Page 1

13 september 2012 |

Vågmästare jder

Kite tar surfningen till nya hö AKTUELLT

AKTUELLT

NÖJE

KRÖNIKA

KORT & GOTT

Ungas droger ska kartläggas

Här stoppas energiruset

Pojkdröm får vänta till våren

Martina Johansson

Listor, tips och snackisar

Nattklubben mitt i stan!


foto: maria ekman

KRÖNIKA

EXTRA Härligt höstlov

Bergström

4–5

Omslagsbild: per lindgren Fotograf: maria ekman

 6–78

AKTUELLT

KORT&GOTT

Han tog ställning.

Årets glögg med smak av Japan.

Energidrycker inkörsport till alkohol?

Och krönikörerna tycker till om konst.

10–11 foto: maria ekman

JEANETTE

Ungdomar om droger.

 10–11 REPORTAGE

Frihet med en drake.12

KORSORD

Klarar du det?

Kitesurfarna intar Storsand.

14–15  14-15  NÖJE

16

KRÖNIKA Martina Johansson välkomnar hen.

Slowgatetrummis: ”Jag har nog inte samma rockstjärnedröm som tidigare”

VI RINGDE...

Nåväl. Tillbaka på jobbet igen kan man konstatera att det inte bara är kullerstensgatorna i Prag som bjuder på överraskningar och upplevelser. Kollega Maria begav sig i veckan som var ut till stranden vid Storsand och träffade några äventyrare som ägnar sig åt kite-surfing. Väl tillbaka på redaktionen kan man inte annat än imponeras och inspireras av luftfärderna vid strandkanten. Det är faktiskt så att jag känner mig sugen på att utmana min höjdrädsla för att få känna på den kittlande känslan av att bara ha luft under fötterna och få sväva fritt. I veckans Extra tar vi också ett ordentligt grepp om droganvändningen bland ungdomarna. En undersökning visar att var femte kille och var tionde tjej i årskurs två på gymnasiet någon gång har testat droger. Vad säger eleverna? Och vad säger forskningen? På sidorna 4–6 kan ni läsa om det och dessutom om butiken som efter föräldrarnas önskemål satt åldersgräns på energidrycker.

AKTUELLT

Inget som det pratas om.

foto: maria ekman

Årets sensommarsemester kan ha varit den bästa på väldigt länge. Och den var inte ens planerad. Kanske är det just det som gjorde den så bra. Allt som krävdes var en extra billig flygresa, ett väldigt prisvärt fyra-stjärnigt hotell och en knapp vecka senare landade vi på Prags flygplats. Oplanerat, men väldigt väldigt bra. Kullerstensgator, och trånga gränder i Gamla stan. Med allt inom promenadavstånd blir det ändå bra många kilometrar när kvällen närmar sig. Framför det gamla klocktornet på torget ställde vi oss mitt i folksamlingen som samlas varje heltimme då Döden slår i en liten klocka i tornuret från 1490. I det judiska kvarteret går gata upp och gata ned till såväl begravningsplatsen med ett virrvarr av gravstenar, till ett besök i Pinkas synagoga, ett minnesmärke över judarnas offer. Men kultur kommer i flera former och museibesök kan se olika ut. Det konstaterades när vi besökte ett nyligt öppnat museum som invigdes förra året. Ett ölmuseum med efterföljande provsmakning är något som tjeckerna har satsat stort på.

LÄSVÄRT

 4–517

VIMMEL Sandra besökte Kulturnatten.

Helene Markström, informatör/säljare, Danspoolen... ...som ordnar en dansmässa med delar av föreställningar som kan beskådas på plats för senare bokning. Varför en dansmässa? – Vi vill göra det lät�tare att boka dans och performancekonst till olika evenemang. I går och i dag, torsdag, visas ett smörgåsbord med delar ur olika föreställningar på Kulturens hus i Luleå.

Foto: Per Morten Abrahamsen

Vilka kan bokas? –15 frilansande konstnärer som tillsammans utgör Danspoolen. Det drivs som ett EU-projekt fram till maj nästa år och ska bland annat syfta till att skapa fler arbeten för dansare och andra konstnärer i länet.

Vi hoppas att bokningar ska göras i samband med personaldagar, företags kundbesök och annat. Dansare finns på plats för kontakt under mässan.  

Hur kan detta användas till en personaldag eller kundbesök? – Dansare i olika konstellationer har skapat föreställningar på olika

ämnen och flera av konstnärerna behärskar film och kan hjälpa grupper att skapa en egen film, till exempel om värderingarna på ett företag, där de anställda själva medverkar. Andra dansfilmer kan man köpa visningsrättigheter till inför en mässa där man till exempel representerar Norrbotten. Och i en performance kan alla närvarande vara med och delta.

anneli Hanno

redaktion BODIL RESARE

jeanette bergström

anneli hanno

maria Ekman

Josefin wiklund

bodil.resare@  norrbottensmedia.se

jeanette.bergstrom@  norrbottensmedia.se

anneli.hanno@  norrbottensmedia.se

maria.ekman@  norrbottensmedia.se

josefin.wiklund@  norrbottensmedia.se

% 0920-26 30 02

% 0920-26 28 04

% 0920-26 28 03

% 0920-26 27 88

% 070-547 44 65

Något på gång? KONTAKTA OSS!

% 0920-26 28 26

redaktionen @tidningenextra.se

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Redaktionschef och ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN (Robert Anglöw) 0921-160 33 070-517 14 16 Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 13 september 2012


GÜr en annan värld mÜjlig

Kakelhuset är en av Luleüs stÜrsta kakel och badrumsbutiker.

Sista platserna - anmäl dig idag

Vi hjälper Norrbottningarna att fÜrverkliga sina drÜmmar om nytt badrum eller klinkergolv i senaste design. Allt ombyggt och installerat av frün oss anvisade hantverkare. Vi gillar nämligen nÜjda kunder.  

  ���� ­€ ‚ƒ„€

 

Â…  

Gilla oss pĂĽ Facebook facebook.com/abfnorrlulea

Ă–ppet: mĂĽ-fr 8-18, lĂśr 10-14 Gammelstadsv.17 LuleĂĽ. Tel. 0920-20 07 95 www.kakelhuset.se, lulea@kakelhuset.se

Inredningar, badkar, kakel, klinker m.m.

ABF Norr LuleĂĽ Stationsgatan 57

Ă–ppettider & telefontider

0771 - 96 50 22 info.lulea@abf.se www.norr.abf.se

MĂĽndag-Torsdag 09.00-12.00 13.00 - 16.00

SĂśk pĂĽ LuleĂĽ

-fĂśrverkligar dina drĂśmmar

MEDLEMS-

Lunchstängt 12.00-13.00

UPP TILL

  

5%

Ă…TERBĂ„RING. DLAR VARJE MĂ…NAD. DU HAN TILLBAKA PĂ… ALLT

per styck

49:229:-

per styck

79:-

HĂ–STPERENNER Sensommarblommande (79-119:-/st)

STRANDKASTANJ 140-150 cm (299:-/st)

199:HÖSTPLANTERINGAR 3-4 olika växter per kruka

29

per styck

99:-

90

CALLUNA TWIN ERICA LJUNG

ASTER OCH HEBE

17 cm kruka

17 cm kruka

Coop Bygg Luleü. Öppet alla dagar 8-22. Gäller torsdag t o m sÜndag eller sü länge lagret räcker. www.coopnorrbotten.se

EXTRA 13 september 2012


Samuel Zakrisson, Hektor Pettersson och Anne Isaksson säger att det talas tyst om droger på deras skola.

