Page 1

BODEN

GRATISTIDNING varje onsdag 20 april 2011 • Vecka 16

aktuellt: Vikariebristen stor i förskolan

16

ROCKY

Svårt att få ihop vikariat och familjeliv 4–5

nöje: Efter tio år på tornedalsk mark:

22

VIMMEL

Nu ger sig Jord ut i stora världen 18–19

Uttrycksfull Nathalie låter konst och kreativitet bli en politisk övning 12–13

KRÖNIKA

ANDREAS LIND: ”Hur mycket vill vi egentligen växa? .”

LÖPAR FEST IDAG!

ADIDAS RSP DS 3/4 TIGHTS & TEE

INDIVIDUELLT FORMGJUTNA INNERSULOR

Alla fötter är unika. På Intersport erbjuder vi därför en gratis fotanalys för att få en bild av hur din fot är uppbyggd. Utifrån analysen kan vi sedan vid behov ta fram en individuellt formgjuten innersula. Att gjuta innersulor tar inte mer än tio minuter. Prata med din skosäljare!

Löparset med t-shirt och tights i funktionsmaterialet ClimaCool® för optimal fukttransportering och ventilation. Reflex-logo. Ficka med dragkedja på tights. Damstorlekar.

ADIDAS VIGO

Prisvärd löparsko som passar både på promenaden och löpturen. Dämpning i häl och framfot. Ovandel i mesh för bra ventilation. Dam- och herrstorlekar.

690:- (ord. 1.100:-)

390:- (ord. 600:-)16

PRO TOUCH PARNA OCH PAMELA

Löparset med vindjacka och tights i Dry Plus. Jackan i 100% polyester och finns i två olika färgställningar. Tights i 92% polyester, 8% elastan. Damstorlekar. CLUB PRIS

550:- (ord. 800:-)

www.intersport.se

KUNGSGATAN 38 BODEN TEL 0921-168 80


Omslagsbild: nathalie mba bikoro Fotograf: lennart jönsson

KRÖNIKA

Betydelsen av belysning

Anledningen till att vi beslutade oss för att skriva om förskolan var att vi såg en rapport från Skolverket om större barngrupper. Vi blev nyfikna och ville ta reda på mer, vi ville berätta för dig hur situationen ser ut i Luleå och Boden. Personalen gör många gånger ett fantastiskt arbete. Tänk dig själv att den här årstiden med slask och blask klä 15 stycken 3-åringar med galonkläder, stövlar och vantar. Vara trevlig och förstående mot stressade föräldrar som lämnar och hämtar, kanske inte alltid på de tider som är uppskrivna. Och samtidigt följa direktiv och läroplaner, hålla utvecklingssamtal, helst utveckla och profilera verksamheten samtidigt som de ser resurserna krympa. De ska trösta, stötta, hjälpa och lära. De är hjältar i vardagen men kräver sällan uppmärksamhet för det jobb de lägger ner. Det här numret är det sista före påsk och därför vill jag passa på att önska alla er läsare en riktigt trevlig och glad påsk. PS. Glöm inte att gilla oss på Facebook och anmäl dig gärna till vår läsarpanel som du finner mer information om på www. tidningenextra.se DS

Bernt Hedman, 66, pensionär, Luleå: – Jag ska vara i stugan på Trundön och ta det lugnt.

Zandra Sandelund, 24, lärare, Södra Sunderbyn: – Vi ska bara vara hemma och inte göra något speciellt.

Karina Johansson, 66, papperskonservator, Kiruna: – Jag ska vara i skogen tillsammans med barn och barnbarn och så ska vi grilla och kanske åka skoter.

REDAKTION

Andersson

lars-henrik Andersson

% 0920-26 28 00

lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

Mona Johansson, 47, lärare, Bergnäset: – Jag ska vara hemma, umgås med vänner och äta god mat.

EXTRA LÄSVÄRT

16-17

SIDAN 4–5 u Hur har vikarierna inom barnomsorgen det? SIDAN 6-7 u Vad tycker föräldrarna om vikaresituationen? SIDAN 8 uKort&Gott om Rockkarusellen, livsförändringsfilmer och organdonation. SIDAN 10-11 u Workshopen i performance gav Extras utsända något extra. SIDAN 13 u Tidsfördriv med kryss och horoskop. SIDAN 14 u Andreas Lind tycker vi ska vara stolta över att vi växer och Rocky har funderingar på ett porrklubbsbesök. SIDAN 16-17 u Gruppen Jord i fokus. SIDAN 18 u Vimmel från Luleå.

VI RINGDE... Josef Sattarov som knep andraplatsen i iDream: Nu är talangtävlingen iDream avgjord. Luleåkillen Josef Sattarov, 19, tog en andraplats och får därigenom hjälp att förverkliga sin dröm att bli frisör.

LARS-HENRIK

Marianne Lundström, 65, pensionär, Luleå: – Jag ska träffa mina barn och njuta av det fina vädret. Vi ska vara ute mycket.

Grattis! –Tack, det gick verkligen jättebra och jag är hur glad som helst. Jag låg länge på sjunde plats i tävlingen, men när tiden för röstningen började närma sig sitt slut så steg jag i placering

jeanette bergström

% 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

ett management som ska hjälpa mig att förverkliga min dröm och skaffa jobb så att jag kan utveckla min talang ännu mer. Jag är just nu i Stockholm för att fixa jobb och har redan varit på en intervju.

pJosef Sattarov, frisör.

så jag till slut slutade som tvåa. Vad blev priset? –Jag har vunnit hjälp av

anneli hanno

% 0920-26 28 03

anneli.hanno@ norrbottensmedia.se

Vad får du för respons? – Hittills har det varit jättebra. De tycker att jag har en unik stil och är verkligen intresserade. Så det känns jäkligt bra. Nu hoppas jag bara på att jag får något jobb. Helst vill jag jobba

viktoria berglund

% 0920-26 27 86

viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

på en salong där många kändisar klipper sig, för det känns som att det är en del av min grej. Så vad har du för planer nu närmast? – Först ska jag gå klart skolan. Sedan hoppas jag att få jobb på en salong så att jag kan jobba i Stockholm under sommaren. Sedan får vi se vad som händer. Det här är det absolut största som hänt mig.

björn Hansson

% 0920-26 27 88

bjorn.hansson@ norrbottensmedia.se

jeanette bergström

Josefin wiklund

% 070-547 44 65

josefin.wiklund@ norrbottensmedia.se

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Redaktionschef och ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN (Robert Anglöw) 0921-160 33, 070-517 14 16 Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 20 april 2011

foto: emma-sofia olsson

De senaste två veckorna har vi satt fokus på förskolan. Hur är det att jobba där? Hur många barn är det på varje avdelning? Hinner personalen med och vad innebär den nya läroplanen? Viktiga och angelägna frågor som vi på Extra vill belysa. För det handlar ju om barnens och personalens arbetsmiljö. Någon kanske tycker att vi bara fokuserar på det negativa, att det finns mycket bra som händer och sker i förskolorna. Det är sant, men det är också vår uppgift att lyfta fram sådant som inte fungerar. En granskning av media kan medföra att felaktigheter rättas till. Förhoppningsvis. Vår ambition är att göra gott i samhället. En sådan här belysning är ett sätt att nå upp till vår ambition. Det är inte alltid en lätt balansgång. Samtidigt som vi ska lyfta fram saker som inte fungerar så kan jag även tycka att vi ska lyfta fram bra exempel.

FRÅGAN ÄR... Vad ska du göra i påsk?


Petterssons Golvslipning för mer info ring 070-644 51 77, 0921-510 77

- sedan 1964 -

Känner du oro? Hur länge ska Alzheimers sjukdom få fortsätta att förstöra människors liv? I dag finns inget exakt svar. Därför behöver forskningen ditt stöd. För med ditt stöd tror forskarna att de kan finna både förebyggande behandling och bot. Läs mer på: www.alzheimerfonden.se

Hjälp oss att stödja forskningen. PG 90 11 19-8 eller BG 901-1198 www.alzheimerfonden.se Telefon 020-30 11 30 Minnesblad vid alla minnesgåvor.

Glöm inte dom som glömmer! G

PL

Tyc k

Tyck till om våra artiklar och annonser i EXTRA Boden

till!

Anmäl dig till vår läsarpanel och var med och påverka för en ännu bättre tidning! Vi vet att just du har åsikter om EXTRA Boden och därför är du mycket viktig för oss. Dela med dig av dina synpunkter på såväl annonser som redaktionell text och vi kan ge dig en ännu bättre tidning. Nu bjuder vi in dig till vår internetbaserade läsarpanel. Om du går med i panelen kommer du ibland att via internet få svara på frågor om våra annonser och/ eller redaktionell text. Samla poäng och blir rikligt belönad! Det är enkelt. Du klickar dig snabbt igenom frågorna och tjänar samtidigt poäng. När du samlat tillräckligt många poäng får du en premie. Du väljer själv de tillfällen du vill vara med och svara, och du är fri att gå ur panelen när du vill.

AY

ALLA BILAR,

EN EXPERT

Vi hjälper dig bl.a. med hjulinställning, service, oljebyte, bilelektronik m.m. och arbetar endast med märkesprodukter och orginaldelar.

BOKA SERVICE CE FÖRE 13/5 Vi bjuder på en bilvårdsshink samt 12 månaders s vägassistansförsäkring. g. (Omfattar alla bilar yngre gre m än 20 år och/eller som gått högst 30 000 mil.) .)

VÄRDE 169:-

Dela upp betalningen räntefritt 12 månader med autokortet.

Och kom ihåg – med dina svar hjälper du oss att bli bättre! Anmäl dig på www.tidningenextra.se Lars Henrik Andersson Ansvarig utgivare

PÅ KÖPET!

