Page 1

LÄS EXTRA PÅ INTERNET ● www.tidningenextra.se NYHETSTIPS

G 009 A D S ON er 2

ng 2 Årgå | 7 2 er umm 45 | N

emb v o n 4 Vecka

Ring 0920-26 28 26 Mejla nyhetstips@tidningenextra.se

I väntan på nya uppdrag G DNIN I T S I GRAT ONSDAG E VARJ

Å E L LU

Extra har hälsat på hos hundplutonen vid F21 och träffat bland andra plutonchefen Andreas Nilsson och schäfertiken MITTEN Gudrun.

MÖTET Ett kärt återseende med magistern

NYHETER

Luleå öppnar dörren mot öst SIDAN 4

REPORTAGE

Hårt jobb gav gott resultat SIDORNA 2–3

Jag har det bra, så enkelt är det KRÖNIKAN SID 8

NÖJE

Anna har gjort sin musik till en affärsidé Ett kärt återseende blev det när Peter Englund fick träffa sin gymnasielärare Ivan Åkerlund hemma i Boden.

FOTO: LENNART JÖNSSON

Den ständiga inspirationen PÅ O N S DAG OC H TO R S DAG ÖP P ET T I LL 02 .0 0 M ED D I S C J O C K EY !

Under gymnasietiden i Boden var historieläraren och klassföreståndaren Ivan Åkerlund en person som stack ut lite extra som Peter Englunds stora inspirationskälla. När Englund, nybliven ständig sekreterare i Svenska akademien, besökte Boden i förra veckan blev det ett kärt återseende mellan eleven och läraren.

SIDORNA 6–7

BOK A PÅ 0920 - 22 90 80

SIDAN 20

ANSLAGSTAVLAN

Läsarnas forum SIDAN 10

TIDSFÖRDRIV

Kryssa och vinn

SIDAN 22


REPORTAGE IKAN N Ö KR

Ett möte som gav mersmak

Slitet gav

ÄNTLIGEN fick vi använda rubriken Enterligen i Extra. Bläddra till sidan 24 så förstår du vad jag menar. I torsdags morse var det kö till galleria Enter i Boden. Många ville vara bland de första kunderna när glasdörrarna gled isär klockan tio på morgonen. Två timmar senare hölls den officiella invigningen och hela dagen var gallerian fylld av nyfikna och köpsugna kunder. I FÖRRA VECKAN återinvigdes stadsbiblioteket som nu fogats samman med gallerian. Peter Englund, Svenska akademiens ständige sekreterare, hade bjudits in för att tala om sitt förhållande till biblioteket. Vi på Extra tog tillfället i akt och förde samman Peter Englund med hans historielärare från gymnasiet, Ivan Åkerlund. Det blev ett kärt återseende och på sidorna sex och sju kan du läsa om mötet mellan Peter och hans stora inspirationskälla. Ett unikt reportage.

På rasterna brukade han prata engelska med mig, med skotsk accent förstås.

EN LÄRARE KAN betyda mycket för en elev. Jag glömmer aldrig läraren Per och det kvartssamtal som jag och min mamma hade med honom. Jo, det kallades kvartssamtal i början av 1980-talet, i dag heter det utvecklingssamtal eller något i den stilen. Jag och mina klasskompisar hade väl inte varit de mest skötsamma eleverna och jag befarade att jag skulle få skämmas inför min mor, men Per fokuserade istället på en berättelse jag skrivit om en blomma, som växte högt upp i bergen. Han berömde texten så till den milda grad att jag fortfarande bär med mig hans ord. MELLANSTADIELÄRAREN Per tog också mitt intresse för Skottland (jag var av någon anledning stormförtjust i Skottland med dess gröna kulliga hedar) på djupaste allvar. På rasterna brukade han prata engelska med mig, med skotsk accent förstås. Per gick in för sitt arbete. Ibland var han arg och tog i på skarpen om man inte skötte sig, men han var också omtänksam och såg individen i varje elev. Vi var inte bara en klass för honom.

LARS-HENRIK ANDERSSON

Snickaren Anders Larsson har återställt sex hektar ängsmark och bakom honom, sambon Anette och sonen Martin lämnar gårdens 7-årige Martin Lundström greppar tag i två sälgpinnar. Minuten senare har slaghacken på traktorn förvandlat pinnarna till flis.

 Gårdsstället får nytt liv hela tiden och familjens kattungar kommer snart att kunna jaga möss i utkanten av de nya öppna fälten.

0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Grafisk form: Erja Persson, Norrbottens Media AB. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN 0921-160 32, 160 33. Upplaga: 56 000 ex. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

extra Onsdag 4 november 2009

Redaktionen: Fax: 0920-26 28 66 E-post: redaktionen@ tidningenextra.se

LARS-HENRIK ANDERSSON

BJÖRN HANSSON

0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

0920-26 27 88 bjorn.hansson@ norrbottensmedia.se


lön för mödan Anders Larsson vägrade att acceptera att slyn sökte sig inpå knutarna. Men istället för att enbart beklaga sig köpte han maskiner. Sedan påbörjades ett målmedvetet och idogt arbete med att öppna upp ängsmarken som stått obrukad i 50 år. – Det är mycket jobb men det är värt mödan, säger den 49-årige snickaren.

Gården var nära att växa igen – då gick Anders från ord till handling – Det var en bakmonterad slaghack men den var det en del bekymmer med. Det blev en del reparationer. Den fungerade inte som jag ville att den skulle göra, säger han.

BJURÅ För den som inte sett hur gårdsstället såg ut när han övertog det 1996 är det svårt att inse vidden av hans arbete. I dag har den gamla igenvuxna åkern vid Anders Larssons hemgård i Bjurå förvandlats från skog till grön gräsmatta. Det som skiljer Anders Larsson från många andra är att han gått till handling där andra nöjer sig med att prata. Han berättar att det var hans farfar Gunnar Larsson som byggde upp gården under 1900-talets första hälft.

Vägrade ge upp

Marken fick förfalla I den lilla byn fanns då en dryg handfull bönder. I dag finns en enda kvar. Anders Larsson själv är snickare men hans farfar hade sex kor och tre hästar som mest men jordbruket lades ned i mitten på 50-talet. Sedan hände det som är så typiskt för Norrbottens inland; marken förblev obrukad och till sist var det öppna landskapet borta. Anders Larsson berättar att han länge gått med tanken om att återställa marken som den en gång var. – Jag har alltid mått dåligt när jag sett hur markerna har fått förfalla och skogen och marken är mitt intresse så jag bestämde mig för att börja ta upp ängarna igen.

Ett krävande arbete två hästar sitt bidrag för att hålla landskapet öppet.

fakta

FOTO: JOAKIM NORDLUND

Så här har Anders gått till väga

1. Steg ett är att med motorsåg hugga ned de träd som går att ta reda på till ved. Anders hugger så låga stubbar som bara är möjligt.

3. Efter det kör han med aggregatet. Efter två svängar över slyn är den helt borta. Sommaren därefter växer gräs där.

2. Vissa träd knuffar han omkull med frontlastaren. Sedan lyfter han upp stubbe och träd med gafflarna. Marken befrias från en stubbe som sedan kan klyvas och användas till ved.

4. Sedan gäller det att klippa gräset med samma aggregat en gång varje sommar. På så vis håller man landskapet öppet. Sälgens rötter dör och förmultnas.

Men att ta upp åkermark som fått stå orörd i 50 år är inget som görs i en handvändning. Han började med fältet närmast huset. Sedan berättar han lite om hur han gått till väga. – Jag började med att hugga, röja och bränna. Sedan köpte jag en vanlig betesputs med liggande knivar som tog gräs och mindre buskar, berättar han. Men den visade sig vara för klen men markarbetet hade gett honom blodad tand och 2002 köpte han sin första slaghack.

Många hade kanske gett upp i det läget men istället för att kasta in handduken bestämde han sig för att införskaffa en kranhängd slaghack. Den sitter i dag på hans jordbrukstraktor och han myser när han berättar hur effektivt den maler ned tuvor och buskar. Gräs och små träbitar som ligger som en matta på marken och som sedan blir till ny näring åt jorden. – Har man en sån här att jobba med är det ingen fara, säger han med ett visst mått stolthet i rösten. Men när han säger ”ingen fara” bör man sätta allt i proportion. Han inledde röjningsarbetet under 90talet och i dag har 6 hektar mark förvandlats från igenvuxen skog till öppen mark.

”Nästan illamående” Det handlar om ett idogt och målmedvetet jobb, alltså inget för den som vill se resultat över en natt. Han säger samtidigt att det varit värt allt arbete: – Det känns bra att gå i skogen nu. Så var det inte förut. Där ett tag blev jag nästan illamående av att se hur så mycket fick stå och förfalla, säger han. I köket står en träskulptur som en lokal byahantverkare gjort och den föreställer farfar Gunnar Larsson. Den fick han av en lokal träsnidare. – Han ville att jag skulle ha den. Jag tyckte att den skulle stå där på hyllan i köket. Den är riktigt lik, man ser att det är farfar, säger Anders och plockar ned skulpturen. Hans farfar var en erkänd arbetskarl som ägnade stor

VIKTORIA BERGLUND

SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

ROBERT ÖSTHOLM

SOPHIE GUNNARSSON

JEANETTE BERGSTRÖM

0920-26 27 86 viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 03 sara.brannstrom@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 02 sophie.gunnarsson@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 04 jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

del av sin vakna tid åt att bruka och sköta marken. – Mycket av marken som jag arbetar med röjde han upp helt själv. Då handlade det inte om fina slaghackar och traktorer utan det var med handkraft, säger Anders och fortsätter: – Pappa berättade hur de dikade här för hand. Sedan blir han allvarlig: – Gammelfolket hade nog vänt sig i graven om de sett hur mycket av markerna som de slitit så mycket med bara fått stå och förfalla.

Ett mervärde för många Det finns i alla fall en ”gamling” som hade varit stolt. – Jag tror att han hade tyckt om det jag gör. Men nu var inte det primära målet att göra det här av respekt mot tidigare generationer. I stort sett alla levande varelser runt gården sätter värde på Anders och Anettes arbete. – Jag har sett både älgar och rådjur stå där och beta. Sedan har det blivit mindre mygg sedan det blev mer öppet, säger han. Den vinsten delas lika mellan hundar hästar och människor som plågas ordentligt under de värsta myggåren. I övrigt är det skralt med vinster, åtminstone om man vill räkna det i kronor och ören.

Bra bete för hästarna Främst handlar det om ett genuint intresse att arbeta och vårda sin mark. På sikt är också tanken att bli självförsörjande med hö. Precis som det var en gång för länge sedan. – Vi har inte kommit dit än men det växer rikligt med gräs så hästarna har hela tiden bra bete. Men det här arbetet handlar i första hand om att trivas och må bra. Det säger Anders Larsson – bybon som gått från ord till handling. JOAKIM NORDLUND

Träsnidaren Östen Antonsson avbildade Anders Larssons farfar Gunnar. Skulpturen står idag på en hylla i Anders och Anettes kök.

NYHETSTIPS

TYCK TILL!

Ring 0920-26 28 26 Mejla nyhetstips@ tidningenextra.se

Skriv en insändare anslagstavlan@ tidningenextra.se

Onsdag 4 november 2009 extra

3


NYHETER – Din hjälp i assistansdjungeln – Vadå djungeln? Läs mer på:

www.dfarm.se

Plockning med tråd

Elisabeth Ennefors från Visit Luleå ser fram emot ett samarbete med Uleåborg.

Cosmetisk pigmentering Bahar företag 0730 - 983 410

FOTO: ROBERT ÖSTHOLM

Luleå tar ett kliv närmare Finland

CND Nagellacker byter utseende! Vi säljer ut befi befintligt ntligt lager

Ta 3 betala 1

Så länge lagret räcker.

Fördjupning av samarbetet med Uleåborg Tidsbokning 0920-230 330 Smedjegatan 8, Luleå. www.carinasnails.se

EVENEMANG

FÖR ÄLDRE/SOCIALFÖRVALTNINGEN

RESURSCENTRUM FYREN Torsdagscafe 5/11 kl. 14:00 Trubaduren Tony Kareliusson underhåller oss.

Fredag 6/11 kl. 15:00

Andakt/Sång stund i Stora Skutan med Missionskyrkan.

Anhörigcafé 10/11 kl. 14:00 Tipsrunda.

KLOCKARÄNGEN RÅNEÅ Fredag 6/11

Tony Kareliusson underhåller med gitarr och sång.

MALMGÅRDEN MALMUDDEN Torsdag 5/11 kl. 13:00-15:00 Berättarcafe.

Författaren Sven Nyberg berättar om Norrbottnisk litteratur. Alla Välkomna! Arr/PRO Skurholmen i samarbete med ABF

Välkommna!

OBS!!!! Faxa/ring in era annonser fredag före kl.12.00. Tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87.

DIN

ARE

SÄLJ 4

extra Onsdag 4 november 2009

Samarbetet mellan Luleå och Uleåborg fördjupas. Meningen är att öka turistresorna mellan städerna. – Det kommer att hända saker närmsta året, säger Elisabeth Ennefors från Visit Luleå. LULEÅ Finska Uleåborg har lämnat in en ansökan om att bli en del av det kryssningsnätverk – som försöker locka kryssningsfartyg med turister till kuststäder – som Luleå redan är en del av. Enligt Visit Luleås Elisabeth Ennefors är det ytterligare en liten pusselbit som kan stärka turistregionen. – Det är glädjande, givetvis. Det gör fartygen större anledning att åka hela vägen upp efter Bottenviken, nu har man två bra stopp i stället för bara ett. Jag tror att det stärker båda städerna, säger Ennefors.

Även Luleå har försökt ansluta sig till ett nytt nätverk, kallat ECM (European Cities Marketing), och fick under förra veckan tummen upp. – Det är rätt svårt att komma med, så det är vi tacksamma för. Det ger oss ett bra utbyte av erfarenheter med andra städer, som ofta ligger långt framme i utvecklingen. Sen är det en bra plattform att marknadsföra norra Sverige ifrån.

”Det finns många likheter” För drygt två veckor sedan besökte representanter från Uleåborg Luleå som en del i ambitionen att fördjupa utbytet mellan städerna. I dagsläget utbyter kommunerna kontakter, erfarenheter och tips med varandra – men meningen är att det inom kort ska övergå i konkreta åtgärder. Ett tänkbart första steg kan

vara att arrangera studieresor för företag mellan städerna. – Det finns många likheter mellan Luleå och Uleåborg. I ett första steg är det viktigt att vi utbyter kunskap och information med varandra och skapar bra kontakter. Som det är just nu ökar vi i finska besökande, men inte så mycket som vi önskar. När kommer ”vanligt folk” att märka av samarbetet? – Det kan nog bli redan under kommande år som vi kör igång lite studieresor och sånt. Nu har vi bytt kontakter med varandra, bland annat mediekontakter så att båda städerna får lättare att synas. Än så länge har vi inte ett mätbart mål i siffror, om man så säger. Däremot vill vi ju gå framåt hela tiden, gärna mer än vi gjort senaste åren. ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

...och nu är det åter aktuellt med flyglinje till Uleåborg Tidigare har planer på direktflyg mellan Luleå och Uleåborg strandat. Nu är ritningarna på väg upp på bordet igen. – Det finns stora möjligheter, säger Elisabeth Ennefors från Visit Luleå. LULEÅ Senast Luleå och Uleåborg planerade flyglinje mellan städerna blev det aldrig verklighet. Intresset har dock bibehållits och nu finns tankar på att skaka liv i den döda flygdrömmen. – Som vi ser det så var möjligheterna senast väldigt goda, båda städerna var intresserade. Det föll

GÖRAN RONNEBJER

URBAN ANDERSSON

Säljledare, Luleå 0920-26 27 82 070-332 56 22 goran.ronnebjer@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Luleå 0920-26 27 83 070-640 75 21 urban.andersson@ norrbottensmedia.se

på att Uleåborg hamnade i en situation där man behövde göra en översyn av sin flygplats, så det gick helt enkelt inte. Intresset från båda städer finns fortfarande och självklart tittar vi på vad det finns för möjligheter nu. Det skulle nog ge ett bra uppsving i resandet mellan städerna, säger Ennefors.

Ömsesidigt intresse Under förra veckan besökte representanter från Uleåborg Kallax Flygplats. Enligt Susanne Jangdal på Luftfartsverket finns intresse från såväl flygplatsen i Luleå som Uleåborgs motsvarighet.

ROBERT ANGLÖW

URBAN WIKBERG

Mediesäljare, Boden 0921-160 33 070-517 14 16 robert.anglow@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Boden 0921-160 32 070-311 36 21 urban.wikberg@ norrbottensmedia.se

Därmed inte sagt att en flyglinje är en självklarhet. Knäckfrågan är om det går att knyta till sig ett flygbolag som tror på planerna. – Intresset finns från flygplatserna, men flygbolagen vill nog ha en rejäl marknadsundersökning innan man satsar – och en sådan finns inte i dagsläget. Men det verkar ju som att det finns flera parter som är intresserade av möjligheten, så en sådan undersökning borde gå att ta fram tillsammans, säger Susanne Jangdal. ROBERT ÖSTHOLM

Bokning av annons som ska produceras: senast fredag innan utgivningsveckan. Tryckfärdig annons: senast måndag kl 12.00 införingsveckan. Bg 5102-0758 Pg 376707-6


Missa inte...

...vårt förlängda prova på erbjudande: Klippning 350:Färgning och klippning 900- 1200:Barnklippning 250:- (gäller tom 10 år) Hårförlängning från 3400:Nagelförlängning 495:-*

GRATTIS ERICA! för din 1:a placering i den prestigefyllda hårtävlingen

"ARCTIC HAIR CUP 2009" Boka tid hos Erica eller någon av de andra duktiga frisörerna på Sax & Maskin. Ring 0920-10088 och besök oss på vår hemsida: www.saxochmaskin.se

*gäller när Nina gör förlängningen

Vi bjuder er som bokar klippning eller färgning på en spray eller inpackning från Lanza (50 ml till ett värde av 119:-) Alla erbjudanden gäller tom 24/11.

