Page 1

Skicka in din JULHÄLSNING Vinn Trisslotter! BODEN

GRATISTIDNING varje onsdag 1 december 2010 • Vecka 48

aktuellt: Internationella aidsdagen

ROCKY

Joakim Jonsson är öppen om sin hiv 

6–7

18

rEPORTAGE: Chokladfantast

VIMMEL

Therése frestar med godsaker  4–5 26

TRUCKBRUD Maya Holmqvist är en tuff brud i teleskoptrucken 14-15

KRÖNIKA

ELLA JONSSON: ”Det finns en dröm jag inte kan släppa.”

800:-

Klara, färdiga, jul!

2 för

300:-18

250:-

(ord.200:-/st)

Vi har julklapparna som ger hela tjocka släkten en aktiv högtid. Ung som gammal. Sportig som bekväm. Alla får garanterat lust att röra på sig i vinter. Kom in så ger vi dig våra bästa JULKLAPPSTIPS!

1.000:-

ÄLSKA UTMANINGEN!

KUNGSGATAN 38, BODEN TEL 0921-168 80 • www.intersport.se

FIREFLY / FIA W JACKET

Printad snowboard jacka för tjejer i två färger. Stl 34-44

FIREFLY / FILIPPA W PANT

Snowboard byxa för tjejer i tre färger. Stl 34-44.

MCKINLEY / JENNY W HALFZIP SWEATER

Fleecetröja i 100% polyester microfleece. Flera färger. Damstorlekar.

MCKINLEY / SAGA FLEECE

Fleecetröja i 100% polyester microfleece. Damstorlekar.


Omslagsbild: MAYA holmqvist, teleskoptruckförare Fotograf: josefin wiklund

KRÖNIKA

Jodå, det är fullt upp... I takt med bloggarnas, twittrarnas och facebookarnas framfart har skamgränsen för vad som är värt att dela med sig av sjunkit dramatiskt. Tack och lov finns det fortfarande plats för oss som verkligen har något vettigt att säga. Här är mina väsentligheter från 2010 – månad för månad:

VAR DET någon som påstod att det aldrig händer något?

BJÖRN REDAKTION

Hansson

lars-henrik Andersson

% 0920-26 28 26

lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

Emmeli Larsson, 19 år, studerande, Boden: – En tv, för jag ska flytta. Jag har bara en tjock-tv och jag vill ha en platt-tv. Och ett Xbox 360.

Lina Malmström, 21 år, studerande, Boden: – Jag vill bli av med en katt för den är brunstig. Vad vill jag ha? Lite vin kanske, det är gott.

Mia Öhrvall, 19 år, studerande, Boden: – Oj, gud. Det var en bra fråga... Vi har flyttat hemifrån för ett tag sedan så lite flytta-hemifrån-grejer är nog bra.

Ingrid Vikström, 46 år, kassörska på systembolaget, Boden: – En necessär har jag sagt till mina barn att jag vill ha – enkelt. Eller en crosstrainer.

EXTRA LÄSVÄRT

Gabriel Hallman, 19 år, studerande, Valvträsk: – Jag skulle vilja ha en jul tillsammans med hela familjen, det var så länge sedan senast.

14–15

SIDAN 4–5 u Pralinfabriken Frost choklad firar ettårsjubileum, lagom till sötsakernas högsäsong. sidan 6-7 u 33 miljoner människor lever med hiv, Joakim Jonsson är en av dem. sidan 8 u Redaktionens lilla plocksida med tips och notiser. mitten u Maya kör Bodens största traktor. sidan 18 u Ella Jonssons gästkrönika och Rocky som roar i vanlig ordning. sidan 22-23 u Intervju med Tony Nilsson som i februari tävlar med sitt åttonde bidrag i Melodfestivalen. sidan 26 u Vimmel från Rebecca & Fionas spelning.

VI RINGDE...

Anton Raukola, 30, Lule stassteaters tomtefar:

I dag börjar den årliga julkalendern i Luleås stadspark. Ny tomtefar är Anton Raukola. Hur kom det sig att du spelar tomtefar? – Jag hade inget annat för mig och har varit med tidigare som tomtenisse i två år och jag hoppar nu in som vikarie för Kjell Morin. Hur känns det att få spela tomtefar? – Ett ärorikt uppdrag som

jeanette bergström

% 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

som gör det så roligt att vara med? – Det är mysigt, vi blir nästan som en riktig liten tomtefamilj. Föreställningen är väldigt uppskattad också av luleåborna.

man brukar få på livstid. Jag hoppar in som vikarie för ordinarie tomtefar. Det känns väldigt roligt att få spela tomtefar. Du har ju varit med som nisse säger du, vad är det

sara-lena brännström

% 0920-26 28 03

sara.brannstrom @ norrbottensmedia.se

Vad är storyn i år? – Ett väsen kommer på besök i tomteskogen, Visslan, som är en egen karaktär och ställer till det. Vad är det bästa med årets kalender? – Det blir mycket fysiskt.

viktoria berglund

% 0920-26 27 86

viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

Mer rörelse än prat, de väger upp varandra. Visslan är också en väldigt rolig karaktär. Du blev Rubus arcticusstipendiat i år och får därför 100 000 av landstinget. Vad ska du göra för den julklappen? – Den går väl rätt in i något nytt projekt när man ska komma på någon ny idé. Jag köper tid och det är det bästa man kan investera i. Victoria Lennartsson

mariana vnuk

% 0920-26 28 21

mariana.vnuk@ norrbottensmedia.se

Extra BODEN utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN 0921-160 32, 160 33. Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 1 december 2010

Josefin wiklund

% 0921-774 70

josefin.wiklund@ norrbottensmedia.se

foto: josefin wiklund

Januari. På biblioteket. Läser Östersunds-Posten men vet inte riktigt varför. Sätter tillbaka tidningen i stället och lämnar lokalen. Utanför byggnaden klappar jag en tax. (19/1) Februari. Går över ett övergångsställe. Föraren i en Volvo som tvingas stanna ser irriterad ut. Han har keps. Jag bär en tom ryggsäck och är på väg mot affären. (2/2) Mars. Tänker att jag skulle vilja sitta i fängelse. Bara ett par dagar sådär. Men jag vill inte göra något brott. Det kunde vara enkelt. Det känns bra att det känns omöjligt. (8/3) April. Står vid fönstret i mitt vardagsrum. Tittar ner mot bilparkeringen. En av platserna verkar aldrig vara upptagen. Ska kanske ta reda på om jag kan hyra den. Vill köpa bil. (29/4) Maj. Det är den där rösten igen. En bullrande mansröst som läser trailertexter i TV3. Vet inte hur mannen ser ut. Jag gissar på tjock och skäggig. Kanske är han skrupelfri. (6/5) Juni.Köper en Dumle-klubba. Det var säkert 20 år sedan sist. Den känns mindre än förr och pinnen är inte längre av trä. Det kan vara min sista Dumleklubba. (3/6) Juli. Vaknar tidigt och klär på mig. En av strumporna är avig men jag orkar inte vända den rätt. Går till datorn och läser Kuriren. En hare har observerats i Sunderbyn. (23/7) Augusti. Det är de vänsterhäntas dag. Jag väljer att inte fira. Ser en känd skådespelare. Han sitter på uteservering och dricker öl. Han håller glaset i vänster hand. (13/8) September. På hockeymatch. Ibland åker ungdomar in på isen med spadar och hinkar. De skottar snö vid målen. Sedan fortsätter matchen. Det är lördag. Har ungdomarna ob-tillägg? (25/9) Oktober. Vaknar mitt i natten och är hungrig. En skiva Leksands-knäcke blir räddningen. Med smör och pepparsalami. Från ingenstans nås jag av en snuskig tanke. Inga problem att somna om. (12/10) November. Grubblar kring uttrycket ”uppsjö”. Oklart varför. Vad är egentligen en uppsjö? Hur många liknande grubblerier krävs för att jag ska ha en uppsjö av dem. Någon gissar 15. (20/11)

FRÅGAN ÄR... Vad önskar du dig i julklapp?


Behöver du hjälp med städningen?

Privatstädning, storstädning, företagsstädning, julstädning, byggstädning, flyttstädning m.m För mer info ring 0702367442 eller 0928-40137 www.dinasstadmirakel.se

BIRGITTAS ULLZENTER

med eget karderi

-ULL -KURSER Birgitta Zackrisson N. Sunderbyn Tel. 0920-26 57 74

Boka tid!

SÄVAST FRISÖREN Tel 733 44

Årets Julklapp!

BLOMGÅRDEN SVARTLÅ

PROVA-PÅ-TRAV Upplev farten och spänningen på travbanan. Tillsammans med en instruktör ges chansen att köra en riktig travhäst på en riktig tävlingsbana. Det är en obeskrivbar känsla att köra en snabb travhäst. Anta utmaningen på Peabtravet.

blomgardenisvartla. blogspot.com Julstjärnor, Hyasinter, Amarylis mm. Julgrupper i olika prisklasser. Vi bjuder på glögg & pepparkakor fram till jul. Öppet i December 1 dec-22 dec mån-fre kl 12-18 23/12 kl 10-12. Lör-sön kl 12-16 24/12-31/12 stängt. Vi tar betalkort! God jul & Gott Nytt år! önskar Helen, Micke & Gun

Ge bort, eller köp själv, tandemkörning med stor häst. Kontakta Christina 0921-530 40.

Fler E-tjänster på Bodenwebben

Välkommen till Björknäsgymnasiets Öppet Hus lördag 4/12 kl. 11.00-14.00. Speciellt välkomna hälsar vi årskurs 9 med föräldrar. Hösten 2011 införs en ny gymnasieskola, så ta därför tillfället att komma för att se och höra om de spännande nya utbildningarna. Vi kommer att erbjuda utbildning inom följande program ht 2011: Bygg- och anläggningsprogrammet El- och energiprogrammet Estetiska programmet Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet IB Diploma Programme Introduktionsprogram Naturvetenskapsprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Teknikprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Björknäsgymnasiet, Idrottsgatan 4, 961 64 Boden, tel 0921-625 00

Julklappstips hos Hjälpia - butiken för ALLA!

