Page 1

LÖRDAG 30/4 2010

Vårens primörer i grytan Fattig barndom väckte intresse för hälsa

Liv utan laktos


Definitivt ett löfte om våren Ännu en helg är här – den här gången med två högtider. Bofinkar, koltrastar och svanar i all ära – en sprakande majbrasa är ändå på något sätt det definitiva vårtecknet. Då spelar det ingen roll att nordanvinden friskar i och det regnar småspik. Vårsångerna och värmen från elden är ett starkt löfte om att den ljusa årstiden är här. Vi bor i en exotisk del av världen. Nu är det bara att njuta och låta sig fyllas av energi. Valborgseldarna är ju något alla medborgare kan samlas kring medan 1 maj naturligtvis är en politisk vattendelare. Vissa har länge velat dödförklara det traditionella 1 majfirandet med demonstrationer, blåsorkestrar och slagord. I vår tid är Facebook och Twitter måhända ett effektivare sätt att bilda opinion, men än så länge dammas de röda fanorna av och en trogen skara tågar gatorna fram. Hur många de blir i år återstår att se. Kanske sluts leden ett valår som detta? Men kanske kommer det en tid då 1 majtågen bara finns på film. I så fall rekommenderar jag starkt Bo Widerbergs Ådalen 31. Lika vacker som sorglig. Enligt min mening en av de absolut bästa svenska filmerna någonsin – alla kategorier. Trevlig helg!

[ Innehåll ] 4-5 Intervjun Marjette Holmvall är egen företagare och sysslar med alternativa behandlingsmetoder i form av hypnoterapi. Uppväxten under fattiga förhållanden fick henne att intressera sig för såväl fysisk som psykisk hälsa.

6 Prylar

Läsplattorna lanseras nu på bred front som ett alternativ till de traditionella böckerna. Vi har testat de modeller som säljs i Sverige.

9 Krönika Lina Norberg Juuso funderar kring den brutna förlovningen mellan Madeleine och Jonas.

delas av många. Men medkunskap och goda förberedelser behöver inte vardagen påverkas allt för mycket för den drabbade. NSD har träffat en familj som är van att hantera problemet.

12–13 Resor Stilmetropolen Milano har mycket att erbjuda under en vårweekend. Armanikostymer, snygga barer eller kanske en Lady & Lufsenmiddag?

14–15 Mat&Vin Måttlighetsdrickare har bättre hälsa en helnykterister. Detta enligt en undersökning från Linköpings universitet. På matfronten bjuder vi på recept med vårens primörer.

16-19 Kryss & pyssel Sysselsättning för hela familjen med barnkryss, två vuxenkryss, mystiska personen och frågeleken.

10–11 Livfullt Laktosintolerans är ett problem som

Omslagsbilden: Hanna Ylitalo är ett av många laktosintoleranta barn. foto: pär bäckström

Pensla kanelbullarna med smält smör i stället för ägg, då kan även äggallergiker äta dem... Anne Ylitalo bjuder på baktips som hjälper dig fixa fikat som också passar allergiker. Läs mer om henne på sidorna 10–11.

Björn Engström bjorn.engstrom@nsd.se

BILAGAN@NSD.SE POSTADRESS 971 83 Luleå

REDAKTÖRER

En Storslagen bok i all sin enkelhet Eskil, riddaren av syrenbersån av Gunilla Linn Persson n Efter nio missfall och lika många sorger blir äntligen bondhustrun Karl-Astrid, jo hon kallas så, gravid. Hon är till åren, det här är förmodligen hennes sista chans till moderskapet och det ska bli en son. Det vet hon. En son som kan ärva lantbruket. Det är femtiotal i Sorunda, nazis-

men är närvarande i Karl-Astrids far. Det kommer en son, men inte sonen som skulle ärva gården och vara stark och frisk. Det kommer en Eskil och han är mongolid, som det hette då. Karl-Astrid får rådet att genast skicka iväg sonen och försöka få ett nytt barn, men hon vägrar. Historien av Gunilla Linn Persson är skriven på ett enkelt språk

Fredag 30 april

Lördag 1 maj

Huskören, Luleå.

Opera, Boden.

Kom och sjung under ledning av Monica Åslund! Tre timmar med sång som avslutas med en minikonsert. Tid: 12-15. Plats: Kulturens hus.

GRAFISK FORM

Traditionellt valborgsmässofirande på Hägnan, med aktiviteter för barn, allsång, vårtal av kyrkoherde Rickard Marklund, körsång av Lyran och Arctic Voices. Plats: Hägnans friluftsmuseum. Tid: 18.00. Stora brasan tänds 21.00.

ANSVARIG UTGIVARE Anders Ingvarsson

TRYCK

Tryck i Norrbotten AB

Valborgsmässofirande, Luleå.

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

Rossinis opera Armida direktsänds från Metropolitan i New York. Superstjärnan Renée Fleming spelar titelrollen, mot inte mindre än sex tenorer. Tony-vinnaren Mary Zimmerman kommer tillbaka och regisserar denna nya produktion av ett verk som hon beskriver som ”en nedgrävd skatt, ett skrin fyllt av ädelstenar”. Plats: Sagateatern. Tid: 19.00. Längd: 4 timmar och 20 minuter (två pauser).

Valborgsmässofirande, Boden.

Traditionellt valborgsfirande på Gruvberget i Boden. Stugan öppnar 18.00 och brasan tänds 19.00.

2

Lina Norberg Juuso

[DET HÄNDER I HELGEN ]

Peter Lindvall peter.lindvall@nsd.se Björn Engström bjorn.engstrom@nsd.se Erja Persson, Norrbottens Media AB

och livet är mjölkningen av korna, grannarna som inte längre kommer, konjakskransar och frasvåfflor till Eskil, som man måste säga allt hundra gånger till. Men det är storslaget i all sin enkelhet, om lyckan som kan se ut på ett annat sätt än vad man tänkt sig, om olyckan som kommer och går, och om kärlek som kommer bara man vågar.

Eld och sång är melodin under valborgsfirandet runt om i Norrbotten. FOTO: bengt-åke persson


[ Aktuellt] q q Vi välkomnar maj. Blicken flyttas utomhus och man kan njuta av vårsolen.

Maxicubi självbevattningskruka från Lwchuza finns i flera fina färger och tål frost. Finns hos balkongshoppen.se

[ Veckans tips]

Fina fötter i rosa. Finns för både mor och dotter. www.nicework.nu

Filmer som fått världen att skratta n På söndag är det världsskrattdagen. Hyr några klassiska filmer och få ett gott skratt. Här är några tips: 4 Jönssonligan 4 Life of Brian 4 Mr Bean 4 Papphammar

Gillar du kitschiga saker? Då kanske en jätteflamingo är något för dig till trädgården eller balkongen? favoritsaker.se

KOM IHÅG!

Lyxigt cocktailbord från Jonas Wagells studio. Jonas är en prisad designer och bordet är döpt till Mr Gardner. Kostar 1390 hos balkongshoppen.se

- panelen

Pelle Lindblom Journalist/krönikör Luleå

Grönt är skönt. Ge Pippi ett sött hem. Ögla för upphägning, från favoritsaker.se

Jessica Rosengren NSD-journalist, Luleå.

I morgon är det första maj, arbetarnas dag. Dags att demonstrera?

Ronny Olovsson Vd Vinter, Luleå

Hur har du tagit beskedet att prinsessan Madeleine och Herr Jonas Bergström bryter förlovningen?

– Jag har tagit det med viss oro, mest för den mediala dubbelmoralen. I fin-tv-programmet Agenda kan man ju inte rapportera om sådana trivialiteter. Så man har en debatt om mediadrevet i stället. Så genomskinligt! Kvasijournalistik är ju en annan benämning på det hela. Annars är ju knappast kungafamiljen halvgudar för mig.

– Om jag anstränger mig riktigt mycket i att bry mig i den brutna förlovningen så kan jag komma fram till att det faktum att Herr Jonas Bergström inte kommer att få kalla sig Hertig av Hälsingland är den mest spännande detaljen i historien. Annars är det väl trist att kärlekssagan inte slutade lyckligt.

Leden har blivit allt glesare på 1 maj – är tiden förbi för röda fanor och demonstrationståg?

– Definitivt en kvarleva. Helt ute. Moderna människor demonstrerar inne. Klagar i soffan eller så startar man väl en grupp på fejan i stället. ”Vi som inte ids promenera med fanor men vill protestera mot allt i alla fall.” Det behövs bättre slagord också. Mer filosofi till folket!

– Ja. Har ni hört talas om Twitter? Facebook? Bloggar? Demonstrationstågen sjunger nog på sista versen och ingjuter mest en känsla av lite härlig nostalgi mer än något annat. Men, vem vet. Mitt i allt kanske demonstrationstågen får en oväntad renässans. Som en reaktion på allt snack om sociala medier.

– De aktionerna genomförs med fördel numera i de nya medierna, i den digitala världen. Det är lättare att samla tusentals människor på Facebook än att få dom att huttra i ett promenadtåg där det ska bäras plakat. Åtminstone i tider där det inte brinner i våra hjärtan för någon fråga. Med tiden kommer därför ett demonstrationståg av gammalt snitt bli anmärkningsvärt.

Badsäsongen 2010 närmar sig – vad gör du för att komma i form?

