Page 1

LULEÅ

GRATISTIDNING varje onsdag 13 oktober 2010 • Vecka 41

aktuellt: Friskolor allt populärare

16

ROCKY

Därför väljer fler bort kommunal skola 4–7

nöje: Isabella slog tillbaka mot mobbarna

VIMMEL

Blondinbella blev hennes revansch 18 22

BYGGARE Koll på kroppen – en hobby och livsstil för Lisbet. 12–13

KRÖNIKA

MARTINA JOHANSSON: ”Den spretiga jakten på varumärket” 16

VI ÄLSKAR LF BASKET!


Omslagsbild: Lisbet Grape Fotograf: lennart jönsson

KRÖNIKA

Jag vill att ni läser det här

Elisabeth Alqvist, 27 år, lastbilschaufför, Porsön: – Jag vet inte riktigt vad skillnaden är. Man sätter väl lätt barnen i den skola som är närmast där man bor helt enkelt.

Lars Dahlberg, 70 år, pensionär, Luleå: – Jag har själv gått kommunal skola så jag tycker helt klart att den är att föredra.

George Beljeback, 63 år, pensionärsservice, Ersnäs: – Båda kanske passar in i samhället så länge de sköter sig snyggt och att pengarna går tillbaks till barnen.

Lina Fjellström, 16 år, student, Luleå: – Friskola. Jag går på Norrlands entreprenörsgymnasium och tycker det är bra att den kommunala skolan kompletteras med andra fria skolor.

Lina Andersson, 21 år, undersköterska, Älvsbyn: – Kommunal. Jag tycker inte privatpersoner ska tjäna pengar på det viset. Det är bättre om kommunen får in pengarna.

EXTRA LÄSVÄRT

4-7

Andra framgångsrika företag fungerar på samma sätt. Smarta marknadsförare vet exakt vilka knappar de ska trycka på hos blivande kunder. Eller vilka knappar de ska låta kunderna trycka på... Har ni sett Tipp Ex-björnen? En film på Youtube visar en jägare som tänker skjuta en björn. I sista stund ändrar han sig, stryker över filmens rubrik med Tipp-Ex och ber dig skriva in vad han ska göra med björnen istället. Hej och hå så har tio miljoner personer aktivt ägnat flera minuter åt det här företagets reklamfilm. Genialt. Det är egentligen inte svårt att fånga människors uppmärksamhet. Det svåra är att hålla kvar den i konkurrens med tusentals andra saker som lockar. En som kan är Isabella Löwengrip, som blivit Blondinbella med hela svenska folket. Hennes blogg hade en halv miljon unika besökare i veckan som mest. Kanske visste du inte att det hela var uttänkt från början? Isabella ville skriva om politik, men insåg snabbt att kändisfester, champagne och en blondin med provocerande åsikter var en bättre affärsidé. Läs mer om hennes framgångsrecept på sidorna 18-19 i veckans Extra.

SARA-LENA

Brännström

SIDAN 4–5 u Fri eller kommunal är frågan i barnens skolval. SIDAN 6-7 uHär listar vi friskolorna i din kommun. SIDAN 8 uKort&Gott bjuder på bland andra Marilyn och Amy. SIDAN 11 uVeckans Anslagstavla är full av tankar från er där ute. SIDAN 12-13 uKroppsbyggerskan Lisbet Grape älskar kroppen och livet på scenen. SIDAN 16 uMartina och Rocky regerar på sidan. sIDAN 18-19 u Hur blev Isabella Löwengrip Blondinbella och ett stort företagarnamn i Sverige? SIDAN 22 uVeckans vimmel visar kroglivets ansikten.

VI RINGDE... Eva Ohlsson, assisterande tränare för Luleå hockeys damlag. Luleå hockeys herrlag har startat säsongen succéartat. Damerna har dock haft det tyngre. Fyra matcher och lika många förluster. Vad är det som händer? – Ja, det har inte riktigt gått lika bra för oss. Vi får inte ut det bästa ur tjejerna. Men det kommer.

REDAKTION

Ni är ett ganska ungt lag? – Jo, den yngsta är 12 år,

lars-henrik Andersson

% 0920-26 28 26

lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

jeanette bergström

% 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

Fotograf: Jonas Lindsköld/NSD

vår målvakt. Hon gjorde sin premiärmatch i söndags. Sedan har vi ganska många spelare utifrån. Från Haparanda, Älvsbyn och Gällivare.

sara-lena brännström

% 0920-26 28 03

sara.brannstrom @ norrbottensmedia.se

Hur går det ihop? – Det stör oss inte faktiskt. De tränar med andra lag på sina orter och så spelar de matcher med oss. Däremot är vi fortfarande lite för få. Det märks när någon blir skadad. Men vi har några nya som inte riktigt är mogna för att spela ännu. Vi funderar på att starta ett utvecklingslag. Det låter som att ni har något på gång? – Ja, gör vi inte det så blir

viktoria berglund

% 0920-26 27 86

viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

gapet lite för stort mellan spelarna. Det blir svårt att komma in som nybörjare. Men det känns som att vi håller på att bygga på något stort. Tycker du att ni får den uppmärksamhet ni förtjänar? – Nja, vi syns ju inte i tidningarna som killarna. Och på matcherna är det lite glest. Men vi känner i alla fall att klubben ställer upp. Mariana Vnuk

mariana vnuk

% 0920-26 28 21

mariana.vnuk@ norrbottensmedia.se

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Redaktionschef och ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN 0921-160 32, 160 33. Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 13 oktober 2010

Josefin wiklund

% 070-547 44 65

josefin.wiklund@ norrbottensmedia.se

foto: josefin wiklund

Följer ni tv-serien The Event? Tredje avsnittet visades i söndags på SVT 1. Ett plan kapas, en tjej kidnappas, en familj mördas, en president blir måltavla och ett gäng fängslade utomjordingar döljer en hemlighet. Och det var bara första avsnittet. För att behålla tittarnas uppmärksamhet har serieskaparna sett till att planet, som försvann i avsnitt ett, dyker upp i öknen i avsnitt två. En oskyldig kille blir jagad, får värmeslag, anklagas för mord och blir bestulen på sin identitet. Och i slutscenen hittas tvåhundra personer mördade. Jag brukar inte följa serier. Det har varit en princip för mig. Men efter att ha ”råkat” slå på tv:n under reprisen av avsnitt ett undrar jag: Hur ska det här gå? Så jag ser avsnitt två. Och tre. Död, jakt, action, mystik. Vad är det som händer? Vem är det där? Och vad i hela friden är The Event? Mina frågor är såklart precis vad serieskaparna förväntat sig. Handlingen är troligtvis matematiskt beräknad för att uppnå högsta spänning och högsta tittarantal. Mina reaktioner fanns på papper innan de dök upp hos mig.

FRÅGAN ÄR... Vad föredrar du, friskola eller kommunal?


vinter.

Hösten är här med en ny vinterl l e b tidtabell a t d i som räcker T till våren. 18 oktober 2010–17

april 2011

www.tidningenextra.se

SKI ION COLLECT NOW IN STORE!

ell. Ny tidtabell från 18 oktober. Tidtabeldtab len köper du på LLT Info eller ombord på bussen. Du kan även ladda ner den direkt i din mobil* eller hämta den på vår webb. Har du en iPhone eller Androidmobil blir det inte bara vintertid på bussen utan även realtid. Ladda ner vår buss-app, Luleå lokaltrafik, på Appstore eller Android Market redan idag! Du som har en smartphone (ej android eller Iphone) kan använda vår nya mobila webbsida m.llt.lulea.se er fon tele Sa obil du SM ingar a m n kan pl vrig telefo 550 så tid72 en tt avse llt” till har du d 5 kr. it ps na buss och vi . Kost n du en till det i mobil ea.se ka planera ll tabe ww.llt.lul sstider, nat. På w öka bu ycket an rs m unde sa och din re

Byte av hållplatstidtabellerna sker på eftermiddagen söndag den 17 oktober.

VI KTI GA

N YHE TE R

Linje 6 | Ny linjesträckning på Storhedens södra industriområde. Bussen går via Storsandsvägen in på Cementvägen, Betongvägen och Murbruksvägen där den passerar tre nya hållplatser. Den gamla hållplatsen på Karlsviksvägen (tidigare kallad Murbruksvägen) upphör. Linje 8 | Ny hållplats vid Burströmsvägen. Linje 10 | Förlängs både mot Storheden och mot Hertsön. Linjen blir en direktlinje utan hållplatsstopp längs Hertsövägen mellan hållplatserna Malmuddsviadukten och Hallonstigen. Den går inte ner på Kattgrundsvägen. * Skicka SMS med texten ”bussit llt” till 72 550.

www.llt.lulea.se

Öppettider: mån-fre 10-18, lör 10-15

PL

Storgatan 26, Luleå. 0920-156 40.

AY

www.luleaenergi.se 0920-26 44 44

FALLSKYDDSKIT, ELASTOMAX SKRUVDRAGARE

2 395:-

2 195:-

TACK! HOPPAS VI SES SNART IGEN. Vi på Luleå Energi vill passa på att tacka för senast. Dagarna i Smedjan i Luleå den 8–9 oktober var så otroligt roliga, med tävlingar, olika aktiviteter och ovärderlig återkoppling från våra kunder. Med er hjälp sporras vi att fortsätta utvecklas och bli ännu bättre. Missade du oss i Smedjan? Var inte ledsen! Du är hjärtligt välkommen att titta förbi kontoret i Strand eller ringa oss – vi finns här för att hjälpa dig till rätta.

exkl moms

CTEK-LADDARE

565:-

vinter. Foto: Tomas Bergman

ERBJUDANDE FRÅN WÜRTH-BUTIKEN

exkl moms

Würth-butiken, Ödlegatan 3 A, 973 34 Luleå Tel 0920-138 35 Öppet: Måndag - fredag 06.30 - 17.00

EXTRA 13 oktober 2010

3


der. Friskaettt fräisn kare liv. Vägen till

aktuellt BODEN: 180 18. LULEÅ: 200 300. KIRUNA: 165 00. PITEÅ: 124 85.

friskolor u Mindre klasser och lugnare miljö fick sjuårige Nikolai att trivas i skolan igen. – Det fungerade inte alls för honom i den kommunala skolan, men vi märkte snabbt att han mådde mycket bättre sedan vi bytte skola, berättar mamma Jeanette Strutz.

Köpmangatan 58, Luleå – intill Floras kulle

eleine lkomnar Mad vä G YG N Z IO STUD

Lomhed!

Under oktober erbjuder Madeleine:

Nu trivs Nikolai i skolan

Det är lugnt och skönt på STUDIO ZNYGG. Här kan du stressa av och bara tänka på dig själv! Kaffet är nybryggt och tekoppen rykande varm. Frisyren finslipas och när håret tvättas får du samtidigt en avslappnande huvudmassage. STUDIO ZNYGG är helt enkelt salongen som ger mer till dig.

Nu kan du även boka tid via vår webb!

Förbättra utsikterna! 20%

rabatt

20% rabatt på utvalda torkarblad!

på utvalda billampor!

69

36 kr Billampa

kr

Neoform & OKQ8 blad

Ord pris från 86 kr/st

Nybakat!

31 kr Billampa H1 55w

H4 60/55w

Ord pris 38 kr

Ord pris 45 kr

Boden Sjuårige Nikolai Strutz hann gå två år i den kommunala skolan och hans föräldrar märkte ganska snabbt att det inte fungerade. – Vi såg redan i sexårs att Nikolai inte riktigt kom in i gruppen. Han var ofta ledsen och ville inte gå till skolan. Som föräldrar försökte vi så klart pusha honom att försöka ett tag till och han hade också bra lärare som tog hand om honom. Men det fungerade ändå inte. När det var dags att börja i ettan bytte klassen lärare och det blev ännu svårare, berättar Jeanette Strutz.

n! Klassiker

46

Alltid på OKQ8

29kr 8 för 49kr

kr

4 för

Stora mosbrickan & Pucko 27 cl

Valfria bullar

Paketpris

79kr

79kr

2 rullar sopsäckar 125 l & 1 par handskar fr Ejendahls Presenningar 2,5x3,6. Ord Ord pris 109 kr pris 119 kr, m.fl. storlekar.