VERKSTAD

DC BILSERVICE Kopplingsvägen 9, Boden. 0921-515 00

EXTRA 20 april 2011

www.autoexperten.se

3


G ravblomman

aktuellt

Plantering och skötsel av graven för dig som inte själv har möjlighet. www.gravblomman.se 0727-28 70 55

r é e s n e Påskp odling från egen 7:-/st

10 st

60:-

INKRUKADE STICKLINGAR Lökar, fröer, kvalitetsjord Påsköppet: Mån-ons 10-16. Skärtorsdag och Påskafton 10-14. Röda dagar stängt.

Vi bjuder som vanligt på kaffe!

– Vi tar betalkort –

Råbäcken Boden. 0921-48 30 20 www.hedstromstradgard.se

Medlemskväll! p ”Jag vill inte ljuga för att få a-kassa. Inte vill jag flytta vart som helst heller för att få jobb”, säger Kaisa Olsson, Boden.

Välkomna in alla VILLAÄGARE! 27 april klockan 18.30

Den 27 april kl 18.30 är du som är medlem i Villaägarnas Riksförbund speciellt välkommen. Stefan Eriksson från Nordsjö berättar om fasader och utomhusmålning. Vi kommer dessutom ha bra medlemsrabatter under kvällen!

Vikarier – vikarier u Förra veckan berättade vi om förskolans barngrupper som får allt fler yngre barn. Samtidigt är vikariebristen stor på många håll. I dag synar Extra vikariernas situation.

Välkommen in för idéer och inspiration!

www.nordsjoidedesign.se Boden: Ugglegatan 14. Tel: 0921-168 00. Öppet: Vard 7–18. Lörd 10–15. Sön 11–15.

4

p Extra 13 april.

EXTRA 20 april 2011

Den stora sucken bland personalen på många förskolor i dag är vikariebristen. En rundringning visar att bristen upplevs som stor överallt, men värst i Luleå. Många Extra pratat med säger att de får klara sig utan vikarie minst hälften av gångerna de haft behov. Bia Lundberg är förskolechef vid Barncompaniet, en kooperativ förskola i Boden. – Vi är fristående och har egen vikarietillsättning genom vårt nätverk. Våra vikarier är visstidsanställda eller timvikarier. Bia säger att han tror att dagens vikariesystem inte är till för vikarier med egna barn.

– Och är det något vi bör göra så är det att föryngra branschen. Det är svårt för de yngre att få en fast tjänst i dag. En av Barncompaniets vikarier är Kaisa Olsson, 58. – Under många år arbetade jag som lärare i dans, på den tiden skolan hade resurser till dansprojekt. Jag är utbildad grundskollärare för år 1-7 från början med specialämnens matte och no, säger hon. Men Kaisa och många andra sades upp i och med neddragningarna i kommunen. Kaisa Olsson säger att hon inte är representativ för vikarierna.


p Margareta Lundqvist, 54, lyckades få fast tjänst. 

foto: lars-henrik andersson

Foto: Josefin Wiklund:

p Förskolechefen Bia Lundberg tror att dagens vikariesystem kan missgynna föräldrar. ”Medelåldern bland de anställda är hög i dag”.

på gott och ont Hon arbetar så många timmar hon får på Barncompaniet och i övrigt betraktar hon sig som hemmafru. Att inte jobba heltid kommer att visa sig i pensionskuvertet och är priset man får betala för att slippa stressen av att vara arbetssökande. – Mina dagar tog slut hos a-kassan. Jag vill inte ljuga och säga att jag står till förfogande för vilket jobb som helst eller att jag kan flytta vart som helst, för det är jag inte. Annars skulle jag tvingas in i system med jobbcoacher, sitta med 20-åringar för att lära mig skriva cv eller gå kurser. På Barncompaniets förskola vill man gärna ha Kaisa för att hon kan

verksamheten med Reggio emiliafilosofi. Hon har också egna barnbarn på förskolan. En som kämpar på med systemet är fritidspedagogen Anna Byström i Luleå. Hon är ensamstående förälder till två hemmaboende barn och har springvikarierat sedan september. – Jag tycker att systemet som används i dag är för yxigt. Det kan skilja på kvartar hit och dit för om man kommer ifråga i datasystemet. Hade man pratat med skolan direkt hade det kanske gått att lösa just den där kvarten. Anna tror att hon inte är ensam om att sakna en dialog med de an-

svariga. Hon har en känsla av att man kunde göra systemet smidigare, även om det är bra med sms som kommer direkt via telefonen. Annars tycker hon att det jobbiga med springvikariat är otryggheten för de egna barnen. – De vill gärna veta när de kan räkna med mig, veta när jag kommer hem. Och så står man hela tiden utanför alla system med fortbildningar och annat. Jag vet ju inte heller vilka som är mina vikariekollegor. Man blir på ett sätt ensam. En som lyckats vikariera sig tillbaka till en fast tjänst är Margareta Lundqvist, 54 år, från Gammelstad.

EXTRA 20 april 2011

– Jag var barnskötare och sades upp 1997 då vi var flera som fick gå. Efter vårdutbildningar och arbete som lokalvårdare längtade jag ändå tillbaka till barnomsorgen. Nu har jag gnetat på som vikarie i tre år och lyckats få en fast tjänst, säger hon. – Det är ovanligt, säger kollegorna på Stadsöns förskola i Gammelstad. Margareta Lundqvist har ställt upp i vått och torrt de senaste åren. – Jag har ju inga små barn själv och har kunnat ställa upp alla tider, från 06-18 alla dagar, som man vill från vikarieförmedlingen, säger hon. Anneli Hanno anneli.hanno@norrbottensmedia.se

Nästa uppslag:

Olika lösningar i Luleå & Boden

5


aktuellt olika system u Vikarieförmedlaren i Luleå tycker att systemet är bra. I Boden har man ett annat system där bemanningsföretag löser korttidsvikariaten.

Samma problem med olika lösningar Numera får man inte springvikariera om man inte har rätt utbildning. Inom Luleå kommun används ett system där vikarierna via dator går in och anmäler vilka tider de kan arbeta. Annika Bylund på vikariejouren samordnar kortare vikariat, de under 14 dagar. – Vikariat över det handhas av personalkonsulter. När en vikarie arbetat mer än 720 dagar under senaste femårsperioden, omvandlas vikariatet till en tillsvidareanställning. Det betyder att man in första hand är knuten till ett arbetsställe. Vikarier har rätt att tacka nej till korta timvikariat om de använt upp sina 75 dagar med rätt att stämpla upp till heltid. Annars kan de, med nuvarande regler, råka ut för att bara få vikariat under någon dag på en hel vecka, utan möjlighet att stämpla veckans övriga dagar. Då går man ekonomiskt back på att vikariera. Annika Bylund försöker samordna vikariaten mellan rektorerna. Där tycker hon att det finns mer vinster att göra. – När personalen på en förskola har planering en förmiddag behövs kanske tio vikarier dit samtidigt. Då är det bra om en annan personalgrupp har

planering samma dag fast på eftermiddagen, så kan samma vikarier sedan åka dit och får ihop en hel dag. Det här är också exempel på när många vikarier behövs samtidigt på ett ställe, så att andra blir utan. Före jul gick utskick ut till alla vikarier. De hotades med att få indragen a-kassa om de inte försöker ställa upp och vara tillgängliga. Enligt systemet ska man anmäla när man kan mellan klockan 06 och 18. – De reaktioner vi fick kom från alla de som gör rätt för sig. Vi gick ut till alla för att nå de som nästan aldrig ställer sig till förfogande på rimliga tider, säger Annika Bylund. I Boden har kommunen överlåtit kortare vikariat på ett bemanningsföretag. Karin Palovaara är en av två vd:ar för Medarbetare i norr med 120 anställda. – Vi anställer på garantilön och lär känna alla personligen. Vi har inget med kommunens las-listor att göra. Man köper våra tjänster per timme. Karin säger att många anställda kommer från Luleå och tror att det är för att Bodens modell ger mer trygghet och ger vikarierna bättre villkor. Anneli Hanno

p Barnen i centrum – men en fråga som tar allt större plats i förskolan är vilket vikariesystem som ska användas.

FÖRÄLDRAFRÅGAN... Hur fungerar det med förskolan? Jacob Arvidsson, Luleå (med dottern Iris).

?

Var befinner du dig i livet? – Vi har just skolat in dottern Iris på förskola. Min fru har fått jobb på Fröets förskola i Boden. Själv jobbar jag skift och både hon och jag jobbar heltid. Hon vikarierade tidigare och när vi nu har stora studieskulder båda två känner vi att vi vill ut i arbetslivet. I det område där familjen bor var det fullt på

Sök

Vimmelfotograf Är du en fena på att fånga in folk i vimlet? Kontakta då mig, Lars-Henrik Andersson, på mailen: lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

6

?

Din uppfattning om förskolan? – Jag ser att personalen har det tufft även om vi blir väl omhändertagna. Det är många blöjbarn på Iris avdelning och personalen har ett jättejobb med alla de här små barnen.

TERMINALEN REKRYTERAR

es!

förskolorna. Jacob säger optimistiskt att problem som uppstår får lösa sig eftersom. Dottern fick plats på förskola i en annan del av Luleå.

EXTRA 20 april 2011

p Iris, ett och ett halvt år, och pappa Jacob Arvidsson.

För anställning hos Generic Mobile söker vi nu en

Driftchef – IT/Telekom

Ansök och läs mer på: www.terminalen.nu/rekryteringar Sista ansökningsdag 7 maj 2011.


FORMSMEDJAN.SE

Strålande utsikter! PÅSKLOVSÖPPET, LIFTARNA ÄR ÖPPNA KL. 10-16 ALLA DAGAR 16 APRIL - 24 APRIL.

