Page 1

LÖRDAG 24/4 2010

Anja Pärson: Jag svarar inte på frågor ”Är 50/50 om kärlek verkligen den bästa vägen” Panelen om de största snackisarna

Hon har ett riktigt hästjobb


Dags för en stor högtid Valborgsmässoafton står för dörren och det är för många en speciell dag. Vintern kastas ut för gott och våren tar ett ordentligt grepp om tillvaron. För familjen Lindvall manifesteras denna högtid på ett i det närmaste rituellt sätt. Då startar nämligen grillsäsongen och våran gasolgrill ska, under jubel och fanfarer, rullas de tio metererna från kallbodan, över gräsmattan och upp på altanen för rengöring. Det har dock dykt upp ett litet problem denna vårvinter. En vit massa som kallas snö och som gjort mitt liv de senaste månaderna till ett litet elände och fortfarande täcker gården. Hur ska egentligen vår minst sagt tunga och stabila grill ta sig från punkt A till punkt B utan att några större olyckor inträffar? Det borde väl lösa sig och med fem söner i familjen som jag i och för sig ”curlat” bort å det grövsta under deras uppväxttid. Nåväl. Trots snön räknar jag med att den här Valborgsmässoaftonen ska bli lite mer trivsam än det spektakel jag och min fru lyckades arrangera för några år sedan. Då upptäckte jag dagen för den stora festkvällen att grillen rasat ihop totalt och skyndade mig i väg för att köpa en ny och fräsch. Jag räknade kallt med att när våra gäster anlände vid 17-tiden skulle vi med gemensamma krafter skruva ihop våran Weber och därefter kunde själva grillandet starta Fem timmar senare hade alla inblandade inte lika lätt att hålla sig för skratt. Grillen låg fortfarande i femtioelva delar och tålamodet hos gästerna var slut för länge sedan. Min förmåga att planera ifrågasattes starkt och trots att grillen en timme senare stod färdig och fin får nog aftonen betygsättas som tämligen misslyckad. Denna fadäs ska inte upprepas på fredag – hoppas jag. Trevlig peter.lindvall@nsd.se helg.

Peter Lindvall

BILAGAN@NSD.SE POSTADRESS 971 83 Luleå

REDAKTÖRER

Peter Lindvall peter.lindvall@nsd.se Björn Engström bjorn.engstrom@nsd.se

GRAFISK FORM

Erja Persson, Norrbottens Media AB

ANSVARIG UTGIVARE Anders Ingvarsson

TRYCK

Tryck i Norrbotten AB

2

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

[ Innehåll ] 4-5 Politikern Att vara chef och leda människor är en stor del av vardagen för Piteås kommunalråd Helena Stenberg (S). Ett gebit hon faktiskt lärt sig av hästarna i stallet.

6 Mode

Stjärnor som Julia Roberts och Eva Longoria Parker är bara två av många kändisar som gör reklam för mascara. Men håller verkligen dessa produkter måttet? NSD Helg testade och kan ge dig svaren.

miljonstaden och upptäckte så mycket mer än bara fotbollsarenor.

10–11–12 Livfullt Anja Pärson är en av de mest meriterade svenska idrottstjärnorna genom alla tider men nu är karriären på väg att ta slut. NSD Helgs Lina Norberg Juuso tog ett snack med Pärson om hur livet utanför rampljuset kommer att bli.

14–15 Mat/Vin

NSD:s Lotta Nilsson fortsätter sina betraktelser kring löptränandets svettiga konst. I dag avhandlar hon ämnet morgonträning.

Den sista april startar grillsäsongen på riktigt allvar. Men efter en lång vinter kan vi vara lite ovana och då kan det vara bra att satsa på några säkra grillkort – till exempel fläskkarré eller lax.

8–9 Resor

16-19 Kryss & pyssel

7 Krönika

I sommar avgörs VM i fotboll i Sydafrika och en av huvudorterna för arrangemanget är Kapstaden. NSD Helg besökte

Sysselsättning för hela familjen med barnkryss, två vuxenkryss, mystiska personen och frågeleken.

Omslagsbilden: Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå. foto: Lina norberg Juuso

Åker ut i skogen med en matsäck och njuter av naturen. Helgtips av skidstjärnan Anja Pärson som ni möter på sidorna 10–11.

Helgtips: både bakverk och godis Snickerskaka – i gränslandet mellan bakverk och godis. Från Glutenfria bröd och bakverk för hela familjen ( Ica bokförlag) För 20 kakor 1 liter cornflakes ( glutenfritt märke vid glutenallergi) 1 dl socker 2 dl sirap 1 burk jordnötssmör 350 g

400 g blockchoklad, ljus eller mörk 1 msk olja Värm jordnötssmöret försiktigt i en kastrull. Rör ner socker, sirap och cornflakes. Värm lite. Bred ut massan i en långpanna och låt kallna. Smält chokladen i vattenbad eller mikro och rör ner oljan. Bred över den kalla katan och låt stelna. Skär upp kakor i önskad storlek.

[DET HÄNDER I HELGEN ] Lördag 24 april n Hubbleteleskopet 20 år, Luleå

Hubbleteleskopet fyller 20 år och detta firas på Teknikens hus. Årets Hubblebild utses och det kommer visas klassiska Hubblebilder. Plats: Teknikens hus, Luleå.

n Fyndmarknad, Luleå

Årets folkfest fyndmarknaden är här igen. Räkna med massor av folk, ont om parkeringsplatser och långa köer i Arcushallen. Plats: Arcushallen, Luleå.

n Barnteater, Boden

Pomelo – den lilla elefanten handlar om en rosa elefant som har sitt eget sätt att se på livet. Teater för barn 2–6 år. Plats: Saga teater, Boden,

n Konsert, Piteå

Jill Johnson är en av Sveriges mest populära artister. I helgen uppträder hon i Piteå. Plats: Studio Acusticum, Piteå.

n Konsert, Luleå

Jan Slottenäs storband firar sina 25år på scenen med en stor Sverigeturné. I helgen är turen kommen till Luleå och Kulturens hus. Plats: Kulturens hus, Luleå

Söndag25 april n Kyrkokonsert, Öjebyn

Rikskända Robert Wells och Sofia Källgren är på kyrkoturné med sin vårkonsert och besöker Öjeby kyrka på söndag. Plats: Öjeby kyrka.

Populära Jill Johnson uppträder i Piteå FOTO: scanpix


[ Aktuellt] q q Löningstider. Dags att fräscha upp garderoben närmast kroppen för både honom och henne? Eller ge en gåva till någon du tycker om?

[ Veckans tips]

Boken som kan sätta guld på tillvaron

Vårnyheter från Calvin Klein. Klassik randig boxer i sköna vårfärger. Finns hos uppercut.se

n Vårljuset ger energi. Har du lust att göra förändringar i ditt liv? Har du stora eller små mål? Eller vet du inte alls vad du vill? Guldboken – se din vilja och agera av Sofia Guldbrand kan hjälpa dig att se din innersta vilja, vilka relationer du vill fördjupa och bevara och vad du är tacksam för. Boken innehåller flera kapitel och du ska själv skriva ner dina tankar. Nedskrivna mål har länge varit ett vinnande koncept inom företag, men det fungerar lika bra för dig som privatperson.

Fin lila BH med söta detaljer från KappAhl.

KOM IHÅG!

Klassiska Björn Borgkalsonger i fina sommarfärger.

- panelen

Det blommar under. Frank Dandy finns hos manbutiken.se

Pelle Lindblom Journalist/krönikör Luleå

Internationella dansdagen på torsdag. Dags att dra en tango i vardagsrummet?

Grönt är skönt. Trosor från Diesel, finns hos uppercut.se

Anna Holmberg Frilansjournalist, Luleå.

Ronny Olovsson Vd Vinter, Luleå

Askan snackar hela Europa om men vilket är ditt bästa vulkanminne?

– Pizzorna de serverade vid Vesuvius fot. Mmm. Fast det var nog mer hisnande med serpentinvägen upp till vulkanen på den grekiska ön Nissyros. Men kratern i sig. Äh... ”Som att stirra ner i ett gammalt sandtag som luktar svavel”, som jag skrev i Vagabonds reseguide. Vulkaner impar inte på mig. Lite aska och lava. Ska det vara nåt att skryta med?

– Jag har inga vulkanminnen, men jag lär inte glömma det här utbrottet. Min faster sitter nämligen fast i Egypten och måste åka buss för att kunna ta sig till Sverige. Det kommer att bli en resa vi sent kommer att glömma i familjen.

Luleå Hockey och Luleå Basket var aldrig nära och nu står hoppet till Plannja. Blir det guld?

– Näe, nu är jag så less på att hoppas på det ena och andra laget. Vi har väl fått en överdos av sportevenemang sedan OS, så jag ids inte ens spekulera. Jag vill hellre fundera på majbrasor, rock ´n roll och bottenfärg till båten.

– Jag är inte intresserad av sport, men Plannja brukar väl ta guld varje år så jag tror på att de lyckas även denna gång.

– Det kan absolut bli det. Och det känns att laget kan skaka igång basketfebern på nytt om de kan kriga sig hela vägen fram. Ett tag var ju Plannja nära att segra ihjäl sig. Publiken blev proppmätt och sjukt bortskämd. Jag håller tummarna!

Vårvädret är minst sagt lynnigt och därför är frågan given; är det vinterjacka eller vårjacka på som gäller?

– Mössa av, mössa på. Vantar av, vantar på. Det är som i det militära. Patron ur! Barnens galonisar luktar värre än en vulkan. Skyddsmask på! Jag har nästan aldrig jacka, kör med norsk tjocktröja. Knepet är att klä sig varmt på morgonen, men med en kostym som man lätt kan skala av under dagen så man slipper svettas till dagsmejan.

