Page 1

LULEÅ

GRATISTIDNING varje onsdag 2 mars 2011 • Vecka 9

aktuellt: Kuratorn Frida Söderberg ger stöd

6–7

ROCKY

Hon hjälper utsatta barn att bearbeta  16

TidsföRdRiv

NöJE: Oscarsjuryn och Extra överens:

KORSORD

The Kings speech är bästa filmen  18–19 10

10

Ny karriär EXTRA 16 februari 2011

Skador tvingade Peter Larsson från skidåkningen 4–5

KRÖNIKA

ROGER LARSSON: ”Vädret är ett populärt samtalsämne nu.”

Välkommen

In Da Club!

16


Omslagsbild: Peter larsson Fotograf: Thomas Jarnehill

KRÖNIKA

Solen skiner – livsandarna återvänder

Jag hoppas att det verkligen lider mot vår nu och att vi tillsammans kan hjälpas åt att sprida medmänsklig värme även de dagar solen inte vill visa sig. Nu kan vi krypa ut ur våra dunfyllda skal och kaminvarma vardagsrum och mötas igen. Det är nu livet börjar igen, det är nu livslusten återvänder på riktigt. På tal om liv får du i denna veckas Extra läsa om hur livet ter sig för Peter Larsson nu när skidkarriären är över och du får träffa Nina Olofsson Medin som flyttade tillbaka till Norrbotten och öppnade en egen lanthandel, ett steg som hela hennes vuxna liv förberett henne för. Du får också möta Frida Söderberg som skrivit böcker om små liv som har psykiskt sjuka föräldrar, detta för att hjälpa drabbade barn att prata om sin situation. Slutligen kan du läsa vad vi på redaktionen tycker om de oscarsfilmerna. Jag hoppas att du som läsare också känner att livsandarna vänder åter i och den annalkande våren och önskar dig en trevlig läsning!

JOSEFIN REDAKTION

Wiklund

lars-henrik Andersson

% 0920-26 28 00

lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

Ewa-May Hedenström, 50+, Luleå. – Jag vet inte, men jag hörde om det på radion i morse. Jag väntar nog med att se den tills man kan hyra filmen, eller se den på TV.

Johnny Jatko, 42, Luleå. – Givetvis! Juryn har säkert gjort rätt val. Jag ska nog inte se den på bio, men jag har många filmkanaler hemma.

Harnet Zerom, 38, Luleå. – Svårt att säga om rätt film vann. Själv går jag nästan aldrig på bio, men jag ser gärna filmen.

Mia Olsson, 40+, Luleå. – Ingen aning. Jag vet då inte vad det är för film det pratas om.

EXTRA LÄSVÄRT

Jonas Nilsson, 30, Luleå. – Nej, det var nog inte den film jag hade valt som vinnare. Jag brukar oftast inte ha samma smak som de i juryn till Oscarsgalan.

12–13

SIDAN 4–5 u Skidåkaren Peter Larsson tvingades lämna elitsatsningen när kroppen sade ifrån. SIDAN 6–7 uKuratorn Frida Söderberg ger utsatta barn stöd i bokform SIDAN 8 u Kort & gott om bebisen Facebook och Spotifys utmanare SIDAN 12–13 u Hemvändaren Nina vågade satsa och öppnade lanthandel i Vittjärv SIDAN 16 uKrönikan: Roger Larsson om det populära samtalsämnet kylan SIDAN 18–19 u Extras redaktion betygsätter några av de Oscarsnominerade filmerna och är helt överens med juryn.

VI RINGDE... Fredrika Johansson, 31, regionsansvarig UpSweden Luleå Ikväll anordnar musikföreningen UpSweden spelningen UpSweden music fest på Kulturens hus i Luleå Vad är UpSweden music fest? – Det är den första av förhoppningsvis många spelningar som våra medlemmar anordnar för publiken här i Luleå. Tanken är att bjuda Luleåborna på alla de duktiga

jeanette bergström

% 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

att det blir fler spelningar till hösten åtminstone.

band och artister som är aktiva i UpSweden. Hur ofta kommer ni att anordna spelningar? – Det kan jag inte svara på i nuläget men jag hoppas

anneli hanno

% 0920-26 28 03

anneli.hanno@ norrbottensmedia.se

Vad är tanken bakom arrangemanget? – Vi vill självklart marknadsföra våra artister men det finns också en tanke bakom att vi la spelningen under sportlovsveckan då vi känner att det passar att bjuda på ett drogfritt arrangemang för de under 18 och de som är myndiga kan fortsätta kvällen på stadens nöjesinrättningar

viktoria berglund

% 0920-26 27 86

viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

efteråt om man så vill. Vad kan publiken förvänta sig? – Det kommer att vara en väldigt bra mix med allt från elektronisk musik till Hip-Hop. Bland annat så kommer Essen att ha ett liveband med sig på scen vilket inte är så vanligt som Hip-Hopband. Överlag kommer det att vara mycket ny och fräsch musik.

mariana vnuk

% 0920-26 28 21

mariana.vnuk@ norrbottensmedia.se

Lars Andersson

Josefin wiklund

% 070-547 44 65

josefin.wiklund@ norrbottensmedia.se

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Redaktionschef och ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN (Robert Anglöw) 0921-160 33, 070-517 14 16 Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 2 mars 2011

foto:Josefin wiklund

När jag promenerade till jobbet i morse kändes det som att jag gick genom en helt ny värld. I flera veckor har temperaturerna legat runt trettistrecket om morgnarna men nu plötsligt gick det finfint att skippa täckbyxorna. Solen sken och termometern visade minus ett och visst var det skönt att slippa kylan. Men det mest anmärkningsvärda var ljudet, det var annorlunda. Jag tänkte först att det var tyst, men det var inte det som var skillnaden, tvärt om. För första gången på flera månader hörde jag fåglarnas kvitter och så fort jag kom till den insikten spred sig ett leende över mina läppar. När jag kom fram till cykelvägen genom den lilla dungen letade sig solen fram mellan husen bakom mig. Jag såg min skugga och kände de varma strålarna mot baksidan av mina strumbyxebeklädda ben. Det kändes som vår. Äntligen! Men man kanske inte ska ropa hej än. Det är bara början av mars och än kan vi få fler köldrekord och snöstormar, men en dag som denna är en dag då hoppet lever. Jag hoppas att jag slipper mer av den förbannade kylan, den som gjorde att rören frös, att händerna torkade ut och att glasögonen ständigt immade igen.

FRÅGAN ÄR... Kings speech fick flera Oscar. Vann rätt film ?


Babykväll!

Vi stänger butiken kl. 18-19 för att förbereda inför kvällen!

Först till kvarn!

I morgon, torsdag LULEÅ endast mellan 19-21!

Kvalitetsprodukter till superpriser!

Äntligen! Väv & Garn öppnar nu åter, i renoverade lokaler och i ny regi.

BARNVAGN

l!

. anta Begr

HAPPY MIXED

+ Shiny åkpåse Sittvagn + Liggkorg + Regnskydd + Myggnät Svart eller brun

Välkommen in och bekanta dig med vårt genuina sortiment av tyger, garner, hantverk samt fina presentartiklar.

Välkommen!

SPARA 3000:-

5690:690:-)

799:-

2999:-

Monika & Malin Patomella

SPARA 1796:

SPARA 400:

Sulky Bangkok

Carena Double Swing

Tuff shopper med smidig enhandsihopfällning via handtaget. Finns i flera färger. Låg vikt 8,8 kg.

Vagnen med mångdubbla möjligheter. Komplettera med en eller två liggkorgar så anpassas den till barnens ålder. Utvalda färger.

Öppet: Måndag-Fredag 10-17. Lördag 12-15. Kungsgatan 25c Luleå.Tel 0920-21 19 20.

795:

1999:Bakåtvänd bilbarnstol Hi-Way Gäller utvalda färger (2895:-)

SPA

RA

599:-

1299:-

SPARA 1

SPARA 6

396:

Tillsammans blir vi starka

96:

Bältesstol Adventure Gäller utvalda färger.

Vändbar bilbarnstol Two-Way Gäller utvalda färger.

Grattis alla kunder på Helex och Step In! Nu kan ni träna i Boden, Luleå, Piteå och Sundsvall med era medlemskort. Helex och Step In har gått samman. Nu vidareutvecklar vi kompetens och utbud så det blir ännu roligare för dig att träna.

896 :

299:-

SPARA 3 00:

Vi ses på gymet!

Resesäng

Vecka 9 och 10 gästinstruerar vi hos varandra. Mera information hittar du på våra websidor. www.plansju.se

Lätt och smidigt på resan.

Halva priset!

598:-

9:-)

9:-)

25:-

Bärsele Active

MAX 5/KUND

En rejäl bärsele, perfekt för ett aktivt vardagsliv. Justerbart ryggstöd. Optimal för det nyfödda barnet. (Endast färg Mörkblå/rosa)

Begränsat antal.

välj 3 för 100:-

Body Reflex

Body i fin kvalitét med knappar med lång arm.

Pyjamas Reflex

Pyjamas i fin kvalitet. Med fot blandat stl. 56-104

LULEÅ Banvägen 25. Tel 0920-22 00 95. Priserna gäller Torsdag den 3 mars 19-21! Vi reserverar oss för eventuella tryckfel och slutförsäljning.

EXTRA 2 mars 2011

www.helex.se • www.stepin.nu

3


Vad hände sen?

Vi utför takskottning

- TÄTA TAK VÅR STYRKA - ER TRYGGHET Björkmans lak "Din lokala takläggare"

0703-34 59 87

Söker du seriös mäklare? Vi hjälper dig med din bostadsaffär! Välkommen in!

p I dag driver Peter Larsson eget med en kollega, bland annat skapas en ny kollektion skidkläder.

Mäklarna - Hitta hem.

Annika Pekkari Reg. fastighetsmäklare

Smedjegatan 9, 972 33 Luleå • 0920-848 14 • www.hsbmaklarna.com

Kafékväll

HBT i Luleå

måndag 7 mars kl 18-20 i Kulturens hus

p Trots att elitkarriären är över syns Peter Larsson fortfarande trycka på rejält i spåret.

Luleå kommun berättar om sitt arbete med HBT-frågor. RFSL Nord berättar om sin verksamhet.

Hur blir Luleå attraktivt för HBT-personer? Dags för Luleå Pride? Vi bju

der på smörg

ås m ed d en! ryck. Välkomm

Middag till matchen? Boka bord nu! Bordsbokning för mat på restaurang@luleahockey.se eller 0920 - 52 82 53

VS

Lördag kl 18.30

COOP Arena

Matchsponsor LKAB

Köp av biljetter, ta bussen till matchen –läs mer på www.luleahockey.se

4

elitåkare u Han var killen som snorade sig i kamper och stred på skidor för allt vad livet höll. Men till slut höll det inte. Kroppen sa ifrån och i november 2009 var hans elitsatsning över. Extra fångade in Peter Larsson under vår nya vinjett ”Vad hände sen?”.

Med persp Holmenkollen 2011. Peter Larsson med rötterna i Luleå hade som ambition att vara där. Men redan för ett och ett halvt år sedan förstod han att det inte skulle bli av – Jag minns när beslutet kom. Jag var på läger i Bruksvallarna och sa plötsligt högt att nu är det slut. Jag ringde hem till min flickvän som tyckte det var på tiden. Då, 2009 hade Peter gått i över ett år med konstant muskelvärk, konstant huvudvärk och sovit väldigt dåligt. Han hade sista åren bara haft två sjukperioder per säsong, men de var långa, totalt runt ett halvt år. Tuff tid då han inte kunde gå på max. Till slut förstod han att kroppen sagt

ifrån under en väldigt lång period. – Att kämpa på med en postviral infektion, som jag fått lära mig att det heter, under lång tid är inte bra. Man märker inga tydliga symptom egentligen, men känner sig inte hundra. Däremot är man som elitidrottare så inriktad på att köra på ändå. Många lyssnar inte på sin kropp men jag var till slut tvungen göra det.

