Page 1

LÖRDAG 12/12 2009

Årets spel i fokus S T O RT T E ST !

Skapa frid i stället för stress Finanskris – då blev oxfilén en förlorare Spara tid inför julen – fixa sillen snabbt


[ Innehåll]

Klimatkrisen är tillbaka på agendan

4-5 Intervjun Anna-Karin Linqvist, hälsovägledare, föreläser om bland annat stress. Hur gör hon då för att själv slippa stressa i jul? Ett sätt kan vara att tacka nej till att åka runt till släktingar och bekanta och i stället fixa julfirandet hemma.

Svininfluensan retirerar. Då tar klimatkrisen ett steg uppåt på agendan. Medan världens mäktiga samlas till klimatmöte i Köpenhamn går man här hemma och frågar sig: vad är det med vädret? Förra veckan föll äntligen lite snö också här i Luleå. Skidspåren drogs upp och jag hann köra ett par rundor innan mildluften och regnandet var tillbaka och förstörde alltihop. När jag skriver detta och tredje advent står för dörren är det rena Skånevintern i Norrbottens kustland. Annat var det förr. Rejäl vinter från november till mars. Meterhög snö och 20-30 grader kallt för jämnan... Eller hur är det egentligten med det där? Jag läser temperaturstatistiken från Skurholmen i Luleå för november och konstaterar att det faktiskt var varmare 1929 än i år. Det känns rätt bra. Jag vill ju inte låta som någon klimatskeptiker, vill inte förneka miljöproblemen. Men man kan väl få känna lite hopp – det är kanske inte för sent att rädda världen. Julen rycker allt närmare och ett säkert tecken på det är NSD Helgs årliga test av sällskapsspel. Vår patrull har spelat sig genom ett som vanligt brett utbud och funnit många godbitar. Trevlig helg!

6-9 Test av årets spel Strömmen av nya sällskapsspel tycks aldrig sina – dataåldern till trots. NSD har testat årets utbud och som vanligt funnit spel av skiftande kvalitet. I år fanns dock ovanligt många som får toppbetyget fem.

10-11 Livfullt Svångremmen dras åt i tider av finanskris. Då får oxfilén stå tillbaka till förmån för blodpuddingen. Lina Norberg Juuso har tittat tillbaka på mattrenderna 2009 och

ger tips på hur du gör för att komma billigare undan.

13 Hälsa Lotta Nilsson fortsätter träningen inför Tjejvasan. Men med snart bara två månader kvart till loppet lyser snön ännu med sin frånvaro i Kalixtrakten.

14 Mat Sillen har en hedersplats på de allra flesta julbord. Börjar de bli ont om tid att lägga in den så har vi snabbrecepten som hjälper dig att fixa sillbuffén på en enda kväll.

16-19 Kryss & tävlingar Sysselsättning för hela familjen med barnkryss, två vuxenkryss, mystiska personen och frågeleken.

Omslagsbilden: Joakim IsakssonMarkström testar spelet Google Eyes.  foto: kurt engström

Fysisk aktivitet, exklusiv tid med ett barn och dagsljus. Perfekt! En utflykt till lekparken är en perfekt helgaktivitet, tycker hälsovägledaren Anna-Karin Lindqvist. Mer om henne på sidorna 4-5.

Helgtips: Koka knäck med Kirchsteiger n Gör Ernst Kirchsteigers knäck, enligt honom själv stora härliga bitar utan pillig förfining. Från boken Jul med Ernst (Ica bokförlag). Såg du Ernst i TV4 i fjol känner du igen det mesta. Som tv-programmen fast i bokform.

Björn Engström bjorn.engstrom@nsd.se

Knäckbräck i mikron: 1, 5 dl vispgrädde 2 dl socker 1, 5 dl ljus sirap 2 dl rostade cashewnötter 1 dl rostade hasselnötter 1 dl valnötter 1 msk smör Blanda grädde, socker och sirap i en mikrotålig skål.

Kör i cirka tio- tolv minuter i högstsa effekt. Testa hälla en droppe smet i kallt vatten, det ska gå och rulla smeten till en kula om smeten är klar. Häll i nötter och smör, blanda ordentligt. Bred smeten på bakplåtspapper, låt stelna och bryt i bitar. Förvaras i kylen.

[DET HÄNDER I HELGEN ] Lördag den 12 december

BILAGAN@NSD.SE POSTADRESS 971 83 Luleå

REDAKTÖRER

Peter Lindvall peter.lindvall@nsd.se Björn Engström bjorn.engstrom@nsd.se

GRAFISK FORM

Erja Persson, Norrbottens Media AB

ANSVARIG UTGIVARE Anders Ingvarsson

TRYCK

Tryck i Norrbotten AB

2

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

Tid: 19.00. Plats: Kulturens hus.

n Wallmans Salonger, Piteå.

n Nattfestival, Korpilombolo.

Ett nöjeskoncept med professionella artister som underhåller med musikal, schlager, dans och humor i en flera timmar lång föreställning. Plats: Pite havsbad

European night festival avslutas med aktiviteter lördag och söndag. Mer information på: www.nighfestival.se

n Julkonsert, Tärendö.

Konsert med pastoratets körer från Pajala, Korpilombolo. Tärendö och Junosuando. Övriga medverkande är Kulturskolans lärare, på fiol Sofia Mikko. Solister: Vieno Kekkonen, Robert Lind och Anders Dannvik. Piano och orgel: Karin Andersson. Dirigent: Katarina BrandlövRova. Tid: 18.00. Plats: Tärendö kyrka, även söndag 18.00.

n Lussejazz, Luleå.

En festival, om än för endast en kväll, med musik från flera scener. Bland de medverkande finns Franska trion, Nina Ramsby med Ludvig Berghe trio, Norrbotten Big Band med Michele

Söndag den 13 december n Luciakonsert med arctic voices

Norrbotten Big Band, som vanligt under Tim Hagans ledning, framför ett stycke samarbete med Brangwen Dance Ensemble från New York. foto: bengt-åke persson

Brangwen dance ensemble. Dessutom konst och design med Brita Weglin och Inger Thurfjell.

För tredje året i rad arrangerar kören Arctic Voices en riktig Lucia-konsert i Kulturens hus. Som vanligt medverkar Munkebergsskolans kör. Kulturskolans kammarorkester & Luleå Musiksällskap bildar den stora stråkorkestern. Tid: 15.00. Plats: Kulturens hus, stora salen.

n 3:e advent, Jokkmokk.

Familjegudstjänst med julspel, därefter julfest med julgröt i Församlingshemmet. Tid: 11.00. Plats: Jokkmokks kyrka


[Aktuellt] q q Det lackar mot jul. Låt klapparna gå i varma färger. Rosa och rött värmer ögat i vita vinterkylan.

[ Veckans tips] Fixa fina julgranskulor n Ge bort en personlig present och skriv namn på julgranskulorna till gåvomottagaren. Fråga efter färg i din hobbybutik.

Röd v-ringad väst för pojken i 100 procent bomull för 129 kronor finns på Lindex från storlek 86 och uppåt. Fin över skjortan när tomten hälsar på. (www.lindex.com)

Rosa velourpyjamas med Hello Kitty-applikation från HM till lilla tjejen. Mudd i ärmslut och nedtill. En rosa mjuk dröm. (www.hm.com)

foto: scanpix

Ursöta knästrumpor från Odd Molly i rosa. Fin kant och en liten rosett. Att ha hemma och mysa i, eller låta kika fram över vinterstövlarna. (www.country-dreams.se)

Marinblå, vitröd och vit cardigan i 100 procentig ull för honom till jul? Kan bli både stilren eller få en modernare touch med rockig t-shirt under. Cardigan är från Modern Amusement och kostar 1499 kronor. (www.bubbelrom.com)

KOM IHÅG!

I morgon är det Lucia. Passa på och njut, för sedan är det ett år till nästa gång.

En röd känning som sticker ut för den modiga. Red velvet dress är en enarmad sammetsklänning med rund halsrigning. För 499 kronor blir du garanterat snyggast på julafonen eller nyårsfesten. (www.nelly.com)

- panelen

Pelle Lindblom Journalist/krönikör Luleå

Jessica Rosengren Föräldraledig journalist, Luleå.

Ronny Olovsson vd Vinter, Luleå.

– Knappast. Men man ska börja där utsläppen och problemen är som störst, det är min devis. Och inte springa sig less med kartongbitar och konservburkar till stora Containrar. Jag fattar inte varför man aldrig pratar om att släcka all gasfackling och alla kolgruvor som brinner. Snacka om CO2-utsläpp.

– Det är frestande att leka med tanken att länderna har modet att ta betydelsefulla beslut om jordens framtid. På riktigt. Nu tror jag inte att det blir så. För säkerhets skull är 5 000 journalister på plats för att rapportera om eventuella små och stora framsteg.

– Nej, tyvärr. Men lite positivt ändå att USA tycks börja vakna och inse att deras arrogans i frågan nästan kostat dom hela fordonsindustrin. Kanske kan några steg ändå tas. Men Japans och USA:s ekonomiska kris är ett problem.

Lucia som skönhetstävling – oskyldig tradition eller bara otidsenligt?

– När jag gick i högstadiet valde vi en manlig Lucia. Vilken feminism! Vi flyttade fåfängan till manligheten redan då. Annars trodde jag att det var till minne av ett helgon som stod för sin sak, men straffades med döden. Sedelärande även i nutid, som allegori alltså. Hennes utseende är väl inte direkt det centrala. Fromhet, intelligens och självständighet borde avgöra.

– Lucia är en fin tradition, men ge stjärngossarna och pepparkaksgubbarna lite mer plats så det blir jämställt även i Lussetåget! Nej, jag hör inte till de som tycker att kvinnor förtrycks för att vi har Lucia. Låt henne finnas, vara vacker, sjunga och lysa upp december även i fortsättningen.

– Jag tycker att det är gulligt på dagis med sju lucior, men efter det blir det bara en tävling där snyggast får bli lucia och förlorarna tärnor. Känns som en medeltida världsranking av ungmör som egentligen är helt otidsenlig. I sexan var för övrigt jag lucia för ett alternativt luciatåg.

Vilket är det bästa sällskapsspelet?

– Texas Hold ´em är oslagbart. Spela med marker för äran räcker gott och väl. Sist höll jag dock på att förlora såväl hustru som två goda vänner. De var nämligen på väg att säga upp bekantskapen. De retar sig så ofantligt när jag vinner i poker. Man får helt enkelt be om ursäkt efteråt och säga: ”Jag hade bara tur”.

– Schack! Helst en matt motspelare också. Annars åker helst den nötta kortleken fram och då blir det alltifrån Poker och Chicago till Vändtia och Hej knekt.

Tunga politiker är samlade till klmatmöte i Köpenhamn – är världen räddad nu?

– Ryska posten är det jag har bäst minnen ifrån under tonåren. Brädspel är jag så där på, faktiskt. Gömma nyckel, kurragömma och såna saker funkar med barnen idag. Med frun blir det mest klädpoker...