– Vårjacka, utan tvekan. Det är snart maj så det är bara att bita ihop och frysa. Vårjackor är dessutom mycket snyggare än vinterjackor.

– I helgen hade jag shorts, skoterskor, dunjacka, solglasögon och luva. En märklig aprilvädershybrid. Det fiffiga är ju att man kan ha jeansjackan under en varmare jacka som man bara har på morgonen. Det gäller att vara riktigt lökig, lager på lager. Annars gäller väl den gamla regeln att våren ska man svettas in, det är inte så varmt som vi tror...

– Det måste väl vara den klassiska Bamse -tv-serien där vulkanen berodde på en köttbullsugen drake. Nu kändes det som att det var på väg att besannas när jag läste nyhetsrubriken “Katla kan vakna” på aftonbladet.se förra veckan. Vulkaner är väl annars rätt så otäcka, faktiskt

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

3


Kommunalrådet har Piteås socialdemokratiska kommunalråd Helena Stenberg har lärt sig vara chef via stallet. Det gäller att vara tydlig med vad man vill när man umgås med hästar, men samtidigt få till ett bra samarbete. – En häst kan väga 600 kilo, det måste man ha respekt för. Får man inte med hästen på noterna kan djuret vägra. Så är det med människor också.

lina möter helena sten berg

text och foto: Lina Norberg Juuso

S

tallet har fostrat många kvinnliga chefer. Det säger Piteås vice kommunalråd och socialdemokraten Helena Stenberg. Själv har hon lärt sig leda folk via hästarna. – Det gäller att vara tydlig och tala om vad man vill. Det lär man sig med hästarna och så är det som kommunalråd också. Men det handlar lika mycket om att samarbeta, en häst kan väga 600 kilo och vill den inte något, så går det inte. Man måste vara lyhörd, precis som med människor. Man märker alldeles tydligt att Helena Stenberg lever upp i stallet. Hon ler lite oftare och på fotona ser man ett glitter i ögonen som annars saknas. – Här är min tid, min egentid. Här funderar jag inget på politik, utan är helt fokuserad på hästen. Det är så skönt, säger hon. En gång i veckan drar hon på sig ridstövlarna och sadlar djuren, annars gäller bara politiken och familjen. – Frågar du min dotter skulle hon aldrig vilja vara politiker eftersom man är borta så mycket på kvällarna. Jag frågar efteråt hennes tio-åriga dotter hur det är att ha en mamma som är kommunalråd. – Bra, men hon är borta så mycket på kvällarna, blir svaret.

H

elena Stenberg tycker att det fungerar bra att kombinera mammarollen med kommunalrådsposten. Maken sköter vabbandet (vård av sjukt barn) och mycket av hemarbetet, bland annat matlagningen. Jämställdhet är nyckeln till att det flyter på. – Sen måste jag faktiskt inte vara tillgänglig jämt, jag får dra ner rullgardinen och stänga av mobiltelefonen. Helena Stenberg är ingen politiker som söker sig till rubrikerna i media. Det är sällan hon själv kontaktar journalister i något ämne eller gör utspel. Är du lite lat när det gäller media och inte orkar kontakta journalister?

4

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

– Nej, men jag måste ju ha något att säga. Sen svarar jag alltid på frågor om journalister ringer, men har inget behov av att synas jämt. Stämmer det att du sällan pekar med hela handen, utan vill förankra beslut i alla led? – Ja, jag tror det. Jag vill i alla fall att det ska vara så, men sen när något är bestämt, då får man vara tydlig med vad som gäller.

P

iteå kommun har fått FN-pris för sin öppenhet och Helena Sten-

[ FAKTA ]

I stallet lever Helena Stenberg upp, här släpper hon kommunalrådsrollen helt och hållet och är fullt koncentrerad på djuret.

Eva Helena Stenberg Ålder: 39. Parti: Socialdemokraterna. År i politiken: Gick med i SSU 1986. Bor: Hus i klubbgärdet, Piteå. Familj: Make, dotter på 10 år, son på 7 år. Yrke: Studie- och yrkesvägledare, numera heltidspoltiker. Årsinkomst: 654 000 kronor. Mamma var: Kontorist. Pappa var: Sotare. Äter: För att överleva, är inte så intresserad av mat. Dricker: Mjölk och kaffe. Gillar: Båtliv på sommaren. Ogillar: Skoterliv på vintern.

berg skriver själv i två bloggar. Politik är huvudtemat, men hon skriver även lite om familjelivet. – För mig är det viktigt att visa att jag också är en människa, att vi politiker är som alla andra, som vilka som helst, säger hon. – Vi blir också ledsna av elaka kommentarer och det tycker jag är viktigt att tala om. Du säger att du är ett stort fan av sociala medier, och har lite tankar kring hur du ska förhålla dig till foton på dina barn och bloggarna, berätta. – Jag har inget emot att barnen är med i någon bild i tidningen och så... men inte i bloggen...det känns för privat. Däremot kan jag jättegärna skriva någon kommentar de sagt eller vad vi gjort tillsammans. När dina barn blir tonåringar, får de starta en blogg då där de skriver om hur många konflikter de har med sin mamma? – Svårt eller hur? Men om de bloggar om det, och sedan kan gå till klassrummet och stå för vad de skrivit, då är det OK. Men man måste kunna stå för allt IRL, som jag lärt mig att det heter, in real life (i riktiga livet, red anm). Känner du att dina barn måste uppföra sig lite extra när du är ute med dem, eftersom du är kommunalråd i en ganska liten stad och blir igenkänd på Coop? – Nej, absolut inte. Så kan man inte tänka när det gäller barn. När min son var mindre älskade han bollhav och jag har fått bära ut honom skrikandes så många gångar när vi varit tvungna att gå. Så är det att leva med barn. Själv då, hur respresentabel måste du vara som kommunalråd? Kan du bli full på krogen? – ...nej...men jag tror det har mest med min ålder att göra, sånt lockar inte längre. Men där måste var och en bestämma själv, men klart man ska kunna gå ut och ta en öl som politiker.

Helena Stenberg är ett av två socialdemokratiska kommunalråd. En gång i veckan stänger hon av mobilen för att rida.


5

Ska vi kunna köpa vin på Ica? –  Nej, tycker Systembolagets monopol är bra, det har en begränsande effekt.

SNABBA FRÅGOR

Höjd eller sänkt kommunskatt? –   Lika, alltså oförändrad skatt.

Kan du ha en Sverigedemokrat som Facebookvän? –  Tveksamt. Vi har helt motsatta politiska uppfattningar om människovärdet.

Vad är svårast med att vara kommunalråd?

Kan du tänka dig städhjälp hemma? – Ja, men vill inte att städhjälpen ska vara subventionerad, utan då vill jag betala vad kostar.

–  ....svårast....Någonstans är det som är roligaste det svåraste och det är att se helheten hela tiden och inte låta detaljerna styra när man fattar beslut.

fått många stalltips

3

böcker   helena gillar Stieg Larssons Milleniumserie

Viktigaste   valfrågan: Jobben, jobben, jobben

Helena   Stenbergs bästa helgtips: Att lösa Melodikrysset är en bra början på helgen.

Om Helena fick vara någon annan för en dag: Harry Potter ”Tänk den som hade en osynlighetsmantel, en marodörkarta, en tidvändare, ett minnessåll och kunde transferera sig.”

Det här visste du inte om Helna: ”Jag skriver dikter ibland”

Lina möter

POLITIKERN Se även programmet på NSD.se

ser ni i

7/5

Lina möter politikern som bad till Gud att få byta yrke NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

5


[ Mode ] q q Julia Roberts och Eva Longoria Parker är bara några av de kändisar som gör reklam för mascara. Löften om långa, fylliga och snygga fransar utlovas, men hur väl stämmer det i verkligheten? q q NSD Helg bestämde sig för att testa sex populära produkter för att se om de håller vad de lovar. Text och foto: Anna Holmberg

Håller mascaran verkligen måttet?

6

Max Factor – False lash effect mascara

Maybelline – The Falsies volym express mascara

Dior – DiorShow Extase

Produkten lovar lösögonfranseffekt, att fransarna fördubblas i storlek samt rekord volym. Pris: 175 kronor. Resultat: Jag målade och målade, men någon lösögonfranseffekt infann sig aldrig. Fransarna blev glesa och de fördubblades inte utan det enda resultat jag fick var att mina egna fransar färgades svarta. Max Factor är en vardagsmascara för dem som inte vill se allt för sminkade ut. Minus för det dyra priset eftersom produkten inte lever upp till något av det som den lovade.

En nyhet från Maybelline som ska ge dig riktigt fylliga och långa ögonfransar med lösögonfranseffekt. Pris: 139 kronor. Resultat: Mycket prisvärd mascara med en bra böjd borste och lätt att applicera. Ögonfransarna blev långa, men inte fylliga. Passar för dem som har bråttom när de sminkar sig, men vill ända ha en bra mascara som ger långa ögonfransar.

Den lovar omedelbar volym med vårdande effekt för tjockare och starkare fransar. Volymen fås genom att applicera produkten vertikalt. Pris: 315 kronor. En riktigt bra mascara som är lätt att applicera och ger volym och lösögonfranseffekt direkt. Den känns lyxig och är definitivt värd sitt höga pris.

Imju Fiberwig

Lancome – Oscillation Power Mascara

Här är en storsäljare i Japan och innehåller dubbelt så mycket fibrer för en att ge en dramatisk längd. Den håller för svett och tårar och ska inte fälla under dagen. Pris: 220 kronor. En lättanvänd mascara om ger otroligt långa lösögonfransar. Den är lätt att applicera och ger inga klumpar på fransarna trots den dramatiska längden. Mycket bra produkt som håller vad den lovar.