Så här 1,5 år senare börjar insikterna om vad som egentligen hände att formas och han har fått nya perspektiv på det hela. – Det var hårt att få höra från ledare runt omkring att det typ bara var mentalt. Är man elitsatsande är man i sin bubbla och

EXTRA 2 mars 2011

inne i sitt eget jag väldigt mycket, samtidigt som man är hemskt känslig för vad ledare tycker. I dag har jag lärt mig att lita mer på vad jag själv tycker och känner.

Han beskriver elitlivet som en cirkel där det gäller att allt hänger ihop; att kroppen fungerar, att man har det ekonomiskt tryggt och att man har en bra social atmosfär runt sig. För honom var det hälsan, den rent fysiska biten av cirkeln, som brast. – Men det fanns ledare som tyckte att jag bara skulle köra på, att det skulle lossna. Men till slut kände jag att jag körde med livet som insats. Det hade varit en hälsofara att fortsätta.

Hur känns det nu då att sitta i soffan och ? inte vara på plats i Holmenkollen? – Jag är inte elitidrottare längre om än jag trycker på i backarna som bara den fortfarande. Men jag vet ju att jag inte har de rätta krafterna. Så du kommer inte göra en Foppa? ? – Haha! Nej, den risken är extremt liten. Jag blir inte elitsatsande igen. För tre år sedan startade Peter Larsson sitt privata skidstall där det i dag ingår fem åkare. Stallet är tänkt att sponsra med lite ekonomisk hjälp, läger och teknisk drillning till framtida löften som vill kämpa sig till en plats i landslaget.


Foto: Thomas Jarnehill

t Efter år av skador sade kroppen ifrån ordentligt. Då tog Peter Larsson beslutet att sluta med elitsatsningen på skidor. I dag driver han eget företag i Östersund.

fakta Peter larsson n Ålder: 32 n Yrke: Konsult n Bor: Östersund n Familj: Två katter och en flickvän n Relation till Luleå: ”Det var där jag föddes, växte upp och fick alla mina värderingar ifrån” n Gillar Extra mycket: ”Jag gillar verkligen när det är bra väder. Inte bara fint, svensk sommarväder utan jag skulle liksom vilja ha sommar i ett par år.”

fakta Peters meriter n SM meriter individuellt: 1 guld. 3 silver. 1 brons. n Världscupsstarter: 48 n Pallplaceringar i Världscupen: 9 n Världscupvinster: 4 n Olympiska spel: 13e plats i sprinten år 2006 i Turin. Diskvalificerad i sprintens kvartsfinal år 2002 i Salt Lake city n Världsmästerskap: 17e plats i sprinten år 2003

pektiv på strid – Just nu har vi fem grabbar. Tre av dem bor i Östersund, en i Rättvik och en i Borlänge. Daniel Richardsson tillhör vårt stall och han fick ju både bragdguld och OS-guld ifjol då han var med och tog hem segern med stafettlaget. Så, det känns ju jättekul.

Peter Larssons skidintresse har efter hans egna karriär tagit slut även lett honom till Kanadas landslag där han ifjol, just under OS, var deras tekniska support. Sedan den tiden har han fortfarande kvar uppdrag over there, om än inte lika frekvent som förra året. – Det fanns helt enkelt mer resurser under OS. Nu när jag är där är det på uppdrag av andra företag. Han driver eget företag hem-

ma i Östersund och kommer i vår tillsammans med en kollega bland annat att satsa på en ny kollektion av skidkläder. Men några konkreta framtidsplaner har inte Larsson.

?

Hur har du hanterat den tomhet som med all säkerhet kommer när man avslutar något som slukat all ens tid? – Jag har ju levt åtta-tio år på resande fot så det är klart att en viss rastlöshet bor inom en. Men jag har blivit erbjuden egna fasta anställningar senaste året men tackat nej. Jag vill liksom hålla flera dörrar på glänt och har egentligen inga framtidsmål. Vissa dagar vaknar jag upp full av energi och då är det ju inga som helst problem men andra dagar går det sämre. Det skiftar.

Vilket är ditt bästa minne från din skidtid? ? – Det var nog under ett lä-

ger i Andermatt i Schweiz. Jag, Björn Lind, Micke Östberg och Högan (Anders Högberg IFK Umeå, reds anm.) körde en fyratimmars cykeltur över tre toppar i fantastiskt väder. Det var en höjdare! Cykling hör till mina stora intressen. Hur skulle du annars summera din karriär i korthet? ? – Jag var ju en sorts underdog

som junior som blev väldigt ambitiös i mitt idrottande och sedan fick en kort men bra karriär. Toppen av den var 2005-2006 runt OS i Turin. Jag tog inga medaljer men vi hade en väldigt bra tid då i laget. Min vän Björn Lind och jag hade sanslöst bra säsonger just då och mycket handlade nog om att Inge Brå-

EXTRA 2 mars 2011

ten var vår förbundskapten. Han lyfte oss alla i laget och fick oss liksom att tänka ”Shit, vi kan lyckas! Vi kan bli riktigt bra”. Tänker du ofta tillbaka på den tiden? ? – Jag tänker nu, med lite per-

spektiv på det hela att jo, jag var bra just då. Men känslan där och då var att jag fortfarande var på jakt efter det perfekta loppet. Om än jag vann fyra individuella VC lopp där så kände jag efter varje seger att jag kan så mycket bättre. Men det perfekta loppet kom aldrig, kanske det inte ens finns? Själva drivkraften i tävlandet ligger ju i jakten på just det loppet. Vilka var dina svagheter i skidåkningen? ? – Jag var allt eller inget. Sap-

poroincidenten, då jag maxade allt och tryckte till rejält i ett parti för att jag tänkte att jag liksom skulle glida om alla andra ledde bara till ytterligare ett fall och lite så funkade jag hela tiden. Jag övertände lätt, kan man säga. Vilken var din absoluta styrka då? ? – Jag var väldigt snabb och kun-

de åka med en hög mjölksyrenivå i kroppen som jag sedan snabbt rensade ut. Det var en stor fördel.

Slutligen, vad önskar du dig mest av allt just nu? ? – Att Luleå hockey vinner SM-

guld. Eller, egentligen hejar jag alltid på det lag där Per Ledin spelar. Så nu ljög jag nog lite. Viktoria Berglund

viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

5


reportage barnboksförfattare u Att ha en psykisk sjuk förälder som inte antas förmögen eller lämpad att leva tillsammans med oss andra ute i samhället är något av det värsta och mest förvirrande ett barn kan vara med om. Frida Söderberg är kurator på rättspsykiatrin i Öjebyn och hon har skrivit två böcker som ska hjälpa de drabbade barnen att förstå och prata om sin situation.

Hon vill ge barnen en röst Frida Söderberg skriver för de mest utsatta Rättspsykiatrin i Öjebyn utanför Piteå är en verksamhet som de allra flesta av oss aldrig får anledning att besöka. Det är här de mest psykiskt sköra i samhället hamnar när de inte längre klarar av vardagen. Här hamnar också de människor som i ett tillstånd av psykisk sjukdom skadar och i vissa fall dödar andra människor. Mitt i all den tragiken finns inte sällan ett barn. –  Det var där idén till böckerna föddes. För ett år sedan hade vi helt plötsligt ett antal intagna som var dömda för allvarliga våldsbrott men som också var småbarnsföräldrar. Jag kände då att vi inte hade något material för att hjälpa de här barnen att förstå vad som hänt deras föräldrar. Varför de vårdades hos oss. Men jag visste att kriminalvården hade ett sådant material så jag frågade om jag fick använda deras texter och anpassa dem till situationen hos oss, säger Frida Söderberg som märkte att den första boken om sjuåriga Filippa inte täckte hela målgruppen.

–  Då skrev jag även en bok om Filippas 15-årige storebror William som vänder sig till barn upp till 18 år. Böckerna om Filippa och William är ett led i Fridas arbete för att ge en röst åt den grupp barn som har en allvarligt sjuk förälder. En del av samhället som sällan uppmärksammas. –  Förhoppningsvis kan böckerna ge de här barnen och vuxna i deras närhet en plattform för att prata om det som har hänt. Att de ska få en större förståelse för varför deras mamma eller pappa sitter inspärrade hos oss. Men också att de inte ska behöva känna sig så ensamma i sin situation. Det är sällan de intagna på vårdenheten får besök av sina barn. Frida ser gärna att de nyskrivna böckerna kombinerat av samtal med vuxna i deras närhet ska få fler barn att våga träffa sina omhändertagna föräldrar. –  Det är vissa som frågar sig om det är lämpligt att barn kommer hit på besök

TILL ALLA BOWLARE! Vi bjuder på valfri läsk under

SPORTLOVET Gäller/månd-sönd hela vecka 9 (Gäller ej terminskort)

Tuna 0920-22 85 80 www.bowlingkompaniet.nu

t Trots att vissa av de 53 intagna är våldsbenägna så upplever inte Frida jobbet som farligt. börjat”

men jag menar att det är lämpligt om det är något som barnet vill och är förberedd på. De barn som har kommit hit har varit stela, oroliga och haft mycket frågor och det är en av huvudanledningarna till att jag skrev de här böckerna. Även om vissa patienter visat våldsamma tendenser mot andra vuxna i sin aktiva sjukdom så vill de inte barnen något ont. Frida Söderberg har jobbat som kurator på rättspsykiatrin i sju år och möter ofta fördomsfulla och avståndstagande reaktioner när människor i hennes

Med ett livslångt intresse för bokstäver och en mamma som är journalist

Premiär!

I nyrenoverad lokal mitt i Avan Öppningserbjudande:

Hej Knalle!

10 % rabatt

när du kombinerar din klippning med valfri färgbehandling. Gäller t o m 10/3 2011

Är du intresserad att boka plats på Luleå Vintermarknad 24-26 mars 2011? I år är marknaden i centrum.

Öppettider: Mån, ons, fre 9-18 Tis, tors 9-20

Välkommen!

Välkommen med din ansökan till: Finska Föreningen, senast den 9 mars 2011. För mer info. Kontakta oss: Tfn: 0920-676 26, fax: 0920-22 25 65 eller e-post: ff@luff.nu Tuire Koskela Finska Föreningen

6

närhet får veta var hon jobbar. –  Men för mig är det här ett av de finaste jobb man kan ha och jag är så stolt över att få vara här. När man börjar se att någon av de intagna förändras till ett bättre mående så fylls jag av en fantastiskt fin känsla. Jag tycker att de människor som tror på monster borde läsa mina böcker. Själv tror jag inte på monster längre. Jag tror på tillfrisknande, riskhantering och försoning.