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

3


[ intervjun ]

Anna-karin sa nej till jul i bilen Anna-Karin Lindqvist var less att åka bil mellan olika hem på julaftonen med paketen i bagaget och hög puls. I fjol sa hon ifrån och fixade jul hemma med man och barn istället. – Det var så skönt och en sådan lättnad, säger hon. För Helg delar stressföreläsaren AnnaKarin Lindqvist med sig av sina tips för en fridfull högtid. Text: Lina Norberg Juuso

foto: martin thelénius

Hälsocoatchen Anna-Karin Lindqvist bestämmde sig att fira en lugn jul när hon blev två-barnsmamma.

H

älsovägledaren Anna-Karin Lindqvist berättar med ett skratt att hon och mannen ”gick i terapi” i fjol för att komma fram till hur de skulle fira julen. – Vi gick en promenad med barnvagnen runt sjön och pratade. Det var så skönt att få säga hur man ville fira jul och att jag var less på att fira julafton i bilen, säger hon. Tillsammans kom de fram till att inte längre besöka familj och släkt under julen, utan fira hemma. De som ville träffa dem var välkomna till deras hus. Hur reagerade omgivningen som var van vid att ni besökte dem under julen? – Allt gick bättre än förväntat faktiskt. Vi hade ju precis fått vårt andra barn, och kunde ju ”skylla” lite på det. Att vi inte kunde åka runt med två barn i bilen. – Mina svärföräldrar är äldre och de sa ”vad skönt” , de orkade inte fixa en till jul. Så hade jag inte sagt något kanske alla hade firat jul som de tror att alla andra vill. Därför är det viktigt att säga hur man själv vill ha det, hur ens egen drömjul ser ut.

4

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

 a men, är inte julen en högtid där J man ska kompromissa och ta hänsyn till familjen? – Absolut. Men det är ändå viktigt att veta vad man själv vill, de andra kanske vill samma sak utan att man vet om det. Men det är inte säkert att man får som man vill. Personligen tycker jag att de äldre och barnen är de som ska styra hur julen ska vara.Vi andra har 364 dagar på året som vi kan bestämma över, vi måste inte få exakt

som vi vill. Många ser julen som ett stressmoment i livet, ett hinder som ska övervinnas och besegras. Vad säger du om det?

–  Det handlar mycket om att göra det

man själv tycker är roligt, och det som ger energi. Jag stod och bakade pepparkakor med ungarna för tredje gången och då frågade jag faktiskt mig själv varför. Är det något jag tror att jag måste göra, eller är

[ FAKTA ] Anna-Karin Lindqvist Ålder: 42 Familj: Gift, barnen Klara 4 och Per 1 år. Bor: Hus i Luleå Gör: Sjukgymnast.Föreläser om ett liv i balans, www.ettlivibalans.se.

det något som ger mig energi, återhämtning? Jag kom fram till att jag faktiskt ville baka pepparkakor, jag gillar det. Men jag vill inte göra sju sorters kakor, då är det inte återhämtning längre. Man måste vara ärligt mot sig själv, säger hon. Vad har du för huvudtips då för att få en lugn jul? – Det är jätteviktigt att röra på sig. Vi är fortfarande stenåldersmänniskor till kroppen. När stenåldersmänniskan var stressad så kanske det berodde på ett djur och så sprang man ifrån djuret. Stressen försvann. – Vi behöver också få stressen ur kroppen, att dra en bob eller skotta snö. 30 minuter skidåkning på Ormberget minskar stressen och stresshormonet minskar ända upp till 48 timmar. Så man kan ju motionera dagen innan julaftonen och ha kvar effekten på julaftonen. Anna-Karin tar en kort paus för att fundera; – Det här måste du ta med, det är viktigt. Julen handlar om att vara givmild, och det innefattar sig själv också. Det mest gene-


3

Anna-Karins inspiratörer i juletid 1 Min mamma. Hon har ett oerhört tålamod!

2 Roger Bannister. ” Först i världen under fyra minuter på en engelsk mil. Det sades att det var omöjligt men när väl han hade gjort det så kunde fler följa efter. En gränssprängare.”

3 Jesus. Ja, här kan man tala om tålamod, gränssprängning och några till goda egenskaper.

Anna-Karin Lindqvists

6

tips för en lugn och stressfri jul 1: Berätta vad du vill – sen får du kompromissa.

2: Se till att röra på dig, motion mixar stressen.

3: Ha daglig återhämtning, det vill säga; Se till att du får göra det du får energi av.

4: ”Gå i terapi”. Är det något jobbigt du vill prata om, till exempel hur du vill fira julen, ta ut personen på en promenad. Det är lättare att tala då.

5: Gör det du tycker är roligt. Du kanske vill rulla köttbullar, men inte baka lussebullar.

6: rösa man kan göra mot sin omgivning är att ta hand om sig själv. Tidigare fnyste jag lite åt mammor som joggade med vagn och sa att det såg fånigt ut och funderade på om de verkligen inte kunde hitta någon annan tid för att jogga. – Nu har jag joggat själv med vagnen och fått frågor om det verkligen är för barnens skull man gör det. Då svarar jag Ja!. För barnen får en gladare mamma.

Anna-Karins dag 07.30 Vi sover länge för att vara en barnfamilj, men nu är det bråttom. 08.30 För Klara till förskolan. 09.00 Barnvagnspromenad med Per. Idag hänger Anna Azcaraté med. Vi ”går i terapi” och pratar om allt mellan recept och relationer.

A

nna-Karin Lindqvist arbetar vid Luleå Universitet och driver ett eget företag med hälsoinriktning. Hon föreläser om hur man får ett liv i balans. Själv säger hon sig oftast vara i balans, trots att livet som småbarnsmamma är slitigt. Häromnatten till exempel fräste hon åt yngsta sonen när han inte vill sova ”Precis som om han somnar lättare av det, men ibland är man bara så trött”. – Jag skulle ju ljuga om jag sa att jag aldrig var stressad. Så funkar det inte. Men jag

10.00 Fruktstund och bus med Per i snön. 10.45 Tvätt, disk, plocka leksaker. 12.00 Per och jag äter lunch. Kyckling och mos. 13.00 Per sover och jag jobbar. Mailar, ringer, rättar tentor och förbereder föreläsningar. Jag hinner oerhört mycket när jag vet att tiden är begränsad. 15.00 Myser med nyvaken Per, äter clementin i sängen och läser om Molly Mus.

är övertygad om att de råd jag ger fungerar, och det är det som är kärnan. Jag tror på det jag säger. Anna-Karin berättar att hon häromnatten låg sömnlös under natten på grund av bokföringen. – Sen pratade jag med min man och han lovade att fixa det, då blev jag lugn. Det var ett sätt att lösa stressen, att låta någon annan ta hand om det, säger Anna-Karin Lindqvist och skrattar. – Jag köper städhjälp också, det är skönt.

15.30 Promenerar till dagis för att hämta Klara. Vi får med oss ytterligare två bonusbarn på bobben i form av två kompisar till Klara. 16.00 Barnen har juldisco och jag försöker hinna med lite hushållsbestyr. Tvättberget tar visst aldrig slut. 17.30 Svante kommer hem och vi äter middag tillsammans. 18.30 Jag jobbar lite till. Svante leker med barnen. 19.30 Kvällsracet. Barnen badar

badkar, äter välling, myser i soffan, ser lite TV, läser saga, sjunger sånger och så småningom sover de båda två. 20.30 Vi däckar i soffan. Förhoppningsvis är det något sevärt på TV annars läser vi en god bok. Boktips: Kunzelmann och Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren. 22.30 Nu gäller det att somna innan Per vaknar och vill komma över till vår säng.

Var sparsam med spriten under julaftonen och låt det vara en högtid för barnen.

6

snabba frågor 4 Rött q

q Blått

q Jesus

4Maria q

q Jul

4Midsommar q

q Gå

4Jogga q

4 Dvd q

q Nyheter

4Gud q

q Ateist

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

5


[ spel ]

Många vinnare Juletid är också tid för sällskapsspel. NSD:s testpatrull har tagit sig an årets utbud och vaskat fram vinnarna.

BETYG

Frågespelet om Europa

Klickado

Tactic, cirka 299 kr Från 15 år Antal spelare: 2-6 spelare Speltid: cirka 60 min

Enigma, cirka 299 kr Från fem år Antal spelare: 1-5 Speltid: 15 minuter Ett omvänt plockepinn där man ska trä fast pinnar på en liten vinglande ställning. Detta var ett jätte roligtspel för både stora och små, lätt att förstå instruktionerna. Påminner faktiskt lite om plockepinn fast det här var mycket roligare, men det hade kunnat få vara lite mera pinnar för Pontus vann hela tiden...

Här fick hela familjen testa sin europakunskap i ett roligt, allmänbildande och lärorikt frågespel! 2400 intressanta frågor och svar om länder i Europa och dess befolkning. Frågorna är uppdelade i sex olika kategorier. Historia, kultur, natur/teknik vetenskap, geografi, sport och blandat. Klassiskt frågespel som passar alla!

Spelare: Marike Värnestig-Blom, 37, Pontus Värnestig Blom, 8 år.

Spelare: Familjen Nilsson: Marie-Anne, 51, Paul, 46, Lisa, 15 år, Gustav, 11 år.

M.I.G 4 Magilabyrinten Enigma, cirka 349 kr Från 6 till 99 år Antal spelare: 2-4 Speltid: ca 20-30 minuter Årets vinnare i vår familj. Här gäller det för trollkarlens lärjungar att söka efter magiska symboler. Under spelplanen så gömmer sig en osynlig labyrint och det gäller att ta sig fram utan att sin magnetiska pjäs förlorar fästen med metallkulan på undersidan vilket händer om man stöter på labyrintens väggar. Här sätt minnet på prov gång på gång. Genialiskt och roligt för hela familjen. Nominerat till Årets Barnspel 2009 (Guldtärningen) Spelare: Bella Peruzzaro, 6 år, Nore Peruzzaro, 9 år, Anette Peruzzaro, 39 år, Jesper Peruzzaro, 40 år

Risky Business Spel i Kubik, cirka 459 kr Från 14 år Antal spelare: 2-8 Speltid: En timme och uppåt. Risky Business är klassikern Trivial Pursuit korsad med Texas Hold’em poker. Fem frågor kombineras med pengainsatser och finurliga specialkort som kan vända förlust till seger om de

6

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

Compete Now, cirka 249 kr Från 15 år. Antal spelare: 2-6 Speltid: 1 timme (snabbvarianten tar cirka 15 minuter). MIG står för mobile intelligence games (portabla intelligens-spel) och nummer 4 är det senaste i raden. Det är ett klassiskt frågesportsspel som är ovärderligt, inte minst för barnfamiljer, att ha med sig i bilen, i sommarstugan, på flygplatsen och alla andra ställe där en stunds tidsfördriv behövs. Reglerna är enkla och allt som behövs följer med: tärningar, penna och spelblock. Hela 1 555 frågor, inom de fem olika frågekategorierna, gör att inte ens den mest allmänbildade saknar utmaningar. Det är riktigt roligt – och dessutom lärorikt.