– Pilates, blaha blaha. Så här gör man. Tjugo armhävningar varje morgon. Tre liter Cola light om dagen. Femton minuter i roddmaskinen. Fem kubikmeter ved på fyra dagar. Tre glas vin och mycket sex. Som förspel, sju låtar med AC/DC.

– Joggar lite då och då. Drar ner på godsakerna. Tar promenader med vovven. Försöker tänka på att leva sundare. Det blir alltid lättare att sticka ut och träna på våren. Och man kan alltid hoppas att vårsolen smälter bort vinterkilona.

– Hela firman har kickat igång en hälsokur som ska trimma oss inför tangan. Målet är att vi tillsammans – alla 23 – ska minska minst en anställd i vikt. Annars får vi väl sparka någon... Själv är jag alkohol- och snaskfri, tränar på gym och har ambitionen att minska “magväskan” en smula innan grillinfernot drar igång på allvar.

– Det känns lite både och på något vis... Dels lite pinsamt då de ju hade presskonferens och han skulle bli hertig och allt och så spårar han ur på en afterski och ligger runt, dels är det på något märkligt vis skönt att också kungahuset är vanliga människor med vanliga problem. Kanske var det bra att Madde fick veta, innan bröllopet.

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

3


[ intervjun ]

Marjettes fattiga uppväxt har

”Jag bad att få bli fosterhemsplacerad” Marjette Holmvall växte upp i fattigdomens Finland som pigans oäkta dotter. – Jag och mamma hade inte ens skor, alla kläder jag hade var ärvda från äldre kvinnor. Den svåra barndomen har påverkat Marjette hela livet. Nu är hon utbildad hypnoanalytiker och har stor tilltro till alternativ medicin. text: LINA NORBERG JUUSO foto: göran ström

Marjette Holmvall har lärt sig att livet är under ständig

M

arjette Holmvall är en lågmäld kvinna med stillsam, behaglig utstrålning och hon presenterar sig med fast handslag. Marjette Holmvall driver ett eget företag där hon erbjuder en rad alternativa behandlingsformer, bland annat hypnoterapi, som terapi under hypnos kan sammanfattas. De som är förespråkare för hypnoterapi anser att metoden används framgångsrikt vid till exempelvis fobier. – Hypnoterapi är jättebra om man exempelvis är hästrädd, för att man blivit avslängd från en häst. Med hjärnan kan du föra ett resonemang att du inte längre behöver vara rädd för hästarna, men kroppen har ett eget minne och kroppen slår till med alla stressignaler av rädsla när du ser en häst, du flyttas tillbaka i tiden med kroppen, förklarar Marjette Holmvall.

4

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

M

Helgs reporter Lina Norberg Juuso provade att bli hyptnotiserad av Marjette Holmvall. ”Det kändes som att vara djupt avslappnad. Precis som innan du somnar, du är medveten om omvärlden, men är inte speciellt intresserad av vad som händer runtomkring dig”.

M

arjette Holmvall är högst medveten om att hennes tro på många av alternativa behandlingsmetoder är kontroversiellt och väcker misstro. Men hon konstaterar stillsamt att hon tror på att en förändring på synen på alternativ medicin är på väg. Folk är inte längre främmande för yoga och meditation, tankens kraft i den personliga utvecklingen är väl känd, vi vänder oss till coacher utan att det höjs på ögonbrynen. Marjette Holmvall är överty-

gad om att människor kommer öppna upp för att det inte bara är traditionella tabletter som läker kroppen, eller kuratorsamtal som lappar såriga själar. – Rent intellektuellt kan nästan alla av oss förstå vad vårt problemet är om vi till exempel har fobier, att vi till exempel är rädda för hästar för att vi blivit sparkade av en häst. Men det är en helt annan sak att få hjärtat, kroppsminnet att sluta vara rädd.

arjette Holmvall har alltid varit intresserad av hälsan, både den psykiska och fysiska. Det är enligt Marjette förmodligen ett direkt resultat av hennes egna svåra barndom som påverkat henne som tonåring och vuxen och fått henne att aktivt jobba med sig själv. Marjette Holmvall var pigans dotter i fattigdomens Finland som fick bo med sin mamma hos folket modern tjänstgjorde för. Ett barn som fick vara med på nåder och inte skulle synas eller höras. – Vi hade ingenting, inga egna kläder, jag och mamma hade inga skor utan var barfota. Det var så hemskt. När jag var sex år kom moster från Tornedalen för att hälsa på, och hon bestämde sig på en gång att så här kan man inte ha det. Jag och mamma fick flytta med henne till Sverige och då blev det lite bättre, men jag fick bli vuxen


påverkat hela hennes liv

3 kända personer marjette beundrar Abraham Hicks ”Stor lärare om attraktionslagen och energifrekvenser. Rekommenderar alla att gå in på Youtube och lära sig om det, mycket inspirerande. ”

Oprah Winfrey programledare. ”Hon är klok, framgångsrik och använder media för att föra ut information om det alternativa tankegångarna”.

Dr Phil programledare. ”Han är rak, tydlig och använder bondförnuft för att få oss att förstå känslor och psyket.”

6 SNABBA FRÅGOR

förändring – och utveckling om man vill.

redan då. Min mamma var jättefin, men hon var ensam och lärde sig inte svenska, hon kunde inte ta för sig livet i Sverige. Marjette säger att barndomen idag blivit en tillgång i möten med människor hon behandlar. – Jag förstår människor på ett helt annat sätt än om jag inte haft det svårt själv, jag kan känna in dem och ha medkänsla.

N

är Marjette var tonåring bad hon själv om att bli fosterhemsplacerad när hennes mamma skulle flytta till annan ort. Hon ville inte byta skola. Fosterfamiljens öppna famn och kärleksfulla förhållande till varandra blev avgörande för vem Marjette kom att bli som vuxen. – Jag vill verkligen hylla fosterfamiljen, de var jättefina och har betytt så mycket

att hänga i julgranen, säger hon.

Marjette Holmvall Ålder: ”Ung kvinna i min bästa år , det vill säga 50+” Familj: Maken Lennart, gifta i 34 år, vuxna barnen Jim , Lotta, Jonny och barnbarnen: Max och Felix, samt två barnbarn till som kommer snart. Gör: Eget företag där hon erbjuder alternativa behandlingar, bland annat hyupnoterapi. Bor: Lägenhet i Luleå.

för mig. Mannen i huset var otroligt fin och precis motsatsen till andra män jag sett genom livet som supits och slagits. Genom livet har jag aldrig haft en pappa, männen som funnits har inte varit något

N

är Marjette Holmvall själv blev vuxen öppnade hon upp famnen för foster- och avlastningsbarn. – Absolut kan det ha varit ett sätt att gengälda vad min fosterfamilj gjorde för mig, säger hon. – Mina barn och mina fosterbarn har varit mina läromästare. Föräldrar vill ofta tala om för barn hur saker och ting är, men jag lärde mig att lyssna på barnen och vad de har att säga. Barn är fantastiska, konstaterar hon. – Om barnet till exempel frågar vad som händer när man dör, så överför inte din egen dödsångest på dem och ge en massa förklaringar till döden som egentligen är till för att bota din ångest, utan fråga vad barnet tror. Du kommer få fina svar.

q Vin

q Vatten 4

q Gud

q Ateist

”Inget, jag tror på högre medvetenhet, men inte Gud med allt vad det representerar med förbud, skuld och skam.”

q Fotboll

q Hockey

”Varken eller ”

q Rojalist

q Monarki

”Varken eller ”

q Blogg 4

q Dagstidning

q Nya kläder q Second hand 4

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

5


[ prylar ]

Framtidens böcker är papperslösa Färggladare böcker Skräddarsydd för Sverige

Pappersboken får konkurrens. Den senaste tiden har det lanserats en rad läsplattor för e-böcker. Trots att en läsplatta bara väger några hekton kan den lagra tusentals böcker. Här är de modeller som säljs i Sverige. Text och foto: Martin Appel TT Spektra

N

ågonting håller på att hända i bokbranschen. Gutenbergs gamla uppfinning utmanas av ny digital teknik, och det alla pratar om i branschen just nu är e-böcker. En e-bok är ingenting annat än en digital version av en pappersbok. I stället för att trycka texten på papper är den en digital fil som går att läsa på pc, mac eller i mobiltelefonen. Men det nya och revolutionerande är att det nu lanseras mängder med speciella läsplattor för e-böcker. Läsplattan är ungefär lika stor som en vanlig bok – men betydligt tunnare. Ovansidan täcks av en stor svartvit skärm som visar själva boksidan. För att bläddra trycker man på någon av pilknapparna, och det går förstås även att sätta dit egna bokmärken.

L

äsplattans eget minne kan lagra några hundra böcker, men om man sätter in ett extra minneskort kan den lagra tusentals böcker. Det som skiljer läsplattan från en vanlig dator eller telefon är skärmen. Den använder en teknik som kallas för elektroniskt bläck och som är skarpare och mer skonsamt för ögat. Att läsa en e-bok känns därför nästan som att läsa en riktig bok. Dessutom är det elektroniska bläcket strömsnålt. Medan en vanlig dator har en batteritid på några timmar går det att läsa ett 20-tal böcker per laddning i en läsplatta. Själva böckerna köper man på internet, laddar hem via någon gratissajt eller lånar på biblioteket. De flesta svenska stadsbibliotek lånar ut e-böcker utan kostnad. De fungerar med alla läsplattor förutom Kindle.