Vår frisör Jeanette Landin Larsson

ste sena m e rna De f PS: tävlinga i r rum en hå ägt r som ten, ha t o long b a r as Nor m m sa hem och mat kam riset. 1:a p . en.. vilk a s Gis

Nyhet !

Klippkort

tnad. – 11:e klippningen utan kos

Salong • Frisör • Utbildningar • Distributör

Tfn. 0920-22 20 00 • Kungsgatan 16 Luleå • www.xtremebeauty.se

LLuul lssuunnddssggaattaa n UL LE EÅ Å •• 00992200--110000 8888 n 3 34 4 •• L LU La Nyfiken Famille de Ciseax &familjen? Machine.www.saxochmaskin.se www.saxochmaskin.se på lyckliga

Den fräscha matbutiken i Råneå

När du har behov av glasögon, - kom till oss

ICA HANDELSBODEN VÅRA ÖPPETTIDER: Mån-fre 9-19, lör 9-17, sön 12-17 Priserna gäller tom 8/11 eller så länge lagret räcker.

Glöm inte Fars Dag på söndag! TÅRTBOTTEN

GRÄDDE

BANANER

340g max 2/köptillfälle

5dl 16,90

Ciquita

90

10:- 16 st

Progressiva glas, du väljer... Bra Bättre Bäst

1390:-/par* Från 2990:-/par* Från 3980:-/par* Från

Bågar finns från 498:*Exkl. arbetskostnad och ytbehandling

Hos oss får du kompetens, valfrihet och omtanke.

12

st

90 kg

MARÄNGER

Bjud far på GRILLAD BANANA SPLIT

1690 VANILJGLASS 25:-

4 port. 4 Bananer 10 maränger 1 dl Chokladsås 1/2 l Vaniljglass 1 dl Hallon 1. Grilla bananerna med skal(går att göra i ugnen) 2. Dela dem,lägg dem på ett fat,smula över marängen och häll på chokladsåsen. 3. Klicka över o toppa med hallon

frp

2x2 liter

st

FALUKORV mager i lösvikt

ÄPPLEN

90

Cox orange

39 CLEMENTINER AZALEA 90 14 kg

kg

90

6 4990 kg

st

Luleå: Storgatan 47, tel. 0920-166 60 Boden: Kungsgatan 36, tel 0921-140 65 Onsdag 4 november 2009 extra

5


PORTRÄTTET Peter Englunds resa från 1980 och framåt

1980

1980 Flyttar från Boden till Uppsala för att läsa arkeologi, teoretisk filosofi och historia vid universitetet.

1985

1988. Gör stor succé med sin bok Poltava.

1990

1989. Disputerar i historia med en avhandling om den svenska 1600-talsadelns politiska världsbild: ”Det hotade huset”.

1995

1991. Bok nummer två

1993. Utkommer med ett

trycks, Förflutenhetens landskap. En samling historiska essäer.

storverk han jobbat på sedan disputationen, Ofredsår, vilket är första delen i en tänkt trilogi.

En livs levande När Peter Englund tog studenten hemma i Boden var det Ivan Åkerlund som var både hans klassföreståndare och historielärare. – Han var driven och otroligt engagerad redan då, berättar Ivan med varm blick när Extra förenar honom med Svenska akademiens ständige sekreterare.

Extra sammanförde Peter Englund med inspirationskällan från gymnasietiden BODEN Det blir ett hjärtligt kramkalas när Extra sammanför Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund och hans gamla lärare från gymnasiet, Ivan Åkerlund. – Gymnasiet var en mycket lycklig tid, berättar Peter Englund som kom till hemstaden förra veckan för att återinviga Bodens bibliotek. Han brukar säga att det var på biblioteket allt började för hans del. Det var dit som pappa Birger förde honom en höstdag 1963 i en chokladbrun Amazon för att försöka få tag på Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar. – Pappa var kanske less på alla mina frågor om hur äventyret egentligen slutade då jag hade börjat lyssna på boken som en följetong i radion. Problemet var att jag var sex år och följetongen sändes bara en gång i veckan så jag hade liksom svårt att hålla mig från att ta reda på mer.

Biblioteket – en ny värld

Att det var ett kärt återseende med den förre historieläraren var inte att ta miste på.

6

Radioföljetongen ledde alltså till biblioteksbesöket där en ny värld öppnade sig. Bibliotekarien som var på plats vid premiären för hans besök ska enligt Englund själv ha skrattat gott åt hans lyckliga sprinterlopp rakt fram till första bästa hylla, den bredvid utlåningsdisken. – Kanske var det för att jag då hamnade med mina fingrar rakt på lyrikavdelningen, tänker Peter högt under återinvigningen av Bodens bibliotek. Men om resan började inom biblioteksböckernas oändliga värld fortsatte den garanterat på ett fördjupat vis under gymnasietiden. – Jag hade redan gått en prak-

extra Onsdag 4 november 2009

”Han var suverän på att ge till exempel sådana som mig specialprojekt vid sidan om”, säger Peter Englund om sin gamle historielärare tisk yrkesutbildning på gymnasienivå (barnskötarlinjen, reds anm) men kände att jag ville ha nåt mer teoretiskt. Så jag gick helt enkelt om gymnasiet i Boden och valde då humanistisk inriktning. Där mötte jag Ivan som blev väldigt viktig för min fortsättning, säger Peter och ler mot sin gamla lärare som satt sig tätt intill i soffan på bibblan. Ivan berättar att han minns Peters nyfikenhet och mognad väldigt tydligt. – Han stod med båda fötterna på jorden vilket ju kan ha haft att göra med att han var ett par år äldre än de andra men jag tror inte bara det var det. Hans strategiska tänkande, förmåga att se på saker och händelser både i detalj och utifrån ett helikopterperspektiv var slående. Så jag tror han hade en stark

förmåga att sätta sig in i saker redan då och det ser man ju nu hur långt han kommit på det.

”Såld på digerdöden” När Peter får frågan om vad det var i Ivan som fick honom att väckas i sin utforskande och tänkande ådra svarar han så här: – Ivan var en sån där lärare som hade förmåga att både handleda en hel grupp och se på den enskilda individens behov. Han var suverän på att ge till exempel sådana som mig specialprojekt vid sidan om. Vad kunde det vara för något? – Jag minns till exempel att jag var rätt såld på digerdöden så där hjälpte Ivan mig vidare. Och sen åkte vi på studiebesök till Umeå universitet i trean vill

jag minnas och där och då förstod jag på riktigt att man verkligen kunde gå vidare inom de teoretiska ämnena som jag var så intresserad av. Man kunde ju visst doktorera och allt vad det hette. Ni verkar ha ett kärt förhållande. Det är inte många gymnasielärare som man skulle prata med och krama så glatt. – Det håller jag helt med om, svarar Peter och Ivan berättar att de lyckats hålla kontakt tack vare att den gymnasieklass Peter gick i på humanistisk linje varit fantastiskt bra på att träffas med jämna mellanrum. – Vi hade en återträff ifjol med gymnasieklassen och då höll Ivan ett mycket kärt och vackert tal till oss.

– Gjorde jag? hojtar Ivan till. – Jodå, det minns jag mycket väl och jag har allt tydligt dokumenterat, svarar den ständige sekreteraren. Om du inte mött Ivan som var med och väckte din historiska ådra, vad tror du då att du satsat på? – Jag vet att jag fick erbjudanden under lumpen om att fortsätta inom den sektorn men jag ville ju liksom läsa vidare. Det övertygade gymnasietiden mig i allmänhet om. Men du tog dig ju en tur inom militär försvarsspaning genom jobb på FRA under ett studieuppehåll i Uppsala. Får man fråga vad du tänkte när FRA-debatten blossade upp ifjol? – Jag tänkte bara: stackars jäv-


2000

2005

2010

jar en ny r ö b Nu "k

KOSTNADSFRI OFFERT

RASSKYDD 2000. Del två, Den oöver-

2001. Professor i narra-

2002. Ledamot

2009. Efterträder

vinnerlige släpps. Del tre ska täcka åren 1660–1680. När den kommer är oklart.

tologi – läran om berättandet – på Dramatiska Institutet. Även 2005.

på stol nummer tio i Svenska Akademien.

Horace Engdahl som Ständig Sekreterare.

Rännor, Rör & Skorstensbeslag Allt inom plåt! -Plåtslagare med lång yrkeserfarenhet -Kostnadsfri offert

LEMO PLÅT

historia fakta PETER ENGLUND Ålder: 52 år Bor: Utanför Uppsala ”En halvannan mil ut på landet i Rasbo”. Familj: Fyra barn och fru plus katterna Nelly och Vita. Gör: Är Svenska Akademiens ständige sekreterare. Senast lånade verk på biblioteket hemma i Uppsala: En brevsamling från tidigt 1900-tal. Antal lånekort i sin plånbok: Två (men sedan återinvigningen på Bodens bibliotek har han även ett tredje. Detta dock av inramat slag.) Senast skrivna bok: Stridens skönhet och sorg, 2008, som handlar om Första världskriget. ”Nästa verk kommer att dröja, då jag som sagt arbetar som Akademiens nye Ständige sekreterare, vilket är ett uppslukande värv.”

KURIOSA

Jag kommer ihåg den vinterlek vi kallade för att honka, vilket innebar att man tog tag i en bils bakre kofångare och åkte efter den i hög fart på den glatta vägbanan. Och att jag själv aldrig vågade. Nummer 136 från Peter Englunds lista ”Jag minns” på hans hemsida.

och klassföreståndare Ivan Åkerlund. lar som ska sitta och bearbeta all den där skiten. Förstår du hur mycket e-post det är att skyffla in? Nu blev ju inte FRA den plats du stannade på. Hur reagerade du den dag du blev invald i Svenska akademien och varför tror du att de valde in just dig? – Det är förstås ett väldigt hedersamt uppdrag som jag är väldigt glad åt och jag tror, om än det är en regel att aldrig snacka inom akademien om varför den ene men inte den andre hamnar på en stol där, men vad gäller mig tror jag de diskuterade som så: ”Han är historiker, författare och rätt så ung. Han har med andra ord många mil kvar i bilen!” På frågan om vad han tror att han och Ivan skulle dis-

FOTO: LENNART JÖNSSON

kutera om de hamnade på en öde ö tillsammans svarar Peter Englund snabbt: – Livet och kärleken! Inte skulle det då vara så mycket historiskt snack utan det viktiga i livet helt enkelt.

Skrivandet får vänta I dag säger Peter att han VAR historiker och till viss del även författare då han i dag bara hinner med arbetet med Svenska akademien. – Jag tvingas leva i avhållsamhet från skrivandet och det är hemskt frustrerande. Delar av nästa år är Englund dock pappaledig med sin sistfödda och vem vet, kanske blir det lite bokskrivande för pappan under vilorna för barnet? VIKTORIA BERGLUND viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

PETERS PRISER

Lars-Erik Molin 0920-667 13, 070-263 62 39 Innehar f-skattebevis

KÖPES! BEG/DEFEKTA

Vi är fyllda med ny inspiration och frä scha ideér från kurs och utbildning i Stockh olm.

MC, SNÖSLUNGOR OCH SNÖSKOTRAR Även service, rep och underhåll.

Välkomna in!

FYRKANTENS BILDEMONTERING 076-811 20 08

Peter Englund har innan inträdet i Akademien bland annat mottagit Svenska Akademiens pris till Axel Hirsch minne två gånger, Augustpriset 1993, Piraten-priset, Selma Lagerlöf-priset, Bonniers essäpris, Uppsala universitets Disapris samt tagit emot medalj ur kungens hand år 2001 för framstående insatser som historiker. Källa: Intervju och www.peterenglund.com

n Kalix

Folksamhuset, Smedjegatan 10, Luleå. Tel 0920-150 20.

VÄRDECHECK! 100:Boka din charter resa hos oss. Du får en värdecheck för din nästa resa! Gäller när du bokar resan under november månad.

Välkommen till den personliga resebyrån!

Ami Isakson

Hos oss bokar du avgiftsfritt din charter resa till SOOOLEN…

Camilla Engström

Tel 0920-23 23 50 Smedjegatan 13 i Luleå www.rline.se

Högrev Benfri, ortens ungtjurar

49 Grillad Kyckling råvikt 1200g, Lagerbergs

2990 St

Kungligt belönad.

frå Elli

Paprikamix 400g, Spanien, Klass 1 Jmf pris 25:-/kg

2 för

20:-

Torskfilé

90 Kg

Veckans Pålägg

Flatrökt skinka

Gadus Morhua, Nordostatlanten, Botnia Fisk

skivad

7990 Kg

Körsbärstomater 250g, Spanien, Klass 1 Jmf pris 40:-/kg

2 för

20:-

99:Kg Kg

Champinjoner 250g, Polen, Klass 1 Jmf pris 40:-/kg

2 för

20:HERTSÖN

Gäller tom 8/11 2009 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21 Onsdag 4 november 2009 extra

7


PÅ SPRÅNG AN K I N KRÖ

Jag har det bra, så enkelt är det

Marie Ekström ser ingen avmattning på tomtemarknaden, tv-inredarna Simon & Tomas till trots.

Tomtar håller – om folket bestämmer KARLSVIK Tongångarna kring Hantverksmässan i Arcus har varit blandade de senaste åren. Fast besökarna vägrar lyssna. Det är hyfsat fullt också under söndageftermiddagens slutrace. Att hantverket finns där går inte heller att bestrida. Livemontrarna, där man får se hur mycket tid det egentligen tar att snickra en korg, tillverka ett par skor eller väva en rana, fascinerar. Och ger tankar över timpenningen. – Vi har räknat. Fyra kronor, säger Lars Rodlin och skrattar.

Conny Sundström och Nils-Erik Holmgren bredvid Blekinge-ekan, i tidens anda utrustad med elhjälpmotor.

Kollegan i korgståndet, Ove Johansson, bekräftar att hobbyn knappast är något man lever på. – Nej, nej. Det är bara ett nöje för oss som träffas i Hemslöjdsföreningens regi. En riktig gubbjunta, säger han med ett brett flin. Till de tunga mässklassikerna hör också tomtar och troll. Marie Ekström har ett utbud tillräckligt att ge tv-inredaren Simon Davies akut migrän - och försäkrar att inredarens hetskampanj mot dessa försvarslösa stackare inte avspeglar sig i resultatet. Tvärtom är

Emil Hagenrud premiärflyger vid spakarna i modellflygklubben Jupiters monter.

försäljningen på topp. Som vanligt. Man måste ändå imponeras av kunderna som visar egen vilja och står emot tunga tv-tyckare genom att fortsätta köpa furumöbler och prydnadstomtar. Folket är inte alltid så mjäkigt.

MARTIN THELENIUS 070-574 69 14 martin.thelenius@ expressum.se

Lars Lundberg, Piteå, och Veronica Sundman, Luleå, tittade på virkad brudkrona. Om tre månader är det dags.

JAG ÅKTE TILL GÖTEBORG för att värma hjärtat under helgen. Där fanns jag, och typ tre miljoner andra norrlänningar. Många av mina Luleåvänner har packat flyttlådor och skickat dem till just västkusten. Det finns någon slags magnet i Göteborg som lockar till sig Luleåbor och vad den har för kraftkälla har jag ingen aning om. På en födelsedagsfest träffade jag en sådan där bekant som man blandar ihop med andra bekanta eller kanske till och med obekanta. Vi var artiga som man oftast är och sedan fanns det inte så mycket mer att orda om. Tills han fick nys om att jag har mina bopålar nedslagna i Luleå. Konfunderat undrade han hur jag kunde motivera detta. Luleå är ju bara så Luleå, liksom. Jag blev förvånad. Oftast upplever jag att den generation norrbottningar som just nu, och sedan några år tillbaka, rör sig runt om i världen är upplysta typer. Medvetna om att man har ansvar att skapa något av den plats man befinner sig på. Inte vice versa. Därför blir jag förvånad när min typ bekanta vän ifrågasätter mitt val av bostadsort. Som att jag var för korkad för att fatta att Luleå faktiskt inte är en bra plats att bo på. Det är pubertalt.

Att välja att bo någonstans är inte ett extremt ställningstagande

INOM MIG FINNS ingen hjälte som ska stanna och rädda en stad i Norrbotten. Ingen förbarmande moder som bär det stackars barnet vid sin barm. Men jag är heller ingen fågelunge som ska matas med min favoritmat i samma sekund jag blir hungrig. Jag har det bra, så enkelt är det. Att lämna en småstad till förmån för en större stad förändrar ens möjligheter. Så, om du har tråkigt och inte trivs och inte har någon ambition att själv förändra något är det väl bara att flytta på dig. Alla trivs inte överallt och en liten stad kan inte tillgodose varenda människas önskemål. I Luleå finns ingenting, tyckte bekantingen. Och jag tyckte att han hade fel. Det var inte så mycket att snacka om, med andra ord. ATT VÄLJA ATT BO någonstans är inte ett extremt ställningstagande. Det behöver heller inte vara ett resultat av lokalpatriotism eller tjurighet. Det kan kort och gott vara så att den plats man befinner sig på tillgodoser ens tillfälliga behov och funkar för stunden. Imorgon kanske det är en annan giv. Till dess avgör jag helst själv var jag borde bo. Det blir nog enklast så. Rolling Thunder Revue Revisited – A Tribute To Bob Dylan på Kulturens Hus. Jag kunde ju tyvärr inte gå, men vilket bra upplägg! OBS! KLAGOMUR! Min mobiltelefon som gick sönder strax efter att cykeln blivit stulen, datorn dött och hyrbilen blivit påkörd. SKIT OCKSÅ.

Malin, Maja, Anders och Moa Gard, Luleå, hade bara hunnit in på mässan när Moa hittade fotografen.

8

extra Onsdag 4 november 2009

Ove Johansson och Lars Rodling, Sunderbyn, visade upp ett stycke ”gubbjunta”.

Stina Andersson satsar på inspiration från barndomstrakterna kring Övertorneå för sina ranor.