AKTUELLT

Din trygghet Dygnet runt Året om

Bli trogen kund hos oss och få rabatt!

djursjukhuset.se

Tar du dina fötter på allvar?

Många gånger när problem uppstår med knän, höfter och rygg beror det på fötterna och hur vi går. Alla människor har olika typer av fötter och kan därför behöva specialanpassningar för att ta bort eller förebygga problem. Fötterna glöms dock ofta bort, fast det borde vara lika naturligt att undersöka dem som att gå till optikern.

tbäddar, ortopedfo köpet! r a p t t e Vid köp av r motionsskor på a får du ett p 0:600-1.8lag0ret räcker. Värde 1. ngt Kampanje

n p åg år s

å lå

HelGjutet!

”Droger är inget man talar om”

GRATIS fotanalys

HelGjutet hittar du på EUROSKO i Storheden. Boka tid i butiken eller på tel 0920-25 18 02. Öppet alla dagar mån. - sön. för bokningar FRI PARKERING!

Droger i skolmiljön är inte speciellt vanligt. Åtminstone inte när det gäller tyngre varianter. Det tror gymnasieeleverna Samuel Zakrisson, Anne Isaksson och Hektor Pettersson. – Det vanligaste är ju tobak och alkohol, säger de. www.plansju.se

En tid för hela familjen ”God morgon barn! I dag ska vi till tandläkaren allihop.” Beställ en familjetid hos Tandlaget så tar vi hand om alla era munnar. Effektivt, ja visst, men framför allt mycket lättare och roligare för både barn och föräldrar.

BODEN Norrbottensv. 2. Tel 180 18. LULEÅ Varvsg. 53. Tel 200 300. PITEÅ Åhlénshuset. Tel 193 00.

4

Var femte kille i gymnasiets årskurs två har testat narkotika. Det enligt en rapport som CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, utfört 2010 om skolelevers drogvanor. Bland flickorna är motsvarande siffra 12–14 procent. Men de regionala skillnaderna är stora. Extra träffar 17-åringarna Samuel Zakrisson, Hektor Pettersson samt Anne Isaksson i gymnasiebyn. Eleverna berättar att det är sällan man diskuterar droger i skolan. Förutom en enkät som delas ut inför varje år där man även frågar om elevernas hälsa i stort är det tämligen tyst i frågan. – Att folk använder tobak och alkohol, det är ju väldigt vanligt. Men tyngre saker.... nja, det vet jag inte. Det är åtminstone inget som någon pratar öppet om. Kanske håller de det för sig själv i ett mindre gäng. Jag har inte riktigt koll på vad folk använder, men det är nog vanligare

www.tandlaget.se

EXTRA 13 september 2012

än vad man tror även i en liten stad som Luleå, tror Samuel Zakrisson. När Hektor Pettersson gick på högstadiet var det en elev som använde droger och hade preparat i sitt skåp i skolan. – Den eleven fick vård och kom senare tillbaka till skolan och berättade om sitt missbruk. Men det är nog den enda gången man har hört talas om någon som använt, säger han. Rykten uppstår Ibland uppstår dock rykten, men sanningshalten i dem är inte alltid så lätt att avgöra. – När jag gick på högstadiet i Piteå pratades det om två tjejer som tagit droger och hamnat på sjukhus. Om det finns på skolan så är det nog i mindre gäng som håller det hemligt, tror Anne Isaksson. Men det är inte bara traditionella droger som används av unga. Flera butiker har satt en åldersgräns på energidrycker.

Samuel Zakrisson, Hektor Pettersson och Anne

– Vissa har 15-års gräns, andra har 18. Så då måste man be någon kompis handla åt en om man går till en affär med högre gräns. Fast jag dricker det väldigt sällan, kanske någon gång per år bara. Och då bara för att det är gott, inte för att bli piggare, säger Anne Isaksson. – Det händer ibland att jag tar en energidryck om det är äcklig mat i skolan och man inte ids gå ut på stan. Speciellt sedan caféet på skolan stängdes, säger Hektor Pettersson. – Alla har väl sina ”guilty pleasures”, säger Samuel Zakrisson. Jeanette Bergström jeanette.bergstrom@norrbottensmedia.se


Isaksson tror att det är vanligare med alkohol och tobak än tyngre droger. "Är det någon som använder andra saker håller de det för sig själva".

foto: maria ekman

Drogundersökning kartlägger länet – Vi tror mycket, men nu vill vi veta hur det verkligen ligger till, säger Mats Burman på länsstyrelsen i Luleå om en aktuell drogundersökning.

Mats Burman arbetar bland annat med att hjälpa länsborna få ökade kunskaper i drogfrågor. Just nu får länets alla gymnasieungdomar, 9 000 personer, svara på en drogenkät. – Vi hoppas få veta mer om sådant vi bara tror i dag. Den här undersökningen görs för första gången och är speciellt inriktad på frågor om cannabis. Via en totalundersökning får vi veta hur det står till i hela länet, hoppas vi. Att det är just cannabis undersökningen gäller beror på att både marijuana och hasch utvinns ur cannabisplantan,

och hasch är en vanlig drog i länet. – I dag kan vi ju ha idéer om att det är vanligare med droger på en gymnasieskola än på en annan, men vi vet inte säkert. Vi vill veta mer om cannabisanvändningen för att kunna lägga in riktade insatser och hjälpa lärarna med utbildningsmaterial. Resultat i slutet av året Mats Burman berättar att en liknande undersökning gjorts i Skåne förra året. När resultatet kommer, i slutet av året, hoppas han att skolorna ska få fler verktyg i arbetet med narkotikafrågor.

EXTRA 13 september 2012

Tidigare har det förebyggande arbetet fungerat bra i grundskolan, men nu vill Mats Burman se en uppryckning även på gymnasiesidan. – Vi vill se hur vi ska kunna stärka gymnasieskolan på lång sikt. I dag utvecklar unga missbruk mycket snabbare än tidigare med de lättillgängliga nätdrogerna. Redan som 16-17-åringar är många fullfjädrade narkomaner, säger han.

Anneli Hanno anneli.hanno@norrbottensmedia.se

5


foto: karin markhede,

Rysk roulette med giftiga svampar Markägare har den senaste veckan sett ungdomar ”gå och leta något” på deras fält i Sunderbyn och misstänker att det är svamp. Det händer att svamp används som droger bland experimenterande unga, exempelvis toppslätsskivling och vit flugsvamp, som innehåller psilocybin.

Det är giftigt och kan ge allvarliga magproblem och oroskänslor. Enligt lagen betraktas alla svampar från 1999 som narkotika som innehåller de rusgivande ämnen psilocybin och psilocin, och som framodlats, torkats eller på annat sätt beretts.

Värktablett både bra och farlig Många sömn- och rogivande mediciner, till exempel sobril, valium och rohypnol är ofta beroendeframkallande. Ett 60-tal av dem är narkotikaklassade. Men vanliga värktabletter används också av experimenterande unga eller av missbrukare för att ihop med andra droger, till exempel alkohol, skapa (Källa: Drugnews.nu) ruseffekter.

REPORTAGE

Lyssnade på för Var börjar ett missbruk och vad är föräldrars ansvar i drogfrågor? – Vi säljer inte energidrycker till omyndiga efter föräldrarnas påtryckningar, säger affärsinnehavaren Joakim Stoltz.

