Page 1

LULEÅ

GRATISTIDNING varje onsdag 15 juni 2011 • Vecka 24

reportage: Bergbom slår hårt

ROCKY

Vendela är i toppen 6–7 av golfsporten  16

nöje: Lång lista med tips

VIMMEL

Sommarfestivaler i startgroparna 18–19 22

Jobbkamp Asif Mehmood kämpar för rätten till ett jobb 4–5

KRÖNIKA

ANDREAS LIND: ”Ingen annan berättar vår sanning” HELGENS

0920 - 22 90 80

FESTLIGHETER

0920 - 22 00 0016


KRÖNIKA w Livets lamda och lambada

FRÅGAN ÄR... Ska du besöka någon festival i sommar?

Pontus Persson, 14 år, studerande, Boden: – Jag vet inte, det beror på... Räknas bilträffar? Jag ska till Lycksele, Piteå, Skellefteå och allt möjligt.

Arthur Bodén, 14 år, studerande, Boden: – Nä, jag har nog inte tid, jag ska göra annat. Njuta av sommaren och hänga med polare.

Josefin Bäckström, 18 år, vårdbiträde, Boden: – Ja, det blir väl Boden alive, Luleåkalaset och Piteå dansar och ler, men annars ska man väl jobba.

Julia Roberts, 16 år, studerande, Boden: – Ja, Luleåkalaset och Piteå dansar och ler, för att träffa människor mest. Jag ska väl se de artister som är där.

EXTRA LÄSVÄRT

Andreas Yttling, 17 år, studerande, Boden: – Jo, jag kommer åka på LK, PDOL och på Stadsfesten i Skellefteå. Artisterna lockar, Robyn, Erik Hassle och Håkan Hellström.

18–19

Bio är i och för sig en världslig sak, som Karlsson på taket hade sagt. I de stora livssammanhangen är ju en rulle bara blaha blaha. Men vi homo sapiens har ett behov av lägerelden och dess berättelser tror jag och där kan bion med sin reklamavbrottsfria stillhet vara viktig. Historier om andras livssituationer kan vidga våra förhållningssätt. Vi är inte smarta alla gånger på ensamhetens kammare eller i lugnets trygga vrå. Tankeutbyten och bilder utifrån utvecklar oss. När jag var 24 utmanande jag min hjärna med ett nytt livssystem och ett helt nytt språk. Med endast ordet danke i ryggsäcken placerade jag mig i Wien och började leva ett liv. Åttaveckorskursen i tyska gick finfint och efter det blev det flytt till staden Graz där det gällde att hitta ett jobb. Oj, oj, oj så många samtal i telefonhytter (detta var innan mobilerna) som gjordes till olika restauranger och städbolag! Det slutade ofta med att de sa att de inte hade behov av mer folk, så pass förstod jag utan tolk. De hörde ju redan i mitt första andetag att jag inte var från landet och vem väljer en sådan? Det slutade med sunkjobb på hamburgerkedjan... Jag tänkte på den tuffa tiden när jag läste Bo Torbjörn Eks text om invandrares väg in i vårt norrbottniska samhälle i veckans Extra. Jag beundrar er alla som kommer hit och tar tag i er framtid! Det är ett helsike att inte förstå språket och att jobba ifrån nedersta trappstegen, hela tiden. Men allt förändras, ständigt. Så håll ut kamrater!

VIKTORIA

REDAKTION

Berglund

lars-henrik Andersson

% 0920-26 28 00

lars-henrik.andersson@  norrbottensmedia.se

SIDAN 4–5 u Vad har hänt ett år efter att reformen som skulle underlätta för invandrare att komma in på arbetsmarkaden togs i bruk? SIDAN 6–7 u Vendela och golfen är en bärkraftig kombination. SIDAN 8 u Kort&gott om wii och lämpliga maträtter i värmen. SIDAN 11 u Tidsfördriv att pyssla med under parasollet. SIDAN 12–13 uVad är det egentligen som händer på F21 i helgen? SIDAN 16 uKrönikören heter Andreas, hundens namn är Rocky. SIDAN 18–19 uFestivalsugen? Här har du listan. SIDAN 22 u Veckans vimmel!

VI RINGDE... Kristina Nilsson, Luleå... …som i höst blir ny chef för Norrbottensmusiken:

Berätta, vem är du? – Jag är i grunden musiker, pianist. Jag är utbildad pianolärare och har gjort cirka 1 000 konserter. Jag har arbetat som utbildningsledare på Musikhögskolan i Piteå och de senaste två åren har jag varit chef för Kulturskolan här i Luleå.

jeanette bergström

% 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@  norrbottensmedia.se

Vad innebär ditt nya jobb? – Det ska bli jättespännande och stimulerande att få vara del av länets framtid med möjligheten att verka för utvecklingen av musiklivet i Norrbotten.

anneli hanno

% 0920-26 28 03

anneli.hanno@  norrbottensmedia.se

När tillträder du? – Jag börjar det nya jobbet den 1 oktober.

finansiera kriget: ”Om vi lägger ner kulturen, vad är det då vi ska försvara?”

Vilka är dina ambitioner med jobbet? – Det är viktigt att ett län har en kulturidentitet och jag vill få vår region att växa. Inte minst är det här en viktig fråga för våra ungdomar. Jag brukar säga som Winston Churchill sa till sina generaler som under andra världskriget ville ta pengar från kulturområdet för att

Ska landstinget syssla med musik- och kulturfrågor? – Ja, det ska landstinget göra eftersom det handlar om regional utveckling och dit hör kulturfrågor.

viktoria berglund

% 0920-26 27 86

viktoria.berglund@  norrbottensmedia.se

Vad lyssnar du själv på för musik? – Jag lyssnar på allt från jazz till schlager. All musik har ett värde.

Josefin wiklund

% 070-547 44 65

josefin.wiklund@  norrbottensmedia.se

Lars-Henrik Andersson

Något på gång?

KONTAKTA OSS! % 0920-26 28 26 redaktionen @tidningenextra.se

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Redaktionschef och ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN (Robert Anglöw) 0921-160 33, 070-517 14 16 Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 15 juni 2011

foto: scanpix

Tänk att allt kan skifta, hela tiden. Det enda vi egentligen kan vara säkra på är ständiga förändringar, livet ut. Ena dagen är livet en lambada, andra gånger mer som lamda, undergången. När jag häromdagen ville kolla in Lars von Triers nya film Melancholia, som kretsar kring just undergångstemat, fick jag veta att det är oklart om den överhuvudtaget kommer visas här i Luleå. Hallå!!! En av storfilmerna de skriver som mest om i alla rikstidningar just nu kanske inte ens kommer hit. Futtigt, fattigt, trist! Jag älskar bio och vill att den kulturella miljön med de röda sammetssalongerna ska få leva vidare, trots nedladdningens svineri. Men hur går det när det lokala utbudet till stor del består av endast de storfilmer som SF köpt in en drös av? Typ Pirates, Potter och Priest?

Omslagsbild: asif mehmood Fotograf: kurt engström


JU MER DU H ANDLAR.

DESTO MER FÅR DU TILLBAKA. ÄNDA UPP TILL

5%


Tryggt & enkelt!

aktuellt

- Jag lämnar bilnyckeln • Däckförsäljning • Däckbyte • Balansering • Förvaring • Fast pris

Tel 0920-25 33 90

ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 7-17. Handelsv 21, Storheden LULEÅ (mellan SCAN och Bilsped)

www.dackcenterilulea.se

Kunskap • Kvalitet • Känsla

HANDLA DIREKT ONLINE! WWW. N IL SONSHOE S .COM

TAMARIS 499:-

Svår start i nytt land

S M E D J AN & S HO P P IN G , LUL E Å.

Sök yrkesutbildningar på Lernia - Få platser kvar

Invandrarnas väg in i samhället tar tid u Det är satsningen som ska få in invandrarna i samhället. Men än så länge haltar den omtalade etableringsreformen i Norrbotten. Kvinnliga flyktingar har fått problem – trots att reformen skulle gynna jämställdheten.

Praktik ingår och är ett första steg mot jobb! Utbildningarna leder även till gymnasiebetyg och är studiemedelsberättigande (CSN). Skicka ansökan till Vuxenutbildningen i Luleå senast 19 juni alternativt Boden senast 1 augusti 2011.

Ulla-Britta Öhman Lernia Utbildning 070-321 83 97 ullabritta.ohman@lernia.se Lernia i samarbete med Vuxenutbildningen.