E-tjänster Sök bl.a. bygglov, feriearbeten, böcker, lokaler och mark.

Nu går vi vidare med att lansera nya E-tjänster. Från den 1 december kan du göra flera ansökningar genom att gå in på www.boden.se.

Skon för dig med fot-, ben- och ryggproblem. MsZone är en funktionssko som avlastar och förebygger problem med fötter, ben och rygg samt stimulerar till bättre balans och god kroppshållning.

1990 kr

Nyhet!

Akupressurkrok

Kroken du bara måste prova om du har ömma och spända muskler i främst rygg, nacke och axlar! Behandla genom att sätta krokspetsen på den ömma punkten i muskeln och pressa. 10-30 sek tryck räcker för att få en avslappning i muskeln. Det bästa av allt är att du kan göra det helt själv! Finns i rött, svart, blått och natur.

Du kan ansöka om • statligt lokalt aktivitetsstöd • driftbidrag till föreningar • driftbidrag till samlingslokaler i glesbygd • hyresbidrag för aktivitetslokaler • byapeng till byaföreningar • bidrag till företag • färdtjänst och riksfärdtjänst • trafikanordningsplan • grävningstillstånd

Kampanjpris 499 kr Ord pris 595 kr Gäller t o m 31/12

Bästsäljare

Lotionsinsmörjare

Praktisk insmörjare som underlättar att smörja in där det är svårt att nå själv, t ex ryggen och fötterna. Blå eller vinröd

145 kr Bästsäljare

Myskudde/Nackkudde

Härligt formbara kuddar med polystyrenkulor, för t ex nacke, rygg och armar. Perfekt såväl hemma i soffan, som på resan. Finns i flera färger och mönster.

Sedan tidigare finns E-tjänsterna Anmälan om värmepump, Felanmälan, Synpunkten och ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrad respektive för placering av blomlådor.

199 kr

Du kan lätt se vilka E-tjänster som du använt genom funktionen Mina sidor. Klicka på symbolen nertill på webbsidan så hittar du alla E-tjänster. Fler kommer under det närmaste halvåret.

TENS Cefar Easy Effektiv och biverkningsfri smärtlindring eller massage för rygg, nacke och skuldror. Lätt att använda och passar såväl hemma, som på resan eller jobbet.

1190 kr En förpackning extra elektrodplattor på köpet fram till 31/12

IT-kontoret

Köp ett presentkort hos oss.

LÖRDAGSÖPPET 11-15 T O M 18/12

Alltid en uppskattad gåva! Köpmangatan 48, Luleå • Tel. 0920-22 04 00 • e-post: order@hjalpia.se • www.hjalpia.se • Öppet vardagar 10-17

EXTRA 1 december 2010

3


reportage 070-290 90 60 www.marieshundvard.se

Är det dags att satsa på din dröm? Kom på vår kostnadsfria starta-eget information! Boden, Näringslivskontoret, 14 december kl 18-21

Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-693 79 28. Ange datum och ort vid anmälan.

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix och Överkalix kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

Årets Nyårskonsert Kulturens Hus Luleå, Stora salen • Torsdag 30/12 2010 kl 19.00

- Återigen "En Förtrollad Afton" med Luleå-Gammelstads Manskör Vid denna nyårskonsert framförs bla "Ol Man River" ur Teaterbåten. Lars Berghagens "Teddybjörnen Fredriksson". "Min älskling" av Evert Taube, och mycket annat så klart! Dirigent och pianist: Lennart Johansson Presentatör: Thord Drugge Gästsolister: Eva Plumppu, sopran. Nino Bisori, violin. Biljettpris 200 kr. Kulturens Hus 0920-45 59 00 Ticnet: 077-170 70 70, www.ticnet.se Arr: Luleå Gammelstads Manskör / Kulturens Hus.

Vår kunskap – Din trygghet

Julkärvar • Julstjärnor Amaryllis • Hyacinter

50% rabatt på utvalda gröna växter

Kom till oss och låt dig inspireras i advent

Välkommen till en välsorterad BoGrönt-butik

ÖPPET: VARDAG 8-17.30, LÖRDAG 10-14 Trädgårdsvägen 9, Boden • Tel 0921-123 68 Sortimentlistan finns på www.fagernastradgard.com 4

smakfullt u Therése Rosén Häggman, 22 år, är uppvuxen i en godisbutik. Steget var därför inte långt att bli chokladfabrikör. Hennes företag, Frost choklad, har fått en smaskig start och snart är det dags för 1-årsjubileum.

p Intresset för choklad väcktes på allvar i

GLAD I

Therése har alltid haft smak för godsaker. När hon var i femårsåldern älskade hon att bjuda sin farbror på låtsasfika i den lilla lekstugan på gården. Lång som han var fick han nästan vika sig dubbel i den lilla lekstugan. – Jag tycker fortfarande lika mycket om att bjuda på kaffe och godsaker som tidigare. I en lokal på Kronanområdet i Luleå håller Therése Rosén Häggman till med sitt företag Frost choklad som invigdes i mitten av december förra året. Hennes mamma Anna Rosén driver sedan 15 år tillbaka en godisbutik i Boden.

EXTRA 1 december 2010

– Jag är uppvuxen i en godisbutik, konstaterar Therése. Hon berättar att första året som egen företagare har varit händelserikt och hon har vidgat sitt koncept. Nu handlar det inte bara om tillverkning av chokladpraliner. Företaget arrangerar chokladprovning både i egna lokaler och ute hos kunder. Dels arrangeras provningar av enbart choklad, dels provningar i kombination med vin, kaffe eller te. – Det konceptet fanns med i tankarna från början och det är roligt att ha flera delar. Det gör att det blir

mer varierat. Chokladprovningarna är ett utmärkt tillfälle att få träffa människor som verkligen är intresserad av choklad och det ger mig möjlighet att berätta mer om våra produkter, säger Therése Rosén Häggman. Hon har företagandet i blodet och det ser hon som värdefullt när hon blickar tillbaka på första året som egen företagare. Mamma Anna hjälper till lite här och var och kommer även involveras mer i företaget. Ett ökat intresse för choklad i kombination med kvalitetsmed-


mamma Annas godisbutik i Boden. Nu har Therése Rosén Häggman en egen chokladfabrik som snart firar ett år. 

Foto: JOSEFIN WIKLUND

CHOKLAD Snart firar hon 1-årsjubileum i sin egen chokladpralinfabrik vetna kunder och den lokala prägeln tror Therése har bidragit till att det hittills gått bra för företaget. Hon hade en affärsplan när hon drog igång Frost choklad. – Men allt eftersom upptäcker man att vissa saker inte funkar och man testar och prövar nya saker som kanske funkar bättre. Omsättningen ligger på ungefär det jag förväntade mig första året. Vissa säger att vi snart ingår i en stor kedja, men det känns inte som det är vår grej. Vi står för det småskaliga med personlig service. Vi ska kunna rycka ut med beställningar med relativt kort

varsel. Vi brukar skämtsamt kal�la oss för chokladakuten, berättar Therése Rosén Häggman.

fakta Therése Rosén Häggman

På frågan var hon ser sitt företag om fem år svarar hon lite hemlighetsfullt att det finns planer och ”jättemånga idéer” men att hon inte vill avslöja det ännu. – Jag hoppas dock att vi kommer vara ett etablerat företag som Luleåborna känner till och att det är hit man kommer för det där lilla extra.

n Ålder: 22 år n Bor: På Bergviken n Familj: Sambon Peter Häggqvist, mor, far och fyra hundar. n Företag: Frost choklad n Bransch: Gourmet, Choklad/ Konfektyr n Äter helst: I matväg blir det nyfångad röding tillagad över öppen eld, alternativt något

Lars-Henrik Andersson lars-henrik.andersson@norrbottensmedia.se

EXTRA 1 december 2010

experimentellt långkok med mustiga smaker. n Dricker helst: Ömsom vin, ömsom vatten för att vara lite fyndig. Just nu är det dock Saffran/Choklad-glögg som gäller! n En ledig dag gör jag följande: Bakar gärna en mastig chokladtårta med lakritstouch eller susar nerför skidbacken med ett stort leende på läpparna. n Det visste ni inte om mig: Jag har mc-körkort och har kört endurohoj.

5


aktuellt t

internationella aidsdagenu I Norrbotten lever över 100 personer med hiv. I världen 33 miljoner. Just i dag uppmärksammas viruset och dess offer. I Luleå ordnas arrangemanget Liv med hiv på Lillan, där bland annat 29-årige Joakim Jonsson berättar hur det är att leva med hiv. – Många tänker det händer inte mig. Så tänkte jag också, säger Joakim.

Lever med hiv ”Jag trodde att jag aldrig någonsin skulle ha sex igen” Han fick beskedet för drygt fem år sedan, i juni 2005. Joakim var bara 24 år och såg sitt liv passera i revy. – Det var väldigt mycket tankar som for genom huvudet. Jag blev rädd och orolig men den största rädslan var att jag skulle bli ensam för resten av livet. Att aldrig träffa någon. Och jag trodde att jag aldrig någonsin skulle ha sex igen, säger Joakim och fortsätter: – Första året var verkligen värst. Men när jag lärde känna andra hiv-positiva och vågade börja prata om det, kändes allt så mycket bättre. Till och med december förra året har 8935 fall av hivinfektion anmälts i Sverige. Hälften av fallen är heterosexuella och hälften homosexuella och de allra flesta har upptäckts i Stockholms- Göteborgs- och Malmötrakterna. Få av dessa pratar dock öppet om

sin sjukdom och viruset är fortfarande förknippat med tabu. Men för Joakim har öppenheten bara fört positivt med sig. – Jag har aldrig fått några negativa kommentarer och ingen har tagit avstånd, snarare tvärtom. Jag har fått en närmare relation till både vänner och mina föräldrar. Sen upplever jag det som att man möts med respekt när man är öppen med det. Det avdramatiserar det hela, säger Joakim. – Men jag märker det ibland, att kunskapsnivån och fördomarna fortfarande är desamma som på 80-talet. En del tror att hiv smittar via kyssar. Och en del frågar om de kan ta i hand eller simma i samma bassäng som mig.