Han tog moralisk ställning mot energidryckerna

Barn och unga under 18 år får inte köpa snus och cigaretter på affärer, det vet alla. Men kring så kallade energidrycker uppstår då och då frågetecken. En del affärer tillåter inte köp av exempelvis Red bull och Monster-dryckerna om man är under 18 år. Sörbyhallen i Antnäs utanför Luleå är en av dem. Brödraparet Joakim och Tomas Stoltz tog över affären efter sin mamma Majlis. – Med det följde också värderingar som vi fått av henne. Vi har till exempel aldrig sålt porrtidningar och vi har tagit beslutet att inte sälja energidrycker till omyndiga, säger Joakim som exempel på hur affären tar moralisk ställning i frågor. Lyssnar på föräldrarna Han berättar att idén till åldersgränsen för energidryckerna kommer från föräldragrupper till barn på skolorna i närheten, som diskuterat frågan. – Vi lyssnar på föräldrarna och därför har vi tagit det här beslutet, säger Joakim Stoltz. Han säger att de ibland får missnöjda kommentarer om saken från de som nekas att handla. – Det är unga killar i 13-16-årsåldern, moppekillar. De tycker att det är coolt med dryckerna, och förmodligen är det för att de heter tuffa namn som exempelvis Monster, Burn och Red bull. Men

från föräldrarna har vi bara fått positiva reaktioner. Vi har också tagit beslut om att inte sälja lättcider till yngre. Joakim menar att det räcker att läsa varningstexterna på energidrycksburkarna så ser man att det inte är nyttigt för yngre. – Här står det exempelvis att drycken inte är att rekommendera till barn, gravida och personer som är känsliga för koffein. Kan dessa ölliknande aluminiumburkar rent beteendemässigt vara en start till att hänga tillsammans och dricka?

– Ja, kanske säger Joakim Stoltz som inte finner det för otroligt. Det gör inte heller Gunilla Berg i Föräldraföreningen mot narkotika, FMN. Hon tycker det bidrar till ett rundare samhälle när alla är med och bryr sig om även sådana här ”enklare” saker. – När barnen är yngre bryr vi oss om dem och är engagerade som föräldrar. Men något händer när barnen kommer upp i gymnasieåldern. Det är då vi börjar tänka att de är ”så stora nu”, när de är 16-17 år gamla, och börjar släppa iväg dem vind för våg ibland. Ungdomen i centrum Inflytandet i skolan minskar också då, men Gunilla Berg menar att en 16-åring som börjar hamna på glid många gånger kan rätas upp av en familj som bryr sig om lite extra och sätter ungdomen i centrum. – Det är en avvägning. Som förälder bör man träna sina barn på att klara sig själva inför myndighetsdagen, men inte ta för givet att de kan allt detta när de är 1617 år. Man får vara vaksam, men inte misstänksam. Det betyder att man inte terroriserar sina barn, men ger dem omtanke, ramar och kräver att de ska sköta sitt skolarbete, säger Gunilla Berg.

Energidrycker säljs inte till barn under 18 år på Sörbyhallen.

Anneli Hanno anneli.hanno@norrbottensmedia.se

Joakim Stoltz, affärsinnehavare av Sörbyhallen i Antnäs, säljer inte ener

Se ditt favoritprogram när du har tid – dygnet runt! www.24norrbotten.se

6

EXTRA 13 september 2012


Hasch vanligast i länet Den vanligaste drogen i länet är hasch. Enligt Mats Burman på länsstyrelsen i Luleå är cannabis den dominerande drogen hos 70-80 procent av dem som provat på narkotika i länet. I många mindre kommuner i länet är drogen spice vanlig. Det är en form av

konstgjord cannabis. Bland droganvändare i landet är amfetamin näst vanligast, men om vi räknar med illegalt använda läkemedel (oftast sömnmedel/lugnande medel av bensodiazepintyp) är de minst lika vanligt förekom(Källa: CAN) mande som amfetamin.

Nystyckat älgkött

äldrarna

Veckans pålägg

Vildmarksrökt Karré

39

90

Falukorv

fakta q Enligt lagen finns inga restriktioner för så kallade energidrycker. q Många energidrycker innehåller de farliga ämnena koffein och taurin som i stora mängder kan bidra till hjärtproblem, störningar i centrala nervsystemet och ökad aggressivitet. q Vanligt bland ungdomar är att blanda alkohol med energidryck vilket i värsta fall kan leda till döden.

q FMN får ofta samtal från oroliga föräldrar på hösten. De har märkt att något hänt under sommarlovet och börjat bli oroliga. Ta oroskänslan i magen på allvar, är FMN:s råd, om: Ditt barn fått helt nya kamrater, det går mycket pengar och du inte tycker dig känna igen ditt barn.

/kg

/kg

Original

Ost

Danbo, mellanlagrad 26%, bit, ca 500g, Uhrenholt

Mellan-/Matlagningsgrädde 2,5 dl /lit Jmf pris 40: 40:-/lit

4990 /kg

2490 Tvättmedel

2 för

20:Äpple

89:-

Skivad

/st

Flytande, 1 lit, Via

Med kupong i butik

Morötter

Discovery, Sverige

5:-

Nyskördade, påse, 1 kg

12:-

/kg

/kg

4:-

/kg

ris Kortp

Isbergssallat Sverige, max 5 kg/kund

HERTSÖN Gäller t o m 16/9 2012 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21

Ny salong och frisörshop

Osis Dust it - Puder der Aktuella erbjudande n 6 - 20/9

99 kr Ordinarie pris 175 75 kr Lätt puder som ger textur och mycket ket volym med naturlig rlig känsla sla

Köp schampo 500 ml Få inpackning 200 ml

259 kr gidrycker till omyndiga. ”Vi lyssnar på föräldrarna”, säger han.

Vi kan badrum! RING FÖR BESÖK-OFFERT! Öppet: Lörd 10-14, Sönd 9-12 OBS! Tidsbokn. mån-fre 7-18

Ordinarie pris 479 kr Fantastiskt erbjudande på storsäljare från L’Oréal Professionnel

Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet.

Tigi Hard Head

149 kr

Service, reservdelar, garantiärende.

Ordinarie pris 249 kr

Pohjolan Auto

www.kallaxkakelbod.com Stefan Nilsson 0920-136 60, 070-635 49 08

Öströmsvägen 4, OBS! Kallax by

Kallelse-

ett steg, ett uppbrott! Samtalskväll med Lennart Åström, kyrkoherde i Edefors församling. Torsdag 13 september kl 19 Prästgården i Gammelstad Fika 20 kr. Välkommen!

foto: maria ekman

Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

HJULINSTÄLLNING!

Boka klipptid telefonnummer 0920 - 179 79

www.dackhuset.com

Extra stark hårspray som ger maximal stadga och håller länge

Kampanjer i denna annons kan ej kombineras med andra erbjudanden

saxarna 0920 - 179 79 Storgatan 51 - Shopping Mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16

0920-120 30

EXTRA 13 september 2012

7


KORT

&GOTT

14

JUST NU talas det om...

månader satt Martin Schibbye och Johan Persson i etiopiskt fängelse innan de frigavs.

n Val observerades

En val har synts till vid Bergnäsbron i Luleå förra veckan. Håkan Vårberg gjorde observationen i förra veckan då han var på väg hem från jobbet. Valen var upp tre gånger ovanför vattenytan och blåste vattenkaskader innan den försvann ned under vattenytan igen. – Jag tänkte först att det är en säl, men sedan blåser den ut en vad jag bedömmer cirka två meter hög kaskad, berättar Håkan Vårberg till Norrbottens-Kuriren.