Fotnot: Alla priser är inklusive moms men exklusive frakt. De är hämtade från prisjämförelsen Prisjakt (www.prisjakt.nu) eller företagens egen sajt.

6

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

Oprahs favorit heter Kindle Amazon Kindle är den mest berömda läsplattan, inte minst efter att tv-stjärnan Oprah Winfrey utsåg den till sin favoritpryl. Det som skiljer Kindle från andra läsplattor är att den kan kommunicera med Amazons nätbutik via telefonnätet. Det går alltså att köpa nya böcker utan någon dator. Länge såldes Kindle bara i USA, men sedan förra året fungerar den även i Sverige. Nästan alla böcker som man kan köpa är dock amerikanska. Läsplattan har en skärm på 6 tum, väger 290 gram och är 20x13x1 centimeter stor. Cirkapris: 350 dollar (2 520 kronor) Läs mer: www.amazon.com/kindle

Svenska nätbokhandeln Adlibris storsatsar på e-böcker, och de säljer en egen läsplatta som de kallar Adlibris Letto. I själva verket är det samma läsplatta som kallas Bebook One hos andra butiker. Den enda skillnaden är att Adlibris har lagt in svenska menyer och handböcker. Bebook One är 18x12x1 centimeter stor, väger 220 gram och har en skärm på 6 tum. Cirkapris: 1 495-3 064 kronor Läs mer: mybebook.com/www. adlibris.se

Peka på skärmen Liten platta, liten skärm Cybook Opus från franska Bookeen är den minsta läsplattan. Den väger bara 150 gram och har en storlek på 15x11x1 centimeter. Förklaringen är att skärmen är mindre. Medan konkurrenterna har 6-tumsskärmar ligger Cybook Opus bara på 5 tum. En smart finess är att skärmen roteras automatiskt. Du som vill växla mellan att ha texten liggande och stående behöver med andra ord inte trycka på någon knapp. Cirkapris: 2 014-2 795 kronor. Läs mer: www.bookeen.com

Kindle-kopia från Korea På ytan är koreanska Iriver Story förvillande lik Kindle. Den har samma färg och samma utseende - och både skärmen och själva plattan är lika stora. Men under ytan finns det skillnader. Iriver Story kan inte kommunicera med telefonnätet, så du måste med andra ord koppla den till datorn för att kunna ladda in en bok. Fördelen är att Iriver Story fungerar bättre i Sverige. Det går bland annat att låna e-böcker på biblioteket, något Kindle inte klarar av. Cirkapris: 2 743-4 106 kronor Läs mer: www.irivernordic.com

De flesta läsplattor är svarta eller silverfärgade. Cooler Reader finns däremot i åtta olika färger, till exempel rosa och grön. Storleksmässigt ser den däremot ut som konkurrenterna: Måtten är 16x11x1 centimeter medan vikten på 220 gram gör den lite lättare. Cooler Reader säljs sedan en tid av nätbokhandeln Adlibris, och den fungerar problemfritt med deras e-böcker. Cirkapris: 2 595 kronor Läs mer: www.coolreaders.com/ www.adlibris.se

Sony har fler olika modeller för läsplattor, och Sony Reader Touch (PRS-600) är en av storsäljarna. Touch i namnet betyder att läsplattan har pekskärm. I stället för att, som hos konkurrenterna, navigera med hjälp av knappar trycker du helt enkelt på skärmen. En annan smart finess är att läsplattan har en inbyggd ordbok som gör att du som läser engelska böcker kan få svåra ord förklarade. Sony Reader har en 6-tumsskärm, är 17x12x1 centimeter stor och väger 290 gram. Cirkapris: 3 025-3 795 kronor Läs mer: www.sony.com/reader

Ipad är mer än en läsplatta Första blågula plattan Nuut från företaget Neolux var den första läsplattan som började säljas i Sverige. Den lanserades på bokmässan förra året, och fick då stor uppmärksamhet. Med en 6-tumsskärm och en vikt på 290 gram påminner den om konkurrenterna, men storleken på 18x14x2 centimeter gör den lite klumpigare. En ny och slimmare version är dock på väg att lanseras. I Sverige säljs Nuut av Teknikmagasinet. Cirkapris: 2 499 kronor Läs mer: www.royal-line.se/www. teknikmagasinet.se

Ipad från Apple är en av vårens stora prylnyheter. Det är inte bara en läsplatta för e-böcker utan även en surfplatta för att mejla och surfa. Ipad funkar med andra ord som en vanlig dator, men med tryckkänslig skärm i stället för tangentbord. Ipad är betydligt större än de vanliga läsplattorna. Den är 25x19x1 centimeter och väger cirka 700 gram. Förklaringen är att den har en skärm på nästan 10 tum. I USA släpptes Ipad den 3 april. Svensk lansering och svenska priser är däremot inte klara. Cirkapris: 500 euro (4 900 kronor) Läs mer: www.apple.se/ipad


Bra mat kan värma hushåll Vi vill att bra mat både ska vara god och producerad med miljön i åtanke. Till exempel använder vi de överblivna havreskalen från dina havregryn, både till att driva vår kvarn i Järna men också till att värma upp närliggande bostäder. Läs gärna mer om bra mat på lantmannen.se

Havreflarnskorgar med färska bär (4 port.) 2 dl Axa havregryn, 2 dl Kungsörnen vetemjöl, 0,5 dl Gogreen visp naturell, 150 g smör, 2 dl strösocker, 1/2 dl ljus sirap, 1/2 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker. Servera med 3 dl Gogreen visp naturell och blandade färska bär. Receptet finns på lantmannen.se


Flyg till Riga direkt från Luleå! G^\V!AZiiaVcYh]jkjYhiVY!~gZcbnh^\hiVY^\VbbVaVcYV![jaabZY hZk~gY]ZiZgdX]he~ccVcYZ]^hidg^V#=~gÄcchVaaiYj`VcŽch`VY^\ <VbaVhiVYZc~gG^\VhhiŽghiVijg^hiViigV`i^dc#7d`VigZc~iiZg^G^\V! Ån\Y^gZ`i[g€cAjaZ€ijg$gZijgdX][€*%%`g^gVWViibZYK^e# BZg^c[dgbVi^dce€lll#chY#hZ$k^e#

Bdc^XV7Zg\ajcYqK^e"VchkVg^\ bdc^XV#WZg\ajcY5cdggWdiiZchbZY^V#hZ

Erbjudanden för dig som Vip-kund.

Nyttja förmånerna som trogen prenumerant. (c~iiZg^G^\V"Ån\[g€cAjaZ€ H]dee^c\!heV!cŽ_Zc·ZchiVY[jaabZY hZk~gY]ZiZgdX]he~ccVcYZ]^hidg^V# >eg^hZi^c\€g/;an\AjaZ€"G^\Vi$g^c`a# Ån\h`ViiZg!(]diZaaŽkZgcViic^c\Vg! ([gj`dhi!(a~iiVgZb^YYV\hWj[[‚Zg# EZg^dY/?ja^!Vj\jhi^!hZeiZbWZgdX] d`idWZg#Eg^h[g€c(#(-*`g$eZghdc# Eg^hZm#idghYV\"hŽcYV\# Med Vip 500 kr rabatt/person.

HZC=A"egZb^~gZc^<adWZc -·.d`idWZg`VcYjjeeaZkVZcC=A" egZb^~ge€<adWZcY€YZiheZaVhZii YjWWZabŽiZbZaaVc8dajbWjh7ajZ ?VX`ZihdX]HVc?dh‚H]Vg`h#:ii[VciVh" i^h`ii^aa[~aaZViijeeaZkV^h]dX`Zn^k~gaYh" `aVhh#=dhe^iVa^in"eV`Zi[g€c&(.*`g# 100 kr rabatt med Vip! A~hbZgdbegZb^~gZcdX]kVYhdb^c\€g ^eV`ZiZie€lll#chY#hZ$k^e#

9^\\^add'%&%·[Vb^a_Zh]dl HdbbVgZchhidgVh]dlbZY]jbdg!gdX`! hX]aV\ZgdX]ede^Hidg[dghZc!takhWnc! i^hYV\YZc&($,ugZih[VciVhi^h`VVgi^h" iZg/AVhhZ=dab!6aXVoVg!?Zhh^XV6cYZgh" hdc!<jc]^aY8Vga^c\!Bd__Z!:g^`A^cYZg! I]dbVhEZiZghhdc!BVg`dda^ddX]BV\cjh ?d]Vchhdc# Med Vip 335 kr Hidg[ dghZc  JiVcK^e(.*`g hZgk^XZVk\^[i

GZknc/I^\Zg_V`idX]WVWnh^b Bdg_~gkhGZknc\ZgI^\Zg_V`idX]WVWn" h^b#;gVbi^Yh]jhZi(/+.[Yh`daVc 7^a_ZiiWd`c^c\!^c[d/7^Wa^diZ`ZiBdg_~gk iZa%.'("*%*%%# BZYhje‚/(%$)!-$*`a&.# Med Vip 200 kr. JiVcK^e'(%`g BZYÄ`V/&$*!'$*!,$*!.$*`a&-# Med Vip 100 kr. JiVcK^e&(%`g

