Page 1

LULEÅ

GRATISTIDNING varje onsdag 9 november 2011 • Vecka 45

nöje: Morgan Alling om sin tuffa uppväxt:

16

ROCKY

”Jag tvingades hänga av mig offerkoftan” 18–19

reportage: Fredrik arbetar världen över

22

VIMMEL

”Jag försöker ha ett globalt perspektiv” 12–13

Alltid redo Christoffer Mäkitalo rycker ut till hjälp 4–5

KRÖNIKA

MARTINA JOHANSSON: ”Tusentals fans möts före match.”

FÖR ÅRETS JULFEST

0920 - 22 72 72

0920 - 22 90 80

0920 - 22 00 00

 16


Omslagsbild: Christoffer Mäkitalo, ambulanssjuksköterska Fotograf: josefin wikund

KRÖNIKA Tiden är både kort och lång

Ulla-Carin Palm, 58, tillgänglighetssamordnare, Luleå: – Det har jag. Så mycket som jag behöver. Jag promenerar, läser, stickar och trädgårdsarbetar på min fritid.

Eivor Sandström, 73, pensionär, Gammelstad: – Ja, är man pensionär så har man det. Jag har fullt hela veckan med grejer jag tycker är roligt.

Madeleine Kjellgren, 19, studerande, Luleå: – Nej, jag har inte det. Det blir mycket att jag sitter vid datorn och facebook på min fritid.

Jonas Haukka, 21, studerande, Luleå: – Nej, men jag skapar tid som jag egentligen inte har. Jag pluggar till brandman och jobbar skift. Jag tränar flera dagar i veckan.

Markus Haraldsson, 29, metallurgioperatör, Luleå: – Ja ganska, jag vet folk som har mindre tid. På min fritid umgås jag med kompisar, ser på tv och tränar.

EXTRA LÄSVÄRT

4–5

Det här med den tid man har och vad man gör med den kan vara lätt ångestframkallande att tänka på. Det är den ständiga bristen på tid. Dygnets timmar som inte räcker till, åt allt man vill och framför allt bör eller förväntas göra. Jobba, det går ju en del tid till det. Och så ska man ju sköta ett hushåll och det sociala livet och det fysiska samt andliga självet. Tiden är knapp och hal. Alla som skyndar förbi i morgonrusning och inte ser dig i ögonen kommer att vara döda om 100 år. Inte heller får man behålla sitt ungdomliga utseende fram tills dess heller, har jag förstått. Tiden gör huden oelastisk och kroppen långsam. Men. Det är inte bara det att tiden är kort och begränsad för var och en av oss. Den är också lång. Lite för lång för att stressa sig igenom den, för att frenetiskt diska direkt efter måltiden i stället för att unna sig att studera molnformationer som omväxling. På sidorna 4–5 kan du läsa om ambulanspersonal i Luleå. Hur de använder sin tid är oerhört viktigt. De måste ständigt vara beredda att släppa allt de har för händerna för att hjälpa andra. Medan riset kokar kan du väl ägna tolv minuter åt det reportaget?

Maria

Ekman

SIDAN 4–5 u För ambulanspersonalen räknas varje sekund. sidan 6–7 u Så använder svenskarna sin tid. sidan 8 u Kort&gott, denna vecka om musik-tv, rysk balett och bästa tidsfördriven. sidan 10 u Kryss och horoskop. sidan 12–13 u Fotografen Fredrik Broman i Lassbyn drver en egen bildbyrå med hela världen i fokus. sidan 16 u Veckans gästkrönika av Martina, och så Rocky. sidan 18–19 u Möt en allvarligare sida hos Bodenaktuelle komikern Morgan Alling. sidan 22 u Vimmel från Farmens halloweenparty.

VI RINGDE... Peter Wallin, 48, Boden, försäljningsansvarig på Storklinten Längtar ni efter snön? – Ja, det gör vi nästan året runt, men det försöker vi hålla tyst om på sommaren. Snökanonerna står framme med slangarna i. Den dag då det blir kallt trycker vi på knapparna och kör igång. Vi vill gärna ha tio minus när det är dags, men jag tror att det kommer snart. Vi hoppas det blir riktigt kallt när kylan väl kommer.

REDAKTION

När hade ni tänkt öppna?

lars-henrik Andersson

% 0920-26 28 00

lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

jeanette bergström

% 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

för två år sedan hade vi träningsgrupper under höstlovet. Men så här är det vart åttonde, nionde år. Det är inget onormalt.

– Vi måste ju anpassa oss efter vädret men vi öppnar så snabbt vi kan, gärna i december. Det vore trevligt med lite skidåkning innan jul. Förra året öppnade vi i slutet på november och

anneli hanno

% 0920-26 28 03

anneli.hanno@ norrbottensmedia.se

Förlorar ni något i omkostnader? – Det tror jag absolut inte. Men det får inte gå så mycket länge till. Planerar ni något särskilt evenemang? –  Vi har ett fullbokat aktivitetsprogram. Vi jobbar

maria Ekman

% 0920-26 27 86

maria.ekman@ norrbottensmedia.se

mycket mot ungdomar och fixar med hopp och parker och liknande. Sedan har vi mycket bokningar från engelska gäster som får testa skotersafari och äventyrsfyllda aktiviteter i området runt Storklinten. Åker du själv i backen? – Ja, jag åker gärna skidor. Jag är tränare i den alpina klubben och har tre söner som också åker skidor.

Josefin wiklund

% 070-547 44 65

josefin.wiklund@ norrbottensmedia.se

Maria Ekman

Något på gång?

KONTAKTA OSS! % 0920-26 28 26 redaktionen @tidningenextra.se

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Redaktionschef och ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN (Robert Anglöw) 0921-160 32 070-517 14 16 Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 9 november 2011

foto: maria ekman

Jag befinner mig i huvudstaden och ska träffa en kompis klockan 19:45 för att gå på en biovisning klockan 20:00. Därför måste jag ta tunnelbanan 19:36. Klockan 19:32 börjar jag gå mot Slussen och klickar smidigt med universum när mitt tåg anländer i samma sekund som jag. Morgonen därpå. Mitt flyg går 08:30. Därför ställer jag klockan på 06:45. Snoozar inte, men går ändå inte upp förrän 06:57. Gör mig i ordning på en kvart och hinner med tunnelbanan 07:17. Känner mig stressad, rullar förbi en mängd långsamma pensionärer på t-centralen. Råkar stöta i någon okänd, ber om ursäkt. Ser ingen i ögonen, skyndar mig genom rulltrappor och korridorer. Ser att snabbtåget är på väg. Nästa går 07:45. Bestämmer mig snabbt att jag inte kan vänta och hoppar på, får betala 50 kronor extra för att jag inte hann köpa biljett. Men jag är framme 07:50 och hinner checka in väskan precis 30 minuter före avgång.

FRÅGAN ÄR... Har du mycket tid över ?


Din säkerhet i höstmörkret! NYHET! Det nyckellösa dörrlåset Yale Doorman Yale Doorman är ett smart sätt att förenkla livet vid in och utgång i ditt hem. Genom att introducera elektronik i hemmalås löser du många vardagliga besvär med nycklar, in och ut passering samt säkerhet. • Öppna enkelt med elektroniska nycklar: Nyckeltag, kod eller fjärrkontroll. • Automatisk låsning. • Alltid öppningsbart. • Talande instruktioner på svenska, norska, danska, engelska.

• Inbyggt inbrottslarm. Läs mer på www.yale.se

3500:-

*

(5500:- inkl installation, inom Luleå) ™

ASSA Entré, uppföljaren till ASSA2000.

Viktigt att tänka på Dörrlås Lås för entrédörr finns i tre olika typer: cylinderlås, tillhållarlås och tvåfunktionslås. Cylinder- och tillhållarlås finns i fem olika klasser, där klass 3 vanligen krävs i bostäder. Det du ska tänka på när du ser över dina lås är att du bör ha både en hemmabekväm och en bortasäker låsning. Med hemmabekväm menas att dörren kan låsas eller öppnas inifrån med hjälp av ett vred eller motsvarande, utan hjälp av en nyckel. Bortasäker låsning innebär att låsningen och upplåsning utifrån måste ske med nyckel. Numera finns s.k. tvåfunktionslås som är både hemmabekväma och bortasäkra. För att uppnå försäkringsvillkoret ”godkänd låsenhet” krävs att du använder ett certifierat lås i lägst låsklass 3 och i förekommande fall även dörrförstärkningstillbehör.

Nycklar

Låset är helt uppdaterat och har den senaste cylindertekniken ASSA d12. Så nu ingår även kopieringsskyddade nycklar som standard. Bra när du vill ha koll på dina nycklar. Av SSF godkänd låsenhet.

2900:-

*

(ord. från 3862 kr)

Förvara inga nycklar i närheten av dörren. Detta gäller såväl inomhus som utomhus. Se dessutom till att nycklar som du bär på dig inte går att härleda till din bostad.

Fönster och fönsterdörrar

Assa Codehandle 7810 Elektromekaniskt säkerhetshandtag för invändig låsning av altandörrar och fönster. Handtaget är batteridrivet och levereras med 2st CR2 batterier. Låsning sker med en knapptryckning på hänglåsknappen och upplåsning sker med en sexsiffrig kod.

1500:-

*

(Ordinarie pris 1978 kr) * priserna gäller t o m 2011-11-30

Vi bjuder på gratis säkerhetsbesiktning av ditt hem vid bokning i vår butik mellan den 9-16 november (Värde 625:-. Gäller i Luleå) Dela upp din betalning hos oss. Vi samarbetar med Handelsbanken Finans

”Tänk ”Tä k påå att tt d du k kan få ROT ROT-avdrag d fö för iinstallation t ll ti av lå lås” ”

Södra Kungsgatan 5C, Södra Hamn, Luleå. Telefon 0920-22 32 28 www.lulealaskonsult.se

Fönster är en vanlig inbrottsväg. Ett bra fönsterlås avskräcker många tjuvar från att ens prova den vägen. Förse fönstren som måste öppnas med intygade/certifierade fönsterlås. Byt ut olåsbara spanjoletthandtag mot låsbara. Altandörrar är också en vanlig inbrottsväg. 40 procent av alla inbrott sker genom balkongoch terassdörrar. Balkongoch terassdörren bör vara av god kvalitet och ha intygade/ certifierade låsenheter, helst s.k. hakregellås.

Inbrottslarm Ett inbrottslarm ska verka avskräckande. Det ska skrämma tjuven så att inbrottsförsöket aldrig genomförs eller avbryts. Larmet ska också påkalla uppmärksamget. Ett larm försvårar aldrig för tjuven att ta sig in, därför måste det mekaniska skyddet (lås m.m.) vara av god kvalitet. Bor du i villa bör larmet även ha en siren som placeras inomhus där det finns stora värden eller där tjuven måste passera.


tema: tid

Din trygghet Dygnet runt Året om

djursjukhuset.se

p Anders Nordlund har varit i yrket i 25 år.

p Anders Nordlund och Christoffer Mäkitalo hämtar upp en patient utanför en vårdcentral i Luleå.