En vibrerande mascara ska förlänga, separera och ge volym åt dina fransar. Pris: 340 kronor. Resultat: Genom sin vibrerande effekt är den lätt att applicera, skön att hålla i och klumpar sig inte. Fransarna blir långa, snygga och ser perfekta ut.

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

Isadorna – Vibralash En batteridriven mascara med vibrerande borste. Den har tre hastigheter och man får pröva sig fram för att känna vad som passar en bäst. Håll borsten mot fransarna och dra sakta uppåt så fixar borsten resten. Produkten lovar långa, separerade och fylliga fransar. Pris: 195 kronor. Resultat: Häftig design, men det kändes obehagligt med vibrationerna i ögat. Fransarna blir snygga, separerade och långa. Men den är inget för stressande människor eftersom det tar tid att få fransarna snygga. Mycket prisvärd.


[ hälsa ]

känslan efter rundan är Oslagbar

C

foto: scanpix

Ibland får jag knasiga idéer (läs; lära mig åka rullskridskor) men ibland får jag briljanta idéer. Morgonträning är en sådan. ”Jag är ju inte morgontrött så det borde funka” intalade jag mig själv när planerna tog form. Jag har dessutom testat morgonträning, på gym, innan jag hade barn. ”Det är bara fördelar med att motionera på morgonen. Jag kommer pigg och fräsch till jobbet och jag har kvällarna till att göra vad-som-helst” summerade jag nöjd och belåten. ”Det här är en av mina bästa idéer” mumlade jag för mig själv.

Första dagen med morgonjogging. Väckarklockan ljuder klockan 04.50 och jag rycker till – vad är det som händer?! Min kropp känner att det är natt, min knopp känner att det är natt och min säng är nattvarm och skönare än någonsin. Först kommer jag inte ihåg varför jag ställt klockan på väckning en timme tidigare än vanligt. ”Ja just det” stönar jag ner i kudden. ”Tänk inte, bara gör” är mantrat genom sovrummet och hallen till förrådet där kläderna ligger färdiga – i påklädningsordning. Jag är inte starkare i övertygelsen om att detta är klokt, än att en saknad strumpa skulle kunna få mig ur fattning och ur plan.

Någon sprinter blir jag aldrig, men det gör ingenting

Planerande är bra, A och O i livet, men det är alltid mindre svettigt än genomförandet. Det var likadant när jag visualiserade Tjejvasan: ”Alltså: Först åker jag en mil, sedan elva kilometer och så är det bara nio kilometer kvar. Nio kilometer är ingenting, det har jag ju åkt många träningspass.” Ingenstans i planen fanns förkylningen och hostan (som jag drogs med under loppet) med, men om de gjort det hade de säkert marginaliserats i samma stil som de sista nio kilometrarna. Det positiva med denna naiva inställning är att det mesta faktiskt blir genomförbart.

Jag värmer upp med tio minuters rask promenad, jag sänker ljudet i min MP3 och suckar över att schlagern som var så bra att åka skidor till är usel när jag är i mina joggingskor. Hjärta och smärta och ”kärleken är eeeeeeeeeeeevig” passar inte alls nu. Jag stannar och ”blippar fram” till mina skäggiga kumpaner, ZZ Top. Jag går och springer om vart annat, intervaller, för att få bättre flås. Det funkade bra förra säsongen så jag gör likadant nu. Hälsotidningarnas råd i all ära, varför

ändra på något som funkar? Det går inte lätt, benen känns tunga, hela kroppen är trött. Nyborgs gator ligger öde, inte en människa syns till och det är mörkt i alla fönster. Vanligtvis skulle jag inte missa chansen att uppleva tystnaden, men nu är det ju inte vanligtvis. Jag joggar och flåsar och kan inte fokusera på joggandet om jag hör flåsandet. ”I´m just looking for some tush” skrålar jag tillsammans med de skäggiga männen.

klokt och nödvändigt men ack så tråkigt, ungefär som att städa upp efter att ha bakat. Högröd, svettig och mycket nöjd sjunker jag ner på bänken i hallen. Här landar jag alltid efter mina joggingturer. Här har jag skrattat, gråtit och förbannat. Det går upp och det går ner och någon sprinter blir jag aldrig, men det gör ingenting. Jag kan bli tillräckligt bra och det är med mina mått mätt att kunna jogga Vårruset. Jag går från att vara ”hon som joggade det en gång” till att vara ”hon som brukar jogga det”. En gång är ingen gång, två gånger är en vana och i år ska det göras på under 36 minuter.

Strax före klockan sex är jag hemma igen. Jag stretchar på bron, på håll ser det förmodligen ut som att jag försöker flytta brokvisten med min kroppsvikt. Jag slår av min MP 3, tar in tystnaden och ser mig omkring. Nu lyser det i flera fönster, någon har startat bilen. Byn har vaknat till en ny dag. ”Morgonljuset är fint den här tiden på året, inte som det oslagbara vinterljuset, men våren har sina poänger” tänker jag. Stretcha är bra och lotta.nilsson@NSD.SE

En sak är sig alltid lik och den gör hela grejen. Den gör att jag varannan morgon väljer bort en timmes sömn. Den – och bara den – gör att jag faktiskt tar mig upp och ut. Det är känslan efteråt. Oslagbar. Om du testat så vet du vad jag menar. Om du inte testat, gör det. Varför inte redan i morgon?

LOTTA NILSSON

Annons

Bejaka din inre pensionär. En halvtimme om året! Du har pengar att placera i premiepensionen. Det är dina pengar. Genom att själv välja fonder kan du få dem att växa mer och ge dig en lite rikare pension. Det är lättare än du tror och tar inte mer än en halvtimme om året. Beställ fondväckning så skickar vi en påminnelse till dig den 25 april och hjälper dig att se över din premiepension. Gör vårt test på www.fondkollen.se och tävla om en iPhone.

Ge din premiepension en halvtimme om året. Det är du värd! Investeringar i fonder innebär alltid en risk. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

7


[ resor ]

Kapstaden har mer Fotbolls-VM i Sydafrika avgörs på tio arenor landet runt, men Kapstaden är helt klart den intressantaste destinationen för den som vill uppleva mer än fotboll. Staden erbjuder allt ifrån bra shopping till storslagen natur. Text och foto: Johan Öberg TT Spektra

F

rankrike, England, Holland, Italien och Portugal är några av lagen som spelar i Kapstaden under fotbolls-VM i Sydafrika, som avgörs mellan den 11 juni och 11 juli. Den alldeles nybyggda fotbollsstadion ligger vid havet i Green Point. Det är mitt i stan, bara ett stenkast från det populära shopping- och nöjesområdet Victoria & Albert Waterfront. Stadsdelen De Waterkant, med en rad nya restauranger och kaféer, ligger också i närheten. På dagarna är det alltid mycket folk ute och joggar, rastar hundar eller leker med sina barn längs Beach Road. Vägen kantas av stora gräsmattor och sveper längs med havet från Green Point söderut ner mot Sea Point. Där finns det stora utomhuspooler för den badsugne. Temperaturen i Atlanten kämpar sig sällan över 15 grader här på grund av kalla strömmar från Antarktis. Men det finns gott om fina sandstränder. Det vackra folket trängs gärna på de fyra stränderna i stadsdelen Clifton. I Camps bay, aningen längre söderut, rul�lar surfingstora vågor in och vyerna över de taggiga bergen De tolv apostlarna är utsökt. Korsar man landtungan som som sträcker sig ner till Godahoppsudden, Afrikas sydvästra spets, når man snart False bay, med badorter som Simon’s town där havet är lite varmare. Här lever en av Afrikas få pingvinkolonier, som man kan komma mycket nära via träramper. Men i False Bay finns också stora vithajar, så simma inte för långt ut.

D

et är mycket som bör hinnas med. Ett av måstena är linbanan (eller vandring med guide) till toppen av Taffelberget. Drygt 1 000 meter ovanför havet erbjuds man en makalös utsikt över stora delar av Kapstaden och Robben Island, där ANC-ledare som Nelson Mandela hölls inspärrade i årtionden. Från Waterfront finns utflykter med båt, inklusive guidade bussresor runt ön och fängelseturer ledda av före detta politiska fångar - guider som verkligen vet vad de talar om när de berättar om grymheter under apartheidtiden. Fängelset blev iro-

niskt nog också en politisk plantskola, där många av dagens ledare fick sin skolning i hemlighet av andra fångar. På vägen ner till Godahoppsudden ser man en hel del vilda djur - strutsar, hjortar och flockar med apor. Mest imponerande är dock den stora sälkolonin på Duiker Island, som nås med utflyktsbåt från hippiestaden Hout Bay. Reser man ett par timmar österut längs kusten kan den orädde både dyka med vithajar i Gansbaai och skåda valar från land eller båt i Hermanus.

B

esök på vingårdar och lyxigt boende till budgetpris gör vindistriktet till en given avstickare. Här finns den trevliga studentstaden Stellenbosch och restaurangtäta Franschhoek. Heldagsutflykter funkar, men övernattning rekommenderas - det finns gott om lokala arrangörer och Kapstadens turistbyrå hjälper till med bokning. Längs vägen från flygplasten ligger kåkstäderna i Langa och Khayelitsha med allt från medelklasskvarter till hemsk slum. Men lagom till VM har man byggt nya hus längs motorvägen för en del av dem som levt i slummen. Allt fler turister far på en lokalt organiserad tur i något townshipområde, de kåkstäder som de svarta tvingades flytta till under apartheidåren. Kvaliteten på turerna varierar men alla ger en nyttig inblick i både fattigdom, förtryck och ekonomisk utveckling - precis lika mycket ett måste som en tur upp på Taffelberget!w

8 VM-matcher spelas i Kapstaden 11/6: 14/6: 18/6: 21/6: 24/6: 29/6 3/7: 6/7:

Uruguay-Frankrike Italien-Paraguay England-Algeriet Portugal-Nordkorea Kamerun-Holland En av sextondelsfinalerna En av kvartsfinalerna En av semifinalerna Vy över stadskärnan, hamnen och Robben Island från Taffelberget.