Morjärvs Revyn

K€g`dchZgie€ygc~hZih`ng`V K€g`dchZgibZY`Žg!`aVg^cZiidX]\^iVgg# Bjh^`VkIZYZhXd!EZiZghdc"7Zg\Zg! @Vg`d[[bÅ#ygc~hZih`ng`VidghYV\ +bV_`a&.#%%#9VcAVghhdc!`aVg^cZii "BV\cjh<gŽcajcY!\^iVgg"Bdc^XV LVhWZg\!Y^g^\Zci# 7^a_ZiiZg@jaijgZch]jh/%.'%")**.%% Med Vip 135 kr.JiVcK^e&-*`g

HZºA^`Zihdbk^hhiZ[ŽgbnX`Ziº AŽgYV\-$*!@jaijgZch]jh!AjaZ€# DchYV\&'$*!HV\ViZViZgc!7dYZc# AŽg&*$*!bVi^c‚!C€_YZchHVa!@^gjcV# :ca^khaZkVcYZh`gVii[Vgh#>gdaaZgcV/AVhhZ 7gVcYZWn!A^cjhLV]a\gZc!GZ\^cVAjcY! 8Vg^cVA^YWdb!?d]VccZh7gdhibÅ# Med Vip 325 kr JiVcK^e(+%`g hZgk^XZVk\^[i 7^a_ZiiZg/>c[dgbVi^dce€lZWWZc#

BZg^c[dgbVi^dcdbk€gVZgW_jYVcYZcÄcche€lll#chY#hZ$k^e

Ad\\V^cbZYY^iiVWdccZcicjbbZgdX]aŽhZcdgYhdbYj]^iiVg^YZijih`^X`Yj[€iiVkdhh#H`g^kjik~gYZWZk^hZi hdbÄcch^Vchajic^c\i^aaZgW_jYVcYZiZaaZgh`^X`VZiihbhi^aaY^cbdW^aiZaZ[dchdbYjk^hVgjeek^YgZheZ`i^kZ `Že"ZaaZgWZhi~aac^c\hi^aa[~aaZ#IZaZ[dci^aak€g`jcYi_~chi%.'%"'+(%%%Z_Wd`c^c\Vg#

B:GDBK>ED8=>C;DGB6I>DC;yG9><HDBEG:CJB:G6CI;>CCHEuLLL#CH9#H:$K>E


[ livfullt ]

Kungligheter som också sket i hovetiketten (och var högst mänskliga):

Hur ska Madeleine göra när hon förlovar sig igen? För inte tänker hon väl leva singel hela livet?

foto: scanpix

”Powerprinsessor gör som de vill” Jag tycker så synd om Madeleine. Hennes brutna förlovning kommer hon förmodligen aldrig att bli riktigt fri ifrån. Hon kommer länge i mannaminne vara prinsessan som bröt mot hovetiketten och tog av sig den dyra ringen.Världen har rapporterat om den yngsta Bernadottens separation. Undra hur förfärligt det känns på en skala att få sitt privatliv uthängt till kreti och pleti och Andersson på Svenssongatan? Hur ska prinsessan Madelene göra nu? Törs hon dejta igen? Vad kommer kvällspressen skriva då? EXTRA: Här röjer partyprinsessan loss. EXTRA: Se prinsessan kyssa miljonsärssonen. EXTRA: Madeleines kärlekskris är över. Alla som lidit av ett brustet hjärta vet hur överjävligt det är. Man lutar sig mot dörrkarmen och det svindlar. Världen svindlar. Det är ingen tragedi om man är ung och har livet framför sig, man är inte i krig, ingen har dött, man har mat för dagen, men det är ändå överjävligt. Fucking jävla överjävligt – för att tala klarspråk. Oavsett om man bor i slott eller koja. Hjärtat är fortfarande rött. Klart hon röker när hon har kärleksproblem. Man gör så. Köper ett paket cigg på macken och försöker lindra ångesten med brännande lungor istället. Men vi andra slipper se bilden av oss själva bolmandes en Prince i tidningen dagen efter. Vi andra hostar bara lite och tänker att det är inte så där värst bra att sorgröka.

Man vill inte se folk i ögonen när det sket sig med kärleken. För man skäms. Över att det gick fel, snett, att ens drömmar bara var låtsasdrömmar utan verklighetsförankring och nu vill man inte ens ta i de där drömmarna med tång. Man skäms för att man såg fel, människan man trodde fanns existerade inte. Skammen är ologisk, varför skämmas för att man blev kär, men skammen finns där ändå. I värsta fall gör man voodoo och skriver saker i sin dagbok som skulle kunna betecknas som öppna hot ifall SÄPO kom åt anteckningarna. Stackars Madeleine. Hon måste vara så rasande på Jonas att han inte kunde hålla hjärnan kall när hjärtat började klappa lite för fort, över lite för fel kvinna. Nu är det ingen idé att vi arga är arg på Jonas, han är mänsklig och jag är rätt säker på att Madeleines vrede bränner hårt nog. Tänk att vara Jonas. Att gå till jobbet på måndag och veta att man hade prinsessan och delar av kungariket, men man....man såg till att hovet fick sin allra första kiss-and-tell historia och prinsessan hon stack. Det är inget man skriver in i sin CV direkt. Vi andra kan glömma våra pinsamma misstag och gå vidare. Madeleine kommer inte att kunna

begrava sin romansen helt och hållet. Tänk, hur ska hon göra när hon får en ny pojkvän? Media kommer att klippa in en bild på den nya killen och sätta honom bredvid en bild på Jonas och skriva: Så lika är de, eller, om hon nu skaffar en mörkhårig prins: Så olika är de. Men hur ska hon göra när hon förlovar sig igen, Madeleine? För inte tänker hon väl leva singel hela livet? Ska hon bjuda in pressen igen och säga igen att hon är så lycklig och igen visa ringen och igen svara på frågan hur själva frieriet gick till? Kommer någon journalist att fråga henne då ”Håller det den här gången?” och så var den dagen förstörd? Madeleine är högst mänsklig – i en högst omänsklig roll, med omänskliga krav. Prinsessor på ärten finns inte. Vill vi ha dem kan vi lika gärna avskaffa kungahuset. Eller så får vi vänja oss vid Powerprinsessor som gör som de vill, skiter i hovetiketten och slänger förlovningsringen någonstans långt bort när prinsen inte höll måttet.

LINA NORBERGJUuSO lina.nj@NSD.SE

Lina bloggar. www.nsd.se/helg

Engelska prinsessan Diana och prins Charles valde att bryta äktenskapet och Diana vägrade hålla tyst om hur det var att vara kunglig.

Prins Haakon ville inte gifta sig med en kvinna utan förflutet, utan valde en kvinna med barn från tidigare förhållande. När Mette-Marit talade ut som sin stundtals vilda bakgrund blev hon allas prinsessa.

Kronprinsessan Victoria ville inte ha någon prins eller någon från överklassen. Hon ville ha en man från Ockelbo med enkel bakgrund och det verkar ha varit ett alldeles ypperligt val.

Prins Joachim av Danmark skilde sig från Alexandra och gifte sedan om sig igen med Marie Cavallier.

Englands prins Andrew skilde sig under nittiotalet från Sarah Ferguson.

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

9


[ livfullt ]

Laktosintoler – ett dolt handikapp

Mamma Anne Ylitalo säger att barn med allergier aldrig får vara ett hinder, oavsett hur stort handikappet är. Hennes dotter Hanna tål inte laktos.

Anne Ylitalos dotter Hanna tål inte mjölksocker. Ett dolt handikapp som delas av många. – Vi har bara laktosfria produkter hemma och läser innehållsförteckningen på allt. Ska hon till kompisar eller gå på kalas gäller det att vara förberedd. Text: lina norberg juuso

foto: pär Bäckström

allergivänliga tips för bak och kalas 1 S kriv alltid ner ingredienserna när

H

anna Ylitalo tål inte av allergin. All mat i familjen Ylitalo mjölksocker (laktos) och hennes tarmsystem slås lagas också från grunden efut om hon äter något hon är tersom de flesta halv- och allergisk mot. Det är ett dolt helfabrikat innehåller mjölkhandikapp som inte behöver socker. Dessutom vill inte Annes sambo att familjen ska äta påverka vardagen smakförstärkande allt för mycket om Anne Ylitalo medel efter att ha man är förberedd läst böcker om och väl påläst, säÅlder: 45 matindustrin. ger mamma Anne Bor: Hus Luleå – Visst tar det Ylitalo. Gör: Handledare tid, men jag vill – Ska Hanna gruppboende att barnen ska äta till någon kompis Familj: Sambo, bra. Jag vill inte och de ska fika, då vuxen dotter, samt heller laga speciskickar jag med två hemmaboende ell mat åt Hanna, bullar som jag döttrar 12 och 6 år. utan hela familjen bakat och ska hon äter samma sak. på kalas händer Anne Ylitalo lagar och badet att hon får ta med sig egna sötsaker. Men ofta är föräldrar kar inte bara mat som är lakväldigt måna om att det ska tosfri, hon gör även mat och finnas något att äta för alla bakverk som går bra att äta när barn tar hem kompisar el- för andra med allergier. Hon har testat sig fram i köket på ler har kalas. I Anne Ylitalos familj finns grund av Hannas allergi, men bara mjölkfria produkter i också för att några av Hannas köket, bortsett från Bregott kompisar är allergiker. – Idag är det ju så vanligt som mellandottern föredrar framför mjölkfritt smör. Idag med allergier och att många finns ett brett utbud av mjölk, barn är överkänsliga mot nåfil, yoghurt, creme frachie med got. Allergiska barn ska inte mera. I vissa fall är de laktos- ses som ett hinder eller som fria produkterna dyrare, så något omständigt. Allt går Ylitalos matkonto påverkas och lösa.