MEÄNMESSU

13 nuvemperia Luulajan tuomiokirkossa kl 11.00 Kirkonmenoja johtaa pispa Hans Stiglund, Eila Kastu ja Ritvaelsa Seppälä. Kirkonmenoissa oon matkassa kuoro joka tukkee veisaamista. Kuoronjohtajanna toimii kanttori Eila Toikka. Myysikkerit: Katrin Meriloo, Veli Tikkala, Johanna Wennerström, Pekka Svala. Kl 10.30 met harjottelemma seurakunnan kansa virren veisua meänkielelä, tulkaa ajoissa niin kerkiättä matkhaan. Kirkonmenoitten jälkhiin kirkkokahvit kangoskakoitten ja kahvijuuston kansa!

MEÄNKIELISPRÅKIG MÄSSA 13 november Luleå domkyrka kl 11.00

Medverkande: Biskop Hans Stiglund, Eila Kastu och Ritvaelsa Seppälä. Kör under ledning av Eila Toikka, musik av Katrin Meriloo, Veli Tikkala, Johanna Wennerström och Pekka Svala. Vill du öva psalmsång på meänkieli innan gudstjänsten, kom redan kl 10.30. Kyrkkaffe efter gudstjänsten!

OLET SYÄMELISESTI TERVETULLU!

H E R RS KO DAG A R!

150:R A BAT T PÅ H EL A H ER RS O R TI M EN T E T E R B J U D A N D E T G Ä L L E R T O R S D AG 10 /11 – S Ö N D A G 13 /11

NU BREDARE HERRSORTIMENT! NILSON 999:varmfodrad snörkänga till herr.

p För att få jobba inom ambulansen krävs att man kan utföra tunga lyft. Tidigare fick aspiranter bära varandra upp och ner för trappor vid testen. Nu bär man hantlar istället.

tid u Tänk dig att du jobbat i sträck från morgon till sen eftermiddag. Du unnar dig därför en bastu. Men så ljuder larmet inne i duschrummet. Du har nu 90 sekunder på dig att duscha av dig, klä på dig och sätta dig i bilen tillsammans med en partner. Någons liv ligger inte alltid i dina händer. Men man räknar alltid med dig.

Alltid redo I det lilla men gemytliga fikarummet hos ambulanspersonalen i Luleå sitter Christoffer Mäkitalo. Han är ambulanssjuksköterska och är därmed medicinskt ansvarig i den ambulans han huserar i för dagen. Klockan är runt 13 på eftermiddagen när han häller upp en kaffe. På bordet ligger ett litet larm, i storlek som en bankdosa. Det har han alltid med sig under tiden han befinner sig på arbetet. Alla på ambulansen bär runt på ett litet larm, men för att vara på den säkra sidan tjuter det även från högtalare i fikarummet,

S M E D J A N & S H OP P I N G , L U LE Å . N I L S O N S H OE S . C OM

4

p Christoffer Mäkitalo hade ofta stresspåslag under sin första tid på

EXTRA 9 november 2011

duschrummet och garaget när det är dags att rycka ut. –  När det är prio ett- och två larm har vi 90 sekunder att få på oss grejer, kvittera ut larmet i bilen och rulla iväg. Det funkar bra. Man hinner mycket på 90 sekunder. Hos ambulansen jobbar man dygnspass. Det innebär att man kliver på klockan sju eller åtta på morgonen. Sedan finns man tillgänglig på stationen ända tills samma tid morgonen därpå. –  Det är vissa dygn då man sitter i bilen till 14-15, då man tar en lunch

någonstans på stan. Och sedan fortsätter man köra fram till kvällen. Jag skulle inte palla att jobba i en fabrik där man har rast kvart över två och lunch samma tid varje dag, säger Christoffer Mäkitalo.

Plötsligt ljuder larmet. Den lilla dosan på bordet tjuter och ur högtalarna i taket hörs en kvinnoröst som sakligt berättar vilken bil som är på tur och vilken adress i Luleå kommun som är aktuell. Snabbt som ögat är Christoffer Mäkitalo iväg. Undetecknad fumlar


ambulansen. Nu tar han det lugnare. "Men det är bra att få lite adrenalin så man är på tå", säger han.

foto: maria ekman

för snabba ryck lite med den lånade ambulansjackan men är inte långt efter. Mäkitalo byter om från blå stationskläder i slitstarkt material till gröna ambulanskläder, också i slitstarkt material. Jag får order om att sätta mig bak. Jag sliter upp en dörr på chans och är nära att kliva in i ett minimalt förrådsutrymme innan ambulansmännen visar rätt.

Det är ett ganska trångt utrymme, med sjukvårdsutrustning från golv till tak. Det finns en bår klädd i något slags galontyg. Två stolar.

Längs väggarna sitter hyllor med blå små plastlådor innehållandes allt från munskydd och bandage till förlossningshjälpmedel. På golvet ligger en uppbruten förpackning med blå plasthandskar. Det dröjer inte många minuter innan vi är framme på platsen. En mamma möter upp med sitt lilla febriga barn i famnen och de blir snabbt placerade på båren. Väl framme på akuten lämnas barnet och mamman över till väntande personal på barnavdelningen. Och sedan var det uppdraget över.

Man måste nog vara lite speciell för att klara det...

p Christoffer Mäkitalo.

– Gissa hur länge det tog innan vi kom iväg? 70 sekunder? Nej, det tog bara 20, säger Christoffer Mäkitalo.

På väg tillbaka till stationen berättar hans partner för dagen, Anders Nordlund, hur det är att jobba intensiva dygnspass. – Vi har 53 procent mer körningar sedan vi började köra dygn. Nog har det blivit betydligt mer ansträngande. Har man jobbat helg är man på måndagsmorgonen totalt slutkörd. Man har sett de som job-

EXTRA 9 november 2011

bat tre-fyra år och sedan försvunnit. Man måste nog vara lite speciell för att klara det.

?

Men varför vill man då jobba som ambulansförare? – Det är många orsaker. En är gemenskapen. Man är 24 timmar ihop. Jobbar, äter och skiter tillsammans. Sedan har man chans att göra nytta också, om man ska vara Florence Nightingale, säger Christoffer Mäkitalo, med glimten i ögat. Maria Ekman maria.ekman@norrbottensmedia.se

5


tema: Tid jämställdhet u Svenska kvinnor ägnar mindre tid åt hemarbete i dag än för tio år sedan. Svenska män ägnar något mer tid åt hemarbete än tidigare. Trots detta är det fortfarande kvinnorna som tar huvudansvaret för hemmet. Detta visar en undersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, har gjort.

Kvinnor städar mindre men mest

149 kr Stjärna

tid. Män lägger däremot ned ungefär 40 minuter på underhållsarbete, vilket är dubbelt så mycket som kvinnorna.

Undersökningen har gjorts vid två tillfällen tidigare, 1990 och 2000. Den största förändringen är att kvinnor minskat sitt arbete i hemmet med i genomsnitt 39 minuter om dagen, männen däremot förvärvsarbetar i genomsnitt 24 minuter mindre om dagen, vilket gett båda könen mer fritid. Men trots att fritiden har ökat till nästan sex timmar per dag har tiden för socialt umgänge minskat. Den fria tiden domineras framför allt av tv-tittande, men sedan förra undersökningen genomfördes för tio år sedan har tiden som svenskarna lägger ned framför datorn ökat markant, något som tagits från tiden att umgås. I Sverige har 3 294 personer tillfrågats och fick under en vardag och en helgdag i detalj beskriva i tio-minutersintervaller vilka aktiviteter de ägnade sig åt. Jeanette Bergström jeanette.bergstrom@norrbottensmedia.se

p Trots att kvinnor städar mindre och män städar mer så är det fortfarande kvinnorna som lägger

149 1 49 kr Adventsstjärna 45 cm, röd

100 cm, vit

239 kr 119 kr Ljusstake Ljusstake 2 lampor, borstat järn.

FFrån Frå rrå 129 kr PPrice i Line LED system

Hopkopplingsbara slingor. Startslingor 4,6 o 7,8 m. Varje lampa drar endast 0,08w!

6

EXTRA 9 november 2011

9 ljus, svart & vit

OKQ8-stationerna i Norrbotten

Erbj. EErb rbbj ggäl gäller ääller ler t o m 31 331/12 /12 122 20 22011. 11 Lo 11 Lokal Lokala kal ka a a avvikelser kan förekomma.

Statistiska centralbyrån, SCB, har återigen genomfört en undersökning i syfte att visa hur mycket män och kvinnor ägnar sig åt hemarbete. Tidigare undersökningar har visat att kvinnor lägger ner betydligt mer tid än män på detta oavlönade arbete. Och undersökningen bekräftar att samma bild fortfarande råder. Men det har skett en förändring. – Tidsanvändningen är unik i sitt slag. Det finns ingen annan statistik som belyser hur vi lever våra liv, säger Mikael Molin, ansvarig för undersökningen på SCB. Undersökningen ger unika kunskaper om svenskt vardagsliv och skapar möjligheter att beskriva likheter och skillnader i mäns och kvinnors levnadsvillkor. Och undersökniongen visar att kvinnor i dag lägger ned i genomsnitt 45 minuter kortare tid i hemmet jämfört med år 2000 och ägnar nu cirka fyra timmar om dagen åt hemarbete. Samtidigt har männens del av hemarbetet ökat, men är ännu inte uppe i samma nivå som kvinnorna, utan de lägger ner 45 minuter kortare


Falukorv

Utskuren biff

18% fh

i bit, ursprung Sverige

90

99:-

39

kg

Blodkorv

Isterband

Rökt skinka

2-p, 500g Jmf pris 20:-/kg

Makaronsnäckor

2-p, 300g Jmf pris 33:33/kg

100g Jmf pris 100:-/kg

kg

750g Jmf pris 13:33/kg

10:- 10:- 10:- 10:st

Falu rutknäcke

Paprikamix

380g, bakat med dinkel o vete Jmf pris 26,31/kg

10:st

st

st

Äpplen

400g, klass 1, Holland Jmf pris 24,75/kg

9

Ingrid Mari, Sverige, Royal Gala, Holland, klass 1

90 frp

st

Clementiner klass 1, Spanien

1490 1490 kg

kg

HERTSÖN Gäller t o m 13/11 2011 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21

Vill du öka din eller andras prestation ? Gör som Jöback och gå en utbildning ! ned mest tid i vardagen på att hålla hemmet rent enligt SCB. 

Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet. Service, reservdelar, garantiärende.

Pohjolan Auto Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

HJULINSTÄLLNING! www.dackhuset.com

0920-120 30

Foto: Scanpix

Bli Diplomerad Coach!

LULEÅ

Aktuella utbildningar i Luleå Heta arbeten, 2011-12-13

Brandskyddsföreningens kravutbildning som förnyas vart 5:e år.

Säkerhet på väg , 2011-12-13

Trafikverkets kravutbildning för alla som ska arbeta på bland annat statliga vägar.