Vaxljus LED Drivs av 2 st AA-batterier-ingår ej!

29kr

34kr

Stearinljus Batterier ingår, går ej att byta ut. Ljuset ändrar färg!

49kr

Gravljus LED Drivs av 2 st 1,5 V C-batterier-ingår ej. Brinntid minst 30 dygn!

Universal/ Arbetslampa 24+3 LED. Praktisk och smidig. Nyhet!

249kr Hjulsidor Advance. 4 st - 14”, 15” eller 16”

OKQ8-stationerna i Norrbotten

4

Erbj. gäller t o m 26/10 2010. Lokala avvikelser kan förekomma.

39kr

Tankarna på att byta skola växte fram. Familjen gjorde ett besök på Norrskenets friskola och fick ett gott intryck. – Vi bestämde oss direkt för att byta. I Nikolais klass är de sju elev-

er och det är en mycket lugnare miljö jämfört med den kommunala skolan där de var 24 elever i klassen och barnen blev mer anonyma, berättar Jeanette. Som förälder märkte hon också snabbt skillnad på hur Nikolai mådde. – Nu var det plötsligt roligt att gå till skolan. De jobbar aktivt för att alla barn ska komma in i gruppen ordentligt och på rasterna finns fler lärare ute tillsammans med barnen. Man anpassar mer individuellt till hans behov och utmanar honom exempelvis i matematiken som han tidigare tyckte var alldeles för lätt och tråkig. Dessutom är de ute mer och flyttar ut undervisningen i naturen. Även för storebror Oliver, åtta år, blev det skolbyte. Han trivdes visserli-

gen i sin gamla skola och klass men fick välja själv om han ville byta – och det ville han. – Jag har många kompisar här, förklarar han. Jeanette Strutz upplever att hon som förälder har en bättre inblick i vad som händer på skolan. Friskolor får ibland kritik för att vara elitistiska och bara locka till sig barn som redan har det lätt för sig. Hur ser du på det? – Jag tycker väl egentligen inte att det är någon nackdel om det skulle vara så. Men varken jag eller min man är några höginkomsttagare utan valde skola utifrån att våra barn ska få så bra utbildning som möjligt. Det är bra att det finns alternativ.

?

Jeanette Bergström

p ”Nikolai trivs mycket bättre i skolan

Forskaren: ”Friskolorna Medvetna föräldrar väljer friskolor medan den kommunala skolan riskerar att bestå av ”de som blivit över”. Det säger Hans-Åke Scherp, docent i pedagogik vid Karlstads universitet. – Jag kan inte se annat än att de bidrar till ökad segregering. Medvetna föräldrar som har mycket tankar om barnens framtid väljer friskolor. Kvar blir de föräldrar som inte har så bra underlag och engagemang för

EXTRA 13 oktober 2010

att välja skola; de som blir över. Det är en dyster tendens, säger HansÅke Scherp. Sverige har hittills varit känt för att ha en väldigt jämn utbildningskvalitet. Hans-Åke Scherp är rädd för att det blir annorlunda med fler friskolor. – Det har varit en god grundprincip för svenska samhället att bygga upp en gemensam värdegrund där barn med olika bakgrund och tankar umgås i skolan. Segregering bidrar till att bygga upp ett helt annat samhälle.

?

Tror du att föräldrar flyttar sina barn till friskolor för att de är missnöjda med den kommunala skolan? – Det är bara i den allmänna debatten som den kommunala skolan beskrivits som dålig. Det har byggts upp någon slags myt om att skolan i Sverige är dålig. Men frågar man föräldrar i undersökningar är de flesta väldigt nöjda med sin skola. Hans-Åke Scherp är kritisk till att skolan blir en handelsvara; att de lockar elever med bärbara datorer och höga poäng.


Foto: Josefin Wiklund

nu än vad han gjorde tidigare. Här är det mindre klasser, man anpassar undervisningen och ger barnen utmaningar”, säger Jeanette Strutz som även har sonen Jonaton på friskolan.

bidrar till ökad segregering” – Skolan är en miljö där eleverna ska få hjälp och lära och växa och då ska engagemanget ligga på det, inte på att tjäna pengar. Det blir inte samhällsuppdraget som är i centrum, utan att få nöjda kunder. Men skolan handlar inte bara om att göra saker som är jätteroliga för eleverna. Jane Lucas är trebarnsmamma och aktiv i Luleå föräldraförening Hem och skola. Tidigare gick alla hennes barn i friskola. – Från början var det ganska positivt och bra. Förutom kanske att de hade väldigt många friluftsdagar, säger hon.

Men efter bara en vecka uppstod bekymmer med sonen. – Hans pedagog sa att han aldrig kommer att klara de nationella proven. Det var svårt att få honom att göra läxor och han började protestera. Så småningom fick även äldsta dottern problem i skolan. – Vad som fick mig att höja på ögonbrynen var att från början trodde jag att det gick bra för henne. Men så blev jag kallad på utvecklingssamtal med hennes mentor som säger att hon, som alltid legat på G och VG, har IG-varning i flera ämnen. Jag tycker att friskolan inte har

gett henne några ramar, hon har inte vetat vad hon ska göra, säger Jane Lucas. Nu har äldsta dottern börjat gymnasiet. De andra barnen går i en kommunal skola. – De tar tag i saker. Jag får information samma dag. Det är lätt att få tag i rektorn och att diskutera saker. Kommunala skolor har funnits i många år, så de har en viss struktur och ett stort kunnande. Friskolan var nystartad, så de hade kanske inte fått in den strukturen riktigt. Sara-Lena Brännström sara.brannstrom@norrbottensmedia.se

EXTRA 13 oktober 2010

p Jane Lucas och yngsta dottern Sofie, 12, valde kommunalt framför friskola. Foto: Sara-Lena Brännström

5


aktuellt -

Populärt att starta ansökningsrekord u Rekordmånga ansökningar om att få starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år. Totalt har inspektionen tagit emot 689 ansökningar från hela landet. Det är en ökning med 39 procent jämfört med ifjol.

Fem nya skolor vill till Boden och Luleå De flesta ansökningar gäller nyetablering av grundskola men nästan lika vanligt är att starta en gymnasieskola. I Luleå och Boden ligger totalt fem ansökningar inne hos Skolinspektionen just nu. Enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Svenskt näringsliv har friskolor ett stort stöd bland elever, föräldrar och personal. De är generellt mer nöjda med sin skola än vad man är inom den kommunala skolan. 91 procent av föräldrarna till barn i friskolor är nöjda med barnens skola, jämfört med 63 procent av föräldrarna i den kommunala skolan. 78 procent av föräldrarna i friskolan anser att skolan ger bra stöd till varje enskild elev, jämfört med 40 procent i den kommunala skolan. 72 procent av eleverna i friskolan anser att lärarna agerar genast om någon mobbas, jämför med 58 procent i den kommunala skolan. Svenskt näringsliv har också tittat på vilka baskunskaper elever på friskolor respektive kommunal skola får. Och det är framför allt i ämnena matematik och naturkunskap som skillnaderna är som störst. I en jämförelse mellan resultaten i nationella prov visar det sig att friskoleeleverna har högre meritvärden och re-

sultat än eleverna på de kommunala skolorna. I undersökningen har man tagit hänsyn till individuella skillnader vad gäller kön, föräldrars bakgrund och om eleven har en utländsk bakgrund. Svenskt näringsliv konstaterar också att uppfattningen om att man på friskolor är ”snällare” med att sätta betyg inte stämmer.

Peter Ohlsson, rektor på friskolan Nya läroverket i Luleå, säger att det är skolans satsning på frivilliga så kal�lade klubbar utanför ordinarie lektionstid som ger eleverna möjlighet att få extra hjälp i ett ämne har varit framgångsrikt. – Vi har klubbar i många olika ämnen, men det är matte och naturkunskap som är populärast, det ger också ett positivt resultat på elevernas betyg. Även Sara Bruun, rektor på friskolan Fria Emilia i Boden, anser att det är skolans arbetssätt ger eleverna möjlighet att utvecklas. – Det är många saker som spelar in, men för oss är det viktigt att maximalt ha 23 elever per klass för att kunna se till varje enskild individ och inte bara ägna oss åt ett kollektivt lärande utan låta eleverna utvecklas efter egen förmåga. Jeanette Bergström jeanette.bergstrom@norrbottensmedia.se

p I Boden och Luleå finns idag 10 friskolor med sammanlagt 1 474 elever.

Friskolor Luleå Grundskola n Kvarnå Friskola Niemisel har i år 20 elever från förskoleklass till årskurs fem. Skolan startade ifjol då kommunen ville stänga den kommunala skolan. Byn startade då en ekonomisk förening som jobbade för att driva skolan i byn. Föreningen har även blivit en paraplyorganisation för annan byautveckling i Niemisel. Skolans profil är inriktad på natur och miljö med ett entreprenöriellt lärande. Skolan har två anställda lärare.

n Norrskenets friskola har 325 elever från förskoleklass till årskurs nio med profilen hälsa, entreprenörsskap och IT. n Nya Läroverket har i år 400 elever i årskurserna 1–9. Skolan har inriktningen konst och naturvetenskap och startade för att skapa ett alternativ till den kommunala skolan. Skolan erbjuder eleverna extrahjälp utanför ordinarie skoltid och arbetar aktivt för att skapa en trygg skolmiljö. Gymnasium n Luleå Praktiska Gymnasium

Hudmottagningen förstärker och minskar väntetiden. Läkarhuset Hermelinen har förstärkt hudmottagningen med ytterligare en läkare. Våra hudspecialister Tomas Eriksson och Eva Rånby har mottagning måndag-fredag. Hudmottagningen bedömer och behandlar allehanda hudbesvär och hudsjukdomar inklusive hudtumörer. Du kan söka hos oss på läkarhuset Hermelinen oavsett vilken vårdcentral du tillhör. Ring 0920-40 22 00 för tidsbokning. Kostnad 270:–/besök. Barn och ungdom under 20 år gratis. Frikort gäller. Nya och tidigare patienter hälsas välkomna!

startade hösten 2009 och har 50 elever och elva lärare fördelat på nio utbildningsprogram: el, energi, florist, fordon, frisör, handel, hundskötare, industri samt måleri. n Norrlands Entreprenörsgymnasium har 85 elever och varvar teori med praktik i projekt på uppdrag av näringsliv och organisationer, vilket utgör cirka 20 procent av utbildningen. n NTI-gymnasiet Luleå har totalt 300 elever fördelat på två program: elprogrammet och medieprogrammet.

30% Återbäring När du köper Sensaiprodukter från Kanebo t.o.m. 3 okt. får du dubbla värdestämplar (30% återbäring) Välkommen till din SENSAI-Butik

Fot- & Skönhetsvård Storgatan 50 • 0920-691 10 • www.fresh-up.se

Våra hudspecialister Tomas Eriksson och Eva Rånby.

0920-40 22 00 • www.hermelinen.se

6

EXTRA 13 oktober 2010

PL

AY


Ortens Kött Ytterlår av nöt

friskola

69:-

Högrev av nöt

69:-

kg

kg

fakta

Rimmad fläsklägg

Nötblod/Renblod Paltfest Tors-Fre 0,5 lit Pitepalt, Blodpalt, Jmf pris 30:-/lit Kroppkakor

Friskolor Kolumn 1: Antal elever 2004. Kolumn 2: Antal elever 2009. Kolumn 3: Föräldrar med akademisk bakgrund, procent.

