Page 1

L økkeposten

UKE 24

14. JUNI

LØSSALG KR 40,-

FOTO: 854793

Suksessåpning for smoothiekjede

Smoothiekjeden Smoothiexchange har åpnet på Grünerløkka.

FOTO: 854793

Etterlyser bedre rådgivning i skolen Onur Yigitalp (22) er redd for at rådgivning rundt høyere utdanning kan skade mer enn det hjelper.


2 L økkeposten

NYHETER

Etterlyser bedre rådgivning ”

USIKKER: 22 år gamle Onur Yigitalp er fortsatt usikker på hva fremtiden vil bringe. Foto: 854793

TEKST OG FOTO: 854793

Onur Yigitalp (22) fra Hasle i bydel Grünerløkka er en av mange unge som har søkt høyere utdanning til høsten. Nå raser han mot den dårlig rådgivningen unge får i forbindelse med valg av utdanning. - Jeg synes alt som har med jobb og utdanning å gjøre må introduseres tidligere for barna. Det er tross alt et ganske viktig valg. Plutselig sitter man der etter videregående uten å egentlig ha blitt noe klokere på hva man vil videre. Hva gjør man da? Droppet ut Onur gikk studieretningen medier og kommunikasjon på videregående og valgte å jobbe i to år før han for første gang prøvde seg på høyere utdanning. Han kom inn på barnehagelærerutdanningen, men fant raskt ut at dette ikke var noe for han. Han valgte derfor å droppe ut og gå tilbake til jobben på Kiwi. - Det er klart at ved å teste ut en utdanning finner man ganske fort ut om det er noe for deg eller ikke. Nå vet jeg også at jeg kan ekskludere utdanninger som har med skole å gjøre, fordi det ikke falt i smak. Men jeg mener at dersom rådgivningen i forkant hadde vært bedre og mer grundig kunne kanskje flere hatt en bedre idè om hva de vil drive med. Jeg husker spesielt godt en lærer på videregående som var så glad i å fortelle oss at alle yrkene vi var på vei mot var helt umulig å få jobb i, og at det nesten ikke var vits i å prøve engang. Da blir man

ikke akkurat veldig motivert.

Vokste opp på Hasle Onur vokste opp på Hasle i bydel Grünerløkka og roser bydelen opp i skyene. Han forteller om en flott oppvekst preget av et multikulturelt miljø som han mener hjalp han til å bli mer tolerant ovenfor andre kulturer og mennesker i ung alder. Han lyser opp når han snakker om å arbeide med mennesker. - Selv om barnehageutdanningen ikke var helt for meg, så vet jeg i hvert fall at jeg kunne tenke meg å jobbe med mennesker. Jeg er en sosial fyr som trives i møte med andre og liker å bygge relasjoner, smiler han. Etter å ha droppet ut av barnehagestudiet har Onur nå jobbet fulltid i snart tre år. Til høsten er han dog klar for å prøve seg på høyere utdanning igjen. - Jeg kjenner at jeg begynner å bli litt klar for å komme meg videre i livet, men er fortsatt veldig usikker på hva jeg vil. Jeg har søkt sosialt arbeid og engelsk og litt forskjellig, så skal bruke sommeren til å tenke mer igjennom hva jeg virkelig vil, og se an hvilke studier jeg kommer inn på. Jeg har også tenkt mye på at jeg kunne tenke meg å studere i utlandet. Da tror jeg man finner ut mye om seg selv og lærer seg å bli mer selvstendig. Det har vel alle godt av. Bruk hodet, men også hjertet Onur snakker om at drømmestudiet nok er media og kommunikasjon på Høgskolen i Oslo og Akershus, og at reklamebransjen er drømmeyrket, men mener at han har blitt skremt fra de tankene. - Folk er glade i å advare deg mot å velge sånne typer yrker. Selvfølgelig burde man bruke fornuften også når man velger, men gi

folk muligheten til å prøve seg fram litt her i livet. Det finnes ikke en oppskrift på hvordan man skal leve livet sitt, selv om det kan virke sånn i blant. Tall fra samordna opptak viser at antall folk som søker seg til høyere utdanning stadig øker, i takt med årene. De mest søkte studiene anno 2018 er rettsvitenskap Oslo (høst), siviløkonomutdanningen, rettsvitenskap Bergen, politiutdanning og sykepleie.

Plutselig sitter man der etter videregående uten å egentlig ha blitt noe klokere på hva man vil videre.

En sosial fyr: Onur vet at han kunne tenke seg å jobbe med mennesker. Foto: 854793


Sukess for Smoothiexchange

NYHETER

L økkeposten

3

TEKST OG FOTO: 854793

Fredag 11. mai stod smoothiekjeden Smoothiexchange klar med ny butikk på Olaf Ryes Plass. Butikksjef i den nyåpnede butikken, Julie Wiik sier de har hatt en suksessfull åpning med mye å gjøre. - Det har vært mye trøkk, og vi har fått en del faste kunder allerede, så det er jo veldig gøy. Smoothiexchange, som eies av ekteparet Magnus Berner og Lene Undheim Berner startet med en idè om å bringe amerikansk-inspirerte smoothier til Norge. De startet på østlandet, og har flest lokaler i Osloomårdet, men har nå avdelinger i både Bergen og Kristiansand også.

dukter er at de skal være et sunt og naturlig alternativ for en småsulten kunde. Magnus Berner spesifiserer i et intervju med e24.no at de bevisst har valgt å kun satse på smoothie. De er opptatte av å rendyrke konseptet sitt, og ikke nødvendigvis begynne å tilby alt annet enn smoothie. Butikken på løkka er noe spesiell i at den skal teste ut en helt ny meny som ikke finnes i de andre butikkene. Dersom ting går som de skal, skal den nye menyen innføres på de andre lokalene til høsten.