EXTRA 2 mars 2011

Salong Toppen Frisör Josefine

Tel 070-373 34 99, Seletvägen 48, Luleå


Lövbiff av innanlår

99:kg

Grillad Kyck- Veckans pålägg Toalettpapper Hel bal, 6x4-p, Lotus Delikatesslingklubba Jmf pris 32,74/kg medwurst

Färsk lax

hel, havsodlad Nordatlanten, grillad i butik Salmo Salar OBS! Inkommer Torsdag

skivad Jmf pris 89:-/kg

5990 3990 kg

890 99:-

kg

hg

ICA Kortpris

ICA Kortpris

ICA Kortpris

Falukorv

Gorbys

Snacks

800g Jmf pris 18,75/kg

ICA Kortpris

Lingongrova/ Guldkorn

300g Jmf pris 50:-/kg

10-p, 1200g Jmf pris 57,50/kg

frp

500g Jmf pris 29:-/kg

2 för

Kortpris

2 för

15:- 69:- 30:- 29:st

Kortpris

frp

Kortpris

Kortpris

HERTSÖN Gäller t o m 6/3 2011 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21

”Det är inte en stressig miljö här och när de väl kommer hit så har rehabiliteringen redan Foto: Anna Eman

så var steget till att bli författare aldrig särskilt långt. Redan nu har hennes böcker beställts av mer än 25 kommuner runt om i landet. Skrivandet har skapat mersmak. –  Jag har faktiskt ett utkast klart för en till bok. Utan att avslöja för mycket så kommer nog William och Filippa få sällskap av ett annat syskonpar med skillnaden att de har en mamma som är intagen med en annan sorts sjukdomsbild. När den kommer ut återstår att se. Var sak har sin tid. Lars Andersson

fakta Frida Söderberg n Ålder: 32 n Yrke: Kurator på rättspsykiatrin i Öjebyn n Bor: Piteå n Aktuell: Har skrivit de två barnböckerna ”Min pappa” och ”Farsan” som handlar om syskonen Filippa och William som har en pappa som är dömd till rättspsykiatrisk vård efter att han dödat en annan människa. Böckerna är utgivna på eget bokförlag och finns att beställa på Fridas hemsida med adress: www.fridasöderberg.se

ALLA BILAR EN EXPERT VI HJÄLPER DIG BL. A MED

Kamremsbyte, service, oljebyte, bilelektronik m. m. och arbetar uteslutande med märkesprodukter och originaldelar.

HOS OSS GÄLLER ALLTID

• Service med bibehållen nybilsgaranti, precis som hos märkesverkstäderna.

BOKA SERVICE Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet. Service, reservdelar, garantiärende.

Pohjolan Auto

SPORTLOVSÖPPET, ALLA DAGAR FRÅN 19 FEB - 13 MARS. SKIFIX SKIDTEST 5 MARS - 6 MARS. Mer information på storklinten.se

Du får 15% eller minst 500:- i rabatt när du bokar service före 18/3 12 månaders vägassistansförsäkring på köpet. (Omfattar alla bilar yngre än 20 år och/eller som gått högst 30 000 mil.)

Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

Dela upp betalningen räntefritt 12 månader med autokortet.

HJULINSTÄLLNING! www.dackhuset.com

Bosses Bilplåt & Service 0921-138 50 | storklinten.se

Ålgatan 13, Luleå. Tel. 0920-22 55 12. www.bilbosse.se

www.autoexperten.se

0920-120 30 EXTRA 2 mars 2011

7


KORT & GOTT

JUST NU talas det om...

Facebook är född

n Wimp utmanar Spotify

n En egyptisk man är så tacksam för den roll som det sociala nätverket spelat i revolutionen i Egypten att han beslöt sig för att hylla det på det bästa sätt han kunde. Den nyfödda dottern fick nämligen sitt namn till ära för sajten. Den unga pappan Jamal Ibrahim såg det som självklart att visa sin tacksamhet över Facebooks roll över Hosni Mubaraks avgång. Vad mamman tycker om namnvalet förtäljer dock inte historien.

I morgon den 3 mars lanseras en konkurrent till Spotify. Wimp finns redan i Norge, Danmark och i Portugal som där går under namnet Music box. Tanken är att göra det lätt att hitta ny musik. Wimp säger sig ha som målsättning att vara tidigt ute med svensk musik där man också ska kunna ta del av sina favoritartisters favoriter.

n Anders lämnar – Måns tar över

TIPS

p Sofia Jannok gästar KGB-show.

Jag har ju identifierat mördaren... Lisbeth Palme, 25 år efter mordet på Olof Palme

KGB-SHOW. Journalisten KG Bergström möter ikväll LKABs vd Lars-Eric Aro, sångerskan Sofia Jannok och ishockeyspelaren Mikael Renberg på Norrbottensteaterns scen.

4,5

miljarder dollar är prislappen för hela Twitter.

Varning för virus n Ett nytt virus har lyckats knäcka flera bankers säkerhetssystem. Viruset gör att ditt konto kan tömmas på nolltid. Säkerhetsexperter varnar nu för att lämna ut personlig information på sajter där du som användare inte är helt säker på att det är rätt avsändare som begär informationen. Än så länge vet datorexperterna inte hur spritt viruset är men datorexperter konstaterar att det är viktigt att stoppa viruset innan det fått allt för stora konsekvenser.

p Anders Lundin ersätts av Måns Zelmerlöv.  foto: Viktor Lundberg/Scanpix

?

Nu är ryktet inte bara ett rykte längre. I förra veckan stod det klart att Måns Zelmerlöv tar över som programledare för Allsång på Skansen. När programmet hade sin sommaravslutning ifjol konstaterade Anders Lundin att det var hans sista framträdande på Solliden-scenen. Genast startade spekulationerna om vem som skulle efterträda. – Jag blev ofantligt glad, svarade Måns Zelmerlöv när han fick frågan i januari.

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Lars Andersson

Lars-Henrik Andersson

Jeanette Bergström

Mariana Vnuk

Facebook, Twitter eller LinkedIn. Vad skulle du döpa ditt barn till?

Lars Hurtig.

Kluster? Nä, däremot kanske nåt inspirerat från 80-talets såpor: Rico, Görel eller kanske Lorenzo Lamas.

När vi pratat barnnamn där hemma har det alltid slutat med Knut-Jörgen eller Stina-Britta. Svårt. Facebook är dock uteslutet.

Jag har svinmånga bra namn på lager men de säger jag inte! Men borde inte massa Robyn/ Lykke-barn födas nu?

Måns Zelmerlöv tar över Allsången på Skansen – bra eller dåligt?

Det är säkert ett riktigt val. Men han känns ju extremt tråkig den där Måns. Jag tycker att Leila K skulle fått jobbet.

Inget dåligt val. Den grabben kan allt så snart störs jag på att han kanske är för perfekt.

Det var ju väntat om inte annat. Han gör säkert succé där med.

Asså, jag bryr mig inte så hårt för jag ser inte programmet men SVT borde verkligen sluta gubba sig så förbaskat.

Nu finns bevis för mobilernas skadlighet. Ändrar du dina mobilvanor?

Nej. Jag slutade inte äta chips och började inte dricka två glas vin om dagen heller. Lite strålning har ingen dött av.

Larmrapporter kommer och går medan strålningen består. Likaså mina vanor – de ändras tyvärr inte.

Jag brukar inte tänka på farligheter förrän det börjar brännas i örat och hjärnan känns mikrad. Handsfree är nog en bra grej.

Jag pratar nästa aldrig i telefonen, jag sms:ar bara. Fast det kanske inte gör någon skillnad?! Jag lär ju inte sluta iaf.

Vill du också bli

Vi skräddarsyr alla glas!

Är du nyfiken på vad polisyrket kan erbjuda dig? Välkommen på informationsträff i din kommun där poliser berättar om yrket, utbildningen och rekryteringsbehoven.

INFORMATIONSTRÄFF PÅ DIN POLISSTATION TISDAG 8 MARS KL 19.00 I ALLA KOMMUNER (Inga träffar i Boden, Pajala och Övertorneå) Ingen föranmälan behövs. För att bli polis kan du läsa Polisprogrammet på tre orter eller på distans. Läs mer på vår hemsida.

Sista ansökningsdag 15 mars.

KÖKSGLAS Förnya ditt kök med ett snyggt glas tillverkade av 6 mm härdat säkerhetsglas. Kan även förses med vinylfolie, välj bland 100-talet kulörer, samt dataskurna mönster eller logotyper. Glasen måttanpassas efter dina behov och önskemål. Den färgade vinylfolien monteras på baksidan av glaset vilket gör att djupet i glaset blir enormt stilfullt och vackert.

ROT-BIDRAG spara

www.polisen.se/norrbotten 8

EXTRA 2 mars 2011

Mer info finns på vår hemsida www.lulea-bilglas.se Bangårdsg. 4, S:a Hamn, Luleå 0920-22 14 81

50% av byggkostnaden


Grun på 2-dservice takta re

1000 :-

Mate

rial t

BEG. DELAR

SKOTER NIKASILBELÄGGNING

MC & ATV www.norrservice.se

070-240 90 82

illkom

mer.

SMÅ MOTORER UTBYTESCYLINDRAR

Helt enkelt personligare med massor av service!

40% rabatt på skidkollektionen

General Store Luleå, Strandgallerian

Boka 1-7 mars

10 NYA LÄGENHETER PÅ NORRA STRANDGATAN 15-17 Totalt har huset 24 lägenheter, varav 10 är nybyggda på plan 4 och 5. De nya lägenheterna är välutrustade och har öppna planlösningar. Diskmaskin finns i lägenheter som är 2 RoK och större. Övriga lägenheter är renoverade med bland annat nya ytskikt. Varm- och kallgarage finns i källare, hyrs separat. Bokning sker på lulebo.se eller via lägenhetsuthyrningen, 0920-23 67 30. Kötiden avgör tilldelning av lägenheter. > 1 RoK 2 st, 28 m2

> 2 RoK 4 st, 54 och 57 m2

> 3 RoK 2 st, 74 m2

> 4 RoK 2 st, 90 m2

Vi ger förutsättningar för framtidens Lulebor att skapa ett bra boende, njuta av kultur och ha en aktiv fritid.

EXTRA 2 mars 2011

> WWW.LULEBO.SE

9


TidsföRdRiv tidsfördriv

Krysslösningen hittar du på sidan 22

BARNPASSNING DAGAR, KVÄLLAR & HELGER Love kids certifierade barnpassare leker med barnen i hemmet och ser till att barnen är trygga så att vardagen kan rulla på smidigt. Boka barnpassning när du önskar att du hann med den där egentiden, kompismiddagen, jobba över eller kanske vara med på personalfesten. Enkelt varje dag. WWW.LOVEKIDS.SE 0920-155 00 10

EXTRA 2 mars 2011 EXTRA 16 februari 2011

Certifierade barnpassare

-tryggt och en

kelt


EVENEMANG

FÖR ÄLDRE/SOCIALFÖRVALTNINGEN

Hästpraktik med veterinär Karin Sandström Boka på 070-380 30 80

RESURSCENTRUM FYREN Torsdagscafé 3/3 kl.14:00 Frälsningsarmén sjunger i Lagunen. Anhörigcafe Tisdag 8/3 kl.14:00 Janne Önnerud underhåller i Lagunen, fika finns att köpa.

eller karin.sandstrom@djursjukhuset.se

RÖDKALLENS MÖTESPLATS Torsdag 3/3 kl.13:30 Tony Karleniusson-trubadur underhåller. Onsdag 9/3 kl.13:30 Janne Önnerud underhåller

MÖTESPLATSEN, KLOCKARÄNGEN, RÅNEÅ Fredag 4/3 KL.13:00 Svenska kyrkan visar "Fair Trade" produkter, chokladprovning och kaffe. Tisdag 8/3 kl.11:00 Sång och musik med Janne Önnerud, ingen underhålllning fredag 11/3

STORSTIGENS ÄLDREBOENDE Onsdag 2/3 kl.12:00-14:30 Musik cafe med Heidi Forsell och Mikael Larsson. Fikaförsäljning Onsdag 9/3 kl.12:00-14:30 Musik cafe med Mikael Larsson, fikaförsäljning

CAFE MÖTESPLATSEN Radiomasten 9

Tisdag 8 mars kl 13:00 Fettisdag: Kom och lyssna på Stefan Nilsson som underhåller. Kaffe och Semlor serveras. Alla Välkomna/SPF Mjölkudden

CAFÉ GLIMTEN

Trädgårdsgatan 23, Örnens Äldreboende

Välkommen till skoglig framtidsträff

Torsdag 3 mars kl 10:00-15:00 Datahjälp. Ställ frågor om data och allt där runt. Fredag 4 mars kl 13:30 Underhållning med Hans Kvistvall som sjunger och spelar. Tisdag 8 mars kl 13:00 Cool Cafe "Integrera mera" Solvige Eriksson, chef för invandrarenheten i Luleå kommer hit. Onsdag 9 mars kl 11:00 Janne Önnerud kommer till oss och underhåller..