LEDIGT BOENDE I PÅSK sista minuten priser. Se mer på hemsidan.

PÅSKLOVSPROGRAM I BACKEN VECKA 16

Skärtorsdag - Påskskoj i backen, GB´s bob och pulkarace Långfredag - Skifix skicross stars. Påskafton - Poolmans differensslalom Påskdagen - Flygräven Gunnards farttävling

AFTER SKI

22-23 APRIL Ola Edeblom. på

scen kl 16

BARNAFTER-SKI alla dagar mellan 18-24 apri med flygräven Gunnard och skidläraren Henke kl 15.30,

RESTAURANGEN 21 APRIL 23 APRIL

Grillpremiär mellan kl 17-20 Påskmiddag med underhållning

BARNSKIDSKOLA

2 0CH 3 DAGARS. START 22 APRIL Alla barn mellan 3-13 år är välkomna. Anmälan görs på skidskolan@storklinten.se eller 070-630 81 86. 0921-138 50 | storklinten.se

foto: josefin wiklund

Robert Erikssons barn går i förskoleklass och i andra klass. Han och hustrun Annica arbetar heltid.

?

Hur gör ni i vardagen? – Det är en ständig stress att försöka hämta barnen så tidigt som möjligt, man vill inte vara sist. På vårt fritids är knappt några barn kvar efter fyra. Man får lätt dåligt samvete som förälder, exempel-

Vi hjälper till med ! k s å P l l i t a n r e k a Gods

?

Robert Eriksson, Gammelstad.

p Robert Eriksson.

vis när det är lov och man inte alltid kan vara ledig med barnen. Om bristen på vikarier: – Det blir en säkerhetsfråga för de yngre barnen, och säkert stressigt för personalen.

Hur är det att vara förälder i dag? – Allt ska effektiviseras i samhället, även för barnen. Det sätts press från alla håll och det känns som att det är ett hårdare samhälle i dag. I skolan blir det mindre tid för varje barn. Deras lekar blir våldsammare när de blir större, så även större barn behöver ju tillsyn. Sedan är det en skillnad från när jag var liten. Då cyklade man överallt. I dag skjutsar vi barnen och det är en väldig massa aktiviteter.

Foder • Tillbehör Goda råd Bilrutor - Fönsterrep - Reklam Inglasningar - Och mycke mer...

25:an Katt & Hund Stationsgatan 25, 972 38 Luleå Tel: 0920-882 69. www.25an.nu Mån-fre 11-18, Lör 10-14

Smörgåstårta!

Slipvägen 2 0921-501 00

Tårta!

www.glasjouren.se

Akuta tider

PILKINGTON

Bakelser! Fikabröd!

Matbröd!

www.tandlaget.se BODEN KIRUNA LULEÅ PITEÅ

Norrbottensvägen 2. Tel 180 18. Föreningsgatan 2A. Tel 165 00. Varvsgatan 53. Tel 200 300. Sundsgatan 33. Tel 124 85.

EXTRA 20 april 2011

Kungsgatan 49 • Tel. 185 54 Öppet Skärtorsdag 7-16.30 Långfredag stängt Påskafton 9-16.30 Påskdagen & Annandagen 11-16

7


KORT & GOTT

JUST NU talas det om...

Protestpussar

n Spotify begränsar gratisversion

n I fredags träffades hundratals samkönade par för att kyssas utanför puben John Snow i den restaurangtäta stadsdelen SoHo i centrala London. Anledningen var att två män några dagar tidigare kastats ut från puben för att de kysstes. De var ”obscena” tyckte krögarna. Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien och utreds av polisen i London.

Tiden med fri tillgång till musik på Spotify är förbi. Efter de första sex månaderna får användare med reklamversionen Spotify Open bara lyssna tio timmar i månaden och högst fem gånger på varje låt. Vill man ha mer får man helt enkelt betala.

n Rockkarusellen

I helgen avgjordes länsfinalen i Rockkarusellen på Folkets hus i Överkalix. Vinnare blev Luleåbandet Poleshift som nu går vidare till riksfinal den 28 maj på Gröna Lund i Stockholm. Bandet vann också en spelning på Luleåkalaset i augusti.

TIPS

p Red riding hood.

Vissa hökar ser mig fortfarande som en demon. Dalai Lama på besök i Sverige

Romantisk varulvsfilm. I kväll har Cathrine Hardwickes fantasyrulle Red Riding Hood biopremiär. En förbjuden kärlek uppstår mellan en ung kvinna och en föräldralös skogshuggare.

10,8

miljoner kronor fick Ozzy och Sharon Osbourne senast betala i skatt till amerikanska staten.

LILLA LISTAN Ändra-sitt-liv-filmer

1 2 3

Eternal sunshine of the spotless mind. Jim Carrey (mindre flippad än vanligt) raderar ut minnet av en flickvän men ändrar sig. The Butterfly Effect. Ashton Kutcher spelar killen som när livet går fel helt enkelt kan spola tillbaka och leva om det. Mr Nobody. Jared Leto ser som gammal man tillbaka på sitt liv, men det är flera olika liv beroende på de olika livsval han gjort.

n Världens äldsta man dog

p Pussaktion utanför puben John Snow i London.

?

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Viktoria Berglund

Anneli Hanno

Jeanette Bergström

Josefin Wiklund

Borde dömda pedofiler låsas in på livstid eller kan de ”botas”?

Jag tror att det mesta i människans obegripliga hjärna går att bota. Vi har bara inte kommit på hur än så länge.

De ska inte smita mellan register till att börja med. BVC bör veta om ett barn har en förälder som dömts för detta.

De ska åtminstone låsas in tills att man utan tvivel är helt säker på att pedofilin är helt botad. Tills dess återstår inlåsning.

Jag tror inte att de går att bota med de medel som används i dag i alla fall. Det kan nog gå men man måste lista ut hur.

Vad skulle du vilja uppfinna?

Ett reningsmedel som botar allt vi människor gjort mot Moder Jord. Sedan industrialismen har mycket gått snett.

Ett instrument lika effektivt som hundnosen. Ingen har lyckats än så länge.

En magisk hantverkare som i ett trollslag fixar klart alla renoveringsoch utbyggnadsplaner där hemma.

En förflyttningsportal som gör att jag enkelt och snabbt kan besöka mina syskon i Gbg och min kusin i München.

Var femte svensk kan tänka sig att sälja sin ena njure, kan du?

Ja. Med viss vånda, för vad händer om jag får fel i min andra? Då får jag hoppas att någon annan ger mig sin.

Nej. Mänskliga rättigheter urholkas snabbt när pengar kommer in i bilden. En altruistisk gåva är en annan sak.

Nej, kroppsdelar ska inte vara till salu. Det är en farlig väg att gå. Däremot skulle jag överväga att donera till en sjuk släkting.

Rent spontant vill jag inte sälja något i min kropp men om jag skulle bli hjärndöd kan jag ge bort saker gratis.

Forskning för liv och livskvalitet Gåvor till hjärnforskningen räddar liv och förbättrar livskvaliteten för drabbade och deras familjer.

Ditt bidrag behövs!

8

foto: Scanpix

I torsdags avled Walter Breuning i Great Falls, Montana, USA. Han var med sina 114 år världens äldsta man och näst äldsta människa. Äldst är amerikanskan Besse Cooper, 26 dagar äldre än Walter.

EXTRA 20 april 2011


INFÖR FÄRDEN Vi hjälper dig med din last...

Takbox Autoexperten

Art. nr: TH 693103 AX. Thule Ocean 700. Specialdesignad, 232x70x41 cm, 450 liter, maxlast 50 kg. Öppningsbar på höger sida, monteras med u. bygel, centrallås. Hjälp med montering 150:-

2599:Thule har lasthållare för så gott som alla bilmodeller på marknaden, gamla som nya. Är du osäker vad som passar till just din bil, hittar du svaret på www.laitis.se/ tekniskinformation/kophjalp som helst, Sökningen är hur enkel bilmärke. lja börja bara med att vä Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök på www.la

itis.se

PL

AY

Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

Boden Hermelinsg. 1. Tel: 0921-510 35 • Luleå: Hummerg.4. Tel: 0920-24 73 00 Gällivare • Piteå • Skellefteå • Umeå • www.laitis.se

DAGS FÖR SERVICE?

BOKA TID HOS DIN PERSONLIGA SERVICETEKNIKER!

Vi vet att det är viktigt att bilägaren och serviceteknikern känner varandra - att de talar samma språk. Självklart är det värdefullt att det alltid är samma tekniker som sköter servicen på din bil. Du kan lita på att våra servicetekniker är angelägna om att du och din bil ska trivas och få en bra service.

BUTIKEN ERBJUDER

I Volvo service 2.0 ingår det en rad andra förmåner förutom det självklara - Volvo orginalservice, bl.a. Volvo orginaldelar, Volvometoder och Volvoutbildade tekniker. Vad sägs till exempel om en personlig servicetekniker, förlängd Volvo Assistans, uppdatering till senaste mjukvaran och en egen personlig hemsida. Det är det vi kallar Volvo Service 2.0.