Det populära shopping-och nöjesområdet Victoria & Albert Waterfront.

8

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

Att dyka bland vithajar är spännande.


än fotbolls-VM

SY DA F R I K A ZIMBABWE BOTSWANA NAMIBIA

Johannesburg LESOTHO

Kapstaden

Port Elisabeth

0

200 km

nsd ateljé

Resa dit Jambo och Ving hör till dem som har paketresor med reguljärflyg hit. Flyg från Sverige tur och retur från 6 200 kronor, men normalpriset ligger runt 10 000 kronor.

Bo Bra utbud av allt från backpackerställen och prisvärda mellanklasshotell till superlyx. Det finns gott om boende både i centrum och i de rika stadsdelarna längs Atlantkusten. Dubbelrum på backpackerställen från 250 kronor, mellanklasshotell 500-1 000 kronor.

Kommunikationer Centrum är kompakt och det går bra att gå dagtid. Kvällstid rekommenderas taxi. Tar man tåget till badorterna längs Camps Bay bör man välja första klass av säkerhetsskäl.

Valuta 1 sydafrikansk rand = 100 cent = 0,99 svenska kronor.

Mat och dryck En av världens bästa matstäder. Prisnivån är löjligt låg i förhållande till kvaliteten. Bästa restaurangguiden finns på nätet: www.eatout.co.za. Man bör boka bord några dagar i förväg på de populäraste ställena.

Shopping Allt som är tillverkat i Sydafrika är mycket prisvärt, vare sig det gäller hantverk, vin, kläder, böcker och musik eller lyx som guld och diamanter. Waterfront och flera stråk i centrum har bra affärsutbud.

Klimat Vintern, juni-juli, kan vara regnig och ganska sval, runt 10 grader dagtid. Vår och höst är lite som svensk sommar och somrarna är Medelhavsvarma.

Turistsäsong Året runt. Havet är alltid kallt, under högsommaren kan det bli upp mot 20 grader i vattnet.

Resenärer Hit reser allt från ryggsäcksluffare till välbeställda par. I sommar invaderar fotbollsfansen.

Invånare 3,5 miljoner. Sydafrika 49 miljoner

Språk Engelska går fint, men de vanligaste språken i Kapstaden är afrikaans och xhosa.

Internet Internetkaféer är vanliga.

Visum Behövs ej.

Mer info Guidad tur inne på fängelset på Robben Island, där bland andra Nelson Mandela satt.

Camps Bay erbjuder en utsökt vy över de taggiga bergen De tolv apostlarna.

www.southafrica.net är den landets turismsajt och www.capetown.travel är Kapstadens. www.fifa.com/worldcup - den officiella VM-sajten. NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

9


[ livfullt ]

”Ibland kan jag känn Hon är i slutet på sin historiska karriär som alpinskidåkare. Anja Pärson ser tillbaka på sina år i backen med glädje, men också en del sorg över missade tonårsupplevelser. Nu sätter hon också ner foten vad gäller barn- och ungdomsidrotten. – Det är för stor press idag, det viktigaste är att det är roligt, säger hon. Text och foto: LINA NORBERG JUUSO

Anja Pärson har vuxit upp mer eller mindre i rampljuset. ”En period blev jag nästan folkskygg och ville inte gå ut. Nu har jag lärt mig hantera media den tuffa vägen”, säger hon. Foto: anna-karin landin

S

om trettonåring kallade vuxenvärlden henne för Tärnabys nya Ingemar Stenmark. Själv hade hon ett fokus, att bli bäst i alpin skidåkning. Anja Pärsons CV-talar sitt övertydliga språk, hon är historisk med sina framgångar inom skidsporten, hon har bland annat mer än fyrtio världscupsegrar och sju VM-guld. Anja Pärson började naturligtvis sin karriär tidigt, men säger med blicken i backspegeln att hon inte upplevde någon press från vuxenvärlden. – När jag var yngre fattade jag nog inte riktigt vad som hände, jag tyckte mest allt var kul och det var roligt att vara med i tidningar och radio, säger hon när vi träffas i Björkliden i samband med Björklidens första alpina SM. – Jag visste själv att jag ville bli bäst, det kom inte från någon annan och för mig fanns inget annat. Jag har alltid haft lätt för mig i idrott, och höll på med fotboll ett tag. Men det var tjugosex mil till Lycksele där jag tränade, så det gick inte i längden.

himla roligt. Pappa var ju tränare åt mig från när jag var fjorton år och två år framåt. Så det är egentligen mamma som stöttat mig mest genom hela karriären med matsäckar, göra skidor och hon skjutsade mig på spark till bussen fyra på morgonen.

A

nja Pärson har själv startat Anja SkiCamp för ungdomar som är intresserade av slalom. Ett läger med massa skidåkning. – Vi tränar, men har inga tävlingar. Jag önskar att alla ungdomar fick möjlighet att ta tillvara på tiden kring 12 till 14 år på ett bra sätt, det är en härlig tid innan elitsatsningen. Det ska vara en rolig tid i all sin enkelhet med gemensamhet i klubben. Sen blir idrotten på ett annat sätt. Hela din ungdom har varit styrt av träningstider, fasta mat- och sovpass. Vad

nja Pärson minns barn- och ungdomsidrotten med glädje, viktigast då var att ha kul i backen, att få kickar av träningen. I dag är hon kritisk till utvecklingen inom barn- och ungdomsidrotten. Elitsatsningar, allvaret och tävlingar kommer för tidigt. Anja Pärson tycker att vuxenvärlden allt för ofta tappar bort kärnan när man kommer till idrott bland barn – att ha roligt. – Man behöver inte börja tävla förrän man är tretton eller fjorton år. Man behöver inte börja elitsatsa tidigare, tyvärr är det för stor press idag. Om man blir för hårt pressad som barn så lessnar man, tappar bort engagemanget. Det ska vara en lek från början, säger hon och talar engagerat om vikten att anpassa idrottsverksamheten efter barn- och ungdomars behov. – Har man planerat att åka i bana, men så är det härlig pudersnö just den dagen, så åk fritt i fjällen i pudersnö istället. Det behöver inte vara så styrt. Anja Pärson tror att det är personens egen drivkraft som tar en till den absoluta toppen, den kapaciteten kan inte pressas fram. Däremot behövs stöd för att lyckas. – Det är ovärderligt att ha engagerade föräldrar eller bra ledare i klubben. Vi hade sådan gemenskap i vår klubb och det var så

10

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

Foto: anna-karin landin

A

Anja Pärson Namn: Anja Sofia Tess Pärson Ålder: Född 1981 i Umeå. Bor: Monaco, uppvuxen i Tärnaby. Familj: Mamma, pappa, syster. Aktuell: Historisk alpinskidåkare i slutet av karriären. Var i Björkliden på deras första alpina SM. Äter och dricker: Hellre falukorv än oxfile, hellre vatten än vin.

har du missat av din uppväxt i resan mot toppen? – Hela den där gymnasiebiten, jag fick växa upp snabbt och ta ansvar, som sextonåring var jag ju med i landslaget, det var resor och rutiner. Jag har inte varit på festivaler med kompisar och sånt. Är det en sorg? – Självklart. Delvis. Det hade varit kul att få uppleva något av det. Men samtidigt har ingen fått uppleva allt jag upplevt heller. Du har hela tiden haft nära samarbete med dina föräldrar för att nå dina mål och din pappa har ju varit din tränare i omgångar. Kunde du någonsin göra tonårsrevolt? – En liten revolt. Jag var ju ihop med en kille i sju år, från att jag var sexton år. När det tog slut hängde jag mycket i Stockholm med kompisar, det var en ny Anja. Mina föräldrar var lite chockade och kände inte igen mig. De var nog lite oroliga ett tag, men just då var jag i behov att hänga med kompisarna. Efter tre månader var den perioden över. Du har varit en offentlig person stora delar av ditt liv. Har Anja Pärson kunnat bli full på krogen som ungdom och hur är det idag? – Första gången jag drack var jag arton år och en dag, då testade jag allt en norrbottning ungdom ska ha testat, snus och sprit. Jag mådde jättedåligt efteråt och det fick räcka. Ibland kan jag känna för att röja loss, men då är jag hellre hemma hos någon kompis. Går jag ut vet folk vem jag är. Du har levt i medias centrum, men du har stäng dörren om dig kring ditt privat- och kärleksliv. Varför? – Någonstans går gränsen och min gräns går vid familjen. Många frågar mig om min familj och vart jag står i kärlek, men jag svarar inte på sådana frågor. Vi släppte in media en gång till hemmet, en gång, aldrig igen. Jag är som två personer, en offentlig, en privat. Som offentlig person uttalar jag mig gärna och har åsikter. Kommer du öppna upp dörren för media och folket till ditt privata liv? – Det allmänheten behöver veta kommer jag berätta, det som inte är av intresse kommer jag inte sitta och prata om i soffor. Jag har lärt mig media den hårda vägen.

Anja Pärson ser med skräckblandad för


na för att röja loss”

3

personer anja pärson beundrar

Mark Levengood ”Så spännande människa”.

Drottning Silvia ”Jag har träffat henne i privta mindre sällskap och när hon slappnar av är hon otroligt intressant person att lyssna på”.

Annika Sörenstam ”Jag beundrade hennes förmåga att vara på topp när det gällde”.