330g Jmf pris 45,45/kg

Boden grundskola 1-9 n Fria Emilia ................................................................... 81 n Mimers Brunn Vittjärv . ......................................... – n Norrskenets Friskola i Boden ............................ – n Svartlå Fristående Skola ..................................... – n Tallboskolan . .............................................................. – Totalt: ................................................................... 95

204 53 43 28 45 373

88 62 70 61 38 –

Luleå grundskola 1-9: n Kvarnå Friskola Niemisel ..................................... – n Norrskenets Friskola i Luleå .............................. – n Nya Läroverket ......................................................... – Totalt:......................................................................–

23 314 369 706

– 61 77 –

Gymnasieskolor, Luleå: n NTI-gymnasiet elprogrammet ........................ 60 n NTI-gymnasiet medieprogrammet ...............29 n Norrlands entreprenörsgymn............................ – n Luleå praktiska gymnasium................................ – Totalt, samtliga program ...............................89

165 95 85 50 395

– – – – –

Hela riket n Antal fristående grundskolor ..........................576 n Antal fristående gymnasieskolor...................241

709 458

– –

19

2 för

30:-

90 kg

Svenska Äpplen Aroma, Discovery, Gravensteiner

Frukt i korg

1 kg. Plommon, Italien Päron, Holland/Belgien Jmf pris 15:-/kg

990 kg

2 för

30:-

2 för

30:-

Fruktyoghurt 1 lit Jmf pris 14:-/lit

2 för

28:-

HERTSÖN Gäller t o m 17/10 2010 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21 Friskolor – bra eller dåligt? Har du själv erfarenheter du vill dela med dig av? Skriv till: Tidningen Extra, 971 83 Luleå. E-post: anslagstavlan@tidningenextra.se ...eller använd formuläret på vår hemsida: www.tidningenextra.se

Foto: Scanpix

Friskolor BODEN Grundskola n Fria Emilia startade hösten 2004 och har 242 elever från förskoleklass till årskurs nio. Skolan jobbar enligt Reggio Emiliametoden som syftar till att sätta individen i fokus och lära eleverna att ta ansvar för sitt lärande, växa som individer och utvecklas till demokratiska medborgare. Skolan drivs som ett föräldrarkollektiv och eventuell vinst går direkt tillbaka till verksamheten. n Mimers brunn Vittjärv startade hösten 2008 och har 60 elever från förskoleklass till årskurs sex. De arbetar enligt Bifrostmetoden som syftar till att använda sig av

ämnesövergripande teman för att inspirera eleverna att själva formulera frågor och uppgifter att arbeta med. n Norrskenets friskola i Boden startade ifjol och har 180 elever från förskoleklass till årskurs åtta. De arbetar enligt profilen hälsa, entreprenörsskap och IT och förlägger en del av undervisningen utomhus. n Svartlå fristående skola startade hösten 2008 och har 30 elever från förskoleklass till årskurs sex. Man jobbar enligt sin egen utarbetade pedagogik, Svartlåmodellen, med profilen natur, kultur och företagsamhet. Eleverna delas in i grupper efter ålder och ämnesval.

Dax att ta nästa steg i din karriär? Vi söker just nu: • Frisöransvarig • Frisör • Nagelterapeut • Make-up artist

Hjälp översvämningens offer i Pakistan Ge 50 kr idag genom att SMS:a AKUT till 72 900 eller sätt in pengar på Bankgiro 900-8004 och märk inbetalningen med ”Katastrofhjälpen”. Tack för din hjälp.

Frisörer skall ha godkänd gesäll och nagelterapeuter skall ha godkänt SANSA diplom.

Kontakta Maria 0705-120074 eller maria@xtremebeauty.se Alla ansökningar hanteras konfidentiellt.

Salong • Frisör • Utbildningar • Distributör

www.redcross.se

Kungsgatan 16 Luleå • Tfn. 0920-22 20 00 • www.xtremebeauty.se EXTRA 13 oktober 2010

7


KORT & GOTT

JUST NU talas det om...

Farlig stjärnklubb n Kan det finnas en förklaring till att några av de allra största rockikonerna hittats döda vid samma ålder? 27 club eller 27 forever är namnet på den grupp artister som alla dog vi 27 års ålder. Dit räknas bland andra Janis Joplin, Kurt Cobain, Jimi Hendrix och Jim Morrison. Just nu tolkas deras musik i en föreställning med samma namn på Maximteatern i Stockholm. Skådespelaren och komikern Jonas Inde är den som binder ihop föreställningen och för musiken står bland andra Freddie Wadling, Louise Hoffsten och Markus Fagervall. – Jag tror, trots allt, att de inte till fullo förstod faran med den stora mängd droger de tog. De dog som en följd av sitt beroende. I dag skulle de ha haft större chans att få hjälp, säger Jonas Inde. Men trots större kunskap om drogers farlighet växer 27 club och i dag kan man räkna in över 30 medlemmar av olika dignitet. Och om man verkligen tror att klubben styrs av högre makter väntar en orolig tid. Den 14 september fyllde brittiska sångerkan Amy Winehouse 27 år. Och hennes karriär har obehagligt många likheter med Janis Joplins. p Snart ny medlem?

SNYGGA TATS Redaktionens topp 3

1 2 3

8

Pieter ten Hoopen. Den svensk-holländske frilansfotografen flashade sina tatueringar i tidningen Journalisten och – WOW! Jonas Leksell. Bolibompa-Jonas är rejält gaddad och lite rörigt kanske det är men definitivt eget och grymt coolt. Jonas Ehnström. Med risk för att han gräver hål även i min gräsmatta – men grannen Jonas har fått till en intressant mix av motiv.

n Onödiga vitaminer? Varje år köper vi kosttillskott för 800 miljoner kronor. Men gör pillren egentligen någon nytta? Ingen kan med säkerhet svara på den frågan. Däremot hopas nu bevisen för att vitaminpiller med höga doser antioxidanter faktiskt kan vara skadliga för oss. Senast i raden är en ny svensk studie som visar att stora mängder C-vitamin kan medföra ökad risk för grå starr.

n Dumma blondiner vs dumma idéer

p Marilyn Monroe får följa med till Maldiverna. 

?

Ett litauiskt företag planerar att bygga en semesteranläggning på en maldivisk ö, betjänad uteslutande av blond personal. Satsningen beskrivs som ett led i kampen för att radera ut fördomen som säger att blonda personer är dumma personer. Meningen är också att all kabinpersonal, även piloterna, ska vara garanterat blonda på flygresan till Maldiverna. När planerna presenterades på en maldivisk nyhetssajt hörde många läsare av sig och fördömde idén som ett flagrant exempel på diskriminering av icke-blonda. foto: Scanpix

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Lars-Henrik Andersson

Sara-Lena Brännström

Jeanette Bergström

Josefin Wiklund

Det pratas om kroppshår just nu – hur är din relation till detta hår?

Ganska okomplicerat. Hade dock velat se vad Lars Leijonborg svarat på den här frågan.

Helst inte i handfatet, ogärna på toasitsen och definitivt inte i maten! Annars får folk ha sitt kroppshår var de vill.

Säsongsbetonat. Så länge man kan dölja med kläder får det vara. Annars ryker det.

Min relation är nog som de flesta andra kvinnors. Det ska väck på sommaren men på vintern är det inte lika noga.

Snart utses nya Svenska hjältar – vem vill du nominera?

Har lust att svara något politiskt inkorrekt, typ Blondinbella, men det blir Pär Johansson i Glada Hudik-teatern.

Alla ideella föreningskrafter som ger barn och unga en meningsfull fritid. Klyschigt, men alldeles sant.

Alla som vunnit kampen mot cancerspöket och kommit ut som starkare människor. Vilka fantastiska hjältar!

Även om syftet är fint blir jag faktiskt lite trött på alla tv-jippon. Om Kick-Ass fanns på riktigt borde han nomineras.

Hårda normer styr hur äldre ska se ut och klä sig – rätt eller fel?

Modet i dag är väl att yngre klär som äldre, så varför inte det omvända?

Helt rätt! Hur skulle det se ut med hiphopfarmor och punkmorfar? Nä, skämt å sido vore det väldigt uppfriskande.

Rätt är att klä sig som man vill. Vill man vara svart så var det, vill man explodera i färger så gör det. Valfrihet är ordet!

Det är lite sorgligt att så många äldre bär beige för att de inte vill synas. Därför säger jag fel. Våga färgglatt, stick ut!

EXTRA 13 oktober 2010


Akuta tider

Ny katalog ute nu.

NYHET!

BODEN: 180 18. LULEÅ: 200 300. KIRUNA: 165 00. PITEÅ: 124 85.

HE9LKE h ar högsta ve marknadens rk och ger 3, ningsgrad (COP) 4kW värm eeffek vid -15 oC utomhus! t

Petterssons Golvslipning

www.matt-tema.se

för mer info ring 070-644 51 77

- sedan 1964 -

Din trygghet Dygnet runt Året om

DU HAR VÄL INTE GLÖMT FÖRRA VINTERNS HÖGA ELRÄKNINGAR? Vänta inte till vintern – investera i en nordenanpassad luftvärmepump från Panasonic Nordic och få lägre elräkningar direkt! Flera modeller i olika effektutföranden som passar lika bra i fritidshus och villor som i garage och lagerlokaler.

UR EN OCH SAMMA APPARAT:

VI HJÄLPER DIG ATT VÄLJA

Välkommen till Sveriges största mattsort iment! Höst/Vinter 2010-2011

hembesök av våra experter. Vi hjälper dig att finna rätt värmelösning efter dina behov.

ÖPPET: Månd-fred. 9.30-18.00 Lördag 9.30-14.00

Norrbottens mest välsorterade mattaffär!

info@jmenergi.se

djursjukhuset.se

BODEN: 0921-578 40

Kungsg. 22. Tel. 0920-145 30.

HÖG KVALITET TILL RÄTT PRIS www.dackcenterilulea.se

JUST NU HAR VI EXTRA BRA PRISER PÅ DESSA DIMENSIONER!

F700 175/65-14 185/65-15 195/65-15 205/55-16

675:700:750:1200:-

X-ICE NORTH/2 175/65-14 950:185/65-15 1050:195/65-15 1150:205/55-16 1550:-

MS 2 175/65-14 185/65-15 195/65-15 205/55-16

600:600:600:700:-

HAKKAPELITTA 7 175/65-14 1025:185/65-15 1150:195/65-15 1250:205/55-16 1675:-

IG35 175/65-14 185/65-15 195/65-15 205/55-16

765:900:950:1300:-

Conti Ice Contact 175/65-14 900:185/65-15 975:195/65-15 1100:205/55-16 1475:-

Tryggt & enkelt! - Jag lämnar bilnyckeln • Däckförsäljning • Däckbyte • Balansering • Förvaring • Fast pris

Montering och balansering tillkommer. Priserna gäller per styck.

Betala på 4 månader utan ränta och avgifter. 0:- ränta 0:- upplägg 0:- aviavgit. Gäller t o m 2010-11-12 eller så långt lagret räcker.

0920-25 33 90

Handelsv, 21 Storheden LULEÅ Öppettider: mån-fre 7-17, vecka 42 och 43 mån-fre 7-18

Kunskap • Kvalitet • Känsla

Vi gräver Extra djupt. Nyhetsfördjupning, reportage, sport, nöje, kryss och tv. Här hittar du allt, och lite till. Det där lilla Extra. Det bjuder vi på – varje onsdag – i din brevlåda.

EXTRA 13 oktober 2010

9


anslagstavlan

p Signaturen Smith ljuger om kärleksaffärer i ungdomen.