MARTINA JOHANSSON kronikan@tidningenextra.se




Stickat

Välkomna! Välkomna!



Välkomna! Välkomna!



Välkomna! Välkom

• Nybyggnation • Om- och tillbyggnad • Fasadarbeten • Fönster- och dörrbyten • Nytt kök · Kakel

Bellis Luleå City Tel: 105 00

Glöm inte Far på söndag den Örnäsets köpcentrum Tel: 22 11 22 8 november Öppettider: Mån-fre. 9-18, Lör 9-15, Sön 11-15

Öppettider: Mån- tor 11-18, fre 10-18, lör 11-15 (Lunchstängt 13.30-14.30 vardagar)

Ann & Jimmy med personal

Kunskap Känsla Kvalité Service

Samarbetar med arkitekt för konstruktion och bygglov Niklas Russberg 0920-130 30 www.byggratt-norrland.se

till rätt pris och kvalité Ge pappa ett hå rt paket

349:-

PAPPAHERRPYJAMAS STRUMPOR Finns även i stora storlekar

GÅGATAN BODEN • MÅN-FRE 10-18, LÖR 10-15 TELEFON 0921-171 07 • info@vestmans.nu Ombud för Tvättbaren. Kemtvätt och vittvätt

50:-/par

Succé för Hyundai!

399:-

Fira försäljningsframgångarna med oss. Köper du en ny Hyundai i10, i20 eller i30 betalar du bara 1 900 kr för de utrustningspaket som annars kostar 8–11 000 kr. Kombi-tillägget för i30 Kombi, värt 8 000 kr, bjuder vi på. Du sparar upp till 17 000 kr. Dessutom får du nu extra bra betalt för din inbytesbil. Uppskattar du ett bekymmersfritt bilägande har du dubbel anledning att besöka oss. Välkommen!

Ett smartare val

Tröja i bomull. V-hals. Lika bra till jeans som under kavajen, röd/grå.

Spara upp t 17 00 ill 0 kr! MILJÖ BIL

Multirand i bomull. Lite tuffare, lite fräckare. Gärna med skjorta eller bara med T-shirt under, grå/blå.

MILJÖ BIL

Hyundai i10 1.1

Hyundai i20 1.2

Hyundai i30 1.6 CRDi

med e-Sensepaket

med Comfortpaket

med e-Basepaket

Nu från 103 800 kr

Nu från 123 800 kr

Nu från 163 800 kr

3 års Nybilsgaranti med obegränsad körsträcka • 9 års Elektronikgaranti • 10 års Rostskyddsgaranti • 3 års Lackgaranti • 3 års Vagnskadegaranti • 3 års Vägassistans

399:-

Bränsleförbrukning vid blandad körning 4,3–6,9 l/100 km. CO 2 -utsläpp 115–165 g/km. Miljöklass 2005/2005PM. Bilarna på bild är extrautrustade.

Banvägen 16, Luleå. Tel 0920-606 75 www.dahlqvist-bil.com Vardagar 10-17.30, lördagar 11-14 www.hyundai.se

Skön bumullströja med zip. Finns i fem fräscha färger. Vinröd, grå, röd, denim och ljusgrå. Vilken väljer du?

Nöjda kunder är en av mina största drivkrafter.

Nu 399:Skjorta + tröja V-hals i bomull inkl. skjorta till bästa pris. ord 700:-

Det speglar sig på mina kök, personlighet i skräddarsydda kök med flexibilitet och precision kännetecknar mig och HärjedalsKök.

Ring mig så tittar jag förbi! Thomas Strömberg, 076-116 20 11

Skjorta + tröja

SPECIALERBJUDANDE lördag 7/11 kl. 11-15 Alla kunder som bokar ett hembesök nu på lördag får vid köp av nytt kök.......

- Butiken för alla -

20%

RABATT

Besök vår köksutställning, Ålgatan 8, Luleå

Välkomna!

FACTORY SHOP Öppet: Mån – fre kl. 08.00-18.00 • Lör 11-15

Ålgatan 8, Luleå • www.harjedalskok.se

Midgårdsv. 9 (mitt emot COOP-arena), 973 34 Luleå Tel. 0920-22 66 99 • www.nwpp.se/companyline

Onsdag 4 november 2009 extra

9


ANSLAGSTAVLAN Om när jag träffade Soki ■ Angående reportaget om Soki Walladi Hossain i Extra 14/10. Våren 2007 träffade jag Soki hos en kamrat. Tillsammans med världen berättade han om sitt då sjuåriga liv i vårt land. Under den tiden hade han sökt arbetstillstånd men alltid fått avslag ofta följt av ett hot om utvisning till Tchad. Under de år som gått har han inte haft möjlighet att försörja sig. Utan möjlighet att få, eller ta, jobb har han ställt upp gratis hos ideella föreningar. På den korta pratstunden väcktes mitt intresse att närmare få känna den här mannen. Jag bjöd ner honom till vårt sommarställe

vid Sävastån. Soki kom, och många gånger har jag haft nöjet att ha honom på besök. Om Soki får arbetstillstånd har utgifter bytts mot inkomster och Soki blir en fri man och svensk demokrati har visat att den finns. Gäller ovanståede har också våra elever möjlighet att på lämpliga lektioner få möta någon som kan berätta om islam. Min förhoppning är att ett utmärkt reportage får allt fler att tycka till. Blir vi riktigt många (listvis) får han, som arbetar efter lagen, stöd för lagändring i detta mångåriga ärende. PER TAGE KÅGEBJER, BODEN

Glöm inte vita bandet ■ Det kanske låter lite elakt men jag blir tokig av att det bara är vissa färger på cancerband som uppmärksammas. Visst stöder jag det, absolut, men jag tycker att det känns lite orättvist. De övriga cancerformerna? Min mamma gick bort i lungcancer efter ett otroligt kämpande under två års tid i augustimånad, är det en skam att få denna sjukdom? Det är inte bara rökare som får denna cancer, långt ifrån. Lungcancerdagen är idag 4 Novermber. Vita bandet finns. Hur många vet detta? Gå in på www.stodet.se för att beställa vita bandet.

”Anslagstavlan”, Extra, 971 83 Luleå. E-post: anslagstavlan@tidningenextra.se

Skriv gärna kortfattat. Vi förbehåller oss rätten att korta och redigera texter. Insänt material returneras ej. Bifoga namn, adress och telefonnummer även om du skriver under signatur. Anonyma inlägg publiceras ej.

VÄDRET

I DAG

Inte bara brev som delas ut ■ Postbox eller inte? En liten undran: Hur stor del av brevbärarens börda är post och hur mycket är reklam? På bilden i förra Extra ser man blott reklam i händerna och på magen på BREVbäraren som arbetar på POSTEN! Mig veterligt innebär yrket att dela ut post – därav namnen på företaget och yrkeskå-

ren. Om brevbäraren endast har post att dela ut kanske det går lättare att öppna brevinkasten. Om Posten väljer att bära ut även reklam – i vinstsyfte – får Posten även ta de omkostnader det innebär. Inte ska vare sig fastighetsägare eller hyresgäster stå för något de ej orsakat. Det är ju Postens sak att ordna

bra arbetsmiljö för sina brevbärare. Antingen minskar man arbetsbördan eller fixar brevlådorna – i vilken form det än innebär. Men självklart att jag vill ha min post in i lägenheten även i fortsättningen. Jag ska inte lida för att Posten vill bära ut reklam också. FD TIDNINGSBUD

Reklamen är det verkliga problemet

CARINA

SKRIV TILL

Okej att jobba som pensionär

Extra 28/10 om brevbärarnas arbetsmiljö i Luleå och Boden.

I den 28 oktober av Extra kan man läsa om brevbärarnas dåliga arbetsmiljö. En brevbärare säger också att ”om det fortsätter så här kommer jag inte att orka till pensionen”. Det är säkert som han säger. Men när man studerar bilden i

I KVÄLL

tidningen så ser man den verkliga orsaken. Det är inte brevinkasten utan de kilovis med reklam som han bär trappa upp och ner. Knappast de fåtal brev som postkunderna får utdelade. Att posten vill rationalisera sin verksamhet kan man

förstå, men är det inte de verkliga kunderna som ska betala den effektiviseringen? De som tvingar på lägenhets-/fastighetsägarna den tunga och oftast ovälkomna reklamen i brevlådan.

■ Angående senioruthyrning. Varför måste ”alla vara stöpta i samma form”? Om en pensionär känner att han/hon orkar jobba, så varför denna missundsamhet? Jag tror inte dessa pigga pensionärer tar ifrån ungdomarna deras jobb. Det rör sig ju endast om enstaka timmar, inga längre vikariat eller fasta tjänster. Hur många undomar kan/vill utföra hushållsnära tjänster? 60-PLUSSARE MED FANTASI

Var finns du? Hejsan! Såg dig mörkhårig tjej med din dotter på Coop forum, Storheden, den 27oktober. Om du läser detta hör gärna av dig, skulle vara trevligt att höra av dig. STEFAN LASS, 076-1489066

VECKANS ...till den man som kissade på väggen vid strand galleria 28 oktober mellan kvart över ett och halv två.

SERVICEVÄNLIG

VÄDRET I VECKAN

LINA STENBERG

VÄDERKRÖNIKA Krokodiler i Sahara

Boden

+2

Boden

+1

Luleå

0 TOR

SVERIGE I DAG +30

FRE

LÖR

+20

3

+5

6

Välkomna! Välkomna!



Välkomna! Välkom

Veckans Ros Ord. pris 30:-/st

Annons

Öppettider: Mån-fre. 9-18, Lör 9-15, Sön 11-15

4

Örnäsets köpcentrum Tel: 22 11 22

15:-

Öppettider: Mån- tor 11-18, fre 10-18, lör 11-15

5

(Lunchstängt 13.30-14.30 vardagar)

/st

Gäller end. ons-lör och vid kort/kontant betalning

Kunskap Känsla Kvalité Service

Ann & Jimmy med personal

6 4



Luleå City Tel: 105 00

5

-10

Välkomna! Välkomna!

Bellis

3 2

+10

Ned kl. 14:55

DAGENS METEOROLOG: 

8/11

SÖNDAG

SOLEN Upp kl. 07:35

2

1

-5

7/11

LÖRDAG

1

±0

6/11

FREDAG

Luleå

4-8 m/s

+15

5/11

TORSDAG

+1º

+2

+25

EUROPASTÄDER

TURISTORTER

VÄRLDSTÄDER

Amsterdam

+11 º

Antalya

+19 º

Delhi

+31 º

+11 º

Cypern

+25 º

7

-15

7

-20

8

8

9 9

11 10

12

10 11 12

10 extra Onsdag 4 november 2009

Berlin

+20 º

Hong Kong

Helsingfors

+1 º

Kreta

+18 º

Los Angeles +17 º

Köpenhamn

+8 º

Las Palmas

+23 º

Mexico City

+15 º

London

+12 º

Madeira

+23 º

New York

+10 º

Madrid

+16 º

Malaga

+25 º

Peking

+14 º

Oslo

+4 º

Mallorca

+22 º

Rio de Janeiro +31 º

Paris

+11 º

Phuket

+31 º

Sydney

+19 º

Rom

+20 º

Rhodos

+19 º

Tokyo

+18 º

Forskare har hittat krokodiler i Sahara. Det låter bisarrt, men det finns ett fåtal krokodiler i delar av Mauretanien, i västra Sahara, där tillfälligt regn fyller upp dammar med vatten och krokodilerna kan livnära sig på fisk. Fiskarna i sin tur livnär sig på mikroorganismer som trivs i vatten med rik vegetation. När vädret blir för varmt och hett, går krokodilerna i ide och tar skydd i grottor, hål och under klippor. Sahara krokodilerna är mycket mindre än andra krokodiler, antagligen eftersom det under större delen av året inte finns så mycket mat för dem. Man tror att de är rester av en stor grupp krokodiler som kom till Sahara för 8000 till 10000 år sedan när öknen antagligen bestod av grönskande savanner eller grässlätter. Området drabbades för 7000 till 8000 år sedan av en torrare period, men följdes åter av en tid med fuktigare klimat. På grund av klimatförändringar som började för lite mer än 5000 år sedan förflyttades monsunregnen norrut. Klimatet blev successivt torrare, vilket ledde till det torra Sahara som vi känner till idag. De flesta djur migrerade eller dog, men några krokodiler tog sin tillflykt till de sista pölarna med vatten och blev isolerade från de övriga på kontinenten. Det är inte riktigt klart vad som orsakade den stora klimatförändringen.

Alexandra Ohlsson SMHI:s väderredaktion


PRISFEST VI FYLLER 20 ÅR

FIRA MED OSS! Det har alltid varit lätt att hitta bra och prisvärda prylar hos oss på Team Sportia. Lägg därtill att vi kämpar för kunskap och personlig service så har du några av delarna i en vinnande kombination. Det vet vi efter 20 år av framgång. Nu har vi prisfest i alla våra butiker och du är hjärtligt välkommen. Men kom i tid, så att inte chansen att göra fynd blir till en tuff sport.

NIKE AIR ZOOM KYOTEE GTX Joggingsko med ovandel i GORE-TEX® för vattentäthet och god andningsförmåga. Dämpande mellansula och Air dämpning i häl och framfot. Förstärkta dubbar i yttersulan ger bra grepp. Seniorstorlekar.

699:ORD. PRIS 1195:-

ICEPEAK VILLE/VENNA KOMBI MAGIC II GTX JR

Skidjacka med reflextryck och tejpade sömmar. Herr och dam.

Tumhandske i Digi-PU innerhand. GORETEX® som gör handsken vattentät och att den andas. Finns i juniorstorlekar.

ORD. PRIS 1495:-

699:-

299:ORD. PRIS 399:-

ICEPEAK VENNE/VERLA KOMBI BOOST WG

Skidbyxa med reflextryck och tejpade sömmar. Herr och dam.

Fingerhandske med sportgrip i innerhand. Waterguard ”vattentät och andas”. Dam och herrstorlekar.

ORD. PRIS 1195:-

199:ORD. PRIS 399:-

499:UNDER HALVA PRISET

HAGLÖFS TIGHT PRO M Mindre ryggsäck som passar lika bra i staden som i skogen. Höftbälte för bra passform. Stolek medium. Volym ca 25 l.

399:-

ORD. PRIS 799:-

SALOMON MISSION RS 24 Alpinpjäxa som passar medelgoda till avancerade åkare. Custom Fit innersko som formas efter foten och andas. Herrstorlekar.

1995:-

ORD. PRIS 3495:-

SILVA L3 PANNLAMPA Strömsnål pannlampa med fem ljuslägen, inklusive blinkläge. En räckvidd på 22 meter och med max brinntid på 150 timmar i sparläge.

225:ORD. PRIS 449:-

DELFINGATAN 2 TEAM SPORTIA LULEÅ • Tel Tel:: 0920-731 40 • Vardag. 10:00-18:00 Lördag. 10:00-15:00 Söndag. 12:00-15:00 SMEDJAN, STORGATAN 36-38 LULEÅ • Tel Tel:: 0920-24 90 10 • Vardag. 10:00-19:00 Lördag. 10:00-16:00 Söndag. 12:00-16:00


HJULINSTÄLLNING! www.dackhuset.com

Boka billigast taxi! -Från och till Kallax 0920-46 50 00 070-746 50 05 10 % rabatt vid uppvisande av denna annons.

Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet. Service, reservdelar, garantiärende.

Helgöppet Lördag 10-15 . Söndag 12-15

Pohjolan Auto Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

0920-120 30

Mån 10-19 Tis-fre 10-18

Sveriges mest sålda motorsäng!

Mjuk, medel, fast 8 cm exklusiv bäddmadrass Ring samt medar

li en av under - b

Nu

Husbil/husvagn, bil, båt m.m. Läs mer på www.mfab.nu Bokning 070-246 39 15 Tracker för ensamarbetare/ sjukdom med SOS knapp. Eller för dig som vill ha koll på barn, hund eller bil. Säljes av Kristoffers Skogstjänst, Råneå Kontakta: Bengt Olov V, 070-288 47 56 Säljes även hos ÄLVHÄXORNA Torggatan 23, Råneå http://tracker.bevaka.com

Leo Relax Original

k 00 nöjda Över 70 0 Ord. 11.480:-

Trygg vinterförvaring/service

dem du o

ckså!

6.999:-

DU KVINNA Behöver du råd i en juridisk fråga?

Kontakta JURIDIKJOUREN måndagar, torsdagar kl. 18.00-20.00 0920-22 22 23 ! ANSEN s n SISTAllCnH ra e v le u, Bestä

New York U-divan, 240 cm x 325 cm x 155 cm. V-eller h-svängd. Ord. 17.740:-

Nu

före jul!

juridikjouren@bredband.net

Juridikstuderande tjejer svarar på dina frågor

12.500:-

F.d. Sunderby Loge, N:a Sunderbyn. Tel 0920-26 57 93 www.skinnexpo.se SOFFOR • SÄNGAR • MATGRUPPER - ALLT FÖR HEMMET!