Konstverk anmäls nNu har upphovsmannen Karl Fredrik Mattson, upphovsmannen till de falska enkronorna med texten ”Vår horkarl till kung” blivit polisanmält. ”Jag ville ge igen med samma mynt”, säger Michael Garderud till Expressen. Det var i juni som första myntet upptäcktes. Kvinnan som ”upptäckte” myntet visade sig vara upphovsmannens mamma.

n Årets glögg smakar yuzu Höstlöven har knappt hunnit bli gula förrän Blossa presenterar årets glögg. Smaken är en kombination av yuzu, vilket är en japansk citrusfrukt, och ingefära.

TIPS Boden i rörelse. På fredag är det dags att röra på fläsket i Boden. Gå, lunka, löp eller rulla 4, 7 eller 10 kilometer i centrala stan. Start och mål är vid Kvarnängen.

Foto: hasse holmberg/scanpix

LILLA LISTAN Bra på SVT-play

1 2 3

Lillyhammer. Maffiaboss som flytt USA för ett nytt liv i Norge. Serien spelar rätt mycket på kulturkrockar, men är charmig, Danne & Bleckan. Öppenhjärtlig serie om killarna med trassliga bakgrunder som driver tatueringsstudio i förorten Högdalen. Ung &Bortskämd. Ett gäng ungdomar utan koll på det mesta ska driva hushåll tillsammans. Den som klarar det bäst vinner.

Asieninfluerad glögg i år.

?

foto:claudio bresciano/scanpix

Jag tror inte på ett samhälle där polisen dikterar villkoren. Lenita Ericson om grafittimotstånd

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Maria Ekman

Bodil Resare

Anneli Hanno

Jeanette Bergström

Kungakronan visade sig vara ett konstverk. Kan allt vara konst?

Jo, om det finns en tanke och en estetik.. Men det är inte svart/vitt. Allt tilltalar inte alla. Konst känns subjektiv.

Ja, i konstnärens namn. Håller på cirkelargumentet, att vad som är konst avgörs av konstvärlden.

Absolut, beroende på sammanhang. En sketen gammal pall från 1650-talet kan till exempel bli kultförklarad.

Ja det är väl helt och hållet upp till betraktaren att avgöra.

Dricker du energidrycker för att piggna till?

Jag dricker te. Vet inte om jag blir piggare av det. Sådana redbull får mig bara att tänka på sämre drinkkvällar.

Ibland när jag kör bil eller springer långa sträckor. Eller när jag tapetserar mitt i natten och måste bli färdig.

Nej och ja. Koffein ger ju en kick, men jag köper det bara i te- och kaffeform.

Nej inte det. Tycker inte kaffe funkar uppiggande på mig. Och energidrycker har jag bara testat någon enstaka gång.

Tvåkronorna är på ingång. Bra eller dåligt?

Vet inte vad jag ska med de till. Praktiskt när man ska köpa frukt i matsalen som kostar två spänn.

Kul. Ser det som en rolig återkomst. Minns hur tung den gamla tvåkronan kändes i en liten barnhand.

Hm, detta kräver djup eftertanke. Misstänker att mina barn kommer att tjäna mer på det än jag...

Färre mynt att hålla reda på är väl bättre. Men nu för tiden är mynt sällsynt hos mig. Betalar allt med kort.

Nybyggt och klokt i Södra Sunderbyn

Ett fåtal lägenheter kvar! Efter vår lyckade försäljning av Brf BoKlok Logen i Södra Sunderbyn, har vi endast ett fåtal lägenheter kvar. Så passa på att göra ditt livs kanske klokaste bostadsaffär nu! stora. Alla har balkong eller altan, och utanför ett

och äppelträd. Prisexempel: 3 rok, 70 kvm. 895.000-985.000 kr, 4.434 kr/mån. Prisexempel: 4 rok, 81 kvm. 1.015.000-1.155.000, 5.130 kr/mån.

Daniel Tillstam, telefon 0920-681 66, 070-686 86 89 eller www.boklok.se/logen daniel.tillstam@fastighetsbyran.se.


FRISÖR SÖKES Vi söker en social och serviceinriktad frisör med ett stort intresse av frisöryrket.

Anställningsdatum 1 oktober.

SALMI SPA Tidsbokning: 0920-52 84 66 www.salmispa.se

Skicka din ansökan till info@attitydonline.com

Konstutställning av

Annika Svedberg

BER

TEM 9 SEP

28-2

! Å P A S S A P

/9 5 1 m ån to

r/m k 9 29 r ö f a Trän

Landstingshuset 3/9 - 28/9

HUMMER HELG! Kom och ät grillad eller kokt färsk hummer.

Går även bra att beställa från a la carté.

Plogpaket på köpet! Plog med fäste Värde 7.335:-

3 ÅRS

NTI

GARA

Öppet tider: Mån-Fre 11-14, Mån-Lör 17-23 Köket stänger 22:00. Se menyn på www.kopmangatan16.se • 0920-106 00 Vänliga hälsningar Dennis med personal

Under samma tak!

520 49.900:-

Från Goes 520 är en av Sveriges absolut mest sålda fyrhjulingar i klassen. Inte undra på det, med den trygghet som 3 års garanti ger och en utrustningsnivå i klass med betydligt dyrare maskiner har Goes blivit märket som dom andra jagar. Du får alla finesser som delad multilänkbakaxel, full fyrhjulsdrift med manuellt styrd diffspärr. Dragkrok och vinsch samt rack både fram och bak är standard. Finns som lång version (MAX) med ryggstöd. Vägregistrerad. Får köras med A- eller B-kort/terrängregistrerad.

Timmercombivagn

MEDLEMSKAP

9.900:-

299:-/mån*

inkl inkl. k moms / exkl. mont.

Åsa Muotka Aukt. Med. Fotterapeut 0920 -680 11

Theresa Muotka Bäcklund Cert. Massageterapeut 076-11 55 897

Vi kan erbjuda dig:

FOTVÅRD • Klassisk • Lyx

MASSAGE

• Klassisk • Taktil • Hot Stone Vi finns på Stationsg. 32 b Luleå VÄLKOMMEN!

* Gäller på Actic i Luleå tom 15/9 2012. Gäller löpande autogiro i minst 12 mån. Medlemsavgift tillkommer.

I samband med fordonsköp (ord. pris 16.900:-). Välgjord vagn i stål (pulverlackad och galvaniserad). Obs! Kranarm ingår.

Ring vår säljare Roger direkt:

070-306 77 60 • MC-Center Luleå •

Luleå, Banvägen 7 • Tel 22 55 00

Vill du hitta formen, springa ett lopp eller kanske bara bli starkare, piggare och gladare? Oavsett vilka mål du har för din träning gör vi det lättare att nå dem. Det här ingår i ditt medlemskap när du börjar hos Actic: Träning med instruktör Personligt utformat träningsprogram Löpande uppföljning

Swedbank satsar i Boden Nu när vi minskat hanteringen av manuella kontanter vill vi ge våra kunder mer ekonomisk rådgivning i stora och små ärenden. Därför söker vi två Privatrådgivare till Swedbank Boden. Vi söker dig som är positiv, utåtriktad, engagerad och som kan bygga långsiktiga kundrelationer. Bankerfarenhet är ingen nödvändighet. Läs mer och ansök på www.swedbank.se/ ledigajobb

Ansök senast 21 september!