Senior och mytoman

p Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson letar efter sin plats i samband med riksmötets öppnande.Foto: Scanpix

Åkesson luras Alla människor har lika värde. Det är en grundsten i kristendomen. Det är också en grundsten i all humanism. Sverigedemokraterna delar inte den här grundsynen. När riksdagen öppnar är det en ceremoni i kyrkan.

Biskopen predikade. När hon började prata om rasism och att alla människor har lika värde tågade Sverigedemokraterna ut ur kyrkan. Slutsatsen man kan dra av detta är, att dom är rasister och inte tycker att alla människor har samma värde. Det

är inte förvånande eftersom dom har sina rötter i nazistiska rörelser.

I valrörelsen pratade de emellertid inte om detta utan om att dom ville förbättra integrationspolitiken. Tyvärr lyckades dom lura

Ett litet minne...

PLUS... Tack till det okända par som utanför Gallerian i Boden hjälpte Eva Larsson, först hem och sen till Björknäs. Vi tänker på Er och tackar för Er hjälpsamhet.

På tur med bilen fann jag denna navkapsel ute i ingenstans i skogen på ett träd. Inget hus i sikte men en passerande bil har lämnat kvar ett minne.

grannen och eva

bilisten

en del människor. Så nu vet vi vilken grundsyn Sverigedemokraterna har. Den är varken kristen eller humanistisk. Deras grundsyn är rasistisk och anti-demoratisk och det bör alla få veta.

Kjell Olsson

Man lämnar inga fotavtryck i tidens sand om man sitter på sin rumpa! Och vem vill lämna rumpavtryck i tidens sand???” christina björklund

Skriv till: Tidningen Extra, 971 83 Luleå E-post: anslagstavlan@tidningenextra.se ...eller använd formuläret på vår hemsida: www.tidningenextra.se

Våga prova det senaste från Hollywood! Kakaokroppsbehandling 60 min 995 kr

"Choco-terapi" är en härlig wellnessbehandling som börjar med en kroppspeeling, därefter en skön kakaoinpackning.

Kaffekroppsbehandling 60 min 995 kr

"Detox-terapi" en behandling du med fördel kan göra före eller efter en "faste-kur". Mer information finns i vår behandlingsmeny på www.lyxx.se Boka tid hos någon av våra auktoriserade Hud- och Spaterapeuter.

Agneta

Anna

Ingela

Ann

Återvinningsmarknaden Luleå Kommun

Stängt för personaldag fredagen den 15/10 Övriga dagar är butiken öppen Lördagar 9-13 Vardagar 10-16 Välkommen till Kronan

VERKSTADSNYTT!

VINTERSERVICE PERSONBIL • Oljeservice • Kamremsbyte • Bromsservice • Kolla glykolen innan vintern. Vi säljer även vinterdäck. Service på bil, båtmotorer, snöslunga och röjsåg. Vi köper defekta objekt.

Har fyllt 60 – ja det är mer än ett år sedan. Jag har mer och mer insett fördelarna med att vara senior. För nu kan jag ljuga för de unga så mycket jag vill. Deras chans att kolla upp ifall det är sant är näst intill obefintliga. Så därför kan jag placera in mig själv i historiska händelser som skapade rubriker. Och därmed göra mig själv till en person som sannerligen varit med. Till exempel ljuga om att man var i Paris revoltens år -68. Stod på barrikaderna och slogs mot de franska poliserna. Att man var med i den stora gruvstrejken i Malmfälten -69. Arbetade i Vietas -71, då den fantastiska Vietaskuppen begicks. Ljuga ihop att jag var på Woodstock-festivalen -69. Och där träffade många numera ihjälknarkade artister. Ja de är helt sanslöst hur man kan ljuga för de unga i och med att man blivit senior. Lite romantik skadar ju inte. Som en fullfjädrad mytoman kan man dra till med att hon som kom 2:a i Miss Sverigetävlingen -68 var som tokig i mig. Samma elände med hon som kom 3:a i samma tävling -71. Ja man kan i stort sett dikta ihop vilken lovestory som helst. Ja det är bara ljuga vidare och gotta sig åt de ungas avundsamma miner. De som anser att de aldrig varit med om något spännande. Det brukar ungdomar tycka. Det tyckte även jag när jag var ung och var lite olycklig över det. Men nu är jag en lycklig senior. Får ljuga, fabulera och bli sedd som en äventyrare, hjälte och en hårt ansatt fruntimmerskarl från fornstora dar. Smith

Är du intresserad av mänskliga rättigheter? Du behövs som medlem! lena.hannu@redcross.se 0920-23 72 36 | 076-802 87 42

Är det dags att satsa på din dröm? Kom på vår kostnadsfria starta-eget information! Luleå, Aurorum 1C, 25 oktober kl 18-21

Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-693 79 28. Ange datum och ort vid anmälan.

FYRKANTENS BILDEMONTERING Storgatan 42, Luleå | 0920-105 50 Email: info@lyxx.se | www.lyxx.se 10

0920-154 04, 070-208 11 96

www.fyrkantensbildemontering.com EXTRA 13 oktober 2010

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix och Överkalix kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten


Nyhet! Flamlampa

finns i flera mod.

t. Tandhdiyngmuniefrnisk.is Håller

BODEN: 180 18. LULEÅ: 200 300. KIRUNA: 165 00. PITEÅ: 124 85.

Nu öppnar vi vår

Midgårdsvägen 13 Luleå Tel 0920-22 60 82 www.butik-vingarden.com

VARNING! DVD. Super8, VHS, HI8,

PIA KO IS T RA !G NU Ateljé Grodan 0920 - 948 89, Storgatan 52 Luleå

hästpraktik med veterinär Karin Sandström

Lagar & byter Torpslingan 15, Luleå 0920-22 81 00 www.rydsglas.se

SALUHALL NordanTorget Stationsgatan 25 Tis, ons, tors kl. 12-18

Ortens Grönsaker Mattesbäcken, Staffansgården Smedsbyns Blommor och Grönt

www.nordansmak.se

WHIPPETVALPAR

Info: 070-362 30 18

Lev.klara valpar e. meriterade föräldrar, reg. vacc m.m. enligt SKKs regler. http://www.tati. bloggplatsen.se 070-647 89 35, UllaBritta

Bokning på 070-380 30 80.

EVENEMANG

FÖR ÄLDRE/SOCIALFÖRVALTNINGEN

RESURSCENTRUM FYREN PL

AY

VI LYFTER DITT FÖRETAG

Personalen –företagets viktigaste resurs Balans – Hälsa med precision är ett effektfullt hälsokoncept som tagits fram för att erbjuda friskvård med hög precision, en friskvård som passar alla - inte några få. Genom att välja Balans, väljer du att låta din personal få uppleva framgång och utveckling inom livsstilsrelaterad hälsa.

Extra stor räckvidd.

Gå in hemsidan och läs mer om vårt unika koncept

www.salusinnovation.se Balans på arbetsplatsen –en lönsam investering

Torsdagscafe 14/10 kl. 14:00 med Börje Erixon spelar dragspel och sjunger. Torsdag 14/10 kl.13:00-15:00 Välkommen till Anhörigträff, psykisk funktionsnedsättning. Lokal: Lilla Skutan, fyren, Lulsundsgatan 42. Ämne: Kommunjuristen Ingegerd Fältros-Lundgren informerar om god man och förvaltarskap. Anmäl er dagen innan till Elin Suup på mobil nr: 070-547 21 66. Fredag 15 okt. kl. 15:00 Sång/andakt i Stora Skutan med Domkyrkoförsamlingen. Tisdag 19 okt. Anhörig cafe kl.14:00 Monica Sahlin från Aktiva Seniorer visar lättgympa.

TEMA DEMENS

Till dig som är anhörig eller har en vän som drabbats av en demens sjukdom. Föreläsnings serien fortsätter. Denna gång med Nya nationella riktlinjer kräver högklassig demens vård del 2 /Lena Andersson demens teamet i Luleå. Onsdagen 27 okt. kl.15:00-17:00 på Fyren Lulsundsgatan 42. Kaffe finns att köpa - i övrigt Gratis. Föreläsningarna anordnas i samverkan mellan Luleå Kommun. Luleå Demens förening, Primärvården Luleå, Sunderby sjukhus.

MÖTESPLATSEN STORSTIGENS ÄLDREBOENDE KONTAKT Carina Almkvist Hälsovägledare Mobil: 070-300 97 95 www.salusinnovation.se info@salusinnovation.se

Arbete?

Har du tankar och funderingar kring utbildning och arbete?

Kom och träffa Börje Lindqvist Studie- och yrkesvägledare vid Lärcentrum Luleå på Hertsöns bibliotek.

27 september, 18 oktober, 15 november och 6 december mellan kl 15.00 och 19.00

Onsdag 13 okt. kl. 12:00-14:00 musik cafe. Börje Eriksson underhåller. Fikaförsäljning. Ons. 20/10 kl. 12:00-14:00 musikcafe med Heidi Forsell. Fikaförsäljningen

MÖTESPLATSEN KLOCKARÄNGEN, RÅNEÅ Fredag 15 okt. Bingo, 20 kr för 3 brickor.

MALMGÅRDEN, MALMUDDEN Torsdag 14 okt. kl.13:00 Berättarcafe "Attentatet mot Flamman" Alf Lövenborg berättar. Tisdag 19 okt. kl. 13:00 "Från Korpikå till Länsresidenset". Dagen gäst: Landshövdingen Per-Ola Eriksson

CAFÉ MÖTESPLATSEN RADIOMASTEN 9, MJÖLKUDDEN Fredag 15/10 kl.13:00 Britt Nilsson-Wyöni underhåller oss med "sång och musik"i bagaget/ SPF Mjölkudden

CAFÉ MÖTESPLATSEN GLIMTEN, TRÄDGÅRDSGATAN 23 Örnens äldreboende Tors. 14/10 kl. 14:00 Vi ser filmen "Populärmusik från Vittula" Fre. 15/10 kl. 13:30 Uno Lindström underhåller. Tis. 19/10 kl. 15:00 Andakt/Sångstund med Frälsningsarmen.

Välkomna!

Hertsön EXTRA 13 oktober 2010

OBS!!! Faxa/ring/maila in era annonser fredag före kl.12.00. Tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87. Mail: larmgruppen@soc.lulea.se 11


reportage BYGGER FÖR LIVET u Det som började som en kamp mot en arbetsskada hon fick som servitris slutade med ett helt nytt liv. För Lisbet Grape handlar kroppsbyggandet främst om välmående men även om en stor dos kärlek till scenen. – Sist jag var på SM tävlade jag inte och då kändes det som om scenen saknade mig, och jag saknade den.

KROPPSARBETE

Lisbet Grape, 45 om disciplin, smågodis och en stor längtan tillbaka till scenen

Hon kommer in på lätta steg, en och en halv minut efter utsatt tid. – Ursäkta att jag är sen, säger Lisbet Grape och jag förstår redan där och då att detta är en principfast människa. Hon talar med tänkande ögon, utstrålar styrka och har blivit van att anses som aningen udda. – Visst kollar folk lite snett på en ibland. Som på sommaren när det är varmt och jag, precis som andra människor, har mindre kläder på mig så är det som om det väcker mer blickar än vad exempelvis killen med ölmage får. Hon är 45 år i dag och har tävlat i bodybuilding sedan 1992. Inte varje år, men si så där vart annat ungefär. – Jag beundrar de som orkar träna för stora tävlingar vartenda år. Jag har ofta kört tävlingar på höstkanten och är på diet mellan 16 och 20 veckor innan det. Då är det rådisciplin som gäller och millimeterkoll på allt jag gör och äter.

?

Hur är det att leva med totalkoll på sin kropp? – Det är fascinerande. Jag älskar att se hur kroppen fungerar och hur man kan ändra på bara små, små saker för att få olika resultat. Det är intressant.