Anmälan och mer information: www.coachcentrum.se

Anmälan och information finns på:

www.aptum.se Umeå - huvudkontor

Aptum AB är ett av Norrlands största företag inom brandskydd och skydd mot olyckor. Vi har utbildningar över hela norra Sverige.

Norra Obbolavägen 133 904 22 Umeå

08-667 82 00

TEL: 090-780 80 00 E-POST: kontakt@aptum.se

www.aptum.se

EXTRA 9 november 2011

7


KORT & GOTT Idolvinnaren 2011?

JUST NU talas det om...

n Molly Pettersson Hammar är rankad som idolvinnare på spelsajten Unibet. Oddset ligger på 2,5 för tjejen som har rötterna i Boden. Moa Lignell ligger inte långt efter med oddsen 2,75. Samtliga fyra idoltjejer är högre ranknade än de två killar som är kvar i tävlingen. Endast två tjejer har vunnit i Idols sju säsonger långa historia, men i år verkar det bli andra bullar.

n Laleh - Så mycket bättre Hon gör succe i TV:s Så mycket bättre. Nu senast öste tv-recensenterna och tittarna beröm över hennes tolkning av Eva Dahlgrens ”Ängeln i rummet”. Laleh Pourkarim verkar bli årets September.

n Vädret

Efter en rekordvarm sommar följde en rekordregnig höst. Ingen snö ens i nordligaste norr i början av november och flera plusgrader i hela länet. Blir det månne ingen snövit jul i år?

TIPS Balett. På torsdag är det åter dags för rysk balett på Kulturens hus. Det är den kända baletten Nötknäpparen som sätts upp under 2,5 timmar i Stora salen. p ”Nötknäckaren” sätts upp i Luleå.

Alla som har jobb är horor. Alexander Bard i Aftonbladet.

2,3

miljoner smarta telefoner med bredband är nu i bruk i Sverige,

LILLA LISTAN Bästa tidsfördriven

1 2 3

Worldfeud. Närhelst du har tråkig väntetid plockar du fram mobiltelefonen och spelar. Jonglering. Ta fram tre likadana av vad som helst och börja öva i stället för att titta imponerat på andra. TV-serie. Rikta in dig på en ny tv-serie att följa slaviskt under den mörka årstiden.

n Socialdemokraternas dåliga dagar Partiledaren Håkan Juholts bidragsstrulande har inte direkt hjälpt partiet framåt. Stödet från väljarna är rekordlågt. Juholt som valt att sitta kvar måste återfå folkets förtroende, men hur? Just nu ser det mörkt ut. p Laleh är årets September i Så mycket bättre.

?

foto: SCANPIC

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Anneli Hanno

Lars-Henrik Andersson

Maria Ekman

Josefin Wiklund

Grekland i kris och oro på börsen. Är du en spara eller en slösa?

Jag har varit en tvättäkta spara, men med åren har jag gått och blivit en slösa.

I grunden är jag en spara, fast oj , det har jag inte märkt av några tecken på senaste tiden.

En slösa måste jag väl erkänna. Lägger gärna pengarna på (färdiglagad) mat och opraktiska klänningar.

Nu har jag sparat i ett år och känner mig redo för att slösa igen. Investerade därför i en dunjacka på lunchen.

Är tiden viktig för dig?

Extremt viktig. Jag är en obotlig tidsoptimist men med åren kommit till den självklara insikten och var sak har sin tid.

Ja, inte minst i yrket. ”Jag ska bara” är ett av mina vanligaste uttryck och säger man sådant är man en tidsslav.

Ja, det är den väl för alla? Privat är jag inte särskilt tidseffektiv. Missar bussen ofta. Men det man inte har i huvudet..

Ja. Jag har fasta rutiner och gör det mesta på samma tider, då är klockan viktig även om man också känner tiden.

Grafittikonst. Fult eller snyggt.?

Snyggt i rätt sammanhang och i rätt rum.

Jag gillar den stora grafittivägg någon målat på pumphuset jag går förbi varje morgon. Grafitti kan vara ögongodis.

Oftast mycket fint. Brukar kunna piffa upp den tråkigaste betongklumpen.

En skitsnygg, levande, modern och urban konstform. Tags är ju skitfult men det räknar jag inte som konst.

NSD bjuder in till ett öppet seminarium!

Samtal om framtiden

”En television i allmänhetens tjänst?” Blir programutbudet smalare? Vad händer med idéerna om att spegla ”olika regionala och sociala verkligheter”? Hur går det med OS och andra stora idrottsevenemang?

Abrakadabra! Nu händer det magiska saker på ditt bibliotek. Den 14–27 november 2011 förvandlas biblioteken runt om i Norrbotten till en värld fylld av troll, tävlingar, prinsessor, häxor, hjältar, monster, sagostunder, magiska föremål, skolbarn, fantastiska äventyr och skrivartävlingar. Så ta med dig dina modiga äventyrskompisar och bege er till ert närmsta förtrollade bibliotek!

Tid: Måndag 21 november, kl 19.00–20.30, Plats: Mediehuset, Robertsviksgatan 5, Luleå

Alla är varmt välkomna till ett kostnadsfritt seminarium!

8

PIX

trömer / SCAN

Foto Jonas Eks

R T E K O L Å N

Programmet hittar du på www.bibblo.se, skrivartävlingen och mycket annat skoj hittar du på www.barnenspolarbibliotek.se Magiskt välkommen!

Olov Carlsson, divisionschef på SVT, talar och diskuterar om framtiden för public service.

Läs mer på www.barnenspolarbibliotek.se och www.bibblo.se Norrländska Socialdemokraten www.nsd.se

EXTRA 9 november 2011


Möten som berört

BOKA eller Drop in

”Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möte borde vara så.” (Hjalmar Gullberg) Kom och dela med dig av möten som påverkat ditt liv. Prästen Gertrud Malmberg leder samtalet. Under dagen finns det även möjlighet att pröva kristen djupmeditation. Välkommen! Samtalsdag 19/11 kl 09.30-16.00. Prästgården i Gammelstad

OBS! Alltid Lördagsöppet 10-14 Måndag-fredag 9-18. Fri parkering!

Tel. 070-581 58 37

Anmälan senast 11/11. Läs mer: www.svenskakyrkan.se/nederlulea

Södra Hamn S. Kungsg. 3, Luleå Karin Mäki

Helgjutet! För skönare fötter hela livet

Som enda skobutik i Luleå tar nu Eurosko på Storheden tillsammans med Helgjutet alla fot, knä, höft och ryggproblem på fullaste allvar. Nu har vi utökat vår personal med en fotspecialist så att vi bättre kan ta hand om våra kunders fotproblem samt många knä-, höft- och ryggproblem Helgjutet samarbetar också med ortopedtekniker Peter Wedman som tidigare bl.a. har hjälpt David Beckham, Anja Pärsson, Peter “Foppa” Forsberg, Plannja Basket och Luleå Hockey mfl med specialanpassade fotbäddar. I och med detta samarbete kan vi erbjuda egen tillverkning av ortopediska fotbäddar samt lättare inlägg för mindre problem och tips och råd om skor.

Helgjutet hittar du på EUROSKO i Storheden GRATIS fotanalys, Boka tid i butiken eller på tel 0920-25 18 02 Öppet alla dagar mån. - sön. för bokningar

Har du någonsin bytt bank?

ÖPPET HUS

Föredragshållare: Leif Öhlund Lokal: Sandviksgatan 35 i Luleå Senus Studieförbund

Kom och se hur vi har det här på NTIgymnasiet! Ta gärna med dina föräldrar och upplev vår gymnasiemiljö. På Öppet Hus får du svar på dina frågor av både elever och lärare. Välkommen!

Ur programmet • JAK`s syn på räntans effekter och olika uppfattningar om ekonomi • Hur banken fungerar - Spara och låna, jämföra lån med andra banker

Här i Luleå kan du välja mellan att gå:

Information om JAK Medlemsbank som ifrågasätter räntan och inte delar ut några bonusar! Tisdag 15 november 19.00–21.30

Kostnadsfri information. Vi bjuder på kaffe med dopp. Anmälan Dig senast måndag 14 nov 070-590 10 37 eller cecilia.andersson@fc.jak.se

Estetiska programmet - inriktning Media och Estetik

Varmt välkommen hälsar Ansvarsgruppen, JAK Boden-Luleå lokalavdelning. www.jak.se.

Teknikprogrammet

Öppet Hus i Björkskatakyrkan lördag 12 november från kl 9.30-15.00

- inriktning Informations och Medieteknik

El & Energiprogrammet

- inriktning Dator och Kommunikationsteknik

Program för dagen : - Loppis. Kom och fynda billigt ! - Lunchkonsert kl.12.00, Björkskatans kyrkokör. - Palt och kaffeservering fr. kl.10.00 - Försäljning av rättvisemärkta varor/ Fair trade

NÄR & VAR Torsdag 17 nov klockan 17-19 Lördag 10 dec klockan 10-15 Trädgårdsgatan 22 (mitt i Luleås gymnasieby)

Vi tar tacksamt emot saker till loppisen, tex. Leksaker, spel, kläder,etc…..Inga vitvaror el. skrymmande saker. Följande tider kan vi ta emot saker : Onsd. 9/11 kl.8-17.00. Torsd. 10/11 kl. 9-19.00. Vill du skänka fikabröd är det också välkommet.

Läs mer på www.ntigymnasiet.se

Behållningen tillfaller Svenska Kyrkans internationella arbete i Moldavien/ Rumänien. Mot våld och människohandel.

www.svenskakyrkan.se/luleadomkyrk

TEMA

Verktygssatser

®

615:-

2494:-

Exkl moms 492:-

Exkl moms 1995:-

406:-

Exkl moms 325:-

Skruvmejselsats Verktygssats 214 delar

Art.nr. 184140986. Verktygslåda av rödlackerad plåt med gummimatta i lådans bottenfack och gummifötter. Urtagbar insatslåda i plast.

21.125:-

Art.nr 106240203. Typ Mega Master. Verktygssats om 715 delar placerade i montörvagn TCW810N samt i verktygslådor TC806NF och TC803N.

Art.nr. 167330109. Hyls- och bits-sats. Innehåller 9 st ¼” sexkantshylsor, sexkantsadaptor ¼” - ¼”, 50 mm förlängningsstång, bitsspärrnyckel, 10 bits och en skiftnyckel.

248:-

211:-

Exkl moms 198:-

Exkl moms 169:-

Exkl moms 16.900:-

Verktygsvagn 715 delar

Verktygssats

Art.nr 178210100. Sats om 12 skruvmejslar för såväl raka spår som Phillips och Pozidriv kryss-spår. Med klinga av TT-MV PLUS stål. Ergonomiskt tvåkomponentshandtag med upphängningshål. Skisser över de vanligaste skruvspåren.

244:-

Exkl moms 195:-

Skruvmejselsats

Kroksats

Art.nr. 172260101. Sats bestående av 125 mm långt aluminiumhandtag med magnet samt fyra olika krokar med lettrat skaft. Krokarna monteras på aluminiumhandtaget vid montering och demontering av O-ringar, packningar och fjädrar.