?

Vilken är den vanligaste fördomen? - Hur hiv överförs. Och vilka som har det. Många tror att det

bara är bögar, invandrare och sprutnarkomaner. Vilket inte stämmer. Sedan tror många att det är lättare än det faktiskt är att få hiv.

Då hiv kan överföras vid oskyddade sexuella kontakter (eller via smittat blod), är det bästa sättet att skydda sig att använda kondom. Joakim själv blev smittad efter att han haft sex med en kille som visserligen använde kondom men på fel sätt. - Jag visste inte att han hade hiv men vi använde kondom. Problemet var att vi inte använde glidmedel utan vanlig bodylotion. Och få vet om att allt som används som inte är vatten- eller silikonbaserat, kan förstöra kondomen. Vilket hände i mitt fall.

?

Hur har ditt liv förändrats sedan du fick hiv? - Jag lever i stort sett som jag

fakta

fakta

fakta

fakta

JOakim jonsson

hiv i norrbotten

hiv i sverige

visste du att...

n 2004: 8 n 2005: 21 n 2006: 16 n 2007: 34 n 2008: 26 n 2009: 17 n Hittills i år: 25 (under de tre första kvartalen) n Nästan alla hivfall i Norrbotten är invandrade personer som smittats utomlands.

Till och med december 2009 har: n 8 935 fall av hivinfektion anmälts i Sverige. n 2 310 fått aidsdiagnos. n 2 045 avlidit. n De allra flesta hivfallen har upptäckts i Stockholms- Göteborgs- och Malmöregionerna och finns i åldersgruppen 30–50 år. Tonårsinfektioner är sällsynta i Sverige. n Hälften av fallen är heterosexuella och hälften homosexuella. I båda grupperna är ungefär hälften smittade vid semesterresor utomlands.

n Ålder: 29 år. n Bor: Malmö. n Civil status: Singel. n Gör: Skräddare/designer, påkläderska på Operan i Malmö, personlig assistent och föreläsare.

Nu har vi hyrpresenningar från Jensen Protect, JP

I dag finns det varken något botemedel mot hiv eller aids. Däremot finns mediciner som bromsar sjukdomsutvecklingen. Joakim upptäckte att han hade hiv i ett tidigt skede men utvecklade aids redan efter ett och ett

a... man enligt den svenska

smittskyddslagen är skyldig att testa sig om man misstänker att man har hiv. ... du inte kan bli smittad om du simmar i samma bassäng, använder samma toalett eller sitter på samma bänk i bastun som någon med hiv. ... du absolut kan krama, kyssa, dricka ur samma glas som, sova tillsammans med

a a

SÖRBYN TURISM & KONFERENS 595 KR

Finns i Storlekarna: • 4 x 6 meter • 5 x 7 meter • 6 x 8 meter

595 KR 595 KR 595 KR

Gjutvägen 3 www.ltmaskin.se 0921-500 91 6

gjorde innan. Men det här har gjort mig starkare. Jag är också mer mogen och ödmjuk och tar tillvara livet på ett annat sätt. Sedan får jag ju ta mediciner varje dag. Förmodligen hela livet. Och så har antalet personer som jag kan dejta begränsats. Alla vågar inte, säger Joakim. - Sedan har jag slutat ragga på krogen, det blir för jobbigt att behöva berätta så. De flesta jag dejtat har jag träffat på nätet. Det finns ett gaycommunity där jag har skrivit i min profil att jag har hiv. Jag är noga med att de jag börjar träffa vet hur det ligger till.

MER INFO PÅ WWW.SORBYN.SE BOKNING & INFORMATION

EXTRA 1 december 2010

halvt år, vilket är väldigt snabbt. Men då han fick medicin i tid gick hans aids tillbaka. I dag har han bara hiv vilket han rent fysiskt inte märker av. – Det är ju också en fördom, att man får aids och så dör man. Men jag mår alldeles utmärkt faktiskt, säger Joakim och fortsätter: – Det är verkligen ett problem att man inte pratar om hiv i dag. Vi slutade med det när bromsmedicinerna kom. Det är synd. Många yngre är så naiva. Ikväll föreläser Joakim på Liv med hiv på Lillan. Bakom arrangemanget står bland annat hivorganisationen Noaks ark som sedan 1986 erbjuder psykosocialt stöd, rådgivning och utbildning.

och röra vid någon som har hiv utan att smittas. ... det enda sättet att ta reda på om man har hiv är att hivtesta sig. Ett hivtest är ett vanligt blodprov. I Luleå och Boden kan man testa sig på ungdomsmottagningarna, samt infektionsmottagningen eller hud- och könsmottagningen på Sunderby sjukhus. ... Luc Montagnier och Francoise Barré-Sinoussi 2008 fick nobelpriset i medicin för deras upptäckt av hiv.

a

a

Mariana Vnuk mariana.vnuk@norrbottensmedia.se

a... det vi nu kallar aids

beskrevs första gången sommaren 1981. I USA upptäckte man en påfallande ökning av annars ovanliga sjukdomstillstånd. De flesta patienter under det första året var homo- eller bisexuella män. Därför kallades tillståndet till en början gay related immunodeficiency. ... i Sverige har endast ett fall av hivöverföring rapporterats mellan homosexuella kvinnor.

a

Har du en åsikt? Tyck till på Anslagstavlan. Epost: anslagstavlan@ tidningenextra.se


Signe Bergsten

HANTVERKS

MÄSSA

Ailis Keramik, Eva Bergsten Sundberg, Eva Johansson, Eva Lind, Laila Wikström, VP-FORM, Inger Olovsson, Kerstin Westin, Krukmakar’n i Skatamark, Limknekten, Näbb o Näsa, Slöjdmaterial, Stenstugan, Barbro Haldisdotter-Engström, Millans Hemvävnader, Stol & Fiol, Göran Wallin, Eva Lilja, Viveka Kroon, Sunderby Scoutkår.

Till dig som verkligen ogillar elräkningar. Just nu!

IV T FÖRSÄKRING

års

får du en energisnål dammsugare från Siemens på köpet. Värde 2290 kr.

KOMPRESSORSFÖRSÄ KRING 6 ÅRS TRYGGH ETSFÖRSÄK RI NG

(Gäller 8/10 – 30/11.) 359001

p Endast 24 år gammal fick Joakim Jonsson beskedet att han har hiv. Han tog tidigt beslutet att vara öppen om sin sjukdom, något som enbart mottagits positivt. Foto: privat

Öppet hus Lördag-söndag

USA Pulkan Perfekt till fiske på vintern! Tillverkad i enormt stryktålig plast! Dra ved och isborren Lilla storleken Längd: 92 cm, Bredd: 66 cm, med tillbehör! Djup 23 cm, vikt 2,5 kg

Pris: 629:-

4-5 dec kl 10-17

Pontonjärvägen 10 Boden

LIISAS ATELJÉ 070-282 55 79 www.liisas.se

På IVT utvecklar vi värme- och energilösningar som är lika bra för miljön som för din ekonomi. Och faktum är att det nog aldrig varit smartare att sänka dina värmekostnader än just nu. Vår nya Svanenmärkta luft/luftvärmepump IVT Nordic Inverter KHR-N har fått toppbetyg i Energimyndighetens tester och har marknadens bästa trygghetsförsäkring. När du köper den får du också Siemens energisnåla dammsugare Green Power utan extra kostnad. Mer information hittar du på www.ivt.se. Välkommen!

Stora storleken

Längd: 137cm, Bredd: 66 cm, Djup 24 cm, vikt 5 kg

Kontakta din närmaste IVT-återförsäljare.

www.ivt.se

Pris: 999:-

Robertsviksgatan 10, Luleå. Tel 0920-100 52 Måndag-fredag 9-18. Lördag 10-14 • www.wildmarksshopen.se EXTRA 1 december 2010

Killingholmsv.1 • Tel. 0921-103 10 7


KORT & GOTT

JUST NU talas det om...

Håkan till Luleå

n Fängelsestraff för fildelning

n Håkan Hellström spelar i Luleå den 19 mars på den årliga festivalen Minus 30. Hellström har under året firat tio år som artist och har nyligen släppt en ny skiva. Det gäller dock att vara först i kön. Alla som köper biljett till festivalen kommer ändå inte att få se Håkan Hellström eftersom salen inte rymmer alla besökare. Till festivalen kommer bland andra även Säkert!, Bullet, R.A.M och Divine.

Tre av männen bakom fildelningssajten Pirate Bay dömdes i förra veckan av hovrätten till fängelse, men får sänkta straff. I tingsrätten dömdes de till ett års fängelse var, men hovrätten ger männen tio, åtta och fyra månader i fängelse. Däremot blir straffet hårdare när det gäller skadeståndet. Det höjs kraftigt från 32 miljoner kronor till 46 miljoner kronor.

n Nöjda kunder ger höga betyg Apoteken och Systembolaget har de mest nöjda kunderna. Det visar en undersökning som Svenskt kvalitetsindex genomfört. Undersökningen bygger på 4000 intervjuer med slumpmässigt valda privatkunder mellan 18 och 79 år, om dagligvaruhandeln, apotek, klädkedjor, byggvaruhus och Systembolaget. Kunderna hos byggvaruhusen och klädkedjorna är minst nöjda visar undersökningen.

TIPS PASSIONERAT. Luleåbandet Raised Fist lockade 1 200 fans till Pontushallen då bandet spelade på hemmaplan för första gången på tre år till publikens stora jubel.

p Håkan Hellström spelar i Luleå i mars.

?

p Raised Fist.

Publiken kan dra åt helvete... Bodensonen Thomas Deutgen om kritiken mot honom i SVTs Dansbandskampen

150

personer på fem minuter... Så många smittas av en enda nysning om bacillerna släpps fria i en en större folksamling.

