Page 2

KRÖNIKA

Inte utan min app

Den nya Gudsappen tillåter användaren även att undersöka hur det står till med det egna samvetet. Allt detta som ett led i att ge katoliker möjlighet att utöva sin tro genom den digitala tekniken, som appens grundare förklarar från sitt kontor i Indiana, USA. Och appen verkar enligt rapporterna åtminstone ha lett en man tillbaka på den smala vägen. Med eller utan appar tar Extra sig an ytterligare ett nummer. Och denna vecka tar vi ett grepp kring hur föräldrar, barn och personal upplever vardagen på förskolan. Och det visar sig att barngrupperna har blivit större jämfört med för några år sedan, stressen på föräldrarna ökar och personalen har fått i uppdrag istället för att bara fokusera på omsorg även se till att bedriva en verksamhet som allt mer liknar skolans värld med höga pedagogiska mål. Om detta finns att läsa i veckans Extra på sidorna 4–7.

JEANETTE

REDAKTION

Bergström

lars-henrik Andersson

% 0920-26 28 00

lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

FRÅGAN ÄR... Vad använder du sociala medier till?

Therese Apelqvist, 29, Luleå. – Ha kontakt med kompisar och tidigare pluggkompisar.

Cecilia Holmqvist, 14, Luleå: – Jag använder de för att det är roligt, ta kontakt med folk.

Ida Sturk, 17, Luleå: – Hålla kontakt med folk, bli påmind om födelsedagar.

Hanna Bergelin, 18, Boden: – Hålla kontakt och kommunicera med kompisar.

EXTRA LÄSVÄRT

Johanna Balogh, 17, Luleå: –  Hålla kontakt, kommunicera med de man inte träffar så ofta.

12–13

SIDAN 4–5 u Följ med en dag i förskolans värld. SIDAN 6-7 uBarnomsorgen är i ständig förändring. SIDAN 8 u Kort&Gott om sexdebuter och sedelansikten. SIDAN 11 u Tidsfördriv med kryss och horoskop. SIDAN 12-13 u Pippi på is kommer till stan, men vad är priset för det hela? SIDAN 16 u Martina Johansson om turism och och frihet, Rocky i djävulens spelhörna. SIDAN 18-19 u Dan följer i mästaren Vladimir Vysotskijs fotspår och kommer och visar sina musikaliska spår i Luleå. SIDAN 23 u Veckans vimmel!

VI RINGDE... Emma Larsson, 17, Life Sentence gitarrist och sångerska, Boden: Rockkarusellen går in på slutspurten i helgen med länsfinal i Överkalix. Av 24 startande band är nu sex uttagna till final. Emma, ni i Life Sentence från Boden har tagit er hela vägen genom länet? – Ja, vi har varit med i tre deltävlingar och nu hoppas vi att vi klarar sista steget också så vi kommer oss till riksfinalen.

jeanette bergström

% 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

Vilken är er musikstil? – Det är ren och skär rock. Åhå, egna låtar? – Japp.

Vad tror du ligger bakom att just ni är sex av finalisterna i Norrbotten? – Jag tror det är för att det märks att vi gillar varandra och att vi har kul på scen. Sen så spelar vi ju riktigt bra musik också.

anneli hanno

% 0920-26 28 03

anneli.hanno@ norrbottensmedia.se

Och vad är det ni siktar mot, vad är förstapriset i tävlingen? – Det är en turnébuss som man får åka omkring i på en riksturné i 16-17 dagar. Det vore grymt skoj!

med spelningar? – Vi har rätt så fullt upp faktiskt och spelar ute ett par gånger i månaden. Var är era gig? – Ja, det är väl mest på ungdomsgårdar och privata fester. Vad gör ni annars? – En av oss går i nian och vi andra går estetprogrammet i Boden.

Vad har ni annars för er i gruppen, hur ser det ut

viktoria berglund

% 0920-26 27 86

viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

björn Hansson

% 0920-26 27 88

bjorn.hansson@ norrbottensmedia.se

viktoria berglund

Josefin wiklund

% 070-547 44 65

josefin.wiklund@ norrbottensmedia.se

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Redaktionschef och ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN (Robert Anglöw) 0921-160 33, 070-517 14 16 Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 13 april 2011

foto: viktoria berglund

Vilken app kan inte du leva utan? Själv har jag en app för mailen. En app för tv-program och så ytterligare en app för Stockholms lokaltrafik. I de fall jag nu besöker huvudstan så är det bra att ha alltså. För det är ju just det där med att det är så bra att ha. I samma stund som jag skaffade mig androidmobilen så lyckades jag samtidigt göra mig beroende av tjänster som jag tills dess inte hade en aning om att jag hade behov av. Vädertjänster är såklart ett måste, likaså att hålla koll på Facebook, lyssna på radio och hitta rätt med kart-appen. Men vänta nu, laddar inte mobilen ur väldigt snabbt nu, bäst att ladda ner en battery doctor-app och i samma veva ett liten app som tillåter en snabb omstart av mobilen för att frigöra minne. Ja, så där kan man ju hålla på i all evinnerlighet. Nu kan man till och med få syndernas förlåtelse via mobilen. Eller åtminstone kan troende katoliker som sviktar i sin övertygelse få hjälp tillbaka till den rätta och sanna vägen. Den nya applikationen tar nämligen användaren steg för steg genom hela syndabekännelsen men utan att ge den slutliga förlåtelsen. Den finns det nämligen ingen app för. Nej, istället måste varje syndare fortfarande ta kontakt med en präst för att få syndernas förlåtelse.

Omslagsbild: Lovisa niva Fotograf: Josefin Wiklund

/EL2011_v15  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2011_v15.pdf

/EL2011_v15  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2011_v15.pdf

Advertisement