?

Hur skiljer sig den upplevelsen i dag jämfört med när du var 25? – Som ung kunde jag lätt överträna och ta i för mycket vilket inte var bra. I dag är jag smartare och starkare på ett annat sätt. Kroppen behöver förstås en annan återhämtning och mer vila i dag men träningen blir på många sätt mer genomtänkt.

?

Är det inte jobbigt att hela tiden tänka på hur man lever, rör sig och äter? – Givetvis kan det vara tufft. Det är ett 24 timmars jobb. Men jag ser det ju

12

verkligen som min hobby och min livsstil. Jag mår bra av att träna och jag mår bra av att vara i form. Sen är jag inte så stenhård som många tror. Jag tycker om att baka och äter smågodis som alla andra, förutom under dieter. Men de perioderna kan jag lätt klara av då jag vet att jag efter dem kan äta vad jag vill. Det är liksom vad man är mentalt inställd på som avgör hur det går.

?

Men fredagsmys då, hur ser det ut på den fronten hemma hos familjen Grape? – Jag och min man Jonny (som också tävlat i bodybuilding fram till 2005, reds anm) införde för något år sedan en regel om helgmys fredag och lördag. Då lagas det god mat, vi tar oss lite vin, barnen får läsk och vi slappar framför teven med glass eller kakor.

?

Era söner, har de smittats på något vis av ditt och din mans tränande? – Vi har inte drillat dem åt något speciellt håll men Aaron är väldigt hockey- och fotbollsintresserad och Isac dansar breakdance. Så, det är mycket skjutsande och fokus på deras träningar, både under veckorna och helgerna.

?

Hur ser en vanlig dag ut för dig? – Jag är en rutinmänniska så det ser tämligen lika ut varje dag. Jag stiger upp cirka kvart i fem och börjar dagen med en promenad på en knapp timme. När jag kommer in igen sover hela huset fortfaran-

de så jag gör frukost och de andra börjar så sakta vakna till liv. Efter det är det antingen träning eller jobb, beroende på skift. Efter passen blir det familjeliv och en del jobb vid datorn. Tv ser jag sällan.

?

Det där med att sitta still verkar inte vara något för dig. Hur går det egentligen ihop med det kontorsjobb du har idag? – Jag kan säga att det var en svår förändring i mitt liv att gå från service och mycket rörligt jobb dels i restaurangbranschen och dels ute på flygplatsen, till att jobba på kontor som jag gjort de senaste tio åren. Det bara kröp i kroppen och jag kände mig som fastkedjad till en början. Då blev träningen ännu viktigare för mig.

?

Du var nere på SM härom helgen men tävlade inte och sa att du kände en stark lockelse att tävla nästa år igen. Berätta om dina planer! – Ja, när jag var på SM kände jag att scenen saknade mig, och jag saknade den. Det är en underbar känsla att tävla efter en lång hård träningsperiod med diet och allt. Då blir tävlingen liksom finalen och det är en härlig urladdning. Jag trivs där helt enkelt och tror nog jag kommer satsa allt nästa år igen.

?

Till sist, många tror att du varit med i teveprogrammet Gladiatorerna. Stämmer det? – Nej. Det var min vän Isabella som var med där, hon som var Elektra. Vi är goda vänner och många blandar ihop oss, mycket för att våra frisyrer var ganska lika. Men hon har hellångt hår nu och inte alls samma lugg, medan jag håller kvar vid min spetsiga. Den har hängt med i tio år och lär nog vara kvar ett tag till! Viktoria Berglund viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

p Sedan början av 1990-talet har Lisbet Grape tävlat i bodybuilding. N

EXTRA 13 ok


När SM nyligen avgjordes stod hon vid sidan som åskådare. Men hon längtar tillbaka till scenen. ”Jag kommer nog att satsa allt nästa år”, säger Lisbet Grape.

ktober 2010

fakta Lisbet Grape Ålder: 45 Familj: Mannen Jonny och sönerna Isak 14 och Aron 10 Bor: Björkskatan Yrke: Personal trainer och agentsupport på SAS kontor i Luleå Kuriosa: Somnar hemskt lätt i flygplan och när hon åker bil

foto: lennart jönsson

13


Fönster med karm

Övrigt

Fönster med karm och extra isolerglas. 2 dubbla, 1 enkel. 070-242 48 96

Resepresentkort

Resepresentkort gällande i Resias butiker på 12.000:säljes för 10.000:- pga sjukdom. Giltigt tom 2012-07-21. 073-049 51 84, Piteå

Electrolux köksfläkt

fin, 60 cm, 300:- 070-625 85 85

Resväska Hyllkonsoler/Sparringskenor

Timrad grillplats

Grillplats timrad av 45x120 inkl. plåtinsats och fyra bänkar. 121x121 cm. Pris.4.500:070-302 95 07, 0971-106 33

22 stycken hyllkonsoler/sparringskenor, längd 27 cm för framåtlutande hyllplan. Pris: 200:- för alla. Finns i Piteå. 076830 31 20

4 st nästan nya plåtfälgar 16x6,5, ET 52,5, 5x108. Nypris 2.400:-, säljes för 1.000:-. 070-579 45 90

Dubbdäck på fälg

4 st Dubbdäck Firestone FW 935S dim. 195/55 R 15 på stålfälg, passande Renault Megane 1999 1.000:-. 070-654 45 30

Hem och Trädgård

En resväska som syns på rullbandet, i bra skick på 4 hjul 35:- Finns i Piteå. 070-366 91 70

Plåtfälgar

Sandspridare

Säljes, ny ej använd! Pris 1.500:. Tel 070-583 49 21

Buffé

Skålar

Antik buffé med marmorskiva och spegel, i fint skick. 0911-188 22

Kristallskålar, pris 500:-/styck. 0921-34 38 15

Kaminer

Jag behöver utrymme därför säljer jag dessa kaminer. Husqvarna Nr 52 1.500:- Husqvarna Nr151 600:-. 0923-129 11

Gardiner Fint köksbord säljes

Två gavelskivor kan fällas upp, plats för 4-8 personer. Finns i Luleå. Först till kvarn, bordet ska bort! 073-848 48 50

Två gardinlängder svart-gråttbeige 140x192 i bomull med tillhörande svarta, flätade omtag och väggfästen 70:- Finns i Piteå. 070-366 91 70

Förrådsrensning

Moderna möbler i ek. Bord, TVbänk, hyllor, mattor, lampor, microvågsugn mm. Finns i Luleå. 0920-607 88, 070242 50 51

Häckelbänk,Spinnrock

Spinnrock Grön Prima skick 750:- Häckelbänk blå 1 m välhållen Spolstolar fr 300:Lösa Spolar från 25:-/st 070-314 11 21 se www.lokus. se

Böcker

Lässugen i höst? 23 populära romaner - 150:- för samtliga! Finns i Piteå. 070-366 91 70

Ved

Har till salu långved av blandad sort. Kontakta mig. 070-313 81 47 0923-129 11

Arimax 35 Eldstad för 12 pers

Timrad grill med plåt och grillgaller + 4 bänkar! Pris 5.000:. 070-248 88 31

Arimax 35 + 1,5 kubiks acktank, laddomat, pumpar. mm. Pris:12.000:-. 070-321 21 87, 0920-321 21

IKEA Lack soffbord

i ekfaner. L: 118 cm, B: 78 cm, H: 45 cm, 200:- b.v.d.s.a. Tel: 0911-20 64 14, 070-331 25 13

Flyttsläp

Längd 3,65m brädd 1,60m höjd 1,60m.totalvikt 1000kg maxlast 470 kg Sommar- o vinterhjul. Pris 23.000:- med m. 070-200 42 93

Telefoner

Trådlös telefon 60:- de två övriga 30:- eller 80:- för samtliga. Finns i Piteå. 070-366 91 70

TIPS! Ute belysning

Sängram Skagen

Vitlaserad sängram med brun toppbräda 180x200 cm i fi nt skick. Finns i Öjebyn. Pris 700:070-319 56 13

Plastboxar

2 Ringus vägg armaturer i nyskick, mycket snygga i svart aluminium. Köpta för 2 veckor sen. Säljes för 230:-/st. Pris i butik 395:-. 070-831 54 68

Badrumsskåpsarmatur, duschset

Lysrörsarmatur för badrumsskåp, 65x20 cm, 50:- NYTT komplett duschset, 100:- Finns i Piteå. 076-830 31 20

Bubbelbadkar

700 engångsplastboxar (Duni FixPack) 10x15x5 med lock i 25-pack. Pris 300:-. 070-632 07 31

Hörn badkar i bra skick, 6 + 5 munstycken. Mått 130x130 Fungerar bra, duschhandtag ej original. Bubbelbadet finns i Sävast för avhämtning, 3.500:-. 0921-721 31, 070-572 21 01

Jag har fått många tips. Du som tog hand om min röda regnjacka som hängde på granen efter Norra Pitholmsvägen. Ring mig! Anette, 070-574 25 94

Väggur

Sockerskrin

1 Naturfärgat med tång Låda H 25, B 25, L 45 1 Brunt med tång Låda H 18, B 23, L 35 Pris 950:-/ st el bud 070-314 11 21 se www. lokus.se

Reima skoterklädsel Kyl och frys

Fungerande kyl och frysskåp AEG höjd 185 cm (inkl.överskåp höjd 25 cm). 500:- per skåp. 0921-601 18, 070-514 77 82

Stl: 150. Färg: Blå/svart. Jacka och byxa separat. Väldigt varmfodrad, Stryktålig kvalité och knappt använd. Pris:990:-. 070-257 44 65

2 Lodur 1800-tal fr 500:- 3 Am ur sk fläsklådor 3 Ljunghan 10tal finns i olka modeller 3 Nyare fr 350:- 070-314 11 21 se www. lokus.se

Telefoner

Nabbdäck säljes

4 styck Nabbdäck säljes med fälg, passande Ford Scorpio. Good Year 205/55 R16. 0920-620 06

Eriksson DAS 1201 H22 B 20 D 10 Brunbetsad Fr vevens tid 750:- el bud 2 svarta Äldre med nummerskiva Dialog 50:- 070314 11 21se www.lokus.se

Utrustningspaket på köpet! Just nu bjuder vi på utrustningspaket till Hyundai i10, i20 och i30. Spara upp till 18 000 kr! Du får också Hyundais nya unika garantipaket 5 year Triple Care. Där ingår 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka, 5 års Vägassistans och 5 års Serviceassistans. Þ՘`>ˆÊˆÎäÊ£°ÈÊ , ˆÊi‡-i˜Ãi ÕÊvÀF˜Ê£Ç{ʙääʎÀÊiiÀÊ£Êx™™ÊŽÀɓF˜ ˜ŽÊÎʓF˜ÊF˜iÎÞ``

www.hyundai.se

xÊFÀÃÊ ÞLˆÃ}>À>˜ÌˆÊ“i`ÊvÀˆÊŽŸÀÃÌÀBVŽ>ÊUÊxÊFÀÃÊ>VŽ}>À>˜ÌˆÊUÊxÊFÀÃÊ6B}>ÃÈÃÌ>˜ÃÊUÊÎÊFÀÃÊ6>}˜ÃŽ>`i}>À>˜ÌˆÊUÊ£ÓÊFÀÃÊ,œÃÌÎÞ``Ã}>À>˜Ìˆ Bränsleförbrukning vid blandad körning 4,2–6,9 l/100 km. CO 2 109–165 g/km. Miljöklass 2005/2005PM. Miljöbil enligt definition i förordning 2007:380. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 4,95% ränta, 36 mån, 31% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 5,85%.

Banvägen 16, Luleå • Tel. 0920-606 75 • www.dahlqvist-bil.com

14

EXTRA 13 oktober 2010


10års jubileum

Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet.