Kom in så visar vi hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Actic är en rikstäckande träningskedja med ca 100 anläggningar från Ystad i söder till Kiruna i norr. Flertalet av anläggningarna har styrketräningsprogram, gruppträningsklasser och löpargrupper. För mer information se www.actic.se.

Styrketräning

Konditionsträning Simning

Actic Gammelstads Badhus Actic Pontusbadet actic.se · facebook.com/acticsverige

EXTRA 13 september 2012

Gruppträning

Actic Hertsö Badhus Actic Råneå Badhus

Lifestyle by Actic/PT


REPORTAGE Rickard Qvarnström och Viktor Magnussom intar den öde stranden.

Friheten n e med drake Det är tidig kväll på Storsand i Luleå. De sista solbadarna har för flera veckor sedan packat ihop sina handdukar och kylbagar. Stranden ligger öde, om än bara för en stund. För även om en säsong är över så pågår en annan för fullt. En regnskur har precis blåst undan och himlen är klarblå när den första kitesurfaren dyker upp bakom sanddynerna. Det är Erik Gustafsson som efter arbetsdagen i Kalix satt sig i bilen för att hinna med några timmar av frisk luft och lek i vågorna. – Det är lätt beroendeframkallande. Det är en sådan frihetskänsla att ge sig iväg på havet. Strax därpå dyker två andra killar upp, glada i hågen. Det är Rickard Qvarnström och Viktor Magnusson. Båda är relativt nya inom sporten och är ivriga att ge sig ut på vattnet medan det fortfarande blåser. Kvällen innan var de i Lulhällan. Då var det spöregn, men vad gjorde väl det när det var höststorm och ordentligt med vind i drakarna. Viktor är 19 år och nybliven student på LTU. Han har kitat ett år och är glad över att ha hittat likasinnade i sin nya stad. – Jag gillar allt sådant här. Jag håller på mycket med extremsporter. Man får en väldig kick, det är en stor kraft i drakarna. Det är en relativt dyr sport, vilket kan vara förklaringen till att Viktor sällan träffar några i sin egen ålder eller yngre inom sporten. – En drake kostar 12-15 000 kronor. Och så ska man ha flera drakar, brädor och våtdräkter, förklarar han. Trion packar upp drakar, byter om till

10

våtdräkter och reder ut linor. Rickards drake blåser upp sig själv, medan de andras modeller ska pumpas upp, så med lite hjälp från Erik är han först ute och kör på vattnet. Kort därefter är även Victor iväg, men återvänder till stranden ganska snabbt. Vindarna är inte så starka idag. Han berättar att det är lite klurigt med vindarna. Man har olika drakar beroende hur förhållandena ser ut. Att Luleå är en stad det alltid blåser i, enligt de som bor här, är något den inflyttade inte riktigt tror på. – Jag tror att surfare och vanliga människor definierar blåsighet olika faktiskt... säger han och ser lite skeptisk ut. Erik är inne på samma spår. – Har man tur kan man köra två gånger i veckan nu när snöstormarna börjar. Det bör vara sex meter per sekund, gärna mer. Husbil och bebis När klockan är runt sex på kvällen har fler kitare anlänt och drakar med olika färger och mönster lyser upp himlen. Iris Hulsman och Per Lindgren dyker upp med husbil och bebis. De driver företaget Lulekite och håller surfkurser. Per är den för dagen som har mest erfarenhet, han har kitat sedan 2005. Även han är lyrisk över gårdagens stormvindar. – Det var som att vara i en torktumlare eller en puckelpist, man bara for runt, säger han och ser lycklig ut.

– Kiting kan vara både super-action och feelgood-åkning. Per pumpar upp sin drake och ska snart ge sig ut bland de andra surfarna. Ute bland vågorna och längs strandkanten är det nu fullt av linor och drakar om vartannat. Men Iris, som är lika inbiten hon, får titta på med en nästan nyförlöst i famnen. – Jag är jättesugen att komma tillbaka. Det är så otrolig kul, alla kan göra det på olika nivåer. Men jag vill ha mer tjejer till sporten! Maria Ekman

Kitesurfing, surfa med drake, är en året runt-sport.

Kitesurfing p Segling med hjälp av en drake. p Drakarna finns i olika storlekar och väljs efter vind och kroppsvikt. p Kitaren surfar oftast på en wakeboardliknande bräda. p Kitesurfing är en sport man kan ägna sig åt året runt.

maria.ekman@norrbottensmedia.se

Kitesurfingbrädan påminner om en wakeboard.

EXTRA 13 sep


På vintern är isvägen runt Luleå stad populär bland kitarna. Per Lindgren har ägnat sig åt sporten sedan 2005 och är den för dagen som har mest erfarenhet.

Drakar ska pumpas upp och linor läggas på plats innan det blir åka av.

ptember 2012

Lite vind är det allt i seglen. Trots att gårdagens höststorm dragit förbi.

foto: maria ekman

Iris Hulsman vill ha fler tjejer till sporten.

11


FRÅGAN ÄR... Frågan? Anders Wennberg, 46, Luleå, dryckexpert: –Ja, det tycker jag. Åtminstone från 15 år, barn är för unga annars för att få bestämma sådant själva.

TidsföRdRiv

Sjur Hassel, 37, Tromsö, semestrande: –Ja, det är många ämnen i dryckerna som är skadliga för kroppen, och som man inte vet verkningarna av helt och hållet.

Lennart Jacobsson, 70, Luleå, pensionär: –Ja, det tycker jag. Det är bara skräp med det där.

TIDSFÖRDRIV

NU PÅ

TORS DAGAR Nu får du läsa Extra på torsdag morgon! Extra når ca 50 000 hushåll i Boden och Luleå. Vi serverar nyhetsfördjupningar, reportage, sport och extra mycket nöje! Vi bjuder på det där lilla Extra!

12

EXTRA 13 september 2012

Erika Norberg, 28, Luleå, personlig tränare: –Ja, från 15 år tycker jag att det är lämpligt. Koffein är ju beroendeframkallande och det är höga doser i dryckerna.

Freja Lindberg, 22, Luleå, receptionist: –Ja, de säljs ju på halvlitersflaskor med doser anpassade för vuxna. Det blir alldeles för mycket koffein för barn.


EVENEMANG

SOCIALFÖRVALTNINGEN RESURSCENTRUM FYREN Torsdags cafe 20/9 kl.14.00 Elin Björkskog Kero sjunger och spelar.

Tisdag 18/9 kl.14.00 Anhörig cafe Johan Sundberg, bra att veta för oss konsumenter.

Stubbfräsning Trädfällning Kostnadsfritt besök och prisförslag. Ansvarsförsäkring och F-skatt. Melnik Service

0730-611 660

Hyr en senior!

TAKBYTE!

Skorstensbeslag Montering av rasskydd Glöm ej Rot-avdraget Kostnadsfri offert

Just nu, höststädning i både hem och trädgård. 070-699 29 95 www.hyrenseniorinorr.se

Lemo Plåt

Boka rådgivning!