Helafton med information till dig som kanske vill köpa, sälja eller redan äger skog. Vi bjuder på buffé.

Tid: Plats: Anmälan:

OBS!!! Faxa/Ring/Maila in era annonser SENAST TORSDAGEN före den ska in. tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87. Mail: larmgruppen@soc.lulea.se

Onsdagen den 9 mars 2011. Kl 18.00-21.00 Hotell Nordkalotten, Luleå Anmäl dig senast 4 mars till Erik Lidhammar på tel 0920-39 192 eller via e-post erik.lidhammar@swedbank.se Begränsat antal platser, först till kvarn

Välkomna!

Varmt välkommen!

49 kr

Stor sortering

Spännband 700 kg Ord 59 kr.

Spännband

Alltid på OKQ8

4 för

149kr

8 för

Spännband 2500 kg.

799 kr/2 st Isrivare

299 kr

499 kr

Pimpelset Spö, vertikalpirk och articlina. Ord 129 kr.

r

tterie oterba

59 kr

3r0ab% att

Skoterolja TT 1 liter. Ord 76 kr.

199 kr

Skoterolja TT 4 liter. Ord 249 kr.

Valfria bullar

Vildmarkspanna Stolryggsäck Picnic, hopvikbar stekpanna. Rapala. Ergonomiska axelband. Ord 369 kr. Vattentät botten m.m. Ord. 879:-.

89 kr Sk

35kr 55kr

150 kr

Skoterkarta Norrbottens leder

EXTRA 2 mars 2011

1190kr

23kr

Valfri liten kaffe och Fazer stycksak 37-45 g

Dieselvärmare 2200w effekt Drivs med diesel. 99,5 % luktfri.

OKQ8-stationerna i Norrbotten Erbjudanden gäller t o m 29/3 2011. Lokala avvikelser kan förekomma.

11


reportage

handelskraft u Två öppna blå ögon och ett varmt leende. Det är vad som möter dig när du kommer in i Vittjärvs Lanthandel, kanske för att köpa barkbröd, rybsolja eller ekologisk mjölk. Ögonen och leendet som bjuder in dig sitter på föreståndarinnan Nina Olofsson Medin.

”Något sa till mig att jag måste testa”

Hemvändaren Nina Olofsson Medin öppnade egen lanthandel i Vittjärv Nina växte upp i Luleå och spenderade barndomens somrar i stugan i Vittjärv. Efter tio år på vift, i Stockholm, Småland och Göteborg, med en rad olika sysselsättningar har Nina nu flyttat tillbaka till Norrbotten med familjen och funnit sin plats i tillvaron. Här driver hon sin egen lanthandel med ekologisk och lokalproducerad mat. – När jag summerar det är det som att allt jag har gjort har lett mig till den här platsen. Jag bara följt mitt hjärta sedan jag blev vuxen. När Nina var 19 år förändrades hennes liv. Det var då hon fick sin första healingbehandling. – Det var min moster som drog med mig och jag visste inte vad healing var. Först låg jag där och det var otroligt avslappnande, som massage. Sedan sa hon ”Nina nu är det dags att komma tillbaka till kroppen” och jag insåg att jag inte var i min egen kropp och var tvungen att med vilja komma tillbaka. När jag gick ut såg världen lite annorlunda ut. Havet glittrade och allt verkade magiskt. Det var en total avslappning, berättar Nina. – Det var verkligen ett före och efter. Det gav mig en känsla av att det finns något mer och det har varit en stor drivkraft att vara i kontakt med den närvaron jag fick då, fortsätter hon. Några år senare tog hon jobb i en new age-butik i Stockholm. Hon har också jobbat på restaurang och café, drivit sin egen firma med behandlingar i healing och shiatsu och gått olika utbildningar inom hälsa. Hon har också jobbat som personlig assistent och i köket på en skola med ekologisk inriktning. Det är där

12

som Ninas intresse för det ekologiska grundades. – Det har inte funnits en röd tråd förrän nu när jag ser att jag har haft användning för allt jag har gjort sedan jag blev vuxen. Jag har inte jobbat på mataffär men jag får lära mig eftersom. Målet just nu är att få lanthandeln att bli det den kan vara och utmana mig själv, säger Nina. Sommaren 2007 spenderade Nina tillsammans med maken Johan och dottern Ellen i deras nybyggda sommarstuga i Vittjärv, bara tre hus bort från huset som föräldrarna gjort till sin fasta bostad. När den då gravida Nina kom tillbaka till trean i Kungälv utanför Göteborg på hösten började hon fundera över livet och hur hon ville bo, och inte var det en lägenhet hon såg framför sig. – Vi ville bo där boendet inte äter upp alla pengar och man måste jobba hela tiden. Vi ville hinna umgås mycket med våra barn. När man vant sig vid huspriserna i Göteborg och sedan tittade på annonserna i

fakta Nina Olofsson Medin Är: ”En social, glad tjej som funderar mycket på livet och är oerhört slarvig.” Ålder: 36 år. Bor: I ett hus i Vittjärv utanför Boden. Gör: Driver Vittjärvs Lanthandel. Familj: Maken Johan och barnen Ellen, 6 år och Simon, snart 3 år. Gillar Extra mycket: Naturlighet. Måtto: Lev i nuet. ”I stunden har livet ett märkligt sätt att lösa sig även om det ibland är jobbigt eller gör ont.” Det visste du inte om Nina: Älskar att dansa hemma i vardagsrummet, gärna till techno eller house.

NSD var det nästan så att man började skratta. Skillnaden är enorm, säger Nina. För exakt tre år sedan bestämde sig familjen för att flytta upp till sommarstugan på prov, både för boendets skull och för närheten till föräldrarna. Men när sonen Simon fötts insåg Nina att hon inte kunde flytta tillbaka till lägenheten i Kungälv. Den såldes och Nina sa upp sig från sitt jobb.

?

Hur vågade ni lämna allt? – Vi hade bott i Kungälv i två år och inte rotat oss så mycket. Det kändes inte modigt att göra det. Jag tror på att allt löser sig om man bara anstränger sig lite, säger Nina. Men efter föräldraledigheten hade hon svårt att hitta ett nytt jobb och saknade samtidigt möjligheten att köpa ägg och mjölk i närheten. Det drev fram en idé. Idén föddes och lades undan om vartannat tills en dag... – Något sa till mig att jag måste testa. Och så blev det, säger Nina. Tack vare hjälp och stöd från familj och vänner öppnade Vittjärvs Lanthandel den första juli 2010. – Att det är en udda butik där man kan hitta lokalproducerad och ekologisk mat är det roligaste. Det växer och det är jättekul. Det får folk att hitta hit. Rybsoljan och barkbrödet säljer bäst, det ligger rätt i tiden med gammeldags produkter och det går ihop med min hälsolinje, säger Nina. I framtiden vill hon hålla kurser om ekologisk mat men också gärna ha en dag i veckan då hon kan ge shiatsubehandlingar. Josefin Wiklund josefin.wiklund@norrbottensmedia.se

p Nina Olofsson Medin Flyttade tillbaka till Norrbotten och driver i

p I lanthandeln är det gammeldags, ekologiska och lokalproducerade produkter som säljer bäst.

EXTRA 2


dag Vittjärvs Lanthandel. Hela hennes liv verkar ha dragit henne i den här riktningen, även om det är först nu hon kan se sambanden.

p Här finns karameller, marmelad och svagdricka efter gamla recept.

mars 2011

p"Min röda tråd har nog varit mitt intresse för människor, hälsa och service", säger Nina Olofsson Medin. Mamma Kristina hjälper till i butiken vid behov.

foto: josefin wiklund

p Tidigare har Nina jobbat i restaurang, skolkök och café och drivit ett eget företag men mataffären är en ny erfarenhet.

13


Djur och Tillbehör

Bilar köpes Bil köpes

Allt av intresse Mindre defekt ej hinder, även taxi, buss, skåp, husvagn, husbil. Ring för snabb smidig affär. Kom med förslag tel 070-039 98 72

VW Sharan GL6 syncro

-99, automat, bes, skatt, stereo, 4-hjulsdrift, drag, ABS, antispinn, ac, elhissar, fjärrlås, rails, s.o.vdäck, pris 13.500:-, tel. 076-848 19 10

Fin Passat -01

24 500 mil, gråmetallic, turbo, automat, s.o.v-däck, rostfri, 45.000:-, 0730-93 04 73/Håkan

Övrigt

Katterjokk Husvagn

Husvagn med förgård och egenägd plats i Katterjokk vid Riksgränsen. Bra ytterplats, 685.000 kr, för info ring tel. 070537 65 90

Mercedes diesel köpes

MB diesel w201 w124 190d 2.5d mfl, allt utav intresse även defekt! Hela länet, ring tel. 070324 20 91

Bilar säljes 22 000 mil, servade alla milen, s.o.v-däck, ac, centralås, el speglar, m.m. pris 8.500:-, 076251 98 75

Trimkam, omslipad, fosfaterad, tot.dur=304´ nv=104´ lyft=12,3 mm Inkl.lash. OBS! K-kam i inbyte. Isracing-rallycross 070616 85 31 Piteå

Pallgafflar

Ålö pallgafflar med SMS-fäste säljes 1600 kg, rambredd 1,4 m, gaffellängd 1 m. Som nya. Pris 6.000:- inkl moms, 0911-20 05 21

Volvo 745 -88

i bra skick endast 2 ägare säljes, 8.000:-, 070-648 05 61

Bra pendlarbil, förbrukning 0,5, s.o.v-däck, dragkrok. Bilen finns i Boden, 6.000:-, 070-229 31 87, först till kvarn!

SKK, vacc, vet. bes, levklara 1 mars - lagom till sportlovet. Kenzo är en underbar kille på 5 Fina föräldrar, säljes gärna månader han är född 100915 nu till utställnings-, lydnads- o tycker han det är dax att flytta spårintress. 070-540 04 23 hemifrån. Vi följer SKK:s regler 0910-77 59 73

Trimkam Volvo B23/230 Volvo 460 se -96

VW GOLF diesel 3D-87

Dvärgpinschervalpar

Papillonvalp

MB 190D Automatdelar

Behöver motorn 4syl & automatlåda köpes i delar eller hel bil max 35 000 mil, tel. 070631 17 30

Norrbottens Media är ett av Sveriges ledande medieföretag och ägare av tidningarna Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren, gratistidningarna Extra Luleå/Boden/ Malmfälten, tv-kanalen 24Norrbotten, produktionsbolaget Teknomedia samt tryckeriet Tryck i Norrbotten AB. Koncernen omsätter ca 280 miljoner kronor och har drygt 200 anställda. Norrbottens Media ingår i NTM- koncernen som är ägare av en stor mängd medieföretag och har en omsättning på drygt 2 miljarder kronor och ca 2 000 anställda.