Framtid: Oklart.

s i Monaco men Längtar efter barn, triv lockar också. nd Sverige och Norrla

rtjusning fram emot livet efter idrottskarriären. Hon svarar ja på frågan om hon vill ha barn. ”Jag har alltid gillat barn och alltid vetat att jag vill ha barn”. NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

11


[ livfullt ] Röster om tvångsdelad föräldraledighet från Linas blogg ”Helg hela veckan” på nsd.se: Maja: ”På vilket sätt ska vi komma åt den höga statistiken av skilsmässor bland småbarnsföräldrar, där kvinnan drar det stora lasset hemma, männen förstår ingenting när hon tröttnar och barnen hamnar emellan? Skilsmässor kostar ju enorma skattepengar. Tror inte heller på tvångsfördelad föräldraledighet, men jag tror definitivt på att alla män ska vara hemma ett tag. Men så är det ju inte idag...därför att ”det här passar bäst för oss”....och sen tröttnar kvinnan och drar. Och vi skattebetalare får pröjsa för att föräldrarna inte förstod bättre innan. Hur gör man?”

Föräldraskap varar inte bara ett år, utan ett helt liv.

foto: scanpix

Är vi föräldrar dumma i huvudet? Vi får skaffa barn hur som haver barnen kär, med vem som helst som fick det att pirra i muffen eller rycka i snabeln. Men sedan anser vissa politiker att staten ska bestämma vem som ska vårda babyn, och hur länge, oavsett hur det ser ut där i lägenheten eller kedjehuset. Politikerna vet tydligen bättre än vi föräldrar. Det anses så besvärligt att de flesta familjer idag väljer att kvinnan tar ut mest föräldradagar, trots att Sverige är ett land där vi officiellt i alla fall tycker att det är viktigt att amma och rekommendationer är bara bröst till barnet de första sex månaderna. Alla som helammat i sex månader vet att det inte bara är att stört lägga av med amningen sen, det krävs månader av tillvänjning av mat. Själv kunde jag inte lämna huset mer än två timmar under de första tio månaderna, med något av barnen. Det vill säga, för mig skulle det inte fungerat att börja jobba heltid utanför hemmet efter sex månader. Men det är precis som att vi kvinnor ska vara som maskiner. Jämställdhet förväxlas med att män och kvinnor är lika. Kvinnor ska visserligen vara gravida i nio månader, men det utan komplikationer (för graviditet är ingen sjukdom), föda och så snabbt hem från BB med blödande underliv och vi behöver inte låtsas om biologin, för den är icke jämställd. För mig tog det två månader att få igång amningen med första barnet, hade jag varit tvungen att börja jobba vid sex månader skulle alltså avtrappningen av tissemjölk börja redan efter fyra månader och tidig matintroduktion så att pappan skulle kunna ta hand om babyn. Det vill säga: Snacket om helamning i sex månader kan man skippa.

sättet? Enda vägen? Kan vi inte hitta en gyllne medelväg? Hur vi lever våra liv ser nämligen så olika ut, Lena lever inte längre självklart med Anders, utan familjer kan vara ihopsatta eller bortsatta eller utsatta hur som haver. Vi lever i ett modernt samhälle och jobbar inte i fabrik mellan åtta och fem. Vi projektjobbar, vi studerar, vi tokjobbar och blir utbrända och startar eget och allt går snabbt. Hur vi ska lösa arbetspusslet parallellt med det viktigaste uppdraget – att vara förälder – det bör vi väl ändå få bestämma hur vi ska lösa själv? Eller är vi för dumma för vårt eget bästa? Men om man nu gör så, delar föräldraförsäkringen rakt av, då blir det bara de högavlönade som kan styra sitt familjeliv. De med låga inkomster kan inte spara föräldradagar och dra ut på ledigheten. Pengar äger. Valfrihet för de med rätt plånbok. En sak till: Att dela föräldraförsäkringen rakt av mellan föräldrarna förutsätter ju också att båda vuxna är välfungerande vuxna precis då när föräldraledigheten inträffar och så ser inte verkligheten alltid ut. Vuxna är också lite hur som haver, lite här och lite där, lite alkoholiserade, lite frånvarande, lite deprimerade och hur det nu är ställt där bakom fasaden vet vi lite om. Vi är så bra på att sminka över. Men det är ju inte ett huvudargument, bara ett litet konstaterade så där i förbifarten att allt inte är så enkelt. Vi måste kunna ha ett system som är anpassat för våra livsvillkor.

Nej, hon tog inte flaska, nej, jag kunde inte pumpa ut mjölk. Det som fick mina tissar att rinna till var hederligt barnskrik – så omodernt. Så icke maskin. Men hör och häpna, vi var jämställda ändå. Maken studerade distans och var hemma väldigt mycket, men det syns inte i Försäkringskassans statistik. Nej. Det handlar alltså inte alls om att jag inte tycker att pappa inte ska komma hem. För det tycker jag att han ska. Ni kan alla argumenten, jag också. Men måste vi ta till storsläggan Lag och Ordning och kapa föräldraledigheten 50/50? Är det verkligen bästa

12

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

Ett förslag: Hörrni politiker, börja någon annanstans i kampen för jämställdhet. Börja med lika lön för lika arbete, det vill säga att kvinnor ska tjäna lika mycket som män. Och höjda så kallade kvinnolöner, så att plånboken inte styr vem som är hemma. Det är skamligt att det är mer lönsamt att bygga maskiner, istället för att vårda människor. Men det kanske inte är lika lätt? Då är det ju makthavarna, ni, som ska förändras.

LINA NORBERGJUuSO lina.nj@NSD.SE

Min tanke: Föräldraskap varar inte bara ett år, utan ett helt liv. Varför har vi ingen debatt om att det är viktigt att dela på vård av sjukt barn? Om föräldrar delar på den oplanerade ledigheten blir båda lika ”obekväma” för arbetsgivaren.

Maria. ”Jag är också HELT emot tvångsdelning. När man skaffar barn är man förhoppningsvis så vuxen att man kan göra som man vill och det som passar sin familj bäst! Jag kommer vara hemma och min sambo kommer jobba. Barnen har ändå en bra och nära kontakt med honom eftersom han är närvarande för dom när han är hemma. Detta passar oss bäst ekonomiskt och för att det är så vi vill göra.” Lotta: ”Det här är en intressant debatt! Jag tänker så här: Eftersom vi inte är så bra på att dela när vi får göra som vi vill, eftersom vi inte går framåt i jämställdhetsfrågan, så behövs det nog en lag. När föräldrarna är hemma lika mycket så kommer lika löner mm mm som en konsekvens av det. Jag ammade ett och ett halvt år och jobbade heltid efter ett år som föräldraledig, funkade utmärkt. Det här angår inte bara individen, det här är saker som påverkar hela samhället. Men visst, det finns inga givna svar och det är inte svart eller vitt. Bra initiativ att ta upp detta Lina! ” Petra” Är inte heller för tvångsdelad föräldraförsäkring, tycker som jag skrev tidigare att det känns som att idiotförklara individen. Och varför stressa barn och mammor som ammar?! sen ekonomiska aspekten.. Visst förstår jag att de vill att pappor ska vara hemma men vi är olika så är det bara. Biologiskt är det bara acceptera att pappor kan inte amma. Sen är det upp till politikerna att fatta att så länge man som familj förlorar ekonomiskt på att pappan är hemma ja då kommer det fortsätta se ut som det gör. Sen har vi den gruppen min man tillhör som har mycket annan ledighet att ta ut, han kommer vara hemma massor med våra barn men det är jag som tar ut all föräldraledighet och detta sysn ju aldrig i statistiken. Som sagt det är grått. Och alla pappor är ju inte bra pappor, endel vill ju helt enkelt inte, hur roligt blir det för barnet? Ja det finns mammor som inte heller är bra men många lever ju i dom gamla könsrollerna ännu trots 2000-tal.... ” Maja: ”Personligen tycker jag de första 6 mån är aptråkiga. Jag tycker man ska dela minst lika sen så inte bara mannen får det roliga. Eller: han SKA vara hemma sen ett tag. Samtidigt tror jag inte på att som kvinna slänga sig ut i arbetslivet direkt, man har ju hormoner, läkning, eventuell amning mm. Har hört så många: ”det här passar bäst för oss”, ”vi har inte råd”, ”jag vill hellre vara hemma än honom” osv. Samtidigt gnäller många över att mannen inte fööörstår och att man som kvinna har allt i huvudet och mannen gör det man säger att han ska göra. Klart det om man inte ser det som ”våra” barn som vi ska vara med och ta hand om lika mycket, utan som mina barn som han hjälper till med. Och hur ska han få ett annat synsätt heller när hela samhället skriker att kvinnan har första tjing på barnet” Nina: ”Jag tror att mannen behöver knyta kontakt med barnet lika mkt och därför borde föräldraledigheten delas lika.”


Många föreställningar i maj! >;gVbi^Yh]jhZi^Bdg_~gk`VcYjhZBdg_~gkhGZknchdb\ZgºI^\Zg_V`i dX]WVWnh^bº#AnhhcVe€A^aaA^cY[dghe€@jaijgZch]jh#H`gViiVi^aa [VghZcºA^`Zihdbk^hhiZ[ŽgbnX`Ziºe€@jaijgZch]jh^AjaZ€!HV\V" iZViZgc^7dYZcZaaZgC€_YZchHVa^@^gjcV#Cnii_VK^e"gVWViiZgcV# BZg^c[dgbVi^dce€lll#chY#hZ$k^e#

Bdc^XV7Zg\ajcYqK^e"VchkVg^\ bdc^XV#WZg\ajcY5cdggWdiiZchbZY^V#hZ

Erbjudanden för dig som Vip-kund.

Nyttja förmånerna som trogen prenumerant. (c~iiZg^G^\V"Ån\[g€cAjaZ€ H]dee^c\!heV!cŽ_Zc·ZchiVY[jaabZY hZk~gY]ZiZgdX]he~ccVcYZ]^hidg^V# >eg^hZi^c\€g/;an\AjaZ€"G^\Vi$g^c`a# Ån\h`ViiZg!(]diZaaŽkZgcViic^c\Vg! ([gj`dhi!(a~iiVgZb^YYV\hWj[[‚Zg# EZg^dY/?ja^!Vj\jhi^!hZeiZbWZgdX] d`idWZg#Eg^h[g€c(#(-*`g$eZghdc# Eg^hZm#idghYV\"hŽcYV\# Med Vip 500 kr rabatt/person.