Besök gärna www.lernia.se 4

Det här syns i länsstyrelsens andra utvärdering av etableringsreformen, som trädde i kraft första december i fjol. Men Torsten Fors, integrationshandläggare på länsstyrelsen, anser att det är för tidigt att dra för stora växlar på rapporten. Det har helt enkelt inte kommit så många flyktingar som blivit aktuella för etableringsreformen. – Det är svårt att bilda sig en uppfattning ännu, säger Torsten Fors. Hans rapport pekar ändå ut ett antal problemområden: 4 Kvinnorna fastnar i hemmen då de kommer till kommunerna, medan männen kommer igång med utbildning och börjar matchas mot arbetsmarknaden. Skälet är att det tar tid innan deras barn får dagisplatser. I vissa kommuner upp till fyra månader. EXTRA 15 juni 2011

”Reformen var tänkt att öka kvinnors möjligheter men det som noterats är att kvinnor inte kommer ut i aktiviteter i samma utsträckning som männen” skriver Fors. 4 Varje flykting ska få välja en etableringslots, som ska hjälpa till. Men då rapporten skrevs hade ingen kommun någon erfarenhet av att samverka med lotsar. Antalet flyktingar var för lågt. 4 Bostadsbristen på många expansiva orter, som Kiruna, påverkar reformen. Kommuner har fått säga nej till att ta emot invandrare på grund av bostadsbrist. Under juni månad kommer antalet invandrare som går in i etableringsreformen att passera 400 i Norrbotten, enligt Inger Oja. Hon är sakområdesspecialist på arbets-

förmedlingen och berättar att ankomsten kan vara omtumlande för många flyktingar. – Det är en enorm omställning att komma från ett flyktingläger i Kenya till Norrbotten, som många somalier gör just nu, säger hon. Etableringsreformen innebär i korthet att arbetsförmedlingen har tagit över ansvaret från kommunerna för att få in invandrare i samhället, och i arbete (se faktaruta). Detta har tidigare tagit ungefär sju år, men ambitionen är att det nu ska ta två år. Inger Oja konstaterar att reformen har varit en ”stor omställning” för arbetsförmedlingen. – Vi har utbildat personal och hittat nya arbetssätt. Det finns barnsjukdomar, men vi har gjort en stor insats, säger hon. Bo Torbjörn Ek


fakta

p Pakistan, Kina och nu Luleå. Asif Mehmood, 27, har fått fly från de som trakasserat honom för hans religion. Han anser att Foto: kurt engström invandrare i Sverige är beroende av bra handläggare på arbetsförmedlingen.

Etableringsreformen 4 Etableringsreformen kallas den stora förändringen inom integrationspolitiken som gäller från 1 december 2010. 4 Arbetsförmedlingen fick då det samordnade ansvaret för etableringsinsatserna och ska så snabbt som möjligt rusta invandraren för arbetsmarknaden. 4 Reformen berör de som huvudsakligen är födda utanför Norden, EU och EES som invandrat till Sverige, och under de första 36 månaderna efter uppehållstillstånd givits. 4 Individen får själv välja en etableringslots som stödjer den nyanlände under upp till 24 månader. 4 Arbetsförmedlingen har även tagit över ansvaret för att anvisa vissa nyanlända bosättning i en kommun.

”Vissa handläggare gjorde ingenting” Asif Mehmood är född och uppvuxen i Pakistan, men fick fly från landet då han var 21. Hans familj är troende inom den gren av islam som heter Ahmadiyya jamaat. Men den accepteras inte av många andra islamska samfund i Pakistan, och situationen blev farlig för familjen Mehmood. – Om jag skulle säga att jag är muslim i Pakistan så skulle jag bli straffad, säger Asif Mehmood.

Han åkte först till Kina där han bodde med sin pappa och sina bröder. FN:s flyktingorgan UNHCR hjälpte dem vidare till Luleå, där familjen landade 2007. Där startade Asif Mehmoods integrationsresa genom de svenska myndigheterna. Han är jättenöjd med Luleå kommuns invandrarservice, och mycket annat. EXTRA 15 juni 2011

Men han anser också att det som framför allt avgör om en invandrare får ett jobb är arbetsförmedlingen. Närmare bestämt den handläggare man får på arbetsförmedlingen. – Invandrare är beroende av dem, eftersom man inte har några kontakter med samhället eller med lokala arbetsgivare. Den jag har nu hjälpte mig, men en del gjorde ingenting, säger Asif Mehmood.

Han är utbildad golvläggare och har nu fått en prova på-plats på Lindströms golv. Det är hans första arbete i Sverige, och han gör sin sista månad på arbetsplatsen. Han hoppas på fortsättning. – Jag trivs. Men jag måste vara försiktig med mina drömmar. Det ligger inte i mina händer om jag får jobb eller inte. Bo Torbjörn Ek

5


xxx sport GOLFARE u Hon vill slå hål på myterna om golf. – Många tror det är en pensionärssport och att det är dyrt. Så är det inte, säger Vendela Bergbom från Sävast. Hon är i dag en av Norrlands bästa spelare i sin klass.

Vendela slår ett hårt slag för golfen 19-åriga Sävastbon är uppvuxen på banan Vendela Bergbom peggar bollen på ettans utslagsplats på Bodens golfklubb i Sävast. Hon gör några provsvingar och slår sedan iväg bollen med drivern, klubban som används för att slå långt. – Jag slår som längst 220 till 230 meter, säger Vendela medan vi promenerar fram mot där bollen landade. Det var hennes pappa som tog med henne ut på golfbanan. Hon var bara sex år första gången och började i en nybörjargrupp. – Sedan har det rullat på, säger hon. Vendela är i dag en av Norrlands bästa spelare i sin ålderskategori och hon siktar hela tiden på att bli ännu bättre. Hon är nöjd med livet som amatör och siktar nu på att börja plugga till lärare i idrott och svenska vid GIH i Stockholm. Vendela har testat flera andra idrotter, men golfen är den sport hon alltid hållit sig fast vid och när hon var nio år började hon tävla. I år har hon spelat en tävling i Skåne och till helgen väntar nästa tävling utanför Gävle. – Det brukar bli mellan tio och femton tävlingar per säsong. Vendela har fyra i handicap vilket innebär att hon får slå fyra bollar över idealresultatet

vid golfbanan i Sävast. Sommartid blir det träning i stort sett varje dag. Hon berättar att utmaningen i golf ligger i att hela tiden utveckla de olika delarna av spelet. – Just nu är det närspelet jag behöver utveckla för att bli riktigt bra. Jag lägger ner mest tid på att träna putt och chip, säger Vendela och fortsätter: – Sedan är det viktigt med den mentala träningen, att jobba på att glömma alla dåliga slag.

?

Vad gör då en bra golfspelare? – Man fokuserar på sitt eget spel och försöker vara i nuet.

så mycket och alla puttar rullar i och man bara kan gå omkring och njuta av både spelet och omgivningen. Säger Vendela Bergbom innan hon fattar puttern och sänker bollen i ettans hål. Lars-Henrik Andersson lars-henrik.andersson@norrbottensmedia.se

fakta Vendela bergbom

Ålder: 19 år Bor: Sävast Vad är tjusningen med golf? Familj: Mamma, pappa och lillasyster Paulina – Att vara ute i naturen, umgås med vänner och känna gemenskapen i laget. Golf (spelar också golf) Gör: Jobbar vid Lulebild är en social sport. Och så förstås att hela Gillar Extra mycket: Att träna tiden jobba på att bli bättre. Det visste du inte om Vendela: ”Jag är tokig i mörk choklad” Hur ser en perfekt golfrunda ut? Förebilder inom golfen: Annika Sörenstam (”en – Det är när man har flyt och allt bara power-woman”), Anna Nordqvist och norskan går av sig självt. Då man inte behöver tänka Suzann Pettersen.

?

?

p Vendela Bergbom från Sävast är idag

SMÅ NÄR DET BEHÖVS. STORA NÄR DET KRÄVS. Dax att fräscha upp infarten!

Vi hjälper till med underarbeten till infarter, anläggning av tomter och andra typer av markarbeten. BDX är din lokala leverantör av matjord, grus, makadam, sand och hyttsten. Vi hyr även ut containers.

ET! NYrH vi har byggt en Nu ha r grus visningsyta fö et på bakom kontor oden B i 9 Gjutvägen det se n ka tt så du lä t te blivande resulta

6

Nu säljer och levererar vi betong i Boden. BDX erbjuder helhetslösningar inom entreprenad- och logistiksektorn. Vi jobbar över hela landet med Norrbotten och norra Västerbotten som vår hemmamarknad. Bolaget har 400 aktieägare och 370 aktiva leverantörer med 2000 anställda och 1700 fordon. Antalet anställda i BDX Företagen AB med dotterbolag uppgår till 240 personer. BDX koncernen har under 6 år mer än fördubblat omsättningen till 2,4 miljarder.

EXTRA 15 juni 2011

BODEN Gjutvägen 9 Tel 0921-752 00 LULEÅ Kallaxheden Tel 0920-26 26 00 www.bdx.se


Entrecoté

hel i bit, ca 2,5 kg, ursprung Finland

169:kg

Färsk norsk lax

59

Sill i tunna

Saltströmming

filead, med skärde, i påse havsodlad Nordatlanten

300g Jmf pris 99,66/kg

2990

90 kg

49

frp

Gurka

Körsbärstomater

Paprikamix

Svensk, Klass 1

400g, Holland , Klass 1 Jmf pris 19,75/kg

Holland, Klass 1 Jmf pris 29,75/kg

990

790

kg

90 kg

1190

frp

frp

HERTSÖN Gäller t o m 19/6 2011 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21

EN RIKTIG RÖRBUTIK FÖR DINA BEHOV!

Vi monterar och installerar till fasta priser Nibe Varmvattenberedare

Torp-Isak

Urinseparerad fritidstoa med fläkt.

15-35-55 och 100 liter

topplacerad i golfsammanhangen i norr.

Sommarplantor! Försäljning av sommarplantor. Perenner, buskar, krukväxter, amplar, rosor m.m. Stor sortering Norr- o. Västerbottensodlade plantor. Ryska och finska äppelträd för zon 6-7.