24Norrbotten söker

Videoreportrar och sändningsproducenter för semestervikariat till nyhetsredaktionen i Luleå

24Norrbotten är länets yngsta TV-kanal. Vi sänder nyheter 24 timmar om dygnet, vår målgrupp finns främst i området Fyrkanten i Norrbotten. 24Norrbotten startade för två år sedan och har idag drygt 80 000 unika tittare varje vecka. Vi söker nu videoreportrar och sändningsproducenter för vikariat under semesterperioden 2011. Som videoreporter kan du hantera en videokamera och redigera ditt eget material. Du kommer att arbeta i en aktiv nyhetsmiljö med den senaste tekniken. Vi uppdaterar våra nyhetssändningar så fort vi har något nytt att erbjuda. Vi förutsätter att du är samhällsorienterad, gillar utmaningar, och brinner för nyheter. Som sändningsproducent ansvarar du i första hand för utsändning av nyheter och program i 24Norrbotten. Men du ska även kunna agera som bildproducent vid studioinspelningar samt som fotograf och redigerare vid nyhets- och programproduktion. Din CV och ansökan vill vi ha senast 12 mars 2011. Ansökningarna skickas till: jobb@24norrbotten.se Uppgifter om tjänsten lämnas av Christer Holmquist, redaktionschef 0920-26 28 58. Fackliga frågor ställs till Journalistklubbens ordförande Roland S Lundström telefon 0920-26 29 00 (växel).

Bilsäp

Bilsläp Gisebo, sommar och vinterdäck, skruvtipp, flakmått 210x300 cm, lastvikt 800 kg, totalvikt 1200 säljes, 10.000:-, 070-648 05 61

Lhasa Apso valpar

Dvärgschnauzervalpar

Jack Russel valpar

Engelsk settervalpar

Glada & trevliga valpar, T.S allt enl. SKK´s regler. Lev. klar v. 9 E. Friska, trevliga & meriterade föräldrar. Ring för mer information 070-361 44 65

Leveransklara valpar svart/silver och vita. Säljes enligt SKK´s regler. Uppvuxna i hemmamiljö, vana vid barn. Seriösa, ring för mer info 0920-161 23

Däck

2 st framdäck till traktor. Dim 280/85R24 (11.2R24). Continental Contract AC85. Som nya. Pris 6.000:- inkl moms, 0911-20 05 21

NSD söker Norrländska Socialdemokraten är Norrbottens största dagstidning med en upplaga på 34 100 ex. varje dag. NSD ger även ut gratistidningen Extra en gång per vecka. Centralredaktionen finns i mediehuset i Luleå och lokalredaktioner finns i Boden, Kiruna, Gällivare, Kalix och Haparanda.

Semestervikarier Vi behöver semestervikarier under juni, juli och augusti. Vikariaten kan avse hela, eller delar av, denna period.

Till centralredaktionen i Luleå: • Reportrar • Redigerare • Sportreporter/redigerare • Fotografer • Webbredaktör • Familjeredaktör • Insändarredaktör

Till lokalredaktionerna i Kiruna, Gällivare, Kalix och Boden: • Reportrar Du ska ha journalistisk utbildning och/eller erfarenhet. Kan du såväl skriva, fotografera som redigera är det en merit. För redigering krävs kunskap i InDesign. Fotografer och webbredaktörer ska även kunna jobba med rörliga bilder. Körkort är ett krav. Mer information om tjänsterna kan du få av Tommy Ström, redaktionschef. Fackliga frågor besvaras av Jan Bergsten. Båda nås på tel 092026 30 00. Din ansökan vill vi ha senast 4 mars 2011 med e-post till adressen semestervikariat@nsd.se.

4 st charmiga Jack Russel terrie valpar till salu. 2 hanar och 2 honor. Lågställda och strävhåriga. Uppvuxna i hemmiljö. Leveranskl. 5 mars, 070-567 32 66

2 hanv. lev.klara v 10 e J Töttadalens Quatro och SJCH Faulfossens VH Tiri. Utmärkta viltfinnare med gott samarbete, 10.000:-, 070-273 55 31

Kom och fynda på Matthörnans stora lagerrensning!

MATTOR HALVA PRISET! vräks bort, många till långt under

Även en del orientmattor ingår.

ÖPPET: Månd-fred. 9.30-18.00 Lördag 9.30-15.00

Norrbottens mest välsorterade mattaffär!

Kungsg. 22. Tel. 0920-145 30.

Alla älskar

NORMAN

av Alan Ayckbourn

Komedi i 3 fristående delar

En fars som slår knockout… Synnerligen rolig NSD Blev maximalt glad och lycklig på Norrbottensteatern… Suverän teater NK

Imponerande skådespeleri från hela ensemblen PT Tor 3, fre 4 mars BORDSSKICK 19.00 Lör 5 mars Utsålt! Spelas t.o.m 16 april KGB Show ons 2 mars 19.00 Utsålt!

Gäster: Lars-Eric Aaro • Sofia Jannok • Mikael Renberg Musik Jonatan Lundberg m. vänner Nästa KGB Show 16 mars

2 mars 12.00 Folkmusikgruppen Jord

Soppteater 9 mars Västerbottensteatern Teaterns kassa 24 34 00 Kulturens Hus 45 59 00 norrbottensteatern.se

www.24norrbotten.se

14

EXTRA 2 mars 2011


LOPPIS

Måttsundsbacken!

Örnässkolans matsal 5/3 kl 10.00-14.00 Övriga datum 2/4 samt 7/5

Drömmer du om att starta eget? Kom på vår kostnadsfria starta-eget information! Luleå, Aurorum 1 C, 17 mars kl 18-21

DU KVINNA

Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-693 79 28. Ange datum och ort vid anmälan.

Behöver du råd i en juridisk fråga?

Kontakta

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix och Överkalix kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

Din trygghet Dygnet runt Året om

JURIDIKJOUREN måndagar kl. 18.00-20.00 0920-22 22 23 juridikjouren@bredband.net

Juridikstuderande tjejer svarar på dina frågor

djursjukhuset.se

Norrbottens Media är ett av Sveriges ledande medieföretag och ägare av tidningarna Norrländska Socialdemokraten, Norrbottens-Kuriren, gratistidningarna Extra Luleå / Boden / Malmfälten, TV-kanalen 24Norrbotten, produktionsbolaget Teknomedia samt delägare i Tryck i Norrbotten AB. Koncernen omsätter cirka 280 miljoner kronor och har drygt 200 anställda. Norrbottens Media ingår i NTM-koncernen som är ägare av en stor mängd medieföretag och har en omsättning på drygt 2 miljarder kronor, med cirka 2 000 anställda.

Gillar du att göra affärer? Då kanske du är en av oss. Norrbottens Media Försäljning söker en säljare som gillar att göra affärer. Tjänsten innebär att du besöker och vidareutvecklar nya och befintliga kunder. Vi ser helst att du redan är insatt i hur mediakommunikationen fungerar på den lokala marknaden och att du har en förmåga att se helheten och kunna argumentera för nyttan i kommunikationsförslagen samt är driven säljare. Norrbottens Medias produktportfölj består av NSD, Kuriren, Extra Luleå/Boden/Malmfälten, nsd.se, kuriren.nu samt TVkanalen 24Norrbotten. Frågor om tjänsten besvaras av företagsmarknadschef Peder Stockman, 0920-26 27 51. Fackliga frågor ställs till Unionens klubbordförande Håkan Blomqvist, 0920-26 27 31. Din ansökan skickar du senast den 7 mars till: rekrytering@norrbottensmedia.se

Anläggningen med något för alla. Enklare nedfarter för nybörjare och brantare för den mer avancerade skidåkaren. Det finns tre backar och tre liftsystem, samt även ett barnskidområde med lift. För snowboardåkarna (och skidåkarna) finns det förutom de vanliga backarna också ett big-jump och så småningom flera mindre hopp. Vi kommer även att göra puckelpisten i år också. Vid restaurangen finns det en värmestuga där du kan äta din medhavda matsäck eller handla från menyn i restaurangen.

! r e d i t s v o l t r o Sp Måndag-torsdag 10-16, 18-21 Fredag-söndag 10-16

OBS! Om temperaturen understiger -20 grader är backen stängd. Ring vår telefonsvarare för aktuella öppetförhållanden: 0920-343 05.

Skid-shop!

Här kan Ni hyra, köpa och göra service på diverse skidutrustning. För uthyrning finns bland annat alpint för barn och vuxna. Ett mindre sortiment av snowboard, ring och kolla först vid hyrning av snowboard.

Komplett Skidpaket (skidor, bindningar och pjäxor) Pris från 1995:Märkena som finns är Vi säljer även hjälmar, brillor och stavar till rejält reducerade priser.

Nytt parkområde! Årets park kommer ha mer rails och bättre hopp, vi har tre nya rails från Scandinavian rails som går att bygga om efter behov, vi har även renoverat våra gamla rails som kommer att dyka upp i backen! Hopp och design i parken är i samarbete med Tobias Karlsson och Thomas Edmark.

Telefonsvarare 0920-343 05 Michael Lundkvist 070-661 62 96 Henrik Kaati 070-661 62 36 info@mattsundsbacken.se

www.mattsundsbacken.se EXTRA 2 mars 2011

15


gästKRÖNIKA

Mycket kallprat i vinter Med en blick utanför fönstret kan jag konstatera att ljuset är här, den goda, ljuva och efterlängtade våren har börjat skaka av sig mörkret och den bistra kylan. Det här var en mening om vädret som också innehöll en form av metafor. Kall, varm och ljummen är ord som ofta används för att beskriva egenskaper, i det stora hela är det väldigt vanligt att likna en känsla med vädret: när jag ser dig sveper en sommarvind genom kroppen, du är solen för mig, vinden mojnar när du går ut. Jag läser regelbundet den utmärkta Språktidningen, i det senaste numret handlade det bland annat om metaforer. Något som vi använder hela tiden när vi skriver, pratar och tänker, många gånger omedvetet. Vi lämnar tillfälligt metaforernas rike, i alla fall medvetet, och går in på vädret eller rättare sagt kylan den här vintern. Den som startade i november och ännu håller ett visst grepp om oss. Det är lite konstigt att jag tar upp det här eftersom jag inte är så mycket för att snacka om vädret, men den här vintern går det inte att undgå. Alla pratar, inte bara de som i brist på annat vrider huvudet åt olika håll och slentrianmässigt, likt en meteorolog, kommenterar det uppenbara. Förra veckan hörde jag först två tonårstjejer stå i gallerian i Boden och beklaga sig över kylan. Lite senare kunde jag inte undgå att

PLUS Min tandläkare och sköterska

MINUS Polly är gott, men det har sitt pris

Roger ROCKY

16

lyssna på ett samtal vid grannbordet på Opalen. Där satt en grupp på sex–sju ungdomar och diskuterade vädret. Det här kan inte vara ett vanligt huvudämne i den här åldern, men det verkar förena, alla har dessutom samma åsikt. Det finns också en annan sak som jag har märkt. Något som syns tydligt vid de tider som skolungdomarna står och väntar på bussen. Det finns två alternativ, antingen har alla de unga kvinnorna som tidigare i vinter bara hade minimal och tunn klädsel nedtill på kroppen börjat stanna hemma från skolan eller så har de fått vika sig för naturens krafter. Jag tror på det senaste, de har insett att långbyxor är ett alternativ när det är kallt. Fast jag förstår att det här bara är en tillfällig insikt – modet kommer naturligtvis så snabbt som möjligt återgå till det normala. Även de unga männen har insett kylan. Och för en del har det fått besvärliga konsekvenser. Jag tänker på de som har byxor med ordentligt häng, om de tidigare har haft svårt att gå lite fortare framåt utan att byxorna gled ner så är det än värre nu när de tvingas ha långkalsonger. Enligt Wikipedia är metaforen ett bildligt

uttryckssätt där ett begrepp tillfälligt byts ut mot ett begrepp som liknar det ursprungliga. Likheten är beroende av sammanhanget och metaforer fungerar därför endast då lyssnaren har tillgång till sammanhanget. Metaforen skiljer sig från liknelsen i det att den enbart består av en bild och det som bilden betecknar. Kändes det krångligt, jag tar en enklare variant: Lyssna… visst är det våren och sommaren som har börjat viska utanför fönstret.