10

9 annes

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

du bakar och lägg ner lappen i fryspåsen. Då vet du alltid vad allt innehåller.

2 P å kalas kan de flesta barn äta

chokladbollar, om du gör dem med mjölkfritt margarin och på havregryn.

3M  arängsuisse är bra kalasmat

för barn, maränger finns att köpa mjölkfria eller äggfria. Glass finns utan laktos och det finns laktosgrädde.

4 B ullar behöver inte penslas med

ägg, utan kan penslas med smör eller vatten. Då kan även äggallergikerna äta bullarna.

5 Ä r man allergisk för kanel, kan

kanelbullarna göras med kakao eller strössel. Eller bara smörbullar.

6 I köpta kakor finns ofta mjölksocker

eller spår av nötter. Baka själv, så vet du exakt vad kakorna innehåller.

7U  ndvik nötter och mandel när du

bakar, de är många allergiska mot.

8M  an kan baka äggfria sockerkakor. Ta en tesked bakpuler istället för ett ägg.

9 Ska ditt barn ha en allergisk kompis på besök, prata med föräldrarna och hör efter vad barnet kan eller inte kan äta. Kanske kan du köpa hem något?

Hanna Ylitalo tål inte mjölksocker (laktos), det är ett dolt handikapp som inte beh


rans

höver påverka vardagen allt för mycket om man är förberedd och väl påläst.

Läsartips om allergier från bloggen Helg hela veckan på nsd.se: Mjölkfri ”ost” till pizzan § Koka ett paket havregrädde i ca 30 min, låt det kallna lite och vispa sedan ner ett ägg, häll över pizzan, blir som ett ostlager på. Jag gör det jämt på min pizzabit (tål inte laktos) och det smakar bra. ”Catta”

Varmkorv § Köp gluten, och mjölkfri korv. ”Catta”

Kakor § Om det ”bara” är mjölk som ska undvikas kan du använda mjölkfritt smör/margarin istället för vanligt och baka vilka kakor som helst. Då kan alla äta samma. Vill du använda grädde finns det havregrädde som går att vispa. Mjölkfri glass och maränger är också enkelt att göra något festligt av. ”Birgitta”

Tårtor Våra barn är tårtälskare så det blir även tårta (även om det annars verkar som att de flesta barnen inte gillar det). Åt lillasyster blir det en med mjölkfribotten (är för lat för att baka hemma så jag köper en stor muffins på Coop och skär den som en tårtbotten). Mjölkfri ”grädde” finns – bäst (av alla mindre bra) är enligt mig sojagrädden på sprutflaska. Man ska vad jag fått höra helst inte ersätta mjölk med just soja för mjölkallergiska barn, men att göra det vid enstaka tillfällen är visst ok.. ”M”

Glass ”När det gäller glass så funkar ju så klart isglass, men skulle du någon gång vilja ha vanlig till mjölkallergiker så kan jag rekommendera Oatleys havreglass. Den är lika god som mjölkglass. ”M”

Läsarreceptet Maränger – utan ägg och mjölk. 3 dl strösocker 1 dl vatten 2 tsk gelatinpulver 1. Koka ihop en seg sockerlag med socker och vatten. 2. Rör i gelatinpulvret. 3. Vispa med elvisp ca 10 min så det blir en seg massa. 4. Klicka genast ut på bakplåtspapper. 5. Grädda i 125 grader i ca 35 minuter. 6. Slå av ugnen efter 30 minuter och låt marängerna stå och torka några timmar, eller över natten med ugnsluckan på glänt.

Mandelfri ”mandel”massa. 500 g (ca 7 dl) mannagryn 500 g (drygt 8 dl) florsocker 1,5 dl flytande margarin (mjölkfritt vid mjölkallergi) 1 dl mjölk (laktosfri mjölk vid mjölkallergi) 1 Blanda allt utom mjölk i matberedarens skål. 2 Häll i mjölken medan mixerna arbetar. 3 Massan är färdig när den är slät och smidig. 4 Smaksätt med vanillinsocker

Kladdkaka utan ägg och mjölk 175 g. smör (mjölkfritt vid mjölkallergi) 2 msk ljus sirap 3,5 dl strösocker 1 dl kakao 3 dl. vetemjöl 1 ¼ dl grädde (Bytes mot vatten el. laktosfri grädde vid mjölkallergi) 1 Smält smöret (mjölkfritt), häll i sirap och socker i grytan med det smälta smöret. 2 Sikta ner kakao och vetemjöl, omväxlande med vätskan i en bunke, tillsätt smör/socker/sirapsblandningen. 3 Blanda. 4 Smöra (mjölkfritt) och bröa (mjölk & ägg fritt, kolla ströbrödet noga) en form med löstagbar kant. 5 Grädda i 20 minuter i 175 grader. Den är jättekladdig när du tar ut den men så ska det vara. Den stelnar så småningom.

Allergi på liv och död Att vara mamma till en svårt allergiskt barn innebär att hela livet måste planeras in i minsta detalj. Det är också psykiskt jobbigt både för barnet och föräldrarna. – Hans allergi är på liv och död. Text: lINA NORBERG JUUSO

K

lara vill vara anonym när hon berättar om hur det är att vara mamma till ett mycket svårt allergiskt barn. – Det är för barnets skull, han är redan så utsatt i och med hans svåra allergi och jag vill inte hänga ut honom mera. Samtidigt är det jätteviktigt att informationen kommer ut om allergier, säger hon. Klaras son är svårt allergisk mot bland annat ägg och pälsdjur och det är som Klara säger ”på liv och död”. Pojken har ständigt med sig mediciner, bland annat kortisonsprutor och på skolan finns akutväskor utplacerade. Klara har fått informera skolpersonalen om pojkens situation. På varje föräldramöte är hon också med och pratar med föräldrarna för att öka förståelsen, men också för att ge fakta. Hennes son kan till exempel inte hälsa på kamrater med pälsdjur, inte komma hem till familjer om något med ägg blivit tillagat tidigare på dagen, eller ska tillagas. – Det är jobbigt att ställa krav på omgivningen, men för oss är det så här. Vill andra vuxna att deras barn ska kunna leka med min son hos dem, så är det vissa saker som gäller. Annars blir han jättesjuk.

K

lara berättar att sonen tycker allergin är jättejobbig och att det dolda handikappet tar på hans humör. – Det suger, säger han och jag förstår honom. Just nu försöker vi jobba jättemycket med hans självkänsla och säga att han kan göra allt, men först måste man tänka på vissa saker. Men saker och ting blir jobbigare, bara en sådan enkel sak som att äta ute på korvbaren går inte, för i frityrsmeten kan det finnas spår av ägg, säger hon. – Han ska kunna leva ett liv som alla andra, men måste tänka efter före och planera. NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

11


[ resor ] Lyxa till en vårweekend med Armani, Martini i Europas snyggaste barer och Lady och Lufsen-middag. Under 48 timmar sög vi ut det godaste och vackraste ur stilmetropolen Milano. Text: Andreas Strömberg TT Spektra

Klassiska trattoria Giannino.

Kocken Daniele Ferrari på restaurangen Osteria di Porta Cicca.

Unna er en glamour A

lla som är trötta efter vinterns mörker och iskyla och på vardagens gråhet med Mamma Scans halvfabrikat till middag räcker upp en hand. Ni kan sluta att misströsta nu. Bara två timmar söderut från Stockholm flanerar vi en solig vårmorgon förbi skyltfönster med vårkappor, njuter av havskräftor i en sås som är ett smakfyverkeri i gommen och sippar förföriskt giftröd Campari i djupa lädersoffor. Milano är en komplex stad som kan vara mer neurotisk än en jäktad Woody Allen, fuktigare än en filt i ett badkar och mer penningintresserad än en bankdirektör på årsstämma. Men Milano kan också var helt underbar! Här har vi valt några guldkorn för en upplivande helg i designens och modets okrönta huvudstad Milano, som aldrig haft fler billiga direktflyg från Sverige än nu i sommar:

Fredag 10.00 Som svensk arbetsmyra känns det lite lagom syndigt att redan före lunch sippa på stadens klassiska aperitif Campari i en luftig bar under det höga välvda och dekorerade glastaket i vår kontinents vackraste shoppingstråk - inomhus: Galleria Vittorio Emanuele II. Skön 16-gradig morgonvärme möter utomhus med operahuset La Scala skymtande på andra sidan torget 11.00 Milanos katedral är världens fjärde största kyrka. Tar brant trappa upp till taket och får ett avkopplande fågelperspektiv på denna frenetiska stad, bland tusentals tinnar och torn. Där nere gnisslar spårvagnar, hundratals duvor flaxar runt på Piazza duomo och gäster från hela världen har redan samlas för att beskåda datta mästerverk. 14.00 Varning för bilköer! Taxametern sticker iväg till 20 euro de få kilometrarna till Navigli, de tidigare rätt slummiga arbetarkvarteren som nu blivit supercharmiga med designbutiker och restauranger längs stadens bevarade kanaler. I trattorian Osteria di Porta Cicca skapar Antonietta och maken Oscar Guerniem en egen förtrollad värld, designad som en romantisk lantlig inredningsbutik. Färska hemgjorda tortellini och havskräftor som smakar så gott att jag inte hittar ord som räcker. Njuter i två timmar av lunchen och känner hur vinterns nedfrusna livsandar sakta tinas upp. 18.00 Milanos stolthet Happy hour pågår varje dag efter jobbet, tills efter 21 då stadens fotomodeller, välbärgade karriärister och studenter från hela världen avrundar arbetsdagen med några glas i snygga barmiljöer. Klassiska hotellbaren på Sheraton Diana Majestic har fyrkantiga polerade skinnsäten under dovt upplysta takkronor. Happy hour här betyder att man får ett glas vin eller en drink för åtta-tio euro. Då ingår en buffé av

12

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

pasta, fisk, oliver, snittar och många andra smårätter som tilltugg. Smaskigt och riktigt prisvärt.