HJULINSTÄLLNING!

Service, reservdelar, garantiärende.

www.dackhuset.com

Däckbyte? ❄ ❄ ❄

Dags att se över vinterdäcken!

Bästa vinterdäcken... billigast i stan?

Pohjolan Auto

Det firar vi med rabatterade priser, föredrag, förtäring, överraskningar och gåvor till de 50 första besökarna.

Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

0920-120 30

Öppet hus

❄❄❄

Bangårdsg. 11 • Södra Hamn • Tel 22 50 90

Dags igen för den populära

Stationsgatan 69 972 34 Luleå tel. 0920-22 18 10 www.lhav.se

OSLAGBARA PRISER PÅ DÄCK OCH FÄLGAR! Fabriksnya 4 däck med alufälgar

7x16 + 205/55-16 ..................

www.bilodack.nu

Fredag 15 oktober kl 13.00 till 17.00 Varmt välkomna!

6,5x15 + 195/65-15 .............

Välkommen in till

5.020:5.900:-

Öppet: Vardagar kl 8-17. Lördag 8-13 t.o.m. 30/10. NORRA INDUSTRIVÄGEN 13 HAPARANDA TEL 0922 131 77

Sikfors konferens & fritidsby är den optimala anläggningen för er som vill konferera i lugn och ro. Vi erbjuder trevliga och givande sammankomster i naturskön miljö med en avspänd och personlig service. Vi tar hand om er till 100%, hos oss kan ni känna er som hemma.

Ett urval av årets bästa böcker presenteras av

Rolf Nilsén

kulturskribent, kolumnist och kritiker på Norrbottens Kuriren och

Varmt välkommen!

Lisa Wede

Programchef på Sveriges Radio Norrbotten

Onsdag 20 oktober kl 18.30 Hertsöns bibliotek

Läs mer om oss på www.sikforskonferens.se

Inträde och fika 80 kr. Dessutom chans att vinna böcker som presenteras under kvällen! OBS! Förköp på Hertsöns bibliotek fr o m måndag 4/10. Begränsat antal biljetter. Dragning sker på inträdesbiljetten.

Sikfors konferens & fritidsby, Kockvägen 9, Sikfors Tel. 0911-700 77, e-post: info@sikforskonferens.se

Problem med din PC? Det fixar vi!

• Service - reparationer - virusrens • Drift och underhåll av nätverk • Fasta priser

Kungsgatan 34, Luleå 0920-227560

Vi når Extra långt. Extra är en gratistidning som når ca 50 000 hushåll i Luleå och Boden – varje onsdag.

Välkomna!

VINTERDÄCK

Michelin X-Ice North 175/65 R14 850:185/65 R14 915:185/65 R15 915:195/65 R15 1000:205/55 R16 1320:BF Goodrich G-Force 175/65 R14 745:185/65 R14 790:185/65 R15 800:195/65 R15 880:205/55 R16 1125:Yokohama F700P 155/80 R13 530:175/70 R13 570:185/70 R14 670:-

Nokia Nordman+ 205/70 R15 1080:Nokia Nordman 4 175/70 R13 690:205/55 R16 1100:Nokia Hakkapellitta 5 185/65 R15 900:195/65 R15 980:Nokia Hakkapellitta 7 185/65 R15 990:195/65 R15 1090:-

Montering och balansering på lösa fälgar ingår. Vi utför bilreparationer. Reservdelar till de flesta bilmärken. Utförsäljning av sommardäck!

Lördagsöppet

LOHINIVAS AUTO

Stormyrvägen 4, Luleå (300 m uppför backen vid Shell Lulsundet) Telefon 0920-607 78 eller 699 09

4 kompletta hjul från 6.480:Omläggning och balansering ingår. Räntefri delbet. upp till 6 mån. Continental Ice Contact Lm-fälg Enzo Yla 15" 850:15"Nankang 4 kompletta hjul

Lm-fälg Enzo Yla 16" 1.080:16" Nankang 4 kompletta hjul

Lm-fälg Enzo Yla 17" 1.280:17" Nankang 4 kompletta hjul

6.480:-

7.980:-

9.980:-

Kumho KW 22

Gislaved NF5

Däckcentrum i Boden AB Kopplingsvägen 7, Boden, 0921-515 80 Däckhuset i Luleå AB Kräftgatan 3, Luleå, 0920-120 30 DäckProffset i Luleå Kallaxheden, Bergnäset, 0920-175 47

EXTRA 13 oktober 2010

Vet vilka däck du behöver 15


gästKRÖNIKA

Vilket är egentligen varumärket? I korridorerna i stadshuset i Luleå står ett gäng byråkrater och undrar, vilket är egentligen Luleås varumärke? Är vi en sjöstad? En välkänd idrottsstad? En levande stad? En döende stad, kanske? Eller en universitetsstad? Kanske en musikstad? Och hörni, är vi ens en stad? Byråkraterna inser, för de är kloka sådana, att detta inte är något som de själva (eller någon häftig högavlönad konsult för den delen) kan svara på. De enda som egentligen kan svara på detta är invånarna, och kanske besökarna, och kanske en och annan sörlänning. Att fråga folket är det bästa man kan göra. Sjöslaget, VM-seglingarna, skärgården med sina 1312 öar. Kanske är Luleå ändå en sjöstad? Luleåbornas sommarnätter spenderas ju inte helt sällan på en ankrad båt i Norra hamnen, dessutom. Själv har jag väldigt sällan besökt skärgården, så när som på Klubbviken och några angenäma turer med vänner och matsäck. För att Luleå ska vara en sjöstad (om man vill, om vi vill) kanske man ska fokusera på att få ut medborgarna på böljorna blå. Om till exempel kommunens skolelever fick åka på rundtur mellan öarna en gång under sin nioåriga grundskoltid så skulle nog väsentligt många fler invånare ha en relation till den vackra skärgård som vi så gärna skryter om.

PLUS PIF är tillbaka i allsvenskan. Grymt, brudar!

MINUS Brrrr, det är kallt ute.

Men också hockeyn, basketen, och numer också nästan fotbollen. Kanske är Luleå en idrottsstad? En förening i varenda bostadsområde nästan, och många välskötta anläggningar. Ja, varför inte. Och handeln inne i staden, med alla sina gallerior och butiker. Storheden, och dessutom handelsområdet vid Mjölkudden. Tja, kanske är Luleå en handelsstad? I alla fall om konsumenterna föredrar stora kedjor säger jag som saknar småbutiker och en pittoresk känsla. Jag läser dock till min glädje om en saluhall med lokalproducerade produkter, jag läser om fik i stadsparken och politiska insikter och jag ler, och jag besöker glatt Kronandagen när den nalkas. Med fler mindre initiativ kan nog Luleå vara en handelsstad att räkna med, tänker jag. Att komma fram till vilket Luleås varumärke är, det är en spretig historia. När jag försöker landar jag i att Luleå är nästan allt, men ändå inget fullt ut. För en Sunderbyunge som jag så var Luleå en gång i tiden en ganska stor plats. Så småningom krympte den i och med att min värld blev större men ändå. Med allt detta spretiga utbud som gör att staden kryllar av kulturkoftor, musiker, fabriksarbeta-

MARTINA ROCKY

16

av Martin Kellerman

EXTRA 13 oktober 2010

re, kontorsnissar, idrottare, studenter, sjörövare och annat så kan jag ändå tycka att Luleå på något vis är stort för sin lilla skala. Och jag undrar om det kanske kan vara nyckeln – att Luleå är en stor plats där allas idéer och intressen är viktiga och tas tillvara på. Jag tror att svaret som man får när man frågar folket kommer att ge byråkraterna en rejäl nöt att knäcka, för bilden av staden lär vara lika varierande som rösten på en pojke i puberteten. Och om de har riktigt otur, lika spretigt som den här krönikan. Jag ser fram emot att få ta del av resultatet. För trots att jag nu funderat i flera år så har jag ändå inte lyckats komma fram till något svar på den enkla frågan, vilket är Luleås varumärke? martina johansson kronikan@tidningenextra.se

Martina Johansson har klippt av sig håret samt varit förkyld i en evighet och undrar om det har ett samband.


Bortsprungen hund

Jämtetik vid namn Enja, astro halsband samt reflex runt hals, Försvann vid jakt, Ängesbyn, Sävast, Sunderbyn, 24/7, Tacksam för info 070-653 53 14

Rinkbandyklubbor

40:-/st 8st Left 2st Right Alla för 300:- Finns i Gammelstad. 070-667 24 22

TERMINALEN REKRY TERAR

Djur och Tillbehör

För anställning hos Moderna Försäkringar i Luleå söker vi nu en

SÄLJCHEF samt en SÄLJCOACH Läs mer och ansök via: www.terminalen.nu/rekryteringar Sista ansökningsdag: 2010-10-31.

Hanvalp 4 mån till dig som vill ha ett aktivt liv tillsammans med din hund. Lena Sundquist, 0923211 19

Hem och Trädgård

www.svenskakyrkan.se/lulea

Berättarcaféer 10 år Torsdag 14 oktober

"Attentatet mot Flamman" Alf Löwenborg berättar.

Tisdag 19 oktober OBS!!

"Från Korpikå till Länsresidenset" Dagens gäst: Landshövding Per-Ola Eriksson. Torsdag 28 oktober

Rexkanin

"Vad sker i Burma?"

Vit rex med röda ögon och underbar plyschmjuk päls. Ca 7 mån. En jättemysig och gosig kaninkille. 200:-. 070-229 29 12

Dagens gäst: Den kända journalisten Jan Sundén. Torsdag 4 november

"Från järnverket till politiken" Dagens gäst: Kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

Matbord

med kryddhylla, i syrabetsad furu, i nyskick, 75 x 75 med 1 st klaff a’ 40 cm. Pris 700:073-819 97 24

Måndag 8 november OBS!

"Alltid retar det någon" Dagens gäst: Sven Wollter. Torsdag 18 november

"Sjukvård i Kenya- egna erfarenheter och vad vi kan förvänta oss av framtiden."

Shetland Sheepdog

Dagens gäst: Yelverton Tegnér.

valpar, en tik och en hane säljes enl SKK:s regler. 0970-20811, 070-660 59 39

Torsdag 25 november

"Smugglarkungens son" Dagens gäst: Bengt Pohjanen

Byrå,Stereobänk, Dörr

1 Byrå avlutad repobjekt 1 Stereobänk röd 1 Stereobänk grön 1 Innerdörr med lås 070314 11 21 se www.lokus.se

OBS! vilken veckodag föreläsningen äger rum. Tid alltid kl.13.00 Alla föreläsningar äger rum i Malmgården, Malmudden. Berättarcaféerna slutar alltid med att vi pratar en stund och dricker kaffe med hemlagat bröd till en billig penning.

Faraohundsvalp

Alla intresserade, hjärtligt välkomna hälsar PRO Skurholmen och ABF Norr Klipp ur och spar annonsen!

Bord Stolar

Köksbord 95x95 cm färglös lack inläggningsskiva saknas 2 vita Pinnstolar 10-tal stolar olika modeller från 25:- 070-314 11 21 se www.lokus.se

Ungdomsbowling Slaloskidor/Pjäxor

Atomic Carvinskidor 150 cm: 300:- Salomin slalompjäxor strl 37: 300:-. Paketpris: 500:- Finns i Piteå tel: 0733-14 91 10

www.svenskakyrkan.se/lulea Foto: Anders Alm

Torsdagar kl 18.00 Stadsökyrkan, Gammelstad

Byxor CCM 852 storlek JR4 175:Axelskydd Jofa 9500 storlek JR3 125:- Finns i Gammelstad. 070667 24 22

Märke: Super Ser. På hjul, effekt 2500W, piezotändning (inga tändstickor). Fylld gasolflaska P11 medföljer. 0920-26 83 36, 070-26 94 618

Hobby och Fritid

Fika 20 kronor. Samma kväll kl 18.15-18.45: Kristen djupmeditation i Bagarstugan vid Prästgården. Kort introduktion för nybörjare kl 18. Ingen kostnad. Ingen anmälan. Upplysningar: Seija, 0920-25 37 05.