NSD:s praoelev Joakim Isaksson-Markström mitt i floden av årets sällskapsspel.

Spelare: Ulf Persson, 48, Kristoffer Larsson, 25, Hanna Persson, 21, Konrad Persson, 14.

Hello Kitty – Muffinsspelet

används rätt. Spelidén att blanda ett klassiskt kunskapsspel med bluffar på hög nivå fungerar utmärkt och Risky Business har förutsättningarna att bli en favorit i spelhyllan en lång tid framöver. Stort plus för frågorna som blandar enkelt med nästan löjligt svårt på ett mästerligt sätt. Spelare: Hans L. Olofsson, 23 år, Lina Svalbro, 23 år, Dennis Eriksson, 23 år, Tobias Ahlén, 26 år, Mikael Boman, 28 år

Kärnan, cirka 279 kr Från 5 år Antal spelare: 2-4 Speltid: 15 minuter Ett enkelt spel som även de yngsta kan spela själva. Det var lätta instruktioner och regler som gjorde att det gick fort att komma igång . Molly gav spelet mycket högt betyg, men det berodde nog på de söta spelfigurerna i form av Hello Kitty-figurer. Spelare: Mikael Åström, 37 år, Anna Holmberg, 29 år, Molly Holmberg, 8 år

Små kloka barn jagar miljöbovar Användbart litet förlag, cirka 329 kr Från 4 år Antal spelare: 2-4 Speltid: ca 20 minuter Omdöme: Politiskt korrekt. Och jätteroligt. Äntligen ett frågespel för små barn med kluriga frågor för alla. Hela familjen satt djupt engagerade och sopsorterade på sina spelbrickor. Om och om igen. Rekommenderas! Spelare: Uma Andersson, 4,5, Elvira Andersson, 2, Kristofer Naess, 31, Malin Andersson, 38.


bland årets spel Frågespelet om pop & rock Tactic, cirka 369 kr Från 14 år Antal spelare: 2-6 spelare Speltid: ca 60 minuter 2 400 frågor om svensk musik! Framförallt Lisa,15 år, var ”taggad” att spela detta underhållande frågespel där man får mäta sina kunskaper om den svenska pop & rock musik. Övriga familjemedlemmar tyckte också ganska snabbt att det var ett roligt, och lärorikt spel om svensk musik. Frågor och svar i sex olika kategorier, textrader, låtskrivare, blandat, och genom ett unikt samarbete finns också radiostationerna Vinyl 107, rockklassiker, och Mix Megapol med var sin kategori. Samla en bricka av alla sex kategorier och svara på frågorna för att bli den som kan mest och vinner spelet. Spelare: Familjen Nilsson: Marie-Anne, 51, Paul, 46, Lisa, 15 år, Gustav, 11 år.

På spåret (dvd) Kärnan, cirka 649 kr Från 12 år Spelare: 2-4 Speltid: 30-40 min per omgång)

Vad ritar Picasso? Användbart litet företag, cirka 399 kr Från 10 år. Antal spelare: 3-6 Speltid: 20-30 minuter. Det här är en variant av ”rita-gissa-spel”, typ Pictionary. I ”Vad ritar Picasso” gäller det att under 45 sekunder gissa vad din lagkamrats teckningar föreställer. Korrekta gissningar ger polletter i belöning och det lag som först har fyllt en hel rad med polletter vinner. Reglerna är ganska enkla och det går fort att komma igång. Stressmomentet med små tutor och pollettjuvar som slår till när man minst anar det bidrar till göra spelet roligare. Det här spelet ger mycket nöje – över generationsgränserna. Ulf Persson, 48, Kristoffer Larsson, 25, Hanna Persson, 21, Konrad Persson, 14.

Alga har sedan tidigare en kortspelsversion av ”På spåret” på marknaden. Riktigt kul, men ej att förväxla med det här utmärkta dvd-spelet med Oldsberg som speaker. Först gissar ni vart tåget är på väg, därefter följer filmer om resmålet. Därutöver finns sedvanligt Göteborgsvitsiga ”kluringar”, som kan ge ytterligare poäng. Överlag sätts allmänbildningen på prov – och det räcker inte med att ni gjorde geografiläxan. Vi saknar Björn Hellberg och det är synd att ledtrådarna aldrig förklaras. En annan brist är att spelet inte går att ”spola bakåt”, precis som i direktsändning. I övrigt en genomlyckad spelversion av Sveriges populäraste tvprogram – given som julklapp till släktens alla besserwissers (med eller utan resvana). Spelare: Nils Johansson, 38, Karin Åström, 27, Erika Ömalm, 35, Mats Ömalm, 32

Kangaaroo Tactic, cirka 229 kr Från 5 år Antal spelare: 3-6 Speltid: 10+ min

foto: kurt engström

bETYG Finans Alga, cirka299 kr Från 10 år Antal spelare: 2-6 Speltid: ca: 90-120min Finans är ett spel där spelarna börjar med lite kapital som de sen investerar i tomter, fastigheter, industrier, aktier och obligationer. Den spelare som först har tjänat en miljon samt två företagsgrupper vinner. Detta spel har vad t.ex. monopol saknar här kan man ta över andras gator med fientliga bud, man kan köpa aktier, obligationer, en hel kväll med familjen helt enkelt. Spelare: Jonatan Arvidsson, 11 år, Josefin Arvidsson, 15 år, Patrik Lindgren, 40 år, Anna Nilsson, 41 år.

Bezzerwisser Bezzerwisser, cirka 599 kr Från 10 år Antal spelare: 2 till flera Speltid: ca 60 minuter Ett bra alternativ till Trivial Pursuit med 3 000 frågor i olika svårighetsgrader. På det sättet kan även barn tävla mot vuxna på samma villkor. Spelet korades till årets vuxenspel 2009 och man kan lätt förstå varför. Spelare: Kristofer Naess, 31, Malin Andersson, 38.

I Kangaroo ska spelarna samla på färgglada kängurur genom att spela ut kort från sin hand. När man har samlat på kängurur kan man också försvara dem genom att spela ut rätt kort. När korten är slut vinner den spelare som har flest kängurur. Lätta instruktioner (en längre version och en sammanfattning) gör att man snabbt kommer igång att börja spela. Barnen förstår fort vad det hela går ut på och ibland blir det lite smågnälligt när kompisen tar kängurun med favoritfärgen, men glädjande nog kan man försvara den eller ta tillbaka den. Det svåraste i detta spel är att komma ihåg att ta ett nytt kort, efter att man lagt ut ett men i övrigt är det inga konstigheter. Ett väldigt enkelt spel som barnen tycker är jätteroligt! Plus för att barnen kan spela detta utan en vuxens hjälp. Spelare: Frank Helgegren 6,5 år, Leo Helgegren 5,5 år, Linnea Backman, 6 år, Lea Strand 6,5 år, Stella Strand, 3 år, Monika Strand 39 år

Roll For Gold Tactic, cirka 299 kr Från 7 år Antal spelare: 3-6 Speltid: 15-45min

Lattjo på tippen Tactic, cirka 299 kr Från 6 år Antal spelare:2-4 Speltid:ca 30 minuter Det är alltså TV 4:s barnprogram som ligger till grund för detta skojiga spel, där beskrivningen på kartongen stämmer ”ett buskul spel där ingen sitter still”. Det gäller att balansera kort på huvudet, kunna ord på vissa bokstäver mm. Klarar man sina uppgifter får man köpa pusselbitar som blir ett färdigt pussel = vinst. Spelet måste spelas med minst en läskunnig person.

Spelarna ska försöka lägga vantarna på svartskäggs skatt. En händelsetärning, som finns i en plastkupol slås genom att man trycker på kupolen, händelsetärningen talar om vilken/vilka tärningar du ska slå, din egen eller andras. Målet är att ha så högt värde på tärningarna som möjligt när svartskägg dyker upp. Den med högst värde vinner en del av skatten. Den med mest pengar vinner. Ett snabbt spel både att spela och att lära sig. Ett spel väl värt att köpa som kommer att ge hela familjen mycket nöje.

Spelare: Bella Peruzzaro, 6 år, Nore Peruzzaro, 9 år, Jesper Peruzzaro, 40 år.

Spelare: Jonatan Arvidsson, 11 år, Josefin Arvidsson, 15 år, Patrik Lindgren, 40 år, Anna Nilsson, 41 år.

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

7


[ spel ] betyg

betyg

Ubongo Kärnan, cirka 399 kr Från 8 år Antal spelare: 2-4 Speltid: ca 30 minuter Ett roligt spel som hela familjen uppskattade. Enkelt att lära sig och eftersom spelet inte innefattar någon läsning är det inte ett krav för att barnen ska kunna spela själva. Det är snabbt tempo så man hinner inte ledsna och vänta på att spelet ska ta slut. Minus att det inte finns några extra ”ädelstenar” med i förpackningen. Det är många smådelar som lätt försvinner och då kan det vara bra att det finns några extra med. Även ett minus för att en spelplan var felaktig och inte gick att använda. Familjens två yngsta (3 och 5 år) satt också med och hjälpte till när vi spelade och även de två förstod ganska snabbt hur man skulle göra. Alla i familjen tyckte spelet var roligt och vi spelar det gärna flera gånger.

Vilda valpar

Fina Fisken

Kärnan, cirka 249 kr Från 3 år Antal spelare: 2-4 Speltid: ca 15 minuter

Egmont Kärnan, cirka 139 kr Från 3 år Antal spelare: 2-4 Speltid: cirka 20 minuter

Hundmamman skäller och jaga smaskiga ben. Enkelt, mycket enkelt, men tillslut blir det ett evigt skällande från hundmamman. I övrigt lättbegripligt för alla även om det blir lite tråkigt i längden i all sin enkelhet. Spelare: Uma Andersson, 4,5, Elvira Andersson, 2, Kristofer Naess, 31, Malin Andersson, 38.

Ett roligt och lättförstått spel även för de minsta deltagarna. Bra kvalité och känsla, kanske pga de tåliga trädetaljerna. Spelet går ut på att fiska upp så många färgglada fiskar som möjlig. Ibland får alla napp samtidigt och då gäller det att vara så snabb som möjligt. Den spelare som har flest fiskar när spelplanen är tom vinner. Enkelt och tar inte för lång tid att spela. Spelare: Tobias Lundin, 34 år, Malin Larsson, 33 år, Filippa 3 år och Felix 5 år.

Plask! Vem kom först? Tactic, cirka 149 kr Från 3 år Anatal spelare: 2 Speltid: 15 minuter Ankan och grodan tävlar om vem som kommer först till stenen. Den spelare som först når stenen vinner spelet. Det här är ett typiskt ”mitt första spel” för de allra yngsta barnen. Våra fem- och sjuåriga testspelare tyckte det var för lätt. Men för den som vill föra in sitt barn på sällskapsspel är det här en utmärkt början! Spelare: Ulf Bengtsson, 60. Spelare: Mikaela Hallgren Blom, 7, och William Mikaela Hallgren Blom, 5.