Lördag 10.00 Börjar dagen med lite shopping på en outlet, DMagazine på Via Montenapoleone 26. Här blir man lycklig ägare till märkesjeans som Armani och snygga accessoarer som väskor, för 50-100 euro, om man letar lite. Ett eldorado för de som gillar märken som Guess, Tommy Hilfinger, Diesel och snygga snitt långt ifrån de stora kedjorna. 12.00 Stadens matbutik nummer ett ligger nära domkyrkan: Peck. Här provar och köper vi delikatesser som vällagrade pecorinoostar, ljuvliga Amaroneviner och Giandujanougat 14.00 En genuin och familjär trattoria med smaskig italiensk husmanskost är Trattoria da Pino, strax öster om domkyrkan. Här är Lady och Lufsenkänslan påtaglig - lunchrisotto med tryffel rekommenderas. Ingen bordsbokning behövs, det är bara att slå sig ner. Det stuket gillar jag, men kom inte för sent för det blir ofta knökfullt. Lunchmenyn med vin på 14 euro är värd varenda öre. 16.00 Det pampiga Designmuseet Triennale öppnade i december 2007 i gamla Palazzo dell Arte. Här kan man njuta av designklassiker som Vespan, Moka-bryggaren, Saccokudden och Borsalinohatten. Museet är en fest för alla som gillar modern designhistoria och läget vid en vacker slottspark gör det perfekt för en skön vårfika. 20.00 Middagen avnjuts på anrika restaurangen Gianninos, en milanesisk Sturehof. Det blir en perfekt avrundning på en helg som piffar upp både anden och klädstilen. Men som tyvärr också kan gräva djupa hål i plånboken om köplustarna blir alldeles för starka Fast efter en lång vinter är det extra befriande att byta miljö och unna sig en lite flärdfull långhelg.

Eleganta bar- och shoppingstråket Galleria Vittoria Emanuele II.

Gianduja – mjuk italiensk nougat att njuta av.

Executive Lounge där Zlatan Ibrahimovic kunde synas till när han bodde i Milano. Foto: Executive Lounge


Fakta/Milano

En av många mysiga kvarterskrogar i Navigli.

Domkyrkan i kvällsljus.

Foto: Fototeca/ENIT

rhelg i Milano

Resa dit Flyg från Arlanda, Skavsta, Göteborg och Köpenhamn. EasyJet flyger billigt till Milano Malpensa nordväst om staden, även Lufthansa börjar nu med resor hit. Ryanair och Norwegian flyger till Bergamo öster om Milano och SAS till Milano Linate. Se priser på www.flygbilligt.se Interrailkort på tåg under Europa 10 dagar (gäller för 5 resdagar på tåg) kostar 2565 kronor för vuxen och 1320 kr för barn.

Bästa tid Maj-juni eller september.

Restauranger Se www.osteriadiportacicca.com, www.giannino. it

Shopping Närmast domkyrkan och runt vackra gallerian Galleria Vittoria Emanuele II finns sko- kläd- och accessoarbutiker med humana priser.

Bo Leta efter erbjudanden under lågsäsong och helgrabatter på tex: www.hotels.com, www.expedia. com eller www.venere.com

Aperitivo Apertivo samlingsnamn på drycken samt tilltugget, ofta antipaston som serveras till. Sheraton Diana Majestic - är en populär aperitivobar med restaurang i trädgården på sommaren. Executive Lounge - är lockande med sina snidade mahognysoffor och röda kuddar, åtta euro för dryck och fria smårätter. www.executivelounge.it

Andra sevärdheter Designmuseet Triennale: www.triennale.it Information www.milanoinfoturist.com, www.milanostyle.com är ett livsstilssmagasin på internet, www.myspecialguest.com ger bra inspiration och paketerar specialresor.

Varning

Foto: Stockxchng

Det är hetsigt, hårt stressande och ger böter att köra på många gator i centrala Milano. Om bil krävs, ha en bra karta. www.viamichelin.com ger förslag på körsträckor.

Himmelsk italiensk glass.

Sköna hotellrum på Sheraton Diana Majestic.

Ett praktfullt blomsterstånd lyser upp gatubilden. Foto: Jan Sundstedt/ Stockxchng

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

13


[ mat  ]

Första skörden Sparris, rabarber och nässlor. Alla är de vårtecken och efterlängtade primörer. Sparris gillar de flesta. Men när vi kommer till rabarber och nässlor ryggar en och annan tillbaka. Här ger vi alla fördomsfulla bakläxa och lagar läckert av det tidiga från trädgården. Text och foto: Dan Strandqvist TT Spektra

S

parris gillar nästan alla. På fina krogen serveras den vita sparrisen med krämig hollandaisesås. Gott värre, men såsen kan vara knepig att få så där fluffig, varför vi nöjer oss med rört och smaksatt smör som alla kan lyckas med. Vit och grön sparris är egentligen samma växt. Det som skiljer dem åt är tiden för skörd. Den vita har inte ens hunnit ur jorden när den skördas, medan den gröna får växa upp så pass att den hinner få färg och lagom längd. Den vita måste skalas och kräver i regel något längre koktid, medan den gröna blir klar på några minuter. Grön sparris kan även grillas eller läggas i stekpannan förutsatt att man bara tar med den översta biten och knoppen.

S

päda nässlor är en av våra allra nyttigaste grönsaker, ändå får den i regel stå kvar och växa sig träig på jordhögen. Synd, tycker jag, eftersom nässlor kan ersätta exempelvis spenat i soppor och stuvningar. Förväll bladen snabbt och hacka dem grovt och koka en vegetarisk soppa med grönsaksbuljong som grund. Soppan kan smaksättas med vitlök om man vill och är underbart god med en klick crème fraiche kryddad med riven pepparrot och några rivna rädisor som garneringar.

R

abarber brukar i regel hamna i pajskal och ätas med vaniljsås eller gräddglass. Så även här, men i stället för pajdeg fick det bli smördeg med grovt hackade valnötter som sällskap. Mer som ett franskt flan än en svensk paj. Dels för att det blir så mycket godare men lite för att retas med fransmännen som i regel rynkar på näsan åt den syrliga primören. annons

Ingen fest utan en torr tysk. Henkell Brut Vintage 2008 är ett torrt mousserande på chardonnay, pinot noir och chenin blanc. Ett vin med franska druvor och tysk kvalité från Henkell helt enkelt.

Beställ på Systembolaget, varunr 82157, eller via philipsonsoderberg.se 750 ml, 11,5%, 89 kr.

14

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

Alkohol kan skada din hälsa.


[ vin ] Dragonkyckling med grön sparris För 4 personer

600 g kycklingfilé 1 tsk torkad dragon salt och svartpeppar 2 stora tomater smör och olivolja Till såsen: 3 dl vatten 2 dl grädde 1 1/2 msk koncentrerad kycklingfond 1 1/2 tsk torkad dragon majsstärkelse till redning sojakulör för mer färg Att äta till: 1 bunt grön sparris 8-10 stora potatisar rapsolja persilja

Inte bara gott. Att dricka en måttlig mängd vin varje dag kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att sänka de farliga kolesterolvärdena. Det slår ännu en undersökning fast. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

1. Skölj potatisarna noga. Dela dem i 4-6 klyftor på längden och sprid ut klyftorna på ugnsfast fat. Ringla över rapsolja och krydda med salt och svartpeppar. Blanda runt och sätt in allt i 200 graders ugn i cirka 20 minuter. 2. Koka upp vatten och grädde i en kastrull. Smaksätt med koncentrerad kycklingfond och dragon. Red av såsen med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen minst 5 minuter. Färga såsen med sojakulör och smaka av med salt och peppar. 3. Klyv kycklingfiléerna på längden. Krydda med salt, peppar och dragon. Stek fågelköttet i lika delar smör och rapsolja i medelvarm panna. Räkna med 3 minuter per sida för att vara säker på att köttet är genomstekt. Lägg i tomathalvor mot slutet som får steka med några minuter. 4. Ta bort ett par centimeter längst ner på sparrisen. Koka upp vatten i en kastrull och salta med ett par teskedar per liter vatten. Lägg i sparrisen och låt den sjuda sakta i 3-4 minuter. Prova med sticka i nedre delen av sparrisen innan kokningen avbryts. Sparris ska vara fast men inte hård när den är klar. 5. Lägg upp kyckling och slå sås över. Placera en tomathalva vid sidan och garnera med sparris och persilja. Bjud de ugnsstekta potatisklyftorna till. Vårkyckling hade man förr. I dag är det kycklingfiléer med dragonkryddad fågelsås och grön primörsparris som gäller.