Vill du veta mer? Kontakta Lars-Gunnar Ottestig, 0920-27 70 52, lars-gunnar.ottestig@svenskakyrkan.se

Gasolkamin

Forrest söker ett sällskapshem. Kontakta Linnea eller Sandra för mer information. Linnea 070-236 55 23, Sandra 073050 93 59

Samtalskväll med Lennart Edquist, domprost emeritus. Torsdag 14 oktober kl 19 Prästgården i Gammelstad

Alpha - introduktion i kristen tro

Hockey-saker

Flatcoated Retriever

Försoningen

Mässa kring Frälsarkransen musik, bild och nattvard Frälsarkransen tolkad i ton av Charlotta Karlsson och i foto av Klara Stefansson. Damkören TonArt, Tomas Bergeskans, piano, Charlotta Karlsson, körledare, Daniel Fogelqvist, präst. Söndag 17 oktober kl 18 Bergnäskyrkan Välkommen! Läs mer: www.fralsarkransen.se www.svenskakyrkan.se/lulea

Vuxenkonfirmation/samtalsgrupp om kristen tro För er som aldrig hann med eller var intresserade då när det begav sig - följ med på en vandring i kristen tro! Vi träffas söndag 17 oktober kl 11.00 i Porsökyrkan som ligger i Porsö centrum. Då bestämmer vi också datum för de kommande åtta träffarna. Upplysningar: Gertrud Malmberg, präst, 092027 70 82, gertrud.malmberg@svenskakyrkan.se

www.svenskakyrkan.se/lulea

Lär känna dig själv med Buddhas metod Kostnadsfri Studiecirkel kl 14.00-16.30 Varannan lördag 9/10-20/11

Startdag 11 oktober, välj måndag eller onsdag kl. 16-17

Ungdomsbowling 2010, startdag 11 oktober för nybörjare och fortsättningsbowlare Välj dag, måndag eller onsdag kl. 16 till 17 300 kr/person/termin

Sensus, Sandviksg. 35, Luleå Buddhistiska föreningen i Luleå Info Lennart Rahm 0920-64040 www.buddhism-lulea.org

Anmäl direkt till Bowlingkompaniet Luleå, 0920-22 85 80 eller 973-055 60 21 Kristina Nordberg Välkommen • www.bkloet.se

Nike zoom vomero stl: 42

Säljer mina nya nike vomero +4 löparskor, stl: 42 pga felköp. Nypris 1.400:-, nu endast 800:-. Ipod förberedd i vänster sko. 070-286 88 55, Piteå

EXTRA 13 oktober 2010

17


nöje

vad är hemligheten? u Isabella Löwengrip fick utegångsförbud som 14-åring, uppfann en sagofigur och började tjäna pengar. I dag driver 19-åringen fyra aktiebolag. Bloggen Blondinbella är en av Sveriges största. Extra bestämde sig för att ta reda på: Hur gör hon?

”Jag har förlorat mycket” Isabella Löwengrip om sin jakt på revansch – och fenomenet Blondinbella En dum bimbo från Stureplan som går på kändisfester, dricker champagne och älskar shopping. Eller? Isabella Löwengrip tog Sverige med storm genom bloggen Blondinbella. År 2007 värderades den till fem miljoner kronor. Antalet unika besökare i veckan var som mest en halv miljon. Mängder av svenska tonårstjejer mellan 15 och 25 slukade inlägg om Bindefeldtpartyn, dagens outfit och bråk med pojkvännen. Sedan dess har Blondinbella varit med i Let’s Dance, lett sitt eget tv-program och skrivit en bok med titeln ”Egoboost! Överlevnadsguide för unga tjejer”. Vi på Extra läste en annons: Blondinbella föreläser på Luleå universitet. Klart att vi ska dit.

18

Vad kan en 19-årig blondin ha att säga om marknadsföring? Det här blir intressant. Det blev det. Tjejen på scenen visade sig vara någon helt annan än vi trott. Isabella Löwengrip berättar hur allt började: – Jag startade min blogg när jag var 14 år gammal och fick utegångsförbud. Jag hade snott med mig två Absolut vodka-flaskor och hällt i smuggelsprit. Jag gömde dem i min byrålåda och pappa blev arg. Först skrev hon om politik, men det var ”lika tråkigt som att läsa insändare i tidningen för en 14-årig tjej”. Och Isabella ville ha läsare, för hon ville tjäna pengar. Så hon uppfann Blondinbella. – Jag fejkade allting, låtsades

p Hon blev Blondinbella med svenska folket som 14-åring. I dag skriver Isabella Löwengrip vd på sitt visitkort.

hela tiden. Jag la in flaskor med champagne på bilderna fast vi drack ur PET-flaskor. Blondinbella var precis så snygg, lycklig och cool som en 14-årig tjej vill vara. Isabella Löwengrip var en mobbad plugghäst med acne, ett stort samhällsintresse och dåligt självförtroende. Varje inlägg var väl uttänkt för att locka en specifik målgrupp och därmed annonsörernas intresse. – Varje morgon är det dagens outfit. Vid lunch kommer det ett framgångsinlägg, typ nu ska jag föreläsa på Luleå universitet. På eftermiddagen kommer något som provocerar – och det krävs inte mycket i Sverige – till exempel att jag har städhjälp. På

EXTRA 13 oktober 2010

kvällen skriver jag om självkänsla och hur man kan få MVG på provet. Sedan avslutar jag kvällen genom att visa något som är Isabella, typ nu har jag bråkat med Nils. Snart gick Isabella på riktiga kändisfester, höll riktiga föreläsningar och fortsatte provocera. På senare tid säger hon sig ha försökt tvätta bort sin låtsasidentitet och bli sig själv på bloggen – om än i en putsad version. För ingen vill ju läsa om hur Blondinbella ”viker påslakan”. Isabella Löwengrip fyller 20 år om en vecka, men hon säger att hon känner sig som 30. På visitkortet står det CEO (den engelska termen för vd). När hon inte föreläser eller bloggar

pluggar hon juridik i Schweiz. Hon driver nätbutiken Bellme och bloggnätverket Spotlife. Sammanlagt har hon fyra aktiebolag. Blondinbella AB omsätter 1,1 miljoner och gav ifjol en vinst på 200 000 kronor. På scenen utstrålar Isabella självförtroende. Hon svarar snabbt och genomtänkt på frågor från andra entreprenörer i publiken. En stark drivkraft är revanschlust. Den fula ankungen har blivit en vacker svan. Numera tar hon ingen skit. – Jag är Grynet nummer 2, skämtar hon. Men sagans slut är inte bara lyckligt. Isabella har ansökt om skyddad identitet på grund av


Fyra programledare

TRE VILJOR

foto: sara-lena brännström

efterhängsna fans. Som tonårig entreprenör har hon många gånger mötts av en ”lilla gumman”-attityd. – Jag har varit med om att förlora mycket och blivit utnyttjad för att jag är ung, säger hon. Trots det säger sig Isabella ha en stor fördel framför de äldre männen i kostym: hon vet hur ungdomar tänker. Nu vill hon hjälpa andra unga att starta vinstdrivande bloggar. Det är en av anledningarna till att hon studerar på en business school i Schweiz. – Det roligaste jag vet är att ha tusen idéer, driva så många projekt som möjligt och tjäna så mycket pengar som möjligt. Sara-Lena Brännström sara.brannstrom@norrbottensmedia.se

Isabella om... ...rastlösheten ”Jag tror att jag har någon slags bokstavskombination för jag kan inte sitta still. Jag måste göra något nytt hela tiden. Jag kör på tills jag inte orkar mer och då ligger jag hemma och gråter och har ångest några dagar.”

...mobbarna ”Jag var mobbad under hela högstadiet och nedtryckt under gymnasiet. Det var en period när jag inte gick till skolan för att jag kände mig ful, äcklig och värdelös, men det som gjorde mig arg var att jag tänkte: Varför ska jag sabba min skolgång för så töntiga saker? Jag blev arg för att det påverkade mig så mycket, och det kan vara en bra drivkraft.

...framgångsreceptet ”Det går inte att följa cykeln, att flyta med alla andra och göra något som någon redan gjort. Man måste göra något nytt. Satsa sex månader på att göra allt för att ditt företag ska gå bra. Kan andra kan du också, så olika är vi inte.”

RIX MorronZoo vardagar 05-10 på RIX FM Luleå 105,6 rixfm.com

Lyssna via webben eller ladda ner vår gratis-app till iPhone, Nokia och Android - allt på rixfm.com

EXTRA 13 oktober 2010

19


Danskurs

REVY REVY REVY Lördag 30 oktober

Kottarna från Bjurå är på väg till Luleå Förköp hos Sune 0920-26 70 94 eller Harald 0920-26 77 01

Buggkurser Start söndag 24/10 Nybörjare o Forts. i Luleå och Boden

Luleå Hockeys matcher ser du hos oss!

Senaste datum för anmälan 19/10 Anmälan och info på www.lbsdk.se eller via telefon 0920-22 29 35

Boka bord redan nu.

Veckans erbjudande: LLifeline ifelin Entertainment presenterar

En

JULKONSERT

& med

Filé Oscar 119:Black'n White 149:-

Fredagar kl.16.30-19.30

Stor lunchbuffé 75:-

Lifeline Entertainment & Starmarck presenterar

GÄSTARTIST: HANNA HEDLUND

Köpmangatan 31, Luleå 0920-133 61 • www.thecornerlule.se

Där goda smaker möts! Sunderbyns Restaurang & Café erbjuder vällagad mat och goda drycker i en skön och avkopplande miljö.

FRE 19 NOV KL 19.00 KULTURENS HUS, LULEÅ

Boka bord på 0920-26 63 41

BILJETTER: KULTURENS HUS 0920-45 59 00, TICNET 077-170 70 70, WWW.TICNET.SE SAMT TICNETOCH ATG-OMBUD.

Vår lunchmeny och á la carte hittar du på

lifeline.se

www.sunderbynsrestaurangcafe.se

Sunderbyns

Restaurang & Café www.sunderbynsrestaurangcafe.se

Gallringsvägen 4 Södra Sunderbyn tel. 0920-26 63 41

Jubileumserbjudande

En jubileums show

13/10 - 24/10 Lunchbuffé

Foto: Stewen Qwigly

JOHAN GRANSTRÖMS ORKESTER

www.golfgarden.se

Svartöv/Gammelstadsv 19, Tel 0920-23 23 60

LBS är anslutna till Svenska Danssportförbundet

AfterWork-buffé 119:Måndag-fredag kl.11-14

KALLE MORAEUS BENGAN JANSON ORSA SPELMÄN

Boka möte/fest i god tid

Nu även med pizza slice

65:-

Kvällserbjudande Fyra små rätter 99:-

Kulturens Hus, Luleå

Stor stark

35:-

Lördag 23 okt 17.00

Vi önskar nya och gamla kunder hjärtligt välkomna!

Biljetter: Kulturens hus 0920-45 59 00, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se samt Ticnet- och ATG-ombud.

Kungsgatan 22, Luleå 0920-23 18 18

AFTER WORK Foto: Johan Tholson

hos Restaurang Luleå fredagar från kl 16.00

Jeanette Lindström

Välkommen till en trevlig afterwork och en härlig Buffé. Med den fantastiska utsikten över norra hamnen. Varmt välkommen!