Chili Chili Garnisonsgatan 39, BODEN Tel. 0921-122 21 www.chilichili.se

Diners Sportbar Din lokala sportbar i Boden Östra strandvägen 1, BODEN Tel. 0921-191 21 www.dinerssportbar.se

Restaurang Mathuset Lunch, middagsbjudningar, affärsluncher, julbord, konferenser Tel. 0920-24 53 50 Besiktningsv. 10, LULEÅ (Storheden) www.restaurangmathuset.se

Byakrogen Byakrogen Affärsvägen 4, RÅNEÅ Tel. 0924-100 50

Restaurang Milano Drottninggatan 32, BODEN Tel. 0921-170 20

Restaurang Harnet V. Brogatan 22, LULEÅ Tel. 0920-135 55

Anderssons Konditori & Bageri Björkgatan 41, LULEÅ Tel. 0920-198 51

Luleå Bageri & Konditori Coop Forum, Storheden Tel. 0920-20 09 99

HEROES Heros Rockbar Storgatan 7, LULEÅ Tel. 0920-22 22 84 www.herosrockbar.com

Restaurang Aurorum Aurorum 2, LULEÅ Tel. 0920-751 70, 070-669 61 37 www.restaurangaurorum.se

www.tidningenextra.se

12 extra Onsdag 4 november 2009

Margaretas Värdhus Lulevägen 2, Gammelstad Tel. 0920-254 290 www.margaretasvardshus.se

Pizzeria Teo Pizzeria Teo Rundgatan 25, LULEÅ Tel. 0920-160 20

Lottas Kök & Catering Höstvägen 7, LULEÅ Tel. 0920-26 99 80 www.lottaskok.com


Lulebo presenterar stolt:

INVIGNING AV NYA BJORKSKATA CENTRUM

Hyresvärden för Goda grannar

Lördag 7 november kl 11-15

VI SOM HAR AKTIVITETE R UNDER INVIGNINGEN: 4UONTH EGO AN DR EASKYR KAN B J Ö R K S K ATA N S R E STAU R A N G C O O P K O N S U M B J Ö R K S K ATA N FR ITI DSGÅR DE N G LADAN BAS KET K V I N N O B I B L I OT E K E T LIRA BK LU LEÅ BASKET LU LEÅ HOC KEY LU LEÅ R I DKLU B B NÄR POLISE N PRO R Ä D D N I N G STJ Ä N ST E N SWE DBAN K SVE NSKA KYR KAN

Anders Sandberg (vd Lulebo) och Karl Petersen inviger nya Björkskata Centrum, med högtidliga tal och bandklippning. Bertil Wallien avtäcker sitt nya konstverk som ska pryda centrum. Utmana spelare från Luleå Hockey i bordshockey. Luleå Ridklubb har gratis ponnyridning. Räddningstjänsten visar brandbil och Närpolisen patrullerar med polisbil bland besökarna. 4UontheGO har fiskdamm. Gladan Basket firar 25 år med prova-på-basket och uppvisningsmatch. Möt spelare från Luleå basket och delta i jonkningstävling med LIRA BK. Kvinnobiblioteket sagor och skrönor, PRO med linedance, Svenska Kyrkan, Andreaskyrkan och Fritidsgården Björx har öppet hus. Information om årgångshusen på Hagelvägen. Vi bjuder på musikunderhållning. Vinn fina priser i tipsrundan.

I LLU S T R AT I O N : I S AF O R M

Festlig invigning kl 11. Välkommen till en dag för hela familjen!

LULEBO, KÖPMANGATAN 27, 972 33 LULEÅ, TEL 0920-23 67 00. WWW.LULEBO.SE

Lulebo i samarbete med Tekniska Förvaltningen.

Lulebo AB är Luleås kommunala bostadsföretag med ca 11 100 lägenheter. Fastigheterna finns i de flesta av Luleås stadsdelar. I beståndet finns hyreslägenheter, studentbostäder och affärslokaler.

HÖG KVALITET TILL RÄTT PRIS www.dackcenterilulea.se

JUST NU HAR VI EXTRA BRA PRISER PÅ DESSA DIMENSIONER!

F700

175/65-14 185/65-15 195/65-15 205/55-16

KAMPANJERBJUDANDE ALUFÄLGAR TILL VINTERN!

MS 2

700:750:800:1200:-

175/65-14 185/65-15 195/65-15 205/55-16

600:600:600:700:-

Passar de flesta bilmodeller

X-ICE NORTH 2

HAKKAPELITTA 7

NORFROST 5

175/65-14 185/65-15 195/65-15 205/55-16

175/65-14 185/65-15 195/65-15 205/55-16

175/65-14 185/65-15 195/65-15 205/55-16

1025:975:1200:1600:-

1100:1200:1350:1800:-

Enzo 102

Enzo LGA

950:975:1200:1600:-

Montering och balansering tillkommer. Priserna gäller per styck.

Pris/st

Pris/st

15” 775:16” 925:17” 1.250:-

15” 16” 17”

700:850:1.050:-

Betala på 4 månader utan ränta och avgifter. 0:- ränta 0:- upplägg 0:- aviavgit. Gäller t o m 30/11-09 eller så långt lagret räcker.

Tel 0920-25 33 90 ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 7-17, V 43 & 44 7-18 Handelsv 21, Storheden LULEÅ (mellan SCAN och Bilsped)

Kunskap • Kvalitet • Känsla • Kunskap • Kvalitet • Känsla • Kunskap • Kvalitet • Känsla • Kunskap • Kvalitet • Känsla • Kunskap • Kvalitet • Känsla

Onsdag 4 november 2009 extra

13


REPORTAGE

Gudruns leklust är livsviktig Här är F21-plutonen där hundarna är lärare Gudrun tillhör eliten. Inte ens var tionde schäfer delar hennes förmågor. Nu jobbar hon på F21 i Luleå. Fast för henne är allt en lek. KALLAX Hundskötaren AnnaKarin Nilsson gömmer sig bakom en sten. På andra sidan av den lilla skogsdungen står hennes kollega Martin Alnelind. På given signal från honom ger sig schäfern Gudrun iväg. Ett ögonblick senare är uppdraget slutfört. Anna-Karin är hittad och Gudrun ger skall vid stenen. Att hitta försvunna människor är en livsviktig uppgift. Fast för Gudrun är det bara en rolig lek. Framme vid stenen tar AnnaKarin Nilsson fram en röd leksak – belöningen. Lyckan är fullkomlig hos schäfertiken. Hundplutonen på F21 har 25 anställda: en officer, åtta civila hundskötare och -dressörer och 16 bevakningshundar, för tillfället bara schäfrar. Huvuduppgiften är att utbilda värnpliktiga till att bli hundförare. Hundarna är lärare, de värnpliktiga elever. I krig ska hundarna – tillsammans med sina förare – kunna spåra fienden, skadade, vapen eller ammunition.

Måste ha snälla hundar En vanlig missuppfattning är att hundarna på F21 är hangarhundar, med uppgift att vakta byggnader och attackera inkräktare. Inget kunde vara mer fel, förklarar plutonchefen Andreas Nilsson: – Vi kan inte ha farliga hundar

Andreas Nilsson studerar tavlan med dagsaktuell information om de 16 hundarna. här, det skulle inte gå. Vi måste ha snälla hundar som snabbt bildar flock med människor. I hundstallarna är det knäpp tyst, så när som på en radio som alltid står på. Personalen har märkt att hundarna blir lugna av musiken, liksom av att det är förbjudet att skälla. När vi går fram och hälsar på hundarna möts vi av en slick på handen.

Samarbete med många Under ett cirka åtta år långt arbetsliv på F21 hinner varje hund ha uppemot 150 olika förare. Därför måste de på en gång kunna lita på och samarbeta med i princip vem som helst. I snitt fyra timmar om dagen var tränas Gudrun och hennes ”kollegor” av F21:s åtta hunddressörer. – Det är många som tror att det är ett väldigt glamoröst jobb, och det är det om man är riktigt hundintresserad. Är man bara sådär intresserad är det inte så glamoröst, som nu när det är minus två grader, snorhalt och du har 16 hundar att rasta och

kanske åtta att dressera. Hundskötarna är utomhus hela tiden, säger Andreas Nilsson. Under somrarna förbereds hundarna för ett av sina viktigaste uppdrag: att hjälpa polisen hitta försvunna människor. – Är det en chef som vet om vår kapacitet ringer de oss inom ett dygn. Det är viktigt för oss att komma in i tid för att hitta ljud, lukt och spår, säger Andreas Nilsson.

Redo för verkligheten Vid behov kan militären låna ut så mycket som tio manskap under en lång tid. – För oss är det det bästa vi kan göra. Nummer ett är det ett kvitto på att dressyren vi har lagt ner fungerar och nummer två får vi vara ute och jobba på riktigt. Hundplutonen på F21 har varit med och letat efter bland annat Caroline Stenvall, Elisabeth Odhammar som försvann från Lövskär/Hertsön i våras och tioårige Sebastian Hedman Eriksson som gick vilse på Kvikkjokksfjället. I det sistnämnda fallet fick historien ett mycket lyckligt slut, då pojken hittades av en av F21:s hundar. Elisabeth Odhammar hittades död fyra månader efter sitt försvinnande. – Det har jag fått kommentarer efteråt att ’hur fan kunde ni missa det?’, men vi var inte på den platsen, säger Andreas Nilsson. SARA-LENA BRÄNNSTRÖM sara.brannstrom@norrbottensmedia.se

Schäfern Gudrun jobbar på F21, här med plutonchefen Andreas N

fakta HUNDARNA PÅ F21 ■ Hundplutonen på F21 har plats för 50 hundar. Just nu finns här 16 schäfrar. Andra raser som kan användas är till exempel tervueren och malinois. ■ Av alla schäfrar som föds är det bara 20-30 procent som överhuvudtaget kan testas för att bli

bevakningshundar. Av dem är det 20-40 procent som går vidare till att utbildas i grunddressyr. ■ Hundarna måste kunna arbeta med många olika människor, kunna bo själv i hundstall och vara utomhus i all sorts terräng i ur och skur. Dessutom måste de ha en stor arbets-

14 extra Onsdag 4 november 2009

lust. Hemma hos familjer kan det ta sig uttryck i en hund som biter sönder saker på grund av rastlöshet. ”Det är inte sällan det är ’bråkiga’ hundar som blir tjänstehundar” säger Andreas Nilsson, plutonchef på F21. ■ Schäfrarna på F21 kommer alla från Sollefteå, där

försvarsmakten bedriver avel. Hundarna grundutbildas i Stockholm. Vid 2-3 års ålder kommer de till F21 där de fortsätter utbildas, bland annat i att arbeta i grupp. ■ Vid omkring 10 års ålder pensioneras hundarna och får ofta flytta hem till en före detta hundförare.

HUNDGÅRDEN ■ Hundgården på F21 är en av Europas modernaste. Varje hund har en egen box med en inne- och utedel, båda försedda med golvvärme. Här finns även ett sjukvårdsstall med möjlighet att genomföra operationer och ett hund-spa med badkar och bastu.

Gudrun blir överlycklig när hon hittar hundskötaren AnnaKarin Nilsson bakom en sten.


ilsson. ”Det är egentligen fantasin som sätter gränserna för vad hunden klarar av. Nu talar man till och med om hundar som kan hitta cancer. Hundarna är ett otroligt hjälpmedel”, säger han.

Vi kan inte ha farliga hundar här, det skulle inte gå. Vi måste ha snälla hundar som snabbt bildar flock med människor...

Hundskötaren Martin Alnelid utanför hundgården, som är en av Europas modernaste.

Gudrun i ett av många träningspass som ingår i vardagen som bevakningshund på F21.

Onsdag 4 november 2009

extra 15


SPORT

Laddad för en Snart drar världscupen i skidskytte igång och expertkommentatorn Kalle Grenemark laddar för en ny tv-säsong. Tittarsiffror på mellan 800 000 och en miljon är inte att leka med. – Det finns tittare som ringer och kräver att Kalle ska säga ”från stav till stav” minst tre gånger varje sändning, säger vapendragaren och svt-profilen Christer Ulfbåge och skrattar.

Kalle Grenemark: Expert med rekordpublik i sikte

Christer Ulfbåge.

BODEN I dag är Kalle Grenemark lärare vid Björknässkolans skidskyttegymnasium och där ansvarar han för träningen av framtidens stjärnor. Men det är extraknäcket som gjort honom till kändis. Efter nio år som aktiv på riktigt hög nivå och ytterligare nio som landslagsledare fick han 2004 frågan om han ville börja som expertkommentator åt SVT. Sedan dess reser han runt och kommenterar världscupen i skidskytte tillsammans med SVTveteranen Christer Ulfbåge. – Personkemin funkade från första stund. Vi har jätteroligt när vi jobbar och förhoppningsvis speglar det också av sig när vi sänder, säger Kalle Grenemark.

Stigande intresse Tittarsiffrorna har ökat successivt och med ett stundande OS och världscupvinnaren Helena Jonsson i toppslag finns alla möjligheter att sätta nya tittarrekord. – Utvecklingen har varit fantastisk. När vi började var det ju ingen som trodde på skidskytte som tv-sport, säger han. Sportkommentatorn Christer Ulfbåge minns mycket väl hur snacket gick. – När Magda la av sa ju alla att det här är kört. Jag la av med att kommentera 1998

för jag var så trött att bara åka runt. Sen kom en kille från SVT24 som precis hade startat och frågade och tjatade och ville ha mig som kommentator till en vintersportsatsning. Jag sa att då måste vi ha en huvudsport att bygga det på och när de rådfrågade mig sa jag skidskytte, säger Christer Ulfbåge.

En ren miljonsuccé Cheferna på SVT var skeptiska men gav det till sist en chans. – Vi hade väl bara 100 000 tittare i början men sen upptäckte de att det lockade tittare, fortsätter han. I dag har man tittarsiffror som ligger mellan 800 000 och en miljon under en vanlig världscupsändning. Det är inget annat än en ren succé. – Vi har tittarmässigt slagit både alpint och längdåkning och det roliga är att väldigt många kvinnor tittar på skidskytte. Jag brukar säga att det är en Grenemarkeffekt (skratt). Kalle Grenemark skrattar bara när han hör sin arbetskompis humor. – Jo, jag vet att han brukar säga det. Så är det nu inte men det har lika fullt visat sig att sporten har lockat kvinnor mellan 30 och 60 år att titta och det är en grupp som vanligtvis inte ser så mycket på tv-sport. Det går väldigt snabbt och du vet kanske inte ens vem som vinner när sista skjutningen är gjord, säger Grenemark.

Hett, hetare, skidskytte

Som lärare på Björknäs skidskyttegymnasium är Kalle Grenemark med och fostrar framtidens stjärnor. Extra träffade honom under ett skyttepass på den nybyggda 50-metersanläggningen på Rödbergets skyttestadion.

KALLE TIPPAR Så går det för svenskarna

Anna Carin Olofsson ”Hon kommer att göra många bra tävlingar men jag tror inte att hon kommer

16 extra Onsdag 4 november 2009

Sedan lyfter han sporten som sådan och att den är som klippt och skuren för att följas i tv. Att det dessutom har kommit namn som Anna Carin Olofsson, Helena Jonsson, Björn Ferry och Carl Johan Bergman har medfört att skidskyttet kanske är hetare än någonsin. Den 30 november är det världscuppremiär i Östersund

att vara stabil över hela säsongen. Däremot tror jag att hon kommer att ta medalj på OS”.

Karl-Gunnar ”Kalle” Grenemark har Boden som bas men reser sedan fem år med världscupcirkusen i och totalt kommer Kalle Grenemark att kommentera åtta av tio världscuphelger. Den stora höjdpunkten blir givetvis OS i Vancouver. – I Salt Lake City 2002 var jag ju med som ledare men i Turin 2006 så arbetade jag med tv. Ett OS är speciellt och

Helena Jonsson ”Risken är att när hon blir bättre som skidåkare går hon in på skjutvallen med högre puls och det

kan leda till sämre skytte. Men jag tror hon kommer att fixa det för hon är så fruktansvärt stabil ändå. Top tre i världscupen”.

givetvis ska det bli kul. Det är ju extra skoj när vi har två så pass bra landslag, säger han.

Nära kokpunkten Under de fem år som Grenemark och Ulfbåge har arbetat ihop har man hittat en bra balans. Men Kalle Grenemark är

het och impulsiv – något som Christer Ulfbåge har fått erfara. – Kalle är oerhört entusiastisk. Ibland får jag nästan stoppa honom. I Oberhof sa jag vid ett tillfälle att när det är hundra meter kvar och upploppsstrid kan vi inte sitta och skrika i

Björn Ferry ”På herrsidan är det tuffare att tippa men jag sticker fram hakan och säger att Björn är bland

de åtta bästa totalt. Det är ett OS-år och han har förberett sig minutiöst och han är sugen efter sin skadefrånvaro”.


ny säsong

AN K I N KRÖ

När nerverna tar huvudrollen PÅ NÄTHINNAN har jag tv-bilder från en OS-final i pistolskytte där man i bild fick följa upplösningen. En 16-årig rysk yngling som bara var några skott från en första klassens sensation. Jag minns tv-bilderna och hur denne stackare kämpade mot sina egna nerver. Till sist blev nervpåfrestningen så stor att armen började skaka. Eftersom jag själv tävlat i skytte så vet jag hur fruktansvärt hemskt det kan vara de gånger när man förlorat matchen mot sina egna nerver. I en sport som skytte straffas man brutalt eftersom varje liten skakning fortplantas ut i gevärspipan. Många hade säkert valt att fly och bara trycka av för att få ett slut på det helvete som det faktiskt innebär att förlora kontrollen så helt och fullt. Men den här killen kämpade och kämpade och med skicklighet och en hel del gnutta tur (ska väl också sägas) så satte han en sexa och det räckte för att han skulle bli OSguldmedaljör. SVT sände men hela det här otroligt dramatiska scenariot missade SVTkommentatorn. Det gick honom totalt förbi. Och jag fattade ingenting. Det här var ju något så oerhört spännande och jag kunde för mitt liv inte begripa hur man kunde undgå att se, och bjuda tittarna, på det.

I en sport som skytte straffas man brutalt eftersom varje skakning fortplantas ut i gevärspipan

DET ÄR DÄR Kalle Grenemark gör ett så bra jobb. Han ser sånt och kan också klä det med ord. Och att sitta som kommentator handlar ju om att se just sånt. Kalle Grenemark kan sporten och han förstår sig på just skyttemomentet. Många gånger hade jag önskat att Christer Ulfbåge hade kunnat lämna ännu mer plats åt Kalle som jag anser vara en av de bättre bisittare som svt hittat. BLAND MINA PERSONLIGA expertfavoriter finns Stig Strand, Ralf Edström, Niklas Wikegård och Mari Svan. I den här gruppen hamnar även mannen som lanserat begrepp som ”från stav till stav”. Nu ser jag fram emot en ny skidskyttesäsong med svenska landslaget – och med Kalle Grenemark. skidskytte där han bildar ett tv-team med Magdalena Forsberg och Christer Ulfbåge. käften på varandra. Det är inte en lyssnare som hör vad vi säger, säger Ulfbåge.