Lars-Erik Molin 070-263 62 39

Jag hjälper dig att få den trädgård du vill ha nästa år

Måndagar 13.30-15.00 Sjung för hälsan i stora skutan-sångpedagogen Ewa Grahn Rosell

Kontakta mig, Birgitta Groth 070-326 32 06 www.bladinorr.se

Onsdagar 13.30-15.00 Hälsostund i stora skutan - Sofia Rutbäck

www.tidningenextra.se

Fredagar 13.30-15.00 Berättarcafé i stora skutan - Sofia Rutbäck

CAFE MÖTESPLATSEN MJÖLKUDDEN Radiomasten 9

Fredag 14/9 kl.13.00 Gästas vårat cafe av seniorshopen som visar och säljer höstens nyheter. Alla Välkomna. Fika med gott bröd/SPF Mjölkudden

i rabatt nä r du köpe r kök för 50 00 0 kr.

i rabatt

STORSTIGENS ÄLDREBOENDE

när du för 90 0 köper kök 00 kr.

Fredagsmys 14/9 kl.13.00-14.00 Pekka Hellas och Pierre sjunger och spelar. Fika.Välkomna!

i rabatt nä r du köpe r kök för 70 00 0 kr.

MÖTESPLATSEN KLOCKARÄNGEN, RÅNEÅ

FÅ 2000 KR I RABATT FÖR VARJE 10 000 KR DU HANDLAR KÖK FÖR!

Fredag 14/9 kl.13.00 Evert Taube tema.

MÖTESPLATSEN GLIMTEN Trädgårdsgatan 23

Nu har vi ett riktigt bra erbjudande. Köper du kök för minst 50 000 kr får du 2 000 kr i rabatt för varje 10 000 kr du köper för. Erbjudandet gäller så klart alla våra luckmodeller men bara till och med 1/10, så välkommen till Myresjökök och en riktigt bra köksaffär.

Fredag 14/9 kl.13.30 Björn Hernefeldt underhåller. Hos oss går det bra att anordna möten,utbildningar m.m. Vi har stor lokal där ni även kan förbeställa fikabröd, smörgåsar, pajer och sallader i cafeet.

FULLSTÄNDIGA KAMPANJVILLKOR HITTAR DU PÅ MYRESJOKOK.SE

Kontakta Leif Lindvall, tel 070-184 10 71 Kallax Företagsstad, Bergnäsets ind.omr • Tel. 0920-27 20 00 Öppet mån-fre 6.30-18.00, lör 9-14 • www.xlbyggstenvalls.se

Ring

0920-23 61 01

Fler Lulebor får äkta bredband

om du har frågor eller vill teckna avtal över telefon

Om du bor i något av våra utbyggnadsområden får du ett utskick från oss första veckan i februari. Det är ett erbjudande om anslutning till stadsnätet. Är du nyfiken på bredband från Lunet?

På lunet.se kan du se vad din adress har för anslutningsmöjligheter.

Tfn 0920-23 61 01, www.lunet.se Lunets samarbetspartners:

EXTRA 13 september 2012

helikopter.nu

OBS! Faxa/ring/maila in era annonser senast torsdagen veckan innan annonsen ska vara inne. Tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87. Mail: larmgruppen@soc.lulea.se Välkomna!


Nöje

Senarelagd pojkdröm På fredag packar Slowgate husbilen och drar iväg på turné. Men de inplanerade spelningarna med förre Iron Maiden-sångaren Paul Di´Anno skjuts på framtiden. – Han är tydligen inte så frisk, säger trummisen Erik Forsgren i Slowgate. För Erik Forsgren var spelningarna med Paul Dianno något av en pojkdröm som skulle gå i uppfyllelse. – Han har varit min idol ända sedan jag var liten. Han var ju en av originalmedlemmarna i Maiden och från det att jag var i 11–12-årsåldern så har jag gillat dem. De är ju en av de mest inflytelserika hårdrocksbanden och jag har sett dem nio gånger live. – Jag har alltid gillat Maiden. Jag minns hur jag satt när jag var liten och studerade konvolut. Och så har jag alltid gillat Pauls stil, tyckte att han var cool och har en rå röst. Nu är jag inte lika starstruck som jag var tidigare. Men visst hade det varit kul att få spela tillsammans med honom. Det är planerat till i maj nästa år istället. Lagt in en högre växel För Slowgate har man lagt in en högre växel. En ny skiva är på väg att släppas. Samtidigt skriver man nya låtar och planerar inför fler turnéer. Samtidigt har förutsättningarna förändrats mot tidigare. – Jag har nog inte samma rockstjärnedröm som tidigare, säger Erik och ler. – När jag var yngre så var största drömmen att få ge sig iväg ut på halvårslånga turnéer och ha massor med spelningar. Nu känns det mindre lockande att tillbringa så mycket tid i buss. Och numera har fyra av fem i bandet familjer och då går det

liksom inte att åka iväg på samma sätt. Men att vara borta två veckor som vi är nu är helt ok. Efter bara en vecka i husbil tillsammans är man rätt matt. Förra året spelade Slowgate in skivan Day of wrath som släpptes digitalt. Nu har de fått kontrakt med brittiska skivbolaget Rising records som släpper den i fysisk form. Skivsläppet var planerat till oktober men nu ser det ut som att skivbolaget vill vänta ett tag till. Och sedan väntar mer turnerande. Sex låtar klara Ytterligare en ny skiva är på gång och bandet har redan sex låtar klara till den. Låtskrivandet beskriver Erik som en lång process där alla i bandet är inblandade. – Jag skriver de flesta texterna sedan jobbar vi tillsammans med musiken och värker fram den tills att låten är som vi vill ha den. En låt kan ändras flera gånger, både text och musik, fram tills att vi spelar den live första gången. Undantaget är en låt som vi arbetat på i fem år drygt. Den känns inte helt rätt men är samtidigt alldeles för bra för att helt strunta i, säger Erik om låten Bite the bullet. På hemmaplan spelar Slowgate närmast på Nordic rage i Boden den 23–24 november under Nordic rage. Då står bland andra även Helltrain, Prime metal night och F.K.Û på scen. Jeanette Bergström jeanette.bergstrom@norrbottensmedia.se

FAKTA Paul DiAnno w Paul Andrews född den 17 maj 1958 i Chingford, Essex, England, mer känd känd som Paul DiAnno, var den första framstående sångaren i det engelska heavy metalbandet Iron Maiden. w Han var medlem i gruppen mellan åren 1978 och 1981. w Efter sin karriär i Iron Maiden så släppte Di’Anno flera album, både som soloartist och i band som Gogmagog, Battlezone, Praying Mantis och Killers.

”Jag alltid gillat Pauls stil, tyckte att han var cool och har en rå röst”, säger Erik Forsgren, trummis i

14

EXTRA 13 september 2012


HÄRLIGA HÖSTGLÖD

12

90

la extra

Med det lil

/styck

L L I V U D M O S A D N A BL : 9 4 1 R Ö F R E T T E K 3 BU SILVERTRASSEL

2 FÖR 50:Hållbar även vid minusgrader. 29,90/st

STOR MURGRÖNA PÅ BÅGE 65 CM HÖGA ORD PRIS 299:-

199:-

HÖSTMYS MED NYA TEER

Blommor för livets alla tillfällen! Dop - Födelsedagar - Bröllop - Sorg- Begravningar Slowgate som på fredag packar husbilen och drar på turnè.foto: maria ekman

EXTRA 13 september 2012

Öppettider: mån - fre 10-20 • lör 10-18 • sön 11-17 Banvägen 25, Luleå • 0920-604 50 • www.vaxtriket-lulea.se Läs vår blogg: www.vaxtriketlulea.blogspot.com • GILLA OSS PÅ FACEBOOK! • Priserna gäller tom 19/9-12 eller så länge lagret räcker.