Hylsnyckelsats

Art.nr. 167920107. Sats om 24 delar. Innehåller 10 sexkanthylsor, fiberförstärkt spärrnyckel, bitshylsa

Art.nr 178200101. Sats om 6 st skruvmejslar, 2 st för raka spår och 2 st för Phillips, och 2 för Pozidriv kryss-spår. Klinga av TT-MV PLUS stål. Ergonomiskt tvåkomponentshandtag med upphängningshål.

Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök

Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

på www.la

itis.se

Boden Hermelinsg. 1. Tel: 0921-510 35 • Luleå: Hummerg.4. Tel: 0920-24 73 00 Gällivare • Piteå • Skellefteå • Umeå • www.laitis.se EXTRA 9 november 2011

9


TidsföRdRiv tidsfördriv

Krysslösningen hittar du på sidan 20

Betala räkningar? Kul! Man tänker alltför sällan på det – livet – och hur fantastiskt det ändå är. Har man överlevt cancer är däremot den tanken ständigt närvarande. De som löpande stödjer Cancerfonden bidrar till att fler människor får uppleva allt roligt och tråkigt här i livet. Det är därför vi kallar dem Livsviktiga. Bli Livsviktig du också, bli regelbunden givare på cancerfonden.se eller ring 020-59 59 59. Vi tänker besegra cancer. Vill du vara med?

10

EXTRA 9 november 2011 EXTRA 16 februari 2011


Akuta tider

Prispressardagar

NÖTKÖTT!

Café för alla

Fraktfritt till Boden och Luleå

Tisdag 15 november kl 13-15 Stadsökyrkan, Gammelstad

Hängmörat och styckat

Tel. 0926-210 46

www.tandlaget.se

MålningTapetseringNybyggeRenovering

Stickat när det är som bäst V-hals fungerar till båda vardag och fest. Lika snygg med t-shirt eller skjorta. Smidig bomull håller dig varm utan att bli för varm.

Ring eller maila jorgen.lofgren@moderntmaleri.se Innehar F-skatt. Utnyttja ROT-avdraget

Fikaservering (mackor och go’fika!), loppis, handla hemstickade strumpor eller varför inte ladda upp med julklappar från vårt skåp med rättvisemärkta varor. Sång av Lennart Johansson. Välkommen!

Ett arrangemang i samband med Globala veckan. www.svenskakyrkan.se/nederlulea

Så gör du affärer med sociala medier

199:Ord 449:-

Afternoon Tea Kom och var med på ett härligt teparty med scones och andra läckerheter. Elin Borgström sjunger ackompanjerad av Julia Magnusson. kostnad: 60 kr för vuxna, 30 kr för barn, 150 kr per familj. Behållningen går till Svenska kyrkans internationella arbete. Andakt 16.30. Välkommen!

Lördag 12 november kl 15-17 Bergnäskyrkan

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix, Överkalix, Gällivare, Övertorneå och Haparanda kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten 2-pack Boxerkalsonger

Långkalsonger

129:129:99:-

3-pack Strumpor

Tröja+skjorta!

Mitt möte med en ängel, och sorgen över en dotter Mattias Sundkvist, präst, distriktsföreståndare för EFS och sångare i trion Prästerna, berättar och sjunger. Torsdag 10 november kl 19. Prästgården, Gammelstad Fika 20 kronor. Välkommen! Samma kväll 18.15-18.45: Kristen djupmeditation i Bagarstugan vid Prästgården. Kort introduktion för nybörjare 18.00.

399:Ord 800:-

Tröja i ren bomull med fully fashion stickning. Grå, marin, chili eller brun.

Skjorta i matchande rutmönster med snygg cut a way krage Mixa & matcha och hitta din favorit. Men först till...

Plagget firar 30 år! 3 ägare

30% På allt i butiken

3 dagar (9-11/11)

Kan ej kombineras med andra erbj. & rabatter

Välkomna! - Butiken för alla -

FACTORY SHOP Öppet: Måndag - fredag kl. 08.00-17.00 • lörd 11-15 Midgårdsv. 9 (mitt emot COOP-arena), 973 34 Luleå Tel. 0920-22 66 99 • www.nwpp.se/companyline

Stadsötorget, Gammelstad. 0920-25 39 25 Mån-fre 10-18 • Lördag 10-14

EXTRA 9 november 2011

11


reportage perspektiv u Fredrik Broman driver sin egen globala bildbyrå, och det från Lassbyn av alla ställen. – Det är en fantastisk plats att vara medieföretagare på, här i norr, Swedish Lapland som vi säger då vi exporterar regionen. Allt är så välordnat, politiskt stabilt, rent och fräscht. Härifrån är det enkelt att få perspektiv på alla naturkatastrofer och oroshärdar i världen. Men det kräver dock att man kastar sig ut dit ibland för att få perspektivet, säger Fredrik Broman.

Världen i fokus

1

4

Fredrik från Lassbyn har fångat in sina egna perspektiv på planeten När Fredrik Broman öppnar dörren till det stora gula huset i Lassbyn, med vacker utsikt över älven, hörs det direkt att han inte är härifrån. Han berättar att han är uppvuxen hos sin mamma i en lägenhet i Uppsala och har bott här sedan sonen Leo föddes för fem och ett halvt år sedan. Men vägen mellan dessa orter har haft sina krökar. Han föddes i Överkalix och tillbringade som liten loven hos farmor i Sörbyn och hos pappa i Luleå. Han flyttade tillbaka till Luleå 1994, när han just hade börjat arbeta med foto, som han kom på att han ville göra efter värnplikten. – Bilderna var aldrig något problem att skapa, men det var inte så lätt att driva företag i mediebranschen, berättar Fredrik. Så han hoppade på en lärarutbildning ”för att skaffa ett riktigt jobb”. Mot slutet av utbildningen kom fotograferandet igång på allvar och han plåtade vid sidan av studierna. Och så hamnade han i Kenya. Han gjorde sitt examensarbete där och sedan blev han kvar i några år och återvänder fortfarande ett par gånger om året. Han jobbade med foto inom safariturism, som lärare på svenska skolan, gjorde en bok om savannens ekosystem och jobbade med samhällsutveckling i massajland, bland annat.

– I Kenya hade jag vistats på savannen och i olika byar så när jag kom tillbaka till Norrbotten kände jag att jag ville ha en gård på landet. Han hittade 30-talshuset här i Lassbyn, träffade nuvarande frun Anna och skaffade barn och i samma veva startade han också sin egen globala bildbyrå, Human Spectra. – Vi har en global bildmarknad sedan den bildförsäljningen över internet slog igenom 1997. Som medborgare tänker man inte så mycket på hur mycket bilder man exponeras för varje dag. Det är en enorm business och bildbyråer är en stor del av det. Och att driva en bildbyrå från Lassbyn tycker Fredrik fungerar alldeles utmärkt. – Vi har ju världens bästa infrastruktur här i länet, även på landsbygden, och utan bredband hade jag aldrig kunnat etablera mig som medieföretagare i byn såklart. Human Spectra specialiserar sig på bilder inom turism, natur, miljö, friluftsliv, kultur och aktiviteter och kunderna finns främst inom turistbranchen och offentlig sektor samt en mängd kommunikationsbyråer. – Som fotograf skapar jag ibland bilder för att förändra bilden av ett län eller en stad hos betraktaren. Söderut har de fortfarande en ganska orättvis stereotyp bild av norra Sverige. Vi är urbana, har spetskompetens inom IT och kul-

tur och så vidare och det vill jag gärna lyfta fram, säger Fredrik. Tio veckor om året är Fredrik på resande fot för att fotografera. Bara i år har han hunnit vara i Ryssland, Kroatien, Finland, Norge, två gånger till Kenya och runt om i länet. – Jag försöker ha ett globalt perspektiv, jag jobbar så. Han jobbar ”på risk” som han säger, han försöker lista ut var det är kunderna behöver, tar de bilderna och försöker sedan sälja dem. Genom åren har han samlat på sig en massiv bildbank och om han fått en förfrågan om en viss bild men saknat den har han alltid hänvisat till någon annan. Så steget till att starta en egen bildbyrå kändes naturligt för Fredrik. – Jag försöker vara kundorienterad som fotograf. Affärsidén är att lösa bildproblematiken, säger han. Ungefär hälften av bilderna i bildbanken har han tagit själv och resten är från andra fotografer. I Fredriks nätverk, som sträcker sig över hela världen, finns i dag ett hundratal frilansfotografer med bilder i banken och målet är att få in fler fotografer och göra mer affärer. – Turismen växer mycket nu, det finns stora investeringar kring IT och naturråvaror så det går bra att göra affärer på hemmaplan. Företagen börjar förstå vikten av bilder för att profilera sig, säger Fredrik.

5

Josefin Wiklund josefin.wiklund@norrbottensmedia.se

fakta fredrik broman

p Fredrik Broman är fotograf och driver en egen bildbyrå från gården i Lassbyn. foto: josefin wiklund

12

n Ålder: 40 år n Bor: I ett 30-talshus i Lassbyn i Råneå älvdal n Gör: Fotograferar och driver bildbyrån Human Spectra n Familj: Hustrun Anna, sonen Leo, 5 år, och dottern Nova, 3 år

n Gillar Extra mycket: Windsurfing n Dansar till: ”Jag gör ju typ aldrig det... utom till Eric Saade eller Hammerfall med kidsen hemma.” n Skrattade senast: ”Varje gång jag träffar min fru. Hon är en glad typ.”

n Grät senast: ”Rätt nyligen. Min bonusbror sedan 27 år tillbaka gick bort i augusti. Han blev påkörd av en turist på Söder i Stockholm.” n Det visste du inte om Fredrik: ”Jag gillar att ta nakenbilder på mig själv när jag står och hoppar på en fjälltopp.”

EXTRA 9 no


2

6

3

bildtexter

8

foto: fredrik broman

1 ”Symbolik är viktigt då man ska bygga

7

ovember 2011

och stärka en destination”, säger Fredrik Broman. 2 Hundspann i december utanför Jukkasjärvi. 3 ”Badet i Sörbyn är en oas, där triangeln med lekplatsen, fiket med strandservering samt stranden är en perfekt combo för barnfamiljen. Bäst i länet senaste somrarna”, säger Fredrik Broman. 4 ”Earth Matters är ett koncept inom modevärlden som visar på hur viktigt det är att ta vara på värdens resurser. Att det är ”snygga vita” människor på bilden som samtidigt är uteliggare kan upplevas som provocerande, vilket ger underlag för diskussion. Bilden är tagen vid Lassbyforsen”, säger Fredrik Broman. 5 Swahilikultur på Kenyas Kust. ”En fantastisk mix av tusen och en natt och Östafrikansk kustkultur”, säger Fredrik Broman. 6 ”Barnhemmet Ngamwanza i Nairobi ligger mig varmt om hjärtat. Barnens föräldrar har alla dött i aids och en del av barnen bär också på viruset, ändå blir man glad i hjärtat vid varje besök!” säger Fredrik Broman. 7 ”Tundran på Kolahalvön genomskärs av massor av vattendrag där öring och lax finns i mängder”, berättar Fredrik Broman. 8 ”Fin fotostund häromveckan då vattnet steg till vårnivåer. Inte ofta man får paddla mellan tallarna på hösten. Bilden är tagen på gården mer eller mindre”, säger Fredrik Broman om bilden.