TAKBOX MONT BLANC TRITON 650 SVARTMETALLIC Boxen kan öppnas från både vänster och höger. Längd: 224 cm. Bredd: 94 cm. Höjd: 43 cm. Vikt 21 kg. Volym 620 liter

Montering av takbox 250:Robin Lundborg Personlig Servicetekniker Tel: 0921-665 16 e robin.lundborg@nordiskabil.s

Johan Lindgren Personlig Servicetekniker Tel: 0921-665 17 johan.lindgren@nordiskabil.se

Roger Aspermalm Personlig Servicetekniker Tel: 0921-665 14 roger.aspermalm@nordisk abil.se

Du kan även boka tid på

Gäller t.o.m. 31/5

Boden 0921-665 00

4295:-

BETALA PÅ FYRA MÅNADER. INGEN RÄNTA. INGA AVGIFTER.

www.nordiskabil.se

FYRHJULSINSTÄLLNING FRÅN

Ord: 6.295:-

995:DIN KOMPLETTA BILHANDLARE

www.nordiskabil.se EXTRA 20 april 2011

9


TidsföRdRiv tidsfördriv

Krysslösningen hittar du på sidan 22

4 kompletta hjul från 5.480:Omläggning och balansering ingår Nankang XR 611

Bridgestone ER 300

Continental Premium Contact 2

Däckcentrum i Boden AB Kopplingsvägen 7, Boden, 0921-515 80 Lm-fälg Enzo Yla 15" 795:15"Nankang 4 kompletta hjul

5.480:-

10

Lm-fälg Enzo Yla 16" 995:16" Nankang 4 kompletta hjul

7.480:-

Lm-fälg Enzo Yla 17" 1.195:17" Nankang 4 kompletta hjul

9.480:-

Däckhuset i Luleå AB Kräftgatan 3, Luleå, 0920-120 30 DäckProffset i Luleå Kallaxheden, Bergnäset, 0920-175 47 EXTRA april 2011 EXTRA 1620 februari 2011

Vet vilka däck du behöver


Drömmer du om att starta eget?

Svenska Miljödäcket

Kom på vår kostnadsfria starta-eget information!

Reg med Michelinstomme

Beställ nytt papptak/plåttak

Boden, Näringslivskontoret, Hedenbrovägen 2 26 april, kl 18-21

Bra fasta priser 25 års erfarenhet Auktoriserad

Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-693 79 28. Ange datum och ort vid anmälan.

Prisex:

Nyttja rotavdraget För info: Kjell 073-026 62 45 Sture 070-231 16 40

Första maj

i Boden

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix, Överkalix, Haparanda, Övertorneå och Gällivare kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

155/13 ..................från 370:185/65/14 ................. 490:195/65/15 ................. 540:205/55/16 ................. 695:225/45/17 ................. 895:Centra 225/40/18 ... 1095:Centra 235/45/19 ... 1275:Ett parti Nokia Hacka Green

195/65/15.....................................895:205/55/16.....................................995:-

Swedbank satsar i Boden Katarina Eliasson har utsetts till rådgivare vid Swedbanks kontor i Boden. Hon kommer senast från rollen som rådgivare hos SEB i Luleå/Boden och hälsar gamla och nya kunder välkomna.

Montering & balansering på lösfälg 125:-/däck

Fyrhjulsinställning

Data från ..................................................... 695:-

Företag- & föreningsannonsering i

Delbetala med -kortet. Upp till 24 månader räntefritt.

0921-120 60. Kopplingsvägen 1. Öppet: Mån-Tors 07.00-16.30, Fre 07.00-15.00 www.vidmans.se • r.vidmansbil@tele2.se

Samling kl 13.30 Coop Parkering för demonstration. Avmarsch kl 14.00.

Kontakt: Tel 0921-576 10 katarina.eliasson@swedbank.se

Tal av partistyrelseledamoten och distriktsordföranden

Karin Åström Kaffeförsäljning.

Kontakta Robert Anglöw 0921-160 33, 070-517 14 16 robert.anglow@norrbottensmedia.se

BO BRA PRIVAT!

-------------- HYRESLEDIGT --------------

Valborgsmässofirande i Boden BODSVEDJAN

Kavallerivägen 5 B, nb 1+kök, 43 kvm 3.089:-/mån 1 juni

på Brännastrand och Kvarnängen

BODSVEDJAN

Flottiljvägen 4 B, nb 2 + kv, 37kvm 2.753:-/mån 1 juli

Program: Kl. 20.40 Musikskolans Blåsorkester går ifrån Kvarnängen till Brännastrands utescen Samlingsmusik Kl. 21.00 Bodenkören under ledning av Anneli Gustafsson framför vårsånger Vårhälsning Kultur-och fritidsnämndens ordförande Béatrice Öman håller vårtalet Kl. 21.30 Majbrasan tänds på Kvarnängen Kl. 22.00 Fyrverkeri på Kvarnängen

BODSVEDJAN

Flottiljvägen 4 B, 1 tr 3 rok, 86 kvm 5.298:-/mån 1 juli, ev tidigare

NEDRE STADSDELEN Fabriksgatan 7, 2 tr 4 rok, 100 kvm 6.152:-/mån 1 juli, gärna tidigare

Wiksténs Fastigheter P

Y LA

Det finns möjllighet till egen korvgrillning på Kvarnängen. Välkomna! (Vid minusgrader uteblir eventuellt inslaget med Musikskolans Blåsorkester. Kylan tar hårt på såväl instrument som händer).

Arrangör: Kultur-och fritidsförvaltningen, på uppdrag av Kultur-och fritidsnämnden. För information kontakta kultursekreteraren tfn: 0921-624 90

Drottninggatan 15 · 961 35 BODEN · www.wikstens.se Tel 0921 -138 21 · Fax 0921-506 12 · info@wikstens.se

60 år i Boden

www.tidningenextra.se EXTRA 20 april 2011

11


reportage

p Berättaren och debattören, tillika performanceartisten Nathalie Mba Bikoro agerar.

p I en övning i att hitta sin form och sitt ljud skapas dynamik i gruppen som sökte sig till Nathalie Mba Bikoros workshop förra veckan i Luleå.

reagera och agera u Performance? Vad tänker man då? Extras utsända åkte iväg på workshop i performance och hade ingen aning om vad de skulle få vara med om. Det hela blev en tämligen omvälvande upplevelse.

p Liggandes i en kollektiv klump ses Stina Engman, Lisa Mårtensson, Kariné Jonsson Mättik, M

Uttryck som s Hon talar om att våga stå upp för den man är, något som varit avgörande för folket där hon kommer ifrån. Nathalie Mba Bikoro är från Gabon och har bestämt sig för att utbilda människor i kommunikation och mod. – Det är bara genom att spegla sig i andra som man lär sig mer om vem man är, menar hon som har valt performancekonsten som sitt verktyg. Att det hela handlar om konst är inget hon håller med om. – Det är förstås kreativa och på något vis konstnärliga uttryck som sker men det är i grunden en politisk övning som ska få folk att reagera och agera. Frågan är då; hur når hon dit? Extra tittade in under den veckolånga workshop hon höll i Luleå förra veckan. I lokalen var åtta kvinnor förutom Nathalie på plats. Hälften ligger på golvet när vi går in, hälften hjälper de som ligger. – Känn tyngden, känn din kropp. Det är en minut till stående. Andas djupt och

12

känn att du verkligen vill stå upp. Men är det du eller kroppen som vill stå upp? Nathalie slänger ut frågor och uppmaningar. När minuten gått står alla upp utom två. Hon frågar gruppen vad de hittade i övningen. Sofia Breimo, performanceartist boende i Haparanda svarar: – Någon form av frihet. Att inte bara kollapsa och ge upp utan att sträva uppåt. – Det var intressant att känna att en kropp kan vara så otroligt tung, säger Yessiqa Lövbrand som även hon är performancekonstnär, boende i Luleå.

Nathalie berättar sedan om vikten av att hitta sin egen kraft, att våga stå upp för sina rättigheter. – Vi säger idag, både här i Sverige och i Gabon där jag kommer från, att vi är fria människor. Men det är bullshit. Vi är alla delar av ett system, flera system. Det kommer vi aldrig ifrån. Men vi måste påminna oss om att stå upp för våra rättigheter. Nästa övning utförs i ring. Var och en

uppmanas att hitta en rörelse och ett ljud som de känner sig bekväma i. Ljuden flödar, rörelserna likaså. Hela gruppen blir ett vi, det är som om de är egna individer som ändå hör ihop i en kollektiv rörelse och form. – Övertyga de andra! Titta dem i ögonen! Ta plats! Visa att din rörelse och ditt ljud är bra! Övertyga! Övertyga! Nathalie får intensiteten att öka, rytmen likaså. Hon eldar på gruppen som allt mer ser ut som ett sextonarmat djur med tusen ljud. Alla gör sin grej i en helhet. Det är fascinerande att se och när övningen är över är alla totalt utpumpade. – Det blev en häftig rytm, säger Nathalie. Den kommer publiken känna av i helgen när vi kör. Den berör. Den blir er musik. Men kom ihåg att vara i en behaglig kontakt med kroppen och glöm inte att andas. Se på varandra, håll ihop. Nathalie talar om att alla har olika språk och olika ljud. Övningen ger en färdighet i att hitta en sorts eget språk med rörelser

och ljud men den handlar också om att ta in andra. – När man ska övertyga gäller det att ge. Men man kan inte ge om inte den andra tar emot så det gäller att både vara stark i den man är och att kunna ta emot andra.

Kursdeltagarna visar stort fokus på vad de gör men Nathalie påminner om att man kan bli fast i sitt eget mönster. – Ditt fokus minskar inte av att du tar in de andra. Det vidgas bara och blir bredare. Efter ytterligare en övning där deltagarna masserar varandra med både händer och fötter blir det drickpaus och Extra fångar in ett par kommentarer om det hela. – Det här öppnar verkligen upp en. Det kan kanske verka flummigt utifrån men mitt i det som sker känns det som om det är små subtila förändringar inom en. Man känner av olika energier, säger Stina Engman som jobbat mycket med textilier i rum och hur de kan förändra mänskliga stämningar och beteenden.