15


GÄSTKRÖNIKA

Välkommen hen! Håret ligger i en kladdig klump på hans huvud, pikétröjan sitter rätt dåligt över midjan, en gigantisk hästlogotyp pryder bröstet. Vartannat ord han säger är på taskig låneengelska. ”Oj, sorry, jag måste bara pick up the phone, du vet, serious business”. Jag kan typen. Han kommer snart att försöka sälja på mig något dyrt. Typ en IT-lösning. Lite sådär självinbjuden har han nästlat sig in för ”en snabb kaffe” hos oss på kontoret. Yeah, right. En stund in i mötet stannar han upp. Rynkar pannan. Vrider stolen. Och med självsäker blick, utbrister: ”Alltså, sorry. Sitter här och tänker på hen. Oh my god, liksom. Ska Sverige vara det första landet i världen som har ett ord för såna där? Det är ju förjävligt.” Egentligen får jag lust att slå honom på käften. Han inte ska komma in på mitt kontor och domdera om vad som är ”förjävligt” hit och dit. Men god uppfostran och självbevarelsedrift har lärt mig att just den metoden inte är speciellt effektiv. Istället klargör jag att ordet är helt förträffligt, enligt mig. Sedan flikar

PLUS Luleå, lördag, LHF. I helgen ska jag sammanfoga de tre L:en.

MINUS Mörka kvällar. Förlåt för att jag kickar in den öppna dörren, men jag gillar det inte. Alls.

jag in, att Sverige i allra högsta grad inte är först i världen med ett könsneutralt pronomen. I Filippinerna, Kina, Turkiet och Finland, till exempel, benämner man inte personer som hon eller han, där finns ord som innefattar dem båda. Inte går de länderna under för den sakens skull, inte. Jag förstår att förändringar kan kännas hotfulla. Men frågorna hopar sig ändå. Varför känner sig den välbärgade IT-killen provocerad av ordet hen? Så förargad att han bara måste avbryta sin ”spontana kaffe” för att poängtera det. Tycker han att ordet i sig är fult, eller stör det honom att det finns människor som faktiskt inte passar in i rådande könsroller? Jag har flera vänner som inte kan identifiera sig med ett kön. Som går omkring och känner sig udda och utanför. Många av dem mår dåligt, i alla fall i vardagssituationer som när de handlar på ICA eller går på ett spinningpass. ”Meeen hallå! Är det där en tjej eller kille då?” viskar 14-åringarna på bussen. Välkommen till hens värld. Här dröjer sig blickar kvar för länge, näsor rynkas och ibland på natten, när medmänniskorna blivit något över-

MARTINA ROCKY

16

av Martin Kellerman

EXTRA 13 september 2012

förfriskade, skriks allt möjligt elakt, i hens ära. Jag blir förbannad, hen är för van för att orka bry sig. Min önskan är att alla som avfärdar ordet hen med ett fnys och deklarerar att ”trams är vad det är”, faktiskt ägnar några minuter till att fundera på varför det irriterar dem så innerligt. Att de tar ansvar för sin åsikt. Det finns nämligen många människor i landet som varken känner sig som hon eller han. Och frågan är väl, varför vi inte ska tillåta också dem att känna sig bekväma? I första hand är vi väl ändå individer, människor, bortom kön. Så det borde inte vara så komplicerat egentligen. Eller hur?

Martina Johansson pressar grapefrukt och dricker te. Nya tider? Nja.


15/9 — 30/9 vernissage 12.00 lördag 15 september Enter galleria, plan 2 Hiss, Kungsgatan 49 Öppet: tis-fre 12-17 lör-sön 12-14

VIMMEL

Leif Å Larsson

Kulturnatten I lördags arrangerades kulturnatten runt om i Luleå centrum. Evenemanget bjöd på kulturell underhållning hela dagen och fram till midnatt i form av dans, musik, konst och många fler aktiviteter anpassat för alla åldrar. i vimlet: sandra sohlman

www.bodenkonstgillet.se

dansMUSIK med

BANDERS

Lördag 15/9 kl 21.30-01.00 Entré 20:Filé Oscar 100:-

Ingegärd och Kurt Holmquist.

Ahmed Ellasy, Christina Haller och Eva Nyström.

Restaurang Ripan Varvsg. 39 • 0920-168 68 - VI HAR FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER www.restaurangripan.se

FOTBOLL Mats och Eva Nordlund.

HERTSÖ IP ÅKEVALLEN Herrar Div 3 Norra

Luleå SK-Notvikens IK

Ida Nordlund, Madeleine Andrén och Anna Larsson.

Lördag 15 september kl. 14.00 Damer Div 3 Norra

Luleå SK/Lira BK-Malmbergets AIF

Anna-Lisa Lundström och Gunnel Zätterquist skulle äta och lyssna på Dubbel-Eric.

Söndag 16 september kl. 14.00 Huvudsponsor:

Matchsponsor:

Matchbollar:

Välkommen!

Danskurs

Vill du lära dig schottis, vals, hambo, polska m.m?

Exiled Dance Crew bjöd på uppvisning i stadsparken.

Isabel Aspnér och Mikael Lejerholt.

Vi startar en nybörjarkurs! (se även www.lulehembygdsgille.se)

Start: Måndag 24 september kl 19.15 Lokal: Hälsans hus (1 tr upp) Anmälan: Jonas eller Johanna Tel 0920-257073 (efter 18.00) VÄLKOMMEN!

Christina Lund, Pia-Maria Holmgren och Katrin Grönlund från Silba Light var laddade.

Malin Stattin, Linn Keisu, Veronica Keisu och Lovisa Keisu.

Ronny Koskinen och Katarina Parfa Koskinen.

Annika och Jesper Josbrant.

HÖGT!

EXTRA 13 september 2012


MEDLEMSTRĂ„FF

Onsdagen 19 september kl 13.00 Kyrkans Hus i Luleü Konsumentvägledare Johan Sundberg, Luleü kommun informerar. Smittskyddsinformation, Ann-Louise Svedberg, Landstinget. Varmt välkommen! SPRF Luleüavdelning

VÄRKSTADEN FÜr dig som har värk o smärta! Värkstaden Boden startar 20 sept. kl. 14.00 Kyrkg. 53 1tr. med hiss 073-093 54 74 Agneta B, 070-32 33 520 Cattis H Värkstaden Luleü startar 3 okt. kl. 10.00 Malmuddsvägen 39 0920-89 323 Maria Å maria.akerblom@sv.se

Barnmusik Mansfrukost LĂśrdag MĂśten Blandade ĂĽldrar

Süngstund med Mona Nykänen i Andreaskyrkan Mündagar 14.00-16.00 start 17 september Information: Süngstund, fika och tid fÜr fri lek. Adress: Väderleden 1 (BjÜrkskatan).

Med 15/9 kl. 9-11 Människor i norr och vida världen

FĂśretagsledaren Hugo Thelin kĂĽserar Fd. VD fĂśr Astrakoncernen, fĂśdd i RĂĽneĂĽ.