Våldsam avslutning Kort därefter blev det en mycket dramatisk finish där en svensk var med i en sekundstrid. Grenemark hade

Carl Johan Bergman ”Han är mer svårbedömd. Han kan vara fågel men han kan ha sämre dagar. Han kommer att

ju fått munkavle under de sista hundra metrarna och han lyckades nätt och jämt behärska sig. Men när segrarens skidspets skar mållinjen var han så laddad och upphetsad att samtidigt som han började prata så slog han ut med armarna och träffade

slå till med jämna mellanrum. Han tränar med Jonas Edman och det kan mycket väl börja betala sig nu”.

FOTO: JOAKIM NORDLUND

sin arbetskompis över bröstkorgen. – Jag ramlade ju av stolen och höll ju för fan på att bryta ryggen, säger Ulfbåge och skrattar gott. Sedan blir han allvarlig. – Kalle är fantastiskt bra att jobba med. Han kan ju spor-

ten, han har lätt för att uttrycka sig och han har blivit väldigt populär. Snart väntar en ny säsong med nya upploppsstrider och nya analyser signerade KarlGunnar Grenemark.

Fredrik Lindström ”En ung kille som gjorde en fantastisk säsong redan i fjol. Han kommer att

JOAKIM NORDLUND

kunna överraska och ta poäng i vissa lopp. Större krav än så ska man inte ha på honom”.

Gitarristen Ola Gustafssons hockeyblogg i NSD (Ola orerar) är en glädjekälla. Hans förslag på nytt Luleå Hockey-intro är klockrent (AC/DCgitarristen Angus Youngsriff i låten Riff Raff). Att Luleå Hockey väljer den julröda matchdressen framför den gula retrotröjan.

JOAKIM NORDLUND joakim@presspro.se

Onsdag 4 november 2009 extra

17


BYGG & RENOVERING

ELINSTALLATION RÖR PLÅTSLAGERI FÄRG LARM GLAS BADRUM VVS BORRNING MÅLERI KAKEL Boden

Boden & Luleå

Bodens Måleri Allt inom måleri. Vi är auktoriserade för badrum. In och utvändigt måleri. Mejselvägen 4, BODEN Tel. 0921-501 89

SOLSTARK Solfångare, solpaneler & solarventi Snövägen 19, BODEN Tel. 0921-504 05, 070-628 54 52 070-359 09 44 www.solstark.se

Kilowattväktarna i Boden Bergvärme, solvärme och pellets Skräddaregränd 5, BODEN Tel. 070-572 54 55 www.kilowattvaktarna.se

Luleå

Skurholmens Måleri & Bygg Vi är specialiserade på husmålning och mindre totalenteprenad. Östergatan 3, LULEÅ Tel. 0920-191 12, 070-546 02 76

ESV Teknik Energi, Styr, Ventilation, Värmepumpar Köpmangatan 48, LULEÅ Tel. 0920-24 90 15, 070-633 44 23 www.esvteknik.se

Eva´s Måleri & Renovering Målning, Tapetsering, Golvläggning, Kakel, Klinker, Snickeriarbeten. Lövskärsvägen 568, LULEÅ Tel. 0730-85 40 44 www.evasmaleri.se

ÅF för Fläkt Woods, Service & försäljning av alla typer av pumpar. Värmepumpar, Solenergi, Ventilation. Brageg. 2, LULEÅ www.vsmenergi.se Tel. 070-320 82 78, 070-682 82 78

Larmmontage i norr Larm och kamerasystem till företag och villor! Tel. Tony: 070-546 00 81, Johnny: 073-073 76 16, 0920-25 02 02, 0911-165 65 www.larmmontage.se

Norrlarm Brandlarm, Inbrottslarm, Passersystem Besiktningsvägen 12, LULEÅ Lulevägen 18, BODEN Tel. 0920-25 75 25, 0921-557 77 www.norrlarm.se

NORRBOTTEN S

Bodens Hem & Hushållstjänst Hushållsartiklar, Installationer, Reparationer, Värmepumpar Killingholmsvägen 1, BODEN Tel. 0921-103 10

Luleå Energiborrning Kompletta lösningar inom vattenoch energiborrning. Raspgr. 2, LULEÅ Tel. 070-325 02 44 www.luleaenergiborrning.se

Biltema Verktyg, Färg, Kakel/Mura, VVS, El, Redskap, Presenningar Betongvägen 1 A, LULEÅ (Storheden) Tel. 077-520 00 00 www.biltema.se

Byggbeslag/Lås & Nyckel Rikstäckande Installatör/leverantör av beslag, inrednings- och Säkerhetsprodukter. Spantgatan 16, LULEÅ Tel. 0920-22 99 26

Norrbottens Larm Inbrotts- & brandlarm, Passagesystem, Kamerabevakning Tel. 0920-22 33 01, 0921-34 29 79, 070-312 17 27 Banv. 9, LULEÅ, Nylandsv. 2, BODEN www.norrbottenslarm.com

Bra El & Energiteknik Elinstallationer, Service, Försäljning & Montage av luftvärmepumpar www.brael.nu Tel. 0920-120 10

ELAM NORDQVISTS SNICKERI Elam Nordqvists Snickeri Byggrenoveringar, utbyggnader av verandor m.m. Sprutmåleri. Degerbäcken 401, BODEN Tel. 0921-610 10, 070-349 79 25

Luleå Bilglas Vi byter och lagar rutor på alla slags fordon och byggnader. Tel. 0920-170 01, 122 46 Journr-dygnet runt: 0920-22 14 81 Bangårdsg. 4 B, LULEÅ www.lulea-bilglas.se

NordCraft Flytbryggor, badtunnor m.m. Nyvägen 3, GUNNARSBYN Tel. 0924-211 72 www.nordcraft.se

Mattproffset Allt inom golv och vägg. Timmermansgatan 29 A, LULEÅ Tel. 0920-147 05, 070-546 35 85 www.mattproffset.com

Bergenudds Byggnads AB Byggservice- och entreprenadarbeten Parkgatan 25, BODEN Tel. 0921-122 35, 070-316 69 25 www.bergenudds.se

Svartöns Bygg AB Byggservice och Entreprenadarbeten. Tel. Kjell: 070-627 55 60, Ola: 070627 58 11, Germund: 070-627 55 25, Jan: 070-627 55 55. Fax: 0920-191 00 Kräftg. 11, LULEÅ svartons@melmac.se

Comfort Rörcity Badrum, Kök, VVS, Värmepumpar Spantgatan 14, LULEÅ Tel. 0920-22 22 55 www.rorcity.se

Hussaneringar i Norr Besiktning av krypgrunder. Saneringar. Stationsgatan 32 B, LULEÅ Tel. 0920-25 18 00, 070-22 33 829 www.hussaneringarinorr.se

SVARTÖSTADENS PLÅTSLAGERI Concreto Golvteknik Slipning & polering av alla hårda golv Sappörvägen 1, BODEN Tel. 070-239 82 72 www.concreto.se

VVS I NORR Luleå Certifierad VVS-montör. Värme, vatten och sanitetsinstallationer. Landshövdingev. 29, S:A SUNDERBYN Tel. 070-516 62 65 www.vvsinorr.nu

Kallax Kakelbod Se fina badrumserbjudanden på: www.kallaxkakelbod.com Öströmsvägen 4 A. OBS! KALLAX BY Tel. 0920-136 60

Svartöstadens Plåtslageri Plåtslagerier, Plåtarbeten, Byggnadsplåtslagerier. Rullstensgatan 15, LULEÅ Tel. 0920-25 52 50

Crawford Center Luleå Montage och service av Crawford Garageportar. www.crawfordcenter.se Tel. 0920-22 91 90

LuleBygg i Norr LuleBygg bygger på förtroende Vi tar på oss uppdrag i Norrbotten inom de flesta byggområden. Skurholmsg. 29, Luleå www.lulebygg.se Tel. Michael 070-333 41 63, Mikael 070-326 00 77

Vill du synas här?

BODENS GLASMÄSTERI

Kontakta Susanna Bodens Glasmästeri - det kompletta glasmästeriet! Vi gör allt inom glas. Moråsv. 3, BODEN Tel. 0921-145 00 www.bodensglas.se

Luleå Bemanning & Entreprenad Bemanningsföretag med inriktning mot transport och anläggning. Markskogsvägen 173, LULEÅ Tel. 070-205 26 52

HALA Byggplåtslageri Vi utför allt inom byggplåtslageri Hantverksvägen 2G, GAMMELSTAD Tel. 0920-25 40 73 www.halabyggplatslageri.se

Lauris Bygg & Entreprenad Bygger det ni vill! Vi utför alla slags byggjobb, ny-, om- & tillbyggnationer. Hagelvägen 14, LULEÅ Tel. 070-246 60 01

Enberg på telefonnummer 0921-20 13 12 eller 0921-20 13 01


Akut tid redan idag

I’m

Din trygghet Dygnet runt Året om LULEÅ 200 300 BODEN 180 18

Information om bilkåren torsdag 19/11 kl.18.30

back

djursjukhuset.se

Luleå-Boden bilkår, Frivo-lokalen, Varvsgatan 33 Luleå Anmälan senast 16/11 luleaboden.bilkar@gmail.com

Dags att satsa på din dröm? Kom på vår kostnadsfria starta-eget information!

Efter en tids frånvaro är jag nu åter tillbaka....

Luleå - Aurorum 1c, 9/11 kl 18-21

Bästa vinterdäcken... ❄ ❄ ❄ billigast i stan? ❄ Mc-och Mopeddäck Hjulinställningar Däckförvaring

❄❄❄

Jag finns i samma lokal som Holiday Spa. Timmermansgatan 4

Anmälan: 0920-379 35 eller anmalan@entreprenorcentrumbd.se Ange plats och datum vid anmälan.

Välkommen!

t i g r a M Senling Hortlund

Fälgriktning Fälgreparationer Allbilsverkstad

Välkommen in till

www.bilodack.nu

Bangårdsg. 11 • Södra Hamn • Tel 22 50 90

Tel. 070-595 05 62

Nytt!

Privata sjukgymnastiken på Pontusbadet 30 år av internationell erfarenhet Manuell terapi Specifik mobilisering och massage Sjukgymnastik Ultraljudsbehandling

Christina Forsström Karin by Nordlys, Michael Kors 6300

leg. sjukgymnast 076-800 99 71 boka behandlig-endast per telefon.

Högt kolesterol

Köp progressiva glasögon, få enkelslipade på köpet

En riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom!

Just nu får du ett par enkelslipade glasögon (värde 1 720 kr) på köpet när du köper kompletta progressiva glasögon med glas från vårt premiumsortiment, glas finns från 249 kr/månad (5 960 kr). Passa på, erbjudandet gäller glasögon beställda 26/10–14/11 2009. Välkommen!

Vi söker dig som:

Enkelslipade glasögon på köpet avser Orma 15 Supra och Hilux Thin Hard i utvald båge. Delbetalning i samarbete med Valutakortet. Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden.

• Är i åldern 18- 80 år • Har ett förhöjt kolestrol • Är intresserad av att delta i ett forskningsprojekt.

NU K A N DU ÄV E N B O K A DIN S Y NU NDE R S Ö K NIN G PÅ S Y NS A M.S E

För mer information kontakta: Läkarmottagningen ÅKERBÄRET Tfn: 0921-505 01 Telefontid Mån- tors 8-12 Epost: mottagningen@akerbar.se Ansvarig läkare: Göran Hedberg Forskningssköterska: Kristina Larsson

Luleå Homecenter Spantgatan 8. Tel 0920-22 16 80

PREUTZ OPTIK SYNSAM STORGATAN 34 · LULEÅ · 0920-22 52 25 DROTTNINGGATAN 13 · BODEN · 0921-126 19

Onsdag 4 november 2009 extra

19


NÖJE ANS VECK PS ESTI NÖJ

Winnerbäcks gunstling spelar i stan

Johan Ulveson ställer sig på Sagabiografens scen

LULEÅ Hon dök upp som nykomling producerad av Lars Winnerbäck år 2003. Nu har Elin Ruth Sigvardsson startat det egna skivbolaget Divers Avenue Music och på lördag spelar hon på Kulturens hus.

BODEN På lördag den sjunde kommer Riksteaterns Schackspelaren till Boden. Johan Ulveson innehar alla roller i berättelsen som blev en stor publik- och kritikersuccé på bland annat Island och beskrivs som vacker, rolig och spännande, innehållande många ”cliffhangers”.

 Elin lirar på lördag.

Personlig service Hennes musik har liknats vid Lars Winnerbäcks – men unga Luleåtrubaduren Anna Karlsson vägrar gå i upptrampade fotspår. – Jag är skitdålig på att låtsas vara någon annan.

Känsla och originalitet viktigt recept för Anna LULEÅ Ta en del personlighet, blanda med en stor portion originalitet och krydda med känslosamma texter på svenska. Så lyder receptet på framgång enligt Anna Karlsson, 19-årig poptrubadur i Luleå. På lördag spelar hon på Kulturens hus lördagsrock. Sången ackompanjeras av gitarrspel – och det har hon Kulturskolan att tacka för. – Jag minns att jag ansökte om att få börja ta sånglektioner på Kulturskolan när jag gick i fyran. Men de hade ingen plats, så då fick jag börja spela gitarr istället.

fakta ANNA KARLSSON Ålder: 19 år Bor: Skurholmen Gör: Driver eget företag som trubadur och eventsamordnare. Arbetssökande. Familj: Föräldrar och yngre bror. Tycker om att: Lära känna folk, resa, få nya erfarenheter, diskutera, ligga och dra sig på morgnarna. Kuriosa: Spelar just nu ett internetspel som heter Bitch. ”Jag har fastnat för det – jag till och med drömmer om det på nätterna. Det är egentligen inte så kul, men det är ett tidsfördriv.”

Musikintresset blev affärsidé Tillfälligheten fick Anna Karlsson att upptäcka ett nytt instrument. Ett instrument som i dag är hennes arbetsredskap, tillsammans med rösten. Med bakgrund på entreprenörsgymnasiet var det naturligt för Anna Karlsson att göra musikintresset till en affärsidé. Hon spelar på allt från företagsfester till restauranger och evenemang. Lördagsrocken ger inga pengar, men väl en chans att visa upp sin egen musik. – Jag tycker att det är viktigare att vara personlig och ta kontakt med publiken än att få varenda ton rätt. Lars Winnerbäck är Anna Karlssons förebild. I en recension jämfördes hennes musik med hans. Och visst är Anna Karlsson medveten om idolens påverkan, men samtidigt är hon tydlig med att hon vill gå sin egen väg.

Tunga tider ger inspiration Kärlek är ett vanligt tema i sångtexter. Därför försöker Anna Karlsson undvika att skriva om det. Andra känslor får ta utrymme i hennes musik. Hon beskriver sig som en känslosam person som tror att bra texter kan födas ur till exempel en depression. Tunga perioder i hennes eget liv har bidragit med inspiration. För att inte vara som ”alla andra” föredrar Anna Karlsson att skriva på svenska. – Det är många som skriver på engelska och det är kanske lättare... Jag vet inte vad det är, om det rimmar bättre eller om man inte tar lika hårt på orden. Men om man skriver på svenska så betyder det mer. Därför är det svårare – och jag är inte den som vill ta den lätta vägen. SARA-LENA BRÄNNSTRÖM sara.brannstrom@norrbottensmedia.se

Anna om...

En ung trubadur som låter som Lars Winnerbäck, undviker att skriva om kärlek och tror på depression som inspirationskälla. Anna Karlsson vet vem hon är och ger av sin personlighet på scen. ”Jag vill inte bara vara en i mängden”, säger hon.

...tv-programmet Idol: – Jag har aldrig sökt dit. Jag tycker inte riktigt att det är mitt forum. Programmet är jättebra och det lyfter fram stjärnor, men jag tycker att allt är väldigt placerat i ett fack, att man ska vara si och så. Jag tycker att det är för styrt. Du ska klara av vissa moment, till exempel rock, men du kanske inte vill inrikta dig på den genren. Ta till exempel Lars Winnerbäck – inte tror jag att han skulle gå så långt i Idol. Men vem vet, jag kanske söker nästa år.

20 extra Onsdag 4 november 2009

...arbetsmarknaden för trubadurer: – Här i Luleå tror jag den är större än exempelvis i Stockholm. Om jag skulle etablera mig i Stockholm tror jag att jag skulle få svårare att få jobb. Här i Luleå har jag en del kontakter och jag har sysslat med musiken sedan tidig ålder. Vad jag vet finns det inte hur mycket trubadurer som helst i Luleå och de flesta är 40 plus. Jag är 20 minus och det är det jag brukar säga; att det är ungt och fräscht. Det kan vara bra med lite ny energi och nytt sound.

...bli musiker på heltid: – Jag tycker verkligen om att spela. Det är svårt att kunna försörja sig på musiken, men det är kul att driva som hobbyverksamhet. Det är inte pengarna jag ser i det hela, även om det är bra med lite extra pengar när man är arbetslös. Jag vill fortsätta tycka att det är kul och se glädjen i att göra musik och uppträda. Det får inte bara bli ett jobb.


LOPPIS

ProPsa Norrsken Prostatacancerföreningen i Norrbotten inbjuder till

Öppet möte i Landstingshuset Luleå den 10 november. Christian Samuelsson, tränare BBK, pratar om att vända motgång till framgång genom positivt tänkande. Varmt Välkommen Plats: Landstingshuset Tid: 18.00-20.00 Stöd kampen mot prostatacancer. Köp "Blå Bandet" pins. Pris 20 kronor Ordf Janerik Nilsson 070-688 90 85 ProPsa Norrsken Prostatacancerföreningen i Norrbotten.