13


LÄKEMEDELSBEROENDE

– ett bortglömt folkhälsoproblem! Konferens i Luleå Stadshus 16 november 09.00 – 16.30 Konferensen är kostnadsfri – Anmälan senast 9 november Hur möter vården människor som blivit beroende av sina mediciner? Vilka möjligheter har en allmänläkare att hjälpa till med en utsättning av psykofarmaka när en person inte längre mår bra av sina förskrivna läkemedel? Vilka förutsättningar har en sjuksköterska eller undersköterska att ta sig an en person i ett läkemedelsberoende och hjälpa denna att trappa ur? Hur kan patientorganisationer och vården mötas och lära av varandras erfarenheter för att på bästa sätt kunna hjälpa de personer som hamnat i en rävsax mellan läkares råd och sitt eget mående?

DU KVINNA Behöver du råd i en juridisk fråga?

Kontakta

JURIDIKJOUREN måndagar kl. 18.00-20.00 0920-22 22 23 juridikjouren@bredband.net

Juridikstuderande tjejer svarar på dina frågor

Fastighetsenhet Boden säljer följande objekt i befintligt skick på anbud

Fabrikat

Modell

Reg.nr

Renault Renault Renault Opel Mitsubishi

Kangoo Fc0 Kangoo Fc0jhf Kangoo Fc0jhf Combo 4d 1.6 L200 Double C

RUA915 SCG185 SKN720 THG937 SXY939

Mställn mil c:a 5 485 5 690 5 851 8 051 20 170

Års- Drivmodell medel 2001 B 2001 D 2001 D 2003 B 2002 D

Visning Kårbacken (G:a Ing 3 vid byggnad 88) den 8 och 14 november, kl 14:00-18:00. Info lämnas av Lars Holmqvist, tfn 010-44 44 273. Anbud inklusive moms märkt med objektsnamn skall vara oss tillhanda senast 2011-11-18 under adress: FORTIFIKATIONSVERKET, Fe Boden, Box 9120, 961 19 Boden. Alt. lämnas i anbudslådan i byggnad 88, G:a Ing 3.

SOCIALFÖRVALTNINGEN RESURSCENTRUM FYREN

Program och anmälan: se RFHLs hemsida, www.rfhl.se Anmälan även till: barbro.rosberger@rfhl.se (Uppge namn, adress och e-postadress)

SERVICE PERSONBIL

• OLJESERVICE • KAMREMSBYTE • BROMSSERVICE • AVGASSYSTEM • DÄCKBYTE VI UTFÖR ÄVEN SERVICEUNDERHÅLL PÅ SNÖSKOTER. VI KÖPER DEFEKTA OBJEKT.

EVENEMANG

Välkommen till en heldagskonferens där dessa och andra frågor ska diskuteras!

HÖST-

FYRKANTENS BILDEMONTERING

0920-154 04, 070-208 11 96 WWW.FYRKANTENSBILDEMONTERING.COM

Torsdagscafe 10/11 kl.14:00 Seniorshoppen på besök med mannekänguppvisning Tisdag 15/11 kl.14:00 anhörigcafe Astrid Lindgren berättar om folktro och skrock

Arrangör: Arbetsgruppen Hälsa och Läkemedel inom RFHL Kontakt: Barbro Rosberger 08-545 560 60, 0739-464 610 Kontakt i Luleå: Thomas Häggström tel 073-270 84 67

MÖTESPLATSEN RÖDKALLEN Torsdag 10/11 Bingo OBS tiden!! 13:00 Riksförbundet för hjälp åt

Fre. 11/11 kl.13:30 Underhållning med Seppo Härkönen. NYHET: Varje torsdag mellan 11-14 serverar vi Sopplunch för endast 60 inkl bröd dryck kaffe/the

Ny tt i NSD

MÖTESPLATSEN KLOCKARÄNGEN, Råneå Fredag 11/11 kl.13:00 Paltkalas - Anmälan

STORSTIGENS ÄLDREBOENDE

Nöje fredag Helg. Fredagsmys. Inspiration och syrliga karameller. Känt och hänt i världen, globalt och lokalt. Aktuella personer, tips och snackisar. Med Nöje fredag blir det lättare att vara en livsnjutare.

Ons. 16/11 Musikcafe kl.12:00-14:30 Underhållning med Seppo Härkönen. Fikaförsäljning.

MÖTESPLATSEN SKOLRESTAURANGEN Kvarnå friskola i Niemisel Ons.16/11 kl.13:00-15:00 Danscafe hantverksbutiken, Frida Palmbo, Norrbottens museum, Danspresentation.

MALMGÅRDEN, MALMUDDEN

www.tidningenextra.se

MÖTESPLATSEN CAFÉ GLIMTEN, Trädgårdsgatan 23

narkotika- och läkemedelsberoende

Konferensen är ett samarrangemang mellan RFHL och CSA, Centralförbundet för Socialt Arbete.

Tors. 10/11 Kl.13:00 Pedro Nunez Perez från tjurfäktare i Spanien till Frisersalongen i Luleå.

CAFÉ MÖTESPLATSEN Radiomasten 9, Mjölkudden Torsdagen den 10 november kl. 18:00-21:00. Trivselkväll. Seniorer: Vi träffas, umgås och lyssnar på sång och musik. Servering med dryck och tilltugg. /SPF Mjölkudden i samarbete med Vård och Omsorgsboendet Radiomasten. OBS!!! Faxa/Ring/Maila in era annonser SENAST TORSDAGEN veckan innan annonsen ska in. Tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87. Mail: larmgruppen@soc.lulea.se Välkomna!

På fredagar breddar vi nöjesbegreppet och ger dig mer.

Tyvärr behöver vi dina pengar. Bli Barnrättskämpe och arbeta för att miljontals barn får en bättre morgondag. Besök oss på www.räddabarnen.se och bli månadsgivare idag.

Norrländska Socialdemokraten

Luleå

Vi har även kaffeost

Torsdag 10/11 kl 11 - 18

Rökt, halstrad, gravad, färsk fisk Fjäll- och ishavsprodukter

Anders 070-540 83 30, Mattias 070-669 82 29 14

EXTRA 9 november 2011

Officeparkeringen, Midgårdsv 9, mittemot Coop Arena

Fredag 11/11 Kl 10 - 17 STORHEDEN - Julas parkering

Inkommit: Torsk sågad, uer, hälleflundra, fjällröding, löjrom, sikrom, m.m.,m.m.


Skruvmejselsats Wera Art.nr. 132610106. Lasertip - laserskurna spår i mejselspetsen för bättre grepp. Sats med 6 mejslar. Förnicklad klinga. Med skruvmejselhållare av hårdplast. Ord.pris 537:-

Intel Pentium B940 Sandy Bridge / 2 GHz med dubbelkärna, 500 GB hårddisk, 8 GB DDR3 SDRAM, 15.6” LED 1366 x 768, HDMI ut till din TV.

Pris:

Kolla priset!

2-pack Mens Shorts

LENOVO ThinkPad E520 Pen B940

Muchachomalo

399:-

3.990:-

Internet Security Special Ferrari Edition

198:-

1 år Internet Security. Vi ger dig även videosimulatorn Ferrari Virtual Academy där du får inta förarplatsen i en ultrarealistisk virtuell Ferrari F10.

Pris: 390:Boden: Hermelinsgatan 1. Tel: 0921-510 35 Luleå: Hummergatan 4. Tel: 0920-24 73 00 Gällivare • Piteå • Skellefteå • Umeå • www.laitis.se

www.xpcdata.com Måndag - Fredag 10-17 Tel: 0920-162 20 Sandviksgatan 75, LULEÅ

Fars dag Söndag

Storgatan 48, Luleå 0920-158 58

Älskad pappa! g Farsda 13/11

13 november

Smedjegatan 10, Luleå. Tel. 0920-870 70.

www.bostroms-urguld.com

Gör något tillsammans Mångkamp

Spela på GolfGarden

Spännande aktiviteter för hela familjen. 14 grenar Vi har även presentkort

Fira far med värme! Fjällräven n Tall Shirt

399:Byxa 399:Tröja

Aex lager 1 Underställ

299:-

/ställ

Luleå´s ledande sport & hälsobutik med det bredaste sortimentet!

Köpmantorget, Luleå Centrum. 0920-24 81 70

1095:Ord. Pris 1195:-

North Face Nuptse Tent Mules IIII

Öppettider: mån-fre 10-18, lör 10-16 | Storgatan 26, Luleå | 0920-156 40

Rabatt på kupévärmare!

Aex lagerr 1 Merino

Nu.

Duntoffla

www.golfgarden.se

Svartöv/Gammelstadsv 19, Tel 0920-23 23 60

Viking Summit

stl 36-46.

499 kr Kupévärmare

Modernum 1300 SP Ord 625:-

OKQ8-stationerna i Norrbotten EXTRA 9 november 2011

Hummergatan 3, Luleå - Tel 0920-187 10. Öppet vardagar kl. 07-17

From Soldier to Soldier Armbandet i brunt, grönt, svart, sand, grå, marin och camouflage fallskärmslina. Låsen till herrmodellen finns i silver. Hjärtlåsen till dammodellen finns i silver eller förgyllt silver med briljanter. Design Claus Scheelke.

Herrarmband

795:-

Varje gång du köper ett ”Soldier to Soldier”smycke skänker Aagaard 100 SEK till förbundet Fredsbaskrarna - Sverige

15


gästKRÖNIKA

”Tänk om fansen kunde mötas” Över ett dignande middagsbord. Där började diskussionen om hockeykulturen i Luleå. I min familj tycker vi om hockeyn. Vi har ömsom spelat, ömsom tittat, ömsom älskat, ömsom hatat den. Som en ständigt närvarande vän. För farsan min är det lika självklart att köpa säsongskort som att solen går upp varje morgon. Han har dessutom haft säsongskort lika länge som solen funnits, så det är ju inte så konstigt. Utan att överdriva, det inte är något ovanligt att vi snackar slagskott och SM-guld över vinglasen. I våras var bror och far min i England och kollade fotboll. Före matchen råkade de hamna på en helt vanlig pub. Men några timmar före avspark fylldes den på med oändligt antal gubbar, pojkar, män och tonåringar (inga kvinnor såvitt jag förstår av historien, men det är i sig ett ämne för en annan krönika, så nu fokuserar vi på det positiva i stället). Den lilla puben blev varm som en bastu och plötsligt stämde gästerna upp i en dundrande skönsång. De sjöng hymner och hurrade tills taket lyfte. Brorsan och farsan var i extas. Ringde hem till mig i Göteborg, ”Martina, du måste förstå, det här är helt sjukt. Helt sjukt” skrek de i luren och jag lyssnade så gott jag kunde över Nordsjön. Visst blev jag imponerad. När de kom hem vittnade de om tusentals människor som mötte upp med varandra

PLUS Var på Bok och Bild-mässan i Kulturens hus och har bara ett ord att säga: Hurra!