Roger Larsson hedbo@hotmail.com

Roger Larsson frilansjournalist, har inte kört skoter på flera år, men under våren ska det ske igen. I all enkelhet ska den anskaffade maskinen från 1988 puttra upp till en skön plats på Långberget.

av Martin Kellerman

EXTRA 2 mars 2011


Tak-Golv-Fönster-Garageportar

LULEÅ BYGG & INREDNING AB Isolering-Vent-Bemanning Björn: 073-844 54 44

Veckans klipp! Dubbdäck Hankock W409 215/55/16

1080:-/st

Montering och balansering tillkommer

Bangårdsg. 11 • Södra Hamn • Tel 22 50 90

Nu börjar jag arbeta på Klippt & Skuret. Jag hälsar mina gamla och nya kunder varmt välkomna!

Jenny Degerlu

nd

Tidsbokning, Drop-in (i mån av tid) Skeppsbrogatan 29, Luleå Tel: 0920-22 66 32

Lars Folkesson, reporter | Pär Bäckström, fotograf | Pelle Johansson, krönikör

VÅRERBJUDANDE

Kastrera din hankatt, honkatt, hanhund eller tik hos oss och få gratis foder för c:a 1 vecka, rabattkupong, informationsbroschyr som handlar om tiden efter kastration och en överraskning!

Erbjudandet gäller mars-maj • Välkomna Tidsbokning 08.00-12.00, 13.00-17.00 Telefon vx 0920-25 30 20 • www.djursjukhuset.se

Skid-VM i Oslo 23 februari –6 mars

NSD-sportens medarbetare ger dig länets bästa mästerskapsbevakning krönikor analyser nyheter bloggar bilder reportage webb webb-tv

Vi reparerar Vi servar och servar alla bilar alla bilar!

Norrländska Socialdemokraten | www.nsd.se

Tel. 0920-22 00 60 Tel. 0920-22 00 60

Bilarenan, Banv. 21, Luleå Banv. 21, Home Center, Luleå Öppet:Mån-fre Mån–fre 7.00–17.00 Öppet: 7.00-17.00

Hos ABF Norr får du huvudrollen Litteraturvetare, professor och författare till Allra käraste systrar - Ebba Witt-Brattström besöker ABF med ett spännande seminarie den 10 mars klockan 12.00-14.00 på Glimten! ������������������������������������������������������������������������� ����������������������������������������������������������������������� EXTRA 2 mars 2011

17


nöje

2

Foto: Laurie Sparham

3

1

5

6

STORFILMER u Natten mot måndag gick årets Oscarsgala av stapeln. I kategorin Årets bästa film fanns tio filmer nominerade. Extras redaktion har tagit sig en närmare titt på de åtta som hunnit komma upp på svenska biodukar. Och precis som Oscarsjuryn kan vi konstatera – The King´s speech var bäst. 127 timmar

Regi: Danny Boyle Betyg: eeee Snyggt verklighetsbaserat och definitivt sevärt drama om friluftsgalningen Aron Ralston som tar sig fram kring Utahs röda berg. Och precis som det låter handlar filmen om de 127 timmar Ralston sitter fastklämd mellan en stor sten och en bergvägg. Trots detta, eller är det kanske just tack vare detta, är filmen oväntat levande. Mycket på grund av det extremt snygga fotot, med konstiga vinklar, extrema närbilder och ett fantastiskt minspel av James Franco. Mariana Vnuk

18

7

4

8

Oscarsjuryn och Extras redaktion ä

King´s speec

The King´s speech

The social network

Regi: Tom Hooper Betyg: eeeee Aldrig har väl ett kungatal varit så fängslande som när en stammande Kung George VI (magnifikt spelad av Colin Firth) ska gjuta mod i en hel nation. Ett lågmält drama om en hämmad man som motvilligt utses till Kung och som slåss mot sina rädslor och inre demoner. Och som känner sig minst sagt obekväm i rollen som det brittiska statsöverhuvudet. Geoffrey Rush som den självlärda talpedagogen Lionel Logue, är strålande och stjäl nästan hela filmen framför ögonen på Firth. The King´s speech är värd åtminstone hälften av de tolv nomineringarna. Fick pris för bland annat: bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll.

Regi: David Fincher Betyg: eeee Nätfenomenet Facebook som film? Jo det fungerar faktiskt alldeles utmärkt. I sanning spelar Facebook bara en biroll i sammanhanget. Filmens kärna finner man istället i personporträttet av den ytterst osympatiske grundaren Mark Zuckerberg, briljant gestaltad av Jesse Eisenberg. Vi tas med på Zuckerbergs resa från utstött datanörd till dagens titan inom de sociala medierna, tragiskt nog lika ensam som han var från första början. En av årets bästa filmer. Fick pris för bland annat: bästa manus och bästa originalmusik.

Lars-Henrik Andersson

Lars Andersson

EXTRA 2 mars 2011

The kids are all right

Regi: Lisa Cholodenko Betyg: eeee Två mammor, två barn och en spermadonator. Villa, Volvo och familjemiddagar. The kids are all right är något så udda som en film om en helt vanlig familj, visserligen i en inte lika fullt så vanlig konstellation. Vardagsdramatik när den är som bäst – osminkad, rakt på och härligt på riktigt. Julianne Moore och Annette Bening är fullkomligt lysande och Mia Wasikowska som dottern Joni är i en klass för sig. Det bästa med filmen är ändock slutet som jag är oerhört tacksam att man skippade att amerikanisera. Go girls och länge leve kärleken! Mariana Vnuk


t Extra betygsätter åtta av årets Oscarsfilmer 1. The King´s speech 2. 127 timmar 3. True grit 4. Toy story 3 5. Inception 6. The social netvork 7 Winter´s bone 8. The kids are all right

A L L I L

1 1 0 VM 2

Toy story 3

Regi: Lee Unkrich Betyg: eee Toy story 3 väcker nostalgiska minnen hos den vuxne tittaren. Andy är numera en stor pojke och när han röjer sitt rum innan han åker till universitetet sorteras leksakerna åt olika håll. De får kämpa för livet även i denna del tre, för att undgå både värmeverk och dödsmisshandel av ovarsamma småbarn. Både sex- och nioåringen därhemma ville genast se om filmen och den fick pris som bästa animerade långfilm och bästa originalsång. Men inte ens i leksakernas värld får Barbie vara med och leka på samma villkor som grabbarna, och det skaver.

R E T N VI LEN E P S

Anneli Hanno

t e g r e b alm M / e r a lliv ä G s i r r a e l m a 6 n i F 4-5

Winters bone

Regi: Debra Granik Betyg: eeee En riktigt spännande thriller som långa stunder håller nervtrådarna i kroppen på helspänn. I det karga området i Missouri lever 17-åriga Ree Dolly med sin mamma som tappat förståndet. Pappa sitter i fängelse för narkotikabrott och när pappan betalar sin borgen genom att sälja huset familjen bor i blir de hemlösa. Dottern börjar leta efter pappan och i sökandet stöter hon på en värld där den som säger fel saker riskerar att bli skjuten. Filmen var nominerad till bland annat bästa kvinnliga skådespelare men fick inga priser.

Invigning fredag 4 mars kl 21.00 i Sporthallen Malmberget. Samtliga ledare och deltagare skall vara samlade senast 20.50.

Inception

Sporthallen

10-15.

Gunillaskolans gym.sal

16.30-17.45

True grit

Regi: Joel Coen, Ethan Coen Betyg: eee I Arkansas i senare halvan av 1800 bestämmer sig 14-åriga Mattie Ross att hämnas på sin faders död genom att hyra en skoningslös sheriff som prisjägare för att infånga mördaren. Att prisjägaren (Jeff Bridges) visar sig vara både nedsupen och enögd avskräcker henne inte. True Grit är en klassisk western av bättre klass, och är en skön blandning av spänning, humor och pang-pang. En och annan bov har fått sätta livet till innan eftertexterna börjar rulla.

Lördag

Söndag

11.10-13.30

8-10.30, 3-4:e plats

Sporthallen

12.50-17.00

10-12.45 FINALER

Gunillaskolans gym.sal

18.00-21.00

Sporthallen, G-hallen

10-12 Lag

9-14 Individuell

Sporthallen, G-hallen

15-19 Individuell

Bowling

Sporthallen, Bowlingh.

15.30 - 17.00 Tävl. 11- 12.30 Tävling 10 - 11.30 Tävling

Brottning

Sporthallen, B-hallen

Sporthallen, Bowlingh.

ch är bäst Regi: Christopher Nolan Betyg: eeee Det här är en film som alla måste se, en action/science fiction i bankrånarstil med Leonardo DiCaprio i huvudrollen som hemlighetstjuv med ett spökande förflutet. Han får i uppdrag att plantera en idé i en mans huvud genom en dröm i en dröm i en dröm. Historien är inte så svår att hänga med i som man kanske kan tro och specialeffekterna är hisnande, speciellt när drömvärldarna rasar ihop. Som så ofta i sådana här filmer är slutet sådär irriterande skumt men det gör inte så mycket. Fick pris för bland annat: bästa foto och specialeffekter.

Fredag

Basket

Bordtennis

jeanette Bergström

är rörande enig:

Idrottsgren Plats

NY GREN!

Futsal NY GREN!

15.30 - 17.00 Tävling 17-19 Träning

10-12 Tävling

Sporthallen, B-hallen

13-16 Träning

Sjöparkskolans gym.hall 13-21

9-20.

9-12, 3-4 plats

Sjöparkskolans gym.hall

Handboll

Sporthallen, A-hallen

Ishockey

Ishallen

Skidor

Kaptensgården

9-12 Tävling

12-14 FINAL 15.50-20-30

Sporthallen, A-hallen 11.00 - 21.00

8-12.30

7.30-10.00 3- 4 plats

17-21.30

13-15.45 FINALER

9.00 - 18.30

8.00 - 12.30

Ishallen

14.00 - 15.30 FINAL 11.00 Distans

11.00 Par staffet

Skidorientering Kaptensgården

14.00 Medeldist. 9.30 Kortdistans

Sportskytte

9.50-11.20

Sporthallen, Skyttehallen 15-16.45

9.55-12.35

Sporthallen, Skytteh.