2.995:foto: lars-henrik andersson

HJULINSTÄLLNING! www.dackhuset.com

Stor sortering perenna växter,

cirka 250 olika sorter. Luleå: Vid Korvgubben mittemot Coop Arena Gammelstad: Wika Möbler Boden: Återvinningen, Kioskpiraten Kalix: Lågprismarknad Öppet: Vard 9.30-19, lörd 9.30-15, sönd 12-16. Vi har hög kvalité och 45 års erfarenhet av odling

BLOMDESIGN AB Ede Trädgården, Bodträskfors, tel 0928-105 80 Öppet: Vard 10-17, lörd 10-13.

0920-120 30

Vattenutkastare

1.795:Pumpautomat AGE med 5 liter hydrotub tryckvattenbehållare

Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet. Service, reservdelar, garantiärende.

Pohjolan Auto

Trekammarbrunnar

469:- 13.900:-

Den enda trädgårdskran som aldrig fryser. Ny patenterad överdel. Självtömmande.

RÖRmontage Lule Hedbackavägen 115, Björsbyn | 975 96 LULEÅ | Tel: 0920-999 88, 070-559 99 88

Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

EXTRA 15 juni 2011

Skräddaregränd 5 | 961 73 BODEN | Mobil: 070-572 54 55

7


KORT & GOTT JUST NU talas det om...

Böngroddar boven n Den starka svenska kronan har gjort det billigare att semestra utomlands. Billigast är det att resa till de asiatiska länderna, exempelvis Filippinerna, Malaysia, Thailand och Indien. Men även östeuropeiska länder är billiga för ressugna svenskar. I exempelvis Polen och Tjeckien är priserna ungefär hälften jämfört med i Sverige. Varannan svensk uppger i en undersökning att resan brukar bli dyrare än planerat. Förutom boende slukar mat och dryck ungefär 40 procent av semesterkassan.

n Wii nu med pekskärm Nintendo visade i förra veckan upp sin nya spelkonsol som ska efterträda Wii. Den nya konsolen har en 6.2 tums pekskärm och kan spelas både fristående och genom att ansluta till en tv. Säljstart blir det någon gång under andra halvan av 2012.

n Apples moln

TIPS

p Kulturgården arrangerar.

Det är lättare att leda en nation än att uppfostra tre barn. Winston Churchill

LILLA LISTAN

1 2 3

MUSIK. På Kulturgården i Gammelstad spelar på lördag 18 juni Hanna Lindgren, Bo Selinder, Evighetens orkester och Bonnes band. Under sommaren hålls även loppis varje lördag.

2531

avlyssningar genomförde polisen ifjol, det är en ökning med över 50 procent mot året innan

3 maträtter i värmen

Gazpacho. God smakrik tomatsoppa som både mättar och svalkar i värmen. Några vitlöksdoftande krutonger funkar fint på topp. Lax. Krydda några laxfiléer med sweetchili, salt och vitlök, lägg på grillen eller i ugnen några minuter och ät med en blandad sallad. Fil och müsli. Inte någon maträtt i egentlig mening. Men när termometern kryper upp över 30 grader är ibland det enkla det bästa.

p Ny leksak som kommer nästa år.

?

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Viktoria Berglund

Lars-Henrik Andersson

Josefin Wiklund

Det luktar Belgian blue. All denna ”förädlingsteknik” känns obehaglig tycker jag. Vi rubbar de naturliga stegen.

I länet ska matpotatis odlas så att vi slipper köpa in söderifrån. GMO-sorten Amflora är inte ens till för att ätas.

Tycker Greenpeace aktion känns lite overkill. Föredrar egen odlad mandelpotatis, EOM. Det är mums.

Jag gillar inte GMO. Även om man inte äter den finns det andra risker, biodlarna är ju inte så förtjusta till exempel.

Sommarvärmen kom med besked. Bättre ju varmare det är, eller?

Nej. Jag tillhör dem som kämpar för rätten att klaga på värmen. Alla klagar ju på kylan halva året, då får jag klaga nu.

Hann ta av mig långkallingarna och tvätta dem innan kylan slog till igen. Bra badtemperatur är min fromma önskan.

Jag blir så himla slö av värmen och får därmed inte så mycket gjort. Chockvärmen eller ryssvärmen gillas därmed ej.

Jag älskar värme. Låg på stranden hela dagen i lördags och njöt. Jag brände mig ordentligt men det var det värt.

Sommar är lika med festivaler. Finns det någon du inte missar i år?

Musikens makt på Udden med Jakob Hellman och Bob hund kommer jag absolut inte missa. Ej heller Kalasets Håkan.

Jakob Hellman på Musikens maktfestivalen. Kanske spelmansstämma också? Är minst 15 år sedan sist.

I år är vi nog faktiskt på hemmaplan i slutet av juni - så då får det självklart bli Boden alive.

Peace&Love har bäst bokningar men är lite för krångligt + dyrt men självklart missar jag icke Håkan på kalaset.

50% R ABATT

p Reast å utvalt sor art tor t sdag 1 iment & så långt 6/6. lagret räcke r.

Natures way to beautiful. 8

Anneli Hanno

GMO är en het potatis just nu. Åsikt?

REA!

UPP T Gäller ILL

I förra veckan introducerade Apple nättjänsten Icloud som innebär att användarna kan synkronisera olika sorters innehåll mellan mobilen och datorn, tack vare att innehållet är i tryggt förvar på Apples servrar på nätet, det så kallade ”molnet”. Bland annat synkroniseras kalender, kontakter, e-post. Användarna får dessutom automatiskt tillgång till all musik som köpts i Apples butik utan att behöva foto: scanpix ladda upp låtarna.

EXTRA 15 juni 2011

Välkommen! Smedjan Galleria, Luleå Tel. 0920-142 00 thebodyshop.se


vinter.

Y LA

P

Med sommarlovskortet åker du som är gymnasieelev hela sommarlovet för endast 150 spänn!* Betalar gör du hos LLT info på Smedjegatan 13 H. Ha ett supersoft sommarlov!

Hett e! erbjudand

*Erbjudandet gäller gymnasieelever, 16-19 år med gymnasiebusskort. Sommarlovskortet gäller 11 juni till 21 augusti dock ej på nattbussarna.

att 150 kr rpaeribodkort.

www.llt.lulea.se

ars på 30-dag li. 6 maj-29 ju 1 r e ll Gä

Sommarlov. Lika säkert som LLT:s sommarerbjudande. Friluftsmuseet i Gammelstad

Sommaren 2011 vinter. Foto Anders Alm.

Öppet alla dagar kl 11-17, 17 juni-14 augusti

Äntligen! Den efterlängtade sommaren är här, med sol och värme, midsommar och semester, festivaler och ljusa nätter. Lika efterlängtat är LLT:s heta sommarerbjudande. Ladda eller köp ett 30-dagars periodkort 16 maj-29 juli och få 150 kr rabatt. Kortet aktiveras direkt vid laddning. Dessutom deltar du i utlottningen av tre periodkort *, ett för varje månad under kampanjperioden. Ny period kan laddas med sommarrabatt när fem dagar återstår på befintlig period. Välkommen in till LLT info på Smedjegatan eller Pressbutiken Aurora på Storgatan. * värde mellan 290 kr och 640 kr beroende på ålder

17-19/6 24/6 29/6-1/7 2-3/7 6-8/7 9/7 13-16/7 20-24/7 24/7 27/7 27-29/7 30-31/7 31/7 6/8 13-14/8 27/8

Spelmanstämma Traditionellt midsommarfirande Kom och träffa Storgårdspigan Persmäss Historiska spel Botanisk vandring Medeltidsdagar Barndagar på Hägnan Auktion med Luleå auktionsverk Allsångskväll Slöjdsammelsurium Sommarmarknad Norrlands motorhistoriker Thailändsk festival Skördefest Spökvandring i den gamla staden

Tel. 0920-45 46 22 eller 45 48 66 • www.lulea.se/hagnan

www.llt.lulea.se

EXTRA 15 juni 2011

9


TidsföRdRiv tidsfördriv

Tr yg gt o ch b ek v äm t

Krysslösningen hittar du på sidan 22

a Fantastiskm r e s i r p r a som er a köksmodell ig d n e tr , a y n våra gt Just nu får du a priser, när du köper Tryg g till helt otroli 00:för minst 60 0 och bekvämt ed 13. augusti 2011 och kan ej m gäller till och l. Erbjudandet tter eller avta ba ra a dr an ed kombineras m

MONO VIT - nyhet 2011

HTH KÖKSFORUM: 4, 301 Halmstad, Metallvägen Telefon 035 18 400970-140 · Gadenavnognummer 0, 000 00 Bynavn, Telefon 000 00 00 00 · www.hth.se LULEÅ Spantgatan 8,Verkstadsgatan tel. 0920-22 16 80 •05GÄLLIVARE 14,80tel. 95 • www.hth.se

10 10

EXTRA 16 februari 2011 EXTRA 15 juni 2011


Detta är en Guld Till Pengar Sverige AB – annons

En av turnéns besökare hade rensat ut arvegods som hon ansåg att ingen längre brydde sig om. Efter försäljningen hade hon drygt fyra tusen som istället skulle satsas på en resa. “Många blir förvånade över vilka rikedomar de egentligen har i sina lådor” säger guldvärderaren Andreas Svensson från GuldTillPengar Sverige AB.