Spelare: William Sandberg 8 år, Ludwig Sandberg 7 år, Magnus Sandberg 39 år och Magdalena R Sandberg 39 år.

Snabba labbar Tactic, cirka 199 kr Från 4 år Antal spelare: 2-4 Speltid: ca 15 minuter Fånga honungskorten med dina björnlabbar. Kul spel med spänning och en liten omtyckt stressfaktor med den tickande klockan. Spelet ballar dock ur efter ett tag när stressen mynnar ut i hetsig jag på honungskorten. Spelet kräver ett visst mått av koncentration. Spelare: Uma Andersson, 4,5, Elvira Andersson, 2, Kristofer Naess, 31, Malin Andersson, 38.

Google Eyes Alga, cirka 329 kr Från 9 år Antal spelare: 4-12 Speltid: minst 25 minuter Det var onödigt mycket krångel för att komma igång och spela. Det som är lite synd med spelet är att man måste ha utrymme runt bordet för att kunna utföra alla uppdrag. Google Eyes är inget spel för dem som bor trångt eller planerar att ta med det på en campingsemester. Men om man bortser från dessa saker så skrattades det mycket under spelets gång och vi var överlag mycket nöjda. Spelare: Mikael Åström, 37 år, Anna Holmberg, 29 år, Victor Åström, 22 år, Molly Holmberg, 8 år.

8

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

Isak Jakobsson, praoelev vid NSD, tycks ha hittat något som är värt att spela.

foto: kurt engström


Dotto – the dice race!

Hello Kitty Bingo

Tuk-Tuk Taxi

Tactic, cirka 299 kr Från 6 år Antal spelare:2-5 Speltid: ca 10 minuter

Alga, cirka 179 kr Från 4 år Antal spelare: 2-6 Speltid: cirka 10-20 minuter

Tactic, cirka 299 kr Från 7 år Antal spelare:2-4 Speltid:ca 30 minuter

I det här spelet gäller det att ha snabba fingrar och kalla nerver. Man tävlar hela tiden mot klockan och det gäller att göra samma mönster av tärningarna på spelplanen på det kort man dragit. Det är fart i det här spelet och stressmomentet höjs medan man hör klockan ticka. Antingen älskar man det här spelet eller så hatar man det. Plus i kanten för att man är snabbt i gång med spelet och att en omgång aldrig blir långdragen. Spelare: Bella Peruzzaro, 6 år, Nore Peruzzaro, 9 år, Anette Peruzzaro, 39 år, Jesper Peruzzaro, 40 år

Qube: Utan tvekan Alga, cirka 149 kr Från 10 år Spelare: 2-6 Speltid: Snabbt (10-20 min per omgång) Kanske ni har skrattat gott till P1:s klassiker ”På minuten”? Då kommer ni gilla ”Utan tvekan”. Kortspelet är det senaste i den populära ”Qube”-serien och förpackat i samma smidiga box, med ”pling”-klocka som tillbehör. Här gäller det att besvara tio frågor i snabb följd – utan att svara ja, nej, upprepa frågan eller tveka. Spelet har föga med allmänbildning att göra utan testar snarare din påhittighet. Först är frågorna kluriga, med fallgropar och skrattanfall, men när ni har spelat det några gånger, så blir tempot desto högre. Samtidigt ökar risken för att man ska tröttna. Fler än två deltagare rekommenderas, eftersom reglerna innebär roande diskussioner. Spelare: Nils Johansson, 38, Karin Åström, 27.

T-Shirt Game Tactic, cirka 269 kr Från 12år Antal spelare: 3-10 Speltid: 30-60 minuter Kombinera roliga bilder med humoristiska slogans och skapa därmed dina egna galna t-shirts. På din tur är du domare och spelar ut ett t-shirtkort, alla andra slänger in en slogan. Huruvida det är galet, pricken över i:et, helt fel eller uppkäftigt spelar ingen roll – om domaren gillar din kombination är det du som vinner. Ett roligt, snabbt spel, med enkla regler. Spelare: Truppgymnaster från Luleågymnasterna grupp Minova ålder 12-15 år.

Phase 10 Casper (Ravensburg), cirka 99 kr Från 8 år Antal spelare: 2-6 Speltid: cirka 20 minuter Spelbeskrivningen är inte svår att förstå, men spelet har många moment och kräver strategiskt tänkande, vilket gör att spelåldern kanske borde vara satt lite högre. Det tog tid för barnen att klura ut hur de skulle göra och de behövde en hel del hjälp. Något som gjorde att spelet tog mycket lång tid och kändes lite segdraget. Kanske krävs det några spelrundor för att det ska sätta sig, men från början kan det nog vara svårt för barnen att klara av att spela det helt själva. Vi vuxna tyckte det var roligt och kan tänka oss att spela det igen både med stora och små spelvänner. Spelare: William Sandberg, 8 år, Ludwig Sandberg, 7 år, Magnus Sandberg, 39 år, och Magdalena R Sandberg 39 år.

Vad kom först, hönan eller ägget? Tactic, cirka 369 kr Från 10 år Antal spelare: 2-4 Speltid: cirka 30 minuter

Klassiskt bingospel med olika bilder på Hello Kitty, sex rejäla spelplaner, två greppvänliga stora tärningar och många små plastmarker. Enkla instruktioner. Bara åsynen av Hello Kitty-spelet gjorde att tjejerna blev positiva till detta spel, rosa, fluffigt och supersött. 6-åringarna greppade direkt hur det gick till men även 3-åringen förstod och kunde efter ett tag spela helt själv. Synd är att markerna far iväg från sin plats HELA tiden. Barnen tyckte detta spel var kul och lagom klurigt, jokern gjorde det lite extra spännande. Även extra plus här för att barnen fixar detta spel själva. (Vi provade även detta spel på dagis med 4-5-åringarna, de tyckte dock att detta spel var långtråkigt, svårt att förstå och de tröttnade efter ett tag)

Trafikspel där det gäller att köra runt med sin taxi och plocka upp kunder. Man sätter ut skyltar längs vägen för att man själv skall komma fortare och för att hindra andras framfart. Flest kunder till sin station har vunnit. Barnen gillade spelet men som vuxen tyckte jag det blev segt. En hel del trafikskyltar att läsa och förstå men den kunskapen kommer väl förr eller senare till användning.

Spelare: Linnea Backman, 6 år, Lea Strand, 6,5 år, Stella Strand, 3 år, Monika Strand 39 år, Dagisbarnen: Stina, Leo, Nils, Mimmi, Ida och Miriam.

Titta å Hitta går ut på att snabbt hitta rätt på saker. Man lägger ut bildkort på bordet och sen ska man tex hitta 2 kort med djur som har 2 ben. En timer används, med start/stoppknapp och mäter tiden och ger därefter poäng. Någon av barnen tyckte att det var jobbigt med den stressande timern som låter. Några tyckte att spelet var jätteskoj, vissa tyckte att det var tråkigt. Locket är besvärligt att få av och korten är sladdriga och facken är alldeles för små så alla kort lligger huller om buller i kartongen. Om barnen ej är läs-/skrivkunniga måste en vuxen alltid vara med, dels för att läsa korten och dels för att skriva poäng. Det kan även vara svårt att komma ihåg att dra tillbaka timern varje gång.

Sequence

Vad kom först Hylands hörna eller Melodifestivalen, Spice girls eller Pet shop boys, tärning eller spelkort? Det är exempel på frågorna i spelet. En femtioprocentig chans att träffa rätt även om man inte har en aning. Man kan också utmana och därmed sno poäng från motspelare. Spelet går relativt fort och reglerna är enkla att förstå. Spelarna är överens om att ”Vad kom först” är underhållande, även om spelet saknar finess. Spelare: Alf Juhlin, 51, Eva Juhlin, 49, Hans Hedman, 51, Gustav Hedman, 15.

När var senaste gången? Tactic, cirka 329 kr Från 8 år Antal spelare: minst 3 Speltid: 45 minuter Spelet går ut på att kunna gissa när medspelarna senast gjorde de sakerna som står på korten. Ju närmare det rätta svaret en spelare kommer, desto fler steg får den spelaren gå på spelplanen. Spelidén i sig är bra, men frågorna som ställs är kanske inte de mest underhållande - ”När var senaste gången du såg de egyptiska pyramiderna?”, låter inte skrattmusklerna jobba precis. Dock så finns det ju lite roligare frågor också, men de flesta är som den ovan. Men om man vill ha en lugn kväll med mer fundering än skratt så fungerar det nog ändå. Spelare: Signe Bergsten, Anna Berlin, Elin Holmström och Ida Kangosjärvi, alla 18 år.

Nordic games (Enigma), cirka 399 kr Från 7 år Antal spelare: 2-12 Speltid: 30 minuter I Sequence ska spelaren skapa två rader med fem symboler med hjälp av spelkort, samtidigt som man måste försöka se till att motståndaren inte hinner före. Även om spelet är roligt saknas det lilla extra som gör att man gärna spelar det om och om igen. Fördelen är dock att det går snabbt att komma igång. Dessutom är inte rundorna särskilt långa, så det passar bra om det inte finns tid för mer avancerade spel.

Spelare: Bella Peruzzaro, 6 år, Nore Peruzzaro, 9 år, Jesper Peruzzaro, 40 år.

Titta å Hitta Alga, cirka 219 kr Från 4 år Antal spelare: 2-6 Speltid: Cirka 20 minuter

Spelare: Frank Helgegren 6,5 år, Leo Helgegren, 5,5 år, Linnea Backman, 6 år, Lea Strand, 6,5 år, Stella Strand, 3 år, Monika Strand, 39 år.

Hjärnsläpp

Spelare: Hans L. Olofsson, 23 år, Dennis Eriksson, 23 år, Tobias Ahlén, 26 år, Mikael Boman, 28 år.

Tactic, cirka 379 kr Från 18 år Antal spelare: 3-6 Speltid: 45 min och uppåt

Heck Meck Enigma, cirka 199 kr Från 8 år Antal spelare: 2-7 Speltid: 20 minuter Ett spel som är perfekt om man vill träna upp sin huvudräkning. Lite omständlig instruktion, men det gav sig när man började spela. Spelet känns lite segt stundtals. Ingen läsning krävs för att kunna spela så barnen kan spela själva även om de inte kan läsa. Femåringen fick lite hjälp att räkna, men tyckte ändå att spelet var roligt. Bra var även att spelbrickorna var rejäla och inte i papp som lätt blir förstörda av ivriga barn. Spelare: William Sandberg 8 år, Ludwig Sandberg 7 år, Filip Sandberg 5 år, Magnus Sandberg 39 år, Magdalena R Sandberg 39 år.