Frasig smördegsbotten fylld med rabarber, valnötter och flera sorters socker får fransmännens kritik mot rabarber att falla platt.

Pariserflan

med rabarber och valnötter För 6-8 personer (26-28 cm vid pajform) 3 plattor fryst smördeg 5 dl rabarber i centimeterstora bitar 3 dl grovt krossade valnötskärnor 1 msk mald kanel 1 1/2 msk ljust muskovadosocker 1/2 tsk mald kardemumma 1 dl gelésocker 1 dl vatten Att äta till: vispad, osötad grädde vaniljglass 1. Ta fram degplattorna och låt dem tina i cirka 15 minuter. Ansa rabarbern. Ta bort både översta och nedersta biten så det blir helt rena stjälkar. Dra bort det yttersta lagret (ofta lite rödaktigt) och skär resten i centimeterbreda bitar. Krossa valnötskärnorna grovt. Blanda kanel, muskovadosocker och kardemumma. 2. Ge rabarberbitarna ett uppkok i vatten. Låt bitarna sjuda 1 minut innan de tippas upp i durkslag eller sil och får rinna av. 3. Kavla ut degen till dubbel storlek mellan två bakplåtspapper. Täck botten och kanterna på en pajform med deg. Det

P blir ett lapptäcke men det spelar ingen roll. 4. Fördela avrunnen rabarber, nötkross och kryddblandning över degen och sätt in allt mitt i 225 graders ugn och grädda 15 minuter. 5. Koka upp gelésocker och vatten. Låt blandningen koka 30 sekunder och dra sedan kastrullen från värmen. Låt sockerblandningen svalna något innan den penslas över det gräddade flanet. Låt allt svalna något så sockerglasyren stelnar innan kakan bjuds med vispad, osötad grädde och god vaniljglass. (TT Spektra)

För 4 personer

1. R  ört smör görs av rumstempererat smör som rörs till dess det blir nästan vitt. Smaksätt med mycket finhackad gräslök och det rivna gula skalet från en tvättad citron. 2. Skala sparrisen med potatisskalare. För att de späda

sparrisskotten inte ska gå av skalar man med en skärbräda som underlag. Skalningen ser med början strax under knoppen och nedåt. Ta bort den nedersta delen (2-3 cm) som ofta är träig även efter kokning. 3. Bind gärna ihop sparrisen

Det är bättre för hälsan att dricka vin varje dag än att motionera. Och måttlighetsdrickare har bättre hälsa än helnykterister, visar en undersökning från Linköpings universitet. Text: Sune Liljevall TT Spektra

Vit sparrisentré

Den spröda, vita sparrisen är ömtålig. Den måste skalas, men gör det mot en skärbräda så den inte går av.

Vin bättre än motion

1-2 buntar vit sparris 1 tsk strösocker 2 msk smör salt (2 tsk salt per liter vatten) Att äta till: 100 g smör 2 msk finhackad gräslök 1 tsk färskrivet citronskal flingsalt

i buntar med knopparna åt samma håll före kokning. Koka upp rikligt med vatten och salta motsvarande 2 teskedar per liter vatten. Smaksätt kokvattnet med socker och smör. 4. Sjud sparrisen varsamt i cirka 15 minuter. Prova med

rofessor Fredrik Nyström studie, som genomförts vid Linköpings universitet, har väckt debatt innan den ens publicerats i sin helhet. I undersökningen delades 45 deltagare i åldrarna 25-35 år upp i två grupper. Den ena fick dricka vin varje dag (kvinnorna 1,5 dl och männen 3 dl) och den andra fick avhålla sig helt från alkohol. Efter tre månader visade det sig att vindrickarna sänkt det farliga kolesterolet i blodet med 17 procent jämfört med den nyktra gruppen. Det visade sig att vinet var nästan lika effektivt som medicinen statiner som används för att sänka höga blodfettsvärden som kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Andra livsstilsfaktorer som motion eller bantning ger inte alls lika stora hälsoeffekter, enligt Fredrik Nyström. Överraskande var också att levervärdena inte påverkades det minsta av det regelbundna alkoholintaget.

L sticka i nedre delen innan kokningen avbryts. Sparris ska inte vara träig men ha kvar lite tuggmotstånd när den är som bäst. Serveras direkt med rört smör, flingsalt och några salladsblad som för- eller lätträtt.

iknande forskning har tidigare pekat i samma riktning. En grupp europeiska folkhälsoforskare rekommenderade för något år sedan, efter en omfattande studie, sju födoämnen som enligt dem minskar risken för hjärtinfarkt och slaganfall med hela 76 procent och förlänger livet med flera år. Enligt den studien stod vinet för 32 procent av skyddseffekten. Därefter kom i fallande ordning vitlök, mörk choklad, frukt, grönsaker, mandel och fisk. Jag är dock tveksam till att rekommendera vin som medicin, eftersom tyvärr en viss procent av befolkningen är predestinerad för alkoholism. Drick gott vin för njutningens skull, det sätter guldkant på tillvaron och ökar därmed välbefinnandet. Det är gott nog. Om det kanske dessutom förbättrar hälsan är det bara en extra bonus. NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

15


[ BARN-KRYSSET ] Förra lördagens vinnare var:

Fyll i krysset och skicka det till oss så vi har det senast onsdag eftermiddag nästa vecka. De två först öppnade rätta  lösningarna belönas med en ungdomsbok från Wahlströms.

Jacob Karlberg Sävast, Boden

Ida & Amanda Drugge

S:a Sunderbyn, Luleå

Namn:������������������������������������������������������������������������������������������� Adress:����������������������������������������������������������������������������������������� Postadress:��������������������������������������������������������������������������������� Ålder: .......................... Skicka kupongen till

NSD, 971 83 Luleå Märk kuvertet ”Barn-krysset”

[ MYSTISKA PERSONEN ] Ä ra. Berömmelse. Medaljer. En stilig uniform. Kvinnornas beundrande blickar. Vår Profil hette Joseph. Vi kan ändra stavningen till Josef. Han visste precis vad han ville bli. Han ville bli soldat. Josef bodde i Ungern. Han hade vuxit upp i ett mycket välbeställt hem och fått gå i fina privatskolor. Han var bara 17 när han lämnade in sin ansökan om att få bli soldat i den österrikiska armén. Det blev nobben. Vår Profil såg för dåligt. Då försökte han bli antagen i den franska främlingslegionen. Det gick inte heller. Josef fick nej där också. Vår Profil gav sig inte. Han försökte med den brittiska armén. Den behövde folk i Indien. Det blev nej igen. Då emigrerade vår Profil till USA. Där gick hans önskan äntligen i uppfyllelse. Han blev antagen som soldat i Nordstaternas kavalleri. Nordsidan behövde folk och brydde sig inte om att vår Profil såg dåligt.

V

i vet inte mycket om hans insatser under det amerikanska inbördeskriget. Men när det tog slut slog han sig ner i St. Louis. Nu började en problemfylld tid. Josef talade flytande tyska och franska, men kunde inte engelska. Han blev tvungen att ta de jobb som fanns och arbetade bland annat som mulåsnedrivare och servitör.

Sin fritid tillbringade han i stadens bibliotek för att skaffa sig kunskap och bättra på sin engelska. En dag träffade vår Profil två tyska invandrare som satt och spelade schack i biblioteket. En av dem gjorde ett dåligt drag. Vår Profil talade om det för honom. Det blev upptakten till ett vänskapligt samtal. Schackspelarna var redaktörer. De ägde en tyskspråkig tidning som riktade sig mot tysktalande invandrare i regionen. Mötet slutade med att Josef erbjöds ett jobb på tidningen. Det här jobbet passade honom bra. Det gick så bra att Josef kunde köpa tidningen fyra år senare.

Å

r 1878 bytte vår Profil upp sig och blev ägare till en större engelskspråkig tidning. Den hette St. Louis Post - Dispatch. Josef satsade alla krafter på att förbättra tidningen. Han jobbade dag och natt. Ingen detalj var för liten för att han skulle bry sig om den. Vår Profil blev mycket framgångsrik. Det berodde framför allt av att han gav tidningen en ny inriktning. Han tog upp kampen korruption, skattebrott och statligt slöseri. Det var ett grepp som gick hem hos läsarna. Vår Profil slet som ett djur. Till slut blev han sjuk. Hans läkare ordinerade

Mystiska personen är: ���������������������������������������������������������������������������������������������������

honom semester i Europa. Josef tog med sig sin fru och reste till New York. Men han gick aldrig ombord på det fartyg som skulle ta honom till Europa.