GZknc/I^\Zg_V`idX]WVWnh^b Bdg_~gkhGZknc\ZgI^\Zg_V`idX]WVWn" h^b#;gVbi^Yh]jhZi(/+.[Yh`daVc 7^a_ZiiWd`c^c\!^c[d/7^Wa^diZ`ZiBdg_~gk iZa%.'("*%*%%# BZYhje‚/(%$)!-$*`a&.# Med Vip 200 kr. JiVcK^e'(%`g BZYÄ`V/&$*!'$*!,$*!.$*`a&-# Med Vip 100 kr. JiVcK^e&(%`g

Morjärvs Revyn

A^aaA^cY[dghi^aa@jaijgZch]jh

>hadhhc^c\heV`Zi^@Vii^aV`dh`^

A^aaA^cY[dghi^aa]ŽgZcVkHkZg^\ZhºWgZ" YVhiZºdX]VWhdajiedeja~gVhiZVgi^hiZg# =dc`dbbZgi^aa@jaijgZch]jh!hidgV hVaZc!hŽcYV\ZcYZc.bV_`a&-#%%# 7^a_ZiiZg/@jaijgZch]jh Med Vip 295 kr/person DgYeg^h(*%`g$eZghdc

>hadhhc^c\·ZiiVkYZcidgcZYVah`VcV" ijgZchb~`i^\VhiZh`€YZheZa#:cb€ai^Yh" [ŽgZhi~aaac^c\^jc^`b^a_Žk^YIdgcZ~akZc# 7dZcYZe€]diZaIdgcZYVa^V'-$)! '.$)!(%$)!&$*!`a&.# B^YYV\&eZghdc/ Med Vip 10% rabatt. DgY)*%`g B^YYV\ WdZcYZ!'eZgh^[Vb^a_Zgjb/ Med Vip 25% rabatt. DgY'#).%`g

7de€8db[dgi]diZah^HkZg^\Z

HZºA^`Zihdbk^hhiZ[ŽgbnX`Ziº

6aaV8db[dgi]diZah]VgW€YZhZcji" X]ZX`c^c\dX]hZc[gj`dhie€hŽcYV" \VgcV#;gj`dhi~cYV[gVbi^aa`a&'#%%# 7d`VVaaV]Za\Zg€gZijihVbihdbbVg" eZg^dYZc[gdb'*_jc^i^aa&*Vj\jhi^# Med Vip 695 kr/natt för 2 i tvåbäddsrum. 2 nätter för 1.295 kr JiVcK^e..*`g$cVii[Žg'^ik€W~YYh" gjb#'c~iiZg&#..%`g#

AŽgYV\-$*!@jaijgZch]jh!AjaZ€# DchYV\&'$*!HV\ViZViZgc!7dYZc# AŽg&*$*!bVi^c‚!C€_YZchHVa!@^gjcV# :ca^khaZkVcYZh`gVii[Vgh#>gdaaZgcV/AVhhZ 7gVcYZWn!A^cjhLV]a\gZc!GZ\^cVAjcY! 8Vg^cVA^YWdb!?d]VccZh7gdhibÅ# Med Vip 325 kr JiVcK^e(+%`g hZgk^XZVk\^[i 7^a_ZiiZg/>c[dgbVi^dce€lZWWZc#

BZg^c[dgbVi^dcdbk€gVZgW_jYVcYZcÄcche€lll#chY#hZ$k^e

Ad\\V^cbZYY^iiVWdccZcicjbbZgdX]aŽhZcdgYhdbYj]^iiVg^YZijih`^X`Yj[€iiVkdhh#H`g^kjik~gYZWZk^hZi hdbÄcch^Vchajic^c\i^aaZgW_jYVcYZiZaaZgh`^X`VZiihbhi^aaY^cbdW^aiZaZ[dchdbYjk^hVgjeek^YgZheZ`i^kZ `Že"ZaaZgWZhi~aac^c\hi^aa[~aaZ#IZaZ[dci^aak€g`jcYi_~chi%.'%"'+(%%%Z_Wd`c^c\Vg#

B:GDBK>ED8=>C;DGB6I>DC;yG9><HDBEG:CJB:G6CI;>CCHEuLLL#CH9#H:$K>E


[ mat ]

Nu tänder vi grillen! Grillad lax

Sista april är en bra dag att tända årets första grill. Börja grillsäsongen med säkra kort som fläskkarré, entrecote eller lax. Inga konstigheter, men galet gott efter en vinter som nästan aldrig ville ge sig.

med kall ingefärssås För 4 personer

4 rejäla portionsbitar lax med skinnet kvar (700-800 g) 1 msk rapsolja 1 msk salt 1 tsk mald ingefära 1 tsk grovt krossad vitpeppar Till såsen: 2 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 1/2 dl torrt, vitt vin 2 msk finhackad, syltad ingefära 1 msk hackad gräslök 1 msk hackad persilja salt och svartpeppar Att äta till: blandade salladsblad 1 msk citronkryddad olivolja 1 tsk vitvinsvinäger 1/2 tsk flingsalt 1-2 citroner basmatiris alt. kokt potatis

Text och foto: Dan Strandqvist TT Spektra

D

et doftar sommar när grillröken sveper in från uteplatsen. För det är i regel så det är när man grillar för första gången. Grillen ute och det dukade bordet inne såvida inte vädrets makter är riktigt tillmötesgående och ger värme nog att även äta ute. Själv startar jag alltid med något enkelt. Något som jag vet blir bra även om grillkunskaperna blivit lite ringrostiga under vintern. Fläskkarré i tjocka skivor är en absolut favorit. För att få skivorna som jag vill ha dem är det karré i hel bit som gäller. Skär köttet i två centimeter tjocka skivor, det vill säga nästan dubbelt så tjocka som de redan färdigskivade. Marinera med egen eller köpt marinad men tillsätt aldrig salt. Salt torkar ut köttet redan innan det grillats och resultatet blir lätt torrt och trist. Salt och en sista dos peppar kan man spara till dess köttet hamnat på tallrik.

E

ntrecote är nötköttets motsvarighet till grisens karré. Båda styckdelarna är marmorerade, det vill säga med ganska mycket insprängt fett. Det ska inte putsas bort utan vara med och ge smak och saft till de mer köttiga delarna. Sedan är det en annan sak om man vill äta det feta eller skära bort det på tallriken. Entrecoten bjuds med världens mest berömda aromsmör uppkallat efter den lilla restaurang där det skapades - Café de Paris. Originalsmöret innehåller mer än vad som ryms på en välfylld kryddhylla så här har jag tagit mig friheten att förenkla något utan att den rätta smaken går förlorad. Entrecote Café de Paris blir lätt en sommarplåga i positiv bemärkelse, så lägg receptet på minnet. Bäst smakar köttbiten med bakad potatis som för övrigt också äts med samma aromsmör. Lax är en överlägsen fisk på grillen. Bäst resultat får man om fisken först grillas någon minut med köttsidan mot glöden. Bara så den får färg och fina ränder. Vänd och grilla laxbitarna med skinnet nedåt i 4 till 5 minuter. Skinnet funkar då som en värmesköld och blir i regel svart och sotigt. Men det spelar ingen roll för det pillas i alla fall bort innan fisken serveras med den randiga sidan uppåt. Gärna med kylskåpskall ingefärssås och citronkryddad sallad till.

Ingen fisk kan mäta sig med lax på grillen. Fisken är som klippt och skuren för grillning. Gärna med en kall ört- och ingefärssås och citronkryddad salladsmix.

1. S  e till att laxbitarna är helt benfria. Blanda olja, salt och ingefära. Lägg fiskbitarna med köttsidan uppåt på ett fat. Pensla köttsidorna med marinaden och avsluta med grovt krossad vitpeppar. Låt fisken dra i minst 30 minuter. 2. R  ör samman crème fraiche och majonnäs. Tunna med lite torrt, vitt vin eller 1 tesked vitvinsvinäger och 2-3 matskedar vatten. Hacka den syltade ingefäran fint. Blanda ner hacket, och den saft som bildats, i crème fraiche och majonnäsgrunden. Smaka av med hackad persilja och gräslök. Tillsätt en nypa salt och krydda med svartpeppar. Såsen ska vara ganska stark och gärna kylskåpskall vid serveringen. 3. S  kölj och riv större salladsblad ganska grovt. Blanda med mindre blad, citronkryddad olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt. 4. G  rilla fisken inledningsvis med köttsidan mot glöden. När köttsidorna fått fin färg vänds de. Grilla fisken färdigt, cirka 4-5 minuter med skinnet som sköld mot värmen. Lyft fisken från grillen, ta bort det mörka skinnet och servera med kall ingefärssås, en eller flera citronklyftor, citronkryddad sallad och luftigt ris alternativt kokt potatis. Annons

14

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010


[ vin ]

Franska Alsace med viner för alla smaker Franska Alsace har nog det bredaste och det mest matvänliga utbudet av vita vinerna i Europa. Och kvaliteten ligger genomgående på en hög nivå. Text och foto: Sune Liljevall TT Spektra

Fläskkarré är tacksam att grilla. Med sitt insprängda fett blir köttet saftigt och gott. Servera gärna med örtsky och sallad toppad med granatäpplekärnor.