I Hjärnsläpp – partyspelet om livets olika faser gäller det att känna både sig själv, sina medspelare och mänskligheten. Du ska svara på frågor om beteenden, söka djupt i ditt eget inre och dessutom leka terapeut åt andra. Hjärnsläpp är lärorikt och seriöst, samtidigt som det inbjuder till många glada skratt. Men det är definitivt ett spel för vänkretsen – allt bygger på att spelarna känner varandra väl sedan innan. Nackdelen med Hjärnsläpp är att reglerna är ganska krångliga till en början. Det gör att man nog bör börja spela innan partyt har tagit för mycket fart... Spelare: Thomas Blanksvärd, 30, Lena Uddefall Blanksvärd, 26, Ida Folkesson, 31.

betyg Djurkompisar

Prova vin

Tactic, cirka 149 kr Från 3 år 2-4 spelare Speltid: cirka 15-20 minuters speltid

Tactic, cirka 399 kr Från 18 år Antal spelare: 4-8 Speltid: minst 60 minuter

Spelet känns som en utveckling av memory. Här gäller det att passa ihop brickor som skapar djur. Brickorna ligger upp och nervända på bordet och det gäller att komma ihåg vilka bilder som ligger var. Varje djur har 2 delar och det finns totalt 18 djur. Den spelaren som har parat ihop flest djur när spelplanen är slut vinner. Viss funkar spelet som ”mitt första spel” för de minsta barnen men det känns inte speciellt originellt. Spelare: Tobias Lundin, 34 år, Felix 5 år och Filippa 3 år.

Ett spännande speltema som tyvärr inte fungerar på grund av en dåligt genomtänkt spelplan. Alla spelare hoppar med en gemensam pjäs och får frågor och uppgifter (svåra för dem som inte har ett djupare vinintresse), eller hamnar på en vinprovning. Tyvärr går det lite för fort mellan provningsstationerna och det

händer för lite. Själva provningarna kan göras hur svåra som helst. Man ska försöka gissa land, distrikt, druva, samt årgång. Två rätt räcker för poäng (d v s ett kort till din vinkällare) – det är svårt även för tränare vinprovare. Men man får dricka vin och det är oftast stämningshöjande. Och efter sex provade viner är man kanske inte så intresserad av vem som egentligen vann. Spelare: Tommy Ström, Lena Ström, Anna-Kari Gudmundsson, Liselott Andersson (samtliga flitiga vinprovare i Munskänkarna). NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

9


[ livfullt ]

Blodpuddingen åter plats på borde 2009 blev året då blodpuddingen fick stark revansch. Finanskristider gjorde att vi började äta billigare mat på vardagarna. – En annan jättestark trend är att vi vill äta lokalt producerad mat. Den efterfrågan tror jag bara kommer att öka, säger Gunnar Lejon från Coop. text: LINA NORBERG JUUSO

foto: kurt engström

S

å fort finanskrisen blev verklighet efter lokala matvaror och det kommer även i Norrbotten steg försäljning- nog att bli ännu större i framtiden, säger en av blodpudding. Just nu säljer man Gunnar Lejon. Han berättar att konsumenterna vill cirka femton procent mer av produkten dricka mjölk från länet, precis som vi vill jämfört med i fjol. ha creme fraiche och grädde från Norr– Man drar åt svångbottniska kor. När vi köremmen helt enkelt när per kött, vill vi inte att det blev kärvare tider, folk djuret eller köttet ska vill äta billigare på vardaha färdats långväga. garna, säger Gunnar Lejon – Vi har helt klart blivit från Coop på Storheden i Luleå. mer miljömedvetna och det märks Men det är inte bara pengar som också på våra ekologiska produkfått styra när vi fyllt kundvagnarter. Jag gissar att den ökade efterna under 2009. Intresset för lofrågan kommer att leda till att kravkalproducerad mat ökade också. märkt och ekologiskt kommer att bli 2009 blir året då vi hellre valde billigare i framtiden. Fortfarande är en falukorv från Norrbotten än en från Skåne, även om det Korv från Norr- det så att en kravmärkt fläskfilé innebar några extra kronor. botten gjord på för över 200 kronor kilot är svår att sälja. Gunnar Lejon tror att den glada djur. Att vi tänker mer på vad vi trenden kommer fortsätta. – Vi vill äta mat från Norrbotten och äter märks på fler sätt; – Fler och fler läser innehållsförteckdet märks jättetydligt i butikerna. Det påverkar oss i hur vi skyltar med maten ningen på maten, man vill ogärna äta och får oss att lyfta fram varor från or- mat som innehåller saker med e-märkten. Vi märker också att folk frågar mer ning.

Mjölk från Norrland. Det är så familjerna vill ha sin vita dryck.

Ge till exempel bort ett kokkärl i julklapp till pygmeerna, Kongos ursprungsbefolkning. På grund deras fattiga situation/utsatthet har de brist på utrustning och för femtio kronor hjälper du en familj med ordentliga kastruller. Gå in på www.webaidshop.se och gör andra glada i jultider. NSD HELG

n annan trend som är lite paradoxal med blodpuddingens uppsving är att vi köpt mer dyrare matprodukter, torts finanskrisen. – Istället för att gå ut med familjen och äta på restaurang på helgen väljer vi att laga lite lyxmat hemma. Man vill äta gott, men det blir billigare att göra det själv, säger Gunnar Lejon. – Vi säljer mer av charkuterier av finare sort. Man kanske lindar om kycklingfilén med en fin lufttorkad skinka eller köpare en finare ost till en ostbricka. Eller så satsar man på att laga en tre-rät�tersmiddag.

[ FAKTA ] Så handlar du billigare 1. S kriv en handlingslista och följd

den. Annars är det lätt att andra produkter slinker ner.

2. S torhandla. Då blir det färre

turer till affären och mindre tillfällen att handla sådant du inte tänkt.

3. D  ra ner på saft, godis, chips, glass och läsk.

4. N  är det är extrapriser och du är lockad av att köpa, fundera på om du verkligen behöver varan och kommer använda den. En oanvänd kryddburk är dyr, oavsett om du köpte den billigt.

”Vi vill äta mat från länet mer och mer, det handlar bland annat om att vi är mer miljömedvetna, säger Gunnar Lejon från Coop forum.

Var generös i jul.

10

E

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

5

E

n annan tydlig trend har varit att konsumenterna inte längre är rädda för fett, utan tvärtom. Efterfrågan på riktigt smör, fet yoghurt och grädde har ökat markant. Det lättare smöret har minskat mellan åtta till tolv procent i försäljning jämfört med i fjol, och det feta smöret ökat med samma mängd. Det är dels en konsekvens av intresset för dieter som GI och Atkins, men också ett resultat av att människor vill äta naturlig mat. – Folk vill inte äta mat med en massa tillsatser, vi ser generellt att försäljningen av lightprodukter minskat rejält, säger Gunnar Lejon. – Istället för att äta en lightprodukt, väljer vi istället att äta den feta naturliga maten, men vi äter inte lika mycket. Gunnar Lejon säger att man i butiken fått skylta om bland mejerier och lyfta fram feta produkter. Han ser också att vissa produkter helt försvinner, som sötade lightyoghurtar.

A

nnat man kan säga om familjer och mat 2009:

➤ Vanligast är att kvinnan i hemmet står för inköpet. På helgen handlar familjerna gärna tillsammans. ➤ En familj med två vuxna och två barn handlar mat för cirka 5-6 000 kronor i månaden. ➤ Konsumenterna tycker att maten blivit dyrare. Vilket stämmar. Alla varugrupper har ökat från 4 till 10 procent, största ökningarna ligger på chark,bröd samt frysvaror. ➤ Nio av tio män tittar aldrig på prislappen.

Entrecote, något vi unnar oss på helgen. Vi lagar hellre mat hemma än äter på restaurang så här i finanskristider.

tips för att handla säkert i jul

1. Ö  ppet köp innebär

att du kan lämna igen en vara och få pengarna tillbaka. Hör efter i butiken vad som gäller, många butiker har öppet köp, men inte alla.

Blodpuddinge

2. Presentkort är populärt att

ge bort, men ska inte väntas för länge med att användas av mottagaren. Det kan bli värdelöst eller så kan butiken gå i konkurs. Om inget datum finns angivet på presentkortet gäller det i tio år.


hur källsorterar man mobilladdare

tog bordet

teckning: emil salomonsson juuso

På min köksbänk i kedjehuset. ➤ Handlingslista inför Cooprundan i morgon. Skrivet på skrynkligt A4:a papper med barnaritningar på och en rund kafferingsfläck. Handlingen kommer gå på tusen spänn – minst. Det sviiiider redan i snåltarmen – aj aj aj. Kan man leva på havregrynsgröt allena fram till jula? ➤ Mobilladdare, fyra stycken som panikkramas tillsammans med sina sladdar och vägrar redas ut. De vill inte bliva singel igen utan leva i kollektiv. För övrigt;Vi har tio laddare på två mobiltelefoner i ett hem? Jag måste rensa upp, vad har jag för användning av gamla laddare? Och var är alla mobiltelefoner som hör till laddarna? Hur källsorterar man mobilladdare? Sådant behövde ICKE Sokrates fundera på. ➤ En barbiedocka utan huvud. Vodoo hardcore? Och vart är huvudet med porrläpparna och ludersminkningen? Har valpKnut glufsat upp ett stycke Barbiehuvud till lunch? ➤ Tio tuschpennor, de flesta utan lock. Många av pennorna har använts till fri grafitti på våra väggar och golv. Kreativt? Yes. Vackert – om de tvistar de stora och de små i familjen. Frågar jag dottern vem som ritat lite här och där i huset svarar hon lillebror. Och lillbror svarar att det är Knut, alternativt ett spöke. Varken Knut eller spöket kan dock tala för sig själv. ➤ Kaffeburk. Struntar i att grönt te är bättre och yada yada. Kaffe är min last. Min älskade last. Do not touch! Grönt te, du looosar. ➤ Sonens byxor. Men Lina! SLUTA sätt kläder där de inte ska vara. Det är ju helt uppenbart att byxor INTE ska vara på köksbänken. Vad hamnar på köksbänken härnäst? Gamla strumpor som luktar sur filmjölk? Nej tack, nu ska det bliva ordning och reda på torpet. 2010 blir året då jag säger welcome to the perfect mum – Supermum. ➤ Alcogel, ett nytt form av spritberoende. ➤ En hög med papper. Jag får utslaaaaaag. Jag haaaaaaaaaatar papper. Och kvitton. Och garantier och tjafs. Vad hände med det papperslösa samhället någon? Ge mig en pappersanställd i trettioårspresent och jag ska vara lycklig och glad intill döda dagar. ➤ Knuts hundmatskål med hundmat i. Ja, naturligtvis stinker det. Odörer kommer med hunden, det är liasom något man får räkna med. Ungefär som att paniken kommer med december och grälen infaller under PMS:en.

en har blivit en kär gammal favorit.

3. B ytesrätt inne-

bär att du inom en avtalad tid får byta till ny vara eller få ett tillgodokvitto. Många butiker har bytesrätt, spara alltid kvittot.