EXTRA 20


Marina Lahti, Eva Törmä, Yessiqa Lövbrand, Cecilia Gatenheim, Nathalie Mba Bikoro, Johannes Blomqvist och Sofia Breimo som alla är förtjusta i uttryck och performance. foto: lennart jönsson

sätter avtryck ?

Hur tror ni det blir att jobba inför publik som ni ska göra vid kursens slut? – Det blir spännande. Och starkt, menar Yessiqa Lövbrand. Sofia Breimo ser veckan som oerhört inspirerande för hennes fortsatta arbete. – Nathalie har visat att man kan lägga in både historia och fakta i det man gör inom performance. Hon jobbar väldigt visuellt med sina budskap och lägger in till exempel både foton och fakta i sina verk. Det är enormt inspirerande. Johannes Blomqvist är den som bjudit upp Nathalie Mba Bikoro till Luleå. Han står bakom Pain, performance art in Norrbotten, och fascineras precis som sin kollega Sofia Breimo av Nathalies sätt att jobba. – Hon berättar mycket i bilder och hennes sätt att utföra performance känns i hela kroppen när man betraktar den som publik. Det är just så bra performance ska vara. Den ska väcka en känsla. I helgen höll Nathalies Luleåadepter

0 april 2011

i en timmeslång performance under en kväll arrangerad av Pain, April Art Extravaganza och Galleri syster. – Många tänker att performance är nåt skumt som sker i källarhålor men vi ville lyfta upp det på den nivå vi tycker det ligger på. Därför hyrde vi Festivitetssalen på Stadshotellet, berättar Galleri systers Anja Persson.

Och kvällen kom att bli något utöver det vanliga. Nathalies elever körde allt från bibelslakt till salthällning i publikens händer och Nathalie själv visade kamp i både filmiskt berättande från sitt hemland och med hennes egna kropp i dynamiska rörelser. Publiken fick en kväll där underkastelse och världsordning ifrågasattes. Vem bestämmer, vem kommer i kläm? En kväll som skakade om, helt enkelt. Viktoria Berglund viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

p Från höger i ring ses Sofia Breimo, Stina Engman och Eva Törmä som lyssnar på performanceproffset Nathalie Mba Bikoro. ”Allt handlar om styrka och tillit”, menar hon.

13


Vi styckar själv allt nöt- och fläskkött i butiken!

k s å P Glad

PÅSKSKINKA hel, kokt, Sverige

sonal! r e p d e kan m å H r a k s ön

90

28

/kg

d Max 3 kg/kun

2 förp

RÖDBETSSALLAD

ENTRECÔTE

400 g, K-Salat Jfp 31:25/kg

färsk, i bit, Sverige

KVANTUMKLIPPET

25:129:-

/2 förp

/kg

FLÄSKKARRÉ

d Max 3 kg/kun

färsk, hel, Sverige

90

39

APELSINER KYCKLINGFILÉ 1 kg

BREGOTT

90

600 g, jfp 33:16/kg

49

90

19

nd Max 2 köp/ku

/pkt

nd Max 2 köp/ku

Klass 1

90

9

/kg

/påse

2 förp

Kryddat & Klart för grillen

LAMMSTEK

färsk, Nya Zeeland

129:/kg

STARKA KORVAR

25:90 26 19 90 /kg

FLINTASTEK

rimmad, Sverige

LAMMFIOL

/kg

/2 förp

/st

PRINSKORV

300 g, jfp 76:33/kg

I lös vikt

GRILLSKIVA

av karré, färsk, Sverige

90

69

69:- 22 /kg

LEVERPASTEJ

färska, kryddad&klar

90

49

90 /förp

PASTEJTÅRTA 240 g,

90

19

/st

/kg

SPARERIBBS

99:-

eller 13:90/st

/kg

DELI PRINSKORV

/kg

700 g, jfp 28:42/kg

90

LAMMBOG

56:-

KVANTUMKORV

SPIRALKORV

49

/kg

d Max 3 kg/kun

/kg

500 g, jfp 45:80/kg, Arboga

PARISARE

PRESSYLTA

2-pack

22 10:- 89:90 /st

/förp

/kg


GRAVAD/RÖKT REGNBÅGSLAX hel sida, Norge

139:/kg

2 förp.

KRÄFTOR/RÄKOR

FÄRSK LAX

170 g, Royal Greenland Jfp 144:11/kg

hel, Norge

90

59

49:-

/2 st

und Max 2 laxar/k

/kg

RÖKTA RINGEN 400 g, jfp 62:25/kg

90

OXFILÉ

fryst, Argentina

RÖKT FLÄSKFILÉ

0 99:-

199:90

79

59:-

800 g, jfp 123:75/kg

färsk, Danmark

/kg

LÖFBERGS LILA KAFFE 500 g, jfp 59:-/kg

SMÖRGÅSTÅRTA

FLÄSKFILÉ

Lösviktsförsäljning

/st

/kg

/kg

–DISKEN -dubblad ytta!

24

2 paket

99:/st

/2 pkt

und Max 2 köp/k

Handla andra varor för 300:(gäller ej tobak) 3 burkar

SILL

2 burkar

ALSPÅNRÖKT SKINKA Jfp 119:-/kg

90

11

/hg

220-240 g, jfp 27:78-23:81/kg

CREME FRAICHE

FLÄSKFILÉ färsk, Sverige

Lätt, Neutral

119:- 15:/kg

/2 st

KVANTUMKLIPPET

Inkommer onsdag

69:-

/kg

OXFILÉ

Priserna gäller t o m Annandag påsk 25 april 2011.

I bit, färsk, Sverige

ALSPÅNRÖKT KARRÉ

90

9

/hg

/3 st

Skaldjursfest!

ÄKTA PRINSKORV

skivad, jfp 99:-/kg

10:-

249:-

/kg BODEN. Tel 0921-189 20

ÖPPET ALLA DAGAR KL 9-21 PÅSKAFTON ÖPPET TILL KL 18.00

200 GRATIS P-PLATSER


gästKRÖNIKA

Hur mycket vill Boden och Luleå växa? Det är skillnad mellan att måsta göra något och att vilja göra det. Om vi måste göra en sak, så kramar det ofta ur själva lusten att göra den. På samma sätt som vi automatiskt fylls av energi och kraft när vi får göra något vi verkligen vill. Jag tänker på denna skillnad när jag läser statistik för Boden och Luleå. Ifjol ökade Bodens invånarantal med 63 och Luleås med 223. De senaste tio åren har våra två kommuner tillsammans växt med 1317 personer. Att vi växer är bra och viktigt. För växer vi kan vi jobba med att attrahera fler företag och projektera för bra framtida boende. Vi får jobba med omsorg på ett positivt sätt. Vi kan utveckla vårt kulturliv och vi får brottas med frågan om var nästa förskola ska ligga. Istället för att fundera på vad vi ska lägga ner härnäst. Men vi hetsar ibland upp oss för mycket kring det här med att växa. Jag stöter ofta på människor som ojar sig över att vi måste växa. Och som ger oss svaret på hur vi ska lyckas: Antingen måste vi skapa ett dynamiskt, öppet samhälle som tar tillvara på mångfalden och som är tolerant. Eller så måste vi bli en grön kommun som klarar omställningen till ett hållbart samhälle. Om vi inte måste bli bättre på att attrahera fler utländska investeringar.

PLUS Att mycket pekar på att vi får behålla två nattåg!

MINUS Lera och geggamoja. I kombination med barn, bilar och hallar.

Listan görs lång, men i sin iver att förklara hur vi ska göra för att växa missar de en detalj: Vi växer redan. Och det är här det blir intressant. För ett par år sedan lyssnade jag på Josephine Nellerup från Jönköping. Där satsade de för elva år sen ett par hundra miljoner på att tänka ut hur Jönköping skall växa. Josephine har fått jobba med utgångspunkten att staden vill växa, men man visste inte hur stor denna vilja var eller hur Jönköping skulle tillgodose denna vilja. Projektet var så framgångsrikt att hon för tre år sen fick ytterligare några hundra miljoner kronor för att fortsätta arbetet. En av hennes viktigaste slutsatser är att välkomna förändringen, våga tänka annorlunda och att arbeta tillsammans med de som vill bygga och utveckla. De arbetar nu med ett enda mål i huvudet: Jönköping vill växa med 1 500 personer per år. Hur gör vi för att bemöta denna vilja?

16

Andreas Lind lind@norrbottenshandelskammare.se

Jönköping växer i dag med långt över 1 000 personer per år och är en av landets hetaste regioner. Jag är övertygad om att deras mentala omställning, från att måsta växa till att vilja nå sin fulla potential, har varit bety-

aNDREAS ROCKY

dande i stadens utveckling. Därför skulle jag vilja att vi också tar bort all hets. Att vi tar bort känslan av att vi måste. Låt oss istället slå fast att vi lever i en växande region, att vi i Luleå och Boden växer med ett par hundra personer per år. Bra. Men låt oss nu ställa frågorna hur mycket vi egentligen vill växa och vad som är viktigt för oss när vi växer. Och låt oss sedan lägga ner hela vår själ och hjärta i det arbetet. Vilket kommer bli enkelt att göra om vi börjar vilja istället för att måsta.

av Martin Kellerman

EXTRA 20 april 2011

Andreas Lind är VD på Norrbottens Handelskammare. Just nu är han något oroad över IFK Luleås och BBK:s premiärhelg men försöker vara optimistisk.


LÖRDAG l SÖNDAG

23–24 ApRiL 2011

Gränslöst efterlängtad NSD ger dig en ny helg-bilaga.

Premiär på lördag!

Lille Svante är familjen Olssons eget mirakel 3–7 vinjett

Missa inte det.