Grillad fläskkarré med rosmarinsky För 4 personer

4 skivor fläskkarré (700 g) 1 kruka färsk rosmarin (kryddan används på flera ställen i receptet) salt och peppar Till marinaden: 1. Blanda marinaden enligt recept plus 1 matsked grovt 3 msk rapsolja hackad rosmarin. Fördela marinaden över köttbitarna 2 msk soja och låt allt dra i 30 minuter. 1 msk vinäger 2. Koka upp vin, vatten och kalvfond till skyn. Tillsätt 1 tsk ljus fransk senap en matsked grovt hackad rosmarin och red lätt med 1 krm mald ingefära majsstärkelse löst i vatten. Sjud skyn i fem minuter. 1 krm paprikapulver Smaka av med salt och peppar. Till rosmarinskyn: 3. Grilla köttet över fin glöd. Räkna med 3-4 minuter per 2 dl rött vin sida. Strö över grovt hackad rosmarin både före och 1 dl vatten efter vändningen. Salta och peppra köttet när det lyfts 1 msk konc. kalvfond av grillen. majsstärkelse Skär auberginen i centimetertjocka skivor och vänd Att äta till: dem i samma marinad som köttet. Grilla aubergine1 stor aubergine skivorna någon minut per sida. Salta skivorna efter ruccolasallad grillningen. 1 tsk olivolja 4. Servera köttet med rosmarinsky och ruccolasallad flingsalt toppad med granatäpplekärnor, några droppar olivolja 1 granatäpple och flingsalt. Ugnsstekta potatisklyftor är gott till. ugnsstekta potatisklyftor

H

ä r var man först med att börja lunda än de tyska, även om de görs på namnge vinerna med druvnam- samma druvor. De är mestadels fylligare nen på etiketterna. Något som de nya och med högre alkoholhalt. De har av trautomeuropeiska vinländerna tog upp dition också varit torrare, även om man på senare år börjat ge på 1970-talet. Och som dem en viss restsötma. först på senare år bör- F R A N K R I K E Den fylligare karaktäjar tillämpas även i anrer beror bland annat dra europeiska viner. på ett soligare klimat I Alsace köper man en än grannlandet. Diriesling, gewurztramiParis Alsace striktet ligger nämliner, pinot blanc, pinot gen i regnskugga från gris... FRANKRIKE bergskedjan Paris Vogeserna Alsace har till stora som gör att nästan allt delar samma druvsorITALIEN regn faller ut på den ter som Tyskland och en tyska sidan, medan likartad matkultur. Det SPANIEN odlarna i Alsace lugnt har sina historiska orkan låta vinerna mogsaker. Landet har nämna ut långt in på de ligen växelvis tillhört nsd ateljé soliga, regnfattiga hösFrankrike och Tyskland. tarna. Mogna druvor Det var tyskt till Versailesfreden efter första världskriget, franskt fram till andra ger mer socker och därmed högre fylligvärldskriget då Tyskland införlivade det het och alkohol. Dessutom har distriktet en skiftande geologi som adderar en inoch åter igen franskt efter krigsslutet. Vinerna smakar dock oftast rätt annor- tressant prägel till många av vinerna.

Goda och typiska Alsaceviner Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2007 (89647) 

185 kr

Godare än så här blir knappast ett vitt vin. Bjuder på en underbart rik frukt med härlig syra och mineralitet. Kalasgott nu men kan med fördel lagras. (Beställningssortimentet)

Pinot Gris Réserve 2008 (2899) 

89 kr

Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2007

Det mest säljande Alsacevinet i Sverige. Fräscht syrafriskt men ändå aromatiskt med viss sötma och champinjon- och banantoner. Pinot Gris är ofta ett bra val till vinmässigt svår mat och till ost av alla slag.

Entrecote har liksom fläskkarré insprängt fett som bidrar till lyckat grillresultat. Bjud gärna med kultsmöret ”Café de Paris” och bakad potatis.

Grillad entrecote Café de Paris För 4 personer

4 skivor entrecote (700 g) Till marinaden: 2 msk rapsolja 2 msk ketchup 1 msk fransk senap 1 tsk worcestershiresås Till aromsmöret: 100 g osaltat smör 1 tsk rödvinsvinäger 1 msk finhackad persilja 1 msk finhackad gräslök 1 vitlöksklyfta 1 tsk curry 1 tsk dragon 1 tsk worcestershiresås 1 msk inlagd kapris 1 tsk paprikapulver 1 msk fransk senap Att äta till: bakad potatis blandad grönsallad

1. Blanda aromsmöret i god tid. Se till att smöret är rumstempererat. Kör alla ingredienser utom smöret i mixer. Avslutningsvis tillsätts smöret och allt körs samman. Forma smöret till en ”korv” på smörpapper. Rulla ihop och förvara smöret i kyl till dess de ska serveras. Mjukt smör kan också spritsas till små toppar som sedan förvaras i kyl fram till servering. 2. Blanda marinaden och lägg ner köttet i blandningen och låt det dra minst en halvtimme. Grilla köttet 2-3 minuter på vardera sidan. Lägg upp, salta, peppra och placera en klick Café de Parissmör på varje köttbit. Smöret smälter ner på det vara köttet och fungerar både som krydda och sås. Bakad potatis och blandad grönsallad är gott till.

Pierre Sparr Pinot Blanc Réserve 2008 (2914) 

Ett rieslingvin av ypperlig klass att njuta till fisk och skaldjur.

89 kr

Rent och friskt med inslag av gråpäron och en liten mineralton. Gott sällskapsvin och till lättare fiskrätter.

Jules Muller Gewurztraminer 2008 (6702)  102 kr Den mycket smakrika, nästan parfymiga, gewurztraminer är en av de lättaste druvorna att känna igen. Passar till rökt fisk, surkål (som i Alsace) eller asiatiska rätter med till exempel curry eller ingefära. Klassisk till munsterost.

Trimbach Riesling 2005 (2639) 

115 kr

Säkert kort bland rieslingvinerna i en stram, påtagligt torr, mycket matvänlig, citrusfrisk, mineralig stil. Underbart vin till skaldjur.

Pinot Gris Réserve 2008 Ett rieslingvin av ypperlig klass att njuta till fisk och skaldjur.

Riesling Les Murailles 2006, (88448)  145 kr Torr, vital smak av citrus, gröna äpplen och mineraler i härlig förening. Läckert nu till fiskoch skaldjur men kan lagras i minst tio år till. (Beställningssortimentet) NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

15


[ BARN-KRYSSET ] Förra lördagens vinnare var:

Fyll i krysset och skicka det till oss så vi har det senast onsdag eftermiddag nästa vecka. De två först öppnade rätta  lösningarna belönas med en ungdomsbok från Wahlströms.

Maja Lager Luleå

Emilie Wannar Koskullskulle

Namn:������������������������������������������������������������������������������������������� Adress:����������������������������������������������������������������������������������������� Postadress:��������������������������������������������������������������������������������� Ålder: .......................... Skicka kupongen till

NSD, 971 83 Luleå Märk kuvertet ”Barn-krysset”

[ MYSTISKA PERSONEN ] V år Profil tog sig fram så gott han kunde. Ibland med båt. Någon gång med hästskjuts. Men för det mesta så gick han. Under åren 1828 - 1837 gjorde han elva långa vandringar på sammanlagt flera hundra mil! Vi kan kalla honom för ”Walker”. Vår Profil hade en mycket gedigen utbildning. Han var läkare. Men under vandringarna uppträdde han inte som läkare. Då var han forskare. Man skulle kunna säga att han var ute och letade efter en sorts skatt. Walker skrev dagbok. I den berättar han om sina vedermödor. Hans vandringar gick genom en ganska avsides belägen del av världen. Där var de flesta människorna mycket fattiga. Många tvingades äta barkbröd. Sjukdomar grasserade. Till och med myndighetspersonerna hade det knapert eftersom de ofta inte fått ut sina löner på flera månader. Många gånger var det svårt att hitta. Vår Profil fick lov att fråga sig fram. Ibland blev han tvungen att anlita vägvisare. En gång fick han hjälp av Pekka Viiliäinen. Denne var en sorts uppfinnarjocke som gjort flera resor, både till Stockholm och till St Petersburg.

P

ekka hade gjort en ritning till ett nytt vapen – en sorts hästdragen stridsvagn. Den hade väggar av järn med små skottgluggar och ett antal vassa liar fästa utefter sidorna. Tsaren hade belönat honom med 500 rubel för

hans klartänkthet. Vandringarna innebar strapatser. Ofta regnade det. En gång gick Walkers skor sönder och det dröjde länge innan han träffade någon som kunde laga dem. Vår Profils vandringar hade ett bestämt syfte. Han var ute och letade efter människor som kunde sjunga de gamla folksångerna. När han träffade på någon skrev han ner de sånger eller dikter som han fick höra. De sånger som Walker intresserade sig för var mycket speciella. De hade funnits i hela landet ända fram till på 1500-talet. Då kom reformationen. Den ledde till att sångerna stämplades som hedniska och förbjöds.

S

ångerna försvann först i landets västra delar. Sedan i de mellersta. Men de klarade sig lyckligtvis kvar i de östra. Där fanns det ännu i början av 1800-talet några få gamlingar som kom ihåg dem. Det var alltså i grevens tid som vår Profil gav sig ut på vandring för att försöka rädda dem. Sångerna var mycket märkliga. De handlade om män och kvinnor med övernaturliga krafter. En av huvudpersonerna var Väinämöinen som kunde sjunga ner folk i marken. En annan var Lemminkäinen, som blev huggen i åtta bitar, men lyckligtvis ihopplockad igen av sin gamla mamma. Walker hade tagit på sig en stor uppgift. Varje vandring resulterade i

Mystiska personen är:

hundratals eller till och med tusentals nedtecknade verser. Så småningom bestämde han sig för att ge ut dem som en bok. Den tanken blev verklighet 1835. Då utkom den första egentliga diktcykeln bestående av 5000 verser.