GLÖGG Redaktionens topp 3

TEMA

1 2 3

Chokladglögg. En riktigt godisgod glögg med smak av choklad blandat med de tradionella glöggkryddorna. Saffransglögg. En helt ny smak för 2010 med lätt lussebullekänsla. Skogsglögg. Kryddad med granbarr och lingon sticker skogsglöggen ut.

foto: Adam Ihse/Scanpix

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Viktoria Berglund

Sara-Lena Brännström

Josefin Wiklund

Lars-Henrik Andersson

I fredags var det åter dags för att resa På spåret via tv-soffan. Tittar du?

Jajamensan! Det är ett av mina absoluta favoritprogram men Las Vegasresan var ju alldelesför lätt att ta.

Lindström och Luuk är grymma som programledare, men jag föredrar en film till fredagsmyset framför hjärngympa.

Jag kollade litegrann på reprisen men sedan zappade jag vidare i vanlig ordning, illojal som jag är, vad gäller tv i alla fall.

Vart är vi på väg? På tio poäng: vi reser mot ett svar som på ryska stavas da.

Surfplattan spås bli årets julklapp. Finns den på din önskelista?

Skulle hellre lyssna på en smurfplatta fastän jag hatar allt vad tecknat heter. Och då framför allt de jobbiga rösterna.

Öh, vad är det? Jag har inte hunnit längre i utvecklingen än att jag funderar på att önska mig en mobil med kamera.

Nej jag ser inte riktigt vad jag skulle ha för behov eller användning av den, men man får väl se, det kanske kommer.

Jag blir redan retad för min iPhone och alla dess appar, så varför inte slå till med en iPad?

I dag är det premiär för julkalendern. Vilken är din favorit?

Trolltider där Vätten vred på mössan, häxan Mara skrockade, Doralbella sjöng vackert å trollen sov i gympskon.

Sunes jul, 1991. Bäst när pappan vallar skidorna med mjukost och ägg – och när Sune ska köpa en ”tjejgrej” i julklapp.

Jag håller med SaraLena; Sunes jul är klart bäst och roligast. Kan fortfarande fnissa åt Rudolf på youtube.

När jag var elva år 1981 visades Stjärnhuset med berättelser ur den grekiska mytologin. Kosmiskt magiskt.

Varmt och skönt Kupévärmare Termini

Art.nr: DA 430051. En kraftfull, elegant kupévärmare som är 67% mindre än sina föregångare. Trots sin ringa storlek levererar den hela 1350 W, tack vare en helt ny borstlös motor och ett nytt värmeelement. 5 års garanti.

Värmesits Art.nr: 952020. Självverkande.

769:- 99:-

g,

En varm bil är bra för di bilen och miljön!

Värmesits

Kupévärmare Art.nr 460-CS. Calix Compact small har ett effektläge, 1200W. Med speciell bygelfot ställs värmaren på högkant och luftströmmen riktas uppåt. HAR KOSTAT 498:-

Art.nr: 950001. 30x40 cm. Vikbar. HAR KOSTAT 35:-

Kupévärmare

349:-

Art nr. DA 430012. Ny energibesparande PTC-teknik som reglerar effekten i förhållande till temperaturen. Enkel montering. 1200W.

398:- 498:Från

Fårskinn

Art.nr: 951600, 952000, 952200. Beige, Grå, Svart

Vi har rese rvdelar till alla bil modeller. Sök på www.la

Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

itis.se

Boden Hermelinsgatan 1. Tel: 0921-510 35 • Luleå: Hummergatan 4. Tel: 0920-24 73 00 Gällivare • Piteå • Skellefteå • Umeå • www.laitis.se 8

15:-

EXTRA 1 december 2010


Köpfest i dagarna 5! Onsdag 1/12 – Söndag 5/12 Vår stora ombyggnad är nu klar. Återstår gör bara den sista finslipningen. Det är ett gigantiskt projekt att byta golv i en så stor butik. Vi har även målat om, satt upp elektroniska hylletiketter och förnyat i vår entré. Vi hoppas att du som kund kommer att uppskatta våra stora breda gator som gör det lättare att ta dig fram. Alla som har arbetat med ombyggnaden har gjort ett fantastiskt jobb. Och TUSEN TACK till våra kunder som tålmodigt kryssat sig runt bland alla omflyttade varor. Men nu är ordningen återställd. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Vi ligger inte på latsidan, utan nu kavlar vi upp ärmarna för årets köpfest och stundande adventshelger. Det blir nionde julen som vi förser Bodensarna med allt det goda som hör julen till. Givetvis hoppas vi även att andra norrbottningar hittar till oss i Boden och allt det fina vi har att erbjuda. Se våra 4 sidor i dagens tidning och passa på att fylla förråden. Julens prischock är här!!! Välkommen till framtiden butik! Håkan Olofsson Din ICA handlare

HANDLA FÖR 300:- (ej tobak) HANDLA FÖR 300:- (ej tobak)

LIBERO/PAMPERS BLÖJOR

FÄRSK LAX

Duopack

hel, Norge

44

90

79:-

osv. 600:- 2 laxar

/pkt

/kg

Ej köptvång 59:90/kg

nd Max 2 pkt/ku

4 paket

TOAPAPPER

LÖFBERGS LILA KAFFE

89:-

88:-

500 g, jfp 44:-/kg

hel bal, 64 rullar

/4 pkt nd Max 1 köp/ku

/bal

KVANTUMKLIPPET

NORRLANDS FALU

Priserna gäller t o m söndag 5 december 2010

1,3 kg

19

90

Vi styckar själv allt nöt- och

(25:87/st) 200 GRATIS P-PLATSER

/kg

und Max 2 köp/k

BODEN. Tel 0921-189 20

ÖPPET ALLA DAGAR KL 9-21


Köpfest i d Onsdag 1/12 – Söndag 5/12

HP

På ICA Kvantum i Boden finns Norrbottens mest rutinerade styckarteam. Med Tore och HP glöder det om våra knivar. Grabbarna styckar och paketerar själva allt kött i butiken. Du får de bästa bitarna välhängt, välputsat och mörat kött av högsta kvalitet. Bra att veta när du bjuder dina vänner på fest.

Tore

LÖVBIFF

av innanlår, Sverige

99:/kg

FÄRSKVARUKVALITET

Det vill säga: Du får dubbla ersättningen tillbaka om du ej är nöjd med en färskvara hos oss. (Kött, chark och fisk). Regler: Medtag varan och kvitto. (Tar du med endast varan utgår 100% ersättning).

FRÅN VÅR GRILL

färsk, Sverige

99:/kg

TJOCKA GRILLADE SPJÄLL

59

KVANTUMKLIPPET FLÄSKFILÉ

90

Max 3 kg/kund

KVANTUMKLIPPET GOUDA OST hel filé, Tyskland

/kg

39 90 59 90 27

90

KVANTUMKLIPPET FLÄSKFILÉ fryst, Danmark

Max 2 köp/kund

RENKORV

300 g, jfp 93:-/kg

/kg

Max 3 kg/kund

/förp

/kg


dagarna 5! HANDLA FÖR 300:- (ej tobak)

FÄRSK LAX hel, Norge

44

90

VÄLKOMMEN till vår

Ej köptvång 59:90/kg

stora, luftiga och fräscha fruktoch gröntavdelning. Vi har ca 150 olika produkter från världens alla hörn.

/kg

osv. 600:- 2 laxar

ANANAS

5:/st

Max 2 köp/kund

2 förp

KÖRSBÄRSTOMATER 250 g, Spanien, jfp 30:-/kg

15:-

/2 förp

Skaldjursfest! Havskräftor, musslor, svenska kräftor, hummer, färska räkor med mera. Inkommer på torsdag!

KYCKLINGFILÉ Kronfågel

49

90 /förp

KVANTUMKLIPPET

APELSINER 2 kg, påse

19

90 /påse

RÖKT SKINKA 120 g, jfp 83:33/kg

10:-

/förp

ICA KVANTUM ERBJUDER: • • • • • • • •

Gratis parkering! (250 platser) Charken öppen alla dagar i veckan kl 9-21! 200% kvalitetsgaranti! Vi styckar själva allt nöt- och fläskkött i butiken! Nygrillat från vår egen grill sju dagar i veckan! Färsk fisk alla dagar i veckan! Generösa öppettider, kl 9-21 alla dagar i veckan! Spel och post, kl 9-21 alla dagar i veckan!

Priserna gäller t o m söndag 5 december 2010.

Välkommen till Bodens enda riktiga matmarknad! BODEN


Köpfest i dagarna 5! Onsdag 1/12 – Söndag 5/12

VARMKORV

NORRLANDSFALU

450 g, jfp 44:22/kg

19

90

1,3 kg

19

90

(25:87/st)

/kg und Max 2 köp/k

LEVERPASTEJ

KOKT JULKORV

1 kg

39 90 17

90

300 g, jfp 33:33/kg

10:-

/st

/st

RÖKT FLÄSKFILÉ

ALSPÅNRÖKT SKINKA

i bit, jfp 179:-/kg

hel muskel, jfp 149:-/kg

14

/st

90

/hg

/hg

SMÖRGÅSTÅRTA

Priserna gäller t o m söndag 5 december 2010

800 g, jfp 123:75/kg

99:-

Vi styckar själv allt nöt- och i butiken!

/st

BODEN. Tel 0921-189 20

200 GRATIS P-PLATSER

ÖPPET ALLA DAGAR KL 9-21


Paljakka

Barn- och dragpulkor Barnpulka Sits med säkerhetsbälte. L 128 cm, b 48 cm, d 13 cm

Pris 5695:-

Inkl. skackel och bälte

INBJUDAN Arbetsgivarträff Skatteverket bjuder in dig till gratis informationsträff på bland annat följande orter:

Julklappsbutiken

• Boden 14/12 • Luleå 15 och 16/12

Dragpulka L 142 cm, b 44 cm, d 13 cm

Pris: 5495:-

Läs mer på

Inkl. skackel och bälte

skatteverket.se

Informationsträffar och möten /Norra regionen Robertsviksgatan 10, Luleå. Tel 0920-100 52 Måndag-fredag 9-18. Lördag 10-14 • www.wildmarksshopen.se

Anmäl dig redan idag!