MINUS Jag kan inte spela gitarr. För någon dag sedan kom jag på en sjukt bra låt, men så kan jag ju inte spela den.

före matchen och laddade. Unga, gamla, rika, fattiga. De travade sedan tillsammans, genom snålblåst och regnskurar, för att äntra arenan. TillbakA till det där middagsbordet då. Brorsan fyllde år, vinet var mustigt och köttet hängmörat. Vi pratade lite om den där pubupplevelsen i England och någon skrockade, ”Håhå, jaja. Tänk om man hade gjort så här i Lule”. Då slog det mig, att det kan man ju visst det. Och vi började drömma. Tänk om alla stadens tusentals hockeyfans skulle ha en plats som var deras före matchen, en krog som serverade dagens matcherbjudande och hängde upp banderoller och halsdukar i lagets ära. ”Men det kanske är för långt från ishallen?” frågade någon vid bordet. ”Luleå lokaltrafik är gratis för de med hockeybiljett” svarade en annan. ”Kan man inte göra det i Coop arena då?” tänkte en till. Och ja, det går det med. Det här handlar varken om att uppmana till öldrickande eller tvinga in folk i en krog. Det handlar om gemenskap och umgänge, eller snarare avsaknaden av de två. Förra säsongen var det 182 765 som såg Luleå Hockey spela. Att det inte finns en tradition av att fansen möts upp före matcher och umgås är mest konstigt. Man isolerar

MARTINA ROCKY

16

av Martin Kellerman

EXTRA 9 november 2011

liksom hockeyupplevelsen till de minuter som matchen pågår. En och annan lördagsmatch passar man på att ta en plunta i fickan och gå ut på danslokal efter slutsignalen. Undantaget som bekräftar regeln. Medan vi diskuterade blev vi nästan förvånade själva. Med mycket man företar sig är det sociala umgänget poängen. Man kombinerar ett teaterbesök med en middag, en ispromenad med en stund i solskenet, en bilfärd med en picknick. Men när det kommer till hockeyn så står man på sin höjd bredbent och snackar domarmissar i pausen. Före och efter matchen är det var man och kvinna för sig. ”Men åh, vad ska vi göra åt det då?” suckade någon. ”Ska du inte ta och skriva en krönika?” frågade en annan. ”Ja” sa jag, ”det ska jag faktiskt göra.”

Martina Johansson undrar när höstsnuvan ska gå över, och unnar sig massor av glass för att bli frisk.


Farsdagsbuffé 13/11

Farsdagspresenten!

189:-

Vi bjuder på tårta efter maten

Boka nu!

% 40 UPP TILL

serveras 16-20

Traditionellt Julbord

BENGTS JUBILERAR

kallaxgårdsbutik inredning, delikatesser, hantverk och fika

RABATT

PÅ HELA SORTIMENTET

Onsd-Torsd 14-19, Lörd-Sönd 12-16

Öppettider : Måndag - Fredag 11-14. Övrig tid öppet för bokningar. Småbåtsgatan 2, tel 880 10

Kallaxvägen 441, C.a 5 minuter söder om Luleå i Kallaxby. Besök oss även på www.kallaxgardsbutik.se och gilla oss på ,070-247 02 04

Fars dag Söndag

SMEDJEGATAN 17, LULEÅ 0920-948 35 WWW.BENGTS-MENSFASHION.SE

FARSDAGSTIPS! Ge en avkopplande stund till pappa! Köp presentkort på massage!

Välkommen till

13 november

Theresa Muotka Bäcklund Cert. Massageterapeut Stationsgatan 32 b (Åsas Fotvård och Massage) Luleå. 0920-680 11 el. 076-115 58 97

Fira Fars Dag på Ripan!

Deostick

175:-

FARSDAG

Gourmet Buffé

Ord. fr. 235:-

Fläskfilé, kycklingfilé, laxfilé, potatisgratäng m.m. Välkomna!

Vid köp av

Eau de Lacoste Blanc, Vert och Bleu edt 395:-

120:-

Ring och beställ utkörning!

Restaurang Ripan

medföljer ett

Varvsg. 39 • 0920-168 68 - VI HAR FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER Vi har utkörning via www.pizza.nu • www.restaurangripan.se

deostick

från

99:- 199:- 199:från

från

LULEÅ • BODEN www.hanzens.se

på köpet! Värde 260:-

Känslig hud?

20% rabatt

på hela Clarins sortiment

Nyhet i Luleå

Hälso & Thaimassage av utbildad massör

Lördag den 8/11 har vi besök av Clarins representant Carola på Smedjan som hjälper dig!

thaimassage 1 tim................ 490:medicinsk massage 1 tim ..... 490:➤ Örtmassage med thaimassage 1 tim........ 690:➤ Oljemassage 1 tim ................................... 590:➤ Fotmassage (Zonterapi) 1 tim ................. 350:➤ Ansiktsmassage ....................................... 350:➤ Traditionell ➤ Traditionell

Kan ej kombineras med andra erbj. Lokala undantag. Gäller t o m 9/11.

www.parelle.se

200 kr rabatt

på vår ansiktsbehandling för känslig hud. Unik behandling som omedelbart dämpar irritationer och rodnader. Ord 645:-

Vi har priser som tål att jämföras! Coop Gallerian, Storheden Luleå • Smedjan, Luleå • Enter Galleria, Boden

Storgatan 50 0920-691 10 www.fresh-up.se

Fot- & Skönhetsvård

EXTRA 9 november 2011

Vi säljer även Presentkort Varmt välkommen! Sujinda

Hälso & Thaimassage 070-275 83 37 Varvsgatan 69 A Luleå e-post: sumassage@hotmail.se

17


NÖJE i

p ”Förnedringen, sveken och lögnerna var det värsta, säger Morgan Alling när han berättar om sin barndom. I dag är han erkänd skådespelare och just nu aktuell med teaterpjäsen

”Det värsta var inte Skådespelaren Morgan Alling vägrar låta sin barndom När Morgan Alling föds 1968 är det till en familj där pappan sticker efter tre månader och mamman kämpar med ett alkoholberoende. Morgan bor med modern och brodern Stefan till det år Morgan fyller fyra år. Då åker mamman in på behandlingshem. Morgan bytte skola nio gånger under elva år och for från barnhem till fosterhem, tillbaka till barnhem och så till nya fosterhem igen. En uppslitande barndom full av vuxna som svek. – Det värsta var inte örfilarna, slagen och smisken från den tiden. Det var förnedringen, sveken och lögnerna, berättar Morgan Alling när vi hörs över telefon. När han 2009 gick ut och berättade öppet om sin tuffa barndom i programmet Sommar i radions P1 var det många som reagerade. Han, som först blev känd ge-

18

nom barnprogrammet Tippen på 90-talet och efter det har gjort otaliga, framför allt roliga, roller med mycket fysik, kom med värsta tänkbara berättelsen om ett barns utsatthet. – Jag insåg att jag var tvungen att ta tag i min berättelse, hänga av mig offerkoftan och bli ett bevis för att man inte behöver bli en taskig person bara för att man haft en taskig uppväxt. Sommarprogrammet blev väldigt uppmärksammat och uppskattat, något som fick Alling att ge ut boken Kriget är slut året därpå och den handlar om samma frågor som Sommarprogrammet. – Just med boken har jag nått ut till en bred publik och får mail varje dag från människor som blivit hjälpa av att läsa

den. Jag vill väcka människors vilja att göra något bra av livet trots att de kanske blivit kränkta eller sårade som barn. Det viktiga är att inte låta förövaren fortsätta att sänka ens förmåga att skapa ett gott liv. För Morgan Alling var det teatern som blev hans räddning. Redan i 13-årsåldern förstod han att han hittat ett forum som skulle kunna utgöra ett yrke och en grund i livet för honom att utgå från. – Alla barn och ungdomar har ju olika strategier för att få uppskattning eller bekräftelse. Vi vill alla hitta sätt att bli accepterade på och kan göra det i allt från att bli tuffast i rökrutan, gå in hårt för att bli en riktig sportdåre, plugghäst eller som jag, roligast på roliga timmen. Man hittar sina subgrupper och jobbar vidare med sin identitet utifrån dem.

EXTRA 9 november 2011

Han kom in på Scenskolan i Malmö redan som 17-åring, en av de yngsta som börjat där. För Morgan stod det tidigt klart att det var den fysiska teatern som han var bäst på. – Hade jag inte blivit skådis hade jag satsat på dansen. Dans, rörelser, slapsticks, allt det där hör liksom ihop med mig. Jag tror man föds med vissa gåvor och en av mina är helt klart rörelse. Alling blev känd för den breda publiken samma år som det omtalade Sommarpratet, 2009. Då kom han nämligen trea i TV 4s Let´s dance. – Jag var en sådan som hade hoppat omkring ända sedan början av 90-talet på olika teatrar och i olika forum. Jag var omtyckt men slog liksom inte igenom. Förrän


Vi fixar catering till festen! UTHYRNING AV LOKAL, PERSONAL & PORSLIN ∙ HOTELLRUM FRÅN 350 KR/NATT

1 sept - 30 nov

Persilje- och vitlöksmarinerad fläskfilé med lingonsky Mangoglacerad kycklingfilé Västerbottensost-gratinerad laxfilé Chilibearnaise Kall lime- och dillsås Höstsallad med torkade tranbär, rostade pumpafrön, apelsindressing Potatisgratäng Hembakat bröd och smör ord. pris 219 kr MINST 10 PERSONER · LEVERANSAVG. 150 KR

Nordkalottstaden 2 B · 972 54 LULEÅ tel. 0920-22 88 18 · fax 0920-22 46 24 kalaskulan@telia.com

Hos oss lagar pappa maten själv Två herrars tjänare på Dramaten i Stockholm.

Foto: Scanpix

örfilarna” påverka honom som vuxen i Let´s dance. Då fick människor plötsligt en gemensam nämnare för vem jag var och jag är väldigt tacksam för allt det gav. Just nu spelar han tjänaren Truffaldino i Dramatens uppsättning av Två herrars tjänare. En roll han säger sig älska. – Truffaldino är en clown som säger sanningen och vill bli bekräftad. Så då var man väl där igen. Vid bekräftelsebehovet, säger Morgan och fnissar lite i luren. Behovet av att bli sedd och bekräftad bär han fortfarande starkt men säger sig hittat en ny väg genom det. – Förr var jag extremt beroende av kickar och sökte dem jämt. Det var lik-

helikopter.nu

ladda ner atis Kalaskulans gr pp -a iPhone

som ”Se mig, kolla in det här tricket” och så vidare. Det blir hemskt destruktivt i längden men det gör jag inte längre. Nu blir jag farsa igen i november och har insett att det är där de riktiga kickarna ligger. Att jag har släppt det gamla kicksökandet är för att jag gjort slut med kriget. Jag behöver inte söka kickarna för kickarnas skull längre. För den som vill se Morgan Alling flyga fram över teaterscenen är det fullt möjligt i en direktsändning från Dramaten på Sagateatern den 26 november. Då visas en liveföreställning av Två herrars tjänare, direkt från huvudstaden.