Rekordökning av guldpriset:

Fyrdubbelt betalt för gamla smycken Priset på guld slår rekordnivåer och allt fler svenskar har börjat rensa i smyckeskrinen för att förvandla sina guldskatter till pengar. En av Nordens största uppköpare av privatpersoners guld, GuldTillPengar Sverige AB, möter efterfrågan med att ge sig ut på Sverigeturné. På måndag den 20/6 kl. 10-18 kommer de till Medborgarhuset i Råneå. – För att göra det så enkelt och tryggt som möjligt för den som vill sälja sitt guld kommer vi att öppna vår mobila värderingsstudio på Medborgarhuset i Råneå. Där kan den som vill snabbt få besked om vad deras guld är värt, säger Andreas Svensson som leder turnén som är tänkt att pågå hela sommaren. Hur har intresset varit hittills för er guldturné? –Betydligt större än förväntat. Eftersom guldpriset har fyrdubblats på bara tio år har fler blivit medvetna om att det lönar sig att sälja smycken som inte används. Vi planerar nu att utöka turnén för att kunna besöka fler städer, tillägger Andreas. I takt med att guldpriset ökat har också fler företag börjat handla med privatpersoners guld, finns det någon anledning att välja er istället för någon annan uppköpare? –Vår affärsidé är att göra guldförsäljningen både lönsam och trygg för kunderna. Att handla med ädelmetaller är en bransch som ibland har förknippats med oseriösa aktörer som bl.a. köpt guld utan att inneha tillstånd från polisen. Vår styrka, förutom att vi är en av Nordens största guldköpare, är helt klart vår professionalism. Förutom att vi erbjuder våra kunder ett konkurrenskraftigt pris är det väldigt viktigt för oss att våra besökare känner sig trygga. Öppenhet är därför A och O. Ute på våra turnéer kan kunderna följa hela värderingsprocessen och vi har även ett nära samarbete med polisen i varje län som vi besöker, säger Andreas. Går det att väga sitt guld och själv räkna ut vad det är värt? –Det kan vara svårt att veta hur ädelt det är, alltså hur många karat guldet har. På turnén har vi professionella värderare som utan att skada smycket gör en noggrann teknisk analys på plats. För en tränad och erfaren värderare tar det bara några minuter att fastställa en exakt karathalt och värdet av guldföremålet. Kostar det något att få sitt guld värderat? –Nej, absolut inte. Vi har haft besökare som bara tittat förbi för att de är nyfikna på hur mycket deras smycken är värda. Många blir förvånade över vilka rikedomar de egentligen har i sina lådor, avslutar värderaren Andreas Svensson.

GuldTillPengar Sverige AB använder sig bara av certiferade mätinstrument i värderingen. Företaget har ett nära samarbete med polisen i varje län som de besöker och får ibland höra rövarhistorier om småhandlare som lurat sina kunder. För dessa föremål betalades:

FAKTA GULDTILLPENGAR SVERIGE AB ■ En av Nordens största gulduppköpare. ■ Aktuella som: Guldhandlare på Sverigeturné. ■ Köper: Allt guld, oavsett utseende och karat.

7853 Kr

■ Betalar: Beroende på karat och dagspris, vid senaste turnéstoppet betalades 272 kr/gram för 24 karat guld.

r 5265 K 4598 Kr

■ Betalning kontant eller till konto. ■ Affärsidé: Trygghet, proffsighet och bra betalt. Hemsida: www.guldtillpengar.se Kundtjänst: 020-540 540

GuldTillPengar.se


aktuellt Jubileum uStrålande sol och 50 000 besökare. Det är vad Ulf Lindgren, F21 i Luleå, hoppas på till Flygets dag den 19 juni då flygflottiljen firar 70 år. – Det ska bli väldigt roligt att kunna visa upp allt som händer här på F21 för alla besökare, säger han.

F21 tar sikte p Ulf Lindgren ser fram emot att visa upp F21 under Flygets dag.

Det är en av sommarens hittills varmaste dagar när Ulf Lindgren möter upp på cykel strax utanför vakten på F21. Efter att vi gemensamt ojat oss över den gassande solen erbjuder han sig att visa oss runt på området. – Det här är Luleås absolut mest spännande arbetsplats, konstaterar han när vi till slut stannar för att bevittna några Jas-plan som precis är på väg att lyfta. Ulf Lindgren har i dagarna fullt upp för att få ihop alla detaljer inför helgens Flygets dag som i år har fått titeln Nordic air show och konstaterar att detta är ett bra tillfälle för F21 att visa upp sig för norrbottningarna. – Vi vill gärna visa vad vi håller på med. Det är också ett sätt att få acceptans för att det ibland kan bullra när vi är ute på flygövningar. Det är viktigt att vi lever i symbios med det övriga samhället och att det finns en förståelse för vad vi håller på med. Samtidigt är syftet även att väcka intresse för att kunna rekrytera ny personal. F21 är med sina krigsförband en viktig del av Sveriges samlade flygstridskrafter och beredd för en insats där det krävs. Nu är insatsen i Libyen högst aktuell.

?

Vad tycker du att man absolut inte får missa? – Jag tycker självklart att det är helhetsupplevelsen som är själva poängen. Vi har här en unik möjlighet att visa upp hela F21 med alla dess delar. Men tvingar du mig att välja så är naturligtvis flyg i luften det mest fascinerande och en upplevelse som man inte kan få någon annanstans på några stadsfestivaler eller en strand. Så man får absolut inte missa transportplanet C17 –  det är helt otroligt stort och motsvarar tre Herkulesplan. Dessutom

12

p Jas 39 Gripen kommer att kunna beskådas under flygdagen.

p Jas-verk

har vi artistuppträdanden i och med att Rix FM festival drar igång här. Under söndagen är hela F21 öppet för nyfikna besökare. Bland annat kan man kika in i Jas-verkstaden och en av dem som jobbar där är flygteknikern Kristian Saviaro. Han sysslar med underhåll av planen, ett jobb som på många sätt ger honom chans att få utlopp för sitt intresse. Via värnplikt på helikopterskvadronen och civil flygskola har han nu varit varit anställd på F21 i 17 år. – Jag har det väldigt bra som kan kombinera mitt intresse för flyg med mitt jobb. Det jag gör på jobbet med att underhålla och förstå mig på vilken driftstid olika grejer har kan jag även ha nytta av på min fritid då jag sysslar med flyg, om än i lite mindre skala.

Kristian Saviaro berättar att han i princip gillar allt som flyger, så länge det har en motor. För fyra år sedan testade han på paramotor för första gången, och blev fast. – Jag följer gärna med upp i luften i olika maskiner, det enda jag inte testat är luftballong. Och jag är inte heller intresserad av fallskärmshoppning. Som flygplansmekaniker tar det mig emot att slänga mig ut i luften från ett plan som faktiskt fungerar, säger han och skrattar. Jeanette Bergström jeanette.bergstrom@norrbottensmedia.se

fakta Ulf lindgrens tips för flygdagen n Inträdet är gratis, men kontanter krävs för inköp av mat och dryck. n Ta med en campingstol eller filt att vila trötta ben på. n Skriv ett mobilnummer på barnens arm, om ni skulle komma ifrån varandra. n Ta bussen till F21 så slipper ni bilköerna.

p Flygtekniker Kristian Saviaro har arbetat på F21 i 17 år och ägnar sig numera åt underhåll av Jas 39 Gripen. ”Det är ett perfek

EXTRA 15


te mot skyn

kstaden tar regelbundet in planen för tillsyn och underhåll.

kt sätt att kombinera intresse med jobb”, säger han. 

5 juni 2011

p Flygledare Erika Edin och flygledarassistent Åke Wikström håller koll på såväl civila som militära flygplan från flygledartornet.

p Här tas planen omhand mellan flygningarna.

Foto: Josefin wiklund

13


Beställ nytt papptak/plåttak

Luleå hockey restaurang vill tacka!

Bra fasta priser • 25 års erfarenhet • Auktoriserad Nyttja rotavdraget För info: Kjell 073-026 62 45 Sture 070-231 16 40

Luleå Konfektyr hjortron, jordgubb, vanilj, choklad…

Du köper den hos NordanSmak, me’ kaffe Öppen vardagar. kl. 11 – 18

se n. te ot rb or 4n .2 w

Från 20 juni till och med 12 augusti har vi semesterstängt och laddar upp för nya utmaningar.

w

Hemgjord glass från

w

Premiär: tisdag 21 juni

Luleå hockey restaurang vill tacka alla kunder, företag och privatpersoner för en fantastisk säsong!

Välkomna åter måndagen den 15 augusti till en uppfräschad restaurang med nya lunchrätter! Ps: Glöm inte Luleå hockeys matcher i European Trophy den 13 och 14 augusti.

www.nordansmak.se Stationsgatan 25 Info: 070-362 30 18

HJULINSTÄLLNING

895:-

Fälgriktning • Bilservice • Däckförvaring

Luleå Bil & Däck

Däck • Däckrep • Fälgar • Fälgrep

Bangårdsg. 11 • Södra Hamn • Tel 22 50 90 www.luleabilodack.se

FÖRST I NORRBOTTEN MED REDBULLGLASS & REDBULLMILKSHAKE. baren

”Största Glass i sta’n”

Nyhet! ad Färsk nypress ce ui apelsinj

Jättestor glassmeny:

• • • • • +

Iceslush Kulglass Mjukglass Bananasplit Lösviktsgodis Många nyheter...