GULLGLISET: Butikksjef Julie Wiik er storfornøyd med omsetningen etter åpningen. Foto: 854793

Når det kommer til Smoothiexchanges planer for fremtiden opplyser Wiik om at de prøver å komme seg mer ut i sosiale medier, for å nå ut til enda flere smoothieelskere.

Prøvekanin Smoothiexchange har som filosofi å tilby et sunt, rent og eksklusivt produkt hvor alle råvarene er uten tilsatt sukker eller konserveringsmidler, samtidig som de vil bevare mest mulig vitaminer og mineraler. Julie Wiik nevner at folkets favoritt nok er smoothie med Acai, som er en bær fra Brasil. - Den går det mye av, smiler Wiik. Foruten om smoothie med Acaibær selger kjeden smoothier med ulike tropefrukter, smoothier med kål og såkalte ”fusion”-smoothier hvor de blander inn kaffe. Her er det noe for enhver smak. Felles for alle deres pro-

- Spillbransjen i Norge burde lære av Sverige og Finland TEKST OG FOTO: 854793

NOE FOR ENHVER: Smoothiexchange tilbyr et stort utvalg av smoothier. FOTO: 854793

Kevin Aslan (23) har en bachelor i IT med spesialisering innen spilldesign fra Westerdals. Dette er en utdanning mange nok vil si at er et av de vanskeligste å få seg jobb innen. Aslan har likevel håp for fremtiden. Aslan roser utdanningen ved Westerdals og snakker om hvordan foreleserne hadde god praktisk teori for å forberede studentene til arbeidslivet. Han er dog ikke like fornøyd med administrasjonen. - Jeg har ikke noe særlig positivt å si om administrasjonen eller styret. Fra nedprioriteringer og avlyste forelesninger på grunn av manglende klasserom til å bli splittet fra resten av teknologilinjen som vi sårt trenger å samarbeide med. Når studentene betaler såpass mye i skolepenger, burde man forvente mer. Jobber med nyskapende teknologi Etter endt bachelor begynte Kevin i jobb som 3D-designer, hvor han blant annet driver med arkitekturiske visninger, webdesign, samt konseptdesign og utvikling av apper. - Jeg har modellert objekter og gjenskapt virkelighetstroe miljø digitalt, med funksjonalitet for VR (Virtual Reality). Dette er nyskapende teknologi som tillater kunder å å ”tre inn” i miljøene jeg skaper.

GLADGUTT: Kevin Aslan er åpen for å se hvor livet fører han. Foto: 854793

Jobbmulighetene innenfor spilldesign er

sjeldne og krevende, og de fleste må ta til takke med å jobbe med noe helt annet enn nettopp spilldesign. Det er svært lav forespørsel på denne typen erfaring i Norge. Her mener Kevin at Norge har noe å lære fra Sverige og Finland. Ikke bærekraftig med spill i Norge - Forespørselen for min kompetanse kommer til å øke i fremtiden. Spilldesign er ikke bare for spill, det henter prinsipper som kan brukes i en rekke forskjellige design i IT-industrien. Norge henger veldig etter i spillindustrien. Det er rett og slett ikke bærekraftig å drive med spillutvikling i Norge. Vi har mye å lære fra Finland og Sverige, som henter inn masse profitt på deres industri og praksis. Dersom noen virkelig vil satse på denne utdanningen, foreslår jeg å se etter jobb utenlands.


4

L økkeposten

NYHETER

Bondens Marked inntrer Birkelunden

KORTREIST MAT: Duften av vilt på grillen fyller Birkelunden denne solfylte lørdagen. Foto: 854793

TEKST OG FOTO: 854793

Lørdag 9. Juni stod teltene til Bondens Marked atter en gang klare med et arsenal av matvarer å tilby. Varene man finner på markedet varierer utifra sesong og fra marked til marked. Man finner som regel et utvalg av økologisk kjøtt, fisk, ost, bakevarer, honning og frukt og grønt. Stiftelsen, som ble etablert i 2003 formet etter det internasjonale konseptet Farmer’s Market, har som formål å fremme en bærekraftig matproduksjon med kortreist mat. De er opptatte av at det er produsenten selv som skal stå for salget, slik at kundene skal kunne få all den informasjonen de måtte ønske fra produsenten selv. - Kjøttet kommer fra egne dyr i lokalmiljøet, bærene er høstet selv og brødene er

bakt i egen ovn, forteller markedsleder Mari Hørstad. - Gjennom direktesalg på Bondens marked kan flere bønder styrke inntektsgrunnlaget på gården, samtidig som norske forbrukere får flere valgmuligheter. Det har ført til at mange bønder nå satser på småskalaproduksjon, både av gammel tradisjonskost og innovative mat- og drikkeprodukter. Ved å kutte ut mellomleddene sitter bonden igjen med en større del av verdiøkningen, og forbrukerne kan få spesialprodukter til en rimeligere pris enn om maten skulle vært innom mange ledd i matvarekjeden.

I dag finnes Bonden Marked på omtrent 20 forskjellige steder i Norge, og deres langsiktige mål er å kunne ha markeder i alle de store byene hver lørdag i sesongen. Hørstad opplyser om at de har markeder rundt om i Osloområdet hele sommeren, og at neste markedsdag i Birkelunden blir 25. august.

BUGNER AV VARER: Bondens marked tilbyr blant annet kjøtt, fisk, oster og bakverk. Foto: 854793

LOK1101 - 854793  

854793

LOK1101 - 854793  

854793

Advertisement