17-18.15 Kvarts - 13.30-15.00 14.00-14.45 Semi- och FINAL FINALER Super Star Sporthallen, A-hall 21.45 Föreläsning m. JP Kostet, Nya Nordan 13.00 och 18.00 Tider för ledargenomgångar finns i finalprogramet för respektive idrott. Legitimation: Samtliga deltagare och ledare måste visa upp Lilla VM:s deltagarkort vid de olika förläggningsentréerna. Info: www.lillavm.se

Välkommen till de 53:e Lilla VM-spelen! Finalbilaga, resultat och bilder kommer torsdag 10 mars.

jeanette Bergström

Ett samarrangemang mellan:

Josefin Wiklund

Malmbergets IF

EXTRA 2 mars 2011

19


AKTIETRÄFF Securitas Sverige AB presenteras av Avdelningschef Håkan Dynesius och VD Peter Johansson berättar om Eurocon Consulting AB. Måndag den 7 mars kl 18.30-21.00 Kyrkans hus, Nygatan 10, Luleå Anmälan senast 6/3 till 0920-22 86 13, maila lulea@aktiespararna.se. 50 kr för icke medlemmar. Välkommen!

Råneå Hembygdsförening inbjuder till årsmöte Onsdag 9/3 kl. 18.30, PRO-lokalen, Råneå • Lars Sjöberg, Raan.nu visar bilder och berättar. • Årsmötesförhandlingar • Fika och lotteri. Välkommen! Styrelsen

Hur många bröd har du?

Kvinnor i Luleå och i Chile har skapat en ekumenisk gudstjänst, som firas på Världsböndagen. Kom och var med! Fredag 4 mars kl. 19 Björkskatakyrkan Kvinnor från olika församlingar i Luleå håller i gudstjänsten. Gudstjänstagendan är gjord av kvinnor i Chile, och den följs denna dag i gudstjänster över hela världen.

Arrangeras i samarbete med ett flertal församlingar i Luleå.

www.svenskakyrkan.se/lulea

Intensivjägarskola Sunderby skjutbana Medicinsk yoga start 12 mars Naturen + maten = hälsan start 12 april Akustisk gitarr för nybörjare Akustisk gitarr för dig som kommit en bit Spela i musikgrupp www.studieframjandet.se 0920-434324

Torsdag 3 mars kl 10-18

Pris ex. Renskav i 5 kgs/kart...119:80/kg Älgskav i 5 kgs/kart. ...99:80/kg Rensida & bringa .......79:80/kg Renstek ....................129:80/kg Renstek benfri ..........169:80/kg Älgstek benfri ...........149:80/kg Renköttfärs .................69:80/kg Renkotletter................79:80/kg Karesuando. Tel 0981-200 48 www.renvilt.com

Kyrkans hus, Nygatan 10 i Luleå Fem onsdagar 16 mars - 13 april kl. 17-19

Danskurs

Start sönd 13/3 o senare I Luleå och Boden

att leva i brustna relationer

Senaste datum för anmälan 8/3. Anmälan och info på

Hur hittar man förhållningssätt som bygger broar, försonar och upprättar det som gått sönder eller knakar i fogarna?

att laga bra och billig mat

Vi delar med oss av våra bästa recept till varandra!

Hjälp oss bromsa klimatförändringarna! Sms:a ordet NATUR till 72 900, så skänker du 50 kr till SNF:s klimatarbete. Läs mer på www.snf.se

Bugg och Lindy Hop

att sätta guldkant på tillvaron

Att få små resurser att räcka till, skapa en atmosfär av glädje och vardagslyx.

Inbjudan till samtalsgrupp om sorg, för dig som är mellan 16 och 20 år och har förlorat en förälder Start tisdag 8 mars kl. 18.00-19.30, i Ungdomens Hus på Nygatan 12 i Luleå

OBS! Nytt ställe! Framför Coop Forum, Storheden

W Eliassons Partiaffär AB

för småbarnsföräldrar

Föräldrar dör...

REN & ÄLGKÖTT!

www.lbsdk.se

eller via telefon 0920- 22 29 35

göra roliga saker med barnen Vi delar erfarenheter.

gränssättning. Våga vara vuxen. För föräldrar med barn i åldern 0-10 år. Anmälan senast 9/3 till Gunilla Vahlberg-Isaksson, diakon, tel. 0920- 26 48 15, eller e-post: gunilla.vahlberg-isaksson@ svenskakyrkan.se. Deltagaravgift: 100 kronor för fem gånger. Mat och fika ingår i priset. Läs mer på vår webb. Välkommen! medarrangör: sensus www.svenskakyrkan.se/lulea

Prova på Medicinsk yoga!

LBS är anslutna till Svenska Danssportförbundet

Årsmöte! Luleå Hembygdsförening håller årsmöte lördag den 5 mars kl. 13.00 i Kyrkans hus. Program: Birger Svenssons film: Vi ser på vår stad, Luleå Välkommen!

Kom och prova på yogans hemliga krafter för bättre hälsa. Helhetsyoga passar alla oavsett om du är ung eller gammal, har begränsad rörlighet pga sjukdom eller annan orsak. Övningar görs sittande på en stol.

Den 12 mars klockan 10.30 på Kronan A6, Luleå Utbildad yogalärare Riitta Mantovaara Studiefrämjandet Södra Norrbotten i samarbete med Friteko Balans Gratis prova på! www.studieframjandet.se 0920-43 43 24

Foto: Emmelina Eriksson

Keltisk mässa En gudstjänst med nattvard för dig som vill uppleva Guds närhet med alla sinnen.

Myöskin sinulle joka olet suomenkiellinen. Även för dig som är finsktalande. Välkommen - Tervetuloa!

Söndag 6 mars kl 18 Porsökyrkan, Porsö centrum.

EXTRA 2 mars 2011

Tanken med gruppen är att du ska få känna att du inte är ensam med din upplevelse, att det finns andra som delar dina erfarenheter. Vi vill erbjuda dig att vara med i ett sammanhang där det finns plats för dig och dina tankar, upplevelser och frågor. Gruppen träffas cirka sju gånger. Vi som leder gruppen är: Stefan Widman, skolpräst, tel. 0920-26 48 30 och Yvónne Steinwall, präst, tel. 0920-26 48 71, eller 070-190 16 76, e-post: yvonne. steinwall@svenskakyrkan.se. Kontakta oss gärna för mer information! Hör gärna av dig innan 4 mars så att vi vet om du kommer och hur mycket fika vi ska förbereda. Välkommen!

www.svenskakyrkan.se/lulea

www.tidningenextra.se


Gör något roligt på lovet

Motionsdans i Boden Söndag 6/3 kl 19-22 Servering

www.golfgarden.se

Svartöv/Gammelstadsv 19, Tel 0920-23 23 60

Trivsamma lokaler med bra läge, Bergvikskurvan 11 i Luleå. 80 - 200 m2. Bra standard och goda parkeringsmöjligheter.

vi dansar till musiken Grannbandet entre 100:välkommen! Svartbjörnsbyns IF www.perbackagarden.se

Så gott kan bli! som det

Kebabkött, isbergssallad, lök, tomat, gurka, alternativa dressingar, strips eller ris

54:-

KEBABSALLAD

Kebabkött, isbergssallad, lök, tomat, gurka, alternativa dressingar

54:-

RESTAURANG

KEBABTALLRIK

KEBAB-HUSET Erbj. gäller onsdag-söndag

Strand-parkeringen tel: 104 29 Öppet: Mån-Lör 11-20, Sön 12-20 www.kebab-huset.se

NYGATAN 14 • TEL. 158 40 • LULEÅ

Helgerbjudande Fredag-Lördag-Söndag

• Gravad Lax • Filé Napoleon

Oxfilé med Grand Marniersås, krabba, grönsaker & pommes chateau

54:-

• Friterad Ananas

K H Fastighetsutveckling i Norr AB Telefon: 070-682 20 70 E-mail: kh.fastighetsutveckling@telia.com

• Filé Cinto

Fläskfilé med bearnaisesås & sparris Med oxfilé + 20:-

269:- Pizza ! 149:- för avhämtning

OBS! Nya exklusiva rätter!

Dagens lunch

75:-

V. 9 Torsdag: Kycklingfilé m grönpepparsås & pommes chateau Fredag: Grillspett m tzatziki, grönsallad & pommes frites V. 10 Måndag: Fläskfilé m portvinssås & pommes chateau Tisdag: Biffstek m bearnaisesås & stekt potatis Onsdag: Entrecoté m tryffelsås & råstekt potatis

Efter kl. 14.00

Pizza nr 1 - 25

(ord. pris från 75:-)

Se pizzameny på www.kebab-huset.se

KEBAB-HUSET

FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Erbj. gäller onsdag-söndag

Nya öppettider: Mån – Fre 11-23 Lör – Sön 12-23

Strand-parkeringen tel: 104 29 Öppet: Mån-Lör 11-20, Sön 12-20 www.kebab-huset.se

Foto: Per Pettersson Armada Reklambyrå

m apelsinmarmelad & gräddglass

Norrbottens-Kuriren är nyhetsledande i Norrbotten och dominerande i residensstaden Luleå. Tidningen har fem lokalkontor spridda över hela länet (Boden, Kalix, Gällivare, Haparanda och Kiruna).

NORRBOTTENS-KURIREN SÖKER

Semestervikarier Vi behöver REPORTRAR, REDIGERARE, FOTOGRAFER och REDAKTÖRER Under semesterperioden juni-augusti 2011 kommer Norrbottens-Kuriren att behöva ett antal vikarier som under kortare eller längre perioder ska ersätta vår ordinarie personal. Vi behöver reportrar, redigerare och fotografer till vår nyhets- och sportredaktion i Luleå samt lokalredaktörer till redaktionerna runt om i länet. Dessutom söker vi webbredaktörer, familjeredaktör, nöjesredaktör samt insändarredaktör.

KVARTSFINAL

Matchsponsor:

Matchboll: Laitis Underhållning:

SKET LULEvsÅSBA O LNA

Athletic Cheer Champions MATCHDAGS:

Onsdag 2 mars Tid: kl 19.00, Pontushallen

Huvudpartners: Armada Reklambyrå sCascade sBombardier sLulebo Luleå Energi s Petrina & Partners sVårdcentralen Hermelinen sFerruForm

För samtliga vikariat krävs utbildning/erfarenhet. Vi utgår från att du har ett brinnande intresse för journalistik och är beredd att jobba i ett högt tempo. Lokal kännedom är meriterande men ingen krav. Körkort är ett måste. Frågor besvaras av nyhetscheferna Armi Rousu och Per Öbom, redigeringschef Eva Åström samt sportchef Malin Öhrlund. Fackliga frågor ställd till journalistklubbens ordförande Roland S Lundström. Alla nås på telefon 0920-26 29 00 (växel)

Din ansökan vill vi ha senast den 12 mars 2011. Skicka den till e-postkorgen: nksommarvik2011@kuriren.com

Raj-Raj Band

®

TOREDALSETNO-FOLKPUNK TOREDALSETNO-FOLKPUNK TOREDALSETNO-FOLKPUNK TOREDALSETNO-FOLKPUNK TOREDALSETNO-FOLKPUNK

I händelsernas centrum

”GALEN i TORNEDALEN II” Fredag 6 maj, kl. 19:30, Kulturens Hus i LULEÅ

Vill du synas här? www.tidningenextra.se

Entré: 290:- inkl. serv. avg. Förköp: Kulturens Hus 0920-45 59 00 www.ticnet.se 0771-70 70 70 www.rajrajband.com EXTRA 2 mars 2011

21


KONTEXT Kulturens hus · Lilla salen KARL OVE KNAUSGÅRD

Prisbelönt. Omdebatterad. Genombrott med självbiografiska Min kamp. Samtalsledare Kerstin Wixe

Bostad köpes

Tisdag 8 mars kl 19.00

Stereo! (4 delar)