Tyc k

Tyck till om våra artiklar och annonser i EXTRA Luleå

Anmäl dig till vår läsarpanel och var med och påverka för en ännu bättre tidning! Vi vet att just du har åsikter om EXTRA Luleå och därför är du mycket viktig för oss. Dela med dig av dina synpunkter på såväl annonser som redaktionell text och vi kan ge dig en ännu bättre tidning. Nu bjuder vi in dig till vår internetbaserade läsarpanel. Om du går med i panelen kommer du ibland att via internet få svara på frågor om våra annonser och/ eller redaktionell text. Samla poäng och blir rikligt belönad! Det är enkelt. Du klickar dig snabbt igenom frågorna och tjänar samtidigt poäng. När du samlat tillräckligt många poäng får du en premie. Du väljer själv de tillfällen du vill vara med och svara, och du är fri att gå ur panelen när du vill. Och kom ihåg – med dina svar hjälper du oss att bli bättre! Anmäl dig på www.tidningenextra.se

Vi fixar även glassen till barnkalas,fester m.m.

ÖPPET

10-23 ALLA DAGAR

Lars Henrik Andersson Ansvarig utgivare Kungsgatan 26 Boden. 073-0799962 www.handal.se

Vår butik Servir.se hittar du på Gammelstadsv. 17 E - bredvid Godishuset

14

till!

Vi spelar vad vi vill

Webbutik: www.servir.se

EXTRA 15 juni 2011

PL

AY


Petterssons Golvslipning

Plastad Väv (vaxduk)

för mer info ring 070-644 51 77, 0921-510 77

Tyger, bäddset, strandset.

99:-/meter

Demidekkare målar gärna.

Allt till fyndpriser!

MEN INTE SÅ OFTA.

Rådstugatan 8 • 0920-22 74 20 www.magazindunord.com

- sedan 1964 -

Din trygghet Dygnet runt Året om

djursjukhuset.se

Travfest i Boden!

Resia finns på plats och håller koll på årets travfest v75 Peabtravet den 18 juni. I vårt tält träffar du några av våra leverantörer, bokar och köper alla resor i vårt breda sortiment och får då en lott med chans att vinna fina priser. Tävlingar under hela dagen och som avslutning är du väl med och tippar vinnaren i RESIA loppet. Välkommen!

Storgatan 32, Luleå. • Tel 0920-685 05-06 Kungsgatan 40, Boden 0921-755 00 Vardag 9–18, lördag 10–14 www.resia.se/boden

Bistro

Crocsband

-för båtfolk

449:-

- Restaurangsko

549:-

Nordens största guldköpare kommer till Råneå! Kom och sälj dina guldföremål till ett riktigt bra pris!

Cayman Hover slip on

- klassikern

499:-

349:-

Shayna

349:-

Råneå Medborgarhuset Västerlångvägen 2, Råneå

749:Harborline Crocband slide

299:-

Crocband Jaunt

449:- Patricia 449:-

Crostrail

499:-

Alla modeller finns i flertalet färger.

Vi köper ALLT guld (smycken, tackor, tandguld etc.). Guldpriset har mer än femfaldigats de senaste 10 åren. Priset är nu rekordhögt så passa på att sälja! Pengar in på kontot eller kontant i handen. Stora summor in på kontot - ta med ert kontonummer!

fr. känd

! TV4

GuldTillPengar.se Om det är guld så betalar vi för det! www.guldtillpengar.se/sverigerunt

Genom att uppvisa annonsen utgår en extra bonus på 100,vid guldaffär överstigande 1000,-

Hummergatan 3, Luleå - Tel 0920-187 10. • Öppet vardagar kl. 07-17

EXTRA 15 juni 2011

15


gästKRÖNIKA

”Ingen annan berättar denna sanning” När jag bodde i Stockholm var jag van att roa folk bara genom att vara från norr. Visst, det var väldigt mycket kärlek i det hela, men mina vänner raljerade gärna: Min närmsta granne bodde tydligen åtta mil bort. Isen låg kvar långt in i juli. Och var jag för sen på gasen vid ett rödljus var de snabbt framme och frågade om jag väntade på norrskenet. I förra veckan fann jag mig sittande på en pub med en av dessa vänner igen. Det var skönt att ses igen, köttbullarna var goda och ölen kall och det kändes som att allt var som förr. Eller nej, förresten, inte riktigt. För jag kom på mig själv med att ha en varm och glad känsla i kroppen. Efteråt har jag tänkt en del på vad det berodde på och jag har kommit fram till att svaret är stolthet. För vi pratade mycket om Norrbotten och allt som sker här uppe. Tiden rann iväg när jag förklarade vilken utveckling vi har. Jag beskrev den gruvexpansion vi nu upplever och han häpnade när jag förklarade att vår export växter snabbast i hela Sverige. Han hade hyfsad koll på att vår turism går bra, men han hade dålig koll på att vi är ett av de viktigaste dragloken för hela Sveriges turistutveckling. Vi gick vidare till vindkraften, utvecklingen av alternativa bränslen, biltestverksamheten och den växande kreativa näringen vi har här uppe. Och som grädde på moset beskrev jag

PLUS Jonas Eriksson, en mycket bra fotbollsdomare och en ännu större människa.

MINUS Att direktflyget Luleå-London läggs ner. Synd, det dröjer nog till nästa chans kommer.

de planerade serverhallarna, en satsning som om de blir verklighet kommer att vara den största industriella etableringen i Luleå sedan stålverket. Jag gick från puben väl medveten om att min väns syn på Norrbotten förändrats till det bättre. Men varför är det inte allmänt känt att det går så bra för Norrbotten som det gör? Varför vet knappt någon om att vi befinner oss i den största industriella expansionen sedan början av 1900-talet? Jag har kommit fram till att det finns två anledningar. Den första och självklara är att vi inte finns där media finns. Och media matas systematiskt med en annan bild av Norrbotten än den sanna. Här har vi mycket kvar att lära och göra. Den andra anledningen är vår egen bild på oss själva. Vi kan knappt själva tro att vi lever mitt i detta positiva. Jag tror vi har svårt att acceptera att vi bidrar så mycket till landets välmående som vi gör. Vi ska ju enligt alla uppsatta mallar vara de som tär och är beroende av bidrag. Nu kommer sommaren och kanske kommer du finna dig på en pub med en gammal vän.

aNDREAS ROCKY

16

av Martin Kellerman

EXTRA 15 juni 2011

Då har du ett val att göra: Ska du acceptera och förstärka nidbilden av Norrbotten och ta emot en osann bild av oss i norr, eller ska du stolt upplysa denne om det starka, livskraftiga Norrbotten du kommer ifrån? Fundera ett tag på hur du beskriver det Norrbotten du kommer ifrån. Fundera sen på hur bilden du målar upp formar verkligheten vi lever i. Vi kan ge en sannare bild av Norrbotten och vi måste göra det. För ingen annan kommer att berätta denna sanning.

Andreas Lind är vd för Norrbottens Handelskammare. Just nu gläds han åt att båtsäsongen börjat starkt och åt sin äldsta sons första fotbollsskola.


BIL-

talt e b a r b ! ti n eädrdperriinsgg&ara Neruiöm v s S

SERVICE • OLJESERVICE • KAMREMSBYTE • BROMSSERVICE • AVGASSYSTEM • DÄCKBYTE

MOPED & MC-SERVICE

HUR MYCKET ÄR DITT GULD VÄRT?

7Vgc`a~YZg lll#WVWndWVgc#cj

MC FÖR ÖVNINGSKÖRNING UTHYRES

FYRKANTENS BILDEMONTERING

0920-154 04, 070-208 11 96 WWW.FYRKANTENSBILDEMONTERING.COM

Jag företag Svensk Guldåtervinning AB fått ett otroligt varmt Vi ärhar nu med en avmitt Norrbottens flitigaste guldköpare. Trots de många mottagande. Vi har tidvis haft långa att köervallfärda när vi besökt konkurrenterna fortsätter kunderna till oss.Västerbotten. Detta vare många kunder att nöjda kunder Vi trortack det beror på det återkommande goda rykte vi byggt uppoch genom att vara rekommenderat oss för seriösa och pålitliga. Hossläkt oss och får nivänner. en seriös värdering där ni hela tiden serkund vågen får ett En nöjd är och helt ni enkel dentydligt bästakvitto. reklamen. Vi tror kör inte med några kuponger, inga kampanjer lockpriser. Vi kunderna uppskattar vår affärsmodell medoch ett inga bra pris och en Ni får etttydlig bra pris direkt. Jämför gärna med våra kringresande konkurrenter. oerhört värdering. I flera fall har kunder som kommit till oss fått tusenlappar mer av oss. Hos oss får du alltid se vågen, vi förklarar för dig hur vi värderar de Nu kommer vi tilloch Norrbotten sista kvitto gång där innan Vill du sälja olika föremålen du får ettentydligt viktsommaren. och pris framgår. eller bara få ditt guld värderat - besök oss när vi kommer till just din stad! Vi har inga lockpriser, inga kuponger, inga kampanjer och ingen budgivning. Gladoss sommar! Hos får du ett bra pris direkt.