ATELJÉ OCH SHOWROOM Köpmangatan 31, Luleå • 076-106 65 67 Öppet: To 12-18 • Fr-sö 12-15

VI LYFTER DITT FÖRETAG

Personalen –företagets viktigaste resurs Balans – Hälsa med precision är ett effektfullt hälsokoncept som tagits fram för att erbjuda friskvård med hög precision, en friskvård som passar alla - inte några få. Genom att välja Balans, väljer du att låta din personal få uppleva framgång och utveckling inom livsstilsrelaterad hälsa. Gå in hemsidan och läs mer om vårt unika koncept

www.salusinnovation.se

MICROFLEECE

Varmt lätt enkelt att sköta och att ha till hands. Fleecen har befäst sin roll som bästa plagget under jackan och det skönaste i hemmiljö. Välj bland vinterns vackra färger till ett pris som också värmer. Dam

299:Hoodtröja 99:-

ord. 299:-

Balans på arbetsplatsen –en lönsam investering

www.tidningenextra.se

KONTAKT Carina Almkvist Hälsovägledare Mobil: 070-300 97 95 www.salusinnovation.se info@salusinnovation.se

Windstopper FLATFLEECE

Borstad strukturerad fleece för bästa värme. Optimalt plagg under skaljackan som med vindstopper ger bästa skydd i kalla blåsiga förhållanden. Utrustad med praktiska sidofickor. Varma färger till ett värmande pris. Dam/herr

499:Boka tid inför j ul!

- Butiken för alla -

Öppet: Vardagar 8-20 • Lördagar 9-14

FACTORY SHOP Öppet: Månd – fred kl. 08.00-17.00. • lörd 11-15 Midgårdsv. 9 (mitt emot COOP-arena), 973 34 Luleå

Drottninggatan 16, Boden • 0921-136 00 • www.saxarna.se EXTRA 1 december 2010

Tel. 0920-22 66 99 • www.nwpp.se/companyline

13


reportage i pappas fotspår u Hon var pappas flicka under hela uppväxten och hakade som vuxen på i hans fotspår. I dag är Maya Holmqvist lärling i pappa Lennarts maskinföretag där hon lärt sig allt från att felsöka apparater till att hantera Bodens största truck.

Maya tar sikte mot höjderna Tyngsta trucken ger 21-åringen ett lyft i en mansdominerad bransch När Extra kommer på besök står Maya Holmqvist och svetsar. – Vi har det lite lugnt just nu, så då brukar jag passa på att svetsa ihop lite sådana här, säger Maya och visar upp en marschallhållare. Svetslopporna skapar en gnistrande stämning i rummet och Maya berättar att tillverkningen av både postlådor och marschallhållare gått i arv från hennes farfar, via hennes far och nu till Maya som älskar att jobba med praktiska saker. I sitt jobb på pappas maskinfirma handlar det om allt från att skotta snö med minitraktor på innergårdar inne i Boden till att köra teleskoptrucken på fem ton med en lift som kan ta folk 21 meter upp i luften. – Här om dagen var jag på A9-området där ett vindsutrymme skulle städas ut och då stod jag tätt intill väggen så de kunde ta ut skräpet genom

fönstret högst upp. Andra gånger kan det handla om att kommunen till exempel behöver hjälp med att byta ut trasiga gatlyktor, säger Maya som även hanterar borrar och vinkelsågar till privatpersoner som kommer för att hyra maskiner av henne och pappa Lennart.

Hon har jobbat på firman sedan gymnasiet, med andra ord i drygt två år. Gymnasietiden spenderade hon i Spånga där hon blev djurskötare och fick efter det sommarjobb på Kolmården. – Men då sa pappa att när du har jobbat klart på Kolmården får du lov att komma hem och börja här hos mig istället, skrattar Maya som egentligen gärna skulle vilja jobba med djur och har fortsatt på Kolmården ett par somrar till men ser att det kan behövas mer utbildning för att lättare få mer fasta jobb i den branschen. Livet på firman visade sig bli riktigt bra vilket hon tror beror på att hon verkligen gillar att lära sig nya saker. Det spelar ingen roll om det handlar om att byta en trasig sladd i en slip eller ta ett BE-kort, alltså ett körkort för bil där man även tillåts dra ett tungsläp. Hon är sådan att hon redan som barn hakade på allt vad pappan gav sig in i, oavsett om det var om mekanik eller modellflyg, så det sitter inte fast för denna 21-åriga bodenkvinna. –Jag har alltid varit pappas flicka. Så är det bara.

p I en och annan paus tar Maya ofta fram svetsen och skapar marschallhållare.

14

Att vara ung och kvinna i en mansdominerad bransch menar Maya mest är en för-

del. När folk ser att det är hon som kör eller tar emot inne i verkstaden blir de, vilket oftast är män, bara glada och visar sin uppskattning. – Men om jag till exempel säger till någon som ska upp i liften när jag kör teleskoptrucken att ta på sig den säkerhetssele jag har med tänker vissa kanske att jag vill det för att jag inte är så säker på att köra, för att jag är tjej. Skulle pappa be dem om samma sak skulle de aldrig reagera med samma tanke tror jag.

En annan del av yrket där det märks att männen är de dominerande är när det kommer till arbetskläderna. – Tänk att de inte fattat att det faktiskt även finns kvinnor i branschen numer så att small inte ska se ut som en large på oss. Om än jag inte bryr mig om hur jag ser ut vore det ju bra om kläderna satt som de ska säger Maya innan hon tar oss ut på en tur i teleskoptrucken. Hon hoppar smidigt in, kör fram trucken i rätt läge, fäller ut stödbenen och för sedan Extrateamet till högre höjder. Färden är mjuk och tyst och på ett vips befinner vi oss 20 meter upp i luften, snett bakom Bilprovningen. Vackert! Soligt! Och minus 21. Allt medan Maya syns med ett varmt flin i sin röda hytt på backen. Vid den anblicken av henne kan man lätt tro att det där med djurskötandet får hållas på hobbynivå. Hon verkar som klippt och skuren till arbetet med maskiner. – Ja, man får väl passa sig så man inte är kvar här hela livet. Viktoria Berglund viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

p I hytten är hon drottningen. Den 21 meter höga teleskoptruckens arbetsmöjligheter ä

p Maya efterlyser arbetskläder som kan passa mindre damer och inte bara karlar.

EXTRA 1 dec


채r m책nga och Maya Holmqvist som vet allt om hur den ska hanteras.

p Bland mekanik och maskiner trivs Maya i verkstaden som hennes pappa driver.

cember 2010

foto: josefin wiklund

p St채ndiga v채nnen Bella finns oftast bara en klapp bort.

15


handla för 400:- få 100:i rabatt!

www.lindex.com

Erbjudandet gäller i Lindex butik i Boden t.o.m. den 4/12 -10. Gäller ej vid köp av presentkort eller i kombination med andra erbjudanden och rabatter.

3 december kl. 11:00 är det premiär för vår ombyggda butik i Boden.


gästKRÖNIKA

Drömmen om en ny mötesplats lever! Jag studsar till varje gång jag ser dem: bilarna som står parkerade nästan ända uppe på gågatan i vår fina lilla stad, på bästa läget, i stort sett på tröskeln till Smedjan. Hur är det möjligt att Luleå 2010, när de flesta moderna städer leder bort biltrafiken från centrum och öppnar upp för torg och mötesplatser, gör helt tvärt om och bygger en parkering mitt i smeten? Bilden av bilarna mitt i stadens hjärta, knappt ett myrsteg från gågatan, kastar tankarna tillbaka till ett bilvurmande 60-tal. Till en tid när bilen var frälsaren som stod för status, frihet och oberoende. Mycket har hänt sedan dess, tack och lov. Vi vet att bilen inte är Messias och att det är bra för hälsan att promenera ett kvarter eller två från parkeringsplatsen. Vi uppskattar ett öppet, inbjudande centrum, där vi kan umgås med nära och kära på sköna ytor, med uteserveringar på sommaren och kanske skridskobanor och värmande brasor på vintern, medan barnen rör sig fritt utan att vi behöver oroa oss för biltrafik.

PLUS Aung San Suu Kyi är äntligen fri!

MINUS Nordkorea som dummar sig.

(vår tids frälsare?). Den lilla gräsplätten, med den minimala stenläggningen och trädäcket med sittplatser i nivåer, är också tillfällig. Lösningen kom till efter försommarens folkstorm i samband med rivningen av Fritz Olsson-huset. Luleborna ville ha en park, ett torg, en mötesplats. En egen medborgarplats. Den nuvarande minimala parken som blixtfixades, var den bara ett sätt att gjuta olja på vågorna, med förhoppningen att debatten ska falla i glömska och drömmen om ett torg eller en park ska slumra in för alltid?

forskarrapporter på ämnet, som konstaterar vilken positiv betydelse detta har för en plats. Nej, jag kan faktiskt inte släppa drömmen om ett torg, en park, en medborgarplats mitt i Luleå. Det behövs för att vår stad ska ta ett steg in i framtiden – som ju faktiskt redan är här!

Jag undrar vad tillfälliga besökare ser när de möter Luleå, med bilarna parkerade ända upp på gågatan? Tycker de att det är bekvämt, eller tycker de som jag och många med mig, att det är fruktansvärt omodernt? Runt om i världen konkurrerar platser med varandra om besökare, studenter, investerare och etablerare. Det handlar om att vara så attraktiv som möjligt, med utbildnings- och karriärmöjligheter, kultur, sport, nöje och bra bostäder. Och naturliga mötesplatser i det offentliga rummet. Jo, medborgare vill ha det. Det finns massor av undersökningar och

Jag vet att parkeringsplatsen är tillfällig, i väntan på att Norrporten ska sätta spaden i jorden och bygga ännu en shoppinggalleria

ELLA ROCKY

18

Ella Jonsson, författare och copywriter på Vinter, som hyllar ylle önskar sig en adventskalender med valrohnachoklad bakom varje lucka.

av Martin Kellerman

EXTRA 1 december 2010

ella jonsson ella.jonsson@vintermail.se


BO BRA PRIVAT!

-------------- HYRESLEDIGT --------------

4:A

Drottninggatan 18, 3 tr ca 101 kvm. Balkong Hiss Tillträde 1/12-10 Hyra 6573:-/mån Kabel- TV ingår.