I

New York fick han nys om att tidningen The New York World var till salu. Den gick visserligen med förlust på 40 000 dollar om året. Men vår Profil köpte den ändå för 346 000 dollar! Sedan satte han igång med att göra om den. Det skedde genom ett nytt och ännu större korståg mot all form av mygel och korruption. Bildmaterialet förbättrades. Försäljningen kompletterades med en mängd jippon. Bland annat organiserade The World en stor penninginsamling till ett fundament åt frihetsgudinnan. The World blev också först med att publicera en tecknad serie i färg. Framgång föder avund. Därför hamnade Josef naturligtvis i krig med andra tidningskungar. Striden mot William Randolph Hearst under senare delen av 1890-talet var kanske den som väckte

störst uppmärksamhet. Då hade vår Profil redan dragit sig tillbaka från det dagliga arbetet. Det gjorde han redan 1890, bara 43 år gammal. Hans syn hade försämrats och han tålde inte starka ljud. De sista åren fick han nöja sig med att leda sina tidningar på distans.

Å

r 1892 erbjöd sig vår Profil att donera en stor summa till Columbiauniversitet i New York. Avkastningen skulle gå till ett antal journalistiska priser. Universitet tackade nej. Vår Profil ansågs inte fin nog. Hans tidningar sysslade alldeles för mycket med skandaler och så kallade avslöjare. Det tog många år innan universitetet ändrade sig. Vår Profil testamenterade 2 miljoner dollar till priset. Han dog 1911. Det kom sedan att dröja ända fram till 1917 innan prestigefyllda priset delades ut för första gången. Vem var han?

Förra veckans

Mystiska person Elias Lönnrot

Föddes i Sammatti socken i södra Finland den 9 april 1802. Sammanställde Finlands nationalepos Kalevala. Dog i Sammatti den 19 mars 1884.

Namn:�������������������������������������������������������������������������������������� Adress: ����������������������������������������������������������������������������������� Postadress:���������������������������������������������������������������������������� Vi behöver er lösning onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå Märk kuvertet ”Mystiska personen”. De två först öppnade rätta lösningarna  belönas med två Trisslotter var. 16

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

Förra lördagens vinnare:

Göran JÖNSSON Råneå

Olle Ranner Vittangi


[ ETT HUNDLIV ]

[ FRÅGELEKEN ] BOTANIK

Urtica dioica kan stoppas ned i krukor för att hålla mal och skadeinsekter borta. Roten kan användas till garnfärgning och ger gulgrön färg.

Att piska med växten mot onda leder ansågs lindra värk, enligt idén om att ont ska med ont fördrivas.

De späda skotten blir närings- Växtens fibrer kan användas rik soppa, te eller kan använ- till nätteldukar oftast tillsamdas i sallader. Det har man mans med lin. svårt att tänka sig sedan växten växt ut och fått sin ovänliga karaktär.

KÄND PERSON

Ska skriva manus till den film som Kristian Petris ska göra efter Alexander Ahndorils bok Regissören som fiktivt handlar om Ingmar Bergman.

Hans nya film Puss, blev uppskjuten då han gick in i väggen. Den har premiär i höst med bland andra bröderna Skarsgård i rollerna.

Skildrar blaserade Stureplansmiljöer och rikemansbarnens leda, som i romanen Människor helt utan betydelse.

MEDIA Syns mycket i media

Mångsidig dam inom artistbranschen, född 1972, då hette hon Cahling i efternamn.

Kom tvåa i Let’s dance förra året med sin partner Tobias Wallin. Vann gjorde ”världens starkaste man”, Magnus Samuelsson och Annika Sjöö.

Nyligen gifte hon sig med Tillsammans med bland andra Har samarbetat en hel del Niklas Wahlgren. Hjälper kom- Andreas Carlsson har hon med förre maken Anders mande artister i programmet varit jury i Idol. Bagge. Made in Sweden.

ZOOLOGI

Detta djur hölls helgat åt gudinnan Bast i Egypten.

Detta smidiga, nattjagande djur har god hörsel och syn.

På ön Man finns en svanslös ras.

Efter 56 dagars dräktighet föds fem-sex ungar, kan vara färre, som är blinda de första nio dagarna.

Detta djur spinner när det trivs.

GEOGRAFI

I denna älv finns kraftverken Dejeforsen och Krakerud.

Flyter in i Norge, där den kallas Trysilelva, innan den åter tar sig in i vårt land och rinner genom Höljesjön.

Nedför denna älv har turister färdats med flotte.

Rinner genom nästan hela Värmland från nord till syd.

Tillsammans med Göta älv, Sveriges längsta flod med 720 km.

Han hette egentligen Karl Herbert Frahm. Han har skrivit Norges väg till frihet och Min väg till Berlin.

Kom till Norge 1930 som flykting och var där aktiv i arbetarrörelsen. Blev norsk medborgare 1941, men återtog sitt tyska medborgarskap 1946.

Avgick som förbundskansler 1974, då en av hans närmaste medarbetare avslöjats som spion. Avled 1992, 78 år gammal.

Var borgmästare i Västberlin 1957-66. Fick Nobels fredspris 1971 för sin avspänningspolitik gentemot Östeuropa.

Var mellan 1964-87 de västtyska socialdemokraternas ledare.

Engelsman född 1960. Fick sitt genombrott i James Ivorys film Maurice.

Blev ofrivilligt barnvän i Om en pojke.

I år har han setts på bio i Har du hört ryktet om Morgans? mot Sarah Jessica Parker.

Hans lite tafatta spelstil har ofta utnyttjats i komedier, även om han fick vara självsäker macho i Bridget Jones dagbok.

I romantiska komedin Notting Hill spelade han bokhandlare mot Julia Roberts.

Född 1971 i Bromma. Var med i norsk-svenska tvthrillern Kodnamn Hunter och spelade med i Dramatens Helgonlegender.

Spelade mot Per Oscarsson i SVT i Herr von Hancken och var Zina Zahedi i tv-thrillern Medicinmannen.

Har polskt påbrå och har spelat både på Uppsala stadsteater och på Dramaten där hon i vinter gestaltade blomsterflickan Eliza mot Johan Ulveson i Pygmalion.

Spelade Selma Lagerlöfs nära väninna Sophie Elkan mot Helena Bergström och Ingela Olsson i SVT:s julserie 2008.

Fick mycket uppmärksamhet för sin roll som ung minister i det politiska tv-dramat Kronprinsessan och uppföljaren Kungamordet.

Händelserna ledde till bildandet av Seato, Sydostasiatiska pakten med bland annat USA, Thailand, Australien, Nya Zeeland och Japan.

Krigets grundorsak var att det vid Potsdamkonferensen bestämdes om en delning vid 38:e breddgraden.

När de USA-ledda FN-trupper- Boken, filmen och tv-serien na under general MacArthur MASH handlar om detta krig. nådde den kinesiska gränsen gick Kina överraskande med i kriget.

Fortfarande är halvön delad i en nordlig kommunistisk och en sydlig västinriktad del.

Debutromanen hette Arma människor och kom 1846, den gavs även ut under namnet Fattiga stackare.

Kontakter med socialister ledde till att han dömdes till döden. Han benådades, men sändes till Sibirien.

Född 1821, död 1881. Hans Hans största verk brukar första roman efter fångenska- sägas vara Bröderna Karamapen var Döda huset, 1862, sov. som bygger på upplevelserna som straffånge.

Känd för sina inträngande, psykologiskt skarpsynta människoskildringar, som i Brott och straff, om studenten Raskolnikovs övermänniskoidéer.

En bra och jobbig växt

Skriver och regisserar

Ett litet rovdjur

En svensk älv

POLITIK En europeisk politiker

FILM En manlig filmstjärna

TV & TEATER Svensk skådespelerska

HISTORIA Ett krig

LITTERATUR En stor författare

Bränner när man kommer åt bladen.

Debutfilmen där en överRegissör till den sexfaldigt klasstjej, Michelle Meadows, Guldbaggenominerade filmen får en oväntad relation till en Darling. misslyckad medelålders man, Michael Segerström, blev en succé.

HÄR ÄR DE RÄTTA SVAREN: BOTANIK – Brännässla, KÄND PERSON - Johan Kling, MEDIA - Laila Wahlgren, ZOOLOGI – Katt, GEOGRAFI – Klarälven, POLITIK - Willy Brandt, FILM - Hugh Grant, TV & TEATER - Alexandra Rapaport, HISTORIA – Koreakriget, LITTERATUR - Fjodor Dostojevskij. NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

17


[ LöRDAGSKRYSS 1 ] Vi vill ha er lösning senast onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå.

Märk kuvertet lördagskryss 1. Två vinnare belönas med två trisslotter var. Namn: ...................................................................................................... Adress: ..................................................................................................... Postnr:............................ Ort:....................................................................

18

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

Förra lördagens vinnare var:

Kurt Fingal Boden

Margareta Lejon Kiruna


[ LöRDAGSKRYSS 2 ] Förra lördagens vinnare var:

Vi vill ha er lösning senast onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå.

Monika Lidman

Märk kuvertet lördagskryss 2. Två vinnare belönas med två trisslotter var.

Luleå

Namn: ......................................................................................................

Anders Borin

Adress: .....................................................................................................

Gällivare

Postnr:............................ Ort:....................................................................

NSD HELG

FREDAG 30 APRIL 2010

19


WWW.NSD.SE

[ BILDEN ] Mötesplats av PÄR BÄCKSTRÖM

Isen på sjön Saggat, mellan Årrenjarka och Kvikkjokk, tycks vara en populär mötesplats för renar.

REDAKTIONEN I LULEÅ 0920-263 000 FAX 0920-263 039 E-POST bilagan@nsd.se

20NSD HELG •

FREDAG 30 4 2010

NSD Helg 30 april 2010  

Helgtidning 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you