Technics Dc Servo automatic Turntable system SL-200 K. NEC Stereo turner model AUT5000 E. ROTEL Stereo receiver RX-202 MK II mm, tel. 070293 74 22

Biljetter: Kulturens Hus tel 45 59 00 www.ticnet.se Entré 120 kr, ungdom t.om. 20 år + alla stud 50 kr Med stöd av Luleå kommun och Statens Kulturråd

Dvärgschnauzervalp

Tik, P&S, Lev.klar Ef välmerit friska föräldrar. Lång erfarenhet av rasen, Allt enl SKK. Jämn kull med pigga glada valpar 0920989 44, 0730-50 21 13

Wheatenvalpar

4 toppenfina hanar, allroundras för lydnad el agility, i svampskogen, motionsspåret el på jakten. Säljes enl SKKs regler, 070-314 09 13 Maria

Övrigt

Lägenhet Björkliden

Lägenhet ca 25 kvm plus ca 18 kvm loft. Fin invändigt byggd 2004, pris 880.000:-, tel. 070537 65 90

för juniorer Pagla skidstadion Boden 8-13 mars Klasser: Damer och herrar, K 17-18, 19-20

JSM 8-13 mars 2011 BODEN

Invigning på ENTER galleria tisdag 8 mars kl 17.30 av landshövding P-O Eriksson Musik av Milling Culchies

Australisk Terrier

Datorskärm, högtalare, skrivare

Datorskärm (platt), extra högtalare, tangentbord samt skrivare säljes. Prisförslag mottages. Finns i Piteå, 070-366 91 70

Råneälvdal

Fritidshus eller tomt efter Råneälv köpes, även arrende är av intresse, alla svar beaktas 070-644 03 64

Insatslägenhet

Distanser

Ons 9 mars, Fördel Boden dagen Kl 10.00, Intervallstart K-stil

Tor 10 mars, Intersport dagen

Kl 10.00, Sprint fri stil. Finaler fr kl 12.15 Fred 11 mars Tävlingsfri.

Evenemang på ENTER-gallerian Se anslag på gallerian och hemsida www.entergallerian.se

Lör 12 mars, Team Sportia dagen Kl 10.00, Dubbeljakt K/F-stil

Sön 13 mars, Bed & Breakfast dagen Kl 10.00 Stafett K-stil

m w www.bodensskidallians.co

Finskspets hane

Önskemål 2-4 rum b.v. på Bergnäset med omnejd. Våren eller senare. Behöver inte vara nyrustad! Bor i villa. Svar till 391stalledrang@gmail.com

Hus sökes i Sangis

Barnstolar

1. Volvo original 3-18 kg- 600:-. 2. Volvo original 15-36 kg 600:-. 3. Britax babystol - 200:. 4. Hokus Pokus - 500:-. Hoppgunga (ej bild) 100:-, 070680 47 38

Finnspets hane född 3/4-2010 Regnr: SE34924/2010 säljes pga tidsbrist. Han är en mycket lugn och social hund Ring för mer info! 0730-58 84 99

Torp m. garage köpes

Hej! Önskar köpa ett hus med lite avskilt läge och garage. Max 2 mil från centralorterna - Boden, Luleå, Piteå! Renoveringsobjekt. Stor tomt. 073-180 98 19

3 hanar söker nya hem. Efter meriterade föräldrar, ögon och knän u.a. Leveransklara 14/2. Välkommen att ringa tel. 0970201 96

DVD Digibox VHS Först

Dvd Rainte 250:-. Förstärkare Jvc 250:-. Digitalbox 300:-. ”handan cv-3300 CNX” VHS Kendo 300:-. TVbänk 200:-, 0920-614 63

BRIO, LEGO, DUPLO

BRIO och DUPLO tågbanor: 950/700:-. LEGO byggsatser: 650:-. Centrala Piteå, tel. 0911143 45, 070- 578 87 44 (kväll)

Kamera

Canon EOS 1000 Systemkamera Objektiv 35-80 mm och 80200 mm, 1.000:-, 0911-631 06

Vi vill köpa ett äldre hus i Sangis. Funderar du på att sälja, kontakta oss. 070-282 52 50

Nakenhane/puffhane

Har 3 underbara valpar till salu. Allt efter SKK’s regler. Vill ni veta mera så välkommen att ringa. Anna 070-353 62 18

Bostad bytes LGH-BYTE

Finnes 3:a 85 kvm, våning 1 balkong i söderläge Malmudden Önskas 2:a Centrala stan, Östermalm, Malmudden EJ markplan 0920-22 74 37, 070350 87 07

Data-hemelektronik

krysslösningen

Scott jacka

Skrivbordsstol

Ställbar skrivbordsstol på hjul säljes. Pris 120:-. Finns i Piteå, 070-366 91 70

Djur och Tillbehör

Perserkattunge

Social och busig kattunge nu 10v säljes som sällskap/utställning. Ring så får ni veta mer Anja 070680 07 27

Scott jacka i nyskick. Endast använd ett fåtal gånger! Storlek: S. Vid intresse ring på nr 070601 00 15

Chinchilla hane

Databord

Databord i körsbärsfaner för hörna säljes. Bra hyllförvaring under bordet, mycket fint skick. Pris 300:-. Finns i Piteå, 070-366 91 70

Fin chinchilla hane söker nytt hem hos någon med erfarenhet av Chinchillor. Ring för mer info 076-125 93 33

Collievalpar

Stereo

Tandberg FM Stereo Receiver TR-200 med skivspelare + 2 st högtalare. Kassettdäck AIWA Creatorls stereo + mikrofon medföljer, 070-652 31 49 Per

Högställda Jack Russel

3 nyfikna hanar, födda 1dec, vacc, chip, besikt., eft. sunda föräldr. 8.500:- 070-681 40 64, Boden

väntas i alla färger. Sobel, Trefärgad och Blue Merle för leverans i maj/juni. 060-56 08 06

Engelska settervalpar

Dvärgpincher valpar

Eng. springer spaniel

renrasiga settervalpar säljes, lev. klara v 8, helt underbara trefärgade valpar, stamtavla. 070-318 32 83

Motorcykelutrustning

Hjälm Shoei stl. 57, Jernbergs säkerhetskänga stl. 43, skinnhandskar Thinsulate stl. 11. 0924-102 26

BJÖRKIS Tobogapulka

Lättgående pulka med broms och delbar dubbelskalm för två hundar, 070-659 93 55

Skanner

Skanner för överföring av negativ och dia till dator. Ny, använd endast en månad. Inköpspris 999:- säljes för 500:-, 0920-26 71 03

HD-box Humax cx 5000

Comhem bytes mot inspelningsbar box för comhem. 070-376 92 50

22

Helt underbara Dvärgpinchervalpar, 1 tik 2 hanar. Födda 4/1 lev klara 1/3. Ring för mer info 070540 04 23, 073-824 91 45

EXTRA 2 mars 2011

Svart/vit springer spaniel tik 5 mån. Otroligt snäll och lydig. Säljes pga. av barnbarns allergi. Ring för mer info 070-651 14 89

Ekolod

Laurence x-45 aldrig använd, 1.000:- 0924-102 26


PUBKVÄLL!

Med trubadur:

Mr. Goofy

Fre 4/3 - Lör 5/3 kl. 21.30 - 01.00

Öppet: Mån-Fre 14-22 • Fre-Sön 12-22 Tel: 165 10 • Örnäsets centrum • www.mediterran.se

Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning serverat i en exklusiv och sportig miljö.

Ormbergets hemlagade... Lunch 80:-

(ingår salladsbuffe, hembakat bröd, dagens soppa, dryck, kaffe och kaka) eller välj vår affärslunch el. á la carte-meny Menyerna hittar ni på www.ormberget.com Glöm inte att vi även har Söndagsöppet kl.12-17

Tel. 0920-884 15 www.ormberget.com

SVERIGES BÄSTA LÄKTARPLATS! Sportsugen? Hungrig? Den bästa kombina-

Dans till Barbados

4/3

Barbados bjuder upp till dans på Hotell Nordkalotten. • Tid: 19.00-01.00 • Entré: 170:-/p. • Entré och italiensk buffé: 350:-/p. • Danspaket inkl. entré, buffé, boende: 770:-/p. Boka bord på 0920-20 00 00. Arr: Luleå Resebyrå.

tionen hittar du hos oss. Ät en god middag med dina vänner och se någon bra match eller tävling på någon av våra stora skärmar. Varför inte ta med dina kunder. Boka din plats på Sveriges bästa läktarplats,

0920-20 00 00 | www.nordkalotten.com | info@nordkalotten.com

LULEÅ KULTURENS HUS Torsdag 7/4 2011 kl 19.30

telefon 0920-22 90 80.

Time Out!

Boka din sittplats på 0920-22 90 80!

Junkfood De Luxe! Kolla vår meny på allstarbar.se

Biljetter: ticnet.se eller Kulturens Hus 0920-45 59 00 Öppet 2 l0 till k ors t , d ons

Måndag till fredag: Öppet från 16.00. Lördag: Öppet från 12.00. Söndag: Öppet från 15.00. Fredag after Work, 20% off på menyn till 18.00.

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se

HÖGT! EXTRA 2 mars 2011

23


TA NER SNÖN UTAN ATT GÅ UPP PÅ TAKET

FASTIGHETSÄGARE! Fastighetsmaskiner Ny generation tvättmaskiner från Miele. Med 5-års full garanti.

Med snörakan blir arbetet både lätt och roligt!

service Mieles nya grovtvättmaskiner är konstruerade för att tåla med tuffa tag i en fastighetstvättstuga. Jämfört med äldre maskiner har vattenförbrukningenomsorg mer än halverats och energiåtgången har reducerats med hela 73 procent. Livet ska vara lätt att leva. Saker och ting ska fungera utan krångel. Och det gäller självklart också hushållsmaskiner och värmepumpar. Handlar du hos Electrolux kan du känna dig trygg. Blir det problem så rycker vi ut och tar hand om din maskin. Snabbt och effektivt. Vare sig det gäller att serva en gammal maskin eller installera en ny. Det är det vi kallar service med omsorg.

Snöraka komplett med skaft

www.electrolux.se/service

Snöraka tak

1685:-

Elinstallationer - Fastighetsservice - Datalösningar Vitvaruinstallationer - Värmepumpar service och installation Vi utför service på:

Raka av lättmetall och polyesterduk.

Teleskopskaft

785:-

Aluminium 3,20 - 9 meter inkl. fäste för andra redskap t.ex. roller eller pensel.

900:-

Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök på www.la

itis.se

Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

Bangårdsgatan 2, LULEÅ, Tel. 0920-947 50. www.runesel.se

Boden Hermelinsg. 1. Tel: 0921-510 35 • Luleå: Hummerg.4. Tel: 0920-24 73 00 Gällivare • Piteå • Skellefteå • Umeå • www.laitis.se

STOR HUSVAGNOCH HUSBILSVISNING I STORKLINTEN

T S E T D I K S A SKIFIX STOR N E T N I L K R O T S 3 I / 5 g Lördaag 6/3 Sönd -14 kl 11

Lördag 5/3 och söndag 6/3 kl. 11-14

Vi visar hela vårt program från

Många fina erbjudanden

hela helgen!

ts

pla tanter på n e s e r p e R ån i backen fr

Vi bjuder på kaffe och varm glögg

Butiken stängt lördag 5/3

Besök vår hemsida: www.husvagnscenter.se

24

EXTRA 2 mars 2011

Kopplingsvägen 10, Boden

/EL2011_v09  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2011_v09.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you