Lördag 7/11

Mjölkudden/Notviken

Kl 10.00 – 15.00

MEDLEMSMÖTE

Magasinsg 25 (Länkarnas hus) Fikaförsäljning Välkommen! LuFF

Tisdag 10/11 kl. 13.00 Buss avgår från Notviken kl.12.00 Välkomna! /Styrelsen

ÖPPET MÖTE MED MILJÖPARTIET DE GRÖNA

Fotograf: Fredrik Hjerling

Vi växer så det knakar...Våga ta steget och kom med! Peter Eriksson inleder, hälsar nya medlemmar och sympatisörer Välkomna! Torsdag 5/11, kl 19.00 Miljöpartiets lokal, Storgatan 32, Luleå Vi bjuder på fika

1 ÅRS JUBILEUM LÖRDAG 7 NOV kl 10-14 Kaffe/Te, tårta och godis till alla.

11 november kl 18.30 Sandviksgatan 71D Välkomna till våra fräscha lokaler! Eva & Elma

UNNA DIG! En givande kväll. Tag med en vän och prova på våra behandlingar. Ring för besked om deltagande senast den 6/11. Livet är inte vad du fått utan vad du gör det till. Koppning AK 2000 Hotstone massage

Eva: 070-219 11 09 www.eva-hedin.com

Vi demonstrerar Ans. muskel stim. Hypnos Aloe ans.mask.

VÄLKOMMEN! Luleåkretsen

Röda Korset Luleåkretsen

JULMARKNAD 2009 Kära Luleåbor och alla ni andra! Välkommen till mötesplats Kupans stora julmarknad. Tel. 0920-123 36

Motionsdans Onsdag 4/11, kl. 19-22 Tunaskolans aula, Luleå

Bokcirkel ’Kristen tro i vardagen’

Musik: Dubbelt Upp

Start: tis 17 nov kl.19.00 i Brändöns missionshus

Nästa dans 11/11 Ola & Jag

Anmälan o Information: Birgitta Ö. 070-6941149

Entré: 100:Servering.

Alla varmt välkomna!

Arr: Notvikens IK

Arr. EFS i Örarna-Brändön, Sensus, Nederluleå församling

Elma: 070-176 77 77 www.vipclinic.se

Välkommen på

konsert

med

Piteå musikhögskolas kammarkör

Riksspelmannen Lisa Rydberg, violin Markus Wargh, orgel Dirigent: Anders Eby Söndag 8 november kl. 15 Luleå domkyrka

Frivilliga sökes

Riktig skidåkning sedan 1926

På fd Ing3-området intill Elon och Godisarenan Boden Pontonjärvägen 8, tel 0921-163 48 www.returide.se

FOTO: Sebastian Lönberg

Öppet hus

Fri entré.

Vill Du vara med oss och hålla i träffar på äldreboenden där vi bl a samtalar, läser och umgås.

Medarrangör: Sensus www.svenskakyrkan.se/lulea

För mer information kontakta Elisabeth på telefon 0920-893 20, 073-818 71 83 elisabeth.naslund@sv.se

MATCHSPONSOR

XL BYGG STENVALLS

ÅR I

EL EN ITSERI

LULEÅ HOCKEY MÖTER

Kakel, klinker och natursten

HV 71

TISDAG 10 NOV, KL 19.00 I COOP ARENA

Passa på att utnyttja ROTavdraget

0980-641 00 www.bjorkliden.com

PLATTSÄTTNING

Boka bord på 0920-20 36 45 eller restaurang@luleahockey.se. Köp av biljetter, ta bussen till matchen – läs mer på: www.luleahockey.se

Kopplingsvägen 8 BODEN Tel. 0921-500 90, 070-303 67 40 www.bodenplatt.se

Onsdag 4 november 2009 extra

21


g

TIDSFÖRDRIV

HÄLGEKRYSSET

y

Skicka SMS till 72672 kostnad 6 kr. Vinnare v 44: Inge Sehlberg, Niemsel SMS:a in ditt svar. Skriv elu följt av Barbro Westin, Råneå Maria Stenberg, Råneå bokstäverna i de numrerade rutorna Leif Blom, Luleå Kerstin Sjömark, Luleå

1.

och skicka till 72672 (6kr) + ev. traSMS:a in ditt svar. Skriv elu följt av bokstäverna

fikavgift T.ex. elu iabcd .Det i de numrerade rutorna korsorden ellermåste kryptot och skicka till 72672 (det kostar 6 kronor /sms).

vara ett mellanslag (och bara ett) Till exempel: elu abcd.

Det måste vara ett mellanslag mellan orden. mellan orden. Vinnare publiceras i kommande nummer och belönas med en Trisslott.

Lösningar vecka 44 Hälgekrysset Kakuro lätt

2.

3.

K r y p t o

4.

Kakuro

SMS

Japansk hjärngympa Lätta varianten Regler: Kakuro fungerar som ett vanligt korsord - men med tal i stället för bokstäver. Siffrorna 1 till 9 ska användas. Talen i de svarta fälten är summan av siffrorna i de vita och grå fälten. I varje summa får inte ett tal förekomma mer än en gång. T ex kan summan 4 med två bokstäver endast skrivas 1+3 eller 3+1 (2+2 godkänns inte då det är samma siffror.) Tal i de vita fälten skall vara jämna. Tal i de grå fälten ska vara ojämna.

K r y p t o

3.

1.

72672 2.

4.

AN FRÅG Firar du Fars dag?

Hanna Kangas, 17, studerande, Torpgärdan: Ja, vi åker till pappa och äter tårta.

22 extra Onsdag 4 november 2009

Max Havama, 24, studerande/personlig assistent, Nedre stadsdelen: Ja, med söndagsmiddag hos föräldrarna. Det blir en liten present och en kram till pappa.

Therese Nordqvist, 17, studerande, Sävast: Ja, vi brukar hos pappa och ta det lugnt. I år ska han få fodrade Foppa-tofflor.

Johan Lindström, 24, elektriker, Boden: Ja, med present till pappa. Det brukar bli något litet.

Helena Persson, 17, studerande, Boden: Ja, med choklad och rosor till pappa. Och så brukar vi fika.


TOSCANA BAR & KÖK I Italien är traditionerna heliga och recepten ärvs i generation efter generation och vårdas som dyrbara skatter inom familjen. På vår restaurang följer man recepten slaviskt - allt ska göras på mammas och mormors sätt – samtidigt som man ständigt hittar nya vinklar och låter La Vita bestämma.

Hälsar Dig välkommen till Hägglunds Äventyrsbutik i Luleå på lördag den 7/11. Här kommer vi att finnas mellan klockan 10-15. Vi säljer medlemskort (BRA medlemsrabatter!), tar in anmälningar till säsongens träningsgrupper och ger lite allmän information kring föreningens verksamhet.

www.restaurangtoscana.se Boka bord på tel: 0920-170 99 - Adress: Ringgatan 26, Luleå

Välkomna! Luleå Freestyle Ett samarbete med

Fars dag ~

~

Bjud ut pappa på ett mysigt fika. Hembakat fikabröd och goda laxmackor.

Öppet Fars dag 12.00-16.00 PS. Lördag 7/11 har vi öppet för årets PALTFEST, kl. 11.00-17.00. Pitepalt/Blodpalt, smör, lingonsylt samt dessert 119:Välkommen till Kafé Fägnan!

KAFE´ FÄGNAN Friluftmuseét Hägnan • 0920-45 48 69 • 070-624 79 80

RESTAURANG NYGATAN 14 • TEL. 158 40 • LULEÅ

Helgerbjudande! • Lax Skagen • Black & White Oxfilé & Fläskfilé m bearnaise- & tryffelsås

• Friterad Banan

259:-

med gräddglass & hjortronsylt

• Biffstek a la Suedoise

139:OBS! Nya exklusiva rätter! Dagens lunch 75:-

DECEMBER 2009

m stekt lök & persiljesmör

v.45 Torsdag: Fredag: v.46 Måndag: Tisdag: Onsdag:

Kycklingfilé m Gordon Bleusås & stekt potatis Filé Oscar; Fläskfilé m bearnaisesås & pommes fr. Fläskfilé m rödvinssås & potatisgratäng Biffstek m stekt lök & champinjoner & klyftpotatis Entrecôte m basilikatomatsås & råstekt potatis

LIVEMUSIK FREDAG & LÖRDAG: KENNETH FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Mån-tis 11-24, ons-tor 11-01, fre 11-03, lör 12-03, sön 12-24

Julbord

••

Traditionellt julbord Julgourmetbuffé Lunchjulbord fr. 169 kr Hyr restaurangen för din fest

Lunchbuffé 75kr - Måndag - fredag 1030 till 1400

••

3 varmrätter, soppa Paltbuffé med stekt fläsk & lingonsylt Stor salladsbuffé Dryck, bröd, kaffe & kaka Gratis parkering för våra matgäster

Afterwork - Fredagar 1600 till 2000 99kr inkl dryck (öl, vin eller alkoholfritt) 4 varmrätter, panpizza, salladsbuffé

Nattklubb - Fredagar & Lördagar 2100 till 0200 Kommande evenemang

Scaburbians - CD-releasefest 5:e december Luciavaka - 12:e december Suncats - 19:e december Hemvändar- & Rockkvällar med liveband i december

TV när du har tid.

Varmt välkomna!

HÖGT!

SKARE EVENT & NÖJE AB Södra smedjegatan 2, 972 35 Luleå Telefon dagtid 0920-175 10 Mobil 073-521 93 93 / 070-399 00 59 info@eventnoje.se www.eventnoje.se

Frisörer sökes för anställning

-

Onsdag 4 november 2009 extra

23


AKTUELLT Folkfest var ordet när gallerian Enter i Boden slog upp portarna förra veckan. Unga och gamla kom för att titta, mingla, tycka, fika, shoppa och provåka rulltrapporna. Extra var självklart på plats i vimlet.

ENTERLIGEN

TEXT OCH FOTO: SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

Det gick fort att fylla lokalerna med premiärgäster.

Först till fiket på övre plan var Thomas Eriksson och Inga-Lisa Almqvist, som tycker gallerian är ett lyft för Boden. ”Spännande att vara här” sa Inga-Lisa.

Julia Roberts och Sofia Nilsson tyckte att gallerian överträffade deras förväntningar. När Extra träffade dem hade de inte köpt något – bara tittat.

Eric Nilsson Lång, Jonathan Andersson, Timothy Sjöö och Joel Pasma köade i tjugofem minuter och hann bli frusna innan de fick komma in i gallerian.

Bland blommorna syntes Lars Simu och Gösta Schmidt. ”Jag hoppas att det kommer att gå bra för butikerna, även om hyrorna är höga” sa Gösta.

Veckans Lunchmeny Dagens lunch 79:- serveras

Torsdag 5/11

Palt med skirat smör & lingonsylt mellan 11:00 – 13:00 Ärtsoppa med fläsk samt tunna panninkl. varmrätt, salladsbuffé, soppa, smör/bröd, dryck, kaffe kakor med sylt & grädde Pasta Bolognese eller Dagens pasta Fredag 6/11 inkl. soppa, salladsbuffé, Sjömansbiff smör/bröd, dryck, kaffe Pasta Bolognese eller Dagens pasta Söndag 8/11 Veckans affärslunch Varmrätt, salladsbuffé, smör, bröd, Fars dag!! Se vår meny i Extra dryck, dessert o kaffe 145:- Måndag 9/11 Bräckt lunchkorv m salsasås & stekt potatis Se även vår a la Carte meny Viltskav med potatismos & lingonsylt på www.ormberget.com Pasta Bolognese eller Dagens pasta Tisdag 10/11 Rimmad fläskbog med rotmos Flygande Jacob Pasta Bolognese eller Dagens pasta Onsdag 11/11 Wallenbergare med gröna ärtor & potatismos Fisk Florentine med kokt potatis Tel. 0920-884 15 Pasta Bolognese eller Dagens pasta www.ormberget.com Dagens soppa 65:-

Galleriavärdarna Nils Sjöberg och David Eriksson från Folkets hus höll ordning i folkvimlet och hjälpte vilsna förstagångsbesökare att hitta rätt.

Kompisarna Sandra Öhman, Emma Nilsson och Julia Larsson hoppades bli bland de hundra första besökarna och därmed belönas med en present.

E-POST anslagstavlan@ Vad tycker du om Bodens nya galleria? Nödvändig eller överflödig? tidningenextra.se Skriv till: Anslagstavlan, Tidningen Extra, 971 81 Luleå

TYCK TILL – SKRIV EN INSÄNDARE

Gröt och skinka, lilla äppelbiten.Tänk så rart det smakar nisse liten. Tripp, trapp, tripp pp .. trapp… rapp pp…

Strömsundshemmet dukar upp p till

Julbord Ninos Pizzeria & Grillbar 0924-100 93

Nya ägare på Ninos pizzeria välkomnar gamla och nya kunder, samt erbjuder på några specialiteter

Star pizza

(skinka, bacon salami, färska grönsaker, bearnaise och kanter fyllda med ost)

65:-

inkl. dryck

Grillspett

(fläskfilé med färska grönsaker, strips och tzatziki)

Er ett riktigt Vi kan inte lova snö och rimfrost men vi lovar 5, 6 december hemlagat julbord. I år serveras julbord 4, av 320 kr samt 9, 10 och 12, 13 december för ett pris Ring och boka platser på 0924-330 81 Större sällskap är välkomna att höra av sig och kan boka enligt överenskommelse.

Agneta Hammar, husmor och hennes nissar hälsar er välkomna! mna! Besök gärna vår hemsida www.stromsundshemmet.se

ANMÄL DIG TILL

Hertsö Julmarknad Hertsöns områdesgrupp i samarbete med Luleå Sportklubb arrangerar julmarknad i Hertsöskolans matsal. En familjedag med massor av aktiviteter

LÖRDAG 12 DECEMBER kl 10-15.

89:-

Ni som är intresserade att deltaga kan anmäla er till Luleå SK kansli senast den 8 december. De 50 första marknadsborden är gratis, platser fifinns nns även utomhus (utan el). Ring 0920-618 50 eller e-posta till:

inkl. dryck

Sjömans special (fläsk filé, lök, färska tomater och bearnaise)

65:-

inkl. dryck

24 extra Onsdag 4 november 2009

kansliet@luleasportklubb.se

Välkommen med din anmälan HERTSÖTORGET

KOM OCH FIRA FARS DAG MED OSS !!! Söndag 8 november kl 13-20 Vi dukar upp till Gourmet Buffé! Som kommer att innehålla bl.a.. Lax, fläskfilé & potatisgratäng Pris 110:Ring och boka bord! Restaurang Ripan Varvsg. 39 • 0920-168 68 - VI HAR FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER Vi har utkörning via www.pizza.nu • www.restaurangripan.net


Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning serverat i en exklusiv och sportig miljö.

BORTAMATCH I KVÄLL? BOKA BORD! Vi har Luleås bästa sittplatser till all tv-sänd sport. Dessutom kan du njuta av vår

Junkfood De Luxe

och välkyld sportdryck. Game on!

Boka på 0920-22 90 80!

>i`ZYghYb aYX YlhfU U``h Unna dig och din personal, kunder, familj eller vänner något alldeles extra. Boka julfesten hos oss. Njut av exklusiv à la carte och avsluta kvällen på Luleås hetaste dansgolv. Boka bord på 0920 - 22 72 72!

Måndag till fredag: Öppet från 16.00 Fredag after Work, 20% off på menyn till 18.00 Lördag och söndag: Öppet från 12.00 Söndag: Allstar Sunday Brunch

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se

Julbord ombord Nu är det dags att boka julens godaste bord. Vi har värmt upp BBB och ordnat julmysigt ombord. Tomtekockarna har dukat upp det bästa vi har av sill, lax, syltor, korv, skinka och mycket mycket mer. Och nissarna står redo att hjälpa till. BBBoka genast på 0920-22 00 00.


Julbord i Kyrkbyn

MENY

FARS DAG

245:-

Söndag 8/11 kl 13-19

Farsdags erbjudande

Njut av vårt genuina julbord i mysig världsarvsmiljö.

Lunch & kväll 28/11 – 20/12

Förrätt Räkcocktail med fluerons

Boka bord nu!

Tel 0920-25 70 17 En del av världsarvet Gammelstad

Alt. Pepparstekt oxfilé med cognacspepparsås samt potatis- & rotfruktsterrin Dessert Farsdagstårta med kaffe

TORSDAG 12 NOVEMBER

FARSDAGERBJUDANDE

SLIPPA KÖN? Förköp på Quality Hotel, Storgatan 17.

Södra Hamn Buffé 189:Vi bjuder på tårta och kaffe efter maten

LUNCHBUFFÉ

KVÄLLSÖPPET:

Mån-Fre 11-14, Lörd 12-15

Ons-Tors 17-21, Fre 16-23, Lörd 12-23

Boka Traditionellt Julbord!

Ring för bordsbokning

Varmrätter Stekt rödingfilé med t pepparrotssmörsås sam tryfferad potatispuré

www.restaurangkaptensgarden.se

Tel. 0920-884 15 www.ormberget.com

NYHET! - BARA HOS OSS! Nattöppet med utkörning Utkörningstider: Tis-Tor 14 - 00, Fre-Lör 11 - 02, Sön 11 - 20 Ring 606 19 för utkörning

Boka bord/ Hämtmat/Catering. Småbåtsg. 2, 0920-880 10.

Serveras fr.o.m 25/11. Boka bord redan nu.

Veckans erbjudande!

nätet Beställ via

Orientaliskt Julbord!

Laxgatan 19, Svartöstaden

Tel: 606 19

Black 'n' White 149:-

www.restaurangcarlsson.se

Filé Pamukkale 119:-

Oxfilé, fläskfilé, pepparsås och bearnaisesås. Fläskfilé, gorgonzolasås och valfri potatis.

Stor Lunchbuffé Mån-fre 11- 14

THE NEW SOUND OF WOLFMAN JACK Lördag den 7 nov

Rock 'n' Roll Buffé

Entré 100:- Svartön Blues medlemmar 80:OBS! Ej förköp - Kom i tid! Ät från vår buffé och Du är garanterad plats. Restaurang Pris: 129:RONAN Boka bord på tel Tel 43 43 40 • Kronan A1 0920-43 43 40 www.restaurangkronan.se

75:-

After Work! Fredagar 16-19

Tel 133 61 • Köpmang. 31 - LULEÅ

119:-

Ring gärna och boka bord! www.anatolia.se

HÖGT!