Kungsg.26, Luleå Tel. 0920-100 71

Drömmer du om att starta eget? Kom på vår kostnadsfria starta-eget information!

Nu köper vi TOR-FRE 16-17/6 även silver kl. 10-18

Jag hoppas vi ses TIS-ONS när vi kommer till ONSDAG Umeå igen! MÅNDAG

Luleå, Aurorum 1 C, 27 juni kl 18-21

Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-693 79 28. Ange datum och ort vid anmälan.

13/6 14-15/6 Hälsningar /Peter Niva kl. 10-18 kl. 11-18

15/6 kl. 10-18

KALIX

GÄLLIVARE

LULEÅ

TOR-FRE 16-17/6 kl. 10-18 (10-16 fre)

KIRUNA

Hotell Valhall HusStora GrandHotellet, Hotell Scandic Fredag 20/5Kulturens Umeå klBODEN 10.00–17.30 Hotell Bodensia sia

Husvagn säljes

Ferrum

Nu köper vi också silver! Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix, Överkalix, Haparanda, Övertorneå och Gällivare kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

Adria Adora 552 UK -07

Nyskick med garanti fukttestad, 7 sovplatser 5 bak, bes. 20101123, bra s&v-däck, v&k-vatten, golvvärme, kassett toa, säk.drag, rök&djurfri, totalvikt 1370 kg, 070-591 89 09

EVENEMANG

FÖR ÄLDRE/SOCIALFÖRVALTNINGEN

Sommarfynda

STORSTIGENS ÄLDREBOENDE Torsdag 23/6 kl 13:00 Allsång med Svempa Välkommen.

på Barnens Hus i Luleå!

Euramobil 635 -98

Prutat och klart lågt pris pga sjukdom, 229.000:-! 121 00 mil, 6b, vån.s.bak, markis, c.ställ, drag, frontbåge m 3 e-ljus, gaslarm, välvårdad, rymlig. 070-678 03 53

RESURSCENTRUM FYREN Tisdag 21/6 kl 14:00 Kyrkans ungdomar sjunger i Lagunen.. Onsdag 22/6 kl 14:00 Midsommarfirande med Accordion Club sjunger och spelar för oss..Kaffe och tårta finns att köpa i cafeterian Välkommen

Studsmatta

3,96 ø Artnr. 558

l

Tillfäl

MÖTESPLATSEN GLIMTEN,

Pedantskött husvagn, barnkammare. MÅSTE SES! Fuktestad hösten 2010 u.a., protokoll finns. Skattad och nybesiktigad. Rök och djurfri Totv: 1 330 kg. 070-610 30 06

Gungställning Can Can Svensktillverkad

1.289:-

Trädgårdsgatan 23 KABE Smaragd 540 XLE

rti! igt pa

Fredag 17/6 kl.13:30 Gruppen ”Reels” underhåller med Irländsk musik. Välkomna

Skyddsnät

3,96 ø. Artnr. 1544

OBS!!! Faxa/Ring/Maila in era annonser SENAST TORSDAGEN veckan innan annonsen ska in. Tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87. Mail: larmgruppen@soc.lulea.se

689:-

899:-

Svensk kvalité

Carena Resesäng

Intex Poolset Easy

Finns även i svart

366 cm ø höjd 76 cm, ca 5.300 liter. Inkl. pump/reningsverk.

antal!

nsat Begrä

Välkomna!

6:-

Spara 29

(Ord. 695:-)

Eura mobil 566 Integral

399:-

Mercedes chassi/motor 128hk i bra skick, dragkrok. Årsmodell 1999. AC, ABS, Markis, cykelställ, separat dusch och toalett, nybesiktigad. 070-336 73 98

Reservation för eventuella tryckfel.

0:-

Spara 50

(Ord. 995:-)

495:Reservation för ev. slutförsäljning

FRÅN BEBIS TILL BUSFRÖ LULEÅ Banvägen 25, 0920-22 00 95. Vard 10-18, Lö 10-16, Sö 11-15 Sävsjö 5.60

5,60-98 uttagen -99 förtält, soltak, vattenburen golvvärme besiktad och skattad. Mycket fint skick, djur o rökfri. 0920-25 36 60

EXTRA 15 juni 2011

17


nöje

FESTIVALKAVA musikspäckat uDet finns en musikfestival att besöka i vår närhet under så gott som varje helg i sommar. Vilken eller vilka väljer du? Här kommer en lista över de flesta. Kirunafestivalen När: 30 juni-3 juli Var: Kiruna Prisläge: 250 till 590 kronor. Artister: September, Daniel

Meänfestivaali

Adams-Ray, Eric Saade, Teddybears, Petter, Säkert!, Orup, Hammerfall, med flera. Extrakommentaren: Det sägs att rekordmånga biljetter sålts i förväg i år trots att storheter som 2007 års megabokning av Lordi uteblivit. I år är det svenskt som gäller. Kanske det är som med många andra stadsfestivaler att artistbokningarna är sekundära för folket och feststämningen det primära?

När: 24-26 juni Var: Erkheikki, åtta kilometer norr om Pajala Prisläge: 150-420 kronor Artister: The New Man (Olle Nymans band),

Jord, Hate Collision, Väärt, Violet road m.fl. Extrakommentaren: I gränslandet Tornedalen återfinns under midsommarhelgen det som av arrangörerna kallas ”Världens ljusaste festival”. Så varför inte börja sommaren med en ljus tur norrut?

Boden alive

Nattivalen

När: 29 juni- 2 juli Var: Kvarnängen och Bränna strand, Boden Prisläge: Gratis Artister: Calle Kristiansson, Oscar Gyllenham-

mar, Magnus Nordlund, Staffan Hellstrand, By the Way Band, Little Willy. p Teddybears kommer och rockar loss i Extrakommentaren: Calle, få se nu, Idol för sina masker under Kirunafestivalen. två år sedan... Känns lite före detta. Magnus Nordlund kan väl också räknas dit och så även Staffan Hellstrand. Desto nyare känns dock Oscar Gyllenhammar som kom med sin debutplatta detta år. Kan bli riktigt intressant.

Kalottjazz & Bluesfestival

Stadsfesten När: 29 juni- 3 juli Var: Skellefteå Prisläge: 170- 650 kronor Artister: Robyn, Timbuktu & Damn!, Erik

p Robyn gör en av sommarens tre Sverigespelningar på Stadsfesten i Skellefteå första helgen i juli.

18

Hassle, Mustasch, The Koo-Koo´s, April Divine m. fl. Extrakommentaren: När var Robyn senast i norra Svea? Hennes Skellefteåspelning är en av endast tre Sverigespelningar denna sommar. Intressanta bokningar i övrigt också som skiljer sig från övriga stadsfester i norr.

EXTRA 15 juni 2011

När: 30 juni - 3 juli Var: Haparanda och Torneå Prisläge: Allt från gratiskonserter upp till

250-kronors biljetter. Artister: Jack Vreeswijk, Katjing, Norrbotten Big band, Wolfman Jack med Claes Yngström, Johanna Kurkela Trio, m fl. Extrakommentaren: För 28:e gången anordnas festival för jazz- och bluesälskare i Haparanda och Torneå. Bra prisnivårer, många gratiskonserter och en del riktigt tunga namn. Kan vara värt en resa österut.

När: 8-9 juli Var: Arvidsjaur Prisläge: Från 200 till 350 kronor. Artister: Swingfly, The Buddies och

September. Extrakommentaren: September känns

som årets festivalplåga. Swingfly desto roligare att få se i programmet som i sin helhet bara består av dessa två akterna plus ett coverband. Gillar man små festivaler utan större bredd kan Nattivalen vara något.

Festspel i Pite älvdal När: 5-10 juli Var: Piteå med omnejd Prisläge: 50-320 kronor. Artister: Sofia Jannok, Janne Schaffer, Erik

Westbergs vokalensemble, Jaerv, Kicki Enqvist trio, Avishai Cohen med flera. Extrakommentaren: Kvalitetsmusik med allt från världskände jazzbasisten Avishai Cohen till länets egna samiska popprofil, Sofia Jannok. Kanske inte länets mest ungdomliga festival, men definitivt gediget program.


FOLKFEST I BODEN

V75 & FESTKVÄLL!

Lördagen 18 juni 20.00-03.00

ALKAD Flakasand rock- & bluesfestival När: 16 juli Var: Norr om Morjärv Prisläge: 350 förköp, 400 i grind. Artister: Sven Zetterberg & the Rocka-

rounds, The Chuck Hall band, The Blues Tryout, Life Sentence. Extrakommentaren: I fjol jubilerade festivalen vid älven där bluesälskare samlats i 20 år. I år finns de rockande bodenbrudarna Life sentence på scen. Kul idé!

Piteå dansar och ler När: 27-31 juli Var: Piteå Prisläge: 220-570 Artister: The Ark, Thin Lizzy, Veronica

Maggio, Bo Kaspers Orkester, Those Dancing Days, Tove Styrke, Tingsek och Vindla, m fl. Extrakommentaren: Länets klassiker. Man vet att det är trångt, man vet att man blir less på folk, man vet att man knappt dansar nå utan det blir på sin höjd en del hoppande. Men likt förbaskat finns det ofta akter man vill åt.