Bredbandsanslutning finns i alla lägenheter.

NEDRE STADSDELEN SVEAFÄLTET Nygatan 1, 2 tr 2:a 65,4 kvm 4.645:-/mån 1 feb

Hellgrensgatan 5, Boden Tel. 0921-172 50

www.ledigt.nu

Landstingsvägen 5, 2 tr 2:a, 64 kvm 4.829:-/mån 1 feb

NEDRE STADSDELEN SVEAFÄLTET Fabriksgatan 11 B, 2 tr 3:a, 83,5 kvm 5,239:-/mån 1 feb

Nu är det dags att boka in vårterminens aktiviteter. Och varför inte på travskolan?

Öppet kl. 08.00-15.00, Lunch kl. 12.00-13.00

PL

Landstingsvägen 7, Nb 4:a, 91 kvm 5.907:-/mån 1 feb

starkt...

AY

Nöjda kunder är en av mina största drivkrafter.

Wiksténs Fastigheter 60 år i Boden

Ålgatan 8, Luleå • www.harjedalskok.se

Läs Anslagstavlan i Extra.

gis

Dans i San

Eldfest i Tä jebyn

Loppmarkn ad i Övertorneå

e hos K

ag Verniss

MOFIX

r

Konsert i Ö

n

Ny bilverkstad i Boden för alla bilmärken! gsn i n p Öp ... e d n a erbjud troll av

Bokcirkel i Luleå

ng i

Beställ ett Härjedalskök mellan den 6 – 12 dec och du får välja valfria tillbehör för 5000 kr. Lördagsöppet 4/12 kl. 11 – 14 på Ålgatan 8 Välkomna!

Ring mig så tittar jag förbi! Thomas Strömberg, 076-116 20 11

Ris eller ros.

tävli

Tillfälle!

Det speglar sig på mina kök, personlighet i skräddarsydda kök med flexibilitet och precision kännetecknar mig och HärjedalsKök.

Drottninggatan 15 · 961 35 BODEN · www.wikstens.se Tel 0921-138 21 · Fax 0921-506 12 · info@wikstens.se

Skid

Här får eleverna lära sig allt från grundläggande hästhantering till att sela och köra häst. Hos oss får du både körupplevelsen och närheten till hästar. Se mer om travskolan på vår hemsida, www.peabtravet.se, under fliken Ungdomsverksamhet. Bokning eller info: Christina 0921-530 40

Vids el

ajala

niP o i t k u

A

kon adsfri dgivning n t s o å K amt r bilen s

10% rab att på arb

ete o reservde ch lar Gälle

Mattias Lund

Jag är certifierad bilmekaniker med mång a års erfarenhet i brans chen och ger dig valuta för pengarna

r t.o.m. 31/1 20 11

Vill du synas med ditt arrangemang?

Boka ditt verkstadsbesök på tel 0921-520 00.

Upptäck Kuriren.nu:s nya evenemangskalender. Premiären sker den första december.

Öppet mån-tors 7-16, lunch 11-12, fre 7-14, lunch 11-11.30 Sturegatan 14, Boden EXTRA 1 december 2010

www.mofix.se 19


CAFÉ 20.

9/12 kl 14.00 på Å-Center. Först till kvarn gäller. Anmälan Irene 192 32 eller Gunvor 640 74. Vi säljer biljetter till Ersnäsrevyn 13/1.

Måndag 6 december kl 14.00 på Johannesgatan 1 B. " Okänd soldat" En film av Väinö Linna. 2½ tim. Fika

Styrelsen

Styrelsen

Julstämningen finner ni redan nu hos Brobyn/ Bodens blåbandförening, som firar jul i Johaneskyrkan fredag 3/12 kl 15.00. Stora musiker och sångare avlöser varandra och så kommer tomten, som vill ha klappar både i säcken och på kinden. Naturligtvis blir det också skinka och gröt. Väl mött kära medlemmar och vänner. Styrelsen.

Den vitaminrika Julklappen!

Julkorgen

Välkomna till

SPF BODEN Välkommen till julfest den 16 dec Kl. 15.00 på Å- Center, med julbord. Elever från Fria Emilia uppträder. Kaffe med kakalotteri. Anmälan sker till Irene & Gunnar 173 84 senast den 10 dec Kl 16.00 Pris 170:-/person

BODEN

Hjälp Lions Hjälpa Allt överskott går till välgörande ändamål i Boden samt Lions cancerforskningsfond vid Umeå univeritet. Vi tar allt från smått till hela hem.

Ring så hämtar vi! 070-683 10 95

Spara Annonsen

JULKORGEN 299:-/st

Avd 38 Boden

med lunch

Torsdag 16 december Kl 12:00 – ca 13:30 Folkets hus (f d Rondo)

070-570 55 52, 070-630 34 41 etienne@frukt-pa-jobbet.se

Nytt i Boden

Anmäl dig senast 13/12 via sktf@boden.se

Hantverk och hemslöjd från lokala hantverkare Souvenirer och delikatesser från Norrbotten

Kulturcafé

Lördag 4 dec. kl 14.00 på Å-center. Bodens dragspelsklubb, allsång, fika, lotterier. Välkommen

Hemslöjdare/hantverkare

Välkommen att lämna in dina produkter, så säljer vi dem åt dig.

-BODEN Föreningen med sting i!

Vi bjuder på smakprover från Alterheden

Gammeldags & stämningsfull

4-5 december kl.11.00-16.00

Hantverk Konst & café Bröd från bagarstugan

Lotterier, Ponnyridning & Julgransförsäljning

Svartbygården, N:a Svartbyn, Boden.Välkomna!

Överluleå kyrka

Rörvikskyrkan

Öppen helgfri månd-fred 9.00-15.00 Torsdag 18.30 Advents/ Julkonsert med Musikskolan. Andakt Anna Grenholm. Söndag 11.00 Mässa, Anna Grenholm. Onsdag 08.00 Mässa, Laila Sehlberg.

Torsdag 19.00 Cafékväll. ”Inför Advent i ord och ton”. Karin Lundström, BrittMarie Carlsson. Söndag 10.00 Söndagsgudstjänst, Laila Sehlberg. Ungdomskören Accent från Älvsbyn medverkar.

Församlingsgården

Mariakyrkan

Måndag 13.00 Missionskretsen. Tisdag 18.30 Överluleå kyrkas vänner. Torsdagar 1819.00 Bibelstudium. Torsdag 16/12 11.30 Jullunch. ”Var glad, var glad och hylla din konung och Gud...” Vi sjunger advents- och julpsalmer tillsammans. Niklas Thornéus, Trivselklang, Luciatåg. Pris 100:- Biljetter finns att köpa på församlingsexpeditionen. Kyrkgatan 30. Begränsat antal platser.

Torsdag 13.00 Trivselträffen. Sångstund för dig som är dagledig. Servering. Söndag 10.00 Mässa, Susanne Wikström. Söndagssgkola. Söndag 18.00 Musikcafé. David Nilsson. ”Sånger från mitt hjärta”

Mikaelskyrkan

Torsd, fred 08.00 Morgon med Svenska kyrkan Månd, tisd 08.00 december med Svenska kyrkan

Onsdag 8/12 13.00 Arbetskretsen

Matteuskyrkan

Diakon direkt Helgfri månd, tisd, torsd, fred 8.30-9.30. Tfn 191 09.

Närradion 98,2 MHz

Eva Zetterström hälsar alla välkommen in!

Julhandla hos oss! Bra för miljön och plånboken samtidigt som du hjälper andra.

Öppet: Må-fr 10-18, lö 10-14

Öppettider: Onsdag 17-20, Torsdag 13-18, Lördag 10-14 Välkommen att besöka oss på fd Ing3-området i Boden, (Kårbacken) intill Elon och Godisarenan Pontonjärvägen 8, 961 43 Boden 0921-16348, www.returide.se

Drottninggatan 14, Boden, 070-522 50 36 www.handgjortiboden.se • eva.@handgjortiboden.se

Beställ tid innan helgerna! Julklappstips: Exklusivt GDH Set

Julmarknad

Fön, plattång, box, väskor, ord 2200:Nu 2000:-

Lördag 4/12 kl 11-15

• Lokala utställare och hantverkare • Tunnbröd och surdegsbröd • Julgranar • Gissa grisens vikt • Barnridning vid bra väder • Lotterier

Nu hos oss! Nya Wella Careprodukter En ny proffsigare serie för allas behov. Alla kunder får ett prov av den nya inpackningen.

Välkommen!

Rosi

Julmarknad

DELUXEKORGEN 499:-/st

Medlemsmöte

Pensionärer i Boden

Styrelsen

Privatpersoner & Företag.

Vasvija

Välkomna till Julbuffé

SPRF avd 20

Agneta

SPRF avd 20

Söndag 12.00 Familjegudstjänst. Julspel med barnkören. Laila Sehlberg. Kyrkkaffe. 070-660 74 17

Drop in & tidsbokning • Mån-fre 09-18 • Färgaregatan 13 • Tel. 0921-106 36

r1

de

ce m

be r

w w w. t o r g f r i s o r e n . s e

Pr em

www.svenskakyrkan.se/boden Telefonnummer 0921-775 00

EXTRA 1 december 2010

Kuriren.nu byter till en ny, kaxig design.


NU ÄR

or! Haradsb 0:15 r fö Handla ! körning m e h s ti Gra

JUL BAKET

Floating, massage och Detox fotbad

I FULL GÅNG! Öppet: Mån - Fre 06.30-16.00 • Lör 10-14

INGEMARS HEMBAGERI Lulevägen 20 D • Tel. 0921-551 85

PRISVÄRT MUSKELPAKET

ASUS 15,6” SKOLA/ARBETE

INTEL QUAD i5-760 8 GB / 1 TB

DUAL CORE M320 3 GB / 500 GB HD 5145 - 512. DVD Win7

GTX 460 1 GB 8.990:med Win7 installerad 10.290:-

Upplevelse i stället för pryl!

5.790:-

Köp presentkort hos oss!