Q

K

Norrbotten NEO

Ett kammarprogram med kvinnliga samtida tonsättare

Kulturens Hus · Konsthallen tors 5 nov 19.00 helikopter.nu

Förköp Kulturens Hus 0920-45 59 00 Entré 170:-, stud 90:Arrangör Luleå Kammarmusikförening

HUVUDSPONSOR

Frimurarlogerna i Luleå

Lunchbuffe 75 kr (vardagar) Alt. sushi eller vegetarisk Öppet som vanligt under kvällar & helger Välkommen in!

Boka bord / Take Away / Catering 0920-230 555 Storgatan 27 Luleå, www.thaithai.se

26 extra Onsdag 4 november 2009


TV I VECKAN O N S DAG 4/11

TO R S DAG 5/11

F R E DAG 6/11

LÖ R DAG 7/11

S Ö N DAG 8/11

M Å N DAG 9/11

T I S DAG 10/11

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30 UR 12.00 Rapport 12.05 Ett fall för Louise (R) 12.35 Robins (R) 13.05–13.35 Niklas mat (R) 13.40 Film: Hook 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 17.00 Hannah Montana (R) 17.25 Fashion: Modeveckan i New York (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Go’kväll 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Uppdrag granskning 21.00 Morden 22.00 True blood 22.55 Kulturnyheterna (R) 23.10 Livet i Fagervik (R) 23.55 Krönika Melodifestivalen 2009 (R) 0.55 Jekyll (R) 1.50 Dina frågor – om pengar (R) 2.20 Kobra (R) 2.50 Andra Avenyn (R) 3.35 Debatt (R) 4.05–5.05 Krönika Melodifestivalen 2009 (R) 5.15–6.00 Go’kväll (R)

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30–11.25 UR 12.00 Rapport 12.05 Doobidoo (R) 13.05–13.50 Andra Avenyn (R) 14.15 Fråga doktorn (R) 15.00 Krönika Melodifestivalen 2009 (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 17.00 Hannah Montana (R) 17.25 Robins (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Go’kväll 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Niklas mat 20.30 Direkt: Ishockey: Tre Kronor live: Sverige–Tjeckien 22.00 Debatt 22.45 Kulturnyheterna (R) 23.00 Uppdrag granskning (R) 0.00 Skavlan (R) 1.00 Kysst av spriten (R) 1.30 Jekyll (R) 2.25 Uppdrag granskning (R) 3.25–5.00 Film: Sprickorna i muren 5.15–6.00 Go’kväll (R)

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30 UR 12.00 Rapport 12.05 Debatt (R) 12.50 Kysst av spriten (R) 13.20–13.50 Playa del Sol (R) 14.15 Dansbandskampen (R) 15.45 Hemliga svenska rum (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 17.00 Hannah Montana (R) 17.25 Terje Hauge blåser på topparna (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Go’kväll 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Doobidoo 21.00 Skavlan 22.00 Film: Donnie Brasco 0.05 Kulturnyheterna (R) 0.20 Playa del Sol (R) 0.50 Film: Beyond the sea 2.45 Jekyll (R) 3.40 Sugar rush (R) 4.10–4.40 Babel (R) 5.15–6.00 Go’kväll (R)

6.00 Existens (R) 6.30 Niklas mat (R) 7.00–7.45 Debatt (R) 9.40 Go’kväll (R) 10.25 Fråga doktorn (R) 11.10 Livet i Fagervik (R) 11.55–14.35 Direkt: Ishockey: Tre Kronor live: Sverige–Ryssland 14.55 Uppdrag granskning (R) 15.55 Doobidoo (R) 16.55 David McCullough 17.35 Byss 17.50 Helgmålsringning 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.15 Disneydags 19.00 Guds tre flickor. Svensk dramaserie från 2009. 19.30 Rapport 19.45 Sportnytt 20.00 Dansbandskampen 21.30 Robins 22.00 Brottskod: Försvunnen. Kriminalserie från 2008. 22.45 Nurse Jackie 23.15 X-Games 0.00 Film: Livet från den ljusa sidan 2.15 Parkinson (R) 3.05 Doobidoo (R) 4.05–5.05 Skavlan (R) 5.15–6.00 Go’kväll (R)

6.00 Film: Almost famous 8.00–8.30 Trädgårdsfredag (R) 9.00 Go’kväll (R) 9.45 Niklas mat (R) 10.15–11.15 Skavlan (R) 11.30 X-Games (R) 12.15 Kanin à la Berlin (R) 13.10 Debatt (R) 13.55 Dansbandskampen (R) 15.25 Direkt: Ishockey: Tre Kronor live: Finland–Sverige 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Från Lark Rise till Candleford 19.15 Väder 19.20 1809 19.30 Rapport 19.55 Regionala nyheter 20.00 Playa del Sol 20.30 Sportspegeln 21.15 John Adams 22.25 Vinna eller försvinna 22.55 Den stora utplåningen 23.25 Andra Avenyn (R) 0.10 Byss (R) 0.25 Brottskod: Försvunnen (R) 1.10 Robins (R) 1.40 Elvis Costello med gäster (R) 2.30 Dansbandskampen (R) 4.00 Robins (R) 4.30–5.20 Planet Earth (R) 5.35–6.00 Farbror doktorn (R)

6.00 Rapport 6.05 Sport 6.28 Gomorron Sverige 9.30 UR 12.00 Rapport 12.05 Sportspegeln (R) 12.50–13.50 Ridsport (R) 14.20 Film: Eldfågeln 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 17.00 Hannah Montana (R) 17.25 Playa del Sol (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Fråga doktorn 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Livet i Fagervik 20.45 Hemliga svenska rum 21.00 Kysst av spriten 21.30 Fashion: Modeveckan i London 22.00 Ungdomsfängelset 22.55 Kulturnyheterna (R) 23.10 John Adams (R) 0.20 Dansbandskampen (R) 1.50 Jekyll (R) 2.45 Playa del Sol (R) 3.15 Sverige! (R) 4.15 Dokument inifrån: Att skapa en seriemördare (R) 5.15–6.00 Agenda (R)

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 9.30 UR 12.00 Rapport 12.05 Fashion: Modeveckan i London (R) 12.35–13.05 Kysst av spriten (R) 13.45 I regnskuggans land (R) 14.35 Film: Fattiga riddare 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 17.00 Hannah Montana (R) 17.25 Evas vågstycke 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Go’kväll 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Sommarpratarna 21.00 Andra Avenyn 21.45 Film: Good bye, Lenin! 23.45 Kulturnyheterna (R) 0.00 Morden (R) 1.00 Jekyll (R) 1.55 Livet i Fagervik (R) 2.40 Kysst av spriten (R) 3.10 Ungdomsfängelset (R) 4.05 Landet runt (R) 4.50 Författarporträtt: Kjell Westö (R) 5.15–6.00 Fråga doktorn (R)

9.30 24 direkt 15.50 Gudstjänst (R) 16.35 Landet runt (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Berlinmurens fall 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 Trädgårdsfredag (R) 20.00 Vetenskapens värld 21.00 Aktuellt 21.30 Hockeykväll 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 I Zlatans fotspår 23.00 Wildbirds & Peacedrums (R) 0.00–0.45 Agenda (R)

9.30 24 direkt 16.25 Hockeykväll (R) 16.55 Checkpoint Charlie (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Berlinmurens fall 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 London live 20.00 Dina frågor – om pengar 20.30 Debatt 21.00 Aktuellt 21.30 Kobra 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Hallå Mumbai 22.55 Bilden av vilden (R) 23.55–0.55 Sverige! (R)

9.30 24 direkt 15.35 London live (R) 16.05 Agenda (R) 16.50 Debatt (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Så blev jag den jag är 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 Välkomna nästan allihopa 20.00 Hotellet 20.45 Kolportörer 21.00 Aktuellt 21.30 Babel 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Hemlös 23.00 Virtuell perfektion (R) 0.00–0.30 Världens konflikter (R)

9.00 24 direkt 15.10 Koenigsegg (R) 16.10 Hotellet (R) 16.55 Hallå Mumbai (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Andra världskrigets avgörande uppdrag (R) 18.25 Gästarbetaren 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 Direkt: Ishockey: Tre Kronor live: Sverige–Tjeckien 20.30 Existens 21.00 Aktuellt 21.30 Världens konflikter 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Skolfront 23.00 Film: Farväl Falkenberg 0.30–1.00 Dina frågor – om pengar (R)

6.30 Dagsändningar 14.10 Extreme home makeover 15.05 Funniest pets and people 16.00 Project runway 17.00 Hell’s kitchen 18.00 Navy CIS 19.00 2 1/2 män 20.00 Stockholm-Arlanda 21.00 Direkt: Efterlyst 22.00 Southland 23.00 Navy CIS (R) 23.55 2 1/2 män (R) 0.50–5.00 Nattsändningar

6.30 Dagsändningar 14.10 Extreme home makeover 15.05 Funniest pets and people 16.00 Project runway 17.00 Hell’s kitchen 18.00 Navy CIS 19.00 2 1/2 män 20.00 Singing bee celeb 21.00 Lyxfällan 22.00 Comedy fight club 22.30 How I met your mother 23.00 Navy CIS (R) 0.00–5.00 Nattsändningar

5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05 Efter tio 11.00 Nyhetskanalen 11.05 Efter tio, forts 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Förlossningskliniken (R) 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 18.15 Lotto, Joker och drömvinsten 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig 20.00 Bonde söker fru 21.00 Oskyldigt dömd 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Kvällsöppet med Ekdal 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 The District (R) 1.30 Arkiv X (R) 2.15 The Practice (R) 3.00 Popular 3.45 Robin Hood (R) 4.30 Bröllopsform (R) 5.15–5.50 Veterinärerna (R)

5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05 Efter tio 11.00 Nyhetskanalen 11.05 Efter tio, forts 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Förlossningskliniken (R) 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 18.22 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig 20.00 Mammas pojkar 21.00 Inlåst 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Ice road truckers 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 The District (R) 1.30 Arkiv X (R) 2.15 The Practice (R) 3.00 Popular 3.45 Robin Hood (R) 4.30 Bröllopsform (R) 5.15–5.50 Veterinärerna (R)

6.05 Dagsändningar 14.35 Everwood 15.35 Fresh Prince 16.05 One Tree Hill 17.00 AFV 17.30 Las Vegas 18.30 Unga mödrar 19.00 Christine 19.30 Vänner 20.00 Arga snickaren 21.00 Grey’s anatomy 21.55 Fråga Olle-dokumentären 23.00 Vänner (R) 23.30 CSI NY 0.30–5.55 Nattsändningar

6.05 Dagsändningar 14.35 Everwood 15.35 Fresh Prince i Bel Air 16.05 One Tree Hill 17.00 AFV 17.30 Las Vegas 18.30 Unga mödrar 19.00 Christine 19.30 Vänner 20.00 SOS Gute 21.00 Criminal minds 22.00 Nöjespokalen 23.00 Vänner (R) 23.30 CSI NY 0.30–5.50 Nattsändningar

9.30 24 direkt 15.30 Sverige! (R) 16.30 Elvis Costello med gäster (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Expedition Guyana 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 Ramp 20.00 Galeasen 21.00 Aktuellt 21.30 Trädgårdsfredag 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Brotherhood 23.25 Berlin Alexanderplatz (R) 0.25 Kobra (R) 0.55–1.25 Babel (R) 6.30 Dagsändningar 11.25 Project runway (R) 12.20 How I met your mother (R) 12.45 Alla älskar Raymond (R) 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Extreme home makeover 15.05 Funniest pets and people 16.00 Project runway 17.00 Hell’s kitchen 18.00 Navy CIS (R) 20.00 Morden i Midsomer 22.05 Film: True lies 0.50 Film: Rage and honor 2.35 Film: En kyss före döden 4.20–5.00 The Boondocks 5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05 Efter tio 11.00 Nyhetskanalen 11.05 Efter tio, forts 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Förlossningskliniken (R) 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 17.50 Dagens flex 17.55 Förkväll 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Postkodmiljonären 20.00 Direkt: Idol 2009 21.30 Cirkus Möller 22.00 Nyheterna, sporten och vädret 22.25 Direkt: Idol 2009 22.55 Flash forward 23.55 Boston legal 0.50 Film: Star Trek: Nemesis 3.05 Film: Emperor’s club 5.00 Victoria Silvstedt – my perfect life (R) 5.25–6.00 Hitta hem (R) 6.05 Dagsändningar 11.00 Las Vegas (R) 11.50 Sjunde himlen 12.40 Ellen DeGeneres show 13.30 Good morning, Miami 14.00 Christine (R) 14.30 Everwood 15.30 Fresh Prince i Bel Air 16.00 Entertainment now 16.30 Rules of engagement 17.00 Kyle XY 18.00 AFV 18.30 Gary (R) 19.00 Ullared (R) 20.00 CSI Miami 20.55 Mr Bean 21.30 Film: Poseidon 23.25 RAW comedy club (R) 0.00 CSI Miami (R) 0.55–6.05 Nattsändningar

10.00 I Zlatans fotspår (R) 10.30–11.30 Vetenskapens värld (R) 13.35 Perspektiv (R) 14.05 Debatt (R) 14.35 Andra Avenyn (R) 15.20 Koenigsegg (R) 16.20 Existens (R) 16.50 Dina frågor – om pengar (R) 17.20 Toots Thielemans (R) 18.15 Landet runt 19.00 Film: Miraklet i Berlin 20.40 En egen mur 21.00 Rapport 21.05 Checkpoint Charlie 21.30 Film: De andras liv 23.45 Rapport 23.50 Dirigentens dubbelliv 1.35 London live (R) 2.00–2.55 Brotherhood (R) 6.30 Nanny 7.30 Ensamma hemma 8.20–8.50 Ska du säga 9.40 Melrose Place 10.35 Just shoot me 11.30 Simpsons 12.30 Men in trees 13.25 Nord och syd 15.05 Real housewives of Orange County 16.00 Stockholm-Arlanda 17.00 Paris Hilton’s British best friend 18.00 Top model 12 19.00 Ensam mamma söker (R) 20.00 Singing bee celeb (R) 21.00 Hål i väggen 21.30 Film: Shanghai knights 23.45 Comedy fight club (R) 0.15 Film: Lost and found 2.00 Film: Loretta 4.05 The Boondocks 4.30–4.55 American dad 6.00 Barnprogram 8.58 Nyhetsmorgon lördag 11.30 Tinas cookalong (R) 12.30 Äntligen hemma (R) 13.30 Cirkus Möller (R) 14.00 Tipslördag 18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Postkodmiljonären 20.00 Direkt: Körslaget – med Lottodragningen 21.30 Film: Desperate hours. Kanadensiskt kriminaldrama från 2007. 22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Film: Desperate hours, forts 23.45 Film: Ruth Rendell: Dödligt sällskap 3.30 Film: Åsa-Nisse på hal is 5.05–6.00 Djurens ö (R) 6.05 America’s funniest home videos 6.30 McLeods döttrar 7.20 Vänner 8.10 Biggest loser 9.00–9.45 Quizzo 10.40 Gilmore girls 11.30 So you think you can dance – de bästa 12.20 SOS Gute (R) 13.20 Top gear 14.25 Arga snickaren (R) 15.25 Nöjespokalen (R) 16.25 Vem kan slå Filip och Fredrik (R) 18.15 Film: Polisskolan 2 – första uppdraget 20.00 America’s funniest home videos 21.00 Gary 21.30 CSI Miami 22.30 Film: Sky Captain and the world of tomorrow 0.30 Saturday night live (R) 1.30 Silent library (R) 2.00 Film: Psycho 4.00 Paranormal state (R) 4.45 America’s funniest home videos 5.10–5.55 McLeods döttrar (R)

8.00 Bolibompa 9.00 Disneydags 10.00 Gudstjänst 10.45–11.30 Landet runt (R) 12.00 Trädgårdsfredag (R) 12.30 Kobra (R) 13.00 Babel (R) 13.30 Galeasen (R) 14.30 Vem vet mest? (R) 17.00 I love språk 18.00 Sverige! 19.00 Wildbirds & Peacedrums 20.00 Dokument inifrån: Att skapa en seriemördare 21.00 Aktuellt 21.15 Agenda 22.00 Dokument utifrån 23.30 Rapport 23.40 Nurse Jackie (R) 0.10 Existens (R) 0.40–1.10 Världens konflikter (R) 6.30 Nanny 7.25 Ensamma hemma 8.20–8.50 Ska du säga 9.40 Melrose Place 10.35 My boys 11.30 Jims värld 12.30 Men in trees 13.20 Top dog USA 14.15 Paris Hilton’s British best friend (R) 15.10 Sveriges fulaste hem (R) 16.05 Lyxfällan (R) 17.00 Hell’s kitchen 18.00 Royal pains 19.00 Top model 12 20.00 Ensam mamma söker 21.00 Film: ...och så kom Polly 22.45 Grannfejden (R) 23.50 Efterlyst (R) 0.45 Film: Bang bang orangutang 2.45–4.50 Film: Memories of murder 6.00 Barnprogram 8.58 Nyhetsmorgon söndag 11.30 Idol 2009 (R) 13.30 Körslaget – med Lottodragningen (R) 15.00 Mammas pojkar (R) 16.00 Bonde söker fru (R) 17.05 Keno 17.10 Direkt: Trav 18.00 Vår mörka historia 19.00 Nyheterna och vädret 19.20 Kalla fakta 20.00 Sporten 20.30 Parlamentet 21.00 Film: Breach 22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Film: Breach, forts 23.30 Fotbollskanalen Europa 0.10 Oskyldigt dömd (R) 1.10 Inlåst (R) 2.00 Flash forward (R) 2.45 Talang 2008 (R) 3.55 Kalla fakta 4.25 CBS 60 minutes 5.15–5.50 Veterinärerna (R) 6.00 Dagsändningar 11.10 Wildfire 12.05 Snygg naken 12.35 Brothers & sisters (R) 13.30 Biggest loser (R) 15.20 Ugly Betty (R) 16.15 Desperate housewives (R) 17.10 Grey’s anatomy (R) 18.05 One Tree Hill 19.00 Gossip girl 20.00 Vem kan slå Filip och Fredrik 22.10 The Big bang theory 22.35 Supernatural 23.30 CSI (R) 0.30 Criminal minds (R) 1.25 Ett herrans liv (R) 2.20 Fråga Olle-dokumentären (R) 3.20 Day break 4.05 The Big bang theory (R) 4.25 Last man standing (R) 5.15–6.00 McLeods döttrar (R)