4. Garanti innebär att

säljaren ansvarar för att varan fungerar och behåller kvaliten under en viss tid. Det är frivilligt för säljaren att lämna garantier. Kontrollera vad som står i garantin och vad den omfattar.

5. Reklamation gör du

om en vara är felaktig på något sätt. Om du vill klaga på en felaktig vara ska du i första hand vända dig till säljaren och det är bra om du har kvittot kvar. Reklamationstiden är alltid tre år.

Rimma till julklapparna? Behöver du hjälp på traven? Kika in på www. rimstugan.se

PS: Vi har en väldigt lång köksbänk. Det kräver hög toleransnivå.

LINA NORBERGJUuSO lina.nj@NSD.SE

Lina listar 1 Rensa i röran – nästa projekt? 2 Långa köksbänkar  –  bra tillfällig förvaring 3 Kaffe  –  en kaffetår medan man granskar oredan gör att allt känns bättre.

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

11


High School musikalen till Luleå! >_VcjVg^`dbbZghjXX‚c=^\]HX]ddaBjh^XVai^aa@jaijgZch]jh ^AjaZ€#H`ncYVY^\ViiWd`VY^cW^a_Ziii^aa\ZcgZeZiYZc'&$&i^aaZii K^e"eg^hVk(%%`g hZgk^XZVk\#:cYVhi(%%eaVihZgÄcch  =VgYjiVc`VgdX]^Y‚ZghdbgŽgK^e·bZ_aV\~gcVi^aab^\

Bdc^XV7Zg\ajcYqK^e"VchkVg^\ bdc^XV#WZg\ajcY5cdggWdiiZchbZY^V#hZ

Erbjudanden för dig som Vip-kund.

Nyttja förmånerna som trogen prenumerant. BVi$YgnX`jeeaZkZahZbZYHiZ[[d AŽgYV\',$''%&%e€=diZaIdgcZYV" a^V^ykZgidgcZ€#:c`k~aahdb^ccZ]€a" aZgVaai/("g~iiZghb^YYV\![ŽgZa~hc^c\ bZYa^khc_jiVgZc`~cY[g€cIK)HiZ[" [dIŽgcfk^hi!egdkhbV`c^c\VkYgnX`Zg! bjh^`jcYZg]€aac^c\#Ad\^^YjWWZagjb# 7d`VWdgY!WZ\g#VciVaeaVihZg# Med Vip 1199 kr/pers JiVcK^e&*'%`g$eZgh

?ja`aVe ehi^eh

H`^Y"HB^E^iZ€'%"')_VcjVg^ @dbdX]hZhkZch`Vh`^YZa^iZc\ŽgVjee dbHBbZYVa_ZgcV@ŽeHB"eVhhZi!\~a" aZghdbZcig‚i^aaVaaVi~ka^c\hYV\VgcV# Med Vip 140 kr/pass JiVcK^e'%%`g$eVhh hZgk^XZVk\^[i JiVceVhh(-%`gEVhh/@jaijgZch]jh ^AjaZ€ZaaZgi^XcZi/%,,"&,%,%,%# BVm'eVhheZg]jh]€aa# BZg^c[d/lll#h`^Yhb'%&%#hZ

20-24 Januari Piteå Skidallians

@gdcVcadeeZi^AjaZ€ AŽgYV\._VcjVg^e€HiVY^dc@gdcVc! ^AjaZ€#<ZbZchVbhiVgi`a&%#%%#@aVh" h^h`!9VbZgdX]=ZggVg#'%`bdX])% `b#Bdi^dc&%`bA~ii€`iiZgg~c\#=$9 &,"'%&%`bcn`aVhh[Žg^€g# 20 kr rabatt på anmälningsavgiften med Vip! HZbZg^c[de€lll#chY#hZ$k^e

=^\]HX]ddaBjh^XVa\ZcgZeZi 7^a_ZiiZgi^aa=^\]HX]ddaBjh^XVa \ZcgZeZie€@jaijgZch]jhYZc'&$& HjXX‚c[dgih~iiZgh^iihZ\Zgi€\6aaViV" aVgdX]h_jc\Zge€hkZch`V#Bjh^`VaZc~g ZcWZg~iiZahZdbVii[Ža_Vh^cV^ccZghiV YgŽbbVg#BVm)W^a_ZiiZg$]jh]€aa Med Vip 300 kr DgY#eg^h)*%`g hZgk^XZVk\^[i 7^a_ZiiZg@jaijgZch]jh%.'%")**.%%

(%%e aVihZg 

9^\\^add'%&%·[Vb^a_Zh]dl Hidgh]dlbZY]jbdg!gdX`!hX]aV\Zg dX]ede!8VeZ:Vhi!=VeVgVcYV-$- 6gi^hiZg/AVhhZ=dab!6aXVoVg!?Zhh^XV 6cYZghhdc!<jc]^aY8Vga^c\!Bd__Z!:g^` A^cYZg!I]dbVhEZiZghhdc!BVg`dda^d! BV\cjh?d]Vchhdc# hZgk^XZVk\# EVg`Zii6/dgY*.*`gMed Vip 535 kr EVg`Zii7/dgY)(*`gMed Vip 375 kr Hi€eaVih/dgY(&*`gMed Vip 255 kr

AjhhZ_Vooe€@jaijgZch]jh AŽgYV\&'$&'![g€c`a&.#%%e€ÅZgV hXZcZg#C€\gVVkHkZg^\Zh]ZiVhiZ_Voo" \gjeeZg^ciVg@jaijgZch]jhdX]k€gi ]jhWVcYCdggWdiiZc7^\7VcY`gŽcZg `k~aaZc\ZcdbZiiZmeadh^kibŽiZbZY B^X]ZaZ7gVc\lZcYVcXZZchZbWaZ# Med Vip 250 kr/biljettpass JiVcK^e(%%`g$W^a_ZiieVhh 7^a_ZiiZg@jaijgZch]jh%.'%")**.%%#

BZg^c[dgbVi^dcdbk€gVZgW_jYVcYZcÄcche€lll#chY#hZ$k^e

Ad\\V^cbZYY^iiVWdccZcicjbbZgdX]aŽhZcdgYhdbYj]^iiVg^YZijih`^X`Yj[€iiVkdhh#H`g^kjik~gYZWZk^hZi hdbÄcch^Vchajic^c\i^aaZgW_jYVcYZiZaaZgh`^X`VZiihbhi^aaY^cbdW^aiZaZ[dchdbYjk^hVgjeek^YgZheZ`i^kZ `Že"ZaaZgWZhi~aac^c\hi^aa[~aaZ#IZaZ[dci^aak€g`jcYi_~chi%.'%"'+(%%%Z_Wd`c^c\Vg#

B:GDBK>ED8=>C;DGB6I>DC;yG9><HDBEG:CJB:G6CI;>CCHEuLLL#CH9#H:$K>E


[ hälsa ]

Nu vill jag hoppa i mina nya skidkläder Hur håller du modet och träningsmoralen uppe i dessa tider? Jag, som älskar vinter och snö, skulle vilja kalla det kristider. Betänk att vi Kalixbor befinner oss tiotalet mil från Polcirkeln, och vi har samma vinterväder som vännerna i Trelleborg (inget ont om fina Trelleborg, men de har inte mycket till vinter att skryta med)! Förra helgen träffade jag finfina kollegor i lättsamt sammanhang och bland dem finns mina två Tjejvasan-kompisar. Vi pratade om utmaningen, snart bara två månader bort, och den här säsongens skidåkning var snabbt avverkad. Ingen av oss, inte ens hon som bor i en utpräglad skidort, har stått på skidor ännu denna säsong. ”Ni kanske skulle ha valt en simtävling i stället” tyckte en lustigkurre apropå plusgraderna och slasket på vägarna.

mig till motion, men jag vill ut. Jag längtar efter frisk luft i lungorna, minusgrader som nyper mig i kinderna och snöknarr under mina skor. Jag längtar efter att få hoppa i mina nya fina skidkläder och testa min nya fina skidutrustning.

Jag varvar gymträning med mycket träning för överkroppen och konditionsträning med hemmaträning; motionscykel och magövningar på min lustiga magtränarmaskin, tv-shop-fyndet med namnet Ab Revolutionizer. Magmuskler lär vara nyckeln till att kunna staka länge i skidspåren, och staka lär vara bra att kunna på Tjejvasan. Lyckligtvis går det att träna stakning även utan snö på gymmet, med ett rep i vardera hand och vikter. ”Motivation är för amatörer” muttrar jag i bilen på väg till gymmet, och ”tänk inte, bara gör, följ planen.” Jag har inte alls svårt för att motivera

1. Satsa på bra skor 2. Sluta räkna kilometer; det är hur länge du springer som räknas 3. Hitta tempot; gör prattestet, nybörjartempo är att kunna föra ett samtal och springa 4. Spänn av; släpp ner axlarna och skaka armar och händer då och så 5. Tänk på ägg; knyt inte nävarna, föreställ dig att du har ett ägg i vardera hand 6. Ta en snabbis; spring hellre lite än ingenting alls, om så bara en kvart 7. Drick; vätska är viktigt så ta med vattenflaska 8. Lyssna på kroppen; det kan vara tungt och jobbigt men det ska inte göra ont

Vad är det som får oss att vilja utmana oss själva? ”Du har en 40-årskris” säger en släkting

[ träningstipset] Vill du träna ute trots att snön lyser med sin frånvaro? Jogga anses vara en av de bästa träningsformerna. Magasinet Runners World och tidningen Expressen Hälsa har listat 8 tips för nybörjare.

som minsann sett det hos en kollega för ett antal år sedan. Hon började klä sig annorlunda och blev som i ett slag mycket gladare. Typiska drag hos en krisande människa?! Tänk att 40-årskrisen ofta är svaret när det gäller oss kvinnor, medan männen i samma fas ”utvecklar sig själva” eller något annat som låter stabilt. Ursäkta alla som tror på 40-årskrisen: Jag tror att hela den teorin är svammel. Om jag har fel så hoppas jag att 40-årskrisen håller i sig tills 50-årskrisen tar vid, för jag har roligt i den här krisen. En vän som läst psykologi har berättat om Maslows behovstrappa: Trappan som är en förklaringsmodell inom psykologin, för hur människor prioriterar sina behov. De första stegen är primära så som behoven av mat, sömn, sex, bygga bo, trygg ekonomi och så vidare. ”Om inte de behoven uppfylls då kan vi bara tänka på mat, hungrig, mat, ja du vet” förklarar kloka vännen.

Självförverkligande – vad är det egentligen? När drömmar/mål i livet uppfylls. Det handlar om mer än det givna, som att marinera barnen i kärlek så att de blir starka och lyckliga människor. För mig är det att utmana mig själv, att utvecklas genom att lära mig nya saker, att våga säga mer ja och mindre nej. Att göra det oväntade; som att börja leva sundare, jogga Vårruset och åka Tjejvasan. Att forcera gränserna för vad jag, hittills, ansett mig klara av. Det gör mig lycklig. Vad gör dig lycklig?