Puffrubrik liten 3 rader

xx

NORBERG-JUUSO

Citat från krönikan... xx

vinjett

Puffrubrik liten 3 rader xx


nöje nytt livu Tio år av Jord. Nu vill de runt jorden. Med sitt decenniumjubileum och tredje skivsläpp står tornedalsgänget Jord redo för nya scener. Men först blir det release på Kulturens hus.

Jord vill runt Egentligen borde de heta Jorf. När Jord bildades var gruppnamnet nämligen en lek med efternamnen Johansson, Olofsson, Rantatalo och dåvarande medlemmen Saga Dagnesjö. Den konstellationen drog igång 1999 och år 2000 fick Erling Fredriksson se dem på Rallarfesten i Kiruna. Han hade en längtan att spela med i ett band och föll pladask. Kort efter Rallarfesten blev han Jords fjärde medlem då Saga, som bidrog med D:et i Jord slutat. D:et blev ett F men någon jorf ville de inte vara så gänget bevarade sitt jordnära namn och fortsatte att utveckla sin folkmu-

18

sik med tornedalska rötter. På Jokkmokks marknad 2001 hade nya Jord sin första spelning och firar därmed tio år i år. De har länge gått och gnolat på om det kanske skulle vara dags att satsa på en tredje platta men kraften hittade inte riktigt farten förrän förra året. Då kom de på att BD pop i Luleå kanske skulle kunna ge Pajalabandet en knuff framåt. – Det visade sig att producenten Ollie Olson gick igång på idén med att jobba med vår genre, något han aldrig gjort tidigare, berättar Jan Johansson. Ollie som står bakom produktioner med bland andra Chris-

tian Walz, Teddybears Sthlm och Robyn tog tag i Jords själ och mötte gruppen med att det behövdes sättas in mer hot i deras ton. – Vi har väl haft en tendens att vilja vara lite mysiga, säger Jan och ursäktar sig en aning.

Susanne Rantatalo beskriver det hela närmare: – Vi är ju liksom vår stämsång, vår bas, vårt dragspel och kanske en flöjt här och där. Tack vare Ollie har vi nu utmanat oss och byggt ut ljudbilden. Vi har till exempel tagit in trummor och gitarr vilket har gjort massor för

EXTRA 20 april 2011

vårt sound. Till skivan har Michael Blair bidragit med slagverk och Patrik Fällman hanterar gitarrerna. Blair har setts med storheter som Tom Waits, Elvis Costello och Lou Reed bland annat och Jord smittades starkt av hans virvlar. – Visst var man lite rädd i början. Lite läskigt är det ju att ta in nytt folk när man är van att knoga på bara på oss fyra men det blev verkligen lyckat och inspelnigarna flöt på fantastiskt fint, berättar Erling Fredriksson. Arbetet med skivan började redan i höstats och är ett gediget arbete som resulterat i 16 spår.

Gruppen menar att Ollies öron och hantverk utvecklat ljudbilden. – Ollie kunde slänga in en tanke om att här ska vi ha stråk. Två dagar senare kom det material med 24 stråk som kunde läggas på låten. Det är liksom från ord till handling och kanske en mer kommersiell form av arbetssätt. Man lägger på lite klaviatur eller stråk här och där för att förändra ljudbilden. Så har vi ju aldrig gjort och ibland har Ollies förslag visat sig kanonbra men ibland har han fått backa. Så processen har varit både spännande och läskig, menar Erling.
Game on

Foto: Emma-Sofia Olsson

t JORD består av Erling Fredriksson, Jan Johansson, Gun Olofsson och Susanne Rantatalo.

À la carte Måndag - lördag Hos oss äter ni den perfekta sport-à la carten. Vi serverar bl.a. plankstek, ribs, wings och rejäla amerikanska hamburgare.

Påsklovsextra

www.tidningenextra.se

Vill du synas här?

Mån 18/4 - mån 25/4 På Sportscorner firar vi påsklov hela vecka 16 med specialerbjudande: Bacon & cheeseburgare + 1 starköl 195:-

Följ oss på

Se veckans matchprogram på www.bodensia.se

0921-177 10 | WWW.BODENSIA.SE | INFO@BODENSIA.SE

PL

AY

tio i topp Meänkielitoppen Jords 10 favoritord: n Kaunis: Vackert n Maa: Jord n Kiitos: Tack n Kaipuu: Längtan n Huilu: Flöjt n Potkuri: Spark n Villi: Vild n Soma: Roligt n Suru: Sorg n Ilo: Glädje

jorden Tanken har varit att skivan Nice matka, vilket betyder trevlig resa, ska möjliggöra att publiken förknippar gruppen mer med konceptet världsmusik. Att de tidigare beskrivit sig som folkmusik från Norrbotten har på något sätt inte känts helt rätt. – Visst spelar vi folkmusik men kanske inte det som folk förknippar med ordet folkmusik, det vill säga fioler. Vi har egentligen hela tiden haft med influenser från världsmusikhållet och andra världsdelars folkmusik än den svenska folkmusiken. Så världsmusik passar oss bättre, säger Erling och Susanne fyller i: – Vi vill ju ut till världsmusikscenerna mer och få spelningar på sådana festi-

valer. Så vi hoppas den här plattan ger oss det avstampet och att vi även tar oss utanför Sverige och våra grannländer.

Jord utstrålar stark vilja, kryddad med stolthet över det gruppen nu går igenom. Den 7 maj hålls releasefesten av Nice matka, en platta som helt sjungs på meänkieli till skillnad från tidigare skivor som innehållit både svenska och finska spår. – Det har varit väldigt härligt att helt hålla sig till det språket och till och med skriva ett par egna låttexter, säger Jan och ser lite extra nöjd ut. Viktoria Berglund viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

EXTRA 20 april 2011

19


Bilar köpes Krockad-motorhaveri

Defekt. Besikningsproblem. Även andra defekter, från ca -97 och nyare. Allt av intresse. Ring 070-269 69 65

Lamellgardiner

Saab 9-5 2.0T Kombi -00

16100 servicebok, drag, ECC, elhissar, elspeglar, org cd-stereo. multiratt, farthållare, larm, färddator, fina sov däck, mm. Endast 43.000:- 073-849 53 86

lb-reggad, drag, stereo, s.o.vdäck, highline, AC, klima, ej rost, går bra. Tel. 076-848 19 10

Mamman (ren hälleforsare) Hanen troligen lapsk vallhund. Måste hitta ett hem inom kort ! Valparna lev klar v. 14. Nicke 070314 77 72, Åsa 073-180 60 47

2 st nya lamellgardiner b Vi är 5 st Hanar som söker ett 100 h 250, går att avkorta, hem. Leveransklar V 15 när vi 200:- för båda. 070-367 51 83 blir 8 veckor. För mer info hör av er till Marlene på 070-369 34 36

Lhasa Apso Valpar

Volvo S 70 GLT

PV, Duett el. Amazon

Välvårdad fullutrustad två ägare sommar (två omg) och vinterdäck, demonterbart drag, stora radiopaketet. Läder/mocka klädsel 45.000:- . 070-660 16 96

Önskar köpa en körbar och fungerande veteranvolvo. Ring om du har någon över. 070-253 66 95

Diselbilar köpes

Jag köper krockade, defekta, rostiga.... Ring mig. 073-812 11 27

Bilar säljes

Blandras valpar

Passat kombi 1999

Teakbord

BMW 518 I Saab 9-5 2,0t-07

Bio power, linear sportcombi, automat, ac, sov däck, abs, drag, mok värmare, all utr, mkt välvårdad. Pris 105.000:-. Tel. 070-343 42 50

BMW 518 I Norrbottenskörd. Välskött. 2 ägare. Taklucka 2X Sov-däck. Telefonnr 072729 91 83, 0911-20 91 83

Djur och Tillbehör

Kleiner Mùnsterländer

2st hanvalpar samt 1st tikvalp finns kvar. Efter dok bra jaktlinjer, kan användas som stående fågelhund, apportör, eftersök. Säljes enl Skk`s regler 070-680 51 12

Helig Birmapojke 11v

Utställningsbar, intelligent, livlig och rumsren bruntabbyhane. Meriterade föräldrar. Försäkr, avm, chipad och vaccin. Lev tidigast 12v. Ring: Lena 070-227 15 88

3 st små teakbord säljes, 100:-/st. 070-639 29 79

Säljes Handdukstork

Pax TR 60 60 W 220V, säljes p.g.a. konvertering, 250:- 070-627 05 58

Volvo S60 Business -01

Business paket. Metallic blå, Klädsel: textil/läder, Nya Nokia sommardäck, bra vinterdäck, alla på alufälgar, Pitebil, två ägare. 13 500 mil. Pris: 67.500:-. Tel. 070-513 45 97

Fin blandrastik

Mitsubishi Galant 2,0

Info: 98 nybes ,som o v däck aluf, ABS bromsar, AC, Airbag förare, Dragkrok, Elhissar fram och bak, Elspeglar, Farthållare, i bra skick. Tel. 070-039 98 72

Jämthundsvalpar

e.J Älgforsens Fia s30189/2006A 1.a ck uts u. Jch Marbäckens Rosvo S53603/2008A 1.a uts kullv 3/7. Bra start på Fias första kull med Hällehöjdens Japp. Telefonnr. 070-175 65 21

1,5 år söker hem hos hundvän, helst på landet. Bordercolle lapphund laika karelsk björnhund. Pris: 4.000:-. 0911-636 77, 076-805 17 37.