Fira

Fars dag hos oss

På Köpmannens Kök låter vi pappa laga sin egen middag. Här grillar han sin mat på het lavasten och mixar med valfri potatis, färska grönsaker och härliga såser. Boka farsdagsfirandet på 0920-109 80. Öppet söndag 13/11 kl. 16.00-21.00.

Viktoria Berglund viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

EXTRA 9 november 2011

Sandviksgatan 82 | 0920-109 80 | www.kopmannenskok.se

19


Hur lyckas du i köket?

Med hjälp av glasmarkörer håller dina gäster reda på sitt glas!

Lyckas med mat AB gör det både enklare och roligare att lyckas i köket! Med rätt köksredskap och inspiration överraskar du inte bara dig själv - utan även dina gäster! Läs mer på www.servir.se Microplane ett rivit järn…

Tårtkalas! Hitta barnens nya favvo…

Gör någon glad! Ge bort ett presentkort!

Macaronmattan gör det hela lättare… I vår roliga köksbutik på Gammelstadsvägen 17 E (bredvid Godishuset) Kan du bekanta dig med oss och vår filosofi - Du lyckas i köket om du har roligt och om du har rätt verktyg och inspiration.

FOTVÅRD

Våga satsa på din dröm?

I GAMMELSTAD Medicinsk fotvård 380:- (Pensionärer 350:-)

Vi gör även hembesök! Försäljning av... Halksockar • Stödstrumpor Spenolkräm • Presentkort Fri parkering - under behandling har du tillgång till motorvärmare!

FOTVÅRD

Nyhet i Luleå

Kom till vår kostnadsfria information för dig som funderar på att starta eller nyss har startat eget företag. Du kan även boka tid för rådgivning.

Starta Eget information 21 november Plats: Tid:

Luleå, Aurorum 1C 18.00 - 21.00

Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-693 79 28. Ange datum och ort vid anmälan.

Välkommen!

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix, Överkalix, Gällivare, Övertorneå och Haparanda kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

Övägen 15 • 0920-25 34 50 • Fri parkering

➤ Traditionell

Vi säljer även Presentkort

070-275 83 37 Varvsgatan 69 A Luleå e-post: sumassage@hotmail.se

Vill du synas här? www.tidningenextra.se

ATELJÉ OCH SHOWROOM Öppet: To 12-18 Fr-sö 12-15

Skicka ditt förslag till: uppdraget@24norrbotten.se Tittarsuccén Uppdraget tillbaka i 24Norrbotten i vinter.

thaimassage 1 tim................ 490:medicinsk massage 1 tim ..... 490:➤ Örtmassage med thaimassage 1 tim........ 690:➤ Oljemassage 1 tim ................................... 590:➤ Fotmassage (Zonterapi) 1 tim ................. 350:➤ Ansiktsmassage ....................................... 350:➤ Traditionell

Hälso & Thaimassage

Diplomerad medicinsk fotvårdsspecialist

Är hon av det rätta virket? Ge Stenberg en utmaning att bita i.

av utbildad massör

Varmt välkommen! Sujinda

I GAMMELSTAD AB

Ge Stenberg ett spännande uppdrag!

Hälso & Thaimassage

En tidnings historia – tv-serie i åtta delar

Varje onsdag i 24Norrbotten. Repris söndagar Köpmangatan 31, Luleå 076-106 65 67

www.24norrbotten.se

krysslösningen

Bygg en framtid.

Kvalfeber i Luleå ”Hur 12.000 människor kan rymmas på Skogsvallen kan man inte förstå”.

BLI FADDER. Nu kan du bli fadder från 100 kr i månaden och hjälpa oss att bygga en bättre framtid för utsatta barn. Gör din insats redan idag på www.sos-barnbyar.se eller SMSa FADDER till 72007.

I händelsernas centrum sedan 1861

EXTRA 9 november 2011


Vill du fĂśrdjupa din MEDITATION

och komma längre? LÜrdagar 12/11-10/12 kl 14 Sensus, Sandviksg. 35, Luleü Kostnadsfri studiecirkel fÜr vana, Info Lennart Rahm 0920-64040 Buddhistiska fÜreningen i Luleü. www.buddhism-lulea.org

Vi samlar in och delar ut

H E R RS KO DAG A R!

150:R A BAT T PÅ H EL A H ER RS O R TI M EN T E T E R B J U D A N D E T G Ä L L E R T O R S D AG 10 /11 – S Ö N D A G 13 /11

GlĂśm inte dom som glĂśmmer! G

PG 90 11 19-8 BG 901-1198 www.alzheimerfonden.se Telefon 020-30 11 30

Sälja villan?

SĂĽ gott som det kan bli!

Kvinno-

frukost

LÜrdag 19/11 kl. 9-11 Berit Forsberg, BjÜrkskatans kvinnobibliotek �Kvinnor styrketränar i hemlighet med bokkassar�

KEBAB-HUSET.SE Strand-parkeringen tel: 104 29 Ă–ppet: MĂĽn-LĂśr 11-20, SĂśn 12-20 www.kebab-huset.se

NU BREDARE HERRSORTIMENT! OSCARIA 799:snÜrkänga i skinn till herr.

Kostnad 60:Anmälan lulea.missionskyrkan@telia.com el tel. 0920-42 01 00 senast 17/11

NederluleĂĽ Norra PRO

MedlemsmĂśte

Vi hjälper dig med din bostadsaffär!

lĂśr. 19 november kl.13.00

Välkommen in!

Ängsgürden Ängesbyn. Budget fÜr 2012 Anmäl till Ditt byaombud senast 15/11

Välkommen!

Annika Pekkari Reg. fastighetsmäklare

MEDLEMSMĂ–TE

Mäklarna - Hitta hem.

Onsdagen 16 november kl 13.00 Örnäsgürden, Klockgränd 1 OBS! Lokalen S M E D J A N & S H OP P I N G , L U LE Å . N I L S O N S H OE S . C OM

Smedjegatan 9, 972 33 Luleü • 0920-848 14 • www.hsbmaklarna.com

r o d i s s d r o J ul b

Leif Wikman informerar om boendeplaneringen i Luleü kommun Varmt välkommen SPRF Luleüavdelning

PALESTINA MED EGNA ÖGON Maria Stenberg, riksdagsledamot (S) och ordf LO Norrbotten, berättar om en resa. SÜndag 13 nov kl 15 IOGT, KÜpmantorget 7

Julbord

i Kyrkbyn Njut av vürt genuina julbord i mysig världsarvsmiljÜ.

Med start 26/11, dukar vi upp vürt populära julbord i mysig herrgürdsmiljÜ.

Lunch / kväll 27/11 – 22/12

Välkommen till oss fÜr att avnjuta julens underbara dofter och smaker.

Endast fĂśrbokningar

0911-20 52 40

linda@rosforsherrgard.se

Tel 0920-25 70 17

En del av världsarvet Gammelstad www.restaurangkaptensgarden.se

Julbord KafÊ Ê Fägnan ä serverar hemlagad julmat i lugn och gemytlig miljÜ. Julbordet stür uppdukat generÜst och traditionsfullt mellan 27 nov - 21 dec. Välkommen till KafÊ Fägnan med känsla fÜr gammeldags jul.

Julens smaker - i ett annorlunda julbord ��������������������������������������� ������������������������������������� ���������������� ��������������������������������

Vi har olika julbordsalternativ.

(min. 10 personer)

FĂśr bokning ring: 0924-43020, 073-8290946

Bokning 0924-330 81 www.stromsundshemmet.se

Arr: Palestinagruppen i LuleĂĽ/ABF LuleĂĽ

LIVE MUSIK

Dansmusik med Kenneth LÜrdag 12/11 kl 21.30-01.00 • Fri entrÊ

...och bĂśrjar med JulbordsREA!

KycklingfilÊ, fläskfilÊ, laxfilÊ, potatisgratäng m.m.

300:-/person

Gäller 28/11-3/12 samt lÜrdag 10 och 17/12, Üvriga si�ningar 365:-

HOTELL- KONFERENS - CAMPING - RESTAURANG

Tel 0920-25 23 25 hotell@ornviken.se • www.ornviken.se

Gourmet BuffÊ 120:Ring och beställ utkÜrning!

Restaurang Ripan

Varvsg. 39 • 0920-168 68 - VI HAR FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER Vi har utkÜrning via www.pizza.nu • www.restaurangripan.se

Süng fÜr brÜder och systrar KONSERT till fÜrmün fÜr Svenska kyrkans internationella arbete och engagemang fÜr de svältdrabbade pü Afrikas horn

Vi kan inte lova snÜ och rimfrost men vi lovar Er ett riktigt hemlagat julbord. I ür serveras julbord mellan den 3 & 18 december. Husmor och hennes nissar hälsar er VÄLKOMNA!

SĂśndag 13 nov kl 15 IOGT, KĂśpmantorget 7

Fars Dag sĂśndag 13/11

 

Vi levererar hem till dig.

Maria Stenberg, riksdagsledamot (S) och ordf LO Norrbotten, berättar om en resa.

julen tidigt

STRĂ–MSUNDSHEMMET JULBORD HEMMA!

PALESTINA MED EGNA Ă–GON

Friluftmuseet Hägnan Gammelstad 0920-45 48 69 • www.kafefagnan.se

Vi firar

Arr: Palestinagruppen i LuleĂĽ/ABF LuleĂĽ

Luleü-Gammelstads manskÜr och MariakÜren. Solist: Eva Plumppu sopran. Ledare: Lennart Johansson. Andakt: Lars Öberg. LÜrdag 12 november kl 18. StadsÜkyrkan, Gammelstad Kollekt. Servering. Varmt välkomna! medarr: sensus. foto: l johansson www.svenskakyrkan.se/nederlulea

www.24norrbotten.se EXTRA 9 november 2011

21


VIMMEL Amarillo-lördag u Under lördagen gästade Erik Amarillo ett utsålt Western Farm. Besökarna var många, danssuget stort och stämningen hög. Förutom underhållande livemusik bjöd halloweenfesten på flera idérika maskeradkostymer.

p Robin Sohlman och Erik Sandberg .

p Martin Larsson och Andreas Vainikainen kom för att umgås med goda vänner.

i vimlet: Sandra sohlman

p Gustav Nordkvist, Mikael Sundström, Arash Falla, Josh Turner och John Sundkvist kollade läget.

p Rickard Enbom och Linus Holmström gick in för sina karaktärer.

p Att ställa upp i maskeradtävlingen hade Rebecca Wanhainen tänkt göra.

p Pontus Johansson såg fram emot Erik Amarillo.

p Carl Hultin och Hannes Fredriksson var nöjda med sitt smink.

p Joacim Nilsson och Björn Enbom.