Efter de kroppsliga behoven, behovet av trygghet, behovet av gemenskap och tillgivenhet, behovet av uppskattning kommer – högt upp i behovstrappan – behovet av självförverkligande. De sista stegen i behovstrappan gör inte de första stegen mindre värda, tvärtom, men de gör inte heller de sista mindre lockande.

LOTTA NILSSON lotta.nilsson@NSD.SE

EN TV SOM FÅR RAMARNA ATT FÖRSVINNA. NYA LG SL9000 TV MED LED-TEKNOLOGI.

www.lge.com

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

13


[ mat ]

Genvägen till julens sillar Julmaten ska man laga själv, så det så. Det finns ett outtalat krav att alla som ger sig i kast med julmat ska laga den från grunden. Men vem orkar! text och foto: Dan Strandqvist TT Spektra

E

gen julsill, gärna i femtioelva olika smaker, brukar uppskattas på julbordet. Ska man göra dem från grunden får man börja redan kring andra advent, men med lite småfusk kan man fixa hela sillbuffén på en enda kväll. Hemligheten ligger i färdiginlagd sill som sedan bara smaksätts. Löksill är en ganska neutral sillinläggning som finns att köpa såväl i glasburk som i plasthink. Normalt räcker det med en eller ett par glasburkar, men väntar man storfrämmande gör man klokt i att söka sig till någon välsorterad fiskaffär som har löksill i storförpackning, oftast plasthink, vilket ger ett betydligt lägre kilopris. Löksillen är god i sig, men med ny inläggningslag smaksatt med nykrossad kryddpeppar, lagerblad, morot, rödlök och lagom balans av ättika och socker förvandlas löksillen till en nära nog perfekt julbordssill. Själv kompletterar jag gärna med sockerkokta apelsinskal som blivit något av årets julkrydda. Smaken sitter där redan efter någon timme, men helt utvecklad är den först efter ett dygn.

K

rämiga sillinläggningar blir allt vanligare. Allt började med skånsk senapssill som senare blev enbart senapssill, en av julbordets mest uppskattade sillinläggningar. Genom att blanda en grund av crème fraiche och majonnäs får man enkelt en bas som sedan kan smaksättas med senap och dill, vitlök, citron eller vad man känner för. Tänk bara på att det är crème fraichen, som är den känsligaste ingrediensen, och som avgör hur länge sillen kan sparas. Generellt ska krämiga sillar inte sparas mer än ett par dagar i kylen. Med andra ord är det ingen brådska med julsillen. Läs recepten, välj dina favoriter, puffa upp kudden och somna om. Du hinner ändå fixa sillbordet som hela släkten kommer att tala väl om ända fram till midsommar.

Vitlökssill För 4 personer

5 filéer färdiginlagd löksill Till marinaden: 1 vitlöksklyfta 1 tomat 2-3 kvistar färsk timjan 1 msk finhackad persilja 1 1/2 dl majonnäs 1 1/2 dl crème fraiche 1. Skålla tomaten i hett vatten. Dra bort skinnet och skeda ur kärnhuset. Hacka tomatköttet fint. Hacka även persilja och

bladen från färsk timjan. 2. Blanda majonnäs och crème fraiche. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt tomat- och krydd-

Julens sillar fixar man snabbt med färdig löksill som läggs om med olika inläggningar.

14

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

hacket. 3. Skär sillen i bitar. Vänd ned bitarna i marinaden och låt allt stå kallt några timmar innan servering.


Senapssill

[ Att dricka till ]

För 4 personer

5 filéer färdiginlagd löksill Till marinaden: 3 msk strösocker 1 dl hackad dill 2 msk ljus, fransk senap 1 dl vanlig senap 1 1/2 dl majonnäs 1 1/2 dl crème fraiche 2 msk vinäger 1. B  landa strösocker och hälften av den hackade dillen i en bunke. På detta sätt får man ut mesta möjliga av dillsmaken. 2. Blanda i fransk och svensk senap. Rör samman senapen med majonnäs och crème fraiche. 3. Blanda ned vinägern och tillsätt resten av den hackade dillen. 4. Skär löksillen i bitar och vänd ned bitarna i marinaden. Låt stå några timmar för bästa smak.

Herrgårdssill

Snabbinlagd sill med apelsin

För 4-6 personer 4-5 filéer färdiginlagd löksill Till marinaden: 1 1/2 dl majonnäs 1 1/2 dl crème fraiche 1 vitlöksklyfta 1 rödlök 1 msk korianderpasta (finns bland de asiatiska kryddorna i affären) 1 msk finhackad dill 1 msk finhackad gräslök 6 cl sherry

För 4 personer 5 filéer färdiginlagd löksill Till lagen: 1 dl ättika, 12 % 2 dl strösocker 3 dl vatten 10 kryddpepparkorn 1 rödlök 1 morot 1 lagerblad Till apelsinsmaksättning: det yttersta, gula skalet av en halv apelsin 4 msk socker 1 dl vatten 1. Sillen är redan inlagd och klar. Här vill vi få fram smaken av heminlagd sill. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt blandningen svalna. 2. Vill man ge sillen en smakbrytning med apelsin tar man det

yttersta gula skalet från en halv apelsin och strimlar det mycket fint. Koka skalstrimlorna 5 minuter i 1 deciliter vatten smaksatt med 4 matskedar socker. Sila bort vätskan och blanda skalstrimlorna med övriga

ingredienser under punkt 3. 3. Skär löksillen i bitar och varva med grovt stötta kryddpepparkorn och skivad rödlök, morot och lagerblad i en glasburk. Slå på den nya, kalla lagen. Låt stå ett dygn före servering.

tionellt julöl till den ofta ganska feta julmaten. Oppigårds Winter ale (11320) är ett utmärkt val. Här får julens delikatesser hjälp av en dryck med tät smak av frukt, inte minst apelsin. Säljs i 50 cl flaskor som kostar 25.60. Dyrt, men väl värt pengarna.

Citronsill

Äppel- och currysill

För 4 personer

5 filéer färdiginlagd löksill Till marinaden: 1 1/2 dl majonnäs 1 1/2 dl crème fraiche 1 citron några droppar gul livsmedelsfärg

För 4 personer 5 filéer färdiginlagd löksill Till marinaden: 1 1/2 dl majonnäs 1 1/2 dl crème fraiche 2 äpplen, helst syrliga 1 gul lök 1 msk olivolja 2 tsk curry 1 tsk socker 2 kvistar färsk timjan 1 tsk vitvinsvinäger 1. B  landa majonnäs och crème fraiche i en skål. Vispa ner lite vatten för att få en smidig konsistens. 2. Skala och skär äpplena i bitar. Skala och hacka löken. Fräs

1. Skala och dela den röda löken på mitten. Lägg lökhalvor tillsammans med majonnäs, crème fraiche, vitlök, korianderpasta, dill och gräslök i matberedaren med kniven monterad. Kör allt till en i det närmaste slät marinad. Smaka av med sherry. 2. Skär sillen i bitar och vänd ner dem i marinaden. Ställ kallt över natten.

Ale smakar oftast bättre än tradi-

äpple, lök och curry med olivolja i en kastrull. Ställ blandningen att svalna. 3. Blanda och finfördela crème fraiche-röran, curryblandningen, färsk timjan och socker

i matberedaren. Smaka av med vinäger. 4. Skär sillfiléerna i bitar och vänd ner dem i currymarinaden. Låt gärna sillen dra ett dygn i kylskåp innan servering.

Tips! Om man inte hittar löksill finns även färdiginlagd sill kallad ”5-minuters sill”. Sillen är klar att äta, men blir bäst om den smaksätts enligt recepten här intill.

1. Blanda majonnäs och crème fraiche i en skål. Tvätta citronen i hett vatten. Riv bort det yttersta, gula av skalet och rör ned det i majonnäsblandningen. 2. Dela och pressa saften ur citronen. Rör ned saften i majonnäsblandningen. 3. Färga majonnäsblandningen med några droppar gul livsmedelsfärg. 4. Ta upp sillen och skrapa bort alla kryddor och grönsaker. Skär sillfiléerna i drygt centimeterbreda bitar och vänd ner dem i majonnäsblandningen. Ställ kallt någon timme före servering.

För den som vill kan en frostig snaps serveras till den egeninlagda sillen. Aldrig har apelsin varit så inne i julsammanhang och finns även med i smakbilden på årets julsnaps.

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

15


[ BARN-KRYSSET ] Förra lördagens vinnare var:

Fyll i krysset och skicka det till oss så vi har det senast onsdag eftermiddag nästa vecka. De två först öppnade rätta  lösningarna belönas med en ungdomsbok från Wahlströms.

Anton Henriksson Kiruna

Frida Larsson Hakkas

Namn:������������������������������������������������������������������������������������������� Adress:����������������������������������������������������������������������������������������� Postadress:��������������������������������������������������������������������������������� Ålder: .......................... Skicka kupongen till

NSD, 971 83 Luleå Märk kuvertet ”Barn-krysset”

[ MYSTISKA PERSONEN ] V arje tid har sitt drömjobb. Vår Profil kallades Kees. Han ville bli fältflygare. Som ett första steg gick han med i Flygpojkarna, flygvapnets ungdomsorganisation. Flygpojkarna samlade på flygbilder och byggde modellflygplan. De prenumererade på tidskriften Looping. Det hände till och med att de fick pröva på att flyga ett plan i en simulator på någon flottilj. Kees kom aldrig ens så långt som till simulatorn. Han fick aldrig pröva detta lilla äventyr eftersom han inte var svensk medborgare. Kanske var det tur att det gick som det gick. Vår Profil hade säkert inte passat som stridsflygare. Kees valde ett annat yrke. Han tog realen. Sedan gick han till sjöss som maskinbefälselev på ett nybyggt tankfartyg. Där blev han bara kvar i fyra månader. Den 17 december 1955 mönstrade han av i Narvik. Vår Profil kämpade vidare. Han blev tivoliarbetare, trädgårdsarbetare, industriarbetare, kontorselev och lantmätarassistent. Ingenting kändes riktigt rätt.

V

år Profil gillade att läsa. Han hade kommit till Sverige som ung och lärt sig svenska genom att läsa Fantomen. Det gick förvånasvärt snabbt. Via biblioteket kom Kees sedan i kontakt med den mer avancerade prosan och poesin,

som han tog till sitt hjärta. Kees slog alltså in på ett nytt spår. Han bestämde sig för att bli journalist. Men hans betyg från realskolan var för dåliga för att han skulle komma in på Journalistinstitutet. Som tur var fanns det en genväg dit. Den gick via Socialinstitutet, en institution som populärt också kallades Sopis. Där lyckades Kees faktiskt bli antagen efter att ha genomgått en tentamen hösten 1963. Vår Profil blev kvar på Sopis i ett par år. Men han kom aldrig så långt som till någon socionomexamen. Han blev heller aldrig journalist, utan halkade in i en helt annan bransch där han kom att bli mycket framgångsrik.