NORRBOTTEN BIG BAND UNDER LEDNING AV TIM HAGANS Boden Folkan · Ons 27 okt 19.00 Entré: 150 kr. Fri entré barn och ungdom upp till 20 år (fribilj hämtas i kassan konsertkvällen i mån av tillgång) Förköp Bodens Turistbyrå 0921-624 10 Arr: Kultur- och Fritidsförvaltningen

PL

AY

Luleå Kulturens hus · Lör 30 okt 19.00 Förköp: Kulturens Hus 0920-45 59 00 Ticnet.se 077-170 70 70 · Arr: Kulturens Hus

norrbottensmusiken.se

RESTAURANG LULEÅ KULTURENS HUS Boka bord: 0920-45 59 66

stark... EXTRA 13 oktober 2010


eyHock de! dan 99:u j b r e 3 cl

3 +1 Ül hos oss! a t s a P leü pü Lu bilds-TV. a j e H r stor Vi ha FÜr avhämting och utkÜrning (mündagar stängt) FÜr bokning och best

Tel 60619

13 RESTAURANG

Nya Ăśppettider

NYGATAN 14 • TEL. 158 40 • LULEÅ

Tisdag -Torsdag 11-21 Fredag & LĂśrdag 11-22 SĂśndag 11-20 Lunch Ăśppet 11-14

Helgerbjudande!

• Gravad Lax • Cour de FilÊ Provencale OxfilÊ pü rüstekt potatisbädd med vitlÜkssmÜr

• Fransk ValnÜtsparfait • Plankstek

269:-

FläskfilÊ m potatisduchesse, bearnaisesüs & tryffelsüs Med oxfilÊ +20:-

149:-

OBS! Nya exklusiva rätter!

Dagens lunch

Laxgatan 19, SvartĂśstaden

75:-

V. 41 Torsdag: KycklingfilÊ m Gordon Bleusüs & Pommes Frites Fredag: Grillspett m tzatziki, grÜnsallad & pommes frites V. 42 Mündag:FläskfilÊ m rÜdvinssüs & potatisgratäng Tisdag: Biffstek m bearnaisesüs & stekt potatis Onsdag: EntrecotÊ m tryffelsüs & stekt potatis

Tel: 606 19

www.restaurangcarlsson.se

FULLSTĂ„NDIGA RĂ„TTIGHETER

Öppet Mün – Fre 11-23 LÜr – SÜn 12-23

HĂ–GT!

PUBKVÄLL! Öppet: Mün-Fre 14-22 • Fre-SÜn 12-22 Tel: 165 10 • Örnäsets centrum www.mediterran.se

Med:

Karaoke

Fre 15/10 - LĂśr 16/10 kl. 21.30 - 01.00

SportBar Mün-tor 11-23, fre-lÜr • Pubafton 21.30-01 • SÜn 12.00-22.00 Tel: 165 10 • Örnäsets centrum

7*'*9"3$"5&3*/(5*--'&45&/ %VLBOĂŠWFOIZSBMPLBM QFSTPOBMPDIQPSTMJOBWPTT

)45#6''²

gäller 1 sept - 30 nov

∙ Persilje- och vitlĂśksmarinerad fläskfilĂŠ med lingonsky ∙ Mangoglacerade kycklingfilĂŠspett ∙ Västerbottensost-gratinerad laxfilĂŠ )ĂšTUCVGG Ă?O ∙ Chilibearnaise JOLMWBO JMK QBOOBDP ∙ Kall lime och rĂśdlĂśkssĂĽs UUBNFE IKPSUSPON ∙ HĂśstsallad med torkade tranbär, ZMUB rostade pumpafrĂśn, apelsindressing LS ∙ Potatisgratäng ∙ Hembakat brĂśd och smĂśr

,3 1&340/ord. pris 219 kr MINST 10 PERSONER · LEVERANSAVG. 150 KR

7JIBSĂŠWFOIPUFMMSVNGSĂŒOLSOBUUJOLMGSVLPTU

stark...

XXXLBMBTLVMBOTF /PSELBMPUUTUBEFOCr-6-&ÂŻ UFMrGBY LBMBTLVMBO!UFMJBDPN

HelgĂśppet fram till julafton. LĂśrdag-sĂśndag 11-15 Konferenser och Ăśvriga grupper bokas via mail eller telefon

KAFE´ FÄGNAN Hägnans friluftsmuseum. Tel 0920-45 48 69, Mobil 070-624 79 80 www.kafefagnan.se


Kim Wilson`s Blues All-Stars ( US ) Memo Gonzalez & The Bluecasters (US ) • Torbjörn Risager ( DK ) Musical Express ( S ) • Black Island Stompers ( S ) • Old Town Gospel Choir Badge • Baboon Show ( S ) • Karavan ( S ) • The Bombettes • The Horsemen Magnus Ekelund & Stålet •The Automatic Thrills • Matti Norlin Martina Lundberg • Mother Jack • Ludvig Svartholm • Bo Selinder • m.fl

5 scener Restaurang 5 Barer Fik Utställning, bildspel, workshops m.m Fri entré 11.00 - 17.00 Entréavgift 18.00 - 02.00 195 kr för ungdomsentré tom 25 år (exkl. Stora Konsertsalen) 395 kr för entré (exkl. Stora Konsertsalen) 495 för entré (inkl. Stora Konsertsalen, Kim Wilson)

Luleås enda nattklubb! Skaka rumpa på Luleås hetaste dansgolv.

Medlemmar i Svartön Bluesförening erhåller 50 kr rabatt vid köp av 395 kr biljetten

Vi spelar de senaste hitsen och de fetaste dansklassikerna. Vuxen musik som passar de flesta stilar. Yiiiiha!

Biljetter köpes via Ticnet www.ticnet.se eller via Kulturens Hus biljettförsäljning För mer info. www.svartonsblues.se

Boka bord på 0920-22 72 72 Fredagar: After Work från 16.00, Nattklubb 21-03. Ålder 23 år. Lördagar: Nattklubb 21-03. Ålder 25 år. info@olivers.mu

christmas Extravaganza julbord & show

Fredag Lördag Fredag Lördag Torsdag Fredag

boka julfesten idag! 12/11 13/11 19/11 20/11 25/11 26/11

Lördag Torsdag Fredag Lördag Torsdag Fredag

27/11 2/12 3/12 4/12 9/12 10/12

Lördag Torsdag Fredag Lördag

11/12 16/12 17/12 18/12

Årets Julbord & Show Western Farms julbord har blivit en kär tradition. Extravaganza 2009 sågs av över 9000 personer och är därmed ett av Sveriges största julkoncept. I år gör vi den största showen någonsin med en helt ny repertoar. Du kan räkna med vackra julmelodier, färgsprakande shownummer, de senaste schlagerhitsen och de mest klassiska rocklåtarna, alltihop serveras i en unik inramning i konserthallen Crystal Palace.

Julbord & show 595:-

Entré, julbord, show & dans

I priset ingår:

Entré Klassiskt svenskt julbord Christmas Extravaganza Efterfest & dans i Rawhide Saloon Husbandet The Wild Bunch Disco

Hotellpaket Fr. 1040:Logi, entré, julbord, show, dans & hotelltransfer

I höst tar Bakfickan Luleå till nya gastronomiska höjder. Du kan se fram emot ett fantastiskt program med flera spännande teman, samt vinkvällar där vår sommelier Petter Nyberg presenterar olika länder och leverantörer. Vi rivstartar nu på lördag med en fransk afton. Boka bord redan nu. Det blir trångt i portgången. Lördag 16/10 Köttets lust; testa bland annat den berömda Kobebiffen Lördag 30/10 Onsdag 10/11 Lördag 13/11 Lördag 27/11

Tapas; baskiska läckerheter som pintxos, patatas bravas och Serrano Mårten Gås; en klassik gåsamiddag Go Italy; träffa Nicola Perrelli och prata Albatryffel Norrland; mat på temat jul, men inte julmat

Boka på 0920-22 72 72 Köket öppet: Mån-torsdag från 18.00. Fredag: After Work från 16.00. Buddbyvägen 6 • 961 42 BODEN Telefon: 0921-151 00 • Fax: 0921-549 12 info@westernfarm.se • www.westernfarm.se

EXTRA 13 oktober 2010

23


AY L P


www.teamsportia.se

spara 400 KR NORTH BEND DISCOVERY Parkas i vattentätt material som andas. Utsatta sömmar är tejpade. Avtagbar huva. Herrstorlekar.

799 KR ORD. PRIS 1199 KR


HÖSTENS HERRJACKOR

DIDRIKSONS EMRIK Vattentät jacka med tejpade sömmar och avtagbar huva. Herrstorlekar.

TUXER NORTH POLE Klassisk dunjacka. Flera färger, unisexstorlek (dam & herr)

1499 KR

1299 KR

ORD. PRIS 1799 KR

NORTH BEND POLAR Dunparka i vind- och vattentätt material som andas. Tejpade sömmar. Avtagbar huva med syntetisk päls. Justerbar huva och midja. Med reflexer. Herrstorlekar.

NORTH BEND MISSION Dunparka i vind- och vattentätt material som andas. Tejpade sömmar. Avtagbar huva i syntetisk päls. Justerbar huva och midja. Med reflexer. Herrstorlekar.

1599KR

1999KR 2


HÖSTENS DAMJACKOR

DIDRIKSONS EXPEDITION PARKA Vattentät parka i polyamid som andas. Heltejpade sömmar och avtagbar pälskant. Damstorlekar.

1799KR

NORTH BEND SIBERIA PARKA Dunparka i vind- och vattentätt material. Justerbar midja samt avtagbar huva med syntetpäls. Damstorlekar.

1599 KR

PUMA MOUNTAIN JACKET Trendig dunjacka med löstagbar huva. Finns i flera färger. Herr- & damstorlekar.

1499KR 3


HÖSTENS HERRJACKOR

DIDRIKSONS EMRIK Vattentät jacka med tejpade sömmar och avtagbar huva. Herrstorlekar.

TUXER NORTH POLE Klassisk dunjacka. Flera färger, unisexstorlek (dam & herr)

1499 KR

1299 KR

ORD. PRIS 1799 KR

NORTH BEND POLAR Dunparka i vind- och vattentätt material som andas. Tejpade sömmar. Avtagbar huva med syntetisk päls. Justerbar huva och midja. Med reflexer. Herrstorlekar.

NORTH BEND MISSION Dunparka i vind- och vattentätt material som andas. Tejpade sömmar. Avtagbar huva i syntetisk päls. Justerbar huva och midja. Med reflexer. Herrstorlekar.

1599KR

1999KR 2


HÖSTENS DAMJACKOR

DIDRIKSONS EXPEDITION PARKA Vattentät parka i polyamid som andas. Heltejpade sömmar och avtagbar pälskant. Damstorlekar.

1799KR

NORTH BEND SIBERIA PARKA Dunparka i vind- och vattentätt material. Justerbar midja samt avtagbar huva med syntetpäls. Damstorlekar.

1599 KR

PUMA MOUNTAIN JACKET Trendig dunjacka med löstagbar huva. Finns i flera färger. Herr- & damstorlekar.

1499KR 3


HÖSTENS KÄNGOR & SKOR ULLSTRUMPA PÅ KÖPET! VÄRDE 99KR BAGHEERA RIDGE Vattentät känga med ovandel i nubuck. Stötdämpande mellansula med en inbäddad stabilisator för ökad vridstyvhet. Herr- och damstorlekar.

699KR

salomon

spara 300 KR

FINNS BARA HOS OSS!

SALOMON VIAGGIO MID Känga med ovandel i GORE-TEX® för vattentäthet och andning. Contragrip yttersula för bra grepp på alla underlag. Herr- och damstorlekar.

999 KR

ORD. PRIS 1299 KR

SMEDJAN • DELFINGATAN

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2010_v41  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2010_v41.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you