MANNEN UNDER RÖNNEN

Kulturens Hus Lilla Salen 26 november kl: 19.00

Den 3:e (och sista!) minneskonserten för den oförliknelige estradören Harry Nyman På scenen: ACNE + en hel hoper artister ur Harrys vänskapsskafferi! Martina Lundberg • Svante Lindqvist Jonatan Lundberg • Bo Selinder Tomas Isacsson • Stig Östman Kör B/Kulturgymnasiet under ledning av Monica Åslund

Firar 20 år!

Därför har vi i Boden och Luleå just nu 100 kr rabatt på alla behandlingar. Så skynda dig att boka tid! Enter galleria Boden, 0921-139 50 Strand galleria Luleå, 0920-885 00

boka på nätet www.Trudesfrisorer.com

En hyllning till humorn fantasin och kärleken

Utdelning av årets Gullefjunstipendium Biljetter finns att köpa i receptionen Kulturens Hus Skeppsbrogatan 17, 0920-45 59 00 eller via 077-170 70 70 www.ticnet.se

22

EXTRA 9 november 2011

Vi spelar vad vi vill


Julbord i Kyrkbyn Njut av vårt genuina julbord i mysig världsarvsmiljö.

Lunch & kväll 27/11 – 22/12 Boka bord nu!

Tel 0920-25 70 17

En del av världsarvet Gammelstad

www.restaurangkaptensgarden.se

Välkommen till Kafelino!

Lunch, a la Carte, vedugnspizza, events, catering och mycket mer!

After Work 110:-

Fredagar från 16.00

Ett fantastiskt

Julbord

I år har vi överträffat oss själva på Olivers. Årets upplaga av vårt julbord är något alldeles speciellt. Här hittar du klassiska rätter blandat med våra egna specialiteter. Skinkor, korvar, sill, lax, röror och goda drycker, allt mixat med en trevlig miljö och en service som till och med tomten skulle gilla. Besök vår webbplats eller ring 0920-22 72 72 för att boka din plats vid årets julbord.

Lördagslunch 85:Lördagar 12-16

Se hela vår meny på www.kafelino.se Köket öppet: Torsdag-lördag 17.30-22.00 Bordsbokning: 0920-22 72 72 info@bakfickan.mu

Boka bord/beställ 0920-888 54 Smedjegatan 4 Luleå

Lunch: Måndag-fredag 10.45-13.30 Fredagar: After Work från 16.45-20.00 och nattklubb 21-03. Ålder 23 år. Lördagar: Nattklubb 21-03. Ålder 25 år. Bordsbokning: 0920-22 72 72. info@olivers.mu

Norrbottens museum Utställningar, lekmiljö, film, butik & kafé Tis-fre 10-16, lör-sön 12-16. Onsdagar 10-21. Storgatan 2, Luleå Onsdag 9.11kl 18.30

Norrbottens minne

Föreläsning med Christina Gamstorp, Forum för levande historia

Lördag 12.11 kl 11-15

Åskådarens ansvar Lördag 12.11 kl 12-16

Stickkafé Norrbottens Läns Hemslöjdsförening 13.11 kl 13-16

Vi knådar lerdjur Slöjd för barn I samarr med BILDA

Onsdag 16.11 kl 18.30

Att bry sig - Att bry sig om

Boka besök tel 0920-24 35 80

Arkivens dag - tema: konst & konsthantverk

Kl 11 Arkiven öppnar Kl 11.30 Luleå Konstförening Kl 12.30 Landstingets konst Henrik Ygge Kl 13.30 Konstminnen från ett museiliv, Börje Ekström Kl 11-13-14 Visning i arkiven Utställning - fika - tipspromenad Höstvägen 7, Björkskatan, Luleå

samtal om civilkurage & åskådarrollen Med Linda Moestam, Elisabeth Onsd 9.11 & onsd 16.11 kl 19-21 Marklund & Lena Edenbrink

Salsa & orientaliskt danskafé

Torsdag 17.11 kl 19

"Till en vild och evig längtan"

Fri entr

Niklas Fredriksson & Börje Ekström

é

Arr. Luleå Humanistiska Förening

www.norrbottensmuseum.se Info 0920-24 35 02

Sunderbyns Restaurang & Cafe hittar du i hjärtat av Södra Sunderbyn Vi erbjuder:

- Lunchservering - à la carte - Catering - Firmafester - Lunchkort Se våra erbjudanden och menyer på vår hemsida www.sunderbynsrestaurangcafe.se Beställ Take Away eller boka bord på 0920-26 63 41.

Sunderbyns

Restaurang & Café www.sunderbynsrestaurangcafe.se

Gallringsvägen 4 Södra Sunderbyn tel. 0920-26 63 41

SPORTIG JULFEST PÅ ALLSTAR! Varför inte boka din julfest hos oss på Allstar. Kombinera en trevlig kväll med god mat och någon spännande match på tv. Fråga efter vårt Vip-rum, där kan man ha extra trevligt helt avskilt. Hos oss laddar du innan och under match. Och firar segern efteråt. Välkommen!

Måndag till fredag: Öppet från 16.00. Lördag: Öppet från 12.00. Söndag: Öppet från 15.00. Fredag after Work, 20% off på menyn till 18.00.

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se

EXTRA 9 november 2011

23


8

7 6 17

PORSÖN

LERBÄCKEN LULSUNDET

Aka Akademica

2

MOT SUNDERBYN .

4

12

ÖRNÄSET LÖVS K A TAN

SVARTÖSTAN

STORHEDEN

1

16

14 15 Efter kl. 19.00 är det kontantstopp ombord på våra bussar vilket innebär att du som inte har busskort behöver värdekvitton för att åka. Dessa hittar du hos alla våra

SKURHOLMEN

ÖSTERMALM

MJÖLKUDDEN

GAMMELSTAD

11

...

BERGVIKEN

BERGNÄSET

återförsäljare runt om i Luleå. Observera att du endast kan ladda/hämta busskort hos återförsäljarna markerade med gult. De övriga säljer endast värdekvitton.

PORSÖN

HERTSÖN

GAMMELSTAD

1 2 3

LLT info, Smedjegatan Pressbutiken Aurora, Storgatan Luleå tekniska universitet, receptionen

HÄR KÖPER DU VÄRDEKVITTO:

10

5

GAMMELSTAD KYRKSTAD

13

9

B J Ö R K S K A TAN

3

NS S BY ER HU ND JUK U S S

HÄR KÖPER DU VÄRDEKVITTO SAMT LADDAR/HÄMTAR BUSSKORT OCH: HERTSÖN

Lu L Luleå Lule Lul u uleå te is tekniska sk universitet ve et

OCH HÄR...

4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Coop Konsum, Mjölkudden Bergvikens Kiosk & Spel Ica Supermarket, Porsön Kioskbutiken 4 U on the go, Björkskatan Coop Konsum, Björkskatan Ica Supermarket, Hertsön Ringatans JourLivs, Skurholmen Coop Forum, Örnäset Pressbyrån, Luleå Busstation Ica Supermarket, Stadsö centrum Coop Forum, Storheden Coop Konsum, Bergnäset Norrbottens Museum Källans kiosk, Sunderby sjukhus Matchprogramdisken på Coop Arena i samband med Luleå Hockeys hemmamatcher (ej med på kartan)

Till och från stan.

LULEÅ BUSSTATION

www.tidningenextra.se

Sveriges snabbast vä�������������������öppnar nu i luleå och sö��������������������� Fitness24Seven AB är ett ungt och expansivt företag som flera gånger blivit utsett till årets tillväxtföretag inom friskvårdsbranschen. Vårt mål är att erbjuda våra medlemmar möjlighet att träna dygnet runt i fräscha anläggningar till ett lågt pris. I dag finns det 53 anläggningar i Sverige och 2 anläggningar i Norge.

anläggningsansvarig

Gruppträningsinstruktörer

gruppträningsansvarig

Vi erbjuder ett ansvarsfullt och dynamiskt arbete inom friskvårdsbranschen med mycket variation och frihet. Du kommer att arbeta självständigt men ingå i ett team där vi strävar efter att ständigt förbättra verksamheten. Som anläggningsansvarig hos oss arbetar du med allt från pengahantering, kundservice och försäljning till reparationer samt städning.

Det är en fördel om du är utbildad genom Les Mills eller något annat koncept, viktigt är också att du är glad, positiv och gillar att bjuda på dig själv!

Förutom att du arbetar som instruktör ansvarar du för gruppträningen och har bland annat som uppgifter att lägga schema och rekrytera nya instruktörer.

Du ska ha hög social kompetens och bör även kunna arbeta kvällar och helger. Ett intresse för träning och branschen är såklart en förutsättning då du är Fitness24Sevens ansikte utåt.

Som Gruppträningsansvarig (GTA) ska du ha minst två års erfarenhet av att arbeta som instruktör och du ska väl känna till Les Mills som koncept. Det är en stor fördel om du arbetat med schemaläggning och gruppträning på en strategisk nivå innan. Du kommer att vara länken mellan gruppträningen, vår Anläggningsansvarig samt Områdeschef.

Du är en person som är öppen och positiv, med förmåga att hantera kunder på ett professionellt sätt. Du kommer ensam att sköta den dagliga driften av anläggningen och det krävs att du är en praktisk problemlösare med ordningssinne som kan arbeta i ett högt tempo. Du kommer att arbeta i vårt datasystem och därför är det viktigt med god datorvana. Ett intresse för träning och branschen är såklart en förutsättning då du är Fitness24Sevens ansikte utåt.

Om du vill bli en i Fitness24Sevens instruktörsgäng – skicka din ansökan i form av CV, foto och ett personligt brev till mailadressen nedan. Omfattning: Deltid, tillsvidare Märk din ansökan med ”Instruktör” och av vad du är intresserad att instruera i, till exempel ”Aerobic”, i ämnesraden.

Omfattning: Heltid, mån-tors 12.15-20.15, fre 12.15-18.15.

24

Tillträde:

Omfattning: Varierande, cirka 1-3 h/vecka, ersättning 2000 kr/månad utöver timlön vid pass. Märk din ansökan med ”Gruppträningsansvarig” och vad du är intresserad av att instruera i, till exempel ”Aerobic”, i ämnesraden.

Märk din ansökan med ”Anläggningsansvarig Luleå” i ämnesraden.

Placering:

Om du vill bli Gruppträningsansvarig för Fitness24Sevens instruktörsgäng i Luleå – skicka din ansökan i form av CV, foto och ett personligt brev till mailadressen nedan.

Sista ansökningsdatum: Anläggningsansvarig: 28 november 2011, Instruktörer och Ansökan: Skicka CV, foto och ett personligt brev till jessika@f24s.com EXTRA 9 november 2011

vinter.

NU FINNS VÅRA ÅTERFÖRSÄLJARE HÄR OCH HÄR OCH HÄR OCH HÄR OCH HÄR OCH HÄR

/EL2011_v45  
/EL2011_v45  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2011_v45.pdf

Advertisement