Collie valpar

2 hanar, 1 tik. vetbesiktade, ögonlysta, skk reg, doldafelförs, levklara påsk. Helt underbara!! 12.000:- tel. 070-633 08 69

Bäddmadrass

Dream Zone plus T 120x200x4, använd gång 070-367 51

50 en 83

MB C200 cdi combi -07

Clima, CD, Navi, nya däck , 6 vxl man, Parkeringssensorer fram och bak, Regnsensor, motorvärmare. 18 000 mil, servicebok. Tel. 070-665 03 50

Svensk Lapphuns valp

Katt upphittad Luleå

Honda CR-V Automat -07

Svensksåld elegance , sommar & vínter däck på alu fälg, motorvärmare fullservad, silvermet, regnsensor m.m. Tel. 070-590 88 99

Blandrasvalpar

Mycket fina valpar (vattenhund/ fågelhund) söker aktiva hem. Lev.klara 22/4. Bes, chipm, vacc, avm, dolda fel förs. Info 070597 39 72 emmsaforss@live.se

Svart trevlig hankatt upphittad på Tunastigen/Luleå. Ring för mer information, Föreningen Kattakuten i Norrbotten: 076-806 39 99, 076-113 49 45, 0921-525 52

Cavaliervalpar

Toyota Corolla 5 dörrar

Pigg och bra sommarbil 1989 årsmodell. Sommar och vinterdäck, dragkrok. Besiktad UA . Skatt betald. Finns i Gammelstad. Pris 10 000:Tel 070-653 51 93

Tikvalp lev.klar enl. SKK:s regler Social, frisk och sund med jättebra tempr. Kontakta för mer info 0971-128 56, 070-588 28 56

Volvo V70 D5 163HK -04

25 000 mil, bra skick. Dieselvärmare, klimat, halvskinn, CD, Drag. Farthållare. Färddator, SoV på Alu. Takräcke, extraljus, servicebok. 89.000:- 073-817 01 49

Wheaten valpar

2 unga katthonor

Kan pga flytt ej ha kvar mina 2 snart 10 månader gamla blandraskatter. De är väldigt keliga och har mycke energi. De är steriliserade, märkta och vaccinerade. Tel. 0730-66 50 70

Aktiva familjer till glada, livliga och sociala han valpar med spring/hopp i benen och glimten i ögat. Leverans klara. Susanne 070-64 111 35, 0910-543 26

Härliga valpar av en glad, lättsam och sportig ras som man kan använda till mycket. Reg i SKK, ID-märkta, veterinärbesiktade samt vacc. Tel 073-8021842

El-element

4 st element ADAX Pro 1000 W 400 V b 975 h 345, säljes p.g.a. konvertering, 500:-/st. 070-627 05 58

Diskbänksplåt

Rostfri diskbänksplåt. 2m x 0,6. Med vattenkran och vattenlås. Telefonnr. 070-661 29 17

Hem och Trädgård

Dator hörnskåp

Hörndatorskåp, Telefonnr. 070-669

Volvo S80 /170HK -02

”All utrustning” 19400 full sbok, svart skinn, mkt kall ECC, larm, nybes. Ny framruta m.m. Fynd. 69.000:-. Ev. byte. Tel. 070-333-42-95

Volvo S40 säljes

Har nyligt bytt motor till en som endast har gått ca 10 000 mil. Bytt kamrem, vattenpump, drivaxeltätningar och samtliga oljor. Ring för info! 070-279 85 39

Irlänsk röd setter valp

Bedlingtonterrier valpar

5 underbara grabbar, lev.kl. till 1 maj, allergivänlig klippras som passar till mycket. Ring för mer info om valparna och rasen. 0911-683 81

Tik efter Hadselöyas Scarlet och Hadselöyas Nero söker nytt hem hos aktiv familj. Född 25 januari. Vaccinerad besiktad och registrerad enligt SKK. 073-076 78 23

98

600:47

Pelletsbrännare Janfire

komplett m alla tillbehör + en liten värmepanna m cirkulationspump, elshuntventil, styrcentral mm,allt i bra skick! 6.500:- 070-699 37 11

Bord

Litet bord, 100:- 070-639 29 79

Australisk Terrier

Bubblor -72 och -73

1 st -72 utan motor och 1st 1303 S BIG -73 så gott som rostfria säljes ev byte båt, moped mm. Ring för mer info 070-695 27 28 (Boden).

Ford transit connect 1,8

-07, tdci, 9 800mil, dieselvärmare, manuell, servicebok (nyservad). 75.000:-+moms. 070-343 42 50

Leveransklara valpar f. 20/122010, efter mer. föräldrar. enl. SKK:s reg. Am, N o FI linjer välkommen att ringa: Annika 0970-201 96 el. 070-540 91 34

Engelsk settervalp

Jättefin tricolorhane efter jaktmeriterade föräldrar. Reg SKK, doldafelförs, vetbesiktad, levklar v 15. 070-305 69 99, Robban.

EXTRA 20 april 2011

Motorsåg Stolar

3 st klädda stolar, 100:-/ st. Tel: 070-639 29 79

Stiga 338. Använd endast 2 ggr. Finns i Gammelstad. 1.200:-. Ring 073-041-20-07


PRO-medlemmar

Långfredagsträff 22 april kl.13.00 vid ishallen. Korvgrillning, lotterier, kaffe m.m. Öppet hus ons 27 april kl.11.00-13.00 på PRO:s exp. Försäljning av biljetter till festen. Även anmälan till Nancy 192 05 och Kerstin 169 38.

-BODEN

Föreningen med sting i!

BJÖRKENS KAMRATFÖRENING VALBORGSMÄSSOAFTON 30/4 Pelarsalen kl 18.00

korvgrillning, fika, underhållning, Torgny Vikström, lotteri Välkommen!

SPRF avd 20

Vårfest

Motionsdans Tunaskolans aula,Luleå Onsdag 20/4 kl.19-22

Musik:

Agneta & Peter

För ALLA hundägare

Nästa dans 27/4 Ola & Jag

Vi har kurser i allt från valpkurs till tävlingslydnad, även den nya hundsporten Rallylydnad.

Entré: 120:Servering. Arr: Notvikens IK

SPRF avd 20

Tallin 10-14/9 2.350 kr.

På våra välbesökta socialträffar möts hundägare över en kopp kaffe och passar på att umgås och träna lite hund.

Årsmöte 10/5 kl 18.30 Bryggaregatan 5, Boden

Välkommen!

Svenska Jägarförbundet Vårdar det vilda

Björnföreläsning

Lördag den 14 maj kl. 10.00 -13.00 Plats: Kör till I 19,s parkeringsplats mitt emot I.19. på Norrbottensvägen. - Skyltning från Rondellen Kanonrundan -

Föreläsning av Rasmus Boström

SENIORER I TIDEN INFLYTANDE • VALFRIHET • LIVSKVALITET

Bygg en framtid. BLI FADDER. Nu kan du bli fadder från 100 kr i månaden och hjälpa oss att bygga en bättre framtid för utsatta barn. Gör din insats redan idag på www.sos-barnbyar.se eller SMSa FADDER till 72007.

SPF BODEN Välkommen

till månadsmöte den 28 april kl.13.30 på Å- Center. Modevisning av Seniorshop Kaffe & lotterier Tag gärna med en vän Styrelsen SPF Boden

Bli en livräddare vid olycksplatser! Du som har iPhone: Ladda ner vår app Hjälpguiden så räddar Du liv vid en trafikolycka.

Hjärtlaget sjunger några låtar sen börjar Carina med underhållning fram till en tre rättersmiddag. Efter middagen dansar vi till RIGMOR och JANNE så länge vi orkar. Biljetter säljs 26/4, 28/4 2/5 kl 13-15 i foajén på Bodensia. Pris 250:-

Se vår hemsida för mer information www.hundhuset.org www.studieframjandet.se

Skatamarks skoterförening

Middag med dans till Dubbelt upp 120 kr. Tag gärna med en vän. Anm 19232 eller 64074 Styrelsen

Lördag den 7 maj kl 16.30

Vi har även hundpromenader, föreläsningar, hundutställning…

Info och anmälan 640 74 eller 070-640 74 04. Först till kvarn gäller. Styrelsen

12/5 kl 16.00 på Å-Center

VI FIRAR VÅREN MED VÅRFEST PÅ BODENSIA

En av Sveriges mest erfarna björnjägare

Pris 100 kr. Fika ingår. Arrangör: Bodens Jaktvårdskrets.

Björnhundstest

Lördag ev. Söndag 21-22 maj kl. 07.00 Plats: Nedanför A 9,s parkering med infart från Hedenbrovägen. Förhandsanmälan till Nicklas Blom 070-5348984 eller direkt på kretsens hemsida: www.jagareforbundet/norrbotten/boden www.studieframjandet.se

Testledare Kenneth Jonsson Pris 500:-/ Hund

TAG GÄRNA MED EN VÄN!!!