Lulevägen 24 A, Boden. Tel 0921-131 60, 070-691 54 26 Info och bokning www.lugnochro.org

Årets Julklapp Viltdelikatesser från Svantes Vilt & Bär Alt. 1 "lilla lådan" 350 sek Alt. 2 "Stora lådan" 450 sek

OPALENS JULBAK ÄR I FULL GÅNG! • Julstjärnor • Saffransbröd • Pepparkakor • Vörtlimpa • Marsipanfigurer

NYHET! LÖRDAGSÖPPET UNDER DECEMBER GÅR DATORN TRÖGT?

PERFEKT BÄRBAR I HEMMET

UPPGRADERINGSPAKET AMD Athlon II X2 255 Moderkort MS 785 G 4 GB minne, CPU-fläkt

info@svantesvilt.se 0928-100 50

ASUS 17,3” Athlon II M 340, 500 GB/4GB HD 5145-512 MB HDMI, kamera, kortläsare, Win7

2.595:-

6.890:-

FEL PÅ DATORN?

Vi servar & reparerar de flesta märken till humana priser!

12 MÅNADER RÄNTEFRITT!

WWW.DATAVARUHUSET.SE • KUNGSGATAN 20 BODEN • 0921-529 99

Bodens stora varuhus

Fyra butiker under samma tak Kungsgatan 49 • Tel. 185 54 Öppet: Vardagar 7-19,30 Lördag 9-17, Söndag 11-16

Shop Åsa

Mimmi

Marie

med miljövänliga hud- och hårprodukter

Puzzelball från

169:-

Våga vara naturlig! Vi använder bara produkter utan skadliga kemikalier

Öppet fredag 9.30-18.00, lördag 10-14 Pontonjärv. 6 A, Boden Tel. 0921-172 20

Butiken är fylld or, k s , r e d ä k r te o k s d e m .m. m r o s s ö m , r a k s d n a h

Ring för tidsbokning. Drottninggatan 12, Boden • Tel 0921-177 66

secondhand – hantverk – hembakat köper dödsbon/delar av hem Eva tackar för sin tid i butiken...

SÖNDAG 5/12 HAR VI JULMYS PÅ VITTJÄRVS LANTHANDEL 11-16. Smaka, lukta och provsmaka våra fina produkter och ta en fika med vårat härliga hembakade fikabröd!

5% rabatt på Svenskt Mathantverks produkter

Extra öppet lördagar 11-16 fram till jul

...och lämnar över till de nya ägarna Ulla och Ida.

Den 1 dec bjuder vi på fika! (så långt det räcker) Välkomna in! Hyra secondhand-plats? Ring 0921-133 44 www.veckansallehanda.se Kungsgatan 14 Boden

JULÖPPET Söndag 5/12 11-16 Öppettider: Måndag-Fredag 10-18 Skäretvägen 2 B, Vittjärv • 0921-640 01 www.vittjarvslanthandel.se

EXTRA 1 december 2010

Malmgatan 10 Boden • Tel. 0921-102 09

21


nöje tävlingsveteranen u Vem är Bodens schlagerkung? Nej, inte Brolle utan låtskrivaren Tony Nilsson såklart. Han har hittills hunnit tävla med sju bidrag i melodifestivalen och i februari är det dags för det åttonde.

Bodens schlage

Tony Nilssons åttonde låt i Melodifestivalen Bodensonen och låtskrivaren Tony Nilsson har fått med en låt i Melodifestivalen 2011. Christian Walz ska framföra melodin Like Suicide som Tony skrivit tillsammans med Fernando Fuentes och Henrik Janson. Extra ringde upp Tony för en intervju på tunnelbanan mellan studioinspelningarna.

!

Grattis till melodifestivalbidraget! – Tack så mycket.

?

Hur kom den här låten till? – Det var jag och Henrik Janson och Fernando Fuentes som satt i studion en dag och tänkte att vi skulle göra en låt, och så gjorde vi det. Vi visste inte vilken artist som skulle framföra den, vi bara satt i studion och jobbade fram den. Det gick ganska snabbt, vi gjorde den på några timmar bara.

?

Vad handlar den om? – Jag vet inte om man får säga det... men den handlar inte om att ta livet av sig utan det är en metafor för att man ibland gör galna sakar. Men det är lite kärlekstema på den, det kan man säga.

?

Hur kom det sig att det blev Christian Walz som framför den? – Han är jättebra och helt enkelt den perfekta artisten för låten, det är jättekul att han ville göra det. Det är annars svårt att hitta bra artister i Sverige, men han är en av de bästa och också en av de mest underskattade.

?

Vilken melodifestivallåt har du varit mest nöjd med? – Just nu är det den här nya såklart men annars är det nog den jag och Mirja Breitholtz gjorde till Ola, Love in stereo.

?

Okej. Ni är väl sambos du och Mirja, skriver ni mycket tillsammans? – Ja det blir rätt mycket tillsammans. Hon är skådis så hon är ute och turnerar mycket och då skickar jag över melodier och så skriver hon texterna. Vi har säkert skrivit tio låtar ihop i år.

?

Hur fungerar det, du är både låtskrivare och producent eller? – Ja, det flyter ihop ganska mycket. Först skriver jag låten och sedan måste den produceras och bli klar. Tidigare skrev jag bara musiken och lät någon annan producera men nu gör jag allting själv, då får man det som man vill ha det.

?

Vad är det som gör en låt bra? – En riktigt bra låt måste ha mycket känslor. Om man börjar må antingen bra eller dåligt av den, då är den bra. Jag har svårt för låtar som bara är låtar. Man behöver inte ha någon mall, som vers, refräng, stick höjning, sånt tycker jag är ganska tråkigt.

?

Har du någon drömartist som du skulle vilja skriva en låt åt? – Det är ju alla stora världsartister såklart, de som sjunger riktigt bra och det är dit jag siktar nu. Det blir inte så mycket melodifestivalsatsningar i år, egentligen bara den här låten.

?

Vad har du på G just nu då? – Det är mycket i England jag jobbar med just nu, mest för Sony och The X Factor (deras Idol). Jag har börjat nu i höstas så jag får se hur långt det går.

?

Vad har du för favoritminne från Melodifestivalen? – Jag har rätt många dåliga minnen... men sist med Darin, det gick ju väldigt bra. Den kom fyra. Men det är mycket annat förutom låtarna. Man är där in fyra-fem dagar och umgås och lär känna mycket folk och det är mycket fester. Egentligen är det festerna som är mest minnesvärda, det är mycket galna och roliga fester. Det jag gillar minst är tävlingsmomentet men det runtomkring är kul. Det är Christer (Björkman, reds anm) som har sista ordet när det gäller allt egentligen.

?

Jaha, så ni fick fråga honom om det var okej att Christian Walz sjunger låten alltså? – Ja vi sa att vi tycker att han är den bästa för den här låten och som tur var tyckte han det också, men han hade kunnat föreslå någon annan.

?

Jaså, där ser man. Men du, vad har du för drömmar? – Jag har inte så många just nu. Jag gör ju det jag alltid har velat så jag är ganska nöjd. Bland det roligaste som finns är att åka till Los Angeles och det har alltid varit min dröm. Nu åker jag dit en gång per år och jobbar... så det skulle väl vara att vara där oftare. p Rödtotten och falsettprinsen Christian Walz ska framföra Like Suicide.

22

Josefin Wiklund josefin.wiklund@norrbottensmedia.se

p Tony Nilsson jobbar som låtskrivare och producent och ligger bakom flera hitlåtar som Natalie och

fakta Tony Nilsson n Ålder: 33 år. n Gör: Låtskrivare, producent. n Bor: I Bandhagen i Stockholm. n Familj: Flickvännen Mirja Breitholtz samt mamma, pappa, syster och bror i Boden. n Intressen: Musik och tv-serier när det finns tid. n Aktuell: Upphovsman till schlagerbidraget Like Suicide. n Favoritlåt: ”Det måste vara något med Def Leppard.”

EXTRA 1 december 2010

Tonys bidrag i melodifestivalen n 2008. Love in Stereo (med Mirja Breitholtz). Framförd av Ola Svensson. n 2009. Disconnect Me (med Peter Boström). Framförd av Marie Serneholt. n 2009. The Queen (med Henrik Jansson). Framförd av Velvet. n 2010. Doctor Doctor (med Mirja Breitholtz). Framförd av

Elin Lanto. n 2010. Headlines (med Peter Boström). Framförd av Alcazar. n 2010. The Saviour (med Henrik Jansson). Framförd av Anders Ekborg. n 2010. You’re Out Of My Life (med Henrik Jansson). Framförd av Darin Zanyar. n 2011. Like Suicide (med Fernando Fuentes och Henrik Janson). Framförd av Christian Walz.


ADIDAS SERENO

Overall med fjärdedels dragkedja. Finns i junior- och seniorstorlek flera fäger

TS Vinter/Jul H2010 • Affisch image 50x70 • 2.11

erkung

VECKANS JULKLAPP I BODEN!

299KR ORD. PRIS JR 449 KR SR 499 KR

TAG 3 BETALA FÖR 2

Lovekiller. I februari tävlar han med sitt åttonde bidrag i Melodifestivalen.

GÄLLER ALLA JUNIOROCH MINIORKLÄDER Foto: Scanpix

VAD hände, brolle? Andra låtar som Tony ligger bakom n Natalie, inspelad av Ola Svensson. n S.O.S., inspelad av Ola Svensson. n Disarmed, inspelad av Johan Krafman. n Chain Reaction, inspelad av Johan Krafman. n Can’t Stop Love, inspelad av Darin som även är medkompositör och medproducent. n Lovekiller, inspelad av Darin som även är medkompositör och medproducent.

GÄLLER HELA DECEMBER

Man är så utlämnad, jag tycker hela grejen mest känns läskig.” n Brolle om Melodifestivalen till Extra så sent som i september. Han har visst ändrat sig för den 12 februari ska han sjunga ”Seven days and seven nights” på deltävlingen i Göreborg.

Vi vet vad som krävs.