Yttersti När: 30 juli Var: Bodträsk by, Kalix Prisläge: 250 förköp, 300

i grind Artister: Magnus Nordlund band, Louise Hoffsten, Stefan Nilsson, Peter Eyre, Ola Johansson och ett coverband i öltältet. Extrakommentaren: För dig som längtar bort från asfalten och vill ha en unik musikkväll. Ta med något att sitta på så är kvällen räddad.

Luleåkalaset När: 4-6 augusti Var: Luleå Prisläge: 340-500 kronor Artister: Håkan Hellström, Tom Jones, Da-

niel Adams-Ray, Caroline af Ugglas, Adam Tensta, The Poodles, Movits, Norrbottens Järn, Anna Järvinen Extrakommentar: Från hamn till hamn löd dängan men i år placeras kalaset bara i Norra hamn. Kan bli intressant att se hur publikflödet blir av den omläggningen. Helt säkert är dock att Movits! kommer få hemmapubliken att dansa, Håkan Hellström likaså.

EN AV SOMMARENS STÖRSTA Ö FESTKVÄLLAR PÅ WESTERN FARM • Utökat festivalområde • Öltält • ”Old West” området & musiken för den n mognare publiken på scen: WANTED • DJ & Disco i Crystal Palace • Bullridning Bar • Rawhide Saloon gungar till tonerna från r n rå husbandet ”The Wild Bunch” • Buffé, Chilliglaserade revbensspjäll, sötpotatispuré, coleslaw majskolvar • Drängarna spelar in musikvideon ”Vilda i Boden Vilda V ildaa Västern” Väste Vä

BUFFÉ

Starta kvälle n re kl 20:00 med dan avnjuta vår bu att ffé! (Boka bord på 0921-151 00)

Musikens makt När: 20 augusti Var: Gültzauudden, Luleå Prisläge: Gratis Artister: Jakob Hellman, Kajsa Grytt, bob

hund, Magnus Ekelund & Stålet, Mattias Alkberg & Nerverna, Ludvig Svartholm & Martina Lundberg m.fl. Extrakommentaren: Kommunen gick in och räddade festivalen i sista läget. Pengar tillsköts och Luleå fick därmed för andra året i rad sin gratisfestival, dock nedbantad från två dagar till en denna vända. Blir förmodligen trivsamt med både lokala och riksheta akter såsom Bob hund och Jakob Hellman, med band!

BUSSALR GRATIS IL RAVET T

.30 PEABT FRÅN 22 N FARM Älvsbyn WESTER å, , Lule Från Boden busstider på Se och Piteå. e ternfarm.s es .w w ww

Kommande evenemang:

16 Juli - Westernfarm Summerparty 13 aug - Säsongsavslutning

Biljetter:

170:- + förköpsavg. 180:- vid insläpp Bodens Turistbyrå 0921-624 10, www.ticnet.se, 077-170 70 70, ATG-ombud. Ålder: 18 år.

t Musikens makt och Jakob Hellman 2011.

EXTRA 15 juni 2011

www.westernfarm.se

19


Djur och Tillbehör Golden Retriever

Valpar efter friska och mer. föräldrar lev.klara 21/7 enl. SKK:s regler. Tel: 0923-205 18, 073-837 60 77 Mail: monicasandberg58@hotmail.com

Lagotto Romagnolo Valpar

Efter meriterade föräldrar HD fria, ögonlysta ua. Leverans klara v27 enl skk regler. Info ring 0970-20716 eller 070534-61 24 Eva och Hans.

Pojkcykel

Valpar till salu

Irish Soft Coated Wheaten Terrier valpar, 3 hanar och 2 tikar. Leveransklara v 30. Ring Malin Ström tel. 076-103 89 66

Scott, 26 tum. 21 växlar. I fint skick. Säljes för 700:-. Finns i Luleå. Tel 070- 699 52 16.

Fräsch tandemcykel

Fräsch 3-växlad tandemcykel med nya däck som är felfri säljes för 7.000:-. Finns i Boden området. Mobil: 070-231 02 41

Cykel Jaktchampions

2 tikvalpar efter mkt väl meriterade föräldrar till salu. Moder SIIPIS RAMA S 2830/2007 och far Viståns Hoss S 47812/2008. Båda Jaktch(Lö) och 1:a p utstt. Telefonnr. 070-656 66 68

Kron- Kuriosa cyklar

Australian Shepherd Chihuahua med stamtavla

Reg i SKK,SE15303/2010,vacker tik,1år 9mån, passar både till utställning och avel, säljes endast till livslångt hem, Pris:12.000:Tel: 0921-722 03, 073-800 73 63

Aktiv vallhund. Fadern Korad Seuch. Valpar lev. 10/6. Pris 12.000:- Senare lev. kan ordnas. 070-229 73 93

Trick-Cykel

20 tums trick-cykel, som även används som vanlig cykel. I fint skick. 750:-. Lotta, tel 070-699 52 16, 070-699 52 16

Hermes 26” Ballong Nymans Verkstad Monark 28” Kuriosa Husqvarn 28” Kroncykel, 2 vxl Puch/Nordstjärnan 070-314 11 21 info www.lokus.se

Pojk -och Flickcykel

Pojkcykel 24” x 2,125”, Rokk Maskine, växel Shimano samt en Flickcykel 20” x 1,90”, en växel. Pris 100:-/st. Tel 0921-140 05

Jämthundsvalpar lev 16/6

Perro De Agua Espanol

Vi har två kullar efter mkt fina föräldrar med utmärkta temperament. Lev klara slutet av Juli. Lång framgångsrik uppfödning av rasen. Tel. 070-598 71 41

2 st tikvalpar kvar, lev klara 16/6 enl skk regler E:s19265/2004 sjch Ville U:s13545/2008 Akkja. Ring för mera info. Lars, 070-191 28 49, 0929-310 97

Blandisvlpar

Dvärgpapegojor+jättebur.

Rottis tik till 5 hanar och 2 tikar pappan är en Goldenretriever, Riesenschnauzer. Valparna är födda 17 maj. För mer info tel 070-660 33 85, 070-575 85 44, 0920-441 054

7 st, olika färger, 2,5 mån1,5 år. Jättebur i nyskick (9 mån) H:150, L:95, B:70 cm, + alla tillbeh, 3.000:-. Ring 0920-22 96 43, 070-583 67 87. Hämtas i Gammelstad.

Springervalpar

3 hanar, 1 tik e. mer, föräldrar säljes enl. SKKs regler till jakt, bruks, lydnad, utställning, Vana vid barn och hundar, 0730-25 49 55

Mountainbike 21 vxl

Logan 21 växlar. Cykeln knappt använd och är i bra skick. Perfekt stugcykel! Pris 800:- eller högstbjudande. (Nypris 2.000:-) 070-245 03 66

Giant 24”

21 vxl 400:-. 070-213 61 91

Cyklar

Papillonvalpar

Glada & trevliga hanvalpar t.s allt enl. SKK´s regler. E. friska, meriterade föräldrar. 7.000:-. Ring för mer info. 070-361 44 65

Herrcykel 26 tum

Peripoli 5-vxl, i fint skick. 300:- Telenr. 0920-25 73 65

Genomgågna Dam-, Herroch Barncyklar, 0-21 vxl. Pris Dam/Herr fr 400:-, barn fr 50:. Kroncykel 1.500:-. 070-314 11 21 fler bilder se www.lokus.se

Smart hopfällbar cykel

2 st Hopfällbara cyklar med väskor, perfekt att ha med i husvagn. Nypris på volvo: 1.700:-/st nu 1.500 för båda cyklarna. 070-266 47 70

Barncykel 16”

Logan barncykel i bra skick med nytt bakdäck och nya handtag. Pris 350:(Nypris 795:-) Barnsadel 150:-. 070-245 03 66

Vesper

Aftonsång

På svenska och engelska

Inför helgens diakon- och prästvigning samlas vi till kvällsgudstjänst i domkyrkan. Lördag 18 juni kl. 18.00 Luleå domkyrka

Medverkande: Biskop Alan Winton, biskop Hans Stiglund, samt körsångare från domkyrkoförsamlingen under ledning av Mikael Jacobsson. Välkommen!

www.svenskakyrkan.se/lulea

Luleå

Vi har även kaffeost och hjortron

Rökt, halstrad, gravad, färsk fisk alltid minst 60 olika sorter

Anders 070-540 83 30, Mattias 070-669 82 29

Fredag 17/6 kl 11 - 18 Officeparkeringen, Midgårdsv 9, mittemot Coop Arena

Lördag 18/6 Kl 11 - 17 STORHEDEN - Julas parkering

Hos ABF Norr Luleå får du huvudrollen ������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������ ��������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������ EXTRA 15 juni 2011


LUNCHBUFFÉ Mån - Fre 11 - 14

85:-

Råneå SOMMARMARKNAD 17 - 19 Juni 2011 Fredag 17 Juni

Öppet: Mån-Fre 14-22 • Fre-Sön 12-22 Tel: 165 10 • Örnäsets centrum • www.mediterran.se

Uteservering med havsutsikt!