Överluleå kyrka Öppen helgfri månd-fred 9.00-15.00. Torsdag 19.00 Skärtorsdagsmässa, Susanne Wikström. Långfredag 11.00 Långfredagsgudstjänst, Hans Johansson. Långfredag 18.00 Korsvandring, Hans Johansson, Johannes Bergqvist, sång, orgel, Magdalena Bergqvist, gitarr, sång. C. A. Markström, orgel. Lördag 23.30 Påsknattsmässa med dop, Laila Sehlberg, Susanne Wikström. Mona och Niklas Thorneus, sång. Annandag påsk 11.00 Mässa, Susanne Wikström. Trivselklang, Ledare Kjell Sandberg. Onsdag 08.00 Morgonmässa, Anna Grenholm Elimkyrkan Tisdagar 13.00 Tisdagsträffen. Bredåkers kyrka Påskdagen 15.00 Påskdagsgudstjänst, Susanne Wikström. Matteuskyrkan Annandagpåsk 12.00 Familjemässa, Laila Sehlberg. Sång av barn och vuxna. Påskbuffé. Ingen anmälan. Tisdag 26/4 11.00-13.00 Sopplunch. Kom och gå när det passar dig.Möjlighet till en stund stillhet och bön i

kyrkan finns för den om vill. Anmälan senast måndag 25/4 775 84 eller 775 86. Pris 40:-. Rörvikskyrkan Torsdag 20.00 Skärtorsdagsmässa, Anna Grenholm. Orgelmusik, Kjell Sandberg. Långfredag 10.00 Lågfredagsgudstjänst, Marie Edfast. Rörvikskyrkans kör. Påskdagen 10.00. Påsdagsmässa, Marie Edfast. Matteuskören. Mariakyrkan Torsdag 13-15 Tisdagsträffen. Sångstund för dig som är dagledig. Torsdag 19.00 Skärtorsdagsmässa, Olof Norberg. Långfredag 15.00 Långfredagsgudstjänst, Susanne Wikström. Körsång Exodus. Ledare Lena Engvall. Påskdagen 10.00 Påskdagsmässa, Olof Norberg. Sävasts kyrkokör. Påskfest med knytkalas. Diakon direkt. Helgfri månd, tisd, torsd, fred 8.30-9.30. Tfn 191 09. Närradion 98,2 MHz Torsd, 08.00 Morgon med Svenska kyrkan Tisd 08.00 April med Svenska kyrkan

Påskdagsmässa med påskens glada sånger Överluleå kyrka söndag 24 april 11.00 Anna Grenholm, präst, kyrkvärdar Kyrkokören och Brassensemble Magnus Plumppu och Elin Andersson, trumpet Emma Wahlström, horn, Virve Istu, basun Johannes Bergqvist, orgel och piano Carl Anders Markström, organist och körledare

www.svenskakyrkan.se/boden Telefonnummer 0921-775 00

www.johanniterhjalpen.se

De senaste 60 åren har överlevnaden i cancer fördubblats. Nya framsteg inom cancerforskningen är bara möjliga tack vare svenska folkets stöd. Bli regelbunden givare på cancerfonden.se redan i dag – bli Livsviktig. Vi tänker besegra cancer. Vill du vara med? cancerfonden.se | 020- 59 59 59

EXTRA 20 april 2011

21


VIMMEL Vimmelmix u I helgen vimlade Extras fotograf Erik Byström på flera platser i Luleå. Det blev en vimmelmix från Kafelino, Olivers och Kulturens Hus där Carola uppträdde med sin bejublade show Elvis, Barbra och jag.

p Nathalie och Nathalie.

p Andreas Bäckman och Mark.

p Jessica Skarpsvärd och Malin Drangefors.

p Dan Inglen och Lennart Jakobsson.

HÖGT!

p Lis-Mari, Anna-Karin Larsson och Malin.

p Jenni och Lotta.

p Anna-Carin Kempe och Inga-Maj Larsson gillar Carola.

p Sandra och Sara Bucht.

krysslösningen

22

p Lars Johanssen och Jearnett Johanssen.

p Lina Viklund och Magdalena Johansson.

p Lena Larsson och Madeleine Beckenäs.

p Anna-Karin Lindal och Jörgen Fält.

EXTRA 20 april 2011


Vi stänger 20/4-25/4 för renovering & byte av meny! Restaurang

Massor av nyheter! Ny lunchmeny! Nya maträtter! Nya priser! Ny inredning! Och mycket annat se kommande annons.

.se Garnisonsgatan 39 • Tel. 0921-122 21 Fax. 0921-136 66 • www.chilichili.se Öppet alla dagar 11-22

Välkommen åter tisdagen 26/4.

Vårkonsert

Bowling 150:1-5 pers/bana Gäller alla tider Skohyra tillkommer

Luleå Domkyrka lörd. 30 april kl.18.00

Luleås rockstation!

Luleå-Gammelstads Manskör

Frassebox ingår

Norrbottens museum Utställningar, lekmiljö, film, butik & kafé

Tis-fre 10-16, lör-sön 12-16, ons 10-21 Storgatan 2, Luleå

Stadsarkitekt Henrik Sjöberg

Onsdag 20 & 27.4 kl 19-21

Danskafé

sk! Glad på

Norrbottens minne

Långfredag STÄNGT Påskafton STÄNGT

Tis-fre 9-15 Info 0920-24 35 80

na Boka ba 51 5 0921-18

SUN CATS 30 ÅR!!!! S Vi firar ett av världens äldsta och ännu existerande rockabilly-gäng som i år fyller 30 år!!! Utsläpp av ny CD – “30 Years of Rockin’!” – Skivan kommer att säljas här...

Arkivkväll:

Tema båtar & Sjöfart Kl 18.30 Föreläsning Utställning med material ur arkiven

e RUSTY FLATHEADS, Lycksele

WILDCATS,Överk alix

Fre 29/4 kl 19.00 – 03.00 Magasin 3, Luleå (fd Fiskekyrkan) k )

Torsdag 28.4 kl 15-20

samt visning av utställningen Samlingarna i fokus Info 0920-24 35 26, 24 35 58

Entré: 150,- /Rockabilly Buffé: 99,- (Gäller mellan 19:00-21:30) Bordsbokning & Info 0920-17510 Förköp: Hagström Musik, Ramus Musik, Aurora Kiosken & Magasin 3 www.rockabillyparty.se www.magasintre.com

Höstvägen 7, Björkskatan, Luleå Ingång B från gaveln kvällstid

Öppet 12-16

Påskdagen, söndag 24.4 Annandag påsk, måndag 25.4

é Fri entr

www.norrbottensmuseum.se Info 0920-24 35 02

HÖGT!

Fr 250:-/pers.

Torsdag 28.4 kl 17-20

Öppet hus i samlingarna! Se även filmer på museet

Fester/sällskap inkl. mat

Boden

Arr.: Luleå-Gammelstads Manskör/Luleå Domkyrkoförsamling

Om Luleås stadsutveckling i modern tid

Moonlight Bowling

Bowlinghallen

Biljettförsäljning endast vid entré 120 kr.

/tim

Moonlight Bowling After Work fre-lör kl 18-20 150:-/timme

Barnkalas 95:-/barn

Solist: Ulric Björklund, Tenor Dirigent & pianist: Lennart Johansson Presentatör: Thord Drugge

Onsdag 27.4 kl 19

Nyhet! Kortläsar e i bilen!

Skärtorsdag 21/4 18+ år

Välgörenhetskonsert för

Dj:Jonathan Fri entré, garderob 20:Öppet till 03.00

Operation Smile

Fredag 22/4 stängt hela huset

Onsdag 27/4 kl 18.30 Björksalen

Medverkande: Kör & dansare från Prästholmsskolan, Svartbjörnsbyns skola, Musikskolans stråkorkestrar och popband.

Påskafton 23/4 18+ år

Arr: Musikskolan

Entre 80:Öppet till 03.00

Fri entré kollekt till Operation Smile

Fullständiga rättigheter

PL

EXTRA 20 april 2011

AY

0921-155 55 070-060 66 66 • Lulevägen 2 96161 Boden • www.faraestboden.se

23


Vår kunskap – Din trygghet

ELINSTALLATION

Vi utför elinstallationer.

Tandlaget har tid för dig

För mer information besök www.elochstyr.nu Eller ring Tomas 070-582 84 61

Foto: Urban Zetterström

Nu har vi flera lediga tider till tandläkare Jan-Ove Rova och till tandhygienist Lisa Lejon. Vi kan därför erbjuda ännu flera patienter riktigt god tandvård.

I dina kvarter.

Penseer • Vårplanteringar Påskbuketter Sticklingar av sommarens skönheter

15:- st

ÖPPET VARD 8-17.30 SKÄRTORSDAG 8-16 LÅNGFREDAG STÄNGT • PÅSKAFTON 10-14 PÅSKDAGEN & ANNANDAGEN STÄNGT

Välkommen att boka tid – även akut.

Läs Extra – vi skriver för Dig och den är gratis!

Glad Påsk!

Vi når ca 50 000 hushåll i Boden och Luleå. I Boden når vi över 15 000 hushåll och företag – varje onsdag.

Trädgårdsvägen 9, Boden • Tel 0921-123 68 Besök oss gärna på www.fagernastradgard.com Beställ blommor på www.fagernastradgard.se

www.tandlaget.se

Norrbottensvägen 2, Boden. Tel 180 18.

Tjejkväll den 28 april Öppet till 21.00 Mode. Mat. Upplevelser. Välkomna! ÖPPET: MÅN-FRE KL 10-18, LÖR KL 10-16, SÖN KL 12-16 www.entergalleria.se • www.facebook.com/entergalleria

Vårens jackor

Nu är det vår!!

Softshell

finns i färgerna svart, blå, röd samt flera material.

Skor för fritid och arbete från Salomon.

www.bixz.se • info@bixz.se

0921-153 60

Nu har vi neoprenstövlar i barnstorlekar inne.

10% rabatt på service Kostnadsfri kontroll före besiktning

LEDIG LOKAL Ring Peter 070-600 65 00

Daniel Lundmark servicetekniker

Vi har nu anställt ytterligare en servicetekniker för att möta den ökade efterfrågan på just våra tjänster.

Bilverkstad i Boden för alla bilmärken! Boka ditt verkstadsbesök på 0921-520 00 Öppet: Mån-tors 7-16, lunch 11-12, fre 7-14, lunch 11-11.30

ÖPPETTIDER: VARDAGAR 7-17 • TORSDAG till 18 • LÖRDAG 10-14

24

EXTRA 20 april 2011

Gäller t.o.m 30/4 2011 Mattias Lund cert. bilmekaniker

www.mofix.se • info@mofix.se

Fyndbutiken har upphört.

www.autocar.nu • 0921-544 40

/EB2011_v16  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EB2011_v16.pdf