V

år Profil var gift tre gånger. I sitt första äktenskap fick han en son som döptes till Jack. Man kan beskriva honom som en orolig ande. Under sitt skiftesrika liv kom han att bo på en mängd olika adresser, både i Sverige och utomlands. Kees tyckte om båtar. Det kan ha berott på att han inledde sin karriär på en båt. Det var i början av 1960-talet. Båten hette Vispråmen Storken och låg förtöjd vid Smedsudden nära Marieberg i Stockholm. I januari 1967 skaffade sig vår Profil en egen båt. Den här gången handlade det om en husbåt, som låg i Årstaviken på södra sidan av Södermalm i Stockholm.

Mystiska personen är: ���������������������������������������������������������������������������������������������������

Namn:�������������������������������������������������������������������������������������� Adress: ����������������������������������������������������������������������������������� Postadress:���������������������������������������������������������������������������� Vi behöver er lösning onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå Märk kuvertet ”Mystiska personen”. De två först öppnade rätta lösningarna  belönas med två Trisslotter var. 16

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

Boytan var på 40 kvadratmeter. Uppvärmningen skedde med en oljekamin. Kees köpte båten för 30 000 kronor. Avgiften till båtklubben låg på behagligt låga 80 kronor om året. Vår Profil flyttade dit med alla sina tillhörigheter men hann bara bo där i lite drygt fyra månader, fram till den 19 maj 1967. Då sjönk hans husbåt under fortfarande outredda omständigheter. Händelsen väckte ett stort uppseende och blev mycket omskriven.

K

ees har gjort sig ett namn som en av Sveriges mest betydande poeter och trubadurer. Många jämför honom med Bellman och Evert Taube. Hans genombrott kom 1964. Då kom han ut med sin första lp ”Ballader och oförskämdheter” på skivbolaget Metronome. Året därpå hamnade vår Profil på Svensktoppen med låten ”Brev från kolonien”. Vår Profil blev oerhört framgångsrik. Men han drabbades också av många

svårigheter. Han var överviktig och drack för mycket. Därför fick han också problem med sin hälsa. Kees fick ett bekymmer till som han aldrig lyckades bli av med. Det var skatterna. Med inkomsterna följde skatter. Det ville vår Profil inte acceptera. Han tycket att det han tjänat var hans pengar och hade inte lust att finansiera en massa odugliga byråkrater eller politiska myglare. Därför kom vår Profil på total kollisionskurs med kronofogden. Det blev en fajt som kom att pågå till dess vår Profil dog 1987.

V

år Profil ligger begravd på Katarina kyrkogård på Södermalm i Stockholm. Han har också fått en liten park uppkallad efter sig på Söder, bara ett litet stycke bort från Katarina kyrka. Vem var han?

Förra veckans

Mystiska person Ron Hubbard Föddes i Tilden i Nebraska i USA den 13 mars 1911. Grundade den så kallade Scientologikyrkan i slutet av 1940-talet. Dog i San Luis Obispo i Kalifornien den 24 januari 1986.

Förra lördagens vinnare:

Kerstin Blomqvist Haparanda

Cecilia Bergström Luleå


[ ETT HUNDLIV ]

[ FRÅGELEKEN ] GEOGRAFI En lång älv

EN STAD Märklig stad

MUSIK En musikgrupp

FILM En megastjärna

NÖJE Mångsidig artist

BOTANIK En märklig växt

POLITIK En toppolitiker

SPORT En kommande stjärna

KONST En svensk konstnär

MEDIA Riksbekant röst

Älven har sin början i trakten Rinner ut i havet vid Skutskär. kring Stor-Våndsjön och flyter i sitt nedre lopp genom Untrafjärden.

Efter senaste istiden blockerande rullstensåsen Badelundaåsen älvens forna dalgång och den tvingades mot nordost.

Vid Avesta bildas kraftiga Den östra hälften av älven forsar som dragspelaren Calle flyter genom Siljan. Jularbo lät sig inspireras av i en låt.

Staden har sitt ursprung i Attilas tåg mot nuvarande Italien 452 då folk flydde hit.

Självständig republik i omHandelsstad vars främsta kring tusen år. Erövrades av rival var Genua. Napoleon 1797, tillföll Österrike 1814 och 1866 Italien.

Här utspelar sig Lasse Hallströms film Casanova, som i verkligheten faktiskt lyckades fly från blykamrarna i fängelset i Dogepalatset.

För tre år sedan blev gruppen rikligt belönad med Lisebergsapplåden, Grammisgalans specialpris och Tigertassen av Folkets Hus & Parker och Parken Zoo.

I november och december har Länge handlade det mest om gruppen en show på restaudansbandsmusik, men sedan rang Trädgår’n i Göteborg. 1990-talet har gruppen blivit ett brett band med rock i registret.

1961 kom genombrottet med Sven-Erik Magnusson och Te dans me Karlstatösera, Ingvar Karlsson har gett grupsedan följde bland annat pen dess namn. Fröken Fräken och Min gitarr.

Slog först igenom i tv-serien Par i brott mot Cybill Shepherd.

I höst har han varit aktuell I Unbreakable kliver han i framtidsvisionen Surrogates, märkligt oskadd ur en jättelik där människorna har ersätta- tågolycka. re.

Spelade psykolog i Sjätte sinnet om en märklig liten pojke. Filmen har liksom Unbreakable övernaturliga drag.

Startade Sveriges första hiphop-band Bezerk 1986. 1992 fick han en Guldmask för bästa manliga huvudroll i Fame på Chinateatern.

Spelade Döden i Folkoperans uppsättning av Stjärndamm, efter Orfeus-myten, homosexuell i A chorus line och Bernardo i West side story.

Den förvedade stammen bär i grenspetsarna läderartade, övervintrande blad och små, enkönade, gulgröna blommor. Den liknar en liten buske.

Parasiter på bland annat ask, Sällsynt och därför fridlyst. lind, poppel och sälg. Sprids Betraktades förr som helig genom fåglar som äter de vita och med undergörande kraft. bären.

Mellanstadielärare, född 1956 i Långasjö i södra Småland. Har den lilla enskilda firman Gnosjö text och tanke. I riksdagen sedan 1998.

Blev lärare i Växjö, flyttade till Mariestad, men bor sedan 1981 i Gnosjö. Fullmäktigeledamot där 1988 och kulturnämndsordförande 1991-94.

1997-2003 var hon ordFrån sin ministerpost har hon förande för Kristdemokrater- ett visst ansvar för hur svinna i Jönköpings län och sedan influensan ska bekämpas. 2003 är hon förste vice ordförande för Kristdemokraterna i Sverige.

Sedan 2006 äldre- och folkhälsominister i den borgerliga koalitionsregeringen.

Född i Köping 1986, men har familjen i Orsa. Själv bor hon i Östersund, men tävlar för IFK Mora.

Hette Hansson tidigare, men tog häromåret sin mors efternamn. Sambo med sprintern Emil Jönsson.

I säsongsinledningen i segrade hon i stafetten tillsammans med bland andra Anna Olsson och Sara Lindborg, med Norge och Finland efter.

En av de bästa svenska skidåkerskorna. Fick sitt verkliga genombrott för ett drygt år sedan, då hon blev sjua och bästa svenska i krävande Tour de Ski.

Kom för första gången på pallen som trea efter Marit Björgen och Charlotte Kalla i norska Beitostölen i november.

Föddes 1888 i Bettna i Södermanland, som son i en aristokratisk familj. Var verksam i Paris från 1910, studerade för Matisse. Avled i New York 1943.

Drabbades som barn av ett kroniskt hjärtfel. Dödsångesten präglade hans konst, såsom i Ett hjärta i brand och Begravning i Senlis.

Länge förgrundsgestalt i modernt svenskt måleri. Visit hos excentrisk dam målades 1920. Skrev och tecknade också sagan Lilla Kanin och Stora Kanin.

Målade sina ironiskt underfundiga tavlor i en utstuderat naivistisk stil, såsom i Crime passionel. Hans stil benämndes dekadent.

Hans mest kända målning är Den döende dandyn.

Denne man har skrivit boken Gamla våglängder och nya kanaler.

Han var en av radiotjänsts fem programtjänstemän vid starten 1925. Refererade 40 Vasalopp.

Dog i april 1979, 84 år gammal. Radiosporten delar varje år ut ett pris i denne mans namn.

”Japaner, japaner, japaner”; så Ledde Barnens brevlåda från löd några ord ur hans beröm- 1925-1972. da referat från fotbollsmatchen Sverige-Japan i OS i Berlin 1936.

En av dansarna i prima balleri- Emilio i tv-serien Rederiet. nan Annelie Alhankos turné Svensk mästare i breakdance. A la Alhanko och med henne Känd som Pop-C. affischnamn för nya dansskolan Base 23-Dance Academy i Stockholm.

Uppbyggd på öar i lagunen Veneto i Adriatiska havet.

Mest känd som John McClane från Die Hard-filmerna, där den fjärde kom häromåret.

I vår gör han åter rollen som Cosmo Brown när Singin’ in the rain får nypremiär på Oscars.

Västmanlands landskapsväxt. Brukar vanligtvis förknippas Enligt nordisk mytologi skjuts med kyssar och jul. Balder ihjäl med en pil gjord av denna växt.

HÄR ÄR DE RÄTTA SVAREN: GEOGRAFI - Dalälven, EN STAD - Venedig, MUSIK - Sven-Ingvars, FILM - Bruce Willis, NÖJE - Karl Dyall, BOTANIK - Mistel, POLITIK - Maria Larsson, SPORT Anna Haag, KONST - Nils von Dardel, MEDIA - Sven Jerring. NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

17


[ LöRDAGSKRYSS 1 ] Vi vill ha er lösning senast onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå.

Märk kuvertet lördagskryss 1. Två vinnare belönas med två trisslotter var. Namn: ...................................................................................................... Adress: ..................................................................................................... Postnr:............................ Ort:....................................................................

18

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

Förra lördagens vinnare var:

Kjell Hollström Luleå

Peter Holmström Kalix-Nyborg


[ LöRDAGSKRYSS 2 ] Förra lördagens vinnare var:

Vi vill ha er lösning senast onsdag eftermiddag.

NSD, 971 83 Luleå.

Gunborg Haapasaari

Märk kuvertet lördagskryss 2. Två vinnare belönas med två trisslotter var.

Övertorneå

Namn: ......................................................................................................

Engla Oskarsson

Adress: .....................................................................................................

Gällivare

Postnr:............................ Ort:....................................................................

NSD HELG

LÖRDAG 12 DECEMBER 2009

19


WWW.NSD.SE

REDAKTIONEN I LULEÅ 0920-263 000 FAX 0920-263 039 E-POST bilagan@nsd.se

Evelina Oscarsson, på hästen Phytyr, och Ann-Cathrin Söderström, på Snaedis, tog en ridtur i Sakajärvi utanför Gällivare.

[ BILDEN ] Decemberritt av MARIA ÖDALEN

nsd helg  

helgtidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you