6.30 Dagsändningar 12.20 How I met your mother (R) 12.45 Alla älskar Raymond (R) 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Extreme home makeover 15.05 Funniest pets and people 16.00 Project runway 17.00 Hell’s kitchen 18.00 Navy CIS 19.00 2 1/2 män 20.00 Sveriges fulaste hem 21.00 Grannfejden 22.00 Kommando: Snusk 22.30 Without a trace 23.30 Navy CIS (R) 0.25–5.00 Nattsändningar 5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05 Efter tio 11.00 Nyhetskanalen 11.05 Efter tio, forts 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Förlossningskliniken (R) 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig 20.00 Fotbollsgalan 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 America’s got talent 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 The District (R) 1.30 Arkiv X (R) 2.15 The practice (R) 3.00 Popular 3.45 Robin Hood (R) 4.30 Bröllopsform (R) 5.15–5.50 Veterinärerna (R) 6.00 Dagsändningar 12.45 Ellen DeGeneres show 13.35 Gossip girl (R) 14.35 Everwood 15.35 Fresh Prince i Bel Air 16.05 One Tree Hill 17.00 AFV 17.30 Las Vegas 18.30 Unga mödrar 19.00 Christine 19.30 Vänner 20.00 Ullared 21.00 CSI 21.55 RAW comedy club 22.30 Silent library 23.00 Vänner (R) 23.30 CSI NY 0.30–6.00 Nattsändningar

6.30 Dagsändningar 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Extreme home makeover 15.05 Funniest pets and people 16.00 Project runway 17.00 Hell’s kitchen 18.00 Navy CIS 19.00 2 1/2 män 20.00 Navy CIS 21.00 NCIS Los Angeles 22.00 Hell’s kitchen 23.00 Navy CIS (R) 23.55 2 1/2 män (R) 0.50–5.00 Nattsändningar 5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05 Efter tio 11.00 Nyhetskanalen 11.05 Efter tio, forts 11.55 Hem till gården 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Förlossningskliniken (R) 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 18.20 Keno 18.30 Lokala nyheter 18.35 Lokalt väder 18.40 Ekonominyheterna 18.50 Vädret 19.00 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig 20.00 Äntligen hemma 21.00 House 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 America’s got talent 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 The District (R) 1.30 Arkiv X (R) 2.15 The practice (R) 3.00 Popular 3.45 Robin Hood (R) 4.30 Bröllopsform (R) 5.15–5.50 Veterinärerna (R) 6.05 Dagsändningar 14.05 Christine (R) 14.35 Everwood 15.35 Fresh Prince i Bel Air 16.05 One Tree Hill 17.00 AFV 17.30 Las Vegas 18.30 Unga mödrar 19.00 Christine 19.30 Vänner 20.00 Ugly Betty 21.00 Desperate housewives 21.55 Christine 22.25 Brothers & sisters 23.25 Vänner (R) 23.55 CSI NY 0.55–5.55 Nattsändningar

Onsdag 4 november 2009 extra

27


Snart kommer kylan Contura 550A

Contura 570

Contura 580

Contura 585

Kampanjpris 17.900:-

Kampanjpris 17.900:-

Kampanjpris 16.900:med valfri överdel

Kampanjpris 16.900:med valfri överdel

SPARA 4.000:-

SPARA 4.000:-

SPARA upp till 2.600:-

SPARA upp till 2.600:-

Contura 655

Contura 655A

Kampanjpris 18.900:med valfri överdel

Kampanjpris 22.900:med valfri överdel

SPARA upp till 4.600:-

SPARA upp till 4.360:-

Scanspis 58-1

Scanspis 58-6

Ord. från 17.900:-

Ord. från 23.300:-

Nu 15.200:-

Nu 19.900:-

Nyttja ROT-avdraget Jøtul F 376

Jøtul F 3

Jøtul F 100

Ord. från 11.390:-

Ord. från 9.200:-

Ord. från 22.900:-

Nu 9.990:-

Nu 7.900:-

Nu 19.465:-

Attityd 100

Attityd 200

Brännö

- det kan halvera din installationskostnad med upp till 50% i form av skatteavdrag.

Sveriges mest sålda vedspis

Viking 30

13.900:Specialpris

Endast uppläggningskostnad 495:-

RÄNTEFRITT 24 månader! och aviseringsavgift tillkommer.

vid köp av kamin eller spis.

Rak eller krökt skorsten?

Öppet: Måndag-fredag 9-18 • Lördag 10-15 • SÖNDAG 12-15 Typgodkänd utan schakt

Rostfria NVI 2000 kan du både bygga utan schakt och sidoförskjuta!

Luleå, Delfingatan 2, telefon 0920 - 731 50 NÄLDENS VÄRMEINDUSTRI AB

eller ring direkt till: Bror 731 51, 070-523 29 92.


JUBILEUMSYRA

PRISFEST TEAM SPORTIA 20 ÅR FIRA MED OSS!

ASICS TARGET GTX Walkingsko med ovandel i GORE-TEX® för vattentäthet och god andningsförmåga. GEL stötdämpning i häl och framfot för extra komfort. Finns i dam- coh herrmodell.

699:ORD. PRIS 1195:-


ATT FYNDA ÄR INGEN SPORT Det har alltid varit lätt att hitta bra och prisvärda prylar hos oss på Team Sportia. Lägg därtill att vi kämpar för kunskap och personlig service så har du några av delarna i en vinnande kombination. Det vet vi efter 20 år av framgång. Nu har vi prisfest i alla våra butiker och du är hjärtligt välkommen. Men kom i tid, så att inte chansen att göra fynd blir till en tuff sport.

2 T EA M SP ORT IA JU BILEU M


PRISFEST! Craft har genom åren varit Team Sportias främsta leverantör av underställ och funktionella sportkläder. Vi ser Craft som ett självklart inslag i våra butiker. Det firar vi nu med några svårslagna erbjudanden!

CRAFT BALANCE HOOD Hoodtröja i funktionsmaterial. Dam- och herrmodell.

299:ORD. PRIS 599:-

HALVA PRISET

CRAFT WINTER TIGHTS Tights i funktionsmaterial. Borstad insida för extra isolation. Reflekterande tryck. Dam- och herrmodell.

249:ORD. PRIS 499:-

TE AM S P O R TIA JUB IL E UM 3


PRISFEST! SALOMON RUSH GTX Multisportsko med GORE-TEX® för vattentäthet och god andningsförmåga. Stötdämpande mellansula och Contagrip-yttersula för bra grepp och slitstyrka. Snabbsnörning för smidig och effektiv omslutning av foten. Herrstorlekar, finns även i dammodell. Finns endast på Team Sportia.

799:ORD. PRIS 1195:-

4 T MEA A GA M SI SP NORT T S IA JUBILEUM


PRISFEST! NIKE ZOOM KYOTEE GTX NIKE AIRAIR ZOOM KYOTEE GTX

Joggingsko ovandel i GORE-TEX® för vattentätJoggingsko medmed ovandel i GORE-TEX® för vattentäthet och god andningsförmåga. Dämpande mellansula het och god andningsförmåga. Dämpande mellansula samt Zoom Air-dämpning i häl och framfot. Förstärkta samt Zoom Air-dämpning i häl och framfot. Förstärkta dubbar i yttersulan ger bra grepp. Seniorstorlekar. dubbar i yttersulan ger bra grepp. Seniorstorlekar.

699:699:ORD. PRIS 1195:ORD. PRIS 1195:-

KOMBI BOOST WG

KOMBI TORCH GTX

KOMBI WELLER II GTX

Fingerhandske med sportgrip i innerhand. Waterguard - vattentät och andas. Dam- och herrstorlekar.

Fingerhandske med Digi-PU-innerhand. GORE-TEX® som gör den vattentät och att den andas. Dam- och herrstorlekar.

Tumhandske med Digi-PU-innerhand. GORETEX® som gör den vattentät och att den andas. Dam- och herrstorlekar.

199:- 399:- 399:ORD. PRIS 399:-

ORD. PRIS 499:-

ORD. PRIS 499:-

TEAM SPORTIA JUBILEUM 5


PRISFEST! UTELIV UTAN KOMPROMISSER Haglöfs är en av världens ledande leverantörer inom Technical Outdoor. Produkterna kännetecknas alltid av hög teknisk funktion och passform. Haglöfs utvecklar kläder, ryggsäckar, sovsäckar och skor som ger dig möjlighet att utöva ett aktivt uteliv utan kompromisser. Vi firar Team Sportias 20-årsjubileum med tre riktiga kanonerbjudanden, som du inte får missa!

HAGLÖFS TROPO JACKET Vindtät jacka med fleecefodrad justerbar krage. Dam- och herrstorlekar.

999:ORD. PRIS 1995:-

HALVA PRISET HAGLÖFS TIGHT PRO M Mindre ryggsäck som passar lika bra i stan som i skogen. Storlek M. Volym ca 25 l.

399:-

ORD. PRIS 799:-

6 TEAM SPORTIA JUBILEUM


PRISFEST! HAGLÖFS TRACE Känga med ovandel i GORE-TEX® för vattentäthet och god andningsförmåga. Stötdämpande mellansula och formbar innersula för bästa komfort. Gummiförstärkt tå och häl. Seniorstorlekar. Finns endast på Team Sportia.

999:ORD. PRIS 1595:-

SILVA L3 PANNLAMPA Strömsnål pannlampa med fem ljuslägen. En räckvidd på 22 meter och brinntid upp till 150 timmar. Inklusive batterier.

225:ORD. PRIS 449:-

HALVA PRISET

T E A M SP OR T IA JU B ILE U M 7


Redan 1913 tillverkade Didriksons de första funktionella kläderna, för yrkesfiskarna i Bohuslän. Snart 100 år senare är Didriksons ett av Sveriges mest uppmärksammade och framgångsrika varumärken inom sportmode, välkända för kombinationen av design och funktion.

PRISFEST! DIDRIKSONS MONROE DAM OREGON HERR Vadderad jacka med tejpade sömmar för vattentäthet.

899:ORD. PRIS 1395:-

BÄSTSÄLJA

RE !

SPARA 496:-

8 TEAM SPORTIA JUBILEUM


TEAM S PORTIA JUBIL EUM 9


PRISFEST! ADIDAS COURT STABIL Inomhussko med stötdämpande adiPRENE® i häl och adiPRENE®+ i framfot. Förstärkt med TORSION®System för extra stöd och vridstyvhet i mellanfoten. Seniorstorlekar. Finns endast på Team Sportia.

299:-

ORD. PRIS 799:-

SPARA 500:-

ADIDAS VINDBYXA Byxa i 100 % polyester. Resår och dragsko i midjan. Herrstorlekar.

199:ORD. PRIS 399:-

ADIDAS ESS HOOD Sweatshirt i bomull och polyester med broderad logo. Herrstorlekar.

299:ORD. PRIS 599:-

10 TEA M SPO R T I A J U B I L E U M


PRISFEST! 20 ÅR MED ADIDAS Stan Smith, Muhammad Ali, Stefanie Graaf, Haile Gebrselassie och Lionel Messi är bara några av tidernas största idrottsstjärnor som vunnit stora titlar, i skor utvecklade av adidas. De tre ränderna har snabbt blivit en välkänd symbol för adidas. Företaget utvecklar idag högfunktionella skor och plagg framtagna för att hjälpa sportutövare på alla nivåer att nå bättre resultat. Adidas vision, är att göra produkter anpassade efter varje idrottares unika behov. På Team Sportia har vi jobbat med adidas genom alla år. Detta firar vi nu med några unika jubileumserbjudanden!

DAVID BECK HAM

ADIDAS FLINT MID GTX Känga med ovandel i GORE-TEX® för vattentäthet och god andningsförmåga. Sula med bra stabilitet och grepp. Herrstorlekar.

599:ORD. PRIS 1095:-

TEAM SPORTIA JUBILEUM 11


PRISFEST!

EXTREME FIT CT 629 En prisvärd crosstrainer med stort svänghjul fĂśr jämn och skĂśn belastning. Lättanvänd och datorstyrd belastning ger dig en behaglig träning utan att tänka pĂĽ inställningar. sKILOSMAGNETBROMSATSVĂ‹NGHJUL sMMSTEGLĂ‹NGD s$ATORMEDFĂšRPROGRAMMERADEBANPROlLER s-AXPERSONVIKTKG

2695:ORD. PRIS 3695:-

12 TE AM SPO R TI A JU B I L E U M


PRISFEST! FIRA MED OSS ABILICA BOXSÄCK + HANDSKAR Ett bra boxset med boxsäck och slaghandskar. Boxsäcken är i PU-material och fylld med textil. Höjd 80 cm och diameter 30 cm. Vikt ca.18 kilo. Slaghandskarna är i syntet och storlek L.

399:ORD. PRIS 799:-

HALVA PRISET

CHAMPION ACTION TECH TOP Sporttopp med brottarrygg och breda axelband. För liten till medelstor byst. S-XL.

199:ORD. PRIS 299:-

TEAM SPORTIA JUBILEUM 13


PRISFEST! NORTH BEND SKIDSET DAM Skidjacka med avtagbar huva och fast snölås. Vattentätt material som andas. Tejpade sömmar. Heltejpad skidbyxa i vattentätt material som andas. Damstorlekar.

1295:ORD. PRIS 1798:-

SPARA 500:-

NORTH BEND SKIDSET HERR Skidjacka med avtagbar huva och fast snölås. Vattentätt material som andas. Tejpade sömmar. Heltejpad skidbyxa i vattentätt material som andas. Herrstorlekar.

1295:ORD. PRIS 1798:-

14 TEA M S PORTIA J UBILE UM


Team Sportia fyller 20 책r 2009. Fira med oss!

PRISFEST!

NORTH BEND SKIDSET JACKA + BYXA

1295:ORD. PRIS 1798:-

T EAM SPORT I A JUBI LEUM 15


PRISFEST! KOMBI MAGIC II GTX JR Tumhandske med GORE-TEX® som gör handsken vattentät och att den andas. Finns i juniorstorlekar.

299:ORD. PRIS 399:-

KOMBI MAGIC GTX JR Fingerhandske med GORE-TEX® som gör handsken vattentät och att den andas. Finns i juniorstorlekar.

299:ORD. PRIS 399:-

16 TEAM SPORTIA JU BILEU M


PRISFEST! STUF ACE/KENAI SOFTSHELL Vadderad jacka i ett stretchmaterial som är vattentät och andas. Alla sömmar är tejpade och jackan har snölås. Juniorstorlekar.

499:-

HALVA PRISET

ORD. PRIS 999:-

T E A M S P O R T I A J U B I L E U M 17


PRISFEST! SEGER SKI COMPETITION Funktionsstrumpa i ull.

99:-

ORD. PRIS 199:-

SEGER PACIFIC Klassisk mรถssa med vindskydd.

99:ORD. PRIS 249:-

18 TEAM SPORTIA JUBILEUM


PRISFEST! ICEPEAK VILLE/VENNA Skidjacka med reflextryck och tejpade sömmar. Herr och damstorlekar.

699:ORD. PRIS 1495:-

ICEPEAK VENNE/VERLA Skidbyxa med reflextryck och tejpade sömmar. Herr och damstorlekar.

499:ORD. PRIS 1195:-

FUNKTIONELLA SKIDKLÄDER

UNDER HALVA PRISET!

TEAM SPORTIA JUBILEUM 19


PRISFEST!

SALOMON DIVINE MIST Alpinpjäxa för medelgoda åkare. Fleecefodrad och formbar innersko. Damstorlekar.

1795:ORD. PRIS 2795:-

SPARA 1000:-

20 T E AM SP O R T IA J UBIL E UM


Team Sportia fyller 20 책r 2009. Fira med oss!

TEAM SPORTIA JUBILEUM 21


PRISFEST! FISCHER FUSE 76 SET Alpinskida som passar bäst i pisten, men som även går att åka med över hela berget. Bred midja ger bra bärighet i snön. Passar för medelgoda och avancerade åkare. Paket med bindning.

3995:ORD. PRIS FRÅN 6995:-

SPARA 3000:-

K2 ONE LUV SET Allsidig alpinskida som passar medelgoda till avancerade åkare. Damlängder. Paket med bindning.

2995:ORD. PRIS FRÅN 4995:-

SALOMON MISSION RS 24 Alpinpjäxa som passar medelgoda till avancerade åkare. Custom Fit innersko som formas efter foten och andas. Herrstorlekar.

1995:ORD. PRIS 3495:-

22 T E A M S P O R T IA JUBILEUM


PRISFEST!

SCOTT MOTIVE Skidglasögon med dubbel spegellins. Brett band. Passar bra till hjälm.

499:ORD. PRIS 999:-

HALVA PRISET

TEA M S PORTIA J UBILEUM 23


PRISFEST! HAGLÖFS TROPO JACKET Vindtät jacka med fleecefodrad justerbar krage. Dam- och herrstorlekar.

999:Lokala avvikelser i pris och sortiment kan förkomma. Reservation för eventuella tryckfel och slutförsäljning. Produktion Team Sportia Inhouse 2009.

ORD. PRIS 1995:-

Vi vet vad som krävs. DELFINGATAN 2 TEAM SPORTIA LULEÅ • Tel Tel:: 0920-731 40 • Vardag. 10:00-18:00 Lördag. 10:00-15:00 Söndag. 12:00-15:00 SMEDJAN, STORGATAN 36-38 LULEÅ • Tel Tel:: 0920-24 90 10 • Vardag. 10:00-19:00 Lördag. 10:00-16:00 Söndag. 12:00-16:00

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL_v45  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL_v45.pdf