Gå in på vår facebooksida för att kolla de senaste nyheterna. KUNGSGATAN 42, BODEN • Tel 0921-165 50 Mån-fre 10-18.30 • Lör 10-16 • Sön 12-16

EXTRA 1 december 2010

23


Norrbottens Media är ett av Sveriges ledande medieföretag och ägare av tidningarna Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren, gratistidningarna Extra Luleå/Boden/Malmfälten, tv-kanalen 24Norrbotten, produktionsbolaget Teknomedia samt tryckeriet Tryck i Norrbotten AB. Koncernen omsätter ca 280 miljoner kronor och har drygt 200 anställda. Norrbottens Media ingår i NTM- koncernen som är ägare av en stor mängd medieföretag och har en omsättning på drygt 2 miljarder kronor och ca 2 000 anställda.

24Norrbotten söker

Videoreporter till nyhetsredaktionen i Luleå.

24Norrbotten är länets yngsta TV-kanal. Vi sänder nyheter 24 timmar om dygnet, och vår målgrupp finns främst i området Fyrkanten i Norrbotten. 24Norrbotten startade för två år sedan och har idag drygt 80 000 unika tittare varje vecka.

Ta chansen att tillsammans med dina tjejkompisar uppleva en spännande och rolig travkväll med mängder av aktiviteter. • Välkomstglögg. • Julbord. • Massor av vinstchanser. • Entré och travprogram. • Chans att bli hästägare för en kväll.

Damklubben finns på plats för att ge tips och råd i konsten att spela på hästar. Biljetter säljs hos Peabtravets kansli. Tel. 0921-530 40. Antalet biljetter är begränsat. Pris 295:-

Vi söker nu en driven videoreporter för en tillsvidareanställning i Luleå. Du kommer att arbeta i en aktiv nyhetsmiljö med den senaste tekniken. Vi uppdaterar våra nyhetssändningar så fort vi har något nytt att erbjuda. Vi förutsätter att du är samhällsorienterad och är en erfaren nyhetsreporter. Du är en journalist som gillar utmaningar, och brinner för nyheter. Du skall ha en gedigen bakgrund som nyhetsreporter i tv-produktion. Du har en väl dokumenterad verksamhet av arbete med rörlig bild och redigering. I 24Norrbottens redaktion prioriterar vi den egna kreativiteten i nyhetsarbetet. Du arbetar självständigt och är van att leverera nyheter snabbt och vid korta deadlines. Din CV och ansökan vill vi ha senast den 15 december 2010. Ansökningarna skickas till: jobb@24norrbotten.se Uppgifter om tjänsten lämnas av Christer Holmquist, redaktionschef 0920-26 28 58. Fackliga frågor ställs till Journalistklubbens ordförande Roland S Lundström tel. 0920-26 29 00 (växel).

Damklubben

www.24norrbotten.se www.peabtravet.se

24

EXTRA 1 december 2010


Julhandeln börjar hos Enter! Mode - Mat - Upplevelser

Fredag 3/12 + 18

Fredag 10 dec

Travfest för tjejer! PEAB-travet och damklubben besöker Enter kl

entre 80:- inkl garderob öppet till 03.

Lördag 4/12 + 18

Lördag 11 dec

DJ:Viktor Entre 100:- inkl garderob Öppet till 03

Callne.

Fareast fredag 3/12 Trubadurer Classe & Micke Lördag lördag 4/12 Trubadurer Classe & Micke

Hägnans Traditionella Julmarknad 4-5 december kl 12-16

25-26/12 & 31/12 öppet hela huset Se kommande annonser.

OBS! Nya öppettider: Mysigt – stämningsfullt – trivsamt Ett 60-talförsäljare i alla skrymslen & vrår med bland annat hantverk, glögg, bakverk, fisk och konfektyr. Tomten på besök, Storgårdsfolket har öppet hus hela dagen. Sagovandring kl 13 och 13.30 samling vid Kafeets dansbana. Julspel kl 14.30 och 15.15 börjar vid ladugårdsbacken. Allmän brandkunskap med räddningstjänst kl 12-15. Fiskdamm, åktur med häst & släde. Lördag 4 dec 12.30 julvisor med Matilda och Kristin Lång. Söndag 5 dec 12.30 kandidater till norrbottens lucia besöker Hägnan och sjunger i Kaféet och utanför Storgården. Kafé Fägnan serverar traditionellt julbröd med kaffe, smörgåsar, varmkorv mm Lanthandeln är fylld med julklappar för stora och små. Entré 30:-, (barn under 16 år fritt inträde,) parkering 20:-

Friluftsmuseet i Gammelstad ett levande museum - närmast ett världsarv

från söndag 5/12 så har vi stängt söndagar & från måndag 6/12 så har vi öppet måndagar.

0921-155 55 070-060 66 66 • Lulevägen 2 96161 Boden • www.faraestboden.se EXTRA 1 december 2010

25


Lunchbuffe Julbord torsdag-fredag kl 11.00-15.00

Catering/ Utkörning

Jultallrik

ring för prisförslag 073-399 33 11 Gäller alla maträtter.

90:-

gäller alla dagar.

90:Oxfile

potatisgratäng Bröd & sallad

120:-

Stort urval av varma & kalla rätter. Inkl julmust, läsk, kaffe, efterrätt.

Min beställning 5st

potatisgratäng Bröd & sallad

Även avhämting & utkörning,

Restaurang

Helstekt fläskfile

.se

75:-

December extra

Öppet alla dagar 11-21 • FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER • Garnisonsgatan 39 • Tel. 0921-122 21 • Fax. 0921-136 66 • www.chilichili.se

35 ÅR PÅ RAKEN

JULBORD

120:/ timme

kostar det att Bowla hos oss..

LÄCKERT HEMLAGAT

BOWLINGHALLEN

Gammelstad 0920-25 42 90 www.margaretasvardshus.se

TEL. 185 51 BODEN

Kombinera dans, bowling, middag och god dryck på samma ställe. Fredagen den 3:e december kör vi danskväll på Strajk Alley. Bodenbandet Wanted spelar live, bowlingbanorna är påslagna och stekbordet går för fullt. Endast 70 biljetter kvar. Kostnad 250 kr/pers och då ingår fri bowling hela kvällen. För middagsförslag och priser på mat samt biljettbokning maila info@strajkalley.se eller ring 0921-16070. Åldersgräns 30 år

Dags att boka din

Välkommen! Kollekt

Välkommen till oss för att avnjuta julens underbara dofter och smaker.

Bodens Orkesterförening i kultursamarbete med Handelsbanken • Lundströms Fastigheter Polaris Optic • Hed´s Motor Yamaha Center Ruthström & Sundberg • ICA Kvantum • BodenBo

Endast förbokningar

0911-20 52 40

www.rosforsherrgard.se

En del av världsarvet Gammelstad

www.restaurangkaptensgarden.se

Dagbio i Boden: Amelia 2 dec kl 13.30 Längd 1.51 - 7 år - 60 kr

Live från Dramaten: Den girige med bl a Johan Rabaeus 4 dec kl 19.00 Längd 2.30 - 195 kr Boka hos Café CQ 0921 - 185 53 eller www.boden.fh.se

Torsdag den 2 december kl. 18.30 Nu är det dags, vi dukar upp vårt populära julbord i mysig herrgårdsmiljö.

Boka bord nu!

Tel 0920-25 70 17

TEL. 185 51 BODEN

Överluleå Kyrka Arr: Musikskolan Boden, Bodens Orkesterförening och Överluleå Kyrka

Lunch & kväll 27/11 – 22/12

BOWLINGHALLEN

med bandet Wanted

Orkestrar • Barnkörer • Solister

Njut av vårt genuina julbord i mysig världsarvsmiljö.

Fester/Sällskap fr. 250:-/person/inkl mat

Danskväll ADVENTSKONSERT

Julbord i Kyrkbyn

Många lediga Moonlight platser.

Jultallrik eller

alternativa Julmat Telefon 518 00, 070-340 57 52

PL

AY

Bo 2 betala för 1

Uppesittarkväll

Under hela jul och nyår bor alla hemvändare extra förmånligt hos oss. 745:-/natt & dubbelrum. Erbjudandet gäller v. 51 & 52.

Fira in julen hos oss med livemusik, skön stämning och god mat. 185:-.

22/12

ning After work-avslut songens Fre 17/12 kör vi sä ka Bo rk. wo ter af sista 10. bord på 0921-177

EXTRA 1 december 2010

27


Bildelar och tillbehör Jakt, Vapen och ammunition. Fiske och fritidsprodukter BSR Chiptuning

Ny bilverkstad i Boden för alla bilmärken! Erbjudande:

Massor av klipp!

KJELL • MIA • RIKARD

• Arbetskläder • Profilkläder • Skor • Skydd m.m. Roffe, Jakt

Uffe, Bildelar

10% tt raba

på arbete & reservdelar Gäller t.o.m. 31/1 2011

Mattias Lund certifierad bilmekaniker

Öppet mån-tors 7-16, lunch 11-12, fre 7-14, lunch 11-11.30

www.mofix.se • info@mofix.se

www.bixz.se • info@bixz.se

FYND BUTIKEN

0921-544 40

Boka ditt verkstadsbesök på:

0921-153 60

0921-520 00

ÖPPETTIDER: VARDAGAR 7-17 • TORSDAG till 18 • LÖRDAG 10-14

l u J l l i t Möbler 4.995:-

Cortina Kontinental

9.990:-

180x200 cm. Finns även i 160 x 200 Pocket/Bonell. Inkl. bäddmadrass latex och metallben. Ord. 14.995:-

Divansoffa Jane

Tyg Cannes - svart eller tyg Metz antracit. 242x85/150 ord. 6.290:-

Matgrupp ”GARLIC/SENA”

Massiv oljad ek (bord 90x180 + 6 stolar) ord.pris 6.300:-

Basic saccosäck finns i flera färger

995:-

5.900:1.995:-

Magnum resårmadrass Bagseat saccosäck

finns i flera färger. Microfiber Polon

499:599:-

Bonell/Bonell inkl bäddmadrass och ben. Storlek 90x200

mån 10-19, tis-fre 10-18, lör 10-14

Lulevägen 18, tel 0921-150 01. 28

EXTRA 1 december 2010

No Title  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EB2010_v48.pdf

Advertisement