BuffÊ 60:- Anmälan tel 420 100 el. lulea.missionskyrkan@telia.com

Missions kyrkan Kungsgatan-Skeppsbrogatan LuleĂĽ

FĂśr info ring:

Lokala nyheter – när du har tid.

Mona 070-237 16 00, Bilda 0920-23 69 40. Ingen fÜranmälan krävs. Arr. Andreaskyrkan & StudiefÜrbundet Bilda

LÄR DIG SPELA BRIDGE! Kurs i kortspelet Bridge ge När: Mündagar, kl 18-21, start 24 september 2012. Preliminärt 12 tillfällen. Plats: Luleü BKs spellokal, Laboratoriegränd 11 pü PorsÜn. Kostnad: 500 kr, inkl kurslitteratur. FÜr mer info kontakta: GÜran Nordberg, tel: 070-567 90 23, e-post: nordberg.goran@gmail.com Per Norberg, tel: 070-544 88 95, e-post: phelle@bredband.net -www.luleabridge.se �Livet är kort, spela Bridge�

Norrbottens museum Utställningar, lekmiljÜ, butik & kafÊ

"'5&3803, IPT3FTUBVSBOH-VMFl GSFEBHBSGSlOLM

7jMLPNNFOUJMMFOUSFWMJHBGUFSXPSL PDIFOIjSMJH#VGGn .FEEFOGBOUBTUJTLBVUTJLUFO zWFSOPSSBIBNOFO 7BSNUWjMLPNNFO

Dokumentärfoto Daryoush Tahmasebi, Norrbottens museum. Visas till 30.9

LÜrdag 15.9 kl 14 Frihet, jämlikhet & systerskap Mona Eriksson berättar om integrationsarbete med unga kvinnor i Luleü. I samarbete med Humanistiska FÜreningen i Luleü

BÜrja släktforska med Lulebygdens ForskarfÜrening. Kurs i Släktforskning. Onsdagar, kl. 18.00 - 21.00 30 timmar. Start onsdag den 3 okt 2012. Avgift: 850:-. Intresseanmälan: info@lulebygden.se BesÜksadress: Residensgatan 6 E, Luleü Torsdagar kl 15-18. Hemsida se: www.lulebygden.se Facebook se: Lulebygdens ForskarfÜrening

ALPHA En grundkurs i kristen tro

Vem är Jesus? och varfÜr müste han dÜ? Är tvü av flera frügor som vi samtalar om. Har du frügor om kristen tro sü är du varmt välkommen till denna grundkurs. Den är kostnadsfri. Vi bÜrjar kvällen med en lätt mültid tillsammans. Därefter hülls ett fÜredrag som vi sedan samtalar om. Kvällarna präglas av en avspänd gemenskap där dina frügor har hÜgsta prioritet. Vi startar torsdagen den 20 sept. kl. 18,00 Plats: Elimkyrkan Gammelstad

Norrbottens minne - länets arkivcentrum Info 0920-24 35 80

..................................................

FÜr ytterligare information och anmälan Hans Lundberg 0920-25 38 19, 070-598 90 42 Urban Johansson 0911-20 60 50, 070-512 44 00

Norrbottens museum FÜremülssamlingar / Bildarkiv Boka besÜk: 0920-24 35 02 Utställningstorget vid fÜremülsmagasinen visar mülningar av Gunnar Nordberg pü temat skogsbruk.

3&45"63"/(-6-&a ,6-563&/4)64 #PLBCPSE   

.................................................. HÜstvägen 7, BjÜrkskatan, Luleü Tis-fre 10-16, lÜr-sÜn 12-16 Storgatan 2, Luleü. 0920-24 35 02 www.norrbottensmuseum.se

“Vem tror du att du ärâ€?

Fri entrĂŠ

THE NO1 SPORTSBAR • CONFERENCE • BOWLING • FOOD & DRINKS • GAMEZONE www.olearys.se/lulea

18

EXTRA 13 september 2012

Night club Friday & Saturday

-03

VÄSTRA VARVSGATAN 25 • 0920-22 85 80


Kickoff efter semestern Mångkamp

Boka på GolfGarden Spännande aktiviteter

14 grenar

VIP-rum, mat & dryck

Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning serverat i en exklusiv och sportig miljö.

www.golfgarden.se

NY an de n n ä sp ! MENY

Svartöv/Gammelstadsv 19, Tel 0920-23 23 60

KULTURENS HUS RESTAURANGSCENEN

6 OKT 2012

JASMINE

KARA SUPPORT: THE GLORIAS

Entré 350 kr. Medlem 300 kr. 100 kr ungd. 25 år Förköp 0920-45 59 00 eller ticnet.se Boka bord 0920-45 59 66 19.00 Bluesbuffè 21.00 The Glorias 22.00 Jasmine Kara

www.svartonsblues.se

Välkommen på en odyssé bland smaker från medelhavet Grill: Oxfilé, Entrecôte, Black Angus Burger Grekiskt: Souvlaki, Gyros Italienskt: Antipasti, Pasta tipico Italiano, Vedugnsbakade pizzor Spanskt: Tapas À la carte Onsdag | Lördag från 16.00

ELITSERIE PREMIÄR! Vi på Allstar värnar hemmalaget. Man kan säga att vi är en

Supporterklubb för alla Allstars i Luleå och Norrbotten. Se Bortapremiären mot Rögle ikväll. Och stor

ladda inför och fira efter matchen mot Skellefteå på lördag. Allstar är den personliga mötesplatsen för dig som gillar sport, god mat och dryck. Platsen mitt i centrala Luleå som gör ditt liv lite roligare. Kort sagt vi är din nya c/o-adress. Känn dig som hemma!

AFTER WORK

på Kafelino Stor medelhavsbuffé Varje fredag från 16.00 Boka bord på: 0920 - 888 54

Smedjegatan 4 | www.kafelino.se

Måndag till fredag: Öppet från 16.00. Lördag: Öppet från 12.00. Söndag: Öppet från 15.00. Fredag After Work, 20% off på menyn till 18.00.

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se

EXTRA 13 september 2012


krysslösningen

Ge barn en bättre framtid. Plan arbetar tillsammans med barn och unga för att stärka deras rättigheter och möjligheter att påverka sin egen framtid. Vi når 56 miljoner barn på gräsrotsnivå i 50 länder. Alla våra utvecklingsprojekt sker på initiativ av lokalbefolkningen. Barns aktiva deltagande är vårt signum. Den kunskap det ger oss tar vi med oss på nationell och global nivå för att förändra lagar och beslut som gynnar barn över hela världen.

Varje fadder gör stor skillnad! Bli fadder i Plan på plansverige.org

Har du eller någon du känner behov av personlig assistans? Vi tar det fulla ansvaret för din assistans, ex. schema, rekrytering, ansökningar - eller bara delar av den. Du bestämmer vad som blir vårt uppdrag. Vi utgår från vad som är aktuellt för dig och vad som sker i din vardag.

Glädje... Glädje

Kontakta oss så berättar vi mer! 0660-121 09, 0612-121 19 Du kan även gå in på www.hogakustenassistans.se är en viktig del av livet!

Vi är på plats när det händer. Du tittar när du har tid. www.24norrbotten.se

20

EXTRA 13 september 2012

Annica Lindblom Hellström Verksamhets-/kundansvarig annica@hkassistans.se

Ritwa Andersson Personal-/kvalitetsansvarig ritwa@hkassistans.se

EL2012_v37  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2012_v37.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you