat 4 T 051 42 82 16 Gesloten op maandag 5 april.

JEUGD

De Kommel Gen. Maczekplein 2 T 051 42 82 40 - jeugddienst@tielt.be Gesloten op maandag 5 april.

KINDEROPVANG TANNEKE

tanneke@tielt.be Tielt Belgiëlaan 2 - T 051 42 82 50 Aarsele Jules Van Ooststraat 43 T 051 54 43 88 Kanegem Kanegemstraat 168 T 051 72 20 08 Gesloten op maandag 5 april.

SPORT

sportdienst@tielt.be Sporthal De Ponte Sportlaan 3 T 051 42 82 80 Zwembad Gen. Maczekplein 3 T 051 40 19 168 Gesloten op maandag 5 april.

ACADEMIE TIELT

www.academietielt.be Muziek en Woord Lakenmarkt 4 T 051 42 82 60 - samw@tielt.be Kunst Lakenmarkt 3 T 051 42 82 70 - kunstacademie@tielt.be Gesloten van zondag 4 april tot en met zondag 18 april.

OPENBAAR DOMEIN

Meulebeeksesteenweg 2D Gebouwen T 051 42 81 52 - gebouwendienst@tielt.be Wegen en water T 051 42 81 53 - wegendienst@tielt.be

Groen en proper T 051 42 81 54 - groendienst@tielt.be

BRANDWEER MIDWEST

Bij dringende gevallen: T 112 Noodnummer: T 1722* *Opgelet: enkel na activatie en voor nietdringende oproepen rond wateroverlast en/of stormschade. Post Tielt Felix D'Hoopstraat 124 lieven.rijckaert@zonemidwest.be Post Aarsele Molenweg 3 dirk.debeuckelaere@zonemidwest.be

ANDERE RECYCLAGEPARK IVIO

Tenhovestraat 7 - T 051 31 17 96 Gesloten op maandag 5 april.

SOCIAAL HUIS

Deken Darraslaan 60 T 051 40 90 52 - sociaalhuis@tielt.be www.ocmwtielt.be Gesloten op maandag 5 april.

DIENSTENCENTRUM ’T VIJVERHOF Kortrijkstraat 68 T 051 40 26 46 - dienstencentrum@ztielt.be www.ztielt.be/dienstencentrum Gesloten op maandag 5 april.

LOKALE POLITIE

Kortrijkstraat 86 - T 051 42 84 00 pz.regiotielt.wijk.tielt@police.belgium.eu www.pzregiotielt.be

WERKWINKEL

Lakenmarkt 6 T 051 42 79 40 - wwtielt@werkwinkel.be www.werkwinkel.be

Tot en met het einde van de huidige coronamaatregelen werken de stads- en OCMWdiensten enkel nog op afspraak. Meer info op www.tielt.be.

Beeld backcover: Vaccinatiecentrum Europahal Tielt 31


32 | WWW.TIELT.BE

Profile for Informatiedienst Stad Tielt

Stad Tielt | Stadsmagazine april 2021  

Stad Tielt | Stadsmagazine april 2021  

Profile for tieltmag
Advertisement