12.00 13.00 17.30 18.00 19.00

Lördag 18 Juni

Marknaden öppnar Proccesorkester Rocking Boots Lokala Band Marknaden stänger för dagen

Sommaröppet alla dagar Kom och prova vår nya

Sommarmeny

10.00 11.30 12.30 13.30 14.20 15.10 16.00 17.00 19.00

Marknaden öppnar Sommarkyrkans kör Superstartävling Superstartävling forts. Trubadurskan Musikquiz med trubadurskan Allsång med trubadurskan Marknaden stänger för dagen ANK-race Norrforsen

Söndag 19 Juni 10.00 Marknaden öppnar 11.00 Marknadsgudstjnst 12.00 Ungdomsledarstipendium Råneå Lions 13.15 Luleå Korpen uppvisning Aerobic och box 14.00 Prisutdelning ANK-race 15.00 Årets marknad stänger

Fikaförsäljning * Hamburgarförsäljning * Bratwurstförsäljning * Wåfflor * Lotterier Barnkaruseller och hoppborg för barnen under marknadsdagarna Superstartävlingen genomförs mellan LF Basket, Luleå Hockey och Kalix Bandy

Lunch serveras Måndag - Fredag M 11 - 14 Lördag 12 - 15

www.ifkranea.se

Fimpa gärna Men gör det i en askkop när du är ute. Det blir ju lite trevligare. www.hsr.se Lunch: Må-fr 11-14. Öppet: Må-fr 11-22, lö 12-22, sö 13-21 • Småbåtsgatan 2, tel 880 10 • Läs vår Sommarmeny på www.sodrahamn.se

Vi fixar catering till festen! UTHYRNING AV LOKAL, PERSONAL & PORSLIN ∙ HOTELLRUM FRÅN 350 KR/NATT

gäller 1 juni - 31 aug

Rostbiff med potatissallad Gravad lax med hovmästarsås Ägghalvor med majonäs & räkor Sill & ost Ugnsbakad lax Glaserade Baby Back Ribs Kyckling drumsticks BBQ-sås Dill- & gräslöksås Färskpotatis Hembakat bröd, smör, sallad & dressing ord. pris 219 kr MINST 10 PERSONER · LEVERANSAVG. 150 KR

VI HAR FULLSTÄNDIGA ALKOHOLRÄTTIGHETER PÅ CATERING

Nordkalottstaden 2 B · 972 54 LULEÅ tel. 0920-22 88 18 · fax 0920-22 46 24 kalaskulan@telia.com

EXTRA 15 juni 2011

21


LIVE MUSIK

Pernilla & Alvaro Fredag 17/6 kl 21.30-01.00 Fri entré

Sussi & Co

Lördag 18/6 kl 21.30-01.00 Fri entré

VIMMEL studentbal u Vad vore väl en bal på Stadshotellet? I onsdags var Extra på plats i Stadsparken för att mingla bland vackra klänningar, håruppsättningar, stiliga kostymer och kavajer. Här nedan kan delar av detta skådas. i vimlet: Gabriella Westerlund

Veckans erbjudande Filé Oscar 100:Ring och beställ utkörning!

Restaurang Ripan

Varvsg. 39 • 0920-168 68 - VI HAR FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER Vi har utkörning via www.pizza.nu • www.restaurangripan.se

KARAOKE

Fredag 17/6 kl 21-01

p ”Det kan aldrig bli för många gånger” berättar Agust Rönnbäck och Frida Pettersson som tidigare även gått på studentbal i Boden.

p Konstanin Komazek och Emilia Thurfjell tycker att studentbalen är en bra avslutning på gymnasiet.

www.restaurangtoscana.se Boka bord på tel: 0920-170 99 • Adress: Ringgatan 26, Luleå

Norrbottens museum Utställningar, lekmiljö, film, butik & kafé Mån-fre 10-16, lör-sön 12-16. Kvällsöppet ons 10-21 Storgatan 2, Luleå

Luleå Konstbiennal 22.6 - 14.9

27.6-20.8 Guidad visning mån-fre kl 13

Söndag 19.6 kl 18-20 LAB-previev Fyra konstnärer presenteras. Entré 50 kr

Sommarmusik

Ur Landstingets konst

Onsdag 29.6 kl 19-21

Tis-fre 9-15 Info 0920-24 35 80

p Hanna Kivijärvi och Martin Sundin.

Se film på museet

Onsdag g 15.6 kl 19-21

Norrbottens minne

p Emil Andersson och Sofia Jakobsson.

Vi ser på vår stad - Luleå, Laver, Mannen i Fredrikafors, Haparanda Sandskär, Adolf Hjort, Hjordeliv, Skog & historia, Folke Lax snickeri, Fäderneslandet & Megasystemet

Onsdag 22.6 kl 18-21 LAB11 Vernissage invigning Arr. Kilen Art Group 22.6 - 21.8 Britta Marakatt-Labba Utställningen öppnar 22.6 kl 10

p Fredrik Modig och Sara Eliasson.

40 kr

p Fredrik Lundgren och Anna Lindberg.

Klassisk Kl i k jjazz

Jan Lundberg kvintett

Bengt Ek Quartett

Gästsolist Dan Johansson, trumpet -----------------------------é Fri entr

www.norrbottensmuseum.se Info 0920-24 35 02

ATELJÉ OCH SHOWROOM Köpmangatan 31, Luleå • 076-106 65 67 Öppet: To 12-18 • Fr-sö 12-15

p Med en av kvällens mest spektakulära håruppsättning gjorde Julia Månsson och Anton Fahlander entré i Stadsparken.

p Anton Niemi och Frida Tjernlund.

krysslösningen

22

p ”Det händer ju bara en gång i livet” påpekar Oscar Månström och Ellinor Mattsson.

p För paret Markus Hjalmarsson och Micaela Forsberg har studentbalen alltid varit en dröm.

p Emil Bäcklund och Emma Johansen tycker att balen är en självklarhet vid tudenten.

p Lovisa Kerttu följde med som sällskap vid Simon Anderssons studentbal.

EXTRA 15 juni 2011


RESTAURANG NYGATAN 14 • TEL. 158 40 • LULEÅ

HÖGT!

Helgerbjudande!

• Lax Skagen • Filé Napoleon

Oxfilé med Grand Marniersås, krabba, grönsaker & pommes chateau

Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning serverat i en exklusiv och sportig miljö.

• Fraises Romanoff Jordgubbsdessert

• Plankstek

269:-

Fläskfilé med potatisduchesse, bearnaise- & tryffelsås Med oxfilé + 20:-

149:-

OBS! Nya exklusiva rätter!

75:-

Dagens lunch

V. 24 Torsdag: Kycklingfilé m grönpepparsås & stekt potatis Fredag: Filé Oscar; Fläskfilé m bearnaisesås & pommes frites V. 25 Måndag: Filé Calvi; Fläskfilé m Gordon Bleusås & pommes chateau Tisdag: Biffstek m persiljesmör & stekt potatis Onsdag: Entrecoté m bearnaisesåssås & råstekt potatis

FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

ÅR

Konsert

UM

www.bodenalive.com E

SV

SU

ND

Torsdag 23 juni kl 20.00 Nederluleå kyrka, Gammelstad Medverkande: ASI Male Chorus, Minneapolis, Minnesota, USA. Dirigent: Jeff Wressel. Luleå-Gammelstads Manskör, Mariakören och Old Town Gospel Choir. Fri entré. Välkommen! www.svenskakyrkan.se/lulea

IN ÖP G

LIN K

MIDSOMMARAFTON ������������������

�������������������������������������������� ���������� ���������������������������������������� �������������������������������������������� �����������������������������������

A LL

EFT E

Å

S K ELL

L UL

Öppet Mån – Fre 11-23 Lör – Sön 12-23

SEMESTRA MED ALLSTAR! EÅ

Varför inte besöka Allstar på semesterturen. Nu finns vi på sex orter i Sverige, från Luleå i norr till Linköping i söder. Samma goda mat, samma goda drycker och samma goda stämning. Läs på vår webbplats för närmare information om respektive ort. allstarbar.se Boka bord i Luleå: 0920-22 90 80

MIDSOMMARDAGEN ����������������� �������������������������������������� ������������������������������� �������� AVANT ������������������������� ���������������������������������������������� ������������������ BOKNING & INFORMATION �������������������� ���������������������� ������������������

Luleå: Måndag till fredag: Öppet från 16.00. Lördag: Öppet från 12.00. Söndag: Öppet från 15.00. Fredag after Work, 20% off på menyn till 18.00.

PL

AY

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se

EXTRA 15 juni 2011

23


SCP GÖTEBORG. FOTO: MARCEL PABST

Glasögon inklusive allt Enkelslipade alltid

995:-

Progressiva alltid

2495:-

Just nu! Gratis synundersökning! Över 1000 olika bågar i butiken. Välj vilken du vill – den ingår i vårt låga fasta pris. Precis som antireflexbehandling, repskydd och extra tunna glas. Allt ingår, oavsett syn- och brytningsfel. Nu bjuder vi dessutom på en gratis synundersökning (värde 295:-) i samband med köp av glasögon, vid uppvisande av denna kupong. Erbjudandet gäller t.o.m. 31 maj 2011.

Luleå: Storgatan 52, 0920-27 49 50. Smarteyes finns i de flesta större svenska städer och har av Socialstyrelsen legitimerade optiker. Kundtjänst: 0775-707 100. www.smarteyes.se

/EL2011_v24  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2011_v24.pdf

/EL2011_v24  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2011_v24.pdf

Advertisement