F

jorton år senare gav vår Profil ut en bok till. Den var en tjockare och förbättrad utgåva av den förra. Men den nya boken hade en nackdel jämfört med den första. Vår Profil hade tagit sig för att skriva om en del av de ursprungliga texterna. Dessutom lade han till en del avsnitt som han skrev själv. Det var inte bra. Boken blev i alla fall en jättesuccé. Den kallas Kalevala och har blivit Finlands nationalepos. Det var vår Profil

som samlade in materialet och gav ut det som bok. Det har gjort honom odödlig. Walker blev över 80 år gammal. Vi vet att han var spänstig och framåt som ung. Den spänsten behöll han långt upp i hög ålder. Vår Profil gillade att gå långa promenader. Och han tyckte om att simma. Han badade varje dag, från maj till september, oavsett vädret. Men hans stora passion var att åka skidor. Det gjorde han livet ut, även om han avstod från att kasta sig utför de allra brantaste backarna efter det att han fyllt 80.

E

n gång gjorde vår Profil en skidtur på 32 kilometer. Julen 1848 gjorde han en veckolång skidtur på 400 kilometer, från Kajaneborg till Laukoo. Det är bra för en vandrare att vara spänstig. Det är också bra att ha någonting att leta efter. I vår Profils fall gav det en god utdelning. Han hittade en kulturskatt. Vem var han?

Förra veckans

Mystiska person Frida Kahlo

Hette också Magdalena i förnamn. Föddes i Coyoacán i Mexiko den 6 juli 1907. Välkänd mexikansk konstnär. Dog den 13 juli 1954 i Mexico City.

���������������������������������������������������������������������������������������������������

Namn:�������������������������������������������������������������������������������������� Adress: �����������������������������������������������������������������������������������

Förra lördagens vinnare:

Postadress:����������������������������������������������������������������������������

Astrid Persson

Vi behöver er lösning onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå Märk kuvertet ”Mystiska personen”. De två först öppnade rätta lösningarna  belönas med två Trisslotter var. 16

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

Gällivare

Pia Wikström Luleå


[ ETT HUNDLIV ]

[ FRÅGELEKEN ] EN STAD En stad på öar

BYGGNADSVERK Imponerande bygge

KEMI Ett viktigt material

MYTOLOGI Gud i det antika Grekland

MUSIK En världsstjärna

FILM Internationell skådis

SPORT Mästerskapshoppare

NÖJE En rolig skådespelerska

KONST Känd inte bara för sin konst

POLITIK En slug politiker

Här finns den rödmålade Amiralitetskyrkan, upptagen på UNESCO:s världsarvslista, som gör anspråk på att vara Sveriges största träkyrka.

På var sin sida om det stora och blåsiga Stortorget ligger Trefaldighetskyrkan med sin kupol respektive Fredrikskyrkan med sina två torn.

”Vi går till botten där vi står, men flaggan den går i topp”, sjöng Mikael Wiehe om detta byggnadsverk.

Ett mycket stort transportBrittisk passagerarångare medel på 453 000 registersom betraktades som världton byggt 1909-12, men bara ens modernaste skepp. använt en gång.

Brons är en legering av denna Tillsammans med guld en av metall och tenn. de första metallerna som människan upptäckte och använde.

Anlades 1679 i ett av de län som nyligen erövrats av Danmark, som en viktig örlogstad för den nyblivna svenska stormakten.

Kittelflickare kallades de hantverkare som förtennade eller lagade kärl av detta röda material.

Ligger på öar i Östersjön, i det Blekinges östligaste stad. hörn av Sverige där landet viker rakt norrut.

Kolliderade med ett isberg på sin första resa och sjönk. 1500 personer omkom.

I filmen om skeppets förlisning spelar Kate Winslet och Leonardo DiCaprio huvudrollerna.

I mitten av 1600-talet var gruvan i Falun den största i Europa för utvinning av denna metall.

Har länge används rörledningar och i elmaterial på grund av sin goda ledningsförmåga.

Hans attribut är blixten, hans fågel örnen och hans heliga träd eken.

Hans dyrkan var utbredd över Hade ingen bra relation med De stora olympiaderna i det hela Grekland, men frampappa Kronos som käkade antika Grekland var helgade förallt vid berget Olympos. upp denne guds bröder Hades åt honom. och Poseidon. De räddades senare av sin bror.

Den högste guden i den grekiska mytologin.

Slog igenom i Chick Webbs orkester som hon sedan ledde några år efter hans död. Besökte Sverige flera gånger under sina talrika turnéer, senast 1990.

Hade sina rötter i gospeln, gick vidare till jazzen. Känd för A-tisket, A-tasket. Var ofta knuten till Jazz at the Philharmonic. Avled 1996.

Född 1917. Fick sitt genom- Var en av Duke Ellingtons brott 1934. Bekant för sina mest uppskattade vokalister. duetter med Louis Armstrong Känd för Lady be good. som Can anyone explain och Porgy and Bess.

Denna kraftiga amerikanska var en av de mest eftersökta jazzsångerskorna någonsin.

I filmen Efter bröllopet mani- Spelade terrorbankiren Le puleras han av Rolf Lassgårds Chiffre i senaste Casino rollgestalt att lämna gaturoyale. barnen i Indien.

Dansk skådespelare som gör internationell karriär. Är med i bioaktuella vikingafilmen Valhalla rising.

I den danska tv-serien Mordkommissionen spelade han kriminalaren Allan Fischer som hade lite svårt fört nya chefen Ingrid Dahl.

I filmerna i Pusher-serien, om narkotika och langare, spelar han Tonny.

Kom tvåa i den klassiska veckan i hans sport i januari, bakom österrikaren Wolfgang Loitzl, men vann ändå årets totala världscup i sin sport.

Skadade sig en månad innan OS i Salt Lake City 2002, vann ändå sensationellt dubbla OS-guld, innan dess hade han aldrig vunnit en världscuptävling.

Schweizare som vid OS i Vancouver tog två OS-guld och blev den förste med sammanlagt fyra OS-guld i sin sport.

Med 144 och 138 meter vann han även i stora backen i sin sport, med polacken Adam Malysz som tvåa.

Förhållandevis liten backhoppare, men med god balans och starkt psyke.

Född 1957 i Östersund. Är med i Görel Cronas kommande film Dolores tystnad mot Maria Lundqvist som Malin Arvidsson om tre kvinnor som ärver ett hus.

Har varit med i filmer om Kurt Wallander som Eva Strandberg i Den vita lejoninnan, Hundarna i Riga och Mördare utan ansikte.

I vinter och vår har hon turnerat med farsen Liket som visste för mycket med bland andra Anna Ulrika Ericsson och Regina Lund.

Fick sitt genombrott för den stora publiken som Sunes mamma i SVT:s Sunes jul 1991 och i långfilmen två år senare.

Känd för långkörarrollen som Alexandra Remner i Rederiet mellan 1998 och 2001.

Hans verk Waaaall finns vid Konst på hög på den gamla slagghögen vid Kvarntorp i Närke.

Hans Omfalos forslades bort 2001, däremot finns Nimis kvar i det av honom utropade landet Ladonien.

Konstruerar gärna sina stora konstverk av spillvirke eller drivved, som Nemesis vid Kullaberg, men där är de omdiskuterade eftersom de saknar bygglov.

Gör jättelika byggnader och skulpturer. Mycket omdiskuterad, särskilt intresserad av honom verkar tyvärr Jihad Jane ha varit.

Mordhotad på grund av sin teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

Fängslades av militären 1967, släpptes och levde i exil, bland annat i Sverige, till 1974. Blev 1981 sitt lands första socialistiska regeringschef.

Även fadern Georgios var framstående politiker och premiärminister fler gånger. Hans son, som också heter Georgios, är Pasoks ledare och regeringschef.

Grundade 1974 Panhellenska socialistiska partiet, Pasok, med dess gröna flaggor. Giftermålet med en yngre fotomodell blev mycket kritiserat.

Född 1919. Han och hans parti var inblandat i flera politiska samt ekonomiska skandaler och förlorade makten, men både han och partiet återkom.

Satt trots sjuklighet och kritik från flera håll kvar som Greklands regeringschef fram till sin död 1996.

HÄR ÄR DE RÄTTA SVAREN: EN STAD – Karlskrona, BYGGNADSVERK – Titanic, KEMI – Koppar, MYTOLOGI – Zeus, MUSIK - Ella Fitzgerald, FILM - Mads Mikkelsen, SPORT - Simon Ammann, NÖJE - Carina Lidbom, KONST - Lars Vilks, POLITIK - Andreas Papandreou. NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

17


[ LöRDAGSKRYSS 1 ] Vi vill ha er lösning senast onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå.

Märk kuvertet lördagskryss 1. Två vinnare belönas med två trisslotter var. Namn: ...................................................................................................... Adress: ..................................................................................................... Postnr:............................ Ort:....................................................................

18

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

Förra lördagens vinnare var:

Harry Jacobson Sangis

Monika Johansson Boden


[ LöRDAGSKRYSS 2 ] Förra lördagens vinnare var:

Vi vill ha er lösning senast onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå.

Berit Olsson

Märk kuvertet lördagskryss 2. Två vinnare belönas med två trisslotter var.

Luleå

Namn: ......................................................................................................

Frida Kaati

Adress: .....................................................................................................

Malmberget

Postnr:............................ Ort:....................................................................

NSD HELG

LÖRDAG 24 APRIL 2010

19


WWW.NSD.SE

[ BILDEN ] Filmtajm av KURT ENGSTRÖM

Visst måste även en kossa göra sig till när NSD:s filmteam i form av Linnea Luttu kommer på besök.

REDAKTIONEN I LULEÅ 0920-263 000 FAX 0920-263 039 E-POST bilagan@nsd.se

20NSD HELG •

LÖRDAG 24 4 2010

NSD Helg 24 april 2010  

Helgmagasin Luleå

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you